Säätutkalla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja
maalis-kesäkuu 2010

2.2.2011 Matti Leskinen


Tuorein tarina Aikaisemmat tilanteet
loppuvuosi 2010 (paljolti tarkastelematta)


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

30.6.2010
Keskiyön aikaan hyönteisiä näkyi melko runsaasti liikkeellä 0,5-1 km korkeudella sekä taajemmassa alapuolella ja hieman 1 km yllä. Lisäksi isoja hyönteisiä kulki harvassa ylempänä 1,2-1,7 km korkeudella ja lintuja näkyi melko paljon lentelemässä 2-3 km korkeudella. Aamuyöllä Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti hyönteisiä etelästä pääasiassa 0,5-1 km korkeudella noin 10 m/s. Vaellus jatkui aamulla ja runsaammin hyönteisiä lähti liikkeelle aamun edetessä niin Suomen maa-alueella kuin Viron puolellakin. Jälleen myös näkyi Suomenlahdella aluksi hyvin vahvat vanat Viron puolen saarien ja niemekkeiden kohdilta lähtien.
Aamupäivällä maa-alueen yllä hyönteisiä oli hyvinkin runsaasti 300-700 m korkeudella ja harvemmassa 1,5 km korkeudelle asti. Kauempana merellä hyönteiset kulivat pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Virtaus oli alhaalla eteläkaakosta-etelälounaasta ja kilometrin yläpuolella lounaasta 10 m/s luokkaa. Päivän edetessä hyönteisiä oli runsaasti tulossa etelästä kilometrin alapuolella Suomenlahdellakin ja harvemmassa 2 km korkeudella saakka. Iltapäivällä virtaus kääntyi lounaasta tuovaksi 1-1,5 km korkeudella kerroksessa, jossa hyönteisiä matkasi runsaasti, samalla kun sisämaassa puolen kilometrin alapuolella oli jo hyvin runsaasti hyönteisiä ilmeisen itöään päin kulkevan meteorologisen olion keräämänä.
XX**

29.6.2010
Runsaasti hyönteisiä näkyi keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella ja lisäksi lähinnä isoja hyönteisiä harvassa 1,5 km korkeudella saakka. Virtaus vei alhaalla kaakkoon ja ylempänä itäkaakkoon 7-10 m/s. Aamuyöllä hyönteiset niukkenivat hiljalleen ja varsinkin sisämaassa aamuvarhaisella hyönteisiä oli jo aika vähän. Aamun edetessä hyönteisiä alkoi jälleen olla runsaammin liikkeellä ja aamupäivällä maa-alueen yllä hyönteisiä oli jopa hyvin runsaasti kilometrin alapuolella sekä paljon myös ylempänä lähes 2 km korkeudella saakka. Virtaus oli kilometrin alapuolella itäkoilliseen-itään 5-8 m/s ja kilometrin yläpuolella sangen heikkoa, mutta päivän edetessä puolen kilometrin alapuolella tuuli alkoi kääntyä koillisesta tuovaksi.
Erikoista oli aamupäivällä ilmeinen lokkireittiverkko Espoonlahden luoteispuolella.
Päivällä Suomenlahdella alkoi tulla runsaasti hyönteisiä etelälounaasta virtauksen mukana ja vaellus jatkui iltapäivään. Illalla myös Suomen maa-alueen yllä hyönteiset hiljalleen vähenivät ja pääosa hyönteisistä jäi alle kilometrin korkeudelle, virtauksen viedessä koilliseen-pohjoiskoilliseen 7-10 m/s. Auringonlaskun aikaan runsaasti hyönteisiä pölähti ilmaan puolen kilometrin alapuolelle ja myös huomattavasti lintuja alkoi lennellä 2 km korkeudella asti.
XX**

28.6.2010
Keskiyöllä hyönteisiä näjkyi melko paljon kulkemassa puolen kilometrin alapuolella kaakkoon noin 10 m/s, mutta lisäksi isoja hyönteisiä oli harvassa 0,5-1,5 km korkeudella menossa kaakkoon 12-17 m/s. Aamuyöllä isojen hyönteisten kerros häipyi ja alakerroksessa hyönteisten kulku kääntyi aamuun tultaessa itään 5-8 m/s. Aamuvarhaisella hyönteisiä näkyi paljon puolen kilometrin alapuolelalvirtauksen vietävinä koilliseen päin 7-10 m/s.
Aamun edetessä runsaasti hyönteisiä alkoi kulkea kilometrin korkeudella asti alhaalla koilliseen ja ylempänä itään 10-13 m/s. Aamupäivällä hyönteiskerros kasvioi 1,5 km korkeudelle saakka ja virtaus vei sisämaassa itään päin entistäkin reippaammalla vauhdilla. Rannikolla merituuli alkoi kääntää virtausta lounaistuuleksi alhaalla ja merituulirintaman kohdille keskittyi päivällä runsaimmin hyönteisiä sekä myös lintuja rannikon suuntaiseksi nauhaksi. Yleensä hyönteisten joukossa isot hyönteiset olivat selvästi erottuvia niin alhaalla kuin ylhäälläkin, lisäksi 2 km korkeudella asti harvassa. Hyönteisten oma suuntaus oli toisaalta kaakko-luode akselin mukaista.
Illalla virtaus kääntyi alhaalla itään ja ylempänä itäkaakkoon vieväksi, parhaimmillaan rannikolla 15 m/s luokkaa 300 m korkeudella. Hyönteiset vähenivät hiljallee, kunnes auringonlaskun vaiheilla runsaasti hyönteisiä lähti puolen kilometrin alapuolella kulkemaan kaakkoon-itäkaakkoon 7-10 m/s.
XX*

27.6.2010
Keskiyön aikaan virtaus oli luoteesta 12-17 m/s ja sen mukana kulki runsaasti hyönteisiä 700 m alapuolella. Samalla melko paljon lintuja näkyi lentelemässä pääasiassa Helsingin kaakkoispuolella meren yllä 0,5-1 km korkeudella. Aamuyöllä hyönteiset hiljalleen niukkenivat ja myös linnut harvenivat siirtyessään enemmän taas maa-alueen ylle. Runsaasti hyönteisiä kulki silti yhä aamuvarhaisella luoteesta 10-15 m/s pääasiassa 200-700 m korkeudella.
Aamupäivällä virtaus kääntyi länsiluoteesta tuovaksi ja hyönteisiä oli kilometrin alapuolella paljon ja etenkin rullapyörteiden keskittäminä maa-alueen yllä tuulensuuntaisissa nauhoissa, joihin myös lintuja keskittyi. Tilanne jatkui tällaisena iltaan saakka, joskin rannikolla myös merituuli pystyi välillä kääntämään virtausta alhaalla lounaistuulen puolelle. Auringonlaskun lähestyessä hyönteisiä lähti jopa hyvin runsaasti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella itäkaakkoon 7-10 m/s. Iltayöllä huomattavasti lintuja ilmaantui taas lentelemään 1,5 km korkeudelle saakka, kun taas hyönteiset hieman niukkenivat.
XX*

26.6.2010
Keskiyön aikaan näkyi runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella kulkemassa itään ja aamuyöllä virtaus voimistui 200-400 m korkeudella parhaimmillaan yli 10 m/s. Melko paljon lintuja näkyi yöllä lentelemässä 0,5-1,5 km korkeudella etenkin Helsingin etelä-itäpuolella meren yllä. Aamun tullessa niin hyönteiset kuin linnutkin hiljalleen vähenivät ja myös sadeanauha kulki aamulla alueen yli. Tämän jälkeen runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle lounaasta 7-10 m/s tulleeseen virtaukseen.
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä oli maa-alueen yllä 1,5 km korkeudella asti kulkemassa koilliseen ja niiden oma suuntautuminen näkyi olleen vahvasti kaakko-luode akselin mukaista. Samaan aikaan Suomenlahdella näkyi vanoja, kun runsaasti hyönteisiä pääsi saarista ja niemekkeistä lounaistuulen mukana Suomen puolelle. Keskipäivään tultaessa virtaus kääntyi etelälounaasta tuovaksi ja sisämaassa hyönteisiä oli liikkeellä hyvin runsaasti, mutta myös Suomenlahden yli tuli yhä paljon vaeltajia. Iltapäivällä sisämaan sadekuuronauhan pyyhkiessä itään päin hyönteiset vähenivät ja nauhan hännän mentyä ohitse virtaus kääntyi lännestä-länsilounaasta tulevaksi. Runsaasti hyönteisiä kulki edelleen kilometrin alapuolella ja rullapyörteiden kohdille keskittyi myös paljon lintuja.
Illalla runsaasti hyönteisiä kulki edelleen itään päin kilometrin alapuolella ja iltayöllä virtaus kääntyi luoteesta tuovaksi samalla voimistuen parhaimmillaan 13 m/s luokkaan. Alkuyöllä huomattavasti lintuja ilmaantui olennaisesti hyönteisten ylle lentelemään 1,5 km alapuolelle.
XX**

25.6.2010
Alkuyöllä Suomenlahdelle oli taas kerääntynyt runsaasti lintuja lentelemään keskiyön aikaan 0,5-1,5 km korkeudelle. Hyönteisiä oli yhä runsaasti liikkeellä maa-alueen yllä 1,5 km korkeudella saakka alhaalla koillisesta 3-5 m/s ja yläosassa idästä-itäkaakosta 5-10 m/s. Aamuyöllä ja aamuvarhaisella Suomenlahden yli tuli myös runsaasti hyönteisiä itäkaakosta-kaakosta sadealueen luoteispuolella kilometrin alapuolella, kun taas sisämaassa hyönteiset niukkenivat.
Etelästä tullut sadealue lopetti aamupäivällä hyönteisten vaelluksen, mutta sen jälkeen päivällä puolen kilometrin alapuolella tuli hyönteisiä jälleen runsaasti idästä-itäkoillisesta 7-12 m/s. Samalla merellä runsaasti hyönteisiä tuli 1-1,5 km korkeudella itäkaakosta-eteläkaakosta noin 10 m/s. Iltaa kohden enemmän sateiden häiritessä hyönteisten vaellus jatkui pitkin päivää. Illalla sadelaueen jälkeen virtaus kääntyi vielä tuomaan etelästä runsaasti hyönteisiä Suomenlahden yli 1,5 km alapuolella. Myöhemmin virtaus kääntyi lännestä tuovaksi ja iltayöllä runsaasti hyönteisiä näkyi lähinnä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itään-itäkaakkoon 5-7 m/s.
XX**

24.6.2010
Keskiyöllä hyvin runsaasti hyönteisiä oli keskittynyt parinsadan metrin korkeudelle, jossa voimakkain virtaus puhalsi rannikolla pohjoisesta 12 m/s. Ylempänä hyönteisiä oli runsaasti 1,2 km korkeudelle asti ja virtaus oli itäkoillisesta-idästä 5 m/s luokkaa. Suomenlahdella näkyi puolestaan paljon lintuja lentelemässä 0,5-1,5 km korkeudella. Aamuyöllä niin hyönteiset kuin linnutkin hiljalleen vähenivät, aamuvarhaisella hyönteisiä alkoi olla jopa melko niukasti.
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä oli kuitenkin pian liikkeellä 1,5 km alapuolella idästä 4-7 m/s puhaltaneessa tuulessa. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli lisäksi harvassa 2,5 km korkeudella asti. Päivän edetessä rannikolla virtaus oli hieman meren puolelta, kun taas kauempana sisämaassa vahva rullapyörteet keskittivät hyönteisiä itäkoillisesta tulleen virtauksen mukaisiksi nauhoiksi.
Illalla hyönteisiä oli edelleen runsaasti 15 km korkeudella asti maa-alueen yllä. Meren puolella hyönteisiä oli niukemmin, mutta illalla ja iltayöllä Suomenlahdella virtaus itäkaakosta toi myös melko paljon hyönteisiä meren ylikin puolen kilometrin alapuolella.
XX**

23.6.2010
Hyvin paljon hyönteisiä oli keskiyöllä liikkeellä kilometrin alapuolella ja isoja hyönteisiä harvassa 1-1,5 km korkeudella. Virtaus oli luoteesta alhaalla ja yläosassa pohjoisesta 7-12 m/s. Aamuyöllä virtaus koveni pohjoisesta 15 m/s tuntumaan parinsadan metrin korkeudella ja tämän tason tuntumaan oli myös hyvin paljon keskittynyt hyönteisiä, kun taas ylempänä hyönteisiä oli alkuyötä niukemmassa. Aamun tullessa hyönteiset aika nopsaan vähenivät, kun virtaus kääntyi hiljalleen pohjoiskoillisesta tulleeksi. Huomattavasti lintuja näkyi aamuvarhaisella Suomenlahden puolella lentelemässä 0,5-1 km korkeudella.
Aamupäivän aikana hyönteisiä lähti taas runsaasti ilmaan kilometrin alapuolelle ja virtaus oli pohjoiskoillisesta-pohjoisesta 7-10 m/s. Rullapyörteet keskittivät hyönteisiä vahvasti maa-alueen yllä jonoihin päivän edetessä ja rannikolla merituuli alkoi taistella pohjoisvirtausta vastaan pinnan lähellä. Merituulirintama eteni sisämaahan iltapäivällä ja sen sekä rullapyörteiden kohdille keskittyi hyönteisiä 1,5 km korkeudelle saakka. Myös lintuja näkyi samoilla paikoin runsaasti.
Illalla hyönteisiä näkyi edelleen runsaasti ja tuuli kääntyi hiljalleen puhaltamaan koillisesta. Iltayöllä kilometrin alapuolella hyönteisiä oli jopa hieman enemmän kulkemassa koillisesta 4-7 m/s.
XX*

