Säätutkalla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja
maalis-toukokuussa 2007

26.2.2008
Matti Leskinen

kesä-joulukuu 2007


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

31.5.2007
Lintuja näkyi keskiyön aikaan harvassa 3 km alapuolella aika vaihtelevasti lentelemässä. Aamupäivällä isoja tai suurehkoja hyönteisiä alkoi näkyä maa-alueen yllä harvassa etenkin 1 ja 2 km korkeuksien vaiheilla, myöhemmin ilmeisen pilvikerroksen yllä 1,5 km korkeudella sekä hyvin harvassa 3 km korkeudella saakka ylempänä. Virtaus oli pohjoisesta 5-8 m/s.
Illalla pohjoisen puolelta sadekuurojen jäljessä sään selkeytymiseen näkyi liittyvän runsaasti pieniä hyönteisiä tulossa kilometrin alapuolella idästä/itäkoillisesta nopeimmillaan noin 20 m/s puolen kilometrin korkeudella.
XX*

30.5.2007
Hyönteisvaellus jatkui vahvana keskiyöllä erityisesti 0,5-1,5 km korkeudella itäkaakosta/kaakosta, nopeimmillaan noin 17 m/s itäkaakosta 600 m korkeudella. Lintuja oli huomattavasti muuttamassa 1,5-2,5 km korkeudella pohjoiseen noin 22 m/s. Sateita tuli aamuyöllä etelästä, mutta hyönteisten vaellus jatkui näiden jälkeen 1,5 km alapuolella melko runsaana, pinnan lähellä idästä ja ylempänä kaakosta/eteläkaakosta. Lintuja näkyi hyvin harvassa, mutta 5 km korkeudella saakka.
Itäpuolelle tulleiden sadekuurojen rinnalla aamulla hyönteisiä tuli runsaasti itäkaakosta/kaakosta, parhaimmillaan puolen kilometrin korkeudella noin 12 m/s. Runsaimmin hyönteisiä kulki kilometrin alapuolella, mutta harvemmassa kahden kilometrin korkeudella saakka. Isoja hyönteisiä näkyi lisäksi harvassa 3 km korkeuden tienoilla menossa luoteeseen noin 13 m/s.
Aamupäivällä hyönteisiä oli jonkin verran harvemmassa, kunnes ennen päivän laajempia sateita hyönteisiä tuli taas jonkin aikaa runsaammin. Myös alun hajanaisempien sateiden välissä hyönteisiä näkyi liikkeellä itäkaakosta/kaakosta 1,5 km alapuolella.
Loppupäivästä ja illalla lähinnä sateita oli kaikuja aiheuttamassa.
XX**

29.5.2007
Lintuja näkyi keskiyöllä melko paljon muuttamassa pääosin 1-2 km korkeudella koilliseen 17-20 m/s. Hyönteisten määrä oli hiven hiipunut yön kuluessa, mutta varsinkin puolen kilometrin alapuolella ja 1-1,5 km korkeudella näitä näkyi yhä melko runsaasti. Aamuyöllä hyönteiset hiljalleen edelleen vähenivät.
Aamulla sadekuurojakin kulki etelästä pohjoiseen alueen yli. Tämän jälkipuolella isoja hyönteisiä näkyi melko taajassa 2-2,5 km korkeudella kulkemassa pohjoiskoilliseen noin 8 m/s. Alempana hyönteisten määrä kasvoi päivän edetessä. Pinnan lähellä virtaus oli itäkoillisesta/idästä ja maksimi noin 400 m korkeudella 12 m/s luokkaa ja hyönteisiä oli hyvin runsaasti. hyönteisiä oli hieman harvemmassa 2 km korkeudella saakka ja virtaus oli kaakosta 7-9 m/s.
Päivällä hyönteisiä tuli vahvasti 2 km korkeudella saakka ja ylempänä vielä isoja hyönteisiä harvassa 2-3 km välillä. Virtaus oli puolen kilometrin alapuolella idästä ja ylempänä kaakosta 10-13 m/s. Illalla maksimituuli ja myös taajin hyönteiskerros oli 500 m korkeudella, virtaus idästä oli 17 m/s luokkaa. Alempana tuuli kääntyi koillistuuleksi ja ylempänä kaakkoistuuleksi. Yläkerroksessa 1-2 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi olla enää melko tiheässä, kun taas kilometrin alapuolella kaiku oli olennaisesti yhtenäistä.
Iltayöllä myös huomattavasti lintuja lähti liikkelle.
XX**

28.5.2007
Hyönteisvaellus jatkui keskiyöllä vahvana noin kilometrin paksuisessa kerroksessa sadekuurojen jälkeen, pinnan lähellä virtaus oli idästä ja kerroksen yläosassa etelästä ja nopeimmillaan parinsadan metrin korkeudella 9 m/s luokkaa. Aamun lähetessä itävirtaus pinnan lähellä voimistui 13 m/s tasolle itäkoillisesta 200 m korkeudella. Melko paljon lintuja muutti 1-2 km korkeudella pohjoiskoilliseen 18-21 m/s yön kuluessa.
Aamun sadekuurojen edellä hyönteisiä oli niukemmin ilmassa, mutta toisaalta meren yli hyönteisiä tuli runsaasti kilometrin alapuolella sateiden välissä aamun edetessä etelästä/eteläkaakosta ja kilometrin korkeudella nopsimmin noin 12 m/s. Aamupäivällä sään seljettyä hyvin runsaasti hyönteisiä oli kilometrin korkeudella asti kulkemassa etelästä 7-12 m/s sekä hieman harvemmassa 2 km korkeudella asti, jossa virtaus etelälounaasta oli 17 m/s luokkaa. Meren yllä vahva hyönteiskerros muodotui myös 2-2,5 km korkeudelle, kun taas pinnan lähellä hyönteisiä näkyi heikommin.
Keskipäivällä hyönteisiä oli hyvin runsasti lähes yhtenäisenä kaikukerroksena 1,5 km korkeudelle saakka, myös meren puolella kilometrin alapuolella. Pinnan lähellä virtaus oli kääntynyt idästä tulevaksi ja noin kilometrin korkeudella tuuli oli etelästä. Illalla idän puolella kulki kuurojono pohjoiseen päin ja hyönteisiä oli runsaasti toisaalta puolen kilometrin alapuolella tulossa kaakosta ja toisaalta 1-1,5 km korkeudella etelälounaasta/lounaasta. Ylemmässä kerroksessa suuntautuminen lounas-koillinen akselin mukaan näytti yleiseltä.
Hyönteisiä oli iltayöllä edelleen runsaasti liikkeellä, eniten toisaalta puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta 1-1,5 km korkeudella. Virtaus oli alhaalla eteläkaakosta 5-7 m/s ja ylempänä etelälounaasta 7-10 m/s. Mukaan lähti myös melko paljon lintuja koilliseen.
XX**

