Tuulialla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja


2.1.2004 Matti Leskinen


tuoreemmat vanhat, kesä-elokuu 2003, syys-joulukuu 2003


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

31.5.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä harvassa kaakkoon puolen kilometrin alapuolella 10-13 m/s ja aamuyöllä nämä vähenivät. Sisämaassa lintuja näkyi melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti lentelemässä ja aamuyöllä nämä vähenivät kun sen sijaan Suomenlahdella lintuja alkoi tulla melko paljon pohjoiseen päin 5-8 m/s kahden kilometrin alapuolella. Aamulla lintuja näkyi alhaalla runsaasti rullapyörteiden mukaisissa jonoissa luoteisvirtauksessa. Aamupäivän sadealueen jälkeen hyönteisiäkin erottui melko paljon puolen kilometrin alapuolella virtauksen ollessa lännestä/länsiluoteesta 10 m/s luokkaa. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli päivällä aika erillisessä kerroksessa 0,8-1,5 km korkeudella harvassa ja alempana harvemmassa. Illalla virtaus oli luoteesta ja kaikua aiheuttivat lähinnä runsaina rullapyörrejonoissa vaihtelevasti lennelleet linnut. Iltayöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki harvassa puolen kilometrin alapuolella kaakkoon 10-13 m/s ja lintuja oli melko paljon ilmassa kahden kilometrin korkeudella saakka rannikon lähellä melko hitaasti etelään/lounaaseen päin kulkien.
XX*

30.5.2003
Keskiyön aikaan lintuja näkyi melko runsaasti etenkin 2-2,5 km korkeudella kulkemassa pohjoiseen päin noin sekä kilometrin alapuolella tulossa Suomenlahden yli pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli harvassa tai melko harvassa 800 m korkeudella saakka kulkemassa itäkoilliseen 10-15 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät merellä ja ylempää, mutta sisämaassa kilometrin alapuolella lintuja oli jopa runsaasti pohjoiskoilliseen liikkeellä. Aamulla sadealue oli kaikuja aiheuttamassa, mutta sen etupuolella tuli myös lyhyen aikaa melko paljon hyönteisiä lounaasta 10-15 m/s puolen kilometrin alapuolella.
Sadealueen jälkeen iltapäivällä 0,5-1 km korkeudella näkyi harvassa isoja hyönteisiä länsiluoteesta 10-13 m/s. Myöhemmin hyönteisiä näkyi lähinnä rannikolla meren puolella alle puolen kilometrin korkeudella melko paljon itäkoilliseen menossa ja illalla jälleen etupäässä maa-alueen yllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli harvassa 0,4-1,3 km korkeudella itään/itäkaakkoon 12-15 m/s menossa. Lintuja oli samalla runsaasti parinsadan metrin korkeudella asti sisämaassa vaihelevasti lentelemässä. Auringonlaskun tienoilla hyönteisiä näkyi hieman runsaammin 200-800 m korkeudella ja virtaus oli pinnan lähellä lännestä ja ylempänä luoteesta. Alkuyöllä melko paljon lintuja näkyi sisämaassa kilometrin alapuolella ja harvemmassa varsinkin merellä 2 km korkeudella asti, keskimäärin kaakkoon päin 5-10 m/s kulkien.
XX**

29.5.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyön aikaan harvassa lähinnä meren puolella puolen kilometrin alapuolella kulkemassa kaakkoon 12-15 m/s. Lintuja oli runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella hitaasti keskimäärin pohjoiseen päin menossa ja ylempänä lintuja oli harvassa 1,5 km korkeudella saakka vaihtelevasti liikkeellä. Aamuyöllä hyönteiset häipyivät ja lintujakin oli niukemmin, merellä aika harvassa kilometrin alapuolella pohjoiseen päin hitaasti tulossa ja maa-alueen yllä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella vaihtelevammin lennellen. Aamuvarhaisella lintuja näkyi 1,5 km alapuolella yhä huomattavasti ja aika epämääräisesti liikkeellä. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli ilmaan 1,5 km korkeudelle saakka aluksi harvassa ja hiljalleen taajemmassa itäkoilliseen/itään 7-10 m/s kulkien. Puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli maa-alueen yllä pian runsaasti ja ylempänä 1,5 km korkeudella asti isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko tiheässä. Merituulirintama muodostui myös vahvaksi aamupäivällä ja sen eteläpuolella puolen kilometrin alapuolella virtaus kääntyi tulemaan lounaasta 8-15 m/s.
Sisämaassa päivällä kertyi runsaasti myös lintuja rullapyörteiden mukaisiin jonoihin kilometrin alapuolella. Illan lähetessä hyönteiset vähitellen niukkenivat ja lopulta enää lähinnä 200-700 m korkeudella oli harvassa suurehkoja hyönteisiä. Auringonlaskun jälkeen puolen kilometrin alapuolella sen sijaan oli jälleen melko paljon hyönteisiä kulkemassa itäkoilliseen/itään 10-15 m/s. Lintuja näkyi melko runsaasti alkuyöllä kahden kilometrin korkeudella saakka pääosin pohjoiseen/pohjoiskoilliseen kulkemassa 10-13 m/s.
XX*

28.5.2003
Keskiyön aikaan hyönteisiä oli melko paljon 200-500 m korkeudella menossa itään/itäkaakkoon 10-13 m/s ja ylempänä kilometrin korkeudella saakka kulki isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvenevasti. Lintuja näkyi melko paljon mutta aika vaihtelevasti liikkeellä varsinkin kilometrin alapuolella ja harvassa parin kilometrin korkeudella asti. Suomenlahden puolella linnut kuitenkin tulivat pääasiassa lounaasta 10-13 m/s ja aamuyöllä tämänsuuntaisesti lintuja kulki yleensäkin 1,5 km alapuolella melko runsaasti sekä merellä että sisämaassa. Aamuvarhaisella virtaus vei 200-500 m korkeudella yhä melko paljon hyönteisiä eteläkaakkoon/etelään ja aamupäivällä lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä nousi runsaammin ilmaan 1,5 km korkeudelle asti harvassa. Luoteesta tullut virtaus rullapyörteineen oli 10 m/s luokkaa ja sisämaassa lintuja näkyi runsaasti keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Ylempänä 1-1,5 km korkeudella tuuli koveni 15-20 m/s tasolle.
Päivällä rullapyörteiden kohdilla isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko runsaasti 1,8 km korkeudella saakka ja rannikolta merelle hyönteisiä näkyi memossa runsaastikin puolen kilometrin alapuolella. Virtaus oli luoteesta 10-15 m/s. Turbulenssiin tai pilviin liittyvää kaikua erottui lisäksi ohuena aaltoilevana kerroksena noin 2 km korkeudella. Illan lähestyessä hyönteiset vähenivät hiljalleen ja lopulta lähinnä vain lintuja näkyi parinsadan metrin korkeudella saakka vaihtelevasti lentelemässä. Auringonlaksun jälkeen hyönteisiä oli jälleen ilmassa melko paljon 300 m korkeudella saakka kulkemassa kaakkoon 10-13 m/s. Lintuja oli alkuyöllä melko paljon 1,5 km alapuolella aika vaihtelevasti etelään päin 5-10 m/s kulkemassa.
XX*

27.5.2003
Lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko paljon etupäässä puolen kilometrin alapuolella itään/itäkaakkoon 15-20 m/s keskiyöllä ja aamuyöllä. Melko runsaasti lintuja näkyi kilometrin alapuolella ja harvenevasti 3 km korkeudella saakka, ylempänä enimmäkseen menossa pohjoiskoilliseen 20 m/s mutta alhaalla aika vaihtelevasti lennellen. Aamuvarhaisella niin lintuja kuin hyönteisiäkin oli vähän, mutta aamun kuluessa hyönteisiä lähti ilmaan ja sisämaassa lintuja näkyi kertyvän rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Aamupäivällä maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti kilometrin alapuolella ja rullapyörteiden kohdilla 1,2 km korkeudella saakka virtauksen viedessä itäkaakkoon 6-10 m/s. Lisäksi 1-2 km korkeudella kulki harvassa tai melko harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä itään 11-14 m/s.
Päivällä merituuli käänsi virtauksen rannikolla lounaasta 10-13 m/s puhaltaneeksi puolen kilometrin alapuolella ja sisämaassa merituulirintaman kohdalle hyönteisiä myös kasautui hyvin paljon alakerroksissa. Ylempänä hyönteisiä näkyi nousevan 1,5 km korkeudelle saakka ja virtaus oli lännestä/länsiluoteesta 13 m/s luokkaa. Illalla hyönteiset vähenivät hiljalleen, kunnes auringonlaskun jälkeen puolen kilometrin alapuolelle iilmestyi joksikin aikaa runsaasti hyönteisiä matkalle itään päin 10-13 m/s. Alkuyöllä lintuja tuli myös melko paljon kahden kilometrin alapuolelle aika vaihtelevasti lentelmään, pääosin koilliseen päin suuntaillen.
XX*

26.5.2003
Keskiyöllä hyönteisiä tuli runsaasti eteläkaakosta/etelästä 1,5 km korkeudella saakka ja nopeimmin 300-500 m korkeudella 20-23 m/s, alempana ja ylempänä hitaammin. Yleensä hyönteisten oma suuntautuminen näkyi olleen etelä-pohjoinen akselin mukainen. Lintuja näkyi myös runsaasti muuttamassa kahden kilometrin alapuolella pohjoiseen päin 20-23 m/s ja jonkin verran lintuja kulki 2-3 km korkeudella pilvikerroksen ylläkin. Aamuyöllä linnut vähenivät ja hyönteisiä tuli yhä runsaasti 0,2-1,3 km välillä, isojen ja suurehkojen hyönteisten osuuden ollessa ilmeisen merkittävä. Virtaus oli aamulla etelästä/etelälounaasta ja hyönteisiä tuli edelleen runsaasti kilometrin alapuolella sekä isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvemmassa 1,8 km korkeudella saakka ja erillisessä kerroksessa 2-2,5 km korkeudella. Nopeimmillaan virtaus oli parinsadan metrin korkeudella 20 m/s luokkaa.
Päivällä hyönteisiä kulki hyvin paljon puolen kilometrin alapuolella ja runsaasti myös 1,5-2 km korkeudella. Virtaus oli alhaalla etelästä ja ylempänä etelälounaasta 15-20 m/s. Harvemmassa hyönteisiä näkyi 0,5-1,5 km välillä. Lähinnä isoja hyönteisiä tuli lisäksi harvassa 2-2,5 km korkeudella lounaasta noin 17 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät ja virtaus kääntyi länsilounaasta/lännestä tulleeksi iltayöllä. Lintuja näkyi alkuyöllä sateiden välissä melko paljon kahden kilometrin alapuolella kulkemassa pääasiassa pohjoiskoilliseen noin 20 m/s.
XX**

25.5.2003
Runsaasti lintuja tuli kilometrin alapuolella keskiyöllä etelälounaasta noin 15 m/s ja maa-alueella sekä ylempänä 2 km korkeudella saakka lintuja oli liikkeellä harvemmassa. Aamuyöllä lintuja oli maa-alueen yllä runsaammin ja aamun lähetessä linnut alkoivat yleensä vähentyä. Aamuvarhaisella lintuja tuli melko paljon Suomenlahden yli etelästä/etelälounaasta noin 13 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka, mutta aamun sateiden keskellä linnut vähenivät.
Päivällä hyönteisiä tuli runsaasti kilometrin alapuolella itäkaakosta/eteläkaakosta noin 7 m/s ja ylempänä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvenevasti kahden kilometrin korkeudella asti eteläkaakosta alempana ja lounaasta ylhäällä 7-13 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä oli liikkeellä hyvin harvassa 2,5-3 km korkeudella. Iltapäivällä ja illalla kilometrin alapuolella hyönteisiä tuli edelleen runsaasti. Virtaus oli kaakosta parhaimmillaan 15 m/s luokkaa parinsadan metrin korkeudella ja tässä kerroksessa myös hyönteisiä näytti tulleen vilkkaimmin. Seni sijaan 1,5 km yläpuolella hyönteisiä oli illalla vähemmän liikkeellä kuin päivällä. Lisäksi hyönteisten oma suuntautuminen näkyi olleen pääosin eteläkaakko-pohjoisluode akselin mukainen. Sisämaassa näkyi myös paljon lintuja näkyi keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin tuulensuuntaisiin jonoihin.
Iltayöllä hyönteisiä oli runsaasti tulossa kaakosta/eteläkaakosta kilometrin alapuolella ja nopeimmin noin 20 m/s 400 m korkeuden tienoilla. Kilometrin yläpuolella iosja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa 1,3 km korekudella saakka etelästä ja lisäksi 1,7 km korkeuden tienoilla etelälounaasta noin 10 m/s. Lintuja näkyi melko paljon muuttamassa 1-2 km korkeudella pohjoiseen 20-23 m/s.
XX**

24.5.2003
Sadealue alkoi rakoilla aamuvarhaisella. Aamulla jonkin verran lintujakin näkyi liikkeellä alhaalla. Päivällä sisämaassa lintuja kertyi paikoin runsaasti itäkoilliseen suuntautuneisiin jonoihin puolen kilometrin alapuolelle, ilmeisesti hyönteisiäkin oli pyydystettävänä vaikkei niitä tutkalla voinut erottaakaan. Illalla yksi vahvempi rannikon suuntainen lintujono lienee kuvastellut merituulirintamaa ja jonkin verran lintuja näkyi auringonlaskun jälkeen tulossa Suomenlahden ylikin koilliseen. Alkuyöllä lähinnä maa-alueen yllä näkyi runsaasti lintuja kahden kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen 12-15 m/s.