22.6.2010
Hyvin runsaasti hyönteisiä oli aamupäivällä liikkeellä 800 m alapuolella pohjoiskoillisesta-koillisesta 4-7 m/s ja sisämaassa paikoin myös lintuja oli runsaasti keskittynyt rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Päivän edetessä hyönteisiä oli sisämaassa niukemmin, kun taas Suomenlahdelle niitä kulkeutui pohjoisesta puhaltaneen tuulen myötä edelleen hyvinkin paljon. Rannikon tuntumassa merituulirintama keskitti myös hyönteisiä ja aivan alhaalla käänsi tuulta myös etelänpuolelta tulevaksi.
Illalla tuuli kääntyi luoteesta tulleeksi ja auringonlaskun jälkeen paljon hyönteisiä lähti liikkeelle kilometrin alapuolella, nopeimmin noin 800 m korkeudella noin 8 m/s kaakkoon.
XX*

18.6.2010
Keskiyöllä runsaasti hyönteisiä kulki alhaalla itään ja ylempänä kaakkoon 7-12 m/s kilometrin alapuolella. Runsaasti lintuja näkyi Suomenlahden yllä lentelemässä 0,5-1 km korkeudella. Aamuyöllä linnut häipyivät hiljalleen ja myös hyönteiset vähenivät. Aamuvarhaisella sadealue pyyhkäisi alueen yli ja tämän jälkeen aamulla hyönteisiä lähti taas runsaasti liikkeelle pääosin puolen kilometrin alapuolella.
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä tuli myös Suomenlahden yli etelälounaasta 10-13 m/s kilometrin alapuolella. Päivällä eteläpuolelta hipaissut sadealue hillitsi vaellusta, joka jatkui etelästä kyllä harvemmassa myös sadealueen raoissa.
Tämän jälkeen Kumpulan tutkatietoja puuttuikin jonkin aikaa.
XX**

17.6.2010
Runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä keskiyöllä ja aamuyöllä 800 m alapuolella kulkemassa eteläkaakkoon-etelään 7-12 m/s, 200-300 m korkeudella hyönteisiä oli keskittyneinä jopa hyvin paljon ja virtaus oli tällä tasolla myös nopeimmillaan. Etenkin Suomenlahden yllä näkyi melko paljon lintuja keskiyöllä 0,5-1,5 km korkeudella lentelemässä ja aamuyön kuluessa nämä hiljalleen häipyivät, ilmeisesti palaten Suomen maa-alueelle ja alas. Hyönteisten vaellus jatkui aamuvarhaisella pohjoisesta.
Aamupäivällä edelleen runsaasti hyönteisiä matkasi pohjoisluoteesta 4-7 m/s puhaltaneessa tuulessa, rullapyörteiden alkaessa keskittää näitä tuulensuuntaisiin jonoihin ja nostaessa myös 1,5 km korkeudelle saakka Rannikolla muodostui merituulirintama iltapäivällä ja virtaus kääntyi tulemaan lounaasta-länsilounaasta, samalla kun sisämaassa hyönteiset jonkin verran vähenivät ja tuuli kääntyi enemmän läntiseksi. Sadekuuroja kehittyi ja niiden jälkeen virtaus oli lännestä-länsilounaasta kuljettaen melko runsaasti hyönteisiä, mutta rullapyörteiden kohdilla myös lintujen osuus kaiuista oli tärkeää.
Auringonlaskun tienoilla ilmaan nousi runsaasti ilmeisen pientä hyönteistä kulkemaan itään-itäkaakkoon 7-10 m/s 700 m alapuolella. Iltayöllä hyönteisten kulku jatkui ja lisäksi huomattavasti lintuja ilmestyi näiden ylle 2 km korkeudelle asti.
XX*

16.6.2010
Keskiyöllä jopa runsaasti hyönteisiä matkasi etelään päin, parhaimmillaan 15 m/s luokkaa, pääasiassa 700 m alapuolella ja hajanaisen sadealueen raoissa. Huomattavasti lintujakin näkyi lentelemässä 1-2 km korkeudella. Aamulla hyönteisiä oli vähän näkyvillä ja lintuja toisaalta paikoin melko taajassakin maa-alueen yllä. Aamupäivän aikana hyönteisiä lähti enenevästi liikkeelle ja päivällä näitä keskittyi paikoin runsaasti rullapyörteiden myötä pohjoisen puolelta puhaltaneen tuulen suuntaisiin nauhoihin.
Illalla joitakin sadekuurojakin näkyi läheltä länsipuolelta kulkemassa, mutta hyönteisiä nousi auringonlaskun tienoilla vielä runsaammin liikkeelle kulkemaan eteläkaakkoon 7-10 m/s 800 m alapuolella. Iltayöllä hyönteiskerros madaltui, mutta puolen kilometrin alapuolella kulki edelleen runsaasti hyönteisiä. Samalla huomattavasti lintuja ilmaantui lähinnä 0,5-1 km korkeudelle lentelemään.
Yleinen katsaus tilanteesta on myös tarkasteltavissa.
XX*

11.6.2010
Melko runsaasti lintuja oli keskittynyt lentelemään Suomenlahdelle 20-40 km päähän Suomen rannikosta keskiyöllä. Samalla melko runsaasti hyönteisiä alkoi tulla Suomenlahden yli ja aamuyöllä ja aamulla runsaasti hyöntyeisiä tuli eteläkaakosta-kaakosta noin 10 m/s, toisaalta puolen kilometrin alapuolella sekä lähinnä isoja hyönteisiä 0,5-1,5 km korkeudella harvassa tai melko harvassa.
Aamupäivällä maa-alueen ylle lähti runsaasti hyönteisiä pääasiassa kilometrin alapuolella kulkemaan luoteeseen 7-12 m/s ja myös Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti hyönteisiä alle puolen kilometrin korkeudella ja harvemmassa ylempänä kilometrin korkeudella asti. Päivän edetessä hyönteisiä tuli runsaammin Suomenlahden yli myös 0,5-1 km korkeudella ja tässä kerroksessa isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus oli edelleen merkittävä. Sisämaassa puolestaan hyönteisiä oli enemmän ja rullapyörteiden myötä hyönteisiä ja lintuja keskittyi tuulensuuntaisiksi nauhoiksi. Iltapäivällä laaja sadealue peitti alueen, mutta aivan sateen reunalla hyönteisvaellus oli jopa vahvimmillaan, mitä voi tutkailla kuvista.
XX**

10.6.2010
Keskiyöllä eteläkaakosta-etelästä tuli runsaasti hyönteisiä 800 m alapuolella ja 300-500 m korkeudelle keskittyen nopeimman virtauksen, noin 10 m/s, tienoille. Lintuja oli myös melko runsaasti liikkeellä 2 km alapuolella. Aamuyöllä etelänpuolelta kulki sadealue ja niin hyönteiset kuin linnutkin niukkenivat. Aamupäivällä maa-alueelta nousi runsaasti hyönteisiä ilmaan kulkemaan koillisesta-itäkoillisesta 5-8 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella, mutta isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli aika tiuhassa myös 1,5 km korkeudelle muodostuneessa kerroksessa.
Päivällä rullapyörteiden kohdilla hyönteisiä ja lintuja keskittyin tuulensuuntaisiin nauhoihin, joskin myös enemmän solukkomaista rakennettakin mudostui. Merituulirintama aikaansai kuitenkin vahvimman kaikunauhan iltapäivällä ja tuuli rannikolla kääntyi puhaltamaan etelän puolelta 5-8 m/s. Merituulirintama eteni illalla edelleen syvälle sisämaahan ja rannikolla virtaus jatkui pinnan lähellä etelänpuolelta.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti liikkeelle varsinkin rannikolla 1-2 km korkeudella.
XX**

3.6.2010
Keskiyöllä hyönteisiä tuli tiuhassa 300 m korkeuden vaiheilla Suomenlahden yli kaakosta noin 9 m/s ja harvemmassa kilometrin alapuolella, mutta maa-alueen puolella hyönteisiä näkyi hieman enemmän ja varsinkin kilometrin korkeuden vaiheilla alakerroksen ohella kulkemassa itään noin 5 m/s. Melko paljon lintujakin näkyi lentelemässä 3 km korkeudella saakka. Aamuyöllä merellä hyönteisiä tuli niukemmin kaakosta alhaalla ja myös maa-alueella hyönteiset vähenivät alakerroksista. Ylempänä hyönteisiä matkasi puolestaan tiuhemmassa 700-800 m korkeudella itään noin 5 m/s ja lintuja näkyi harvassa mutta tasaisesti 3 km alapuolella pääasiassa pohjoiseen-koilliseen päin kulkemassa.
Aamupäivällä pintasään seljettyä runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle ja myös Suomenlahdella alkoi tulla melko paljon hyönteisiä toisaalta puolen kilometrin alapuolella etelälounaasta 6-8 m/s ja varsinkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä 1 km korkeuden vaiheilla lounaasta noin 10 m/s Lisäksi isoja hyönteisiä tuli edelleen ylempänä harvemmassa 2 km korkeudella asti lännestä 15 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Lintuja näkyi puolestaan melko runsaasti sisämaassa puolen kilometrin alapuolella lentelemässä. Hyönteisiä vaelsi keskipäivällä kilometrin alapuolella sisämaassa jopa hyvin runsaasti ja myös Suomenlahden yli vaeltajia tuli runsaasti lounaasta. Iltapäivällä virtaus kääntyi länsilounaasta-lännestä puhaltaneeksi ja Suomenlahden ylittäjät niukkenivat. Sisämaassa rullapyörteet kasasivat hyönteisiä vahvoiksi tuulensuuntaisiksi nauhoiksi, mutta rannikolla virtaus oli puolen kilometrin alapuolella merituulen mukaista etelälounaasta-lounaasta.
Iltayöllä hyönteisiä matkasi runsaasti pohjoisluoteesta-luoteesta 8-13 m/s ja mitä ilmeisimmin suuntautuneina pohjoisluode-eteläkaakko akselin mukaan. Aluksi hyönteisiä oli 700 m alapuolella aika tasaisesti, mutta yön edetessä ne keskittyivät 300-400 m korkeudelle, jossa myös virtaus oli voimakkainta ja 15 m/s luokkaa. Samalla myös huomattavasti lintuja alkoi lennellä pääasiassa 1-2 km korkeudella, enimmäkseen etelään päin.
XX**

2.6.2010
Runsaasti hyönteisiä matkasi keskiyöllä ja aamuyöllä itäkoillisesta 8-13 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella. Lintuja näkyi melko paljon yöllä 3 km korkeudella saakka pohjoiseen päin kulkemassa noin 15 m/s. Aamuvarhaisella virtaus kääntyi koillisesta tuovaksi, mutta hyönteisten meno jatkui entisellään ja rannikolla aamulla jopa hyvin runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä lähellä pintaa.
Illalla runsaasti hyönteisiä tuli kaakosta, etenkin 300-600 m korkeudella noin 10 m/s. Vaellus jatkui iltayöllä, mutta harvemmassa meren yli ja keskittyen kahteen kerrokseen 300 ja 600 m korkeuden vaiheille. Yön alkaessa myös huomattavasti lintuja alkoi näkyä ilmassa pääasiassa 1-2 km korkeudella, mutta enimmäkseen etelään päin menossa, varsinkin meren puolella.
XX**

1.6.2010
Aamupäivän aikana runsaasti hyönteisiä kohosi ilmaan itäkoillisesta 5-8 m/s tulleeseen virtaukseen. Päivällä rullapyörteet kokosivat hyönteisiä paikin hyvinkin runsaasti tuulensuuntaisiin nauhoihin ja rannikolla merituulirintama vastaavasti kokosi hyönteisiä rannikon suuntaiseksi nauhaksi noin 1,5 km korkeudelle asti. Merituulialueella virtaus oli itäkaakosta-idästä muutaman sadan metrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa, kun pääasiassa virtaus jatkui itäkoillisesta ja oli parhaimmillaan 10 m/s luokkaa.
Illan myötä sateista pilvisyyttä kertyi etelästä päin, mutta hyönteisiä vaelsi edelleen runsaasti itäkoillisesta-idästä lähes 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Iltayöllä myös melko paljon lintuja lähti liikkeelle, nousten yli 3 km korkeudelle.
XX*

28.5.2010
Sateiden välissä oli melko paljon lintuja keskiyön jälkeen muuttamassa, Suomenlahdella selkeämmässä säässä etenkin 1,5-2,5 km korkeudella. Aamun sarastaessa lintuja kulki runsaammin ja varsinkin sadealueiden länsipuolella sekä Suomenlahdella sadenauhan itäpuolella. Yleinen pyrkimys näkyi olleen pohjoiseen päin ja aamuvarhaisella vapaammassa lentotilassa selvemmin 20 m/s luokkaa.
Aamun edetessä sateet olivat puolestaan taas kaikujen syynä pääasiassa. Aamupäivällä sateiden jälkipuolelle melko paljon hyönteisiä lähti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella koilliseen päin 2-4 m/s ja myös huomattavasti lintuja alkoi lennellä maa-alueen yllä.
X*

