Tuulialla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja


syys-joulukuussa 1999 24.1.2000
Matti Leskinen


maalis-kesäkuu 1999 heinä-elokuu 1999


21.12.1999
Helsingin kaakkoispuolella Suomenlahden yllä näkyi päivällä ajoittain varsin paljon lintuja paikoitellen - luultavasti pääasiassa lokkeja kaartelemassa.

23.11.1999
Aamulla ja aamupäivällä jonkin verran lintuja oli liikkeellä ja varsinkin Suomenlahdella näkyi kerääntyvän hieman tiheämmäksi joukoksi parinkymmenen kilometrin päässä Helsingistä kaakkoon.

18.11.1999
Iltapäivällä Suomenlahdella näkyi lintuja lentelemässä edellispäivien lailla parinkymmenen kilometrin päässä kaakossa.

16.11.1999
Aamupäivällä varsin kaukana merellä lintukasaumia oli havaittavissa lähes edellispäivän tavoin, mutta muuten oli hiljaisempaa ja sateista.

15.11.1999
Lintuja oli vähänlaisesti ilmassa aamuun saakka, jolloin näitä näkyi ilmassa hieman runsaammin. Päivällä merialueella erottui välillä melkoisia lintujen kertymiä, jotka todennäköisesti aiheutuivat meren yllä lennelleistä lokeista.

14.11.1999
Lintuja näkyi muutamia keskiyöllä ja myöhemmin yöllä. Päivän sadekuurojen jälkeen illalla ja iltayöllä jonkin verran lintuja oli jälleen ilmassa.

13.11.1999
Vähän lintuja oli liikkeellä niin päivällä kuin yölläkin.

12.11.1999
Yöllä lintuja oli hyvin harvassa havaittavissa tutkalla. Päivällä muutamia hyönteisiä näkyi liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella luoteisessa virtauksessa. Hieman oudonlainen lintujen kasauma erottui Suomenlahdella eteläkaakossa noin 20 km päässä Helsingistä iltapäivällä. Iltayöllä ennen sateita jonkin verran lintuja matkasi etelään 15-18 m/s alle kilometrin korkeudella.

11.11.1999
Vasta iltayöllä lintuja ilmaantui runsaammin näkyviin. Tällöin näitä oli liikkeellä lounaaseen 10-14 m/s harvassa 2 km alapuolella. Kuitenkin aika pian lintujen määrä jäi vähäiseksi.

10.11.1999
Keskiyöllä sateiden jälkipuolella lintuja muutti aika paljon etelään 15-20 m/s. Korkeus oli alle puolitoista kilometriä, keskipilvikerroksen alapuolella. Aamuyöllä lintujen määrä oli suhteellisen vähäinen. Yöllä alle puolen kilometrin korkeudella erottui muutama suurehko hyönteinen liikkeellä kaakkoon päin. Aamulla hieman runsaammin lintuja lähti rannikolta Suomenlahden ylitse. Turbulenssiin tai pilviin liittyvä heikko kaikukerros näkyi päivällä 1-0,5 km korkeudella. Alempana oli ilmassa ilmeisesti myös joitakin hyönteisiä luoteisessa 5 m/s luokkaa olleessa virtauksessa. Iltayöllä lintuja ilmestyi varsin runsaasti muuttamaan lounaaseen 10-13 m/s. Korkeus oli alle kaksi kilometriä. Keskiyön lähestyessä lintuja oli kuitenkin varsin vähän enää liikkeellä.

9.11.1999
Päivän sateiden jälkeen myöhään iltayöllä lintuja alkoi erottua sadealueiden välissä.

8.11.1999
Lintuja oli keskiyöllä ja aamuyöllä sangen vähän enää liikkeellä alkuyöhön verrattuna. Päivällä lintuja erottui aika paljon tavalliseen tapaan matalalla Suomenlahdella, eli ehkä lokkeja kaartelemassa. Iltayöllä maa-alueen ylle nousi länteen/lounaaseen matalalla matkanneita lintuja jonkin verran.

7.11.1999
Iltayöllä aika runsaasti lintuparvia näkyi muuttamassa pääasiassa Helsingin pohjoispuolella lounaaseen 10-15 m/s.

6.11.1999
Tutkan välillä toimiessa sateiden edellä illalla oli erotettavissa jonkin verran lintuja maa-alueen yllä.

5.11.1999
Aamuyön puolella lintujen muutto oli vähäistä ja aamullakin vain joitakin lintuja lähti rannikolta liikkeelle. Iltayöllä lintuja oli jonkin verran lähinnä maa-alueen yllä alle puolen kilometrin korkeudella. Ennen sateita rannikolta ja saarista näkyi nousseen myös joitakin hyönteisiä, joista osa oli myös kookkaita. Nämä kulkivat itäkoilliseen 7 m/s luokkaa olleella nopeudella.

4.11.1999
Lintujen muutto jatkui aamuyöhön alle kilometrin korkeudella, mutta sangen vähäisenä. Suunta oli lopulta lounaaseen ja nopeus 15-20 m/s. Aamulla rannikolta lähti jonkin verran lintuja Suomenlahden ylitse. Päivällä turbulenssista aiheutui heikkoa kaikua alle kilometrin korkeudella ja alempana näkyi muutama hyönteinenkin menossa koilliseen noin 3 m/s. Iltayöllä maa-alueen ylle ilmaantui aika runsaasti lintuja puolentoista kilometrin korkeudelle saakka. Muuttosuunta oli lounaaseen ja nopeus 8-12 m/s. Myöhemmin Suomenlahtea ylittäneillä korkeus oli parhaimmillaan 3 km vaiheilla, kun taas kilometrin alapuolella sadepilvi esti muuttoa.

3.11.1999
Keskiyön jälkeen lintuja oli vähemmän kuin aiemmin luoteesta tulleen heikon sadealueen edellä menossa kaakkoon 20-25 m/s 0,5-1 km korkeudella. Päivällä turbulenssiin tai kumpupilviin liittynyttä kaikua oli aaltomaisena kerroksena 0,5-1 km korkeudella ja alempana muutama hyönteinenkin näkyi vielä lentäneen. Iltayöllä hieman lintuja nousi ilmaan muuttamaan kaakkoa kohden 15-20 m/s nopeudella. Pääosin linnut liikkuivat alle kilometrin korkeudella ja myöhemmin lintujen suunta oli suurinpiirtein etelään. Lisäksi hyvin harvassa lintuja oli muuttamassa 2-4 km korkeudella.

2.11.1999
Myöhään iltayöllä aika paljon lintuja muutti kaakkoon pääasiassa 0,5-1 km korkeudella 20-25 m/s.

1.11.1999
Sateiden välissä ja jälkeen päivällä lintuja näkyi muutama kasauma ilmeisesti kaatopaikkojen liepeillä. Iltayöllä jonkin verran lintuja näkyi muuttamassa pääasiassa kilometrin alapuolella ja vaihtelevilla suunnilla/nopeuksilla. Myöhemmin lintuja muutti hyvin harvassa etelään/kaakkoon 15-20 m/s pääasiassa 2-4 km korkeudella.

31.10.1999
Yöllä vähän lintuja oli liikkeellä lounaisessa virtauksessa. Iltapäivällä runsaammin lintuja näkyi toisaalta Suomenlahdella kaakossa aika yksittäisinä ja toisaalta Porkkalan-Hyvinkään linjalla vahvempina parvina. Suuri osa näistä lienee ollut kierteleviä lokkeja, mutta osa kulki etelään lähinnä Suomenlahdella ja lounaaseen Hyvinkäältä Hangon suuntaan. Illalla ja yöllä havaittavissa oli olennaisesti vain sateita.

30.10.1999
Keskiyöllä joitakin lintuja näkyi edelleen muuttamassa, mutta aamuun tultaessa näitä oli enää muutama havaittavissa. Päivällä hieman hyönteisiä näytti olleen ilmassa menossa itäkoilliseen noin 5 m/s.

29.10.1999
Sadealueen jäljessä aamuyöllä ilmassa oli vähän lintuja ja muutama isompi hyönteinenkin virtauksen ollessa luoteesta 15 m/s luokkaa. Aamupäivällä kirkaan ilman kaikua oli selvästi luoteisvirtauksen jatkuessa. Suuri osa kaiusta lienee liittynyt turbulenssiin, mutta joitakin suurehkoja hyönteisiä erottui ja ehkä pienempiäkin oli vähän liikkeellä pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Iltayöllä lintuja oli jonkin verran muuttamassa ja suunta oli enimmäkseen kaakkoon 15-20 m/s.

28.10.1999
Edellisiltayöhön verrattuna lintujen muutto heikkeni runsaasti, mutta pitkin yötä lintuja muutti edelleen eteläänpäin hyvällä 20-25 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamulla lintuja oli välillä taas runsaammin liikkeellä rannikolta Suomenlahden ylitse pääasiassa kahden kilometrin alapuolella. Sadealueen edellä päivällä erottui ilmeisesti vähäisessä määrin hyönteisiäkin pinnan lähellä menossa itäänpäin muutama metri sekunnissa.

27.10.1999
Aamuyöllä lintuja pääsi ilmaan aika paljon sateiden taouttua. Korkeus oli enimmäkseen alle kilometrin, suunta keskimäärin etelään ja nopeus 12-16 m/s. Aamulla sadealueen reunamilla näkyi liikkeellä olleen joitakin suurehkoja hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella itään noin 5 m/s.
Sateiden jälkeen iltayöllä lintuja muutti runsaasti etelään/etelälounaaseen pääasiassa kahden kilometrin alapuolella. Pinnankin lähellä nopeus oli 20 m/s vaiheilla ja ylempänä noin 25 m/s. Pieni osa linnuista oli ylempänä neljän kilometrin korkeudella saakka. Muutama isompi hyönteinenkin erottui aluksi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella.

