Tuulian kaikuja syys-joulukuussa 2001


2.1.2002 Matti Leskinen


tuoreimmat tutkakaiut, tuoreemmat tutkakaiut
tammi-toukokuu 2001 kesä-syyskuu 2001


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

31.12.2001
Lumisateisiin liittynyttä kaikua riitti aamusta iltaan ja pidemmällekin.

30.12.2001
Päivällä sään seljettyä jokunen lintu erottui liikkeellä matalalla sekä maa- että merialueen yllä.

29.12.2001
Olennaisesti vain lumisateita oli havaittavissa eri puolilla.

28.12.2001
Aamulla heikon lumisateen reunoilla ja sisälläkin näkyi muutamia lintuja matalalla liikkeellä aika vaihtelevasti Helsingin länsipuolella. Toisaalta pinnan tuntumassa kauempana Suomenlahdella oli myös lintuja jonkin verran lentelemässä. Päivällä ja myöhemmin sadealueet olivat vain merkittävästi kaikua aiheuttamassa.

27.12.2001
Melko paljon lintuja näkyi paikallisesti liikkeellä Helsingin luoteispuolella jonkin aikaa aamulla matalalla, ilmeisesti kaakkoon päin myös melko yhtenäisesti matkaamassa noin 15 m/s. Myöhemmin lintuja oli vähemmän ja luoteesta tuli myös heikko sadealue illansuussa. Huomattavasti lintuja näkyi sen sijaan matalalla Suomenlahdella 20-40 km päässä iltaan saakka. Alkuyöllä muutamia lintuja näkyi liikkeellä puolestaan sisämaassa ja nähtävästi lähinnä itään päin menossa.

26.12.2001
Aamulla sadealue välillä oli heikompana, muttei silloinkaan muita kaikuja ollut juuri erotettavissa.

25.12.2001
Aamusta iltaan sadealue hallitsi tutkakaikuja ja hieman heikomman vaiheen jälkeen alkuyöllä sadealue jälleen vahvistui.

24.12.2001
Aamun sadealueen jälkeen muutamia lintuja näkyi liikkeellä matalalla sekä sisämaassa että Suomenlahdella. Suomenlahdella linnuilla näytti myös olleen yhtenäisemmin pyrkimystä etelään päin, mutta muuten liike oli vaihtelevaa ja lintujen määräkin väheni aika havaitsemattomaksi päivän kuluessa.

23.12.2001
Muutama lintu erottui eri puolilla liikkeellä aamuvarhaisella, ilmeisen paikallisesti lentelemässä matalalla. Muuten lintuja näkyi olennaisesti jonkin verran vain pinnan lähellä Suomenlahdella, sielläkin vaihtelevasti liikkuen. Päivällä ja illalla jonkin verran enemmän lintuja näkyi alhaalla sekä sisämaassa että merellä, mutta liike oli edelleen melko vaihtelevaa.

22.12.2001
Päiväsaikaan jokunen lintu näkyi kulkemassa matalalla vaihtelevasti ja matalalla Suomenlahdella hieman runsaammin kuin sisämaassa.

21.12.2001
Sadealueiden välissä näkyi aamulla muutama lintukin liikkeellä matalalla.

20.12.2001
Aamulla sään seljettyä muutamia lintuja erottui matalalla vaihtelevasti lentelemässä. Illansuussa joitakin lintuja näkyi myös liikkeellä matalalla.

19.12.2001
Sadealueiden välissä aamulla näkyi parinsadan metrin korkeudella muutamia lintujakin ilmassa jonkin aikaa.

18.12.2001
Muutamia lintuja näkyi aamulla aika vaihtelevasti liikkeellä sisämaassa ja Suomenlahdella matalalla. Illalla lintuja oli hieman runsaammin ja erityisesti Suomenlahdella paikallisesti huomattavastikin pinnan lähellä, mutta liike oli edelleen vaihtelevanoloista.

17.12.2001
Aamulla ja päivällä muutamia lintuja näkyi vaihtelevasti lentelemässä matalalla, Suomenlahdella pinnan lähellä hieman runsaamminkin paikoitellen. Illan hämärtyessä sisämaassa näkyi jonkin verran lintuja tulevan pohjoisesta noin 20 m/s alle puolen kilometrin korkeudella.

16.12.2001
Aamulla muutamia lintuja näkyi matalalla sekä sisämaassa että Suomenlahdella, mutta liike oli melko vaihtelevaa.

15.12.2001
Aamulla alkoi joitakin lintuja olla liikkeellä ja päivällä varsinkin matalalla Suomenlahden suunnalla lintuja oli jonkin verran erotettavissa. Liike oli kuitenkin melko vaihtelevaa ja illalla sekä iltayöllä lintuja ei enää ollut havaittavissa.

14.12.2001
Muutamia lintuja näkyi aamulla ja päivällä liikkeellä vaihtelevasti puolen kilometrin alapuolella niin maalla kuin merelläkin.

13.12.2001
Aamulla ennen sadealuetta erottui jonkin verran lintuja liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella, sisämaassa merkittävästi näytti myös suunta olleen yhtenäisesti kaakkoon päin noin 15 m/s. Päivästä alkuyöhön lintuja ei enää juurikaan ollut erotettavissa heikkojen sateiden seasta.

12.12.2001
Huomattavasti lintuja näkyi aamulla matalalla niin maalla kuin merelläkin, mutta aika vaihtelevasti liikkeellä. Aamupäivällä lintuja oli huomattavasti Suomenlahdella jonkin matkan päässä rannikosta ja ehkä jossain määrin yhtenäisemmin lounaaseen päin menossa. Myöhemmin kaiut aiheutuivat lähinnä sateista.

11.12.2001
Päivällä jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä matalalla Suomenlahdella aika vaihteleviin suuntiin.

10.12.2001
Aamulla muutamia lintuja näkyi liikkeellä alhaalla, mutta melko vaihtelevasti. Päivällä lintuja oli merellä paikoin aika tiuhassakin, ilmeisesti edelleen kuitenkin epäyhtenäisesti lentelemässä parinsadan metrin korkeudella saakka. Illemmalla lintuja sen sijaan ei enää juurikaan ollut havaittavissa.

9.12.2001
Sadealue peitti aluetta yhtenäisenä päivään saakka. Illansuussa selkiintymisen myötä myös muutamia lintuja näkyi alhaalla epämääräisesti lentelemässä.

8.12.2001
Aamulla näkyi lopulta huomattavastikin lintuja puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti lentelemässä. Päivän aikana linnut vähenivät hiljalleen ja iltayöllä laaja sadealue peitti jo alueen.

7.12.2001
Suomenlahdella pinnan lähellä muutamia lintuja näkyi liikkeellä aamuyölläkin, mutta laajemmin näitä näkyi vasta aamulla puolen kilometrin alapuolella. Lintujen kulkeminen oli kuitenkin aika vaihtelevaa. Toisaalta merenpuolella turbulenssista aiheutui edelleen hyvin heikosti erottunutta kaikua 400-500 m korkeudella. Päivällä lintuja näkyi yhä jonkin verran liikkeellä, varsinkin matalalla merellä. Illalla heikkoa lumisadetta oli lintujen sijasta tutkassa havaittavissa, alkuyöllä ei oikein sitäkään.

6.12.2001
Lintuja ilmaantui jonkin verran lentelemään puolen kilometrin alapuolella aamulla sekä sisämaassa että Suomenlahdella. Liike oli kuitenkin melko vaihtelevaa. Toisaalta turbulenssista aiheutui edelleen yöstä jatkuen heikosti kaikua puolen kilometrin korkeuden vaiheilla. Päivällä lintuja oli vähän, mutta auringonlaskun tienoilla jälleen hieman runsaammin ja myös yhtenäisemmin etelään 10-13 m/s kulkemassa, tosin ehkäpä vain merelle palailemassa. Myöhemmin lintuja oli enää vähän erotettavissa.

5.12.2001
Turbulenssista kaikua aiheutui läpi yön merkittävästi puolen kilometrin alapuolella, aamuyöllä vain parinsadan metrin korkeuden vaiheilla olleesta kerroksesta. Päivällä kaikukerros oli 300-500 m korkeudella ja meren puolella vahvempana. Lintuja näkyi aamusta alkaen myös jonkin verran, mutta melko vaihtelevasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Alkuyöllä turbulenssistakin johtunut kaiku heikkeni vähitellen eikä lintuja ollut enää havaittavissa.

4.12.2001
Aamulla lintuja ilmaantui näkyviin jonkin verran puolen kilometrin alapuolelle sekä sisämaassa että merellä, mutta liikehdintä oli vaihtelevaa ja päivän edetessä linnutkin vähenivät näkyvistä. Toisaalta noin 300-400 m korkeudella heikkoa kaikua tuli pitkin päivää kerroksesta, jossa ilmeisesti ilmassa oli tarpeeksi taitekertoimen vaihtelua lämpötilan ja kosteuden muuttuessa ylemmäksi mentäessä poikkeuksellisen nopeasti.

3.12.2001
Jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä aamupäivällä sekä sisämaassa että Suomenalhdella puolen kilometrin alapuolella, paikoin aika tiuhassakin mutta toisaalta vaihtelevasti liikkeellä. Myöhemmin lintuja ei juurikaan näkynyt.

2.12.2001
Aamulla muutama lintu näkyi liikkeellä pinnan lähellä niin sisämaassa kuin merelläkin. Aika yksittäisiä harvoja lintuja kulki edelleen päivällä iltayöhön saakka heikosta sateesta huolimatta, rannikon tuntumassa liike näkyi olleen pääasiassa länsilounaaseen 10-12 m/s.

1.12.2001
Keskiyön jälkeen muutama lintukin erottui liikkeellä matalalla pääosin ilmeisesti etelälounaaseen päin menossa, kun kaakkoisvirtauksen myötä liikkuneet sateet alkuyön jälkeen heikkenivät. Aamulla ja päivällä lintuja erottui matalalla paikoin runsaaminkin rannikon lähellä sekä maa- että merialueella. Suuri osa tuntui kuitenkin olevan enemmänkin paikallisesti liikkeellä, esimerkiksi kaatopaikkakierrosta tekemässä. Iltayöllä ja myöhemmin muutama lintu näkyi myös matalalla lentelemässä.

30.11.2001
Heikkoja sateita keskiyöstä asti oli olennaisesti vain havaittavissa.

29.11.2001
Aamuhämäristä alkaen jonkin verran lintuja näkyi sisämaassa ja rannikon tuntumassa matalalla aamupäivään saakka. Päivällä ja illalla sateiden reunoilla muutama lintu oli edelleen liikkeellä, mutta liikehdintä oli melko vaihtelevaa.

28.11.2001
Aamuhämärissä jonkin verran lintuja näkyi maa-alueen yllä matalalla kulkemassa pääasiassa lounaaseen 10-13 m/s. Illalla muutama lintu erottui puolestaan paikallisesti keskittyneinä Suomenlahdella Helsingin kaakkoispuolella epämääräisesti liikkeellä.

27.11.2001
Joitakin lintuja näkyi aamun sarastaessa liikkeellä puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä aika yhtenäisesti lounaaseen päin. Mutta myöhemmin päivällä ja alkuyöllä lähinnä vain sadealueita oli havaittavissa, muutamia lintuja näkyi toki sateiden sisälläkin hajanaisesti sekä välillä vähän tiuhemmassakin Suomenlahdella Helsingin edustalla.

26.11.2001
Aamupäivällä jonkin verran lintuja näkyi kulkevan Suomenlahden puolella melko yhtenäisesti länteen noin 15 m/s parinsadan metrin korkeudella saakka. Päivällä lintuja oli vähemmän ja epämääräisemmin liikkeellä, illalla ja iltayöllä enää vähän ja sateitakin alkoi myös taas näkyä.

25.11.2001
Lintuja oli muutama liikkeellä keskiyöllä ja aamun sarastaessa heikkojen sadealueiden joukossa jonkin verran lintuja kulki alle puolen kilometrin korkeudella maa-alueen yllä pääasiassa länsilounaaseen noin 15 m/s. Päivällä linnut vähenivät aika huomaamattomiksi. Iltayöllä muutamia lintuja näkyi jälleen liikkeellä selkeämmässä säässä.

24.11.2001
Päivällä ja joitakin lintuja erottui matalalla maa-alueen yllä lumisateiden välissä, ilmeisesti lähinnä lounaaseen päin kulkemassa noin 14 m/s. Iltayöllä lintuja oli myös muutamia liikkeellä maa-alueen yllä, mutta epämääräisemmin.

23.11.2001
Muutamia lintuja näkyi tutkassakin aamuyöllä ja aamulla lumisateiden jälkipuolella. Päivällä taas lumisadetta oli olennaisesti vain havaittavissa ja näin myös myöhemmin.

22.11.2001
Lumisadetta oli havaittavissa ainoastaan.

21.11.2001
Jonkin verran lintuja näkyi lähteneen liikkeelle sadealueen lähestyessä rannikolla aamuvarhaisella, mutta ilmeisen vaihtelevasti lennellen. Myöhemmin lähinnä lumisadetta näkyi alueella loppuvuorokauden.

20.11.2001
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja näkyi maa-alueen yllä kulkemassa pääosin ilmeisesti länteen päin 10-13 m/s puolen kilometrin alapuolella. Päivällä jonkin verran lintuja oli myös liikkeellä ja etenkin Suomenlahdella matalalla melko vaihtelevasti lentelemässä iltaan saakka. Alkuyöllä muutamia lintuja oli havaittavissa ja pääasiassa sisämaassa luoteesta tulossa noin 12 m/s alle puolen kilometrin korkeudella.

19.11.2001
Aamun lähestyessä lintuja alkoi näkyä aikaisempaa enemmän pääasiassa puolen kilometrin alapuolella heikkojen sateiden jälkipuolella, mutta varsin vähän edelleen ja epämääräisesti lentelemässä. Aamulla ja aamupäivällä muutamia lintuja näkyi liikkeellä jatkuvasti ja päivällä rakentui välillä myös paikallisia tihentymiä maa-alueen yllä mm. kaatopaikkojen seutuville. Auringonlaskun jälkeen huomattavasti lintuja kulki kilometrin alapuolella lounaaseen noin 20 m/s, mutta yön edetessä linnut vähenivät.

18.11.2001
Aamulla ja aamupäivällä muutamia lintuja näkyi kulkemassa lähinnä maa-alueen yllä matalalla ja hieman kaakkoon päin menoa oli havaittavissa 15-20 m/s. Päivän edetessä luoteesta lintuja näkyi tulevan vähän enemmänkin, mutta kokonaisuudessaan edelleen vähän. Myös paikallisia tiheämpiä lintujoukkoja näkyi välillä maa-alueen yllä, luultavasti lokkiparvista oli lähinnä kyse. Illalla ja alkuyöllä lintuja näkyi yhä muutamia liikkeellä ja aika vaihteleviin suuntiin.

17.11.2001
Muutamia lintuja näkyi aamuyölläkin edelleen liikkeellä aika vaihtelevasti. Aamulla sateita oli sen sijaan alueella. Päivällä vähän lintuja oli matalalla lentelemässä etenkin rannikon tuntumassa, mutta epämääräisesti menossa. Illalla tai alkuyöllä ei lintuja enää juurikaan ollut erotettavissa.