27.5.2010
Keskiyön aikaan sateiden välissä kulki vielä huomattavasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella etelään 5-8 m/s ja myös huomattavasti lintuja näkyi sateen ulkopuolella pääosin puolen kilometrin alapuolella nekin. Aamuyöllä ja aamulla olennaisesti vain sateista tullutta kaikua oli havaittavissa, mutta aamupäivällä hajanaisemman sateen keskellä näkyi paikoin paljon lintuja alhaalla, kuten Espoonlahden luoteispuolella (mm. Ämmässuo).
Päivällä tihkuista ilmaa pääasiassa oli vain tarjolla, mutta välillä selkeämmissä aukoissa näkyi huomattavasti lintuja ja hyönteisiäkin puolen kilometrin alapuolella. Virtaus oli vain pari m/s aluksi lounaaseen ja sitten länteen, jos sinnekään. Melko paljon lintuja lähti iltayöllä liikkeelle 2 km alapuolella, pohjoiseen päin.
XX*

26.5.2010
Runsaasti lintuja tuli keskiyön edellä etelästä 12-15 m/s kilometrin alapuolella ja sen jälkeen harvemmassa mutta myös enemmän ylempänä 2,5 km korkeudella asti. Keskiyöllä rannikolla meren puolella kulki runsaasti hyönteisiä 300-800 m korkeudella lounaaseen 3-6 m/s, kun taas maa-alueen puolella hyönteisiä ei juurikaan näkynyt puolen kilometrin alapuolella ja ylempänäkin niukemmin kuin merellä päin. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut hiljalleen niukkenivat.
Aamuvarhaisella huomattavasti lintuja tuli Suomenlahden yli etelästä noin 12 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Aamun edetessä pohjoisvirtaus puolen kilometrin alapuolella alkoi ensin näkyä ilmeisesti turbulenssiin liittyen ja myöhemmin hyönteisiä alkoi olla rullapyörteiden nostamina runsaastikin kilometrin korkeudella asti kulkemassa etelään 5-8 m/s. Päivällä rullapyörteet vahvistuivat edelleen, samalla kun virtaus kääntyi enemmän luoteesta puhaltavaksi yli 10 m/s. Hyönteisiä nousi näissä runsaasti 1,5 km korkeuden tuntumaan saakka ja paikallisesti rullapyörteiden kohdille kertyi myös runsaasti lintuja lentelemään.
Sadealue tuli päälle idästä ja sitten olikin vain sadeakaikuja, kunnes iltayöllä sateen jälkeen runsaasti hyönteisiä pääsi ilmaan puolen kilometrin alapuolella kulkemaan etelään 5-10 m/s ja myös melko paljon lintuja lähti liikkeelle pyrkien pohjoiseen päin 7-10 m/s 1,5 km alapuolella.
XX*

25.5.2010
Keskiyön jälkeen sade loppui ja ilmassa näkyi lähinnä suurehkoja hyönteisiä menossa itään 7-10 m/s puolen kilometrin alapuolella, samalla kun myös runsaasti lintuja oli kulkemassa koilliseen 12-15 m/s. Linnut vähenivät aamun lähetessä, mutta Suomenlahden yli kuitenkin tuli aamuyöllä 2 km korkeudella asti melko paljon lintuja etelälounaasta.
Aamun edetessä lintuja lenteli yleensä puolen kilometrin alapuolella aika runsaasti ja turbulenssista tullutta heikkoa kaikua näkyi aaltoilevana kerroksena 0,5-1 km välillä. Myös huomattavasti hyönteisiä alkoi matkata puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 2-5 m/s kuljettaneessa virtauksessa. Aamupäivän kuluessa hyönteisiä tuli ilmaan melko paljon ja merituulirintama nostatti näitä kilometrin korkeudelle, kun samalla 0,5-1,5 km korkeudella alkoi kulkea harvassa suurehkoja tai isoja hyönteisiä koilliseen 7-10 m/s. Päivällä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli maa-alueen yllä melko tiheässäkin kilometrin korkeuden molemmin puolin. Merituulirintaman pohjoispuolella esiintyi jonkin verran myös sadekuuroja ja sen eteläpuolella, ei aivan rannikon tuntumassa, hyönteisiä oli edelleen melko paljon puolen kilometrin alapuolella sekä runsaastikin merituulirintaman kohdilla ja merituulia-alueen koilliseen suuntautuneen virtauksen rullapyörteissä. Myös lintuja kertyi samoille paikoille välillä paljon.
Illalla mereltä tullut virtaus kääntyi vähitelleen kaakosta puhaltaneeksi, rullapyörteet ja merituulirintama häipyivät ja hyönteiset niukkenivat. Auringonlaskun tienoilla melko paljon hyönteisiä pölähti ilmaan 800 m korkeudelle asti ja virtaus vei rannikolla länteen-länsilounaaseen 2-4 m/s. Iltayöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan pääosin 2 km alapuolella pohjoiseen-pohjoisluoteeseen 12-15 m/s ja melko runsaasti lintuja alkoi tulla Suomenlahden ylikin kilometrin alapuolella.
XX*

24.5.2010
Sadealueen raoissa näkyi ennen keskiyötä ja sen jälkeen melko paljon lintuja muuttamassa ja puolen kilometrin alapuolella tuli myös runsaasti hyönteisiä keskiyöllä etelästä 7-10 m/s. Myöhemmin sitten olikin taas vain sateista tulleita kaikuja tarkasteltavissa, paitsi keskipäivällä sentään jonkin verran hyönteisiä erottui maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella ja lintuja näkyi paikoin kertyneen tiuhempaan joukkoon samaan aikaan. Myös iltayöllä heikon sateen sisällä näkyi huomattavasti lintuja liikkeellä puolen kilometrin alapuolella.
XX**

23.5.2010
Keskiyön aikaan Suomenlahdella majaili edelleen sadealue, mutta sen pohjoispuolella, pääasiassa Suomen maa-alueella, melko paljon hyönteisiä matkasi luoteeseen 4-7 m/s ja lintuja pohjoiseen noin 15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Aamuyöllä hyönteisiä kulki edelleen puolen kilometrin alapuolella luoteeseen ja ilmeisesti myös Suomenlahden yli kaakosta ja vaellus jatkui aamuvarhaisella, kun sadealue merellä oli myös heikentynyt.
Aamupäivällä maa-alueen sadealueen eteläpuolella alkoi tulla melko paljon hyönteisiä kilometrin alapuolella pariin kerrokseen keskittyneenä lounaasta 4-7 m/s. Päivän edetessä runsaasti hyönteisiä tuli 500-700 m korkeudella etelästä ja 1-1,5 km korkeudella etelälounaasta noin 10 m/s ja tässä joukossa isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus oli tärkeä. Ylemmässä kerroksessa hyönteiset niukkenivat iltapäivällä ja alhaalla runsaasti hyönteisiä tuli puolen kilometrin alapuolella kaakosta 10-13 m/s, nopeimmin 200-400 m korkeudella. Illan sadealueen edellä hyönteisvirtaus kääntyi vielä etelästä-etelälounaasta tulleeksi.
Sateet olivat illasta asti pääasiassa kaikuja aiheuttamassa, mutta sadealueiden välissä näkyi hetken myös melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa luoteeseen noin 5 m/s.
XX**

22.5.2010
Runsaasti hyönteisiä matkasi 300-1300 m korkeudella keskiyöllä etelään, nopeimmillaan juuri 300 m korkeudella noin 13 m/s. Melko paljon lintuja 1-3 km korkeudella menossa pääasiassa pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 10-13 m/s. Aamuyöllä virtaus kääntyi puolen kilometrin alapuolella maksimin kohdalla koillisesta tuovaksi ja hyönteisiä ja lintuja riitti edelleen.
Aamuvarhaisella hyönteisiä tuli runsaasti koillisesta-itäkoillisesta 8-13 m/s 1,5 km alapuolella, eniten tuulimaksimin korkeuden vaiheilla 300-400 m korkeudella. Vaellus jatkui aamupäivällä ja runsaasti hyönteisiä kulki kilometrin alapuolella sekä harvemmassa 1,5 km korkeudella asti itäkoillisesta-koillisesta. Lisäksi isoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa tai hyvin harvassa 1,5-2 km korkeudella etelälounaaseen noin 10 m/s. Päivän edetessä hyönteisiä oli yhtenäisesti 1,5 km korkeudella asti ja isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus oli merkittävää. Iltapäivällä merituulirintama merkitsi rannikolla virtausta kaakosta 2-5 m/s, kun taas sisämaassa alkoi olla myös sadekuuroja ja hyönteisetkin alkoivat niiden myötä niukentua.
Illalla Suomen rannikolla oli sadetta laajalti, mutta vielä paljon hyönteisiä oli ilmassa meren puolella kilometrin alapuolella osin sadekuuroalueen virtauksen mukana menossa lounaaseen 3-5 m/s. Iltayöllä sateita oli edelleen, mutta hajanaisemmin ja näiden välissä melko paljon hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella 4-7 m/s luoteeseen. Samalla runsaasti lintuja lähti muuttamaan pääsoin 1-2 km korkeudella pohjoiskoilliseen noin 12 m/s.
XX*

21.5.2010
Runsaasti hyönteisiä oli kulkemassa keskiyöllä kilometrin alapuolella, mahdollisesti maatuulen myötä parhaimmillaan 400 m korkeudella noin 7 m/s kaakkoon päin. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi samaan aikaan harvemmassa 1-1,7 km korkeudella tulossa itäkaakosta 7-10 m/s ja lintuja oli myös melko paljon liikkeellä 4 km korkeudella asti pohjoiseen päin kulkemassa. Aamuyöllä niin hyönteiset kuin linnutkin hiljallee niukkenivat. Aamuvarhaisella runsasti hyönteisiä kulki kuitenkin edelleen pääasiassa 0,3-1 km korkeudella ja virtaus oli kääntynyt etelään vieväksi 4-7 m/s.
Aamupäivän aikana maa-alueelta nousi ilmaan runsaasti hyönteisiä 1,5 km korkeudelle asti ja suurehkojen tai isojen hyönteisten osuus kaiussa oli merkittävää puolen kilometrin yläpuolella. Virtaus oli aluksi pohjoisen puolelta, mutta rannikolla alakeroksessa merituuli alkoi kääntää virtausta lounaasta päin puhaltavaksi nopeuden ollessa 4-7 m/s. Päivän edetessä virtaus sisämaassakin kääntyi enemmän lännestä päin tuoneeksi ja myös Suomenlahdella hyönteisiä alkoi tulla Viron rannikolta itäkoilliseen, vaan tutkan lähialueella merellä Suomeen päin tulleet hyönteiset olivat sinne joutuneet todennäköisesti Suomen maa-alueelta ylemmässä luoteisvirtauksessa. Merituulirintaman muodostuminen rannikolle sekä sisämaassa rullapyörteet keskittivät osaltaan hyönteisiä.
Iltapäivällä rannikolla merituulialue oli noin kilometrin paksuinen kerros, jossa virtaus vei maa-alueen yllä runsaasti hyönteisiä koilliseen 5-8 m/s. Ylempänä ja sisämaassa alempanakin virtaus oli luoteesta ja hyönteisiä oli 2 km korkeudella saakka varsinkin merituulirintaman ja rullapyörteiden nousevien ilmavirtausten kohdilla runsaasti. Illalla merituuli voimistui yli 10 m/s 300-500 m korkeudella ja myöhemmin virtaus alempanakin rannikolla kääntyi länsituuleksi, jolloin hyönteisiä oli runsaasti sekä maa- että puolella Helsingin ympärillä 1,5 km paksuisessa kerroksessa.
Iltayöllä virtaus oli luoteesta 8-13 m/s ja runsaasti hyönteisiä kulki etenkin 200-1000 m korkeudella ja harvemmassa alempana sekä ylempänä 1,5 km krokeudella asti. Runsaasti lintuja lähti muuttamaan 1,5-3 km korkeudella iltayöllä pohjoiseen päin 10-13 m/s.
XX*

20.5.2010
Keskiyöllä melko runsaasti lintuja oli muuttamassa pohjoiseen 2 km alapuolella ja runsaasti hyönteisiä kulki 300-700 m korkeudella itäkaakosta 7-12 m/s. Aamuyöllä ilmeisesti hyönteisiä keskittyi runsaasti Suomenlahden yli tulleeseen meteorologiseen olioon 1,5 km korkeudelle saakka ja tässä yhteydessä virtaus kääntyi kaakosta-eteläkaakosta tuoneeksi 6-9 m/s. Aamuvarhaisella virtaus oli alakerroksessa idästä 6 m/s luokkaa ja ylempänä etelästä 1,5 km alapuolella, kun hyönteisiä tuli yötä harvemmassa mutta tasaisesti. Lisäksi isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä hyvin harvassa 2-3 km korkeudella kaakosta noin 8 m/s.
Aamun aikana hyönteisten määrä kasvoi maa-alueen yllä aamun minimistä hiljalleen ja sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä 1,5 km korkeudella asti, isojen tai suurehkojen hyönteisten osuuden ollessa merkittävä. Merellä hyönteisiä oli toisaalta puolen kilometrin alapuolella runsaasti itäkaakosta puhaltaneessa virtauksessa sekä etenkin 0,5-1 km korkeudella suurehkoja tai isoja hyönteisiä tulossa eteläkaakosta noin 8 m/s.
Päivän edetessä hyönteisten määrä sisämaassa edelleen lisääntyi ja rullapyörteiden keskittämissä nauhoissa näitä oli runsaimmin 1,5 km korkeudelle asti virtauksen viedessä luoteeseen 5-8 m/s. Ylempänä hyönteisiä kulki harvemmassa mutta 2 km korkeuden vaiheilla myös runsaasti aluksi etelästä ja myöhemmin lounaasta tulleessa virtauksessa noin 10 m/s. Alakerroksessa hyönteisiä olivat suuntautuneina etelä-pohjoinen akselin ja yläkerroksessa enemmän lounas-koillinen akselin mukaan. Tilanteesta päivällä kertovat tutkakuvat monin tavoin.
Illalla ylemmän vaelluskerroksen tasolla virtaus kääntyi koillisesta tulleeksi koillisesta alkaen hiljalleen ja vaellus Suomenlahden yli lakkasi. Maa-alueen yllä sen sijaan hyönteisiä virtasi edelleen runsaasti 1,5 km alapuolella alhaalla kaakosta 2-5 m/s ja ylempänä itäkaakosta/idästä 7-10 m/s. Iltayöllä maa-alueen yllä hyönteisiä oli hyvinkin runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja ylempänä isoja tai suurehkoja hyönteisiä 1,7 km korkeudelle saakka harvemmassa tulossa itäkoillisesta noin 10 m/s. Samalla melko paljon lintuja lähti muuttamaan pohjoiseen 10-15 m/s, pääosin 2 km alapuolella mutta harvemmasa 4 km korkeuden tuntumassa saakka.
XX**