23.5.2003
Keskiyöllä näkyi runsaasti lintuja maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja vähän harvemmassa merellä sekä maalla ylempänä 2 km korkeudella saakka menossa pohjoiskoilliseen 15-20 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät, mutta auringonnousun jälkeen tuli edelleen kokonaisuudessaan melko paljon lintuja Suomenlahden yli alle kahden kilometrin korkeudella etelälounaasta/etelästä noin 20 m/s. Päivällä maa-alueen yllä erottui isoja ja suurehkoja hyönteisiä pääasiassa hyvin harvassa 0,5-1,5 km korkeudella kulkemassa itäkoilliseen noin 12 m/s ja puolen kilometrin alapuolella sisämaassa hyönteisiä näkyi vähän runsaamminkin virtauksen vietävänä koilliseen 10-13 m/s. Lintuja näkyi melko paljon maa-alueen yllä alhaalla ja Suomenlahden ylikin näkyi muutamia tulevan.
Illalla hyönteisiä oli niukasti ja lintujakin vähemmän. Iltayöllä sadealue tuli päälle ja lintuja näkyi huomattavan paljon sen raoissa sekä heikon sateen sisälläkin kahden kilometrin alapuolella pohjoiseen päin menossa.
XX*

22.5.2003
Runsaasti lintuja kulki keskiyöllä kilometrin alapuolella pohjoiseen 15-23 m/s ja harvemmassa lintuja oli 2 km korkeudella asti, muutamia 2-3 km korkeudellakin. Alhaalla merellä lintuja oli yhä huomattavasti menossa itäkoilliseenkin. Suurehkoja ja pienempiäkin hyönteisiä näkyi harvassa tulossa etelälounaasta 10-13 m/s 0,5-1 km korkeudella keskiyöllä ja aamuyöllä. Aamun lähetessä linnut vähenivät, mutta aamuvarhaisellakin lintuja näkyi vielä melko paljon liikkeellä lähinnä kilometrin alapuolella.
Päivällä sisämaassa oli melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen päin 9-13 m/s ja isoja ja suurehkoja hyönteisiä liikkui 1,2 km korkeudella asti harvassa. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät ja illalla näitä oli enää vähänlaisesti havaittavissa. Auringonlaskun jälkeen pinnan lähellä hyönteisiä oli jonkin aikaa melko paljon liikkeellä itäkoilliseen 10-12 m/s. Lintuja näkyi illalla huomattavasti kulkemassa Suomenlahdella itäkoilliseen ja alkuyöllä runsaasti lintuja lähti kohti pohjoiskoillista noin 15 m/s kahden kilometrin alapuolella.
XX**

21.5.2003
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä pohjoiseen 12-15 m/s, puolen kilometrin alapuolella ja 1-2 km korkeudella runsaimmin ja harvemmassa välillä sekä ylempänä 3 km korkeudella saakka. Aamuyöllä sisämaassa puolen kilometrin alapuolella lintuja oli jopa hyvin paljon ja yleensä tasaisemmin ylempänä kahden kilometrin alapuolella. Aamun lähetessä linnut vähenivät, vaikka Suomenlahden yli tuli edelleen melko paljon lintuja auringonnousun lähellä. Aamulla lintuja oli sisämaassa puolen kilometrin alapuolella melko paljon vaihtelevasti lentelemässä. Suomenlahdella näkyi joitakin ilmeisen suuria parvia menossa itäkoilliseen pinnan lähellä 15-40 km Helsingistä. Maa-alueen yllä alkoi aamupäivällä erottua myös isoja ja suurehkoja hyönteisiä hyvin harvassa kilometrin alapuolella.
Päivällä hyönteisiä oli liikkeellä melko paljon varsinkin rullapyörteiden keskittäminä puolen kilometrin alapuolella koilliseen noin 5 m/s sekä hyvin harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki 1,5 km korkeudella asti koilliseen 7-10 m/s. Lintuja oli aika paljon maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä ja myös rullapyörteiden kohdalle keskittyneinä enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella. Iltaa kohden hyönteiset ja linnut vähenivät. Illalla Suomenlahden yli tuli huomattavasti lintuja puolen kilometrin alapuolella lounaasta noin 20 m/s ja toisaalta alhaalla merellä parinkymmenen kilometrin päässä Helsingistä kulki myös huomattavasti parvia itäkoilliseen. Auringonlaskun jälkeen merellä oli melko paljon lintuja lähes yhtenäisenä nauhana menossa itäkoilliseen 25-28 m/s ja iltayöllä runsaasti lintuja näkyi lähtevän pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 13-16 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka.
XX*

20.5.2003
Hyvin runsaasti lintuja muutti 0,5-1 km korkeudella keskiyöllä pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 20-23 m/s. Alempana ja ylempänä 2 km korkeudella asti lintuja oli lisäksi harvemmassa, muutamia 3 km korkeudellakin saakka. Sisämaassa yleensäkin kilometrin alapuolella lintuja oli hyvin paljon. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat, mutta aamuvarhaisellakin vielä melko paljon lintuja tuli Suomenlahden yli pohjoiseen kahden kilometrin alapuolella. Aamulla ja aamupäivällä lintuja näkyi vähemmän ja pääasiassa alhaalla maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä.
Päivällä sisämaassa 500-800 m korkeudella hyönteisiä näkyi paljon rullapyörteiden keskittäessä luoteeseen/pohjoisluoteeseen 2-5 m/s vievässä virtauksessa. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa pohjoisluoteeseen/pohjoiseen 5-8 m/s. Illan lähestyessä hyönteiset vähenivät ja virtaus kääntyi enemmän idästä tulevaksi. Lintuja näkyi sisämaassa paikoin taajassa ja melko paljon kokonaisuudessaankin kilometrin alapuolella. Suomenlahdella muutama lintu näkyi pitkin päivää tulossa pohjoiseen 12-15 m/s.
Illalla ja iltayöllä merellä parinsadan metrin korkeudella saakka näkyi pinnan lähellä parinsadan metrin korkeudella asti luultavimmin turbulenssiin liittynyttä kaiku Suomenlahden,kun virtaus oli kaakosta 5-8 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella illan mittaan niukentuen. Alkuyöllä lintuja lähti muuttamaan pohjoiskoilliseen/pohjoiseen 12-15 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka runsaasti.
XX*

19.5.2003
Runsaasti lintuja tuli keskiyöllä ja aamuyöllä Suomenlahden yli eteläkaakosta 10-12 m/s kolmen kilometrin korkeudella saakka. Kilometrin alapuolella lintuja oli runsaammin aluksi maa-alueen yllä, mutta epämääräisemmin lentelemässä ja myöhemmin yöllä sateiden reunamilla taajaankin keskittyneinä. Aamuvarhaisella sadealueiden ulkopuolella näkyi paljon lintuja matkalla pohjoiseen päin, mutta aamupäivällä lintuja oli niukemmin ja lähinnä alhaalla sisämaassa vaihtelevasti lennellen. Päivällä oli uudelleen sateista ja lintuja näkyi illalla sateiden välissä varsinkin meren puolella lentelemässä. Alkuyöllä runsaasti lintuja muutti kilometrin alapuolella, pinnan lähellä Suomenlahdella itäkoilliseen 27-30 m/s ja ylempänä sekä sisämaan sadealueen ulkopuolella pääosin koilliseen vaihtelevammin ja hitaammin.

18.5.2003
Keskiyön aikaan lintuja näkyi melko paljon liikkeellä kahden kilometrin alapuolella, maa-alueen yllä pääosin länteen päin ja Suomenlahden yli pohjoiseen noin 15 m/s. Aamuyöllä lintuja oli ylempänä niukemmin ja kilometrin alapuolella runsaammin. Sisämaassa lintuja näkyi aamulla alhaalla melko paljon ja vaihtelevasti lentelemässä. Päivällä lintuja oli edelleen liikkeellä melko runsaasti maa-alueen yllä. Alkuyöllä Suomenlahden yli tuli melko paljon lintuja etelästä/kaakosta 12-15 m/s kilometrin alapuolella, mutta runsaasti lintuja kulki sen sijaan pääasiassa maa-alueen yllä aika vaihtelevasti kahden kilometrin korkeudella saakka, luoteeseen huomattavimmin yhtenäisesti.

17.5.2003
Lintuja näkyi ennen sateen yhtenäisempää jatkumista keskiyön aikaan melko runsaasti maa-alueen yllä kilometrin alapuolella vaihtelevasti lentelemässä ja lisäksi joitakin lintuja näkyi ylempänä 3 km korkeudella saakka. Sateiden muututtua hajanaisiksi alkuyöllä näkyi jälleen melko paljon lintuja varsinkin maa-alueen yllä. Alhaalla liike oli aika vaihtelevaa, mutta 1-2 km korkeudella länteen 20 m/s luokkaa.

16.5.2003
Jonkin aikaa sadealueen rakoiltua aamulla näkyi jonkin verran lintujakin lentelemässä alhaalla. Alkuyöllä sateiden välissä sen sijaan kulki melko runsaasti lintuja lähinnä maa-alueen yllä ja pääasiassa pohjoiseen päin 12-15 m/s. Ylempänäkin lintuja näkyi huomattavasti 3 km korkeudella asti menossa pohjoiseen.

15.5.2003
Keskiyöllä lintuja muutti runsaasti toisaalta lähinnä kilometrin alapuolella pohjoiseen/koilliseen päin noin 15 m/s, alhaalla merellä itäkoilliseen, sekä toisaalta 2-3 km korkeudella pohjoiseen 20-23 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät. Päivällä sisämaassa näkyi melko paljon lintuja lentelemässä vaihtelevasti puolen kilometrin alapuolella, paikoin taajaankin keskittyen. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli maa-alueen yllä aluksi harvassa 1,5 km korkeudella asti hitaasti itään päin kulkemassa. Iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä näkyi varsinkin tuulensuuntaisina jonoina melko paljonkin paikoitellen sisämaassa kulkemassa pohjoiskoilliseen 5-8 m/s. Illalla sadepilvi lipui hiljalleen ylle ja alemmas, yöllä kaiut tulivat sateesta.
XX*

14.5.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä harvassa tai hyvin harvassa kilometrin alapuolella eteläkaakosta noin 10 m/s. Lintuja oli runsaasti muuttamassa kolmen kilometrin korkeudella saakka etelästä 20-23 m/s. Aamuyöllä linnut olivat pääasiassa 1,5 km alapuolella etenkin meren yllä ja aamun tullessa ja siitä eteenpäin linnut hiljalleen vähenivät. Aamun sarastaessa isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa kilometrin alapuolella tulossa eteläkaakosta ja aamun edetessä sateiden edellä hyönteisiä näkyi välillä hieman runsaamminkin. Puolen kilometrin alapuolella aamuyöllä hyönteisiä näkyi myös melko tiheässä tulossa eteläkaakosta, mutta aamulla tässä kerroksessa yhtenäinen kaiku ilmeisesti johtui lähinnä turbulenssista tai pilvestä.
Iltapäivän sateiden jälkeen länsiluoteesta virtaus kuljetti huomattavasti hyönteisiä muutaman sadan metrin korkeudella saakka 10-13 m/s. Illemmalla hyönteiset häipyivät ja alkuyöllä runsaasti lintuja muutti maa-alueen yllä pinnan lähellä koilliseen ja ylempänä pohjoiseen 13-15 m/s. Lisäksi Suomenlahdella lintuja näkyi alhaalla runsaasti koilliseen päin menossa.
XX**

13.5.2003
Runsaasti lintuja näkyi kahden kilometrin alapuolella keskiyöllä tulossa alhaalla kaakosta ja ylhäällä etelästä 20-23 m/s. Isoja hyönteisiä kulki maa-alueen yllä harvassa muutaman sadan metrin korkeudella asti länsiluoteeseen 10-12 m/s ja aamuyöllä nämä myös erottuivat paremmin lintujen hiljalleen niukentuessa. Suomenlahdella näkyi ryöpsähtäneen eteläkaakosta 12-15 m/s kilometrin alapuolella isoja ja suurehkoja hyönteisiä melko harvassa aamuyön lopulla. Aamulla suurehkoja hyönteisiä näkyi etenkin 0,5-1 km korkeudella harvassa tulossa eteläkaakosta noin 12 m/s. Aamun sarastaessa melko paljon lintuja tuli edelleen etelästä 0,5-2 km korkeudella 22-25 m/s, mutta aamulla linnut vähenivät ja aamupäivällä lintuja näkyi lähinnä maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä.
Päivällä sadealueen edellä näkyi yhä etupäässä suurehkoja hyönteisiä hyvin harvassa 0,5-1,5 km korkeudella liikkeellä eteläkaakosta 12-15 m/s. Sateen jälkeen illalla suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli kilometrin alapuolella harvassa eteläkaakosta ja hieman harvemmassa 1-2 km korkeudella, välillä pilvikerroksen yllä, etelästä 7-10 m/s. Auringonlaskun aikoihin pinnan lähellä hyönteisiä tuli melko runsaasti kaakosta noin 10 m/s ja ylempänä suurhkoja ja isoja hyönteisiä oli harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka tulossa eteläkaakosta/etelästä 10-13 m/s. Alkuyöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli lähinnä puolen kilometrin alapuolella kaakosta noin 10 m/s ja lintuja näkyi runsaasti muuttamassa kahden kilometrin korkeudella saakka etelästä 20-23 m/s.
XX**

12.5.2003
Keskiyön aikaan lintuja oli runsaasti kolmen kilometrin korkeudella asti varsinkin maa-alueen yllä. Liike oli pohjoiseen päin 12-15 m/s. Aamun lähetessä linnut vähenivät. Aamulla lintuja kuitenkin tuli yhä melko paljon etelästä noin 15 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi aamupäivällä ilmaan ja 1,2 km korkeudella saakka näitä oli harvassa liikkeellä heikossa virtauksessa. Iltapäivällä merituuli puhalsi rannikolta 3-6 m/s koilliseen päin puolen kilometrin alapuolella ja sisämaassa hyönteisiä oli tässä kerroksessa melko paljon. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella asti heikossa virtauksessa.
Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja ylempi virtaus oli voimakkaampaa idän puolelta 7 m/s luokkaa. Illalla pinnan lähelläkin rannikolla virtaus oli itäkaakosta. Toisaalta matalalla Suomenlahdella alkoi näkyä huomattavasti lintuja iltayöhön asti. Alkuyöllä runsaasti lintuja tuli alhaalla eteläkaakosta ja kahden kilometrin korkeudella saakka ylempänä etelästä noin 23 m/s.
XX*

