Säätutkalla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja
loppuvuosi 2010

1.2.2011 Matti Leskinen


Tuorein tarina Aikaisemmat tilanteet maalis-kesäkuu 2010


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

21.8.2010
Keskiyöllä melko paljon hyönteisiä näkyi kilometrin alapuolella kulkemassa itään päin 5-10 m/s. Maa-alueen yllä oli myös runsaasti lintuja 1,5 km alapuolella, mutta merellä harvemmassa. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut hiljalleen niukkenivat. Auringonnousun aikoihin varsinkin rannikolla nousi runsaasti hyönteisiä ilmaan alhaalla koilliseen ja ylempänä itään 7-10 m/s 700 m korkeudella asti.
Aamulla ja aamupäivällä runsaasti hyönteisiä kulki 1,5 km korkeudella asti itäkoilliseen-itään 7-12 m/s. Rullapyörteet keskittivät päivällä hyönteisiä vahvasti tuulensuuntaisiksi nauhoiksi maa-alueen puolella. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät, kun taas heikkoja sadekuurojakin kulki alueella. Illalla laajemmin sadetta tuli lännestä päin ja sateiden välissä runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle auringonlaskun tienoilla koilliseen 7-10 m/s 700 m alapuolella.
Iltayöllä hyönteisiä oli hieman yli kilometrin korkeudella saakka yhä runsaasti liikkeellä uuden sadealueen edelleä koilliseen ja myös huomattavasti lintuja nousi lentelemään 2 km alapuolella selkeän sään alueella sisämaassa.
XX*

20.8.2010
Runsaasti lintuja oli keskiyöllä liikkeellä maa-alueen yllä, mutta meren puolella enää harvassa 4 km korkeudella saakka. Lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai melko harvassa kilometrin alapuolella länteen päin. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset harvenivat hiljalleen, kunnes aamun sarastaessa alle 300 m korkeudella kulki runsaasti hyönteisiä länteen 3-5 m/s ja melko paljon lintuja muutti 1-3 km korkeudella etelään.
Aamun edetessä hyönteisiä oli niukemmin ja huomattavasti lintuja puolestaan näkyi lähtevän rannikolta Suomenlahden yli. Aamupäivällä hyönteisiä oli taas lopulta runsaasti ilmassa kilometrin alapuolella ja virtaus vei koilliseen-itäkoilliseen noin 5 m/s. Heikkoja sadekuuroja kulki alueella päivällä, mutta hyönteisiä oli yhä runsaasti ja varsinkin iltapäivällä sateiden hajaannuttua 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa aluksi pohjoiskoilliseen-koilliseen ja illemmalla koilliseen-itäkoilliseen 7-10 m/s.
Auringonlaskun aikaan hyvinkin runsaasti hyönteisiä ilmaantui puolen kilometrin alapuolelle ja myöhemmin kilometrin alapuolella hyönteisiä oli edelleen runsaasti kulkemassa itään-itäkoilliseen 5-10 m/s. Paljon lintuja oli maa-alueen yllä iltayöllä pääasiassa 1,5 km alapuolella ja merellä harvemmassa.
XX*

19.8.2010
Iltapäivällä runsaasti hyönteisiä ranikolla ja harvemmassa kauempana sisämaassa 1,5 km alapuolella. Perusvirtaus oli lounaaseen päin 4-7 m/s, mutta merituulirintaman eteläpuolella puolen kilometrin alapuolella puhalsi itäkaakosta. Illalla merituulirintama eteni parinkymmenen kilometrin päähän sisämaahan ja hyönteisiä oli lopulta lähinnä enää kilometrin alapuolella. Auringonlaskun aikaan ilmaan lähti runsaasti hyönteisiä ja nämä kulkivat sitten 1,5 km korkeudella saakka länteen-lounaaseen 5-8 m/s. Iltayöllä liikkeelle lähti jopa hyvin paljon lintuja muuttamaan etelään-eteläkaakkoon 15-20 m/s, Suomenlahdella etenkin 1,5-3 km korkeudella.
XX*