26.10.1999
Sateiden jälkeen päivällä lintuja alkoi erottua jonkin verran, mutta lähinnä vain matalalla Suomenlahdella. Osa näistä oli suhteellisen vakaasti myös liikkeellä etelään/lounaaseen. Illalla ja yöllä maa-alueen yllä oli vähän enemmän lintuja liikkeellä, mutta sateet olivat vielä haittana.

25.10.1999
Illalla sateiden häivyttyä lintuja alkoi näkyä jonkin verran, mutta määrä jäi hyvin vähäiseksi ennen uusien sateiden tuloa.

24.10.1999
Lintuja oli joitakin ilmassa aamulla ja päivällä Suomenlahden ylitse menossa. Kokonaisuudessaan kuitenkin hyvin vähän. Illalla ja alkuyöstä sateet häivyttivät nämä vähätkin linnut näkyvistä.

23.10.1999
Lintujen määrä väheni yön mittaan 22.-23.10. Keskiyöllä merialueen yllä ei näkynyt lintuja juuri ollenkaan, mutta myöhemmin Suomenlahdellakin alkoi näkyä liikettä ja aamulla lintuja oli pääasiassa merialueen yllä, tosin sangen vähän ja matalalla. Päivän kuluessa lintujen määrä tutkalla havaittavissa kerroksissa väheni aika olemattomiin ja iltayölläkin lintuja oli vain muutama havaittavissa.

22.10.1999
Yöllä muuttaneiden lintujen määrä väheni aamuun tultaessa varsin olemattomaksi. Lisäksi sateet osaltaan estivät aamulla virkistynyttä muuttoa jatkumasta meren ylitse. Päivällä näkyi liikkeellä olleen myös hyönteisiä hyvin harvassa itäänpäin noin 5 m/s. Lintuja alkoi illalla näkyä jälleen jonkin verran ja alkuyöllä näitä oli maa-alueen yllä aika paljon. Liike näytti olleen enimmäkseen länsilounaaseen.

21.10.1999
Pari tuntia keskiyön jälkeen rannikolla näkyi nousseen ilmaan hieman hyönteisiä menossa itään päin muutama metri sekunnissa. Lintuja oli yöllä myös jonkin verran liikkeellä, mutta pääasiassa aika alhaalla ja Suomen maa-alueen yllä. Aamuyöllä merenpuolella vahvemmin olleet sateet myös estivät lintujen muuttoa etelään. Sateiden jälkeen aamulla lintuja oli hieman enemmän Suomenlahtea ylittämässä.
Päivällä turbulenssiin/pilviin liittyneiden kaikujen ohella oli liikkeellä vähän hyönteisiäkin parinsadan metrin paksuisessa kerroksessa. Virtaus oli lounaasta 2-4 m/s. Illan sateiden jälkeen alkuyöllä hyönteisiä liikkui koilliseen noin 5 m/s. Lähinnä näitä oli kuitenkin vain meren puolella ja aika harvassa keskittyen parinsadan metrin korkeudelle. Lintuja oli huomattavasti muuttamassa etelään 12 m/s luokkaa olleella nopeudella alle kahden kilometrin korkeudella.

20.10.1999
Keski- ja aamuyöllä lintuja oli aika paljon liikkeellä, mutta alkuyöhön verrattuna niukkenevasti ja pääasiassa Suomen maa-alueen tuntumassa. Aamulla lintuja oli jälleen enemmän ja suunta oli Suomenlahden ylitse. Päivällä hiean hyönteisiäkin vaikutti olleen ilmassa alle puolen kilometrin korkeudella, osaksi myös aika rajoitetulla alueella. Liike oli itään päin pari metriä sekunnissa. Lintuja liikehti jonkin verran iltayöllä, mutta painottuen Suomen maa-alueen puolelle.

19.10.1999
Lintujaan ei ollut kovin runsaasti liikkeellä 18.-19.10. yöllä. Lisäksi nämä havaittiin lähinnä vain Suomen maa-alueen yllä liikkeellä lounaaseen. Aamulla hieman virkeämmin lintuja lähti liikkeelle ja myös Suomenlahden ylitse. Turbulenssiin liittyvä kaikua näytti olevan aamupäivällä suhteellisen hyvin muutaman sadan metrin korkeudelle ulottuneessa aaltoilevassa kerroksessa. Päivän mittaan tämä ohut kaikukerros nousi yli kilometrin korkeudelle ja alempana alkoi näkyä suurehkoja hyönteisiä hyvin harvassa ja ilmeisti jonkin verran myös pienempiä hyönteisiä kaikujen aiheuttajina. Virtaus oli koillisesta 5 m/s luokkaa.
Iltayöllä lintuja muutti aika runsaasti ja ylimmät 4 km korkeudella saakka. Kilometrin alapuolella lintuja oli kuitenkin runsaimmin ja liike oli lounaaseen 16-18 m/s.

18.10.1999
Lintuja oli keskiyöllä ja myöhemmin liikkeellä huomattavasti, mutta painottuen Suomen maa-alueen ylle. Aamupäivällä lähinnä rannikkoalueella näkyi myös jonkin verran hyönteisiä nousseen ilmaan parinsadan metrin korkeudelle saakka menossa virtauksen mukana kaakkoon 2-3 m/s nopeudella. Päivän kuluessa tämä joukko kuitenkin harveni aika havaitsemattomaksi. Illan sateiden jälkeen alkuyöllä jonkin verran lintuja oli muuttamassa. Enimmäkseen nämä näyttivät kulkevan lounaaseen päin Suomen maa-alueen yllä.

17.10.1999
Keskiyöllä ja myöhemmin lintujen muutto oli vähäisempää kuin alkuyöllä, vaikka edelleen merkittävästi lintuja oli liikkeellä länsilounaaseen. Nopeus oli edelleen 25 m/s luokkaa, mutta muuttajia oli lähinnä vain alle kilometrin korkeudella ja pääosin keskittyneenä maa-alueen ylle tai rannikon lähelle. Aamun sarastaessa sateet vähensivät linnut lähes olemattomiin eikä aamulla tai aamupäivälläkään lintuja muuttanut kovin vilkkaasti.
Päivällä lintuparvia näkyi aika paljon matkaamassa Hyvinkään-Espoonlahden linjalla ja edelleen jatkamassa Suomenlahden ylitse. Yleensä parvien suuntia tarkemmin katsottaessa osa näkyi kulkeneen Hyvinkään Lohjan linjalla, mutta enemmän etelään/etelälounaaseen sisämaassa ja Suomenlahdella eteläkaakkoon/etelään. Nopeudet vaihtelivat 15-25 m/s. Iltayöllä lintuja oli huomattavasti liikkeellä lounaaseen/etelälounaaseen 15-20 m/s nopeudella, pääasiassa alle kilometrin korkeudella, mutta osaksi pilvikerroksen ylläkin 1-2 km korkeudella.

16.10.1999
Lintuja muutti keskiyölläkin merkittävästi, vaikka ehkä osin sateiden johdosta alkuyötä paljon vähemmän ja pääasiassa alle kilometrin korkeudella. Myöhemmin yöllä lintujen määrä edelleen väheni. Suunta oli lounaaseen ja nopeus 25 m/s luokkaa. Aamulla ja aamupäivällä lintuja oli hyvin vähän liikkeellä. Päivällä hiukan hyönteisiä näytti liikkuvan, lähinnä rannikon ja saariston tuntumassa alhaalla, virtauksen olleessa koillisesta 10 m/s luokkaa. Lintuja alkoi näkyä illalla taas enemmän ja alkuyöllä lintuja muutti aika runsaasti 2,5 km korkeudella saakka länsilounaaseen ja nopeus oli 25 m/s luokkaa parhaimmillaan.

15.10.1999
Lintujen muutto vilkastui keskiyön jälkeen. Runsaimmin näitä oli liikkeellä 600-1000 m korkeudella menossa lounaaseen 25 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Ylempänä 1,5-2,5 km välillä lintuja oli myös kohtalaisen paljon, mutta nopeus oli hieman hitaampi. Aamuun mennessä lintujen määrä väheni aika olemattomiin ja aamullakin sateiden seassa lintuja oli varsin vähän havaittavissa.
Päivällä hieman hyönteisiäkin erottui puolen kilometrin alapuolella noin 10 m/s virtauksessa pohjoisesta. Iltayöllä lintuja oli varsin runsaasti muuttamassa lounaaseen 25-30 m/s nopeudella, mutta myötäistä tuultakin oli sadekaikujen perusteella 18 m/s verran muuttokerroksessa kilometrin korkeuden vaiheilla.

14.10.1999
Loppuyöllä 13.-14.10. lintuja oli niukemmin kuin alussa ja pääasiassa kilometrin alapuolella. Suunta oli etelään ja nopeus vähän päälle 20 m/s tavallisesti. Aamulla Suomenlahdella lintujen (parvien) suunta oli lounaaseen ja nopeus 15 m/s luokkaa rannikon lähellä. Yleensä lintuja oli Suomenlahdella ylempänä 1-2 km korkeudella.
Päivän kuluessa hyönteisiä nousi hieman ilmaan ja rullapyörteet nostivat niitä hieman yli puolen kilometrin korkeudelle. Joukossa oli hyvin harvassa myös varsin suuria hyönteisiä ja liike kaakkoon 10-12 m/s. Illalla sateiden myötä hyönteiset katosivat näkyvistä. Lintuja alkoi muuttaa iltayöllä sateiden välissä kohti lounasta.

