Tuulialla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja

2.1.2002
Matti Leskinen


[Tuorein tilanne] [Tuoreemmat tilanteet]
kesä-elokuu 2001, syys-joulukuu 2001


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

31.5.2001
Paljon lintuja muutti keskiyön tienoilla pohjoiseen 10-12 m/s, sisämaassa enimmäkseen 0,5-1 km korkeudella ja Suomenlahden yli tasaisemmin 1,5 km alapuolella. Aamuyöllä lintuja oli välillä hyvin runsaasti eräänlaisena pohjoiseen edenneenä aaltona. Aamua kohden linnut vähenivät ja varhain aamulla lintuja tuli enää lähinnä Suomenlahden yli melko harvassa. Pinnan lähellä aamulla ja aamupäivällä lintuja näkyi maa-alueen yllä paikoin runsaastikin, erityisesti nauhamaisissa kapeissa alueissa, joista yhden kohdalle näkyi myös syntyvän ensimmäinen merkittävä sadekuuro. Tämä nauha oli rannikon suuntainen ja ilmeisesti myös merituulirintaman paikkaa ilmentänyt. Päivällä suurehkoja hyönteisiä oli harvassa pienempien seurana vastaavan nauhan eteläpuolella alle kilometrin korkeudella ja virtaus oli kaakosta 3-5 m/s. Pohjoispuolelle olleisiin kuuroihin liittynyt puuskarintama kasasi lintuja yhdessä merituulirintaman kanssa tehokkaasti iltapäivällä ja tällöin kaikunauha liikkui merelle päin sisämaasta.
Iltayöllä huomattavasti hyönteisiä näkyi liikkeellä muutaman sadan metrin korkeudella saakka itään 3-6 m/s ja suurehkoja hyönteisiä erottui tässä joukossa mukana harvassa. Lintuja lähti melko runsaasti muuttamaan aluksi luoteeseen noin 10 m/s sisämaassa ja myöhemmin yöllä lintuja muutti paljon ja Suomenlahden yli vahvimmin 0,5-1,5 km korkeudella etelästä 10-13 m/s.
X*

30.5.2001
Aamuyöhön asti lintuja muutti runsaasti toisaalta alle puolen kilometrin korkeudella eteläkaakosta ja toisaalta 1-2 km korkeudella (pilven alareunalla) etelästä 10-12 m/s. Sateet tai paksut pilvet aiheuttivat paikoitellen myös sen, että paikallisesti lintuja oli hyvin runsaasti, kun osa linnuista muutti jonkin verran suuntaansa sateesta poispäin. Aamun sarastaessa lintuja oli sisämaassa enää harvassa puolen kilometrin alapuolella, mutta Suomenlahden yli lintuja tuli yhä melko paljon. Selvästi muuttamassa olleet linnut kuitenkin vähenivät huomaamattomiksi aamun kuluessa, kun samalla vaihtelevasti lennelleitä lintuja nousi maa-alueen ylle. Päivällä lintuja näkyi paikoin runsaasti sadekuurojen välissä kapeina nauhoina. Auringonlaskun tienoilla myös hyönteisiä erottui heikosti alle sadan metrin korkeudella, ilmeisesti pieniä hyönteisiä oli riitävästi liikkeellä kaakkoon noin 4 m/s. Iltayöllä lintuja lähti runsaasti muuttamaan luoteeseen alempana ja kilometrin korkeudella pohjoisluoteeseen 10-12 m/s.

29.5.2001
Lintuja muutti Suomenlahden yli runsaasti etelästä/etelälounaasta 10-12 m/s pääasiassa alle kilometrin korkeudella keskiyön tienoilla ja myös sisämaassa lintuja oili vastaavalla tavalla liikkeellä. Aamuyöllä rannikolla oli matalalla jopa hyvin runsaasti lintuja muuttamassa. Aamua kohden sateita oli lintujan muuttoa jo jonkin verran häiritsemässä ja aamun sarastaessa lintuja oli enää aika vähän liikkellä, Suomenlahden yli tuli kuitenkin edelleen huomattavasti lintuja. Liike oli eteläkaakosta alhaalla 10 m/s ja kilometrin korkeuden tuntumassa hieman keskittyneiden lintujen osalta 12 m/s luokkaa enimmillään. Päivällä sateiden edellä ja välissä lintuja näkyi paikoitellen paljon epämääräisesti lentelemässä kapeissa nauhamaisissa vyöhykkeissä, mutta illalla näitäkin oli aika vähän havaittavissa. Runsaasti lintuja lähti iltayöllä maa-alueelta muuttamaan 1,5 km korkeudella saakka luoteeseen 10-12 m/s.

28.5.2001
Keskiyön lähestyessä lintuja muutti etenkin 1-2 km korkeudella melko runsaasti koilliseen 10-13 m/s, mutta keskiyöllä hieman niukemmin. Aamuyöllä Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti lintuja alhaalla eteläkaakosta 8-10 m/s ja 1-2 km korkeudella etelälounaasta 10-12 m/s ja samalla ilmeisesti myös Suomen rannikolta lintuja lähti liikkeelle, jolloin rannikolla matalalla oli jonkin aikaa hyvin runsaasti lintuja muuttamassa. Aamun lähetetessä lintuja muutti 2-3 km korkeudella melko paljon koilliseen 10-13 m/s, kun alempana linnut vähenivät Suomenlahden yli tulleita lukuunottamatta lähes olemattomiin. Varhain aamulla lintuja tuli yhä muutamn sadan metrinkorkeudella saakka Suomenlahden yli etelästä 6-8 m/s ja rannikon lähellä ilmeisesti paikallisesti maa-alueelle suuntaansa korjaten.
Aamupäivällä lintuja oli vähitellen enää lähinnä vain maa-alueen yllä ja paljolti tuulensuuntaisiin jonoihin keskittyneinä. Samalla alkoi myös erottua hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä kulkemassa kilometrin korkeudella saakka eteläkaakkoon 4-7 m/s. Iltapäivällä Suomenlahdelta maalle päin eteni nauhamainen kaikualue, joka periaatteessa oli merituulirintaman tapainen myös virtauskentän muutokseltaan ja klo 15 aikaan se pääsi juuri ja juuri Lauttasaaren eteläkärjen tienoille, muttei juurikaan enää sisämaahan kauemmaksi. Illalla se puolestaan seilasi pikku hiljaa merelle ja häipyi. Sisämaassakaan ei tällöin ollut hyönteisiä juurikaan erotettavissa, vaikka lintuja edelleen näkyi keskittyneinä kapeisiin nauhoihin.
Auringonlaskun tienoilla muutaman sadan metrin korkeudella saakka oli vähän hyönteisiä liikkeellä etelälounaseen noin 4 m/s. Alkuyöllä lintuja nousi 1,5 km korkeudelle saakka ja muuttajia oli lopulta runsaasti luoteeseen noin 10 m/s pääasiassa.
X*

27.5.2001
Hyvin paljon lintuja muutti maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella pohjoiseen noin 10 m/s keskiyön tienoilla. Lisäksi runsaasti lintuja oli liikkeellä myös 0,5-1 km korkeudella, kuten myös kummassakin kerroksessa tulossa Suomenlahden yli etelästä. Aamuyöllä lintujen suunta oli pohjoisluoteeseen ja näitä oli aika tasaisesti kilometrin alapuolella, runsaammin kuitenkin maa-alueen yllä kuin merellä. Lintuja oli enää hyvin harvassa varhain aamulla liikkeellä, mutta Suomenlahden eteläkaakosta näkyi edelleen muutamia tulossa noin 12-14 m/s. Myöhemmin aamulla ja aamupäivällä lintuja näkyi aika huomattavasti sekä merellä että maalla matalalla, mutta vaihtelevasti liikkeellä.
Suurehkoja hyönteisiä alkoi erottua harvassa 0,5-1,2 km korkeudella klo 12 jälkeen liikkeellä länsilounaasta 10-14 m/s ja pari tuntia myöhemmin näitä oli aika runsaasti alhaalta 1,5 km korkeudelle saakka maa-alueen yllä. Kilometrin yläpuolella virtaus oli tällöin itään 15 m/s luokkaa ja alempana lounaasta 10-13 m/s. Merellä hyönteisiä oli kuitenkin vähemmän ja ilmeisesti pääasiassa Suomen rannikolta lähtöisin, varsinkin läntisessä korkeammalla olleessa virtauksessa. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät, kun taas puolestaan lintuja näkyi maa-alueella runsaasti virtauksen keskittymiskohdissa, luultavasti paljolti hyönteisiä saalistamassa. Alkuyöllä lähinnä pienehköjä hyönteisiä lähti melko paljon liikkeelle alle puolen kilometrin korkeudella etelään 8-10 m/s. Yön edetessä lintuja lähti muuttamaan aika vaihtelevasti suuntautuen, mutta pinnan lähellä vahvimmin luoteeseen ja 1-2 km korkeudella koilliseen päin 6-8 m/s.
X*

26.5.2001
Huomattavasti lintuja näkyi aamuyöllä yhä tulossa etelästä noin 5 m/s Suomenlahden yli parinsadan metrin korkeudella asti. Maa-alueen yllä lintuja oli enää havaittavissa vain muutamia. Aamulla ja aamupäivällä lintuja näkyi etupäässä sen sijaan vain maa-alueen yllä ja aika paljonkin välillä, mutta liike oli melko vaihtelevaa. Sadekuurot muodostivat luoteesta tulleita nauhoja iltapäivällä, kun taas Suomenlahdella huomattavasti lintuparvia näkyi liikkeellä itäkoilliseen pääasiassa yli 20 km Helsingin eteläpuolelta ja nopeus näkyi olleen 30 m/s luokkaa. Rannikolla puolestaan jotain merkkiä oli nähtävissä myös merituulirintamasta, vaikkei hyönteisiä juuri ollut erotettavissa muualla maa-alueen yllä. Iltayöllä hyönteisiä näkyikin jonkin verran liikkeellä rannikon tuntumassa itään 4-6 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Sen sijaan lintuja lähti runsaasti muuttamaan pohjoiseen 8-10 m/s alkuyöllä 1,5 km korkeudella saakka.
X

25.5.2001
Alkuyön jälkeen lintuja oli yleisesti vähemmän liikkeellä keskiyöllä ja aamuyöllä. Kuitenkin Suomenlahden yli tuli myös lintuja melko paljon varsinkin aamuyöllä etelälounaasta noin 7 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Suomenlahden yllä lintuja oli myös huomattavasti tulossa 1-2 km korkeudella ja aamua lähestyttäessä lintuja näkyi enää lähinnä vain meren puolella liikkeellä, joitakin 3 km korkeudella saakka. Varhain aamulla lintuja kulki hyvin harvassa Suomenlahdella rannikon tuntumassa länteenpäin ja Porkkalanniemen rantaa seuraillen länsilounaaseen 5-9 m/s, kun taas myöhemmin aamulla joitakin lintuja näkyi tulevan Suomenlahden yli etelästä noin 5 m/s parinsadan metrin korkeudella. Turbulenssiin tai pilviin liittyvä kaikua oli havaittavissa poikkeuksellisen paljon aamulla pinnan lähellä ja myöhemmin 1,5 km korkeudella asti aaltoilevina kaikukerroksina.
Illalla sadekuurojen jälkeen lintuja näkyi liikkeellä jonkin verran. Runsaasti lintuja oli sen sijaan alkuyöllä maa-alueen yllä kulkemassa länteen/länsilounaasen noin 10 m/s pääosin alle puolen kilometrin korkeudella.

24.5.2001
Keskiyön aikaan ja aamuyöllä lintuja muutti runsaasti, sateiden välissä, Alhaalla suunta oli pohjoisluoteeseen ja ylhäällä 1,5 km korkeudella pohjoiseen 12-14 m/s luokkaa. Aamuyöllä, luultavasti sateiden ohjaamina, lintuja keskittyi hyvin runsaastikin paikoitellen. Sateiden jälkeen aamulla lintuja näkyi jonkin verran aika epämääräisesti lentelemässä, mutta aamupäivän aikana varsinkin suurehkoja hyönteisiä alkoi näkyä ilmassa harvassa kilometrin korkeudella saakka liikkeellä länsiluoteesta 8-10 m/s. Päivän kuluessa hyönteiset kuitenkin vähenivät ja illalla niitä ei ollut erotettavissa, paitsi auringonlaskun vaiheilla joitakin suurehkoja hyönteisiä alle puolen kilometrin korkeudella menossa kaakkoon noin 8 m/s.
Lintuja lähti runsaasti iltayöllä liikkeelle pohjoisluoteeseen 5-7 m/s muutaman sadan metrin korkeudella ja ylempänä kilometrin korkeudella saakka koilliseen, mutta sadealueeseen suureksi osaksi pysähtyen. Lisäksi 1-2 km korkeudella lännessä lintuja näkyi kulkevan lounaaseen sateista poispäin.
X*