27.5.2007
Keskiyöllä melko runsaasti lintuja näkyi muuttamasa varsinkin 1,5-3 km korkeudella koilliseen 18-22 m/s. Yöhyönteisiä kulki pääasiassa puolen kilometrin korkeuden vaiheilla itään 5-8 m/s. Yön edetessä hyönteiset häipyivät ja niukentuneet linnut muuttivat pääasiassa 1,5 km alapuolella. Aamuvarhaisella suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itään ja jonkin verran lintujakin oli liikkeellä.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi nousta runsaammin ilmaan virtauksen mukana pohjoiseen/koilliseen 5-8 m/s. Pian sisämaassa oli runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella ja Viron puolelta hyönteisiä alkoi tulla myös Suomenlahden yli, ensimmäisenä isoja tai suurehkoja hyönteisiä noin kilometrin korkeudella melko harvassa etelästä noin 6 m/s.
Päivällä hyvin paljon hyönteisiä oli liikkeellä ja harvenavasti 2 km korkeudelle saakka yhtenäisenä kerroksena sisämaassa. Suomenlahden yli vaellus oli voimakasta etelästä/etelälounaasta 4-7 m/s 1,5 km alapuolella, ylempänä virtaus oli lounaasta ja voimistui 10 m/s luokkaan ja siinä kulki lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä 2-3 km korkeudella myös tiheässä. Alempi virtaus kääntyi iltapäivään tultaessa kaakosta/eteläkaakosta tulleeksi säilyen noin 5 m/s luokassa.
Iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella virtaus kääntyi edelleen idästä tulevaksi ja maksimi parinsadanmetrin korkeudella oli 8 m/s luokkaa. Ylempänä virtaus kääntyi kilometrin korkeudelle noustaessa etelälounaasta tulleeksi ja siitä ylemmäs nopeus myös kasvoi, kahden kilometrin korkeudella virtaus koilliseen oli 10 m/s vaiheilla. Yleensä hyönteiset vähenivät iltapäivän aikana, mutta runsaasti hyönteisiä matkasi edelleen kilometrin alapuolella. Illalla hyönteisiä keskittyi noin puolen kilometrin korkeudelle erityisesti, suurinpiirtein nopeimman itätuulen tasolla.
Iltamyöhällä ja alkuyöstä sadekuuroja oli alueella, näiden jälkipuolella selkeässä ilmassa vaellus jatkui kilometrin alapuolella Suomenlahdella.
XX**

26.5.2007
Runsaasti hyönteisiä kulki lounaasta keskiyöllä pääasiassa kilometrin alapuolella 9-12 m/s ja myös huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä samassa kerroksessa. Sadealueiden välissäkin hyönteisiä näkyi kulkemassa.
Aamulla sadealueen eteläpuolella hyönteisiä tuli runsaasti luonaasta 1-1,5 km korkeudella 15-18 m/s sekä niukemmin lähempänä pintaa etelästä/etelälounaasta 5-8 m/s. Päivällä sadealueet olivat jonkin aikaa laajoja, mutta näidenkin välissä hyönteisvaellus jatkui vahvana. Iltapäivällä sadealueen jälkipuolella lounaasta tuli edelleen runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella ja isoja hyönteisiä 2-4 km korkeudella melko harvassa. Nopeus oli 10 m/s luokkaa ja ylimmässä kerroksessa suuntautuminen oli etelälounas-pohjoiskoillinen akselin mukaista.
Sisämaassa hyönteiset niukkenivat illan lähetessä, mutta merellä varsinkin kilometrin korkeudella näitä näkyi edelleen melko paljon. Myöhään illalla virtaus oli lännestä ja lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi muutamassa kerroksessa 1,5 km alapuolella melko tiheässä. Iltayöllä hyönteisiä oli niukemmin ja lintuja lähti muuttamaan melko runsaasti noin 15 m/s koilliseen päin 3 km korkeudella saakka.
XX**

25.5.2007
Melko paljon lintuja muutti keskiyöllä kilometrin alapuolella koilliseen sadalueen etelä-/lounaispuolella. Hyönteisiä näkyi lisäksi kulkemassa melko runsaasti 500-1000 m korkeudella itään noin 10 m/s.
Aamulla niin lintujen kuin hyönteisten osalta oli aika hiljaista. Ehkä iosja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa 2-3 km korkeudella ilmeisesti pilvikerrosten yllä menossa itään yli 20 m/s virtauksessa.
Päivällä oli tihkusateistakin, mutta myöhään iltapäivällä noin 1,5 km korkeudella oli liikkeellä melko tiuhassa isoja hyönteisiä itäkoilliseen, ilmeisen selvästi länsi-itä akselin mukaan suuntautuen. Illalla melko paljon lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki kilometrin alapuolella lounaasta 12-17 m/s, myös Suomenlahden yli ja etelä-pohjoinen akselin mukainen suuntautuminen näytti yleiseltä.
Iltayöllä hyönteisten tulo lounaasta jatkui ja lisäksi melko runsaasti lintuja lähti muuttamaan koilliseen.
XX**

24.5.2007
Keskiyöllä runsaasti lintuja oli Suomen puolella pääasiassa 1-2 km korkeudella menossa pohjoiseen noin 10 m/s. Suomenlahdella lintuja tuli selvästi niukemmin. Pieniä yöhyönteisiä oli ilmeisesti paljon kulkemassa 300-700 m korkeudella kaakkoon, yön kuluessa vähentyen.
Aamupäivällä isoja hyönteisiä oli aika tiuhassa noin kilometrin korkeudella ja pinnan lähelläkin huomattavasti hyönteisiä näkyi liikkeellä itäkoilliseen. Päivällä sadekuuroja oli alueella aika paljon menossa itään, mutta tämän jälkeen isoja hyönteisiä näkyi 1-2 km korkeudella kulkemassa melko harvassa itään/itäkaakkoon 13-18 m/s, meren puolella hyönteisiä oli runsaammin. Maan puolella iltaa kohden hyönteiset kävivät jopa vähiin. Virtaus vei hyönteisiä itään/itäkoilliseen illalla kilometrin alapuolella. Lintujonoja liikkui tuulensuuntaisina rakenteina.
Iltayöllä Suomenlahden yli alkoi tulla lintuja melko runsaasti, mutta Suomen puolelle tullut sadealue hillitsi täällä.
XX*

23.5.2007
Keskiyön jälkeen lintuja muutti runsaasti toisaalta kilometrin alapuolella ja toisaalta ehkä pilvikerroksen yllä 2-3 km korkeudella, välillä taas alempana. Liike oli pohjoiskoilliseen 20 m/s luokkaa. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä tuli alkuyöllä vielä melko harvassa 1,5 km korkeuden tienoilla lounaasta päin ja 0,5 km alapuolella hyönteisiä oli melko paljon maa-alueen yllä menossa länsiluoteeseen päin 5-8 m/s.
Aamun lähetessä sekä hyönteiset että linnut hiljalleen hävisivät. Aamupäivällä hyönteisiä kertyi kilometrin alapuolella rullapyörteiden mukana länsiluoteisen tuulen suuntaisiin jonoihin ja lisäksi noin 2 km korkeudella näkyi melko tiheässää suurehkoja hyönteisiä kulkemassa itäkoilliseen noin 20 m/s. Päivällä merituulirintama oli voimakas ja hyönteisiä oli sisämaassa keskittävissä kohdissa kilometrin kokreudella saakka runsaasti.
Iltapäivällä pohjoisen puolella itäkaakkoon kulki sadekuuroja ja näiden liepeillä puuskarintamat näkyivät kaikukentässä hyönteisiä ja lintujakin keskittäen.
Iltayöllä lintuja lähti melko paljon liikkeelle maa-alueen yllä pohjoiseen päin.
XX**