11.5.2003
Hyvin runsaasti lintuja oli keskiyön aikaan puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä kulkemassa pohjoiseen/pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Merellä lintuja oli harvemmassa ja kauempana Suomenlahdella liike oli pääasiassa itäkoilliseen 25-28 m/s. Ylempänä lintuja oli aika vähän ja aamuyöllä myös pinnan läheltä linnut hiljalleen vähenivät, ylhäällä kahden kilometrin korkeudella saakka muutto koilliseen ei kuitenkaan enää vähentynyt. Aamuvarhaisella Suomenlahden yli tuli lintuja melko vähän etelästä noin 15 m/s kahden kilometrin alapuolella ja myöhemmin aamulla lintuja ei juurikaan ollut enempää merellä. Sen sijaan sisämaassa puolen kilometrin alapuolella lintuja näkyi aamulla melko runsaasti mutta epämääräisemmin lentelemässä.
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli päivällä melko paljon liikkeellä maa-alueen yllä 1,3 km korkeudella saakka harvenevasti. Sisämaassa liike oli itään ja rannikolla merituulirintaman eteläpuolella koilliseen 10-15 m/s. Iltayöllä joitakin isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella sisämaassa ja lintuja maa-alueen yllä oli paljon kahden kilometrin korkeudella asti menossa pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Merellä lintuja oli harvemmassa ja kauempana Suomenlahdella pinnan lähellä liikkeellä pääasiassa itäkoilliseen.
XX*

10.5.2003
Hyvin paljon lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella keskiyön aikaan sisämaassa menossa koilliseen/pohjoiskoilliseen 12-15 m/s. Ylempänä lintuja oli harvemmassa 2 km korkeudella saakka. Kauempana Suomenlahdella matalalla pääosa linnuista kulki sen sijaan itäkoilliseen. Aamuyöllä lintuja oli niukemmin ja Suomenlahdellakin pääasiassa pohjoiskoilliseen menossa, aamun lähetessä lintuja oli enää melko runsaasti näkyvissä ja merkittävimmin 0,5-1,5 km korkeudella tulossa Suomenlahden yli etelästä/etelälounaasta 13-16 m/s. Aamulla lintuja oli Suomenlahden yllä hieman vähemmän tulossa, mutta toisaalta sisämaassa vähän runsaammin alhaalla lentelemässä. Päivän edetessä lintuja näkyi enää pääasiassa sisämaassa melko runsaasti.
Päivällä lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki maa-alueen yllä itäkoilliseen 12-15 m/s melko runsaasti kilometrin alapuolella ja harvassa 1,3 km korkeudella saakka. Meren puolella hyönteisiä oli harvemmassa ja ilmeisesti lähinnä Helsingin länsipuolen maa-alueilta peräisin. Illan lähetessä hyönteiset hiljalleen vähenivät. Alkuyöllä runsaasti lintuja oli aika vaihtelevasti liikkeellä kilometrin alapuolella ja maa-alueen yllä harvemmassa kahden kilometrin korkeudella saakka. Kauempana Suomenlahdella liike näkyi olleen pääosin itäkoilliseen ja muuten paljolti koilliseen 20-25 m/s.
XX*

9.5.2003
Runsaasti lintuja oli keskiyön aikaan liikkeellä keskimäärin pohjoiskoilliseen 23-26 m/s, harvenevasti kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamuyön kuluessa linnut hiljalleenn vähenivät ja pääosin suunta oli pohjoiseen. Aamulla melko paljon lintuja tuli etelästä 2 km korkeudella asti 22-25 m/s ja sisämaassa paljon lintuja näkyi alhaalla lentelemässä ja myös sateiden välissä lintuja näkyi liikkeellä aamun edetessä melko paljon. Aamupäivällä lintuja oli niukemmin. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi iltapäivällä harvassa kilometrin alapuolella kulkemassa itäkoilliseen 12-15 m/s. Illalla hyönteisiä oli edelleen liikkeellä ja runsaimmin puolen kilometrin alapuolella.
Alkuyöllä runsaasti lintuja kulki merellä puolen kilometrin alapuolella ja maa-alueen yllä kahden kilometrin korkeudella saakka sekä merelläkin ylempänä mutta harvemmassa. Suomenlahdella alhaalla liike oli pääasiassa itäkoilliseen 27 m/s luokkaa ja muuten koilliseen noin 20 m/s.
XX*

8.5.2003
Runsaasti lintuja oli keskiyön aikaan liikkeellä pinnan lähellä sekä harvemmassa 0,5-2 km korkeudella. Merellä matalalla oli jopa hyvin paljon lintuja saarien välistä havaittavissa. Liike oli aika vaihtelevaa, mutta ylempänä pääasiassa pohjoiseen päin 10 m/s luokkaa. Aamun lähetessä linnut vähenivät maa-alueelta, mutta Suomenlahden yli lintuja tuli edelleen pohjoiseen 2 km korkeudella saakka huomattavasti. Melko runsaasti lintuja tuli aamulla ja aamupäivällä 1,5 km alapuolella etelästä noin 12 m/s. Sisämaassa lintuja näkyi runsaasti puolen kilometrin alapuolella aamupäivällä ja samoissa korkeuksissa alkoi myös näkyä isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa liikkeellä länsiluoteesta 7-10 m/s. Merituulirintama muodostui myös pian ja tämän eteläpuolella virtaus oli länsilounaasta/lounaasta. Puoliltapäivin hyönteisiä oli melko paljon kilometrin alapuolella merituulivyöhykkeelläkin, mutta iltapäivällä näkyvissä oli suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa 1,2 km korkeudella saakka virtauksen viedessä rannikolla koilliseen päin 10-13 m/s. Illemmalla hyönteiset olivat enää parinsadan metrin korkeudella saakka liikkeellä.
Illansuussa Suomenlahdella näkyi myös melko paljon lintuja menossa itäkoilliseen välillä melkein kaikunauhan muodostaenkin. Alkuyöllä hyvin paljon lintuja näkyi sen sijaan matkalla pohjoiskoilliseen noin 25 m/s merellä puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa 2 km korkeudella saakka sekä sisämaassa.
XX*

7.5.2003
Aamuyöllä sateen jälkeen puolen kilometrin alapuolella oli runsaasti lintuja kulkemassa melko vaihtelevasti, ilmeisesti hyvässä myötätuulessa itään/koilliseen päin. Aamulla lintuja näkyi sisämaassa melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti liikkeellä ja Suomenlahden yli tuli huomattavasti lintuja etelälounaasta 20 m/s luokkaa olleella nopeudella alhaalla. Sisämaassa näkyi aamupäivällä myös isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulkevan ilmassa etenkin 0,5-1,5 km harvassa tai hyvin harvassa itään 10-13 m/s. Myöhemmin päivällä virtaus oli itäkoilliseen. Iltaa kohden sekä hyönteiset että linnut vähenivät hiljalleen. Alkuyöllä lintuja sen sijaan näkyi runsaasti kilometrin alapuolella maa-alueen yllä ja harvemmassa merellä sekä ylempänä 2 km korkeudella, muutamia 3 km korkeudellakin saakka. Liike oli koilliseen päin 12-15 m/s. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi melko paljon 200-700 m korkeudella kulkemassa kaakkoon 10-13 m/s.
XX*

6.5.2003
Keskiyöllä lintuja näkyi hyvin runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa kolmen kilometrin korkeudella saakka keskimäärin menossa pohjoiseen/pohjoiskoilliseen noin 25 m/s. Aamuyöllä linnut hieman niukkenivat. Aamulla sisämaassa lintuja oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja Suomenalhden yli linntuja tuli runsaasti kahden kilometrin korkeudella saakka etelästä/etelälounaasta 23-27 m/s. Aamupäivällä lintuja oli vähemmän.
Suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi päivällä harvassa liikkeellä toisaalta puolen kilometrin alapuolella etelälounaasta 9-12 m/s ja toisaalta 1-2 km korkeudella etelälounaasta noin 20 m/s. Sadenauhan jälkeen virtaus oli lounaasta ja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa pilvien alla 0,5-1,5 km korkeudella sekä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa melko harvassa itäkoilliseen 12-15 m/s. Illemmalla pilvien hälvennyttyä lähinnä isoja hyönteisiä näkyi etenkin 200-800 m korkeudella harvassa tulossa lounaasta 20-23 m/s sekä 1,6 km korkeuden vaiheilla lounaasta noin 30 m/s hyvin harvassa, välikerroksessa vieläkin harvemmassa. Illalla ennen sadealuetta isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli aika harvassa 0,3-1,5 km korkeudella lounaasta 20-25 m/s.
Iltayöllä sadealueen edellä hyönteisiä näkyi enää niukasti, mutta maa-alueen yllä melko paljon lintuja oli liikkeellä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen.
XX**

5.5.2003
Runsaasti lintuja näkyi keskiyöllä kilometrin alapuolella maa-alueen yllä ja harvemmassa merellä keskimäärin pohjoiseen päin menossa 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamuyöllä linnut harvenivat hiljalleen. Runsaasti lintuja tuli aamulla Suomenlahden yli etelästä 1,5 km korkeudella saakka noin 15 m/s, kun taas sisämaassa linnut lensivät pääosin puolen kilometrin alapuolella. Aamun kuluessa linnut vähenivät jonkin verran, mutta aamupäivälläkin melko paljon lintuja tuli Suomenlahden yli etenkin puolen kilometrin alapuolella noin 13 m/s ja sisämaassa lintuja näkyi enemmänkin liikkeellä matalalla, tosin vaihtelevammin suuntautuen.
Päivällä suurehkoja hyönteisiä näkyi myös harvassa tai hyvin harvassa kulkemassa koilliseen päin maa-alueen yllä 800 m alapuolella 5-8 m/s, iltaa kohden vähentyen. Illalla lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä pohjoiseen Suomenalhden yli 22-25 m/s ja iltayöllä näitä oli runsaasti 1,5-3 km korkeudella tulossa etelästä/etelälounaasta. Lähempänä pintaa lintuja oli runsaasti maa-alueen yllä mutta merellä niukemmin. Yön edetessä lintuja oli muuttamassa hyvin runsaasti kauttaaltaan kahden kilometrin alapuolella ja keskimäärin pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 22-25 m/s.
X*

4.5.2003
Aamuyöllä pilvikerroksen yllä 1-2 km korkeudella alkoi kulkea jonkin verran lintuja ja aamun sarastaessa näitä näkyi meren puolella melko runsaastikin pääasiassa koilliseen/pohjoiseen päin liikkeellä 15-20 m/s. Aamun kuluessa linnut häipyivät. Päivällä lintuja näkyi huomattavasti lentelemässä vaihtelevasti maa-alueen yllä alhaalla iltaan asti. Iltayöllä runsaasti lintuja oli lopulta liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella ja pinnan lähellä myös melko yhtenäisesti koilliseen päin 12-15 m/s, ylempänä pohjoiseen tai luoteeseen enimmäkseen. Merellä lintuja oli harvemmassa ja pääasiassa itään päin kulkemassa.

3.5.2003
Keskiyöllä lintuja näkyi runsaasti sisämaassa kahden kilometrin korkeudella saakka ja Suomenlahdella lähinnä muutaman sadan metrin korkeudella asti. Liike oli maa-alueella keskimäärin koilliseen ja merellä pohjoiskoilliseen tai pohjoiseen 12-15 m/s. Aamuyöllä lintuja oli hieman runsaammin kulkemassa kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen, alhaalla vain 10 m/s ja ylhäällä 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Harvemmassa lintuja näkyi kolmen kilometrin korkeudella saakka. Aamun lähestyessä linnut hiljalleen vähenivät ja auringonnousun aikaan sisämaassa lintuja oli melko paljon enää puolen kilometrin alapuolella, kun taas Suomenlahden yli lintuja tuli etelästä/etelälounaasta 12-15 m/s kahden kilometrin korkeudella asti runsaasti. Aamulla lintuja tuli hieman harvemmassa Suomenlahden yli, mutta toisaalta myös vähän nopsempaan keskimäärin. Päivän kuluessa linnut vähenivät merialueella ja sisämaassa puolen kilometrin alapuolella lintuja kulki edelleen runsaasti. Illalla sadealue tuli päälle ja sen reunamilla näkyi iltayöllä myös huomattavasti lintuja

2.5.2003
Sateiden jälkeen aamun sarastaessa melko paljon lintuja näkyi vaihtelevasti lentelemässä lähinnä matalalla maa-alueen yllä. Myös aamun edetessä lintuja näkyi melko paljon edelleen. Iltapäivällä maa-alueen yllä lintuja oli jopa runsaasti ja paikoin keskittyen mutta vaihtelevasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella enimmäkseen. Iltaa kohden linnut hiljalleen vähenivät, kunnes iltayöllä runsaasti lintuja nousi ilmaan aluksi itäkoilliseen noin 13 m/s kulkien. Yön edetessä lintuja oli hyvin runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa pääasiassa pohjoiskoilliseen 12-15 m/s. Merellä lintuja oli harvemmassa harvemmassa kahden kilometrin korkeudella asti pääosin itään/itäkoilliseen menossa ja sisämaassa koilliseen.

1.5.2003
Keskiyön aikaan hyvin paljon lintuja näkyi sisämaassa puolen kilometrin alapuolella ja harvenevasti lintuja kulki kahden kilometrin korkeudella saakka vielä melko paljon. Huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä vieläkin ylempänä neljän kilometrin korkeudella asti. Liike oli puolen kilometrin alapuolella koilliseen/pohjoiskoilliseen 22-27 m/s ja ylempänä 20-25 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen harvenivat ja auringonnousun aikaan lintuja tuli runsaasti etelästä 20-23 m/s parin kilometrin alapuolella ja sadealueen edellä. Huomattavasti lintuja oli liikkeellä vielä aamulla heikon sateen sisälläkin ja sadealueen raoissa Suomenlahden yli. Iltayöllä heikon sateen hetkellä erottui myös joitakin lintuja liikkeellä matalalla maa-alueen yllä.

30.4.2003
Sadealueen jälkeen aamuyöllä lintuja oli runsaasti näkyvissä etenkin 0,5-2 km korkeudella ja yksittäin 4 km korkeudella saakka. Liike oli itäkoilliseen 27-30 m/s. Aamun sarastaessa paljon lintuja näkyi myös alhaalla Suomenlahdella. Aamun kuluessa linnut niukkenivat, paitsi sisämaassa pinnan lähellä lintuja oli runsaasti ja vaihtelevammin lentelemässä. Päivän mittaan linnut vähenivät edelleen ja toisaalta Helsingin itäpuolella alkoi kulkea huomattavasti ilmeisiä vappupalloja. Illalla huomattavasti lintuja tuli lounaasta, mutta iltayöllä runsaasti lintuja oli ilmassa ja varsinkin Suomenlahden puolella ja rannikolla pääasiassa 1,5 km alapuolella liike oli itään päin 27-30 m/s. Ylempänä lintuja oli harvenevasti kolmen kilometrin korkeudella saakka huomattavasti. Myöhemmin yöllä hirmuisen paljon lintuja tuli puolen kilometrin alapuolella lounaasta noin 27 m/s, mutta ylempänä ja etenkin sisämaassa lintuja kulki edelleen itään päin.

