Tuulialla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja

4.1.2001 Matti Leskinen


tammi-toukokuu 2000 kesä-elokuu 2000


31.12.2000
Aamulla alkoi lintuja liikkua harvassa parinsadan metrin korkeudella saakka lähinnä maa-alueen yllä, ilmeisesti lähinnä rannikkoa seuraillen ja pääosin länteenpäin 15-20 m/s. Päivällä ja myöhemmin sateet olivat jälleen kaikua aiheuttamassa.

30.12.2000
Jonkin verran lintuja ilmestyi näkyviin aamulla parinsadan metrin korkeudelle saakka. Merkittävä osa näistä näytti pyrkineen etelään tai lounaaseen päin rannikon tuntumassa 12-15 m/s.

29.12.2000
Lintuja oli huomattavasti aamulla liikkeellä parinsadan metrin korkeuden alapuolella maa-alueen yllä, mutta varsin epäyhtenäisesti lentelemässä. Päivästä alkaen lähinnä lumisade oli kaikua aiheuttamassa.

28.12.2000
Lumisateiden välissä ja sisällä näkyi aamulla myös aika huomattavasti lintuja. Liikehdintä oli kuitenkin vaihtelevaa luonteeltaan. Iltayöllä lintujen määrä lisääntyi jonkin verran varsinkin maa-alueen yllä muutaman sadan metrin korkeudella saakka, mutta liike oli varsin vaihtelevaa.

27.12.2000
Lintuja oli paikoin runsaasti liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella klo 8 jälkeen. Maa-alueen yllä tutkalla havaittavat linnut vähenivät kuitenkin nopeasti, mutta Helsingin edustan merialueella lintuja oli runsaasti liikkeellä hieman pidempään ja huomattava osa näkyi yrittäneen etelään päin 5-10 m/s, vaikka yleensä nopeudet (eli suunnat) olivat hyvin vaihtelevia. Iltayöllä aika runsaasti lintuja lähti liikkeelle pääosin alle puolen kilometrin korkeudella. Maa-alueen yllä liike oli keskimäärin länteen 15-20 m/s, mutta Suomenlahdella ilmeisesti enimmäkseen etelään 12 m/s luokkaa. Yön edetessä linnut vähenivät, mutta välillä klo 20 aikoihin huomattavasti lintuja näkyi Suomenlahdella menossa länteenpäin.

26.12.2000
Keskiyön jälkeen lintuja oli vähän liikkeellä. Aamulla Suomenlahdella aika huomattavasti lintuja näkyi pyrkineen lounaaseen päin 10-12 m/s, ilmeisestikin vastaiseen tuuleen alle puolen kilometrin korkeudella. Päivälläkin Suomenlahdella näkyi huomattavasti lintuja matalalla, mutta lentosuunnat näyttivät vaihtelevilta.

25.12.2000
Jonkin verran lintuja muutti lounaaseen noin 20 m/s yölläkin sateiden välissä alle puolen kilometrin korkeudella. Aamulla lintuja oli liikkeellä aika huomattavasti edelleen lounaaseen ja Suomenlahden yllä parin kilometrin korkeudella saakka. Päivälläkin lintuja näkyi menossa lounaaseen päin noin 15 m/s ja aika runsaasti jälleen iltayöllä klo 16 jälkeen, jolloin myös huomattavasti lintuja näkyi ylittämässä Suomenlahtea 1-2 km korkeudella etelälounaaseen noin 20 m/s. Yön edetessä linnut vähenivät ja nopeus lounaaseen myös pieneni 12-15 m/s luokkaan. Keskiyötä lähestyttäessä lintuja oli merkittävästi enää rannikolla maa-alueen yllä.

24.12.2000
Keskiyön vaiheilla ja aamuyöllä lintuja kulki harvassa lounaaseen päin sadealueiden ulkopuolella 20-25 m/s, lähinnä maa-alueen yllä (Helsingin kohdalla). Lintuja oli liikkeellä toisaalta myös aamulla aluksi maa-alueen ja myöhemmin merialueen yllä, mutta liikehdintä oli varsin vaihtelevaa suunnaltaan alle puolen kilometrin korkeuksilla. Sen sijaan iltayöllä lintuja oli aika runsaasti ilmassa sateisten alueiden välissä alle puolen kilometrin korkeudella menossa rannikkoa myötäilleen lounaaseen noin 20 m/s. Myöhemmin yöllä sateita oli laajemmin, mutta lintuja kulki edelleen lounaaseen päin huomattavasti.

23.12.2000
Aamulla osaksi sadealueiden keskellä näkyi lintuja liikkeellä paikoin aika tiuhassa muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Liike näytti olleen luoteesta 15 m/s luokkaa. Runsaasti lintuja oli seuraavan kerran ilmassa iltayöllä, jolloin muuttajia lähti etelälounaaseen Suomenlahden yli 25 m/s luokkaan nousseella nopeudella ja kahden kilometrin korkeudella saakka. Myöhemmin yöllä sateita oli runsaasti, mutta keskiyön lähellä lintujakin oli jonkin verran havaittavissa liikkeellä sateiden ulkopuolella.

22.12.2000
Lintuja ei juurikaan ollut havaittavissa yöllä ennen aamua. Tällöin klo 7 jälkeen paikoitellen lintuja näkyi runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella sadealueiden välissä ja isomman sadealueen edellä liikkeellä itään noin 15 m/s.

21.12.2000
Keskiyön aikaan jonkin verran lintuja kulki vielä lounaaseen 20-25 m/s ja aamuun mennessä linnut vähenivät aika havaitsemattomiin. Aamulla sen sijaan klo 7-9 aikaan poikkeuksellisia lintukeskittymiä ensin ja sitten laajemmin harvassa länsilounaaseen noin 15 m/s muuttaneita lintuja oli näkyvissä maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella. Edellisen iltayön ja tämän aamun tutkakuvat valaissevat tilanteita. Iltayöllä klo 17 jälkeen lintuja lähti jälleen runsaasti lounaaseen 15-20 m/s. Tällä kertaa päämuutto kulki Porkkalanniemen yli ja vastaavasti Suomenlahdella eilistä lännempää Viron länsirannikolle. Merellä pääosa linnuista oli alle 1,5 km korkeudella, mutta yön edetessä ja lintujen vähetessä näitä alkoi olla aika tasaisesti harvassa 3 km alapuolella.

20.12.2000
Aamulla ja päivällä näkyi jonkin verran lintuja ilmassa. Iltayöllä runsaasti lintuja muutti lounaaseen 20-25 m/s nopeudella. Yleensä lintuja oli kahden kilometrin korkeudella saakka, mutta Suomenlahdella tiheimmin kilometrin korkeuden tuntumassa. Toisaalta linnut lensivät lisäksi poikkeuksellisen paljon keskittyneinä Porkkalanniemen itäpuolelta Naissaaren tienoille Suomenlahden yli muutaman kymmenen kilometrin laajuisena alueena. Myöhemmin yöllä lintujen määrä väheni.

19.12.2000
Keskiyön tienoilla lintuja liikkui yhä aika runsaasti sadealueiden hieman häiritseminä lounaaseen päin. Aamulla ja päivällä lintuja oli myös jonkin verran havaittavissa, mutta runsaasti lintuja näkyi muuttamassa uudelleen vasta iltayöllä. Tälläkin kertaa pääosa linnuista näkyi kulkevan rannikkoa myötaäillen länsilounaaseen 15-20 m/s. Korkeus oli enimmäkseen alle kilometrin ja samalla heikosti tutkalla erottuneen pilvikerroksen alla. Jonkin verran lintuja kulki kuitenkin myös ylempänä kahden kilometrin tuntumassa saakka. Yön edetessä lintujen määrä väheni ja keskiyöllä lintuja ei ollut mainittavasti havaittavissa.

18.12.2000
Lintuja kulki keskiyöllä aika harvassa ja aamuyöllä harvenevasti. Liike oli myös melkoisesti vaihtelevampaa kuin alkuyöllä, mutta yleensä edelleen länsilounaaseen päin. Päivälläkin lintuja näkyi jonkin verran liikkeellä, mutta iltayöllä jälleen runsaasti lintuja ilmaantui muuttamaan pääasiassa maa-alueen ylle (Helsingin kohdalla) länsilounaaseen 15-20 m/s. Pääosa linnuista oli alle kilometrin korkeudella, mutta noin kahden kilometrin korkeudella saakka ja pilven alarajaa hipoen kulki myös merkittävästi lintuja. Yön kuluessa lintuja alkoi olla enemmän liikkeellä myös Suomenlahdella.

17.12.2000
Keskiyöllä ja myöhemmin lintuja oli enää harvassa liikkeellä, mutta aamuvarhaisella sadealueen syrjällä aika tiuhassakin paikoin maa-alueen yllä. Iltayöllä lintuja oli sateista huolimatta aika runsaasti liikkeellä varsinkin rannikon lähellä ja suunta oli pääasiassa länsilounaaseen 20 m/s luokkaa olleela nopeudella. Lentokorkeus oli yleensä alle 0,5 km.

16.12.2000
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintujen määrä niukkeni vähitellen yön alun huomattavan muuton jälkeen. Maa-alueella lintuja oli runsammin ja korkeudet olivat alle kilometrin. Aamulla ennen sateita lintuja oli paikoin melko tiheässä maa-alueella, mutta kyse saattoi olla pääaisiassa paikallisista kiertelijöistä. Iltayöllä lintuja oli aika runsaasti liikkeellä sateiden välissä koillisesta 15-20 m/s pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Muutto jatkui melko vilkkaana yön edetessä.

15.12.2000
Lintuja ilmaantui iltayöllä maa-alueen ylle aika runsaasti, joskin melko vaihtelevasti lennelleinä, alle puolen kilometrin korkeuksille. Suomenlahdella aika huomattavasti lintuja näkyi muuttamassa keskimäärin kaakkoon päin 12-15 m/s ja korkeutta oli joillakin kahden kilometrin paikkeilla. Yöllä linnut vähenivät jonkin verran sekä maa- että merialueen yllä ja liike maa-alueen yllä alkoi olla vaihtelevaa suunnaltaan.

14.12.2000
Illalla lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella huomattavasti, mutta varsinkin maa-alueella merkittävä osa lienee ollut paikallisia kiertelijöitä kuten lokkeja. Kuitenkin varsinkin iltayöllä sadekuuron tapaisen pienhkön sadealueen jälkeen lintuja kulki enemmän ja liike näkyi olleen pääosin itään 15 m/s luokkaa ja myös merellä lintuja oli aika merkittävästi havaittavissa.

13.12.2000
Lintuja muutti edelleen huomattavasti keskiyön aikoihin eteläänpäin, mutta aamua kohden hiljalleen niukkenevasti. Aamulla huomattavsti lintuja oli enää alle puolen kilometrin korkeudella rannikon lähellä menossa itäänpäin noin 15 m/s. Myös Suomenlahdella näkyi harvassa lintuja ja pääosin nekin itäänpäin matkalla.

12.12.2000
Keskiyön vaiheilla huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä luoteeseen noin 15 m/s alle kilometrin korkeudella. Päivällä lintuja oli vähän ilmassa. Iltayöllä runsaasti lintuja muutti alle kilometrin korkeudella ja samalla hiukan sateisten pilvien alla etelälounaaseen 15-20 m/s ja myös Suomenlahdella. Myöhemmin yöllä lintuja oli edelleen runsaasti pääasiassa kilometrin alapuolella ja suunta näytti myös valtaosalla olleen eteläänpäin niin maa-alueen yllä kuin Suomenlahdella. Aika huomattavasti lintuja oli kuitenkin myös ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka.

11.12.2000
Keskiyöllä lintuja oli aika huomattavasti liikkeellä maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella pääosin itäänpäin. Aamua kohden linnut vähenivät, mutta toisaalta taas aamulla lintuja nousi lisää ilmaan, luultavasti kuitenkin lähinnä paikallisia kiertelijöitä kuten lokkeja paikoin aika tiheäänkin keskittyneinä. Päivällä lintuja oli jälleen vähemmän ja sateiden tullessa aika vähän.

10.12.2000
Keskiyön maissa jonkin verran lintuja näkyi rannikolla muutaman sadan metrin korkeudella saakka liikkeellä ehkä pääasiassa länteen noin 10 m/s. Kuitenkin sateet tulivat näitä vastaan ja aamuyöllä lintuja ei juuri näkynyt. Aamun sateiden jälkeen lintuja oli liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella huomattavasti, mutta ehkä pääasiassa lokkien tapaisia paikallisia kiertelijöitä. Iltayöllä lintuja kulki harvassa vaihteleviin suuntiin maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella.

9.12.2000
Iltayöllä lintuja oli ilmassa välillä aika huomattavasti maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella. Suunnat olivat kuitenkin vaihtelevia, mutta myös Suomenlahdella oli joitakin lintuja liikkeellä. Keskiyötä kohden lintujen määrä väheni.

8.12.2000
Iltayöllä sateiden jälkeen jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä pääasiassa maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella. Suunnat näkyivät olleen kuitenkin vaihtelevia.

5.12.2000
Aamuyöllä lintuja alkoi hiljalleen tulla lisää näkyviin yön sateiden jälkeen, mutta olennaisesti alle puolen kilometrin korkeudella. Aamulla lintuja oli jopa aika runsaasti kulkemassa lähinnä maa-alueen yllä ja merkittävimmin suunta näytti olleen länsiluoteesta 15-20 m/s. Päivällä ja illalla lintuja oli taas vähemmän ennen yön sadealuetta.

4.12.2000
Iltayöllä sateiden välissä maa-alueen yllä oli lintuja aika huomattavasti havaittavissa alle puolen kilometrin korkeudella.

3.12.2000
Sateiden jälkeen aamuyöllä ja aamulla lintuja oli jonkin verran lentelemässä alle puolen kilometrin korkeudella ja pääasiassa vain maa-alueen yllä. Liike oli pääasiassa luoteesta ja nopeus 15 m/s luokkaa. Aamupäivällä liikkeellä näytti olleen isompia lintuparvia huomattavasti kaakkoon päin noin 20 m/s, mutta Suomenlahdelle ei kuitenkaan näkynyt merkittävästi jatkohaluja olleen. Päivän kuluessa linnut vähenivät kunnes taas iltayöllä hieman runsaammin lintuja oli liikkeellä alle kilometrin korkeudella. Myöhemmin yöllä huomattavasti lintuja kulki pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella maa-alueen yllä kaakkoon 15-20 m/s, mutta Suomenlahden yllä lintuja oli vähän.

2.12.2000
Keskiyön aikoihin jonkin verran lintuja oli edelleen liikkeellä varsinkin maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella ja suunnat olivat melko vaihtelevia. Aamuyöllä lintuja oli vähän jäljellä, mutta Helsingin länsipuolella näkyi aamulla huomattavasti lintuja ja muutaman sadan metrin korkeudella liike näytti olleen pääosin länsilounaaseen 10-12 m/s.

1.12.2000
Iltayöllä huomattavasti lintuja lähti muuttamaan Suomenlahden yli kaakkoon noin 15 m/s pääosin alle puolen kilometrin korkeudella. Sisämaassa lintuja oli hieman runsaammin, mutta liike oli vaihtelevampaa.

30.11.2000
Aamulla lintuja oli enne sateita liikkeellä aika huomattavasti, mutta myös melko vaihteleviin suuntiin matkalla alle kilometrin korkeudella.

29.11.2000
Lintuja oli liikkeellä aika runsaasti rannikon tuntumassa itäkoilliseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella keskiyön aikoihin ennen sateita. Muutama lintu erottui myös 2-3 km korkeudella, ilmeisesti pilvikerrosten yläpuolella. Aamulla klo 8 aikaan Helsingin luoteispuolella lintuja oli myös aika paljon liikkeellä alle kilometrin korkeudella tulossa länsiluoteesta noin 20 m/s, mutta eteläpuolella olleet sateet lopettivat (osaltaan?) lintujen liikehdinnän varsin pian.

28.11.2000
Keskiyöllä ja myöhemmin lintuja oli vähän liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella pääosin maa-alueen yllä ja vaihteleviin suuntiin. Aamulla ennen sateita huomattavasti lintuja näkyi maa-alueen yllä, mutta ei kovin yhtenäisesti silloinkaan liikkeellä. Illansuussa lintuja oli myös aika huomattavasti ilmassa muutaman sadan metrin korkeuksilla maa-alueen yllä ja nähtävästi lähinnä rannikolle päin tulossa sisämaasta. Keskiyötä lähestyttäessä aika runsaasti lintuja näkyi kulkevan rannikon lähellä itäkoilliseen noin 20 m/s alle kilometrin korkeudella.