23.5.2001
Kesäajassa vuorokauden alussa lintuja muutti runsaasti 1-2 km korkeudella pohjoisluoteeseen noin 10 m/s pääosin maa-alueen yllä, mutta yön edetessä myös Suomenlahden yli alkoi tulla enenevästi lintuja ja keskiyön aikaan lintuja olikin runsaasti Suomenlahden puolella tulossa alhaalla alle puolen kilometrin korkeudella etelälounaasta ja ylempänä 1-2 km korkeudella etelästä 10-12 m/s. Aamuyöllä rannikon tuntumassa lintuja oli varsinkin alemmassa kerroksessa hyvin runsaasti. Aamuun tultaessa linnut vähenivät ja sadealueen myötä hävisivät melkein kokonaan. Kuitenkin sadealueiden välissä ja osin sisälläkin aamulla klo 7 aikaan Suomenlahdella alle 10 km Helsingin eteläpuolella kulki paljon lintuparvia itäkoilliseen arviolta noin 35 m/s. Suomenlahdella oli aamulla myöhemminkin jonkin verran samanlaista liikennettä, vaikka sateita oli enemmän häiritsemässä.
Aamupäivällä sisämaassa alkoi ensin erottua runsasti lintuja tuulensuuntaisissa jonoissa ja päivällä myös melko tiheässä suurehkoja ja hieman myös isoja hyönteisiä oli ilmassa noin kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli länsilounaasta alhaalla 8 m/s luokkaa ja ylhäällä lännestä 15 m/s vaiheilla enimmillään. Iltapäivällä merituulirintama eteni sisämaahan ja sen eteläpuolella virtaus oli 500-700 m korkeudelle saakka lounaasta. Hyönteisiä oli sisämaassa tällöin aika runsaasti kilometrin korkeudella asti, varsinkin merituulirintaman ja kauempana sisämaassa jatkuneissa, länsiluoteesta tulleen virtauksen suuntaisissa rullapyörteissä.
Illalla rannikolla virtaus vei hyönteisiä suurinpiirtein lännestä 6-10 m/s noin 5 km päässä sisämaassa olleen merituulirintaman eteläpuolella. Pääasiassa hyönteiset olivat aalle puolen kilometrin korkeudella, mutta jotakin suurehkoja hyönteisiä näkyi myös 0,5-1 km välillä. Merituulirintamassa ja kauempana sisämaassa heikosti erottuneissa rullapyörteissä linnuista tulleet kaiut olivat tärkeimpiä, mutta kyse oli ilmeisesti myös hyönteisiä saalistaneista linnuista kuten tervapääskyistä. Iltayöllä jonkin verran hyönteisiä kulki muutaman sadan metrin korkeudella saakka itäkoilliseen 3-5 m/s. Lintuja lähti muuttamaan maa-alueelta runsaasti alhaalla luoteeseen ja kilometrin korkeudella pohjoisluoteeseen noin 10 m/s. Lisäksi 1-2 km korkeudella ylemmäksi mentäessä merkittävin osa linnuista alkoi matkata koilliseen noin 12 m/s.
XX*

22.5.2001
Lintuja kulki länteen 10-13 m/s alle puolen kilometrin korkeudella sateiden välissä keskiyön aikaan vielä aika runsaasti ja aamuyöllä niukkenevasti. Pääosa linnuista oli maa-alueen yllä, mutta aamuyöllä myös kauempana Suomenlahdella näkyi joitakin lintuja, ehkä Viron rannikolta tai idempää sinne tulleina. Aamulla lintuja tuli hyvin harvassa kaakosta noin 10 m/s Suomenlahden yli parinsadan metrin korkeudella saakka ja sisämaassa lintuja näkyi epämääräisesti liikkeellä paikoitellen aika tiuhassakin. Iltapäivällä lintuja näkyi rullapyörteiden kohdalle ilmeisestikin jonoihin järjestäytyneinä ja vaihtelevasti lentelemässä. Samalla myös suurehkoja hyönteisiä oli harvassa erotettavissa näissä jonoissa kilometrin alapuolella liikkeellä luoteesta noin 5 m/s. Suomenlahdelta näkyi myös tulleen merituulirintaman tapainen otus, joka käänsi virtauksen puolen kilometrin korkeudella saakka lounaasta 3-5 m/s tulevaksi edetessään rannikolle ja edelleen sisämaahan. Kaiku tässä kohdassa aiheutui pääosin pienistä hyönteisistä ja lisäksi lintuja keskittyi myös tälle alueelle. Turbulenssista tai pilvistä tullutta kaikua näkyi lisäksi ohuena aaltoilevana kerroksena iltapäivällä 2-2,5 km korkeudella.
Auringonlaskun vaiheilla huomattavasti pienehköjä hyönteisiä kulki jonkin aikaa alle puolen kilometrin korkeudella kaakkoon 6-8 m/s. Iltayöllä puolestaan runsaasti lintuja nousi muuttamaan ja 1-2 km korkeudelle päästyään niiden liike oli pohjoisluoteeseen 10 m/s luokkaa.
X

21.5.2001
Aamuyöllä sateiden eteläpuolella Suomenlahdella kulki huomattavasti lintuja matalalla koilliseen noin 15 m/s. Sateinen ja kolea päivä eikä lintujakaan juuri ollut havaittavissa. Iltayöllä kuitenkin pilvien alla, pääosin alle 0,5 km korkeudella näkyi melko runsaasti lintuja rannikon tuntumassa ja maa-alueen yllä. Liike oli länteen ja nopeus 10 m/s luokkaa.

20.5.2001
Keskiyön aikaan lintuja muutti alhaalla runsaasti maa-alueen yllä ja sateiden välissä koilliseen noin 20 m/s. Myös Suomenlahden yli tuli edelleen jonkin verran lintuja. Aamulla vielä hieman lintuja oli havaittavissa epämääräisesti lentelemässä, mutta loppuvuorokausi oli sateita lukuunottamatta hiljaista.

19.5.2001
Yön sateen jälkeen aamuvarhaisella hyvin paljon lintuja muutti Suomenlahdella 15-30 km Helsingin eteläpuolelta itäkoilliseen, suureksi osaksi isoissa parvissa. Nopeudeksi saattoi arvioida 30-35 m/s. Kuitenkin aamulla klo 9 aikaan lintuja oli enää vähän liikkeellä, paitsi epämääräisesti maa-alueen yllä lentelemässä. Päivällä jonkin verran suurehkoja hyönteisiä alkoi erottua parinsadan metrin korkeudella liikkeellä koilliseen noin 10 m/s maa-alueen yllä tai tuntumassa. Toisaalta lintujen asettuminen tuulensuuntaisiin jonoihin sisämaassa saattoi kertoa pienempien hyönteistenkin alkaneen kertyä niihin ja pystyvirtausten mukana korkeammalle. Iltayöllä sateiden edellä tai välissä muutti runsaasti lintuja koilliseen noin 20 m/s alle kilometrin korkeudella.
X

18.5.2001
Lintuja muutti hyvin runsaasti Suomenlahdella ja idässä rannikolla koilliseen noin 20 m/s etenkin 200-600 m korkeudella keskiyön aikaan ja niukentuen aamuyöllä. Lisäksi melko paljon lintuja muutti myös 1-2 km korkeudella tasaisemmin eri suunnissa. Hyönteisiä näkyi huomattavasti muutaman sadan metrin korkeudella saakka liikkeellä itäkoilliseen noin 8 m/s. Aamuvarhaisella lintuja tuli melko paljon 1-2 km korkeudella lounaasta noin 20 m/s ja lisäksi lintuja kulki hyvin harvassa 4 km korkeudella saakka. Myöhemmin aamulla lintuja näkyi melko harvassa ja pääasiassa alakerroksen tihkun tai sumupilven yllä.
Päivällä Suomenlahdella alkoi näkyä runsaasti lintuja, ilmeisen yksitellen kumminkin, menossa koilliseen noin 20 m/s. Samalla suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä ilmestyi 0,5-1 km korkeudelle harvassa liikkeellä lounaasta noin 10 m/s. Iltapäivällä lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki jo aika tiheässä 0,5-1,5 km korkeudella ja ilmeisesti kertyivät erityisesti pilvikerroksen yläreunaan puolen kilometrin korkeudelle meren yllä. Illalla hyönteiset niukkenivat lopulta ja virtaus kääntyi tulemaan kaakosta ennen iltayön sateita.
XX**

17.5.2001
Hyönteisiä tuli runsaasti parinsadan metrin korkeudella ja toisaalta 0,5-1 km korkeudella Suomenlahden yli keskiyön aikoihin, alhaalla kaakosta 13-16 m/s ja ylhäällä eteläkaakosta noin 12-14 m/s. Lintuja muutti myös alle kilometrin korkeudella aika paljon ja 1-2 km korkeudella runsaasti etelästä 20-23 m/s. Aamuyöllä sadeaueen edellä hyönteisiä kulki edelleen, mutta aamulla sadealueet olivat lähinnä kaikuja aiheuttamassa. Etenkin Viron rannikolla näkyi aamupäivällä lähtevän runsaasti hyönteisiä ja Suomenlahden yli tuli päivällä melko runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella lounaasta 13-16 m/s, suurehkojen hyönteisten osuus oli merkittävä tässä joukossa ja ylemmissä kerroksissa olikin lähinnä näitä melko harvassa. Sen sijaan mitä ilmeisemmin Helsingin itäpuolelle hyönteisiä tuli hyvinkin runsaasti lounaasta ennen sadealuetta.
Illalla ja iltayöllä sateiden jälkeen maa-alueen yllä näkyi huomattavasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella liikkeellä aluksi koilliseen ja myöhemmin itäkoilliseen noin 10 m/s. Lintuja muutti alkuyöllä koilliseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella 1-2 km korkeudella melko runsaasti ja hyvin runsaasti kauempana Suomenlahden yllä.
X**

16.5.2001
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintuja muutti hyvin runsaasti 1-2 km korkeudella etelästä 15-20 m/s niin Suomenlahden yllä kuin sisämaassakin. Aamulla lintuja muutti edelleen aika paljon, mutta tasaisemmin 2 km alapuolella eri korkeuksilla ja huomattavasti lintuja näkyi myös 2-3 km korkeudella. Aamupäivän aikana hyönteisiä oli runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella maa-alueen yllä kulkemassa pohjoiseen 2-4 m/s ja lisäksi harvassa suurehkoja hyönteisiä 0,5-1,5 km korkeudella. Iltapäivällä myös Suomenlahden yli alkoi tulla suurehkoja hyönteisiä puolen kilometrin korkeuden vaiheilla kaakosta 8-10 m/s. Aluksi hyönteisiä erottui harvassa, mutta iltaa kohden merellä näkyi kaiku voimistuvan. Maa-alueen puolella hyönteisiä oli aamupäivää vähemmän rannikon lähellä, mutta kauempana sisämaassa edelleen runsaasti.
Hyönteisiä tuli illalla ja varsinkin iltayöllä runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella kaakosta ja aluksi suurehkoja hyönteisiä melko harvassa 800 m korkeuden tienoilla saakka eteläkaakosta. Alhaalla nopeus oli alkuyöllä parhaimmillaan 17 m/s vaiheilla 200-300 m korkeudella ja hyönteisiä oli tässä kerroksessa hyvin paljon. Ylempänä hyönteisiä oli aika tasaisen kaikukerroksen muodostaen lähes kilometrin korkeudella saakka. Lintuja muutti alkuyöllä myös runsaasti ja jopa hyvin runsaasti Suomenlahden yli etelästä 20-23 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Ylempänä lintuja oli tasaisesti, mutta aika harvassa 1,5-3 km korkeudella tulossa etelälounaasta 17-20 m/s.
X**

15.5.2001
Keskiyön aikoihin myös Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti lintuja etelästä/etelälounaasta 12-16 m/s, samalla kun sisämaassa suuntaus oli yhä pohjoiskoilliseen. Lintuja oli aamuyöllä hyvin runsaasti 1-2 km korkeudella ja alle kilometrin korkeudella vain joitakin. Aamulla lintuja oli vähän liikkeellä ja Suomenlahden ylittäjiä tuli hyvin harvassa eteläkaakosta noin 15 m/s alle kahden kilometrin korkeuksilla. Lintuja näkyi aamupäivällä huomattavasti sisämaassa matalalla lentelemässä ja toisaalta jonkin verran hyönteisiä, hyvin harvassa suurehkoja, alkoi olla ilmassa maa-alueen yllä heikossa luoteisvirtauksessa pääosin alle puolen kilometrin korkeudella. Päivällä merituulirintama eteni rannikolta sisämaahan nopeasti ja siitä merelle päin virtaus oli lounaasta 4-7 m/s noin puolen kilometrin korkeudella saakka. Ylempänä virtaus oli lännestä 5 m/s luokkaa ja siinä kulki harvassa suurehkoja hyönteisiä noin kilometrin korkeudella asti, sisämaassa vähän sadekuurojakin häiritsi tosin hyönteisten liikehdintää.
Auringonlaskun tienoilla hyönteisiä nousi runsaasti ilmaan 800 m korkeudelle saakka ja noin tunnin ajan nämä kulkivat kaakkoon 10-12 m/s. Tämän jälkeen paljon lintuja nousi muuttamaan pohjoiseen 12-14 m/s pääasiassa 1-2 km korkeudella. Suurehkoja tai kookkaita hyönteiisä näkyi tällöin enää hyvin harvassa liikkeellä parinsadan metrin korkeudella kaakkoon.
X*

14.5.2001
Lintuja muutti keskiyön tienoilla runsaasti 1-2 km korkeudella pohjoiseen noin 12 m/s ja merellä matalalla myös runsaasti ja kauempana Suomenlahdella lintuparvia oli edelleen matkalla itäkoilliseen. Aamuun tultaessa linnut niukkenivat varsinkin sisämaasta, mutta toisaalta Suomenlahden yli tuli melko runsaasti lintuja kaakosta noin 10 m/s pääosin alle kilometrin korkeudella aamun sarastaessa. Myöhemmin aamulla Suomenlahden yli tulleita lintujakin alkoi olla vähän ja liike oli keskimäärin pohjoiseen. Aamupäivällä hyönteisiä nousi ilmaan sisämaassa virtaukseen pohjoisesta 4-6 m/s ja rullapyörteissä suurehkoja hyönteisiä näkyi nousevan 1,5 km korkeudelle saakka. Päivällä merituuli käänsi virtauksen alle puolen kilometrin korkeudella käymään lounaasta noin 4 m/s merituulirintaman eteläpuolella ja iltapäivällä merituulen nopeus oli parhaimmillaan lounaasta 7 m/s vaiheilla. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät kun taas merituulirintaman rippeitä oli seurattavissa sisämaahan edenneinä 30 km rannikolta.
Auringonlaskun lähestyessä rannikkoseudulla näkyi maa-alueen yllä huomattavasti lähinnä pieniä hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella lounaisessa virtauksessa, mutta lännestä päin klo 22 jälkeen tulleen hyönteisiä keskittäneen nauhan jälkeen virtaus oli luoteesta 8-10 m/s ja ilmassa oli merkittävästi suurehkoja hyönteisiä myös Suomenlahdelle virtaamassa. Hieman myöhemmin hyönteiset vähenivät aika huomaamattomiksi ja lintuja puolestaan lähti maa-alueelta runsaasti muuttamaan pohjoiskoilliseen alhaalla noin 10 m/s ja lopulta 1-2 km korkeudelle keskittyen pohjoisluoteeseen 12-14 m/s.
X*