29.4.2003
Keskiyöllä sadealueen pohjoispuolella maa-alueen yllä lintuja näkyi melko runsaasti kulkemassa keskimäärin itään päin noin 20 m/s kilometrin alapuolella. Aamuyöllä sateen jälkeen melko paljon lintuja kulki maalla 0,5-1,5 ja merellä 1-2 km korkeudella keskimäärin itäkoilliseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Suomenlahdella näkyi aamulla kulkevan runsaasti lintuja ja ilmeisesti isoissa parvissa itäkoilliseen 1,5 km alapuolella. Alhaalla maa-alueen yllä lintuja alkoi aamupäivällä olla runsaasti, rannikolla liikkeellä pääasiassa itäkoilliseen, samalla kun merellä lintuja näkyi niukemmin kahden kilometrin korkeudella saakka keskimäärin koilliseen päin menossa. Päivällä huomattavasti lintuja tuli puolen kilometrin alapuolella Suomenlahden yli etelälounaasta noin 13 m/s ja iltapäivän lopulla etelästä 17 m/s. Illalla lintuja näkyi aika vähän, mutta iltayöllä sadealueen edellä maa-alueen yllä lintuja näkyi runsaasti liikkeellä keskimäärin koilliseen päin 12-15 m/s, osaksi heikon sateen tai sadepilven sisälläkin.

28.4.2003
Aamun sarastaessa sadealueiden välissä näkyi huomattavasti lintuja tulossa lounaasta päin 20-23 m/s kahden kilometrin alapuolella ja myös aamupäivällä sadealueen eteläpuolella Suomenlahdella oli lintuja liikkeellä pohjoiseen päin noin 20 m/s. Iltapäivällä sadealueiden välissä Suomenlahden yli tuli myös huomattavasti lintuja etelästä noin 25 m/s. Alkuyöllä sadealueen ulkopuolella lintuja näkyi melko runsaasti lähinnä maa-alueen yllä kulkemassa itäkoilliseen päin 15-20 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.

27.4.2003
Runsaasti lintuja muutti keskiyön aikaan pääasiassa koilliseen 20-23 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamuyöllä linnut harvenivat varsinkin puolen kilometrin yläpuolella ja samalla liike suuntautui pohjoiskoilliseen. Auringonnousun tienoilla sisämaassa lintuja näkyi puolen kilometrin alla runsaasti menossa pohjoiseen ja merellä lähinnä 0,5-2 km korkeudella tulossa etelästä 20-23 m/s. Aamulla linnut tulivat pinnan lähellä Suomenlahden yli parhaimmillaan noin 25 m/s etelästä ja kahden kilometrin korkeuden tuntumassa enää noin 17 m/s. Hiljalleen linnut vähenivät Suomenlahden puolella ja sisämaassa puolestaan runsastuivat jonkin verran aluksi aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella. Päivän edetessä lintuja näkyi vähemmän sisämaassakin ja toisaalta 100-500 m korkeudella maa-alueen yllä ja saarien jälkeen erottui heikkoa, ilmeisesti turbulenssista aiheutunutta kaikua itäkaakosta 10-12 m/s tulleessa virtauksessa. Iltayöllä pilvikerroksen alla näkyi melko paljon lintuja liikkeellä pohjoiseen 20-25 m/s ja joitakin suurehkoja hyönteisiäkin oli puolen kilometrin alapuolella liikkeellä sisämaassa.
X*

26.4.2003
Melko runsaasti lintuja näkyi liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka harvenevasti keskiyöllä ja aamuyöllä. Liike oli aika vaihtelevaa mutta koilliseen päin pääasiassa ja alhaalla Suomenlahdella pohjoiseen 10-13 m/s. Auringonnousun aikoihin sisämaassa lintuja oli alhaalla runsaasti pääosin pohjoiskoilliseen liikkeellä noin 13 m/s ja Suomenlahdella melko paljon lintuja tuli etelästä 10-13 m/s 0,5-1,5 km korkeudella. Aamulla Suomenlahden yli tuli runsaasti lintuja puolen kilometrin alapuolella 15-20 m/s etelästä ja myös sisämaassa lintujen kulku oli samanlaista pohjoiseen joskin hieman harvemmalla joukolla. Ylempänä lintuja oli merellä harvenevasti kahden kilometrin korkeudella saakka ja aamupäivällä linnut hiljalleen vähenivät Suomenlahden yltä.
Sisämaassa lintuja näkyi melko runsaasti pitkin päivää alhaalla aika vaihtelevasti liikkeellä ja paikoin taajaankin keskittyneinä. Lisäksi puolen kilometrin korkeuden vaiheilla erottui maa-alueen yllä ilmeisesti lähinnä turbulenssiin liittynyttä kaikua eteläkaakosta noin 7 m/s puhaltaneessa virtauksessa. Illalla lintujakin näkyi yleensä vähän, mutta alkuyöllä jälleen runsaasti ja etenkin sisämaassa itäkoilliseen 15-20 m/s matkalla kilometrin korkeudella saakka. Lintuja näkyi harvemmassa ylempänä kahden kilometrin korkeudella asti.

25.4.2003
Keskiyön aikaan melko paljon lintuja tuli Suomenlahden yli keskimäärin eteläkaakosta noin 8 m/s kilometrin alapuolella ja aamuyöllä linnut tulivat etelästä puolen kilometrin alapuolella 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Sisämaassa lintuja kulki aamuyöllä myös aiempaa yhtenäisemmin pohjoiseen päin. Aamun sarastaessa Suomenlahden yli lintuja tuli etelänpuolelta noin 10 m/s kilometrin alapuolella melko paljon ja aamulla lintuja tuli eteläkaakosta runsaasti noin 13 m/s pääosin puolen kilometrin alapuolella. Aamun kuluessa linnut hiljalleen vähenivät merellä ja sisämaassa hieman runsastuivat kulkien myös yhtenäisemmin pohjoiseen päin. Päivällä lintuja oli sisämaassa melko runsaasti alhaalla vaihtelevasti lentelemässä ja jonkin verran lintuja tuli edelleen Suomenlahden yli matalalla eteläkaakosta/etelästä noin 13 m/s iltapäivään asti. Iltayöllä melko paljon lintuja kulki varsinkin maa-alueen yllä kilometrin alapuolella aika vaihtelevasti mutta pääasiassa itäkoilliseen päin 12-15 m/s.

24.4.2003
Melko paljon lintuja näkyi keskiyöllä lentelemässä aika vaihtelevasti, mutta 1-2 km korkeudella enimmäkseen pohjoiseen noin 10 m/s Suomenlahden yllä. Aamuyöllä lintuja oli niukemmin ja ylempänä myös pilvet olivat häiriöksi. Lintuja oli aamun sarastaessa maa-alueen yllä alhaalla runsaastikin ja aamulla niukemmin vaihtelevasti lennellen. Aamulla huomattavasti lintuja tuli myös Suomenlahden yli etelästä/kaakosta 10-13 m/s. Päivän edetessä linnut vähenivät, mutta iltapäivällä sisämaassa lintuja näkyi yhä melko runsaasti vaihtelevasti liikkeellä alhaalla. Iltayöllä melko paljon lintuja lenteli puolen kilometrin alapuolella ja joitakin ylempänä 2-3 km korkeudella saakka, mutta liike oli hyvin vaihtelevaa.

23.4.2003
Keskiyön aikaan puolen kilometrin alapuolella lintuja näkyi hyvin paljon kulkemassa pohjoiskoilliseen 13-15 m/s ja ylempänä 2,5 km korkeudella asti lintuja oli runsaasti myös pohjoiskoilliseen kulkemassa 15-20 m/s. Aamuyöllä lintujen muutto jatkui, kunnes aamun sarastaessa sisämaassa lintuja oli lähinnä puolen kilometrin alapuolella melko paljon ja merellä edelleen ylempänä runsaasti tulossa etelästä 12-15 m/s. Aamulla Suomenlahden yli lintuja tuli runsaasti 0,5-1,5 km korkeudella ja harvemmassa alempana ja ylempänä etelästä noin 15 m/s. Sisämaassa alkoi aamupäivällä näkyä hyvin harvassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä kilometrin alapuolella ja päivällä nämä kulkivat koillisesta 5-7 m/s 600 m korkeudella saakka. Lintuja tuli matalalla Suomenlahden yli melko paljon vielä aamupäivällä 8-11 m/s ja ylempänä etelälounaasta 11-14 m/s kahden kilometrin korkeudella asti, mutta iltapäivän puolella merellä lintuja oli enää vähän ja sisämaassa liike oli vaihtelevaa, vaikka lintuja olikin alhaalla runsaasti ja paikoin taajaankin keskittyneinä.
Illalla lintuja oli olennaisesti vain sisämaassa puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti liikkeellä, melko runsaasti edelleen. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle pääosin kilometrin alapuolella lounaaseen noin 15 m/s. Samalla isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa länteen 3-6 m/s puolen kilometrin alapuolella.
XX*

22.4.2003
Lintuja muutti jopa hyvin runsaasti keskiyöllä kilometrin alapuolella ja harvemmassa 2-3 km korkeudella asti. Suomenlahdella liike oli pääasiassa pohjoiseen 15-20 m/s ja sisämaassa koilliseen. Aamuyöllä lintuja kulki edelleen runsaasti ja auringonnousun aikaan sisämaassa linnut olivat pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, kun taas Suomenlahdella runsaasti lintuja tuli etelästä aika tasaisesti kahden kilometrin korkeudella asti. Aamulla lintuja tuli ajoittain hyvin paljonkin Suomenlahden yli kahden kilometrin alapuolella 10-13 m/s, kun sisämaassa lintuja meni pohjoiskoilliseen lähinnä vain puolen kilometrin alapuolella 12-15 m/s. Aamupäivällä myös hyönteisiä alkoi olla melko paljon sisämaassa puolen kilometrin alapuolella. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi muutamia korkeammallakin ja merituuli alkoi puhaltaa rannikolla pohjoiseen päin 2-5 m/s.
Päivällä lintuja näkyi edelleen tulossa Suomenlahden yli pohjoiseen lähinnä puolen kilometrin alapuolella noin 11-14 m/s. Merituulirintama eteni kauemmaksi sisämaahan ja sen kohdalla hyönteisiä nousi melko paljon yli kilometrin korkeudellekin. Kauempana sisämaassa näkyi myös muun järjestyneen pystyliikkeen mukaista hyönteisten keskittymistä pohjoisenpuolelta 3-5 m/s olleessa virtauksessa, joka merituulen yllä puolen kilometrin korkeudelta alkaen toi muutamia suurehkoja tai isoja hyönteisiä näkyviin merialueen yllekin. Merituulirintaman edettyä yli 20 km päähän rannikosta hyönteisiä oli rannan lähellä enää vähän ja illalla yleensä enää harvassa kilometrin korkeudella saakka. Myös linnut kävivät vähiin Suomenlahdella illan lähestyessä. Iltayöllä sisämaassa ja rannikon tuntumassa lintuja kulki puolen kilometrin alapuolella runsaasti pääasiassa itäkoilliseen noin 15 m/s. Yön edetessä lintuja näkyi runsaasti 2,5 km korkeudella saakka menossa pohjoiskoilliseen/koilliseen 15-20 m/s ja alhaalla sisämaassa ja rannikon lähellä myös liike itään/itäkoilliseen liike oli tavallista.
XX*

21.4.2003
Keskiyön jälkeen lintuja näkyi runsaasti kulkemassa keskimäärin pohjoiskoilliseen noin 13 m/s kolmen kilometrin korkeudella asti ja joitakin neljän kilometrin korkeudella asti aamuyöllä. Isoja hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella kulkemassa hyvin harvassa etelään päin noin 5 m/s. Aamun sarastaessa runsaasti lintuja kulki sisämaassa lähinnä puolen kilometrin alapuolella koilliseen samalla kun merellä lintuja tuli parin kilometrin korkeudella asti etelästä 12 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamuvarhaisella Suomenlahden yli tuli hyvin paljon lintuja kahden kilometrin alapuolella etelästä 10-13 m/s, kun taas sisämaassa lintuja näkyi huomattavasti niukemmin. Aamun ja aamupäivän kuluessa linnut vähenivät myös Suomenlahdella ja maa-alueen yllä alkoi puolestaan kulkea melko paljon hyönteisiä etelään päin 2-5 m/s rullapyörteiden keskittämissä jonoissa puolen kilometrin alapuolella, suurehkoja tai isoja hyönteisiä oli muutamia ylempänäkin.
Iltapäivällä merituuli käänsi virtauksen rannikolla puolen kilometrin alapuolella lounaasta puhaltaneeksi. Lintuja tuli yhä melko paljon Suomenlahden yli etelästä alhaalla noin 13 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli paljon varsinkin merituulirintaman vyöhykkeen kohdalla kilometrin alapuolella ja harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä 1,2 km korkeudella saakka luoteesta 4-7 m/s. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät hiljalleen ja lintujakin oli aika vähän Suomenlahden puolella. Illalla Suomenlahden yli alkoi taas tulla melko paljon lintuja eteläkaakosta 12-15 m/s 1,5 km alapuolella. Auringonlaskun jälkeen isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa 600 m korkeudella asti liikkeellä etelälounaaseen noion 5 m/s ja sisämaassa lintuja oli runsaasti ilmassa menossa koilliseen päin noin 13 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Myöhemmin yöllä lintuja muutti runsaasti kolmen kilometrin korkeudella saakka, sisämaassa liike oli pääasiassa koilliseen ja itään, merellä pohjoiseen 12-15 m/s.
XX*