22.5.2007
Keskiyöllä sadealueen eteläpuolella runsaasti lintuja oli muuttamassa pohjoiseen päin 15-20 m/s pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella, joitakin 3 km korkeudella asti. Samalla myös isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa 0,5-1 km välillä kulkemassa itäkoilliseen.
Sadealue kulki ylitse aamulla kaakkoon päin. Päivällä melko runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä sisämaassa lähinnä puolen kilometrin alapuolella virtauksen ollessa idästä 3-5 m/s. Rannikolla myös merituuli puhalsi kaakon puolelta ja hyönteisiä oli vähemmän. Aika erillisessä kerroksessa noin kilometrin korkeudella oli välillä melko tiuhassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä maa-alueen yllä länsilounaisessa virtauksessa, tuulen suunta kääntyi puolen kilometrin yllä lähes vastakkaiseksi!
Illan hämärtyessä melko paljon isoja tai suurehkoja hyönteisiä tuli 1-1,5 km korkeudella etelälounaasta/lounaasta Suomenlahden ylikin 7-10 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan koilliseen noin 20 m/s.
XX**

21.5.2007
Melko paljon lintuja näkyi muuttamassa pohjoiskoilliseen aamuyöllä pääosin 1,5 km alapuolella, mutta joitakin 4 km korkeuden tuntumassakin. Huomattavasti hyönteisiä näkyi kulkemassa puolen kilometrin korkeuden tienoilla. Aamuvarhaisella niin lintuja kuin hyönteisiä ei juuri näkynyt, mutta sen sijaan pinnan yllä inversiokerros taittoi välillä huomattavasti kaikuja maasta havaittavaksi.
Aamupäivällä isoja tai suurehkoja hyönteisiä ilmaantuí erilliseen kerrokseen melko tiuhaan 1,5 km korkeuden vaiheille ja toisaalta puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä alkoi olla runsaasti. Päivän edetessä hyönteisiä oli sisämaassa runsaasti liikkeellä 1,5 km alapuolella menossa itäkoilliseen/itään 12-17 m/s, huomattavasti suuntautuen länsi-itä akselin mukaan. Merituulirintamakin oli ilmeinen ja ilmiö erottui myös Viron puolella.
Illan tullessa hyönteiset hiljalleen niukenivat. ILtayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan pohjoiseen pääosin 0,5-1,5 km korkeudella.
XX*

20.5.2007
Sadealueen itäpuolella muutti edelleen melko paljon lintuja aamuyöllä kilometrin alapuolella koilliseen päin. Lähinnä suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa liikkeellä myös kilometrin alapuolella virtauksen mukana koilliseen 15-18 m/s. Aamuvarhaisella sekä lintuja että hyönteisiä ei juurikaan näkynyt.
Aamupäivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi kulkea melko harvassa 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa itäkoilliseen 13-16 m/s. Päivän edetessä hyönteisten määrä lisääntyi suureksi kauempana sisämaassa 2 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa, varsinkin rullapyörteiden keskittäminä tuulensuuntaisiin jonoihin. Huomattavin näistä jonoista voimistui ilmeisesti myös merituulen vaikutuksesta ja rannikon lähellä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli kaikuja aiheuttamassa harvemmassa keskittyen alle kilometrin ja 1,5-2 km korkeudelle aika erillisiin kerroksiin.
Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan 2,5 km korkeudella saakka pohjoiskoilliseen 10-14 m/s.
Pystyyn katsovasta tutkasta:
Huomattavasti lintuja muutti keskiyön vaiheilla 1,5-2,5 km korkeudella.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi 2 km korekuden tuntumaan saakka ja isoja hyönteisiä näkyi 2-3 km välillä harvassa. Virtaus oli lounaasta/länsilounaasta 15-18 m/s kahden kilometrin alapuolella ja yläkerroksessa 20-25 m/s. Keskipäivällä kahden kilometrin korkeuden molemmin puolin isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki melko tiheässä.
Iltapäivän aikana hyönteiset vähenivät ja virtaus muuttui lännestä tulleeksi. Huomattavasti lintuja näkyi muuttamassa iltayöllä 1,5-2,5 km korkeudella.

XX**

19.5.2007

Lintujen muutto jatkui vilkkaana keskiyön jälkeen 2 km alapuolella koilliseen päin 20-24 m/s, mutta aamulla lintuja näkyi harvassa.
Voimakas lounaistuuli näkyi vievän runsaasti hyönteisiä Virosta koilliseen aamupäivällä ja keskipäivän lähestyessä merellä oli vahva hyönteiskerros 1-1,5 km korkeudella, kun taas sisämaassa hyönteisiä oli tasaisemmin kauttaaltaan kahden kilometrin alapuolella. Isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli olennainen. Tuulensuuntaiset jonot näkyivät vahvoina hyönteisten keskittyminä maa-alueiden yllä, myös Viron puolella. Virtauksen viedessä koilliseen/pohjoiskoilliseen päin 15-20 m/s.
Iltapäivällä meren puolella oli vahvasti hyönteisiä toisaalta 0,5-1 km ja toisaalta 1,5-2 km korkeudella. Illan lähestyessä hyönteiset hiljalleen vähenivät, mutta virtaus toi edelleen etelälounaasta 15-18 m/s. Hyönteisten oma suuntaus näkyi olleen etelä-pohjoinen akselin mukaista 0,5-1 km korkeudella olleessa pääkaikukerroksessa.
Auringonlaskun lähestyessä hyönteisten määrä oli jo varsin vähäinen, mutta iltayöllä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä näkyi taas runsaasti liikkeellä. Lintuja lähti hyvin runsaasti muuttamaan 0,5-1,5 km korkeudella koilliseen 20-25 m/s.
Pystyyn katsovasta tutkasta:
Runsaasti lintuja näkyi keskiyön vaiheilla muuttamassa 1-2,5 km korkeudella.
Päivällä hyvin paljon hyönteisiä oli liikkeellä 2 km korkeudella asti ja virtaus oli pohjoiskoillisen/koilliseen 13-18 m/s. Isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa hieman korkeammallakin ja nopeammin. Illemmalla hyönteisiä oli niukemmin ja virtaus koilliseen.
Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi muuttamassa 2-3 km korkeudella.