16.11.2001
Keskiyöstä aamuun saakka sateita näkyi kovassa tuulessa, muttei juuri muuta. Aamupäivällä selkeässä kelissä myös jonkin verran lintuja alkoi olla liikkeellä puolen kilometrin alapuolella, mutta aika epämääräisesti. Iltapäivällä lintuja näkyi paikallisesti runsaastikin parissa kohdassa, luultavasti paikallislennoilla pyörineitä lintuja kuitenkin. Iltayöllä sen sijaan alkoi näkyä yhtenäisemmin lounaaseen noin 15 m/s kulkeneita lintuja jonkin verran, etenkin maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Myöhemmin yöllä linnut vähenivät ja lentokin oli vaihtelevampaa.

15.11.2001
Muutama lintu näkyi lähinnä maa-alueen yllä matalalla kulkemassa keskiyön aikoihin vaihtelevasti ja aamuyöllä lintuja oli edelleen vähemmän, ennen sateita ja kovia tuulia. Iltapäivällä sateiden välissä lintujakin näkyi matalalla muutamia liikkeellä, vaihteleviin suuntiin. Myös alkuyöllä sateiden välissä kovassa luoteistuulessa muutamia lintuja erottui ilmassa.

14.11.2001
Aamun sarastaessa jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä matalalla Suomenlahden suunnalla ja myöhemmin aamulla myös maa-alueen yllä, mutta aika epäyhtenäisesti menossa. Iltapäivällä sisämaassa lintuparvia näkyi liikkeellä etenkin Hyvinkää-Espoonlahti-linjalla ja myöhemmin melko paljon aika yhtenäisesti pohjoisesta 20-23 m/s tulossa. Iltayöllä sen sijaan huomattavasti lintuja lähti etelälounaaseen 12-15 m/s 1,5 km korkeudella saakka. Yön edetessä sisämaassa linnut vähenivät nopsaan, mutta Suomenlahdella lintuja jatkoi matkaansa pitempään.

13.11.2001
Harvojen lintujen ja vähäisten sateiden yön jälkeen aamulla varhain lintuja oli liikkeellä huomattavastikin puolen kilometrin alapuolella, joskin aika vaihtelevasti. Päivällä sadealue oli jälleen päällä ja illan pimennyttyä muutamia lintuja näkyi kulkevan kilometrin alapuolella, pääasiassa ilmeisesti rannikon lähellä länsilounaaseen päin 12-15 m/s. Yön edetessä lintuja oli enää hyvin vähän erotettavissa.

12.11.2001
Jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella aamulla ja aamupäivällä. Pääasiassa oli kyse ilmeisesti aika paikallisesti liikehtineistä linnuista, runsaimmin lintuja näkyikin suurinpiirtein Ämmässuon kaatopaikan kohdilla. Päivällä lintuja oli vähemmän, mutta iltayöllä jälleen enemmän ja merellä myös yhtenäisempää liikettä lounaaseen/etelään 10-13 m/s oli hieman nähtävissä. Myöhemmin yöllä kuitenkin lintuja oli vähän ja epämääräisesti liikkeellä.

11.11.2001
Aamupäivällä sadealueen jälkeen jonkin verran lintuja alkoi lennellä aika vaihtelevasti, lähinnä maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa matalalla. Päivällä lintuja oli niukemmin ja sateita uudelleen alueen yllä. Alkuyöllä vain muutamia lintuja oli enää erotettavissa.

10.11.2001
Aamuyöhön saakka muutamia lintuja erottui matalalla liikkeellä pääasiassa maa-alueen yllä ja lähinnä länteen päin 12-15 m/s matkalla. Huomattavasti lintuja oli aamulla ilmassa, mutta aika vaihtelevasti liikkeellä sekä maa-alueen yllä että Suomenlahdella pääasiassa kilometrin alapuolella, mutta joitakin kahden kilometrin korkeudella asti. Päivän aikana linnut vähenivät ja iltayölläkin sateiden edellä vain vähän lintuja näkyi liikkeellä.

9.11.2001
Iltapäivällä sadealueen pohjoispuolella sisämaassa alkoi näkyä muutamia lintuja liikkeellä matalalla. Illan pimennyttyä lintuja kulki pääasiassa alle kilometrin korkeudella hieman runsaammin ja sisämaassa liike oli enmmäksen lounaaseen päin 15 m/s luokkaa, mutta merellä alkuyöllä myös pohjoiseen päin noin 10 m/s. Yön edetessä linnut vähenivät.

8.11.2001
Aamun saakka muutamia lintuja näkyi yöllä eri puolilla kilometrin alapuolella, mutta aika vaihtelevasti liikkeellä. Aamulla huomattavasti lintuja kulki puolen kilometrin alapuolella ja pääasiassa ilmeisesti lounaaseen päin 15-20 m/s. Päivällä lintuja oli vähemmän ja epämääräisemmin liikkeellä, mutta illan pimennyttyä sadealueen reunamilla sisämaassa huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä nähtävästi enimmäkseen länteen noin 15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Myöhemmin yöllä sateiden välissäkään lintuja ei juuri enää näkynyt.

7.11.2001
Sateita oli laajasti iltapäivään saakka, eikä aamuyöllä sadealueiden välissä lintujakaan juuri erottunut. Sateiden jälkeen illalla lintuja alkoi näkyä liikkeellä maa-alueen yllä ja iltayöllä huomattavastikin lintuja kulki puolen kilometrin alapuolella, pääosin länteen päin 12-15 m/s. Suomenlahden yllä lintuja ei kuitenkaan näkynyt merkittävästi myöhemmin yölläkään.

6.11.2001
Keskiyön aikoihin näkyi jonkin verran lintuja etenkin alle puolen kilometrin korkeudella aika vaihtelevasti lentämässä ja aamua kohden linnut hiljalleen vähenivät. Aamulla lintuja oli huomattavasti ilmassa ja keskimäärin myös liikettä länsilounaaseen rannikkoa myötäillen noin 12 m/s oli vähän havaittavissa enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella lentäneillä linnuilla. Ylempänä Suomenlahden yllä 1-2 km korkeudella näkyi myös muutama lintu, lähinnä lounaaseen noin 15 m/s kulkemassa. Aamupäivällä linnut vähenivät maa-alueen yllä (tutkan mittauskorkeuksista), mutta matalalla merellä lintuja oli paikoin aika runsaastikin vaihtelevasti lentelemässä. Päivällä, illalla ja iltayöllä sateita oli enää lähinnä vain havaittavissa.

5.11.2001
Aika huomattavasti lintuja kulki keskiyön tienoilla puolen kilometrin alapuolella pääasiassa etelälounaaseen 12-15 m/s. Aamuyöllä lintuja oli hieman vähemmän ja pääasiassa rannikkoa myötäilleen länsilounaaseen kulkemassa. Aamulla lintuja oli jonkin aikaa maa-alueen yllä runsaammin kilometrin korkeudella saakka menossa keskimäärin lounaaseen, vaikka vaihtelu liikkeessä olikin suurta. Aamupäivän kuluessa linnut vähenivät, mutta paikoin merialueella näkyi matalalla lintuja melko paljonkin epämääräisesti lentelemässä. Iltayöllä melko paljon lintuja kulki lounaaseen noin 15 m/s enimmäkseen maa-alueen yllä ja kilometrin alapuolella, vähän 1-2 km korkeudellakin ja Suomenlahden puolella. Yön edetessä linnut harvenivat ja liike oli epäyhtenäisempää.

4.11.2001
Muutama lintu näkyi keskiyöllä ja sen jälkeen liikkeellä aika vaihtelevasti alle kilometrin korkeudella. Aamulla lintuja näkyi maa-alueen yllä huomattavastikin melko epämääräisesti lentelemässä parinsadan metrin korkeudella saakka. Päivän kuluessa linnut niukkenivat ja iltayöllä sateita oli kaikuja aiheuttamassa. Vuorokauden lopulla sateen jälkipuolella alkoi erottua jonkin verran lintuja liikkeellä kilometrin alapuolella lounaaseen/etelään noin 12-15 m/s.

3.11.2001
Keskiyöllä ja aamuyöllä heikkoja sateita näkyi olleen kaikuja aiheuttamassa. Aamulla ja päivällä erottui myös muutamia lintuja liikkeellä ja jokunen suurehko hyönteinenkin näkyi päivällä alle puolen kilometrin korkeudella menossa itään/itäkaakkoon noin 10 m/s. Illansuussajonkin verran lintuja näkyi liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella ja iltayöllä hieman runsaammin, pääasiassa menossa lounaaseen päin 10-15 m/s. Myöhemmin yöllä linnut vähenivät lopulta aika täysin näkyvistä.
X*

2.11.2001
Vain muutamia lintuja erottui liikkeellä keskiyön tienoilla pinnan lähellä aamuyöhön saakka. Aamulla lintuja näkyi jonkin verran enemmän varsinkin maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja merellä lähellä pintaa, mutta aika epämääräisesti liikkeellä. Aamupäivällä lintuja oli maa-alueen yllä hieman enemmän, mutta yhä hyvin harvassa ja toisaalta kilometrin korkeuden tuntumassa heikkoa kaikua näkyi aiheutuneen turbulenssista rajakerroksen yläreunan aaltoillessa. Iltayöllä melko runsaasti lintuja näkyi kulkemassa länsilounaaseen noin 10 m/s kilometrin alapuolella, mutta yön edetessä linnut vähenivät ja vuorokauden lopulla niitä oli enää vain muutamia liikkeellä.

1.11.2001
Aamulla sadealueiden välissä jonkin verran lintuja näkyi epämääräisesti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella, merellä paikallisesti melko paljonkin pinnan lähellä. Alkuyöllä sateen jälkeen lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä, nopeus oli hyvin vaihteleevaa ja korkeus enimmäkseen alle kilometrin.

31.10.2001
Sateissa olleen tauon aikana aamulla ja aamupäivällä lintuja näkyi pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella muutamia epämääräisesti liikkeellä, Suomenlahdella aamupäivällä paikallisesti melko paljonkin. Päivästä alkaen sadetta oli jälleen runsaasti, eikä iltayön kapeassa rakosessakaan lintujakaan juuri näkynyt.

30.10.2001
Huomattavasti lintuja kulki edelleen keskiyön aikaan maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja pääasiassa lounaaseen/länteen 10-13 m/s. Suomenlahdella lintuja näkyi harvemmassa ja suunta oli pääasiassa etelään. Aamuyöllä sateet olivat jo lintuja merkittävämmin kaikuja aiheuttamassa ja aamulla yhtenäinen sadealue kattoi tienoon.

29.10.2001
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintuja näkyi jonkin verran lenetelmässä isommissa sadealueiden välisissä aukoissa. Aluksi etelä tai lounas olivat myös melko yhtenäisesti suuntana, mutta myöhemmin liike oli hajanaisempaa. Aamun lähestyessä ja sään ollessa laajemmin selkeää lintuja oli huomattavasti kulkemassa alle kilometrin korkeudella maa-alueen yllä pääosin lounaaseen ja Suomenlahdella etelään 12-15 m/s. Aamulla lintuja näkyi myös huomattavasti ilmassa, mutta liike oli epämääräisempää, rannikon lähellä kuitenkin pääasiassa lounaaseen rantaviivaa seuraillen. Huomattavasti hyönteisiäkin näytti lähtevän liikkeelle aamupäivällä sadealueen liepeellä puolen kilometrin alapuolella kaakkoon 8-10 m/s ja suurehkoja hyönteisiä erottui joukossa hyvin harvassa. Myöhemmin päivällä turbulenssi lienee ollut pääasiassa heikkojen kaikujen syynä.
Illan hämärtyessä lintuja alkoi jälleen näkyä jonkin verran liikkeellä 2 km alapuolella ja puolen kilometrin alapuolella huomattavimmin, mutta aika epämääräisesti kulkemassa. Iltayöllä melko paljon lintuja oli muuttamassa keskimäärin etelään 12-15 m/s, pääosa kilometrin alapuolella ja harvassa 2-3 km korkeudella saakka. Lisäksi suurehkoja hyönteisiä näkyi lähteneen harvassa muutaman sadan metrin korkeudella Suomenlahden puolella kaakkoon 8-10 m/s. Yön edetessä linnut harvenivat ja toisaalta maa-alueen yllä suuntana alkoi olla lounas etelän sijasta.
X*

28.10.2001
Sateen jälkeen aamulla näkyi muutamia lintuja 2 km korkeuden tuntumassa saakka liikkeellä varsinkin meren puolella, suunta vaihteli paljon, mutta ilmeisesti koilliseen ja pohjoiseen pääasiassa oli pyrkimystä noin 10 m/s. Aamupäivällä rannikon lähellä ja Suomenlahdella jonkin verran lintuja oli kulkemassa pääasiassa nähtävästi länteen noin 20 m/s. Alle puolen kilomtrin korkeudella kulki myös joitakin suurehkoja tai pienempiä hyönteisiä itäkoilliseen 10-13 m/s lähinnä maa-alueen yllä ja myös iltapäivällä sadealueiden välissä. Yön alkaessa lintuja näkyi lähtevän maa-alueella itään päin noin 20 m/s kahden kilometrin alapuolella hyvin harvassa. Myöhemmin yöllä hieman runsaammin lintuja kulki pääasiassa etelään noin 10 m/s.
X*

27.10.2001
Vain muutamia lintuja näkyi keskiyöstä aamuun aikana sateiden ohella. Aamupäivällä lintuja oli jonkin verran matalalla lentelemässä epämääräisesti. Myöhemmin lintujakaan ei juuri erottunut ja alkuyöllä sadealuekin oli jo päällä.

26.10.2001
Aamuyöllä ja aamulla näkyi muutamia lintuja vaihtelevasti lentelemässä maa-alueen yllä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Päivällä oli mahdollisesti myös joitakin pienehköjä ja vähän isompiakin hyönteisiä lähtenyt tuulen mukana puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 7-10 m/s. Lintuja ei juuri näkynyt lisää iltayölläkään liikkeellä.
X*

25.10.2001
Sateiden vähennyttyä aamuyöllä erottui kilometrin alapuolella maa-alueen yllä myös muutamia lintuja ja pyrkimystä länsilounaaseenkin vastatuulessa näkyi jonkin verran olleen. Myös aamulla lintuja oli jonkin verran liikkeellä. Päivällä ja illalla sateita oli etenkin Suomenlahden suunnalla ja rannikolla eikä lintujakaan paljon erottunut näiden välissä tai kauempana sisämaassakaan selkeämmällä alueella. Iltayöllä sateen edellä lintuja näkyi myös aika vähän maa-alueen yllä lentelemässä.

24.10.2001
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintuja oli vähän liikkeellä lounaaseen 15-20 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella. Aamun lähetessä lintuja tuli näkyviin enemmän ja maa-alueen yllä melko runsaasti lintuja näkyi klo 7 tienoilla 2 km korkeudella saakka alempana epämääräisemmin ja ylempänä yhtenäisemmin lounaaseen päin menossa. Jonkin verran myös Suomenlahden ylittäjiä näkyi aamulla liikkeellä. Päivällä huomattavasti lintuja oli lentelemässä Suomenlahdella matalalla aika vaihtelevasti. Vain muutamia lintuja näkyi liikkeellä alkuyöllä epämääräisesti kilometrin alapuolella.