20.4.2003
Runsaasti lintuja kulki keskiyöllä ja aamuyöllä kahden kilometrin alapuolella keskimäärin pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Aamun lähetessä sisämaassa lintuja oli pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Hyvin paljon lintuja tuli Suomenlahden yli kilometrin alapuolella aamuvarhaisella noin 12 m/s pohjoiseen ja harvemmassa kahden kilometrin korkeudella saakka. Sisämaassa linnut kulkivat aamupäivällä pohjoiskoilliseen pääasiassa puolen kilometrin alapuolella runsaana joukkona ja Suomenlahden yli tuli edelleen paljon lintuja etelälounaasta/etelästä.
Päivällä hyönteisiä oli paljon liikkeellä maa-alueen yllä kilometrin korkeudella saakka, varsinkin merituulirintaman kohdalla, jossa pohjoisenpuoleinen virtaus sisämaassa muuttui lounaasta 5-8 m/s puhaltaneeksi merituuleksi rannikolla. Lintuja tuli Suomenlahden yli melko runsaasti iltapäivälläkin noin 12 m/s pohjoiseen pääosin puolen kilometrin alapuolella. Hyönteiset vähenivät iltaa kohden ja lähinnä suurehkoja tai isoja hyönteisiä alkoi erottua kaiun aiheuttajina. Illalla sisämaassa lintuja lähti koilliseen päin noin 15 m/s jopa hyvin runsaasti samalla kun Suomenlahdella lintuja tuli enää aika harvassa etelästä. Hyvin harvassa isoja hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella iltayöllä menossa etelään noin 5 m/s samalla kun lintuja oli runsaasti kolmen kilometrin korkeudella asti kulkemassa sisämaassa pääasiassa koilliseen ja merellä pohjoiseen 13-15 m/s.
XX*

19.4.2003
Keskiyön aikaan runsaasti lintuja oli liikkeellä pääasiassa kahden kilometrin alapuolella pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 15-20 m/s. Pinnan lähellä lintuja kulki myös länsilounaaseen. Aamuyöllä lintujen liike oli pohjoiskoilliseen 13-15 m/s. Aamun lähestyessä sisämaassa lintuja oli pääasiassa kilometrin alapuolella ja Suomenlahdella 0,5-2 km korkeudella yhä runsaasti kulkemassa pohjoiseen noin 15 m/s. Aamuvarhaisella lintuja tuli Suomenlahden yli hyvin paljon kahden kilometrin alapuolella etelästä ja aamun edetessä myös sisämaassa lintuja oli runsaammin liikkeen ollessa enemmän pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa. Muutto vaimeni jonkin verran aamupäivällä, mutta edelleen runsaasti lintuja näkyi toisaalta sisämaassa kilometrin alapuolella ja toisaalta merellä 0,5-2 km korkeudella, päivän mittaan hiljalleen niukentuen. Jonkin verran suurehkoja tai isoja hyönteisiäkin näytti päivällä liikkuvan kilometrin korkeudella saakka sisämaassa ilmeisesti merituulirintaman kohdilla.
Illalla lintuja ei Suomenlahdella enää näkynyt paljoa, hetken aikaa. Iltayöllä pinnan lähellä lintuja kulki runsaasti etenkin maa-alueella itäkoilliseen ja ylempänä 0,5-2 km korkeudella melko paljon lintuja alkoi tulla Suomenlahden yli pohjoiseen noin 13 m/s. Isoja hyönteisiä oli liikkeellä hyvin harvassa kilometrin alapuolella eteläkaakkoon päin noin 5-8 m/s. Yön edetessä lintuja oli runsaasti 2,5 km korkeudella saakka menossa pohjoiskoilliseen/pohjoiseen 12-15 m/s.
XX*

18.4.2003
Melko paljon lintuja lensi keskiyöllä ja aamuyöllä puolen kilometrin alapuolella lounaaseen päin 12-15 m/s. Aamun sarastaessa lintuja oli enää jonkin verran ja vaihtelevasti lentelemässä matalalla maa-alueen yllä. Päivällä huomattavasti lintuja näkyi alhaalla sisämaassa vaihtelevasti liikkeellä, mutta illalla enää aika vähän. Alkuyöllä sen sijaan lintuja oli jopa hyvin runsaasti kahden kilometrin korkeudella saakka. Alhaalla liike oli lounaaseen 10 m/s luokkaa, mutta 0,5-2 km korkeudella pohjoiseen 17-20 m/s ja huomattavasti lintuja kulki myös 2-3 km korkeudella hieman hitaammin.

17.4.2003
Keskiyöllä lintuja kulki melko vaihtelevasti puolen kilometrin alapuolella runsaasti ja aamuyöllä liike oli yhtenäisemmin etelään päin 15 m/s luokkaa. Aamun lähetessä linnut vähenivät varsinkin meren puolella ja sisämaassakin liike oli vaihtelevampaa. Aamulla Suomenlahdella melko paljon lintuja tuli kaakosta päin 10-13 m/s. Päivän kuluessa linnut vähenivät mereltä aika tyystin ja sisämaassa melko runsaasti lintuja lenteli vaihtelevasti alhaalla. Iltamyöhällä lintuja näkyi enää varsin vähän, mutta iltayöllä runsaasti lintuja kulki puolen kilometrin alapuolella lounaaseen 13-15 m/s.

16.4.2003
Lintuja oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella keskiyöllä ja aamuyöllä sekä harvemmassa kahden kilometrin korkeudella saakka. Liike oli aika vaihtelevaa vaikka pääosin itään päin. Aamun lähetessä melko runsaasti lintuja alkoi tulla Suomenlahdella lounaasta 15-20 m/s 2 km alapuolella. Aamuvarhaisella lintuja tuli runsaasti etelälounaasta noin 20 m/s pääosin kilometrin alapuolella ja sisämaassa lintuja oli epämääräisemmin lentelemässä puolen kilometrin alapuolella myös runsaasti ja paikoin hyvin keskittyen. Aamulla lintujen tulo Suomenlahdella jatkui. Päivän kuluessa linnut vähenivät hiljalleen Suomenlahdella kulkien yleisesti puolen kilometrin alapuolella, mutta maa-alueella lintuja oli edelleen runsaasti ja pääasiassa koilliseen päin kulkemassa 20 m/s luokkaa olleella nopeudella.
Iltapäivällä lintuja oli niukemmin ja maa-alueellakin jälleen vaihtelevammin liikkeellä. Sateiden jälkeen alkuyöllä lintuja näkyi runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka. Liike oli aika vaihtelevaa, mutta Suomenlahdella yhtenäisemmin koilliseen 12-15 m/s.

15.4.2003
Keskiyöllä melko paljon lintuja oli kahden kilometrin alapuolella vaihteleviin suuntiin matkalla. Aamuyöllä 0,5-1,5 km korkuedella lintuja kulki melko paljon ja yhtenäisemmin koilliseen päin 10-13 m/s, aamun lähetessä lähinnä pohjoiseen päin ja Suomenlahden yllä runsaammin. Aamuvarhaisella runsaasti lintuja tuli Suomenlahden yllä 1,5 km alapuolella etelästä noin 12 m/s ja aamun edetessä linnut hiljalleen vähenivät sekä alkoivat kulkea pääosin puolen kilometrin alapuolella meren yllä. Sisämaassa lintuja oli aamupäivällä myös runsaasti alhaalla, mutta liike oli melko vaihtelevaa.
Lintuja näkyi sisämaassa pitkin päivää melko runsaasti ja jonkin verran lintuja tuli myös Suomenlahden yli matalalla etelästä jatkuvasti. Alkuyöllä runsaasti lintuja oli liikkeellä kahden kilometrin korkeudella saakka pääasiassa itään päin 12-15 m/s kulkemassa, mutta aluksi Suomenlahden puolella oli lähinnä kaakosta tulijoita.

14.4.2003
Aamuyöllä sadealueen jälkipuolella melko paljon lintuja oli menossa etelään päin 10-13 m/s puolen kilometrin alapuolella ja joitakin lintuja suuntasi muuallekin. Aamulla sen sijaan Suomenlahdella tuli huomattavasti lintuja matalalla etelästä noin 10 m/s ja sisämaassa lintuja näkyi melko paljon vaihtelevammin liikkeellä. Päivällä sisämaassa lintuja oli paikoin runsaasti keskittyneinä etenkin Porkkalan ja Hyvinkään välille lähes yhtenäisenä mutta monipolvisena nauhana, pääasiassa tässäkin lienee ollut kyse kaatopaikkaliikenteestä.
Ilmeisesti turbulenssiin liittynyttä kaikua näkyi maa-alueella päivällä aaltoilleena ohuena kerroksena 0,5-1 km korkeudella, muutama yksittäinen suurehko hyönteinenkin näytti ilmavirtojen mukana kuljeskelleen. Iltapäivällä oli myös heikkoja sadekuuroja jonkin verran maa-alueen yllä. Alkuyöllä hyvin runsaasti lintuja oli maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa luoteesta noin 12 m/s ja harvemmassa Suomenlahdella sekä ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka pääasiassa itään päin.

X 13.4.2003
Melko runsaasti lintuja kulki keskiyöllä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella länteen päin 15-20 m/s. Aamuyöllä lintuja oli niukemmin, mutta aamulla jälleen maa-alueen yllä alhaalla melko paljon, joskin vaihtelevammin lentelemässä. Päivällä lintuja oli paikoin taajassa maa-alueen yllä ja etenkin kaatopaikkaseutujen kohdilla vaihtelevasti pyörimässä. Iltayöllä runsaasti lintuja kulki kilometrin alapuolella eteläkaakkoon noin 10 m/s sadealueen edellä.

12.4.2003
Keskiyön aikaan huomattavasti lintuja oli näkyvissä ja pääosin puolen kilometrin alapuolella lähinnä pohjoiseen päin noin 20 m/s. Aamua kohden linnut hieman vähenivät ja yleensä maa-alueen yllä lintuja oli enemmän. Aamuvarhaisella huomattavasti lintuja oli jälleen ilmassa ja Suomenlahdella yhtenäisemmin liikkeellä kahden kilometrin alapuolella tulossa kaakosta 20-23 m/s. Myöhemmin aamulla ja varsinkin aamupäivällä lintuja näkyi pääasiassa vain alhaalla maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä, mutta toisaalta melko runsaasti ja paikoin taajaankin keskittyneinä. Iltapäivällä lintujen sijasta merkittävämpiä olivat sateet kaikujen aiheuttajina. Iltayöllä 1,5 km korkeudella saakka kulki melko runsaasti lintuja varsinkin maa-alueen yllä. Liike oli melko vaihtelevaa, osin ilmeisesti koilliseen ja osin luoteeseen päin 12-15 m/s.

11.4.2003
Huomattavasti lintuja näkyi kilometrin alapuolella kulkemassa vaihtelevasti keskiyön aikoihin ja aamuyöllä lintuja oli vähemmän. Aamuvarhaisella matalalla maa-alueen yllä näkyi melko runsaasti lintuja lentelemässä vaihtelevasti. Aamupäivällä lintuja oli edelleen huomattavasti lentelemässä maa-alueen yllä. Ilmeisesti turbulenssiin liittynyttä kaikua oli iltapäivällä havaittavissa ohuessa kerroksessa 100-300 m korkeudella noin 20 m/s itäkaakkoistuulessa. Alkuyöllä melko runsaasti lintuja näkyi liikkeellä kahden kilometrin korkeudella asti, aika vaihtelevasti mutta ehkä kumminkin pääosin luoteeseen päin 20 m/s luokkaa olleella nopeudella.

10.4.2003
Keskiyöllä ja aamuyöllä näkyi jonkin verran lintuja puolen kilometrin alapuolella lentelemässä. Aamulla sadealue oli päällä kaikuja aiheuttamassa ja sen jälkeen aamupäivällä jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä matalalla maa-alueen yllä. Myöhemmin päivällä lintuja lenteli välillä melko paljonkin sisämaassa alhaalla. Alkuyöllä melko paljon lintuja oli jonkin aikaa liikkeellä kilometrin alapuolella aika vaihtelevasti ja yön edetessä linnut niukkenivat.

9.4.2003
Aamun sarastaessa maa-alueen yllä alhaalla näkyi huomattavasti lintuja vaihtelevasti liikkeellä ja aamulla hieman runsaammin. Lintuja oli lähinnä sisämaassa aamupäivällä huomattavasti lentelemässä puolen kilometrin alapuolella. Iltapäivällä lintuja oli aika vähän ja sadekaikuja puolestaan merkittävästi Suomenlahden puolella. Sateiden jälkeen alkuyöllä lintuja näkyi runsaasti pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa lounaaseen päin 15-20 m/s, yön edetessä hiljalleen vähentyen ja maa-alueen yllä myös vaihtelevammin liikkuen.

8.4.2003
Joitakin lintuja näkyi alhaalla keskiyön aikoihin liikkeellä ja vähenevästi aamuyöllä. Aamun sarastaessa lintuja oli runsaammin lentelemässä maa-alueen yllä ja aamuvarhaisella melko paljonkin jonkin aikaa. Aamupäivällä lintuja oli melko paljon liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella, mutta vaihtelevasti. Iltaan saakka lintuja näkyi melko runsaasti edelleen ja paikoin taajaankin keskittyneinä maa-alueen yllä. Alkuyöllä jonkin verran lintuja kulki vaihtelevasti pääosin puolen kilometrin alapuolella.

7.4.2003
Muutamia lintuja näkyi liikkeellä keskiyöllä ja aamuyöllä puolen kilometrin alapuolella. Aamuvarhaisella maa-alueen yllä oli alhaalla hetken aikaa melko runsaastikin lintuja vaihtelevasti lentelemässä, päivällä lintuja oli niukemmin, mutta paikoitellen taajaankin keskittyen. Muutamia lintuja kulki iltayöllä kilometrin alapuolella aika vaihtelevasti ja yön edetessä niukemmin.

6.4.2003
Aamulla näkyi jonkin verran lintuja alhaalla maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä. Päivällä lintuja oli melko paljonkin iltaan saakka maa-alueen yllä. Jonkin verran lintuja oli lentelemässä puolen kilometrin alapuolella iltayöllä eri puolilla.

5.4.2003
Lumisateita oli kaikuja aiheuttamassa jatkuen keskiyöllä vuorokauden ympäri, alkuyöllä hieman rakoillen.

4.4.2003
Aamun lähestyessä meren puolella rannikon lähellä näkyi huomattavasti lintuja lähtevän liikkeelle matalalla ja aamuvarhaisella lintuja oli melko paljon lentelemässä vaihtelevasti pääasiassa maa-alueen yllä alhaalla. Myös jonkin verran lintuja näkyi kilometrin alapuolella Suomenlahdella aamulla liikkeellä nähtävästi pääasiassa pohjoiseen päin. Myöhemmin aamupäivällä paikoin sisämaassa lintuja oli taajassa matalalla vaihtelevasti lennellen. Päivän kuluessa linnut hiljalleen vähenivät sadealueen edellä.

