Tuulialla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja


2.1.2004 Matti Leskinen


tuoreemmat vanhat, tammi-toukokuu 2003, syys-joulukuu 2003


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

31.8.2003
Keskiyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi sadekuurojen välissä puolen kilometrin korkeuden tienoilla melko harvassa kulkemassa etelään/etelälounaaseen 5-8 m/s. Lintuja muutti sateiden tai pilvien välissä melko paljon 2 km alapuolella etelään 15-18 m/s aamuyöhön asti. Aamun sarastaessa lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä lähti parinsadan metrin korkeudella saakka kulkemaan melko tiheässä etelään 4-7 m/s ja lintuja näytti olevan merellä melko paljon liikkeellä luoteeseen päin noin 5 m/s. Aamupäivällä rannikolta merelle näkyi hyönteisiä kulkevan runsaasti kilometrin alapuolella sekä harvemmassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä 1-1,5 km korkeudella aika erillään. Myös maa-alueelta lähti päivällä jonkin aikaa hyönteisiä runsaasti kilometrin alapuolella eteläkaakkoon ja näiden perässä lintuja näkyi vielää jonkin aikaa keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät virtauksen ollessa pohjoisluoteesta 7-10 m/s ja sisämaassa näkyi alhaalla lähinnä huomattavasti lintuja vaihtelevasti lentelemässä. Auringonlaskun tienoilla rannikolla lähti melko paljon isoja ja suurehkoja hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemaan edelleen eteläkaakkoon 5-8 m/s. Alkuyöllä hyvin paljon lintuja lähti muuttamaan 1,5 km alapuolella etelään 15-18 m/s. Yön edetessä linnut harvenivat ja toisaalta myös 2-3 km korkeudella niitä alkoi kulkea melko paljon. Isoja hyönteisiä näkyi harvassa puolen kilometrin korkeuden tienoilla kulkemassa yön pimennyttyäkin.
XX*

30.8.2003
Runsaasti lintuja muutti keskiyön aikaan etelään päin noin 13 m/s ja aamuyöllä epämääräisemmin varsinkin maa-alueen yllä. Auringonnousun edellä hyönteisiä lähti rannikolla runsaasti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella länsilounaaseen noin 5 m/s. Lintuja oli edelleen melko paljon kulkemassa 0,5-2 km korkeudella etelään päin 12-15 m/s aamuvarhaisella, mutta myöhemmin maa-alueen yllä ja rannikolla alhaalla pääasiassa länsilounaaseen päin noin 17 m/s. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi kulkea noin kilometrin korkeudella asti melko harvassa tai harvassa itäkoillisesta 5-8 m/s ja iltapäivällä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä 1,2 km alapuolella. Sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä jopa hyvin paljon alhaalla virtauksen ollessa koillisesta ja kaikukerroksen yläosassa pohjoiskoillisesta 5-8 m/s.
Illalla virtaus oli alhaalla pohjoiskoillisesta ja sisämaassa hyönteisiä oli liikkeellä harvemmassa kuin merellä, mutta toisaalta lintuja erottui päiväsaikaa selvemmin vaihtelevasti lentelemässä puolen kilometrin alapuolella. Auringonlaskun lähestyessä hyönteisiä kulki enää noin puolen kilometrin korkeudella saakka niukemmin ja lähes etelään. Iltayöllä lintuja lähti hyvin paljon muuttamaan 2 km alapuolella etelään noin 13-16 m/s, samalla kun isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko paljon liikkeellä etelään 200-800 m korkeudella 5-8 m/s. Myöhemmin yöllä merellä lintuja harvemmassa mutta myös ylempänä 3 km korkeudella asti ja nopeus ylhäällä oli myös 20 m/s luokkaa.
XX*

29.8.2003
Keskiyön aikaan lintuja muutti melko paljon 2 km korkeudella saakka etelään päin 13-15 m/s ja meren puolella näkyi myös isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa puolen kilometrin alapuolella menossa itäkaakkoon noin 7 m/s. Aamuyöllä lintuja näkyi kulkemassa 1-2 km korkeudella ilmeisen pilvikerroksen yllä ja sisämaassa myös pinnan lähellä melko paljon. Hyönteisiä oli edelleen meren puolella mutta harvemmassa muutaman sadan metrin korkeudella asti. Auringonnousun aikaan hyönteisiä lähti melko paljon puolen kilometrin alapuolella rannikolla itäkaakkoon 4-7 m/s ja lintuja näkyi enää huomattavasti 1-2 km korkeudella matkalla pääasiassa kaakkoon päin. Aamun kuluessa näkyi enää lähinnä huomattavasti lintuja lentelemässä vaihtelevasti alhaalla maa-alueen yllä, mutta aamupäivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä alkoi kulkea harvassa tai melko harvassa kilometrin alapuolella itäkoilliseen/itään 5-8 m/s.
Päivällä hyönteisiä näkyi lopulta runsaasti kilometrin alapuolella lähinnä maa-alueen yllä ja merellä rannikon tuntumassa. Virtaus oli alhaalla rannikolla ilmeisesti merituulen myötä lounaasta 5-8 m/s, sisämaassa ja ylempänä länsilounaasta/lännestä. Rannikon tuntumassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi 1,3 km korkeudelle saakka harvassa kuten myös sisämaassa rullapyörteiden mukaisissa jonoissa. Sisämaassa myös sadekuuroja alkoi iltapäivällä olla runsaammin liikkeellä. Auringonlaskun jälkeen runsaasti hyönteisiä oli jonkin aikaa parinsadan metrin korkeudella saakka kulkemassa rannikolla koilliseen/itäkoilliseen ja esim. Isosaaresta itään päin 3-6 m/s. Iltayöllä hyönteisiä oli niukemmin ja lintuja puolestaan näkyi runsaasti muuttamassa 2 km alapuolella etelään/eteläkaakkoon noin 13 m/s.
XX*

28.8.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyöllä menossa 200-500 m korkeudella harvassa etelään päin noin 8 m/s, erottuen alkuyötä paremmin lintujen vähennyttyä. Lintuja muutti meren puolella toisaalta kilometrin alapuolella runsaasti ja toisaalta 2-3 km korkeudella melko runsaasti 15-18 m/s etelään, maa-alueen yllä 1-3 km korkeudella lintuja oli tasaisesti koko kerroksessa. Aamuyöllä linnut vähenivät ja aamun sarastaessa melko paljon lintuja näytti lentelevän 2 km korkeudella saakka meren puolella pääasiassa länsiluoteeseen noin 8 m/s. Hyönteisiä lähti liikkeelle rannikolta auringonnousun tienoilla melko paljon etelään päin 5-8 m/s matalalla, mutta aamulla sadealueen edellä erottui enää huomattavasti lintuja lentelemässä vaihtelevasti puolen kilometrin alapuolella.
Sadealueen jälkeen kilometrin alapuolella alkoi näkyä melko paljon hyönteisiä menossa kaakkoon 5-8 m/s ja sisämaassa lintuja näkyi keskittyneen paikoin taajaan tuulensuutaisiin nauhoihin. Illemmalla lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi harvassa puolen kilometrin korkeudella saakka lintujen ohella. Iltayöllä lintuja lähti muuttamaan runsaasti 2 km alapuolella eteläkaakkoon/etelään 13-15 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi samalla maa-alueen yllä harvassa ja merellä hyönteisiä oli runsaammin puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itäkaakkoon 5-8 m/s. Yön edetessä hyönteisiä oli harvemmassa ja lähinnä rannikolta meren puolella itäkaakkoon kulkemassa. Linnut harvenivat ja sisämaassa myös heikot sadekuurot tai pilvet pitivät lintuja pääasiassa kilometrin alapuolella.
XX*

27.8.2003
Melko runsaasti lintuja näkyi keskiyöllä muuttamassa meren yllä alhaalla kaakkoon ja ylempänä etelään 3 km korkeudella saakka 12-15 m/s. Sisämaassa lintuja oli runsaammin 1,5 km alapuolella mutta myös vaihtelevammin liikkeellä. Huomattavasti hyönteisiä näkyi myös menossa alhaalla noin 5 m/s rannikolta etelään päin. Aamuyöllä linnut vähenivät mutta auringonnousun jälkeen menlko paljon lintuja näkyi yhä menossa etelään meren yllä 3 km alapuolella aika tasaisesti jakautuen. Hyönteisiä lähti myös melko runsaasti rannikolta aamun sarastaessa lounaaseen noin 5 m/s. Aamulla lintuja kulki melko paljon maa-alueen yllä länsilounaaseen noin 15 m/s puolen kilometrin alapuolella.
Aamupäivällä hyönteisiä lähti runsaasti liikkeelle ja lopulta näitä oli 1,2 km korkeudella saakka sisämaassa menossa länsilounaaseen 5-8 m/s. Sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä vahvasti tuulensuuntaisiin jonoihin ja rannikolla merituuli alkoi kääntää virtausta kaakon puolelta puhaltavaksi pinnan lähellä. Päivällä rannikolla merituuli näkyi itäkaakosta/idästä 5-8 m/s tulleena virtauksena 500-800 m korkeudella asti. Sisämaassa tuuli oli itäkoillisesta/koillisesta ja hyönteisiä näkyi runsaasti varsinkin rullapyörteiden kohdalla 1,2 km korkeudella saakka. Merituulirintaman lähellä hyönteisiä keskittyi jopa hyvin paljon. Illemmalla virtaus oli yleisesti maa-alueella koillisesta päin ja hyönteisiä oli yhä runsaasti kilometrin alapuolella. Illalla hyönteiset vähenivät hiljalleen ja näkyivät enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella menossa etelälounaaseen 7-10 m/s. Iltayöllä hyvin runsaasti lintuja lähti muuttamaan 1,5 km alapuolella etelään 13-18 m/s. Myöhemmin yöllä lintuja oli harvemmassa 3 km korkeudella saakka ja runsaimmin kilometrin alapuolella.
XX*

26.8.2003
Keskiyöllä lintuja näkyi runsaasti pilvikerroksen alla kilometrin alapuolella ja harvemmassa ylempänä 1,5-3 km korkeudella liikkeellä pääasiassa etelään päin noin 15 m/s. Iosja hyönteisiä näkyi harvassa lintujen keskellä kilometrin alapuolella noin 10 m/s etelään kulkemassa. Aamuyöllä hyönteisiä ei enää erottanut ja lintujakin oli huomattavasti niukemmassa. Melko paljon hyönteisiä lähti aamun sarastaessa etelään noin 7 m/s puolen kilometrin alapuolella ja aamun edetessä nämä hiljalleen vähenivät. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli harvassa tai melko harvassa 800 m alapuolella kulkemassa etelään 5-8 m/s ja lintuja näkyi huomattavasti lentelemässä sisämaassa vaihtelevasti alhaalla. Iltapäivällä hyönteisiä oli välillä runsaasti noin 1,2 km korkeudella saakka ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa parin kilometrin korkeudellakin. Lintuja näkyi myös paikoin runsaasti keskittyneinä sisämaassa kilometrin alapuolella. Iltaa kohden hyönteiset harvenivat ja lintujakin oli niukemmin havaittavissa.
Iltayöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko runsaasti liikkeellä parinsadan metrin korkeudella asti etelään päin noin 5 m/s. Lintuja lähti hyvin paljon alkuyöllä muuttamaan 1,5 km alapuolella etelään päin 12-15 m/s. Yön edetessä linnut hieman vähenivät.
XX*

25.8.2003
Melko paljon isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyöllä 200-800 m korkeudella matkalla lounaaseen 10-13 m/s. Lintuja oli runsaasti muuttamassa etelälounaaseen 20-23 m/s 3 km korkeudella asti, vaikka pääasiassa 2 km alapuolella. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut vähitellen niukkenivat. Auringonnousun lähellä runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueilta ja kulkien 800 m alapuolella etelään/etelälounaaseen 10-15 m/s. Myös lintuja lähti aamun sarastaessa melko paljon muuttamaan ja loppuyötä runsaammin etelään 22-25 m/s pääasiassa 1-3 km korkeudella. Aamun edetessä linnut ja hyönteiset vähenivät, kunnes aamupäivän loppupuolella luoteesta päin lähestyi pari aaltomaista kaikualuetta, joissa hyönteisiä oli jälleen runsaasti enimmillään 1,5 km korkeudella asti ja isoja hyönteisiä ylempänä 3 km korkeudella saakka hyvin harvassa. Virtaus oli etelälounaaseen/etelään ja parhaimmillaan 18 m/s luokkaa puolen kilometrin korkeuden tienoilla. Myös lintuja näkyi keskittyneen näihin kaikualueisiin paikoitellen kilometrin alapuolella vaihtelevasti lennellen. Iltapäivälläkin näkyi vastaavia voimakkaampia kaikuvyöhykkeitä liikkeellä virtauksen ollessa pohjoisesta 7-10 m/s ja hyönteisten pääasiassa kilometrin alapuolella.
Illalla hyönteisiä oli melko runsaasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä lintuja oli hyvin paljon pilvikerroksen alla kilometrin korkeudella asti ja merellä myös paljon ylempänä 1-2 km korkeudella kulkemassa eteläkaakkoon/etelään 12-15 m/s. Isoja hyönteisiä pysty kuitenkin näkemään melko harvassa kilometrin alapuolella kulkemassa etelään noin 10 m/s.
XX*

24.8.2003
Keskiyön aikaan lintuja näkyi runsaasti kahden kilometrin alapuolella kulkemassa eteläkaakkoon noin 12 m/s. Puolen kilometrin alapuolella kulki lähinnä isoja hyönteisiä harvassa tai melko harvassa itään/itäkaakkoon 4-7 m/s. Aamuyöllä meren puolella hyönteisiä oli harvassa 1,2 km korkeudella saakka ja lintuja huomattavasti niukemmin. Maa-alueen puolella lintuja oli edelleen runsaasti kilometrin alapuolella ja hyönteisiä puolestaan harvemmassa. Aamun sarastaessa huomattavasti hyönteisiä näkyi sadealueen edellä kulkemassa eteläkaakkoon noin 5 m/s puolen kilometrin alapuolella. Sadealueen hajanaistuessa iltapäivällä hyönteisiä oli runsaasti selkeällä alueella 1,5 km korkeudella saakka menossa etelälounaaseen/lounaaseen alhaalla noin 7 m/s ja ylempänä 10-15 m/s.
Illalla sateita oli runsaammin ja hyönteisiä näiden välissä runsaasti kilometrin alapuolella sekä isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa ylempänä 1,5 km korkeudella saakka. Iltayöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko tiheässä 800 m alapuolella sekä 1-1,5 km korkeudella menossa lounaaseen/etelälounaaseen 10-15 m/s, nopeimmin noin puolen kilometrin korkeudella. Lintuja muuttia alkuyöllä myös runsaasti etelälounaaseen 20-23 m/s pääosin 2 km alapuolella, mutta melko paljon 2-3 km korkeudellakin.
XX*

23.8.2003
Keskiyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa liikkeellä kilometrin alapuolella lounaasta 7-10 m/s ja melko paljon lintuja muutti kaakkoon päin noin 13 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamuyöllä sadettakin näkyi ja hyönteisiä tuli harvassa tai hyvin harvassa etelälounaasta kilometrin alapuolella. Lintuja oli merellä aika vähän mutta mantereen puolella etenkin puolen kilometrin alapuolella yhä melko runsaasti. Aamun sarastaessa sadealueen reunalla lähti myös runsaasti hyönteisiä maa-alueelta liikkeelle puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen päin 5-8 m/s. Myöhemmin aamulla sateiden eteläpuolella hyönteisiäkin näkyi vielä tulossa etelästä kilometrin alapuolella melko paljon ja iltapäivällä sateiden vähennyttyä sisämaassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa 0,5-1 km korkeudella koilliseen noin 8 m/s ja harvemmassa alempanakin. Auringonlaskun lähestyessä hyönteisiä oli hieman runsaammin varsinkin puolen kilometrin korkeuden tienoilla maa-alueen yllä. Iltayöllä hyönteisiä näkyi melko paljon puolen kilometrin alapuolella rannikolla kulkemassa itään noin 5 m/s ja lintuja muutti alkuyöllä hyvin paljon eteläkaakkoon noin 13 m/s kahden kilometrin alapuolella.
XX**

22.8.2003
Lintuja näkyi keskiyöllä runsaasti muuttamassa kahden kilometrin alapuolella alhaalla kaakkoon ja ylhäällä etelään noin 13 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa 200-800 m korkeudella menossa itään noin 10 m/s. Aamuyöllä lintuja oli harvassa meren puolella 3 km korkeudella saakka, mutta mantereen puolella kilometrin alapuolella lintuja oli runsaasti ja vaihtelevasti liikkuen. Auringonnousun aikoihin hyönteisiä lähti runsaasti liikkeelle maa-alueilta ja virtaus vei itäkoilliseen 7-10 m/s. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli runsasti ensi sijassa mantereen puolella kilometrin alapuolella varsin yhtenäisen kaikukerroksen muodostamassa. Päivän edetessä hyönteiset vähenivät aluksi ja 0,5-1,2 km korkeudella näkyi isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa kulkemassa itäkoilliseen/itään noin 10 m/s, mutta alempana hyönteisiä oli hieman runsaammin sisämaassa matkalla itäkoilliseen 5-8 m/s. Aamupäivällä ennen sadekuuroja hyönteisiä oli ylhäällä melko tiheässäkin kilometrin korkeuden tuntumassa ja sisämaassa rullapyörteiden mukaisten jonojen kohdalla, jonne myös lintuja näkyi kertyvän melko paljon. Päivällä sadekuurojen myötä hyönteiset harvenivat ja lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi enää harvassa tai hyvin harvassa sadekuurojen välissä 1,2 km korkeudella asti.
Illalla sään selkiintyessä hyönteisiä oli liikkeellä runsaammin ja auringonlaskun lähellä paljon hyönteisiä lähti maa-alueilta ylös puolen kilometrin alapuolella kulkemaan koilliseen/itäkoilliseen 7-12 m/s. Iltayöllä lähinnä isoja hyönteisiä näkyi enää harvassa 800 m alapuolella ja etenkin meren puolella kulkemassa. Sen sijaan alkuyöllä lintuja muutti runsaasti kaakkoon noin 13 m/s kahden kilometrin alapuolella.
XX*

21.8.2003
Runsaasti lintuja oli muuttamassa keskiyöllä pääasiassa kilometrin alapuolella kaakkoon noin 15 m/s. Ylempänä lintuja oli harvemmassa 2 km korkeudella asti. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä erottui lintujen välistä lähinnä 200-700 m korkeudella melko harvassa liikkeellä itään 10-13 m/s. Aamuyöllä lintuja oli paljon vähemmän ja pääosa maa-alueen puolella kilometrin alapuolella, mutta isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi 300-600 m korkeudella melko tiheässä ja harvassa ylempänä kilometrin korkeudella asti kulkemassa edelleen itään. Auringonnousun aikoihin hyvin paljon hyönteisiä lähti maa-alueilta liikkeelle itäkoilliseen 5-10 m/s ja aamuvarhaisella niitä oli erityisesti 0,2-1 km korkeudella runsaasti itään päin vievässä virtauksessa. Aamun edetessä hyönteiset harvenivat ja kilometrin alapuolella alkoi erottua lähinnnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä liikkeellä melko harvassa.
Aamupäivällä maa-alueen yllä myös puolen kilometrin alapuolella kulki paljon hyönteisiä ja ylempänä hyönteisiä oli runsaasti 1,5 km korkeudella saakka. Virtaus oli alhaalla itäkoilliseen 5-7 m/s ja ylhäällä itään 7-10 m/s. Sisämaassa rullapyörteiden mukaiset jonot olivat vahvoja ja rannikon lähellä merituuli alkoi kääntää virtausta alhaalla lounaasta 5-8 m/s tulevaksi. Päivällä merituulta oli rannikolla puolen kilometrin alapuolella ja varsinkin sisämaassa oli sadekuuroja. Hyönteisiä oli harvemmassa kuin aamupäivällä, mutta edelleen noin 1,5 km korkeudella saakka. Iltapäivällä klo 17 jälkeen myös puuskarintama sadekuuroista etelään päin kohtasi merituulirintaman ja näkyi myös keskittävän vahvasti hyönteisiä. Virtaus vei illalla yleensä itään/itäkaakkoon 8-13 m/s merituulialuetta lukuunottamatta.
Sateiden jälkeen iltayöllä hyönteisiä oli runsaasti vajaan kilometrin korkeudella asti kulkemassa alhaalla itäkoilliseen ja ylempänä itään 5-10 m/s. Lintuja lähti runsaasti muuttamaan ja merellä niitä oli aluksi jopa hyvin runsaasti 1-2 km korkeudella liikkeen ollessa keskimäärin eteläkaakkoon 15 m/s luokkaa.
XX*

20.8.2003
Sateiden välissä aamuyöllä näkyi sisämaassa melko paljon lintuja lähinnä puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti liikkeellä. Päivällä sateiden harvennuttua isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko harvassa kilometrin alapuolella länsilounaasta/lännestä 9-12 m/s. Illemmalla ensin rannikon lähellä ja myöhemmin kauempanakin sisämaassa hyönteisiä oli melko runsaasti kilometrin alapuolella ja harvemmassa 1,5 km korkeudella asti virtauksen ollessa lounaasta/länsilounaasta 8-13 m/s. Lintuja näkyi paikoin sisämaassa keskittyneinä alhaalla rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Illalla hyönteiset vähenivät, paitsi auringonlaskun tienoilla alhaalla hyönteisiä oli runsaasti. Iltayöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko tiheässä kilometrin alapuolella kulkemassa itäkoilliseen/itään 8-13 m/s ja harvassa ylempänä 1,5 km korkeudella asti kaakkoon. Lintuja muutti alkuyöllä hyvin paljon 1-2 km korkeudella ja harvemmassa alempana sekä 2,5 km korkeudella saakka ylempänä liikkeen ollessa keskimäärin eteläkaakkoon 15-18 m/s.
XX*

19.8.2003
Lintuja oli keskiyöllä hyvin paljon maa-alueen puolella ja aika sekavasti lentelemässä 2 km alapuolella. Merellä lintuja kulki harvemmassa ja yhtenäisemmin kaakkoon päin noin 15 m/s. Kilometrin alapuolella erottui isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa tai melko harvassa kulkemassa itään/itäkaakkoon 5-8 m/s. Aamuyöllä linnut niukkenivat ja meren puolella niitä alkoi olla liikkeellä enää harvassa. Auringonnousun aikoihin lintuja oli sisämaassakin vain huomattavasti liikkeellä, kun taas hyönteisiä nousi rannikon lähellä runsaasti kulkemaan muutaman sadan metrin korkeudella asti itäkoilliseen 3-6 m/s. Aamuvarhaisella rannikolla hyönteisiä oli runsaasti 0,2-1 km korkeudella, Suomenlahden puolella lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä vain harvassa. Kauempana sisämaassa lintuja näkyi runsaasti lentelemässä 1,5 km alapuolella aika vaihtelevasti. Aamun edetessä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa 1,5 km korkeudella asti virtauksen ollessa alhaalla lounaasta ja ylempänä lännestä 7 m/s luokkaa.
Puolenpäivän aikoihin sisämaassa sekä rannikolla hyönteisiä oli runsaasti 1,5 km korkeudella asti. Alhaalla virtaus oli etelästä/eteläkaakosta, 0,5 km korkeuden tienoilla lähes lännestä ja ylempänä lounaasta 3-7 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki lisäksi harvassa 1,5-2 km korkeudella itään päin noin 5 m/s. Lintuja näkyi alhaalla paikoin keskittyneinä sisämaassa.
Illan lähestyessä hyönteiset yleensä vähenivät, mutta 1-1,5 km korkeudella alkoi Suomenlahden yllä tulla isoja ja suurehkoja hyönteisiä melko tiheässä etelästä noin 8 m/s. Illalla sateen etupuolella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiheässä 0,5-1 km välillä etelästä noin 9 m/s ja alempana hyönteisiä tuli runsaasti kaakosta 7-10 m/s. Iltayöllä sen sijaan sadealue aiheutti kaikuja, paitsi sisämaassa myös lintuja erottui melko paljon alhaalla heikommassa sateessa lentelemässä.
XX**