23.10.2001
Lintuja oli keskiyön aikoihin enää melko harvassa liikkeellä kilometrin alapuolella ja keskimäärin etelälounaaseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamuyöllä linnut edelleen vähenivät, kunnes aamun lähetessä maa-alueen yllä lintuja alkoi olla enemmän ja myö parin kilometrin korkeudella saakka ja auringonnousun lähestyessä lintuja kulki enemmänkin jo Suomenlahden yllä kuin sisämaassa. Aamulla lintuja oli melko paljon näkyvissä 2 km korkeudella saakka Suomenlahden puolella, pääosa menossa länteen päin noin 12 m/s ja osa myös etelään päin. Aamupäivän lopulla lintuja oli enää aika vähän näkyvissä. Iltayöllä lintuja lähti jälleen melko runsaasti muuttamaan alle 2 km korkeuksilla ja keskimäärin etelälounaaseen 15-20 m/s. Yön edetessä lintuja oli aika tasaisesti 3 km korkeudella saakka ja suunta oli suurinpiirtein lounaaseen, mutta vähitellen linnut niukkenivat ja pääosa alkoi kulkea kilometrin alapuolellakin enää melko harvassa.

22.10.2001
Aamulla sateiden välissä näkyi lintuja liikkeellä jonkin verran ja aamupäivällä huomattavastikin. Lounaaseen päin pyrkimys näytti olleen vallalla. Suurehkoja hyönteisiä näkyi myös hyvin harvassa menossa etelään noin 10 m/s alle puolen kilometrin korkeudella päivällä, aluksi varsinkin rannikolta Suomenlahdelle, muttamyöhemmin myös sisämaasta. Iltaan tultaessa hyönteiset hiljalleen katosivat. Alkuyöllä lintuja muutti runsaasti keskimäärin etelälounaaseen 20-25 m/s kolmen kilometrin korkeudella saakka, mutta pääosa alle 2 km korkeudella. Kuitenkin klo 24 lähestyessä lintuja oli enää lähinnä vain kilometrin alapuolella ja sielläkin harvemmassa.
X*

21.10.2001
Lintuja näkyi runsaasti muuttamassa keskiyön aikaan maa-alueen yllä ja rannikolla länsilounaaseen noin 15 m/s kilometrin alapuolella. Ylempänä 1-2 km korkeudelal sekä Suomenlahdella lintuja sen sijaan kulki melko harvassa. Aamuyön aikana linnut vähenivät hiljalleen. Aamulla Suomenlahdella näkyi runsaasti lintuja aika epämääräisesti liikkeellä jonkin matkan päässä rannikolta ja sisämaassa puolestaan huomattavasti lintuja oli yhtenäisemmin liikkeellä länteen 10-15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Aamupäivän kuluessa linnut vähenivät ja päivällä lintuja näkyi aika vähän ja nekin vaihtelevasti liikkeellä. Iltayöllä lintuja oli huomattavasti ilmassa maa-alueen yllä pääasiassa kilometrin alapuolella, mutta liike oli sangen epäyhtenäistä, aluksi kuitenkin merkittävimmin länteen päin 10 m/s luokkaa. Myöhemmin yöllä sateet edelleen vähensivät lintuja.

20.10.2001
Alkuyöhön verrattuna lintuja oli keskiyöllä liikkeellä paljon vähemmän, mutta kuitenkin melko runsaasti noin kilometrin korkeudella saakka menossa lounaaseen 20-25 m/s. Aamuyöllä myös 1-2 km korkeudella alkoi olla uudelleen huomattavasti lintuja muuttamassa ja aamua kohden linnut vähenivät hiljalleen. Aamulla lintuja näkyi melko paljon muuttamassa keskimäärin etelälounaaseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella ja Suomenlahden yllä kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamupäivällä lintuja näkyi enää harvassa puolen kilometrin alapuolella ja liike näytti olleen enimmäkseen lounaaseen Suomenlahdella, maa-alueen yllä sen sijaan epämääräisempää. Suurehkoja hyönteisiä näkyi iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa hyvin harvassa etelään 2-5 m/s ja hieman näköjään luode-kaakko-akselin mukaan suuntautuneina. Päivällä lintuja oli aika vähän liikkeellä ja epämääräisesti, mutta iltayöllä hyvin paljon lintuja muutti maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa kilometrin alapuolella länteen/länsilounaaseen 15-18 m/s. Ylempänä 1-2 km korkeudella ja Suomenlahdella yleensä kahden kilometrin alapuolella lintuja kulki harvemmassa. Yön edetessä linnut hieman vähenivät.
X*

19.10.2001
Lintuja muutti runsaasti edeleen keskiyöllä ja aamuyöllä harventuen hiljalleen. Suunta oli pääasiassa alhaalla lounaaseen noin 13 m/s ja ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka etelälounaaseen/etelään 15-20 m/s. Aamun lähetessä lintuja oli jo aika vähän, kunnes aamun sarastaessa maa-alueella tuli pohjoisluoteesta/pohjoisesta runsaasti lintuja 10-12 m/s kilometrin alapuolella. Myös huomattavasti lintuja näkyi aamulla ja Suomenlahden ylikin linnut näkyivät paljolti jatkaneen, vaikka lento sillä suunnalla oli hyvin epäyhtenäistä. Puoltapäivää lähestyttessä näkyi enää vain muutamia lintuihin liittyneitä kaikuja. Aamupäivällä erottui myös muutamia suurehkoja hyönteisiä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella kaakkoon noin 10 m/s ja päivällä ilmeisesti pienempiäkin hyönteisiä oli huomattavasti liikkeellä. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät. Iltayöllä lintuja lähti muuttamaan. Kahden kilometrin alapuolella lintuja oli runsaasti ja harvassa 4 km korkeudella saakka ja liike oli keskimäärin lounaaseen 20-25 m/s. Yön edetessä linnut vähenivät, mutta kilometrin alapuolella niitä kulki edelleen runsaasti.
X*

18.10.2001
Keskiyön aikoihin runsaasti lintuja kulki maa-alueella kilometrin alapuolella rannikkoa seuraillen länsilounaaseen 12-15 m/s ja melko paljon lintuja näkyi 1-3 km korkeudella menossa etelälounaaseen 17-20 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät ja myös lentokorkeudet olivat pääasiassa alle 2 km. Aamulla ja aamupäivällä melko runsaasti lintuja oli aluksi maa-alueen ylläkin ja etenkin Suomenlahden yli menossa. Rannikon tuntumassa lintujen liike oli pääasiassa rannikkoa myötäillen lounaaseen, mutta Suomenlahdella linnut kulkivat etelään 13-18 m/s noin kahden kilometrin korkeudella saakka. Myös joitakin suurehkoja tai isoja hyönteisiä näkyi aamulla puolen kilometrin alapuolella menossa kaakkoon noin 5 m/s. Päivällä heikkoa sadetta ilmeisesti yritti pilvikerroksesta maahan saakka päästä, mutta illalla myös jonkin verran hyönteisiä näytti olevan ilmassa 700 m korkeudella saakka menossa eteläkaakkoon 4-7 m/s. Samalla lintuja alkoi olla liikkeellä etelälounaaseen noin 15 m/s kilometrin alapuolella.
Lintuja muutti hyvin runsaasti alkuyöllä lounaaseen 15-20 m/s, pääasiassa alle kahden kilometrin korkeudella, mutta harvemmassa 4 km korkeudella saakka. Suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa ja luultavasti pienempiä tiheämmässä puolen kilometrin alapuolella etelään 4-6 m/s Suomenlahden suunnalla rannikosta.
XX*

17.10.2001
Huomattavasti lintuja näkyi keskiyön aikaan maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella ja yleisesti ilmeisesti lounaaseen päin menossa 10-13 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät ja aamun heikon sateen aikaan niitä ei juurikaan ollut erotettavissa. Aamupäivällä sateiden välissä näkyi liikkeellä suurehkoja hyönteisiä harvassa 700 m alapuolella menossa kaakkoon noin 5 m/s, etenkin rannikolta Suomenlahden suunnalla. Myös lintuja näkyi sateen reunamilla keskittyneinä melko paljonkin, mutta kovin yhtenäistä liike ei ollut, osin sateiden väistelyn takia varmaankin. Päivällä sadealue aiheutti kaikuja iltaan saakka. Alkuyöllä sadealueen rakoiltua lintuja näkyi melko paljon liikkeellä länsilounaaseen noin 12 m/s kilometrin alapuolella ja myöhemmin lintuja kulki runsaasti kilometrin alapuolella etenkin maa-alueen yllä. Toisaalta melko paljon lintuja oli liikkeellä myös 1-2,5 km korkeudella etelälounaaseen/etelään 15-18 m/s.
X*

16.10.2001
Keskiyön aikoihin lintuja näkyi melko runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella, vaihtelevasti mutta pääasiassa länteenpäin noin 10 m/s menossa. Ylempänä lintuja kulki harvemmassa keskimäärin lounaaseen. Aamuyöllä linnut vähenivät ja aamulla varsin vähän lintuja näkyi liikkeellä, enimmäkseen lounaaseen noin 12 m/s pyrkimässä. Aamupäivällä suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa puolen kilometrin alapuolella liikkeellä koilliseen noin 10-12 m/s. Myöhemmin päivällä ja illalla hyönteisiä näytti myös olevan vähän liikkeellä ja virtaus kääntyi 10-15 m/s itäkoilliseen vieväksi. Alkuyöllä lintuja oli huomattavasti maa-alueen yllä kilometrin alapuolella vaihtevasti lentelemässä, mutta muuten vähän.
X*

15.10.2001
Lintuja muutti keskiyöllä yhä runsaasti kolmen kilometrin alapuolella lounaaseen 15-18 m/s, mutta aamuyöllä linnut harvenivat ja puolen kilometrin yläpuolella niitä alkoi olla aamun lähestyessä enää melko harvassa. Aamulla melko paljon lintuja kulki eteläkaakkoon 15-18 m/s 1-3 km korkeudella, mutta alempana liike oli vaihtelevampaa. Aamupäivän kuluessa linnut jälleen vähenivät. Päivällä joitakin suurehkoja hyönteisiä näytti puolestaan ilmaantuvan puilen kilometrin alapuolelle hitaasti länteen päin liikkeellä, etenkin merenpuolella rannikkoa. Iltayöllä lintuja oli liikkeellä enenevästi ja alle puolen kilometrin korkeudella maa-alueen yllä lopulta runsaastikin. Liike oli kuitenkin varsin vaihtelevaa alhaalla, mutta ylempänä harvemmassa olleet linnut kulkivat yhtenäisemmin länsilounaaseen 10-13 m/s pääasiassa kahden kilometrin alapuolella.
X*

14.10.2001
Lintuja muutti hyvin runsaasti keskiyöllä ja aamuyöllä vähäisten sateiden välissäkin 3 km korkeudella saakka. Kilometrin alapuolella Suomenlahdella liike oli etelään 12 m/s luokkaa ja 1-3 km korkeudella pääasiassa kaakkoon 15-18 m/s. Aamua kohden Suomenlahdella sateet häiritsivät enemmän lintujan muuttamista, mutta aamulla selkeämmässä säässä lintuja muutti edelleen runsaasti etelään noin 15 m/s 3 km korkeudella saakka. Päivän kuluessa linnut vähenivät ja toisaalta liikekin oli vaihtelevampaa. Päivällä hyönteisiä oli jopa melko paljon ilmassa pääasiassa kilometrin alapuolella menossa aluksi etelälounaaseen ja myöhemmin etelään 2-5 m/s. Suurehkojen hyönteisten osuus oli pitkin päivää kaiussa merkittävää. Illalla virtaus oli etelään 4-7 m/s ja hyönteisiä kulki melko harvassa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä edelleen harvemmasssa kulkeneiden hyönteisten liike oli etelälounaaseen, mutta pian niitä oli vaikeaa erottaa hyvin runsaan lintumuuton keskeltä. Lintuja oli alkuyöllä hyvin runsaasti 3 km korkeudella saakka menossa lounaaseen 15-20 m/s ja lisäksi harvemmassa 4 km korkeudella asti kulkemassa etelään jopa 25 m/s nopeudella.
X*

13.10.2001
Myöhään aamuyöllä sateen jälkeen jonkin verran lintuja näkyi kilometrin alapuolella lähinnä maa-alueen yllä vaihtelevasti liikkeellä. Aamulla lintuja näkyi paikallisesti melko paljonkin sadealueiden reunamilla. Päivällä suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa liikkeellä itäkaakkoon/kaakkoon 4-7 m/s kilometrin alapuolella pienempien hyönteisten joukossa iltaan saakka. Illalla myös melko paljon lintuja lähti muuttamaan etelään ja iltayöllä hyvin runsaasti lintuja meni Suomenlahdella 0,5-2 km korkeudella etelään/eteläkaakkoon noin 12 m/s. Alempana ja ylempänä lintuja kulki harvemmassa. Myöhemmin yöllä rannikon lähellä linnut kulkivat kilometrin alapuolella toisaalta paljolti lounaaseen päin rannikkoa seuraillen.
X*

12.10.2001
Runsaasti lintuja muutti aamuyöhön saakka 3 km korkeudella saakka, pääasiassa sadekuurojen ulkopuolella. Pinnan lähellä keskiyön aikoihin linnut kulkivat rannikon tuntumaan keskittyneinä länsilounaaseen, mutta muuten keskimäärin etelään 12-15 m/s. Myös jonkin verran lähinnä suurehkoja hyönteisiä oli välillä erotettavissa lintujen ja sateiden välissä liikkeellä etelään 3-5 m/s kilometrin alapuolella. Aamulla lintuja oli hieman harvemmassa, mutta alussa edelleen paljon liikkeellä 3 km korkeudella asti etelään noin 15 m/s. Hyvin harvassa kulkeneita isoja hyönteisiäkin näkyi aamulla klo 6-7 0,5-1 km korkeudella tulossa luoteesta noin 7 m/s. Myöhemmin aamulla sen sijaan pienempiä hyönteisiä näkyi huomattavasti liikkeellä kilometrin alapuolella ja aamupäivällä melko tiheässäkin puolen kilometrin korkeudella menossa kaakkoon noin 5 m/s. Linnut sen sijaan vähenivät aamupäivän aikana hiljalleen.
Päivälläkin huomattavasti lintuja näkyi menossa Suomenlahden yli etelään kilometrin alapuolella noin 13 m/s. Lisäksi joitakin lintuja näkyi kauempana Suomenlahden yllä 1-2 km korkeudella kulkemassa kaakkoon noin 20 m/s. Iltapäivällä kuitenkin lintuja oli yleisesti varsin vähän liikkeellä, joitakin ilmeisen paikallisia tihentymiä lukuunottamatta. Muutama iso hyönteinen erottui puoliltapäivin 1-2 km korkeudella liikkeellä itäkaakkoon noin 7 m/s, samalla kun pienempiä hyönteisiä kulki melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella myös itäkaakkoon 5-8 m/s. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät ja illalla sateiden välissä ei juuri hyönteisiä enää voinut erottaa. Lintuja näkyi paikallisesti runsaasti alkuyöllä sateen pienissä raoissa.
XX*