13.10.1999
Keskiyöllä ja myöhemmin yöllä lintuja oli muuttamassa aika paljon kaakkoa kohden. Nopeus oli parhaimmillaan 25 m/s tuntumassa. Pääosa oli liikkeellä alle kilometrin korkeudella, mutta osa 2-3 km korkeudella osin pilvikerrosten yläpuolella. Aamuun tultaessa lintujen määrä väheni, mutta aamulla rannasta Suomenlahden yli suuntasi hiukan runsaammin lintuja.
Vähän hyönteisiä alkoi näkyä puolen kilometrin alapuolella aamupäivällä menossa kaakkoon 8-10 m/s. Hyvin harvassa liikkeellä oli myös suurehkoja hyönteisiä. Myöhemmin päivällä hyönteisiä oli hieman runsaammin, lähinnä pieniä tosin. Samalla myös luoteistuulen suuntaiset rullapyörteet tulivat esiin. Osa kaiusta oli myös peräisin turbulenssista. Iltayöllä runsaasti lintuja alkoi muuttaa kaakkoon pääasiassa alle kilometrin korkeuksilla ja osaksi sateiden välissä. Nopeus linnuilla oli maanpinnan suhteen jopa 30 m/s vaiheilla. Myöhemmin suunta oli suurinpiirtein etelään ja lintuja oli neljän kilometrin korkeuden tuntumassa asti

12.10.1999
Keskiyön aikoihin lintuja oli jonkin verran liikkeellä alle kilometrin korkeudella aika vaihtelevilla suunnilla/nopeuksilla. Hyönteisiä näytti myös olevan heikko kerros 200-400 m korkeuden vaiheilla yli yön. Aamuyöhön asti lintujen määrä niukkeni, mutta aamulla vähän aikaa oli jälleen hieman vilkkaampaa ja nähtävästi myös enemmän parvia liikkeellä.
Varsin kookkaita hyönteisiä näkyi aamupäivän aikana myös nousevan ilmaan kilometrin korkeuden tienoille. Iltapäivällä ja illalla sateet olivat kaikuja aiheuttamassa. Lintuja muutti jälleen huomattavasti iltayöllä merkittävimmin alle kilometrin korkeudella. Suunta oli kaakkoon ja nopeudet olivat 15 m/s luokkaa alhaalla ja ylempänä jopa 25 m/s.

11.10.1999
Alkuyöhön verrattuna lintuja oli myöhemmin liikkeellä niukemmin, mutta kuitenkin aika runsaasti. Kyseisen yön 10.-11.10.1999 lintujen muutosta kertoo myös "virtauskuva". Suunta oli etelälounaaseen ja nopeus 15 m/s vaiheilla. Aamuyöllä lintuja alkoi olla aika niukasti, kunnes aamulla Suomenlahden yli eteläkaakkoon lähti aika paljon lintuja rannalta 10-12 m/s nopeudella. Päivällä sateiden edellä lintuja oli jonkin verran myös liikkeellä. Iltayöllä lintuja oli niukasti verrattuna edellisiin öihin ja hyvän länsituulen mukana nämä aluksi kulkivat aika yhtenäisesti itäkaakkoon 20-25 m/s. Myös vähän hyönteisiä oli ilmeisesti ilmassa parinsadan metrin korkeudella saakka menossa itään 10-15 m/s.

10.10.1999
Lintuja oli keskiyölläkin runsaasti liikkeellä, vaikka alkuyötä vähän niukemmin. Suunta oli suurinpiirtein lounaaseen ja nopeus 13 m/s luokkaa. Myöhemmin yöllä lintujen määrä niukkeni, kunnes taas aamulla runsaammin lintuja suuntasi etelälounaaseen 15 m/s vaiheilla olleella nopeudella kolmen kilometrin korkeudella saakka. Päivällä lintuja kulki edelleen harvassa. Iltapäivällä myös hyönteisiä oli ilmassa kohtalaisen paljon ja näiden joukossa harvassa myös suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä kilometrin korekudella saakka. Virtaus oli lounaaseen päin 8-10 m/s. Illalla lintuja alkoi olla runsaammin ja alkuyöllä lintuja muutti hyvin runsaasti 3,5 km korkeudella saakka lounaaseen 20-23 m/s.

9.10.1999
Keskiyön vaiheilla lintuja oli varsin paljon maa-alueen yllä liikkeellä aika vaihtelevilla nopeuksilla. Myöhemmin yöllä sateita oli jälleen enemmän ja lintuja vähemmän, kun virtaus oli etelälounaasta 13-16 m/s. Aamulla ja päivällä lintuja oli näkyvissä jonkin verran satieden välissä ja osa näkyi pääsevän Suomenlahden ylikin. Iltapäivällä myös hyönteisiä näytti olleen vähän liikkeellä pinnan lähellä.
Illalla lintuja oli edelleen harvassa, mutta iltayöllä runsaasti menossa etelään/etelälounaaseen 10-14 m/s pääasiassa alle kilometrin ja 1,5-2 km korkeuksilla.

8.10.1999
Keskiyön jälkeen sateettomassa tilanteessa lintuja oli liikkeellä aika runsaasti menossa itäkaakkoon 15-17 m/s 3 km korkeudella saakka. Aamuyöllä lintujen määrä hieman väheni, kunnes aamulla runsaammin lintuja lähti rannikolta Suomenlahden yli kaakkoon 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Sateet Suomenlahdella kuitenkin haittasivat muuttajia jonkin verran.
Aamupäivällä ennen sadekuuroja erottui hieman hyönteisiä puolen kilometrin korkeudella saakka tulossa lounaasta noin 12 m/s, mutta ilmeisesti lähtöisin Suomen rannikolta tai saaristosta. Iltapäivällä sään seljettyä hyönteisiä nousi myös vähän ilmaan alle puolen kilometrin korkeuksille ja suunta oli koilliseen 11-13 m/s. Auringonlaskun vaiheilla hyönteisiä oli myös hieman runsaammin ja näkyivät olleen aika pieniä. Myöhemmin iltayöllä ilmassa sen sijaan oli harvassa suurehkoja hyönteisiä sekä lintuja sateiden edellä.

7.10.1999
Sateita yöllä ja myöhemmin päivällä, mutta iltayöllä sentään vähän lintujakin pääsi liikkeelle sateiden väliin.

6.10.1999
Keskiyöllä lintujen muuttoa Suomenlahden yli alkoi jo häiritä eteläpuolelle tulleet sateet. Lopulta sateet pysäyttivät muuttajat aika tarkkaan, vaikka joitakin lintuja heikompien sateiden sisälläkin oli edelleen havaittavissa. Myös aamulla vilkastunutta lintujen muuttoa sateet hillitsivät eikä Suomenlahden ylittäjiä ollut kovin paljon.
Päivällä pääasiassa suurehkoja hyönteisiä lenteli aika harvassa lähes kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli koillisesta 10-12 m/s. Illalla sateiden myötä hyönteiset häipyivät näkyvistä. Iltayöllä sen sijaan sateiden seassa erottui jonkin verran lintuja, mutta pidemmälle muuttajia ei kuitenkaan juuri ollut havaittavissa.

5.10.1999
Yöllä 4.-5.10. lintuja oli varsin runsaasti muuttamassa sateiden jälkeen eteläkaakkoon/kaakkoon 10-15 m/s. Pääasiassa linnut liikkuivat alle kahden kilometrin korkeudella ja pinnan lähellä suunta oli enemmän etelään. Aamulla uusia lintuja lähti Suomenlahden yli 1-2 km korkeudella 11-13 m/s eteläkaakkoon. Samalla esim. Porkkalanniemen kärjestä merelle muuttajia keskittyi voimakkaasti.
Myöhemmin päivällä lintuja muutti harvemmassa ja hyönteisiä oli jonkin verran liikkeellä parinsadan metrin korekudella saakka koilliseen 4-6 m/s. Iltayöllä lintuja lähti hyvin runsaasti muuttamaan aluksi etelään 13-16 m/s. Myöhemmin yöllä Suomen maa-alueella suunta oli rannikkoa seuraillen lounaaseen ja Suomenlahdella etelälounaaseen. Lintuja oli aika tasaisesti 2,5 km ja harvemmassa 3 km korkeudelle saakka.

4.10.1999
Keskiyöllä ja iltayöllä sateita oli vähemmän ja joitakin lintujakin oli liikkeellä.

3.10.1999
Keskiyöllä lintuja oli liikkeellä jonkin verran, mutta pääasiassa nämäkin vain Suomen maa-alueen yllä. Tilanne oli suurinpiirtein samanlainen myös aamulla ja aamupäivällä, vaikka lintulajit varmaankin olivat muuttuneet.
Päivällä etelästä tulleessa virtauksessa Suomenlahden yli näkyi tulleen aika huomattavasti hyönteisiä muutaman sadan metrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Nopeus oli 15-20 m/s ja suurehkojen hyönteisten osuus oli myös merkittävä. Iltayöllä sateiden välissä oli jonkin verran lintuja liikkeellä.

2.10.1999
Sateiden ohella yöllä näkyi hieman lintujakin. Virtaus lounaasta oli 15 m/s luokkaa parhaimmillaan ja linnuista osa näkyi kulkevan itäkaakkoon samanlaisella vauhdilla. Aamulla ja aamupäivällä lintuja oli vähän enemmän muuttamassa sateiden loputtua. Suomenlahdella suunta näytti olleen kaakkoon ja nopeus parikymmentä metriä sekunnissa, kun virtaus oli lännestä 15-20 m/s.
Päivällä aika paljon hyönteisiä näkyi ilmassa puolen kilometrin korkeudella saakka länsilounaisessa 13-15 m/s virtauksessa ja rullapyörteet olivat selviä ja näiden kohdalla myös turbulenssista/pilvistä saatiin hyvin kaikuja. Illalla ja iltayöllä sateet olivat jälleen kaikuja aiheuttamassa.

1.10.1999
Sateiden välissä yöllä ilmassa oli jonkin verran hyönteisiä ja lintuja. Iltapäivällä hyönteisiä ilmaantui näkyviin sateen tauottua. Virtaus oli lounaasta 15-20 m/s puolen kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Illan tullen hyönteiset häipyivät ja sateet tulivat. Iltayöllä vähän lintuja oli sateettomilla alueilla ilmassa, kun tuuli oli lounaasta kovimmillaan 20 m/s vaiheilla.