18.8.2003
Keskiyön aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi merellä päin puolen kilometrin alapuolella melko tiheässä ja ylempänä harvassa tai hyvin harvassa 1,3 km korkeudella asti kulkemassa etelään/etelälounaaseen noin 10 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli niukemmin ja pinnan lähellä ei juuri lainkaan. Lintuja oli runsaasti ja rannikon lähellä hyvinkin paljon liikkeellä. Sisämaassa ja merellä linnut kulkivat enimmäkseen etelään 15-20 m/s, mutta rannikolla liike oli huomattavan sekavaa. Ylemmissä kerroksissa lintuja oli harventuen aina 3 km korkeudella saakka ja liike myös yhtenäisemmin etelään. Aamuyöllä lintuja kasautui rannikolle entistä selvemmin kilometrin alapuolella ja sekavasti lennellen samalla kun hyönteiset hiljalleen vähenivät. Auringonnousun lähestyessä hyönteisiä sen sijaan lähti rannikolta runsaasti etelään 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella ja aamun edetessä lähinnä 0,5-1 km korkeudella kulkien. Sisämaassa hyönteisiä oli niukemmin ja lintuja puolestaan melko runsaasti.
Aamupäivän kuluessa hyönteisiä oli melko paljon puolen kilometrin alapuolella sekä runsaasti 0,8-1,2 km korkeudella virtauksen viedessä alhaalla noin 5 m/s ja yläkerroksessa 10-13 m/s etelään. Välissä hyönteisiä oli harvemmassa ja lisäksi ylempänä isoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa tai hyvin harvassa 2,5 km korkeudella asti, ylhäällä selvästi pohjoinen-etelä akselin mukaan suuuntautuneina. Lopulta hyönteisiä oli runsaasti noin 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa ja kilometrin korkeuden tienoilla voimakkaammassa kerroksessa myös länsi-itä akslein mukaan selvästi suuntautuneina. Virtaus oli etelään päin alhaalla hidasta ja ylempänä voimistuen noin 8 m/s luokkaan. Lintuja näkyi paikoin runsaasti keskittyneinä sisämaassa puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti lennellen. Iltapäivällä rannikolla merituuli puhalsi 0,5-1 km korkeudella asti etelälounaasta/lounaasta 5-7 m/s ja sisämaassa alkoi myös liikkua sadekuuroja hyönteisten jonkin verran niukentuessa näiden välissäkin. Lopulta laajempien sadekuurojen myötä virtaus kääntyi lännestä tulevaksi 7-10 m/s ja varsinkin meren puolelle selkeämmässä ilmassa kulki vielä runsaasti hyönteisiä 1,5 km korkeudella saakka.
Illalla hyönteisiä oli runsaasti kilometrin alapuolella ja virtaus oli lounaasta alhaalla rannikolla ja ylempänä lännestä 5-8 m/s. Iltayöllä maa-alueen yllä hyönteisiä alkoi olla harvemmassa, mutta meren puolella aluksi edelleen runsaasti kilometrin korkeudella saakka virtauksen viedessä ensin itään ja myöhemmin itäkaakkoon. Lintuja oli alkuyöllä runsaasti 3 km korkeudella asti ja keskimäärin menossa kaakkoon/eteläkaakkoon 12-15 m/s.
XX*

17.8.2003
Keskiyön aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi menossa 1,5 km korkeudella asti ja puolen kilometrin alapuolella runsaimmin etelään/etelälounaaseen 5-8 m/s. Lintuja oli alkuyötä niukemmin ja varsinkin maa-alueen yllä epämääräisemmin liikkeellä kahden kilometrin alapuolella, mutta yhä runsaasti kokonaisuudessaan ja merellä pääasiassa etelään päin 15-20 m/s kulkien. Aamuyöllä sekä linnut että hyönteiset hiljalleen vähenivät. Auringonnousun tienoilla kuitenkin runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella etelään 6-9 m/s ja huomattavasti lintuja näkyi enää Suomenlahden puolella 2 km alapuolella pääasiassa myö setelään päin kulkemassa. Myöhemmin aamulla hyönteisiä matkasi runsaasti etelään 7-10 m/s 0,5-1 km korkeudella ja pinnan lähellä näkyi ensi sijassa vain huomattavasti lintuja vaihtelevasti lentelemässä.
Aamupäivällä sadekuuroja oli näkyvissä ja hyönteisiä maa-alueen yllä niukemmin, mutta rannikolta etelään päin sen sijaan melko runsasti niin kilometrin alapuolella kuin alapilvien ylläkin 1,5 km korkeudella saakka. Isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 2,5 km korkeudellakin asti. Iltapäivällä hyönteisiä oli runsaasti noin 1,5 km korkeudella asti ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä melko harvassa 2 km korkeuden tienoilla paksuhkossa kerroksessa virtauksen ollessa pohjoisluoteesta/pohjoisesta 7-10 m/s. Lintuja näkyi paikoin keskittyneinä runsaasti sisämaassa. Illemmalla hyönteisiä kulki edelleen runsaasti 1,5 km alapuolella ja meren puolella näytti välillä pinnan lähellä olleen merituulestakin yritystä. Illalla hyönteiskerros hiljalleen madaltui kilometrin korkeudelle ulottuneeksi auringonlaskun aikoihin, mutta tällöin pinnan lähellä hyönteisiä näkyi myös runsaammin. Virtaus vei edelleen etelään päin 7-10 m/s ja hyönteisten oma suuntaus näkyi olleen paljon pohjoisluode-eteläkaakko akselin mukaista.
Iltayöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä 1,2 km korkeudella saakka etelään 7-12 m/s ja lintuja puolestaan runsaasti varsinkin 1-2 km korkeudella muuttamassa etelään 15-20 m/s.
XX*

16.8.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyöllä harvassa puolen kilometrin alapuolella liikkeellä etelään päin 3-5 m/s ja lintuja oli melko paljon 2 km alapuolella kulkemassa pääasiassa myös etelään noin 10 m/s. Aamuyöllä sateita oli runsaammin ja lintuja näiden välissä enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella runsaastikin. Varhain aamulla hyönteisiä näkyi melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella maa-alueelta lähtöisin ja menossa länsilounaaseen 3-6 m/s. Päivällä sateiden välissä erottui isoja ja suurehkoja hyönteisiä kilometrin alapuolella kulkemassa etelään päin 5-8 m/s. Lintuja oli lähinnä maa-alueen yllä paikoin keskittyneinä paljonkin ja vaihtelevasti lennellen, illemmalla myös sadekuurojen reunamilla pitkiin nauhoihin keskittyneinä runsaasti ja ilmeisen yhtenäisesti vastatuulen pääasiassa kulkien.
Auringonlaskun lähestyessä rannikolla näkyi lähtevän melko paljon hyönteisiä kilometrin alapuolella etelälounaaseen noin 7 m/s. Iltayöllä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä 600 m korkeudella saakka ja ylempänä iosja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella asti virtauksen ollessa etelään 5-8 m/s. Alkuyöllä hyönteisiä näkyi runsaasti edelleen sikäli kuin niitä oli enää erotettavissa lintujen muuton keskellä. Runsaasti lintuja kulki kahden kilometrin alapuolella ja harvemmassa 3 km korkeudella asti etelään päin 15-20 m/s.
XX*

15.8.2003
Keskiyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko runsaasti pääosin puolen kilometrin alapuolella etelästä/etelälounaasta 7-10 m/s. Lintuja näkyi runsaasti maa-alueen yllä ja harvemmassa merellä enimmäkseen kilometrin alapuolella ja aika vaihtelevasti lennellen. Aamuyöllä hyönteiset tulivat erityisesti 300-500 m korkeudella etelälounaasta noin 10 m/s ja aamuvarhaisella Suomenlahden yli hyönteisiä tuli runsaasti 10-13 m/s 800 m korkeudella saakka. Aamun edetessä hyönteisiä tuli runsaasti hieman yli kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa 7-12 m/s, nopeimmin 300-500 m korkeudella. Aamupäivällä hyönteiset vähenivät merellä ja virtaus kääntyi kaakosta/eteläkaakosta tuovaksi. Sisämaassa hyönteisiä oli puolenpäivän lähestyessä 1,5 km korkeudella asti ja rullapyörteiden kohdalla runsaasti, kun taas merellä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiuhassa kaakosta/eteläkaakosta 7-10 m/s 1,5 km korkeudella asti. Lintuja näkyi sisämaassa myös paikoin runsaasti keskittyneinä aamusta alkaen.
Suomenlahden yli tuli hyönteisiä iltapäivällä jälleen runsaammin, vaikka yksittäiset isot hyönteiset olivat edelleen hyvin erottuvia 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kaikukerroksessa. Sadealueiden välissä hyönteisiä tuli yhä runsaasti eteläkaakosta/etelästä kilometrin alapuolella, mutta illalla vahvimpien sateiden jälkipuolella hyönteisiä oli selvästi vähemmän. Auringonlaskun tienoilla maa-alueella nousi runsaasti hyönteisiä muutaman sadan metrin korkeudelle asti itään päin 3-5 m/s vieneeseen virtaukseen. Iltayöllä lintuja näkyi runsaasti 2 km korkeudella saakka ja pääasiassa kulkemassa etelään päin noin 10 m/s. Lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä melko harvassa 700 m alapuolella kaakkoon päin noin 5 m/s.
XX**

14.8.2003
Keskiyöllä sisämaassa kilometrin alapuolella oli runsaasti lintuja ja rannikolla pääasiassa länteen päin kulkemassa 12-15 m/s. Merellä ja ylempänä 3 km korkeudella saakka lintuja oli huomattavasti harvemmassa ja vaihtelevasti liikkeellä. Maa-alueen yllä lintujen seassa ei juuri muita kaiunaiheuttajia voinut erottaa, mutta meren puolella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli 300-700 m korkeudella harvassa kaakosta noin 8 m/s. Aamuyöllä lintuja oli niukemmin ja hyönteisiä runsaammin. Auringonnousun tienoilla maa-alueella nousi puolestaan runsaasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan pohjoisluoteeseen 5-8 m/s. Suomenlahden yli kaakosta tuli aamuvarhaisella enää hyvin harvassa isoja hyönteisiä kilometrin alapuolella ja hieman taajemmassa suurehkoja hyönteisiä 200-500 m korkeudella. Merellä hyönteiset niukkenivat aamun edetessä, mutta sisämaassa kilometrin alapuolella näkyi yhä melko runsaasti hyönteisiä ja isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 2,5 km korkeudella asti. Myös Suomenlahdella pinnan lähellä isoja hyönteisiä näkyi tulevan hyvin harvassa eteläkaakosta noin 7 m/s.
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä tuli 1,3 km korkeudella asti lähes yhtenäisenä kaikukerroksena eteläkaakosta/etelästä 10-13 m/s. Lisäksi isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiheässä 1,5-2 km korkeudella etelälounaasta noin 13 m/s. Lintuja näkyi sisämaassa keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin vahvoihin jonoihin ja pääasiassa tuulta vasten lentäen. Sadealueen jälkeen iltapäivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli maa-alueen yllä melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta noin kilometrin korkeuden tienoilla aika tiheässä. Suomenlahdella hyönteisiä oli harvemmassa ja lisäksi lähinnä rannikon tuntumassa, kun virtaus oli alhaalla lounaasta ja ylempänä länsilounaasta 9-12 m/s. Sään seljettyä sisämaassa hyönteisiä oli melko paljon kilometrin alapuolella menossa koilliseen/itäkoilliseen 8-13 m/s, mutta illalla jonkin aikaa lähinnä vain suurehkoja ja isoja 0,3-0,8 km korkeudella. Auringonlaskun tienoilla hyönteisiä nousi runsaasti maa-alueella puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan koilliseen/itäkoilliseen 7-12 m/s. Alkuyöllä lintuja näkyi runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella kaakkoon/itäkaakkoon 12-15 m/s ja harvemmassa 2 km korkeudella saakka. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli samaan aikaan harvassa tai melko harvassa etenkin maa-alueen yllä 700 m alapuolella koilliseen päin matkaamassa.
XX**

13.8.2003
Lintuja oli runsaasti liikkeellä keskiyöllä etenkin rannikon lähellä alhaalla ja yleisesti vähän harvemmassa 2 km alapuolella, rannikolla liike oli länsilounaaseen ja merellä etelään päin noin 15 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko paljon lintujen seasta kilometrin alapuolella alhaalla itään ja ylempänä etelään päin menossa 3-6 m/s. Aamuyöllä lintuja oli edelleen liikkeellä runsaasti ja alempana virtaus alkoi viedä melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kaakkoon. Linnut alkoivat vähentyä nopeasti auringonnousun lähestyessä, jolloin hyvin paljon hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta puolen kilometrin korkeudella saakka länsilounaaseen/länteen noin 7 m/s. Myöhemmin aamulla hyönteiset vähenivät mutta 0,5-1 km korkeudella jäi kulkemaan suurehkoja ja isoja hyönteisiä melko tiheässä hitaasti harventuen. Aamun edetessä isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi vähitellen taas olla enemmän liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka. Liike oli kilometrin alapuolella lounaaseen 7-10 m/s ja ylempänä etelälounaaseen kääntyen 10-15 m/s. Lintuja näkyi runsaasti paikoin keskittyneinä maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja usein 0,5-1 km korkeudella vaihtelevasti lennellen.
Aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli lopulta hyvin paljon varsinkin rannikon tuntumassa, jossa merituuli alkoi myös kääntää virtausta Suomenlahdelta tulevaksi. Ylempänä hyönteisiä oli aika yhtenäisenä kaikukerroksena 1,3 km korkeuden tienoilla asti ja edelleen isoja ja suurehkoja hyönteisisä näkyi parissa kerroksessa melko tiheässä 1,5-2 km korkeudella. Virtaus oli lounaaseen 7-10 m/s ja ylemmissä kerroksissa hyönteisten oma suuntaus oli koillinen-lounas akselin mukaista. Päivän kuluessa merituulirintama eteni hiljalleen sisämaahan ja sen eteläpuolella merituuli merkitsi virtausta etelästä/kaakosta 5 m/s luokkaa puolen kilometrin alapuolella. Ylempänä 1-2 km korkeudella virtaus oli koillisesta/pohjoiskoillisesta 5-8 m/s, välikerroksessa idän puolelta.
Iltapäivällä hyönteisiä oli rannikon merituulialueella runsaasti 0,5-1,3 km korkeudella ja niukemmin alempana. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli melko tiheässä 1,5 km korkeuden vaiheilla ja hyvin harvassa isoja hyönteisiä kulki aika erillisessä kerroksessa 2 km korkeuden tienoilla koillinen-lounas akselin mukaan suuntautuneina. Merituulirintaman ja muun voimakkaan pystyliikkeen alueella sisämaassa hyönteisiä oli hyvin runsaasti keskittyneinä kilometrin korkeudella asti eikä linnuistakaan näyttänyt olevan puutetta näillä alueilla. Hyönteiset hävisivät aika vähiin puolen kilometrin alapuolella illalla, mutta 0,5-1 km korkeudella niitä kulki yhä melko runsaasti luoteeseen/länteen sekä suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa 1,3 km korkeudella saakka maa-alueen yllä länsilounaaseen 5-8 m/s.
Auringonlaskun jälkeen sisämaassa hyönteisiä oli jälleen runsaasti puolen kilometrin alapuolella liikkeellä alhaalla koilliseen ja ylempänä luoteeseen/länteen. Iltayöllä lähinnä isoja hyönteisiä näkyi melko harvassa tai harvassa kilometrin alapuolella menossa länteen päin, mutta pääasiassa kaikuja aiheutui linnuista, joita oli runsaasti liikkeellä varsinkin kahden kilometrin alapuolella mutta paljon myös 2-3 km korkeudella. Linnut kulkivat 1-2 km korkeudella melko yhtenäisesti etelälounaaseen/etelään 12-14 m/s, mutta muuissa kerroksissa vaihtelevammin.
XX*

12.8.2003
Keskiyöhön tultaessa hyönteiset olivat niukentuneet puolen kilometrin alapuolella ja virtaus oli idästä päin 5 m/s luokkaa. Ylempänä isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka menossa etelälounaaseen, vaikka näitä olikin aika vaikea erottaa melkein yhtä tiuhassa lennelleiden lintujen keskellä. Lintuja oli maa-alueen yllä jopa runsaasti ja aika epämääräisesti lentelemässä kilometrin alapuolella, mutta ylempänä ja merellä lintuja oli harvemmassa ja yhtenäisemmin menossa etelään päin noin 15 m/s. Aamuyöllä hyönteiset ja lopulta linnutkin vähenivät. Ennen auringonnousua hyönteisiä nousi kuitenkin runsaasti ilmaan puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan länsilounaaseen/lounaaseen 3-5 m/s. Aamun valjetessa hyönteiset vähenivät, kunnes sitten päivän edetessä isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi olla harvassa 2 km korkeudella saakka ja hyönteisiä melko runsaasti varsinkin rannikon lähellä kilometrin korkeudella saakka. Samalla myös lintuja näkyi alhaalla paikoin sisämaassa keskittyneinä.
Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli muutamassa kerroksessa melko tiheässäkin kahden kilometrin alapuolella. Virtaus oli alhaalla idästä päin 5 m/s luokkaa ja ylempänä hyönteiset tulivat koillisesta/pohjoiskoillisesta 7-15 m/s. Virtaus oli nopeinta 1,5-2 km korkeudella ja näillä hyönteisillä oma suuntautuminen oli koillinen-lounas akselin mukaista. Päivällä rannikolla 800 m korkeudella asti virtaus kääntyi merituulen myötä kaakosta/etelästä noin 5 m/s puhaltaneeksi ja hyönteiset vähenivät. Ylhäällä 2-3 km korkeudella isoja hyönteisiä alkoi sen sijaan kulkea pariin kerrokseen keskittyen melko harvassa tai harvassa etelälounaaseen noin 10 m/s, ilmeisesti alunperin pilvikerroksen ylle tai ylemmäksi lämpimämpään ilmakerrokseen ajautuneina. Iltapäivällä nämä hyönteiset hävisivät lähes kokonaan samalla kun 1-2 km korkeudella hyönteisiä oli jonkin aikaa runsaammin virtauksen ollessa pohjoisesta päin 8 m/s luokkaa. Illemmalla sisämaassa merituulirintama oli parinkymmenen kilometrin päässä hyönteisiä ja lintuja keskittämässä tutkallakin havaittavissa ja tällä alueella etelänpuoleisen tuulen kerros ulottui kilometrin korkeudelle saakka. Hyönteisiä näkyi melko paljon sisämaassa kilometrin alapuolella ja ylempänä lähinnä isoja hyönteisiä kulki harvassa pariin kerrokseen keskittyneinä 1,5 ja 2 km korkeuden tienoilla pohjoisesta päin 7-10 m/s.
Auringonlaskun tienoilla maa-alueen yllä hyvin paljon hyönteisiä lähti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella lounaasta/lännestä 3-5 m/s puhaltaneessa tuulessa. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli harvemmassa kilometrin korkeudella saakka tulossa pohjoiskoillisesta noin 5 m/s. Iltayöllä myös paljon lintuja lähti liikkeelle kahden kilometrin korkeudella saakka pääasiassa etelään päin 15-18 m/s.
XX*

11.8.2003
Isoja hyönteisiä oli liikkeellä keskiyöllä harvassa kilometrin alapuolella etelälounaaseen/lounaaseen 7-10 m/s. Lintuja kulki näkyi runsaasti sisämaassa ja harvemmassa merellä kahden kilometrin alapuolella, pinnan lähellä maa-alueen yllä länsilounaaseen ja ylempänä sekä merellä etelään kulkemassa noin 15 m/s. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut niukkenivat. Auringonnousun jälkeen parinsadan metrin korkeudella näkyi huomattavasti hyönteisiä liikkeellä rannikon lähellä etelälounaasen päin ja lintuja oli melko paljon sisämaassa vaihtelevasti lentelemässä puolen kilometrin alapuolella. Aamun edetessä isoja hyönteisiä oli liikkeellä 1-1,5 km korkeudella harvassa etelään/etelälounaaseen 12-15 m/s ja alempana näiden lisäksi myös suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa etelälounaaseen 7-10 m/s.
Aamupäivällä hyönteiset niukkenivat tai pienenivät ja lintuja keskittyi runsaasti sisämaassa paikoin lähinnä 0,5-1 km korkeudelle. Iltapäivällä hyönteisiä näkyi melko paljon liikkeellä kilometrin alapuolella etelään 4-7 m/s ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa kahden kilometrin korkeuden tienoilla asti etelään 8-13 m/s. Illemmalla virtaus vei alhaalla edelleen melko paljon hyönteisiä etelään päin 3-6 m/s 800 m alapuolella ja lisäksi isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 1-1,5 km korkeudella kulkemassa etelään 7-10 m/s. Lintuja oli sisämaassa paikoin keskittyneinä etelään suuntautuneisiin jonoihin alhaalla vaihtelevasti lennellen. Illalla runsaasti lintuja tuli kilometrin alapuolella Helsingin suuntaan sisämaasta, arvatenkin paljolti tervapääskyjä. hyönteisiä oli illalla runsaasti 800 m alapuolella muttei enää ylempänä virtauksen ollessa pohjoiskoillisesta/pohjoisesta 3-6 m/s. Auringonlaskun aikaan hyönteisiä oli jonkin aikaa puolen kilometrin alapuolella jopa hyvin paljon. Iltayöllä hyönteiset harvenivat ja virtaus pinnan lähellä alkoi olla länsilounaaseen. Toisaalta isoja ja suurehkoja hyönteisiä 1,5 km korkeudella asti harvassa tai hyvin harvassa etelälounaaseen noin 7 m/s. Lintuja näkyi alkuyöllä melko runsaasti 1-2 km korkeudella menossa pääosin etelään päin noin 15 m/s.
XX*