18.8.2010
Sateiden raoissa näkyi keskiyöllä melko paljon hyönteisiä kilometrin alapuolella, alhaalla länsiluoteeseen 7-10 m/s ja 0,5 km yläpuolella pohjoisluoteeseen matkaamassa. Lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä tuli tällöin myös Suomenlahden yli. Melko paljon lintujakin oli ilmassa selkeillä alueilla rannikolla pääasiassa alle 2 km korkeudella. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset vähenivät. Auringonnousun vaiheilla runsaasti hyönteisiä lähti maa-alueelta liikkeelle ja sadealueiden reunalta pääsivät vielä hyvin kulkemaan kilometrin alapuolella länsilounaaseen-länsiluoteeseen 7-10 m/s.
Sateita oli kaikuja aiheuttamassa sitten aamulla ja aamupäivällä. Iltapäivästä alkaen sadealueen häivyttyä eteläpuolelle runsaasti hyönteisiä näkyi kulkemassa länsilounaaseen-länteen 1,5 km korkeudella saakka ja illemmalla itätuuli voimistui parhaimmillaan yli 15 m/s luokkaan 400-800 m korkeudella. Illan edetessä hyönteiset lopulta alkoivat vähetä, kunnes auringonlaskun aikaan runsaasti hyönteisiä pölähti ilmaan kilometrin alapuolelle kulkemaan länteen 7-12 m/s. Iltayöllä alempaa hyönteiset niukkenivat, mutta toisaalta 1-1,5 km korkeudella isoja tai suurehkoja hyönteisiä alkoi kulkea melko taajassa. Samalla runsaasti lintuja oli muuttamassa toisaalta kilometrin alapuolella ja toisaalta 1,5-3,5 km korkeudelle keskittyen, etelään noin 12 m/s kulkien.
XX**

17.8.2010
Keskiyöllä hyönteisiä näkyi melko runsaasti kulkemassa puolen kilometrin alapuolella länteen-länsiluoteeseen 12-15 m/s. Lintuja oli 4 km korkeudella asti muuttamassa kokonaisuudessaan paljon, mutta käytännössä harvassa muuten kuin kilometrin alapuolella maa-alueen yllä. Aamuyöllä linnut niukkenivat, mutta hyönteisten vaellus jatkui enemmän itäkaakosta tulevana, jolloin myös Suomenlahden ylittäjiäkin oli kilometrin alapuolella. Auringonnousun aikaan runsaasti hyönteisiä lähti maa-alueelta, kun taas meren puolella vaellus jatkui aika lailla entisellään. Aamun edetessä hyönteiset harvenivat etenkin sisämaassa aika vähiin, kunnes aamupäivällä taas alkoi ilmaan nousta runsaasti hyönteisiä menossa kilometrin alapuolella länteen 7-10 m/s.
Iltapäivällä sadealue työntyi etelästä ja hyönteiset häipyivät. Sateiden jälkeen illalla melko paljon hyönteisiä oli jälleen menossa puolen kilometrin alapuolella länsilounaaseen-länteen 7-10 m/s ja alussa suurehkoja hyönteisiä näkyi myös 0,5-2 km korkeudella hyvin harvassa. Pienien sadekuurojen sekaan lähti runsaasti hyönteisiä auringonlaskun aikoihin länsilounaaseen-länteen ja nopeimmin 300 m korkeudella lähes 15 m/s. Iltayöllä sateita oli Helsingin pohjois-itäpuolella laajasti ja hyönteisten lisäksi ilmassa näkyi myös huomattavasti lintuja selkeän sään alueilla, etenkin länsipuolella 1-3 km korkeudella sekä pinnan lähellä.
XX**

16.8.2010
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä oli ilmassa aika yhtenäisen kaikukerroksen muodossa 1,5 km korkeudelle asti, menossa lounaaseen-länsilounaaseen 5-8 m/s. Hieman erillisempi kerros hyönteisiä kulki lisäksi 1,5-2 km korkeudella. Rullapyörteet keskittivät hyönteisiä päivällä tuulensuuntaisiin jonoihin maa-alueen yllä. Iltapäivällä merituulirintama eteni rannikolta sisämaahan keskittäen paikallisesti hyvin runsaasti hyönteisiä rannikkoa seurailleeksi nauhaksi, jonka eteläpuolella virtaus alhaalla kääntyi itäkaakosta puhaltaneeksi, parhaimmillaan noin 10 m/s 300-500 m korkeudelle. Näiden voimakkaampien pystyvirtausten nauhojen kohdilla hyönteisiä nousi 2 km korkeudelle saakka runsaasti.
Illalla hyönteiset hiljalleen vähenivät, kunnes auringonlaskun vaiheilla runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle länteen-länsilounaaseen, alhaalla noin 5 m/s ja 0,5-1 km korkeudella noin 10 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan 3 km korkeudella asti. Varsinkin rannikolla lintuja oli alussa hyvin runsaasti kilometrin alapuolella, mutta Suomenlahden yli muuttajia meni huomattavasti harvemmassa joskin paljon niitäkin.
XX*