30.9.1999
LIntuja oli yöllä liikkeellä aika paljon, mutta pääasiassa Suomen maa-alueen yllä, osaksi merellä olleiden sadepilvien vuoksikin. Aamulla runsaasti lintuja lähti Suomenlahden yli kaakkoon 14 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Rannikolla linnut olivat alle kilometrin ja kauempana Suomenlahdella 1-2 km korkeudella. Aamupäivästä alkaen isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 2 km korkeudella saakka etelälounaasta 10 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Iltapäivällä kaiut liittyivät sateisiin. Iltayöllä sateiden jälkeen hieman hyönteisiä näkyi olleen liikkeellä noin puolen kilometrin korkeudella saakka. Lintuja oli vähänlaisesti liikkeellä.

29.9.1999
Yöllä ja aamupäivällä sateettomilla alueilla erottui hieman hyönteisiä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Virtaus oli lounaasta ja 15 m/s vaiheilla. Päivällä ja iltapäivällä tilanne jatkui suurinpiirtein samanlaisena, kun sadekuurotkin olivat pääasiassa kauempana sisämaassa tai merellä. Iltayöllä hyönteisiä ei oikein enää erottunut, mutta pikkulintuja näkyi kulkevan rannikkoa seuraillen itäkoilliseen noin 18 m/s pääasiassa alle kilometrin korkeudella.

28.9.1999
Yön sateiden jälkeen aamulla lintuja muutti etelään harvassa 6-10 m/s nopeudella. Aamupäivällä näkyi vähän hyönteisiäkin puolen kilometrin korkeudella saakka alhaalla kaakosta 5 m/s ja ylempänä etelästä 8 m/s nopeuksilla. Iltapäivällä sadekuurojen jälkipuolella lounaasta 10-12 m/s hyönteisiä oli jo huomattavammin kilometrin korkeudella saakka. Kookkaita hyönteisiä näkyi tulleen hyvin harvassa Suomenlahden ylikin. Illalla ja yöllä tutkakaiut liittyivät sadealueeseen.

27.9.1999
Keskiyön tienoilla lintuja oli muuttamassa enimmäkseen lounaaseen päin 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Hyönteisiä näkyi merkittävästi vain rannikon lähellä Suomenlahden suunnalla olleessa kaikunauhassa, jossa virtaus oli itäkaakosta 10 m/s luokkaa. Hyönteisten yllä näkyi myös ilmeisesti turbulenssiin liittynyttä kaikua 0,5 -1 km korkeudella olleissa ohuissa aaltomaisissa kerroksissa. Aamua kohden lintuja oli vähemmän ja pääasiassa Suomen maa-alueen yllä. Aamulla uusia muuttolintuja lähti lounasta kohden 16 m/s tienoilla olleella nopeudella Helsingin kohdalla Suomenlahden rantoja seuraillen.
Päivällä hyönteisiä oli varsin paljon ilmassa maa-alueen yllä ja isoimpien saarien jälkeen itäkaakosta 8-12 m/s tulleessa virtauksessa. Kaikukerros ulottui noin puolen kilometrin korkeudelle ja tuulensuuntaisiin jonoihin hyönteisiä kertyi eniten. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja alkuyöllä vain jonkin verran lintuja oli olennaisesti havaittavissa. Myös muuttolintujen määrä oli aikaisempiin öihin verrattuna vähäinen ja pääosa näkyi Suomen maa-alueen yllä. Suomenlahden yli lentäneet harvat linnut menivät ennen sateita etelään 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Hieman ennen lounaaasta tulleita sateita oli erotettavissa myös aika harvassa hyönteisiä alle puolen kilometrin korkeudella tulossa kaakosta 8-10 m/s.

26.9.1999
Lintuja muutti lounasta kohden runsaasti puolentoista kilometrin alapuolella 10-15 m/s nopeuksilla. Lisäksi lintuja muutti hyvin harvassa ylempänä kolmen kilometrin korkeudella saakka. Myöhemmin lintuja oli hieman vähemmän, kunnes aamun sarastaessa hyvin runsaasti liikkeellä aika yhtenäisesti 15-17 m/s nopeudella lounaaseen maa-alueen yllä. Suomenlahden ylittäjiä ei kuitenkaan ollut vastaavasti, paitsi korkeammalla 1-3 km tasolla harvemmassa lentäneitä lintuja.
Päivällä hyönteisiä oli varsin runsaasti 700-800 m korkeudella saakka. Ylempänä suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 1-1,5 km korkeudella. Virtaus oli etelään 4-6 m/s ja rullapyörteitä oli vahvasti virtauksen suunnassa. Iltapäivällä rullapyörteet nostivat hyönteisiä kilometrin korkeuden tuntumaan ja alhaalla rannikolla merituuli merkitsi 4 m/s luokkaa ollutta virtausta lounaasta. Merituulirntaman kohdalle hyönteisiä kasautui runsaimmin noin kilometrin korkeudelle saakka nousten. Illalla jonkin verran lintuja lähti muuttamaan etelään 13-15 m/s. Runsaasti lintuja oli kuitenkin muuttamassa vasta iltayöllä 4 km korkeudella saakka; tiheimmin lintuja oli 1-2 km vaiheilla.

25.9.1999
Keskiyöllä sateiden edellä lintuja oli aiempaa niukemmin liikkeellä ja samalla oli havaittavissa jonkin verran hyönteisiä pinnan lähellä koillisessa 6-8 m/s luokkaa olleessa virtauksessa. Sateiden jälkeen lintuja oli sen sijaan liikkeellä hyvin runsaasti ja liike oli maa-alueen yllä lounaaseen ja Suomenlahden yllä etelään 20 m/s luokkaa. Aamulla lintuja jatkoi muuttoa niukemmin eteläänpäin. Hyönteisiä ilmestyi aamupäivällä näkyviin, mutta päivän mittaan näitä oli suhteellisen vähän puolen kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli pohjoisen puolelta 5 m/s luokkaa. Iltayöllä lintuja muutti jälleen runsaasti lounasta kohden 11-15 m/s nopeudella pääasiassa alle kilometrin korkeudella.

24.9.1999
Kookkaat hyönteiset liikkuivat yöllä kahden kilometrin korkeudella saakka aamuyöhön asti itään 10-14 m/s. Lintuja oli myös ilmassa jonkin verran, mutta merkittävästi vasta aamulla, jolloin näitä muutti kaakkoa kohden 15-20 m/s nopeudella. Suomenlahdella lintuja oli toisaalta alle kilometrin ja toisaalta 2-4 km korkeudella huomattavimmin.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi varsin paljon ilmaan etenkin rannikolla ja yhtenäinen kaikukerros ulottui yli puolen kilometrin korkeudelle. Virtaus oli länsilounaasta/lännestä 6-10 m/s. Päivän aikana pääosa hyönteisistä liikkui alle puolen kilometrin korkeudella, mutta suurehkoja hyönteisiä oli myös verrattain tiheässä kilometrin korkeudelle asti. Ylempänä parin kilometrin korkeudella pilviin liittyneiden kaikujen ohella oli havaittavissa hyvin harvassa kookkaita hyönteisiä. Illansuussa tuolla ylempänä virtaus oli luoteesta 13 m/s vaiheilla. Lintuja muutti myös jonkin verran Suomenlahden yli koko päivän, mutta iltayöllä runsaasti ja samalla hyönteiset olennaisesti hävisivät lintujen kaikujen alle.

23.9.1999
Pitkin yötä ja ennen aamun sateita hyönteisiä kulki huomattavasti kaakosta 8-14 m/s nopeudella korkeudesta riippuen. Puolen kilometrin korkeudelle saakka pieniä ja suurehkoja hyönteisiä oli aika paljon ja ylempänä oli lisäksi harvassa kookkaita hyönteisiä 1,5 km korkeudella saakka. Lintujakin oli yöllä varsin paljon liikkeellä, mutta lähinnä vain Suomen mantereen puolella.
Iltayöllä sateiden jälkeen kookkaita hyönteisiä oli varsin paljon, joskin harvassa 2 km korkeudella saakka ja osin alapilvien yläpuolella. Virtaus oli alhaalla länsilounaasta ja ylhäällä lännestä 10 m/s luokkaa. Myöhemmin yöllä lintuja tuli jonkin verran ilmaan, mutta muutto eteläänpäin oli aika vähäistä.

22.9.1999
Hyönteisiä kulki keskiyöllä parinsadan metrin korkeudella olleessa kerroksessa itäkaakosta parhaimmillaan noin 12 m/s nopeudella. Hyönteisiä samoin kuin lintuja oli kuitenkin niukemmin liikkeellä kuin iltayöllä. Aamuyöllä kaakosta 3-5 m/s nopeudella tuli myös harvassa kookkaita hyönteisiä 0,5-1 km korkeudella. Aamulla lintuja muutti lounaaseen 15-17 m/s rannikkoa seuraillen maa-alueella alle kilometrin ja Suomenlahden ylityksessä 1-2 km korkeudella pääasiassa, mutta osa neljän kilometrin korkeuden tuntumassa. Pinnan lähellä kaakosta tuli toisaalta aikaisin aamulla meren yli harvassa kookkaita hyönteisiä 12 m/s luokkaa olleella nopeudella.
Aamupäivällä hyönteisiä tuli ilmaan runsaammin Suomen maa-alueen ja saariston yllä ja virtaus oli idästä 13-15 m/s. Päivällä yhtenäinen kaikukerros ulottui noin puolen kilometrin korkeudelle ja virtaus oli itäkoillisesta 11-14 m/s. Ylempänä liikkui harvassa suurehkoja hyönteisiä kilometrin korkeudella saakka kaakosta noin 10 m/s. Illalla hyönteisten määrä hieman pieneni ja virtaus alhaalla kääntyi itäkaakosta tulleeksi. Iltayöllä Suomenlahden yli alkoi myös tulla kookkaita hyönteisiä harvassa 1-1,5 km korekudella saakka kaakosta. Alempana puolen kilometrin korkeudella saakka oli liikkeellä pienempiä hyönteisiä ja virtasu kaakosta oli 10-14 m/s. Lintuja nousi myös kohtalaisen paljon ilmaan yöllä, mutta pääasiassa nämä pysyivät Suomen maa-alueen yllä Helsingin seudulla. Lounaaseen yhtenäisemmin muuttaneita lintuja oli kuitenkin hyvin harvassa 2-4 km korkeudella.