27.11.2000
Aamulla lintuja lähti liikkeelle aika huomattavasti muutaman sadan metrin korkeudella. Jossain määrin liike oli yhtenäistä rannikon lähellä etelälounaaseen noin 15 m/s. Myös Suomenlahden yllä lintujen määrä jonkin verran lisääntyi aamun kuluessa vähäksi aikaa. Iltayöllä lintuja oli huomattavasti liikkeellä alle kilometrin korkeudella ja etenkin maa-alueen yllä. Suunnat olivat kuitenkin melko vaihtelevia.

26.11.2000
Lintuja näkyi aikaisin aamulla aika huomattavasti liikkeellä etenkin maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella, mutta ilmeisesti lähinnä paikallisesti lentelemässä. Päivällä lintuja oli vähemmän nähtävissä, mutta toisaalta myös Suomenlahdella jonkin verran.

25.11.2000
Keskiyön tienoilla maa-alueen yllä oli liikkeellä hyvin harvassa lintuja alle puolen kilometrin korkeudella, pääasiassa nähtävästi lounaaseen päin kulkemassa.

24.11.2000
Lintuja näkyi jonkin verran liikkeellä päivällä ja alkuyöllä sateiden välissä lähinnä maa-alueen yllä muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Suunnat olivat kuitenkin ilmeisen vaihtelevia.

21.11.2000
Huomattavasti lintuja oli ilmassa iltayöllä alle puolen kilometrin korkeudella maa-alueen yllä. Liike oli aika vaihtelevaa ja lisäksi sateet estivät lentelyä, esim. Suomenlahdella lintuja ei juuri näkynyt.

20.11.2000
Lintuja muutti aika runsaasti jonkin aikaa klo 7-8 aamulla alle kilometrin korkeudella. Maa-alueen yllä lintuja oli runsaammin ja suunta länteen 15-20 m/s, mutta Suomenlahdellakin lintuja oli huomattavasti menossa lounaaseen noin 15 m/s. Iltayöllä lintuja näkyi jonkin verran pilvikerroksen yllä sekä maa-alueen yllä että Suomenlahdella 1-1,5 km korkeudella liikkeellä vaihteleviin suuntiin.

19.11.2000
Aamuyöllä sadekuurojen välissä alkoi olla liikkeellä vähän lintuja ja aamulla aika runsaastikin maa-alueen yllä. Päivällä ja illalla sateiden välissä oli edelleen jonkin verran lintuja liikkeellä, mutta liike oli ilmeisen vaihtelevaa suunnaltaan. Alkuyöllä hyvin vähän lintuja oli enää liikkeellä.

18.11.2000
Lintuja oli liikkeellä hyvin harvassa yöllä, mutta aamulla jonkin aikaa huomattavasti lähinnä maa-alueen yllä ja puolen kilometrin alapuolella. Päivästä yöhön sadetta oli runsaasti.

17.11.2000
Keskiyöllä ja myöhemmin lintuja oli aika harvassa liikkeellä alle kilometrin korkeudella. Aamulla klo 7 jälkeen lintuja alkoi nousta ilmaan ja klo 8 aikoihin runsaasti lintuja kulki varsinkin maa-alueen yllä pohjoisesta noin 15 m/s pääosin kilometrin alapuolella, samalla myös pilvikerroksen alla. Päivälläkin joitakin lintuja näkyi liikkeellä, mutta illan lähestyessä aika runsaina maa-alueen yllä näkyneet linnut lienevät olleet lähinnä merelle päin (12-15 m/s) sisämaasta palailleita lokkeja tai muita paikallisempia lintuja. Iltayöllä aika runsaasti lintuja muutti pääasiassa länsilounaaseen noin 15 m/s maa-alueen yllä 1,5 km alapuolella. Ainakin Helsingin kohdalla kauempana Suomenlahdella lintuja oli vain harvassa. Myöhemmin lintuja oli maa-alueen yllä alle kilometrin korkeudella edelleen huomattavasti ja kahden kilometrin korkeudella saakka harvassa kulkemassa länsilounaaseen.

16.11.2000
Aamuyöhön asti lintuja oli harvakseltaan liikkeellä alle kilometrin korkeudella sateiden tai sadepilvien välissä. Varhain aamulla klo 8-9 maa-alueella oli runsaasti lintuja ilmassa alle 2 km korkeudella tulossa luoteesta 15-20 m/s, mutta meren yli näitä ei kuitenkaan jatkanut yhtä innokkaasti. Rannikon lähellä Helsingissä lintuja kulki pääasiassa länsilounaaseen 10-12 m/s alle kilometrin korkeudella aika runsaasti aamulla. Iltayöllä lintuja oli runsaasti liikkeellä ja kolmen kilometrin korkeudella saakka Suomenlahden yli menossa noin 15 m/s alhaalla lounaaseen ja ylhäällä etelälounaaseen. Yön edetessä lintuja oli harvemmassa Suomenlahdella ja sen sijaan rannikon lähellä tihenevästi kulkemassa länsilounaaseen.

15.11.2000
Huomattavasti lintuja muutti aamulla alle kilometrin korkeudella ja Suomenlahdella joitakin 2 km korkeudella saakka. Rannikon tuntumassa liike oli ilmeisesti pääasiassa länsilounaaseen ja merellä enemmänkin etelään 15 m/s luokkaa. Iltayöllä aik arunsaasti lintuja muutti maa-alueella pääasiassa alle kilometrin korkeudella ja Suomenlahdella 2 km kokreudella saakka länsilounaaseen noin 15 m/s.

14.11.2000
Aamupäivällä sateiden välissä vähän lintujakin näkyi liikkeellä, mutta lienevät olleet lähinnä paikallisesti liikehtineitä aika matalalla.

13.11.2000
Vähän lintuja oli liikkeeellä maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeuksilla keskiyön aikoihin ja aamuyöllä. Varhain aamulla (klo 7-8) Suomenlahdella oli nähtävissä itäänpäin noin 10 m/s kulkeneita lintuja aika huomattavasti.

12.11.2000
Lähinnä alle puolen kilometrin korkeudella kulki jonkin verran lintuja keskiyön vaiheilla sateiden edellä. Aamulla melko runsaasti lintuja näkyi maa-alueen yllä liikkeellä pohjoiseenpäin noin 15 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Myös päivällä lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä sateiden välissä maa-alueen yllä. Iltayöllä lintuja muutti jonkin verran Suomenlahden ylikin eteläkaakkoon 8-10 m/s, mutta yleensä lintuja oli varsinkin myöhemmin yöllä aika niukasti liikkeellä.

11.11.2000
Keskiyön aikoihin lintuja oli melko runsaasti edelleen maa-alueen yllä kilometrin alapuolella, mutta vähän merialueen puolella. Aamuyöllä lintuja oli aika vähän, mutta aamulla taas runsaammin aamupäivään saakka. Suunta ja nopeus näyttivät kuitenkin olleen hyvin vaihtelevia. Lintuja oli liikkeellä myös iltayöllä melko paljon kilometrin alapuolella sekä maa- että merialueen yllä. Myöhemmin yöllä lintuja oli vähemmän ja pääosin maa-alueen yllä.

10.11.2000
Keskiyön vaiheilla lintuja oli vielä huomattavasti liikkeellä, mutta aamuun tultaessa vain muutamia lintuja oli havaittavissa. Alkuyöllä lintuja oli aika runsaasti sateiden välissä, mutta ilmeisen vaihteleviin suuntiin liikeellä alle kilometrin korkeudella.

9.11.2000
Aamulla aika huomattavasti lintuja liikuskeli erityisesti maa-alueen yllä ennen tihkusateita ja päivän isompia sateita. Alkuyöllä sateiden jälkeen lintuja oli huomattavasti liikkeellä. Runsaammin näitä oli maa-alueen yllä liikkumassa ilmeisesti Suomenlahden rannikkoa myötäillen niin itään kuin länteenkin. Sekä aamulla että yöllä linnut olivat alle kilometrin korkeudella.

7.11.2000
Aamuyöhön saakka harvakseltaan lintuja näkyi liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella ja merellä ilmeisesti lähinnä eteläänpäin 10 m/s luokkaa olleella nopeudella matkaten. Aamuyöllä klo 6 jälkeen aika runsaasti lintuja näkyi muuttavan Suomenlahden yli alle puolen kilometrin korkeudella kaakosta noin 15 m/s. Tuntia myöhemmin lintujen suunta oli enemmänkin eteläkaakosta ja nopeus oli 22 m/s luokkaa, myötäisessä tuulessa. Päivällä ilmeisesti turbulenssiin liittyvä kaikua oli heikosti havaittavissa puolen kilometrin korkeuden tienoilla, mutta tämän joukossa ja varsinkin alempana muutama suurehko tai kookas hyönteinen näkyi liikkeellä kaakosta 10-12 m/s. Iltayöllä lintuja nousi maa-alueen yllä muuttamaan pääosin länsilounaaseen päin noin 10-15 m/s, mutta heikkojen sadekuurojen tulo etelästä hiljensi lintujen muuton myöhemmin.

6.11.2000
Lintuja oli ilmassa aamulla jonkin verran etenkin Porkkalanniemen itäpuolella, ilmeisestikin pääasiassa luoteeseen päin menossa. Muutama suurehko hyönteinen oli päivällä liikkeellä itäkoilliseen noin 10 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Iltayöllä aika runsaasti lintuja lähti muuttamaan eteläkaakkoon 10-14 m/s pääasiassa alle kilometrin korkeudella sadekuurojen väistyttyä itäänpäin. Myöhemmin yöllä sadekuurot häiritsivät edelleen lintujen muuttoa ja välillä Helsingin edustan merialueella lintuja kasaantui aika paljonkin, mutta yleensä muuttajat kuitenkin vähenivät.

5.11.2000
Aamulla sadealueiden välissä erottui vähän myös lintuja liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella ja vaihteleviin suuntiin.

4.11.2000
Keskiyöllä lintuja oli liikkeellä jonkin verran alle kilometrin korkeudella niin maa-alueen yllä kuin Suomenlahdellakin. Aamuyöllä ja aamulla lintuja oli vähemmän, mutta päivällä ennen sadealuetta rannikon lähellä aika huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella menossa keskimäärin länsilounaaseen noin 15 m/s. Myöhemmin sateiden välissä lintuja erottui hyvin vähän ja iltayöstä alkaen sateet olivat jälleen laajempia.

3.11.2000
Lintuja oli ilmassa jonkin verran keskiyöllä ja aamuyöllä pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Aamulla klo 7 aikoihin Suomenlahden yli etelästä tuli aika runsaasti lintuja alle kilometrin korkeudella noin 22 m/s. Päivällä lintuja oli niukasti, mutta illalla ja alkuyöllä enemmän ja maa-alueen yllä lopulta huomattavasti alle puolen kilometrin korkeudella. Lintujen liike oli aika vaihtelevaa, mutta nähtävästi pääasiassa Suomenlahden rannikon suuntaista itään ja länteen.

2.11.2000
Aamuyöhön saakka lintuja oli jonkin verran liikkeellä pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella maa-alueen yllä. Päivän sateiden jälkeen myös lintuja ilmestyi havaittavaksi ja iltayöllä lintuja muutti runsaasti rannikkoa seuraillen länsilounaaseen kilometrin korkeudella saakka. Nopeus oli pinnan lähellä 15 m/s luokkaa, mutta ylempänä enää 10 m/s vaiheilla. Myöhemmin linnut vähenivät lounaasta tulleen sadealueen edellä.

1.11.2000
Aamulla sadealueen jälkeen lintuja oli huomattavasti liikkeellä rannikon lähellä länsilounaaseen noin 10 m/s ja myös Suomenlahden yli näkyi lintuja kulkeneen alle kilometrin korkeudella etelään/kaakkoon 10-14 m/s. Päivällä lintuja oli muutamia havaittavissa, mutta iltayöllä jälleen huomattavasti etenkin maa-alueen yllä alle kilometrin korkeudella. Maa-alueen yllä merkittävä osa linnuista näytti kulkeneen rannikon tuntumassa länsilounaaseen 10-12 m/s, mutta Suomenlahdella jonkin verran lintuja vaikutti muuttaneen kaakkoon päin 12-15 m/s.

31.10.2000
Iltayöllä jonkin verran lintuja oli liikkeellä sisämaassa alle puolen kilometrin korkeudella. Pääasiassa näiden suunta näytti olleen itäkoilliseen noin 15 m/s. Myöhemmin yöllä lähinnä vain sateet aiheuttivat tutkakaikuja.

30.10.2000
Sateiden välissä lintuja erottui jonkin verran liikkeellä päivälläkin. Iltayöllä huomattavasti lintuja lähti muuttamaan alle puolen kilometrin korkeudella keskimäärin länsilounaaseen 12-15 m/s, josta kuitenkin samalla tuli vastaan laajempi sadealue.

29.10.2000
Keskiyöllä huomattavasti lintuja muutti edelleen lounaaseen noin 15 m/s alle kilometrin korkeudella ja runsaammin maa-alueen yllä kuin merellä Helsingin tienoolla. Aamuyöllä lintuja oli aika vähän liikkeellä ja näiden liike näkyi olleen lähinnä etelälounaaseen 18 m/s luokkaa. Melko paljon lintuja muutti taas aamulla rannikon suuntaisesti länsilounaaseen 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella ja etupäässä puolen kilometrin alapuolella. Isoja parvia näytti myös olleen pääosassa rannikon lähellä maa-alueen yllä, mutta Helsingin kohdalla kauempana merellä muuttajat olivat lähinnä yksittäisinä liikkeellä. Päivällä lintuja oli aika vähän tutkalla näkyvissä.

28.10.2000
Keskiyöllä lintuja oli yhä aika runsaasti maa-alueen yllä alle kilometrin korkeudella, mutta ylempänä ja meren yllä melko vähän. Suunta oli länteen/lounaaseen ja nopeus 13-16 m/s. Aamuyöllä lintuja oli vähemmän, mutta jonkin verran lintuja kulki Suomenlahden ylikin lounaaseen 1-2 km korkeudella. Muuttajia oli melko runsaasti jälleen aamulla, jolloin myös Suomenlahden yli lintuja kulki etelälounaaseen parin kilometrin korkeudella saakka noin 15-18 m/s. Sisämaassa linnut olivat pääasiassa kuitenkin alle puolen kilometrin korkeudella liikkeellä. Aamupäivällä sisämaassa rannikon tuntumassa melko paljon lintuja kulki länteenpäin noin 15 m/s, mutta iltapäivällä lintujakin oli aika vähän havaittavissa. Alkuyöllä maa-alueen yllä lintuja muutti jälleen aika runsaasti lounaaseen noin 15 m/s alle kilometrin korkeudella ja yön edetessä myös Suomenlahden puolella alkoi olla lintuja runsaammin Helsinginkin kohdalla.

27.10.2000
Lintujen muutto jatkui runsaana lounaaseen keskiyölläkin, mutta hiljeni aamuun tultaessa. Suunta oli lounaaseen, nopeus 15-18 m/s ja korkeus pääasiassa alle 1,5 km. Aamulla lintuja lähti rannikolta runsaasti Suomenlahden yli ja suunta näkyi olleen keskimäärin eteläkaakkoon 15-20 m/s. Uudelleen runsaasti lintuja muutti alkuyöllä lounaaseen alle kilometrin korkeudella 13-15 m/s sekä 1,5-3 km korkeudella noin 20 m/s, Helsingin kohdalla runsaammin maa-alueen puolella.

26.10.2000
Jonkin verran lintuja näkyi aamulla muuttamassa sadealueen syrjällä Helsingin lounaispuolella Suomenlahden yli. Aamupäivällä sateettomalla alueella näkyi hyvin harvassa suurehkoja tai isoja hyönteisiä liikkeellä lounaaseen noin 6 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Alkuyöllä hyvin paljon lintuja muutti lounaaseen alle kilometrin korkeudella jopa 20-22 m/s nopeudella. Myöhemmin yöllä lintuja muutti edelleen runsaasti, maa-alueen yllä paikoin hyvin runsaasti, 1,5 km alapuolella lounaaseen 15-18 m/s.

25.10.2000
Aamulla sateiden välissä muutamia isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki itään 12-14 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Myöhemmin päivällä sadealueen jälkipuolella jonkin verran lintuja näkyi muuttamassa etelään noin 15 m/s alle kilometrin korkeudella. Keskipäivällä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa itään alle puolen kilometrin korkeudella ja kookkaita hyönteisiä hyvin harvassa 1-2 km korkeudella ja pilvikerroksen yllä itäkaakkoon nopeuden ollessa 13-16 m/s. Iltapäivällä ja illalla suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä hyvin harvassa alle puolen kilometrin korkeudella. Lintuja nousi ilmaan alkuyöllä melko runsaasti ja Suomenlahden yli muutti jonkin verran lintuja eteläkaakkoon noin 12 m/s, mutta pääasiassa lintuja oli maa-alueen yllä ja aika vaihtelevilla nopeuksilla alle kilometrin korkeudella.