19.5.2010
Keskiyön aikaan runsaasti hyönteisiä oli vaeltamassa etenkin 0,3-1,2 km korkeudella idästä-itäkaakosta 10-15 m/s, nopeimmassa kerroksessa 300-500 m korkeudella oli kaiku myös voimakkainta eli hyönteisiä ilmeisesti runsaimmin. Melko paljon lintuja näkyi myös liikkeellä 3 km korkeudella saakka sisämaassa ja merellä pääasiassa 2 km alapuolella pohjoiseen päin kulkemassa 10-13 m/s. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut vähenivät hiljalleen.
Aamulla hyönteiset ilmassa taas runsastuivat ja kaikukerros kasvoi 1,5 km yläpuolelle virtauksen ollessa alhaalla idästä ja ylempänä kaakosta-itäkaakosta 8-11 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä ilmaantui hyvin harvassa 2-3 km korkeudelle tulossa itäkaakosta noin 10 m/s. Aamupäivällä hyönteisiä oli runsaasti sisämaassa kilometrin alapuolella ja erityisesti rullapyörteiden keskittämissä tuulensuuntaisissa nauhoissa. Hyönteisiä oli vähemmän ylempänä, mutta 1,5 km korkeudelle asti yhtenäisen kaikukerroksen muodostaen. Tätä ylempänä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki muutamaan kerrokseen selvemmin keskittyneenä, mutta yleisesti harvassa tai melko harvassa 2,5 km korkeudella asti ja hyvin harvassa edelleen ylempänä 3 km korkeudella asti. Virtaus oli alhaalla idästä 10-15 m/s, 0,8-1,2 km korkeudella itäkoillisesta ja 1,5 km yläpuolella kaakosta 10-12 m/s.
Päivällä meren puolella hyönteisiä oli harvemmassa kuin maa-alueen yllä, mutta puoliltapäivin kuitenkin jopa hyvin runsaasti hyönteisiä tuli itäkaakosta kilometrin alapuolella 12-15 m/s. Tämän jälkeen virtaus kääntyi kaakosta tuoneeksi puolen kilometrin yllä ja hyönteisiä tuli Suomenlahden yli niukemmin. Iltapäivällä hyönteisiä oli maapuolella runsaasti 1-1,5 km korkeudella ja alempana mereltä tulleessa virtauksessa selvästi niukemmin, kun taas rullapyörteiden kohdilla linnut olivat puolestaan vahvasti mukana. Samaan aikaan rannikolla kilometrin alapuolella oli runsaimmin hyönteisiä kulkemassa kuten myös Suomenlahden yllä. Virtaus oli edelleen idästä-itäkaakosta 10-15 m/s. Ylempänä vahvin kerros hyönteisiä kulki 2 km korkeuden vaiheilla noin 10 m/s kaakosta ja tässä kerroksessa näkyi lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä, välillä tiuhassakin.
Illalla hyönteiset niukentuivat vähitellen, mutta puolen kilometrin alapuolella niitä riitti edelleen runsaasti niin maan kuin merenkin puolella tulossa idästä-itäkaakosta 7-12 m/s. Ylempänä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa kilometrin korkeudella saakka kaakosta. Iltayöllä lähti runsaasti lintuja pohjoiseen päin noin 12 m/s, pääosa 1-2 km korkeudella, ja myös Suomenlahden yli alkoi lintuja tulla. Hyönteisetn vaellus jatkui alkuyöllä kilometrin alapuolella, mutta isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus oli iltaa merkittävämpi.
XX**

18.5.2010
Runsaasti hyönteisiä vaelsi keskiyöllä kilometrin alapuolella idästä 8-13 m/s ja samalla etelästä tuli runsaasti lintuja 0,5-3,5 km korkeudella 12-15 m/s. Aamuyöllä sadekuuroalue voimistui Suomen rannikolla kulkiessaa länsiluoteeseen ja vähensi osaltaan hyönteisten ja lintujen liikehdintää. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli kuitenkin runsaasti Suomenlahden puolella kulkemassa kilometrin alapuolella idästä-itäkoillisesta 5-10 m/s ja lintujakin näkyi vielä huomattavasti kulkemassa.
Aamupäivällä maa-alueelta Suomenlahden eteläpuolelta pölähti ilmaan runsaasti hyönteisiä ja virtaus vei näitä Suomenlahdelle länsiluoteeseen, vähitellen sitten myös Suomen puolelle ja nopeammin 1-2 km korkeudella kaakosta-eteläkaakosta noin 10 m/s. Sisämaassakin hyönteisiä alkoi vähitellen nousta runsaastui ilmaan 2 km alapuolelle ja meren yli tulijoista muodostui vahvat vaelluskeroste 0,6, 1,2 ja 1,7 km korkeuksille, kilometrin yläpuolella suurehkojen tai isojen hyönteisten osuus oli tärkeä.
Päivällä sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisiksi jonoiksi ja myös melko paljon lintuja näkyi näiden kohdalla korkealle nousseina, kun virtaus jatkui idästä ja nopeimmillaan 15 m/s luokkaa 300-500 m korkeudella. Illalla hyönteisten määrä hieman väheni ja kilometrin yläpuolella selvemmin, mutta edelleen iltayöllä runsaasti hyönteisiä vaelsi 1,5 km alapuolella idästä-itäkaakosta 10-15 m/s, runsaimmin ja nopeimmin 300-800 m korkeudella. Melko paljon lintuja lähti iltayöllä myös muuttamaan pohjoiseen päin 10-13 m/s 3 km korkeudella saakka ja lintuja alkoi tulla myös Suomenlahden yli.
XX**

17.5.2010
Sadealue oli Helsingin ympärillä keskiyöllä ja runsaasti hyönteisiä näkyi sen ulkopuolelle kulkemassa kilometrin alapuolella virtauksen ollessa itäkaakosta 7-12 m/s. Myös melko paljon lintuja näkyi pääosin sadealueen ulkopuolella niinikään 3 km korkeudella asti, mutta sateen levitessä linnutkin häipyivät vähemäksi. Aamuyöllä sadealue väistyi ja heikkeni ja runsaasti hyönteisiä kulki sen itäpuolella itäkaakosta-itäkoillisesta 7-10 m/s, varsinkin 0,5-1,5 km korkeudella. Aamulla hyönteisten vaellus jatkui edelleen vahvana idästä maa-alueen yllä ja heikompana Suomenlahdella 1,5 km alapuolella, alhaalla noin 5 m/s ja yläreunalla 12 m/s luokkaa.
Päivän kuluessa rullapyörteet muodostuivat vahvoiksi keskittäen hyönteisiä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi sisämaassa ja iltapäivällä alkoi myös muodustua sadekuurojonoja. Merellä sen sijaan hyönteisten vaellus oli paljon vähäisempää, vaikka myös siellä noin 1,5 km korkeudelle saakka ulottuvaa ja puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli myös runsaasti. Illalla niin maalla kuin merelläkin hyönteiset niukkenivat ja kulkivat kilometrin alapuolella idästä parhaimmillaan 15 m/s luokkaan yltäneessä virtauksessa 300-500 m korkeudella. Iltayöllä melko runsaasti lintuja lähti liikkeelle pohjoiseen päin 10-13 m/s maa-alueelta 3 km korkeudella asti ja yön edetessä lintuja alkoi tulla melko paljon myös Suomenlahden yli.
XX**

16.5.2010
Keskiyön aikaan hyönteisiä oli runsaasti vaeltamassa 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa, aivan alhaalla idästä ja ylempänä kaakosta 10-13 m/s. Lintuja näkyi melko runsaasti, mutta pääasiassa hyönteiskerroksen sisällä kilometrin alapuolella kulkemassa pohjoiseen noin 20 m/s. Lisäksi lintuja kulki hyvin harvassa ylempänä 4 km korkeudella saakka, kun sateisia pilviä ei häirinnyt, aika lähellä Helsingin itäpuolella olikin jo sadealue tulossa. Aamuyöllä sateita oli Helsingin pohjoispuolella ja hyönteiset niukkenivat huomattavasti, vaan edelleenkin sadealueen eteläpuolella runsaasti hyönteisiä tuli 1,5 km korkeudella saakka, alhaalla idästä-itäkaakosta 10-15 m/s ja kilometrin yläpuolella kaakosta noin 13 m/s.
Aamuvarhaisella hyönteisiä näkyi runsaasti vaeltamassa puolen kilometrin alapuolella ja vauhdikkaimmin idästä noin 16 m/s 200-400 m korkeudella. Ylempänä 1 ja 1,5 km korkeuden vaiheilla hyönteisiä tuli myös melko runsaasti itäkaakosta-kaakosta noin 10 m/s. Aamupäivällä hyönteiset ilmassa runsastuivat nopsaan maa-alueen yllä ja Suomenlahdellakin vähitellen, kun itäkaakosta virtaus painoi niitä eteenpäin etenkin puolen kilometrin alapuolella. Keskipäivällä sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa, mutta rannikon tuntumassa ja Suomenlahdella kilometrin alapuolella, kun taas ylempänä oli harvemmassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä, aika erillisenä kerroksena 2,2-2,5 km korkeudellakin. Virtaus oli idästä-itäkaakosta ja parhaimmillaan 13 m/s luokkaa 500-700 m korkeudella.
Rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi ja kauempana sisämaassa näiden kohdille alkoi iltapäivällä kehittyä myös sadekuuroja. Hyönteisten määrä runsaastui samalla myös rannikolla ja Suomenlahdella kilometrin yläpuolella, virtauksen jatkuessa itäkaakosta. Myöhään iltapäivällä Suomenlahdelle työntyneiden sadekuurojen pohjoispuolella hyönteisiä oli merellä runsaimmin ja sisämaassa rullapyörteiden nostoissa näkyi runsaammin lintuja kuin aiemmin. Illalla hyönteiset selvästi niukkenivat, vaan edelleen niitä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja melko runsaasti kilometrin korkeudella asti itäkaakosta puhaltaneessa tuulessa.
Iltayöllä sadealue lähestyi ja hyönteisiä oli paljon liikkeellä selkeällä pohjoispuolella puolen kilometrin alapuolella ja kilometrin korkeuden vaiheilla, samalla kun melko paljon lintuja näkyi 3 km korkeudella asti.
XX**

15.5.2010
Hyönteisiä vaelsi edelleen runsaasti keskiyöllä, alhaalla idästä-itäkaakosta parhaimmillaan yli 15 m/s parinsadan metrin korkeudella ja ylempänä 1,5 km korkeudella saakka kaakosta 10-13 m/s. Lintuja oli myös melko runsaasti muuttamassa pohjoiskoilliseen 15-18 m/s pääasiassa 2 km alapuolella ja harvemmassa 4 km korkeuden tuntumassa asti. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut vähenivät jonkin verran ja aamuvarhaisella lintuja oli niukasti. Sen sijaan hyönteisiä tuli edelleen runsaasti idästä-kaakosta kilometrin alapuolella 10-13 m/s ja hieman harvemmassa 1,5 km korkeudella asti kaakosta-itäkaakosta noin 10 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä tuli auringonnousun aikoihin harvassa 1,5-2,5 km korkeudella kaakosta 10 m/s.
Aamulla hyönteiset niukkenivat jonkin verran varsinkin kilometrin yläpuolella, mutta isoja hyönteisiä tuli toisaalta edelleen harvassa 2,5 km korkeudella asti. Päivällä sisämaassa hyönteiset jälleen runsastuivat ja puoliltapäivin runsaasti hyönteisiä kulki idästä-itäkaakosta 13-16 m/s puhaltaneessa virtauksessa 1,5 km korkeudella asti. Myös Suomenlahden puolella hyönteisiä oli jo runsaasti keskipäivällä, isoja tai suurehkoja hyönteisiä harvassa 2,5 km korkeudellakin saakka. Sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi päivällä.
Hiljalleen hyönteiset vähenivät illan tullessa ja etenkin kilometrin yläpuolella isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus näkyi kaiussa selvemmin. Iltayöllä Suomenlahden yli alkoi kuitenkin taas tulla runsaammin hyönteisiä 1,5 km korkeudella saakka kaakosta 12-15 m/s. Samalla myös melko paljon lintuja lähti muuttamaan 2,5 km korkeudella asti pohjoiseen 15-18 m/s, Suomenlahdella etenkin 1,5-2 km korkeudella.
XX**