21.9.1999
Koko yön ajan hyönteisiä näkyi virtaavan kaakosta aamuun asti pääasiassa puolen kilometrin korkeuden vaiheilla olleessa kerroksessa. Nopeus oli aamulla 6-8 m/s ja loppuyön mittaan kookaiden hyönteisten osuus kaiussa näkyi tulleen merkittäväksi. Lintuja oli myös yön aikana melko paljon liikkeellä lounasta kohden ja aamulla merkittävästi parvia näkyi muuttaneen rannikkoa seuraillen länteenpäin ja mm. Porkkalan niemen kärjen kohdalla Suomenlahdelle lounaaseen. Näiden nopeus Helsingin kohdalla oli 16-18 m/s luokkaa.
Aamulla hyönteisiä oli hetken aikaa vähäisemmin liikkeellä, mutta aamupäivän aikana varsinkin Suomen maa-alueen yllä nämä muodostivat yli puolen kilometrin korkeudelle nousevan yhtenäisen kaikukerroksen. Virtaus oli itäkaakosta 8-10 m/s. Päivän aikana alhaalla tuuli oli idästä parhaimmillaan 10 m/s ja ylempänä 6-8 m/s kaakosta/eteläkaakosta. Iltapäivällä Suomenlahden yli näkyi tulevan huomattavasti hyönteisiä noin 800 m korkeudelle saakka ulottuneessa kaikukerroksessa. Yöllä hyönteisten lisäksi ilmassa oli paljon lintuja, jotka näkyivät kulkevan kaakkoon/eteläkaakkoon 12 m/s luokkaa olleella nopeudella ja neljän kilometrin korkeudella saakka.

20.9.1999
Keskiyöllä ja myöhemmin suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä liikkui harvassa kilometrin korkeudella saakka. Suunta oli aluksi kaakosta ja lähtökohdat Suomen rannikolla tai saaristossa, mutta myöhemmin etelästä ja meren yli tulleet hyönteiset olivat ehkä yleensä vähän kookkaampiakin kuin aikaisemmin. Nopeus oli 4-8 m/s korkeudesta riippuen ja puolen kilometrin vaiheilla parhaimmillaan. Lintuja oli myös aika paljon muuttamassa lounaaseen päin kolmen kilometrin korkeudella saakka 10-13 m/s, vaikka aamuyöllä huomattavasti alkuyötä niukemmin.
Aamulla hyönteisiä oli vähänlaisesti havaittavissa, mutta lintuja lähti hieman runsaammin liikkeelle ja suureksi osaksi parvina lounaaseen noin 15 m/s Suomenlahden rannikkoa seuraillen. Maa-alueen tuntumassa linnut olivat alle kilometrin, mutta merellä tavallisesti 1-2 km korkeudella. Aamupäivällä hyönteisiä nousi ilmaan ja niistä alkoi muodostua varsin yhtenäinen kaikukerros kaakkoisessa 4-6 m/s virtauksessa. Maa-alueella kaikukerros ulottui kilometrin korkeudelle ja tuulensuuntaiset rullapyörteet tulivat selvästi näkyviin. Iltapäivällä myös Suomenlahden yli näkyi tulevan varsin merkittävästi hyönteisiä muutaman sadan metrin korkeuksilla kaakosta noin 6-8 m/s. Tällainen virtaus jatkui yöhön saakka ja oli voimkkaimmillaan 10 m/s luokkaa. Iltayöllä lintujakin kertyi ilmaan aika paljon kolmen kilometrin korkeudelle saakka. Muuttosuunnat/-nopeudet vaihtelivat runsasti, mutta lounaaseen päin näkyi liike olevan pääasiassa.

19.9.1999
Lintuja oli keskiyöllä ja myöhemmin varsin runsaasti liikkeellä, mutta ilmeisesti Suomenlahden puolelle muodostuneet pilvet vähensivät kuitenkin Suomenlahden ylittäneiden määrää. Lintuj oli yli kolmen kilometrin korkeudella ja suunta näkyi olleen keskimäärin lounasta kohden 12-14 m/s. Aamulla 2-3 km korkeudella lintuja oli harvassa edelleen lounaaseen muuttamassa. Toisaalta pinnan lähellä maa-alueen yllä lintuja oli runsaasti liikkeellä rannikkoa seuraillen länteen päin 13-16 m/s aamupäivään saakka, mutta Suomenlahden yli ei ainakaan Helsingin seudulla ollut suurta joukkoa menossa.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi jonkin verran ilmaan puolen kilometrin korkeudelle saakka menossa länteen noin 6 m/s. Päivällä hyönteisiä oli pääosin Suomen maa-alueen päällä varsin paljon liikkeellä noin kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli kaakosta 8-10 m/s ja sen suunnassa rullapyörteet olivat sisämaassa vahvoina näkyvissä. Illalla hyönteisiä oli vähän alle puolen kilometrin korkeudella ja iltayöllä lintuja puolestaan oli muuttamassa aika runsaasti kolmen kilometrin korkeudella saakka. Lintujen suunnat/nopeudet näkyivät vaihtelevan paljon, mutta yleinen suunta oli suurinpiirtein lounaaseen ja nopeus 12-14 m/s vaiheilla.

18.9.1999
Keskiyöllä lintuja näkyi edelleen tulleen alhaalla etelästä noin 15 m/s Suomenlahden yli aika paljon. Ylempänä 1,5-2,5 km korkeudella sen sijaan muutto eteni lounaaseen 10-13 m/s. Aamun lähestyessä linnut vähenivät etenkin Suomenlahden suunnalla ja toisaalta jonkin verran hyönteisiä ilmestyi itäkaakkoiseen 3-6 m/s virtaukseen. Aamulla lintuja myös oli varsin paljon liikkeellä rannikkoa seuraillen lounaaseen 14-16 m/s.
Aamupäivällä hyönteisiä kertyi ilmaan aika runsaasti ja rannikolla lounaaseen liikkuneita lintuja näkyi paljon rannikon tuntumassa edelleen. Keskipäivällä hyönteisistä aiheutui noin kilometrin korkeudelle ulottunut yhtenäinen kaikukerros, jossa virtaus oli alhaalla idästä ja ylhäällä itäkoillisesta 5-7 m/s luokkaa. Myöhemmin rannikon lähellä merituuli merkitsi alhaalla virtausta kaakosta. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät aika olemattomiin ja iltayöllä lintuja oli puolestaan huomattavasti. Näiden suunta oli varsinkin 1-3 km korkeudella etelälounaaseen ja nopeus 13-17 m/s.

17.9.1999
Keskiyöllä ja myöhemmin lintuja oli liikkeellä jonkin verran ja huomattavammin Suomen maa-alueen yllä. Hyönteisiä ilmaantui aamun sarastaessa puolen kilometrin alapuolelle kohtalaisen paljon kulkien länteen 5-7 m/s. Samalla lintuja alkoi muuttaa jonkin verran Suomenlahden ylitse lounaaseen 13-17 m/s ja osaksi Suomenlahden rannikkoa seuraillen. Aamupäivällä hyönteisiä oli edelleen hieman havaittavissa puolen kilometrin korkeudella saakka itäisessä virtauksessa.
Iltapäivällä hyönteisiä oli edelleen jonkin verran ilmassa 0,5-1 km korkeudelle saakka. Virtaus oli kaakosta viitisen metriä sekunnissa. Illalla hyönteisiä oli vähäisesti, mutta iltayöllä harvassa olleet kookkaat hyönteiset aiheuttivat huomattavaa kaikua puolen kilometrin korkeudella saakka lentäessään luoteeseen 4-6 m/s. Lintuja oli liikkeellä myös aika paljon pääasiassa lounaaseen noin 15 m/s luokkaa olleella nopeudella.

16.9.1999
Alkuyön jälkeen hyönteisiä ei juuri ollut havaittavissa ja lintujen määräkin pieneni hiljalleen aamuyöhön tultaessa. Aamulla lintuja oli jälleen runsaammin liikkeellä ja merkittävä osa kulki Helsingin seudulla rannikkoa seuraillen lounaaseen 16-18 m/s. Rannikolla lintujen korkeus oli alle kilometrin, mutta Suomenlahden yllä noin kahden kilometrin korkeus näkyi olleen tavoitteena.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi ilmaantua näkyviin puolen kilometrin paksuisena kerroksena. Virtaus oli koillisesta 6 m/s luokkaa parhaimmillaan. Päivällä kaikukerros ulottui noin kilometrin korkeudelle ja hyönteisiä oli liikkeellä varsin paljon. Ylempänä erottui lisäksi kookkaita hyönteisiä 1-2 km korkeudella hyvin harvassa kulkemassa lounaaseen 6 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Alempana virtaus oli länsilounaaseen 6-8 m/s ja rannikon lähellä noin puolen kilometrin korkeudella saakka merituuli merkitsi virtausta kaakosta. Iltaa kohden hyönteiset hupenivat lähes olemattomiin, mutta alkuyöllä oli taas runsaammin hyönteisiä liikkeellä noin puolen kilometrin korkeudella saakka luoteeseen 5-7 m/s. Lintujen lähdettyä liikkeelle tutkalla havaittiin kuitenkin enää vain hyvin harvassa suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä. Lintuja oli huomattavasti 0,5-2,5 km korkeuksilla ja pääasiassa liike oli etelään 12-16 m/s.