13.5.2001
Keskiyön tienoilla ja aamuyöllä lintuja muutti edelleen runsaasti, mutta merkittävimmin pohjoiskoilliseen noin 15 m/s 1,5 km korkeudella saakka. Varhain aamulla lintuja muutti alhaalla melko harvassa koilliseen noin 20 m/s. Hieman myöhemmin Suomenlahdella oli jälleen nauhamainen kaikualue noin 20 km Helsingin eteläpuolella, jossa paljon lintuparvia muutti itäkoilliseen 30 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamupäivällä linnut kuitenkin vähenivät hiljalleen.
Iltapäivällä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa lounaasta 15-18 m/s ja ilmeisesti myös Suomenlahden yli noin puolen kilometrin korkeudelle keskittyen. Suomenlahdella alkoi uudelleen kulkea lintuparvia itäkoilliseen 20-40 km Helsingin eteläpuolelta ja illalla näitä oli taas paljon. Iltayöllä lintuja muutti runsaasti luoteeseen noin 12 m/s 1-2,5 km korkeudella.
X**

12.5.2001
Runsaasti lintuja muutti edelleen keskiyön jälkeen alle kilometrin korkeudella sisämaassa pohjoisluoteeseen 10 m/s luokkaa olleella nopeudella, mutta alkuyöstä poiketen melko paljon lintuja tuli Suomenlahden ylikin eteläkaakosta. Aamulla lintuja ei sisämaassa enää juuri näkynyt selvästi muuttamassa, mutta harvassa lintuja tuli yhä Suomenlahden yli etelälounaasta alle puolen kilometrin korkeudella. Sisämaassa alkoi toisaalta olla liikkeellä aika vaihtevasti lennelleitä lintuja paikoitellen melko tiuhassa. Iltapäivällä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa alle puolen kilometrin korkeudella rannikon lähellä merituulialueella koilliseen noin 5 m/s ja vähän korkeammalla luoteesta päin. Lintuja näkyi myös aika paljon mm. merituulirintaman kohdalla lentelemässä.
Myöhään illalla eli klo 20 jälkeen Suomenlahdella paljon lintuparvia näkyi menossa nauhana itäkoilliseen parikymmentä kilometriä Helsingin eteläpuolelta ja iltayöllä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulkeneiden lintujen nopeuden saattoi arvioida 27 m/s luokkaan. Samalla sisämaassa lintuja näkyi muuttamassa myös runsaasti 0,5-1,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen 12-15 m/s.
X

11.5.2001
Lintuja kulki alkuyön jälkeen enää vähän ja keskiyöllä ei juuri ollenkaan länteenpäin maa-alueen yllä. Varhain aamulla lintuja tuli alle kilometrin korkeudella itäkaakosta 6-8 m/s Suomenlahden yli harvassa. Aamupäivällä maa-alueen yllä lenteli paikoin aika tiuhassakin lintuja ja puolenpäivän lähestyessä myös suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa liikkeellä etelään noin 5 m/s. Myöhään iltapäivällä rannikolla ilmeisesti merituuli merkitsi virtausta lounaan puolelta, mutta hyönteisiä oli aika vähän liikkeellä iltayöhön asti. Lintuja lenteli illalla sisämaassa jonkin verran ja paljolti näköjään tuulen mukana etelään päin, mutta alkuyöllä runsaasti lintuja muutti sisämaassa alle kilometrin korkeudella pohjoisluoteeseen noin 10 m/s.
X

10.5.2001
Suomen maa-alueen yllä lintujen muutto oli aika vähästä pian alkuyön ruuhkan jälkeen aivan pinnan läheistä kerrosta lukuunottamatta. Sen sijaan Suomenlahden yli tuli melko paljon lintuja keskiyön aikoihin ja aamuyöllä alhaalla kaakosta 4-7 m/s ja 1,5-2 km korkeudella etelästä 7-10 m/s. Aamun sarastaessa etenkin rannikolta ja Suomenlahden saarilta näkyi nousseen huomattavasti hyönteisiä parinsadan metrin korkeudelle saakka liikkeelle etelään noin 7 m/s. Huomattavasti lintuja tuli myös varhain aamulla alle puolen kilometrin korkeudella kaakosta Suomenlahden yli 7-9 m/s. Myöhemmin aamupäivällä kaikuja aiheutui aika epämääräisesti maa-alueen yllä lennelleistä linnuista sekä heikosti välillä turbulenssista alle kilometrin korkeudella. Hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä kulki luoteesta n. 10 m/s iltapäivällä kilometrin korkeudella saakka ja auringonlaskun jälkeen puolestaan muutaman sadan metrin korkeudella asti liikkeellä oli huomattavasti hyönteisiä eteläkaakkoon 6-10 m/s.
Iltayöllä lintuja muutti lähinnä maa-alueen yllä aika harvassa kahden kilometrin alapuolella. Alempana suunta oli rannikkoa seuraillen länsilounaaseen ja ylempänä puolestaan länsiluoteeseen 5 m/s luokkaa keskimäärin.
X*

9.5.2001
Keskiyön aikoihin runsaasti lintuja tuli myös Suomenlahden yli toisin kuin alkuyöllä. Linnut tulivat poikkeuksellisen ohuessa kerroksessa 0,5-1 km korkeudella pohjoiseen noin 10 m/s. Maa-alueen yllä lintuja sen sijaan oli runsaasti 0,5-2 km välillä. Aamuyöllä lintuja oli harvemmassa ja suunta Suomenlahden yli etelälounaasta noin 12 m/s. Suurehkoja tai isoja hyönteisiä oli hiukan liikkeellä yön aikana ja hieman ennen auringonnousua pienempiä hyönteisiä nousi ilmaan joksikin aikaa kulkien eteläkaakkoon 6-8 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Samalla lintuja muutti melko harvassa etelästä 10-13 m/s Suomenlahden yli kahden kilometrin alapuolella sekä hyvin harvassa epämääräisemmin 2-4 km korkeudella.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi ilmaan runsaasti alle puolen kilometrin korkeuksille luoteesta 4-6 m/s käyneeseen virtaukseen. Aluksi suurehkojen hyönteisten merkitys oli ratkaiseva, mutta myöhemmin nämä erottuivat lähinnä harvassa 0,5-1,5 km korkeudella ja nopeus oli ylhäällä luoteesta 10-12 m/s. Päivän kuluessa virtaus alhaalla kääntyi länsiluoteesta tulleeksi ja rannikolla merituulen myötä alkoi puhaltaa lounaasta, kunnes iltapäivällä luoteisvirtaus voimistui ja merituuli lakkasi. Tuulensuuntaiset jonot olivat sisämaassa vahvoja ja iltapäivällä nämä jatkuivat merelle hyönteisiä kuljettaen 1,5 km korkeudelle ulottuen. Mukana kulki varsinkin alhaalla myös isoja hyönteisiä hyvin harvassa, hyönteisten yläpuolella 1,5-2 km korkeudella erottui puolestaan rajakerroksen yläreunan turbulenssista aiheutunut ohut kaikukerros.
Illalla hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun jälkeen ilmassa oli jonkin aikaa aika paljon hyönteisiä alle puolen kilometrin korkeudella menossa etelään 10-14 m/s. Meren puolella isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa liikkeellä vielä vähän pitempäänkin. Runsaasti lintuja muutti iltayöllä toisaalta pinnan lähellä pohjoiseen 5-8 m/s ja toisaalta 1,5-3 km korkeudella koilliseen 8-12 m/s, kuitenkin aika vaihtelevasti.
XX*

8.5.2001
Lintuja muutti aamuyöllä runsaasti pinnan lähellä luoteeseen ja 1-2 km korkeudella pohjoiskoilliseen 7-12 m/s. Aamulla lintuja tuli huomattavasti Suomenlahden yli etelästä 10-12 m/s ja aamupäivällä hyönteisiä alkoi näkyä pohjoiskoillisesta käyneessä noin 5 m/s virtauksessa. Päivällä hyönteisiä oli paljon alle kilometrin korkeudella ja varsinkin tuulensuuntaisissa jonoissa virtauksen keskittäminä ja nostamina. Kilometrin yläpuolella kulki myös harvassa suurehkoja hyönteisiä etelälounaaseen 10 m/s luokkaan yltäneellä nopeudella. Iltapäivällä merituulirintama eteni sisämaahan ja siitä rannikolle päin virtaus oli lounaasta 4-7 m/s noin puolen kilometrin korkeudella saakka hyönteisiä kuljettaen. Ylempänä ja sisempänä maa-alueella jatkui virtaus pohjoisesta ja sen mukana suurehkoja hyönteisiä kulkeutui etelään 0,5-1 km korkeudella, alempana melko runsaasti noin 5 m/s ja 800 m yläpuolella harvassa 8 m/s parhaimmillaan.
Illalla alhaalla virtaus oli kääntynyt lännestä tulleeksi rannikolla ja lähinnä suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä aika tiheässä, 0,5-1 km korkeudella näitä kulki harvassa etelään. Auringonlaskun jälkeen hyönteisiä kulki yhä melko paljon muutaman sadan metrin korkeudella rannikolla lännestä noin 5 m/s ja ylempänä puolen kilometrin korkeuden tuntumassa hyvin harvassa isoja hyönteisiä meni etelälounaaseen, joskaan ilmeisesti ei pitkälle meren ylle. Hyvin runsaasti lintuja lähti muuttamaan iltayöllä luoteeseen/pohjoiseen 10-12 m/s alle kilometrin korkeudella ja harvassa 3 km korkeudella saakka.
XX*

7.5.2001
Keskiyön aikoihin lintuja kulki yhä melko runsaasti sisämaassa alle kilometrin korkeudella länteen noin 12 m/s, kun taas Suomenlahden yli tuli alkuyöstä poiketen myös harvassa lintuja pääosin 1-2 km korkeudella kaakosta 12-14 m/s. Aamulla lintuja oli hyvin harvassa liikkeellä, merkittävimmin oli erotettavissa kaakosta Suomenlahden ylittäjiä jonkin verran parin kilometrin korkeudella saakka. Aamupäivällä hyönteisiä lähti liikkeelle pohjoisluoteiseen 3-5 m/s virtaukseen ja päivällä hyönteisiä oli runsaasti sisämaassa etenkin tuulensuuntaisiin jonoihin keskittyneinä ja näiden nostoissa 1,5 km korkeudella saakka. Aluksi suurehkojen hyönteisten osuus oli kaiussa ratkaiseva, mutta myöhemmin ilmeisesti pienempiä hyönteisiä oli myös runsaasti. Puolenpäivän tienoilla rannikolla virtaus kääntyi merituulen myötä kaakosta tulleeksi 2-5 m/s virtaukseksi ja sen myötä merialueen yllä hyönteiset vähenivät. Päivän mittaan sisämaassa virtaus oli pohjoisesta ja illalla myös rannikon lähellä hyönteiset alkoivat olla liikkeellä etelään. Iltayöllä suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa muutaman sadan metrin korkeudella liikkeellä eteläkaakkoon noin 5 m/s. Lintuja oli harvassa maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella ja toisaalta 1-2 km korkeudella. Ylhäällä liike näkyi kuitenkin olleen vain 5 m/s luokkaa pohjoiseen päin ja alhaalla aika vaihtelevaa.
X*

6.5.2001
Sateita oli ilmassa aamuyöllä ja aamulla. Aamupäivällä lintuja lenteli sisämaassa epämääräisesti alle puolen kilometrin korkeuksilla ja hyvin harvassa alkoi kulkea suurehkoja hyönteisiä koillisesta noin 10 m/s puolen kilometrin korkeudella saakka. Iltapäivällä ja illalla suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa edelleen koillisesta noin 10 m/s kilometrin korkeuden tuntumassa asti. Iltayöllä varsinkin merialueelle lähti rannikolta ensin suurehkoja ja sitten myös isoja hyönteisiä alle puolen kilometrin korkeudella lounaaseen 10-13 m/s. Lintuja nousi myös muuttamaan melko runsaasti ja sisämaassa nämä kulkivat länsilounaaseen noin 15 m/s alle kilometrin korkeudella, mutta luoteeseen 1-2 km korkeudella.
XX*

5.5.2001
Keskiyön jälkeenkin lintuja muutti runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella ja melko paljon myös 1-2 km korkeudella. Muuttosuunta oli pohjoiskoilliseen ja nopeus alhaalla 20 ja ylhäällä 27 m/s luokkaa. Myös suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa liikkeellä kilometrin alapuolella. Aamulla lintuja tuli Suomenlahden yli hyvin harvassa, mutta kokonaisuudessaan aika paljon kahden kilometrin korkeudella saakka etelälounaasta 15-20 m/s, vaikka meno oli yöhön verrattuna hyvin vaihtelevaa. Päivällä hyönteisiä näkyi melko paljon puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä sisämaassa liikkeellä pohjoisluoteesta noin 3 m/s ja rannikon lähellä merituulen myötä kulkemassa koilliseen samaa luokkaa olleella nopeudella. Lisäksi suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä 0,5-2 km korkeudella harvassa koilliseen 10-13 m/s. Iltapäivällä sateiden myötä hyönteiset häipyivät lähes täysin näkyvistä, joitakin suurehkoja hyönteisiä oli hyvin harvassa erotettavissa puolen kilometrin alapuolella.
Puolen kilometrin korkeuden tuntumassa kulki iltayöllä huomattavasti suurehkoja ja isoja hyönteisiä lounaaseen noin 10-12 m/s, kun samalla melko paljon lintuja muutti etelälounaasta 1-2 km korkeudella 15-20 m/s.
XX*