11.10.2001
Lintuja oli liikkeellä runsaasti maa-alueen yllä kahden kilometrin alapuolella vielä keskiyön aikaankin ja hitaasti länteen/lounaaseen päin kulkeminen näkyi olevan yleisintä pinnan lähellä. Ylemmissä kerroksissa ja Suomenlahdella lintuja sen sijaan kulki harvemmassa kaakkoon 5-8 m/s. Suurehkoja hyönteisiä oli myös joitakin erotettavissa puolen kilometrin alapuolella liikkeellä koilliseen noin 7 m/s. Aamuyöllä ja aamulla sateet olivat pääasiassa kaikuja aiheuttamassa, vaikka näiden välissä myös lintuja näkyi jonkin verran ja muutamia suurehkoja tai isoja hyönteisiäkin oli erotettavissa kilometrin alapuolella.
Päivällä isomman sadealueen jälkipuolella melko paljon hyönteisiä, merkittävimmin kaiun kannalta isoja ja suurehkoja, kulki kilometrin alapuolella länteen 5-8 m/s ja samalla myös lintuja näkyi melko runsaasti rannikon tuntumassa alle puolen kilometrin korkeudella liikkeellä länsilounaaseen noin 15 m/s. Hyönteisiä oli liikkeellä melko runsaasti kilometrin tuntumassa saakka pitkin päivää ja virtaus kääntyi vähitellen lounaaseen vieväksi. Ajoittain sadekuurot vähensivät hyönteisiä, joissa ilmeisesti pienehköjen tai pienten hyönteisten osuus oli aamusta poiketen merkittävin. Iltayöllä hyönteisiä oli alkuksi liikkeellä edelleen melko paljon ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa 1,2 km korkeudella saakka virtauksen ollessa lounaaseen 4-7 m/s. Myöhemmin hyönteisiä ei kuitenkaan juuri erottunut.
Alkuyöllä lintuja muutti hyvin runsaasti kahden kilometrin alapuolella. Pinnan lähellä lintujen liike oli rannikkoa seuraillen länsilounaaseen 12-15 m/s, mutta ylempänä etelään noin 15 m/s. Yön edetessä sateet häiritsivät lintujen muuttoa jonkin verran, mutta selkeillä alueilla lintuja kulki edelleen hyvin runsaasti, sateiden sisälläkin huomattavasti.
XX*

10.10.2001
Keskiyön aikaan matalalla maa-alueen yllä oli liikkeellä melko paljon lintuja vaihtelevasti, mutta yleisimmin ilmeisesti melko hitaasti lounaaseen päin rannikkoa seuraillen. Sen sijaan ylempänä 1-2 km korkeudella lintuja kulki melko runsaasti pääasiassa itään 20-25 m/s, osin pilvikerroksen häiritsemänäkin. Aamuyöllä lintujen liike pinnan lähellä maa-alueen yllä oli sekavampaa ja ylempänä lintuja oli harvassa. Aamun lähetessä lintuja näkyi melko runsaasti kokonaisuudessaan kahden kilometrin korkeudella saakka ja keskimäärin liike oli eteläkaakkoon 15-18 m/s. Sateet vähensivät aamulla melko vilkkaana jatkunutta lintujen muuttoa. Iltayölllä sateiden välissä ilmaan nousi myös jonkin verran hyönteisiä, joitakin suurehkojakin mukana, liikkeelle koilliseen 6-8 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Myöhemmin myös lintuja oli runsaasti maa-alueen yllä kahden kilometrin korkeudella saakka, pääasiassa länteen/lounaaseen noin 5 m/s kulkemassa. Toisaalta Suomenlahden yli lintuja kulki myös huomattavasti ja näillä suunta oli kaakkoon 5-8 m/s nopeudella.
X*

9.10.2001
Lintuja näkyi jonkin verran keskiyöllä ja aamuyöllä alle puolen kilometrin korkeudella ja toisaalta pilvikerroksen yllä 1-2 km korkeudella aika vaihtelevasti liikkeellä. Aamulla sadepilvet olivat paksumpia ja lähinnä vain sateet tutkalla havaittavissa. Päivällä sään seljettyä suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa tai hyvin harvassa itäkoilliseen 15-18 m/s enimmäkseen alle puolen kilometrin korkeudella, mutta joitakin jopa isoja hyönteisiä erottui 1,5-2 km korkeudella menossa itään noin 18 m/s. Iltapäivällä hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella hieman enemmänkin ja toisaalta lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli koilliseen aluksi 10-13 m/s, mutta illalla enimmillään jo yli 15 m/s. Iltayöllä hyönteisiä oli melko tiheässä puolen kilometrin korkeudella saakka ja virtaus vei itäkoilliseen 10-15 m/s. Yön edetessä lintuja näkyi melko runsaasti liikkeellä alle puolen kilometrin korekudella maa-alueen yllä vaihtelevasti. Suomenlahdella lintuja kulki toisaalta aluksi harvassa itäkaakkoon noin 20 m/s parin kilometrin korkeudella saakka, mutta myöhemmin yöllä 1-2 km korkeudella ja samalla alapilvikerroksen yllä lintuja oli melko paljon liikkeellä itään 25 m/s luokkaan nousseella nopeudella.
XX*

8.10.2001
Maa-alueen yllä kulki keskiyön aikaankin vielä paljon lintuja puolen kilometrin alapuolella länsiluoteeseen/länteen 15-20 m/s, mutta aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät. Aamulla ja aamupäivällä lintuja näkyi toki muutamia, mutta lähinnä vain sateita oli merkittävästi kaikua aiheuttamassa. Päivällä sateiden välissä näkyi hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä parinsadan metrin korkeudella asti liikkeellä pohjoiskoilliseen noin 5 m/s. Illalla ja alkuyöllä ilmeisesti lähinnä sumupilvet/tihkusateet olivat tutkalla havaittavissa, mutta välillä myös huomattavasti lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella aika vaihtelevasti liikkeellä maa-alueen yllä.
X*

7.10.2001
Sateiden välissä ja vähän sisälläkin näkyi keskiyön aikaan lintuja liikkeellä kilometrin alapuolella hyvin runsaasti rannikon tuntumassa länteen 15-20 m/s ja ylempänä harvemmassa 2-3 km korkeudella saakka lounaaseen noin 10 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät ja aamuvarhaisella lintuja kulki aika harvassa länsilounaaseen sateiden ulkopuolella. Myöhemmin aamulla Suomenlahdella näkyi huomattavasti lintuja muuttamassa lounaaseen noin 12 m/s 2 km alapuolella. Toisaalta suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa puolen kilometrin korkeudella asti länteen 6-9 m/s, kun melko paljon lintuja kulki matalalla rannikkoa seuraillen länsilounaaseen 15-20 m/s.
Aamupäivällä ennen sateita melko paljon hyönteisiä, suurehkoja suuri osa, kulki puolen kilometrin alapuolella länsiluoteeseen 5-8 m/s ja lintuja näkyi vähenevästi liikkeellä Suomenalhden yli etelään 10-13 m/s. Sateiden välissä iltapäivällä suurehkoja hyönteisiä oli myös jonkin aikaa ilmassa melko tiheässä puolen kilometrin korkeudella saakka ja samoin illalla harvassa, muutaman ison hyönteisen kanssa. Tällöin myös Suomenlahden yli itäkaakosta saattoi tulla jonkin verran hyönteisiä, vaikka maa-alueen yllä hyönteisiä olikin runsaammin. Iltayöllä lintuja kulki puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä hyvin paljon länsiluoteeseen 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella, mutta ylempänä lintuja oli hyvin harvassa, ilmeisesti myös pilvikerroksen yllä.
XX**

6.10.2001
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintuja oli edelleen runsaasti muuttamassa kahden kilometrin korkeudella saakka ja varsinkin merellä 0,5-0,7 km korkeudella ehkä pilvikerroksen takia lintuja ei näkynyt lainkaan. Pinnan lähellä liike oli lounaaseen ja ylempänä etelään 12-15 m/s. Aamua kohden linnut vähenivät hiljalleen, mutta toisaalta aamulla lintuja lähti uudelleen liikkeelle runsaasti etelään noin 15 m/s 2 km korkeudella asti ja pinnan lähellä maa-alueella oli aluksi paikoin hyvin runsaasti lintuja ilmassa. Lisäksi isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi näkyä ilmassa kilometrin alapuolella hyvin harvassa ja aamupäivällä näitä oli melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella menossa eteläkaakkoon 4-7 m/s ja ylempänä kilometrin alapuolella harvemmassa 11 m/s nopeudella saakka. Rannikolta meren puolella hyönteisiä oli jopa runsaasti pinnan lähellä havaittavissa ja toisaalta isommilla hyönteisillä oli myös selvää suuntautumista koillinen-lounas-akselin mukaan Aamupäivän aikana linnut sen sijaan vähenivät, vaikka päivälläkin lintuja näkyi tasaisesti hyvin harvassa menossa etelään noin 15 m/s.
Päivän aikana hyönteisiä näkyi edelleen aika paljon puolen kilometrin alapuolella menossa eteläkaakkoon, iltaa kohden hiljalleen vähenevästi. Iltayöllä lintuja muutti hyvin runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella maa-alueella ja rannikon tuntumassa lounaaseen 11-14 m/s. Samalla myös suurehkoja ja pienempiä hyönteisiä näkyi edelleen melko paljon liikkeellä rannikolta merellä päin puolen kilometrin alapuolella ja sisämaassa lähinnä vain puolen kilometrin korkeuden vaiheilla. Yön edetessä lännestä lähestyneen sateen edellä lintuja muutti edelleen kilometrin alapuolella hyvin runsaasti rannikon tuntumassa länsilounaaseen noin 15 m/s luokkaa olleella nopeudella.
XX*

5.10.2001
Keskiyön tienoilla lintuja alkoi tulla runsaasti kilometrin alapuolella pohjoisluoteesta kilometrin alapuolella ja aamuyöllä myös lintuja meni jo Suomenlahden ylikin runsaasti eteläkaakkoon noin 12 m/s. Lisäksi lintuja kulki harvassa 1-3 km korkeudella kaakkoon. Aamun sarastaessa lintuja oli alle kilometrin korkeudella harvemmassa ja toisaalta suunta oli etelään. Myöhemmin aamulla sisämaasta linnut olennaisesti häipyivät tutkan näkyvistä, mutta Suomenlahden yli rannikolta lähti runsaasti lintuja keskimäärin eteläkaakkoon 17-20 m/s, meren yllä 1-3 km korkeudella kulkien. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä lähti liikkeelle ja varsinkin rannikolta meren puolella näitä oli melko tiheässäkin puolen kilometrin alapuolella kulkemassa kaakkoon 6-8 m/s.
Päivällä lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki edelleen puolen kilometrin alapuolella melko paljon ja 0,5-1 km välillä hyvin harvassa. Virtaus oli kaakkoon 6-10 m/s ja toisaalta hyönteisillä oli havaittavissa vahvaa omaa suuntautumista lounas-koillinen-akselin mukaan. Iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella virtaus oli itään/itäkaakkoon 5-8 m/s ja hyönteisiä oli melko runsaasti, suurehkojen ja isojen hyönteisten osuus oli kaiussa merkittävä. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä liikkui toisaalta hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka, hieman keskittyneinäkin 1-1,5 km korkeudelle ja suuntautuneina pohjoinen-etelä-akselilla matkalla kaakkoon noin 12 m/s. Illan hämärtyessä huomattavasti lintuja lähti eteläkaakkoon noin 18 m/s 1-2 km korkeudella Suomenlahden yli ja sisämaassa lintuja näkyi myös tulossa alle puolen kilometrin korkeudella pohjoisesta. Alkuyöllä lintuja muutti hyvin runsaasti kahden kilometrin alapuolella eteläkaakkoon/etelään 10-15 m/s. Yön edetessä lintuja muutti maa-alueen yllä hyvin runsaasti klo 23 jälkeen pinnan läheltä 2,5 km korkeudella saakka, mutta merellä 0,5-3 km korkeudella pääasiassa, ilmeisesti pilvikerroskin haittasi merellä luoden noin puolen kilometrin korkeudelle linnuttoman vyöhykkeen. Liike oli etelään 12 m/s luokkaa.
XX*

4.10.2001
Aika paljon lintuja näkyi liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella keskiyön aikoihin, keskimäärin pyrkimyksenä näytti olevan päästä kaakkoon noin 15 m/s myös harvemmassa kahden kilometrin korkeudella saakka ja Suomenlahdellakin. Aamuyöllä linnut vähenivät hiljalleen. Aamuvarhaisella melko runsaasti lintuja lähti liikkeelle kilometrin alapuolella sisämaassa etelään noin 10 m/s, Suomenlahden yli kuitenkin lintuja kulki aluksi niukasti, mm. Porkkalanniemen syrjältä. Myöhemmin aamulla lintuja lähti rannikolta laajalti eteläkaakkoon/kaakkoon 15-20 m/s Suomenlahden pienten sadekuurojen vähän häiritessä alle kahdenkilometrin korkeudella merellä kulkeneita lintuja. Aamupäivän kuluessa suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä nousi itäkoilliseen 10-12 m/s vieneeseen virtaukseen harvassa puolen kilometrin alapuolelle. Puoliltapäivin maa-alueen yllä hyönteisiä oli parinsadan metrin korkeudella asti melko tiheässäkin, mutta iltapäivällä sadekuurojen myötäkin hyönteisiä oli liikkeellä jälleen vain harvassa.
Illan kuluessa hyönetsiet hävisivät havaittavista lähes kokonaan, mutta iltayöllä joitakin kookkaita ja suurehkoja hyönteisiä kulki etupäässä puolen kilometrin alapuolella itään 10-13 m/s. Alkuyöllä lintuja näkyi melko runsaasti maa-alueen yllä parinsadan metrin korkeudella saakka, mutta varsin vaihtelevasti liikkeellä. Suomenlahdella hyvin harvassa kulkeneet linnut suuntasivat toisaalta yhtenäisemmin itään 20 m/s luokkaa olleella nopeudella.
XX*

3.10.2001
Sateiden jälkeen isoja hyönteisiä näkyi enää vähän keskiyön aikaan liikkeellä itään 27-30 m/s. Lintujakin oli tuolloin vielä harvassa, mutta aamuyöllä lintuja tuli enemmän ilmaan lähinnä kilometrin alapuolelle, mutta liike oli aika vaihtelevaa. Aamulla sen sijaan Suomenlahden yli kaakkoon 22-25 m/s lähti huomattavasti lintuja noin kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi ilmaan ja maa-alueella näitä oli jopa melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella. Virtaus oli itään 10-13 m/s ja lintuja näkyi muuttavan Suomenlahden yli kaakkoon harvassa 1,5 km alapuolella.
Päivällä rullapyörteet keskittivät hyönteisiä runsaasti tuulensuuntaisiin jonoihin 700-900 m korkeudelle saakka virtauksen viedessä edelleen suurinpiirtein itään/itäkoilliseen 10-14 m/s ja rannikolla iltapäivällä merituuli näytti kääntävän alhaall virtauksen lounaasta tulevaksi. Kookkaita hyönteisiä näkyi myös 1,5-2 km korkeudella muutamia. Iltaa kohden hyönteiset hiljalleen vähenivät. Auringonlaskun aikoihin pienempiä hyönteisiä kuitenkin oli välillä melko paljon puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä sateiden edellä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli hyvin harvassa liikkeellä itäkoilliseen 10-14 m/s kilometrin alapuolella ja myös lintuja oli kilometrin alapuolella huomattavasti, keskimäärin itään 23-28 m/s luokkaa olleella nopeudella. Myöhemmin sateen jälkeen hyönteisiä ei juuri ollut havaittavissa ja lintuja kulki harvassa kahden kilometrin alapuolella, Suomenlahdella itäkaakkoon noin 25 m/s.
XX*

