2010-05-04 Matti Leskinen

Merituulirintama ym.
Sea-breeze front etc.
2010-05-03


Sääsuureita
Weather data

Kumpula (Physicum roof, SMEAR3), Järvenpää (32 km N).
Jokioinen (106 km NW).






Hyönteisiä Kumpulan viirihaavissa
Insects in the Kumpula tow-net

Tutkakaiusta merkittävä osa oli peräisin hyönteisistä, tosin ilmeisen paljon isommista kuin mitä viirihaavi rannikon tuntumassa sai kiinni.



Kumpulan tutkakaikuja
Kumpula radar echoes


Kartiokeilauksia
Conical scans

Tutkaheijastuvuus kertoo, että sisämaassa rajakerroksessa tuulensuuntaista rullapyörrettä tai solumaista konvektiota ja rannikon suuntainen merituulirintama on sitten näiden päätepisteenä.
Säteettäisnopeudesta voi havaita, että sisämaassa 3-6 m/s virtausta länsiluoteesta-lännestä, mutta merituulialueella parhaimmillaan hyvin yli 10 m/s nopeutta koilliseen päin.
Differentiaalinen tutkaheijastuvuus kertoo että pinnan lähellä pääosa kaiusta tulee hyönteisistä, mutta lintujakaan ei sovi unohtaa, etenkään Ämmässuon tienoilla ja sieltä merelle suuntautuneissa nauhoissa.





Pystypoikkileikkauksia
Vertical cross-sections

Varhaisemmat mittaukset 350 asteen sivukulmassa (NNW) suurinpiirtein Suomenlahden rannikkoa vastaan kohtisuorassa ja 250 asteen sivukulmassa (WSW) rannikon suunnassa.
Myöhemmät mittaukset Järvenpään (32 km) suunnasta.
Kartiokeilauskuviin nähden lisää suureita, Doppler-spektrin leveys kertoo esim. pienenä arvona yksittäisten hyönteisten kaiusta. Laatuindeksi "SQI" loihtii esiin heikompiakin piirteitä, joita varsinaisista mittaussuureista suodattuu pois. Näin merituulialueella mielenkiintoista eli jokseenkin harvinaista tutkakaikua ( = en koskaan muista havainneeni) on tavallisen noin 2 km korkeudella havaittavan ilmeisen sisämaallisen rajakerroksen yläreunan turbulenssikerroksen alla näkyvät heikommat turbulenssikerrokset; jotakin sisäistä rajakerrosta ehkä, jäänteitä merituulirintaman yli ylhäällä tulleista rullapyörteistä tms. konvektiosoluista.











Lisää, More