15.9.1999
Lintuja muutti etelälounaseen keskiyöllä varsin paljon aina neljän kilometrin korkeudella saakka ja nopeudet olivat 15-20 m/s. Hyönteisiä ei juurikaan erottunut keskiyöllä, mutta loppuyöstä varsinkin Suomenlahden suunnalla suurehkoja/kookkaita hyönteisiä oli huomattavasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella etelään noin 6 m/s. Aamuyöllä lintujenkin määrä alkoi olla varsin vähäinen. Aamun sarastaessa runsaammin lintuja nousi ilmaan ja muutti lounaaseen 18 m/s luokkaa olleella nopeudella. Maa-alueen yllä näiden korkeus oli alle kilometrin, mutta Suomenlahden yllä korkeus näkyi kasvana 1-3 km välille. Ylempänä myös nopeus lounaaseen oli parhaimmillaan 25 m/s vaiheilla.
Aamupäivän aikana hyönteisten määrä ilmassa kasvoi ja lopulta näistä muodostui kilometrin korkeuden tuntumaan ulottunut yhtenäinen kaikukerros, jossa virtaus oli koillisesta 5 m/s luokkaa. Päivällä merituulirintama oli merkittävästi hyönteisiä kasaamassa rullapyörteiden ohella. Tämä merkitsi rannikolla myös virtausta mereltä noin puolen kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Hyönteisiin liittyvä kaiku ulottui noin kilometrin korkeudelle ja tämän kaikukerroksen yllä aluksi aivan välittömästi ja myöhemmin puolentoista kilometrin vaiheilla oli ohut kaikukerros, joka liittyi turbulenssiin rajakerroksen yläreunalla. Lisäksi kookkaita hyönteisiä liikkui hyvin harvassa 1,5-2 km korkeudella etelään noin 10 m/s. Alempana ns. perusvirtaus oli iltapäivällä pohjoisluoteesta 6-8 m/s ja merituuli lounaasta 5 m/s luokkaa.
Illalla hyönteisten määrä väheni, mutta kookkaita hyönteisiä oli ilmassa auringonlaskun jälkeen suhteellisen paljon kulkemassa lounaaseen 6-8 m/s. Lintuja muutti varsin runsaasti etelään 15-17 m/s, pääosa oli Suomenlahden yllä 1-2 km korkeudella.

14.9.1999
Keskiyöllä lintuja kulki vielä varsin runsaasti pääasiassa lounaaseen 14-18 m/s 3-4 km korkeudella saakka. Hyönteisiä oli myös jonkin verran puolen kilometrin korkeuden tuntumassa liikkeellä lounaaseen 6-8 m/s. Yön kuluessa sekä hyönteiset että linnut vähenivät lähes havaitsemattomiin, kunnes aamuyöllä lintuja alkoi nousta ilmaan Suomen maa-alueella. Näistä suuri osa näkyi muuttaneen etelään 15-20 m/s nepeudella ilmeisesti yksittäin. Toisaalta lintuparvia näkyi kulkevan rannikon suunnassa lounaaseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella kilometrin alapuolella.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi tulla ilmaan keskittyen samalla itäkoillisen 6-8 m/s virtauksen suuntaisiin jonoihin. Näiden jonojen kohdalla myös turbulenssi näkyi aiheuttavan merkittävää kaikua 0,5-1 km korkeudella, kun kyseisissä rullapyörteissä kohonnut ilma törmäsi rajakerroksen yläosan vakaaseen inversiokerrokseen. Päivällä hyönteisiä oli noin kilometrin korkeudelle saakka ja turbulenssiin liittyvä kaiku noin puolentoista kilometrin korkeudella ohuessa kerroksessa. Illalla hyönteisten määrä väheni rannikolla aika huomaamattomaksi. Kuitenkin alkuyöllä suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä kulki etelänpuoleisessa virtauksessa aika paljon hieman yli puolen kilometrin korkeudella saakka. Lintuja ilmaantui aika runsaasti yön pimetessä muuttaamaan maa-alueen yllä pääasiassa alle kilometrin ja merellä 1-2 km korkeudella etelään/etelälounaaseen 13-16 m/s.

13.9.1999
Kookkaita hyönteisiä kulki harvassa länsilounaaseen 8-10 m/s noin kilometrin korkeudella saakka keskiyöllä. Lintuja oli myös huomattavasti liikkeellä suurimmaksi osaksi alle kahden kilometrin korkeudella 15-20 m/s nopeuksilla lounasta kohden. Yön aikana sekä hyönteiset että linnut vähenivät huomattavasti. Aamulla ilmeisesti merkittäviä parvia lintuja näkyi kulkevan aika lailla rannikon suuntaisesti lounaaseen, mutta samalla kuitenkin ryhmänä etelämmäksi eli Suomenlahden ylle siirtyen. Näiden nopeus oli 20 m/s luokkaa ja korkeudet maa-alueen yllä alle kilometrin, mutta merellä parin kilometrin paikkeilla.
Aamupäivän kuluessa hyönteisten aiheuttama kaiku voimistui ja ulottui puolentoista kilometrin korkeudelle. Virtaus oli koillisesta 8-12 m/s ja tuulen suuntaiset jonot olivat vahvoja. Päivällä rannikon lähellä merituuli käänsi virtauksen kaakkoiseksi puolen kilometrin korkeudella saakka ja nopeus oli 5 m/s luokkaa parhaimmillaan. Merituulirintamassa kaiku oli voimakkainta. Hyönteisten yläpuolella oli havaittavissa myös merkittävää kaikua puolentoista kilometrin korkeuden vaiheilla turbulenssista rullapyörteiden vahvimpien nostojen kohdilla.
Hyönteisten määrä putosi illalla jo aika vähiin, mutta alkuyöllä hieman uutta ainesta virkisti kaikua. Aluksi yöhyönteisiä kulki kilometrin korkeudella saakka lounaaseen 5-10 m/s ja myöhemmin niukemmin 0,5-1 km korkeudella olleessa kerroksessa. Lintuja muutti yöllä myös runsaasti 1-2 km korkeudella ja parhaimmillaan nopeus etelälounaaseen oli 20 m/s luokkaa. Muilla korkeuksilla lintuja oli aika harvassa ja ylimmät 4 km tuntumassa.

12.9.1999
Keskiyöllä vahvasti lähinnä kookkaita hyönteisiä kulki lounaaseen noin 800 m korkeudella saakka 8-10 m/s. Lintuja näkyi aika harvassa ja ylempänä aina 3 km korkeuden tuntumassa saakka nämä kulkivat etelään 15-20 m/s. Myöhemmin yöllä linnut näkyivät Helsingin vaiheilla keskittyneen Suomen manneralueen ylle alhaalle ja aamulla pääasiassa maa-alueen yllä näitä kulki aika runsaasti länsilounaaseen 16-18 m/s. Aamupäivällä hyönteisiä ilmaantui näkyviin runsaasti liikkeellä länsilounaaseen 8 m/s luokkaa olleella nopeudella. Samalla rullapyörteet alkoivat näkyä vahvasti ja hyönteisten aiheuttama kaikukerros ulottui lopulta puolentoista kilometrin korkeudelle. Merituuli käänsi virtauksen rannikon lähellä kaakkoiseksi noin puolen kilometrin korkeudella saakka iltapäivällä. Virtauksen nopeus oli 5 m/s luokkaa kilometrin korkeudelle saakka niin merituulialueella kuin ylempänä tai enemmän sisämaassa. Kaikukerroksen yläosissa virtaus koillisesta oli kuitenkin voimakkaampi eli 8 m/s luokkaa.
Iltaa kohden hyönteiset niukkenivat, mutta iltayöllä kookkaita hyönteisiä tuli jälleen runsaammin näkyviin 1,2 km korkeudella saakka kulkemassa länsilounaaseen 8-10 m/s. Tämän lisäksi lintuja näkyi harvassa liikkeellä etelään 14-16 m/s neljän kilometrin korkeudella asti.

11.9.1999
Keskiyöllä hyönteisiä kookkaita hyönteisiä matkasi etelään parhaimmillaan 16 m/s luokkaa olleella nopeudella. Lintuja alkoi aamuyöllä ilmestyä näkyviin runsaammin lentämässä lounaaseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella pääasiassa alle kilometrin korkeudella. Varhain aamulla (pystyleikkaus Pasilan suuntaan klo 6.41 Suomen aikaa) lintujen vahva muutto lounaaseen jatkui edelleen ja ylempänä oli havaittavissa lisäksi harvassa etelään Suomenlahden yli kulkeneita lintuja.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi jälleen nousta ilmaan lopulta puolentoista kilometrin korkeudelle ulottuneeksi yhtenäiseksi kaikukerrokseksi. Virtaus oli etelään 8-12 m/s. Päivän aikana rullapyörteet näkyivät myös vahvoina, mutta iltapäivällä hyönteisten määrä väheni hiljalleen non kilometrin korkeudelle ulottuneeksi kerrokseksi. Samalla myös virtaus heikkeni 6-8 m/s tienoille ja suunta oli pohjoiskoillisesta. Iltayöllä kookkaita hyönteisiä oli jälleen runsaasti liikkeellä 1,5 km korekudella saakka lounaaseen noin 8 m/s. Lintuja oli myös varsin paljon liikkeellä ja näiden liike näytti olleen pääasiassa lounaaseen/etelälounaaseen noin 15 m/s.

10.9.1999
Lintuja oli runsaasti liikkeellä 9.-10.9. yöllä, joskin määrä väheni aamun lähetessä. Samalla pääosa linnuista alkoi olla kilometrin alapuolella ja Suomen maa-alueen yllä enemmän kuin Suomenlahden yli kulkemassa. Hyönteisiä oli merkittävimmin liikkeellä alkuyöllä, mutta myös aamuyöllä noin 300 m korkeudella asti oli välillä runsaammin hyönteisiä liikkeellä maa-alueen yllä koilliseen noin 5 m/s. Aamulla lintuja ja hyönteisiä oli hyvin niukasti liikkeellä. Aamupäivällä ilmeisesti alapilven ylle 0,5-2 km korkeudelle ilmaantui hyvin harvassa itään 10-13 m/s kulkeneita suurehkoja hyönteisiä ja myös rannikolla Suomenlahden puolella hyönteisiä kulki välillä huomattavammin pinnan lähellä. Myöhemmin sään selkiydyttyä hyönteisistä muodostui noin kilometrin korkeudelle saakka yhtenäinen kaikukerros, jossa edelleen myös suurehkoilla hyönteisillä oli huomattava merkitys. Virtaus ylempänä alkoi myös kääntyä luoteiseksi.
Iltapäivällä hyönteisiä oli vahvasti ilmassa puolentoista kilometrin korkeudelle saakka. Virtaus oli pohjoisluoteesta 10-13 m/s ja rullapyörteetkin olivat vahvoja. Illalla hyönteisiä oli vähemmän pohjoisvirtauksessa. Alkuyöllä kookkaita hyönteisiä oli varsin paljon kahden kilometrin korkeudella saakka ja keskittyneinä 0,5 ja 1,5 km korkeuden vaiheille. Alemmassa kerroksessa nopeus oli suurimmillaan ja 16 m/s luokkaa, ylempänä 10 m/s tuntumassa. Lintuja oli jonkin verran myös matkalla etelään 20 m/s luokkaa olleella nopeudella ylemmissä kerroksissa.