XX**

18.5.2007
Keskiyön jälkeen lintuja muutti hyvin runsaasti 1-2 km korkeudella pohjoiseen 14-17 m/s. Aamun lähestyessä linnut vähenivät. Aamuvarhaisella lintuja oli jälleen melko paljon muuttamassa luoteeseen päin kymmenkunta m/s, enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella.
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä nousi ilmaan 1,2 km korkeudelle saakka eteläisen tuulen mukaisissa rullapyörteissä. Myös Suomenlahden yli alkoi tulla lähinnä suurehkoja tai isoja hyönteisiä etelästä 10-13 m/s 0,5-1,5 km korkeudella, tutkan perusteella suuntautuen lounas-koillinen akselin mukaan. Iltaa kohden hyönteiset hiljalleen vähenivät, mutta puolen kilometrin alapuolella myös meren puolella hyönteisiä näkyi kulkevan melko paljon koilliseen päin.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan koilliseen 18-23 m/s, pääasiassa 1-2 km korkeudella. Kilometrin alapuolella oli liikkeellä myös melko paljon hyönteisiä.
Pystyyn katsovasta tutkasta:
Iltayöllä runsaasti lintuja muutti 1-2,5 km korkeudella.

XX**

17.5.2007
Runsaasti lintuja kulki keskiyön jälkeen alle puolen kilometrin korkeudella koilliseen päin ja aamun lähetessä linnut niukkenivat.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi melko paljon ilmaan, länsilounaisen tuulen suuntaisten rullapyörteiden keskittäessä näitä paikoin yli kolimetrin korkeudella saakka. Sadekuuroja näkyi myös kehittyvän näiden jonojen kohdalle jonkin verran päivän edetessä.
Iltapäivällä ja illalla järjestäytyneen pystyliikkeen mukaiset hyönteiskeskittymät olivat vahvoja ja myös Viron puolella merituulirintama oli ilmeisesti havaittavissa 100-150 km etäisyydellä tutkasta.
Iltayöllä lintujen muutto lähti vilkkaana liikkeelle ja hyvin paljon lintuja lensi 1-2 km korkeudella pohjoiseen 13-16 m/s.
XX*

16.5.2007
Lintujen muutto jatkui keskiyön yli ja Suomenlahdella muuttajat levisivät yön kuluessa laajemmalle sekä lähemmäksi Suomen ranmnikkoa Helsingin kohdalla.
Päivän kuluessa huomattavasti hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueella länsilounaasta olleeseen virtaukseen 15-20 m/s. Noin kilometrin korkeudella oli melko taajassakin isoja tai suurehkoja hyönteisiä lounas-koillinen akselin mukaan asettuneina.
Tervapääskyjä havaittiin Espoossa tuhansia, näitä on myös tutkamittauksessa havaittavissa, mutta muun kaiun ja rakenteiden joukossa kumminkin aika piilossa.
Illan hämärtyessä lintuja alkoi kulkea taajassa Suomenlahdella 30-50 km Helsingin eteläpuolella itäkoilliseen. Lisäksi runsaasti lintuja muutti koilliseen päin noin 17 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella ja harvassa 2 km korkeudella saakka.
XX*

15.5.2007
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä pohjoiseen puolen kilometrin alapuolella 27-30 m/s hyvässä myötätuulessa ja harvemmassa 2 km korkeudella saakka. Lintujen keskellä erottui myös isoja tai suurehkoja hyönteisiä tulossa 500-800 m korkeudella lounaasta 15-18 m/s. Aamun tullessa virtaus oli enemmän läntinen ennen sateita.
Sadealueen jälkeen länsilounaisessa/läntisessä virtauksessa näkyi jonkin verran isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulkemassa itään päin 13-16 m/s hieman yli kilometrin korkeudella saakka.
Illansuussa linnuista muodostui nauhamainen kaiku Suomenlahdelle ja iltayöllä Suomenlahdella kulki hyvin paljon lintuja itäkoilliseen, pääasiassa 30-40 km päässä rannikosta ja alle puolen kilometrin korkeudella. Yön pimetessä lintuja nousi muuttamaan maa-alueilta kolmen kilometrin korkeudelle saakka ja liike oli koilliseen päin 22-25 m/s.
XX**

14.5.2007
Lintujen muutto jatkui keskiyöllä etelästä/etelälounaasta ja lintuja näkyi paljon pääasiassa kilometrin alapuolella. Aamuyöllä linnut niukkenivat, mutta aamuvarhaisella Suomenlahden yli tuli yhä huomattavasti lintuja varsinkin puolen kilometrin alapuolella.
Hyönteisiä nousi aamupäivällä ilmaan maa-alueella pohjoiseen menossa 5-7 m/s puolen kilometrin alapuolella. Päivän edetessä myös Suomenlahden yli alkoi tulla hyönteisiä etelästä/etelälounaasta 7-9 m/s 0,5-1,2 km korkeudella. Kauempana sisämaassa runsaasti hyönteisiä keskittyi pinnan lähellä tuulensuuntaisiin jonoihin alle 700 metrin korkeudelle. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät varsinkin sisämaassa ja toisaalta pinnan lähellä virtaus alkoi puhaltaa kaakosta enimmillään noin 12 m/s 200 m korkeudella, myöhemmin virtaus oli jopa idästä.
Sadealueen lähestyessä isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä etelälounaasta sadenauhojen välissäkin 1-1,5 km korkeudella noin 15 m/s. Sateiden jälkeen iltayöllä melko paljon hyönteisiä tuli kilometrin alapuolella etelästä 18-23 m/s, nopeus oli suurimmillaan klo 22.30 aikaan yli 25 m/s.
Iltayöllä oli vielä runsaasti lintuja muuttamaan pääosin kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen, parhaimmillaan myötäisessä tuulessa noin 33 m/s.
XX**

13.5.2007
Runsaasti lintuja muutti keskiyön jälkeen pohjoiseen päin kahden kilometrin ja osin pilvikerroksenkin alapuolella noin 13 m/s, merellä enemmän sateisen pilven rajoittamina. Aamun lähetessä linnut vähenivät, mutta huomattavasti lintuja näkyi edelleen muuttamassa meren yllä 2 km korkeudella saakka.
Aamupäivällä huomattavasti hyönteisiä lähti liikkeelle itäkaakosta olleessa virtauksessa 3-5 m/s ja kauempana sisämaassa hyönteisiä oli päivällä runsaasti keskittyneinä tuulen suuntaisissa jonoissa kilometrin korkeudella saakka. Päivän kuluessa virtaus kääntyi pohjoiseen vieväksi.
Paljon lintuja lähti muuttamaan iltayöllä (klo 23 jälkeen) pääosin kahden kilometrin alapuolella pohjoiseen päin 14-17 m/s ja myös Suomenlahden yli etelästä.
XX*