4.5.2001
Hyvin runsaasti lintuja muutti edelleen keskiyöllä ja aamuyöllä puolen kilometrin alapuolella etelälounaasta noin 25 m/s nopeudella. Aamua lähestyttäessä lintuja alkoi myös olla runsaammin meren puolella kuin sisämaassa. Ylempänä lintuja muutti harvassa kolmen kilometrin korkeudella saakka ja aamun lähetessä myös alempana lintuja alkoi olla harvassa. Varhain aamulla klo 4 jälkeen runsaasti lintuja tuli Suomenlahden yli etelälounaasta kuitenkin aika tasaisesti alle kolmen kilometrin korkeuksilla 20-25 m/s. Aamulla lintuja muutti melko harvassa ja sisämaassa hiemn runsaammin kuin Suomenlahdella alle puolen kilometrin korkeudella pohjoiseen 15-20 m/s. Ylempänä Suomenlahden yllä lintuja oli jopa hieman enemmän kuin maa-alueen yllä ja parin kilometrin korkeudella nopeus pohjoiseen oli 27 m/s luokkaa parhaimmillaan.
Aamupäivällä linnut vähenivät, mutta sen sijaan suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä oli liikkeellä harvassa 1,5 km korkeudella saakka ja yleensä hyönteisiä melko paljon alle puolen kilometrin korkeudella maa-alueen yllä. Virtaus vei pohjoiskoilliseen alhaalla noin 10 m/s ja ylempänä 15 m/s. Päivän kuluessa myös Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti hyönteisiä, suurehkojen tai kookkaiden hyönteisten osuus oli merkittävä varsinkin puolen kilometrin korkeuden yläpuolella ja erityisesti melko isoja hyönteisiä tuli harvassa 1,5-2 km korkeudella olleessa kerroksessa.
Illalla suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa lounaasta kilometrin korkeudella asti noin 15 m/s ja myös isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa näkyvissä liikkeellä Suomenlahden yli. Iltayöllä suurehkoja hyönteisiä tuli jälleen melko paljon alle kilometrin korkeudella ja näiden lisäksi paljon lintuja muutti toisaalta alle kilometrin korkeudella etelälounaasta 23 m/s luokkaa olleella nopeudella ja 1-2 km korkeudella parhaimmillaan noin 30 m/s.
XX**

3.5.2001
Keskiyön vaiheilla lintuja kulki harvassa lähinnä maa-alueen yllä koilliseen kilometrin alapuolella. Aamuyöllä melko paljon lintuja muutti lounaasta Suomenlahden ylittäen koilliseen noin 15 m/s ja pääosin alle puolen kilometrin korkeudella. Sisämaassa lintuja kulki enää harvassa aamun sarastaessa, mutta Suomenlahden yli etelälounaasta tuli yhä melko paljon lintuja - tosin luultavasti eri lajeja kuin aiemmin yöllä. Korkeutta oli alle kilometri ja nopeus 15 m/s tuntumassa.
Runsaasti lintuja muutti Suomenlahden yli aamulla klo 6 jälkeen etelästä noin 20 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka ja lintuja tuli aamupäivän aikanakin vielä pitkään aika runsaasti. Sisämaassa lintuja näkyi myös runsaasti muuttamassa, mutta korkeus oli tavallisesti alle puoli kilometriä ja suunta pohjoiskoilliseen pääasiassa. Toisaalta suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä kulki hyvin harvassa kilometrin korkeudella asti päivällä maa-alueen yllä koilliseen 12-15 m/s.
Hyvin paljon lintuja muutti iltayöllä etelälounaasta 20-25 m/s kilometrin alapuolella sekä melko paljon lintuja ylempänäkin 1-3 km korkeudella lounaasta.
X

2.5.2001
Vuorokauden (kesäajassa) alun paikkeilla kapean sadealueen mentyä ohi lounaasta tuli runsaasti lintuja Suomenlahden yli pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella noin 20 m/s. Aamuyöllä lintuja kulki melko harvassa enää, mutta liike koilliseen jatkui aika yhtenäisenä. Myöhemmin aamulla lintuja näkyi hyvin harvassa liikkeellä Suomenlahden puolella parin kilometrin korkeudella saakka itäkoilliseen 20-25 m/s. Maa-alueen yllä lintuja oli hieman tiuhemmassa, mutta liikehdintä oli epämääräistä lähinnä muutaman sadan metrin korkeudella lennelleillä linnuilla.
Iltapäivällä luoteesta 10-12 m/s ollut virtaus näkyi myös tuulensuuntaisina kaikujonoina, joissa varsinkin suurehkoja hyönteisiä näkyi matkaamassa noin kilometrin korkeudella asti hieman jopa Suomenlahdelle. Lisäksi turbulenssiin tai pilviin liittynyttä kaikua oli havaittavissa kahden kilometrin korkeuden tuntumassa. Iltaa kohden alempaa hyönteiset vähenivät, mutta toisaalta suurehkot hyönteiset erottuivat edelleen harvassa liikkeellä kaikujonoissa iltaan asti.
Auringonlaskun tienoilla isoja tai suurehkoja hyönteisiä nousi ilmaan puolen kilometrin alapuolelle ja kulki hyvin harvassa kaakkoon 10-12 m/s. Hieman myöhemmin melko runsaasti lintuja muutti kilometrin alapuolella rannikkoa seuraillen koilliseen noin 12-15 m/s nopeudella.
X*

1.5.2001
Keskiyön aikaan lintujen muutto oli hieman hiljentynyt alkuyöstä, mutta aamuyölläkin lintuja muutti runsaasti kahden kilometrin alapuolella etelälounaasta 15-20 m/s Aamulla sadealueiden välissä lintuja muutti yhä paljon ja aamupäivällä Suomenlahden yli tuli runsaasti lintuja etelästä noin 20 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Pinnan lähellä alkoi myös erottua hyönteisiä liikkeellä länteen 5-8 m/s. Iltapäivällä sateen jälkeen huomattavasti hyönteisiä oli ilmassa puolen kilometrin alapuolella menossa koilliseen 12-15 m/s, lisäksi hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä kulki ylempänä 1,3 km korkeudella saakka. Vappupalloja näkyi myös Pääkaupunkiseudun koillissektorissa parin kilometrin korkeudella asti menossa noin 20 m/s.
Iltaa kohden hyönteiset katosivat, vaikka hetken auringonlaskun tietämissä suurehkoja hyönteisiä näkyi välillä harvassa liikkeellä itään 10-12 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Lintuja lähti liikkeelle iltayöllä runsaasti pääasiassa alle kilometrin korkeudella, mutta liike oli melko vaihtelevaa.
X*

30.4.2001
Lintuja muutti keskiyön aikoihin runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella lounaasta 15-20 m/s, mutta ylempänä parin kilometrin korkeudella saakka enää harvassa toisin kuin alkuyöstä. Aamuyöllä matalalla lintuja muutti yhä runsaasti. Sen sijaan aamulla lintuja tuli harvassa Suomenlahden yli lounaasta/etelälounaasta noin 20 m/s kilometrin alapuolella, mutta aamupäivällä hieman runsaammin. Päivällä lintuja ei ollut kovinkaan paljon havaittavissa, mutta suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa menossa tuulen mukana itäkoilliseen noin 15 m/s noin 800 m korkeudella saakka. Lisäksi ilmeisesti vappupalloja oli melko paljon kulkeutumassa pääkäapunkiseudun itäpuolella samoin itäkoilliseen parin kilometrin korkeudella asti.
Illalla hyönteisiä oli enää hyvin harvassa havaittavissa ja pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Lintuja muutti hyvin runsaasti iltayöllä etelälounaasta toisaalta alle puolen kilometrin korkeudella noin 15 m/s ja toisaalta 1-2 km korkeudella 20-23 m/s. Sisämaassa merkittävä osa linnuista kuitenkin alhaalla suuntasi itäkoilliseen.
X

29.4.2001
Keskiyön aikaan hyvin runsaasti lintuja muutti koilliseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella kilometrin alapuolella. Parin kilometrin korkeudella oli lisäksi melko paljon lintuja liikkeellä etelälounaasta Suomenlahden yli ja sisämaassa enimmäkseen itään päin myös noin 15 m/s. Aamuyöllä lintujen määrä niukkeni vähitellen. Aamulla Suomenlahden yli tuli runsaasti lintuja parin kilometrin korkeudella asti etelästä/etelälounaasta noin 15 m/s ja myös sisämaassa lintuja muutti runsaasti alle puolen kilometrin korkeudella koilliseen. Aamupäivän kuluessa Suomenlahden ylittäjät olivat alle 1,5 km korkeudella valtaosaltaan, mutta muuttajia oli runsaasti etelälounaasta tulossa ja puolenpäivän tienoillakin kilometrin alapuolella lintuja tuli yhä paljon.
Iltapäivällä lintuja oli vähän enää liikkeellä, mutta sen sijaan maa-alueen yllä suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä kulki melko harvassa puolen kilometrin alapuolella ja joitakin lähes kilometrin korkeudella itäkoilliseen 4-6 m/s. Hyvin paljon lintuja muutti iltayöllä lounaasta 20-23 m/s ja merialueen yllä vahvimmin kilometrin korkeuden vaiheilla.
X

28.4.2001
Sateen jälkeen myöhään iltapäivällä erottui jonkin verran lintuja liikkeellä sisämaassa, mutta pääasiassa ilmeisesti paikallisesti kiertelemässä. Iltayöllä hyvin runsaasti lintuja kulki sisämaassa itäkoilliseen ja Suomenlahden suunnalla itään noin 15 m/s alle 1,5 km korkeudella. Tämän lisäksi melko paljon lintuja muutti ylempänä etelälounaasta noin 15 m/s Suomenlahden yli ja sisämaassa näilläkin suunta oli pääasiassa itäkoilliseen.

27.4.2001
Hyvin paljon lintuja muutti keskiyön aikaan edelleen etelälounaasta/lounaasta 15-20 m/s, mutta iltayöstä poiketen vahvin kerros alkoi Suomenlahdella muodostua puolen kilometrin alapuolella. Aamuyöllä Suomenlahden ylittäjät niukkenivat vähitellen ja nopeammin kuin sisämaassa. Varhain aamulla Suomenlahden yli lintuja tuli etelästä noin 15 m/s melko runsaasti parin kilometrin korkeudella asti, kun sisämaassa lintuja oli enää harvassa puolen kilometrin yläpuolella, toki runsaasti alempana. Aamun ja aamupäivän sateiden välissä näkyi myös jonkin verran lintuja liikkeellä Suomenlahdella. Iltayöllä klo 22 jälkeen maa-alueen yllä lintuja oli runsaasti kulkemassa yleisimmin koilliseen 12-15 m/s.

26.4.2001
Keskiyön tienoilla lintuja muutti rannikon tuntumassa koilliseen ja sisämaassa pohjoiskoilliseen noin 20 m/s pääasiassa kahden kilometrin alapuolella runsaasti. Suomenlahdella lintuja tuli pohjoiseen noin 23 m/s erityisesti 1-2 km korkeudella, mutta huomattavasti lintuja kulki kolmen kilometrin korkeudella saakka pilvikerroksen alareunan sateen tuntumassa. Aamuyöllä sateet häiritsivät muuttoa jonkin verran, vaikka klo 4 aikaan näiden takia varmaan myös Suomenlahdella lintuja tuli hetken aikaa hyvin paljon 0,5-1,5 km välillä olleessa kerroksessa noin 20 m/s. Myöhemmin sadekaiut olivat hallitsevia, kunnes klo 11 jälkeen sadealueen eteläpuolella alkoi näkyä Suomenlahden yli tulevia lintuja runsaasti matkalla pohjoiseen 18-23 m/s kolmen kilometrin korkeudella asti.
Päivällä linnut vähenivät, mutta myöhään iltapäivällä sen sijaan suurehkoja hyönteisiä alkoi kulkea harvassa 0,5-1 km korkeudella itään noin 5 m/s. Ilmeisesti nämä lähtivät kuitenkin liikkeelle Suomen maa-alueilta. Iltayöllä paljon lintuja lähti liikkeelle sisämaassa koilliseen/pohjoiskoilliseen noin 15 m/s ja vähän myöhemmin Suomenlahden yli tuli hyvin runsaasti lintuja lounaasta 15-20 m/s. Lintuja oli varsinkin 1-2 km korkeudella, mutta yllättävän paljon myös 3-4 km korkeudella, jossa liike oli etelälounaasta ja hieman yli 20 m/s.
X*

25.4.2001
Aamuyöllä lintuja kulki edelleen runsaasti kilometrin alapuolella, mutta ylempänä harvassa. Liike oli pohjoiskoilliseen/pohjoiseen ja nopeus 15-20 m/s. Linnut harvenivat aamulla, mutta toisaalta Suomenlahden yli muuttaneita lintuja tuli melko runsaasti päivälläkin ja nopeus etelästä/etelälounaasta kohosi aamupäivällä noin 28 m/s 1-1,5 km korkeudella. Päivällä myös hyönteisiä oli huomattavasti ilmassa maa-alueen yllä noin puolen kilometrin korkeudella saakka. Pääasiassa kaikua aiheuttivat suurehkot tai kookkaat hyönteiset, jotka kulkivat itäkoilliseen noin 5 m/s. Iltapäivällä merituuli merkitsi virtausta lounaasta rannikon lähellä ja hyvin harvassa hyönteisiä näkyi kilometrin korkeuden tuntumassa saakka, lintuja sen sijaan oli iltapäivällä melko niukasti tutkalla enää havaittavissa.
Runsaasti muuttolintuja lähti iltayöllä klo 22 maissa liikkeelle pääsuuntanaan koillinen noin 20 m/s parin kilometrin korkeudella saakka. Tuntia myöhemmin Suomenlahden yli alkoi tulla myös paljon lintuja, mutta näiden suunta oli melko tarkkaan etelästä ja nopeus lähenteli 25 m/s luokkaa.
X