15.8.2010
Lintujen muutto jatkui keskiyöllä ja aamuyöllä kilometrin alapuolella eteläkaakkoon. Samalla varsinkin isoja hyönteisiä näkyi harvassa tai hyvin harvassa 2 km korkeudella asti kulkemassa itäkoilliseen-itäkaakkoon, alhaalla hitaammin ja ylhäällä noin 15 m/s. Aamun lähetessä virtaus kääntyi pinnan lähellä pohjoisesta tuovaksi, linnut vähenivät, mutta toisaalta myös melko paljon lintuja lähti muuttamaan Suomenlahden yli aamun sarastaessa. Auringonnousun vaiheilla runsaasti hyönteisiä lähti maa-alueelta ylös ja kulki sitten kaakkoon-itäkaakkoon puolen kilometrin alapuolella 5-8 m/s sekä 0,5-1 km korkeudella itään-itäkoilliseen 8-12 m/s.
Aamun edetessä hyönteiset niukkeivat hiljalleen, mutta vähitellen hyönteisiä nousi jälleen runsaasti ilmaan kulkemaan eteläkaakkoon 5-8 m/s. Lisäksi kauempaa sisämaasta alkoi tulla runsaasti hyönteisiä 1-2 km korkeudella länsiluoteesta 7-10 m/s. Päivän edetessä runsaasti hyönteisiä vaelsi 1 km alapuolella eteläkaakkoon-etelään ja 1-1,5 km korkeudella kaakkoon 5-8 m/s. Illalla hyönteiskerros mataloitui hiljalleen ja virtaus vei etelään-eteläkaakkoon, auringonlaskun lähetessä parhaimmillaan 400 m korkeudella noin 10 m/s.
Auringonlaskun aikaan hyönteisten määrä myös runsastui joksikin aikaa kilometrin alapuolella. Iltayöllä puolestaan runsaasti lintuja alkoi muuttaa etelään 2,5 km korkeudella saakka 14-17 m/s. Hyönteisiä vaelsi edelleen myös runsaasti ja etenkin alhaalla noin 300 m korkeudella vahvimmassa virtauksessa lounaaseen päin noin 15 m/s.
XX*

14.8.2010
Keskiyön aikaan melko paljon hyönteisiä tuli etelästä-eteläkaakosta kilometrin alapuolella 7-10 m/s ja hyvin harvassa näkyi isoja hyönteisiä matkaamassa ylempänä 2 km korkeudella saakka. Lintuja oli samaan aikaan melko runsaasti liikkeellä maa-alueen puolella, mutta huomattavasti harvemmassa meren yllä, rannikolla lintuja oli taajimmassa ja aina 3 km korkeudelle asti. Linnut niukkenivat aamuyöllä ja myös hyönteisten vaellus keskittyi puolen kilometrin alapuolelle. Auringonnousun aikaan runsaasti hyönteisiä lähti ilmaan maa-alueelta ja kulki 1,2 km alapuolella pohjoiseen noin 10 m/s ja aamun edetessä Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti hyönteisiä vastaavasti, joskin sadekuurojen keralla, Virtaus oli etelästä 10 m/s luokkaa ja nopeimmillaan vain parinsadan metrin korkeudella 12 m/s.
Aamupäivällä voimakkaita sadekuuroja kulki alueen yli, mutta näiden väleissä näkyi myös melko paljon hyönteisiä 2 km alapuolella tulossa edelleen etelästä. Sadealueen jälkipuolella hyönteisiä lähti luultavasti maa-alueelta runsaasti matkaan kulkemaan kilometrin alapuolella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 7-10 m/s. Päivän edetessä alhaalla virtaus kääntyi idästä tulleeksi ja siinä kulki melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella 5-10 m/s, mutta ylempänä 1-2 km korkeudella isoja tai suurehkoja hyönteisiä tuli yhä harvassa etelästä 10-12 m/s
Puolenpäivän aikoihin sisämaassa oli voimakkaista sadekuuroja, mutta näiden reunoilla ja eteläpuolella oli myös jopa runsaasti hyönteisiä 1-2,3 km korkeudella tulossa etelästä parhaimmillaan noin 15 m/s. Iltapäivällä sadekuuroja kulki edelleen alueen yli ja hyönteisiä näkyi näiden väleissä liikkeellä melko runsaasti, alhaalla idästä-itäkaakosta sekä ylempänä etelästä 10-12 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät, kunnes taas auringonlaskun aikaan ilmaan lähti runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella koilliseen-itäkoilliseen 5-8 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti myös muuttamaan kilometrin alapuolella ja harvemmassa ylempänä 2 km korkeudella saakka kaakkoon päin noin 15 m/s.
XX**