12.5.2007
Keskiyön vaiheilla lintuja tuli runsaasti Suomenlahden yli etelästä 8-13 m/s varsinkin 1-2 km korkeudella ja alle puolen kilometrin tasolla. Suomen puolella lintuja kulki ensi harvemmassa, mutta aamuyöllä jopa vahvemmin kuin etelän puolella 0,5-2 km korkeudella pohjoiseen päin noin 13 m/s. Aamulla jonkin verran lintuja näkyi myös muuttamassa.
Päivällä sisämaassa hyönteisiä näkyi runsaasti matkaamassa kaakkoon 2-5 m/s ja 1,5 km korkeudelle kehittyneissä pystyvirtauksissa nousten. Rannikon puolella merituuli oli vahvaa puolen kilometrin alapuolella koilliseen päin puhaltaen 4-7 m/s. Sisämaassa kehittyi myös harvakseltaan heikkoja sadekuuroja iltapäivällä.
Iltayöllä puolen kilometrin alapuolella kulki melko paljon hyönteisiä maa-alueen yllä länteen päin. Runsaasti lintuja lähti muuttamaan koilliseen päin 10-13 m/s. Myös Suomenlahden yli lintuja lähti tulemaan runsaasti.
XX*

11.5.2007
Keskiyön vaiheilla Suomenlahdella lintuja muutti hyvin runsaasti itäkoilliseen pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Etelän puolella olleiden sateiden myötä muuttajat niukkenivat keskiyön jälkeen. Myös sisämaassa lintuja oli paljon liikkeellä pääosin 1,5 km alapuolella pohjoiseen päin.
Päivällä hyönteisiä kertyi maa-alueen ylle melko runsaasti kilometrin alapuolelle ja merituuli puhalsi rannikolla iltapäivällä pohjoiskoilliseen päin 5-7 m/s.
Huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä merellä illansuussa itäkoilliseen päin. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan, sisämaassa eniten 1-2 km korkeudella.
XX*

10.5.2007
Lintuja oli jonkin verran muuttamassa keskiyön jälkeen 2 km alapuolella ja aamuyöllä hieman runsaammin, mutta yleensä sangen aikaisempiin öihin verrattuna.
Aamupäivällä lähinnä turbulenssiin liittynyttä kaikua oli havaittavissa vahvassa länsiluoteisessa tuulessa 1-2 km korkeudella aaltoilleessa kerroksessa ja puolen kilometrin alapuolella alkoi näkyä lintujen ohella myös suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulkemassa.
Päivällä hyönteisiä keskittyi tuulensuuntaisiin jonoihin, joissa niitä nousi 1,5 km korkeudelle asti. Rannikolla myös merituuli yritteli päästä maalle.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan pääasiassa kilometrin alapuolella, mutta harvemmassa 2 km yllekin nousten. Meren yllä lintuja oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja erityisesti hyvin runsaasti alussa Suomenlahden suuntaisesti 30-40 km Suomen rannikosta menossa itäkoilliseen.
XX*

9.5.2007
Lintuja muutti melko runsaasti keskiyöllä kahden kilometrin alapuolella. Liike oli pohjoiseen 15 m/s luokkaa. Aamun lähetessä linnut hiljalleen niukkenivat. Aamullakin huomattavasti lintuja muutti enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella ja hyvin harvassa 3 km korkeudella saakka.
Päivällä länsiluoteesta tullut virtaus vei mukanaan myös huomattavasti hyönteisiä, varsinkin tuulensuuntaisiin jonoihin keskittyneinä 5-8 m/s kilometrin alapuolella. Sadekuuroja esiintyi sitten myös sisämaassa päivällä.
Iltayöllä huomattavasti lintuja lähti liikkeelle ja Suomenlahden ylikin lähti lintuja koilliseen päin kahden kilometrin alapuolella.
XX*

8.5.2007
Lintuja muutti keskiyön jälkeen melko runsaasti koilliseen päin 15-18 m/s. Sisämaassa linnut kulkivat 500-800 m korkeudella enimmäkseen ja kauempana merellä taas pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, selvästi myös eri nopeudella. Linnut vähenivät aamun lähetessä ja varhain aamulla lintuja näkyi harvassa kulkemassa 2,5 km korkeudella saakka. Ilmeistä tihkusadepilvikerrosta oli puolen kilometrin korkeudelle asti maa-alueen yllä niin yöllä kuin päivälläkin.
Iltapäivällä pilvet häipyivät ja myös hyönteisiä näkyi liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella koilliseen päin 3-6 m/s.
Ilatryöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan pohjoiskoilliseen noin 15 m/s.
XX*

7.5.2007
Keskiyöllä lintuja muutti runsaasti kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 20-25 m/s. Aamun lähetessä linnut harvenivat ja toisaalta muuttajia oli tasaisemmin 2 km alapuolella, merellä varsinkin noin kilometrin korkeudelle keskittyen. Hyönteisiä tuli lounaasta toisaalla pinnan lähellä ja toisaalla noin puolen kilometrin korkeudella suurehkoja tai isoja hyönteisiä aika harvassa. Aamun tullen linnut harvenivat ja hyönteiset häipyivät meren puolelta.
Aamupäivällä sisämaassa alkoi kulkea melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen 6-9 m/s. Myös Suomenlahden yli alkoi tulla melko paljon hyönteisiä kilometrin alapuolella päivän edetessä. Virtaus oli aluksi etelästä 10-12 m/s ja iltapäivällä virtaus kääntyi pinnan lähellä kaakosta tuovaksi. Sisämaassa hyönteisiä oli päivällä vahvasti 1,5 km korkeudella saakka keskittyneinä tuulensuuntaisiin jonoihin.
Illalla sadekuuroja ja lopulta sadealue lännestä oli kaikuja aiheuttamassa merkittävimmin virtauksen kääntyessä lounaiseksi ja hyönteiset hävisivät. Runsaasti lintuja lähti muuttamaan kahden kilometrin alapuolella iltayöllä sadealueen jälkeen ja liike oli koilliseen päin 15-18 m/s.
XX**

6.5.2007
Hyvin paljon lintuja muutti sisämaassa puolen kilometrin alapuolella ja meren puolella harvemmassa pinnan lähellä aamuyöllä. Liike oli koilliseen päin 17-20 m/s. Aamulla lintuja tuli runsaasti Suomenlahden yli 2 km alapuolella etelästä noin 15 m/s ja sisämaassa linnut kulkivat pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Päivän edetessä linnut harvenivat hiljalleen.
Päivällä sisämaassa kirkkaan ilman kaiun kerros ulottui 0,5-1 km välille ja huomattavasti myös suurehkoja tai isoja hyönteisiä kulki itäkoilliseen suuntautuneessa virtauksessa 16-20 m/s.
Iltayöllä hyvin runsaasti lintuja näkyi muuttamassa koilliseen päin kahden kilometrin alapuolella noin 20 m/s. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki samalla melko tiuhassa 300-700 m korkeudella olleessa kerroksessa koilliseen päin 12-15 m/s.
XX*

5.5.2007
Runsaasti lintuja näkyi aamuyöllä muuttamassa, sisämaassa jopa hyvin runsaasti puolen kilometrin alapuolella. Liike oli keskimäärin pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 5-8 m/s.
Aamuvarhaisella lintuja tuli Suomenlahden yli aika harvassa mutta tasaisesti kahden kilometrin alapuolella. Myöhemmin aamulla lintuja oli tiuhemmassa Suomenlahdella puolen kilometrin alapuolella tulossa pohjoiseen noin 12 m/s. Päivän kuluessa linnut vähenivät merellä ja sisämaassa pääosa linnuista näytti enemmänkin paikallisesti lenteleviltä.
Pilvikerrokseen tai turbulenssiin liittynyttä kaikua näkyi aamupäivällä ohuessa aaltoilleessa kerroksessa 1-1,5 km korkeudella. Ilmeisesti myös jonkin verran hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella iltapäivällä pohjoiseen vievässä virtauksessa.
Iltayöllä sadepilven alla ja paikoin pintaankin ulottuneiden sadealueiden välissä näkyi melko paljon lintuja muuttamassa kilometrin alapuolella, keskimäärin koilliseen päin noin 15 m/s.

