2010-06-17 Matti Leskinen

Hyönteisiä etelään
yöllä heikon sateen seurassa
päivällä rullapyörteiden kasaamina

Kellonaika tutkakuvissa on UTC-ajassa, 3 tuntia jäljessä Suomen kesäajasta. Klo 22 on siis klo 00 Suomen ajassa.


Järvenpään säätä



Tuuliluotauksia tutkalla


2 km alapuolelta






10 km alapuolelta






Yöhyönteisiä ja heikkoa sadetta

Virtaus oli pohjoisluoteesta-pohjoisesta 15 m/s luokkaa parhaimmillaan ja isoja hyönteisiä saattoi tutkalla erottaa jopa heikon sateen sisälläkin vielä kulkemassa.

Kartiokeilauksia klo 22:07 ja 23:07 UTC

Kartiokeilauksessa tutkan antenni pyörii pystyakselinsa ympäri tietyllä korkeuskulmalla, jolloin säteilykeila muodostaa tutkan horisontin suhteen kartiopinnan. Tällä pinnalla tutkan mittaaman ilmatilavuuden korkeus riippuu etäisyydestä. Pidemmillä matkoilla on otettava huomioon niin maanpinnan kaartuminen kuin säteilyn taittuminenkin. Esimerkiksi 0,5 asteen korkeuskulmalla mittaustilavuus on noin puolen kilometrin korkeudella 40 km päässä tutkasta, mutta on otettava huomioon myös se, että tutkakeilan leveyskin on asteen verran eli vastaa tällä etäisyydellä jo noin kilometrin leveyttä.
Sadealueet erottuvat selvimmin aika tasaisesti 0 dB tuntumassa olevan differentiaalisen tutkaheijastuvuuden (Diff Refl) perusteella hyönteisvaeltajista.
Säteettäisnopeudessa yksikäsitteisyysalueen ylitys on otettava huomioon ja se kertoo eteläkaakkoon-etelään vieneestä virtauksesta, jossa nopeus nousi parhaimmillaan 15 m/s hyönteisvaeltajien alle kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa.





Pystypoikkileikkauksia

Pystypoikkileikkauksissa vaaka-akselilla on etäisyys/km tutkasta maanpinnassa ja pystyakselilla korkeus/km.
Isot hyönteiset erottuvat yksittäisinä kohteina kuten linnutkin. Differentiaalinen tutkaheijastuvuus isoista hyönteisistä näkyy tavallisesti yli +5 dB suuruisena, sateessa 0 dB luokkaa, pienemmistä hyönteistä koostuvassa massassa -5 dB arvotkin ovat joissakin suunnissa yleisiä. Lisäksi sulamiskerros eli lämpötilan nollaraja erottuu sadepilvissä 1,5 km yläpuolella paikoin huomattavasti yli 0 dB differentiaalisen tutkaheijastuvuuden arvoilla ja myös hieman voimakkaamman kaiun kerroksena. Lineaarinen depolarisaatiosuhde vaakapolaroidun lähetteen kaiusta (LDR Horizontal) kertoo myös sulamiskerroksen korkeudesta (23:35 UTC) ja myös tämän ominaisuuden perusteella hyönteiset ja varsinkin linnut erottuvat sateesta, mutta toisaalta "väärällä" polarisaatiolla palaava kaiku jää helposti liian heikoksi.

















Rullapyörteiden kasaamia hyönteisiä päivällä

Aamulla hyönteisiä oli vähän liikkeellä, mutta pinnan lämmetessä hyönteiset lähtivät paremmin liikkeelle ja toisaalta ilman pystyvirtaukset nostivat niitä korkeammalle, tutkan mittaamille tasoille. Pohjoisesta-pohjoiskoillisesta puhaltanut tuuli järjesti tavalliseen tapaan pystyvirtaukset tuulensuuntaisiksi jonoiksi, rullapyörteiksi. Näiden ylle muodostui sitten myös vastaavasti kumpupilviä, joista tutkakaikua kuitenkaan ei yleensä havaita toisin kuin niiden lähellä turbulenssista tuleva kaiku, taitekertoimen voimakkaan paikallisen muutoksen vyöhykkeiltä.


Kartiokeilauksia









Pystypoikkileikkauksia

Mittaussuunta (Azimuth) 340 on pohjoisluoteeseen, virtausta vastaan, sekä 250 länsilounaaseen, kohtisuorasti virtaukseen nähden. Rajakerroksen eli pystyvirtausten yläraja erottuu aaltoilevana kaikukerroksena 1,5-2 km korkeudella, hyönteisiä tempautuu pystyvirtauksessa ainoastaan 1 km korkeuden vaiheille ja muualla isotkin hyönteiset näkyvät enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella.
Länsilounaassa rullapyörteen poikkileikkaus kertoo myös pyörteen poikittaisvirtauksista. Pinnan lähellä idässä (lähempänä tutkaa) liike on tutkasta poispäin eli rullan keskelle samoin kuin länsireunalla tutkaa kohti oleva liike suuntautuu keskelle. Pohjoisluoteessa 2 km korkeuden vaiheilla säteettäisnopeus puolestaan kertoo virtauksessa olevasta väänteestä, joka myös synnyttää havaitun aaltorakenteen.





Lisätietoja: Matti.Leskinen@helsinki.fi