2.10.2001
Aamuyöllä ison sadealueen jälkipuolella kookkaita hyönteisiä näkyi liikkeellä hyvin harvassa kilometrin alapuolella menossa itäkoilliseen/itään noin 15 m/s. Melko paljon lintuja kulki matalalla erityisesti sisämaassa, mutta huomattavasti myös Suomenlahdella, jossa liike oli yhtenäisempää ja keskimäärin itään päin 27 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Aamupäivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi alle puolen kilometrin korkeudella hyvin harvassa menossa edelleen itäkoilliseen 10-13 m/s. Päivällä hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä muutaman sadan metrin korkeudella saakka välillä melko tiheässäkin ja muutamia isoja hyönteisiä erottui liikkeellä 1-2,5 km korkeudella menossa itään noin 20 m/s.
Iltayöllä kookkaita hyönteisiä kulki hyvin harvassa, mutta tasaisesti kilometrin korkeudella saakka itään, ilmeisesti etenkin rannikon läheisyydessä. Nopeutta oli alhaalla 15 ja ylhäällä 23 m/s verran. Lintuja näkyi hyvin harvassa ja Suomenlahdella parin kilometrin korkeudella asti liike näytti olleen keskimäärin itään 27-30 m/s.
XX*

1.10.2001
Keskiyön aikoihin lintuja näkyi yhä hyvin runsaasti sisämaassa kilometrin alapuolella, mutta liike oli melko vaihtelevaa. Sen sijaan Suomenlahdella harvassa kulkeneet linnut kulkivat yhtenäisemmin etelään noin 10 m/s 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä linnut niukkenivat vähitellen ja toisaalta liike alkoi olla pääasiassa koilliseen päin 10-13 m/s. Aamulla sadealueen jälkipuolella kulki matalalla huomattavasti lintuja länteen rannikkoa seuraillen ja Suomenlahdella myös lounaaseen 10-13 m/s. Joitakin suurehkoja tai isoja hyönteisiä näytti myös tulevan alhaalla etelästä noin 10 m/s, mutta merkittävämpää kaikua lienee tullut turbulenssista tällä kertaa. Illalla sateita oli laajalti ja yöllä sitäkin enemmän.
XX**

30.9.2001
Keskiyön aikoihin runsaasti lintuja muutti lounaaseen noin 13 m/s 0,5-1 km korkeudella, sisämaassa vähän tiheämmässkin. Lisäksi 1-2 km korkeudella lintuje kulki harvemmassa etelälounaaseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät, kunnes taas varhain aamulla 0,5-2 km korkeudella oli jälleen runsaasti lintuja muuttamassa etelään noin 15-18 m/s. Aamupäivällä linnut vähenivät ja esim. Porkkalanniemen syrjää merelle vievä reitti erottui entistä selvemmin lintujen keskittymänä. Toisaalta aamulla alkoi erottua myös suurehkoja ja isoja hyönteisiä muutaman sadan metrin korkeudella harvassa liikkeellä varsinkin rannikkovyöhykkeellä virtauksen vietävinä itäkaakkoon 5-7 m/s.
Päivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä meni kaakkoon 5-8 m/s puolen kilometrin korkeudella melko harvassa, sadekuurojen vierellä kilometrin korkeudellakin asti. Lintuja näkyi myös jonkin verran menossa etelään noin 15 m/s pitkin päivää, joskin harvenevasti. Iltaan tultaessa hyönteiset harvenivat, mutta toisaalta iltayöllä näkyi myös muutamia isoja hyönteisiä lähteneen liikkeelle kilometrin alapuolella. Alkuyöllä lintuja muutti runsaasti, Suomenlahden yli 0,5-1,5 km korkeudella vahvimmin etelään noin 12 m/s. Kuitenkin hyvin runsaasti lintuja oli liikkeellä lopulta maa-alueen yllä 1,5 km alapuolella länteen päin 5-7 m/s.
XX*

29.9.2001
Lintujen muutto jatkui aamuyöhön asti vilkkaana etelään/eteläkaakkoon 15-20 m/s kahden kilometrin alapuolella. Auringonnousun lähellä lintuja sen sijaan kulki runsaasti etelälounaaseen 15-23 m/s etenkin 0,5-2 km korkeudella, sisämaassa kuitenkin pinnan lähelläkin samalla tavoin. Myöhemmin aamulla lintuja oli jo hyvin runsaasti liikkeellä ja kilometrin yläpuolella nopeus läheni 25 m/s etelälounaaseen/etelään. Pinnan lähellä mm. Porkkalanniemen tuntumasta merelle lintuja kulki tiheänä nauhamaisena kaikualueena. Aamupäivällä linnut hiljalleen vähenivät ja toisaalta puolen kilometrin alapuolella alkoi näkyä harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä menossa kaakkoon noin 10 m/s. Päivän edistyessä hyönteisiä nousi enemmän ilmaan ja hyvin harvassa isoja hyönteisiä näkyi kulkevan 1,5 km korkeuden tuntumassa asti, osaksi ilmeisesti vahvojen rullapyörteiden nostelemina.
Iltapäivällä tuulensuuntaisiin jonoihin keskittyikin paljon hyönteisiä noin kilometrin korkeudelle saakka kulkemassa kaakkoon 10-12 m/s, mutta muualla taas hyönteisiä oli varsin vähän. Illalla hyönteiset hiljalleen häipyivät ilmasta ja lintuja puolestaan alkoi näkyä harvassa muuttamassa etelään noin 20 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Iltayöllä hyvin paljon lintuja muutti etelään/etelälounaaseen 15-18 m/s 0,5-2 km korkeudella, alempana ja ylempänä 4 km korkeuden tuntumassa asti harvassa tai hyvin harvassa. Myöhemmin yöllä muuttajien pääosa oli 0,5-1,5 km korkeudella ja suunta oli lounaaseen/etelälounaaseen.
XX*

28.9.2001
Keskiyöllä ja aamuyöllä sateen reunamilla lintuja kulki maa-alueen yllä kahden kilometrin alapuolella ja runsaasti puolen kilometrin korkeudella saakka. Lintujen liike oli yleensä melko vaihtelevaa ja vasta aamuvarhaisella lännestä tulleen sadenauhan edellä huomattavasti yhtenäistä etelään 10-12 m/s. Myöhemmin aamulla Suomenlahdelle lähti runsaasti lintuja eteläkaakkoon noin 15 m/s kahden kilometrin alapuolella ja ainakin osa jatkoi voimakkaiden sadekuurojen reunoille keskittymisestä huolimatta matkaansa Viron puolellekin. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi aamuyölläkin harvassa liikkeellä puolen kilometrin korkeudella saakka itäkoilliseen noin 10 m/s, mutta aamulla hyönteisiä ei juuri oillut erotettavissa. Aamupäivällä sen sijaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi olla melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itään 7-10 m/s. Päivän edetessä hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella melko runsaasti ja ilmeisesti myös pienempiä hyönteisiä oli jo paljon mukana. Lisäksi isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki ylempänä kilometrin korkeudella saakka harvassa.
Iltapäivän sateiden jälkeen virtaus kävi luoteesta ja suurehkoja sekä pienempiä hyönteisiä kulki melko tiheässä alle puolen kilometrin korkeudella 8-13 m/s. Illemmalla hyvin harvassa liikkuneita isoja hyönteisiäkin oli liikkeellä 700 m korkeudella saakka virtauksen kaakkoon ollessa 7-10 m/s. Lintuja lähti myös harvassa liikkeelle etelään noin 15 m/s, pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella klo 18 jälkeen. Alkuyöllä runsaasti lintuja muutti maa-alueen yllä 1,5 km alapuolella ja Suomenlahdella kahden kilometrin korkeudella saakka etelään 15-20 m/s. Isoja hyönteisiä näytti myös kulkevan alkuyöllä puolen kilometrin alapuolella hyvin harvassa.
XX*

27.9.2001
Lintuja näkyi runsaasti maa-alueen yllä keskiyön aikoihin melko vaihtelavasti liikkeellä alle kilometrin korkeudella, ylempänä 1-2 km korkeudella harvemmassa lintuja kuitenkin kulki aika yhtenäisesti etelään 15-18 m/s. Isoja hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella hyvin harvassa Suomenlahden suunnalla lintujen joukosta erottuen kulkemassa itäkaakkoon noin 8 m/s. Aamuyöllä sekä linnut että hyönteiset hiljalleen vähenivät. Sadekuuronauhan jälkipuolella varhain aamulla melko paljon hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 7-10 m/s ja kookkaita hyönteisiä oli joukossa hyvin harvassa mukana. Aika vähän lintuja näkyi liikkeellä aamulla, mutta rannikon tuntumassa ja Suomenlahdella kuitenkin harvassa ja keskimäärin meren yli etelään noin 12 m/s kulkemassa.
Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi kilometrin korkeudelle saakka harvassa tai hyvin harvassa liikkeellä itäkoilliseen/itään 9-12 m/s ja puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli melko paljon. Myöhemmin päivällä joitakin isoja hyönteisiä näkyi 1,5 km korkeudella saakka ja virtaus itäkoilliseen/itään jatkui. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät, mutta auringonlaskun aikoihinkin puolen kilometrin korkeudella saakka hyönteisiä kulki edelleen melko paljon itäkoilliseen 8-11 m/s. Iltayöllä näkyi enää suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa liikkeellä kilometrin alapuolella. Toisaalta lintuja lenteli aika vaihtelevasti lähinnä maa-alueen yllä 2 km korkeudella saakka, Suomenlahden suunnalla olikin sateita muuttoakin estämässä, mutta jotain keskimääräistä liikettä itäkoilliseen 15-20 m/s varsinkin rannikon tuntumassa ja sateen reunalla oli lopulta havaittavissa.
XX*

26.9.2001
Keskiyöhön tultaessa lintujen muutto oli heikentynyt alkuyöstä, varsinkin ylempänä, mutta edelleen lintuja oli paljon liikkeellä 1,5 km alapuolella. Suunta oli vaihtelevampaa kun aikaisemmin maa-alueen yllä, jossa lintuja oli paljon tiheämmässäkin kuin Suomenlahdella, jossa liike oli keskimäärin etelään 13 m/s luokkaa. Rannikolla aamuyöllä merkittävimmin lintuja näkyi kulkemassa itäkoilliseen 12-14 m/s alle puolne kilometrin korkeudella, mutta muuten aamua lähestyttäessä linnut hiljalleen vähenivät. Aamuvarhaisella lintuja lähti uudelleen muuttamaan runsaasti 0,5-2 km korkeudella etelään noin 15 m/s. Aamupäivän aikana linnut vähenivät ja hyönteisiä puolestaan alkoi olla runsaammin liikkeellä. Sadekuurojen edellä aamupäivän lopulla suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella itään 5-8 m/s. Iltapäivällä sadekuurot olivat pääasiassa kaikuja aiheuttamassa, mutta näiden välissä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli melko runsaasti edelleen liikkeellä ja 1,5 km korkeudella joitakin isoja hyönteisiä näytti jääneen pilvikerroksen yllekin.
Illalla näkyi myös melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella menossa itäkoilliseen/itään 7-10 m/s. Lähinnä suurehkoja ja pienempiä hyönteisiä näkyi olleen liikkeellä tällöin. Iltayöllä sen sijaan kookkaita hyönteisiä oli melko tiheässäkin puolen kilometrin alapuolella ja harvenevasti ylempänä kilometrin korkeuden tuntumassa asti kulkemassa itäkaakkoon 10-13 m/s. Myöhemmin nopeus hiukan hidastui ja toisaalta myös lintuja lähti muuttamaan melko runsaasti kahden kilometrin korkeudella saakka kaakkoon noin 15 m/s.
XX*

25.9.2001
Lintuja muutti edelleen hyvin runsaasti keskiyön aikaan länsilounaaseen 20-23 m/s kilometrin alapuolella ja ylempänä 3 km korkeudella saakka vähän harvemmassa etelälounaaseen 15-18 m/s. Ilmeisesti myös huomattavasti hyönteisiä oli liikkeellä koillisesta noin 8 m/s puolen kilometrin korkeuden tuntumassa. Aamuun tultaessa linnut vähenivät, varsinkin meren yllä matalalla, mutta toisaalta aamuvarhaisella sisämaassa lähti hyvin paljon lintuja liikkeelle etelälounaaseen 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella ja Suomenlahdella 0,5-2 km korkeudella. Aamun edetessä linnut vähenivät ja aamupäivän lopulla lintuja oli jo vähän liikkeellä. Sen sijaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki puolen kilometrin korkeudella saakka melko tiheässä lounaaseen 4-6 m/s ja rullapyörteiden keskittämissä tuulensuuntaisissa jonoissa. Muutamia isoja hyönteisiä kulki myös ylempänä 1,5 km korkeudella saakka.
Päivällä rullapyörteet nostivat maa-alueen yllä hyönteisiä kilometrin korkeudelle saakka melko tiheässä, mutta niiden ulkopuolella hyönteiset liikkuivat vain alle puolen kilometrin korkeudella virtauksen ollessa pohjoisesta 3-5 m/s. Joitakin isoja hyönteisiä kuljeksi 1-2 km korkeudella, selvästi erottuneen rajakerroksen yläreunan päälläkin. Iltapäivällä rannikolla virtaus myös kääntyi lounaasta tulevaksi, ilmeistä merituulta merkiten, merituulirintamakin näkyi muodostuvan hyönteisiä entisestään keskittämään. Ylempänä virtaus puolestaan kääntyi luoteesta tulevaksi ja hiljalleen hyönteisten määrä iltaa kohden alkoi vähetä. Alkuyöllä lintuja lähti runsaasti muuttamaan kahden kilometrin alapuolella ja samalla isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa liikkeellä puolen kilometrin alapuolella itään/itäkaakkoon noin 5 m/s. Lintujen liike oli keskimäärin etelään 12-15 m/s ja harvemmassa lintuja kulki 3-4 km korkeudella saakka. Yön edetessä 1-2 km korkeus näkyi tulleen linnuilla suosituimmaksi ja etelälounas oli suuntana noin 13 m/s nopeudella.
XX*

24.9.2001
Keskiyön aikoihin lintuja näkyi matalalla Helsingin luoteispuolella liikkeellä hyvin runsaasti ja muutenkin paljon 2,5-3 km korkeudella saakka lounaaseen. Nopeimmillaan 600-900 m korkeudella linnut kulkivat noin 30 m/s maanpintaan nähden. Aamuyöllä linnut vähenivät hiljalleen ja toisaalta lintuja keskittyi 0,5-0,8 km korkeudella ja 1-1,5 km korkeudella olleisiin kerroksiin, ilmeisesti pilvikerroksen kummallekin puolelle. Aamun lähetessä liike lounaaseen oli 25 m/s luokkaa. Aamulla lintuja muutti edelleen runsaasti lounaaseen 22-25 m/s, sisämaassa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella ja Suomenlahdella tasaisesti kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamupäivän aikana lintujen muutto hiljalleen vaimeni, vaikka vielä puoliltapäivin Suomenlahden yli kulki huomattavasti lintuja.
Aamulla liikkeelle lähti myös enenevästi hyönteisiä lounaaseen 10-12 m/s kilometrin alapuolella, aluksi rannikolta ja vasta myöhemmin sisämaasta. Päivän rullapyörteiden keskittäminä hyönteisiä oli runsaasti kilometrin korkeudella asti vahvoissa tuulensuuntaisissa jonoissa, suurehkojen ja kookkaiden hyönteisten osuuskin oli merkittävä kaiussa. Ylempänä isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 1-2 km korkeudella liikkeellä lounaaseen noin 14 m/s. Iltaa kohden hyönteiset harvenivat ja toisaalta melko paljon lintuja lähti etelälounaaseen Suomenlahden yli 20-25 m/s luokkaa olleella nopeudella parin kilometrin korkeudella saakka. Alkuyöllä hyvin paljon lintuja oli muuttamassa luonaaseen noin 23 m/s kilometrin alapuolella ja harvemmassa 3 km korkeudella saakka, myös isoja tai suurehkoja hyönteisiä pystyi vielä erottamaan lintujen joukosta noin puolen kilometrin korkeudella.
XX*