13.8.2010
Runsaasti lintuja näkyi keskiyön aikaan maa-alueella 1,5 km alapuolella liikkeellä aika vaihtelevasti, mutta yleisimmin etelälounaaseen-etelään 10-13 m/s. Lintuja näkyi harvassa ylempänä 3 km korkeudella asti, mutta meren puolella lintuja oli vähänlaisesti ja pääasiassa pinnan lähellä lentelemässä. Hyönteisiä näkyi lintujen välissä maa-alueen ylläkin ja meren puolella melko paljon puolen kilometrin alapuolella kulkemassa länsiluoteeseen-luoteeseen sekä lähinnä isoja tai suurehkoja ylempänä 1,5 km korkeudella asti tulossa etelästä 7-10 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät ja myös hyönteisvaellusta kaakosta päin häiritsivät heikot hajanaiset sateet.
Auringonnousun aikoihin runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta ja kulki 1,5 km korkeuden tuntumassa asti luoteeseen-pohjoisluoteeseen 6-9 m/s. Samaan aikaan vaellus jatkui edelleen Suomenlahden yli kaakosta-eteläkaakosta lähinnä isojen tai suurehkojen hyönteisten tullessa harvassa aina 2,5 km korkeudella saakka. Aamulla sisämaassa hyönteiset väheivät joksikin aikaa, kun taas Suomenlahden yli vaeltajia tuli kilometrin alapuolella runsaasti, osin sadekuurojen välissä, eteläkaakosta-etelästä 6-9 m/s. Sadekuurojen jälkeen aamupäivällä maa-alueelta lähti lopulta runsaasti hyönteisiä ilmaan 1,5 km korkeudelle saakka virtauksen viedessä länsiluoteeseen-luoteeseen 7-10 m/s, kun taas meren yli tulleet vaeltajat harventuivat.
Iltapäivällä Suomenlahden yli tuli muutaman tunnin ajan runsaasti hyönteisiä etenkin 0,5-1 km korkeudella aluksi eteläkaakosta ja myöhemmin kaakosta ja itäkaakosta noin 8 m/s. Illalla itätuuli rannikolla voimistui noin 300 m korkeudella parhaimmillaan 15 m/s luokkaan ja puolen kilometrin alapuolella kulki tällöin edelleen runsaasti hyönteisiä länteen päin, kun taas ylempänä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli melko harvassa tai harvassa 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa luoteeseen.
Auringonlaskun aikoihin runsaasti hyönteisiä nousi maa-alueelta kulkemaan kilometrin alapuolella länsiluoteeseen-luoteeseen 10-15 m/s. Alkuyöllä hyönteiset vähenivät, mutta lintuja lähti runsaasti muuttamaan eteläkaakkoon 10-13 m/s pääasiassa 2 km alapuolella.
XX**