4.5.2007
Sadealue aiheutti yöllä kaikuja aamuvarhaiseen asti. Aamulla jokseenkin selkeää säätä pohjoisenpuoleisessa virtauksessa, päivällä ja illalla runsaasti sadekuuroja.
Iltayöllä runsaasti lintuja muutti pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, ilmeisesti koilliseen päin pyrkien. Myös Suomenlahden yli lintuja alkoi tulla sateiden vetäytyessä etelämmäksi.

3.5.2007
Lintuja oli keskiyöllä liikkeellä lähinnä maa-alueen yllä aika harvassa kilometrin alapuolella ja muutamia 1-2 km välilläkin. Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja tuli Suomenlahden yli etelästä 2 km alapuolella ja muutto hiljeni aamun edetessä vähitellen.
Aamupäivällä havaittiin ilmeistä turbulenssista peräisin olevaa heikkoa kaikua ohuissa kerroksissa.
Sadekaiut olivat myöhemmin hallitsevia.

2.5.2007
Keskiyön vaiheilla näkyi vielä huomattavasti lintuja liikkeellä pilvikerroksen alla, merellä pääosin 0,5-1 km korkeudella ja maalla alempana. Liike oli merellä pääosin pohjoisluoteeseen 9-12 m/s. Sateita oli kaikua aiheuttamassa aamusta seuraavaan yöhön.

1.5.2007
Jonkin verran lintuja näkyi keskiyöllä liikkeelä sisämaassa kilometrin alapuolella. Aamuvarhaisella lintuja näkyi hieman enemmän ja Suomenlahdella Viron puolelta uloimmista kohdista näkyi lähteneen meren yli huomattavasti lintuja. Päivällä lintuja näkyi liikkeellä aika harvassa, mutta selvästi myös meren yli. Sisämaassa näkyi ohuessa aaltoilleessa kerroksessa heikkoa kaikua ilmeisesti rajakerroksen yläreunan turbulenssista.
Merituulirintama eteni iltapäivällä pohjoisvirtausta vastaan sisämaahan. Tämän mukana näytti myös huomattavasti hyönteisiä tempautuneen ilmaan. Tavanomaiseen tapaan vappuna ilmeisiä vappupalloja kulki myötätuulessa asettuen 3-4 km tasolle.
Iltayöllä lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä kilometrin alapuolella.
*

30.4.2007
Sadealueiden rippeitä näkyi kauempana aamuyöllä, aallokkoa Suomenlahdella oli myös kaikuja aiheuttamassa muutaman linnun ohella.
Aamupäivällä oli nähtävissä ohutta aaltoillutta heikon kaiun kerrosta 1,5-2 km korkeudella liittyen rajakerroksen yläreunan turbulenssiin tai pilviin. Päivällä kehittyi näillä korkeuksilla myös sitten sataneita kuuropilviä, joskin pintaan saakka ei yleensä mitään jaksanut sataakaan.
Iltayöllä näkyi jonkin verran lintuja lentämässä kilometrin alapuolella maa-alueen yllä.

29.4.2007
Keskiyöllä lintuja oli liikkeellä alkuyötä niukemmin, mutta aamuvarhaisella Suomenlahden puolella kilometrin alapuolella lintuja muutti melko paljon. Päivän aikana sateinen pilvikerros kulki etelään alueen yli ja sen jälkeen sadekuuroja näkyi kehittyvän maa-alueen yllä koillisen puoleisessa tuulessa. Illalla vahva sadealue tuli pohjoisesta eikä sadekaikujen ohella juuri muuta enää näkynyt.

28.4.2007
Huomattavasti lintuja kulki keskiyöllä etenkin maa-alueen yllä pääosin itäkoilliseen puolen kilometrin alapuolella. Lisäksi isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa liikkeellä 0,5-1 km korkeudella. Aamuyöllä sekä lintuja että hyönteisiä oli harvemmassa.
Päivällä aluksi turbulenssiin tai pilviin liittynyttä kaikua oli havaittavissa ohuessa aaltoilleessa kerroksessa 1,5 km korkeuden tienoilla. Päivän mittaan sadekuurot kehittyivät merkittävimmäksi kaikujen lähteeksi pohjoisvirtauksessa, vaikka pintaan asti sadetta ei useinkaan tullut.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan pääasiassa kilometrin alapuolella.
XX*

27.4.2007
Keskiyöllä myös yöhyönteisiä näkyi kulkevan kilometrin alapuolella lintujen ohella. Aamuöisen sadealueen jälkeen päivällä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella ja isompia hyönteisiä näkyi harvemmassa 1,3 km korkeudella asti. Virtaus oli luoteesta 12-15 m/s ja tuulensuuntaiset rullapyörteet olivat vahvasti näkyvissä, iltapäivällä noin 1,5 km korkeudelle ulottuen.
Illemmalla hyönteiset niukkenivat ja turbulenssiin liittynyttä kaiku oli erillisessä ohkaisessa kerroksessa kahden kilometrin korkeuden vaiheilla. Huomattavasti suurehkoja tai isoja yöhyönteisiä näkyi iltayön alussa liikkeellä puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa.
XX*

26.4.2007
Aamuyöllä lintuja oli aika paljon liikkeellä varsinkin maa-alueen yllä kohti koillista 10-12 m/s kilometrin alapuolella sekä erillisenä kerroksena harvemnmassa noin 2 km korkeudella, pilvikerroksen yllä. Sadekuurot ja yhtenäisempi sadealue etelän puolella vähensi lintuja. Aamulla lintuja tuli merellä aika harvassa 3 km korkeudella saakka ja sisämaassa lintuja lenteli tiuhemmassa puolen kilometrin alapuolella.
Päivällä sisämaassa oli vahvasti pääasiassa hyönteisiin liittynyttä kaikua puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi 1,3 km korkeudella saakka. Virtaus oli itään päin 10-15 m/s ja rannikolla ilmeinen merituuli käänsi virtauksen lounaiseksi.
Iltaa kohden hyönteiset niukkenivat hiljalleen. Iltayöllä runsaasti lintuja muutti koilliseen päin.
XX*