10.8.2003
Keskiyöllä sadealue oli pääasiassa kaikuja aiheuttamassa, mutta sen lounaispuolella näkyi myös melko paljon isoja hyönteisiä menossa lounaaseen 12-15 m/s. Aamuyöllä sadealueen jälkipuolella sisämaassa puolestaan erottui hyvin harvassa isoja hyönteisiä kilometrin alapuolella tulossa pohjoisesta päin 7-12 m/s ja lintuja näkyi myös melko paljon vaihtelevasti lentelemässä pääasiassa kilometrin alapuolella mutta jonkin verran myös 1-2 km korkeudella. Aamuvarhaisella huomattavasti lintuja näkyi vaihtelevasti lentelemässä alhaalla ja rannikolta näkyi myös jonkin verran hyönteisiä lähtevän etelään päin. Aamun edetessä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä melko tiheässä puolen kilometrin korkeuden tienoilla sekä isoja hyönteisiä hyvin harvassa 1-2,5 km korkeudella lounaaseen päin 9-12 m/s. Puoliltapäivin isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 2-3 km korkeudella ja alempana isoja ja suurehkoja hyönteisiä ei ollut juuri tiheämmässä. Lintuja kertyi kilometrin alapuolella sisämaassa rullapyörteiden mukaisiin jonoihin virtauksen ollessa pohjoiskoillisesta 8 m/s luokkaa.
Iltapäivällä varsinkin meren puolella rannikolla hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella runsaastikin välillä. Virtaus oli pohjoiskoillisesta ja isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa 1,5 km korkeudella saakka illan sadekuuroihin asti. Sadekuurojen jälkipuolella sisämaassa hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ja myös lintuja näkyi runsaasti keskittyneinä alhaalla. Iltayöllä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä kulki runsaasti ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä melko harvasas tai harvassa 1,2 km korkeudella asti. Liike oli pohjoiskoillisesta/koillisesta 7-10 m/s ja lintuja näkyi runsaasti kahden kilometrin korkeudella saakka pääasiassa menossa etelään 15-20 m/s.
XX*

9.8.2003
Keskiyöllä puolen kilometrin korkeuden tienoilla isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki tiheässä ja alempana sekä ylempänä 1,2 km korkeudella asti harvemmassa. Virtaus oli etelään/etelälounaaseen alhaalla 10 m/s luokkaa ja enimmillään noin 17 m/s puolen kilometrin korkeuden tienoilla. Lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella melko paljon ja vaihtelevasti lentelemässä ja lisäksi huomattavasti lintuja lenteli myös 0,5-2 km korkeudella enimmäkseen etelään päin noin 20 m/s. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja sisämaassa lähinnä isoja hyönteisiä näkyi enää harvassa puolen kilometrin korkeuden tienoilla, kun taas merellä hyönteisiä oli hieman runsaammin. Aamuvarhaisella hyönteisiä näkyi enää vähän ja pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Aamupäivällä isoja hyönteisiä kulki harvassa 0,5-1,5 km korkeudella etelään 10-15 m/s ja suuntautuneina koillinen-lounas akselin mukaan. Lintuja kertyi sisämaassa runsaasti rullapyörteiden mukaisiin jonoihin puolen kilometrin alapuolella.
Päivän edetessä kilometrin alapuolella lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko runsaasti ja ylempänä isoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa 2,5 km korkeudella saakka virtauksen ollessa etelään 10-13 m/s. Iltapäivällä 1,5 km alapuolella hyönteisiä oli paikoin runsaasti ja lintujakin näkyi kasautuvan välillä korkeammalle noin kilometrin korkeuden tienoille vaihtelevasti lennellen virtauksen ollessa etelään päin 7-10 m/s. Illan lähetessä hyönteiset vähenivät ja lintuja sen sijaan näkyi paikoin hyvin runsaasti keskittyneinä 1,5 km korkeudella saakka. Illalla sadekuuroja ja iltayöllä laajemminkin sadetta oli kaikuja aiheuttamassa ja lintuja näkyi selkällä alueella melko paljon iltayöllä merellä kahden kilometrin alapuolella.
XX*

8.8.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyöllä melko harvassa tai harvassa 1,3 km korkeudella saakka kulkemassa etelään 10-15 m/s ja selvästi suuntautuneina koillinen-lounas akselin mukaan. Lintuja oli huomattavasti liikkeellä 1-2 km korkeudella etelään päin noin 22 m/s. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät yleensä, mutta puolen kilometrin korkeuden tienoilla isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko tiheässä kulkemassa etelään noin 15 m/s. Varhain aamulla varsinkin rannikolta etelään päin lähti runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella 7-12 m/s. Isojan ja suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli keskeistä ja myöhemmin näitä oli melko tiheässä 0,5-1,5 km korkeudella kulkemassa etelään 10-13 m/s. Lintuja näkyi runsaasti pinnan lähellä rullapyörteiden mukaisissa eteläkaakkoon suuntautuneissa jonoissa sekä paikoin myös 1-1,5 km korkeudella hyönteisten keskellä vaihtelevasti lentelemässä. Aamupäivällä myös puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä alkoi näkyä runsaasti tulossa pohjoisluoteesta 7-10 m/s. Ylempänä hyönteisiä oli melko tiheässä 1,5 km korkeuden tienoilla sekä lähinnä isoja hyönteisiä harvassa 2,5 km korkeudella saakka matkalla etelään 12-15 m/s koillinen-lounas akselin mukaan suuntautuneina.
Iltapäivällä kilometrin alapuolella hyönteisiä oli runsaasti ja lintuja myös rullapyörteiden mukaan keskittyen. Virtaus oli luoteesta 7-10 m/s ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa 2,5 km korkeudella asti eteläkaakkoon kulkemassa 10-13 m/s. Sadekuurojen myötä hyönteiset vähenivät illemmalla ja illalla suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi melko harvassa tai harvassa 1,5 km korkeudella saakka menossa eteläkaakkoon/etelään 8-13 m/s. Iltayöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko tiheässä lähes kilometrin korkeudella asti etelään/etelälounaaseen 10-15 m/s. Lintuja näkyi alkuyöllä melko paljon 1-2 km korkeudella menossa etelään 20 m/s luokkaa olleella nopeudella.
XX*

7.8.2003
Keskiyön aikaan hyönteisiä paljon 0,2-1,2 km korkeudella ja isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli näkyvä. Ylempänä isoja hyönteisiä kulki lisäksi hyvin harvassa 2 km korkeudella asti ja virtaus oli pohjoisesta 10-15 m/s. Puolen kilometrin korkeudelta ylöspäin hyönteisten suuntaus näkyi myös olleen koillinen-lounas akselin mukaista. Lintuja näkyi aika epämääräisesti lentelemässä kahden kilometrin alapuolella kokonaisuudessaan melko runsaasti. Aamuyöllä hyönteisiä oli yleensä niukemmin, mutta runsaammin isoja hyönteisiä näkyi 1-2 km korkeudella. Aamuvarhaisella enää lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa 800 m korkeudella asti ja lintuja näkyi muutamassa kasautumassa rannikolla vaihtelevasti lentelemässä puolen kilometrin alapuolella.
Aamun edetessä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 1,5 km alapuolella tulossa pohjoisesta 10-15 m/s ja lintuja kertyi runsaasti paikoin rullapyörteiden mukaisiin tuulensuuntaisiin jonoihin puolen kilometrin alapuolella epämääräisesti lennellen. Puoliltapäivin hyönteisiä oli meren puolella melko paljon ja runsaammin kuin sisämaassa kilometrin alapuolella. Ylempänä 1,5-2 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai melko harvassa etelään 13-15 m/s. Iltapäivällä 1,5 km korkeudella saakka isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa eteläkaakkoon 8-13 m/s ja rullapyörteiden kohdalla hyönteisiä oli tiheämmässäkin keskittyneinä. Ylempänä isoja hyönteisiä kulki harvemmassa 2,5 km korkeudella saakka etelään 12-15 m/s.
Illemmalla hyönteiset vähenivät kunnes iltayöllä runsaasti lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä kilometrin alapuolella etelään 12-15 m/s. Hyönteisten oma suuntaus oli tällöin pohjoiskoillinen-etelälounas akselin mukaista ja lintuja näkyi melko paljon kahden kilometrin alapuolella kulkemassa pääasiassa etelään noin 22 m/s.
XX*

6.8.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko tiheässä 0,3-1,3 km korkeudella keskiyöllä etelään/etelälounaaseen 15-20 m/s, nopeimmin noin 400 m korkeudella. Sisämaassa 300 m alapuolella hyönteisiä näkyi vähän ja merellä hieman runsaammin. Kilometrin korkeuden tienoilla hyönteisten oma suuntaus näkyi olleen koillinen-lounas akselin mukaista. Aamuyöllä hyönteisiä oli niukemmin ja sadekuurojakin näkyi kaikuja aiheuttamassa. Varhain aamulla suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli lähinnä liikkeellä melko paljon puolen kilometrin korkeuden tienoilla etelään 15-18 m/s ja hyvin harvassa alemnpana ja ylempänä kilometrin korkeudella asti. Huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä pääosin kilometrin alapuolella ja vaihtelevasti. Aamun edetessä hyönteisiä alkoi olla runsaasti liikkeellä 500-800 m korkeudella ja harvassa alempana, jossa myös sisämaassa näkyi runsaasti lintuja paikoin keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa 1-1,5 km korkeudella ja isoja hyönteisisä hyvin harvassa 2-3 km korkeudellakin.
Puoliltapäivin puolen kilometrin alapuolella oli runsaasti hyönteisiä liikkeellä etelään 7-10 m/s ja lintuja näkyi erityisesti keskittyneinä rullapyörteiden mukaan. Ylempänä 1-1,8 km korkeudella kulki myös paljon isoja ja suurehkoja hyönteisiä etelälounaaseen 12-15 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 2-2,5 km ja 3-3,5 km korkeudella olleissa kerroksissa suuntautuneina koillinen-lounas akselin mukaisesti ja etelälounaaseen matkaamassa 10-13 m/s. Iltapäivällä kahden kilometrin korkeudella saakka hyönteisiä oli melko tiheässä menossa etelään päin 10-15 m/s ja illemmalla sadekuurojen välissä 1,5 km alapuolella välillä taajemmassakin. Illalla 1,2 km korkeudella saakka hyönteisiä kulki runsaasti ja virtaus oli edelleen etelään 10-15 m/s. Lisäksi isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli ylempänä tiheässä 1,5-1,7 km korkeudella aika ohuessa kerroksessa menossa etelään noin 18 m/s. Iltayöllä lähinnä hyönteisiä kulki 1,2 km korkeudella asti runsaasti isojen ja suurehkojen hyönteisten osuuden ollessa merkittävä ja suuntautumisen koillinen-lounas akselin mukaista. Nopeus oli alhaalta ylemmäs voimistuen 10-17 m/s. Lintuja näkyi myös melko paljon 1-2 km korkeudella menossa pääosinm etelään päin noin 23 m/s.
XX*

5.8.2003
Keskiyöllä lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä 1,5 km alapuolella. Sisämaassa pinnan lähellä niukasti, mutta meren puolella matalallakin rannikon lähellä. Virtaus oli puolen kilometrin alapuolella itään 8-11 m/s ja ylempänä luoteesta/pohjoisluoteesta 9 m/s luokkaa. Puolen kilometrin yllä hyönteisten oma suuntaus oli selvästi koillinen-lounas akselin mukaista. Aamuyöllä hyönteisiä oli niukemmin ja keskittyneinä taajaan 500 m alapuolella sekä 0,7-1,2 km korkeudella olleisiin kerroksiin. Lintuja näkyi yöllä vaihtelevasti lentelemässä kahden kilometrin alapuolella harvassa joka puolella. Varhain aamulla etupäässä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli 0,5-1,2 km korkeudella harvassa ja muutaman sadan metrin korkeudella asti hyönteisiä kulki tiheämmässäkin virtausken ollessa sekä alhaalla että ylhäällä eteläkaakkoon 7 m/s luokkaa. Lintuja näkyi melko paljon alhaalla vaihtelevasti lentelemässä aamulla. Lintuja oli paikoin sisämaassa runsaasti keskittyneinä sadealueen reunamilla aamupäivällä. Samaan aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki selkeällä alueella melko tiheässä 0,5-0,8 km ja 1,5 km korkeuden tienoilla ja harvemmassa näiden kerrosten välillä etelään 7-10 m/s. Lisäksi ylempänä isoja hyönteisiä matkasi hyvin harvassa 2-2,5 km korkeudellakin.
Keskipäivällä sadekuurojen välissä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki etelään kilometrin alapuolella melko harvassa noin 8 m/s ja 1,5-2 km korkeudella aika erillisessä kerroksessa tiheässäkin noin 5 m/s. Iltapäivällä virtaus pohjoisesta nopeutui ja lähinnä kilometrin alapuolella hyönteisiä oli liikkeellä melko runsaasti eteläkaakkoon, illalla 10-13 m/s. Lintuja näkyi alhaalla sisämaassa runsaasti keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin, vaihtelevasti lennellen. Iltayöllä runsaasti lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki etelään 13-20 m/s 1,3 km korkeudella asti. Ylemmissä kerroksissa hyönteisten suuntaus näkyi olleen koillinen-lounas akselin mukaista. Jonkin verran lintujakin näkyi kahden kilometrin alapuolella liikkeellä, 1-2 km korkeudella pääasiassa etelään päin noin 25 m/s.
XX*

4.8.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko harvassa tai harvassa kilometrin alapuolella keskiyöllä maa-alueen yllä yhtenäisenä kerroksena kulkemassa koilliseen päin 5-8 m/s. Suomenalhden puolella 0,8-1,2 km korkeudella suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi melko harvassa ja aamuyöllä merellä isoja hyönteisiä tuli melko paljon myös 1,5-1,8 km korkeudella lounaasta noin 13 m/s. Lintuja oli melko runsaasti kilometrin alapuolella yön yli vaihtelevasti lentelemässä. Aamuvarhaisella lähinnä maa-alueen yllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli melko harvassa kilometrin alapuolella menossa koilliseen noin 7 m/s ja isoja hyönteisiä kulki lisäksi hyvin harvassa 1-2 km korkeudella koilliseen päin 12-15 m/s. Lintuja keskittyi runsaasti varhain aamulla meren puolella rannikon tuntumassa 1,5 km alapuolella kasautumiksi epämääräisesti lennellen.
Aamupäivällä hyönteiset vähenivät, mutta isoja hyönteisiä näkyi toisaalta hyvin harvassa 2-3 km korkeudella kulkemassa koilliseen 12-15 m/s. Sisämaassa lintuja näkyi runsaasti alhaalla keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin länsilounaasta olleessa virtauksessa. Puoliltapäivin pinnan lähellä virtaus oli yhä länsilounaasta rannikolla ja hyönteisiä oli liikkeellä melko runsaasti maa-alueen yllä. Ylempänä 0,5-2 km korkeudella sen sijaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi lähinnä meren puolella tulossa lännestä/länsilounaasta 7-10 m/s, kun taas sisämaassa pilviä, turbulenssia ja sadekuuroja alkoi olla enemmän kaikuja aiheuttamassa. Ylempänä 2-3 km korkeudella Suomenlahdella tuli lisäksi isoja hyönteisiä hyvin harvassa lounaasta noin 10 m/s. Iltapäivällä hyönteisiä oli aluksi niukemmin ja sisämaassa huomattavin kaiku alhaalla liittyi lintujen keskittymiseen rullapyörrejonoihin. Illemmalla rannikolla isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko harvassa 1,5 km korkeudella asti liikkeellä itäkoilliseen/itään 10-13 m/s. Illalla hyönteisiä oli jälleen vähemmän mutta edelleen havaittavissa 500-800 m korkeudella suurehkoja ja isoja hyönteisiä melko harvassa. Pinnan lähellä sitä vastoin lintuja oli runsaasti sisämaassa muutaman sadan metrin alapuolella vaihtelevasti lentelemässä.
Auringonlaskun jälkeen puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli liikkeellä runsaasti itäkoilliseen/itään sisämaassa ja rannikon lähellä 7-10 m/s. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli melko harvassa tai harvassa 1,5 km korkeudella saakka melko yhtenäisenä kaikukerroksena. Alempana virtaus oli luoteesta ja ylhäällä pohjoisluoteesta/pohjoisesta 7-9 m/s. Kilometrin yläpuolella hyönteisten oma suuntaus näkyi olleen koillinen-lounas akselin mukaista. Lintuja näkyi alkuyöllä melko paljon 1-2 km korkeudella pääasiassa menossa etelään noin 15 m/s.
XX**

3.8.2003
Runsaasti hyönteisiä tuli keskiyöllä 700 m alapuolella ja lisäksi isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvemmassa ylempänä 1,8 km korkeudella saakka pariin vahvempaan kerrokseen keskittyneinä. Virtaus oli etelälounaasta 7-10 m/s. Lintuja näkyi melko paljon etenkin maa-alueen yllä kilometrin alapuolella vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä hyönteisiä oli niukemmin ja lintuja puolestaan näkyi tasaisemmin 2 km alapuolella. Varhain aamulla hyönteisiä tuli runsaasti etelälounaasta 8-13 m/s etupäässä 300 m alapuolella ja suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa kilometrin korkeudella saakka. Lintuja näkyi paikoin runsaasti keskittyneinä rannikon lähellä ja merellä erityisesti kilometrin korkeuden tienoilla epämääräisesti lennellen. Aamupäivällä maa-alueelta lähti isoja ja suurehkoja hyönteisiä liikkeelle kulkien koilliseen/pohjoiseen 8-13 m/s 1,5 km korkeudella saakka melko harvassa tai harvassa ja merellä etelän puolelta tulleita hyönteisiä oli samoilla korkeuksilla mutta harvemmassa.
Puoliltapäivin 0,5-2 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa etelälounaasta noin 10 m/s. Alempana virtaus oli lounaasta 7-10 m/s ja sisämaassa hyönteisiä oli melko runsaasti, keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Lintuja kertyi myös näihin jonoihin ja iltapäivällä myös harvojen sadekuurojen yhteydessä olleisiin puuskarintamiin, mutta hyönteisiä oli iltapäivällä niukemmin ja virtaus muuttui lounaasta tulleeksi ylempänäkin. Illalla suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi harvassa kilometrin alapuolella ja enää muutamia ylempänä 2 km korkeudella saakka, kun taas sisämaassa lintuja näkyi runsaasti nauhamaisissa kaikualueissa puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti 1,2 km korkeudella saakka ja virtaus vei koilliseen päin 7-10 m/s. Lintuja näkyi alkuyöllä melko runsaasti 2,5 km korkeudella asti, pääasiassa hitaasti etelän puolelle matkaten.
XX**

2.8.2003
Keskiyöllä runsaasti hyönteisiä tuli puolen kilometrin alapuolella etelästä 10-14 m/s ja lisäksi suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli liikkeellä parissa kerroksessa ylmepänä melko taajassa ja muuten harvemmassa 1,5 km alapuolella etelästä päin 7-10 m/s. Lintuja oli melko paljon 1,5 km alapuolella lentelemässä vaihtelevasti ja ylempänä 3 km korkeudella saakka kulkemassa pääasiassa etelään noin 13 m/s. Aamuyöllä hyönteisiä tuli paljon edelleen etelästä päin 1,2 km alapuolella ja erikseen isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi liikkeellä 1,5-1,8 km korkeudella melko taajassa. Lintuja näkyi etupäässä alle 2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä. Aamuvarhaisella parinsadan metrin korkeudella saakka hyönteisiä tuli yhä rynsaasti merellä ja 1,5 km korkeudella asti isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa etelästä 7-10 m/s, samalla kun lintuja näkyi paikoin keskittyneinä rannikolla ja sisämaassa alhaalla sekä merellä 2 km korkeudella asti epämääräisesti liikkeellä. Jonkin verran isoja hyönteisiä näkyi kulkemassa myös 3-4 km korkeudella kaakosta noin 8 m/s.
Päivän edetessä lähinnä suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa tai hyvin harvassa 0,5-1,5 km korkeudella liikkeellä etelästä noin 10 m/s ja pinnan lähellä hyönteisiä oli runsaammin niin merellä kuin maallakin isojen hyönteisten näkyessä näillä korkeuksilla myös kaukana Suomenlahdella. Puoliltapäivin isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa etelästä 2 km korkeudella asti 8-13 m/s ja sisämaassa alhaalla lintuja kertyi paikoin runsaasti rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Illemmalla hyönteiset jonkin verran niukkenivat tullen 1,5 km alapuolella ja toisaalta ylempänä tuli hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä iltapäivällä myös 2,3 km korkeuden tienoilla. Illalla Suomenlahden yli tuli muutaman sadan metrin korkeudella asti runsaasti hyönteisiä eteläkaakosta 5-8 m/s ja iltayöllä hyönteisten, lähinnä isojen ja suurehkojen vaellus alhaalla jatkui, kun taas ylempää hyönteiset lähes hävisivät. Maa-alueella sen sijaan auringonlaskun jälkeen lähti runsaasti etupäässä isoja ja suurehkoja hyönteisiä liikkeelle puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa kilometrin korkeudella asti virtauksen ollessa etelästä 7-10 m/s. Lintuja näkyi alkuyöllä runsaasti liikkeellä itään päin noin 5 m/s 1-2,5 km korkeudella.
XX**

1.8.2003
Lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli keskiyöllä Suomenlahden ylikin kaakosta puolen kilometrin alapuolella melko paljon ja lintuja lenteli melko runsaasti toisaalta vaihtelevasti ja toisaalta etelään noin 10 m/s 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä hyönteisiä tuli runsaasti toisaalta pinnan lähellä idästä ja 0,5-1,5 km korkeudella parissa tiheämmässä kerroksessakin eteläkaakosta noin 8 m/s. Lintuja oli aamuyöllä pääosin epämääräisesti lentelemässä kahden kilometrin alapuolella melko paljon ja aamuvarhaisella merellä alhaalla paikoin taajaan keskittyneinä keskimäärin tulossa luoteeseen päin noin 12 m/s sekä 1-2 km korkeudella epämääräisesti lennellen. Varhain aamulla hyönteisiä oli pääasiassa hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa pohjoisluoteeseen 7-10 m/s. Toisaalta isoja hyönteisiä 2-3,5 km korkeudella tulossa itäkaakosta noin 8 m/s suuntautuneina koillinen-lounas akselin mukaan.
Päivän edetessä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli harvassa tai melko harvassa sisämaassa 2,5 km ja merellä 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa länteen/länsiluoteeseen noin 7 m/s. Ylhäällä isoja hyönteisiä näkyi etenkin merellä 2-4,5 km korkeudella hyvin harvassa liikkeellä länsiluoteeseen noin 9 m/s. Puoliltapäivin hyönteisiä oli sisämaassa kilometrin alapuolella runsaasti ja liike oli luoteeseen 7 m/s luokkaa lintujen keskittyessä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin tuulen suunnassa. Merellä 0,5-1,5 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa kaakosta 7-10 m/s, kun taas ylempänä ja etenkin sisämaassa 2-2,5 km korkeudella hyönteisiä tuli itäkoillisesta. Yläkerroksen isot hyönteiset sen sijaan alkoivat häipyä.
Iltapäivällä hyönteiset yleensä vähenivät, mutta sisämaassa noin 2 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki tiheässäkin välillä länteen päin. Suomenlahen yli matalalla tuli pitkin päivää melko paljon isoja ja suurehkoja hyönteisiä kaakosta noin 7 m/s ja illalla näitä tuli hieman vahvemmassa kerroksessa kaakosta 8-13 m/s. Iltayöllä hyönteisiä oli runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella menossa 10-13 m/s ja myös etelästä Suomenlahden yli tuli paljon hyönteisiä samassa kerroksessa ja hieman nopeamminkin merellä. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 2 km korkeudella saakka etelästä nooin 5 m/s ja paljon lintuja näkyi 1,5-3 km korkeudella liikkeellä keskimäärin etelään päin 7-10 m/s.
XX**