14.5.2010
Keskiyöllä hyvin runsaasti hyönteisiä tuli eteläkaakosta-etelästä pääasiassa 1,5 km alapuolella 10-13 m/s ja lintuja näkyi melko runsaasti 1-2 km korkeudella tulossa keskimäärin etelälounaasta 25 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Aamuyöllä niin hyönteisten kuin lintujen määrä väheni hiljalleen, mutta aamuvarhaisellakin hyvin runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä etelästä 200-400 m korkeudella noin 12 m/s.
Aamupäivällä etenkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä ilmaantui runsaammin ilmaan, 2,5 km korkeudelle saakka harvassa. Virtaus oli kaakosta-eteläkaakosta ja kilometrin yläpuolella 15 m/s luokkaa. Tutkan pystypoikkileikkaukset kertovat vaelluksesta omalla tavallaan.
Hyönteisvaellus jatkui vahvana koko päivän, iltapäivällä nopeimmillaan 13 m/s itäkaakosta vain parinsadan metrin korkeudella. Sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisiin nauhoihin. Merellä hyönteisistä muodostui yhtenäinen kaikukerros 1,5 km korkeudelle saakka ja ylempänä suurehkoja tai isoja hyönteisiä oli harvemmassa vähän yli 2 km korkeudelle. Illalla hyönteiset yleensä vähenivät, mutta runsaasti hyönteisiä vaelsi edelleen 1,5 km alapuolella itäkaakosta-kaakosta iltayöllä. Samalla melko paljon lintuja lähti muuttamaan 1-3 km korkeudella pohjoiseen päin 15-20 m/s.
XX**

13.5.2010
Keskiyöllä runsaasti hyönteisiä matkasi kilometrin alapuolella itäkaakosta 10-15 m/s, vauhdikkaimmin 200-400 m korkeudella. Lintuja oli myös runsaasti liikkeellä 3 km korkeudella saakka pohjoiseen 15-20 m/s. Aamuyöllä sekä hyönteiset että linnut vähenivät, mutta toisaalta suurehkoja hyönteisiä ilmaantui kulkemaan 1-2 km korkeudellekin hyvin harvassa. Aamulla runsaasti hyönteisiä vaelsi, välillä hajanaisten sateiden välissäkin, idästä alhaalla ja itäkaakosta ylempänä 10-15 m/s kilometrin alapuolella.
Päivällä hyönteisvaellus vain vahvistui, alhaalla idästä ylempänä kaakosta aika yhtenäisen kaikukerroksen muodostaen kilometrin korkeudelle saakka. Lisäksi ylempänä muutamaan kerrokseen keskittyenkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa tai melko harvassa yli 2 km korkeudella asti kaakosta-eteläkaakosta 12-15 m/s. Illemmalla myös jonkin verran sateita kulki alueen yli, mutta näiden jälkeen hyönteisiä tuli jopa hyvin paljon itäkaakosta-eteläkaakosta 10-15 m/s, nopeimmin 200-400 m korkeudella itäkaakosta ja kilometrin yläpuolella eteläkaakosta.
Iltayöllä hyönteisvaellus jatkui vahvana ja kilometrin alapuolella hyvin runsaasti hyönteisiä tuli itäkaakosta-eteläkaakosta 10-14 m/s. Lisäksi melko paljon lintuja erottui 0,5-3 km korkeudella matkalla pääasiassa pohjoiseen päin.
XX**

12.5.2010
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä maa-alueen yllä ja harvemmassa Suomenlahdella pohjoiseen päin noin 15 m/s. Merellä pääasiassa kilometrin alapuolella ja maalla 2 km korkeudella saakka. Harvassa lintuja kulki ylempänä 3 km korkeudella asti. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat ja toisaalta yksittäisiä lintuja näkyi myös 4 km korkeudella saakka kulkemassa. Kilometrin alapuolella erottui hyvin harvassa myös suurehkoja hyönteisiä liikkeellä etelästä 7-10 m/s, aamuvarhaisella alapilvikerroksen yllä 0,5-1 km korkeudella.
Aamulla melko paljon lintuja tuli etelälounaasta noin 12 m/s kilometrin alapuolella ja harvemmassa lintuja näkyi edelleen 4 km korkeudella asti kulkemassa. Aamupäivällä hyönteisiä alkoi nousta ilmaan ja näitä oli pian melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella kulkemassa pohjoisluoteeseen 3-6 m/s. Ylhäällä 800-1200 m korkeudella alkoi kulkea isoja tai suurehkoja hyönteisiä melko tiheässä etelästä noin 13 m/s ja vahvasti myös etelä-pohjoinen akselin mukaan suuntautuneina.
Puolenpäivän lähestyessä vaeltajia tuli meren yli 0,5-1,5 km korkeudella olleessa kerroksessa aika harvassa mutta tasaisesti. Sisämaassa hyönteiset ilmassa yleistyvät ja kohosivat rullapyörteidenkin auttaessa kilometrin korkeudelle asti, samalla kun myös turbulenssista saatiin sangen hyvin kaikua ohuista aaltoilleista kerroksista. Virtaus vei alhaalla luoteeseen ja ylempänä pohjoiseen. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät hiljalleen.
Iltayöllä runsaasti ilmeisesti lähinnä pienempiä hyönteisiä matkasi puolen kilometrin alapuolella idästä-itäkaakosta 10-13 m/s tulleessa virtauksessa ja lintuja lähti runsaasti muuttamaan pohjoiseen 15-18 m/s 3 km korkeudella saakka.
XX**

11.5.2010
Keskiyön aikaan melko runsaasti lintuja näkyi muuttamassa Suomenlahden yli etelälounaasta noin 15 m/s toisaalta kilometrin alapuolella ja toisaalta lähinnöä 1-2 km korkeudella. Sisämaassa lintuja oli runsaastikin ilmassa. Aamuyöllä linnut vähenivät maa-alueelta, mutta merellä aamun lähestyessä lintuja oli runsaammin, mutta liike varsinkin Viron lähellä näkyi olleen paljon enemmän koilliseen päin. Aamuvarhaisella melko paljon lintuja lähti Viron rannikon ulkonemiin keskittyen pohjoiskoilliseen. Heikon sadealueen itäreunalla lintuja tuli aamulla etelälounaasta 25 m/s luokkaan nouseella nopeudella harvassa mutta 3 km korkeudella asti.
Päivällä lintuja tuli harvassa edelleen Suomenlahden yli alhaalla. Sisämaassa melko paljon hyönteisiä nousi ilmaan idästä 7-10 m/s puhaltaneeseen virtaukseen puolen kilometrin alapuolella. Suurehkoja tai isoja hyönteisiä alkoi näkyä harvassa liikkeellä hieman yli kilometrin korkeudella asti ja tulossa myös Suomenlahden yli etelästä noin 10 m/s. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja rannikolla tuulen puhaltaessa itäkaakosta.
Auringonmlaskun tienoilla melko plajon hyönteisiä pölähti vähäksi aikaa ilmaan puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan länsiluoteeseen 5-8 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan pohjoiseen noin 15 m/s pääosin 2 km alapuolella ja harvemmassa 4 km korkeudella saakka. Suomenlahden yli lintuja alkoi myös tulla runsaasti.
XX**

10.5.2010
Huomattavasti lintuja näkyi keskiyöllä liikkeellä 2 km korkeudella saakka ja varsinkin maa-alueen yllä enimmäkseen koilliseen päin. Aamyöllä linnut hiljalleen vähenivät. Aamulla huomattavasti lintuja näkyi alhaalla Suomenlahdella kulkemassa koilliseen ja lintuja oli hyvin harvassa liikkeellä ylempänä 4 km korkeuden tuntumassa asti, sateisten pilvien alapuolella.

9.5.2010
Runsaasti lintuja oli keskiyöllä liikkeellä sisämaassa kilometrin alapuolella ja ylempänä etenkin 2-3 km korkeudella ja pilvikerrksen päällä. Merellä lintuja tuli hieman harvemmassa etelästä ilmeisen alapilvikerroksen alla sekä 1,5-3 km korkeudella ylhäällä. Nopeus pohjoiseen päin nousi yläkerroksessa parhaimmillaan 25 m/s luokkaan. Sadealueet häiritsivät Suomen puolella aamuyöllä vähemmän ja lintuja muutti edelleen runsaasti sekä kilometrin alapuolella että 1,5-3 km korkeudella, mutta suunta oli kääntynyt pohjoiskoilliseen päin. Merellä lintuja tuli edelleen melko runsaasti ja aika tasaisesti 0,5-3 km korkeudella paksussa kerroksessa.
Auringon noustessa lintujen muutto jatkui harvana edelleen ja merellä hieman maa-aluetta runsaampana, alimman puolen kilometrin tihkuisen kerroksen yllä aina 4 km korkeudella asti. Aamun edetessä tihkuinen kerros alhaalla säilyi ja lintuja kulki harvemmassa mutta aika tasaisesti 0,5-4 km korkeudella pohjoiskoilliseen päin. Päivällä linnut häipyivät aika vähiin, kun taas tihkusadekerros vahvistui noin kilometrin paksuiseksi 5-10 m/s lounaistuulessa ja iltaa kohden sadekerros kasvoi 1,5 km korkeudelle asti, mutta alkoi samalla myös hieman hajanaistua.
Iltayöllä sisämaasta lähti melko paljonkin lintuja toisaalta alhaalla ja toisaalta 1-2 km korkeudella kulkemaan koilliseen päin ja myös Suomenlahdella lintuja näkyi huomattavasti.

8.5.2010
Keskiyöllä sadealue oli edelleen päällä, mutta sen eteläpuolella meren yllä näkyi myös joitakin lintuja liikkeellä, yli 3 km korkeudella asti. Aamuyöllä rannikollakin sadealue hajanaistui tai ainakin mataloitui ja lintuja oli hieman enemmänkin selkeillä alueilla 1,5-4 km korkeudella kulkemassa. Aamuvarhaisella lintuja näkyi tulevan 0,5-1 km korkeudella jopa melko runsaasti eteläkaakosta noin 10 m/s ja lintuja oli harvassa erityisesti 1-2 km ja 3-4 km korkeuksilla olleissa kerroksissakin liikkeellä. Aamupäivällä lintujen muutto jatkui selkeässä säässä Suomenlahdella pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.
Iltapäivällä melko paljon hyönteisiä alkoi tulla 0,5-1 km korkeudella etelästä noin 10 m/s. Isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus oli tässä joukossa huomattava ja hiljalleen vaeltavien hyönteisten määrä kasvoi ja niitä oli runsaimmin noin 1 km sekä 1,5 korkeudella olleissa selvemmissä kerroksissa tulossa Suomenlahden yllä. Hyönteisten kaiuista voitiin myös nähdä, että niiden oma suuntautuminen oli pohjoinen-etelä akselin mukaista. Mutta myöhemmin iltapäivällä sadealue Suomenlahdella vähensi hyönteisiä osaltaan.
Illan tullen hyönteiset häipyivät vähitellen, vaikka puolen kilometrin korkeudella ehti vielä tulla melko tiuhassa hyönteisiä kaakosta noin 10 m/s. Lintuja puolestaan alkoi kulkea taas huomattavammin ja jonkin verran sadekuurojakin oli häiritsemässä. Iltayöllä lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa kilometrin alapuolella kaakosta. Runsaasti lintuja alkoi tulla Suomenlahden yli toisaalta 0,5-1,5 km korkeudella ja toisaalta hieman ylempänä 3 km korkeudella saakka etelästä 20-25 m/s, myös tästä on nähtävissä tutkakuva.
XX**

7.5.2010
Keskiyön aikaan runsaasti lintuja muutti meren yllä 1,5-2 km ja mantereella 2-2,5 km korkeudella pohjoiseen noin 15 m/s. Kilometrin alapuolella lintuja oli myös melko paljon varsinkin maa-alueen yllä pääasiassa luoteeseen päin menossa noin 10 m/s. Aamuyöllä ylempi lintukerros harventui sangen nopeasti ja tuli myös puolisen kilometriä alemmaksi niin merellä kuin maallakin. Aamun tullessa myös alempana kulkeneet linnut häipyivät hiljalleen, ensin maa-alueen yltä.
Lähinnä turbulenssista tuli heikkoa kaikua puolen kilometrin alapuolella kertoen aamun virtauksesta itäkoillisesta 12-17 m/s. Päivällä sadealue tuli päälle ja sateen kaiut olivat olennaisesti vain havaittavissa tästä lähtien.