25.4.2007
Runsaasti ja jopa hyvin runsaasti lintuja tuli keskiyön jälkeen etelälounaasta etenkin 1-1,5 km korkeudella olleessa kerroksessa 12-14 m/s. Alempana meno oli nopsempaa, mutta Suomenlahden ylittäjiä harvemmassa. Aamuvarhaisella lintuja tuli sen sijaan pääosin puolen kilometrin alapuolella hyvin paljon etelästä meren yli 12-15 m/s. Myöhemmin lintuja tuli harvemmassa, mutta toisaalta tasaisemmin kolmen kilometrin korkeudella asti etelälounaasta.
Päivällä maa-alueen yllä näkyi myös jonkin verran hyönteisiä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Iltapäivällä sadealue kulki ylitse.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan koilliseen päin 12-15 m/s kilometrin alapuolella.
XX*

24.4.2007
Aika paljon lintuja muutti aamupäivällä etelälounaasta 10-12 m/s Suomenlahden yli pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Suomen puolella lintuja oli melko paljon mutta merkittävimmin keskittyneinä paikallisesti kiinnostaville reiteilleinsä ja päivällä laajemminkin lentelemässä aika lähellä pintaa.
Iltapäivällä ilmeistä merituulta kehittyi ja jonkin verran hyönteisiä näytti kulkevan puolen kilometrin alapuolella virtauksen nostamina.
Iltayöllä runsaasti lintuja muutti pohjoiskoilliseen 20-23 m/s 2,5 km korkeudella saakka.
XX*

23.4.2007
Runsaasti lintuja näkyi keskiyön aikaan muuttamassa edelleen pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Sadealueen pilvisyyden alentaessa suurinta korkeutta aamun lähetessä 2,5 km tasolta alemmaksi ja Suomenlahden puolella olennaisesti myös muuton lopettaenkin.
Aamun jälkeen sadealueen kaiut hallitsivat tutkamittauksia.

22.4.2007
Lintuja näkyi jonkin verran lentelemässä pitkin päivää. Varsinkin iltapäivällä huomattavasti hyönteisiä näkyi liikkeellä parinsadan metrin paksuisessa kerroksessa keskittyneinä pohjoisluoteesta puhaltaneen virtauksen suuntaisiin jonoihin. Illan tullen hyönteiset hävisivät.
Runsaasti lintuja oli iltayöllä muuttamassa pohjoiskoilliseen 13-16 m/s 2,5 km korkeudella saakka.
XX*

21.4.2007
Lähinnä vain sateista saatiin kaikuja.

20.4.2007
Sadealueiden välissä aamulla näkyi myös huomattavasti lintuja muuttamassa jonkin aikaa.

19.4.2007
Aamuyöllä jonkin verran lintuja näkyi varsinkin sisämaassa lentelemässä 1,5 km korkeudella saakka, ilmeisen puolen kilometrin korkeudella olleen pilvikerroksen ylläkin. Aamua kohden lintuja oli kuitenkin hieman runsaammin puolen kilometrin alapuolella ja ennen auringonnousua huomattavasti lintuja lähti liikkeelle pääasiassa koilliseen päin. Aamulla huomattavasti lintuja näkyi tulleen myös etelälounaasta Suomenlahden yli 10-12 m/s kilometrin alapuolella.
Hyönteisiä näkyi liikkeellä sisämaassa aamupäivällä parinsadan metrin paksuisessa kerroksessa länsilounaisessa tuulessa. Lisäksi 1-1,5 km korkeudella heikkoa kaikua tuli ohkaisesta aaltoilevasta kerroksesta turbulenssin johdosta.
Päivällä sadealue lähestyi lännestä ja illalla havaittavissa oli olennaisesti enää vain sadekaikuja.
XX*

18.4.2007
Melko paljon lintuja oli muuttamassa keskiyön jälkeen sadealueen edellä ja välissäkin pohjoiskoilliseen 5-8 m/s. Sisämaassa korkeus oli alle kilometrin, Merellä lintuja näkyi noin 2,5 km korkeudella saakka, mutta Suomen maa-alueen yllä korkeus jäi alle kilometriin, pilvien aiheuttaman katon takiakin.
Aamupäivän kuluessa sisämaassa näkyi lintujen ohella hyönetisiä kulkemassa muutaman sadan metrin korkeudella asti koillisen ja idän puoleisessa tuulessa.
XX*

17.4.2007
Keskiyöllä lintuja näkyi edelleen paljon liikkeellä Suomen puolella ja harvemmassa Suomenlahdella. Liike oli pohjoiskoiliseen 15-18 m/s. Aamun sarastaessa linnut vähenivät nopeasti sisämaassa, kun taas meren yli tuli runsaasti lintuja etelälounaasta, harventuen aamun edetessä.
Sisämaan kuurosadenauhan jälkeen päivällä maa-alueella oli vahvasti kirkkaan ilman kaikua puolen kilometrin alapuolella itäkoillisesta tulleessa 5-8 m/s virtauksessa. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi lisäksi harvemmassa kilometrin korkeudella saakka ja ilmeinen merituulirintamakin esiintyi merkiten virtauksen kääntymistä kaakkoiseksi rannikolla.
Iltayöllä sade-/pilvialueen edellä lintuja näkyi melko paljon muuttamassa pohjoiskoilliseen 5-8 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Viron rannikolta lintuja lähti Suomenlahden yli.
XX*

16.4.2007
Hyvin paljon lintuja muutti keskiyöllä koilliseen päin 2 km korkeudella saakka. Linnut harvenivat aamun lähestyessä varsinkin meren puolella, mutta aamun sarastaessa muuttajia oli jälleen runsaasti liikkeellä noin 14 m/s pohjoiseen/pohjoiskoilliseen. Aamulla sisämaassa linnuty kulkivat pääosin kilometrin alapuolella mutta Suomenlahden yli näitä tuli aika tasaisesti kahden kilometrin paksuisessa kerroksessa.
Päivän edetessä lähinnä hyönteisistä johtuva kaiku voimistui kilometrin alapuolella sisämaassa ja lisäksi yksittäisiä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi kulkevan 1,5 km korkeuden tuntumassa asti. Virtaus oli länsilounaasta ja rannikolla ilmeinen merituuli käänsi ja voimisti lounaista virtausta, enimmillään yli 12 m/s parinsadan metrin korkeudella.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle koilliseen päin 15-18 m/s pääosin puolen kilometrin alapuolella ja myös Suomenlahden yli lintuja tuli runsaasti.
XX*

15.4.2007
Runsaasti lintuja muutti keskiyön jälkeen pohjoiskoilliseen kahden kilometrin alapuolella ja merellä hieman niukemmin kilometrin korekudella asti. Aamun sarastaessa lintuja lähti liikkeelle ja myös meren yli näitä tuli runsaasti pääasiassa 1,5 km alapuolella pohjoiseen 12-15 m/s.
Aamulla linnut hiljallee harvenivat, mutta edelleen meren yli lintuja tuli melko runsaasti ja harvassa yli 2 km korkeudellakin. Sisämaassa lähinnä hyönteisiin liittynyt kaiku vahvistui alle kilometrin korkeudella lounaisvirtauksesa 7-10 m/s.
Iltapäivällä kaiku heikkeni ja myös linnut vähenivät. Auringonlaskun jälkeen lintuja lähti jälleen runsaasti liikkeelle koilliseen päin 12-15 m/s.
XX*