24.10.2000
Sateiden jälkeen aamulla jonkin verran isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä pilvikerrosten alla ja välissä 1,5 km korkeudella asti. Virtaus oli koilliseen 13-15 m/s. Päivällä muutamia suurehkoja hyönteisiä näkyi kulkemassa alle puolen kilometrin korkeudella iltayön sateisiin saakka koilliseen, 15 m/s luokkaan nousseella nopeudella.

23.10.2000
Lintuja kulki aamuyöhön asti parin kilometrin alapuolella etelään noin 20 m/s, joskin vähnevästi ja aamun sarastaessa jo aika vähän. Aamulla rannikolta Suomenlahden yli muutti aika runsaasti lintuja 0,8-2,2 km korkeudella etelään 20-22 m/s. Suurehkoja hyönteisiä alkoi liikkua harvassa aamupäivällä alle 800 m korkeudella kaakkoon 10-13 m/s ja keskipäivällä hyönteisiä oli aika paljonkin alle puolen kilomerin korkeudella. Aamupäivällä isoja hyönteisiä kulki lisäksi hyvin harvassa 0,8-1,5 km korkeudella kaakkoon 6-8 m/s ja suuntautuneina pohjoiskoillinen-etelälounas akselin mukaan. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät ja lähinnä harvassa olleiden suurehkojen hyönteisten virtaus kaakkoon oli 6-8 m/s pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Iltayöllä ennen sadetta lintuja oli runsaasti alle kilometrin korkeudella maa-alueen yllä menossa keskimäärin länsilounaaseen noin 10 m/s. Ylempänä 1-2 km korkeudella lintuja muutti hyvin harvassa etelään 12-14 m/s.

22.10.2000
Suurehkoja hyönteisiä näytti tulleen hyvin harvassa keskiyön aikoihin lounaasta 10-12 m/s 300-500 m korkeudella pienempien hyönteisten runsaammassa joukossa. Lintuja oli alkuyön jälkeen vain vähän liikkeellä, mutta kuitenkin aamuyöllä ja aamulla jonkin verran ilmassa lähinnä rannikon tuntumassa alle puolen kilometrin korkeudella. Sateiden jälkeen isoja hyönteisiä oli jonkin verran liikkeellä iltayöllä 1,5 km korkeudella saakka itäkaakkoon noin 15 m/s. Myöhemmin yöllä klo 20 jälkeen runsaasti lintuja kulki kaakkoon noin 25 m/s 1,5-3 km korkeudelle ja ainakin suureksi osaksi pilvikerroksen yllä. Vuorokauden lopulla lintuja oli edelleen paljon liikkeellä, mutta suunta oli etelään noin 20 m/s ja muuttajia oli aika tasaisesti 2,5 km alapuolella.

21.10.2000
Keskiyön tienoilla aika runsaasti lintuja oli liikkeellä maa-alueen yllä keskimäärin lounaaseen päin kymmenkunta metriä sekunnissa nopeudella, mutta aamuyöllä aika vaihteleviin suuntiin. Aamulla runsaasti lintuja muutti Suomenlahden yli etelään/etelälounaaseen noin 15 m/s pääasiassa alle kilometrin korkeudella. Päivällä suurehkoja hyönteisiä näkyi menossa hyvin harvassa parinsadan metrin alapuolella koilliseen noin 5 m/s, mutta enemmän kaikua aiheutui turbulenssista tai alapilvistä noin puolen kilometrin korkeudella. Alkuyöllä suurehkoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa 0,5-1 km korkeudella lounaasta 10-12 m/s ja aika runsaasti lintuja oli liikkeellä maa-alueen yllä länsilounaaseen noin 12 m/s alle 1,5 km korkeudella. Huomattavasti lintuja muutti myös Suomenlahden yli eteläänpäin.

20.10.2000
Aamulla aika runsaasti lintuja muutti kaakkoon 13-15 m/s Suomenlahden yli pääasiassa alle 2 km korkeudella. Päivällä turbulenssiin tai pilviin liittybyt kaiku 0,5-1 km korkeudella ohuessa kerroksessa oli merkittävintä, mutta joitakin lintuja näkyi myös liikkeellä pinnan lähellä. Iltayöllä lintuja muutti runsaasti eteläkaakkoon 12-14 m/s Suomenlahden yli pilvikerroksen yläpuolella 1,5-3 km korkeudella, mutta sisämaassa alempana lintujen liikehdintä oli epämääräisempää. Myöhemmin yöllä lintuja oli vähemmän liikkeellä ja suuntaus oli lähinnä lounaaseen päin 12-15 m/s.

19.10.2000
Vähän lintuja näkyi liikkeellä yöllä aamuun saakka. Jonkin aikaa klo 6 jälkeen parin pilvikerroksen yllä noin 1,5 km korkeudella aika runsaasti lintuja kulki itään 20 m/s luokkaa olleella nopeudella, alapuolisessa pilvikerroksessa tuuli näkyi olleen itäkoilliseen 15 m/s vaiheilla. Iltayöllä hyvin harvassa kookkaita hyönteisiä ja huomattavasti pienempiä kulki alle puolen kilometrin korkeudella pohjoisluoteeseen noin 8 m/s. Lintuja oli alkuyöllä aika runsaasti ilmassa alle kilometrin korkeudella, mutta suunnat olivat vaihtelevia ja maa-alueen yllä lintuja oli liikkeellä runsaammin kuin merellä.

18.10.2000
Alkuyön jälkeen lintuja oli vain niukasti liikkeellä keski- ja aamuyöllä, maa-alueen yllä pääasiassa alle 0,5 km ja meren puolella 1-2 km korkeudella suurinpiirtein yhtä runsaasti eli vähän. Aamulla lintuja lähti aika runsaasti rannikolta Suomenlahdelle. Pinnan lähellä liike oli lounaaseen 10-12 m/s ja rannikon tuntumassa 15 m/s vaiheilla. Ylempänä 1-2 km korkeudella Suomenlahden ylittäjät kuitenkin menivät kaakkoon noin 10 m/s. Keskipäivällä hyvin harvassa isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä muutaman sadan metrin korkeuksilla maa-alueen yllä luoteeseen 6-8 m/s, samoin auringonlaskun jälkeen suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa pohjoiseen noin 10 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Lintuja oli alkuyöllä jonkin verran liikkeellä, mutta aika hajanaisilla nopeuksilla alle kilometrin korkeudella ja etupäässä maa-alueen yllä.

17.10.2000
Lintujen määrä pieneni aamuyöhön tultaessa, mutt avielä keskiyön vaiheilla niitä oli huomattavasti liikkeellä maa-alueen yllä länteenpäin 12-15 m/s parin kilometrin korkeudella saakka. Aamulla lintuja lähti myös huomattavasti liikkeelle Suomenlahden yli lounaaseen noin 15 m/s, pääasiassa alle kilometrin korkeudella. Suurehkoja hyönteisiä lenteli hyvin harvassa aamupäivällä virtauksen mukana luoteeseen noin 10 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Myös myöhemmin suurehkoja hyönteisiä oli havaittavissa ja merkittävämmin huomattavassa pienempien hyönteisten joukossa iltayöllä merialueen puolella, edelleen kulkemassa luoteeseen noin 10 m/s. Lintuja ilmaantui hyvin runsaasti puolen kilometrin alapuolelle maa-alueen ylle alkuyöllä. Muuttajien suunta oli länteen noin 15 m/s nopeudella. Ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka ja toisaalta kauempana Suomenlahdella lintuja oli myös jonkin verran liikkeellä.

16.10.2000
Lintuja oli keskiyöllä vielä aika runsaasti liikkeellä etelälounaaseen 12-15 m/s parin kilometrin korkeudella saakka, mutta aamuyöllä lopulta enää aika vähän. Aamulla klo 8 aikoihin runsaasti lintuja lähti rannikolta eteläkaakkoon noin 18 m/s nopeudella, Suomenlahden yllä alle 2 km korkeudella. Suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa aamupäivällä kilometrin korkeuden tuntumassa saakka ja muuten hyönteisiä oli huomattavasti parinsadan metrin korkeudella asti menossa länteen noin 5 m/s. Päivällä virtaus kääntyi luoteeseen meneväksi ja liikkeellä oli lähinnä suurehkoja hyönteisiä harvassa muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Iltayöllä lintuja muutti runsaasti pääasiassa länteen noin 12 m/s maa-alueen yllä Helsingin kohdalla ja alle kilometrin korkeudella lintuja oli tiheimmässä, mutta aika paljon 1-3 km korkeudellakin. Suomenlahdella 1-2 km korkeudella huomattavasti lintuja kulki lounaaseen noin 20 m/s. Suurehkoja hyönteisiä erottui ilmassa hyvin harvassa alkuyöllä 200-400 m korkeudella tulossa kaakosta noin 10 m/s ja välillä myös pienempiä hyönteisiä näkyi joukossa olleen aika paljon.

15.10.2000
Keskiyön aikoihin lintuja muutti edelleen runsaasti etelään 17-20 m/s kolmen kilometrin korkeudella saakka. Isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa noin puolen kilometrin korkeudella eteläkaakkoon 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamuun tultaessa linnut ja hyönteiset vähenivät hiljalleen. Aamulla lintuja lähti rannikolta aika runsaasti etelään Suomenlahden yli noin 20 m/s alle 1,5 km korkeudella. Aamupäivällä lintuja kulki aika harvassa Suomenlahden yli etelään alle kilometrin korkeudella ja hyönteisiä oli liikkeellä huomattavasti parinsadan metrin korkeudella saakka itäkaakkoon 5-8 m/s. Iltapäivällä hyönteisiä oli alle 300 m korkeudella aika runsaasti matkalla itäkoilliseen/itään 3-6 m/s ja lisäksi suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa 0,5-1 km korkeudella itäkaakkoon 8-10 m/s. Sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä alle puolen kilometrin korkeudella tuulensuuntaisiksi jonoiksi. Iltayöllä huomattavasti hyönteisiä kulki itään 4-6 m/s alle puolen kilometrin korkeudella ja yön pimetessä lintuja lähti runsaasti muuttamaan etelään noin 15 m/s. Suomenlahden yllä lintuja muutti toisaalta alhaalla ja toisaalta 1-3 km korkeudella runsaimmin. Hyönteisiä ei erottunut myöhemmin yöllä ja lintuja oli myös niukemmin liikkeellä etelälounaaseen 12-15 m/s.

14.10.2000
Sateiden jälkeen päivällä suurehkoja hyönteisiä oli noin puolen kilometrin korkeudelle painottuen aika tiheässä. Liike oli pohjoisluoteesta 10-12 m/s. Illalla ja iltayöllä hyönteisiä kulki edelleen pohjoisluoteesta, mutta lisäksi lintuja muutti jo illalla aika runsaasti etelään noin 20 m/s. Iltayöllä lintuja oli liikkeellä hyvin paljon toisaalta noin puolen kilometrin korkeudella etelään noin 18 m/s ja 1-2 km korkeudella noin 20 m/s. Harvassa lintuja oli vielä kolmen kilometrin korkeudella asti. Myöhemmin yöllä lintuja oli hieman niukemmin ja nopeus etelään 17-20 m/s. Lähinnä isoja hyönteisiä kulki noin puolen kilometrin korkeudella harvassa eteläkaakkoon noin 15 m/s.

13.10.2000
Keskiyön aikoihin (eli klo 1 kesäaikaa jälkeen!) sateiden välissä näkyi isoja hyönteisiä 300-700 m korkeudella harvassa tulossa etelälounaasta/etelästä 17-20 m/s. Seuraavan sadenauhan jälkeen hyönteisiä oli hyvin harvassa, mutta kuitenkin aamuyöhön asti liikkeellä. Aamulla lintuja lähti aika paljon etelään 10-12 m/s rannikolta Suomenlahden yli alle 1,5 km korkeudella. Aamupäivällä klo 10 jälkeen suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa lounaasta noin 10 m/s alle kilometrin korkeudella ja ylempänä 1,5 km korkeudella saakka liikkeellä oli myös hyvin harvassa kookkaita hyönteisiä 12-15 m/s. Iltapäivällä alhaalla oli pilveä ja tihkusadettakin, mutta yli kilometrin korkeudella isoja hyönteisiä kulki edelleen hyvin harvassa koilliseen noin 8 m/s.

12.10.2000
Iltapäivällä alapilvikerroksen yläpuolella 1-2 km korkeudella kulki hyvin harvassa isoja hyönteisiä etelästä 12-14 m/s. Muuten ennen yön sateita hyönteisiä ei juuri ollut erotettavissa eikä lintujakaan merkittävästi.

11.10.2000
Aamuyöhön saakka lintuja näkyi lennossa lähinnä maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella. Kuitenkin lintuja oli aika vähän jo keskiyöllä ja aamua kohden lintujen määrä hiljalleen väheni. Aamulla klo 7-8 aikoihin lintuja oli hieman runsaammin liikkeellä, mutta lähinnä vain maa-alueen yllä edelleen. Päivällä joitakin lintuja näkyi muuttamassa ja illalla myös suurehkoja hyönteisiä erottui hyvin harvassa liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella luoteeseen noin 15 m/s. Alkuyöllä suurehkoja hyönteisiä oli edelleen liikkeellä hyvin harvassa ja lintuja nousi ilmaan huomattavasti maa-alueen ylle kulkemaan länteen päin noin 20 m/s.

10.10.2000
Lintuja muutti aamuun asti aika runsaasti maa-alueen puolella lounaaseen noin 15 m/s alle kilometrin korkeudella. Merellä lintuja muutti vain hyvin harvassa. Aamulla sisämaassa linnut hävisivät tutkan mittaamista kerroksista ja sen sijaan rannikkovyöhykkeellä lintuja muutti runsaasti länsilounaaseen 17-20 m/s. Suomenlahdella muuttajia oli myös runsaasti 2 km korkeudella saakka kun taas rannikolla linnut olivat alle kilometrin korkeudella. Iltayöllä sateiden jälkeen lintuja oli huomattavasti liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Suunta näkyi olleen keskimäärin länsilounaaseen noin 12 m/s. Yön edetessä lintujen määrä väheni.

9.10.2000
Aamuyöhön asti isoja tai suurehkoja hyönteiisä kulki hyvin harvassa etelästä 12-15 m/s ja aamun sarastaessa isot hyönteiset olivat keskittyneet harvaksi kerrokseksi puolen kilometrin korkeuden vaiheille. Aamulla lintuja oli muuttamassa Suomenlahden yllä kilometrin alapuolella eteläkaakkoon 6-8 m/s ja rannikon tuntumassa länsilounaaseen noin 12 m/s. Hyönteisiä kulki samaan aikaan pohjoiseen myös noin 12 m/s etenkin 400 m korkeuden tuntumassa. Hyönteisiä nousi runsaammin ilmaan maa-alueen ylle aamupäivällä kulkemaan pohjoisluoteeseen/pohjoiseen 8-10 m/s alle puolen kilometrin korkeudella aika paljon ja lintuja näkyi muuttamassa harvassa lounaaseen noin 10 m/s Suomenlahden yllä. Päivällä myös Suomenlahden yli tuli runsaasti hyönteisiä parinsadan metrin korkeudella ja virtaus oli kaakosta 8-10 m/s. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja kyse alkoi olla lähinnä harvassa kulkeneista suurehkoista hyönteisistä, mutta samalla virtaus kaakosta voimistui 12 m/s luokkaan. Lintuja muutti alkuyöllä enimmäkseen vain maa-alueen yllä lounaaseen noin 15 m/s pääosin alle kilometrin korkeudella. Suurehkoja hyönteisiä tuli kaakosta hyvin harvassa alle puolen kilometrin korkeudella ja yön pimetessä entistäkin vähemmän.

8.10.2000
Lintuja oli lenteli hyvin harvassa maa-alueen yllä keskiyön aikoihin parin kilometrin korkeudella saakka. Suurehkoja hyönteisä tuli myös hyvin harvassa kaakosta noin 10 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Aamuyöllä lintuja oli vähemmän ja hyönteisiä hieman runsaammin. Aika runsaasti lintuja lähti aamulla rannikolta etelään 10-12 m/s Suomenlahden yli 1-2 km korkeudella. Päivällä lintuja näkyi edelleen hyvin harvassa muuttamassa myös Suomenlahden yllä ja illansuussa suurehkoja hyönteisiä alkoi tulla etelästäpäin noin 10 m/s aika paljon alle puolen kilometrin korkeudella. Auringonlaskun vaiheilla runsaasti hyönteisiä tuli parinsadan metrin korkeudella eteläkaakosta 10-12 m/s Suomenlahden yli ja harvemmassa hyönteisiä oli kilometrin alapuolella muutenkin. Yön edetessä suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä tuli harvassa etelästä 12-15 m/s ja lintuja kulki hyvin harvassa pääasiassa itäkoilliseen noin 10 m/s enimmäkseen alle kilometrin korkeudella.