23.9.2001
Lintuja muutti edelleen hyvin paljon keskiyöllä kolmen kilometrin korkeudella saakka etelään/etelälounaaseen 10-13 m/s. Isoja hyönteisiä tuli samalla puolen kilometrin alapuolella lounaasta harvassa noin 10 m/s. Aamuyöllä pinnan lähellä lintuja kulki lähinnä itäkaakkoon 10-12 m/s ja hyönteisten suunta puolestaan oli kääntynyt kaakkoon päin. Varhain aamulla lintuja lähti hyvin runsaasti etelälounaaseen noin 15 m/s ja Suomenlahden yllä pääasiassa kahden kilometrin korkeudella saakka. Hyönteisiä lähti paljon liikkeelle aamulla puolen kilometrin alapuolella etelään 4-6 m/s. Päivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi 1-2 km korkeudella paikoin tiheässäkin menossa eteläkaakkoon ja paljon hyönteisiä oli liikkeellä kilometrin alapuolella edelleen etelään. Illan sateiden jälkeen suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki melko tiheässä 800 m korkeudella saakka etelälounaaseen 10-15 m/s. Alkuyöllä lintuja muutti runsaasti lounaaseen 23-28 m/s 2,5-3 km korkeudella asti.
XX**

22.9.2001
Keskiyön tienoilla isoja hyönteisiä tuli harvassa etelälounaasta puolen kilometrin alapuolella noin 10 m/s. Hyvin runsaasti lintuja näkyi muuttamassa toisaalta matalalla itään ja toisaalta 1-2 km korkeudella kaakkoon noin 8 m/s, myös hitaasti lounaaseen päin liikkeellä olleita lintuja oli runsaasti pinnan lähellä maa-alueen yllä. Aamuyöllä lintujen liike oli itään päin pinnan lähellä 10-12 m/s rannikon tuntumassa melko yhtenäistä. Aamuvarhaisella lintuja sen sijaan tuli runsaasti pohjoisluoteesta noin 12 m/s puolen kilometrin alapuolella, mutta Suomenlahdella lintujen pääasiallinen suunta oli kahden kilometrin alapuolella vielä eteläkaakkoon. Myöhemmin aamulla rannikon tuntumassa kulki hyvin runsaasti lintuja matalalla länsilounaaseen noin 15 m/s ja Suomenlahden yli kilometrin alapuolella, ylempänä kuitenkin paljon lintuja kulki kolmen kilometrin korkeudella saakka kaakkoon noin 10 m/s. Päivän edetessä lintujen muutto kuitenkin hiljalleen laantui.
Aamupäivän aikana melko paljon hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueen yllä idästä/itäkaakosta 4-6 m/s olleeseen virtaukseen, suurehkojen ja isojen hyönteisten osuus näkyi olleen merkittävä kaiussa. Iltapäivällä 0,3-1 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli myös Suomenlahden yli melko harvassa eteläkaakosta/etelästä 10 m/s. Hyönteisten tulo jatkui iltayöhön saakka, joskin virtaus muuttui vähitellen etelälounaasta noin 8 m/s puhaltaneeksi. Alkuyöllä hyvin runsaasti lintuja lähti muuttamaan etelään/etelälounaaseen 12-14 m/s 3 km korkeudella saakka.
XX**

21.9.2001
Alkuyön jälkeen lintuja kulki vähemmän puolen kilometrin yläpuolella, vaikka edelleen maa-alueen yllä alhaalla hyvinkin runsaasti keskiyöllä ja aamuyöllä kilometrin korkeudell saakka. Liike oli itään rannikkoa seuraillen ja 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa kilometrin alapuolella etelästä noin 10 m/s aamuyöhön saakka ja auringonnousun lähellä näkyi edelleen muutamia isoja hyönteisiä tulossa Suomenlahden yli alle puolen kilometrin korkeudella. Aamulla hyvin runsaasti lintuja kulki rannikon tuntumassa muutaman sadan metrin korkeudella saakka länteen päin noin 15 m/s ja edelleen Porkkalanniemen reunalta lounaaseen Suomenlahdelle. Suomenlahdella lintuja näkyi myös isoissa parvissa kilometrin korkeuden tuntumassa hitaasti lounaaseen etenemässä, vaikka muuten lintuja kulki kauempana merelläkin kilometrin alapuolella etelälounaaseen/lounaaseen 15 m/s tuntumassa olleella nopeudella. Hieman sateisten pilvien edellä melko paljon hyönteisiä näkyi myös tulevan etelästä 6-8 m/s kilometrin alapuolella, mutta aamupäivällä virtaus heikkeni ja lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi melko harvassa 700 m korkeudella saakka maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa meren puolella liikkeellä luoteeseen 3-6 m/s.
Iltapäivällä pinnan lähellä virtaus oli idästä/itäkoillisesta 5 m/s luokkaa ja hyönteisiä kulki melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella, mutta 0,5-1 km korkeudella suurehkoja ja isojakin hyönteisiä tuli eteläkaakosta Suomenlahden ylikin hyvin harvassa noin 10 m/s nopeudella. Illalla vähän sateitakin pudotelleiden pilvien välissä ja jäljessä hyönteisiä tuli vähän runsaammin eli jopa harvassa ja myös pinnan lähellä kaakosta noin 5 m/s. Eteläkaakosta/etelästä tuli suurehkoja ja isoja hyönteisiä melko harvassa puolen kilometrin alapuolella 8-10 m/s iltayöhön saakka ja myöhemmin lähinnä isoja hyönteisiä oli liikkeellä hyvin harvassa kilometrin korkeudella saakka. Alkuyöllä hyvin paljon lintuja kulki alhaalla itään ja ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka itäkaakkoon/kaakkoon noin 8 m/s. Lisäksi 3-4 km korkeudella melko paljon lintuja muutti Suomenlahden yli eteläkaakkoon.
XX**

20.9.2001
Hyvin paljon lintuja kulki keskiyöllä 1-2 km korkeudella itäkaakkoon/kaakkoon 10-12 m/s, kun taas pinnan lähellä linnut kulkivat keskimäärin itäkoilliseen 12-15 m/s. Aamuyöllä lintuja oli edelleen hyvin runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella sekä paljon myös 1-1,5 km korkeudella, merellä kuitenkin vähemmän kuin maa-alueen yllä. Liike oli toisaalta ylemmässä kerroksessa vaihtelevampaa kuin keskiyöllä ja aamun sarastaessa pinnan lähellä myös lounaaseen päin meneviä lintuja alkoi olla hyvin paljon liikkeellä. Alle 1,2 km korkeudella näkyi aamuyöhön saakka myös harvassa isoja ja vähän myös pienempiä hyönteisiä tulemassa Suomenlahden yli alhaalla kaakosta 12 m/s ja ylempänä etelästä 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamulla isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli jälleen harvasa kilometrin alapuolella eteläkaakosta 6-9 m/s ja lintuja puolestaan muutti runsaasti Suomenlahden yli kilometrin alapuolella etelään ja sisämaassa etelälounaaseen 10-12 m/s. Myöhemmin aamulla, klo 8 jälkeen rannikon tuntumassa kulki hyvin runsaasti lintuja matalalalla länsilounaaseen 15 m/s luokkaan nousseella nopeudella ja Suomenlahdella lounaaseen päin jatkaen kilometrin alapuolella.
Aamupäivällä lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi runsaasti sisämaassa puolen kilometrin alapuolella ja harvenevasti 1,5 km korkeudella saakka virtauksen viedessä luoteeseen 10-14 m/s. Kaakosta isoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa Suomenlahden yli 0,4-1,5 km korkeudella, mutta alempana pinnan lähellä pienempiä hyönteisiä kulki tiheämmässä, luultavasti kuitenkin saaristosta itäkaakkoisen virtauksen mukana liikkelle lähteneinä.
Iltapäivällä hyönteisiä näkyi melko paljon puolen kilometrin alapuolella liikkeellä länteen/länsiluoteeseen 10-12 m/s. Suurehkojen ja isojen hyönteisten osuus kaiun aiheuttajina oli merkittävä tässäkin kerroksessa ja Suomenlahden yli tulevia isoja hyönteisiä erottui kaukanakin merellä. Lisäksi ylempänä näitä kulki harvassa kilometrin korkeudella saakka kaakosta 10-13 m/s. Illemmalla isoja hyönteisiä ei merellä tullut kovinkaan paljon ja muutenkin hyönteisiä oli niukemmin 10-14 m/s virtauksessa itäkaakosta/kaakosta kilometrin alapuolella. Auringonlaskun aikoihin maa-alueelta lähti melko paljon hyönteisiä liikkeelle muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Lintuja nousi myös alkuyöllä runsaasti ilmaan kilometrin alapuolella ja sekä itään että länteen päin vaikutti liikettä löytyvän rannikon suunnassa. Ylempänä 1-2 km korkeudella lintuja näkyi harvemmassa ja suunta rannikon lähellä oli yhtenäisemmin itään 10 m/s luokkaa. Suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa kilometrin alapuolella kaakosta/eteläkaakosta 10-15 m/s.
XX**

19.9.2001
Lintuja näkyi keskiyöllä alkuyötä runsaammin 0,5-1,5 km korkeudella maa-alueen yllä ja liike oli tällöin koilliseen 13-16 m/s luokkaa. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko harvassa puolen kilometrin alapuolella itäkaakosta noin 10 m/s ja aamuyöllä myös 0,5-1 kmkorkeudella hyönteisiä oli harvassa liikkeellä eteläkaakosta noin 5 m/s. Aamuyöllä lintuja kulki runsaasti lähinnä maa-alueen yllä rannikkoa seuraillen itäkoilliseen non 10 m/s 1,5 km alapuolella. Aamuvarhaisella hyvin paljon lintuja kulki rannikon tuntumaan keskittyen länsilounaaseen 15-20 m/s kilometrin alapuolella ja edelleen paljon näkyi kauempana Porkkalanniemeltä jatkavan lopulta Suomenlahdelle lounaaseen. Aamulla hyönteisiä tuli edelleen melko harvassa tai harvassa itäkaakosta/kaakosta kilometrin alapuolella 10-15 m/s ja sisämaassa myös lähti melko runsaasti hyönteisiä ilmaan aamupäivällä. Suomenlahden yli suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi tulevan 0,5-1 km korkeudella välillä melko tiheään kerrokseen kesittyenkin kaakosta 12-15 m/s, mutta alle puolen kilometrin korkeudella hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä idästä noin 10 m/s.
Iltapäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa 0,5-1,5 km korkeudella etelästä 8-13 m/s. Pinnan lähellä hyönteisiä kulki runsaasti idästä/itäkaakosta 13-16 m/s muutaman sadan metrin korkeudella saakka ja myös kauempana Suomenlahdella eli ilmeisesti pitkään meren yli vaeltaneinakin. Illalla alempanakin virtaus kääntyi itäkaakosta/kaakosta tulleeksi 10-14 m/s luokkaan, mutta toisaalta samalla hyönteisiä oli vähemmän liikkeellä. Auringonlaskun tienoilla sisämaassa sen sijaan lähti runsasti hyönteisiä muutaman sadan metrin korkeudella saakka liikkeelle ja 0,5-1,5 km korkeudella eteläkaakosta/etelästä tuli edelleen harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä 11-14 m/s. Iltayöllä Suomenlahden yli tuli kaakosta/eteläkaakosta 10-14 m/s paljon hyönteisiä noin 800 m korkeudelle ulottuneessa kerroksessa ja näiden yllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä hyvin harvassa etelästä noin 10 m/s. Yön edetessä alemmassakin kerroksessa oli suurehkoja ja isoja hyönteisiä enää harvassa, kun taas 0,5-1,3 km korkeudella hyönteisiä kulki melko tiheässä. Runsaasti lintuja muutti kahden kilometrin korkeudella saakka alkuyöllä alhaalla keskimäärin koilliseen noin 15 m/s ja ylhäällä itään 13 m/s luokkaa olleella nopeudella.
XX**

18.9.2001
Keskiyöllä hyvin runsaasti lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella menossa rannikkoa seuraillen länsilounaaseen 15-20 m/s. Tämän lisäksi lintuja kulki hyvin harvassa 3 km korkeudella asti etelälounaaseen 12-15 m/s. Lintujen muutto heikkeni aamua kohden vähitellen ja tällöin lähinnä kilometrin alapuolella harvassa kulkeneet kookkaat ja tiuhemmassa olleet pienemmät hyönteiset näkyivät paremmin liikkeessä länteen/länsiluoteeseen 10-13 m/s. Lintuja lähti aamun sarastaessa runsaasti liikkeelle lounaaseen noin 15 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka, runsaimmin 1-2 km korkeudella. Aamulla rannikon tuntumassa lintuja kulki länsilounaaseen hyvin runsaastikin ja nopeus oli 23 m/s luokkaa. Hyönteisiä oli runsaasti aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella menossa länsilounaaseen noin 12 m/s. Tämän lisäksi ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa tai harvassa kilometrin korkeudella saakka länteen/länsiluoteeseen 13-16 m/s. Tässä kerroksessa näytti myös Suomenlahden yli tulevan hyönteisiä itäkaakosta melko paljon keskipäivää lähestyttäessä.
Päivällä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella ja ylempänä lähinnä isoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka itäkaakosta 10-13 m/s. Alempana virtaus oli 300-400 m korkeudella voimakkaimmillaan, idästä noin 15 m/s. Illalla puolen kilometrin yläpuolella hyönteisiä oli vähän ja iltayöllä lähinnä suurehkoja ja pienempiä hyönteisiä tuli itäkaakosta/kaakosta tulevaksi kääntyneessä 12-15 m/s virtauksessa melko tiheässä edelleen. Ylempänä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa kaakosta noin 13 m/s. Sisämaassa lintuja lähti runsaasti muuttamaan alkuyöllä 1,5 km korkeudella saakka, aika vaihtelevasti mutta keskimäärin länteen noin 10 m/s. Yön edetessä lintuja näkyi hyvin runsaasti maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa alle puolen kilometrin korkeudella, mutta harvassa ylempänä kahden kilometrin korkeuden tuntumassa asti. Pääasiassa suurehkoja ja pienempiä hyönteisiä tuli kaakosta noin 15 m/s 0,5-1 km korkeudella melko harvassa, kun taas alempana myös isoja hyönteisiä näytti olleen mukana itäkaakosta 12-14 m/s tulleessa virtauksessa.
XX**