9.9.1999
Hyönteisiä kulki varsin runsaasti keskiyön aikoihin pääasiassa alhaalla puolen kilometrin korkeuden tuntumaan keskittyneinä pohjoisesta noin 13 m/s. Ylempänä puolentoista kilometrin korkeuden tuntumassa oli myös merkittävästi kookkaita hyönteisiä menossa kaakkoon kuten alkuyöllä pääasiassa vähän alempana ja ylempänä. Aamua kohden hyönteiset niukkenivat ja vahvimmat kerrokset olivat 0,5 ja 1 km vaiheilla. Lintuja alkoi olla paremmin havaittavissa aamuyöllä ja aamulla melko runsaasti lintuja muutti etelään 20 m/s luokkaa olleilla nopeuksilla.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi jälleen olla runsaasti ilmassa puolen kilometrin korkeudelle saakka 5-10 m/s luoteisvirtauksessa. Myös ylempänä suurehkoja hyönteisiä muodosti varsin yhtenäisen kaikukerroksen 1,5 km korkeudelle ja virtaus oli pohjoisluoteesta 13 m/s parhaimmillaan. Yli kahden kilometrin korkeudella oli hyvin harvassa kookkaita hyönteisiä. Runsaimmin näitä oli 3-4 km korkeudella menossa kaakkoon noin 20 m/s ja suuntautuneina länsiluode-itäkaakko akselin mukaisesti. Iltapäivällä hyönteisiä oli vahvasti puolentoista kilometrin korkeudelle saakka. Maa-alueen yllä rullapyörteet luoteisvirtauksen suunnassa olivat vahvoja ja rannikon lähellä puolestaan noin puolen kilometrin korkeudelle saakka merituuli merkitsi virtausta lounaasta 5-7 m/s. Ylempi virtaus oli luoteesta ja 1,5 km korkeudella 10-12 m/s. Kookkaita hyönteisiä kulki edelleen hyvin harvassa kahden kilometrin yläpuolella kaakkoon ja nopeus oli 15 m/s luokkaa.
Illalla hyönteisiä oli varsin runsaasti puolen kilometrin korkeudelle saakka ja ylempänä lisäksi harvassa aika kookkaita hyönteisiä 0,5-1,5 km korkeudella. Alhaalla virtaus oli länsilounaasta 8 m/s luokkaa parhaimmillaan ja ylhäällä länsiluoteesta noin 5 m/s. Auringonlaskun vaiheilla yöhyönteisiä kertyi vahvistamaan kaikua 300 m korkeudelle saakka ja lisäksi kookkaita hyönteisiä näkyi nouseen 2 km korkeudelle asti, joskin hyvin harvassa liikkuen noin 5 m/s länsivirtauksessa. Tuntia myöhemmin lintuja oli muuttamassa runsaasti. Linnut olivat pääasiassa alle kahden kilometrin korkeudella ja kulkivat eteläkaakkoon 13-15 m/s nopeudella. Huomattavasti harvemmassa lintuja oli ylempänä kolmen kilometrin ja aika yksittäin viiden kilometrin korkeudelle saakka.

8.9.1999
Keskiyöllä hyönteisiä oli aika yhtenäisenä kaikukerroksena kilometrin korkeudelle saakka ja hyvin harvassa aika kookkaita hyönteisiä erottui noin kahden kilometrin korkeudella asti. Virtaus oli kuitenkin alhaalla parinsadan metrin korkeudelle kaakosta 5 m/s luokkaa, mutta ylempänä lounaasta kasvaen nopeudeltaan 10 m/s vaiheille. Pinnan lähellä hyönteiset lienevät olleet peräisin Suomen mantereelta tai saarilta, ylempänä myös kauempaa merialueen yli tulleita oli huomattavasti ja toisaalta suurehkot tai kookkaat hyönteiset olivat kaiun kannalta olennaisia. Lintuja liikkui pääasiassa alle kilometrin korkeudella ja Suomen maa-alueen yllä alkuyön jälkeen.
Aamun tultaessa hyönteisten määrä väheni hiljalleen ja kyse oli lopulta pääasiassa harvassa lentäneistä suurehkoista hyönteisistä lounaisvirtauksessa. Aamupäivällä hyönteisiä alkoi uudelleen olla ilmassa enemmän, mutta länsilounainen virtaus toi näitä luultavasti rannikon suunnassa Suomen puolen niemiltä ja saarilta Helsingistä katsoen Suomenlahden yllä. Virtaus oli puolen kilometrin yläpuolella 15 m/s luokkaa ja hyönteisiä oli kilometrin tuntumassa saakka. Päivällä myös merialueen ylittäjiä saattoi kuitenkin olla mukana 0,5-1,5 km korkeudella harvassa liikkuneiden suurehkojen tai kookkaiden hyönteisten joukossa. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja virtaus kääntyi lopulta länsiluoteiseksi 12-14 m/s. Alkuyöllä huomattavasti kookkaita hyönteisiä ilmestyi etenkin yhden ja kahden kilometrin korkeuden tuntumaan menossa kaakkoon 12-16 m/s.

7.9.1999
Keskiyön aikoihin lintuja muutti edelleen aika runsaasti etelään 8 m/s vaiheilla olleilla nopeuksilla. Suurin osa näistä oli kilometrin alapuolella, mutta joitakin 4 km tuntumassa saakka. Melko kookkaita hyönteisiä ilmaantui runsaammin noin kilometrin korkeudella olleeseen kerrokseen liikkeellä lounaasta noin 13 m/s. Myöhemmin yöllä pinnan lähellä virtaus oli kaakosta 6 m/s tienoilla ja aamun sarastaessa noin 300 m paksuisessa kerroksessa näkyi aika runsaasti hyönteisiä tulossa Suomenlahden suunnallakin. Linnut sen sijaan alkoivat yön kuluessa näkyä Suomen maa-alueen ylle keskittyneinä.
Aamulla hyönteisiä tuli aika runsaasti kaakosta 6-8 m/s noin puolen kilometrin korkeudelle asti. Kilometrin tuntumassa oli myös suositumpi kerros, jossa melko kookkaita hyönteisiä näkyi Suomenlahden yli tulossa. Samanlaisia kerroksia oli havaittvissa myös 1,5 km ja 2-3 km korkeudella, joskin hyönteisiä oli vähän harvemmassa ja virtaus oli etelästä. Suuria lintuparvia näytti myös lähtevän liikkeelle Helsingin länsipuolella rannikon tuntumassa ja muutenkin lintuja näkyi huomattavasti lähteneen Suomenlahtea ylittämään. Aamupäivällä hyönteisten aiheuttama kaiku alkoi voimistua Suomen maa-alueen yllä ja kaakkoisvirtaus oli 3-5 m/s. Iltapäivällä etelälounaasta tuli 1-1,5 km korkeudella olleessa kerroksessa suurehkoja hyönteisiä 12 m/s suhteellisen runsaasti ja muuten kaikukerros sisämaassa ulottui aika yhtenäisenä kilometrin korkeudelle saakka. Myöhemmin hyönteisten määrä väheni ja virtaus oli lounaasta 8 m/s vaiheilla.
Iltayöllä hyönteisiä nousi runsaammin noin puolen kilometrin korkeudelle saakka Suomen maa-alueella ja tässä kerroksesa viratus oli kaakosta alhaala ja lounaasta ylhäällä 6 m/s luokkaa. Lintuja nousi muuttamaan vähän myöhemmin ja pyrkimys näkyi olevan etelään päin noin 14 m/s. Suurehkoja hyönteisiä ilmaantui klo 23 aikoihin 0,8-1,4 km vaiheille runsaammin ja suunta oli koilliseen 9-12 m/s.

6.9.1999
Edellisen iltayön lintujen ja hyönteisten runsaus hiipui yön mittaan aika tasaisesti. Lähinnä suurehkoja hyönteisiä erottui harvassa liikkeellä itään 10-15 m/s 1,5 km korkeudella saakka ja linnut menivät eteläkaakkoon 15 m/s luokkaa olleella nopeudella 3-4 km korkeudella saakka. Aamulla hyönteisiä oli heikosti havaittavissa, mutta lintuja näkyi rannikolta lähtevän merkittävästi Suomenlahden yli etelään. Hyönteisiä ilmaantui aamupäivän kuluessa runsaammin ilmaan ja virtaus oli lounaasta 10 m/s luokkaa. Päivän aikana noin kilometrin korkeudelle asti hyönteisten aiheuttama kaikukerros oli varsin yhtenäinen ja virtaus lounaasta oli parhaimmillaan 13 m/s luokkaa. Ylempänä suurehkoja hyönteisiä liikkui hyvin harvassa kahden kilometrin korkeudella saakka länsilounaasta/lännestä.
Päivällä maa-alueen yllä Helsingin luoteispuolella 2-3 km korkeudella erottui myös varsin paikallaan pysyneitä lintuparviksi arvioituja kaiunaiheuttajia. Iltaa kohden kaiku heikkeni vähitellen. Alkuyöllä hyönteisiä oli jälleen huomattavammin liikkeellä lännestä 8-10 m/s ja samalla lintuja lähti muuttamaan aika runsaalla joukolla etelään 8 m/s vaiheilla olleella nopeudella ja kolmen kilometrin korkeudella saakka.