7.10.2000
Keskiyön tienoilla suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa kaakosta parinsadan metrin korkeuden alapuolella ja hyvin harvassa puolen kilometrin korkeudella saakka noin 10 m/s nopeudella. Isoja hyönteisiäkin näkyi hyvin harvassa olleen liikkeellä joukossa mukana. Lintuja oli maa-alueen yllä runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella, mutta harvassa ylempänä 3 km korkeudella saakka ja täällä liike oli lounaaseen 15 m/s. Aamuyöllä lintujen määrä niukkeni, kunnes aamulla rannikolla runsaasti lintuja muutti lounaaseen moin 18 m/s ja Suomenlahden yli. Samalla hyönteisiä alkoi ilmaantua alle puolen kilometrin korkeudelle aika runsaasti liikkeellä länsiluoteeseen 8-10 m/s. Päivällä kaakosta tuli aika suuria hyönteisiä kaakosta 700-800 m korkeudella harvassa noin 10 m/s, mutta illalla hyönteisiä oli kulussa aika vähän. Alkuyöllä kaakosta tuli välillä aika paljon suurehkoja hyönteisiä kaakosta noin 10 m/s puolen kilometrin alapuolella, mutta yleensä sekä hyönteisiä että lintuj aoli vähän liikkeellä.

6.10.2000
Aamuyöhön tultaessa lintujen muutto oli aika lailla hiljentynyt alkuyöstä, mutta edelleen lintuja muutti runsaasti alle kilometrin korkeudella, hieman harvemmassa 2 km korkeudella saakka ja hyvin harvassa 2-3 km korkeudella. Suomenlahden yllä lintujen suunta oli suurinpiirtein etelään ja nopeus 10 m/s luokkaa. Aamulla klo 6 aikaan lintuja oli aika vähän liikkeellä, mutta klo 7 aikoihin maa-alueen ylle nousi runsaasti lintuja ja myöhemmin aamulla muutto jatkui vilkkaana Suomenlahden yli lounaaseen 12-14 m/s alle 1,5 km korkeudella.
Aamupäivällä suurehkoja hyönteisiä oli harvassa noin 1,6 km korkeudella ja alempana 400 m alapuolella aika runsaasti, kun virtaus vei luoteeseen 8-10 m/s. Päivän kuluessa hyönteisiä alkoi erottua myös kauempana Suomenlahdella tulossa kaakosta muutaman sadan metrin korkeudella. Kaakosta tuli melko runsaasti hyönteisiä noin 200 m korkeudella iltapäivällä, sisämaassa puolestaan hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja lisäksi suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa 1,5 km korkeuden tuntumassa saakka. Virtaus oli luoteeseen 8-10 m/s ja rullapyörteet keskittivät hyönteisiä maa-alueen yllä tuulensuuntaisiksi jonoiksi.
Illalla hyönteisiä tuli edelleen runsaasti kaakosta parinsadan metrin korkeudella 10-12 m/s ja suurehkoja hyönteisiä harvassa aluksi noin kilometrin korkeudella ja auringonlaskun aikoihin puolen kilometrin korkeudella eteläkaakosta. Iltayöllä maa-alueen yllä lähti myös runsaasti lintuja muuttamaan lounaaseen noin 10 m/s alle kahden kilometrin korkeudella. Yön edetessä hyönteiset vähenivät ja lintuja muutti edelleen aika paljon lounaaseen noin 15 m/s, Helsingin kohdalla kuitenkin huomattavasti niukemmin Suomenlahden puolella.

5.10.2000
Lintuja muutti yöllä hyvin runsaasti eteläkaakkoon noin 15 m/s alle kolmen kilometrin korkeudella aamuyöhön asti. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyön aikaan hyvin harvassa itään noin 10 m/s alle kilometrin korkeudella. Aamulla rannikolta lähti hyvin paljon lintuja Suomenlahden yli etelään noin 15 m/s ja meren yllä muuttajat nousivat 1-2 km korkeudelle. Hyönteisiä alkoi aamupäivään tultaessa näkyä aika runsaasti muutaman sadan metrin korkeudella menossa itään noin 5 m/s. Myöhemmin päivällä virtaus oli lounaasta (ainakin rannikon tuntumassa) 4-7 m/s ja hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella aika runsaasti sisämaassa sekä myös merellä isoista saarista tuulen vieminä. Isoja hyönteisiä liikkui lisäksi hyvin harvassa 2-3 km korkeudella aluksi itäkaakkoon noin 10 m/s ja iltapäivällä itään noin 12 m/s. Lintuja muutti päivällä harvakseltaan etelään noin 15 m/s, mutta iltapäivällä Suomenlahdella alkoi näkyä huomattavasti lintuja menossa lounaaseen ja ennen auringonlaskua näitä kulki runsaasti lähinnä Helsingin kaakkoispuolella 1-2 km korkeudella noin 15 m/s etelään/etelälounaaseen.
Isoja hyönteisiä lähti iltayöllä maa-alueen yllä liikkeelle toisaalta alle 300 m ja toisaalta 500-800 m korkeudella harvassa. Suunta oli itäkoilliseen noin 8 m/s. Lintujen muutto oli vähän muähemmin hyvin runsaasta rannikolla alle kilometrin korkeudella ja hyönteisiä ei poulestaan enää juurikaan erottunut joukosta. Linnut muuttivat rannikon tuntumassa lounaaseen, mutta Suomenlahden yllä pääasiassa 1-2 km korkeudella etelään 12-15 m/s.

4.10.2000
Keskiyön aikoihin isoja hyönteisiä oli harvassa kilometrin alapuolella, varsinkin merialueen puolella ja aamuyöllä hieman harvemmassa. Liike oli länsilounaasta alhaalla 12 m/s ja yläosassa 17 m/s luokkaa. Aamun sarastaessa isoja hyönteisiä matkasi edelleen harvassa, mutta virtaus oli kääntynyt melko tarkkaan itään 10-14 m/s. Lisäksi noin 1,5 km korkeudella oli ohuessa kerroksessa pilven yllä isoja hyönteisiä harvassa menossa itään noin 10 m/s. Aamun alkaessa isot hyönteiset harvenivat, mutta sen sijaan noin 200 m korkeudella hyönteisiä oli aika runsaasti. Lintuja lähti melko paljon rannikolta aamulla eteläkaakkoon Suomenlahden yli alle 2 km korkeudella ja 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella.
Päivällä klo 12 jälkeen hyönteisiä oli runsaasti rannikolla ja merialueen yllä noin puolen kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa ja lisäksi suurehkoja hyönteisiä liikkui harvassa kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli lännestä 7-11 m/s. Pilvikerroksen yllä 2-3 km korkeudella oli erotettavissa myös hyvin harvassa isoja hyönteisiä, jotka kulkivat itäkaakkoon noin 8 m/s. Iltapäivällä ja illalla isoja hyönteisiä oli liikkeellä hieman runsaammin ja myös 1-2 km korkeudella suuntautuneina pohjoinen-etelä akselin mukaan. Puolen kilometrin alapuolella pienempiä hyönteisiä oli liikkeellä runsaasti myös maa-alueen yllä iltapäivällä ja rullapyörteiden keskittäminä tuulensuuntaisiksi jonoiksi.
Illalla klo 17 jälkeen aika runsaasti lintuja muutti Suomenlahdella etelään 15-20 m/s 1-2 km korkeudella ja ilmeisesti pääasiassa parvissa. Hyönteiset vähenivät illalla, kunnes auringonlaskun aikoihin jälleen hieman runsaammin hyönteisiä oli liikkeellä, yhtenäisenä kaikukerroksena alle 700 m korkeudella menossa itään 6-10 m/s ja isoja hyönteisiä aika harvassa 800-1000 m korkeudella kulkemassa itäkaakkoon noin 12 m/s. Iltayöllä hyvin paljon lintuja lähti muuttamaan ja Suomenlahdella runsaimmin muuttajia oli kilometrin alapuolella menossa eteläkaakkoon 15-18 m/s. Lisäksi lintuja oli runsaasti 1,5-2,5 km korkeudella kulkemassa etelään 10-13 m/s. Yön pimennyttyä suurehkoja ja kookkaita hyönteiisä oli aika tiheässä liikkeellä itäänpäin 10-12 m/s toisaalta alle 0,5 km ja 0,5-1 km korkeudella kahdessa aika erillisessä kerroksessa.

3.10.2000
Isoja hyönteisiä kulki harvassa lounaasta 12-15 m/s 300-700 m korkeudella aamuyöhön saakka hiljalleen harventuen ja sadelaueiden välissä havaittuina. Aamulla ennen sateita virtaus lounaasta oli hidastunut 10-12 m/s luokkaan ja kookkaita hyönteisiä kulki hyvin harvassa. Päivällä ja illalla pilvikerrosten välissä näkyi harvassa suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä pääasiassa kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen 12-15 m/s. Myös 2,5-3 km korkeudella isoja hyönteisiä oli illalla liikkeellä lounaasta noin 14 m/s. Iltayöllä tihkusade näytti olleen merkittävin kaiunaiheuttaja, mutta klo 23 jälkeen sateettomilla alueilla isoja hyönteisiä kulki harvassa länsilounaasta 12-15 m/s pääosin alle puolen kilometrin korkeudella.

2.10.2000
Aamuyöhön saakka pääosin isoja hyönteisiä kulki harvenevasti etelälounaasta 15-20 m/s kilometrin korkeudella saakka. Aamulla klo 6 jälkeen Suomenlahden yli isoja hyönteisiä tuli aika tiheässä noin 300 m korkeudella etelälounaasta 15-18 m/s. Muuten isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa 0,5-1,5 km korkeudella. Aamulla myös lintuja oli huomattavasti liikkeellä rannikkoa seuraillen lounaaseen päin noin 10 m/s. Hyönteisten määrä ilmassa kasvoi vähitellen aamupäivän aikana ja päivällä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä itäkaakosta/eteläkaakosta 6-12 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Ylempänä noin kilometrin korkeuden tuntumassa isoja hyönteisiä tuli etelälounaasta aika tiheässä noin 15 m/s. Lisäksi kookkaita hyönteisiä lensi hyvin harvassa 1-1,5 km korkeudella etelälounaasta noin 7 m/s.
Iltapäivällä isoja hyönteisiä oli liikkeellä 1-3 km korkeudella hyvin harvassa mutta kokonaisuutena aika paljon. Suunta oli koilliseen 8-12 m/s. Alempana hyönteisiä oli iltaan saakka runsaasti puolen kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli pinnan lähellä kaakosta, mutta ylempänä melkein etelästä välillä ja nopeus 8-13 m/s. Iltayöllä parinsadan metrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa hyönteisiä tuli edelleen runsaasti eteläkaakosta 10-15 m/s. Myöhemmin yöllä liikkeellä oli lähinnä isoja hyönteisiä harvassa ja jatkuvammin 300-700 m korkeudella tulossa etelälounaasta 15-20 m/s. Lisäksi kookkaita hyönteisiä tuli harvassa ylempänä noin kilometrin korkeudella lounaasta sekä alle 300 m korkeudella etelästä noin 15 m/s. Lintuja oli yöllä myös liikkeellä maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella aika runsaasti.

1.10.2000
Keskiyön aikaan isoja hyönteisiä kulki aika tiheässä 200-500 m korkeudella koilliseen noin 15 m/s. Lintuja puolestaan oli huomattavasti etupäässä maa-alueen yllä liikkeellä kaakkoon 10-12 m/s, suurimmaksi osaksi alle puolen kilometrin korkeudella ja hyvin niukasti enää kahden kilometrin yläpuolella. Aamuyöllä sekä lintuja että hyönteisiä oli vähemmän liikkeellä. Sen sijaan aamulla klo 9 aikoihin lintuja muutti hyvin runsaasti rannikon tuntumassa länsilounaaseen noin 12 m/s ja edelleen Suomenlahden yli lounaaseen Porkkalanniemen päästä. Aamupäivällä hyönteisiä nousi runsaasti ilmaan alle puolen kilometrin korkeudelle maa-alueen ylle ja virtaus vei pohjoisluoteeseen 7-12 m/s korkeudesta riippuen.
Iltapäivällä hyönteisiä tuli myös Suomenlahden yli runsaasti toisaalta alle 700 m korkeudella eteläkaakosta/etelästä 8-12 m/s ja toisaalta vähän harvemmassa 800-1200 m korkeudella etelälounaasta 13-15 m/s. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät, mutta varsinkin alemmassa kerroksessa hyönteisiä oli edelleen runsaasti tulossa eteläkaakosta 10-12 m/s. Ylempänä kyse oli lähinnä suurehkoista tai isoista hyönteisistä, mutta alempana myös pienempiä hyönteisiä oli ilmeisesti vaeltamassa. Iltayöllä suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä kulki edelleen ja hieman lintujakin näkyi välillä ilmassa maa-alueen yllä. Myöhemmin yöllä klo 23 jälkeen isoja hyönteisiä tuli etelästä 1,5 km korkeuden vaiheilla aika tiheässä 10-13 m/s. Alempana isojen hyönteisten ohella liikkeellä oli suurehkoja hyönteisiä etelälounaasta ja nopeimmillaan 20 m/s luokkaa 300-400 m korkeudella.

30.9.2000
Keskiyön vaiheilla myös joitakin lintuja näkyi muuttamassa 1-2 km korkeudella kaakkoon 12-15 m/s, mutta isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä aika tiheässä 200-700 m korkeudella länsilounaasta 15-20 m/s pääasiassa kuitenkin Suomenlahden yllä. Aamuyöllä virtaus oli lähes lännestä noin 15 ja aamulla taas länsilounaasta 12 m/s, mutta isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella harvassa koko ajan. Lintuja näkyi myös lähtevän aika paljon aamulla kaakkoon Suomenlahden yli noin 12-15 m/s.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi runsaasti ilmaan maa-alueen ylle noin 900 m korkeudelle saakka ja iltapäivällä myös Suomenlahdella oli vastaavassa kerroksessa runsaasti hyönnteisiä. Virtaus oli lounaasta alhaalla 10 m/s ja ylhäällä 15 m/s luokkaa. Hyönteisten määrä väheni iltaa kohden, mutta iltayölläkin huomattavasti hyönteisiä kulki etenkin merialueen puolella muutaman sadan metrin korkeudella lounaasta 7-12 m/s, mutta kyse oli pääasiassa pienehköistä hyönteisistä. Aika runsaasti lintuja muutti alkuyöllä 1,5-3 km korkeudella kaakkoon noin 10 m/s. Myöhemmin yöllä lähinnä suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä tiheässä Suomenlahdella parinsadan metrin korkeudella asti noin 6 m/s koilliseen Ylempänä puolen kilometrin korkeuden tuntumassa saakka suurehkoja hyönteisiä oli harvassa menossa koilliseen noin 10 m/s ja ylempänä hyvin harvassa isoja hyönteisiä alle kilometrin korkeudella 12-14 m/s. Lintuja oli huomattavasti muuttamassa itäkaakkoon 10-12 m/s 1-3 km korkeudella, mutta muutaman sadan metrin korkeudella runsaasti menossa itään 12-14 m/s.

29.9.2000
Keskiyön vaiheilla Suomenlahden yli etelälounaasta tuli lähinnä isoja hyönteisiä alle 700 m korkeudella 12-14 m/s ensin aika runsaasti ja vähitellen harventuen jatkuvasti aamuun saakka. Lintuja oli ilmassa huomattavasti yöllä maa-alueen yllä, mutta lentosuunnat näkyivät olleen aika vaihtelevia. Aamulla klo 7 jälkeen kookkaita hyönteisiä kulki hyvin harvassa 1,5 km korkeudella asti lounaasta 10-13 m/s ja aamupäivällä hyönteisiä oli pääasiassa liikkeellä vain alle 300 m korkeudella pohjoiseen 5-7 m/s.
Keskipäivän jälkeen Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti lähinnä suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä lounaasta toisaalta parinsadan metrin korkeudella 8-10 m/s ja 500-800 m korkeudella olleessa kerroksessa noin 15-20 m/s. Lisäksi hyvin harvassa isoja hyönteisiä oli liikkeellä 2 km korkeudella asti. Kookkaita hyönteisiä kulki illalla hyvin harvassa 0,5-2 km korkeudella länsilounaasta noin 12-14 m/s, kun alempana virtaus oli lounaasta ja pienempiä hyönteisiä tuli runsaasti Suomenlahden yli. Iltayöllä alle puolen kilometrin korkeudella hyönteisiä kulki edelleen runsaasti lounaasta 12-15 m/s, mutta ylempänä isoja hyönteisiä oli harvassa liikkeellä noin 800 m korkeudella olleessa kerroksessa länsilounaasta noin 15 m/s. Myöhemmin yöllä myös alempana oli enää aika tiheässä isoja ja suurehkoja hyönteisiä, mutta liike lounaasta oli parhaimmillaan 20 m/s luokkaa 300-400 m korkeudella.