12.8.2010
Runsaasti lintuja muutti maa-alueen yllä keskiyöllä 1,5 km korkeudella saakka. Merellä muuttajia oli niukemmassa ja pääasiassa kahdessa kerroksessa eli 0,5 km alapuolella sekä 1-2,5 km korkeudella. Muutto kulki keskimäärin kaakkoon-eteläkaakkoon 10 m/s luokkaa. Lintujen välissä näkyi myös isoja tai suurehkoja hyönteisiä harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km alapuolella menossa itään päin noin 10 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät ja hieman ennen auringonnousua häipyivät aika vähiin. Auringonnousun tienoilla paljon hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta ja kulki kilometrin alapuolella alhaalla luoteeseen noin 5 m/s ja ylempänä pohjoiseen 4-7 m/s.
Hyönteiset vähenivät aamulla maa-alueella, mutta toisaalta myös Suomenlahden yli tuli melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kaakosta-eteläkaakosta noin 5 m/s. Aamupäivällä heikkoja sateita kulki Suomenlahden yli koilliseen päin ja näiden jälkipuolella hyönteisiä tuli melko runsaasti hieman yli kilometrin korkeudella asti. Luultavasti alapilvien pyyhkäistyminen samalla pois tämän jälkeen nostatti Suomen maa-alueellakin sitten runsaasti hyönteisiä ilmaan kulkemaan länteen-länsiluoteeseen 7-10 m/s kilometrin alapuolella. Lisäksi isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli kulussa 1-2 km korkeudella harvassa tai hyvin harvassa.
Keskipäivään tultaessa heikkoja sadealueita tuli Suomenlahden yli ja sateiden etupuolella myös melko paljon hyönteisiä lähinnä 0,5-1,5 km korkeudella tuli etelästä noin 5 m/s. Iltapäivällä virtaus rannikolla vahvistui puolen kilometrin alapuolella idästä-kaakosta kuljettaen melko paljon hyönteisiä, kun taas ylempänä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa menossa puolestaan itäkoilliseen nopeuden ollessa 7-10 m/s.
Sadealue tuli illalla Suomenlahden yli etelästä ja tämän etupuolella ilemeisesti puuskarintaman tapainen olio keskitti hyönteisiäkin runsaasti ja kantoi niin myös Suomenlahden yli kilometrin alapuolella. Auringonlaskun tienoilla maa-alueelta lähti runsaasti hyönteisiä ja kulki pääosin 800 m alapuolella alhaalla länsilounaaseen-länteen 3-6 m/s ja ylempänä luoteeseen-pohjoiseen noin 7 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan etelään 7-10 m/s 3 km korkeudella asti. Vielä lintujen välissä pystyi erottamaan melko paljon hyönteisiäkin kulkemassa puolen kilometrin alapuolella lounaaseen-luoteeseen noin 7 m/s.
XX**

11.8.2010
Keskiyötä ennen melko runsaasti lintuja näkyi muuttamassa Suomenlahden yli 1-3 km korkeudella eteläkaakkoon 10-13 m/s, mutta keskiyöllä lintuja näkyi enää harvassa ja kilometrin alapuolella puolestaan lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli melko harvassa tai harvassa matkaamassa itäkoilliseen-itään noin 10 m/s. Aamuyöllä heikkoa sadetta ilmaantui lännestä ja hyönteiset niukkenivat. Auringonnousun aikaan sen sijaan runsaasti hyönteisiä pääsi taas ilmaan sateiden väleissä kulkemaan 800 m alapuolella itäkoilliseen 10-13 m/s. Samalla heikon ja matalan sateiden pilven yllä 2-2,5 km korkeudella näkyi myös isoja hyönteisiä hyvin harvassa jatkamassa vaellusta niinikään itäkoilliseen.
Aamulla sateiden väistyttyä runsaasti hyönteisiä pölähti taas ilmaan kulkemaan pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella itäkoilliseen, mutta aamupäivällä hyönteiset sitten harvenivat. Keskipäivällä hyönteisiä alkoi jälleen näkyä melko runsaasti etenkin rannikon tuntumassa hieman yli kilometrin korkeudella asti virtauksen viedessä itäkoilliseen 7-10 m/s. Iltapäivällä ja illalla hyönteisiä oli runsaammin myös kauempana sisämaassa ja 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa.
Runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle auringonlaskun aikaan kilometrin alapuolella virtauksen viedessä edelleen itään-itäkoilliseen 5-8 m/s. Iltayöllä lähti sen jälkeen runsaasti lintuja muuttamaan pääasiassa 2 km alapuolella eteläkaakkoon 10-13 m/s.
XX*

10.8.2010
Hyönteisvaellus lounaasta jatkui keskiyöllä, mutta alkuyöstä heikentyneenä kilometrin alapuolella. Sateita oli myös runsaammin häiritsemässä aamuyöllä ja sateiden väleissä näkyi lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä melko harvassa kilometrin alapuolella tulossa lounaasta noin 13 m/s. Auringonnousun aikaan maa-alueelta lähti runsaasti hyönteisiä liikkeelle sadealueen raoissa puolen kilometrin korkeudella saakka koilliseen noin 10 m/s, mutta sateet olivat sittemmin aamulla ja päivällä tärkeimpiä kaikujen aiheuttajia. Samalla virtaus kääntyi aika lailla rannikon suuntaan itäkoilliseen vieväksi eikä Suomenlahden yli vaeltajia enää tullut.
Illalla hyönteiset hiljalleen runsastuivat kilometrin alapuolella ja rullapyörteet keskittivät niitä tuulensuuntaisiksi jonoiksi alhaalla. Myös lintuja keskittyi puolen kilometrin alapuolelle samaisiin jonoihin. Auringonlaskun tienoilla runsaastui hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta kilometrin alapuolella kulkemaan itäkoilliseen 10-13 m/s. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä alkoi myös näkyä ylempänä harvassa tai hyvin harvassa pääasiassa 2 km alapuolella.
XX**