6.5.2010
Melko runsaasti lintuja muutti keskiyöllä ja aamuyöllä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 10-13 m/s. Harvassa lintuja kulki 3 km korkeuden tuntumassa saakka. Aamun sarastaessa maa-alueelta linnut aika äkisti vähenivät, mutta meren puolella muutto jatkui ja aika huomaamatta vaihtui nopeampiin muuttajiin aamuvarhaisella etelästä noin 15 m/s. Aamun edetessä muutto pohjoiseen päin jatkui Suomenlahden yli mutta hieman hitaammin ja vähitellen niukentuen.
Päivällä turbulenssista tullutta heikkoa kaikua näkyi aaltoilleissa ohkaisissa kerroksissa 2 km alapuolella. Merituulirintaman muodostuminen nosti tämän kohdalla huomattavasti hyönteisiä kilometrin yläpuolellekin käymään. Sisempänä maa-alueen yllä puolestaan rullapyörteet tai enemmän solumaiset virtauskentän rakenteet keräsivät alhaalla hyönteisiä kulkemaan länteen päin 3-6 m/s puolen kilometrin alapuolella. Lintuja kertyi myös hyönteisten lailla pystyliikeiden alueille, mutta etenkin Porkkalan pohjoispuolelle, Ämmässuon alueen tuntumaan, sekä myös Porvoon itäpuolelle ehkä enemmän paikallisesti kiertelemään.
Illan hämärissä huomattavasti lintuja näkyi kulkemassa meren puolella lounaasta päin 7-10 m/s. Iltayöllä maa-alueelta nousi runsaasti lintuja muuttamaan pohjoisluoteeseen 10-12 m/s ja Suomenlahden yli alkoi tulla melko paljon lintuja 1,5-2 km korkeudella etelästä noin 15 m/s.
XX*

5.5.2010
Huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä keskiyöllä ja aamuyöllä kilometrin alapuolella ja maa-alueen yllä hieman runsaammin. Aamulla lintuja oli maa-alueen yllä melko paljon ja huomattavasti meren puolellakin keskimäärin lounaasta päin tulossa noin 13 m/s alle puolen kilometrin korkeudella.
Päivän kuluessa linnut merellä niukkenivat ja maa-alueella puolestaan keshittyi sadekuuroja, joiden väleissä melko runsaasti lintuja näkyi lentelemässä alhaalla. Turbulenssista aiheutunutta kaikua näkyi välillä ohuissa voimakkaasti aaltoilleissa kerroksissa kilometrin alapuolella virtauksen ollessa läneestä-luoteesta 3-6 m/s. Myös huomattavasti hyönteisiä tempautui paikoin ilmaan kuurojen läheisten pystyvirtausten nostamana hieman puolen kilometrin yläpuolelle saakka. Puoliltapäivin myös merituulirintama ehti vähän aikaa herättää huomiota merkitsen rannikolla virtausta lounaasta.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan ja Suomenlahden ylikin lintuja alkoi tulla harvakseltaan 10-13 m/s etelästä.
XX*

4.5.2010
Keskiyön aikaan maa-alueen yllä lintuja oli runsaasti kulkemassa ja merellä niitä tuli harvemmassa eteläkaakosta 12-15 m/s pääasiassa 1,5 km ja sateisen pilvikerroksen alapuolella. Aamuyöllä sadepilvi hivuttautui pintaan saakka ja linnut väistyivät, ensiksi meren puolelta sadealueen tullessa. Iltayöllä isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa liikkeellä etelälounaaseen 5-10 m/s puolen kilometrin alapuolella. Myös huomattavasti lintuja lähti liikkeelle yön edetessä kilometrin alapuolelle.
XX*

3.5.2010
Keskiyön aikaan oli yhä melko runsaasti lintuja liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella, pääasiassa koilliseen päin menossa noin 12 m/s. Aamuyöllä lintujen meno jatkui, mutta aamun lähetessä maa-alueelta linnut vähenivät kun taas merellä melko paljon lintuja alkoi tulla etelästä noin 12 m/s. Aamuvarhaisella lintuja tuli Suomenlahden yli aika samoissa määrin, mutta nopeus oli parhaimmillaan yli 15 m/s, pääosan linnuista kulkiessa edelleen puolen kilometrin alapuolella. Päivän edetessä lintujen tulo merellä hiipui hiljalleen ja vauhdiltaankin pieneni.
Päivällä merituulirintama erottui sekä muutaman sadan metrin korkeudelle nousseen huomattavan hyönteismassan että turbulenssin aikaansaamista kaiuista. Sisempänä maa-alueella hyönteisiä keskittivät toisaalta rullapyörteet ja osin ainakin solumaisesti esiintyneet vastaavat pystyliikkeet. Myös melko paljon lintuja näkyi alhaalla lentelemässä. Merituulialueella virtaus vei koilliseen 5-8 m/s ja pohjoisempana virtaus oli länsiluoteesta 5 m/s luokkaa. Voimakkaimmillaan merituuli puhalsi 10-12 m/s 300-500 m korkeudella iltapäivällä. ( Enemmän selostusta)
Illemmalla hyönteiset vähenivät ja merituulirintama toisaalta eteni nopsaan pitkälle sisämaahan. Iltayöllä melko runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta pohjoiseen ja paljonkin lintuja tuli sitten Suomenlahden yli alhaalla etelästä-eteläkaakosta 12-15 m/s, melko runsaasti lintuja tuli lisäksi 1,5-2,5 km korkeudella etelälounaasta noin 18 m/s.
XX*

2.5.2010
Lintuja muutti keskiyöllä edelleen runsaasti Suomen maa-alueella puolen kilometrin alapuolella koilliseen noin 25 m/s ja myös Suomenlahdella lintuja oli melko runsaasti samoin puolen kilometrin alapuolella. Aamuyöllä sadealue tuli lännestä ja linnut vähenivät. Aamuvarhaisella sadealueen kaakkoispuolella melko runsaasti lintuja näkyi tulossa Suomenlahden yli lounaasta ja sateen jälkipuolella aamulla myös Suomen maa-alueen yllä huomattavasti lintuja oli muuttamassa 0,5-1,5 km korkeudella.
Päivällä lähinnä turbulenssista tullutta heikkoa kaikua erottui voimakkaasti aaltoilleena kerroksena 1-2 km korkeudella ja kilometrin alapuolella näkyi huomattavasti hyönteisiäkin maa-alueen yllä kulkemassa itäkoilliseen 10-15 m/s. Illemmalla kaikuja oli sangen vähän enää näkyvissä.
Melko paljon lintuja lähti iltayöllä muuttamaan 1,5 km alapuolella, keskimäärin itäkoilliseen-koilliseen noin 15 m/s.
XX*

1.5.2010
Sadealueen sisällä kulki melko runsaasti lintuja keskiyön aikaan, pääasiassa kilometrin alapuolella ja pohjoiskoilliseen päin noin 15 m/s. Aamuyöllä sadealue oli hajanaisempaa ja lintujen meno jatkui hivenen taajemmassa. Aamuvarhaisella sateiden perässä etelälounaasta tuli melko runsaasti lintuja etelälounaasta edelleen noin 15 m/s 2 km korkeudella asti. Aamun edetessä lintujen tulo harveni ja päivällä puolestaan näkyi jonkin verran lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen 7-10 m/s.
Illan hämärtyessä huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä kilometrin alapuolella. Iltayöllä runsaasti lintuja oli muuttamassa Suomen rannikolla pääosin kilometrin alapuolella 22-25 m/s koilliseen ja melko paljon lintuja näkyi myös Suomenlahdella tulossa kaakkoiseen Suomeen.
XX*

30.4.2010
Melko runsaasti lintuja näkyi keskiyön aikaan sisämaassa liikkeellä keskimäärin ilmeisesti pohjoiskoilliseen menossa noin 15 m/s ja pääasiassa kilometrin alapuolella. Aamuyöllä lintuja alkoi tulla myös Suomenlahden yli lounaasta, mutta sadealuekin oli taas häiritsemässä mennessään Helsingin eteläpuolelta itäkaakkoon. Aamulla melko paljon lintuja oli sisämaassa ja vähän harvemmassa Suomenlahdella kulkemassa koilliseen päin noin 10 m/s, pääosin kilometrin alapuolella ja toisaalta sumun/sumupilven yllä.
Päivän kuluessa linnut vähenivät, mutta sisämaassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä puolestaan alkoi kulkea muutaman sadan metrin korkeudella asti harvakseltaan koilliseen 3-6 m/s. Illalla sadealueen edellä hyönteiset katosivat ja puolestaan yön alkaessa lintuja alkoi kulkea runsaammin kilometrin alapuolella koilliseen päin noin 15 m/s. Iltayöllä sadealueen raoissa kulki paljon lintuja pohjoiskoilliseen ja huomattavasti lintuja jatkoi myös heikon sateen sisällä kulkuaan.
XX*

29.4.2010
Keskiyöllä näkyi vielä melko paljon lintuja sadealueen edellä kilometrin alapuolella lentelemässä, lähinnä maa-alueen yllä. Aamuyöstä eteenpäin sadealue oli päällä ja kaikuja aiheuttamassa iltapäivään. Illalla näkyi huomattavasti lintuja alhaalla lentelemässä, välillä taas sadealueiden välissä. Melko paljonkin lintuja nousi sitten iltayöllä kulkemaan pääasiassa kilometrin alapuolelle maa-alueen ylle, mutta osin pilvikerroksen yllekin 2-3 km korkeudelle asti.

28.4.2010
Keskiyön aikaan lintujen muutto oli maa-alueen puolella niukentunut alkuyöhön nähden lähes olemattomiin paitsi pinnan lähellä, mutta meren puolella lintuja oli yhä melko runsaasti kulkemassa varsinkin 0,5-1,5 km korkeudella, alempana pohjoiskoilliseen ja ylempänä koilliseen noin 15 m/s. Aamuyöllä lintujen muutto hiipui hiljalleen. Aamulla Suomenlahden yli tuli lintuja pohjoiskoilliseen ja Viron rannikon ulkonemista keskittyneillä alueilla melko runsaasti aamupäivällä 10-13 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella.
Sisämaassa turbulenssiin liittynyttä heikkoa kaikua alkoi näkyä aamupäivällä kilometrin alapuolella rullapyörteiden ja solukkomaisen rakenteen mukaisesti, kun virtaus oli itäkaakkoon 3-6 m/s. Päivällä näille pystyliikkeiden alueille keskittyi myös melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle ja merituulirintaman muodostuessa rannikolle sen kohdalla näkyi hyönteisiä kulkemassa meren puolella Helsingin edustalla itäkoilliseen. Turbulenssista aiheutunut heikko aaltoillut kaikukerros nousi päivän kuluessa yli 2 km korkeudelle rajakerroksen paksuuntuessa ja iltaa kohden hyönteiset niukkenivat.
Iltayöllä melko runsaasti lintuja lähti maa-alueelta liikkeelle kilometrin alapuolella, keskimäärin ilmeisesti myötäisessä tuulessa itään päin 15-18 m/s.
XX*

27.4.2010
Keskiyön aikaan lintuja näkyi runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 20-23 m/s ja harvemmassa 1-2 km korkeudella, aamuyöllä lintuja oli jopa hyvin paljon ja aavistuksen verran enemmän koilliseen päin suunnaten kulkemassa kilometrin alapuolella. Aamun lähetessä linnut niukkenivat hiljalleen, mutta melkein välittömästi aamun valjetessa Suomenlahden yli alkoi jälleen tulla melko runsaasti lintuja etelälounaasta 22-25 m/s, merellä pääosin 1-2 km korkeudella. Aamun edetessä lintuja oli hieman niukemmin Suomenlahdella ja tasaisemmin 2 km alapuolella. Sisämaassa melko runsaasti lintuja oli aamulla menossa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.
Lintuja muutti harvenevasti aamupäivällä Suomenlahden yli ja jatkoi sisämaassa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Päivällä suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa sisämaassa alle puolen kilometrin korkeudella kulkemassa koilliseen päin 7-12 m/s. Iltapäivällä ja illalla sadealue ylitti alueen.
Isoja tai suurehkoja hyönteisiä lähti harvassa auringonlaskun aikaan liikkeelle puolen kilometrin alapuolella itäkaakkoon 10-13 m/s. Iltayöllä Virtaus 200-400 m korkeudella voimistui kaakkoon 15 m/s luokkaan ja hyönteisiä kulki edelleen. Samalla melko runsaasti lintuja muutti pääasiassa 0,5-2 km korkeudella ja harvemmassa 3 km korkeudella asti keskimäärin itäkoilliseen 13-18 m/s.
XX*

26.4.2010
Runsaasti lintuja näkyi keskiyöllä, meren puolella enemmän koilliseen pääosin puolen kilometrin alapuolella ja maa-alueella pohjoiskoilliseen 1,5 km korkeudella asti 10-13 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen väheniuvät varsinkin maa-alueen yltä. Aamun sarastaessa runsaasti lintuja purskahti etelälounaasta-lounaasta 2 km alapuolella noin 15 m/s.
Aamulla melko paljon lintuja tuli etelälounaasta 15-18 m/s 2 km korkeudella asti, samalla kun runsaasti lintuja kulki sisämaassa pääasiassa alle puolen kilometrin korkeuksilla. Aamupäivällä lintuja tuli Suomenlahden yli keskittyen lähdössä Viron rannikon ulkonemien kohdille ja Suomen rannikolla liike oli etelälounaasta 15 m/s luokkaa. Päivän edetessä lintujen määrä niukkeni hiljalleen.
Aamupäivällä lähinnä turbulenssista tullut kaiku näkyi heikkona puolen kilometrin alapuolella voimakkaasti aaltoilleena kerroksena. Päivän lämmettyä sen sijaan alkoi melko paljon hyönteisiä kulkea rannikolla puolen kilometrin alapuolella koilliseen 5-8 m/s. Lintujen tulo jatkui harvana meren yllä iltaan saakka.
Runsaasti lintuja tuli Suomenlahden yli etelälounaasta-lounaasta iltayöllä 17-22 m/s ja Helsingin itäpuolelle hyvin runsaasti, vahvin kerros oli 0,5-1,5 km korkeudella. Suomen maa-alueella lintuja kulki hieman niukemmin ja pääasiassa kilometrin alapuolella. Harvenevasti lintuja näkyi ylempänä 3 km korkeudelle saakka.
XX*