31.7.2003
Keskiyöllä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko runsaasti kaakosta 7-10 m/s puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa näitä näkyi liikkeellä ylempänä 1,5 km korkeudella saakka. Lintuja oli melko paljon 3 km korkeudella saakka, alhaalla vaihtelevasti lentelemässä ja 1,5-3 km korkeudella pääasiassa etelään päin noin 10 m/s. Aamuyöllä hyönteisiä tuli puoliyötä runsaammin 0,5-1,5 km korkeudella ja lintuja oli merellä enää lähinnä 1,5 km alapuolella epämääräisesti liikkeellä mutta runsaasti. Auringonnousun jälkeen hyönteisiä oli harvemmassa yleensä 1,5 km alapuolella, mutta toisaalta isoja hyönteisiä hyvin harvassa 2-3 km korkeudella tulossa eteläkaakosta noin 5 m/s koillinen-lounas akselin mukaan suntautuneina. Lintuja näkyi lähinnä alhaalla vaihtelevasti lentelemässä paikoin taajaan keskittyneinä.
Aamupäivällä maa-alueen yllä hyönteisiä alkoi olla runsaasti puolen kilometrin alapuolella kulkemassa länteen noin 5 m/s ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä myös lähinnä maa-alueen yllä harvassa tai hyvin harvassa 2 km korkeudella asti. Ylhäällä 2-3,5 km korkeudella isoja hyönteisiä näkyi harvassa tulossa kaakosta 5-7 m/s ja edelleen koillinen-lounas akselin mukaan suuntautuen. Iltapäivällä virtaus alhaalla oli kaakosta 7-10 m/s paljolti merituulen vaikutuksesta ja tämän virtauksen suuntaisissa jonoissa näkyi myös paljon lintuja keskittyneen sisämaassa. Illemmalla myös Suomenlahden yli tuli melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli aluksi harvassa kaakosta noin 8 m/s 1,5 km korkeudella saakka ja iltaa kohden harventuen. Ylempää 2-3,5 km korkeudella isot hyönteiset hävisivät joksikin aikaa, kunnes taas illalla näitä oli harvassa tulossa itäkaakosta noin 7 m/s pääosin 3-3,5 km korkeudella ja edelleen koillinen-lounas akselin mukaan suuntautuneina.
Iltayöllä rannikon lähellä ja sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti menossa luoteeseen puolen kilometrin alapuolella 7-10 m/s ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa 1,5 km korkeudella saakka läniluoteeseen noin 5 m/s. Lintuja näkyi runsaasti 1-3 km korkeudella kulkemassa kleskimäärin eteläkaakkoon noin 7 m/s.
XX**

30.7.2003
Keskiyöllä Suomenlahden yli tuli etelästä runsaasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella 5-8 m/s. Isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus oli kaiussa merkittävä ja lisäksi näitä tuli harvassa ylempänä kilometrin korkeudella asti. Lintuja oli melko paljon liikkeellä pääasiassa kahden kilometrin alkapuolella ja 1-2 km korkeudella keskimäärin etelään päin kulkemassa noin 8 m/s. Aamuyöllä hyönteisiä oli hieman niukemmin mutta toisaalta isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 1-2 km korkeudellakin pohjoiseen päin menossa. Varhain aamulla hyönteisiä oli enää harvassa kilometrin alapuolella ja isoja hyönteisiä hyvin harvassa 3 km korkeudella saakka virtausken ollessa idän/kaakon puolelta. Lintuja näkyi lähinnä alhaalla paikoin keskittyneinä ja vaihtelevasti lentelemässä.
Päivän edetessä sisämaassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa kahden kilometrin korkeudella saakka menossa länteen alhaalla ja luoteeseen ylempänä 4-7 m/s. Isoja hyönteisiä näkyi etenkin Suomenlahden puolella hyvin harvassa 3-4 km korkeudella kulkemassa keskimäärin länteen päin noin 5 m/s. Näiden hyönteisten oma suuntaus näkyi olleen lounas-koillinen akselin mukainen ja päivän mittaan liike kääntyi kaakosta päin tulevaksi. Aamupäivällä sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä luoteeseen puolen kilometrin alapuolella ja lintuja näkyi paikoin paljon keskittyneinä myös tähän kerrokseen. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät kaikissa kerroksissa ja illalla 0,51,5 km korkeudella saakka isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa idästä päin. Ylempänä 2,5-3,5 km korkeudella isoja hyönteisiä oli illalla hyvin harvassa liikkeellä itäkaakosta. Auringonlaskun jälkeen maa-alueelta lähti runsaasti hyönteisiä liikkeelle puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä myös merellä hyönteisiä tuli melko paljon puolen kilometrin alapuolella kaakosta 7-10 m/s ja lintuja näkyi runsaasti liikkeellä keskimäärin kaakkoon päin noin 7 m/s 1-3 km korkeudella.
XX**

29.7.2003
Runsaasti lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli keskiyöllä etelästä/etelälounaasta 10-13 m/s 400 m alapuolella, harvemmassa ylempänä kilometrin korkeudella saakka ja hyvin harvassa 1,5 km korkeuden tienoilla. Lintuja näkyi melko paljon kahden kilometrin alapuolella vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä hyönteisiä tuli runsaasti noin kilometrin korkeudelle ulottuneessa lähes yhtenäisessä kaikukerroksessa etelälounaasta/lounaasta 7-12 m/s ja isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 2 km korkeudella saakka liikkeellä lounaasta. Aamuvarhaisella sateiden välissä erottui enää pääasiassa runsaasti lintuja kahden kilometrin alapuolella, mutta myös hyvin harvassa isoja hyönteisiä tulossa lounaasta. Aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella Suomenlahdellakin näkyi isoja ja suurehkoja hyönteisiä melko harvassa tulossa lounaasta noin 8 m/s ja 1-2 km korkeudella näitä oli hyvin harvassa matkalla etelästä noin 10 m/s.
Myöhemmin päivällä virtaus merellä oli alhaallakin etelän puolelta ja puolen kilometrin alapuolella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiheässä. Sisämaassa hyönteisiä oli kilometrin korkeudella saakka aika runsaasti ja ylempänä kuten merelläkin harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä tulossa etelästä noin 10 m/s. Lintuja keskittyi sisämaassa runsaasti rullapyörteiden mukaisiin jonoihin päivällä. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät alhaalta ja virtaus oli illalla alhaalla itäkaakosta ja ylempänä eteläkaakosta 5-8 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi illalla melko harvassa muutaman sadan metrin korkeudella saakka ja ylempänä harvemmassa enää noin kilometrin korkeudella asti. Alkuyöllä maa-alueen yllä sen sijaan oli runsaasti lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kilometrin korkeudella saakka ja harvassa ylempänä menossa pohjoiseen 4-7 m/s. Lintuja näkyi runsaasti 1-3 km korkeudella varsinkin Helsingin eteläpuolella ja näiden liike oli keskimäärin etelään päin 7 m/s luokkaa.
XX**

28.7.2003
Keskiyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli etelälounaasta harvassa Suomenlahdella puolen kilometrin alapuolella noin 7 m/s ja sisämaassa hyönteisiä oli melko runsaasti samoilla korkeuksilla ja harvemmassa ylempänä kilometrin alapuolella. Lintuja näkyi melko paljon kahden kilometrin korkeudella saakka vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli melko tiheässä parissa kerroksessa kilometrin alapuolella etelästä 7-9 m/s ja parissa hieman harvemmassa kerroksessa 1-2 km korkeudella. Lintuja näkyi runsaasti alhaalla meren yllä vaihtelevasti liikkeellä ja harvemmassa ylempänä 1,5 km korkeudella saakka merellä ja maalla lähinnä 1-2 km korkeudella. Aamavarhaisella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli yhä melko runsaasti kilometrin alapuolella etelästä 10-13 m/s Päivän edetessä hyönteiset Suomenlahdella hiljalleen vähenivät, mutta sisämaassa hyönteisiä alkoi puolestaan olla enemmän ja harvenevasti ylhäällä kahden kilometrin korkeudella saakka kulkemassa pohjoiseen päin.
Puoliltapäivin isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli runsaasti Suomenlahden yli etelästä puolen kilometrin alapuolella 10-13 m/s ja harvemmassa muutamaan taajempaan kerrokseen keskittyen ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka etelästä/etelälounaasta. Iltapäivällä alhaalla virtaus oli eteläkaakosta ja ylempänä etelästä/etelälounaasta parhaimmillaan lähes 15 m/s luokkaa. Kilometrin alapuolella hyönteisten oma suuntaus näkyi lisäksi olleen itä-länsi akselin mukaista. Muutamia isoja hyönteisiä oli liikkeellä myös 2-3 km korkeudella. Iltaa kohden hyönteiset vähitelleen alkoivat niukentua, mutta illallakin isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella ja harvassa tai hyvin harvassa ylempänä 2 km korkeudella asti eteläkaakosta/etelästä. Alkuyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa tai hyvin harvassa kilometrin alapuolella etelästä/etelälounaasta 10-13 m/s ja sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Lintuja näkyi paljon 1-3 km korkeudella pääasiassa itäkaakkoon noin 5 m/s kulkemassa.
XX**

27.7.2003
Keskiyöllä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli etelästä 7-10 m/s kilometrin alapuolella parissa tiheämmässä kerroksessa ja harvemmassa 1-1,5 km korkeudella. Lintuja oli melko paljon kahden kilometrin alapuolella epämääräisesti lentelemässä varsinkin merialueen yllä. Aamuyöllä hyönteisiä tuli runsaammin Suomenlahden yli ja myös jonkinlaisen meteorologisen ilmiön keskittäminä aaltomaisessa alueessa erityisen taajassakin ja noin 15 m/s. Aamuvarhaisella kilometrin alapuolella näkyi runsaasti lintuja epämääräisesti lentelemässä ja paikoin taajaan keskittyneinä. Aamupäivällä kuurosateiden keskellä näkyi edelleen paikoin lintuja keskittyneinä ja huomattavasti hyönteisiäkin oli liikkeellä alhaalla kaakosta 10-13 m/s ja ylempänä etelästä.
Puoliltapäivin suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi harvassa tulevan etelästä päin 1-1,5 km korkeudella noin 13 m/s ja hyvin harvassa kilometrin alapuolella noin 10 m/s. Iltapäivällä sen sijaan kilometrin alapuolella hyönteisiä oli runsaammin, mutta toisaalta ylempänä hyvin harvassa hieman yli kahden kilometrin korkeudellakin sisämaassa. Sisämaassa lintuja kertyi runsaasti tuulensuuntaisiin rullapyörteiden mukaisiin jonoihin puolen kilometrin alapuolella ja illalla virtaus oli koilliseen päin. Tällöinkin Suomenlahden yli lounaasta noin 12 m/s näkyi tulevan harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella, mutta illan edetessä hyönteiset vähenivät. Alkuyöllä hyönteisiä oli maa-alueen yllä runsaasti liikkeellä koilliseen 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa kilometrin korkeudella asti. Lintuja näkyi runsaasti meren puolella 1-3 km korkeudella ja keskimäärin menossa itäkaakkoon noin 7 m/s.
XX**

26.7.2003
Runsaasti hyönteisiä tuli keskiyöllä kaakosta puolen kilometrin alapuolella 5-8 m/s ja melko tiheässä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli 0,5-1 km välilläkin. Lintuja näkyi melko paljon kahden kilometrin alapuolella ja paikoin etenkin merellä runsaastikin keskittyneinä kilometrin alapuolella. Aamuyöllä hyönteisiä tuli edelleen runsaasti kaakosta/etelästä puolen kilometrin alapuolella, mutta ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli enää harvassa etelästä 1,5 km korkeudella asti. Lintuja kerääntyi paikoin taajaan alhaalla meren yllä aamuvarhaisella ja lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi muuten liikkeellä hyvin harvassa etelästä. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä harvassa 2 km korkeudella saakka ja Suomenlahdella hyönteisiä oli harvemmassa. Virtaus oli eri kerroksissa sangen vaihtelevaa, mutta myös kaakosta näkyi 0,5-1,5 km korkeudella tulevan hyönteisiä.
Iltapäivällä ja illalla Suomenlahdella näkyi parinsadan metrin korkeudella kulkevan melko tiheässä suurehkoja tai isoja hyönteisiä kaakosta 7-10 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli melko runsaasti kilometrin alapuolella aluksi pohjoiseen ja myöhemmin luoteeseen kulkemassa. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi lisäksi harvassa tai hyvin harvassa ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka, aluksi 3-5 m/s virtauksessa lännestä/luoteesta ja myöhemmin vahvemmin etelän puoleisessa tuulessa mutta niukemmin. Iltayöllä hyönteisiä lähti runsaasti maa-alueelta pohjoisluoteeseen 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella ja ylempänä suurehkoja hyönteisiä kulki pohjoiseen noin 7 m/s harvassa tai hyvin harvassa kilometrin korkeudella saakka. Lintuja oli alkuyöllä runsaasti hitaasti etelään päin kulkemassa 1,5-3 km korkeudella.
XX**

25.7.2003
Keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella kulki runsaasti hyönteisiä itään/itäkaakkoon 7-10 m/s ja isojen sekä suurehkojen hyönteisten osuus oli kaiussa merkittävä. Isoja hyönteisiä oli harvassa tai hyvin harvassa liikkeellä ylempänä 1,5 km korkeudella saakka itään päin noin 9 m/s. Lintuja näkyi melko paljon 1-2 km korkeudella lentelemässä epämääräisesti ja aamuyöllä runsaastikin merellä kahden kilometrin alapuolella. Hyönteiset niukkenivat aamuyön kuluessa ja aamuvarhaisella enää hyvin harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi menossa itään päin 1,5 km alapuolella. Lintuja näkyi samaan aikaan keskittyneinä etenkin alhaalla Suomenlahden yllä paikoitellen ja vaihtelevasti lennellen.
Aamupäivän aikana isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi näkyä harvassa kahden kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli alhaalla itäkoilliseen ja lintuja kertyi rullapyörteiden mukaisiin jonoihin sisämaassa. Merituuli muutti rannikolla puolen kilometrin alapuolella 7-10 m/s puhaltaneeksi. Meren puolella 1-1,5 km korkeudella virtaus alkoi myös tuoda melko paljon isoja ja suurehkoja hyönteisiä lounaasta/etelälounaasta noin 9 m/s. Päivällä virtaus oli kuitenkin kilometrin yläpuolella lännen puolelta ja hyönteisiä näkyi pääasiassa harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka, illan tullessa edelleen niukentuen. Auringonlaskun jälkeen maa-alueen yllä lähti runsaasti hyönteisiä kulkemaan luoteeseen 3-6 m/s puolen kilometrin alapuolella ja hyvin harvassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi ylempänä 1,5 km korkeudella saakka menossa länteen päin. Lintuja oli runsaasti ja aika vaihtelevasti liikkeellä 1-3 km korkeudella, pääasiassa eteläkaakkoon noin 5 m/s.
XX**

24.7.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki tiheässä kilometrin alapuolella keskiyöllä kaakkoon/eteläkaakkoon noin 10 m/s. Pohjoinen-etelä akselin mukaan suuntautuminen näkyi myös olleen yleistä. Ylempänä 1-2 km korkeudella isoja hyönteisiä oli lisäksi harvassa tai hyvin harvassa kulkemassa kaakkoon noin 8 m/s ja lintujakin näkyi melko paljon vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyölläkin hyönteisiä näkyi yhä runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella, mutta auringonnousun jälkeen hyönteisiä oli enää vähän havaittavissa. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa 2 km korkeudella saakka menossa itään noin 7 m/s ja pinnan lähellä merituuli alkoi kääntää virtausta lounaasta tulleeksi. Lintuja näkyi aamuvarhaisella monin paikoin keskittyneinä alhaalla taajemmiksi joukoiksi vaihtelevasti lentelemässä ja päivän edetessä niitä kertyi etenkin sisämaan rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Päivällä hyönteiset niukkenivat hiljalleen ja jäivät yleensä alle 1,5 km korkeudelle. Sisämaassa lintujen merkitys kaiun aiheuttajina korostui rullapyörteissä itäkoilliseen suuntautunutta virtausta ilmentäen puolen kilometrin alapuolella, vaikka rannikolla liike oli koilliseen 7-10 m/s. Ylempänä hyönteiset kulkivat itään/itäkoilliseen noin 7 m/s. Auringonlaskun jälkeen hyönteisiä lähti runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella kulkemaan itään/itäkaakkoon 7-10 m/s. Alkuyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli harvassa ylempänä 1,5 km korkeudella asti menossa itäkaakkoon ja lintuja näkyi melko paljon 1-2 km korkeudella kulkemassa keskimäärin eteläkaakkoon noin 5 m/s.
XX*

23.7.2003
Keskiyöllä näkyi lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä, sisämaassa tiheässäkin puolen kilometrin alapuolella, mutta yleensä harvassa tai melko harvassa 1,5 km korkeudella saakka. Alhaalla virtaus oli pohjoisluoteeseen 5 m/s luokkaa ja ylempänä länteen päin. Lintuja näkyi melko paljon 2,5 km korkeudella asti lentelemässä vaihtelevasti. Aamuyöllä Suomenlahden yli isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli runsaasti puiolen kilometrin alapuolella eteläkaakosta 5-8 m/s ja harvemmassa 0,5-1,5 km korkeudella etelästä noin 9 m/s. Varhain aamulla ja aamupäivällä ennen sadetta hyönteisiä tuli merellä edelleen melko paljon muutaman sadan metrin korkeudella saakka ja ylempänä hyvin harvassa. Sisämaassa aamupäivällä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko paljon kilometrin korkeudella saakka virtauksen ollessa kaakosta 7 m/s luokkaa. Ylempänä 1-2 km korkeudella hyönteisiä oli hyvin harvassa. Lintuja näkyi vaihtelevasti lentelemässä ja runsaasti paikoin keskittyneinä pitkin aamua ja aamupäivää puolen kilometrin alapuolella.
Sateen jälkeen iltapäivällä ja illalla hyönteisiä näkyi aika vähän pinnalla lounaasta ja ylempänä lännestä tulleessa 7-10 m/s virtauksessa, kun taas lintuja oli puolen kilometrin alapuolella sisämaassa runsaasti keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Iltayöllä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella menossa itään 7-10 m/s ja ylempänä 0,5-1 km korkeudella menossa kaakkoon päin noin 7 m/s. Lintuja näkyi meren puolella runsaasti ja maa-alueen yllä harvemmassa 1,5-2,5 km korkeudella keskimäärin kaakkoon menossa noin 13 m/s.
XX**

22.7.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli lähinnä liikkeellä keskiyöllä kilometrin korkeudella saakka maa-alueen yllä runsaasti ja merellä niukemmin itään/itäkoilliseen 7-10 m/s. Lintuja näkyi melko paljon 1-2 km korkeudella aika vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä sadekuurojen välissä hyönteisiä oli edelleen runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella, mutta hitaammin lännenpuoleisessa virtauksessa. Varhain aamulla meren puolella näkyi runsaasti hyönteisiä parinsadan metrin alapuolella tulossa etelälounaasta 4-7 m/s ja ylempänä suurehkoja hyönteisiä oli harvassa 1-1,5 km korkeudella kulkemassa etelälounaasta noin 8 m/s. Lintuja keskittyi alhaalla sisämaassa paikoin runsaasti ja merellä niitä oli harvemmassa kahden kilometrin korkeudella asti vaihtelevasti lentelemässä. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa 1,5 km alapuolella kulkemassa itäkoilliseen 5-8 m/s.
Päivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli pääasiassa harvassa 1-2 km korkeudella ja melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella, jossa ilmeisesti merituuli merkitsi rannikolla virtausta lounaasta 5-10 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät ja rullapyörteiden mukaisissa jonoissa puolen kilometrin alapuolella linnut alkoivat olla huomattavampia kaikujen aiheuttajia. Auringonlaskun jälkeen hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä ja saarien takana etelästä 3-5 m/s puhaltaneessa virtauksessa. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka pääasiassa koillisesta päin 2-4 m/s. Lintuja näkyi alkuyöllä jopa runsaasti merellä ja harvemmassa maa-alueen yllä 1-2 km korkeudella menossa kaakkoon noin 12 m/s.
XX**

21.7.2003
Keskiyöllä runsaasti hyönteisiä tuli eteläkaakosta/etelästä noin 8 m/s puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä lisäksi 1,5 km korkeudella asti. Lintuja näkyi melko runsaasti 1-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä Suomenlahden yli hyönteisiä tuli runsaammin ja lähes kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli niukemmin, mutta toisaalta isoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa 2,5-3,5 km korkeudella länsilounaasta noin 8 m/s ja lintuja oli runsaasti meren puolella 1-3 km korkeudella lentelemässä epämääräisesti. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi kulkea kahden kilometrin alapuolella melko harvassa länsilounaasta 7-10 m/s ja pinnan lähellä hyönteisiä oli sisämaassa runsastikin. Lisäksi 1-1,5 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli parissa kerroksessa tiheässäkin lounaasta/etelälounaasta noin 10 m/s.
Iltapäivällä virtaus ylempänä oli länsilounaasta ja heikkeni samalla kun hyönteiset myös hiljalleen vähenivät. Puolen kilometrin alapuolella sisämaassa linnut alkoivat olla merkittävimpiä kaiunaiheuttajia rullapyörteiden mukaisissa jonoissa virtauksen ollessa lounaasta 5-8 m/s. Illalla alhaalla virtaus oli etelälounaasta ja myös Suomenlahden yli vaikutti tulevan runsaasti hyönteisiä parinsadan metrin korkeudella saakka. Sadekuuroja oli iltayöllä laajalla alueella ja hyönteisiä näkyi näiden välissä lähinnä puolen kilometrin alapuolella runsaasti kulkemassa itään/itäkoilliseen 7-12 m/s. Lintuja puolestaan oli paljon varsinkin meren puolella 1-2 km korkeudella etelään päin noin 5 m/s kulkemassa.
XX**