9.8.2010
Melko runsaasti varsinkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä alhaalla pohjoiseen ja ylempänä 1,2 km korkeudella asti koilliseen 10-13 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä oli harvassa tai hyvin harvassa liikkeellä 1,2-1,8 km korkeudella etelästä ja huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä 2 km alapuolella. Aamuyöllä hyönteiset vähän niukkenivat ja alhaalla virtaus kääntyi enemmän lounaasta ja ylempänä etelästä tulleeksi. Auringonnousun lähellä runsaasti hyönteisiä lähti ilmaan maa-alueelta virtauksen viedessä pinnan lähellä itään ja ylempänä itäkoilliseen-koilliseen, nopeimmin 0,5-1 km korkeudella 10-13 m/s.
Aamun edetessä runsaasti hyönteisiä tuli 0,5-1,5 km korkudella lounaasta 12-15 m/s ja sisämaassa puolestaan hyönteiset niukkenivat auringonnousun ajoista. Sadekuuroja alkoi näkyä aamupäivällä ja myös lounaasta tulleet hyönteisvaeltajat vähenivät tai etupäässä jatkoivat kauemmas koilliseen. Kuitenkin vielä ennen puoltapäivää paljon hyönteisiä tuli jälleen lounaasta sadekuurojen väleissäkin 1,5 km alapuolella ja sisämaassa puolestaan hyönteisiä keskittyi rullapyörteiden mukana tuulensuuntaisiksi nauhoiksi, joihin myös löysi tiensä runsaasti lintuja.
Iltapäivällä ja illalla hyönteisvaellus jatkui lounaasta, välillä hieman heikentyen ja välillä sadekuurojen häiritessä. Nopeus oli parhaimmillaan 20 m/s luokkaa 0,5-1 km korkeudella. Auringonlaskun aikaan jopa hyvin paljon hyönteisä lähti liikkeelle maa-alueelta ja iltayöllä Suomen puolella vaeltajien niukennuttua Suomenlahden yli alkoi tulla puolestaan runsaammin hyönteisiä lounaasta 12-15 m/s kilometrin alapuolella. Samalla myös huomattavasti lintuja ilmaantui lentelemään 2 km alapuolelle.
XX**

8.8.2010
Isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä melko harvassa 0,5-2,5 km korkeudella etelälounaasta-etelästä 10-13 m/s ja puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä tuli hieman runsaammin etelästä. Huomattavasti lintuja näkyi myös ilmassa lähinnä maa-alueen yllä 2 km alapuolella. Aamuyöllä hyönteisten vaellus kääntyi hieman enemmän lounaasta tulleeksi ja 0,5-1 km korkeudella hyönteiset lisääntyivät kun taas ylempänä harvenivat jonkin verran. Aamun lähestyessä hyönteiset kauttaaltaan niukkenivat hieman, mutta auringonnousun aikaan runsaasti hyönteisiä nousi ilmaan maa-alueelta kulkemaan pohjoiseen päin. Nopeinta liike oli tällöin parinsadan metrin korkeudella 10 m/s ja kilometrin yläpuolella yli 15 m/s.
Aamun edetessä hyönteiset vähenivät aika nopeaan tutkan mittausalueelta, kun tuuli kantoi ne kauemmas sisämaahan 1,5 km alapuolella. Kuitenkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä vaelsi harvassa tai melko harvassa 2,5 km korkeudella asti ja päivän edetessä Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti hyönteisiä 1,5-2,5 km korkeudella sadekuurojen väleissäkin. Päivällä sateiden myötä hyönteisiä oli välillä niukemmin, mutta selkeämmässä säässä ajoittain runsaasti hyönteisiä tuli 2,5 km korkeudella asti virtauksen ollessa alhaalla idästä-kaakosta 7-10 m/s ja puolen kilometrin yläpuolella itäkaakosta-etelästä voimakasta 12-17 m/s.
Iltapäivällä virtaus kääntyi länsilounaasta tulleeksi 7-10 m/s ja melko paljon hyönteisiä kulki sen mukana pääasiassa kilometrin alapuolella. Ylempänä jatkui enemmän eteläisempi virtaus ja lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa 1-1,5 km korkeudella tulossa Suomenlahden yli edelleen. Voimakas ukkoskuuroalue iski Helsingin seudulle iltamyöhällä ja tämän etupuolella näkyi hyönteisiä vielä melko paljon itään päin kulkemassa.
Sadealueen jälkipuolella hyönteisiä oli alkuyöllä puolen kilometrin alapuolella runsaasti kulkemassa alhaalla pohjoiskoilliseen noin 7 m/s ja isoja sekä suurehkoja hyönteisiä kullki harvemmassa 2 km korkeudella asti itäkoilliseen 10-15 m/s. Yön edetessä melko paljon lintuja näkyi myös liikkeellä kilometrin alapuolella ja Suomenlahdella etelään päin kulkemassa. Ylempänä Suomenlahden yli virtaus alkoi jälleen tuoda isoja tai suurehkoja hyönteisiä 2,5 km korkeudella asti melko harvassa tai harvassa.
XX**