5.9.1999
Runsaimmin lintuja muutti kaakkoon keskiyöllä noin kilometrin korkeudella 12-14 m/s. Ylempänä 2-3 km korkeudella lintuja oli aika harvassa, mutta liike kaakkoon toisaalta 20-25 m/s luokkaa.Juuri ja juuri lintujen keskeltä saattoi myös erottaa kookkaita hyönteisiä itään päin menossa pääosin puolen kilometrin alapuolella 10-12 m/s nopeudella. Lintuja oli koko yön runsaasti muuttamassa, mutta loppuyöllä alkaoi näkyä kasautumista rannikolla Suomen maa-alueen puolelle. Suomenlahden ylittäjät näkyivät tällöin alempana kulkevan etelään 10-14 m/s nopeuksilla, mutta yli kilometrin korkeudella lintujen suunta oli edelleen kaakkoon ja nopeus parhaimmillaan 15 m/s luokkaa. Aamulla lintuja muutti etelään enää harvassa ja nopeudet näkyivät olleen 9-13 m/s.
Hyönteisiä oli aamulla ja vielä aamupäivälläkin niukasti liikkeellä lounaisessa virtauksessa. Keskipäivällä maa-alueen yllä muodostui lounaisen 10 m/s vaiheilla olleen virtauksen suuntaisia jonoja ja yhtenäisempi hyönteiskaiku ulottui 700 m korkeudelle. Harvassa suurehkoja hyönteisiä kulki lisäksi puolentoista kilometrin korkeudella saakka 15 m/s luokkaa olleessa virtauksessa itään. Iltapäivällä 0,5-0,8 km korkeudella itään 12-14 m/s kulkeneita hyönteisiä oli runsaammin ja aika kookkaita hyönteisiä lenteli hyvin harvassa kahden kilometrin korkeuden vaiheilla asti.
Auringonlaskun vaiheilla hyönteisä nousi runsaasti ilmaan pulen kilometrin alapuolelle länsilounaiseen 10 m/s luokkaa olleeseen virtaukseen. Ylempänä suurehkoja hyönteisiä oli myös runsaammin vaikkakin harvassa kilometrin korkeudelle saakka ja hyvin harvassa parin kilometrin vaiheille. Virtaus oli lännestä 10-15 m/s korekudesta riippuen. Myöhemmin lintuja oli runsaasti muuttamassa kaakkoon 14-16 m/s nopeudella 3 km korkeudella saakka. Samalla myös suurehkoja hyönteisiä kertyi huomattavasti 1,3 km korkeuden vaiheille liikkeellä itäkaakkoon noin 12 m/s ja suuntautuneina kohtisuoraan kulkusuuntaansa vasten - ehkä etelälounaaseen pyrkien.

4.9.1999
Pääasiassa 0,5-1 km korkeudella hyönteisiä kulki keskiyöllä itään ja nopeus oli parhaimmillaan 22 m/s luokkaa. Ylempänä lintuja eteni harvassa itäkaakkoon samanlaisella nopeudella aina kolmen kilometrin korkeudella saakka. Myöhemmin yöllä lintuja oli vähän liikkeellä, mutta suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä oli varsin huomattavasti. Aamulla hyönteisiä jatkoi kulkuaan itään 1,3 km korkeudella saakka 15-20 m/s, aamupäivällä hyvin harvassa kookkaita hyönteisiä erottui kahden kilometrin korkeudella asti. Kuitenkin vasta keskipäivällä hyönteisiä alkoi olla runsaasti 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa, jonka alaosassa raannikon lähellä virtaus kääntyi lounaiseksi merituuleksi, jossa tosin suuri osa jopa yli 15 m/s nopeudesta oli läntisen perusvirtauksen ansiota. Ylempänä länsituuli oli 22 m/s vaiheilla.
Iltaa kohden hyönteisten määrä väheni pikku hiljaa ja alhaalla lounainen virtaus heikkeni 12 m/s tuntumaan ja kaikukerroksen yläosissa puolentoista kilometrin korkeudella virtaus länsiluoteesta oli 15 m/s vaiheilla. Samalla vähintään suurehkojen hyönteisten osuus kaiusta oli olennainen. Alkuyöllä hyönteisiä oli edelleen näkyvissä matkalla itään, mutta suureksi osaksi niistä aiheutuneet kaiut peittyivät runsaan lintujen muuton alle. Lintujen suunta oli kaakkoon ja nopeus 20-25 m/s kolmen kilometrin korkeudella saakka.

3.9.1999
Aamuyöllä hyönteisiä oli vähemmän kuin alkuyöllä, mutta merkittävästi myös kookkaita hyönteisiä näkyi noin kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli itäkoilliseen parhaimmillaan 20 m/s tuntumassa. Lintuja oli yöllä loppujen lopuksi niukasti liikkeellä. Auringonnousun tienoilla hyönteisiä kulki varsin tiheässä puolen kilometrin korkeudella saakka itäkoilliseen, mutta ylempänä kolmen kilometrin korkeudella saakka oli myös kookkaita hyönteisiä hyvin harvassa liikkeellä itäkaakkoon noin 15 m/s.
Aamulla heikkojen sateiden jälkeen hyönteisiä oli edelleen puolen kilometrin korkeudelle asti, mutta varsin niukasti. Hiukan sadelleiden pilvien yllä erottui päivällä hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä 1-2 km korkeudella menossa itäkoilliseen 20 m/s parhaimmillaan. Illan tullen myös alempana alkoi lennellä hyönteisiä varsin paljon noin kilometrin korkeudella saakka ja myös ylempänä hyönteisiä oli enemmän 1,3-1,5 km korkeudelle keskittyen. Alkuyöllä hyönteisiä kulki edelleen ja virtaus oli suurinpiirtein itään 15-20 m/s. Lintuja alkoi myös nousta pääasiassa 1-2 km korkeudelle.

2.9.1999
Keskiyöllä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä eteläkaakosta 13 m/s parhaimmillaan ja noin puolen kilometrin korkeudella saakka. Ylempänä oli lisäksi harvassa aika kookkaita hyönteisiä alle kilometrin korkeudella tulossa etelälounaasta 8 m/s luokkaa olleella nopeudella. Lintuja kulki alkuyötä harvemmassa ja edelleen runsaimmin 2-3 km korkeudella etelään 11-13 m/s. Myöhemmin yöllä alempi hyönteisten kerros keskittyi 300-500 m korkeudelle 8-12 m/s etelävirtaukseen. Lintujen määrä harveni ja niitä liikuskeli aika tasaisesti neljän kilometrin korkeudella saakka.
Aamulla suurehkoja hyönteisiä liikkui harvassa 1,5 km korkeudella saakka lounaasta 8-10 m/s. Samalla kun suhteellisen suuria lintuparvia näytti matkaavan eteläänpäin hyvin harvassa. Aamupäivällä virtaus lounaasta voimistui 10-13 m/s vaiheille. Hyönteisiä oli tiheämmässä varsinkin puolen kilometrin alapuolella, joskin pääasiassa Suomen saariston ja muun maa-alueen yllä enimmäkseen. Kookkaita hyönteisiä tuli merkittävästi Suomenlahden yli harvassa 0,5-1,5 km korkeudella ja vähän kahden kilometrin korkeudella saakka.
Päivän kuluessa lounaistuuli edelleen voimistui 13-15 m/s luokkaan. Hyönteisiä näkyi 1,2 km korkeudelle saakka ja suurehkojen hyönteisten osuus kaiusta oli merkittävä etenkin ylemmissä kerroksissa. Illalla hyönteisten määrä väheni hiljalleen. Iltayöllä pääasiassa suurehkoja hyönteisiä liikkui aika harvassa kilometrin korkeudella saakka koilliseen 15-22 m/s korkeudesta riippuen. Lintuja kulki jonkin verran ylempänä itäkaakkoon/kaakkoon 23 m/s luokkaa olleella nopeudella.

1.9.1999
Muuttavat linnut harvenivat 31.8.-1.9. yön kuluessa, mutta huomattavasti lintuja oli silti liikkeellä jopa neljän kilometrin korkeudella etelään päin. Hyönteisiä kulki kaakosta 8-10 m/s luokkaa olleella nopeudella koko yön ajan aika runsaasti pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Aika kookkaita hyönteisiä näkyi harvassa kilometrin korkeuden vaiheilla asti. Aamulla hyönteisiä oli kahden kilometrin tuntumassa saakka sateisten pilvien välissä. Runsaammin hyönteisiä oli puolen kilometrin ja kilometrin välisessä kerroksessa aamupäivällä, mutta ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka oli hyvin harvassa suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä. Virtaus kaakosta oli 10-12 m/s.
Päivän aikana hyönteisiä oli runsaammin liikkeellä ja näistä muodostui aika yhtenäinen kaikukerros 1,2 km korkeudelle asti. Virtaus oli itäkaakosta/kaakosta 8-12 m/s ja vahvimin Suomenlahden yli tulleita näkyi olleen alle puolen kilometrin korkeudella. Maa-alueen yllä puolestaan erottui hyvin rullapyörteitä, jotka sekoittivat hyönteisiä tasaisemmaksi massaksi. Lisäksi päivällä oli erotettavissa suhteellisen hyvin paikallaan pysytteleviä lintuparvia 2-3 km korkeudella maa-alueen yllä.
Illalla hyönteisten määrä väheni pikku hiljaa, mutta iltayöllä kaakosta näitä tuli edelleen varsin runsaasti 0,5 km korkeudella saakka 10-12 m/s. Myöhemmin lintuja nousi aika paljon ilmaan ja parhaimmin Suomenlahden yli näyttiin kulkevan 2-3 km korkeudella eteläkaakkoon 12-14 m/s.


Alkuvuosi 1999 ja heinä-elokuu 1999 ovat jo eri tiedostoissa.



Edellisten vuosien kertomuksia:

[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, vanhat tutkakaiut, Matti Leskinen