3.4.2003
Keskiyöllä ja aamuyöllä jonkin verran lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella lentelemässä ennen sadealueen tuloa. Aamupäivällä sateiden välissä erottui myös paikoin huomattavasti lintuja sisämaassa alhaalla.

2.4.2003
Joitakin lintuja oli lentelemässä puolen kilometrin alapuolella keskiyön jälkeen ja aamun lähestyessä lintuja lähti liikkeelle jonkin verran lisää. Aamuvarhaisella 1-2 km korkeudella tuli myös huomattavasti lintuja etelästä 20-23 m/s. Muuten melko paljonkin lintuja näkyi aamulla sisämaassa alhaalla vaihtelevasti lentelemässä. Päivän kuluessa linnut niukkenivat hiljalleen. Muutamia lintuja näkyi iltayöllä 0,5-1,5 km korkeudella vaihtelevasti liikkeellä.

1.4.2003
Aamun lähestyessä huomattavasti lintuja näkyi matalalla Suomenlahden puolella rannikon tuntumassa ja myöhemmin aamulla lähinnä sisämaassa vaihtelevasti lentelemässä. Päivällä lintuja oli paikoin taajassakin maa-alueen yllä kuten Espoonlahden-Ämmässuon alueella ja pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Iltapäivällä näkyi myös ilmeisesti turbulenssiin liittynyt ohut aaltoillut kaikukerros 0,5-1 km korkeudella, iltaa kohden laskien. Alkuyöllä lintuja oli enää vähän liikkeellä.

31.3.2003
Keskiyön jälkeen huomattavasti lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella aika vaihtelevasti liikkeellä, aluksi itään päin. Aamulla sisämaassa näkyi yhtenäisemmän sateen jälkeen huomattavasti lintujakin alhaalla ja vaihtelevasti lentelemässä. Päivällä lumikuuroja oli laajasti kaikuja aiheuttamassa ja näiden jälkipuolella huomattavasti lintuja näkyi sisämaassa liikkeellä vaihtelevasti kilometrin alapuolella. Alkuyöllä lintuja oli edelleen jonkin verran ilmassa puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti lennellen.

30.3.2003
Melko runsaasti lintuja näkyi keskiyöllä ja aamuyöllä puolen kilometrin alapuolella aika vaihtelevasti lentelemässä. Sadealueiden reunamilla lintuja kulki niukemmin aamun lähestyessä ja aamulla, edelleen aika vaihtelevasti liikkuen. Päivällä sisämaassa näkyi aika paljon lintuja paikoin keskittyneinä ja yleensä vaihtelevasti liikkuen. Iltayöllä sadealueen reunamilla lintuja oli myös huomattavasti lentelemässä, pääosin nähtävästi koilliseen päin puolen kilometrin alapuolella.

29.3.2003
Keskiyöllä näkyi huomattavasti lintuja aika vaihtelevasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ja aamuyöllä hieman runsaammin keskimäärin itään päin matkaamassa. Aamun lähestyessä lintuja näkyi melko runsaasti menossa pohjoiseen päin kilometrin alapuolella ja aamuvarhaisella paljon lintuja tuli eteläkaakosta/etelästä kahden kilometrin korkeudella asti 13-15 m/s. Myöhemmin aamulla lintuja oli etenkin sisämaassa runsaasti menossa pohjoiseen puolen kilometrin alapuolella ja merellä hieman niukemmin 1,5 km korkeudella saakka. Aamupäivällä varsinkin lähempän pintaa Suomenlahdella tuli melko runsaasti lintuja jopa yli 20 m/s etelästä. Päivän edetessä lintuja oli sitten enää lähinnä sisämaassa alhaalla vaihtelevasti lentelemässä ja illalla melko vähänkin. Alkuyöllä melko paljon lintuja näkyi lentelemässä kilometrin alapuolella ja ilmeisesti sekä etelään että pohjoiseen päin oli liikettä.

28.3.2003
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintuja oli hiukan niukemmin kuin alkuyöstä liikkeellä ja lentokin oli vaihtelevampaa, pääasiassa itään tai koilliseen päin. Aamuvarhaisella Suomenlahden yli tuli melko runsaasti lintuja etelästä 9-12 m/s 1,5 km alapuolella, kun muuten linnut olivat edelleen vähentyneet. Aamupäivällä linnut vähenivät merialueen yllä, mutta sisämaassa lintuja näkyi edelleen melko paljon lentelemässä vaihtelevasti, lähinnä paikoin keskittyneinä ja kaatopaikkaliikennettä ilmentäen. Illalla linnut vähenivät. Iltayöllä melko runsaasti lintuja kulki eteläkaakkoon 10-13 m/s puolen kilometrin alapuolella. Yön edetessä linnut hiljalleen vähenivät.

27.3.2003
Melko runsaasti lintuja oli liikkeellä keskiyöllä ja aamuyöllä puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa kahden kilometrin korkeudella asti, aamuyöllä lintuja oli runsaammin ilmassa. Liike oli varsin vaihtelevaa mutta enimmäkseen ilmeisesti länteen päin. Auringonnousun lähellä lintuja oli yhä melko paljon pääosin puolen kilometrin alapuolella ja liike oli etelästä päin 15 m/s luokkaa. Aamun kuluessa linnut hiljalleen vähenivät ja päivällä huomattavasti lintuja näkyi enää lähinnä alhaalla maa-alueen yllä epämääräisesti lentelemässä. Iltapäivällä lintuja oli jo yleensä vähänlaisesti erotettevissa maa-alueellakin muuten kuin paikoin keskittyneinä.
Melko runsaasti lintuja oli liikkeellä alkuyöllä aluksi maa-alueen yllä ja myöhemmin myös merellä itään 15-20 m/s, pääasiassa puolen kilometrin alapuolella mutta harvemmassa 2 km korkeudella saakka.

26.3.2003
Keskiyöllä melko paljon lintuja oli liikkeellä 1,5 km korkeudella asti pohjoiseen/koilliseen noin 10 m/s. Aamun lähestyessä lintuja oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella menossa pohjoisluoteeseen noin 15 m/s. Auringonnousun tienoilla Suomenlahdella lintuja tuli 2 km korkeudella saakka runsaasti etelästä/eteläkaakosta 15-20 m/s. Aamun edetessä linnut hiljalleen vähenivät, kunnes aamupäivällä lintuja oli harvassa etupäässä maa-alueen yllä aika epämääräisesti lentelemässä. Päivällä linnut edelleen niukkenivat iltaan saakka. Iltayöllä aluksi maa-alueen yllä lintuja oli melko paljon pääasiassa kaakkoon päin tulossa puolen kilometrin alapuolella, mutta myöhemmin myös merellä ja liike oli varsin epäyhtenäistä. Ylempänä lintuja kulki harvemmassa kahden kilometrin korkeudella saakka.

25.3.2003
Jonkin verran lintuja oli liikkeellä keskiyöllä ja aamuyöllä aika vaihtelevasti puolen kilometrin alapuolella. Aamulla huomattavasti lintuja tuli myös Suomenlahden yli etelästä noin 10 m/s. Päivällä huomattavasti lintuja lenteli lähinnä sisämaassa ja paikoin taajassakin, mutta vaihtelevasti liikkuen puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä lintuja oli runsaammin ja yön edetessä melko runsaasti lintuja kulki 1,5 km korkeudella saakka. Liike oli keskimäärin pohjoiseen päin 10 m/s luokkaa olleella nopeudella.

24.3.2003
Keskiyöllä ja aamuyöllä näkyi jonkin verran lintuja liikkeellä alhaalla vaihtelevasti. Aamulla lintuja näkyi runsaammin, pääasiassa matalalla maa-alueen yllä, mutta jonkin verran myös meren puolella, liikkeen ollessa edelleen kuitenkinsangen vaihtelevaa. Päivällä huomattavasti lintuja näkyi matalalla maa-alueen yllä lentelemässä ja paikoin lintuja oli taajassakin, ilmeisesti paikallisilla lennoilla kuten kaatopaikkojen lähellä. Myös Espoonlahdella näkyi välillä jonomaisesti lintuja lentelemässä. Iltayöllä lintuja oli melko runsaasti varsinkin maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja myöhemmin myös Suomenlahdella, melko vaihtelevasti mutta pääasiassa pohjoiseen päin liikkeellä.

23.3.2003
Muutamia lintua näkyi alhaalla maa-alueen yllä keskiyöllä ja aamuyöllä hiljalleen enemmän. Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja lenteli puolen kilometrin alapuolella ja aamulla myös Suomenlahden yllä näkyi joitakin lintuja samalla kun sisämaasa lintuja näkyi melko paljonkin alhaalla liikkeellä, pääasiassa koilliseen päin 12-15 m/s. Päivällä huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä maa-alueen yllä ja alkuyöllä melko paljon lintuja oli liikkeellä kilometrin alapuolella aluksi maa-alueen yllä ja myöhemmin myös Suomenlahdella. Liike oli yölläkin aika vaihtelevaa mutta enimmäkseen itään/koilliseen.

22.3.2003
Keskiyön aikaan näkyi muutama lintu alhaalla lentelemässä, aamuyöllä vieläkin niukemmin. Aamun tullen lintuja näkyi aluksi Helsingin kaakkoispuolen merialueella ja myöhemmin lähinnä maa-alueen yllä alhaalla aika vaihtelevasti lentelemässä. Myöhemmin lintuja oli enää vähän näkyvissä.

21.3.2003
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja näkyi lähtevän liikkeelle puolen kilometrin alapuolella keskimäärin luoteeseen ja myös Suomenlahdella näkyi aamulla joitakin lintuja tulossa kaakosta noin 12 m/s. Aamupäivällä lintuja oli etupäässä sisämaassa ja paikoin taajemmissa ryhmissä liikkeellä, esimerkiksi Porkkala-Hyvinkää linjalla pohjoiseen päin. Päivällä liike oli sen sijaan vaihtelevaa ja lintuja lähes kilometrin korkeudella asti muutama sisämaassa. Alkuyöllä lintuja oli enää vain muutama erotettavissa.

20.3.2003
Maa-alueen yllä lenteli huomattavasti lintuja vaihtelevasti aamusta alkaen ja matalalla. Illalla lintuja oli paikoin taajemmassakin ryhmässä lentelemässä sisämaassa, lähinnä kai rannikolle palaillen. Yön tultua lintuja ei enää juurikaan erottunut.

19.3.2003
Muutamia lintuja näkyi pitkin yötä lentelemässä lähinnä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Aamun sarastaessa lintuja oli alhaalla liikkeellä melko runsaastikin jonkin aikaa ja keskimäärin itään päin noin 15 m/s, pääasiassa maa-alueen yllä. Päivällä sisämaassa lintuja näkyi paikoin taajassa keskittyneinä, ilmeisesti lähinnä kaatopaikkaliikenteen muodossa. Illalla ja myöhemmin sadekuurojen välissä erottui enää vain muutamia lintuja liikkeellä.

18.3.2003
Aamun lähestyessä lintuja alkoi näkyä ilmassa ja aamulla melko paljon lintuja lenteli alhaalla maa-alueen yllä sangen vaihtelevasti. Jonkin verran lintuja näkyi aamulla myös tulossa Suomenlahdella pohjoiseen päin 10-13 m/s. Myöhemmin linnut yleensä vähenivät, mutta paikoin sisämaassa keskittyivät myös taajemmiksi joukoiksi. Kokonaisuudessan pitkin päivää lintuja näkyi sisämaassa lentelemässä huomattavasti. Iltayöllä jonkin verran lintuja kulki lähinnä maa-alueen yllä länteen päin noin 15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Myöhemmin yöllä lintuja oli enää vähän.

17.3.2003
Sadealueen edellä jonkin verran lintuja näkyi keskiyöllä ja aamuyöllä kulkemassa kilometrin alapuolella. Aamulla lintuja oli huomattavastikin näkyvissä alhaalla maa-alueen yllä. Melko paljon lintuja oli paikoin maa-alueen yllä päivällä vaihtelevasti lentelemässä, iltapäivällä kilometrin korkeudella saakka. Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella pääasiassa etelään päin tulossa noin 15 m/s.

16.3.2003
Aamuyön kuluessa lintuja alkoi olla huomattavasti liikkeellä matalalla maa-alueen yllä ja aamun sarastaessa melko runsaasti lintuja kulki puolen kilometrin alapuolella pääosin länsilounaaseen noin 12 m/s. Aamulla lintuja oli niukemmin, mutta toisaalta myös meren puolella näkyi jonkin aikaa melko paljon lintuja tulossa pohjoiseen päin noin 15 m/s. Aamupäivällä linnut vähenivät edelleen. Illansuussa Espoonlahden suuntaan ilmeisesti palaili lintuja sisämaassa lähes jonossa, iltayöllä huomattavasti lintuja oli kilometrin alapuolella menossa koilliseen noin 10 m/s.

15.3.2003
Muutamia lintuja näkyi keskiyöllä ja aamuyöllä lentelemässä puolen kilometrin alapuolella ja aamun sarastaessa maa-alueen yllä lintuja oli jonkin aikaa melko runsaastikin ilmassa alhaalla. Joitakin lintuja kulki myös merialueen puolella, rannikon tuntumassa liike näytti olleen enimmäkseen länsilounaaseen 15 m/s luokkaa. Aamulla linnut vähenivät, mutta päivällä myös vaihtelevammin liikkuneita lintuja alkoi olla huomattavasti näkyvillä maa-alueen yllä. Iltapäivällä Espoonlahden pohjoispuolella ilmeisesti lähinnä lokkeja oli välillä keskittynyt taajaankin. Iltayöllä muutamia lintuja näkyi lentelemässä, mutta myöhemmin ei juuri ollenkaan.

14.3.2003
Keskiyöllä ja aamuyöllä puolen kilometrin alapuolella näkyi muutamia lintuja liikkeellä. Aamun sarastaessa maa-alueen yllä oli alhaalla melko runsaasti lintuja lentelemässä ja pääasiassa ilmeisesti itään päin 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamulla linnut vähenivät hiljalleen ja päivällä lintuja oli enää muutamia näkyvissä, maa-alueen yllä ilmeisen paikallisesti liikkeellä. Illan lähetessä lintuja alkoi olla enemmän ilmassa, mutta yön tullessa lintuja oli enää vähän liikkeellä.