7.8.2010
Melko runsaasti lintuja kulki keskiyöllä pääasiassa 1,5 km alapuolella maa-alueen yllä ja alempana merellä. Hyönteisiä näkyi lintujen välissä edelleen melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja lisäksi isoja tai suurehkoja hyönteisiä harvassa tai hyvin harvassa 2 km korkeudella asti. Linnut häipyivät vähiin hyvissä ajoin ennen auringonnousua, jolloin hyönteiset jatkoivat ja näyttivät myös tutkalle selvän liikkeensä alhaalla pohjoiskoillisesta 3-6 m/s ja ylempänä koillisesta pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulkiessaan.
Auringonnousun aikaan runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta 0,5 km alapuolella lounaaseen ja 0,5-1,5 km korkeudella länteen 5-10 m/s. Aamupäivällä isoja tai suurehkoja hyönteisiä ilmaantui melko harvassa kulkemaan 1,5-2,5 km korkeudella länteen-länsilounaaseen noin 10 m/s. Päivän edetessä hyönteiset hieman väheivät välillä, mutta iltapäivällä ylempänä isoja tai suurehkoja hyönteisiä alkoi näkyä runsaammin samalla kun virtaus kääntyi etelänpuolelta tuovaksi 6-9 m/s.
Iltapäivän sadekuurojen edellä virtaus toi Suomenlahden yli etelänpuolelta melko paljon hyönteisiä ja sateiden jälkeen puolestaan vaellus jatkui aika vahvana kaakon-etelän suunnasta 7-10 m/s 0,5-2 km korkeudella lähinnä isojen ja suurehkojen hyönteisten osalta. Pinnan lähellä virtaus oli idästä-itäkoillisesta. Illalla hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun aikaan taas paljon hyönteisiä lähti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella maa-alueella kulkemaan alhaalla länteen noin 5 m/s ja ylempänä luoteeseen 10 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Iltayöllä melko runsaasti hyönteisiä alkoi tulla etelästä-etelälounaasta Suomenlahden yli ja parhaimmillaan 200-400 m korkeudella 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Samalla myös melko paljon lintuja oli liikkeellä ensisijassa maa-alueen yllä 3 km korkeudella saakka.
XX**

6.8.2010
Keskiyöllä etenkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi melko runsaasti matkaamassa parissa aika eriytyneessä kerroksessa 1,5 km alapuolella. Virtaus oli parinsadan metrin yläpuolella pohjoiskoillisesta-koillisesta 6-9 m/s ja pinnan lähellä luoteesta 5 m/s luokkaa. Lisäksi melko paljon lintuja oli liikkeellä pääasiassa 2 km alapuolella ja niukemmassa meren puolella muuttamassa etelään päin. Aamuyöllä hyönteiset hiljalleen vähenivät ja auringonnousun tienoilla sisämaassa hyönteisiä ei juurikaan erottunut ilmassa. Sen sijaan rannikolla hyönteisiä oli aamuvarhaisellakin jonkin aikaa vielä melko runsaasti liikkeellä koillisesta-itäkoillisesta 3-6 m/s tulleessa virtauksessa puolen kilometrin alapuolella.
Aamun edetessä isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 3 km korkeuden tienoilla koilliseen päin menossa pari tuntia ja lintuja näkyi ilmeisesti muuttamassa merellä 2-3 km korkeudelle nousten. Aamupäivällä hyönteisiä lähti lopulta runsaasti liikkeelle maa-alueelta länteen päin 3-5 m/s kilometrin alapuolella. Sisämaassa rullapyörteet tai enemmän solukkomaisesti järjestynyt pystyliike keskitti hyönteisiä päivällä ja virtaus jatkui idästä-itäkoillisesta, iltapäivällä virtaus oli voimakkainta puolen kilometrin korkeudella 10 m/s luokkaa.
Illalla hyönteiset vähenivät hiljalleen, kunnes auringonlaskun aikaan runsaasti hyönteisiä lähti maa-alueelta kulkemaan länteen-länsiluoteeseen kilometrin alapuolella 5-8 m/s. Iltayöllä puolestaan paljon lintuja lähti muuttamaan ja Suomenlahden puolella lintuja meni 0,5-1,5 km korkeudella etelään noin 12 m/s.
XX**