20.7.2003
Lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli keskiyöllä liikkeellä eteläkaakosta 7-10 m/s puolen kilometrin alapuolella runsaasti maa-alueen yllä merellä ja ylempänä kilometrin korkeudella saakka harvemmassa. Lintuja näkyi sisämaassa runsasti 2-3 km korkeudella ja merellä yleisemmin 3 km alapuolella. Aamuyöllä hyönteisiä tuli Suomenlahdella runsaammin kilometrin alapuolella. Varhain aamulla pinnan lähellä hyönteisiä oli niukemmin, mutta isoja hyönteisiä tuli melko harvassa Suomenlahdella 0,5-1,5 km korkeudella kaakosta ja 2,5-3,5 km korkeudella harvassa idästä 7-10 m/s. Yläkerroksen hyönteiset olivat suuntautuneina itäkoillinen-länsilounas akselin mukaan. Aamupäivällä maa-alueen yllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli kilometrin alapuolella melko harvassa menossa länsiluoteeseen noin 5 m/s ja lähinnä isoja hyönteisiä tuli harvassa kaakosta 7-10 m/s 0,5-2 km korkeudella ja itäkoillisesta 2,5-3,5 km korkeudella. Lintuja näkyi meren puolella melko paljon 1-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä ja sisämaassa pääosin puolen kilometrin alapuolella.
Päivällä alhaalla virtaus oli itäkaakosta ja hyönteisiä oli sisämaassa runsaasti muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli kilometrin ja kahden kilometrin korkeuden tienoilla melko tiheässä ja harvemmassa yleensä 0,5-2 km välillä virtauksen ollessa alempana etelästä 10 m/s luokkaa ja ylhäällä eteläkaakosta noin 13 m/s. Yläkerroksen isot hyönteiset 3 km korkeuden molemmin puolin tulivat harvenevasti edelleen itäkoillisesta. Päivän edetessä kahden kilometrin korkeudellakin hyönteiset hieman niukkenivat ja virtaus kääntyi etelästä noin 10 m/s tulleeksi.
Illalla hyönteisiä alkoi näkyä kaumepanakin merellä muutaman sadan metrin korkeudella asti runsaasti tulossa kaakosta 7-10 m/s ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa etelästä 0,5-1,5 km korkeudella noin 9 m/s. Iltayöllä maa-alueen yllä hyönteisiä näkyi hyvin runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja merellä niukemmin liikkeellä kaakosta 7-10 m/s. Ylempänä 0,8-1,3 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa etelästä edelleen ja lintuja näkyi paljon liikkeellä itäkaakkoon 1-2,5 km korkeudella noin 8 m/s.
XX**

19.7.2003
Lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyöllä melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä menossa länteen ja kauempana merellä tulossa eteläkaakostakin 5-8 m/s. Ylempänä hyönteisiä oli harvemmassa 2 km korkeudella saakka varsinkin maa-alueen yllä ja liike oli idästä/itäkoillisesta 10-13 m/s. Lintuja oli melko runsaasti 3 km alapuolella vaihtelevasti lentelemässä ja painottuen Suomenlahden puolelle. Aamuyöllä hyönteisiä tuli runsaasti etelästä puolen kilometrin alapuolella 4-9 m/s. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli niukemmin ja sen sijaan lintuja näkyi alhaalla paikoin keskittyneinä runsaasti ja vaihtelevasti liikkeellä sekä meren että maan yllä. Lisäksi isoja hyönteisiä tuli harvassa 2,5-3,5 km korkeudella idästä noin 10 m/s itä-länsi akselin mukaan vahvasti suuntautuneina. Aamun kuluessa ylhäältä isot hyönteiset vähenivät ja toisaalta maa-alueen yllä alkoi olla isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa tai melko harvassa 2 km korkeudella saakka. Virtaus oli puolen kilometrin alapuolella kaakosta 5-8 m/s ja ylempänä itäkoillisesta 10-13 m/s.
Päivällä puolen kilometrin alapuolella rannikolla merituuli merkitsi virtausta kaakosta, iltapäivällä enimmillään 7-9 m/s. Hyönteiset vähenivät ja illalla pääosassa kaikuja aiheuttamassa rullapyörteiden mukaisissa merituulen suuntaisissa jonoissa olivat lukuisat linnut. Toisaalta illalla tuli myös suurehkoja hyönteisiä harvassa 0,5-1,5 km korkeudella etelästä noin 7 m/s. Iltapäivällä näkyi myös isoja hyönteisiä uudelleen 3-4 km korkeudella hyvin harvassa liikkeellä idästä. Auringonlaskun jälkeen maa-alueen yllä ja rannikolla hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella kulkemassa pohjoisluoteeseen 7-10 m/s. Lintuja näkyi alkuyöllä runsaasti Suomenlahden yllä 1,5-3 km korkeudella ja muualla harvemmassa, liike oli meren yllä jo aika vaihtelevaa, mutta yleisesti etelälounaaseen päin 8 m/s luokkaa.
XX**

18.7.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä melko tiheässä alhaalla ja harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka maa-alueen yllä idästä 7-10 m/s. Meren puolella hyönteisiä oli harvassa ja lisäksi ylempänä isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa kulkemassa lounaaseen noin 8 m/s 1,5-3 km korkeudella. Lintuja lenteli vaihtelevasti pääosin meren puolella 1-3 km korkeudella melko runsaasti. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät, mutta toisaalta 1-1,5 km korkeudella isoja hyönteisiä näkyi menossa meren puolellakin vastaavasti kuin sisämaassa ja suuntautuneina itäkoillinen-länsilounas akselin mukaan. Aamuvarhaisella maa-alueen yllä hyönteisiä oli vähän, mutta meren puolella 1-2 km korkeudella isoja hyönteisiä näkyi edelleen liikkeellä hyvin harvassa. Aamupäivän kuluessa suurehkoja ja isoja hyönteisiä alkoi olla melko tiheässä 1,5 km alapuolella sekä harvemmassa 1,5-3 km korkeudella virtauksen ollessa alhaalla hidasta idästä ja 0,5-1,5 km korkeudella itäkoillisesta 10 m/s luokkaa.
Päivällä merituuli merkitsi rannikolla virtausta eteläkaakosta 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli melko harvassa tai harvassa idästä päin noin 8 m/s, maa-alueen yllä 3 km korkeudella saakka. Kauempana merellä hyönteisiä näkyi kuitenkin vähän liikkeellä ja illalla myös maa-alueen yllä hyönteiset niukkenivat kaikissa kerroksissa. Auringonlaskun jälkeen maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella menossa länteen 4-7 m/s ja suurehkoja sekä isoja hyönteisiä harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka tulossa idästä/itäkoillisesta 10-13 m/s. Lintuja oli melko paljon 2-3 km korkeudella menossa etelään päin noin 7 m/s.
XX**

17.7.2003
Runsaasti isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä toisaalta lähinnä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella länteen 8-13 m/s ja 0,7-1,2 km korkeudella lounaaseen 13 m/s. Ylemmässä kerroksessa hyönteiset olivat myös selvästi koillinen-lounas akselin mukaan suuntautuneita. Muissa kerroksissa hyönteisiä oli harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka. Lintuja näkyi runsaasti Suomenlahden puolella 1-3 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä, muualla harvemmassa. Aamuyöllä hyönteisiä oli hieman harvemmassa, mutta toisaalta kauempana Suomenlahdella puolen kilometrin alapuolella runsaasti tulossa itäkaakosta. Vaellus jatkui aamuvarhaisella vahvana merellä alhaalla ja lisäksi isoja hyönteisiä tuli harvassa tai hyvin harvassa ylempänä 4 km korkeudella saakka idästä noin 8 m/s. Lintuja puolestaan kerääntyi paikoin sisämaassa ja rannikolla puolen kilometrin alapuolella maanpinnan suhteen hitaasti liikkuviin ryhmiin.
Aamupäivällä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko harvassa 2,5 km korkeudella asti tulossa idästä/koillisesta 7-10 m/s ja puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli runsaasti varsinkin rannikolla. Lisäksi isoja hyönteisiä matkasi 3-4 km korkeudella hyvin harvassa idästä noin 8 m/s suuntautuneina itä-länsi akselin mukaan. Päivällä sisämaassa hyönteisiä keskittyi hyvin paljon kilometrin korkeudella asti rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Rannikolla alkoi myös puhaltaa merituuli kaakosta 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki harvassa tai melko harvassa muutamassa kerroksessa taajemmassa 2,5 km korkeudella saakka idästä/itäkoillisesta 4-7 m/s. Yläkerroksen 3-4 km korkeudella isot hyönteiset näkyivät päivällä enää lähinnä Suomenlahden yllä liikkeellä idästä/itäkaakosta. Illalla nämä ja yleensä hyönteiset kaikissa kerroksissa harvenivat. Iltayöllä kilometrin alapuolella hyönteisiä oli melko paljon edelleen liikkeellä idästä päin 5-10 m/s ja lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka. Lintuja oli meren puolella runsaasti 1,5-3 km korkeudella ja harvemmassa muuallakin liikkeellä eteläkaakkoon/etelään noin 12 m/s.
XX**

16.7.2003
Keskiyöllä sisämaassa näkyi melko tiheässä isoja ja suurehkoja hyönteisiä 1,5 km korkeudella saakka ja yleensä maalla ja merellä hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella sekä merellä harvassa ylempänä tulossa idästä/itäkaakosta 8-13 m/s. Lintuja näkyi runsaasti 1-3 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä varsinkin Suomenlahden puolella. Aamuyöllä hyönteiset harvenivat, mutta aamuvarhaisella isoja hyönteisiä tuli harvassa 2 km alapuolella ja hyvin harvassa 2-3 km korkeudella idästä 7-10 m/s ja pinnan lähellä hyönteisiä oli yhä runsaasti tulossa itäkaakosta noin 10 m/s. Yläkerroksessa isot hyönteiset olivat lisäksi länsi-itä akselin mukaan suuntautuneita. Aamupäivällä hyönteisiä tuli runsaasti Suomenlahdella puolen kilometrin alapuolella idästä/itäkaakosta. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli harvassa tai melko harvassa pääasiassa kahden kilometrin alapuolella idästä/itäkoillisesta 8-13 m/s tulleessa virtauksessa, hyvin paljon lounas-koillinen akselin mukaan suuntautuneina. Lintuja näkyi keskittyneinä sisämaassa paikoin erityisesti noin puolen kilometrin korkeudella ja lähes paikallaan maanpinnan suhteen, ilmeisesti vastatuuleen saalistamassa hyönteisiä.
Puoliltapäivin hyönteisiä matkasi runsaasti idästä puolen kilometrin alapuolella myös Suomenlahdella. Sisämaassa hyönteisiä oli hyvinkin paljon keskittyneinä rullapyörteiden mukaisissa jonoissa kilometrin korkeudella asti. Harvemmassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli 2 km korkeudella saakka ja hyvin harvassa isoja hyönteisiä 3-4 km korkeudella, kun virtaus oli idästä 10-13 m/s. Iltapäivällä rannikolla virtaus kääntyi merituulen myötä kaakosta tulleeksi puolen kilometrin alapuolella ja tässä kerroksessa näkyi myös runsaasti lintuja keskittyneinä merituulen mukaisiin rullapyörrejonoihin. Illalla ylempi virtaus kääntyi itäkoillisesta tulleeksi ja 3-4 km korkeudella hyvin harvassa edenneiden isojen hyönteisten oman suuntaus alkoi olla lopunas-koillinen akselin mukainen itä-länsi akselin sijasta. Iltayöllä maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella menossa länteen/länsiluoteeseen 5-10 m/s. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa tai melko harvassa 2 km korkeudella asti itäkoillisesta/koillisesta 7-10 m/s. Hyönteisten oma suunta näkyi olleen paljolti koillinen-lounas akselin mukaan. Lintuja näkyi melko paljon 2-3 km korkeudella menossa etelään noin 8 m/s.
XX**

15.7.2003
Runsaasti hyönteisiä oli keskiyön aikaan puolen kilometrin alapuolella kulkemassa länsilounaaseen/länteen 7-10 m/s ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka tulossa idästä 8-13 m/s. Lintuja näkyi runsaasti meren puolella 1-3 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä, muissa suunnissa harvemmassa. Aamun lähetessä hyönteiset niukkenivat, mutta aamuvarhaisella 100-500 m korkeudella hyönteisiä tuli runsaasti idästä 7-10 m/s. Aamupäivän aikana maa-alueen yllä hyönteisiä alkoi olla hyvin runsaasti kilometrin alapuolella ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli vielä melko runsaasti 1,8 km korkeudella saakka. Hyvin harvassa isoja hyönteisiä oli liikkeellä 2-3 km korkeudellakin itä-länsi akselin mukaan suuntautuneina. Virtaus oli idästä päin 7-10 m/s. Päivällä 1-1,5 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiheässä myös kaakosta päin noin 9 m/s. Iltapäivällä rannikolla virtaus oli ilmeisen merituulimaisesti alhaalla kaakon puolelta, kun taas ylempänä virtaus oli jäleen idästä.
Rullapyörteet näkyivät sisämaassa tuulensuuntaisina vahvemman kaiun jonoina, joihin keskittyi myös melko paljon lintuja. Illalla hyönteiset vähenivät, mutta lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli edelleen liikkeellä muutamaan kerrokseen keskittyneinä kahden kilometrin korkeudella saakka melko runsaasti, merellä tosin ensi sijassa rannikon läheisyydessä virtauksen ollessa idästä/itäkoillisesta 8-13 m/s. Iltayöllä maa-alueen yllä runsaasti hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella kulkemassa länteen 5-8 m/s ja merellä etenkin puolen kilometrin korkeuden tienoilla tuli myös melko runsaasti hyönteisiä itäkaakosta noin 10 m/s. Lintuja näkyi 1-2 km korkeudella melko paljon lentelemässä vaihtelevasti.
XX**

14.7.2003
Runsaasti pääasiassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa pohjoisesta/koillisesta 10-13 m/s ja harvemmassa kilometrin korkeudella saakka koillisesta. Lisäksi isoja hyönteisiä kulki 1-2 km korkeudella hyvin harvassa idästä noin 10 m/s. Lintuja näkyi melko runsaasti vaihtelevasti lentelemässä 3 km korkeudella asti. Alhaalla hyönteiset näkyivät olleen myös selvästi koillinen-lounas akselin mukaan suuntautuneita. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät, mutta aamuvarhaisellakin hyönteisiä oli melko runsaasti parinsadan metrin alapuolella tulossa itäkoillisesta ja harvemmassa ylempänä 2 km korkeudella saakka. Lintuja puolestaan kerääntyi aamuvarhaisella runsaasti paikoin maa-alueen ylle alhaalla vaihtelevasti lennellen. Aamupäivän aikana hyönteisiä nousi hyvin paljon ilmaan 1,5 km korkeudelle saakka ja ylempänäkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä 2,5 km korkeuden tuntumassa asti. Virtaus oli alhaalla pohjoisen puolelta 5 m/s luokkaa ja ylempänä koillisesta/itäkoillisesta 10-15 m/s. Isoja hyönteisiä näkyi lisäksi 3-4 km korkeudella hyvin harvassa tulossa idästä ja suuntautuneina itä-länsi akselin mukaan.
Iltapäivällä merituuli alkoi rannikolla kääntää virtausta kaakosta tulevaksi puolen kilometrin alapuolella. Myös sadekuuroja alkoi näkyä ja hyönteisiä oli hieman niukemmin. Lintuja erottui paikoin keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin, lähinnä ennen kuin laajemmat sadekuurot alkoivat pääasiassa järjestellä virtauksia. Illalla virtaus oli koillisesta/itäkoillisesta 8-13 m/s ja hyönteisiä oli liikkeellä melko runsaasti kahden kilometrin korkeudella asti. Iltayöllä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä näkyi runsaasti tulossa koillisesta 7-10 m/s. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä matkasi melko harvassa 1,5 km korkeudella saakka idästä/itäkaakosta noin 10 m/s. Lintuja näkyi melko paljon 2 km korkeudella saakka vaihtelevasti lentelemässä.
XX**

13.7.2003
Keskiyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi sisämaassa melko tiheässä 800 m alapuolella menossa pohjoiskoilliseen 5-10 m/s ja harvassa ylempänä 1,5 km korkeudella asti tulossa lännestä päin. Suomenlahdella lähinnä isoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa etelälounaasta 200-800 m korkeudella ja lintuja näkyi melko paljon 1-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä hyönteisiä tuli melko runsaasti lounaasta puolen kilometrin alapuolella, mutta aamuvarhaisella erottui enää lähinnä runsaasti lintuja sekavasti lentelemässä kilometrin alapuolella. Aamupäivällä hyönteisiä nousi melko runsaasti ilmaan puolen kilometrin alapuolella idästä tulleeseen virtaukseen ja hyvin harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi 1,5 km korkeudella saakka ylempänä. Merituuli näkyi puolen kilometrin alapuolella päivällä kuljettavan runsaasti hyönteisiä rannikolla koilliseen päin 5-8 m/s. Ylempänä virtaus oli pohjoisesta/koillisesta ja lähinnä isoja sekä suurehkoja hyönteisiä näkyi muutamassa tiheämmässä kerroksessa ja muuten harvemmassa 1,8 km korkeudella saakka. Erillinen vahvempi hyönteiskerros oli lisäksi 2 km korkeuden tienoilla myöhään iltapäivällä tulossa idästä 10-13 m/s.
Illalla hyönteiset niukkenivat ja rannikon alhaalla puhaltanutta merituulta lukuunottamatta liike oli koillisesta 9 m/s luokkaa. Lintuja näkyi maa-alueen yllä pitkin päivää kilometrin alapuolella melko runsaasti vaihtelevasti lentelemässä. Auringonlaskun jälkeen hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja isoja sekä suurehkoja hyönteisiä melko harvassa 1,2 km korkeudella saakka ylempänä. Alhaalla virtaus oli pohjoiskoillisesta 7-13 m/s ja ylempänä koillisesta 12 m/s luokkaa. Lintuja näkyi jopa runsaasti lounaispuolella 1-2 km korkeudella ja muualla harvemmassa pääasiassa lounaaseen päin kulkemassa noin 8 m/s.
XX**

12.7.2003
Keskiyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa eteläkaakkoon/etelään 7-10 m/s ja lintuja oli melko runsaasti kahden kilometrin korkeudella asti vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut vähenivät ja aamulla lintuja näkyi parinsadan metrin korkeudella asti maa-alueen yllä lentelemässä melko paljon sekä joitakin myös alapilvikerroksen yllä 1-2 km korkeudella. Iltapäivällä sateiden välissä näkyi isoja ja suurehkoja hyönteisiä melko harvassa 1,5 km alapuolella länsilounaasta/länsiluoteesta 7-10 m/s. Illalla hyönteisiä tuli melko harvassa länsilounaasta noin 7 m/s 0,7-1,2 km korkeudella ja auringonlaskun jälkeen isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi tiuhassa maa-alueen yllä 800 m korkeudella saakka menossa pohjoiseen/pohjoisluoteeseen 5-8 m/s sekä harvassa ylempänä 1,5 km korkeudella saakka tulossa lännestä päin. Lintuja näkyi iltayöllä lähinnä meren puolella melko paljon 1-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä.
XX*

11.7.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli runsaasti 200-800 m korkeudella menossa keskiyön aikaan etelään 10-13 m/s, alempana ja ylempänä kilometrin korkeudella asti hyönteisiä oli harvemmassa ja yleensäkin hyönteiset erottuivat vain sadealueiden ulkopuolella. Amuyöllä hyönteisiä kulki hieman harvemmassa ja lintuja näkyi yöllä melko runsaasti 1-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä. Aamulla ja aamupäivällä havaittavissa oli lähinnä lintuja puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä, paikoin runsaasti keskittyneinä rullapyörteiden mukaisissa jonoissa vaihtelevasti lennellen. Iltapäivällä ja illalla sateiden välissä näkyi myös harvassa tai melko harvassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella tulossa pohjoisluoteesta 5-8 m/s. Iltayöllä parinsadan metrin korkeudella saakka hyönteisiä näkyi melko paljon ja huomattavasti lintuja lenteli 1-2 km korkeudella.
XX*

10.7.2003
Keskiyön aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko tiheässä kilometrin alapuolella kulkemassa etelään 7-10 m/s sateiden ulkopuolella, ainakin. Lintuja näkyi huomattavasti 1-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä hyönteisiä oli edelleen melko runsaasti ja virtaus etelään oli parhaimmillaan 13 m/s luokkaa parinsadan metrin korkeudella. Aamulla ja aamupäivällä hyönteisiä oli vähän havaittavissa, mutta alhaalla näkyi melko paljon lintuja epämääräisesti lentelemässä. Päivällä lähinnä lintuja oli havaittavissa paikoin runsaasti keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin pohjoisesta tuleviin jonoihin puolen kilometrin alapuolella. Illalla myös melko paljon hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella tulossa pohjoisesta 10-13 m/s ja iltayöllä hyönteisiä oli edelleen liikkeellä. Lintuja näkyi iltayöllä melko paljon meren puolella 1-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä.
XX*

9.7.2003
Runsaasti isoja ja suurehkoja hyönteisiä matkasi keskiyöllä 800 m alapuolella lounaaseen 7-12 m/s ja lintuja näkyi melko paljon 1-2 km korkeudella lentelemässä epämääräisesti. Aamuyöllä hyönteisiä oli hieman niukemmin ja aamuvarhaisella aika vähän puolen kilometrin alapuolella. Samalla lintuja näkyi keskittyneen tuulensuuntaisiin jonoihin puolen kilometrin alapuolella. Aamupäivällä sadealue työntyi kaikuja aiheuttamaan ja päivän kuluessa virtaus kääntyi pohjoisesta 5-8 m/s tulleeksi. Lintuja näkyi sadealueiden ulkopuolella rullapyörteiden jonoissa pitkin päivää. Iltayöllä sadealueen ulkopuolella näkyi myös isoja hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella hyvin harvassa matkalla etelään.
XX*

8.7.2003
Lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli keskiyön aikaan runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa kilometrin korkeudella saakka menossa lounaaseen 8-13 m/s. Lintuja näkyi melko runsaasti 0,5-2 km korkeudella aika vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä hyönteiset hiljalleen vähenivät. Aamuvarhaisella hyönteisiä näkyi melko paljon puolen kilometrin alapuolella ja lintuja lähinnä maa-alueen yllä paikoin keskittyneinä runsaastikin epämääräisesti lentelemässä 1,5 km korkeudella asti. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi muutamassa kerroksessa melko tiheässäkin, mutta enimmäkseen harvassa tai hyvin harvassa kahden kilometrin alapuolella. Virtaus oli koillisesta 8-13 m/s ja lintuja alkoi keskittyä erityisesti kilometrin alapuolella sisämaassa rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Päivällä hyönteiset vähenivät ja illalla myös sadekuuroja näkyi liikkeellä. Auringonlaskun jälkeen paljon hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa ylempänä kilometrin korkeudella saakka menossa lounaaseen 7-13 m/s. Lintuja näkyi iltayöllä melko paljon 1-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä.
XX*