28.9.2000
Yön kuluessa lintujen muutto alkoi olla runsaampaa sisämaassa kuin Suomenlahdella ja samalla myös muuttajien suunta ja nopeus aamuyöhön tultaessa olivat jo varsin vaihtelevia. Hyönteisiä oli pitkin yötä liikkeellä ja lähinnä suurehkoja tai isoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa puolen kilometrin alapuolella länteenpäin noin 5 m/s aamuyöhön asti. Välillä hyönteisiä oli paikallisesti tiheämmässä erityisesti merialueen puolella, ilmeisestikin joihinkin varsin pienikokoisiin virtauskentän keskittäviin rakenteisiin liittyen. Aamulla klo 8 aikaan lintuja muutti runsaasti rannikon lähellä länsilounaaseen noin 15 m/s ja edelleen Suomenlahdelle Helsingin länsipuolella niemenkärkien kohdalle keskittyen. Hieman myöhemmin isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa merenpuolella alle kilometrin korkeudella ja aamupäivällä lähinnä suurehkoja hyönteisiä alkoi olla tiheässä muutaman sadan metrin korkeudella sekä harvemmassa puolen kilometrin korkeudella asti. Virtaus oli idästä 5 m/s luokkaa.
Päivällä maa-alueen yllä hyönteisiä oli huomattavsti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella itätäisessä virtauksessa, merenpuolella vain noin 200 m korkeudella saakka pilvikerroksen alla. Lisäksi suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli eteläkaakosta 4-6 m/s harvassa tai hyvin harvassa 0,5-1 km korkeudella. Iltapäivällä klo 16 jälkeen pinnan lähellä virtaus oli edeleen idästä 5 m/s luokkaa ja ylempänä eteläkaakosta 5-7 m/s tuli suurehkoja hyönteisiä aika tiheässä puolen kilometrin korkeudella asti Suomenlahden yli. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät, mutta iltayöllä aik apaljon hyönteisiä kulki kaakosta noin 8 m/s parin sadan metrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Lintuja nousi ilmaan aika paljon maa-alueen ylle yön pimetessä, mutta muuttosuunnat näkyivät olleen aika vaihtelevia. Suomenlahdella lintujen liike 1,5-3 km korkeudella oli kuitenkin enimmäkseen kaakkoon 8-10 m/s. Aika runsaasti suurehkoja ja pienempiä hyönteisiä näkyi tulleen Suomenlahden yli etelälounaasta 8-10 m/s alle 900 m korkeudella klo 22 jälkeen.

27.9.2000
Lintuja muutti yön mittaan vähemmän Suomenlahden yli lounaaseen 12-15 m/s, mutta runsaasti edelleen rannikolla ja pohjoispuolella länsilounaaseen aamuyöhön saakka. Hyönteisiä oli vielä keskiyön vaiheilla aika paljon alle 300 m korkeudella liikkeellä länteen 5-7 m/s rannikon lähellä ja isoja hyönteisiä kulki lisäksi hyvin harvassa 300-900 m korkeudella. Aamulla klo 6 jälkeen lintuja lähti runsaasti etelälounaaseen noin 15 m/s ja rannikolla pinnan lähellä länsilounaaseen rantoja seuraillen. Jonkin verran lintuja näytti Suomenlahdella liikkuvan myös Porkkalanniemen suuntaan länsiluoteeseen.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi ilmaan pääasiassa puolen kilometrin alapuolelle menossa länteen 5-7 m/s. Päivällä hyönteisiä oli runsaastikin puolen kilometrin korkeudella asti, mutta iltapäivällä virtaus kääntyi itäkaakosta 5-8 m/s tulleeksi ja hyönteiset alkoivat vähetä rannikon lähellä. Suurehkoja hyönteisiä liikkui myös hyvin harvassa päivällä 0,5-1 km korkeudella. Iltaa kohden hyönteiset niukkenivat ja ennen auringonlaskua niitä oli jo aika vähän liikkeellä, kunnes klo 19 jälkeen jonkin aikaa sisämaassa oli suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä aika tiheässä alle puolen kilometrin korkeudella. Myöhemmin alkuyöllä klo 21 aikaan isoja hyönteisiä kulki harvassa länsilounaaseen noin 7 m/s 0,8-1,2 km välillä. Lintuja muutti myös runsaasti 1-2 km korkeudella lounaaseen 15-20 m/s.

26.9.2000
Keskiyöhön mennessä isompiakin hyönteisä oli aika vähän liikkeellä, mutta tällöin myös pienempiä hyönteisiä näytti lähtevän hieman runsaammin liikkeelle lounaaseen 4-6 m/s 700 m alapuolella. Lintuja muutti aamuyöhön asti pääasiassa etelään Suomenlahden yllä etelälounaaseen noin 15 m/s ja keskiyön tienoilla lintuja oli jopa hyvin paljon muuttamassa. Huomattavasti lintuja oli neljän kilometrin korkeudella saakka ja vahvimmin alle kahden kilometrin korkeudella. Yöllä muuttajista tuli heikompia kaikuja kuin aamulla, jolloin ehkä liikkeellä oli parviakin etelälounaaseen 15-20 m/s. Runsaimmin lintuja oli aamulla 1-3 km korkeudella Suomenlahden ylle saavuttuaan, mutta edelleen huomattavasti lintuja kulki neljän kilometrin korkeuden tuntumassa asti.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi nousta ilmaan ja varsinkin suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä näkyi olevan aika tiheässä liikkeellä koillisesta noin 6 m/s. Rullapyörteet kehittivät päivän aikana aika vahvoiksi ja hyönteisiä oli näiden keskittämänä runsaasti lähes kilometrin korkeudelle asti sisämaassa. Rannikon lähellä syntyi merituuli ja kaakkoinen noin 5 m/s virtaus ulottui puolen kilometrin korkeudelle sisämaahan hitaasti siirtyneen merituulirintaman eteläpuolella. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja lopulta näitä oli aik avähän liikkeellä. Sen sijaan jonkin verran lintuja näkyi lähtevän muuttamaan Suomenlahden yli lounaaseen 15-18 m/s illalla ja klo 19 aikaan huomattavasti lintuja muutti Suomenlahden yllä parin kilometrin korkeudella ja rannikolta myös näkyi vielä lähtevän aika runsaasti lintuja näiden perässä.
Iltayöllä hyönteisiä oli aluksi vielä huomattavasti alle puolen kilometrin korkeudella menossa luoteeseen noin 3 m/s, mutta aika runsaasti 500-800 m korkeudella liikkeellä lounaaseen 4-6 m/s. Yön edetessä hyönteisiä oli runsaasti tuossa ylemmässä kerroksessa. Suurehkoja hyönteisiä näkyi aluksi olleen tässä kerroksessa tiheässä. Myöhemmin isoja hyönteisiä kulki harvassa 700-900 m korkeudella länsilounaaseen 5-7 m/s kun taas 300-700 m korkeudella lähinnä pienempiä hyönteisiä oli aika paljon edelleen liikkeellä lounaaseen. Sisämaassa hyönteisten määrä oli lopulta pieni klo 22 jälkeen, mutta rannikon tuntumassa näitä kulki yhä aika runsaasti lounaasen/länsilounaaseen 4-7 m/s. Lintuja lähti runsaasti ja lopulta hyvin runsaasti muuttamaan pääasiassa 0,5-2 km korkeudella lounaaseen 12-15 m/s. Ylempänä lintuja oli harvenevasti 4 km korkeudelle saakka.

25.9.2000
Lintujen muutto jatkui alkuyön tapaan etelään noin 12 m/s aamuyöhön asti, joskin lopulta aika harvana. Aamulla klo 6 jälkeen runsaammin lintuja nousi muuttamaan etelään 15-20 m/s ja Suomenlahden yllä 1-2 km korkeudella. Aamupäivän lopulla hyönteisiä alkoi olla runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella menossa itäkaakkoon 6-8 m/s. Suurehkojen hyönteisten osuus oli merkittävä ja näitä kulki ylempänä lisäksi harvassa kilometrin korkeuden vaiheilla saakka itäkaakkoon 10-12 m/s. Iltapäivällä rannikon tuntumassa virtaus oli merituulta ilmentäen lounaasta 5-7 m/s parin sadan metrin korkeudella saakka. Ylempänä virtaus jatkui itään, mutta runsaasti hyönteisiä oli edelleen vain alle puolen kilometrin korkeudella. Suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 0,5-1 km korkeudella ja pilvikerrosten yllä 2-3 km korkeudella isoja hyönteisiä näkyi myös hyvin harvassa liikkeellä kaakkoon 10-13 m/s, pohjoiskoillinen-etelälounas akselin mukaan suuntautuneina.
Iltayöllä hyönteisiä oli aika runsaasti 800 m korkeudella saakka menossa rannikolta etelään noin 6 m/s. Myöhemmin pienemmät hyönteiset vähenivät ja jäljelle jäi harvassa kulkeneita isoja ja suurehkoja hyönteisiä, joita kuitenkin oli melko tiheässäkin noin 0,5 ja 1 km korkeudella olleissa keroksissa. Samalla isoja hyönteisiä alkoi olla liikkeellä 1,3 km korkeudella asti. Lintuja muutti aluksi vain melko runsaasti etelään 15-18 m/s pääasiassa 1-2 km korkeudella meren yli. Yön edetessä hyönteiset vähenivät, mutta linnut runsastuivat ja niitä oli runsaasti kahden kilometrin alapuolella ja aika paljon myös ylempänä neljän kilometrin korkeudella saakka.

24.9.2000
Suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyön aikoihin hyvin harvassa tulossa lounaasta noin 5 m/s alle puolen kilometrin korkeudella meren yllä. Lintuja puolestaa muutti edeleen runsaasti pääosin lounaaseen 12-14 m/s parin kilometrin korkeudella saakka. Aamun sarastaessa sisämaassa lintuja oli aika vähän enää liikkeellä ja meren puolella lintuja kulki rannikkoa seuraillen itäkoilliseen noin 15 m/s, mutta hieman myöhemmin aamulla sen sijaan lintuja muutti runsaasti lounaaseen 15-20 m/s, rannikolla matalalla, mutta Suomenlahdella parin kilometrin korkeudella asti. Aamupäivän aikana hyönteisiä nousi ilmaan ja lopulta näitä oli runsaasti liikkeellä koilliseen 5-7 m/s alle puolen kilometrin korkeudella ja ylempänä suurehkoja hyönteisiä oli aika tiheässä alle 800 m korkeudella menossa itäkoilliseen 7-9 m/s.
Iltapäivällä hyönteisiä oli parhaimmillaan paljon noin kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa ja virtaus oli itäkoilliseen noin 7 m/s. Iltaa kohden hyönteisiä oli vähemmän ja alempana samalla kun virtaus itäkoilliseen/itään voimistui 9 m/s vaiheille. Iltayöllä etupäässä suurehkoja hyönteisiä sekä aika paljon pienempiä kulki harvassa muutaman sadan metrin korkeudella itään noin 10 m/s ja aika paljon lintuja lähti muuttamaan kaakkoon noin 12 m/s. Myöhemmin yöllä oli liikkeellä vain hyvin harvassa isoja hyönteisiä alle puolen kilometrin korkeudella itään päin ja lintuja aika runsaasti pääasiassa muuttamassa etelään noin 12 m/s parin kilometrin korkeudella saakka.

23.9.2000
Isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa keskiyön aikoihin luonaaseen 6-8 m/s ja runsaammin meren puolella. Lintuja muutti aika runsaasti läpi yön lounaaseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella kolmen kilometrin korkeudella saakka. Aamun sarastaessa lintujen meno lounaaseen oli yötä nopeampaa eli 20 m/s luokkaa ja myöhemmin aamulla kauempana sisämaassa lintuja näkyi varsin vähän liikkeellä kun taas rannikon tuntumassa lintuja muutti runsaasti ja alle kilometrin korkeudella. Sen sijaan meren yllä linnut nousivat ylemmäksi 1,5-2,5 km vaiheille. Aamupäivällä aikana lähinnä suurehkoja hyönteisiä nousi runsaasti alle 0,5 km korkeudelle ja myös ylempänä kilometrin korkeudella asti suurehkoja hyönteisiä oli harvassa ja hyvin harvassa 2 km korkeuden tuntumassa saakka. Virtaus oli pohjoiskoillisesta 4-7 m/s. Iltapäivällä virtaus oli idästä/itäkoillisesta 5 m/s luokkaa paitsi alhaalla merituulen myötä kaakosta ja hyönteisiä oli ilmassa runsaasti kilometrin alapuolella. Iltayöllä suurehkoja tai isoja hyönteisiä kulki luoteeseen 3-5 m/s harvassa puolen kilometrin alapuolella. Aika paljon lintuja muutti aluksi yön pimetessä 1,5 km korkeudella etelälounaaseen noin 15 m/s ja myöhemmin runsaasti lounaaseen 12-15 m/s alle 3 km korkeudella.

22.9.2000
Lintuja muutti aamuun saakka pääosin alle kolmen kilometrin korkeudella lounaaseen 15-20 m/s ja yön kuluessa enemmän maa-aluuen ylle painottuen. Isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa lounaaseen noin 10 m/s 1-2 km korkeudella aamuyöllä kuitenkin vähitellen häipyen. Alempana lähinnä myös isoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa ja aamuyöllä suunta oli luoteeseen 5 m/s luokkaa. Aamun sarastaessa hyönteisiä ei kuitenkaan ollut juuri lainkaan havaittavissa. Aamulla sisämaassa lintujen muutto vähitellen hiipui, mutta rannikolta lounaaseen muutti runsaasti lintuja noin 20 m/s nopeudella. Rannikon lähellä lintujen korkeus oli valtaosaltaan alle 1 km, mutta meren yllä linnut lensivät 1-4 km korkeudella.
Hyönteisiä nousi aamupäivän mittaan enenevästi muodostaen noin 700 m korkeudelle saakka ulottuneen yhtenäisen kaikukerroksen, jossa virtaus oli pohjoiskoillisesta 3-5 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki lisäksi harvassa 1-1,5 km korkeudella lounaaseen noin 8 m/s. Päivän mittaan virtaus kääntyi pohjoisesta ja iltapäivällä luoteesta 3-6 m/s tulleeksi paitsi rannikolla noin 400 m korkeudelle ulottuneeksi merituuleksi lounaasta parhaimmillaan 4 m/s luokkaa. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja ylemmän kerroksen harvat isot tai suurehkot hyönteiset jo päivällä aika olemattomiin.
Iltayöllä isoja hyönteisiä ja myös suurehkoja liikkui alle kilometrin korkeudella harvassa etelään 3-5 m/s ja lisäksi isoja hyönteisiä oli aika tiheässä 1,5 km korkeudella matkalla lounaaseen 8-10 m/s. Lintuja muutti aluksi runsaasti etelään Suomenlahden yli noin 15 m/s 0,5-1,5 km korkeudella ja myöhemmin lounaaseen aika harvassa 3 km korkeudella saakka. Hyönteiset sen sijaan vähenivät jo alkuyöllä aika vähiin, joskin merialueen puolella lounaaseen meinjöitä oli edelleen aika runsaasti alle kilometrin korkeudella.

21.9.2000
Keskiyön jälkeen isoja hyönteisiä alkoi tulla idästä 12-14 m/s toisaalta noin 300 m korkeuden tienoilla sekä 500-900 m korkeudella tiheässä. Vähitellen harventuen hyönteisiä tuli aamuun saakka, jolloin hyvin vähän hyönteisiä oli enää havaittavissa. Suomenlahdella hyönteisiä näkyi keskiyön aikoihin myös runsaasti ja hyönteisten oma suuntaus oli selvästi koillinen-lounas akselin mukainen. Lintuja muutti alkuyöhön verrattuna hieman vähemmän lounaaseen 17-20 m/s ja pääasiassa alle kolmen kilometrin korkeudella. Aamulla sisämaassa linnut vähenivät ylhäältä ja sen sijaan rannikolla lintuja oli runsaasti muuttamassa lounaaseen noin 25 m/s, Suomenlahden yllä 1.5-3,5 km korkeudelle nousten. Aamupäivällä hyönteisiä alkoi myös nousta ilmaan ensin rannikolta ja saaristosta ja myöhemmin myös sisämaassa virtauksen ollessa itäkoillisesta 8-12 m/s. Päivällä hyönteisiä oli alle 800 m korkeudella runsaasti ja hieman harvemmassa noin kilometrin korkeudella saakka. Lisäksi rullapyörteet olivat vahvoja. Iltapäivällä merituuli alkoi rannikolla ja merituulirintaman eteläpuolella virtaus oli noin puolen kilometrin korkeudella saakka kaakosta 5-10 m/s. Ylempänä lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki iltaa kohden harvenevasti lounaaseen noin 10 m/s kilometrin korkeuden tuntumassa asti.
Auringonlaskun jälkeen hyönteisiä oli aika runsaasti 200-700 m korkeudella liikkeellä lounaaseen 4-8 m/s ja isoja hyönteisiä ylempänä 1,5 km korkeudella saakka harvassa tai hyvin harvassa länsilounaaseen 10-12 m/s. Lintuja muutti alkuyöllä runsaasti pääasiassa alle 2 km korkeudella, mutta merkittävästi 4 km korkeuden tuntumassakin yön edetessä. Muutto suuntauti pääasiassa lounaaseen 15-20 m/s. Hyönteisten liike alle puolen kilometrin korkeudella oli länteen/länsiluoteseen klo 23 jälkeen ja samalla isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 1-2 km korkeudella lounaaseen noin 10 m/s.