5.8.2010
Melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä keskiyöllä kilometrin alapuolella itään-itäkoilliseen 5-10 m/s. Lintuja näkyi tätä ennen myös melko paljon Suomenlahden puolella menossa rannikolta etelään päin. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja aamulla sadealueen edellä lähinnä vain isoja tai suurehkoja hyönteisiä erottui liikkeellä kilometrin alapuolella menossa itään päin.
Sadealueen jälkeen iltapäivällä melko runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle pohjoisesta-pohjoisluoteesta 3-7 m/s puhaltaneessa tuulessa ja rannikolla ehti vielä merituuli kääntää virtauksen alhaalla etelän puolelta tulleeksi. Merituulirintaman kohdalle kertyi myös paikoin runsaasti lintuja ja hyönteisiä alkoi olla runsaimmin toisaalta pinnan lähellä ja toisaalta 1-1,5 km korkeudella.
Auringonlaskun aikaan ilmaan pölähti runsaasti hyönteisiä maa-alueella ja merituulen rippeiden ulkopuolella virtaus kuljetti niitä 1,5 km alapuolella etelälounaaseen 3-8 m/s. Iltayöllä ilmaan nousi myös melko paljon lintuja muuttamaan etelään noin 15 m/s 2 km alapuolella.
XX*

4.8.2010
Läntisen sadealueen reunalla kulki keskiyöllä runsaasti hyönteisiä kaakkosta-eteläkaakosta pääosin puolen kilometrin alapuolella ja parhaimmillaan 300 m korkeuden tienoilla noin 18 m/s. Aamuyöllä sadekuurojakin kulki alueella, mutta hyönteisiä tuli hieman runsaammin samalla etelästä hieman yli kilometrin korkeudella saakka. Auringonnousun lähetessä hyönteiset hiljalleen vähenivät, kunnes aamuvarhaisella runsaasti hyönteisiä tuli taas Suomenlahden yli toisaalta puolen kilometrin alapuolella ja etenkin 1-2 km korkeudella. Alhaalla virtaus oli voimakkaimmillaan 18 m/s luokkaa.
Aamulla hyönteiset hieman vähenivät, mutta päivän kuluessa vaellus etelästä-etelälounaasta Suomenlahden yli vahvistui uudelleen ja varsinkin 1-2 km korkeudella, jossa myös virtaus voimistui yli 20 m/s. Iltapäivällä hyönteiset nopeasti kuitenkin hiipuivat ja lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi kilometrin alapuolella melko harvassa kulkemassa koilliseen-itäkoilliseen 12-17 m/s. Puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli edelleen melko runsaasti ja rullapyörteiden tuulensuuntaisissa nauhoissa keskittyneinä.
Auringonlaskun aikaan hyönteisiä pölähti taas runsaasti ilmaan maa-alueilta ja iltayöllä niitä kulki pääasiassa kilometrin alapuolella itäkoilliseen virtauksen vähitellen hidastuessa 15 m/s alle. Isoja hyönteisiä näkyi lisäksi harvassa kulkemassa 1-2 km korkeudella ja myös melko paljon lintuja ilmaantui lentelemään lähinnä Suomenlahdelle 2 km alapuolelle.
XX**


[maalis-kesäkuu 2009] [heinä-marraskuu 2009]
[helmi-toukokuu 2008] [kesä-joulukuu 2008]
[maalis-toukokuu 2007] [kesä-joulukuu 2007]
[huhti-toukokuu 2005]

Edellisten vuosien kertomuksia Porthanian tutkalta:

[tammi-toukokuu 2003] [kesä-elokuu 2003] [syys-joulukuu 2003] [tammi-maaliskuu 2004]
[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]
[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen
ilmakehätieteiden osasto