2010-05-12 Matti Leskinen

Melko runsaasti hyönteisiä etelästä päivällä

Kellonaika tutkakuvissa on UTC-ajassa, 3 tuntia jäljessä Suomen kesäajasta.


Pystypoikkileikkaus maalle 09.19 UTC ja merelle 09.21 UTC

Vaaka-akselilla etäisyys ja pystyakselilla korkeus kilometreinä.
Ykisttäiset isot tai suurehkot hyönteiset näkyvät 0,5-1,5 km korkeudella tulossa Suomenlahden yli. Säteettäisnopeus ei ole aivan yksikäsitteinen ylemmässä kerroksessa, vaan todellisuudessa se oli 10-13 m/s maa-alueella pohjoiseen päin ja merellä etelästä. Vaikka sivukulmat ovat vastakkaiset (340 ja 160 astetta) ei nopeus ole aivan samoin, maa-alueella yksikäsitteisyysalue (10 m/s) ylittyy enemmän. Ero voidaan nähdä virtauksen suunnassa sätyeettäisnopeuden kartiokeilauksessa (09.39 UTC), meren puolella itäkaakossa liike oli enemmän pohjoiskoilliseen kuin maan yllä pohjoisluoteessa.
Differentiaalinen tutkaheijastuvuus kertoo vaakatasossa pitkulaisten kohteiden aiheuttavan kaikua. Suuremmilla korkeuskulmilla hyönteiset näkyvät myös toisella tavalla, aika pyöreinä kohteina, rannikolla mahdollisesti myös siksi että suuntaavat alas ja kohti tutkaa pää edellä!





Kartiokeilaukset 09.38 ja 09.39 UTC

Noin 3 asteen korkeuskulmalla (09.38) 10 km päässä ollaan 0,5 km ja 6 asteen korkeuskulmalla (09.39) 1 km korkeudella.
Alemmalla korkeuskulmalla nähdään tutkaheijastuvuudessa maksimit idässä ja lännessä, mikä kertoo hyönteisten ruumiin suuntautumisesta etelä-pohjoinen akselin mukaan, tuulen suuntaisesti. Samaa kertoo myös differentiaalinen tutkaheijastuvuus eli idässä ja lännessä kohteet ovat enemmän pitkulaisia vaakatasossa.
Ylemmällä korkeuskulmalla tutkaheijastuvuus on vastavanlaista, mutta hieman heikompaa, kun pulssissa on teha vain neljännes edellisestä. Säteettäisnopeudesta voidaan arvioida alhaalla virtauksen olleen luoteeseen päin 3-6 m/s ja vaeltajien keroksessa 0,5-1,5 km korkeudella pohjoiseen-pohjoisluoteeseen 10-13 m/s.




Lisätietoja: Matti.Leskinen@helsinki.fi