20.9.2000
Yöllä lintuja muutti neljän kilometrin korkeuden tuntumassa saakka alkuyön jälkeen lähinnä lounaaseen 12-14 m/s, runsaimmin kahden kilometrin alapuolella. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki aluksi melko tiheässä, mutta aamuyöllä hyvin harvassa 700 m alapuolella länsilounaaseen noin 5 m/s. Myös lintujen määrä väheni hiljalleen yön kuluessa. Aamulla klo 6 jälkeen lintuja nousi ilmaan runsaasti 1-3 km korkeudella muuttamaan etelälounaaseen noin 15 m/s aika lyhyen aikaa ja klo 8 jälkeen puolestaan rannikolta lähti Suomenlahden yli runsaasti lintuja lounaaseen noin 20 m/s nopeudella, meren yllä 1-2 km korkeudella lentäen.
Aamulla hyönteisiä alkoi myös nousta ilmaan ja aamupäivällä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä 800 m alapuolella sekä lisäksi suurehkoja hyönteisiä harvassa 1,2 km korkeudella saakka ja ylempänä vielä isoja hyönteisiä hyvin harvasssa 2,5 km korkeuden tuntumassa asti. Alhaalla virtaus oli pohjoisesta 4 m/s luokkaa ja puolen kilometrin yläpuolella pohjoiskoillisesta 8 m/s vaiheilla. Lisäksi hyönteisten oma suuntaus oli varsin selvästi koillinen-lounas akselin mukaista. Päivän kuluessa isot hyönteiset ylhäältä harvenivat olemattomiin, mutta alempana iltapäivällä yhtenäinen kaikukerros ulottui rullapyörteiden nostamana hieman kilometrin yläpuolellekin ja lopulta hyönteisiä oli hyvin runsaasti liikkeellä koillisesta 5-7 m/s. Lisäksi suurehkoja hyönteisiä oli välillä tiheä kerros noin kilometrin korkeudella menossa etelälounaaseen 10-12 m/s. Illalla hyönteisiä alkoi kuitenkin taas olla niukasti liikkeellä ja alle puolen kilometrin korkeudella itäkoillisesta noin 5 m/s. Iltayöllä isoja hyönteisiä nousi kuitenkin taas aika runsaasti ilmaan puolen kilometrin alapuolelle ja myös 0,5-1 km välille harvassa liikkeellä länsilounaaseen/länteen 12-14 m/s. Lintuja muutti lounaaseen noin 20 m/s ja runsaasti ottaen huomioon aika tasaisesti 4 km korkeudella saakka harvassa olleet yksilöt.

19.9.2000
Isoja hyönteisiä oli harvassa liikkeellä kello yhden maissa puolen kilometrin korkeudella saakka kaakosta 6-8 m/s. Myöhemmin yöllä virtaus kääntyi hiljalleen lounaasta tulleeksi ja liikkeellä oli etupäässä suurehkoja hyönteisiä harvassa kilometrin alapuolella. Lintuja muutti yöllä runsaasti, mutta aamuyöllä vähenevästi ja Helsingin kohdalla pääasiassa maa-alueen yllä länsilounaaseen 12-14 m/s ja niukasti enää eteläkaakkoon Suomenlahden yli. Auringonnousun aikoihin maa-alueen yllä oli runsaasti lintuja 1-2,5 km korkeudella menossa lounaaseen 10-12 m/s ja ilmeisesti kyse oli paljolti parvista. Tämä jatkui kuitenkin lyhyen aikaa ja auringonnousun jälkeen rannikolta eteläkaakkoon 12-14 m/s muuttamaan lähteneet linnut olivat huomattavampia. Hieman myöhemmin runsaasti lintuja alkoi puolestaan muuttaa Helsingin tienoilla rannikkoa seuraillen länsilounaaseen noin 20 m/s. Porkkalan niemen kohdilla ja etäämpänäkin lännessä linnut näkyivät vasta lähteneen meren yli suurella joukolla lounaaseen.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi ilmaan yhä enemmän ja etenkin puolen kilometrin korkeuden tuntumaan keskittyi aika runsaasti hyönteisiä. Alhaalla liike oli idästä noin 3 m/s ja ylempänä itäkoillisesta 6 m/s luokkaa. Päivän edetessä virtaus kääntyi kaakosta tulleeksi ja hyönteisiä oli sisämaassa runsaasti kilometrin korkeuden tuntumassa saakka. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli toisaalta 0,5-1 km välillä harvassa kaakosta noin 6 m/s yksinäisinä erottuen meren yllä ja rannikolla, jossa hyönteisiä oli runsaasti vain noin puolen kilometrin korkeudella asti. Tuulensuuntaiset jonot olivat vahvoja sisämaassa ja myös Viron puolelta alkoi erottua hyönteisiin liittynyttä kaikua keskipäivän tienoilla, mikä on ollut aika harvinaista. Iltaan tultaessa hyönteiset vähenivät ja virtaus ylempänä kääntyi koillisesta noin 3-5 m/s suurehkoja hyönteisiä harvassa kuljettaneeksi.
Hyönteisiä oli auringonlaskun tienoilla hyvin niukasti, mutta iltayöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli jälleen aika tiheässä puolen kilometrin lähellä olleessa kerroksessa liikkeellä lounaaseen noin 5 m/s. Myöhemmin isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli laajemmin alle 700 m korkeudella ja lintuja puolestaan muutti runsaasti etelään Suomenlahden yli 12-14 m/s pääasiassa alle kahden kilometrin korkeudella.

18.9.2000
Aamuyöhön saakka isoja hyönteisiä oli liikkeellä muutamien satojen metrien korkeudella hyvin harvassa itäkoilliseen 6-8 m/s, mutta alkuyöhön verrattuna huomattavasti vähemmän. Samoin lintujen määrä väheni yön kuluessa, kunnes aamulla klo 6 jälkeen aika runsaasti lintuja muutti lounaaseen 12-14 m/s Helsingin kohdalla maa-alueen yllä 1-3 km korkeudella. Tuntia myöhemmin näitä ei enää ollut havaittavissa, mutta joitakin lintuja muutti sen sijaan matalalla Suomenlahden yli eteläkaakkoon noin 15 m/s. Samalla isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä aamuyötä hieman runsaammin 0,5-1 km korkeudella hyvin harvassa koilliseen noin 6 m/s, varsinkin meren puolella. Aika runsaasti hyönteisiä oli ilmassa sen sijaan klo 10 aikaan alle puolen kilometrin korkeudella menossa koilliseen 4-6 m/s. Päivällä maa-alueen yllä hyönteisiä oli jo runsaasti varsinkin rullapyörteiden vahvimmin keskittämissä kohdissa kilometrin korkeudelle saakka nousten. Virtaus oli lounaasta 6-8 m/s ja iltapäivällä heikosti hyönteisiä kulki myös aika etäällä Suomenlahdella ilmeisesti muualta kuin Suomen puolelta lähtöisin olleina.
Illalla klo 18 aikoihin Suomenlahden yli alkoi muuttaa huomattavasti lintuja alhaalla eteläkaakkoon 12-14 m/s. Samalla hyönteisiä alkoi olla vähemmän, maa-alueen yllä pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella, menossa koilliseen. Iltayöllä hyönteisiiä oli enää vähän liikkeellä. Alkuyöllä lintuja muutti runsaasti pääosin alle 2 km korkeudella, mutta joitakin 3 km tuntumassa saakka. Suunta oli alhaalla Suomenlahden yli kaakkoon ja ylempänä lounaaseen 10-12 m/s. Yön edetessä maa-alueen yllä muuttosuunta oli yleisemmin länsilounaaseen.

17.9.2000
Hyvin harvassa isoja hyönteisiä oli ilmassa puolen kilometrin alapuolella liikkeellä pohjoiskoilliseen noin 7 m/s keskiyön aikoihin. Lintuja oli muuttamassa aika harvassa vaihtelevilla nopeuksilla ja suunnilla kolmen kilometrin korkeudella saakka. Huomattavin osa linnuista näytti kulkevan kaakkoon noin 12 m/s ja maa-alueen yllä varsinkin pinnan lähellä lintuja oli paljon runsaammin kuin Suomenlahden yllä. Aamuyöllä lintuja muutti edelleen harvassa ja hyönteisiä näkyi niukasti, mutta aamulla isoja hyönteisiä näkyi tulevan lounaasta hyvin harvassa puolen kilometrin alapuolella 6-8 m/s ja pienempiä hyönteiisä lähti liikkeelle lähinnä rannikon tuntumassa. Päivällä hyönteisiä oli lopulta aika runsaasti menossa koilliseen 8-10 m/s ja tuulensuuntaisiin jonoihin keskittyneinä maa-alueen yllä, Suomenlahden suunnalla liikkeellä oli kuitenkin lähinnä suurehkoja hyönteisiä harvassa ja 0,5-1 km korkeudellakin itäänpäin kulkemassa. Iltaa kohden hyönteiset pikku hiljaa vähenivät. Isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa iltayöllä pääasiassa alle 0,5 km korkeudella itään noin 8 m/s. Lintuja muutti runsaasti alkuyöllä kolmen kilometrin korkeudella saakka kaakkoonpäin 13-15 m/s, runsaimmin 1-2 km korkeudella itäkaakkoon.

16.9.2000
Lintujen muutto oli vilkasta keskiyön aikoihin maa-alueen yllä lounaaseen noin 15 m/s 2,5 km alapuolella, mutta alhaalla merialueen yllä Helsingin kohdalla aika vähäistä. Hyönteisiä oli harvassa liikkeellä länteen 5-7 m/s pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Aamuyöllä lintujen muutto jatkui, mutta hyönteisiä oli enää lähinnä Suomenlahden puolella alhaalla. Aika paljon lintuja muutti aamulla rannikon tuntumassa lounaaseen ja ylempänä Suomenlahden yli etelälounaaseen noin 15 m/s. Hyönteisiä lähti myös liikkeelle aluksi merialueen läheltä länsilounaaseen ja aamupäivällä aika runsaasti puolen kilometrin korkeudella saakka länteenpäin 4-6 m/s.
Iltapäivällä virtaus oli kaakosta 3-5 m/s ja hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä aika runsaasti kilometrin korkeudella saakka rullapyörteiden vahvimmissa kohdissa. Hyönteiset vähenivät iltaan tultaessa ja virtaus muuttui etelästä 3-5 m/s käyneeksi. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki iltayöllä harvassa pohjoiskoilliseen 4-6 m/s puolen kilometrin alapuolella. Lintuja muutti alkuyöllä aika paljon eteläkaakkoon 10-13 m/s parin kilometrin korkeudella saakka.

15.9.2000
Lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella aika tiheässä ja ylempänä harvenevasti kilometrin korkeuden tuntumassa saakka yön yli aamuun tultaessa. Lintuja muutti loppuyöllä pääasiassa sisämaan yllä kahden kilometrin alapuolella ja alhaalla suunta oli länsilounaaseen ja ylempänä lounaaseen noin 15 m/s. Noin tunti ennen auringonnousua hyönteisiä nousi ilmaan parinsadan metrin korkeudelle saakka hieman runsaammin. Varhain aamulla ikään kuin edellisen jatkona Suomenlahdella näkyi aika runsaasti suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä kilometrin alapuolella kulkemassa lounaaseen noin 8 m/s. Aluksi nämä näkyivät Helsingin edustalla, mutta pikku hiljaa vain kauempana merellä, mikä luultavasti kertoi hyönteisten lähteneen rannikolta lounaaseen myös Suomenlahden itäosista ja tulleen tutkalla havaittaviksi myöhemmin kuin Helsingin ympäristöstä lähteneet yksilöt. Aamulla lähti myös hyvin paljon lintuja muuttamaan etenkin maa-alueen yllä länsilounaaseen noin 20 m/s. Suomenlahdella aika harvassa lintuja kulki samalla etelään ja myöhemmin "hyönteispilven" jäljessä myös merkittävästi lintuja tuli idästä Suomenlahden ylle matkalla lounaaseen. Toisaalta meren yllä lintuja muutti ylempänä lounaaseen ja vielä korkeammalla etelään noin 20 m/s 4 km korkeudella saakka.
Aamupäivällä lintujen määrä väheni aika olemattomiin ja hyönteisten määrä vastaavasti kasvoi, aluksi rannikolta Suomenlahdelle ja myöhemmin myös sisämaassa, ilmeisestikin lämpötilasta riippuen. Virtaus oli lounaaseen 6-8 m/s. Alle puolen kilometrin korkeudella ilmassa oli aika runsaasti hyönteisiä, mutta puolen kilometrin yläpuolella suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa. Lisäksi hyvin harvassa isoja hyönteisiä oli liikkeellä 1-2 km korkeudella. Kaikissa kerroksissa koillinen-lounas akselin mukainen suuntautuminen näkyi olevan vahvaa. Aamulla näkyi myös hyvin selvästi Suomenlahden saarista tuulen suuntaan muodostuneita hyönteisvanoja. Keskipäivällä virtaus oli 4-6 m/s ja rullapyörteet kasasivat hyönteisiä vahvemmiksi noin kilometrin korkeudelle ulottuneiksi tuulensuuntaisiksi jonoiksi. Myöhemmin jonojen sijasta kaikualueet muodostivat pikemminkin solukkomaisia rakenteita, merituuli alkoi rannikon lähellä kääntää virtauksen kaakosta tulleeksi ja hyönteisiä oli vähän liikkeellä muualla kuin virtauskentän kasaamissa nauhoissa. Myöhään iltapäivällä koillisesta tuli hiljalleen kaikunauha, jonka jälkipuolella virtaus oli pohjoiskoillisesta 5 m/s luokkaa. Illalla hyönteisiä oli niukkenevasti ilmassa auringonlaskuun saakka. Iltayöllä etenkin isoja hyönteisiä oli liikkeellä aika harvassa lähes kilometrin tuntumassa lounaaseen 5-7 m/s. Lintuja muutti runsaasti eteläkaakkoon 12-15 m/s, Suomenlahdella pääasiassa 0,5-2 km korkeudella ja harvemmassa 2,5 km korkeudella saakka. Yön edetessä sekä hyönteisiä että lintuja oli vähemmän ja lintujen muutto pääasiassa lounaaseen noin 15 m/s ja hyönteisten liike länteen 6 m/s luokkaa.

14.9.2000
Lintuja muutti keskiyön vaiheilla aika runsaasti rannikkoa seuraillen länsilounaaseen 12 m/s luokkaa olleella nopeudella ja lisäksi hieman vähemmän (Helsingin lähellä) etelälounaaseen noin 15 m/s. Hyönteisiä kulki pitkin yötä lounaaseen 6-8 m/s. Aamuyöhön tultaessa sekä hyönteisiä että lintuja alkoi kuitenkin olla aika vähän liikkeellä. Aamulla lintuja lähti aika runsaasti muuttamaan Suomenlahden ylikin, mutta pääasiassa rannikkoa seuraillen Helsingin seudulla länsilounaaseen noin 20 m/s, merellä korkeammalle nousten. Samalla myös isoja hyönteisiä näkyi lähtevän rannikolta Suomenlahden yli lounaaseen pääasiassa 0,5-1 km korkeudella 6-8 m/s.
Aamupäivällä lintujen määrä väheni pikkuhiljaa aika olemattomaksi ja hyönteisiä puolestaan alkoi olla aika runsaasti noin 700 m korkeudella saakka keskipäivän tienoilla. Virtaus oli alhaalla lounaaseen ja yli puolen kilometrin korkeudella länsilounaaseen 8 m/s luokkaa. Iltapäivällä sadekuurojakin oli vähän, mutta hyönteisiä kulki näiden välillä aika runsaasti ja meren puolella runsaastikin lounaaseen 5-7 m/s pääosin alle puolen kilometrin korkeudella. Hyönteiset vähenivät jonkin verran illan myötä, kunnes auringonlaskun jälkeen ilmaan nousi toisaalta isoja ja suurehkoja hyönteisiä 1,2 km korkeudelle saakka sekä toisaalta alle puolen kilometrin korkeuksille merkittävästi myös pienempiä hyönteisiä. Virtaus oli lounaaseen 6-10 m/s, ylempänä nopeampaa. Alkuyöllä lintuja muutti sisämaassa runsaasti ja merellä aika paljon 3 km korkeudella saakka. Alhaalla Helsingin ympäristössä lintuja kulki etupäässä länsilounaaseen rannikkoa myötäillen ja ylempänä lounaaseen noin 15 m/s. Hyönteisiä kulki iltayön jälkeen vähenevästi, mutta klo 23 jälkeenkin kookkaita ja suurehkoja hyönteisiä oli aika tiheässä erityisesti noin puolen kilometrin alapuolella muutamassa kerroksessa ja harvassa kilometrin korkeudella saakka menossa länsilounaaseen noin 10 m/s.