17.9.2001
Suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä oli keskiyön tienoilla liikkeellä melko paljon länsiluoteeseen 10-12 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Hyvin harvassa hyönteisiä näkyi 1,3 km korkeudella asti Suomenlahden puolella rannikolla. Lintuja muutti maa-alueen yllä runsaasti länsilounaaseen noin 15 m/s 2,5 km korkeudella saakka, mutta Suomenlahden yli niukemmin lounaaseen. Aamuyöllä sekä hyönteiset että linnut hiljalleen vähenivät, kunnes aurongonnousun lähellä lintuja lähti runsaasti lounaaseen 12-15 m/s ja aamulla rannikkoa myötäillen länsilounaaseen 23 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Aamupäivällä lintujen muutto hiljalleen heikkeni. Hyönteisiä nousi aamupäivän kuluessa maa-alueen yllä runsaasti liikkeelle länteen 12-14 m/s puolen kilometrin alapuolella ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa länsiluoteeseen 10-12 m/s. Lopulta päivällä itäkaakosta näkyi myös Suomenlahden yli tulevan harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä 1,5 km korkeuden alapuolella.
Iltapäivällä hyönteisten suunta oli alhaalla lähes idästä 11-14 m/s ja maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti, rullapyörteiden keskittäminä tuulensuuntaisissa jonoissa hyvin runsaastikin. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli melko harvassa kilometrin alapuolella ja harvassa 1,5 km korkeudella asti itäkaakosta 10-12 m/s. Illalla hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella myös merenpuolella runsaasti kulkemassa. Toisaalta isommat harvemmassa kulkeneet hyönteiset ylempänä niukkenivat. Auringonlaskua lähestyttäessä hyönteiset muutenkin hiljalleen vähenivät. Alkuyöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan lounaaseen noin 12 m/s kolmen kilometrin alapuolella, mutta Suomenlahden ylittäjien määrä väheni aika nopeasti muualla kuin pinnan lähellä. Pinnan lähellä muutaman sadan metrin korkeudella saakka lintuja olikin hyvin runsaasti rannikon lähellä sekä maan että meren puolella. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä erottui tällöin lintujen keskeltä paremmin kulkemassa harvassa kilometrin korkeudella saakka idästä/itäkaakosta 10-14 m/s.
XX**

16.9.2001
Lintuja muutti hyvin runsaasti keskiyölläkin, mutta suunta oli alkuyöstä kääntynyt keskimäärin eteläkaakkoon nopeuden ollessa 8 m/s luokkaa. Pilvikerros ilmeisesti esti lintujen muuttoa kilometrin alapuolella, mutta muuten lintuja oli aika tasaisesti 0,5-2 km korkeudella aamuyöhön asti. Pinnan lähellä lintuja kulki myös runsaasti etelään. Isoja hyönteisiä näkyi tulevan hyvin harvassa etelälounaasta kilometrin alapuolella. Aamuvarhaisella lintuja muutti 1-2 km korkeudella runsaasti etelään noin 10 m/s ja samalla kilometrin alapuolella tuli isoja hyönteisiä etelästä hyvin harvassa 8-10 m/s. Myöhemmin aamulla hyvin paljon lintuja muutti rannikon lähellä matalalla länsilounaaseen 15 m/s luokkaan nouseella nopeudella ja toisaalta ja Suomenlahdella etenkin 1-2 km korkeudella etelään noin 10 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi enenevästi aamupäivällä 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa länteen 8-10 m/s ja iltapäivällä hyönteisiä oli ilmassa melko runsaasti varsinkin maa-alueen yllä kilometrin korkeudella asti. Puolen kilometrin yläpuolella virtaus oli kuitenkin koillisesta idän sijasta. Lintuja muutti päivälläkin jonkin verran Suomenlahden yli etelään, lähinnä matalalla.
Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja toisaalta auringonlaskun lähetessä lintuja muutti jo melko runsaasti etelään Suomenalöhden yli pääasiassa kilometrin alapuolella noin 12 m/s. Runsaasti isoja ja suurehkoja hyönteisiä pölähti ilmaan puolen kilometrin alapuolelle iltayöllä kulkemaan länteen 7-10 m/s. Jonkin verran myöhemmin lintuja lähti runsaasti muuttamaan rannikon tuntumassa länsilounaaseen 15-20 m/s ja Suomenlahdella lounaaseen noin 15 m/s. Puolen kilometrin alapuolella lintuja oli jopa hyvin paljon ja toisaalta ylempänä tasaisen harvassa 4 km korkeudella saakka.
XX**

15.9.2001
Lintuja kulki aamuyöhön asti paikoin runsaasti sateiden välissä, enimmäkseen itään päin, merkittävimmin pinnan lähellä ja kilometrin korkeuden tuntumassa. Isoja hyönteisiä erottui myös muutamia tulossa etelästä kilometrin alapuolella noin 12 m/s. Sateen jälkeen myöhään iltapäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä lähti liikkeelle sisämaassa harvassa 800 m korkeudella saakka pohjoiskoilliseen 8-10 m/s ja myöhemmin myös etelälounaasta hyönteisiä tuli Suomenlahden yli puolen kilometrin alapuolella. Alkuyöllä hyvin paljon lintuja muutti kaakkoon 0,5-3 km korkeudella noin 8 m/s.
XX**

14.9.2001
Rannikon tuntumassa lintuja kulki hyvin runsaasti keskiyön aikoihin kahden kilometrin alapuolella itään noin 10 m/s ja harvassa 3 km korkeudella saakka. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli alle puolen kilometrin korkeudella harvassa etelälounaasta 10-12 m/s. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät hiljalleen ja lintujakin oli niukemmin liikkeellä, samalla kun niiden suunta kääntyi keskimäärin kaakkoon ja nopeus oli 8 m/s luokkaa. Isoja hyönteisiä oli jälleen aamuvarhaisella hyvin harvassa tulossa etelästä noin 10 m/s kilometrin alapuolella ja sisämaassa myös pienempiä hyönteisiä näkyi melko paljon lähtevän liikkeelle puolen kilometrin alapuolella. Lintuja puolestaan muutti aamulla harvassa kaakkoon 10-12 m/s 1,5 km korkeudella saakka sekä hyvin runsaasti muutaman sadan metrin korkeudella rannikkoa seuraillen länteen noin 13 m/s.
Päivällä sisämaassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli välillä melko tiheässäkin 700 m korkeudella saakka menossa luoteeseen/pohjoiseen 10-12 m/s ja iltapäivällä sadealueen edellä myös Suomenlahden yli tuli harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä eteläkaakosta 11-15 m/s samoilla korkeuksilla. Illan sateen jälkeen suurehkoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa etelästä 10-13 m/s alle puolen kilometrin korkeudella ja auringonlaskun jälkeen sisämaassa myös isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä samalla kun virtaus pohjoiseen voimistui jonkin verran. Alkuyöllä myös lintuja lähti runsaasti toisaalta muutaman sadan metrin korkeudella asti pinnan lähellä ja toisaalta 1-2 km korkeudella sateiden ulkopuolella. Lintuje liike oli keskimäärin itään 10-12 m/s.
XX**

13.9.2001
Sateen jälkipuolella keskiyöllä ja aamuyöllä kookkaita hyönteisiä näkyi hyvin harvassa kulkemassa länsiluoteeseen noin 15 m/s 1,5 km korkeudella saakka. Suomenlahdella hyönteisiä oli kuitenkin sisämaata selvästi niukemmin ja pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Lintuja näkyi vähän liikkeellä toisin kuin alkuyöllä, kunnes aamua kohden sisämaassa lintuja näkyi vaihtelevasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella melko paljon, ilmeisesti huomattavasti lintuja meni tuulen mukana luoteeseen myös parin kilometrin korkeudella asti. Auringonnousun aikoihin maa-alueelta pölähti liikkeelle aika runsaasti hyönteisiä, lähinnä pienehköjä, joksikin aikaa kulkemaan luoteeseen 10-12 m/s muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Isoja hyönteisiä kulki edelleen hyvin harvassa kilometrin alapuolella ja pinnan lähellä melko paljon lintuja näkyi rannikolla viilettävän itäkoillisesta noin 14 m/s. Myöhemmin aamulla ja aamupäivällä lintuja ja hyönteisiä oli vähän havaittavissa sateiden ohella virtauksen ollessa kaakosta 15-17 m/s.
Puolenpäivän aikoihin sateiden välissä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa kulkemassa kaakosta noin 15 m/s puolen kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Iltapäivällä matalimpien sadepilvien yllä näkyi toisaalta jonkin verran isoja hyönteisiä tulossa etelälounaasta noin 14 m/s 1,5-2,5 km korkeudella. Sateiden vähennyttyä illalla kookkaita ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa kilometrin alapuolella etelästä noin 15 m/s, ennen kuin uudet sateet alkoivat. Näiden jälkeen kuitenkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko tiheässä puolen kilometrin korkeudella saakka ja myöhemmin iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan paljon keskimäärin itään/itäkaakkoon noin 10 m/s 1,5 km korkeudella asti. Rannikolla lintuja oli toisaalta puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta 1-2 km korkeudella lopulta hyvin paljon alkuyöllä, hyönteiset sen sijaan niukkenivat harvassa liikkeellä oleviksi, varsinkin Suomenlahden ylittäjissä ei enää juuri isoja hyönteisiä näkynyt.
XX**

12.9.2001
Kookkaita hyönteisiä tuli Suomenlahden yli keskiyön tienoilla 200-800 m korkeudella hyvin harvassa ja puolen kilometrin alapuolella tiheämmässä olleiden pienempien hyönteisten kanssa. Virtaus oli etelästä 10-13 m/s. Lintuja näkyi sisämaassa hyvin runsaasti noin 400 m korkeudella saakka ja rannikon lähellä näiden liike oli pääasiassa länsilounaaseen 15 m/s luokkaa. Aamuyöllä melko runsaasti lintuja kulki 0,5-1 km korkeudella myös itäkoilliseen noin 10 m/s. Aamun lähetessä lintuja oli edelleen puolen kilometrin korkeudella saakka runsaasti ja suunta oli yhtenäisemmin länsilounaaseen 10 m/s luokkaa. Isoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa etelästä aamuun saakka, vaikkakin hiljalleen harventuen.
Aamulla ilmeisen isoja lintuparviakin näkyi liikkeellä rannikon lähellä, mutta Helsingin kohdalla ainakin vielä pääasiassa sisämaassa länsilounaaseen 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Suomenlahden yllä lintuja oli harvemmassa kilometrin korkeudella saakka, mutta sisämaassa muutaman sadan metrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa hyvin paljon. Aamun ja aamupäivän kuluessa lintujen muutto heikkeni ja toisaalta isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella liikkeellä länsiluoteeseen noin 10 m/s. Päivällä runsaasti hyönteisiä kulki noin kilometrin korkeudella asti 12-20 m/s länsilounaaseen/länteen, Suomenlahdella kuitenkin vähemmän ja rannikon saarien tuntumassa 800 m korkeudella asti. Sateiden välissä illalla hyönteisiä näkyi yhä runsaasti ilmassa ja toisaalta myös kauempana Suomenlahdella idästä tulleessa virtauksessa puolen kilometrin alapuolella. Alkuyöllä hyvin runsaasti lintuja muutti rannikon tuntumassa ja sisämaassa lounaaseen noin 25 m/s kilometrin alapuolella. Samalla isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko tiheässä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella länsilounaaseen/länteen 12-15 m/s. Sateet kuitenkin jatkuivat alkuyöllä ja myös keskittivät lintuja pieneneville selkeille alueille.
XX**

11.9.2001
Alkuyön jälkeen sadekuurojen myötä linnut ja hyönteiset vähenivät aamuyöhön tultaessa ja laajemman sadealueen peittäessä alueen. Tätä ennen kookkaita hyönteisiä näkyi tulossa hyvin harvassa kaakosta noin 10 m/s puolen kilometrin alapuolella. Toisaalta hyvin paljon lintuja lenteli sisämaassa muutaman sadan metrin korkeudella saakka sekä harvassa 1-3 km korkeudella aika vaihtelevasti. Sateen jälkeen auringonnousun tienoilla melko runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella luoteeseen 10-13 m/s ja noin 300 m korkeudella isoja hyönteisiä näkyi tulevan suurehkojen hyönteisten kanssa Suomenlahden ylikin. Myöhemmin aamulla sisämaassa kulki runsaasti lintuja parinsadan metrin korkeudella asti länsilounaaseen noin 20 m/s, runsaimmin aivan rannikon tuntumassa. Päivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä erottui hyvin harvassa liikkeellä kilometrin alapuolella ja myöhään iltapäivällä vähän tiheämmässäkin menossa luoteeseen 11-13 m/s, illan sadealueen edellä. Iltayöllä kookkaita ja suurehkoja hyönteisiä lähti puolen kilometrin korkeudella saakka pohjoisluoteeseen 10-12 m/s. Myös lintuja tuli melko paljon Suomenlahden yli eteläkaakosta noin 27 m/s. Myöhemmin yöllä kookkaita hyönteisiä tuli hyvin harvassa etelästä 12-14 m/s kilometrin korkeuden tuntumassa asti. Sisämaassa jopa hyvin runsaasti lintuja näkyi muutaman sadan metrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa, pääasiassa menossa länsilounaaseen noin 15 m/s.
XX**

10.9.2001
Keskiyön aikoihin kookkaita hyönteisiä tuli hyvin harvassa eteläkaakosta noin 10 m/s puolen kilometrin alapuolella ja myös lintuja näkyi melko paljon liikkeellä matalalla Suomenlahdella ja sisämaassa. Lintujen liike oli kuitenkin vaihtelevaa, rannikolla ehkä yhtenäisemmin länsilounaaseen 10-12 m/s luokkaa. Aamuyöllä hyönteisiä oli vähemmän, mutta lintuja jopa hyvin runsaasti rannikon lähellä maa-alueen yllä. Aamun lähetessä sadealue peitti alueen. Sateen jälkeen aamulla huomattavasti lintuja näkyi hajanaisesti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella, pääosa aamupäivällä nähtävästi itään päin noin 15 m/s rannikkoa seuraillen. Olennaisesti vasta auringonlaskun aikaan näkyi isoja ja suurehkoja hyönteisiä lähtevän liikkeelle ja tällöin näitä oli melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä menossa luoteeseen 8-11 m/s. Suomnelahden yli isoja hyönteisiä tuli harvassa pari tuntia myöhemmin sateen edellä kaakosta 11-13 m/s noin puolen kilometrin korkeudella saakka. Lintuja oli alkuyöllä ilmassa paljon, mutta Suomenlahden yli muutto suuntautuikin kilometrin alapuolella luoteeseen noin 28 m/s! Sisämaassa lintuja liikehti aluksi vaihtelevasti, pääosin alle kahden kilometrin korkeudella.
XX**

9.9.2001
Aamupäivällä sateiden jälkeen suurehkoja ja isoja hyönteisiä nousi maa-alueen yllä kulkemaan harvassa luoteeseen noin 12 m/s ja hyvin harvassa kookkaita hyönteisiä oli liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka. Iltapäivällä sadekuuroja oli runsaammin ja maa-alueen yllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi sisämaassa harvassa puolen kilometrin alapuolella, virtauksen ollessa kaakosta 8-10 m/s. Joitakin isoja hyönteisiä näytti tulevan myös Suomenlahden yli. Illalla sadekuuron jälkipuolella (oikeastaan ennen seuraavia) isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa liikkeellä etelästä noin 7 m/s puolen kilometrin korkeuden tuntumassa. Iltayöllä melko paljon lintuja näkyi muuttamassa kilometrin alapuolella voimakkaiden sadekuurojen väistyttyä pohjoiseen ja samalla myös suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä tuli hyvin harvassa eteläkaakosta noin 10 m/s. Lintujen lento sen sijaan oli aika vaihtelevaa, keskimäärin lounaaseen/länsilounaaseen 8 m/s luokkaa.
XX**