7.7.2003
Keskiyöllä ja aamuyöllä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä matkasi runsaasti etelään/lounaaseen 10-13 m/s kilometrin alapuolella. Lintuja oli runsaasti liikkeellä 1-3 km korkeudella ja etenkin meren puolella, mutta aika vaihtelevasti lennellen. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli niukemmin ilmassa ja lintuja näkyi lähinnä paikoin keskittyneinä sisämaassa 0,5-1,5 km korkeudella lentelemässä epämääräisesti. Aamupäivällä hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja etenkin kilometrin korkeuden tienoilla tulossa pohjoiskoillisesta/koillisesta 8-13 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa kahden kilometrin korkeudella saakka ja lintuja oli paljon rullapyörteiden mukaisissa jonoissa maa-alueen yllä kilometrin alapuolella.
Päivällä hyönteiset vähenivät hiljalleen ja lintujen merkitys rullapyörteiden jonoissa korostui. Iltapäivällä virtaus oli pohjoisesta 7 m/s luokkaa ja rannikon eteläpuolella näkyi merituulikin yrittävän puskea maalle päin. Illalla hyönteisiä oli melko paljon ja tasaisesti 1,3 km korkeudella saakka ja virtaus oli pohjoisesta/pohjoiskoillisesta 7-10 m/s. Iltayöllä hyönteisiä oli runsaasti kilometrin alapuolella menossa lounaaseen 8-13 m/s ja lintuja näkyi paljon 1-2 km korkeudella etenkin merellä eteläkaakkoon kulkemassa 12-15 m/s.
XX*

6.7.2003
Lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli runsaasti keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella ja harvenevasti ylempänä 1,5 km korkeudella asti. Virtaus oli pohjoisluoteesta/pohjoisesta 5-8 m/s. Lintuja näkyi runsaasti meren puolella ja harvemmassa sisämaassa 1-2 km korkeudella aika vaihtelevasti liikkeellä. Aamuyöllä niin hyönteisiä kuin lintujakin oli niukemmin ja varhain aamulla ensi sijassa paljon ja epämääräisesti alhaalla keskittyneitä lintuja oli kaikujen aiheuttajina. Päivän edetessä hyönteiset runsastuivat ja aamupäivän lopulla hyönteisiä oli runsaasti kahden kilometrin korkeudella asti tulossa pohjoiskoillisesta/pohjoisesta 5-8 m/s, kilometrin alapuolella ja 1,5 km korkeuden tienoilla runsaimmin. Rullapyörteet keskittivät sisämaassa hyönteisiä tuulensuuntaisiksi jonoiksi ja rannikolla puolestaan merituuli alkoi kääntää virtausta pinnan lähellä etelän puolelta tulevaksi. Päivällä merituulen myötä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli hyvin paljon maa-alueen yllä kulkemassa pohjoiskoilliseen/koilliseen 7-10 m/s. Lintuja kertyi melko paljon merituulirintaman ja rullapyörrejonojen kohdille.
Illemmalla hyönteisiä oli niukemmin ja myös sadekuuroja näkyi kaikuja aiheuttamassa. Runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä auringonlaskun jälkeen puolen kilometrin alapuolella pohjoisesta/pohjoiskoillisesta 8-15 m/s, nopeimmin parinsadan metrin korkeudella. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki pohjoiskoillisesta melko harvassa tai harvassa 1,5 km korkeudella asti noin 10 m/s. Lintuja näkyi runsaasti vaihtelevasti lentelemässä varsinkin meren puolella 1-2 km korkeudella.
XX*

5.7.2003
Keskiyön aikaan hyönteisiä näkyi parinsadan metrin korkeudella astui melko paljon rannikon lähellä ja sisämaassa menossa länteen noin 5 m/s ja ylempänä isoja sekä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa pohjoiseen päin. Lintuja näkyi melko runsaasti 0,5-2 km korkeudella pääasiasssa hitaasti etelään päin matkaamassa. Aamuyöllä sadealue oli merkittävästi kaikuja aiheuttamassa, mutta hyönteisiäkin näkyi melko runsaasti edelleen maa-alueen yllä idästä päin tulossa puolen kilometrin alapuolella. Lintuja oli yhä myös sateiden ulkopuolella aika paljon mutta vaihtelevasti lentelemässä. Aamulla sateita oli laajasti, mutta aamupäivällä alkoi näkyä sateiden eteläpuolella myös isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa liikkeellä ja lopulta muutamassa kerroksessa 0,5-1,5 km korkeudella taajassakin tulossa eteläkaakosta 7-10 m/s.
Päivällä sisämaassakin kaikua tuli lähinnä isoista ja suurehkoista hyönteisistä, joita oli harvemmissa tai tiheämmissä kerroksissa kahden kilometrin alapuolella. Virtaus oli alempana lounaasta ja yläkerroksissa eteläkaakosta 8 m/s luokkaa. Iltapäivällä hyönteisiä oli runsaasti maa-alueen yllä kilometrin alapuolella lounaasta/lännestä tulleessa 9-12 m/s virtauksessa. Pinnan lähellä virtaus oli rannikolla etelälounaasta merituulen ilmeisesti vaikuttaessa. Illalla hyönteiset niukkenivat ja iltayöllä hyönteisiä oli melko runsaasti enää puolen kilometrin alapuolella ja sen lisäksi suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa tai hyvin harvassa kilometrin korkeudella asti. Virtaus oli lännestä/luoteesta 5 m/s luokkaa. Alkuyöllä lintuja näkyi aika runsaasti 0,5-2 km korkeudella menossa pääasiassa etelään päin noin 7 m/s.
XX**

4.7.2003
Keskiyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa ylempänä 1,5 km korkeudella saakka. Virtaus oli länsilounaasta/lännestä 5-10 m/s. Lintuja näkyi runsaasti 0,5-2,5 km korkeudella aika vaihtelevasti lentelemässä, keskimäärin hitaasti eteläkaakkoon kulkien. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät, mutta toisaalta Suomenlahden puolella alkoi 0,5-1,5 km korkeudella tulla harvassa tai hyvin harvassa isoja hyönteisiä lounaasta noin 10 m/s. Linnut harvenivat ylempää aamuyön koittaessa ja aamulla niitä näkyi melko runsaasti keskittyneinä kilometrin korkeuden tienoille samaan kerrokseen, jossa suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiheässä lounaasta 7-10 m/s.
Aamupäivällä hyönteisiä oli aluksi aika vähän liikkeellä, mutta lopulta etenkin Porkkalanniemen suunnasta hyönteisiä alkoi tulla runsaasti rannikon seutuvilla kilometrin alapuolella länsilounaasta 7-10 m/s. Isoja hyönteisiä näkyi lisäksi harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeuden tienoilla saakka. Päivällä maa-alueen yllä ainakin rannikon lähellä hyönteisiä oli melko runsaasti kahden kilometrin korkeudella saakka länsilounaasta/lounaasta 7-10 m/s tulleessa virtauksessa. Merellä hyönteisiä oli kilometrin alapuolella aika yhtenäisessä kerroksessa ja isot sekä suurehkot hyönteiset olivat kaiun kannalta merkittävimpiä. Lisäksi Suomenlahdella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa 1,5 km korkeudella lounaasta. Paljon lintuja erottui sisämaassa paikoin keskittyneinä 1,5 km korkeudella asti rullapyörteiden mukaisissa jonoissa. Maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella ja 1-1,5 km korkeudella. Virtauksen oli länsilounaasta 8-12 m/s puolen kilometrin yläpuolella. Alempana rannikolla virtaus kääntyi etelästä 5-7 m/s puhaltaneeksi merituulesta johtuen. Ilmeisesti rannikolta etenkin Porkkalanniemeltä merialueen ylle tuli myös vahva kerros hyönteisiä 500-800 m korkeudella länsilounaasta.
Illalla hyönteiset vähenivät ja pinnan lähellä virtaus tuli kaakosta. Auringonlaskun jälkeen puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli kuitenkin uudelleen melko runsaasti ja harvassa kilometrin korkeudella saakka maa-alueen yllä kulkemassa luoteeseen/pohjoisluoteeseen 3-6 m/s. Lintuja näkyi melko runsaasti 1-2 km korkeudella sadepilven ulkopuolella liikkeellä keskimäärin etelään noin 7 m/s.
XX**

3.7.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyöllä tulevan melko harvassa 0,5-1,5 km korkeudella kaakosta 10-15 m/s. Puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli runsaasti kulkemassa länsiluoteeseen 7-10 m/s. Lintuja näkyi runsaasti Porkkalanniemen reunamilla sekä alhaalla että kolmen kilometrin korkeudella asti sekä harvemmassa yleisesti 1-3 km korkeudella, merellä keskimäärin pohjoisluoteeseen tulossa noin 8 m/s. Aamuvarhaisella lähinnä suurehkoja hyönteisiä näkyi melko tiheässä 0,5-1,5 km korkeudella tulossa kaakosta 12-15 m/s ja puolen kilometrin alapuolella itäkaakosta. Myöhemmin aamupäivällä hyönteisiä tuli runsaasti kaakosta 1-1,8 km korkeudella 15-20 m/s sadealueen koillisreunalla ja sadepilvien välissäkin erottui isoja ja suurehkoja hyönteisiä liikkeellä yli kahden kilometrin korkeudella saakka.
Päivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa 0,5-1,5 km korkeudella eteläkaakosta/kaakosta 7-10 m/s ja tiheämmässä 1,5-2 km korkeudella. Pinnan lähellä maa-alueen yllä hyönteisiä oli melko runsaasti parinsadan metrin korkeudella saakka ja rullapyörteiden mukaisiin jonoihin kertyi myös paljon lintuja sisämaassa. Iltapäivällä sadenauhan jälkipuolella virtaus oli lounaasta/länsilounaasta kahden kilometrin alapuolella 10 m/s luokkaa ja isoja sekä suurehkoja hyönteisiä näkyi tulevan melko tiheässä kilometrin alapuolella ja ylempänä harvassa. Sisämaassa hyönteisiä näkyi hyvin paljon pinnan lähellä sekä runsaasti 0,8-1,2 km korkeudella. Illan lähetessä hyönteiset vähenivät, mutta toisaalta 1-2 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli etelälounaasta/etelästä noin 10 m/s kilometrin korkeudella jopa melko tiheässä ja ylempänä harvassa tai hyvin harvassa. Illalla hyönteisiä oli runsaasti rannikon läheisyydessä länsilounaasta 10-13 m/s tulleessa virtauksessa kilometrin alapuolella, kauempana sisämaassa ja merellä niukemmin. Auringonlaskua kohden hyönteiset yleisesti vähenivät ja virtaus länsilounaasta heikkeni 5-8 m/s luokkaan. Auringonlaskun jälkeen isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi runsaasti ilmaan maa-alueen yllä ja näitä oli sitten kilometrin alapuolella melko tiheässä menossa itäkoilliseen. Lintuja oli iltayöllä aika paljon 0,5-2 km korkeudella kulkemassa pääasiassa kaakkoon päin 10-13 m/s.
XX**

2.7.2003
Keskiyön aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja ylempänä harvenevasti 1,5 km korkeudella saakka liikkeellä idästä/itäkoillisesta alhaalla 5-8 m/s ja ylempänä 8-13 m/s. Lintuja näkyi runsaasti erityisesti merialueen yllä 1,5-3 km korkeudella aika vaihtelevasti lentelemässä, aamuyöllä linnut kulkivat harvemmassa ja enemmän myös sisämaassa 2 km alapuolella pääasiassa pohjoiseen päin noin 10 m/s. Hyönteiset vähenivät aamuyöllä ja virtaus oli itäkoillisesta/itäkaakosta. Aamuvarhaisella lintuja näkyi paikoin taajaan keräytyneinä lähinnä maa-alueen yllä 2 km alapuolella vaihtelevasti lentelemässä ja isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa meren puolella pääasiassa puolen kilometrin alapuolella idästä 7-10 m/s. Sisämaassa hyönteisiä nousi aamupäivällä melko runsaasti ilmaan kahden kilometrin korkeudelle saakka, ajoittain pilvien väleihin keskittyen. Virtaus oli idästä 7-10 m/s.
Päivällä isoja hyönteisiä näkyi tulevan melko harvassa tai harvassa 1-2 km korkeudella itäkaakosta/kaakosta noin 10 m/s ja kilometrin alapuolella 200-700 m korkeudella hyönteisiä tuli runsaasti idästä 12-15 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli hyvin runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja ylempänä harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka, isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi edelleen harvassa 1,5-2,5 km korkeudella. Sisämaassa pilvet 0,5-1,5 km korkeudella karsivat vahvasti hyönteisiä eli näkyivät kaiuttomina vyöhykkeinä rullapyörteiden mukaan järjestäytyneinä, samalla kun lintuja kertyi myös runsaasti paikoitellen 0,5-1 km korkeudelle. Iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli liikkeellä hyvin paljon virtauksen ollessa idästä 10-15 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli yleensä runsaasti 1,5 km korkeudella saakka ylempänä. Merellä 0.5-1 km välillä oli myös melko tiheässä isoja ja suurehkoja hyönteisiä, joita sitten oli harvemmassa 1-2 km korkeudellakin ja suurehkoja hyönteisiä melko tiheässäkin 1,6 km korkeuden vaiheilla. Myös ylemmissä kerroksissa virtaus oli idästä päin 12-15 m/s.
Illemmalla hyönteisiä oli niukemmin ja sisämaassa lintuja näkyi voimakkaammin kilometrin alapuolella vaihtelevasti lentelemässä. Toisaalta hieman ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli muutamassa ohuehkossa kerroksessa melko tiheässäkin kaakosta, 0,5-1 km korkeudella noin 14 m/s ja 1,8-2 km korkeudella noin 10 m/s. Illalla hyönteisiä oli sisämaassa kilometrin alapuolella edelleen runsaasti ja meren puolella puolen kilometrin alapuolella virtauksen ollessa idästä päin nopeimmillaan 15-18 m/s 200-500 m korkeudella. Ylempänä 0,8-1,5 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa tai melko harvassa kaakosta noin 13 m/s. Iltayöllä hyönteisiä oli himen niukemmin ja lintuja näkyi aika paljon 1-2,5 km korkeudella pääasiassa etelään päin kulkemassa noin 5 m/s.
XX**

1.7.2003
Keskiyön aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko tiheässä 800 m alapuolella länsilounaaseen/länteen 8-13 m/s ja lisäksi hyvin harvassa myös 1,5 km korkeuden tienoilla ilmeisesti alapilvikerroksen yläpuolella. Huomattavasti lintuja oli lentelemässä 1-2 km korkeudella vaihtelevasti. Aamuyöllä hyönteisiä oli niukemmin ja aamulla myös heikkoa sadetta näkyi ilmassa. Lintuja kertyi hyvin paljon aamupäivällä sisämaassa noin kilometrin korkeudelle. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi sään seljettyä runsaasti erityisesti noin 700 m ja 1,5 km korkeuden tienoilla sekä harvemmassa parissa kerroksessa 1-2 km korkeudella. Alhaalla virtaus oli itäkaakosta 13 m/s luokkaa ja yläkerroksessa idästä noin 15 m/s. Puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä alkoi myös olla melko runsaasti liikkeellä länsilounaaseen 4-7 m/s.
Iltapäivällä rannikolla puolen kilometrin alapuolella puhalsi merituuli lounaasta 5-8 m/s ja maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti 1,5 km korkeudella asti, merituulirintaman kohdalla hyvin paljon. Hieman harvemmassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli 1,5-1,8 km korkeudella. Sisämaassa virtaus oli alhaalla itäkoillisesta 5-10 m/s ja ylempänä itäkoillisesta/idästä enimmillään 13 m/s luokkaa. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli lisäksi harvassa 2-2,5 km korkeudella tulossa itäkoillisesta noin 10 m/s. Myöhään iltapäivällä hyönteisiä oli maa-alueen yllä runsaasti puolen kilometrin alapuolella sekä 1-1,5 km korkeudella ja melko paljon 2 km korkeudella saakka virtauksen ollessa alhaalla hidasta idästä päin ja ylempänä itäkoillisesta 10-13 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät hiljalleen. Iltayöllä 200-700 m korkeudella itäkaakosta tuli melko tiheässä isoja ja suurehkoja hyönteisiä 10-13 m/s ja alempana sekä ylempänä harvemmassa. Lintuja oli melko paljon liikkeellä 1-2 km korkeudella eteläkaakkoon noin 10 m/s.
XX**

30.6.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä etelään/etelälounaaseen 6-9 m/s 800 m korkeudella saakka aika tiuhassa. Lintuja näkyi 2 km korkeudella asti vaihtelevasti lentelemässä melko runsaasti. Aamuyöllä hyönteisiä oli niukemmin ja linnut merellä näkyivät tulevan pohjoiseen päin 7-10 m/s. Aamun sateiden jälkeen näkyi huomattavasti lintuja paikoin taajaankin keskittyneinä vaihtelevasti lentelemässä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Päivällä näkyi ja lintuja edelleen. Illalla myös suurehkoja hyönteisiä näkyi jonkin aikaa harvassa puolen kilometrin alapuolella sateiden välissä kulkemassa länsilounaaseen 7-10 m/s. Melko paljon isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi liikkeellä iltayöllä 800 m alapuolella länsilounaaseen/länteen 8-13 m/s, nopeimmin noin 500 m korkeudella.
XX*

29.6.2003
Sadealueiden ulkopuolella kulki keskiyöllä ja aamuyöllä melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella itäkoillisesta 5-8 m/s. Lintuja näkyi huomattavasti vaihtelevasti lentelemässä 1-2 km korkeudella. Aamuvarhaisella lintuja oli alhaalla epämääräisesti keskittyneinä eri puolilla. Aamupäivällä huomattavasti hyönteisiäkin erottui puolen kilometrin alapuolella ja lintuja näkyi keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin itäkoillisesta olleessa virtauksessa sekä merituulirintaman kohdalla. Iltapäivällä hyönteisiä näkyi runsaasti kilometrin alapuolella maa-alueen yllä ja merituuli oli 0,5-0,8 km korkeudella saakka rannikolla puhaltamassa eteläkaakosta/kaakosta 5-8 m/s. Illemmalla hyönteiset vähenivät hiljalleen ja samalla virtaus pohjoiskoillisesta noin 8 m/s puski merituulialueenkin rannikolle päin. Lintuja oli illalla hallitsevasti kaikuja aiheuttamassa sisämaan rullapyörteissä. Iltayöllä melko paljon hyönteisiä virtasi puolen kilometrin alapuolella etelälounaaseen 5-8 m/s ja lintuja näkyi varsinkin meren puolella melko runsaasti 0,5-2 km korkeudella enimmäkseen liikkeellä kaakkoon noin 15 m/s.
XX*

28.6.2003
Etenkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyön aikaan melko paljon kilometrin alapuolella kulkemassa länsilounaaseen/länteen 4-7 m/s. Aamuyöllä virtaus oli puolen kilometrin alapuolella etelästä päin 3 m/s luokkaa ja hyönteisiä oli niukemmin. Lintuja näkyi keskiyön aikaan melko paljon 2 km alapuolella vaihtelevasti lentelemässä ja aamuyöllä lähinnä varsinkin meren puolella pääasiassa pohjoiseen päin tulossa noin 10 m/s. Aamupäivällä hyönteisiä oli aluksi melko runsaasti kilometrin alapuolella kulkemassa alhaalla itään noin 5 m/s ja ylempänä eteläkaakkoon noin 8 m/s. Lintuja kertyi runsaasti rullapyörteiden mukaisiin jonoihin ja päivällä virtaus kääntyi pohjoisesta/pohjoiskoillisesta tulleeksi. Lintuja näkyi vielä runsaasti sadealueen reunalla jonoissa iltapäivällä. Iltayöllä melko paljon hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella lounaaseen 7-10 m/s.
XX*

27.6.2003
Melko runsaasti suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki keskiyöllä kilometrin alapuolella lounaaseen/länsilounaaseen 10-13 m/s. Lintuja näkyi melko paljon 1-3 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä hyönteisiä oli niukemmassa, mutta virtaus oli idästä alhaalla ja kaakosta kilometrin korkeuden tuntumassa 10 m/s luokkaa, samalla kun meren puolella linnut näkyivät pääosin tulevan pohjoiseen päin kahden kilometrin alapuolella 7-10 m/s. Aamuvarhaisella lintuja näkyi keskittyneinä paikoin epämääräisesti lennelleiksio joukoiksi puolen kilometrin alapuolella ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa kilometrin alapuolella länteen päin noin 7 m/s. Alhaalla virtaus vei kuitenkin aamupäivällä etelään ja ylempänä lounaaseen, kun hyönteisiä alkoi olla runsaasti ilmassa 1,5 km korkeudella asti. Päivän edetessä hyönteisiä oli runsaimmin puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoillisesta 7-10 m/s tulossa ja kilometrin korkeudelle saakka hyönteisiä oli runsaasti kuten myös ylempänä 1,3-1,7 km korkeudella aika erillisessä kerroksessa tulossa koillisesta/pohjoiskoillisesta 10-13 m/s. Rullapyörteet loivat vahvoja tuulensuuntaisia jonoja, joihin keskittyi myös runsaasti lintuja.
Päivällä näkyi myös jonkin verran sadekuuroja ja hyönteiset vähenivät, niin että 0,5-2 km korkeudella näkyi harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä tulossa pohjoiskoillisesta 10-13 m/s. Rannikon lähellä merituulirintama jäi lähinnä meren puolelle keräämään myös hyönteisiä kohdalleen ja merituulta etelän/idän puolelta oli muutaman sadan metrin korkeudella saakka rannikon eteläpuolella. Illalla merituuli pääsi rannikolle itäkaakosta noin 5 m/s, samalla kun ylempänä koillisvirtaus heikkeni 5-8 m/s. Alkuyöllä melko paljon hyönteisiä kulki 700 m korkeudella saakka länsilounaaseen 5-8 m/s ja lintuja oli melko runsaasti 1-2 km korkeudella menossa etelään päin 12-15 m/s.
XX**

26.6.2003
Keskiyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli harvassa tai melko harvassa keskittyneinä pariin kerrokseen kilometrin alapuolella menossa pinnan lähellä koilliseen ja ylempänä länsilounaaseen noin 5 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä kulki 1,3-2 km korkeudella harvassa lounaaseen noin 10 m/s. Lintuja näkyi huomattavasti lentelemässä vaihtelevasti 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä virtaus alhaalla oli heikkoa itään päin ja ylempänä itäkoillisesta viratus toi edelleen harvassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä kilometrin alapuolella. Lintuja näytti palailevan alhaalla merellä pohjoiseen päin 7-10 m/s.
Aamuvarhaisella isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa kilometrin alapuolella menossa länsilounaaseen, mutta päivän edetessä hyönteisiä nousi runsaasti ilmaan. Aamupäivällä virtaus puolen kilometrin alapuolella oli rannikolla merituulta länsilounaasta 5-10 m/s ja siinä kulki runsaasti hyönteisiä myös Helsingin edustalla merialueella. Sisämaassa hyönteisiä oli hyvin paljon kilometrin alapuolella ja runsaasti ylempänäkin 2 km korkeuden tuntumassa saakka. Virtaus oli alhaalla luoteesta 5-8 m/s ja yläkerroksissa pohjoiskoillisesta 8-11 m/s ja meren puolella isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli olennaista kilometrin yläpuolella. Lintuja näkyi myös melko paljon lentelemässä paikoin tiiviimmin keskittyneinä.
Iltapäivällä sadekuuroja kulki yli ja näiden jälkeen hyönteisiä oli aamupäivää niukemmassa mutta edelleen runsaasti 1,5 km korkeudella saakka. Puolen kilometrin alapuolella virtaus oli rannikolla lounaasta 3-5 m/s ja ylempänä koillisesta/pohjoiskoillisesta 8-15 m/s. Illalla virtaus oli myös luoteesta 10 m/s ja paljon hyönteisiä oli menossa kilometrin alapuolella edelleen. Iltayöllä runsaasti hyönteisiä matkasi 700 m korkeudella saakka alhaalla pohjoisesta ja ylhäällä koillisesta 8-10 m/s. Suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa 0,8-1,2 km korkeudella menossa länsilounaaseen ja lintuja oli melko paljon etenkin meren puolella 1-2 km korkeudella matkaamassa etelään päin noin 13 m/s.
XX*