24.4.2001
Keskiyöllä lintuja oli edelleen hyvin runsaasti liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella, mutta iltayötä huomattavasti harvemmassa ylempänä ja pääasiassa alle kolmen kilometrin korkeuksilla. Aamuyön kuluessa ylin lintukerros näkyi tulevan jostakin syystä pikkuhiljaa alemmaksi noin kolmen kilometrin korkeudelta 1,5 km korkeuden vaiheille. Liike oli etelästä alhaalla jopa 30 m/s ja ylempänä 20 m/s luokkaa. Sisämaassa aamuyöllä alhaalla muuttaneet linnut liikkuivat lopulta keskimäärin koilliseen päin. Aamun sarastaessa lintuja oli aika harvassa, mutta klo 6 aikaan jälleen runsaasti lintuja tuli Suomenlahden yli pohjoiseen noin 20 m/s ja kerroksessa 1-2 km korkeudella lintuja oli hyvin paljon.
Aamupäivän kuluessa lintujen määrä väheni (kaikupisteinä tarkastellen eli parvissahan lintuja saattoi olla kokonaisuutena enemmänkin), mutta klo 9 jälkeen etupäässä suurehkoja hyönteisiä alkoi olla liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella. Virtaus oli idän puolelta ja heikkoa, mutta iltapäivän merituulen voimistamana 3-4 m/s luokkaa. Sisämaassa tuulensuuntaiset jonot alkoivat selvästi erottua ja ylempänäkin 1,5 km korkeudella saakka näkyi harvassa suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä.
Illalla lähinnä sisämaassa näkyi lintuja liikkeellä pohjoiskoilliseen noin 15 m/s ja harvassa. Yön alkaessa lintuja muutti runsaasti koilliseen 20 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Pinnan lähellä alle puolen kilometrin korkeudella lintuja oli maa-alueen yllä runsaimmin, Suomenlahden ylittäjien merkittävin kerros oli sen sijaan 1,5-2 km välillä ja melko paljon lintuja kulki keskiyötä lähestyttäessä myös kolmen kilometrin korkeuden tuntumassa.
X

23.4.2001
Keskiyön vaiheilla ennen laajempaa ja vahvempaa sadetta lintuja muutti koilliseen/pohjoiseen noin 15 m/s melko runsaasti ja sadealueiden väliin keskittyneinä paikallisesti tiuhassakin. Korkeus oli yleensä alle kilometrin, mutta lisäksi välillä yli kahden kilometrin korkeudella ja ilmeisesti pilvikerrosten välissä kulki huomattavasti lintuja. Sadealueen jälkipuolella aamulla hyvin paljon lintuja tuli etelästä 15-20 m/s etenkin alle kahdenkilometrin korkeudella. Harvassa lintuja näkyi liikkeellä noin 3,5 km korkeudella asti. Päivällä lintuja oli aika harvassa liikkeellä ja illalla sateiden jälkipuolella idästä 13-16 m/s oli kulussa huomattavasti suurehkoja hyönteisiä 200-500 m korkeudella. Käytännössä näitä oli niin kaukana Suomenlahdella, että pitempääkin vaellusta ilmeisesti oli menossa ja hyvin harvassa erottui myös kookkaita hyönteisiä.
Yön lähetessä lintuja tuli aluksi harvassa klo 21 aikaan Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s 3-4 km korkeudella. Iltayöllä lintuja muutti lopulta hyvin runsaasti. Alle puolen kilometrin korkeudella liike pohjoiseen oli nopeinta ja 30 m/s vaiheilla. Merkittävimmin lintuja oli ylempänä toisaalta 1-2 km ja toisaalta 3-4 km välillä, joissa kerroksissa nopeus oli 20 m/s luokkaa.
X*

22.4.2001
Aamuyöllä lintuja oli harvassa liikkeellä pilvikerroksen alla muutaman sadan metrin korkeudella maa-alueen yllä. Liike oli aika epämääräistä, mutta edelleen keskimäärin itäkoilliseen. Hyvin harvassa lintuja oli lisäksi 1,5-2 km korkeudella. Varhain aamulla Suomenlahdella oli runsaasti lintuja liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella, mutta liike oli melko vaihtelevaa. Lintuja liikkui tällöin myös 1-2 km korkeudella lähinnä Suomenlahden yllä.
Aamulla runsaasti lintuja tuli etelästä kahden kilometrin alapuolella 15-20 m/s. Erityisesti 1-2 km korkeudella olleet linnut näkyivät aluksi vain Suomenlahden suunnalla ja vasta myöhemmin sisämaassa, joten nämä lienevät jatkaneet suurelta osin rannikolla pysähtymättä. Päivällä näkyi sisämaassa rullapyörteitä ja merituulirintama keskittämässä ilmeisesti myös jonkin verran hyönteisiä alle puolen kilometrin korkeudella. Sateiden välissä ja osittain sisälläkin kulki iltayöllä runsaasti lintuja. Liike oli merkittävintä kuitenkin rannikon lähellä koilliseen 15 m/s luokkaa, vaikka myös Suomenlahden yli tulleita oli huomattavasti liikkeellä.

21.4.2001
Lintuja kulki aamuyöllä melko paljon lounaasta koilliseen 12-15 m/s, mutta huomattavasti niukemmin kuin iltayöllä ja korkeuskin oli alle 1,5 km. Aamuvarhaisella sisämaassa lintuja oli vähän liikkeellä, mutta Suomenlahden yli etelästä lintuja tuli alle kahden kilometrin korkeudella aika paljon noin 15 m/s nopeudella. Myöhemmin aamulla lintuja oli meren puolellakin aika niukasti liikkeellä ja lähinnä muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Päivän sateiden jälkeen illalla lintuja kulki aika epämääräisesti maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeuksilla. Iltayöllä lintuja muutti aika runsaasti maa-alueen yllä kahden kilometrin korkeudella asti itäkoilliseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella ja merkittävin lintukerros oli 1-2 km välillä. Merellä sen sijaan lintuja ei juuri näkynyt.

20.4.2001
Paljon lintuja oli keskittynyt keskiyön vaiheilla sateiden väliin muuttamassa pohjoiseen päin 15-20 m/s noin 1,5 km korkeudella saakka. Yhtenäisemmän sadealueen reunalla sisämaassa liike oli pohjoiskoilliseen kun taas merellä keskimäärin pohjoisluoteeseen. Aamupäivällä sateen jälkeen lintuja lähti runsaasti liikkeelle pohjoiseen edelleen 15-20 m/s. Yleensä lintuja oli lähinnä alle puolen kilometrin korkeudella, mutta joitakin muuttajia tuli meren yli kolmen kilometrin tuntumassa saakka.
Päivällä ja illalla lintuja oli aika niukasti jälleen liikkeellä. Hyvin runsaasti lintuja muutti etelälounaasta/lounaasta iltayöllä parin kilometrin korkeudella saakka 12-15 m/s.

19.4.2001
Yön sadealueen jälkeen aamulla lintuja kulki runsaasti matalalla pinnan lähellä sisämaassa ja myös Suomenlahden yli tuli melko paljon lintuja pohjoiseen 15-20 m/s. Yläpuolella (satava) pilvi rajoitti lintujen korkeuden pääasiassa alle kilometriin. Suomenlahdella joitakin lintuja erottui 1,5 km korkeudella asti pilven tai ennen pintaa haihtuvan sateen keskellä. Puolenpäivän aikoihin sadepilvien vähettyä huomattavasti lintuja tuli Suomenlahden yli edelleen pohjoiseen noin 15 m/s. Iltapäivällä sen sijaan merialueen yllä lintuja oli vähän havaittavissa muuttamassa. Sateen edellä iltayöllä lintuja lähti sisämaassa hyvin runsaasti liikkeelle alle kilometrin korkeuksilla pohjoiseen noin 15 m/s. Lisäksi etelästä tuli lintuja sateiden välissä runsaasti 15-20 m/s.

18.4.2001
Keskiyön aikoihin sateen edellä lintuja lenteli sisämaassa alle kilometrin korkeudella edelleen aika paljon, mutta liike oli iltayötä epäyhtenäisempää. Aamulla lintuja lähti maa-alueella liikkeelle alle puolen kilometrin korkeuksilla pohjoiseen melko runsaasti ja klo 7 tietämissä myös Suomenlahden yli tuli aika paljon lintuja alle kilometrin korkeudella 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Päivällä ilmassa oli lähinnä sateita, mutta iltayöllä sateen jälkeen sisämaassa paljon lintuja lähti liikkeelle ja suunta oli yleensä pohjoiseen 15-20 m/s. Suomenlahden yli lintuja tuli kuitenkin vähän.

17.4.2001
Aamuyöllä lintuja oli melko vähän liikkeellä ja lähinnä sisämaassa. Huomattavasti lintuja lähti liikkeelle aamulla. Korkeus oli alle kilometrin ja sisämaassa suunta näkyi olleen pääosin koilliseen 15 m/s luokkaa, mutta merellä kaakko oli mieluisampi suunta rannikolta lähteneillä linnuilla. Päivällä toisaalta sisämaassa ja toisaalta merellä näkyi paikoitellen lintuja tiuhassakin, mutta lentely oli pääasiassa melko vaihtelevaa suunnaltaan/nopeudeltaan. Iltayöllä sadealueiden välissä lintuja oli liikkeellä aika runsaasti maa-alueen yllä ja huomattavasti myös Suomenlahdella liikkumassa pohjoiseen 15-20 m/s.

16.4.2001
Varhain aamulla lintuja näkyi aika runsaasti etenkin Porkkalan niemen itäpuolella merellä ja merkittävämmin liike näkyi olleen eteläänpäin 15-20 m/s, vaikka osa linnuista näkyi myös tulleen pohjoiseenkin Suomenlahden yli. Päivällä ja illalla sisämaassa lintuja näkyi melko harvassa liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella ja vaihteleviin suuntiin. Iltayöllä maa-alueen ylle nousi aika paljon lintuja noin kilometrin korkeudelle asti ja pääasiassa liike oli rannikkoa seuraillen itäkoilliseen 15-20 m/s.

15.4.2001
Päivällä sadealueen häivyttyä luoteeseen lintuja näkyi jonkin aikaa melko paljon merialueen puolella matalalla. Suureksi osaksi liike oli kuitenkin vaihtelevaa ja illalla lintuja oli enää harvassa havaittavissa.

14.4.2001
Keskiyön aikaan maa-alueen yllä lintuja tuli yhä huomattavasti muutaman sadan metrin korkeudella eteläänpäin noin 20 m/s, mutta Suomenlahden yli liikenne ei jatkunut. Päivällä ennen sateita lintuja näkyi sisämaassa paikoin aika paljonkin, pääasiassa kuitenkin epämääräisesti lentelemässä.

13.4.2001
Aika niukasti lintuja oli liikkeellä aamuyöllä ja aamulla ennen sateita maa-alueen yllä matalalla. Iltayöllä sen sijaan melko runsaasti lintuja tuli koillisesta rannikolle noin 20 m/s alle puolen kilometrin korkeudella.

12.4.2001
Lintuja muutti keskiyön jälkeenkin vielä melko paljon pohjoiseen noin 10 m/s alle kilometrin korkeudella. Suomenlahden yli tuli aamulla aika runsaasti lintuja etelästä, pinnan lähellä 13 m/s ja kahden kilometrin korkeudella 18 m/s luokkaa olleella nopeudella, 1-2 km korkeudella lintuja oli harvassa, mutta tasaisesti liikkeellä. Myöhemmin päivällä ja illalla lintuja erottui sisämaassa paikoin tiuhassakin, mutta suureksi osaksi lienee ollut kyse paikallisista kiertelijöistä kuten lokeista kaatopaikkojen ja merenlahtien välillä. Huomattavasti lintuja oli liikkeellä muutaman sadan metrin korkeudella asti iltayöllä, maa-alueen yllä hieman enemmän kuin merellä. Nopeudet tai suunnat vaihtelivat melkoisesti.

11.4.2001
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintujen muutto jatkui noin kahden kilometrin korkeudella saakka koilliseen 10-13 m/s. Aamua kohden linnut vähenivät kuitenkin pikkuhiljaa. Kaakosta noin 15 m/s alkoi tulla paljon lintuja aamulla ja jokseenkin keskittyneinä noin kilometrin korkeudelle. Iltapäivällä lintuja näkyi enää maa-alueen yllä. Lokkeja ja muita paikallisia korkealla taivaltaneita lienee ollut pääosa, mutta esim. nauhamainen kaikualue Espoonlahdelta Hyvinkään suuntaan sisälsi yhtenäisempääkin liikettä pohjoiseen päin. Toisaalta turbulenssiin liittynyttä kaikua rajakerroksen yläreunan tietämissä aaltoilevana kerroksena näkyi välillä puolen kilometrin yläpuolella. Iltayöllä lintuja oli runsaasti muuttamassa sisämaassa aluksi pohjoisluoteeseen ja myöhemmin yöllä pohjoiseen alle kilometrin korkeudella. Nopeus oli 10 m/s luokkaa ainoastaan ja Suomenlahden yli tuli myös aika paljon muuttajia.

10.4.2001
Keskiyöllä lintuja muutti yhä runsaasti alle kilometrin korkeudella itäänpäin noin 20 m/s, mutta aamuyöllä linnut vähenivät aika harvassa olleiksi muuttajiksi. Aamulla Suomenlahden yli tuli etelästä noin 15 m/s runsaasti lintuja ja pinnan lähellä tulleiden ohella merkittävästi lintuja oli 1-2 km korkeudella merellä, ei sen sijaan maa-alueen yllä enää. Päivällä länsiluoteisessa noin 6 m/s virtauksessa näkyi jonkin verran hyönteisiäkin maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella ja lähinnä ns. rullapyörteiden keskittäminä ja nostelemina. Lintuja oli sisämaassa myös melko paljon lentelemässä, mutta paikallisten kiertelijöiden osuus oli näissä huomattava.
Iltayöllä paljon lintuja muutti koilliseen 10-12 m/s pääasiassa kahden kilometrin alapuolella, joitakin myös kolmen kilometrin korkeuden vaiheilla. Aluksi lähinnä sisämaassa, mutt amyöhemmin myös Suomenlahden ylittäjät lounaasta tulivat mukaan kuvaan.

9.4.2001
Lintuja tuli yhä runsaasti etelälounaasta keskiyön aikoihin 25-28 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamuyöllä linnut vähenivät ja sadealueen päälle tulo lopetti muuton lähes täysin. Sateiden jälkeen puolenpäivän tienoilla lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta ja vähän ajan päästä myös Suomenlahden yli alkoi tulla huomattavasti muuttajia, pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella etelälounaasta 25-28 m/s. Iltapäivällä lintuja oli aika runsaasti sisämaassa, mutta Suomenlahden ylitulijoita oli vähän. Runsaasti lintuja oli sen sijaan muuttamassa iltayöllä klo 22 jälkeen. Liike oli aika vaihtelevaa, mutta keskimäärin näkyi suuntana olleen itä/itäkoillinen noin 20 m/s nopeudella. Suuntauksen johdostakin merkittävämmin lintuja oli maa-alueen yllä Helsingin kohdalla kuin merellä. Pääasiassa linnut lensivät alle kilometrin korkeudella, mutta joitakin näkyi yli kolmen kilometrin korkeudellakin.