13.3.2003
Jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä aamuyöllä ja aamun sarastaessa matalalla. Maa-alueen yllä huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä puolen kilometrin alapuolella myös aamulla ja aamupäivällä. Huomattavasti lintuja kulki myös illan hämärtyessä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella ja iltayöllä lintuja oli jonkin aikaa melko runsaastikin, pääasiassa länteen päin 15-20 m/s kulkemassa. Myöhemmin yöllä enää muutamia lintuja näkyi liikkeellä.

12.3.2003
Aamun sarastaessa näkyi melko paljon lintuja Suomenlahdella pääosin puolen kilometrin yläpuolella. Aamulla lintuja oli melko paljon rannikon tuntumassa alhaalla menossa lounaaseen päin noin 15 m/s. Päivällä lintuja näkyi jonkin verran edelleen ilmassa puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä ja vaihtelevasti liikkuen. Illan hämärtyessä huomattavasti lintuja näkyi sadealueen jäljessä menossa rannikkoa seuraillen lounaaseen noin 23 m/s. Alkuyöllä melko paljon lintuja näkyi 0,5-2 km korkeudella kulkemassa lounaaseen 25-35 m/s. Myöhemmin yöllä linnut vähenivät.

11.3.2003
Aamuyöllä näkyi huomattavasti lintuja puolen kilometrin alapuolella liikkeellä keskimäärin kaakkoon päin 12 m/s luokkaa. Aamun sarastaessa lintuja oli myös huomattavasti näkyvissä maa-alueen yllä matalalla vaihtelevasti lentelemässä. Iltayöllä ennen yöllistä sadealuetta lintuja oli runsaasti lähinnä Isosaaren ja Santahaminan välillä matalalla lentelemässä.

10.3.2003
Aamun sateiden jälkeen jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä matalalla maa-alueen yllä. Päivästä alkaen olennasesti vain sateet aiheuttivat kaikuja.

9.3.2003
Sadealueen edellä näkyi auringonnousun lähellä maa-alueen yllä melko paljonkin lintuja hetken aikaa lentelemässä, mutta aamulla huomattavasti lintuja näkyi kulkemassa myös Suomenlahdella itään päin puolen kilometrin alapuolella sateen edellä. Iltapäivällä ja illalla laajempi sadealue oli kaikuja aiheuttamassa.

8.3.2003
Aamun sarastaessa maa-alueen yllä näkyi matalalla melko paljon lintuja lentelemässä. Aamulla myös Suomenlahden puolella jonkin verran lintuja näkyi kulkemassa itään päin noin 20 m/s. Päivällä lintuja ei juuri näkynyt, mutta illansuussa jälleen maa-alueen yllä oli muutamia lintuja matalalla lentelemässä.

7.3.2003
Hetken aikaa auringonnousun tienoilla maa-alueen yllä näkyi melko paljon lintuja lentelemässä alhaalla. Päivällä lintuja oli myös jonkin verran näkyvissä, mutta liike oli ilmeisen vaihtelevaa. Illalla ja iltayöllä muutamia lintuja näkyi edelleen liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella.

6.3.2003
Auringonnousun lähellä näkyi maa-alueen yllä melko runsaasti lintuja alhaalla lentelemässä jonkin aikaa. Päivällä lähinnä vain heikkoa lumisadetta oli kaikua aiheuttamassa, illansuussa myös jonkin verran lintuja oli erotettavissa liikkeellä maa-alueen yllä.

5.3.2003
Maa-alueen yllä oli auringonnousun aikoihin runsaasti lintuja liikkeellä matalalla ja jonkin aikaa. Rannikolla liike näkyi olleen länsilounaaseen 15 m/s luokkaa. Päivällä lintuja oli jonkin verran näkyvissä, mutta illan hämärtyessä lintuja näkyi jälleen melko runsaasti sisämaassa ilmassa. Iltayöllä Helsingin länsipuolella lintuja kulki 1,5 km korkeudella saakka melko runsaasti ja myös tiuhemmin parvissa lounaaseen päin noin 15 m/s. Yöllä linnut hiljalleen vähenivät.

4.3.2003
Auringonnousun lähellä melko paljon lintuja näkyi matalalla maa-alueen yllä lentelemässä vaihtelevasti jonkin aikaa. Aamulla lähinnä heikosta sateesta näkyi enää kaikuja. Illansuussa melko runsaasti lintuja näkyi liikkeellä pinnan lähellä maa-alueen yllä. Myöhemmin iltayöllä lintuja kulki Helsingin länsipuolella kahden kilometrin korkeudella saakka lounaaseen 13-16 m/s ja yön edetessä lintuja näkyi harvemmassa sisämaassa puolen kilometrin alapuolella, pääosin lounaaseen päin tulossa.

3.3.2003
Lumisateiden keskellä näkyi aamun sarastaessa melko paljon lintuja lentelemässä vaihtelevasti maa-alueen yllä alhaalla. Päivällä lintuja ei juuri erottunut, mutta illansuussa melko runsaasti lintuja oli alhaalla maa-alueen yllä liikkeellä ilmeisesti pääosin Helsingin seudulta poispäin 12-15 m/s. Iltayöllä näkyi edelleen huomattavasti lintuja lähinnä sisämaassa lentelemässä kilometrin alapuolella.

2.3.2003
Aamun sarastaessa runsaastikin lintuja oli hetken aikaa lentelemässä alhaalla maa-alueen yllä, ilmeisesti pääosin matkaamassa Helsingin seudulle päin noin 15 m/s. Aamulla linnut vähenivät hiljalleen, mutta päivälläkin lintuja oli vielä huomattavasti lentelemässä aika vaihteleviin suuntiin. Illansuussa sadealueen edellä näkyi jopa melko paljon lintuja matalalla maa-alueen yllä. Myöhemmin yöllä vain sadealueen kaiut olivat erotettavissa.

1.3.2003
Heikon lumisadealueen reunamilla näkyi runsaasti lintuja aamun sarastaessa Helsingin itäpuolella matalalla tulossa länsilounaaseen noin 15 m/s. Aamulla linnut nopeasti vähenivät ja päivällä vain jonkin veran lintuja näkyi lentelemässä. Illalla sadealue oli häipynyt ja lintuja puolestaan oli liikkeellä melko runsaasti maa-alueen yllä aika vaihtelevasti. Iltayöllä jonkin verran lintuja oli kulkemassakilometrin alapuolella maa-alueen yllä pääasiassa länsilounaaseen noin 15 m/s ja yön kuluessa linnut niukkenivat.

28.2.2003
Paikoin lintuja oli runsaasti matalalla maa-alueen yllä auringonnousun lähellä. Liike näytti olleen rannikolla pääasiassa länsilounaaseen 15 m/s luokkaa. Aamulla linnut häipyivät ja sen sijaan heikko lumisade oli kaikuja aiheuttamassa. Illalla lintuja oli melko paljon liikkeellä alhaalla maa-alueen yllä jonkin aikaa, iltayöllä enää muutamia.

27.2.2003
Aamun sarastaessa näkyi matalalla maa-alueen yllä melko paljon lintuja lentelemässä jonkin aikaa. Illansuussa heikkojen lumisateiden keskellä näkyi huomattavasti lintujakin liikkeellä alhaalla ja myös iltayöllä lintuja oli jonkin verran lentelemässä.

26.2.2003
Runsaasti lintuja näkyi matalalla sisämaassa auringonnousun lähestyessä. Pääasiassa liike oli kaakkoon päin 15 m/s luokkaa ja linnut vähenivät sitten nopeasti aamun aikana. Päivällä jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä matalalla ja vaihtelevasti maa-alueen yllä. Illansuussa lintuja oli jälleen melko paljon, ilmeisesti lähinnä pohjoiseen päin noin 15 m/s kulkemassa maa-alueen yllä puolenkilometrin alapuolella. Iltayöllä linnut vähenivät ja joitakin lintuja näkyi myös 0,5-1 km korkeudella lentelemässä.

25.2.2003
Auringonnousun lähestyessä runsaasti lintuja oli hetken aikaa liikkeellä matalalla maa-alueen yllä, keskimäärin kaakkoon päin noin 15 m/s. Päivällä oli hiljaista mutta illalla lintuja alkoi uudelleen näkyä lentelemässä maa-alueen yllä, mutta iltayöllä ja myöhemmin lintuja ei enää juurikaan erottunut.

24.2.2003
Heikkojen sateiden keskellä erottui aamun sarastaessa huomattavasti lintujakin liikkeellä maa-alueen yllä matalalla. Illan hämärtyessä lintuja näkyi uudelleen melko paljon liikkeellä jonkin aikaa ja aika vaihtelevasti maa-alueen yllä alhaalla.

23.2.2003
Auringonnousun lähestyessä maa-alueen yllä näkyi jonkin aikaa runsaastikin lintuja alhaalla aika vaihtelevasti lentelemässä. Aamulla linnut kuitenkin vähenivät nopeasti. Päivälläkin lintuja näkyi jonkin verran maa-alueen yllä lentelemässä ja illansuussa huomattavasti lintuja alkoi olla liikkeellä alhaalla. Yöllä lintuja ei kuitenkaan enää juuri näkynyt.

22.2.2003
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja näkyi alhaalla maa-alueen yllä vaihtelevasti liikkeellä jonkin aikaa. Päivälläkin lintuja oli huomattavasti erotettavissa ja illan hämärtyessä paikoin runsaastikin rannikon lähellä liikkeellä ilmeisesti pääasiassa itäkoilliseen noin 15 m/s. Iltayöstä alkaen heikko sadealue oli yllä.

21.2.2003
Runsaasti lintuja oli liikkeellä aamun sarastaessa maa-alueen yllä, liike oli aika vaihtelevaa, mutta rannikolla ilmeisesti ensi sijassa länsilounaaseen päin 15 m/s luokkaa. Aamulla linnut nopeasti vähenivät, mutta päivälläkin lintuja näkyi edelleen huomattavasti lentelemässä alhaalla maa-alueen yllä. Illansuussa paikoin lintuja oli runsaasti parinsadan metrin korkeudella asti ja liike näkyi keskimäärin olleen länteen päin 12-15 m/s. Illan hämärryttyä lintuja näkyi enää aika vähän liikkeellä.

20.2.2003
Hyvin paljon lintuja lähti auringonnousun lähestyessä maa-alueelta ilmaan ja kulki länsilounaaseen 20-23 m/s puolen kilometrin alapuolella. Aamulla linnut nopeasti sitten myös vähenivät. Päivällä lintuja oli jonkin verran lentelemässä kunnes illalla melko paljon lintuja näkyi maa-alueen yllä matalalla kulkemassa lounaaseen noin 15 m/s ja iltayöllä edelleen varsinkin Helsingin lounaispuolella lounaaseen 15-20 m/s kahden kilometrin korkeudella asti. Yön edetessä linnut hiljalleen niukkenivat.

19.2.2003
Auringonnousun lähestyessä runsaasti lintuja nousi ilmaan sisämaassa ja lenteli jonkin aikaa matalalla, pääasiassa ilmeisesti länsilounaaseen päin 15-20 m/s. Aamulla linnut vähenivät nopsaan, mutta päivälläkin näkyi huomattavasti lintuja lentelemässä vaihtelevasti alhaalla maa-alueen yllä. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti länsilounaaseen 20-23 m/s ja yön edetessä lintuja näkyi harvemmassa menossa lounaaseen kahden kilometrin korkeudella saakka. Lopulta lintuja oli enää vähän näkyvissä.

18.2.2003
Hyvin paljon lintuja näkyi jonkin aikaa aamun sarastaessa sisämaassa alhaalla. Ilmeisesti rannikolla liike oli enimmäkseen länsilounaaseen 15 m/s luokkaa ja luoteessa puolestaan kaakkoon 20 m/s vaiheilla. Aamulla linnut kuitenkin hävisivät nopeasti, mutta huomattavasti lintuja näkyi päivälläkin lentelemässä. Iltayöllä näkyi myös huomattavasti lintuja kilometrin alapuolella ja pääosin liike oli nähtävästi lounaaseen päin.

17.2.2003
Auringonnousun edellä maa-alueen yllä oli matalalla runsaasti lintuja jonkin aikaa kulkemassa pääsoin kaakkoon päin noin 20 m/s. Aamun kuluessa linnut vähenivät, mutta päivälläkin huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä maa-alueen yllä alhaalla. Illan hämärtyessä lintuja ilmaantui huomattavasti ilmaan ja iltayöllä melko paljon lintuja kulki rannikolla kilometrin alapuolella länsilounaaseen 20-23 m/s. Yön edetessä linnut häipyivät vähitellen.

16.2.2003
Melko paljon lintuja näkyi jonkin aikaa aamun sarastaessa maa-alueen yllä alhaalla lentelemässä melko vaihtelevasti. Helsingin luoteispuolella lintuja näkyi runsaastikin, mutta aamun kuluessa linnut nopeasti häipyivät näkyvistä. Päivällä muutamia lintuja näkyi kuitenkin edelleen lentelemässä ja auringonlaskun lähellä huomattavasti lintuja lenteli matalalla maa-alueen yllä jonkin aikaa.

15.2.2003
Auringonnousun lähellä maa-alueen yllä näkyi paljon lintuja matalalla etenkin Helsingin itäpuolella ilmassa, mutta aika vaihtelevasti liikkeellä. Päivällä jonkin verran lintuja näkyi edelleen lentelemässä ja runsaasti lintuja nousi ilmaan illan hämärtyessä vaihtelevasti liikkuen. Iltayöllä lintuja näkyi huomattavasti maa-alueen yllä kilometrin alapuolella kulkemassa etelään päin noin 15 m/s. Yön edetessä linnut vähenivät.

14.2.2003
Jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä edelleen aamuyöhön saakka ja aamun sarastaessa heikon sadealueen sisälläkin näkyi melko paljon lintuja vaihtelevasti lentelemässä matalalla maa-alueen yllä. Melko paljon lintuja kulki iltayöllä maa-alueella puolen kilometrin alapuolella ja merellä 1-2 km korkeudella pääosin kaakkoon noin 23 m/s. Yön edetessä linnut niukkenivat.