8.9.2001
Lintuja oli runsaasti keskiyön aikaan sateiden ulkopuolella, lähinnä Helsingin koillispuolella kilometrin alapuolella, mutta liike oli aika vaihtelevaa. Aamuyöllä sateita oli entistä idempänä yhtenäisesti ja lintuja näkyi enää harvassa kauempan idässä liikkeellä. Aamun sarastaessa kuitenkin sateita oli jälleen pääasiassa Helsingin pohjois- ja länsipuolella, jolloin lintuja näkyi melko paljon sisämaassa kilometrin alapuolella menossa keskimäärin länsilounaaseen 12-15 m/s. Samalla Suomenlahden suunnalla isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli etelästä noin 7 m/s puolen kilometrin alapuolella melko runsaasti ja harvassa kilometrin korkeuden vaiheilla. Aamulla lintuja lensi toisaalta muutaman sadan metrin korkeudella melko paljon rannikon tuntumassa länsilounaaseen noin 15 m/s ja toisaalta hyvin harvassa Suomenlahden yli etelään 8 m/s luokkaa olleella nopeudella. Isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa eteläkaakosta noin 9 m/s puolen kilometrin alapuolella Suomenlahden yli. Aamupäivästä alkaen sen sijaan sadealue hallitsi tutkamittauksia.
XX**

7.9.2001
Alkuyöhön verrattuna keskiyön aikaan lintuja muutti niukemmin, mutta edelleen kuitenkin runsaasti eteläkaakkoon noin 10 m/s 2,5 km korkeudella saakka. Aamua kohden linnut vähenivät hiljalleen. Aamuyöllä lintuja oli niukemmin ja merenpuolella myös isoja ja suurehkoja hyönteisiä pystyi erottamaan liikkeellä harvassa puolen kilometrin alapuolella, auringonnousun lähetessä pohjoiseen noin 5 m/s etenemässä. Aamuvarhaisella lintuja muutti runsaasti rannikon tuntumassa muutaman sadan metrin korkeudella länteenpäin noin 12 m/s ja Suomenlahdella harvemmassa kahden kilometrin korkeudella asti keskimäärin etelään 10 m/s. Rannikolla lintujen muutto jatkui aamulla ja Suomenlahdella lintuja meni harvassa etelälounaaseen noin 10 m/s 1,5 km korkeudella saakka, toisaalta pinnan lähellä isoja parvia näkyi menossa myös kaakkoon. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki aamulla lähinnä sisämaassa noin kilometrin korkeudella saakka harvassa liikkeellä pohjoiseen 5-7 m/s.
Aamupäivän lopulla lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli sisämaassa melko paljon kilometrin korkeudella saakka ja harvassa ylempänä 1,5 km korkeuden tuntumassa asti menossa pohjoiseen noin 5 m/s, rullapyörteiden keskittäessä näitä jonoihin. Aika erikoisesti Helsingin länsipuolella hyönteisiä kertyi 200-600 m korkeudella olleeseen kerrokseen, jossa virtaus oli lounaasta Porkkalanniemen rannikon suunnasta. Samalla idempänä virtaus oli eteläkaakosta päin. Iltapäivällä virtaus oli alhaalla itäkaakosta 7-10 m/s ja myös kauempana Suomenlahdella alkoi näkyi isoja hyönteisiä liikkeellä ja harvassa 200-700 m korkeudella eteläkaakosta/etelästä. Ylempänä 0,7-1,2 km korkeudella isoja hyönteisiä tuli melko harvassa lounaasta noin 8 m/s. Sisämaassa melko paljon hyönteisiä kulki edelleen alle puolen kilometrin korkeudella, mutta ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli aiempaa niukemmin.
Illalla suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli runsaammin liikkeellä Suomenlahden puolella rannikkoa kuin sisämaassa. Vahvimmin hyönteisiä kulki 300-500 m korkeudella, jossa virtaus oli kaakosta 12 m/s luokkaa. Myöhemmin sadekuuroja alkoi olla laajalti myös Helsingin lähellä ja hyönteisiä oli niukemmin. Alkuyöllä lintuja oli runsaasti sateettomilla alueilla liikkeellä, keskimäärin sateita kohti luonaaseen kahden kilometrin korkeudella saakka.
XX**

6.9.2001
Runsaasti lintuja muutti keskiyön aikoihin kolmen kilometrin korkeudella saakka eteläkaakkoon noin 15 m/s. Kookkaita hyönteisiä kulki melko harvassa 200-600 m korkeudelle keskittyen itäkaakkoon 12-14 m/s ja alempana harvemmassa itään 8-10 m/s. Aamuyöllä lintuja muutti selvästi niukemmin ja hyönteisten nopeus oli vähän hitaampaa. Aamun sarastaessa maa-alueen yllä lintuja oli melko runsaasti alle kilometrin korkeudella ja Suomenlahdella tasaisemmin 3 km korkeuden tuntumassa saakka menossa eteläkaakkoon 15-18 m/s. Lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa alle kilometrin korkeudella itään/itäkaakkoon 10-12 m/s. Myöhemmin aamulla vähän lintuja näkyi muuttavan kahden kilometrin korkeudella saakka Suomenlahden yli keskimäärin eteläkaakkoon noin 15 m/s. Suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa itäkaakkon 8-10 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Aamupäivällä isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa kilometrin korkeudella saakka rannikon tuntumassa liikkeellä itään 7-10 m/s.
Päivällä alle puolen kilometrin korkeudella virtaus oli lounaasta 6-8 m/s, kauempana sisämaassa kuitenkin ilmeisesti lännestä. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä kilometrin korkeudella saakka melko paljon iltapäivällä ja 1-1,5 km korkeudellakin harvassa, puolen kilometrin yläpuolella menossa itään 7-10 m/s. Illalla virtaus oli lounaasta 7-10 m/s kuljettaen suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä harvassa kilometrin korkeudella saakka sadekuurojen välissä. Yön lähetessä hyönteiset niukkenivat, kunnes auringonlaskun aikaan lähinnä pienehköjä hyönteisiä oli melko paljon liikkeellä puolen kilometrin alapuolella koilliseen noin 7 m/s. Iltayöllä lintuja muutti hyvin runsaasti eteläkaakkoon noin 10 m/s kolmen kilometrin alapuolella, alle kilometrin korkeudella runsaimmin ja kahden kilometrin korkeudellakin vielä melko tiheässä. Kilometrin alapuolella näkyi lintujen joukosta hyvin heikosti harvassa olleita isoja hyönteisiäkin, ilmeisesti edelleen virtauksen mukana koilliseen päin menossa.
XX*

5.9.2001
Sateiden eteläpuolella Suomenlahden yöli tuli aamuyöllä isoja hyönteisiä hyvin harvassa eteläkaakosta noin 10 m/s kilometrin alapuolella. Myöhempien sateiden jälkeen aamulla isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa puolen kilometrin alapuolella etelästä noin 10 m/s ja kookkaita hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 2 km korkeudella saakka etelästä saapumassa. Aamun kuluessa hyönteiset kuitenkin vähenivät ja sen sijaan sadetta tuli lisää. Sateen jälkeen klo 11-12 etelästä tuli isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa 0,5-1 km korkeudella noin 12 m/s, mutta myöhemmin pääasiassa sisämaassa hyönteisiä näkyi harvassa liikkeellä kilometrin alapuolella.
Iltapäivällä sadekuurojen vähennyttyä kookkaita ja suurehkoja hyönteisiä kulki pääosin harvassa etelästä/etelälounaasta kilometrin alapuolella 8-10 m/s, puolen kilometrin korkeuden tuntumaan hyönteisiä keskittyi melko tiheäänkin. Illalla sateita oli jälleen enemmän, mutta auringonlaskun aikoihin hyönteisiä näkyi runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella liikkeellä itään 8-11 m/s. Lisäksi isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa kilometrin korkeudella saakka sadekuurojen länsipuolella, ilmeisesti selkeämmän taivaan alla. Iltayöllä kookkaita hyönteiisä oli 1,5 km kokruedella saakka ja alempana jopa melko tiheässä suurehkojen hyönteisten kanssa. Virtaus oli itäkaakkoon 12 m/s luokkaa nopeimmillaan puolen kilometrin korkeudella ja 1,5 km korkeudella kaakkoon noin 7 m/s. Lintuja lähti myös muuttamaan runsaasti kaakkoon alle kahden kilometrin korkeudella noin 15 m/s. Alkuyöllä lintuja muutti Suomenlahdella runsaasti 0,7-2 km korkeudella kaakkoon noin 15 m/s ja isoja hyönteisiä kulki 0,2-1 km korkeudella melko harvassa itäkaakkoon 10-13 m/s, nopeimmin noin puolen kilometrin korkeudella.
XX**

4.9.2001
Sadealueiden välissä aamuyöllä isoja hyönteisiä tuli harvassa kilometrin korkeudella saakka etelästä 10-13 m/s. Lintuja näkyi yöllä sateiden välissä vaihtelevasti lentelemässä. Aamun sarastaessa isoja hyönteisiä kulki edelleen harvassa tai hyvin harvassa kilometrin alapuolella, mutta 0,5-1 km välillä liike oli lounaasta 7 m/s luokkaa, alempana etelästä. Myöhemmin aamulla sateiden jälkipuolella kookkaita hyönteisiä kulki harvassa kilometrin alapuolella etelälounaasta/lounaasta noin 3 m/s ja sisämaassa myös suurehkoja hyönteisiä nousi ilmaan melko runsaasti. Päivällä muutamia isoja hyönteisiä alkoi tulla myös 2-3 km korkeudella Suomenlahden yllä lounaasta noin 5 m/s. Iltapäivällä kuitenkin isoja hyönteisiä tuli sen sijaan hyvin harvassa 1-2 km korkeudella ja toisaalta pinnan lähellä alle puolen kilometrin korkeudella. Sisämaassa suurehkoja hyönteisiä oli melko paljon 800 m korkeuden tuntumassa saakka pohjoiskoilliseen 3-5 m/s vieneessä virtauksessa.
Illalla sadealueen reunalla lähinnä suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa kaakosta noin 5 m/s puolen kilometrin alapuolella ja isoja hyönteisiä hyvin harvassa 0,5-1,5 km korkeudella etelästä. Sadealueen raoissa alkuyöllä näkyi melko paljon lintuja yleisenä pyrkimyksenään päästä etelään päin kilometrin alapuolella, mutta myös sateen alta itään päin myöhemmin. Joitakin isoja hyönteisiäkin näkyi menossa luoteeseen 8-10 m/s.
XX**

3.9.2001
Keskiyön tienoilla kookkaita ja suurehkoja hyönteisiä tuli eteläkaakosta 10-13 m/s melko paljon alle puolen kilometrin korkeudella ja lisäksi isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 0,5-1,5 km korkeudella tulossa etelälounaasta. Lintuja kulki sisämaassa aika harvassa kilometrin alapuolella, pääasiassa lounaaseen päin 15 m/s luokkaa olleella nopeudella ja aamuyöllä lintuja oli hieman niukkenevasti ilmassa. Aamuyöllä sadealueen reunoilla hyönteisten tulo eteläkaakosta jatkui aika ennallaan paitsi nopeus oli 8-10 m/s vaiheilla ja myös varhain aamulla sateiden välissä hyönteisiä näkyi yhä huomattavasti liikkeellä, joskin suunta oli etelästä/etelälounaasta.
Aamupäivällä sadealueen reunalla suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki edelleen harvassa etelästä 400-900 m korkeudella 8-10 m/s. Iltapäivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli alle puolen kilometrin korkeudella kaakosta/eteläkaakosta 8-10 m/s melko tiheässä ja kilometrin korkeuden tuntumassa harvassa etelästä noin 12 m/s. Illan lähetessä kilometrin korkeudella oli hyönteisiä hyvin harvassa, mutta alempana edelleen melko runsaasti ja välillä jopa hyvin paljon muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Suomenlahden yli virtaus oli illalla lopuksi eteläkaakosta 10-14 m/s, mutta auringonlaskun aikoihin jälleen kaakosta. Tällöin maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja Suomenlahdella myös melko paljon 200-400 m korkeudella sekä suurehkoja hyönteisiä harvassa 0,5-1 km korkeudella. Iltayöllä sateiden välissä suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiheässä alle puolen kilometrin korkeudella sekä isojen hyönteisten kanssa 0,5-1 km korkeudella harvassa kaakosta 8-10 m/s. Huomattavasti lintuja näkyi alkuyöllä myös liikkeellä maa-alueen yllä, mutta liike oli varsin vaihtelevaa, osaksi sateidenkin takia.
XX**

2.9.2001
Kookkaita hyönteisiä tuli eteläkaakosta harvassa puolen kilometrin korkeudella saakka noin 7 m/s keskiyöllä ja aamuyöllä. Lintuja muutti melko runsaasti maa-alueen yllä 2,5 km korkeudella saakka lounaaseen kauempana sisämaassa ja länsilounaaseen rannikolla noin 10 m/s. Suomenlahden yli lintuja meni niukemmin, lähinnä alle kilometrin korkeudella sekä 2-2,5 km korkeudella. Auringonnousun aikoihin isoja hyönteisiä tuli jopa melko tiheään keskittyneinä 200-500 m korkeudella eteläkaakosta noin 10 m/s ja aamun edetessä niukentuen. Lintuja muutti maa-alueen yllä länsilounaaseen 3 km korkeudella saakka melko harvassa noin 15 m/s aamulla. Päivällä sen sijaan lintuj anäkyi vaihtelevasti liikkeellä keskittyneinä puolen kilometrin alapuolelle tuulensuuntaisiin jonoihin maa-alueen yllä. Aamupäivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi melko harvassa kilometrin alapuolella menossa luoteeseen 6-9 m/s ja puolen kilometrin korkeuden tuntumassa myös Suomenlahden yli tuli suurehkoja hyönteisiä harvassa. Iltapäivällä hyönteisiä oli vähemmän liikkeellä, mutta illallakin suurehkoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa kaakosta noin 10 m/s kilometrin alapuolella.
Auringonlaskun aikaan sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa ja iltayöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli myös Suomenlahden yli kaakosta 10-14 m/s melko tiheässä 800 m korkeudella saakka. Lintuja näkyi myös melko paljon alle kilometrin korkeudella sisämaassa, mutta näiden liike oli aika vaihtelevaa.
XX**

1.9.2001
Hyvin paljon lintuja kulki keskiyöllä ja aamuyöllä rannikon tuntumassa itäkoilliseen noin 12 m/s alle kilometrin korkeudella ja ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka lintuja kulki harvassa keskimäärin lounaaseen 10-12 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa lintujen keskellä menossa länteen päin noin 4 m/s alle kilometrin korkeudella. Auringonnousun aikaan lintuja oli hyvin harvassa aika tasaisesti kolmen kilometrin alapuolella vaihtelevilla nopeuksilla liikkeellä. Kilometrin alapuolella isoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa etelästä noin 5 m/s. Aamulla huomattavasti lintuja muutti rannikon tuntumassa länsilounaaseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella puolen kilometrin alapuolella, mutta Suomenlahden ylittäjiä oli harvassa.
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi aamupäivän kuluessa maa-alueen ylle melko paljon 1,5 km korkeudelle saakka. Alhaalla virtaus oli kaakosta 3 m/s luokkaa, välissä lounaasta ja kilometrin yläpuolella idästä 4-6 m/s. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät ja illalla isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa maa-alueen yllä 1,5 km korkeudella asti luoteeseen noin 5 m/s. Toisaalta Suomenlahden yllä parinsadan metrin korkeudella asti tuli hyvin harvassa isoja hyönteisiä kaakosta ilmeisesti myös meren ylikin. Auringonlaskun aikoihin paljon hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella länsiluoteeseen 4-7 m/s. Iltayöllä isoja hyönteisiä tuli harvassa puolen kilometrin korkeudella saakka kaakosta noin 7 m/s. Lintuja muutti alkuyöllä runsaasti 2,5 km korkeudella asti ja keskimäärin etelälounaaseen noin 10 m/s.
XX**


[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001]

Edellisten vuosien kertomuksia:

[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, tuoreemmat tutkakaiut
Matti Leskinen