25.6.2003
Keskiyön aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko runsaasti itäkaakosta 10-13 m/s 800 m alapuolella. Lintuja näkyi meren puolella runsaasti 1-2 km korkeudella aika vaihtelevasti lentelemässä, sisämaassa niukemmin ja keskimäärin etelään päin kulkemassa. Aamuyöllä merellä puolen kilometrin korkeuden tienoilla isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli jopa melko tiuhassa itäkkaakkoisen virtauksen ollessa enää 10 m/s luokkaa. Aamun sarastaessa lintuja oli lähinnä pieniin parviin keskittyneinä epämääräisesti lentelemässä puolen kilometrin alapuolella ja myös hyönteisiä oli liikkeellä lähinnä samoissa korkeuksissa ja merellä runsaastikin virtauksen tuodessa alhaalla idästä ja ylempänä itäkaakosta 7-10 m/s. Aamun edetessä hyönteisiä oli niukemmin liikkeellä ja virtaus kääntyi itäkoillisesta puhaltaneeksi. Sisämaassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi kulkea 1-1,5 km korkeudella melko tiuhassa idästä noin 13 m/s ja aamupäivällä hyönteiset runsastuivat.
Puoliltapäivin hyönteisiä näkyi runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella ja rannikolla merituuli näkyi 0,6 korkeudella saakka itäkaakosta puhaltaen 5-8 m/s. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki melko paljon merelläkin kahden kilometrin korkeudella saakka lounaaseen 10-15 m/s. Turbulenssiin tai pilviin liittynyttä kaikua oli lisäksi ohuessa aaltoilleessa kerroksessa 2,5-3 km korkeudella. Lintuja näkyi sisämaassa paljon keskittyneinä kilometrin alapuolella rullapyörteissä koillistuulen suuntaisina nauhoina. Iltapäivällä merituulialue eteni pitkälle sisämaahan puolen kilometrin alapuolella ja sen yllä koillisvirtauksessa hyönteisiä oli runsaasti ja kaakko-luode-akselin mukaan suuntautuneina. Merituuli puhalteli myöhään iltapäivällä etelästä/eteläkaakosta 5-8 m/s ja ylempänä virtaus koillisesta 1,5 km korkeudella saakka oli 7-10 m/s. Näiden kerrosten välissä oli virtausta myös lounaasta ja heikkoa tuulta.
Illalla hyönteisiä alkoi olla niukemmin liikkeellä ja puolen kilometrin alapuolella virtaus oli etelälounaasta/lounaasta 5-10 m/s. Iltayöllä hyönteisiä kulki edelleen melko runsaasti maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja virtaus alhaalla oli koilliseen/itäkoilliseen ja 0,5-1 km korkeudella länsilounaaseen 5 m/s luokkaa. Huomattavasti lintuja näkyi 1-2 km korkeudella matkalla etelään päin noin 13 m/s.
XX**

24.6.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli keskiyöllä etenkin maa-alueen yllä melko harvassa 200-500 m ja harvemmassa 0,8-1 km korkeudella kullkemassa itäkoilliseen/koilliseen noin 5 m/s. Lintuja näkyi melko runsaasti 0,5-2 km korkeudella vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä hyönteisiä oli yleensä vähemmän mutta toisaalta etelälounaasta Suomenlahden yli tuli hyvin harvassa isoja hyönteisiä noin 7 m/s kilometrin alapuolella. Aamupäivällä hyönteisiä lähti runsaasti ilmaan 1,5 km alapuolella kulkemaan luoteeseen noin 5 m/s ja Suomenlahden yli alkoi tulla myös runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella kaakosta/eteläkaakosta 8-13 m/s. Suurehkojen ja isojen hyönteisten osuus oli merkittävä varsinkin ylemmissä kerroksissa. Lintuja kertyi runsaasti rullapyörteiden mukaisiin jonoihin sisämaassa puolen kilometrin alapuolella.
Päivän aikana virtaus kääntyi itäkaakosta tulleeksi ja merellä hyönteisiä oli hieman harvemmassa, 0,5-1,5 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli pääasiassa keskittyneinä muutamassa kerroksessa. Illalla hyönteisiä tuli edelleen melko runsaasti itäkaakosta kilometrin alapuolella ja nopeus oli suurimmillaan noion puolen kilometrin korkeudella 20 m/s luokkaa. Iltayöllä lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi merellä harvassa ja maa-alueen yllä hieman tiuhemmassa 800 m korkeudella saakka kulkemassa länsiluoteeseen 12-15 m/s ja lintuja oli melko paljon 0,5-2 km korkeudella liikkeellä etelään päin noin 10 m/s.
XX**

23.6.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko runsaasti keskiyön aikaan kilometrin alapuolella menossa etelälounaaseen/lounaaseen 10-13 m/s, nopeimmin noin 300 m korkeudella myös eniten. Lintuja näkyi melko runsaasti 0,5-2 km korkeudella epämääräisemmin liikkeellä. Aamuyöllä sateet aiheuttivat myös merkittävästi kaikuja ja hyönteisiä sekä lintuja näkyi vähemmän. Auringonnousun aikoihin hyönteisiä oli kuitenkin melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella liikkeellä etelään/etelälounaaseen. Aamuvarhaisella maa-alueen yllä lintuja näkyi keskittyneen paikoin taajaan ja lentelemään vaihtelevasti, kun taas merellä lintuja tuli pohjoiseen päin noin 7 m/s harvakseltaan. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli 1,5 km korkeudella saakka harvassa ja puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli melko runsaasti. Virtaus oli alhaalla etelälounaaseen 5 m/s ja ylhäällä lounaaseen 10 m/s luokkaa. Lopulta hyönteisiä oli hyvin paljon muutaman sadan metrin korkeudella saakka ja ylempänä harvemmassa lähes kahden kilometrin korkeudella asti.
Merituuli käänsi rannikolla virtauksen koilliseen kilometrin korkeudella asti ja suurimmillaan nopeus oli iltapäivällä sadekuurojen vastaan tullessa noin 10 m/s nopeudella meren puolella matalalla. Illalla hyönteiset harvenivat virtauksen viedessä rannikolla kilometrin alapuolella koilliseen/itäkoilliseen 4-7 m/s ja ylempänä kaakkoon 7-10 m/s, kilometrin yläpuolella isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli enää harvassa. Illan kuluessa virtaus alkoi viedä itään päin ja auringonlaskun jälkeen edelleen melko runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä maa-alueen yllä 700 m korkeudella saakka alhaalla itäkoilliseeen ja ylempänä itään noin 7 m/s. Lintuja näkyi melko paljon varsinkin meren puolella 0,5-1,5 km korkeudella kulkemassa etelään noin 12 m/s.
XX*

22.6.2003
Melko runsaasti lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä kilometrin alapuolella etelälounaaseen 12-20 m/s. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja kulkivat pääosin 100-800 m korkeudella. Lintuja oli yöllä huomattavasti lentelemässä vaihtelevasti 2 km korkeudella saakka. Aamun sateissa lintuja näkyi myös liikkeellä ja sadealueen jälkeen näkyi myös runsaasti hyönteisiä jonkin aikaa parinsadan metrin korkeudella saakka kulkemassa etelään noin 10 m/s. Päivällä sadekuuroja oli välillä enemmän kaikuja aiheuttamassa, mutta pääasiassa muutaman sadan metrin alapuolella melko tiheässä kulkeneet suurehkot ja isot hyönteiset, isot hyönteiset 0,5-1 km korkeudella hyvin harvassa sekä alhaalla rullapyörteiden mukaan jonoihin keskittyneet linnut olivat kaikujen lähteenä pitkin päivää. Virtaus oli alhaalla etelään 10 m/s luokkaa ja ylempänä lounaaseen päin.
Illalla hyönteiset vähenivät ja niitä oli enää parinsadan metrin korkeudella saakka menossa etelään. Iltayöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli melko harvassa tai harvassa kilometrin korkeudella saakka kulkemassa alhaalla etelään ja ylhäällä lounaaseen 10-13 m/s. Lintuja näkyi lähinnä meren yllä lounaan puolella 0,5-2 km korkeudella huomattavasti ja aika vaihtelevasti lentelemässä.
XX*

21.6.2003
Huomattavasti lintuja erottui keskiyöllä ja aamuyöllä sateiden välissä kahden kilometrin alapuolella lentelemässä vaihtelevasti. Aamulla sadekuurojen välissä näkyi myös melko paljon lintuja maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Päivällä virtaus koillisesta/pohjoiskoillisesta 10-13 m/s kuljetti aluksi lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvemmassa ja lopulta runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella. Paljon lintuja oli keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin puolen kilometrin alapuolella. Myöhään iltapäivällä hyönteisiä oli jopa hyvin runsaasti 1,5 km korkeudella saakka rullapyörteiden keskittäminä ja myös lintuja lenteli näissä kohdissa vaihtelevasti kilometrin korkeudella saakka. Virtaus vei etelälounaaseen 10-15 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät, mutta iltayöllä edelleen melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä 800 m korkeudella saakka etelälounaaseeen alhaalla noin 10 ja yläreunalla noin 20 m/s. Huomattavasti lintuja näkyi alkuyöllä 0,5-2 km korkeudella varsinkin Suomenlahden puolella vaihtelevasti lentelemässä.
XX*

20.6.2003
Sadealueen reunalla aamun sarastaessa tuli myös hyvin harvassa isoja hyönteisiä 1-2 km korkeudella lounaasta noin 8 m/s. Myöhemmin aamulla isoja hyönteisiä tuli etelälounaasta alle kilometrin korkeudella hyvin harvassa. Lintuja erottui paikoin liikkeellä vaihtelevasti ja eri korkeuksilla 1,5 km korkeudella saakka. Päivällä hyönteisiä näkyi melko paljon puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä, menossa aluksi länteen ja illemmalla luoteeseen noin 5 m/s. Lintuja näkyi paikoin keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin sisämaassa ja etenkin myös voimakkaiden sadekuurojen synnyttämään puuskarintamaan. Illalla ja iltayöllä sateita oli pääasiassa kaikuja aiheuttamassa, mutta alkuyöllä myös huomattavasti hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella menossa etelälounaaseen 4-7 m/s ja lintuja näkyi pääasiassa meren puolella 0,5-1,5 km korkeudella sadealueiden ulkopuolella lentelemässä.
XX**

19.6.2003
Pääasiassa isoja hyönteisiä näkyi harvassa tai hyvin harvassa keskiyöllä kilometrin alapuolella kulkemassa itään/itäkoilliseen 7-10 m/s ja lintuja oli melko paljon ja aika vaihtelevasti liikkeellä 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä hyönteisiä oli harvemmassa ja lintuja pääasiassa meren puolella kahden kilometrin alapuolella melko paljon kulkemassa keskimäärin pohjoiseen päin noin 10 m/s. Suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa aamuvarhaisella 1-2 km korkeudella tulossa etelästä noin 7 m/s. Aamupäivällä sadealueen jälkipuolella isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi puolen kilometrin korkeuden tienoilla harvassa tulossa etelälounaasta noin 12 m/s. Päivällä sisämaassa sadejuovien välissä tässä kerroksessa erottui myös paljon lintuja, mitä ilmeisimmin saalistamassa. Samalla 500-800 m korkeudella hyönteisiä alkoi tulla melko runsaasti etelälounaasta 11-13 m/s ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa 1,5 km korkeuden tienoilla länsilounaasta noin 12 m/s.
Iltapäivällä hyönteisiä tuli runsaasti puolen kilometrin alapuolella etelälounaasta 8-10 m/s ja melko runsaasti myös kilometrin korkeuden tienoilla 12-15 m/s. Maa-alueen yllä hyönteisiä oli melko paljon myös näiden kerrosten välissä ja lintuja näkyi keskittyneinä sisämaan rullapyörteiden tuulensuuntaisiin jonoihin. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi sisämaassa lisäksi melko harvassa 1-1,5 km korkeudella kulkemassa koilliseen noin 13 m/s. Illan ja sadealueen lähestyessä hyönteiset vähenivät virtauksen säilyessä etelälounaasta/lounaasta 10-15 m/s. Isoja hyönteisiä tuli vielä lähellä sadealueen etureunaa runsaasti 1-2,5 km korkeudella etelästä/etelälounaasta 12-14 m/s lyhyen aikaa.
XX**

18.6.2003
Keskiyön aikoihin isoja hyönteisiä oli liikkeellä hyvin harvassa puolen kilometrin alapuolella menossa etelään päin 7-10 m/s ja pienempiä hyönteisiä oli runsaammin samoissa kerroksissa. Huomattavasti lintuja kulki pääasiassa pohjoiseen päin noin 5 m/s 0,5-2 km korkeudella ja aamuyöllä runsaammin merellä ja rannikolla noin 10 m/s. Isoja hyönteisiä ei aamun lähestyessä enää juurikaan näkynyt, mutta pienempiä kulki edelleen etelään päin noin 7 m/s. Aamupäivällä etenkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi melko paljon ilmaan yli kilometrin korkeudelle asti ja aluksi virtaus oli itäkoillisesta 5 m/s luokkaa alhaalla ja ylempänä pohjoisesta noin 7 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli lopulta runsaasti rullapyörteiden mukaisiin jonoihin keskittyneinä pohjoiskoillisesta tulleessa virtauksessa ja myös lintuja alkoi paikoin olla runsaasti samoissa jonoissa. Rannikolla merituuli alkoi kääntää virtausta Suomenlahdelta päin puhaltavaksi puolen kilometrin alapuolella.
Päivällä merituuli vei runsaasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 5-8 m/s ja kauempana sisämaassa lähinnä verkkomaisesti keskittävä järjestäytynyt pystyliike nosteli hyönteisiä 1,5 km korkeudelle virtauksen ollessa 3 m/s luokkaa pohjoisen puolelta. Merituulirintaman kohdalla hyönteisiä oli runsaimmin ja lintuja keskittyi myös paikoin runsaasti kilometrin alapuolella vaihtelevasti lentelemään. Iltapäivällä merituulirintama eteni pitkälle sisämaahan ja sen eteläpuolella maa-alueen yllä hyvin paljon hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella koilliseen 5-10 m/s. Virtaus kääntyi illalla länsilounaasta ja lopulta lähes lännestä tulleeksi iltayöllä samalla kun hyönteiset hiljalleen niukkenivat. Lintuja näkyi alkuyöllä melko paljon 1-2 km korkeudella pääasiassa eteläkaakkoon päin kulkemassa noin 15 m/s.
XX*

17.6.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyön aikaan harvassa tai hyvin harvassa etelään 7-10 m/s puolen kilometrin alapuolella. Lintuja näkyi huomattavasti lähinnä 0,5-2 km korkeudella pääosin pohjoiseen päin liikkeellä noin 10 m/s. Aamuyöllä hyönteisiä oli enää hyvin harvassa ja lintujakin niukemmin. Aamuvarhaisella lintuja lenteli pääosin matalalla maa-alueen yllä vaihtelevasti ja aamun edetessä isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi näkyä enenevästi ilmassa. Hyönteisiä oli aika runsaasti aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella ja harvassa 1,5 km korkeudella saakka virtauksen viedessä etelään päin 7-10 m/s. Päivällä sadekuuroja oli kaikujen syynä ja hyönteisiä näkyi niukemmin sadekuurojen välillä kilometrin alapuolella virtauksen ollessa keskimäärin pohjoisluoteesta 5-8 m/s. Lintuja näkyi myös paikoin runsaasti alhaalla vaihtelevasti lennellen. Illalla sadekuuroja oli edelleen ja näiden välissä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä erottui 1-1,5 km korkeudella saakka harvassa. Lintuja kertyi kuurojen reunamille ja myös rullapyörteiden mukaisiin jonoihin selkeämmillä alueilla paikoin runsaasti. Iltayöllä huomattavasti hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella etelään päin 5-7 m/s ja lintuja näkyi varsinkin Suomenlahdella 0,5-1,5 km korkeudella menossa etelään päin noin 15 m/s melko paljon.
XX*

16.6.2003
Keskiyön aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli harvassa liikkeellä puolen kilometrin alapuolella kaakkoon 7-10 m/s. Lintuja näkyi maa-alueen yllä kokonaisuudessaaan melko paljonkin 2 km korkeudella saakka menossa pääasiassa pohjoiseen päin noin 10 m/s, aamuyöllä runsaammin myös Suomenlahden yli. Aamulla näkyi pääasiassa enää lintuja alhaalla maa-alueen yllä ja päivän edetessä näitä näkyi runsaasti paikoin keskittyneinä ja vaihtelevasti lennellen. Hyönteisiä alkoi myös kulkea puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoillisesta noin 3 m/s. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi 1,5 km korkeudella saakka sisämaassa harvassa tai hyvin harvassa ja merituuli ehti jonkin aikaa olla voimissaan ennen sadekuuroja kääntäen virtauksen rannikolla lounaasta tulleeksi. Hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä melko runsaasti kilometrin alapuolella ennen sateita. Iltapäivällä ja illalla sateiden ohella näkyi lähinnä lintuja kiertelemässä sadekuurojen reunamilla. Alkuyöllä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa puolen kilometrin alapuolella eteläkaakkoon 5-8 m/s ja huomattavasti lintuja näkyi 0,5-1,5 km korkeudella pääasiassa koilliseen päin kulkemassa noin 13 m/s.
XX*

15.6.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa puolen kilometrin alapuolella keskiyön aikoihin kaakkoon 8-13 m/s ja lintuja näkyi 0,5-2 km korkeudella melko paljon aika vaihtelevasti lentelemässä. Aamuyöllä sekä hyönteiset että linnut vähenivät ja Suomenlahden puolella linnut pyrkivät pohjoiseen päin 6-9 m/s. Aamulla sateiden välissä näkyi melko paljon lintujakin matalalla ja aamupäivällä selkeämmässä säässä isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi kulkea harvassa 1,5 km korkeudella saakka etelään/eteläkaakkoon 7-10 m/s. Rullapyörteiden mukaisissa jonoissa hyönteisiä oli runsaastikin kilometrin alapuolella ja myös lintuja kertyi näihin kaikujonoihin paikoin runsaasti vaihtelevasti lentelemään. Lisäksi isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa merellä 0,5-2 km korkeudella eteläkaakkoon. Iltapäivällä hyönteisiä oli hieman niukemmin ja kaikuja tuli ylemmistä pilvikerroksista sekä sadekuuroista.
Illalla melko vähän lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella ja auringonlaskun aikaan melko harvassa 200-500 m korkeudella menossa kaakkoon. Iltayöllä hyönteisiä oli vähän runsaammin ja huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä 0,5-1,5 km korkeudella.
XX*

14.6.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa keskiyön aikaan lounaaseen puolen kilometrin alapuolella noin 7 m/s ja lintuja oli melko paljon 1,5 km korkeudella saakka alhaalla luoteeseen noin 10-13 m/s ja ylempänä epämääräisemmin koilliseen päin liikkeellä. Aamuyöllä lintuja tuli melko paljon etelästä noin 10 m/s Suomenlahden puolella 2 km korkeudella saakka ja puolen kilometrin alapuolella virtaus vei hyönteisiä länteen noin 5 m/s. Aamun sarastaessa linnut niukkenivat meren puolella ja vastaavasti sisämaassa alkoi näkyä alhaalla paikoin runsaasti lintuja vaihtelevasti lentelemässä. Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi maa-alueella 1,5 km korkeudelle saakka harvassa kulkemaan kaakkoon 10-13 m/s.
Päivällä rannikolla merituulirintaman eteläpuolella virtaus alhaalla muuttui lounaasta 7-10 m/s puhaltaneeksi ja hyönteisiä oli maa-alueen yllä melko runsaasti kilometrin korkeudella saakka varsinkin merituulirintaman ja rullapyörteiden mukaisten sisämaan jonojen kohdilla. Lintuja näkyi myös runsaasti samoilla kohdilla vaihtelevasti lentelemässä. Iltapäivällä myös turbulenssiin liittynyttä aaltoilevaa ohutta heikon kaiun kerrosta oli havaittavissa 2-3 km korkeudella. Illemmalla luoteinen perusvirtaus painoi merituulialueen syrjään ja hyönteisiä kulki kaakkoon noin 10 m/s rullapyörteiden keskittäminä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa puolen kilometrin alapuolella kaakkoon/eteläkaakkoon 8-13 m/s. Lintuja näkyi melko paljon kahden kilometrin alapuolella ja enimmäkseen etelään päin 12-15 m/s kulkemassa.
XX*

13.6.2003
Keskiyön aikaan isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa liikkeellä puolen kilometrin alapuolella koilliseen/itäkoilliseen noin 10 m/s ja myös kauempana Suomenlahdella meren ylitse. Lintuja oli melko runsaasti kahden kilometrin korkeudella saakka ja varsinkin maa-alueen yllä liikkeellä yhtenäisemmin aamuyöllä pohjoiskoilliseen 12-15 m/s. Aamulla oli sateita ja aamupäivällä runsaasti lintuja näkyi alhaalla maa-alueen yllä sateiden välissä. Päivällä sadekuurojen välissä erottui melko runsaasti hyönteisiä 0,5-1 km korkeudella ja isoja hyönteisiä harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella asti virtauksen ollessa luoteesta 3-5 m/s. Sateiden jälkeen myöhään iltapäivällä hyönteisiä oli runsaasti 200-800 m korkeudella tulossa 4-7 m/s luoteesta/pohjoisluoteesta. Illemmalla virtaus oli suurinpiirtein pohjoisesta 5-8 m/s kuljettaen runsaasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella, kunnes auringonlaskun lähestyessä hyönteiset niukkenivat ja lintujen osuus kaiun aiheuttajina alkoi olla myös huomattavaa. Alkuyöllä hyönteisiä oli kuitenkin edelleen huomattavasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella etälounaaseen ja lintuja lenteli pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella myös huomattavasti.
XX**