13.2.2003
Huomattavasti lintuja näkyi aika vaihtelevasti lentelemässä keskiyöllä ja aamuyöllä kilometrin alapuolella. Aamun sarastaessa lintuja oli maa-alueen yllä matalalla liikkeellä melko runsaasti ja paikoin tiuhassakin, mutta aika epämääräisesti lentelemässä. Aamupäivällä linnut hiljalleen vähenivät. Päivällä huomattavasti lintuja näkyi maa-alueen yllä tai rannikon lähellä vaihtelevasti lentelemässä matalalla. Illan hämärtyessä lintuja näkyi melko paljon liikkeellä ja myös meren puolella huomattavasti. Iltayöllä etenkin 1-2 km korkeudella huomattavasti lintuja oli liikkeellä pääosin etelään noin 23 m/s. Yön edetessä linnut vähenivät.

12.2.2003
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja erottui heikkojen lumisateiden keskellä matalalla maa-alueen yllä lentelemässä vaihtelevasti. Myöhemmin päivällä lintuja näkyi myös jonkin verran lentelemässä. Illan hämärtyessä lintuja oli jälleen runsaammin ilmassa jonkin aikaa ja iltayöllä edelleen jonkin verran lintuja näkyi 1,5 km korkeudella saakka lentelemässä.

11.2.2003
Heikkojen sateiden keskellä ja välissä näkyi aamuvarhaisella huomattavasti lintuja vaihtelevasti lentelemässä matalalla, pääosin maa-alueen yllä. Illan hämärryttyä maa-alueen yllä näkyi jonkin aikaa melko paljon lintuja lentelemässä matalalla.

10.2.2003
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja näkyi matalalla maa-alueen yllä lentelemässä vaihtelevasti. Myöhemmin heikko sadealue oli kaikuja aiheuttamassa.

9.2.2003
Melko paljon lintuja näkyi auringonnousun lähellä matalalla maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä. Päivällä lintuja erottui jonkin verran liikkeellä maa-alueen yllä illan hämärtymiseen asti.

8.2.2003
Aamun sarastaessa melko paljon lintuja oli vaihtelevasti liikkeellä maa-alueen yllä matalalla. Päivälläkin näkyi huomattavasti lintuja ja myös iltayöllä jonkin aikaa.

7.2.2003
Maa-alueen yllä oli matalalla runsaasti lintuja lentelemässä vaihtelevasti auringonnousun lähellä. Päivällä jonkin verran lintuja näkyi edelleen lentelevän. Auringonlaskun tienoilla maa-alueella lintuja näkyi jälleen melko runsaasti, harvenevasti kilometrin korkeudella saakka ja liike oli pääasiassa länteen päin 15 m/s luokkaa.

6.2.2003
Aamun sarastaessa lintuja oli matalalla maa-alueen yllä paikoin runsaasti jonkin aikaa ja liike näkyi olleen enimmäkseen kaakkoon päin 12-15 m/s. Aamun edetessä lintuja oli enää varsin vähän erotettavissa ja päivällä lumisadealue tuli hiljalleen päälle kaakosta.

5.2.2003
Lumisateet jatkuivat yön yli ja yöhön saakka.

4.2.2003
Lumisadealue aiheutti kaikuja yötä päivää.

3.2.2003
Huomattavasti lintuja näkyi jonkin aikaa auringonnousun lähetessä maa-alueen yllä matalalla lentelemässä. Myös Suomenlahdella lintuja oli vähän aikaa lentelemässä kilometrin alapuolella auringonnousun aikoihin. Päivällä sisämaassa näkyi jonkin verran lintuja ja auringonlaskun jälkeen paikoin tiuhassakin muutaman sadan metrin korkeudella saakka kulkemassa pääasiassa pohjoisluoteeseen 20-23 m/s. Myöhemmin yöllä lintuja oli vähemmän ja lopulta lumisadealue oli päällä.

2.2.2003
Aamun sarastaessa heikon lumisateen keskellä erottui myös huomattavasti lintuja vaihtelevasti lentelemässä matalalla maa-alueen yllä. Päivällä muutamia lintuja erottui sisämaassa paikoin tiuhempina joukkoina lentelemässä ja iltayöllä yksittäisemmin liikkeellä puolen kilometrin alapuolella.

1.2.2003
Keskiyöllä ja myöhemmin yöllä näkyi muutama lintu kilometrin alapuolella liikkeellä, mutta auringonnousun lähestyessä maa-alueen yllä oli paikoin runsaasti lintuja matalalla lentelemässä vaihtelevasti. Päivällä muutamia lintuja näkyi edelleen lentelemässä maa-alueen yllä matalalla ja iltayöllä myös meren puolella.

31.1.2003
Auringonnousun aikoihin jopa runsaasti näkyi sisämaassa puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti lentelemässä. Aamun kuluessa linnut kuitenkin nopeasti vähenivät ja päivällä enää muutamia lintuja näkyi lentelemässä, paikoin kumminkin tiuhempiin ryhmiin keskittyen välillä. Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi sisämaassa 1,5 km korkeudella saakka ja liike näytti olleen enimmäkseen eteläkaakkoon päin 20 m/s luokkaa. Yön edetessä linnut vähenivät.

30.1.2003
Auringonnousun lähellä paikoin jopa runsaasti lintuja näkyi lentelemässä matalalla maa-alueen yllä, mutta vain suhteellisen lyhyen aikaa ja vaihtelevasti. Aamulla lintuja näkyi muutamissa ilmeisissä parvissa maa-alueen yllä matalalla liikkeellä. Päivän mittaan linnut vähenivät, kunnes hetken aikaa auringonlaskun lähellä melko paljon lintuja näkyi matalalla maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä. Iltayöllä muutamia lintuja näkyi vielä lentelemässä.

29.1.2003
Yöstä aamupäivään lumisateet aiheuttivat kaikuja. Iltayöllä sateiden reunamilla näkyi jonkin verran lintuja liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka ja yön pimetessä ennen uusia lumisateita lintuja oli huomattavasti liikkeellä, pääasiassa itään/koilliseen vastaisessa tuulessa 5-8 m/s.

28.1.2003
Keskiyön aikaan jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä 1-1,5 km korkeudella ja varsinkin aamuyöllä 0,5-1,5 km korkeudella kulki melko paljon lintuja länsilounaaseen/länteen 10-13 m/s. Aamun sarastaessa maa-alueen yllä matalalla näkyi jonkin aikaa melko paljon lintuja paikoitellen vaihtelevasti lentelemässä. Päivälläkin jonkin verran lintuja näkyi matalalla lentelemässä, etenkin heikkojen sateiden häivyttyä ja samoin iltayöllä ennen uutta sadealuetta.

27.1.2003
Aamun sarastaessa melko runsaasti lintuja näkyi jonkin aikaa lentelemässä varsinkin Helsingin luoteispuolella matalalla. Illan hämärtyessä joitakin lintuja näkyi heikon sadealueen reunamilla lentelemässä maa-alueen yllä matalalla. Iltayöllä muutamia lintuja näkyi liikkeellä myös 1-1,5 km korkeudella.

26.1.2003
Sadealue aiheutti kaikuja keskiyöllä ja aamuyöllä eikä aamun sarastaessakaan muita kaikuja juuri näkynyt. Myöhemminkin olennaisesti vain sadealueet olivat havaittavissa.

25.1.2003
Aamuvarhaisella melko paljon lintuja lenteli vaihtelevasti matalalla maa-alueen yllä ja myöhemminkin päivällä lintuja oli huomattavasti näkyvissä. Iltayöstä alkaen sadealue sen sijaan aiheutti kaikuja.

24.1.2003
Aamuyöllä muutamia lintuja näkyi lentelemässä puolen kilometrin alapuolella. Auringonnousun lähellä lintuja oli maa-alueen yllä paikoin runsaastikin ilmassa matalalla, mutta lyhyen aikaa ja melko vaihtelevasti liikehtien. Toisaalta myös merellä huomattavasti lintuja näkyi aamuvarhaisella tulossa 1,5 km korkeudella saakka etelästä noin 12 m/s. Päivällä maa-alueen yllä näkyi jonkin verran lintuja puolen kilometrin alapuolella pääosin pienempiin ryhmiin keskittyneinä. Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä kilometrin alapuolella varsinkin maa-alueen yllä ja pääasiassa liike oli kaakkoon päin 12 m/s luokkaa. Myöhemmin yöllä lintuja oli enää vähän.

23.1.2003
Aamuyöstä alkaen iltayöhön lumisadealue oli kaikujen syynä.

22.1.2003
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja oli jonkin aikaa matalalla maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä. Päivällä heikkoja sateita oli kaikua aiheuttamassa.

21.1.2003
Muutamia lintuja näkyi lentelemässä aamun sarastaessa maa-alueen yllä matalalla ja myös illan hämärtyessä.

20.1.2003
Jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella keskiyön tienoilla. Aamun sarastaessa melko paljon lintuja lenteli vaihtelevasti maa-alueen yllä matalalla, vähentyen hiljalleen ennen päivän lumisadealuetta.

19.1.2003
Melko paljon lintuja näkyi aika vaihtelevasti lentelemässä auringonnousun edellä matalalla, lähinnä maa-alueen yllä. Aamulla linnut kuitenkin nopeasti vähenivät, mutta päivällä ja illalla edelle muutamia lintuja näkyi lentelemässä. Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella sekä maalla että merellä, mutta liike oli aika vaihtelevaa.

18.1.2003
Aamun sarastaessa muutamia lintuja näkyi matalalla lentelemässä maa-alueen yllä. Päivän edetessä linnut vähenivät ja sadealuekin tuli päälle.

17.1.2003
Yöllä näkyi muutamia lintuja liikkeellä kilometrin korkeudella saakka, mutta aamun sarastaessa lintuja oli jonkin aikaa jopa melko paljon liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Liike oli kuitenkin aika vaihtelevaa ja pääosa linnuista lenteli maa-alueen yllä. Myöhemmin lintuja oli vähän erotettavissa.

16.1.2003
Auringonnousun edellä muutamia lintuja näkyi ilmassa maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä matalalla ennen kuin sadealue oli päällä. Iltayöllä muutamia lintuja näkyi lentelemässä puolen kilometrin alapuolella sekä maalla että merellä.

15.1.2003
Lumisateiden jälkeen päivällä näkyi huomattavasti lintuja matalalla lentelemässä, pääosin maa-alueen yllä ja iltapäivällä lähinnä ryhminä liikkuen vaihtelevasti. Illan hämärryttyä lintuja oli melko paljon lentelemässä matalalla maa-alueen yllä, kunnes lumisadealue tuli päälle.

14.1.2003
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja oli jonkin aikaa liikkeellä pinnan lähellä maa-alueen yllä. Aamupäivästä alkaen lumisateet aiheuttivat kaikuja.

13.1.2003
Sadealueiden välissä aamun sarastaessa huomattavasti lintuja lenteli maa-alueen yllä matalalla ja vaihtelevasti. Iltayöllä lintuja näkyi huomattavasti uudelleen ja myös merialueen yllä parinsadan metrin korkeudella saakka.

12.1.2003
Auringonnousun edellä huomattavasti lintuja näkyi matalalalla maa-alueen yllä lentelemässä heikkojen lumisadesuikaleiden väleissä ja sisälläkin. Päivälläkin lintuja näkyi jonkin verran liikkeellä.

11.1.2003
Jokunen lintu näkyi yölläkin lentelevän puolen kilometrin alapuolella ja aamun sarastaessa huomattavastikin lintuja oli liikkeellä etupäässä maa-alueen yllä matalalla jonkin aikaa. Päivästä alkaen lumisateita oli kovassa tuulessa kaikuja aiheuttamassa.

10.1.2003
Auringonnousun edellä puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä näkyi jopa paljon lintuja lentelemässä. Liike oli kuitenkin aika vaihtelevaa, vaikka pääasiassa ilmeisesti länteen päin 12-14 m/s. Aamulla linnut vähenivät ja päivällä vain muutamia lintuja oli erotettavissa, joskin paikoin myös tiuhempiin ryhmiin keskittyneinä. Auringonlaskun tienoilla lintuja oli melko runsaasti maa-alueen yllä matalalla vaihtelevasti lentelemässä. Myöhemmin lintuja oli aika vähän liikkeellä.

9.1.2003
Huomattavasti lintuja näkyi maa-alueen yllä aamun sarastaessa matalalla lentelemässä heikkojen lumisateiden välissä ja jälkipuolella. Myös päivällä jonkin verran lintuja näkyi ilmassa puolen kilometrin alapuolella. Illan hämärtyessä lintuja oli huomattavasti maa-alueen yllä matalalla vaihtelevasti lentelemässä. Iltayöllä jonkin aikaa lintuja näkyi etupäässä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella melko runsaasti menossa luoteeseen päin noin 13 m/s.

8.1.2003
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja näkyi maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella jonkin aikaa ja aika vaihtelevasti lentelemässä. Myöhemmin iltayöhön saakka lumisateita oli ainoastaan kaikuja aiheuttamassa.

7.1.2003
Tutkan antennikin oli hyytynyt pakkasissa. Pyörimään saatettuna lumisateita oli alue täynnään iltayöhön saakka ja myöhemminkin hajanaisempaa lumisadetta oli vain havaittavissa.

3.1.2003
Melko paljon lintuja oli lyhyen aikaa matalalla maa-alueen yllä lentelemässä vaihtelevasti aamun sarastaessa. Aamun edetessä linnut vähenivät nopsaan, mutta auringonlaskun lähetessä lintuja oli huomattavasti maa-alueen yllä alhaalla liikkeellä. Yön tultuakin joitakin lintuja näkyi lentelemässä puolen kilometrin alapuolella.

2.1.2003
Aamuvarhaisella maa-alueen yllä näkyi jopa paljon lintuja matalalla jonkin aikaa kulkemassa pääasiassa itään päin noin 12 m/s. Päivällä muutamia lintuja oli näkyvissä ja auringonlaskun aikoihin huomattavastikin kuten myös iltayöllä.

1.1.2003
Keskiyöllä lumisadealueen ulkopuolella melko paljon lintuja näkyi sisämaassa puolen kilometrin korkeudella saakka vaihtelevasti lentelemässä, ehkä paukkujen pelottamina. Aamun sarastaessa melko runsaasti lintuja oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä, pääasiassa itään päin noin 10 m/s. Päivälläkin muutamia lintuja oli erotettavissa.


[tuoreemmat tarinat] [kesä-elokuu 2003] [syys-joulukuu 2003]

Edellisten vuosien kertomuksia:

[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]
[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen
ilmakehätieteiden osasto