13.9.2000
Ennen keskiyötä hyönteisiä kulki melko runsaasti noin kilometrin korkeudella saakka pohjoiskoillisesta 10-12 m/s. Lähinnä kyse oli aika harvassa liikkuneista suurehkoista ja kookkaista hyönteisistä, joiden oma suuntaus oli lisäksi itäkoillinen-länsilounas akselin mukainen eli hiukan kääntynyt alkuyön koillinen-lounas akselin mukaisesta. Lintuja muutti aika runsaasti 3 km korkeudella saakka, mutta yleensä lintuja näkyi Helsingin kohdalla keskiyön vaiheilla enemmän sisämaassa kuin meren puolella ja samalla lintujen liike oli pääasiassa länsilounaaseen 15 m/s luokkaa maanpinnan lähellä, vaikka ylempänä muutto oli etelään noin 20 m/s. Aamuyöllä sekä hyönteiset että linnut vähenivät pikku hiljaa ja aamun sarastaessa hyönteisiä oli hyvin vähän. Lintuja puolestaan alkoi aamulla muuttaa runsaasti Suomenlahden yli lounaaseen noin 20 m/s. Nämä nousivat rannikolta ylemmäksi meren ylle päästessään.
Aamulla klo 9 jälkeen hyönteisiä alkoi jälleen erottua vähitellen runsaammin ja parin tunnin päästä aika yhtenäinen kaikukerros ulottui kilometrin korkeuden tuntumaan, joskin lähinnä suurehkojen hyönteisten aika harvan joukon ansiosta. Virtaus oli pohjoiskoillisesta 8-10 m/s ja hyönteisten oma suuntautuminen oli koillinen-lounas akselin mukainen. Joitakin isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä myös 1-2 km korkeudella. Päivän kuluessa isot hyönteiset ylhäältä kuitenkin hävisivät ja alempana virtaus puolestaan kääntyi lähes pohjoisesta tulleeksi. Rullapyörteiden nostamina hyönteisiä oli edelleen tuulensuuntaisina jonoina noin kilometrin korkeudella saakka, mutta näiden vahvempien jonojen välillä vain noin puolen kilometrin korkeudella. Illalla hyönteisiä oli tasaisemmin ja aika runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella sekä lähinnä suurehkoja hyönteisiä harvassa kilometrin korkeudella saakka. Virtaus jatkui alhaalla pohjoisesta ja ylempänä pohjoiskoillisesta 5-7 m/s.
Auringonlaskun jälkeen isoja hyönteisiä kulki 0,5-1,5 km korkeudella harvassa ja alempana pienempiä hyönteisiä oli aika paljon liikkeellä. Liike oli etelälounaaseen alhaalla ja ylempänä lounaaseen 8-10 m/s. Yön pimennyttyä kookkaita hyönteisiä oli liikkeellä aika tiheässä 0,5-1 km välillä, kun taas alempana hyönteisiä kulki harvemmassa. Lintuja muutti alkuyöllä runsaasti 2,5 km alapuolella etelälounaaseen 15-20 m/s, mutta yön edetessä merkittävämmin länsilounaaseen noin 15 m/s rannikkoa seuraillen ja myös sisämaahan painottuen. Samalla hyönteisten liike oli myös lounaaseen 6-8 m/s ja pääosin nämä kulkivat alle 700 m korkeudella.

12.9.2000
Ensi sijassa isoja hyönteisiä näkyi aamuyöhön asti liikkeellä aluksi eteläkaakkoon noin 17 m/s ja myöhemmin etelään. Aluksi hyönteisiä oli aika tiheässä etenkin 0,5-0,8 km korkeudella ja välillä myös 1-1,2 km korkeudella toisessa kerroksessa menossa etelään noin 15 m/s. Yön aikana hyönteisten määrä vähitellen pieneni ja aamun sarastaessa hyönteisiä oli jonkin aikaa aika vähän. Lintuja muutti alkuyöhön verrattuna niukemmin ja yön kuluessa myös harvenenevasti ensin etelään ja myöhemmin pääosin etelälounaaseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamulla paljon lintuja muutti Helsingin ympäristössä myös rannikkoa seuraille länsilounaaseen noin 20 m/s.
Isoja hyönteisiä alkoi nousta huomattavasti ilmaan aamulla klo 9 jälkeen ja aamupäivällä hyönteisiä oli muutenkin noin kilometrin korkeudella saakka aika yhtenäisen kaikukerroksen muodostamassa. Isoja hyönteisiä kulki lisäksi hyvin harvassa 1-2 km korkeudella etelään noin 12 m/s. Alempana virtaus oli eteläkaakkoon 12-14 m/s ja runsaasti hyönteisiä kulki 0,5-1 km korkeudella. Myös alhaalla joukossa erottui hyvin harvassa suuria hyönteisiä. Toisaalta ilmeisesti pienehköt hyönteiset 0,5-1 km korkeudella sekä ylempänä lentäneet isot hyönteiset olivat selvästi suuntautuneina koillinen-lounas akselin mukaan. Tutkan mittausten pystyleikkaukset kertovat aika paljon kaiuista. Päivän kuluessa hyönteisiä oli enemmän lähempänä maanpintaa kuin kilometrin korkeuden tuntumassa, isot hyönteiset 1-2 km korkeudella myös häipyivät lähes kokonaan ja toisaalta sadekuuroja alkoi kehittyä. Virtaus oli eteläkaakkoon 10-12 m/s, mutta voimistui illalla sadekuurojen jälkeen hieman. Rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisina jonoina ja näissä myös kilometrin korkeuden tuntumaan nousi aika paljon hyönteisiä.
Illalla hyönteiste ensin vähenivät, mutta auringonlaskun tienoilla varsinkin isoja hyönteisiä lähti liikkeelle ja 0,8-1,4 km korkeudella havaittavissa oli isoja hyönteisiä liikkeellää aika tiheässä etelään noin 15 m/s. Alempana hyönteisiä oli enemmän etenkin 500-800 m korkeudella, mutta myös näissä kerroksissa isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli merkittävimpinä kaiun aiheuttajina. Alakerroksessa virtaus oli eteläkaakkoon 10-12 m/s. Hyönteisillä oli myös selvä oma suuntautuminen koillinen-lounas akselin mukaan. Lintuja lähti alkuyöllä myös runsaasti muuttamaan alle kolmen kilometrin korkeudella Suomenlahden yli etelään noin 20 m/s. Yön edetessä hyönteisten virtaus kääntyi etelälounaaseen meneväksi ja lintuja alkoi myös kulkea rannikkoa myötäillen luonaaseen päin.

11.9.2000
Aamuyöhön tultaessa hyönteiset olivat vähentyneet aika olemattomiin ja lintujakin alkoi olla aika harvassa. Auringonnousun aikoihin hyönteisiä tuli ilmaan vähän enemmän muutaman sadan metrin korkeudelle ja hieman linnuista vähäisemmän jakson jälkeen myös lintuja muutti eteläkaakkoon noin 20 m/s aika paljon. Aamupäivällä klo 9 jälkeen isoja hyönteisiä oli huomattavasti vaikkakin hyvin harvassa liikkeellä 1-2 km korkeudella itäkaakkoon 15-20 m/s ja samalla suurehkoja hyönteisiä kulki tiheässä noin puolen kilometrin korkeudella olleessa kerroksessa 10-12 m/s myös itäkaakkoon. Päivän edetessä hyönteisistä muodostui yhtenäinen kaikukerros 0,5-1 km korkeudelle saakka pystyvirtauksista riippuen. Rullapyörteet olivat vahvoja ja keskittivät hyönteisiä sisämaassa länsiluoteisen virtauksen suuntaisiksi jonoiksi. Isoja hyönteisiä kulki edelleen hyvin harvassa ylempänä, jopa 2,5 km korkeudella asti. Sekä alhaalla pienempien hyönteisten joukossa että ylempänä isojen hyönteisten osalta suuntaus oli selvästi pohjoiskoillinen-etelälounas akselin mukainen, vaikka virtaus oli itäkaakkoon alhaalla noin 10 m/s ja ylhäällä 15 m/s luokkaa.
Iltaa kohden hyönteisten määrä väheni ja isot hyönteiset kilometrin yläpuolelta hävisivät melkein kokonaan. Illalla kuitenkin isoja hyönteisiä alkoi uudelleen näkyä hyvin harvassa liikkeellä kilometrin korkeuden vaiheilla kaakkoon noin 15 m/s. Auringonlaskun tienoilla hyönteisiä oli huomattavasti 200-700 m korkeudella menossa itäkaakkoon noin 13 m/s ja lisäksi hyvin harvassa näillä korkeuksilla ja kilometrin korkeudella saakka näkyi suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä menossa kaakkoon noin 15 m/s. Alkuyöllä pienemmät hyönteiset vähenivät, mutta isoja hyönteisiä sen sijaan tuli ilmaan enemmän varsinkin 300-900 m korkeudella näitä oli aika tiheässä menossa kaakkoon 15-17 m/s. Lintuja lähti myös hyvin paljon Suomenlahden yli etelään 20-23 m/s pääasiassa 1-2 km korkeudella, mutta huomattavasti myös alempana ja ylempänä kolmen kilometrin korkeuden tienoilla saakka.

10.9.2000
Keskiyön aikoihin isoja hyönteisiä alkoi olla enää hyvin harvassa alle kilometrin korkeudella matkalla itäkaakkoon noin 14 m/s ja aamua kohden hyönteisten määrä väheni edelleen. Lintujen määrä oli myös huomattavasti vähäisempi kuin alkuyöllä, mutta muutto jatkui edelleen lähinnä kaakkoon 12-14 m/s aamuyöhön saakka. Aamulla hyönteisiä nousi ilmaan enevästi ja aamupäivän päätteeksi näitä oli aika runsaasti noin kilometrin korkeudella saakka liikkeellä länsilounaasta/lännestä 12-15 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli iltapäivällä liikkeellä runsaasti ja myös tuulensuuntaiset kaikujonot olivat päivällä vahvoja.
Illalla noin puolen kilometrin korkeudella hyönteisiä oli vahvimmin liikkeellä ja virtaus oli lännestä 10-12 m/s. Lisäksi 1-2 km korkeudella kookkaita hyönteisiä kulki hyvin harvassa itäkaakkoon. Alkuyöllä hyönteisiä oli runsaasti 0,5-1 km korkeudella kulkemassa kaakkoon 13-15 m/s ja isoja hyönteisiä hyvin harvassa alempana ja ylmepänä 1,5 km korkeudella saakka. Yön pimetessä hyönteisiä oli lähinnä kolmessa kerroksessa: 200-400 m korkeudella suurehkoja hyönteisiä aika tiheässä, 600-800 m korkeudella runsaimmin ja merkittävästi myös isoja hyönteisiä sekä ylempänä kookkaita hyönteisiä hyvin harvassa. Hyönteisten oma suuntaus oli pohjoiskoillinen-etelälounas akselin mukainen aika selvästi eli melko kohtisuorassa tuulen hallitsemaa kokonaisliikettä vastaan. Lintuja muutti hyvin runsaasti etelään noin 20 m/s, pääasiassa 1-2 km korkeudella, mutta myös alempana ja hieman yli 3 km korkeudella saakka.

9.9.2000
Keskiyöllä ja aamuyöllä isoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa itään 13-15 m/s kilometrin korkeudella saakka. Aamulla hyönteisiä lähti runsaammin liikkeelle ja aamupäivällä varsinkin maa-alueen yllä oli runsaasti hyönteisiä noin kilometrin korkeudella saakka, kun virtaus oli länsilounaasta 15 m/s vaiheilla. Tuulensuuntaiset jonot näkyivät selvästi rullapyörteiden keskittäessä hyönteisiä ja iltapäivällä myös hieman merituulta näytti kääntävän virtausta rannikon tuntumassa lounaisemmaksi. Illalla 12-15 m/s virtaus kuljetti edelleen hyönteisiä itäkoilliseen/itään. Auringonlaskun aikoihin alle puolen kilometrin korkeudelle nousi runsaasti hyönteisiä ja hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä kulki 1-1,5 km korkeudella. Alkuyöllä ilmassa oli kuitenkin enää lähinnä vain kookkaita hyönteisiä harvassa 0,3-1 km korkeudella liikkeellä itään 15-18 m/s ja lisäksi lintuja muutti harvassa kaakkoon 15-20 m/s pääasiassa 0,5-2,5 km korkeudella.

8.9.2000
Ennen keskiyötä isoja hyönteisiä oli liikkeellä alkuyötä runsaammin luoteeseen noin 10 m/s kilometrin alapuolella ja myös kaakosta Suomenlahden yli tuli harvassa hyönteisiä. Lintuja oli aika harvassa muuttamassa pääasiassa kaakkoon 12-14 m/s etenkin 1-2 km korkeudella, mutta joitakin 4 km korkeuden tuntumassa saakka. Yön edetessä virtaus kääntyi etelästä tai etelälounaasta tulleeksi ja runsaasti hyönteisiä tuli alle puolen kilometrin korkeudella meren yli 5-9 m/s. Isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus oli alhaallakin merkittävä kaiussa ja lisäksi isoja hyönteisiä tuli harvassa 1,2 km korkeudella saakka. Maa-alueen yllä hyönteisiä alkoi olla jopa vähemmän ja keskittyneinä puolen kilometrin korkeuden lähelle. Virtaus voimistui aamun lähestyessä 10 m/s vaiheille ja hyönteisiä tuli edelleen aika runsaasti etelästä päin Suomenlahden yli.
Varhain aamulla kookkaita ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa etelästä 10-15 m/s 0,5-1 km korkeudella ja myöhemmin aamulla lähinnä enää 0,5 km korkeuden tuntumassa olleessa kerroksessa, jossa kuitenkin nopeus oli 17 m/s luokkaa etelälounaasta. Päivällä suurehkoja hyönteisiä kulki aika harvassa illan sateisiin saakka lounaasta 15-18 m/s ja joitakin kookkaita hyönteisiäkin välillä oli havaittavissa 1-1,5 km korkeudella. Iltayöllä sateiden välissä liikkui harvassa suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä länsilounaasta noin 15 m/s kilometrin korkeudella saakka.

7.9.2000
Keskiyöhön saakka hyönteisiä oli vielä aika paljon liikkeellä puolen kilometrin alapuolelle, mutta aamuyöllä näiden määrä väheni aika olemattomaksi. Virtaus kääntyi itäkoillisesta tulevasta kaakosta tulevaksi yön kuluessa ja oli 3-5 m/s luokkaa. Lintuja kulki myös harvemmassa kuin alkuyöllä ja klo 4 jälkeen lintuja liikkui merkittävästi lounaaseen 15-20 m/s rannikon lähellä. Lyhytaikaisesti klo 6 maissa runsaasti lintuja oli liikkeellä 0,5-2 km korkeudella etenkin sisämaassa länsilounaaseen noin 15 m/s. Aamulla etelästä tuli Suomenlahden yli kaikunauha, joka pinnan lähellä kilometrin korkeudelle saakka sisälsi aika runsaasti hyönteisiä. Virtaus oli tässä etelästä 3-5 m/s ja puolen kilometrin yläpuolelle kyse oli lähinnä harvassa lentäneistä suurehkoista ja kookkaista hyönteisistä.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi nousta maa-alueen ylle aika runsaasti ja lopulta yhtenäinen, joskin paljolti suurehkojen ja kookkaiden hyönteisten aiheuttama kaikukerros ulottui noin kilometrin korkeudelle saakka ja virtaus oli luoteeseen 5 m/s luokkaa. Toisaalta klo 9 jälkeen näkyi itäkaakosta tulleen isoja hyönteisiä 0,8-1,4 km korkeudella hyvin harvassa noin 6 m/s. Jonkinlainen merituuli alkoi vaikuttaa päivällä, jolloin itäkaakkoinen virtaus kauempana sisämaassa korvautui kaakkoisvirtauksella. Hyönteisiä kulki runsaasti maa-alueen yllä näin luoteeseen 4-6 m/s noin kilometrin korkeudella saakka. Suomenlahden yli näkyi myös tulevan lähinnä harvassa tai hyvin harvassa suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä pinnan lähellä kaakosta. Illalla kaakosta Suomenlahden yli tuli suurehkoja hyönteisiä hieman runsaammin eli harvassa alle 0,5 km korkeudella 7-9 m/s. Auringonlaskun aikoihin maa-alueen yllä hyönteisiiä oli jälleen ilmassa runsaasti noin puolen kilometrin korkeudella saakka ja virtaus luoteeseen oli 8 m/s luokkaa. Lintuja muutti vähän myöhemmin aika paljon kaakkoon 12-14 m/s ja enimmäkseen 1-2 km korkeudella. Pienemmät hyönteiset vähenivät yön myötä, mutta etenkin maa-alueen yllä kookkaita hyönteisiä oli harvassa liikkeellä luoteeseen noin 10 m/s kilometrin korkeuden tuntumassa saakka.