25.4.2010
Huomattavasti lintuja oli keskiyön aikaan liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ja aamuyöllä lintuja oli jo melko runsaastikin ja myös merellä lintuja näkyi tulossa Suomenlahden yli. Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja tuli etelästä noin 10 m/s kilometrin korkeudella asti, mutta matkasi samaan aikaan myös itään päin Suomen rannikon lähellä puolen kilometrin alapuolella. Aamun edetessä lintuja kertyi Viron rannikolle melko runsaasti matkalle Suomeen päin ja hiljalleen myös alkoi tulla meren yli etelälounaasta 10-13 m/s. Kauempana merellä lintuja oli 1-2 km korkeudellakin etenemässä.
Maa-alueen yllä aamupäivällä alkoi näkyä heikkoa kaikua turbulenssista ohuessa aaltoilleessa kerroksessa puolen kilometrin korkeuden vaiheilla osoittaen 3-6 m/s virtausta luoteesta. Päivän edetessä kaikukerros nousi ylemmäs rajakerroksen paksuuntuessa ja samalla isoja tai suurehkoja hyönteisiä alkoi olla ilmassa melko harvassa puolen kilometrin korkeudella saakka itäkaakkoon 2-5 m/s kulkemassa. Huomattavasti lintuja tuli edelleen Suomenlahden yli etelälounaasta 10-12 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.
Puolenpäivän aikaan rullapyörteet sisämaassa ja merituulirintama rannikolla keskittivät melko paljon hyönteisiä 800 m korkeudelle asti. Iltapäivällä myös sadekuuroja alkoi olla sangen paljon ja hyönteiset vähenivät, mutta kulki edelleen merituulialueella koilliseen päin 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella ja ylemmässä virtauksessa puolestaan itäkaakkoon. Illan hämärtyessä niin hyönteisiä kuin lintujakin näkyi jonkin aikaa niukasti.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan maa-alueella pääasiassa kilometrin alapuolella ja merellä myös 1,5-3 km korkeudellakin. Liike oli keskimäärin pohjoiskoilliseen-koilliseen 15-18 m/s.
XX*

24.4.2010
Keskiyön jälkeen lintuja näkyi yhä melko runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella, mutta jonkin verran lintuja näkyi tulossa Suomenlahden yllä aika vastaisessa virtauksessa lähellä pintaa. Aamuyöllä lintuja oli niukemmin.
Aamun sarastaessa huomattvasti lintuja alkoi tulla etelästä 10-13 m/s ja lintujen muutto jatkui aamulla puolen kilometrin alapuolella, sisämaassa lintuja oli hieman enemmän liikkeellä. Suomenlahden ylittäjien määräkin runsastui aamupäivällä ja Viron rannikon ulkonemien kohdilta melko paljonkin lintuja näkyi merelle lähtevän. Päivällä sadekuuronauhoja kulki niin maalla kuin merelläkin, mutta sateiden välissä lintujen kulku jatkui, joskin huomattavasti jo niukentuneena.
Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi taas liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Yön edetessä linnut hieman enentyivätkin.

23.4.2010
Alkuyöhön verattuna keskiyöllä lintujan muutto hiljeni, kun sadealue oli taas levittäynyt paikalle. Sateen sisällä lintuja kulki edelleen huomattavasti ja varsinkin Suomenlahden puolella jatkoivat pohjoiseen, lisäksi joitakin lintuja kulki sadepilvien yllä noin 3 km korkeudella. Aamuyöllä sade jatkui ja linnut niukkenivat. Huomattavasti lintuja näkyi alhaalla aamun selkeämmässä säässä, kunnes sitten taas sateita oli runsaammin paikan päällä.
Melko runsaasti lintuja lähti iltayöllä liikkeelle kilometrin alapuolella, vaikka sateita edelleen kulki alueella. Suomenlahdellakin lintuja alkoi näkyä huomattavasti, vaikka maa-alueen yllä Suomessa niitä oli paljon runsaammin varsinkin puolen kiometrin alapuolella.

22.4.2010
Sadealueen raoissa kulki huomattavasti lintuja puolen kilometrin alapuolella keskiyön jälkeen. Aamulla sade oli olennaisesti vain kaikuja aiheuttamassa, mutta sadealueen pohjoispuolella pilven alla erottui myös huomattavasti lintuja lentelemässä muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Päivällä ja illalla sade oli edelleen läsnä.
Iltayöllä sadealueen eteläpuolella Suomenlahdella alkoi tulla huomattavasti lintuja etelälounaasta 12-15 m/s ja myöhemmin melko paljonkin, samalla kun sateen jälkeen Suomen maa-alueeltakin lintuja lähti liikkeelle.

21.4.2010
Keskiyöllä lintuja oli edelleen runsaasti liikkeellä, etenkin 1-2 km korkeudella. Liike oli pohjoiseen 12-15 m/s luokkaa ja Helsingin länsipuolella lintuja kulki selvästi enemmän kuin itäpuolella. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat. Aamun sarastaessa lähti taas melko paljon lintuja ilmaan maa-alueelta ja myös Suomenlahden yli alkoi tulla muuttajia 2 km korkeudella asti, mutta osaksi sateisten pilvien jo häiritessä. Muutto oli meren yllä pohjoisluoteeseen parhaimmillaan 20 m/s luokkaa ja selvästi myös keskittynyt Viron rannikon ulkonemien kautta.
Aamupäivällä muuttajat hieman niukkenivat ja Suomenlahden yli tultiin lähes pohjoiseen 20-23 m/s, nopeimmin noin kilometrin korkeudella. Iltapäivään tultaessa lintujen muutto meren yli oli jo aika vähissä ja enimmäkseen vain alhaalla erottui lentelijöitä. Sisämaassa puolestaan näkyi heikkoa kaikua rullapyörteissä, lähinnä turbulenssista ja toisaalta linnuista kilometrin alapuolella länteen-länsiluoteeseen 10-15 m/s puhaltaneessa virtauksessa. Huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä vielä iltayöllä sadealueen reunan uhkaillessa etelästä.

20.4.2010
Huomattavasti lintuja näkyi keskiyöllä lähinnä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa ja keskimäärin Suomenlahden yli näyttiin saapuvan kaakosta vain noin 8 m/s nopeudella. Aamuyöllä linnut hieman vähenivät. Aamun sarastaessa maa-alueelta pölähti ilmaan melko paljon lintuja ja piasn myös Suomenlahden yli alkoi tulla melko runsaasti lintuja etelästä 10-13 m/s kilometrin alapuolella. Aamun aikana linnut niukkenivat, mutta Suomenlahden ylittäjiä keskittyi paikoin Viron rannikon ulokkeistä tuleviin käytäviin yhä melko paljon samalla kun vauhti pohjoiseen päin nousi parhaimmillaan päälle 15 m/s. Sisämaassa alhaalla lintuja oli jopa runsaastikin menossa pohjoiseen päin myös 15 m/s luokkaa olleella nopeudella.
Päivällä lintujen matkailu hieman hiljeni ja toisaalta sisämaassa puolestaan alkoi näkyä huomattavasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella rullapyörteiden tai merituulirintaman keskittäminä kulkemassa koilliseen 3-5 m/s. Iltapäivällä hyönteisiä ja lintuja oli niukemmin ja sisämaassa myös sadekuuroja oli ilmassa pilvisyyttä lisäten.
Iltayöllä runsaasti lintuja oli lopulta liikkeellä ja Suomenlahden ylittäjiä tuli etelästä 15-18 m/s 3 km korkeudella saakka.
X*

19.4.2010
Keskiyöllä lintujen lentely oli alkuyöhön verrattuna vaatimatonta ja myös lännestä hivuttautunut sadenauha tuli Suomenlahdelle aamuyöksi esteeksi. Yön kuluessa linnut kävivät vähiin, mutta aamun koittaessa huomattavasti lintuja pölähti liikkeelle maa-alueella puolen kilometrin alapuolelle. Suomenlahdella oleilleet sateet sen sijaan osaltaan hillitsivät muuttajia tulemasta etelästä, kunnes sitten sadenauhan päästä myöhemmin aamulla joitakin lintuja näkyi yli päässeen.
Isoja tai suurehkoja hyönteisiä nousi päivällä ennen sadekuuronauhaa ilmaan hyvin harvassa kilometrin alapuolella ja turbulenssista rajakerroksen ylärajalla aiheutui myös kaikua noin kilometrin korkeudella aaltoilleessa kerroksessa, virtauksen viedessä koilliseen 2-5 m/s. Sadekuurojen jälkeen auringonpaisteessa hyönteisiä keskittyi paikalliseen kaikunauhaan vähän tiiviimpäänkin.
Huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä iltayöllä pääasiassa puolen kilomertrin alapuolella ja Suomenlahden yli tultiin 7-10 m/s etelästä.
XX*

18.4.2010
Sadealueen jälkeen päivällä oli merkittävintä turbulenssiin liittynyt ohut aaltoillut kaikukerros, joka hiljalleen nousi ylemmäs aina 2 km korkeudella asti iltapäivällä. Pinnan lähellä maa-lueen yllä oli myös huomattavasti lintuja liikkeellä päivällä. Iltayöllä lintuja oli taas melko runsaasti kulkemassa alhaalla Suomen puolella, mutta myös Suomenlahden ylittäjiä näkyi huomattavasti tulossa koilliseen.

17.4.2010
Huomattavasti lintuja näkyi keskiyön jälkeen liikkeellä sekä maalla että merellä, mutta pääasiassa vain muutamien satojen metrien korkeudella saakka. Aamun lähestyessä runsaammin lintuja lähti sen sijaan ilmaan kilometrin korkeudella asti, keskimäärin pohjoiskoilliseen noin 10 m/s, ja Suomenlahden ylikin lintuja tuli vastaavasti.
Aamulla edelleen huomattavasti lintuja näkyi ilmassa lähinnä puolen kilometrin alapuolella ja Suomenlahden ylitykseen lintuja kertyi paikoin melko paljon Viron rannikon ulokkeiden kohdille.
Iltapäivästä alkaen olennaisesti vain sadekaiut olivat havaittavissa.

16.4.2010
Sadealueen alla kulki vielä keskiyöllä melko runsaasti lintujakin. Aamuyöllä sateiden kapeissa raoissa näkyi myös huomattavasti lintuja alhaalla liikkeellä. Aamulla sateita oli hajanaisemmin ja huomattavasti lintuja pääsi myös Suomenlahden yli puolen kilometrin alapuolella etelälounaasta, parhaimmillaan noin 20 m/s.
Sateet jatkuivat päivällä. Iltayöllä lintuja lähti maa-alueelta melko runsaastikin ilmaan pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulkemaan. Suomenlahdella lintuja oli sen sijaan aika harvassa ja myös alhaalla.

15.4.2010
Melko runsaasti lintuja kulki keskiyöllä pohjoiskoilliseen 10-13 m/s ja kilometrin alapuolella, maa-alueen yllä enemmän kuin mitä Suomenlahden yli tuli. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat, kunnes aamun sarastaessa liikkeelle lähti taas melko runsaasti lintuja joksikin aikaa. Aamulla Suomenlahden yli lintuja alkoi tulla etelästä, nopeimmillaan puolen kilometrin alapuolella 15-18 m/s ja 1,5 km korkeudellakin huomattavasti. Maa-alueen yllä lintuja sen sijaan kulki lähinnä vain muutaman sadan metrin korkeuksilla asti.
Päivän edetessä linnut hiljalleen niukkenivat ja maa-alueen yllä ilmaan alkoi puolestaan tulla huomattavasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle, ilmeisesti myös merituulirintaman muodostumisen keskittäminä kulkemaan itäkoilliseen 3-5 m/s. Myöhemmin päivällä sadealue kulki yli ja hyönteiset häipyivät.
Iltayöllä lintuja lähti melko runsaasti liikkeelle, vaikka sadealue alkoi tulla päälle lännestä. Muuttajia ehti tulla etelästä Suomenlahden ylikin.
XX*

14.4.2010
Lintuja oli keskiyön aikaan melko runsaasti kulkemassa pääosa kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 10-13 m/s, maa-alueen yllä keskimäärin ylempänä kuin Suomenlahdella ja harvemmassa lintuja oli 2,5 km korkeudella saakka. Aamuyöllä lintuja oli varsinkin meren puolella tiiviimmin 0,5-1 km korkeudella tulossa etelälounaasta. Aamun sarastaessa linnut vähenivät maa-alueen yltä, mutta Suomenlahden yli alkoi tulla melko paljon lintuja etelästä 7-10 m/s puolen kilometrin alapuolella.
Päivällä sisämaassa paikoin huomattavasti hyönteisiä näkyi keskittyneen vahvempien pystyliikkeiden solumaisiin rakenteisiin pääosin puoeln kilometrin alapuolella. Turbulenssista aiheutunut heikko kaiku oli osaltaan mukana näissä rakenteissa sekä ylempänä aaltoilevina ohuina kaikukerroksina. Iltapäivällä pystyliikkeet nostivat hyönteisiä kilometrin korkeudelle asti ja hyvin harvassa jopa 2 km korkeuden tuntumaan, ehkä aika jäässä ja alapilvikerroksen pohjan lähelle.
Illan lähetessä hyönteiset häipyivät ja iltayöllä puolestaan melko paljon lintuja lähti liikkeelle, keskimäärin pohjoiseen noin 10 m/s ja pääasiassa 1,5 km alapuolella.
XX*