12.6.2003
Keskiyöllä ja aamuyöllä näkyi isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa puolen kilometrin korkeudella saakka kulkemassa idästä/itäkoillisesta noin 3 m/s. Lintuja oli melko paljon 0,5-2 km korkeudella ja aamuyöllä nämä myös kulkivat aika yhtenäisesti pohjoisluoteeseen 15-20 m/s. Aamupäivällä maa-alueen yllä varsinkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi nousevan ilmaan ja lopulta hyönteisiä näkyi melko paljon 1,3 km korkeudella saakka virtauksen ollessa idästä 2-5 m/s, pinnan lähellä rannikolla merituulta etelästä. Lisäksi 1,5-3 km korkeudella näkyi hyvin harvassa isoja hyönteisiä liikkeellä itäkaakkoon noin 10 m/s. Päivällä rannikolla virtaus oli puolen kilometrin alapuolella 4-7 m/s etelälounaasta/etelästä, 0,5-1 km korkeudella kaakosta ja ylempänä lännestä/länsiluoteesta. Sisämaassa 1,5 km alapuolella etenkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä melko paljon.
Iltapäivällä hyönteiset hiljalleen vähentyivät kilometrin alapuolella etelälounaasta 7-10 m/s tulleessa virtauksessa rannikon lähellä, mutta kauempana sisämaassa eli yli 20 km päässä rannikolta hyönteisiä näytti vielä riittävän. Sadekuuroja oli myös muutamia liikkeellä illalla ja lintuja sekä hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä enää parinsadan metrin korkeudella asti jonkinlaisena puurona kaikukuvana katsottuna. Myös vähän laajempi sadealue kulki ylitse ja tämän jälkeen alkuyöllä isoja hyönteisiä näkyi kilometrin alapuolella hyvin harvassa tai harvassa kulkemassa itäkoilliseen noin 10 m/s.
XX*

11.6.2003
Melko paljon lintuja kulki keskiyön aikaan sisämaassa 2 km korkeudella saakka ja merellä pääasiassa kilometrin alapuolella pohjoiseen päin noin 10 m/s. Aamuyöllä meren puolella lintuja alkoi olla runsaammin tulossa etelälounaasta 10-13 m/s 0,5-2 km korkeudella. Keskiyöhön tultaessa hyönteisiä oli enää aika vähän puolen kilometrin alapuolella kulkemassa etelään 7-10 m/s ja aamuyöllä näitä ei ollut havaittavissakaan. Aamun kuluessa sisämaassa alkoi näkyä melko paljon lintuja lentelemässä vaihtelevasti puolen kilometrin alapuolella. Päivän edetessä huomattavasti isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi merituulirintaman kohdalla kilometrin alapuolella ja vähitellen myös muualla, vaikka kokonaisuudessaan linnut olivat merkittävämmin kaikuja aiheuttamassa puolille päivin saakka.
Kauempana sisämaassa näkyi aamupäivällä virtaus olleen 2-5 m/s pohjoisen puolelta, kun taas päivällä. Meritulirintamaan liittynyt voimakkaan kaiun eli myös hyönteisten keskittymän nauhamainen alue eteni sisämaahan iltapäivällä 20-30 km päähän ja tämän eteläpuolella virtaus oli 5 m/s etelästä päin. Isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa päivällä 1,5-3 km korkeudella kulkemassa itään noin 10 m/s ja huomattavan suuntautuneina länsi-itä akselin mukaan. Illalla ja alkuyöllä sadealue aiheutti kaikuja, mutta sateiden välissä erottui myös joitakin lintuja.
XX*

10.6.2003
Aamuyöllä sateiden välissä näkyi alhaalla melko paljon lintuja menossa itäkoilliseen noin 20 m/s, myöhemmin aamuvarhaisella vaihtelevammin lentelemässä. Päivällä sään seljettyä kilometrin alapuolella kulki harvassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä kaakkoon 10-15 m/s. Yllättäen isoja hyönteisiä näytti kulkevan myös 1-3 km korkeudella ylempänä hyvin harvassa kaakkoon päin 20-23 m/s. Rullapyörteiden mukana hyönteisiä nousi iltapäivällä 1,5 km korkeudelle saakka melko paljon. Ylempänä 1,5-2 km välillä ilmeisesti lähinnä turbulenssi ohuissa aaltoilevissa kerroksissa aiheutti heikkoa kaikua ja lisäksi hyvin harvassa isoja hyönteisiä näkyi ilmassa 1,5-2,5 km korkeudella.
Illemmalla hyönteiset hiljalleen vähenivät ja virtaus alkoi tulla pohjoisluoteesta. Lintujen merkitys kaiunaiheuttajina rullaryörteiden mukaisissa jonoissa korostui illalla ja lähinnä pienempiä hyönteisiä oli enää liikkeellä noin puolen kilometrin korkeudella saakka auringonlaskun lähestyessä. Alkuyöllä melko paljon hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella etelään 10-12 m/s ja lintuja oli aika vaihtelevasti lentelemässä varsinkin meren puolella 0,5-1,5 km korkeudella.
XX*

9.6.2003
Hyönteisiä näkyi melko paljon liikkeellä keskiyöllä puolen kilometrin korkeudella saakka, joukossa merkittävästi myös isoja tai suurehkoja hyönteisiä, virtauksen viedessä itäkaakkoon 5-8 m/s. Lintuja oli runsaasti Suomenlahden puolella 1-2 km korkeudella osin aika vaihtelevasti liikkuen ja pääasiassa pohjoiseen päin 10-13 m/s matkaten.
Aamulla isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi aluksi hyvin harvassa liikkeellä etelästä, sisämaassa 1-2 km ja merellä alle kilometrin korkeudella. Aamun edetessä Suomenlahden yli tuli erityisesti 600-800 m korkeudella hyönteisiä melko tiheässä etelästä 12-15 m/s. Ennen sadetta aamupäivällä hyönteisiä tuli jopa hyvin runsaasti merellä kilometrin alapuolella ja jatkoi sisämaassa pääasiassa 0,5-1,2 km korkeudella eteenpäin virtauksen ollessa eteläkaakosta/etelästä 10-13 m/s. Ylempänä lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi etenkin muutamassa vahvassa kerroksessa 1-1,5 km korkeudella. Lisäksi isoja hyönteisiä tuli pilven alla 2-3 km korkeudellakin hyvin harvassa.
Päivän sateiden jälkeen isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli melko runsaasti 1-2,5 km korkeudella lounaasta 20-23 m/s Jopa 4 km korkeudella näytti isoja hyönteisiä kulkevan koilliseen hyvin harvassa, joskin enemmänkin kolmen kilometrin alapuolella yleensä. Kilometrin alapuolella liikkeellä näkyi myös huomattavasti hyönteisiä, pienempiä ilmeisesti runsaammin noin 20 m/s lounaasta. Illalla hyönteiset nopeasti vähenivät. Alkuyöllä sateiden ulkopuolella näkyi huomattavasti lintuja lentelemässä.
XX**

8.6.2003
Keskiyön aikaan huomattavasti hyönteisiä näkyi menossa itään 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella ja lintuja oiliu melko paljon tulossa etelälounaasta noin 13 m/s 1,5 km alapuolella. Aamuyöllä lintuja oli liikkeellä hieman runsaamminkin ja 2,5 km korkeudella saakka harvenevasti etelälounaasta noin 10 m/s. Lähinnä suurehkoja ja pienempiä hyönteisiä kulki edelleen itään puolen kilometrin alapuolella aika harvassa. Aamuvarhaisella lähinnä lintuja oli enää näkyvissä ja niitäkin niukemmin. Aamupäivän aikana hyönteisiä nousi ilmaan maa-alueen yllä ja virtaus vei alhaalla itäkaakkoon ja ylempänä itään 7-12 m/s pääasiassa isoja ja suurehkoja hyönteiusiä harvassa. Päivän mittaan hyönteisiä oli runsaammin ja lintujakin kertyi paikoin runsaasti rullapyörteiden mukaisiin jonoihin sisämaassa. Virtaus oli yleensä länsiluoteesta 1,5 km korkeudella saakka lentäneiden hyönteisten keskuudessa, mutta rannikolla merituuli merkitsi liikettä lounaasta noin 300 m korkeudella saakka ja iltapäivällä nopeus oli parhaimmillaan 15-20 m/s tässä ohuessa kerroksessa. Sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti toisaalta merituulirintaman ja toisaalta rullapyörteiden voimakkaimpien alueiden kohdalla 1,5 km korkeudella saakka. Turbulenssiin liittynyttä kaikua näkyi lisäksi heikkona aaltoilevana ohuena kerroksena 2-2,5 km korkeudella. Illan lähestyessä hyönteiset vähitellen niukkenivat ja lintujen osuus kaiun aiheuttajian sisämaan rullapyörteissä korostui. Auringonlaskun lähellä maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti 800 m korkeudella saakka alhaalla itään ja ylempänä itäkaakkoon kulkemassa 8-11 m/s. Alkuyöllä hieman vähentyneiden hyönteisten lisäksi näkyi melko paljon lintuja 1-2 km korkeudella ja varsinkin merellä nämä kulkivat keskimäärin etelään päin 10-13 m/s.
XX*

7.6.2003
Heikkojen sateiden välissä ja osin sisälläkin puolen kilometrin alapuolella erottui keskiyön aikaan huomattavasti lintuja lähinnä maa-alueen yllä ja virtaus näkyi vievän jonkin verran isoja hyönteisiäkin eteläkaakkoon puolen kilometrin alapuolella noin 8 m/s. Aamuyöllä lintuja näkyi runsaammin ja sadetta vähemmän lintujen pyrkiessä pääosin pohjoiseen 5-8 m/s. Aamupäivällä ennen sateita lintuja näkyi muutaman sadan metrin korkeudella asti maa-alueen yllä melko runsaasti ja vaihtelevasti lentelemässä. Iltapäivällä sateiden harvennuttua isoja ja suurehkoja hyönteisiäkin näkyi hyvin harvassa 1,5 km alapuolella ilmassa, samalla kun lintuja oli melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä. Virtaus oli alhaalla itäkoilliseen ja ylempänä itäkaakkoon 7-10 m/s. Alkuyöllä melko paljon hyönteisiä matkasi puolen kilometrin alapuolella ja ylempänä harvassa itään 5-8 m/s ja huomattavasti lintujakin näkyi lentelemässä.
XX*

6.6.2003
Keskiyön aikaan melko runsaasti lintuja muutti pohjoiseen kilometrin alapuolella 20-23 m/s. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella etelästä noin 6 m/s ja harvassa 0,8-1,5 km korkeudella etelälounaasta/lounaasta noin 8 m/s. Aamuyöllä alakerroksessa hyönteisiä tuli hieman runsaammin eteläkaakosta ja lintuja näkyi harvassa 2-3 km korkeudella tulossa lounaasta noin 20 m/s. Aamulla hyönteisiä oli niukemmin länsilounaasta 2-5 m/s olleessa virtauksessa puolen kilometrin alapuolella. Lintuja lenteli vaihtelevasti sisämaassa melko paljon ja merellä harvemmassa mutta yhtenäisemmin pohjoiseen päin noin 10 m/s.
Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli erityisesti 1-1,5 km harvassa sekä isoja hyönteisiä ylempänä hyvin harvassa 3 km korkeudella asti kulkemassa itään 15-20 m/s. Puoliltapäivin 2,8-3,3 km korkeudella isoja hyönteisiä oli harvassa tai hyvin harvassa melko tasaisesti eli kokonaisuudessaan myös melko paljon liikkeellä. Puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli myös harvassa sisämaassa ja lintuja oli aluksi erotettavissa yhtä paljon. Päivän edetessä hyönteisiä näkyi melko runsaasti 800 m korkeudella saakka menossa itäkaakkoon 10-20 m/s, yläreunaa kohden suuremmalla nopeudella. Rullapyörteet olivat myös voimakkaita ja vaikuttivat nopeudessa merkittävästi. Iltapäivään tultaessa alhaalta hyönteiset olivat jonkin verran vähentyneet ja rullapyörteiden mukaisissa jonoissa lintujen merkitys kaikujen aiheuttajana korostui. Rannikolta merelle päin hyönteisiä sen sijaan matkasi runsaasti puolen kilometrin alapuolella itäkaakkoon 10-13 m/s. Ylempänä hyönteiset vähentyivät päivän edetessä ja lopulta iltapäivällä vain muutamia isoja hyönteisiä näkyi kilometrin yläpuolella.
Illalla ja alkuyöllä heikkojen sateiden välissä erottui jonkin verran isoja hyönteisiä kulkemassa kaakkoon kilometrin alapuolella ja myös lintuja näkyi lentelemässä.
XX**

5.6.2003
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyön aikaan melko tiheässä 200-400 m korkeudella ja muualla harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella asti. Virtaus vei parinsadan metrin alapuolella itään/itäkaakkoon 7-10 m/s ja ylhäällä kaakkoon 10-13 m/s. Lintuja näkyi sisämaassa melko paljon kulkemassa kahden kilometrin alapuolella koilliseen noin 13 m/s ja merellä 1-2 km korkeudella vaihtelevammin lentelemässä. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja lintuja oli hieman runsaammin ja myös merellä pohjoiskoilliseen tulossa noin 10 m/s. Aamulla sekä lintuja että hyönteisiä oli jonkin aikaa melko vähän.
Aamulla sisämaassa runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella itäkoillisesta 2-5 m/s ja ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli harvassa kahden kilometrin korkeudella asti. Päivän kuluessa alhaalla oli jo hyvin runsaasti hyönteisiä muutaman sadan metrin korkeudella saakka ja ylempänä etupäässä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa kahden kilometrin korkeudella asti ja joissakin ohuehkoissa kerroksissa tiheässäkin. Alhaalla virtaus oli itäkoillisesta 2-5 m/s ja puolen kilometrin yläpuolella länsilounaasta/lännestä 5-10 m/s. Ilmeisesti maanpinnan suhteen keskimäärin aika paikallaan pysytelleitä lintuja näkyi rannikon lähellä maa-alueen yllä 2-3 km korkeudella melko runsaasti, pinnan lähellä myös melko paljon lintuja lenteli vaihtelevasti. Joitakin isoja hyönteisiä oli päivällä liikkeellä myös 2-3 km korkeudella itäkaakkoon 10-12 m/s.
Rannikolla pinnan lähellä virtaus oli päivällä eteläkaakosta 4-7 m/s merituulen myötä. Ylempänä noin 400 m korkeudella virtaus oli idästä voimakkaimmillaan ja tässä kerroksessa myös hyönteisiä oli runsaimmin ja suuntautuneina jossain määrin etelä-pohjoinen akselin mukaan. Iltapäivällä isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa jopa 3-4 km korkeudella todennäköisesti osin keskipilvikerroksen yllä menossa kaakkoon noin 13 m/s. Illemmalla hyönteiset vähenivät rannikolla puolen kilometrin alapuolella eteläisessä virtauksessa ja ylempänäkin hyönteisiä oli vähemmän. Vahvimmissa kerroksissa 500-800 m sekä noin 1,3 km korkeudella kuitenkin hyönteisiä oli edelleen runsaasti, alempana länsiluoteeseen noin 5 ja ylempänä itään noin 10 m/s. Illan sateiden jälkeen alkuyöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä melko paljon etenkin 0,5 km ja 1-1,5 km korkeudella lounaasta noin 10 m/s, samalla kun lintuja ilmestyi melko paljon 1-2 km korkeudelle vaihtelevasti lentelemään.
XX**

4.6.2003
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä etelästä/etelälounaasta etenkin kilometrin alapuolella 20-23 m/s. Harvenevasti lintuja näkyi kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamuyöllä linnut niukkenivat ja jonkin verran isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella koilliseen 7-10 m/s. Aamupäivällä hyönteisiä oli runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Ylempänä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko harvassa tai harvassa kahden kilometrin korkeudella asti. Virtaus oli alhaalla lounaasta ja ylempänä koventuen länsilounaasta 12-20 m/s kuljettaen isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvassa Suomenlahdellakin 0,5-1,5 km korkeudella. Sisämaassa rullapyörteiden mukaisin jonoihin kertyi myös paljon lintuja ja ilmeisesti sangen paikallaan pysyneitä lintuja näkyi rannikon lähellä päivällä 1-2 km korkeudella myös huomattavasti.
Päivällä runsaasti hyönteisiä kulki kilometrin alapuolella koilliseen/itäkoilliseen 10-15 m/s ja lisäksi isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi ylempänä aika erillisinä kerroksina harvassa tai melko harvassa kulkemassa itään/itäkaakkoon 2,5 km korkeudella saakka 15-20 m/s. Isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli merkittävää myös alle puolen kilometrin korkeudella voimakkaimmassa kerroksessa. Suomenlahdella puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä tuli iltapäivällä runsaasti hyönteisiä länsilounaasta iltapäivällä noin 13 m/s, mutta ylempänä 2 km korkeudella saakka virtaus kuljetti isoja ja suurehkoja hyönteisiä harvemmassa aluksi lännestä/länsiluoteesta ja myöhemmin länsilounaasta/lännestä parhaimmillaan noin 20 m/s. Illan lähestyessä hyönteiset hiljalleen harvenivat kaikissa kerroksissa, mutta illan heikkojen sateiden ja pilvien välissäkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko tiheässä kilometrin alapuolella ja harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka. Auringonlaskun lähellä hyönteisiä kulki melko runsaasti 0,5-0,8 km välillä itään 15-20 m/s sekä harvassa 1,8 km korkeudella saakka itäkaakkoon noin 15 m/s. Alkuyöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli tiuhassa puolen kilometrin korkeuden tienoilla menossa itään 14-17 m/s ja lintuja näkyi melko paljon merellä 1-2 km korkeudella vaihtelevasti liikkeellä ja sisämaassa tasaisemmin kahden kilometrin alapuolella ja yhtenäisemmin koilliseen päin noin 15 m/s kulkien.
XX**

3.6.2003
Jopa hyvin paljon lintuja tuli keskiyön aikaan Suomenlahden yli pääasiassa puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen noin 20 m/s. Sisämaassa ja ylempänä 1,5 km korkeudella saakka lintuja oli liikkeellä harvemmassa ja kilometrin yllä myös vaihtelevammin. Aamuyöllä lintuja oli runsaasti 0,5-1,5 km korkeudella menossa sisämaassa yhtenäisesti pohjoiseen päin noin 15 m/s ja meren puolella mukana oli myös paljon vaihtelevasti liikkuneita lintuja. Aamun lähestyessä linnut vähenivät, mutta aamuvarhaisellakin lintuja kulki pohjoiseen melko paljon, sisämaassa lähinnä alhaalla mutta merellä kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamun kuluessa linnut vähenivät merellä ja sisämaassa puolen kilometrin alapuolella lintuja alkoi päivän kuluessa näkyä runsaasti rullapyörteiden mukaisissa jonoissa. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi aamupäivällä harvassa 0,5-1 km korkeudella ja myös Suomenlahdella 0,5 km korkeudella näitä näkyi tulevan harvassa etelästä noin 10 m/s. Puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli runsaammin maa-alueen yllä menossa pohjoiseen 5-8 m/s
Päivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli harvassa etelästä noin 10 m/s aluksi 200-700 m korkeudella ja iltapäivällä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Sisämaassa hyönteisiä oli myös harvassa kilometrin alapuolella. Illan lähetessä pilvet lisääntyivät ylhäällä ja hyönteiset sekä linnut vähenivät. Heikkojen sateiden jälkeen iltayöllä näkyi sisämaassa isoja hyönteisiä 800 m korkeudella harvassa menossa itään ja alkuyöllä hyönteisiä oli huomattavasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella lähinnä maa-alueen yllä koilliseen noin 5 m/s. Lintuja lähti myös muuttamaan melko paljon pohjoiseen/koilliseen 1,5 km korkeudella saakka 12-15 m/s.
XX**

2.6.2003
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä etelästä 12-15 m/s 1,5 km alapuolella ja hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella edelleen huomattavasti menossa koilliseen noin 5 m/s. Aamuyöllä linnut olivat pääosin 0,5-1,5 km välillä ja lähinnä suurehkoja hyönteisiä erottui harvassa merialueen puolella puolen kilometrin alapuolella. Aamupäivällä sen sijaan isoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa noin 800 m korkeudella kaakosta 10 m/s luokkaa olleella nopeudella ja pinnan lähellä hyönteisiä näkyi lähinnä maa-alueen yllä menossa länsiluoteeseen. Linnut vähenivät aamua kohden ja aamupäivällä niitä näkyi runsaasti ensi sijassa rullapyörteiden mukaisissa jonoissa maa-alueen yllä, mutta Suomenlahden yli pohjoiseenkin tuli alhaalla vielä huomattavasti lintuja.
Päivällä Suomenlahden yli isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa toisaalta 400 ja toisaalta 800 m korkeudella eteläkaakosta 7-10 m/s, ylemmässä kerroksessa hieman suurempia. Illan lähestyessä hyönteisiä näkyi enää parinsadan metrin korkeudella saakka ja pääasiassa maa-alueen yllä luoteeseen päin menossa. Ilmeisesti merituulirintamaan kertyi illalla lintuja runsaasti sisämaassa parinkymmenen kilometrin päähän rannikosta ja myöhemmin lintuja näkyi tulevan laajalla alueella eteläkaakkoon 10-13 m/s. Toisaalta auringonlaskun lähellä lintuja kulki melko runsaasti koilliseen päin noin 12 m/s varsinkin Suomenlahden puolella kilometrin alapuolella. Alkuyöllä melko runsaasti lintuja oli sisämaassa 1,5 km korkeudella saakka menossa pohjoisluoteeseen noin 13 m/s. Merellä lintuja lenteli niukemmin ja vaihtelevammin.
XX**

1.6.2003
Keskiyön aikaan lintuja oli melko runsaasti maa-alueen yllä toisaalta puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta 1-2 km korkeudella. Alempana liike oli melko vaihtelevaa ja ylhäällä keskimäärin luoteeseen 7 m/s luokkaa. Aamuyöllä ylhäällä lintuja oli lähinnä Suomenlahden yllä tulossa kaakosta ja pinnan lähellä myös merellä sisämaan ohella. Isoja hyönteisiä näkyi muutama vielä keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella rannikolta meren puolella kaakkoon päin kulkemassa. Aamulla lintuja näkyi niukemmin jonkin aikaa ja aamupäivällä lintuja kertyi runsaasti rullapyörteiden jonoihin kilometrin alapuolella. Näissä jonoissa näkyi myös harvassa isoja ja suurehkoja hyönteiusiä kulkemassa etelälounaaseen 7-10 m/s, puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli melko runsaastikin. Päivällä virtaus kääntyi vähitellen pohjoisesta ja pohjoisluoteesta tulleeksi. Illalla hyönteiset vähenivät ja toisaalta merituulirintama työntyi sisämaahan muuttaen virtauksen puolen kilometrin alapuolella rannikolla etelästä päin 2-5 m/s puhaltaneeksi.
Iltayöllä maa-alueen yllä näkyi melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella liikkeellä itäkoilliseen noin 5 m/s. Lintuja oli alkuyöllä melko runsaasti myös lähinnä maa-alueen yllä kulkemassa keskimäärin pohjoisluoteeseen 10-13 m/s 1,5 km korkeudella saakka.
XX*


[tuoreemmat tarinat] [tammi-toukokuu 2003] [syys-joulukuu 2003]

Edellisten vuosien kertomuksia:

[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]
[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen
ilmakehätieteiden osasto