2010-06-11 Matti Leskinen

Runsaasti hyönteisiä kaakosta ennen sadealuetta

Kellonaika tutkakuvissa on UTC-ajassa, 3 tuntia jäljessä Suomen kesäajasta. Klo 22 on siis klo 00 Suomen ajassa.


Kartiokeilauksia klo 8-9 UTC

Sadealue näkyy lähinnä länsipuolella voimakkaampana kaikuna (Reflectivity) ja aika tasaisesti 0 dB tuntumassa olevan differentiaalisen tutkaheijastuvuuden (Diff Refl) perusteella sade erottuu myös hyönteisvaeltajista. Säteettäisnopeuddessa yksikäsitteisyysalueen ylitys on otettava huomioon paitsi 08.54 UTC mittauksessa.
3 asteen korkeuskulmalla (Elev.) 40 km päässä tutkakeila on noin 2 km ja 6 asteen korkeuskulmalla noin 4 km korkeudella.









Pystypoikkileikkauksia Kumpulasta

Sivukulma (azimuth) 340 astetta on rannikkoa vastaan kohtisuorasti pohjoisluoteeseen, 150 vastakkaiseen suuntaan merelle, 250 rannikon suunnassa länsilounaaseen ja 70 itäkoilliseen.








Järvenpään yltä aikapystypoikkileikkaukset

Tutkaheijastuvuus (reflectivity) ja säteettäisnopeus (mean velocity), vaaka-akselilla aika sekunteina (360 s kierroksella) ja pysty-akselilla korkeus/km.
Järvenpäässä tutkalla tarkkaillaan suoraan yläpuolelta saatavaa kaikua, jolloin säteettäisnopeus on pystynopeus, negatiivinen = alaspäin. Kaiun voimakkuudesta vastaanottimen suojaus aiheuttaa ylimääräistä vaimennusta matalalla ja alimmat hyönteiset saattavat tämän takia jäädä havaitsematta, lisäksi lähellä tutkaa mittaustilavuus on vain muutamia metrejä halkaisijaltaan.




Lisätietoja: Matti.Leskinen@helsinki.fi