13.4.2010
Lintuja muutti keskiyöllä edelleen melko runsaasti, mutta alkuyöhön verrattuna enimmäkseen Suomen maa-alueen yllä tai rannikon tuntumassa 2 km alapuolella. Liike oli myös enemmän koilliseen päin kuin yön alussa, ainakin rannikolla. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat.
Aamuvarhaisella puolestaan lintuja lähti Viron puoleltakin meko paljon ja varsinkin niemien ja saarien kohdalle runsaastikin keskittyen Suomenlahden yli pohjoiskoilliseen, parhaimmillaan noin 20 m/s. Päivän edetessä linnut vähän harvenivat, mutta muutto jatkui edelleen sangen vilkkaana Suomenlahden yli varsinkin Viron rannikon tietyiltä kohdilta keskittyen. Iltapäivällä lintuja alkoi jo olla harvassa Suomenlahdella, mutta edelleen tulijoita oli etelälounaasta. Toisaalta Suomen maa-alueen yllä lintuja oli paikoin paljonkin keskittyneinä, kuten Espoonlahden luoteispuolella, tavalliseen tapaan.
Joitakin hyönteisiäkin päivällä oli erotettavissa sisämaassa parinsadan metrin korkeudella asti virtauksen viedessä pohjoiseen päin 2-5 m/s. Auringonlaskun jälkeen isohkoja hyönteisiä kulki 800 m korkeudella saakka tasaisesti mutta harvassa etelään 4-7 m/s. Iltayöllä hyönteisiä ei pian enää erottunut, vaan sen sijaan oli melko runsaasti lintuja sekä kilometrin alapuolella että 1,5-2,5 km korkeudella. Liike oli pohjoiskoilliseen alhaalla 10 m/s ja ylhäällä 15 m/s vaiheilla.
XX*

12.4.2010
Huomattavasti lintuja näkyi muuttamassa keskiyön aikaan ja pääasiallisesti ilmeisesti kaakosta Suomenlahden ylitse. Aamulla lintuja lähti melko runsaasti liikkeelle ja Suomenlahden ylittäjiä tuli lähinnä etelästä 15-18 m/s 2 km korkeudella asti.
Päivällä lintuja näkyi maa-alueen yllä edelleen melko runsaasti lähinnä puolen kilometrin alapuolella ja paikallisesti keskittyenkin. Hyvin harvassa erottui myös isoja tai suurehkoja hyönteisiä ja erityisesti rullapyörteiden kohdalla puolen kilometrin korkeudella saakka menossa länteen päin 2-5 m/s.
Illan hämärryttyä melko runsaasti lintuja lähti ilmaan ja iltayöllä lintuja muutti pääasiassa 2 km alapuolella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 15-18 m/s, lintuja näkyi huomattavasti 2-3 km korkeudellakin kulkemassa.
XX*

11.4.2010
Keskiyön aikaan oli edelleen runsaasti lintuja liikkeellä, mutta alkuyöhön verrattuna Suomenlahden ylittäjiä oli niukemmassa kun taas Suomen rannikolle lintuja oli keskittynyt kilometrin alapuolelle. Liike oli pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 10 m/s luokkaa. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat. Aamuvarhaisella paljaon lintuja lähti liikkeelle Suomen puolella ja melko runsaasti lintuja tuli myös Suomenlahden yli etelästä 10-13 m/s aamun aikana. Hieman suurehkoja hyönteisiä näkyi iltapäivällä myös kulkemassa puolen kilometrin alapuolella, samalla kun ilmeisesti turbulenssista aiheutui kaikua ohuessa aaltoilleessa kerroksessa kilometrin korkeuden vaiheilla. Illan hämärtyessä isoja hyönteisiä erottui vähän aikaa liikkeellä muutaman sadan metrin korkeudella asti virtauksen viedessä lounaaseen 7-10 m/s.
Iltayöllä huomattavasti lintuja oli ilmassa, toisaalta kilometrin alapuolella ja toisaalta ainakin paikoin ilmeisen pilvikerroksen yllä 2 km korkeuden vaiheilla.
XX*

10.4.2010
Melko paljon lintuja kulki keskiyöllä sateiden välissä ja osin sisälläkin pohjoiseen päin pääasiassa kilometrin alapuolella. Aamuyöllä sateita oli niukemmin, vaan niin oli lintujakin. Aamuvarhaisella runsaasti lintuja lähti Viron rannikolta Suomenlahden yli ja lintuja tuli etelästä 15-18 m/s 1,5 km alapuolella. Aamupäivällä lintujen tulo Suomenlahden yli hiljalleen väheni ja keskipäivällä merkittävämmin lintuja näkyi paikallisesti keskittyneinä maa-alueen yllä.
Päivällä koillisen puoleisessa virtauksessa varsinkin rullapyörteiden kohdalla alkoi erottua toisaalta ilmeisesti turbulenssista ohuista kerroksista 1,5 km korkeudella sekä toisaalta hyönteisistä puolen kilometrin alapuolella tullutta heikkoa kaikua. Merituulirintama alkoi myös erottua rannikolla lähinnä siihen kertyneiden hyönteisten johdosta iltapäivällä.
Iltayöllä runsaasti lintuja oli muuttamassa pohjoiseen 10-13 m/s 2 km alapuolella.
XX*

9.4.2010
Keskiyöhön tultaessa lintujen muutto oli heikentynyt selvästi alkuyöstä, muttae edelleen kilometrin alapuolella oli melko paljon lintuja liikkeellä, maa-alueella alhaalla runsaamminkin. Aamun sarastaessa lintujen muuttoa häiritsi myös yli kulkenut sadealue. Aamulla sateen reunalla lintuja tuli kuitenkin melko runsaasti Suomenlahden yli etelälounaasta 20-23 m/s pääosin 0,5-1,5 km korkeudella merellä. Helsingin länsipuolelle lintuja tuli myös runsaammin. Päivän edetessä lintujen muutto hiljalleen vaimeni. Illan hämärryttyä lintuja alkoi olla runsaammin liikkeellä ja iltayöllä melko runsaasti lintuja oli taas muuttamassa pääosin kilometrin alapuolella ja osaksi sateisten pilvien häiritseminä noin 15 m/s pohjoiseen päin.

8.4.2010
Keskiyön aikaan oli edelleen melko paljon lintuja liikkeellä, etenkin maa-alueen yllä. Heikon sadeanuhan kulkiessa itään päin lintujen määrä väheni aamuyöllä. Aamulla huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä, mutta vasta päivällä hajanaisten heikkojen sateiden väistyttyä itään Suomenlahden eteläreunalta alkoi tulla runsaammin lintuja pohjoiseen päin 15-20 m/s, mutta ainoastaan puolen kilometrin alapuolella. Merellä linnut sitten joksikin aikaa taas harvenivat iltapäivällä, kun taas maa-alueella puolen kilometrin alapuolella näkyi melko paljonkin lintuja kulkemassa pääasiassa pohjoiskoilliseen.
Iltayöllä lintuja oli jälleen runsaammin liikkeellä myös Suomenlahden yli ja lopulta runsaasti lintuj amatkasi pohjoiskoilliseen-koilliseen 20-23 m/s pääasiassa 1,5 km alapuolella.

7.4.2010
Keskiyön aikaan lintuja kulki puolen kilometrin alapuolella edelleen melko runsaasti ja aamuyöllä myös ylemmäksi erilliseen kerrokseen alkoi ilmaantua lintuja yhä enemmän kilometrin korkeudelle asti, väliin jäi ilmeinen alapilvikerros. Aamua kohden linnut kuitenkin hiljalleen niukkenivat. Aamulla huomattavasti lintuja näkyi Suomenlahden yllä, kun taas sadealue tunkin paikalle lännestä. Päivällä lintuja lenteli lähinnä alhaalla maa-alueen yllä, mutta iltayöllä melko runsaasti lintuja oli liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella ja vähän heikkojen sadenauhojen häiritsemänä.

6.4.2010
Melko paljon lintuja kulki keskiyöllä sadealueen länsireunalla, lähinnä Suomen maa-alueen yllä 1,5 km alapuolella. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät. Sadealue kuli Helsingin seudun yli lopulta ja päivällä sateen jälkeen huomattavasti lintuja näkyi lähinnä sisämaassa lentelemässä matalalla. Melko paljon lintuja oli taas liikkeellä iltayöllä, mutta vain puolen kilometrin alapuolella, ilmeisen matalan pilvikerroksen rajoittaessa lentoa.

5.4.2010
Runsaasti lintuja pölähti Suomenlahden yli aamun sarastaessa. Edelleen aamuvarhaisella Suomenlahden yli alkoi tulla melko runsaasti lintuja etelästä, nopeutta oli hyvässä myötäisessä tuulessa 20 m/s vaiheilla. Aamun edetessä muutto hiljalleen vaimeni. Iltayöllä sadealueen alkaneessa syleilyssä lintuja oli taas runsaasti liikkeellä 2,5 km korkeudella asti ja Suomenlahden ylikin ehti tulla melko paljon muuttajia.

4.4.2010
Olennaisesti vain sadekaikuja oli seurattavissa edelleen.

3.4.2010
Sateet olivat kaikujen takana.

2.4.2010
Huomattavasti lintuja näkyi keskiyöllä ja aamuyöllä sateiden välissä lentelemässä kilometrin alapuolella. Aamulla huomattavasti lintuja näkyi sadealueen luoteispuolella menossa pohjoiseen päin kilometrin alapuolella ja Suomenlahden ylikin tulleina. Sisämaassa päivällä lintuja näkyi edelleen lentelemässä ja myös iltayöllä laajan sadealueen raossa pölähti lintuja liikkeelle hyvin rajatulla alueella.

1.4.2010
Sateen jälkeen keskiyöllä lintuja oli melko runsaasti kulkemassa aamuyöhön saakka 1,5 km alapuolella pohjoisluoteeseen 1,5 km alapuolella pääosin. Aamulla runsaasti lintuja tuli etelästä hieman yli 2 km korkeudella asti 15-20 m/s. Porkkalan tienoolle lintuja tuli runsaammin. Iltayöllä sadealueen edellä lintuja oli melko paljon liikkeellä ja enemmän maa-alueella kuin merellä, pääasiassa kilometrin alapuolella.

31.3.2010
Keskiyöllä lintuja oli jopa runsaasti liikkeellä 1,5 km korkeudella asti pohjoiseen 12-15 m/s. Muutto jatkui yöllä hiljalleen heikentyen. Aamuvarhaisella Viron puolelta pölähti ilmaan taas melko paljon lintuja ja tuli Suomenlahden yli enimmäkseen 1-1,5 km korkeudelle nousten ja nopeuttakin oli 20 m/s vaiheilla. Päivällä ja illalla sateet olivat merkittävimmin kaikuja aiheuttamassa. Iltayöllä myös huomattavasti lintuja oli liikkeellä 1,5 alapuolella.

30.3.2010
Vain sateiden kaiut olivat yöllä ja aamulla havaittavissa. Päivällä sateen jälkeen melko paljon lintuja oli liikkeellä niin merellä kuin maallakin, pääosin puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä lintuja oli vähän runsaammin ja 1,5 km korkeudella saakka tulossa etelästä 10-13 m/s.

29.3.2010
Keskiyöllä sadealueen jälkipuolella huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Aamuyöllä sateet yleistyivät jälleen ja linnut häipyivät näkyvistä. Päivällä ja illalla sateet olivat edelleen pääasiallinen kaikujen lähde.

28.3.2010
Aamuyöllä sadealueiden välissä Suomenlahdella näkyi myös huomattavasti lintuja alhaalla, pääosa ilmeisestikin pohjoiseen päin tulossa 15-20 m/s. Muuten olikin taas vain sadealueen kaikuja lähinnä katsottavissa.

27.3.2010
Keskiyöllä huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä sadealueen jälkipuolella pääosin puolen kilometrin alapuolella. Aamuyöllä lintujen määrä lisääntyi hiljalleen. Varsinkin Helsingin länsipuolella kilometrin korkeudella asti kulki melko paljon lintuja aamun lähestyessä. Aamun sarastaessa Suomenlahden yli näkyi myös tulevan huomattavasti lintuja ja päivällä lintujen tulo jatkui heikentyneenä, heikkojen sadekuurojen väleissä. Iltapäivällä ja illalla sadealueet olivat taas kaikujen lähteenä.

26.3.2010
Keskiyön vaiheillta alkaen melko paljon lintuja oli liikkeellä kilometrin alapuolella aamun sarastukseen asti, keskimäärin liike näkyi olleen eteläkaakosta 10 m/s luokkaa. Aamulla lintuja näkyi edelleen merellä alhaalla melko runsaasti ja maa-alueella puolestaan paikoin keskittyneinä mutta harvemmassa. Päivällä ja illalla saattoi havaita ebnää pääasiassa vain sadealueen kaikuja.

25.3.2010
Aamupäivällä lintuja näkyi melko runsaasti lentelemässä, varsinkin matalalla merellä laajalti ja maalla puolestaan enemmän paikallisesti keskittyen. Päivällä huomattavaa kertymistä lintujen osalta oli tavanomaiseen tapaan havaittavissa etenkin Espoonlahden luoteispuolella, mutta runsaimmin lintuja oli iltaan saakka matalalla Suomenlahdella aika vaihtelevasti liikkeellä.

24.3.2010
Maa-alueen yllä lintuja näkyi melko runsaasti liikkeellä pitkin päivää ja paikoin tavanomaiseen tapaan myös taajaan keskittyneinä.

23.3.2010
Aamun sarastaessa melko paljon lintuja ilmaantui lentelemään niin maa- kuin merialueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Päivän edetessä ilmeistä turbulenssista tullutta heikkoa kaikua erottui maa-alueen yllä muutaman sadan metrin korkeudella. Illalla sadealue pyyhkäisi eteläpuolelta ohi ja lintuja oli puolestaan niukemmin.


[maalis-kesäkuu 2009] [heinä-marraskuu 2009]
[helmi-toukokuu 2008] [kesä-joulukuu 2008]
[maalis-toukokuu 2007] [kesä-joulukuu 2007]
[huhti-toukokuu 2005]

Edellisten vuosien kertomuksia Porthanian tutkalta:

[tammi-toukokuu 2003] [kesä-elokuu 2003] [syys-joulukuu 2003] [tammi-maaliskuu 2004]
[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]
[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen
ilmakehätieteiden osasto