8.4.2001
Keskiyön jälkeen lintuja tuli yhä runsaasti etelästä/etelälounaasta 15-20 m/s alle kahden kilometrin korkeuksilla. Aamuun tultaessa linnut vähenivät ja sadealuekin tuli päälle. Lintuja näkyi heikossa sateessa tulevan Suomenlahden yli aamulla etelälounaasta noin 15 m/s harvassa, mutta sateen jälkeen aamupäivällä runsaasti. Iltapäivällä muuttajia oli yhä tulossa etelästä, mutta melko harvassa ja lähinnä puolen kilometrin alapuolella.
Iltayöllä lintuja alkoi muuttaa ja etenkin klo 22 jälkeen Suomenlahden yli tuli hyvin runsaasti lintuja etelälounaasta 25-30 m/s, hyvän myötätuulen avustamana. Merkittävimmin lintuja oli toisaalta alle puolen kilometrin korkeudella sekä toisaalta 1-2 km korkeudella.

7.4.2001
Aamuyöllä lintuja oli liikkeellä jopa hyvin runsaasti eli selvästi iltayötä enemmän ja liike jatkui etelälounaasta 15-20 m/s. Aamuun tultaessa linnut vähenivät, kunnes jälleen aamulla lintuja alkoi tulla runsaasti Suomenlahden yli etelästä noin 18 m/s nopeudella etenkin 1-2 km välillä olleessa kerroksessa sekä toisaalta alhaalla alle puolen kilometrin korkeuksilla, joilla myös Suomen maa-alueelta lähti runsaasti lintuja pohjoista kohden. Lintujen muutto Suomenlahden yli heikkeni hitaasti päivän kuluessa, mutta vielä iltapäivälläkin lintuja tuli melko paljon. Illalla lintuja oli melko vähän liikkeellä, mutta iltayöllä jälleen runsaasti muuttolintuja tuli parin kilometrin korkeudella saakka etelästä/etelälounaasta noin 15 m/s.

6.4.2001
Keskiyöllä ja aamuyöllä melko paljon lintuja näkyi muuttamassa alle puolen kilometrin korkeudella koilliseen päin 15-20 m/s. Aamua kohden linnut vähenivät, kunnes aamulla Suomenlahden yli alkoi tulla melko runsaasti muuttolintuja etelälounaasta eniten alle puolen kilometrin korkeudella, mutta lähes yhtä vahvasti 1-2 km korkeudella. Alempana nopeus oli alle 20 m/s ja kilometrin yläpuolella 25-27 m/s luokkaa. Päivällä lintuja oli vähemmän ja hyvin harvassa enää Suomenalahden yli tulossa. Sen sijaan maa-alueen yllä kaikua näytti tulevan ajoittain turbulenssista aaltoilevissa kerroksissa 0,5-1 km välillä. Iltayöllä lintuja tuli jälleen runsaasti etelälounaasta Suomenlahden yli 15-20 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka.

5.4.2001
Lintujen muutto jatkui keskiyöllä ja aamuyöllä vilkkaana kolmen kilometrin korkeudella saakka. Aamulla lintuja oli liikkeellä hyvin runsaasti ja merkittävin lentokorkeus oli 1-2 km korkeudella, jossa nopeus etelästä nousi ajoittain yli 25 m/s luokkaan. Aamupäivällä lintuja tuli enää harvassa ja sadealuekin kulki ylitse. Iltapäivällä Suomenlahden yli tuli melko paljon lintuja etelästä 25-30 m/s, mutta iltaa kohden lintujen määrä hijalleen väheni. Lopuksi iltayön sateiden jälkeen lintuja muutti keskiyön lähestyessä jälleen melko paljon koilliseen parikymmentä metriä sekunnissa ja pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella.

4.4.2001
Keskiyön tienoilla ennen sadealuetta lintuja muutti runsaasti ja nopeus myötätuulessa oli koilliseen 25-30 m/s. Sadealueen jälkeen lintuja oli aamulla ja aamupäivällä huomattavasti vain sisämaassa, jonkin verran muuttajia näkyi tulevan myös Suomenlahden yli. Puolenpäivän aikoihin lintuja tuli muutaman sadan metrin korkeudella hyvin harvassa etelälounaasta 12-14 m/s jälleen Suomenlahden yli. Sisämaassa lintuja näkyi nauhamaisissa kaikualueissa tiuhassakin.
Iltayöllä lintuja oli runsaasti muuttamassa ja Suomenlahden yli etelälounaasta lintuja tuli pääosin alle kilometrin korkeudella etelästä 12-14 m/s, mutta joitakin lintuja oli kolmen kilometrin korkeuden tuntumassa saakka. Myöhemmin yöllä lintuja oli edelleen runsaasti ja nopeus kasvoi, ilmeisesti lähinnä myötätuulen lisääntyessä.

3.4.2001
Aamuyön epämääräisemnpi lintujen liikehdintä muuttui jälleen aamulla, kun Suomenlahden yli alkoi tulla melko paljon lintuja etelästä noin 12 m/s. Korkeus oli yleensä alle puoli kilometriä, mutta harvemmassa lintuja kulki 2 km korkeudella saakka. Päivällä meren yli lintuja tuli enää hyvin harvassa, mutta sisämaassa lintuja oli paikoin runsaastikin. Suuri osa lienee ollut kierrelleitä lokkeja, osalla kumminkin oli selvää suuntausta koilliseen 12-14 m/s.
Iltapäivällä ja illalla Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s tuli jälleen harvassa lintuja 3 km korkeudella saakka ja merellä matalalla näkyi myös lintuja runsaasti, pääasiassa paikallisesti lentelemässä tosin. Iltayöllä lintuja nousi ilmaan sisämaassa melko runsaasti ja keskiyötä lähestyttäessä myös lounaasta alkoi tulla lintuja Suomenlahden yli. Lintujen suunta/nopeus olivat melko vaihtelevia, mutta varsinkin merellä tulleilla nopeus lounaasta oli 25-30 m/s luokkaa myötätuulen suosiessa.

2.4.2001
Aamuyöllä lintuja kulki jonkin verran aika epämääräisesti, mutta aamulla Suomenlahden yli alkoi tulla melko runsaasti muuttolintuja klo 7 jälkeen. Liike oli etelälounaasta 15 m/s luokkaa ja korkeus alle 1,5 km. Päivällä lintuja oli yhä huomattavasti liikkeellä, mutta pääasiassa lienee ollut kyse lokeista; kasautumaa näkyi mm. Ämmässuon-Espoonlahden alueella aika ajoin. Iltayöllä lintuja oli yleisemmin liikkeellä alle kilometrin korkeudella, mutta liike oli ilmeisen vaihtelevaa.

1.4.2001
Aamuyöllä erottui vähän lintuja, mutta aamulla tihkun ja isomman sateen tullessa lintuja ei ollut enää havaittavissa. Iltayöllä lintuja näkyi jälleen jonkin verran liikkeellä.

31.3.2001
Lähinnä vain sadekaikuja, päivällä myös vähän lintuja näkyi sadealueiden välissä.

30.3.2001
Yöllä lintuja oli hyvin harvassa kilometrin korkeuden vaiheilla saakka, mutta melko vaihtelevasti liikkeellä. Aamulla klo 7 aikoihin runsaasti lintuja alkoi tulla Suomenlahden yli pohjoiseen noin 20 m/s luokkaan nouseella nopeudella. Lintuja oli melko tasaisesti 1,5 km korkeudella asti. Päivän mittaan linnut niukkenivat, mutta varsinkin matalalla Suomenlahdella lintuja oli edelleen runsaasti havaittavissa, tosin aika epämääisesti liikkumassa.

29.3.2001
Aamulla jo viiden maissa maa-alueen yllä runsaasti lintuja alkoi lentää koillista kohti 15-20 m/s, pääosin puolen kilometrin alapuolella, mutta noin 1,5 km korkeudella saakka. Matalalla meren yllä lintuja liikkui myös koilliseen. Päivän kuluessa lintuja oli vähemmän ja jäljelle jääneiden liikehdintä oli myös epämääräisempää. Suomenlahdella lintuja oli kuitenkin pitkin päivää runsaasti matalalla lentelemässä.
Iltayöllä lintuja alkoi tulla harvassa Suomenlahden yli etelästä 20 m/s luokkaan yltäneellä nopeudella ja yön edetessä myös maa-alueen yllä lintuja kulki harvassa pohjoiseen päin.

28.3.2001
Keskiyön tienoilla muutamia lintuja näkyi liikkeellä alle kilometrin korkeudella koilliseen päin noin 15 m/s. Runsaasti lintuja lähti liikkeelle aamulla Helsingin länsipuolella ja Suomenlahden yli alkoi tulla myös melko runsaasti muuttolintuja vähän myöhemmin eli klo 8 aikoihin. Pääasiassa linnut lensivät alle puolen kilometrin korkeudella. Suomen puolelta varhain aamulla lähteneillä liike oli koilliseen, mutta Suomenlahden yli tulleilla pohjoiseen 12-14 m/s.
Päivällä ja illalla lintuja oli huomattavasti nähtävissä ja merellä jopa runsaasti, mutta liike oli vaihtelevaa.

27.3.2001
Sadealueiden välissä huomattavasti lintuja näkyi sisämaassa muutaman sadan metrin korkeudella saakka, mutta liike oli sangen vaihtelevaa. Merellä lintuja oli yleensä päivän aikana selkeillä alueilla runsaasti matalalla ja myös näiden liike oli epäyhtenäistä.

26.3.2001
Pitkin päivää lintuja oli liikkeellä muutaman sadan metrin korkeudella saakka huomattavasti. Liikehdintä oli kuitenkin vaihtelevaa, vaikka toisaalta ilmeisesti lokkeja kulki hyvin määrättyjä reittejään esim. Espoonlahden ja Ämmässuon välillä. Merellä lintuja myös näkyi melko paljon ja aika vaihtelevasti lentelemässä.

25.3.2001
Lintuja kulki matalalla maa-alueen yllä aamulla melko runsaasti ja liike näkyi olleen pääasiassa tuulen mukana etelään 15-20 m/s. Päivällä lintuja oli enää harvassa matalalla ja liikekin oli melko vaihtelevaa.

24.3.2001
Aamulla huomattavasti lintuja oli liikkeellä maa-alueen yllä matalalla. Pääasiassa suunta oli tuulen myötä etelään/kaakkoon 15-20 m/s, mutta aika vaihtelevasti kuitenkin. Myöhemmin päivällä ja illalla lintuja näkyi enää lähinnä vain alhaalla Suomenlahdella lentelemässä epämääräiseen tapaan.

23.3.2001
Aamun sateiden jälkipuolella lintuja näkyi liikkeellä matalalla. Suomenlahdella lintuja oli paikoin runsaastikin, mutta aika epämääräisesti lentelemässä. Päivällä lintuja näkyi Suomenlahdella aika harvassa ja sadealueiden lomassa iltaan saakka ja myös alkuyöllä meren yllä lintuja näkyi liikuvan matalalla. Iltayöllä lintuja näkyi myös yleisesti ilmassa hyvin harvassa muutaman sadan metrin korkeudella. Liike oli pääasiassa Suomenlahden yli etelään noin 15 m/s.

22.3.2001
Melko paljon lintuja kulki aamulla klo 6 aikoihin alle kilometrin korkeudella sisämaassa koilliseen 15-20 m/s. Sadealueen tultua lintuja ei aamupäivällä enää ollut kovin paljon erotettavissa, merellä kuitenkin edelleen aika paljon vahvan lumikuuroalueen tuloon saakka.

21.3.2001
Lintuja lähti sisämaassa liikkeelle alle kilometrin korkeudella klo 6 aikoihin melko runsaasti ja pari tuntia liikettä näkyi olleen aika yhtenäisesti koilliseenpäin 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Päivällä ja myöhemmin lintuja oli aika vähän eri puolilla, mutta merellä paikoin matalalla aika runsaastikin epämääräisesti lentelemässä.

20.3.2001
Hieman ennen klo 6 aamulla sisämaassa näkyi melko runsaasti lintuja liikkeellä lounaaseen noin 15 m/s alle kilometrin korkeudella, mutta noin puolen tunnin kuluttua lintuja oli enää vähän näkyvissä. Merellä sen sijaan lintuja oli päivällä taas huomattavasti liikkeellä matalalla ja vaihteleviin suuntiin.

19.3.2001
Kuten edellisenäkin aamuna klo 6 aikoihin aika runsaasti lintuja oli lyhyen aikaa liikkeellä sisämaassa matalalla lounaaseen noin 15 m/s. Päivällä merellä näkyi paikoin melko tiuhassa lintuja alhaalla, mutta liikehdintä oli epäyhtenäistä luonteeltaan. Illalla ja iltayöllä lintuja oli toisaalta merellä vähemmän, mutta toisaalta myös jonkin verran runsaammin maa-alueen yllä. Lentely näkyi kuitenkin olleen edelleen vaihtelevaa suunniltaan.

18.3.2001
Aamulla klo 6 maissa runsaasti lintuja näkyi ilmassa sisämaassa muutaman sadan metrin korkeudella ja keskimäärin liike näytti olleen lounaaseen 15 m/s luokkaa. Päivällä lintuja näkyi huomattavasti enää merellä matalalla iltaan saakka.

17.3.2001
Lintuja näkyi päivällä aika huomattavasti matalalla merellä, mutta nähtävästi runsaammin lähellä Suomen rannikkoa toisin kuin aiempina päivinä, jolloin linnut olivat myös keskellä Suomenlahtea hyvin vahvasti. Lisäksi myöhään illalla huomattavasti lintuja näkyi kulkevan Suomenlahden yli kaakkoon 15-20 m/s.

16.3.2001
Aamulla ennen sateita lintuja oli huomattavasti liikkeellä varsinkin matalalla merellä. Suunta oli kuitenkin aika epämääräistä eli vaihtelevaa. Heikon sateen sisälläkin erottui jonkin verran lintuja pitkin päivää.