14.4.2007
Lintuja lenteli aamuyöllä maa-alueen yllä edelleen huomattavasti. Aamulla Suomenlahden yli tuli melko runsaasti lintuja etelästä noin 5-7 m/s.
Aamupäivän kuluessa linnut hiljalleen vähenivät ja maa-alueen yllä vahvistui pohjoistuulen mukaan järjestäytyneet rullapyörrejonot, joissa oli paikoin melko paljon hyönteisiä kilometrin alapuolella. Rajakerroksen yläreunassa kaikua tuli ohuesta aaltoilevasta kerroksesta 1-1,5 kilometrin korkeudella. Virtaus oli pohjoiskoillisesta/pohjoisesta 5-8 m/s.
Iltayöllä runsaasti lähti liikkeelle ja myös Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti muuttajia kahden kilometrin alapuolella pohjoiseen noin 12 m/s.
XX*

13.4.2007
Lintuja muutti varhain aamulla melko paljon etelälounaasta 11-13 m/s kilometrin alapauolella. Aamun edetessä paljon lintuja tuli puolen kilometrin alapuolella ja nopeus oli lähes etelästä 13-15 m/s. Sisämaassa lintuja oli myös melko runsaasti liikkeellä.
Päivän edetessä sisämaassa hyönteisiä näkyi myös liikkeellä puolen kilometrin alapuolella 4-7 m/s virtauksessa luoteesta.
Turbulenssista ja pilvikerroksista tuli kaikua 1-2 km korkeudella ja myöhemmin päivällä myös sadekuuroja oli havaittavissa.
Iltayöllä maa-alueen yllä näkyi huomattavasti lintuja liikkeellä puolen kilometrin alapuolella.
X*

12.4.2007
Päivällä kirkkaan ilman kaikua näkyi heikkona lähinnä rajakerroksen yläosassa 1-2 km korkeudella aaltoilleessa ohkaisessa kerroksessa, turbulenssin ja ehkä kumpupilvienkin johdosta. Alle puolen kilometrin korkeudella joitakin hyönteisiä saattoi havaita kaikuja aiheuttamassa noin 10 m/s virtauksessa koillisesta.
Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä pääasiassa maa-alueen yllä.
XX*

11.4.2007
Sadealueita liiikkui aamuyöllä ja aamulla. Iltayöllä huomattavasti lintuja oli liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella.

10.4.2007
Iltayön lintumuutto hiljeni myöhemmin ja samalla inversiokerroksen vahvistuminen näkyi hvyinä kaikuina maanpinnasta pitkin yötä.
Aamun sarastaessa lintuja tuli jonkin aikaa melko runsaasti etelästä Suomenlahden yli 3 km alapuolella ja 1-3 km korkeudella ja nopeus oli 25 m/s luokkaa pohjoiseen.
Jotakin sisäisen rajakerroksen muodostumiseen liittynyttä aaltoilevan kerroksen kaikua näkyi heikkona aamulla rannikolla turbulenssin kautta.

9.4.2007
Huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä aamuyöllä ja aamulla lintuja muutti etelälounaasta 15-17 m/s aika paljon. Korkeus oli enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella, mutta yöllä jonkin verran lintuja näkyi kulkemassa 2 km korkeuden tuntumassa asti.
Lähinnä turbulenssista alkoi tulla merkittävää kaikua aamupäivällä pystyliikkeiden järjestyessä pohjoiskoilliseen suuntautuneiksi jonoiksi. Päivän mittaan kumminkin kaikua tuli lähinnä vain enää lintujen kertymistä omiin jonoihinsa ja muihin kasautumiin.
Iltayöllä lintuja lähti melko runsaasti muuttamaan harvenevasti 3 km korkeudella asti ja myös Suomenlahden yli alkoi lintuja sen myötä tulla taas runsaammin.

8.4.2007
Aamuyöllä jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä maa-alueen yllä kilometrin alapuolella. Aamun sarastaessa lintuja pyrähti melko runsaasti liikkeelle maa-alueella alle puolen kilometrin korkeudella. Myös Viron rannikolta Suomenlahdelle näkyi tulevan melko paljon lintuja ja nämä etenivät osin sateiden välissä hiljalleen pohjoisemmaksi pinnan lähellä.
Ilmeistä turbulenssiin liittynyttä kaikua näkyi aaltoilevassa kerroksessa rajakerroksen yläreunalla ja päivällä myös pilviä eli lumikuuroja näkyi muodostuvan. Kauniita aaltoja kaiussa näkyi usein pystyleikkauksissa.

7.4.2007
Lumisateita aamulla ja päivällä joitakin lumikuuroja, muuten hiljaista.

6.4.2007
Sadealueita, luoteistuulessa lumikuuroja sisämaassa pitkin päivää.

5.4.2007
Aamuyöllä lintuja oli liikkeellä pääaosin puolen klometrin alapuolella maa-alueen yllä. Aamulla klo 6 jälkeen maa-alueella lintuja oli runsaammin ja sitten myös huomattavasti lintuja tuli Suomenlahden yli etelästä jonkin aikaa.
Alailmakehässä näkyi myös taitekertoimen turbulenssiin liittyviä kaikuja aamuvarhaisella 0,5-1 km välillä aaltoilleessa kerroksessa.
Päivällä etelässä sadealue ja sisämaassa sadekuuroja.

4.4.2007

3.4.2007

2.4.2007

1.4.2007

31.3.2007

30.3.2007

29.3.2007
Voimakasta lintujen muuttoa. Tutkahavainnoissa myös ilmeisesti kookkaita hyönteisiä näkyi liikkeellä keskiyöllä.
XX*

28.3.2007
Voimakasta lintujen muuttoa.
Merituulirintama eteni iltapäivällä selkeästi ja kokosi hyönteisiä sisämaassa.
*

27.3.2007
Voimakasta lintujen muuttoa.
Merituulitilanteessa sisämaassa hyönteisiä edelleen päivällä huomattavasti paikoitellen virtauskentän keskittäminä ja jopa kilometrin korkeudelle noussen.
*

26.3.2007
Lintuja muutti edelleen. Hyönteisiä merituulitilanteessa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.
*

25.3.2007

24.3.2007
Ensimmäinen kevään 2007 merkittävä lintujen muutto tutkassa Suomenlahden yli, pääasiassa puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen.


[Tuoreimmat tapaukset] [kesä-joulukuu 2007]
[huhti-toukokuu 2005]

Edellisten vuosien kertomuksia Porthanian tutkalta:

[tammi-toukokuu 2003] [kesä-elokuu 2003] [syys-joulukuu 2003] [tammi-maaliskuu 2004]
[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]
[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen
ilmakehätieteiden osasto