6.9.2000
Aamuyöhön tultaessa hyönteisiä alkoi olla jo varsin vähän ilmassa, mutta edelleen kookkaita hyönteisiä kulki tasaisen harvassa kilometrin korkeudella saakka etelään 6-8 m/s. Alle puolen kilometrin korkeudella tunnin verran ennen auringonnousua hyönteisiä oli hieman runsaammin ilmassa lähinnä rannikolta ja saaristosta Suomenlahdelle päin. Lintuja kulki aamun sarastaessa aika vähän etelään 15 m/s luokkaa olleella nopeudella 2 km alapuolella, mutta aamulla klo 7 aikoihin aika paljon lintuja muutti etelään Suomenlahden yllä ja toisaalta alle 0,5 km korkeudella rannikon lähellä ja ilmeisesti rannikkoa seuraillen länsilounaaseen myös noin 15 m/s nopeudella.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi ilmaan enenevästi ja lopulta yhtenäinen kaikukerros ulottui noin kilometrin korkeudelle ja virtaus oli etelään 5-7 m/s. Isoja hyönteisiä näkyi kulkevan joukossa mukana hyvin harvassa. Iltapäivällä rannikon lähellä puhalsi merituuli lounaasta 3-6 m/s noin puolen kilometrin korkeudella saakka. Ylempänä virtaus oli länsiluoteesta 4 m/s vaiheilla. Maa-alueen puolella hyönteisiä oli liikkeellä aika paljon 0,5 km korkeudella asti ja myös kilometrin korkeudella asti solumaisiksi järjestäyneiden nousevien ilmavirtausten sekä merituulirintaman kohdalla. Meren puolella liikkui lähinnä vain suurehkoja hyönteisiä hyvin harvassa 0,5-1 km korkeudella itäkaakkoon. Illan kuluessa hyönteiset vähenivät ja jälleen auringonlaskun aikoihin enemmän hyönteisiä nousi ilmaan 700 m korkeudelle saakka menossa kaakkoon 3-5 m/s. Alkuyöllä lintuja muutti runsaasti ja Suomenlahden yllä aluksi hyvin runsaasti 0,5-1,5 km korkeudella. Lintujen liike oli keskimäärin etelään 12 m/s luokkaa Suomenlahden yli ja hieman lintuja oli liikkeell 3-4 km korkeudella saakka, mutta 1,5 km yllä suunta alkoi olla lähinnä etelälounaaseen ja nopeus 15 m/s vaiheilla. Hyönteisiä oli ilmassa kilometrin korkeudelle saakka, puolen kilometrin alapuolella aika paljon, mutta ylempänä vain suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä harvassa ja myöhemmin hyvin harvassa. Hyönteiset virtasivat lintujen muuton alkaessa etelään noin kilometrin korkeudella asti, mutta klo 23 jälkeen suunta oli vähitellen kääntynyt länsilounaaseen ja myös lintujen muutto oli tällöin runsaampaa (Helsingin kohdalla) sisämaassa kuin merellä ja merkittävä osa linnuista näytti kulkevan rannikon tuntumassa länsilounaaseen 12-15 m/s.

5.9.2000
Keskiyön vaiheilla lintuja muutti runsaasti 4 km korkeudella saakka. Tiheimmin näitä oli alle kilometrin korkeudella, jossa myös paljon hyönteisiä kulki lounaaseen 12-20 m/s. Myös lintujen suunta oli enimmäkseen rannikkoa myötäillen lounaaseen tässä kerroksessa ja nopeus 25 m/s vaiheilla parhaimmillaan. Hieman tiheämmässä lintuja kulki myös noin kahden kilometrin korkeudella ja kilometrin yläpuolelle merkittävin osa linnuista kulki etelälounaaseen 15-20 m/s. Aamuyöllä hyönteisistä erottuivat lähinnä enää isot harvassa lounaaseen 15-20 m/s matkanneet hyönteiset kilometrin alapuolella. Sen sijaan Suomenlahdella hyönteisiä näkyi runsaammin liikkeellä. Lintuja näkyi aika runsaasti edelleen menossa etelään 1-2 km korkeudella noin 20 m/s nopeudella. Noin tunnin verran ennen auringonnousua kookkaita hyönteisiä nousi aika runsaasti ilmaan pääasiassa 300-700 m korkeudelle menossa lounaaseen 15-18 m/s, mutta hyönteiset hävisivät melko täysin ilmasta auringonnousun jälkeen.
Aamulla klo 8 aikoihin isoja hyönteisiä nousi maa-alueella ilmaan ja näistä muodostui lopulta 0,5-2 km korkeudelle hyvin harvassa lounaaseen vaeltaneiden hyönteisten kerros. Vielä harvemmassa isoja hyönteisiä näkyi 2,5 km korkeudella saakka. Nopeus oli 10-15 m/s korkeudesta riippuen ja hyönteisten oma suuntaus oli selvästi koillinen-lounas akselin mukainen, mahdollisesti siis myötätuuleen. Aamupäivällä myös pienempiä hyönteisiä nousi runsaasti ilmaan alle kilometrin korkeudelle, jossain määrin vahvempaa kerrosta muodostui välillä kilometrin korkeuden tuntumaan. Iltapäivällä virtaus kääntyi pohjoisesta tulleeksi ja rullapyörteet nostivat hyönteisiä aika runsaasti 1,5 km korkeuden tuntumaan, mutta keskimäärin pääasiallinen hyönteisten aiheuttama kaikukerros oli edelleen noin kilometrin paksuinen. Lisäjksi ylempänä 1,5 km korkeudenvaiheilla näkyi suurehkoja hyönteisiä hyvin harvassa. Illalla hyönteisiä oli vähemmän ja enää vain noin 700 m korkeudelle, kunnes auringonlaskun tienoilla alkoi uudelleen olla enemmän hyönteisiä ilmassa kilometrin korkeudella saakka. Alkuyöllä alhaalla hyönteisiä kulki runsaasti pohjoisesta ja ylempänä lähinnä isoja hyönteisiä harvassa pohjoiskoillisesta 6-10 m/s. Lintuja muutti aluksi hyvin runsaasti alle 2 km korkeudella Suomenlahden yli etelään/etelälounaaseen noin 15 m/s. Vertailua hyönteisten ja lintujen aiheuttamista kaiuista auringonlaskun jälkeen on myös nähtävissä. Yön edetessä hyönteisten ja lintujen määrä väheni ja lintuja alkoi myös olla runsaammin sisämaassa lounaasen päin matkalla kuin Suomenlahtea ylittämässä.

4.9.2000
Kookkaita hyönteisiä kulki aika runsaasti 1,5 km korkeudella saakka keskiyöllä ja myöhemminkin lounaaseen. Noin puolen kilometrin korkeudella virtaus oli voimakkaimmillaan 12-14 m/s. Sateita oli kuitenkin myös paljon ja näissä hyönteisiä ei oikein voinut erottaa. Myös aamupäivän lopulla isoja hyönteisiä kulki 0,5-1 km korkeudella pääasiassa hyvin harvassa lounaaseen 10-14 m/s. Iltapäivällä sateiden välissä hyönteisä oli taas runsaasti liikkeellä 0,3-0,7 km korkeudella, jossa myös virtaus lounaaseen oli parhaimmillaan jo 15 m/s luokkaa. Myös noin kilometrin korkeudella oli välillä vahvempi kerros hyönteisiä.
Illalla hyönteisiä kulki noin kilometrin paksuisessa kerroksessa alhaalla lähes etelään ja ylempänä lounaaseen 10-15 m/s, runsaimmin 200-500 m korkeudella. Yön lähestyessä hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun jälkeen kokonaisuudessaan paljon isoja hyönteisiä oli liikkeellä 2 km korkeuden tuntumassa saakka ja runsaasti 200-1000 m korkeudella. Liike oli lounaaseen 12-20 m/s, nopeimmin 700-800 m korkeudella. Yöllä ilmaan nousi myös paljon lintuja, joiden erottaminen hyönteisten keskeltä oli jopa vaikeaa, mutta yleensä suunta näkyi alhaalla olleen virtauksen suunnassa lounaaseen 25 m/s luokkaa.

3.9.2000
Keskiyön aikoihin kookkaita hyönteisiä näkyi kulkevan aika tiheässä alle puolen kilometrin korkeudella Suomenlahden yli eteläkaakosta 3-5 m/s, minkä lisäksi lounaasta tuli kookkaita hyönteisiä hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka myös aika hitaasti. Lintuja oli enemmänkin sisämaassa parin kilometrin korkeudella saakka aika paljon vaihteleviin suuntiin liikkeellä, mutta Suomenlahdella alle kilometrin korkeudella lintuja näkyi muuttamassa edelleen kaakkoon noin 12 m/s. Aamulla hyönteisiä oli aika runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella liikkeellä itäkaakosta noin 6 m/s ja huomattavasti lintuja oli liikkeellä 0,5-1,5 km korkeudella lounaaseen 12-14 m/s.
Myöhemmin aamulla rannikon lähellä itäkaakosta tuli yhä aika paljon hyönteisiä alle 0,5 km korkeudella 3-5 m/s, mutta lisäksi isoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa ylempänä alle kilometrin korkeudella eteläkaakosta noin 6 m/s. Aamupäivällä puolen kilometrin korkeudella saakka virtaus alkoi olla itäkoillisesta ja erityisesti maa-alueen yllä hyönteisiä oli hyvin runsaasti liikkeellä kilometrin korkeudella saakka, ylempänä kaakosta noin 7 m/s. Päivällä kaakosta myös tuli runsaasti hyönteisiä 0,7-1,3 km korkeudella Suomenlahden ylikin ennen lounaasta lähestyneitä sateita. Iltayöllä sateiden heikennyttyä kookkaita hyönteisiä oli aika tiheässä liikkeellä varsinkin sateiden välissä alhaalla koillisesta 8-10 m/s ja noin kilometrin korkeudella saakka ylempänä itäkaakosta 3-8 m/s. Lintujakin näkyi aika runsaasti liikkeellä rannikon suunnassa länsilounaaseen noin 15 m/s.

2.9.2000
Keskiyön vaiheilla lintuja ja hyönteisiä oli iltayötä niukemmin. Lähinnä kookkaita hyönteisiä kulki harvassa etelään noin 4 m/s alle kilometrin korkeudella ja lintuja muutti 12-14 m/s nopeudella etelään 2,5 km alapuolella. Varhain aamulla lintuja muutti puolestaan merkittävästi lounaaseen noin 15 m/s ja hyönteisä näkyi vähän liikkeellä muutaman sadan metrin korkeudella saakka itäänpäin noin 5 m/s. Aamun edetessä suurehkoja hyönteisiä näkyi aika harvassa kilometrin korkeudella saakka menossa kaakkoon noin 4 m/s ja lisäksi kookkaita hyönteisiä kulki ylempänä hyvin harvassa 2 km korkeuden vaiheilla saakka itään. Aamupäivän lopulla hyönteisiä oli runsaasti alle kilometrin korkeudella menossa itäkoilliseen 4-6 m/s. Suurehkojen hyönteisten osuus näkyi olleen merkittävä kaiun kannalta myös alhaalla, mutta lisäksi näitä oli harvassa kahden kilometrin korkeuden tuntumaan. Myöhemmin päivällä merituuli näkyi merkitsevän 5-8 m/s virtausta lounaasta alle 0,5 km korkeudella ja pääasiassa tääs kerroksessa liikkeellä näkyi tutkalla suurehkoja hyönteisiä tiheässä. Ylempänä virtaus oli itään noin 6 m/s. Illalla alle kilometrin korkeudella hyönteisiä kulki edelleen runsaasti koilliseen 6-8 m/s, mutta yön lähestyessä kuitenkin niukkenevasti. Alkuyöllä lintuja lähti runsaasti kaakkoon 10-12 m/s 3 km korkeudella saakka, mutta pääosin alle 1,5 km ja jopa hyvin paljon alle kilometrin korkeudella. Hyönteisiä oli tällöin alle kilometrin korkeudella liikkeellä koilliseen noin 5 m/s ja runsaasti näitä kulki puolen kilometrin korkeuden vaiheilla.

1.9.2000
Aamuyöhön tultaessa lintuja muutti aika harvassa etelään 12-15 m/s 2,5 km alapuolella. Suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä kulki hyvin harvassa eteläkaakkoon 4-7 m/s, mutta aika tasaisesti 1,5 km korkeudella saakka. Auringonnousun lähellä hyönteisiä tuli joksikin aikaa runsaammin ilmaan ja alle 0,5 km aika paljon hyönteisiä oli liikkeellä ja toinen merkittävä kerros oli 0,8-1,5 km korkeudella, jossa pääasiassa erottui isoja hyönteisiä hyvin harvassa. Aamulla klo 8 aikaan suuria hyönteisiä alkoi olla paljon mutta hyvin harvassa liikkeellä 1,5-3 km korkeudella eteläkaakkoon noin 5 m/s. Näiden oma suunta näkyi olleen pohjoiskoillinen-etelälounas akselin mukainen. Aamupäivällä alemmaksi ilmaan nousi myös runsaasti hyönteisiä ja nämä muodostivat varsin yhtenäisen kaikukerroksen 1,5 km korkeudelle saakka. Alle 0,5 km hyönteisiä liikkui Suomenlahdelle jopa hyvin runsaasti ja toisaalta isoja ja suurehkoja hyönteisiä erottui joukosta myös paljon.
Päivän kuluessa merituuli merkitsi rannikolla virtausta lounaasta alle puolenkilometrin korkeudella ja merituulirintaman eteläpuolella. Parhaimmillaan lounaistuulen nopeus lähenteli 10 m/s parinsadan metrin korkeudella. Ylempänä virtaus oli eteläkaakkoon 5-8 m/s. Ylimmät hyvin harvassa eteläkaakkoon lentäneet hyönteiset vähenivät hiljalleen päivän mittaan ja olivat 1,5-2,5 km korkeudella aika tasaisesti. Maa-alueella hyönteisiä oli hyvin runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella, mutta ylempänä hieman niukemmin kuin aamupäivällä ja pääasiasa noin kilometrin korkeuden lähelle keskittyen. Iltapäivällä sisämaassa alkoi myös muodostua kohtalaisen voimakkaita sadekuuroja, joiden yhteydessä hyönteiset toisaalta vähenivät ja toisaalta näihin liittyvien puuskarintamien kohdilla paikallisesti kasautuivat.
Illalla hyönteisiä oli liikkeellä itään 4-8 m/s noin 0,8 km korkeudella saakka runsaasti ja myöhään illalla itäkaakkoon etenkin 300 m korkeudella sakka runsaasti edelleen. Iltayöllä hyönteisiä matkasi itäkaakkoon alhaalla ja eteläkaakkoon ylempännä kilometrin korkeudella saakka ja lintuja alkoi olla runsaasti liikkeellä noin 13 m/s. Yön pimennyttyä lintuja oli muuttamassa 4 km korkeudella saakka, mutta runsaasti 2,5 km alapuolella. Näiden suunta oli keskimäärin etelään ja nopeus 12-14 m/s. Hyönteisiä kulki pääosin alle kilometrin korkeudella ja kaakkoon 4-8 m/s merellä kulki tiheässä kookkaita ja suurehkoja hyönteisiä 200-400 m korkeudella sekä aika paljon myös 1-1,3 km korkeudella olleessa kerroksessa.


tammi-toukokuu 2000 kesä-elokuu 2000


Edellisten vuosien kertomuksia:

[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, tuoreemmat tutkakaiut, Matti Leskinen