15.3.2001
Lintuja näkyi hyvin harvassa tulossa etelästä noin 15 m/s keskiyön tienoilla. Välillä oli hiljaisempaa, kunnes jälleen aamulla/aamupäivällä lintuja näkyi jälleen hyvin harvassa liikkeellä etelästä Suomenlahden yli 12 m/s luokkaa olleella nopeudella pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Päivän aikana matalalla Suomenlahdella liikkui melko epämääräiseen tapaan huomattavasti lintuja.

14.3.2001
Aamuyöllä matalalla Suomenlahdella näkyi yhä lintuja jonkin verran. Aika runsaasti näitä oli liikkeellä aamulla ja samalla myös sisämaassa erottui lintuja muutaman sadan metrin korkeudella. Hyvin harvassa lintuja näytti aamulla myös tulleen Suomenlahden ylitse, vaikka valtaosa tutkalla nähdyistä linnuista lentelikin melko epämääräisesti. Päivällä Suomenlahdella näkyi edelleen huomattavasti lintuja lentelemässä matalalla iltaan saakka. Keskiyötä lähestyttäessä kilometrin alapuolella näkyi lintuja tulossa hyvin harvassa Suomenlahden yli etelästä 15 m/s luokkaa olleella nopeudella.

13.3.2001
Aamupäivällä sateiden jälkipuolella lintuja oli liikkeellä matalalla ja meren yllä paikoin aika runsaastikin, mutta liike oli kuitenkin melko epäyhtenäistä. Pitkin päivää ja yöhön saakka lintuja näkyi edelleen merellä, mutta mitään merkittävää muuttoa ei ollut tunnistettavissa.

12.3.2001
Lähinnä sateita vain näkyi pitkin päivää, mutta merellä välillä selkeämmällä kohdalla myös joitakin lintuja oli liikkeellä matalalla.

11.3.2001
Jonkin verran lintuja erottui matalalla aamulla, merellä paikoin runsaastikin, sadealueen jälkipuolella, mutta liike oli aika vaihtelevaa.

10.3.2001
Ennen aamun sadealuetta näkyi jonkin verran lintuja liikkeellä aika vaihtelevasti matalalla sekä maalla että merellä. Myöhemmin näkyi olennaisesti vain sateita.

9.3.2001
Lintuja oli aamulla liikkeellä pääasiassa alle kilometrin korkeudella ja maa-alueen yllä. Merkittävin liike näkyi olleen pohjoiseen päin ja 15-20 m/s.

8.3.2001
Aamulla klo 6 jälkeen lintuja muutti aika runsaasti maa-alueen yllä länteenpäin 12-15 m/s ja myöhemmin myös etelästä Suomenlahden yli näkyi tulleen jonkin verran lintuja. Korkeudet olivat alle kilometrin ja useimmiten parinsadan metrin luokkaa. Iltayöllä lintuja oli liikkeellä hyvin harvassa, mutta kokonaisuudessaan huomattavasti alle 2 km korkeuksilla pohjoisluoteeseen 15-20 m/s ja myös etelästä Suomenlahden ylittäjiä oli liikkeellä.

7.3.2001
Aika epämääräisesti lennelleitä lintuja erottui aamulla matalalla maa-alueen yllä harvassa ja Suomenlahdella runsaammin.

6.3.2001
Lintuja lähti harvassa liikkeelle aamulla koilliseen ja ennen sadealuetta Suomenlahden yli tuli myös jonkin verran lintuja menossa pohjoiseen 20 m/s tienoille nousseella nopeudella, pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella.

5.3.2001
Aamulla huomattavasti lintuja näkyi jonkin aikaa liikkeellä klo 6 jälkeen sisämaassa kilometrin korkeudellakin asti. Liike oli melko vaihtelevaa, mutta pääasiallisesti ilmeisesti itäkoilliseen 15-20 m/s. Myös matalalla Suomenlahdella alkoi aamusta alkaen erottua lintuja lentelemässä ja paikoin aika tiuhassakin, mutta ilmeisen vaihteleviin suuntiin. Illalla ja iltayöllä lintuja oli kuitenkin enää vähän havaittavissa.

4.3.2001
Lumisateen sisällä aamulla klo 7 aikoihinkin lintuja erottui liikkeellä matalalla lähinnä maa-alueen yllä itäkoilliseen noin 15 m/s. Myöhemmin aamupäivällä varsinkin etäämpänä sisämaassa erottui huomattavasti lintuja sadealueen jälkeen liikkeellä matalalla, mutta liike oli melko epäyhtenäistä. Iltayöllä klo 19 aikoihin Suomenlahden yli tuli hyvin harvassa lintuja alle puolen kilometrin korkeudella ja jatkoi edelleen koilliseen noin 20 m/s.

3.3.2001
Aamulla klo 6 jälkeen huomattavasti lintuja oli maa-alueen yllä liikkeellä jonkin aikaa, matalalla ja aika vaihtelevasti. Myös iltayöllä näkyi jonkin verran lintuja lentelemässä puolen kilometrin alapuolella.

2.3.2001
Pitkän lumisateen jälkeen iltayöllä näkyi liikkeellä jonkin verran lintuja lähinnä maa-alueen yllä ja matalalla.

1.3.2001
Huomattavasti lintuja kulki maa-alueen yllä koilliseen noin 10 m/s nopeudella aamulla klo 6 tienoilla ja alle kilometrin korkeudella. Myös merellä näkyi matalalla jonkin verran lintuja liikehtimässä. Päivällä heikkojen sateiden seassa ei lintuja sen sijaan juuri ollut enää havaittavissa. Sen sijaan iltayöllä klo 20 jälkeen lintuja näkyi tulleen harvassa itäkaakosta 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella, parin kilometrin korkeudellakin asti ennen sadealuetta.

28.2.2001
Aamulla klo 6-7 aikoihin runsaasti lintuja lensi maa-alueen yllä tai yltä itäkoilliseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella, pääasiassa alle kilometrin korkeuksilla. Päivällä lintuja ei juurikaan näkynyt, mutta iltayöllä jonkin verran lintuja oli alle puolen kilometrin korkeudella menossa jälleen itäkoilliseen noin 12 m/s. Iltayöllä lintuja tuli lyhyen aikaa harvassa, mutta leveälti lounaasta 10-13 m/s alle 1,5 km korkeuksilla, pääasiassa edelleen koilliseen rannikon jälkeen matkaansa jatkaen.

27.2.2001
Vain lumisateet olivat vuorokauden aikana merkittävästi kaikuja aiheuttamassa.

26.2.2001
Lyhyen aikaa klo 6-7 lintuja näkyi melko runsaasti sisämaassa. Korkeus oli enimmäkseen alle puoli kilometriä ja liike itäkoilliseen 12 m/s vaiheilla.

25.2.2001
Vain muutamia lintuja näkyi liikkeellä, enimmäkseen merellä alhaalla sekä päivällä että illalla.

24.2.2001
Jonkin verran lintuja erottui aamulla heikon sateen sisälläkin liikkeellä, varsinkin matalalla Suomenlahdella. Myöhemmin lintuja ei merkittävästi enää näkynyt.

23.2.2001
Suomenlahdella lintuja näkyi aika runsaasti päivällä matalalla, edelleen kuitenkin melko vaihteleviin suuntiin liikkumassa.

22.2.2001
Matalassa lumisateessa Suomenlahdella erottui myös huomattavasti lintuja liikkeellä vaihtelevaan tapaan aamusta alkaen pitkin päivää.

21.2.2001
Aamusta alkaen lintuja näkyi runsaasti matalalla Suomenlahdella, mutta liike oli hyvin vaihtelevaa. Jonkin verran lintuja näkyi myös aamulla sadealueen jäljessä nousevan ilmaan lyhyeksi aikaa maa-alueella. Lintuja oli Suomenlahdella iltaan saakka runsaasti näkyvissä.

20.2.2001
Aamun sadealueen sisällä ja varsinkin sen jälkipuolella runsaasti lintuja näkyi liikkeellä matalalla Suomenlahdella, mutta vaihteleviin suuntiin. Näin jatkui iltaan saakka.

19.2.2001
Huomattavasti lintuja nousi aamulla maa-alueen ylle muutaman sadan metrin korkeudelle asti ja samalla Suomenlahdella alkoi olla runsaasti lintuja näkyvissä matalalla. Liike oli kuitenkin vaihtelevaa. Maa-alueen yltä linnut niukkenivat pian, mutta merialueella lintuja oli liikkeellä runsaasti myös päivällä.

18.2.2001
Sadealueen reunalla aamulla runsaasti lintuja lenteli vaihtelevasti matalalla Suomenlahden yllä. Merellä lintuja näkyi pitkin päivää hieman niukkenevasti iltayöhön saakka.

17.2.2001
Lintuja oli jonkin verran liikkeellä aamulla myös maa-alueen yllä aika vaihtelevasti. Merellä lintuja näkyi matalalla aamulla hyvinkin runsaasti ja myöhemmin päivällä edelleen melko paljon.

16.2.2001
Aamusta alkaen runsaasti lintuja oli liikkeellä matalalla Suomenlahden yllä, mutta enimmäkseen liikesuunnat olivat vaihtelevia. Meren yllä lintuja oli näkyvillä iltaan saakka.

15.2.2001
Aamuvarhaisella lintuja näkyi huomattavasti myös maa-alueen yllä jonkin aikaa tutkalla havaittavissa. Myöhemmin lintuja oli merellä matalalla liikkeellä runsaasti, mutta liike näkyi olleen sangen vaihtelevanluontoista.

14.2.2001
Lintuja näkyi aika paljon liikkeellä maa-alueen yllä sadealueiden välissä aamulla klo 7 tienoilla ja muutaman sadan metrin korkeudella saakka. Liike oli aika vaihtelevaa, mutta kauempana sisämaassa tuulen myötäisesti koilliseen 15-20 m/s luokkaa. Myöhemmin päivällä lintuja näkyi lähinnä vain merellä matalalla vaihtelevasti liikkuen, mutta paikoitellen runsaasti.

13.2.2001
Aamulla klo 7 tienoilla runsaasti lintuja näkyi parinkymmenen kilometrin päässä Helsingin luoteispuolella pääasiassa alle puolen kilomerin korkeudella, muualla maa-alueen yllä lintuja oli myös huomattavasti. Liike oli keskimäärin lounaaseen 12-15 m/s.

12.2.2001
Sateita ympäri vuorokauden kaikuja aiheuttamassa.

11.2.2001
Aamuvarhaisella lintuja oli huomattavasti ilmassa muutaman sadan metrin korkeudella saakka ja liike näytti olleen pääasiassa rannikkoa seuraillen itään 15-20 m/s. Päivällä lintuja ei juurikaan näkynyt, mutta illansuussa aika huomattavasti lintuja nousi jälleen ilmaan.

10.2.2001
Runsaasti lintuja muutti aamulla klo 8 tienoilla luoteesta 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella alle kilometrin korkeudella. Suomenlahdellekin lintuja kulki, mutta hieman niukemmin ja merkittävä osa linnuista näytti kulkeneen rannikon lähellä lounaaseen päin noin 12 ms. Myöhemmin päivällä lintuja oli edelleen huomattavasti liikkeellä, iltapäivällä sentään jo melko vähän. Illalla ja iltayöllä lintuja näkyi jälleen huomattavasti maa-alueen yllä, mutta liike näytti olleen pääosin koilliseen 15 m/s vaiheilla. Yön edetessä linnut vähenivät.

9.2.2001
Lintuja näkyi aamulla maa-alueen yllä jonkin verran liikkeellä ennen sadealuetta ja myös merellä matallalla lintuja oli aika huomattavasti näkyvissä. Illalla ja iltayöllä lintuja kulki harvassa lounaaseen rannikon tuntumassa ja merellä 1,5 km alapuolella etelälounaaseen 15-20 m/s.

8.2.2001
Merialueella lintuja näkyi aika huomattavasti liikkeellä sadealueiden välissä matalalla päiväsaikaan.

7.2.2001
Aamupäivällä sadealueen reunamilla alkoi näkyä lintuja Suomenlahdella matalalla ja myöhemmin päivällä paikallisesti aika huomattavastikin.

6.2.2001
Lumisateita yöstä alkaen runsaasti iltaan saakka eikä muita kaikuja juurikaan.

5.2.2001
Aamulla lintuja näkyi maa-alueen yllä matalalla ja paikoitellen aika runsaasti. Päivällä lintuja oli vähän erotettavissa.

4.2.2001
Laaja-alaista lumisadetta ympäri vuorokauden oli olennaisesti vain havaittavissa.

3.2.2001
Yleensä niukasti lintuja oli aamulla havaittavissa, mutta paikoin sentään runsaana joukkona matalalla ja vaihtelevasti liikkeellä maa-alueen yllä. Päivällä muutamia lintuja oli yhä erotettavissa ja myös merialueen yllä, jossa lumikuurojonot väistyivät kauemmaksi rannikolta. Illalla ja yöllä ei kuitenkaan lintuja ollut enää oikein havaittavissa.

2.2.2001
Lintuja näkyi aamulla hyvin harvassa mutta laajalla alueella liikkeellä muutaman sadan metrin korkeudella saakka,lähinnä maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa. Pääasiassa liike vaikutti olleen eteläänpäin. Merellä muodostui kylmän koillistuulen suuntaisia matalia lumikuurojonoja eikä näiden keskellä lintuja juurikaan ollut erotettavissa. Illalla ja iltayöllä lintuja näkyi uudelleen huomattavasti.

1.2.2001
Päivällä lumisateiden välillä merialueen yllä näkyi aika joukko lintuja liikkeellä, vaihtelevasti matalalla. Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi rannikon liepeillä muuttamassa alle kilometrin korkeudella lounaaseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella.

31.1.2001
Aamuvarhaisella jonkin verran lintuja nousi ilmaan maa-alueen ylle, mutta huomattavasti lintuja oli myöhemmin aamulla ja päivällä näkyvissä matalalla Suomenlahden yllä. Liike oli kuitenkin vaihtelevaa. Illansuussa jonkin verran lintuja alkoi näkyä lisäksi liikkeellä lounaaseen 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella alle kilometrin korkeudella.

30.1.2001
Päivällä lintuja näkyi matalalla merellä paikoin runsaastikin. Illansuussa eli klo 15 aikoihin huomattavasti lintuja lähti muuttamaan Suomenlahden yli etelälounaaseen ja iltayöllä sateiden vähennyttyä lintuja oli välillä melko runsaastikin Helsingin lounaispuolella muuttamassa pääosin alle 1,5 km korkeuksilla. Liike oli etelälounaaseen ja nopeus 20 m/s luokkaa.

29.1.2001
Aika huomattavasti lintuja näkyi aamun sarastaessa matalalla sekä maa- että merialueen yllä. Lännestä päin varsinkin maa-alueen ylle tulleiden sateiden edellä linnt niukenivat, mutta merialueen selkeissä kohdissa lintuja näkyi yhä jonkin verran ilmassa. Keskiyötä lähestyttäessä sää selkeni ja huomattavasti lintuja muutti Suomenlahden yli etelään 12-15 m/s kahden kilometrin korkeuden tuntumassa saakka.

28.1.2001
Lintuja oli aamulla klo 8 aikoihin liikkeellä maa-alueen yllä matalalla melko runsaasti ja liike vaikutti olleen pääasiassa itään päin 15-20 m/s. Aamupäivällä maa-alueella oli jälleen sateita, mutta merialueen yllä näkyi selkeässä säässä edelleen jonkin verran lintuja liikkeellä. Iltapäivällä ja illalla lintuja oli jälleen jonkin verran enemmän liikkeellä parinsadan metrin korkeudella asti.

27.1.2001
Lumisateita rannikolla ympäri vuorokauden.

26.1.2001
Aamulla klo 8 aikoihin lintuja näkyi liikkeellä aika huomattavasti toisaalta Helsingin luoteispuolella laajalla alueella ja toisaalta matalalla merialueella etenkin rannikon lähellä. Maa-alueella liike näytti olleen enimmäkseen itäänpäin, rannikon lähellä merellä ilmeisesti länteen.

25.1.2001
Lumisateen täyttämä päivä!

24.1.2001
Ennen päivän vahvempaa lännestä päin tullutta lumisadealuetta lintuja erottui aika huomattavasti matalalla Suomenlahdella, mutta liike näkyi olleen melko vaihtelevaa. Samoin iltapäivällä lintuja alkoi näkyä jälleen lumisateen jälkeen erityisesti merialueen yllä, jopa aika huomattaavsti pinnan lähellä.

23.1.2001
Aamulla lintuja näkyi pääasiassa meren puolella ja ilmeisesti pinnan lähellä aika huomattavasti lintuja tuli eteläkaakosta klo 8 jälkeen Suomenlahden ylikin. Illalla/iltayöllä jonkin verran lintuja näkyi merellä heikkojen sateiden jälkeen.

22.1.2001
Huomattavasti lintuja näkyi aamulla klo 8 aikaan maa-alueen yllä, erityisesti Helsingin pohjoispuolella Porkkala-Hyvinkää linjan tuntumassa sekä Porvoon seutuvilla menossa itäkoilliseen noin 15 m/s. Viime vuorokausien aamuihin verrattuna lintuja kuitenkin oli aika lailla vähemmän havaittavissa. Päivän kuluessa maa-alueen yllä lintuja ei juurikaan ollut erotettavissa, mutta sen sijaan matalalla merialueen yllä lintuja näkyi aika runsaasti liikkeellä vaihteleviin suuntiin. Iltayöllä lintuja ilmestyi vähäksi aikaa myös maa-alueen ylle jonkin verran ja Suomenlahdella parinsadan metrin korkeudella linnut näkyivät merkittävästi myös edenneen yhtenäisemmin etelälounaaseen 12-15 m/s. Myöhemmin yöllä lintuja alkoi myös merellä olla niukasti näkyvissä.

21.1.2001
Varhain aamulla klo 8 aikoihin lintuja oli lopulta runsaasti liikkeellä Helsingin pohjoispuolella maa-alueella muutaman sadan metrin korkeudella asti. Liike oli pääasiassa itäkoilliseen 13-15 m/s. Myöhemmin aamulla lintuja erottui maa-alueen yllä hyvin harvassa, mutta Suomenlahdella sekä lähellä rannikkoa että parinkymmenen kilometrin päässä kauempana merellä lintuja oli melko paljon. Liike näytti olleen merelläkin pääasiassa itäänpäin. Päivällä lintuja näkyi merellä edelleen matalalla liikkeellä, mutta melko vaihtelviin suuntiin.

20.1.2001
Lintuja näkyi aika runsaasti laajalla alueella Helsingin luoteissektorissa muutaman sadan metrin korkeudella klo 8 tienoilla aamulla. Liike oli melko vaihtelevaa, mutta ilmeisesti merkittävintä lounaaseen päin. Päivällä lintuja oli hyvin harvassa erotettavissa vielä ennen iltapäivän sadealueita.

19.1.2001
Aamulla ennen heikkoja lumisateita klo 8 aikaan sisämaassa aika runsaasti lintuja oli muutaman sadan metrin korkeuksilla menossa pääasiassa itään päin, tuulen mukana.

18.1.2001
Maa-alueen yllä lintuja oli jonkin verran havaittavissa tutkalla parinsadan metrin korkeudella saakka aamulla, hieman merkittävämmin klo 8 tienoilla. Suomenlahdella lintuja oli runsaammin ja paikoitellen ilmeisen suurissa parvissakin Helsingin edustalla, mutta myös merellä lentokorekudet olivat parinsadan metrin luokkaa enimmillään. Merellä rannikon lähellä liike näytti olleen pohjoiseen eli maalle päin 15 m/s luokkaa, mutta yleensä liikehdintä oli melko vaihtelevaa.

17.1.2001
Aamulla lintuja näkyi hyvin runsaasti varsinkin Helsingin koillispuolella klo 7.30-8.30 välillä pääasiassa alle kilometrin korkeudella. Liike oli alhaalla länsiluoteesta 15 m/s ja ylhäällä luoteesta 20 m/s luokkaa. Tilanteesta kertovaa tutkakuvaa voi myös verrata edellisaamun tilanteeseen. Myöhemmin aamulla lintuja oli lähinnä vain matalalla Suomenlahdella ja aika vaihtelevasti lentelemässä. Iltapäivällä ja illalla lintuja näkyi välillä aika runsaastikin merialueen yllä ja jossakin määrin yhtenäisemmin lentämässä matalalla.

16.1.2001
Luoteesta tuli aamulla klo 9 tienoilla melko runsaasti lintuja alle kilometrin korkeudella. Nämä erottuivat kaeumpaakin lähestymässä melko yhtenäisenä kaikualueena. Liike oli alhaalla 12-15 m/s luokkaa,mutta ylempänä parhaimmillaan 20 m/s vaiheilla. Suomenlahden yli lintuja kulki kuitenkin aika harvassa aamun ja aamupäivän aikana. Illan hämärryttyä lintuja alkoi uudelleen erottua jonkin verran etenkin Suomenlahdella parin kilometrin korkeuden tuntumassa saakka.

15.1.2001
Aika huomattavasti lintuja lähti liikkeelle Helsingin itäpuolella aamulla klo 8 aikoihin alle puolen kilometrin korkeudella. Liike vaikutti olleen pääasiassa lounaaseen 15 m/s luokkaa, mutta varsin pian lintuja oli enää hyvin harvassa näkyvissä tutkalla. Sen sijaan päivällä lintuja oli huomattavasti havaittavissa lähellä pintaa vaihtelevasti liikkeellä.

14.1.2001
Lintuja oli jonkin aikaa liikkeellä melko runsaasti maa-alueen yllä aamuvarhaisella parinsadan metrin korkeudella saakka. Edellisaamun tapaan runsaasti lintuja näkyi tutkassa klo 8 vaiheilla maa-alueen yllä, joskin hieman niukemmin. Rannikon tuntumassa liike oli lounaaseen 15 m/s luokkaa, mutta kauempana sisämaassa suunta oli vaihtelevaa ja merkittävästi myös kaakkoon päin. Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä vain matalalla Suomenlahden yllä.

13.1.2001
Varhain aamulla huomattavasti lintuja liikkui parinsadan metrin korkeudella saakka maa-alueen yllä. Liike näytti olleen pääasiassa länteen päin 15 m/s luokkaa aluksi, mutta klo 8 jälkeen runsaasti lintuja näkyi liikkeellä ja osa kulki ilmeisesti kaakkoon samanlaisella nopeudella. Korkeus oli yleensä alle puoli kilometriä ja Helsingin länsipuolella rannikolla suunta oli yhtenäisemmin lounaaseen. Myöhemmin lintuja ei tutkan mittauskorkeuksilla juurikaan ollut havaittavissa.

12.1.2001
Aamulla klo 8 jälkeen lintuja oli jonkin aikaa melko runsaasti Helsingin itäpuolella selkeällä alueella. Korkeus oli alle puoli kilometriä ja liike oli pääasiassa lounaaseen 15-20 m/s. Iltayöllä eli klo 16 jälkeen aika runsaasti lintuja lähti erityisesti Helsingin länsipuolella lounaaseen noin 20 m/s nopeudella ja alle kilometrin korkeudella. Myöhemmin yöllä linnut vähenivät.

11.1.2001
Lintuja näkyi päivällä aika runsaasti matalalla Suomenlahdella. Liikehdintä oli melko vaihtelevaa, mutta hieman oli havaittavissa yhtenäisempääkin liikettä eteläänpäin noin 15 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti rannikolta lounaaseen alle kilometrin korkeudella, Suomenlahdella 2 km tuntumassa saakka, noin 20 m/s nopeudella. Myöhemmin yöllä aika runsaasti lintuja kulki edelleen lounaaseen rannikkoa myötäillen, varsinkin Helsingin länsipuolella.

10.1.2001
Illalla lintuja alkoi lähteä lounaaseen päin 15-20 m/s alle kilometrin korkeudella pääasiassa ja alkuyöllä näitä oli liikkeellä paikallisesti runsaasti Porkkalan niemen suunnalla. Lounaasta lähestynyt sadealue näytti kumminkin hieman vähentäneen innostusta meren ylittämiseen.

9.1.2001
Aamulla ja aamupäivällä lintuja näkyi ilmassa parinsadan metrin korkeudella saakka aika huomattavasti. Merkittävin yhtenäinen liike näkyi olleen itään 15 m/s luokkaa.

8.1.2001
Lintuja lähti merkittävämmin liikkeelle vasta iltayöllä pääasiassa sisämaassa kulkeneen sadekuuroalueen eteläpuolella ja lähinnä parinsadan metrin korkeudella ainoastaan. Liike oli itäänpäin, vaihtelevaa, mutta myötätuulen siivittämänä parhaimmillaan 20 m/s luokkaa.

7.1.2001
Iltayöllä lintuja oli aika runsaasti muuttamassa alle kilometrin korkeudella, vaikka lännestä päin saapunut sadealue lopulta näkyi hillinneen Suomenlahden ylitystä. Kuitenkin huomattavasti lintuja kulki heikon sateen keskelläkin pääasiassa etelään päin 12-15 m/s.

6.1.2001
Aamulla lintuja kulki ilmassa lopulta aika huomattavasti parinsadan metrin korkeudella saakka. Yleensä liike oli vaihtelevaa, mutta ilmeisesti myös merkittävästi yhtenäistä rannikon tuntumassa lounaaseen päin noin 15 m/s. Päivällä lintuja oli vähemmän ja epämääräisemmin liikkeellä. Iltayöllä jälleen jonkin verran lintuja näkyi yhtenäisemmin matkalla länteenpäin 18 m/s luokkaan nousseella nopeudella ennen kuin sadealue peitti havaintoalueen.

5.1.2001
Lintuja ilmaantui parinsadan metrin korkeuden alapuolelle aamulla ja Suomenlahdella näitä näkyi kulkemassa myös varsin yhtenäisesti kaakkoon päin 12-15 m/s.

4.1.2001
Aamulla jonkin verran lintuja näkyi heikon sateen seassakin parinsadan metrin korkeudella saakka. Liikehdintä oli vaihtelevaa, mutta jonkin verran yhtenäisemmin rannikkoa myötäillen itäkoilliseen 12-14 m/s lentäneitä oli myös havaittavissa. Päivällä lintuja oli myös muutama havaittavissa heikon sateen sisällä pinnan lähellä.

3.1.2001
Iltayöllä eli klo 16 jälkeen lintuja oli aika huomattavasti liikkeellä varsinkin rannikon lähellä parinsadan metrin korkeudella. Merkittävintä yhtenäistä liikettä näytti olleen rannikkoa seuraillen itäkoilliseen noin 15 m/s nopeudella. Myöhemmin yöllä lintuja oli vähemmän, mutta toisaalta klo 19 jälkeen Suomenlahden yllä kaakossa hyvin harvassa parin kilometrin korkeuden tuntumassa.

2.1.2001
Lintuja oli aika huomattavasti aamulla matalalla Suomenlahden yllä ja suuresti vaihtelevasta liikehdinnästä voi nähdä jossakin määrin pyrkimystä koilliseen noin 15 m/s. Iltayöllä lintuja lähti uudelleen hieman runsaammin liikkeelle parinsadan metrin korkeudella saakka. Merkittävintä yhtenäistä liikettä oli tällöin länsilounaaseen päin rannikkoa myötäillen noin 15 m/s sekä aluksi myös Suomenlahdella ilmeisesti hitaasti kaakkoon yrittäneitäkin näkyi jonkin verran. Yöllä klo 19 jälkeen näkyi vähän aikaa myös muutama lintu lentämässä 1,5-2 km korkeudella nähtävästi kaakkoon noin 15 m/s (liikearviohan perustuu hajanaisesta joukosta mitattuihin osin ei-yksikäsitteisiin säteensuuntaisiin nopeuksiin).

1.1.2001
Iltayöllä jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä muutaman sadan metrin korkeudella ja liike näytti olleen pääasiassa lounaaseen 15 m/s luokkaa.


[kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]

Edellisten vuosien kertomuksia:

[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen