Tuulialla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja

4.1.2001 Matti Leskinen

kesä-elokuu 2000 syys-joulukuu 2000


31.5.2000
Keskiyön vaiheilla lintuja näkyi muuttamassa aika tasaisesti kolmen kilometrin korkeudella saakka ja kokonaisuudessaan myös runsaasti. Suunta oli lähes pohjoiseen ja nopeus 25 m/s luokkaa parhaimmillaan. Hyönteiset vähenivät alkuyöhön verrattuna, mutta aamuyöllä lounaasta tuli ensin suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä 0,5-1 km korkeudella ja sitten myös pienempiä vähän 300-500 m korkeudella olleessa kerroksessa. Nopeus oli 6-10 m/s. Aamupäivällä maa-alueen ylle alkoi muodostua luultavasti hyönteisiä saalistavien lintujen muodostamia lounaistuulen suuntaisia kaikujonoja rullapyörteiden keskittämien hyönteisten takia. Suomenlahden yli alkoi tulla kookkaita hyönteisiä lounaasta noin 15 m/s kilometrin korkeuden tuntumassa harvana kerroksena. Keskipäivää lähestyttäessä kerroksessa oli hyönteisiä jo aika tiheässä ja korkeus oli 0,5-1 km ja samalla myös Suomen maa-alueelta näille korkeuksille näkyi keskittyneen suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä.
Päivällä maa-alueen yllä aika yhtenäinen ja suureksi osaksi ilmeisesti pienehköihin hyönteisiin liittynyt kaikukerros ulottui noin puolen kilometrin korkeudelle. Virtaus oli lounaasta 6-8 m/s. Kuitenkin rullapyörteiden kohdilla hyönteisiä nousi vahvasti ylemmäksi kilometrin korkeuden vaiheille. Suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä liikuskeli merellä varsin runsaasti 0,8-1 km korkeudella olleessa kerroksessa lounaasta 15 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Maa-alueen puolella nämä olivat paremmin sekoittuneina 0,5-1,2 km korkeusvälille. Myöhään iltapäivällä Suomenlahden yli tulleiden hyönteisten määrä väheni aika olemattomiin, vaikka sisämaassa hyönteisiä edelleen olikin kohtalaisesti liikkeellä kilometrin alapuolella lounaisvirtauksessa. Illalla myös maa-alueen yllä kaiku oli vähäistä, kunnes auringonlaskun jälkeen noin 300 m korkeudelle ulottuneessa kerroksessa oli liikkeellä huomattavasti yöhyönteisiä länsilounaasta 10-15 m/s. Harvassa maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella oli myös kookkaita hyönteisiä ilmassa. Lintuja alkoi muuttaa pääasiassa kahden kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 20-22 m/s.

30.5.2000
Sadealueiden välissä keskiyöllä ja aamuyöllä hyönteisiä näkyi noin puolen kilometrin korkeudella saakka yhtenäisenä kerroksena suuntanaan itäkoillinen 10-12 m/s nopeudella. Pimeimpään aikaan suurehkojen tai kookkaiden hyönteisten merkitys kaiussa oli keskeinen. Lintuja muutti pääasiassa kilometrin korkeuden alapuolella aika runsaasti ja Suomenlahden yli nämä tulivat eteläkaakosta tai etelästä 15-20 m/s vaihtelevilla nopeuksilla. Lisäksi pilvikerroksen ylläkin 3 km yläpuolella näkyi joitakin lintuja.
Aamupäivällä sadealueen jäljessä hyönteisiä erottui hyvin vähän, mutta länsilounaisen tuulen suuntaisia jonoja alkoi näkyä lintujen aiheuttamien kaikujen takia, ilmeisesti rullapyörteiden keskittämiä hyönteisiä oli saalistettavana jonkin verran. Keskipäivän lähetessä hyönteisiä oli myös tutkalla mitattavissa maa-alueen yllä puolen kilometrin korkeudelle saakka yhtenäisenä kerroksena ja ylempänä harvassa tai hyvin harvassa suurehkoja ja kookkaita hyönteisiä. Erityisesti Porkkalan tienoolta vaikutti Helsingin edustan merialueelle ajautuneen hyönteisiä selvästi keskittyneinä 0,5-1 km ja hieman alle 1,5 km korkeudelle. Virtaus oli lounaasta alhaalla 10 ja ylhäällä 15 m/s luokkaa. Myöhemmin myös kauempana Suomenlahdella näkyi liikkeellä kookkaita hyönteisiä ja noin kilometrin korkeuden vaiheilla näitä tuli lounaasta varsin tiheässäkin klo 12-15 Helsingin itäpuolelle meren ylitse.
Auringonlaskun jälkeen rannikon lähellä ilmaan nousi aika runsaasti lähinnä pienehköjä yöhyönteisiä alle puolen kilometrin korkeuksille. Virtaus oli itäkoilliseen 8-12 m/s ylemmäksi voimistuen. Lintuja ilmaantui muuttamaan myö aika paljon alle kolmen kilomerin korkeuksille.

29.5.2000
Hyönteisiä kulki keskiyön tienoilla huomattavasti pohjoisluoteeseen 6-8 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Lintuja puolestaan näkyi runsaasti muuttamassa toisaalta noin kilometrin korkeudella pohjoisluoteeseen 20 m/s ja toisaalta puoli kilometriä korkeammalla pohjoiseen 25 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Aamun sateiden eedllä hyönteisiä tuli huomattavasti itäkaakosta noin 12 m/s ja sateen jälkeen jo runsaasti etelästä päin. Aamupäivällä hyönteisten aiheuttama kaiku oli vahvinta alle puolen kilometrin eteäkaakosta 10-12 m/s virtauksessa. Toinen merkittävä kerros lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki 1-1,5 km korkeudella etelälounaasta noin 20 m/s ja ylempänä aina kolmen kilometrin tuntumassa näkyi vielä hyvin harvassa kookkaita hyönteisiä kulkemassa etelälounaasta 25 m/s vaiheilla olleella nopeudella.
Iltapäivällä virtaus kääntyi pinnan lähellä lounaasta tulevaksi ja hyönteisten määrä muuttui vähäiseksi. Ylempänä 0,5-3,5 km tasoilla kulki sen sijaan yhä hyvin harvassa etelälounaasta tulevia kookkaita hyönteisiä ja välillä nämä näkyivät keskittyneen noin kahden kilometrin korkeudelle pilvikerroksen ylle. Iltaa kohden nämä ylempänä olleet hyönteiset vähitellen hävisivät ja yleensä kilometrin alapuolella lentäneet hyönteiset kulkivat lounaasta/länsilounaasta 10 m/s luokkaa olleella nopeudella lähinnä Suomen maa-alueen yllä. Iltayöllä huomattavasti hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Sateiden välissä ja sisälläkin alkoi erottua myös aika paljon lintuja muuttamassa.

28.5.2000
Keskiyön aikaan hyönteisiä tuli etelästä päin aina 1,5 km korkeudella saakka aika runsaasti, vahvimmin muutaman sadan metrin korkeudella. Suunta oli puolen kilometrin korkeudelle saakka kaakosta ja nopeus parhaimmillaan tällä tasolla 18 m/s luokkaa. Ylempänä virtaus kääntyi etelästä tulleeksi ja nopeus oli noin 15 m/s kaikukerroksen yläreunalla. Pääosa hyönteisistä oli ilmeisesti pienehköjä, mutta varsinkin ylätasoilla suurehkojen hyönteisten osuus oli merkittävä ja kaikkialla myös kookkaita hyönteisiä oli erotettavissa hyvin harvassa. Myös lintuja muutti edelleen merkittävästi. Aamuyöllä sateiden ohella hyönteisiä matkasi lounaasta 10-15 m/s korkeudesta riippuen alle kilometrin korkeuksilla. Virtaus oli muuttunut kuitenkin lännestä tulevaksi aamulla ja aamupäivällä, jolloin rullapyörteiden kohdilla hyönteisiä oli runsaasti maa-alueen yllä lähes kilometrin korkeudelle saakka. Keskipäivän tienoilla virtaus oli alhaalla länsilounaasta 7 m/s ja ylhäällä kilometrin tasolla länsiluoteesta 13 m/s.
Merituuli merkitsi iltapäivällä rannikon lähellä virtausta lounaasta 10-12 m/s ja merituulirintaman kohdalla ollut vahvimman kaiun nauha eteni rivakasti sisämaahan nostaen hyönteisiä yli kilometrin korkeudelle. Iltayöllä hyönteisäö lähti maa-alueelta pohjoisluoteeseen noin puolen kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Nopeus oli 5-8 m/s ja suurehkojen tai kookkaiden hyönteisten osuus kaiussa oli ratkaiseva. Lintuja alkoi myös muuttaa yön pimetessä runsaasti.

27.5.2000
Aamun sarastaessa lintuja näkyi muuttamassa vain muutamia ja lähinnä Suomenlahden puolella 3 km korkeudella saakka koilliseen 25 m/s luokkaa olleella nopeudella. Hyönteisiä oli myös hiukan havaittavissa puolen kilometrin alapuolella. Aamupäivällä maa-alueen ylle nousi hyönteisiä länsilounaasta olleeseen 10-12 m/s virtaukseen alle kilometrin korkeudelle. Päivällä merituuli merkitsi virtauksen kääntymistä rannikon lähellä lounaasta tulevaksi ja tässä noin puolen kilometrin korkeuteen ulottuneessa kerroksessa nopeus oli parhaimmillaan 15 m/s vaiheilla. Sisämaassa hyönteisiin ja ilmeisesti lähinnä näitä saalistaneisiin lintuihin liittynyt kaiku oli vahvaa merituulirintaman eli lounaisvirtauksen ja länsilounaisen virtauksen rajavyöhykkeen kohdalla sekä kauempana sisämaassa tuulensuuntaisten kaikujonojen alueilla, ja huomattavasti hyönteisiä kohosi näiden kohdalla yli kilometrin korkeudelle. Puolen kilometrin yläpuolella noin 15 m/s virtaus vei itäkoilliseen/itään lähinnä harvassa olleita suurehkoja hyönteisiä.
Illalla pinnan lähellä hyönteisiä kulki suurinpirtein itään 6-8 m/s yhteäisen kaikukerroksen muodostaen alle puolen kilometrin korkeudella. Ylempänä alle kilometrin korkeudella suurehkoja hyönteisiä eteni harvassa lounaasta 15 m/s tienoilla olleella nopeudella. Iltayöllä pinnasta lähti yöhyönteisiä luoteeseen päin 3-5 m/s j aylempänä muutaman sadan metrin korkeudella etelästä tuli hyönteisiä myös merkittävästi Suomenlahden yli 15 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Lisäksi lintuja oli paljon muuttamassa pohjoiseen 20-25 m/s kilometrin korkeuden tienoilla melko paksussa kerroksessa.

26.5.2000
Yön sateiden välissä näkyi hieman myös hyönteisiä liikkeellä alle kilometrin korkeudella etelälounaasta 10 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Lintuja muutti myös aika paljon sateettomilla alueilla pohjoiseen ja nopeus oli 20 m/s luokkaa. Myös heikon sateen sisällä lintuja erottui varsin runsaasti välillä. Aamulla sadealueen jälkipuolella kaikuja oli vähän eikä päivän mittaan kovassa tuulessa erottunut sateiden joukossa mitään erityisempää. Alkuyöllä kuitenkin taas näytti hieman hyönteisiä matkaavan maa-alueen yllä itäkoilliseen noin 20 m/s ja lintuja koilliseen 25 m/s luokkaa olleella nopeudella kilometrin alapuolella.

25.5.2000
Hieman ennen keskiyötä (klo 1!) hyönteisten määrä oli runsaimmillaan ja virtaus oli etelälounaasta parhaimmillaan 10 m/s luokkaa pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella olleessa kerroksessa. Lintuja muutti edelleen pohjoiskoilliseen ja näitä erottui lounaasta tulleen sadealueen sisälläkin jonkin aikaa. Sateen jälkeen hyönteisiä alkoi näkyä aamupäivällä maa-alueen yllä lounaisen virtauksen suuntaisia kaikujonoja muodostellen. Ppitkin päivää Suomen maa-alueen yllä hyönteisiä oli suhteellisen niukasti puolen kilometrin korkeudella saakka yhtenäisenä kerroksena illalla lännestä tulleeseen laajaan sadealueeseen saakka. Virtaus oli lounaasta 10-12 m/s parhaimmillaan. Kookkaita hyönteisiä kulki etenkin eteläpuolella päivän mittaan harvassa tai hyvin harvassa 1-3 km korkeudella lounaasta 15 m/s vaiheilla olleella nopeudella.
Sateiden välissä klo 21 jälkeen hyönteisiä tuli huomattavasti etelälounaasta lähes kilometrin paksuisena kerroksena 10-13 m/s. Suomenlahden ylittäjiä keskittyi myöhemmin runsaammin noin 0,5 km korkeudelle ja 1-1,2 km hieman harvempaan ja pääasiassa suurehkoja hyönteisiä sisältävään kerrokseen. Aalkuyöllä lintuja oli myös muuttamassa aika paljon pääosin kahden kilometrin alapuolella ja näiden suunta oli pohjoiseen 20-22 m/s.

24.5.2000
Keskiyön aikoihin hyönteiskerros oli vahvimmillaan muutaman sadan metrin korkeudella ja liikkui luoteesta 6-10 m/s ja hieman heikommin hyönteisiä näkyi liikkeellä kilometrin korkeudella asti, mutta mitään suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä ei juuri mukana ollut. Lintuja muutti edelleen pohjoiseen 3 km korkeudella saakka 15-18 m/s. Aamuyöllä kaikki kaiku heikkeni ja aikaisin aamulla liikkeellä oli olennaisesti vain hyvin harvassa lintuja. Aamupäivällä hyönteisiä nousi maa-alueen ylle ilmaan länsilounaasta tulleeseen virtaukseen noin kilometrin korkeudelle asti. Puolen kilometrin ja kilometrin välisessä kerroksessa liikkui aluksi vain harvassa suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä 8-10 m/s. Maa-alueen ylle muodostui tuulensuuntaisia jonoja ja hyönteisiä alkoi olla varsinkin näiden kohdalla kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa aika runsaasti.
Merialueella kauempana ja Suomenlahden yli tulossa alkoi päivällä erottua jonkin verran hyönteisiä kilometrin alapuolella. Virtaus oli lounaasta ja nopeus 8-10 m/s. Iltapäivällä harvassa suurehkoja hyönteisiä tuli etelälounaasta 12-14 m/s 700-1200 m korkeudella ja Suomen maa-alueen yllä näiden tiheys tässä kerroksessa kasvoi eli myös Suomen puolella vaeltajia näkyi nousevan ilmaan. Mutta klo 15 jälkeen virtaus oli kääntynyt länsilounaasta tulevaksi ja meren puolella tämä kerros katosi niin, että jäljelle jäi vain muutama Suomen maa-alueelta ilmaan noussut hyönteinen. Pinnan lähellä hyönteisiä oli vahvempia keskittäviä ja nousuliikettä sisältäviä jonoja lukuunottamatta puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa ja virtaus oli lounaasta 8 m/s luokkaa.
Alkuyöllä hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin korkeudelle saakka ja keskittyneinä toisaalta 200 ja toisaalta 400 m tasolle. Virtaus oli länsilounaasta 6-10 m/s ja Porkkalan niemeltä näkyi ajautuvan Helsingin edustan merialueella huomattavan paljon hyönteisiä. Vuorokauden lopulla hyönteisiä tuli runsaasti meren yli etelästä/etelälounaasta 5-10 m/s virtauksessa puolen kilometrin korkeudella saakka. Lintuja oli myös huomattavasti muutolla pohjoiskoilliseen jopa 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella pääasiassa alle kilometrin korkeudella.

23.5.2000
Lintujen muutto jatkui keskiyöllä ja aamuyöllä ennen sateita vilkkaana. Suomenlahden yli tultiin etelästä suurimmaksi osaksi alle kilometrin korkeudella 15 m/s tuntumaan nousseella nopeudella. Huomattavasti muuttajia oli myös 1-2 km korkeudella hieman hitaammin liikkeellä ja joitakin harvoja näkyi ylempänäkin 4 km tasolla saakka.
Aamupäivällä Suomen maa-alueen ylle nousi runsaasti hyönteisiä noin puolen kilometrin korkeudelle yhtenäiseksi kerrokseksi menossa koilliseen 3-5 m/s. Ylempänä noin 800 m sekä 1-1,5 km korkeudella suurehkoja hyönteisiä matkasi harvassa itäkaakkoon noin 10 m/s. Samalla viime kesänä näkyneitä aika kummallisia kaikukohteita ilmaantui näkyviin 1,5 km korkeuden tuntumaan, päivän kuluessa hieman korkeammalle nousten.
Iltapäivällä luoteesta sadekuuroihin liittynyt puuskarintama pääsi kymmenkunta kilometriä Helsingin pohjoispuolelle ja pinnan luoteenpuoleinen virtaus sai osaksi vastaansa merituulen, jolloin tälle raja-alueelle keskittyi hyönteisiä vahvasti ja ilmeisesti näiden perässä myös lintuja. Iltaa kohden merituuli näkyi merituulirintaman edeltämänä tunkeutuvan parinkymmenen kilometrin päähän sisämaahan. Tällä alueella pinnan lähellä hyönteisiä oli kilometrin korkeudelle saakka alhaalla lounaisessa 4-6 m/s tuulessa ja ylempänä länsilounaasta 3 m/s vaiheilla tulleessa virtauksessa. Lisäksi 1-1,5 km korkeudella eteni harvassa suurehkoja hyönteisiä itään noin 5 m/s.
Illalla virtaus kääntyi lounaasta tulevaksi ja hyönteisiä oli ilmassa noin puolen kiloemtrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa maa-alueen yllä. Alkuyöllä olennaisin kaikukerros oli 200-600 m korkeudella ja kyse oli lähinnä aika pienistä yöhyönteisistä, jotka aluksi kulkivat länsilounaasta noin 5 m/s. Aika tasaisesti 3 km korkeudelle saakka oli muuttamassa paljon myös lintuja pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 15-18 m/s.

22.5.2000
Keskiyöllä ja aamuyöllä silmiinpistävintä oli 2-3 km korkeudella ollut muuttolintujen aika harva kerros menossa pohjoisluoteeseen noin 20 m/s ja ainakin osana aikaa hieman pilvikerroksen yllä. Hyönteisiä oli niukasti liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella pohjoiskoilliseen 5-10 m/s. Maa-alueen yllä hyönteisiä nousi aamupäivällä liikkeelle runsaammin ja myös Suomenlahden yli alkoi tulla suurehkoja hyönteisiä 0,5-1 km korkeudella harvassa etelälounaasta 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Iltapäivään tultaessa Suomenlahden yli tulevia hyönteisiä oli enää harvoja, mutta sen sijaan Suomen maa-alueen yllä kaikua oli vahvasti. Liike oli koilliseen 5 m/s luokkaa noin kilometrin paksuisessa kerroksessa, jossa myös rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisiksi jonoiksi. Myöhemmin pinnan lähellä virtaus kääntyi kaakosta tulevaksi ja ilmiö käyttäytyi muutenkin kuin merituuli.
Illalla klo 19-22 aikavälillä Suomenlahdella 10-20 km Helsingin eteläpuolella kulki aika runsaasti lintuparvia itäkoilliseen 18-22 m/s nopeudella. Hyönteisiä nousi Suomen maa-alueella ilmaan runsaasti auringonlaskun jälkeen, ensin pienempiä ja vähän myöhemmin suurehkoja tai kookkaita merkittävästi menossa koilliseen 5 m/s luokkaa olleella nopeudella hieman yli puolen kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Myös lintuja ilmestyi muuttamaan runsaasti pohjoisluoteeseen noin 12 m/s alle kahden kilometrin korkeuksilla.

21.5.2000
Hieman vaimeamman alkuyön jälkeen keskiyön tietämissä hyönteisiä tuli jälleen vahvasti kaakosta 1,5 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Erityisen runsaasti hyönteisiä näkyi olleen 200-500 m korkeudella olleessa kerroksessa, jonka yläosassa myös virtaus oli voimakkainta ja 15 m/s luokkaa. Lintuja oli myös huomattavasti liikkeellä pohjoiseen noin 20 m/s, mutta enemmän Suomen maa-alueen yllä kuin etelämpänä. Aamulla hyönteisiä oli runsaammin myös Suomen maa-alueen yllä ja Helsingin itäpuolella samalla kun pinnan lähellä virtaus oli lähes idästä, joskin rullapyörteet osoittivat merkittävän virtauksen olleen itäkaakosta. Virtaus oli myös heikentynyt 10 m/s luokkaan. Kuitenkin hyönteisiä tuli aamupäivälläkin runsaasti kilometrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa.
Päivällä pinnan lähellä virtaus oli itäkaakosta/idästä 10 m/s luokkaa ja hyönteisiä oli jo aika vähän liikkeellä suhteessa viime vuorokausien tilanteeseen. Iltapäivällä joitakin sadekuurojakin näkyi alueella, mutta lisäksi melko kookkaita hyönteisiä näkyi harvassa liikkeellä etelästä 15 m/s tienoilla olleella nopeudella kilometrin korkeuden tuntumassa. Merkittävämpien sateiden jälkeen illalla hyönteisiä oli vähän liikkeellä, kunnes iltayöllä Suomen maa-alueella pohjoiskoilliseen 5-10 m/s nopeudella pölähti ensin suuri joukko pieniä hyönteisiä ja vähän myöhemmin myös isompia noin puolen kilometrin korkeudelle saakka. Samalla myös lintuja nousi muuttamaan pohjoisluoteeseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella.

20.5.2000
Vahvimmillaan hyönteisvaellus kaakosta oli keskiyön tienoilla, jolloin etenkin 300-1000 m korkeudella kaiku oli voimakasta. Virtaus oli kaakosta/eteläkaakosta ja parhaimmillaan 15 m/s luokkaa. Hyönteiskaiku ulottui yhtenäisenä 1,5 km korkeudelle saakka. Lintuja oli myös jonkin verran muuttamassa pohjoiseen noin 20 m/s 1-2 km korkeudella. Aamun hieman heikomman vaiheen jälkeen aamupäivällä kaiku voimistui ja kaakkoisvirtaus jatkoi hyönteisten tuomista Suomenlahden ylitse. Päivällä voimakkain kerros oli parinsadan metrin korkeudella, jossa virtaus oli itäkaakosta aluksi 15 m/s ja illalla 18 m/s luokkaa. Ylempänä noin kilometrin korkeudella oli välillä vahvasti suurehkoja hyönteisiä liikkeellä eteläkaakosta 10-12 m/s, mutta illalla alakerroksen lisäksi hyönteisiä oli yhtenäisesti ja hieman niukemmin 1,5 km korkeudelle saakka.
Iltayöllä hyönteisiä tuli edelleen itäkaakosta vahvimmin parinsadan metrin korkeudella, mutta puolen kilometrin yläpuolella oli enää vain hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä kilometrinkorkeudelle saakka. Lintuja lähti muuttaamaan toisaalta aika runsaasti pohjoiseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella ja pääosin 1-2 km korkeudella.

19.5.2000
Keskiyön tienoilla myös lintuja oli huomattavasti liikkeellä pääasiassa alle kahden kilometrin korkeudella pohjoiskoilliseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Hyvin runsaasti oli kuitenkin liikkeellä hyönteisiä voimakkaassa kaakkoisessa virtauksessa ja eniten alle 700 m korkeudella, mutta 1,5 km korkeudelle saakka harvenevasti. Nopeus oli 18 m/s vaiheilla parhaimmillaan. Aamuyöllä hyönteiskaiku heikkeni, mutta säilyi edelleen vahvana. Sadekuurojen kulkeminen ylitse aamulla vaikutti jonkin verran heikentävästi hyönteiskerrokseen, mutta sateiden välissäkin hyönteisiä oli edelleen runsaasti.
Aamupäivällä hyönteisiä tuli hyvin runsaasti kaakosta noin 15-18 m/s hieman yli puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa ja ylempänä näitä oli harvemmassa 1,5 km korkeudelle saakka, suurehkoja hyönteisiä aika erillisessä kerroksessa vahvemmin 1,2 km korkeuden vaiheilla. Kaiussa oli havaittavissa myös hitaammin idästä länteen päin liikkuvaa vaihtelua kaiun voimakkuudessa eli periaatteessa jotakin samansuuntaista rakennetta kuin sadekuurojonoissa länsipuolella. Päivällä maa-alueen yllä hyönteiskaiku ulottui yhtenäisenä kahden kilometrin korkeuden tuntumaan ja myös rullapyörteiden keskittävä vaikutus oli hyvin selvä tuulensuuntaisina jonoina. Lisäksi hyvin harvassa erottui suurehkoja hyönteisiä menossa pohjoiseen 2-2,5 km korkeudella ja itse kuitenkin selvästi asettuneina suurinpiirtein Suomenlahden suuntaisesti. Iltapäivällä merenpuolella kaiku alkoi olla vahvaa toisaalta parinsadan metrin korkeudella ohuessa kerroksessa ja toisaalta 700-1100 m korkeudella, jossa varsinkin yläosassa suurehkojen hyönteisten osuus oli näkyvä.
Myöhään iltapäivällä pinnan lähellä virtaus oli itäkaakosta ja parinsadan metrin korkeudella voimakkaimmillaan lähenteli 20 m/s nopeutta. Hyönteisiä oli edelleen runsaasti liikkeellä varsinkin alhaalla tuulimaksimin vaiheilla. Samalla myös näissä alle 1,5 km kerroksissa kaiun voimakkuuden vaihtelusta eri suunnissa voidaan arvella hyönteisten suuntautuneen suurinpiirtein kohtisuoraan Suomen rannikkoon nähden. Ylhäällä 1,5-2 km korkeudella kulki myös yhä pohjoiseen 10 m/s luokkaa olleella nopeudella suurehkoja ja jopa kookkaita hyönteisiä harvassa. Näiden suuntautuminen puolestaan oli Suomen rannikon suuntainen. Illalla meren yli tulevat hyönteiset olivat yhä vahvimmin alle puolen kilometrin korkeudella ja nopeus kaakosta oli 20 m/s lähellä parhaimmillaan. Ylempänä oli enää kuitenkin lähinnä suurehkojen hyönteisten täyttäminä kaksi kerrosta noin 700 ja 1200 m korkeuksilla tulossa kaakosta noin 15 m/s. Edelleen 1,5-2 km korkeudella oli hyvin harvassa joitakin isompia hyönteisiä.
Yöllä hyönteisten vaellus jatkui, mutta huomattavasti lintujakin näkyi muuttamassa lähinnä kilometrin yläpuolella pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella.

18.5.2000
Hyönteisiä kulki yön läpi toisaalta parinsadan metrin korkeudella saakka ja toisaalta 0,5-1 km korkeudella kaakosta alhaalla 10 ja ylempänä 5 m/s. Lintuja muutti runsaasti pohjoiskoilliseen noin 15 m/s nopeudella pääasiassa 1-2 km korkeudella. Aamulla hyönteisiä alkoi tulla runsaasti kaakosta/etelästä meren ylitse, eniten 200-500 m korkeudella etelästä 12-14 m/s nopeudella. Lintuja sen sijaan oli aamulla enää aika harvassa liikkeellä pohjoiseen päin 15-20 m/s. Aamupäivän aikana hyönteisiä oli runsaammin Suomen maa-alueen päällä, mutta Suomenlahden ylittäjien määrä säilyi aika ennallaan. Lisäksi etelälounaasta noin 10 m/s nopeudella tuli harvassa melko suuria hyönteisiä 1,5 km korkeuden tuntumassa. Keskipäivää lähestyttäessä Suomenlahden yli tulevien hyönteisten määrä niin pinnan lähellä kuin 0,5-1 km välillä alkoi taas kasvaa. Maa-alueen yllä oli kaakkoisvirtauksen suuntaisia kaikujonoja ja yleensäkin alle puolen kilometrin korkeudella hyönteisten määrä muuten aika tasaisen voimakasta samalla kun kaikua oli yhtenäisesti 1,5 km korkeudelle asti.
Keskipäivällä merialueen yllä voimakkaan kerroksen kohdalla noin 600 m korkeudella virtaus oli myös nopeinta eteläkaakosta ja hyönteisten omakin suuntaus oli hieman etelä-pohjoinen akselin suuntainen. Toinen vahvempi kerros oli parinsadan metrin korkeudella meren yllä ja tässä kerroksessa kaakkoisvirtaus oli iltapäivällä parhaimmillaan 15 m/s luokkaa. Näistä kaikukerroksista saa tarkemman kuvan tutkalla tehdystä pystyleikkauksesta.
Ylempi kerros heikentyi vähän tai tasoittui 0,5-1 km välille alkuiltapäivällä. Suurehkoja hyönteisiä keskittyi kilometrin korkeuden tienoille välillä, mutta ajoittain taas näitä oli tasaisen harvassa 1-1,5 km korkeudella. Iltaa kohden pinnan läheinen kaakkoistuuli jopa hieman voimistui ja sen mukana näkyi kulkevan eniten hyönteisiä muutaman sadan metrin korkeudessa. Ylemmissä kerroksissa virtaus kääntyi etelästä ja yli kilometrin korkeudella etelälounaasta tulevaksi ja näissä näkyi aika harvassa suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä. Iltayöllä hyönteisiä tuli edelleen vahvasti parinsadan metrin korkeudelle keskittyneessä kerroksessa meren yli kaakosta hieman yli 15 m/s. Ylempänä suurehkoja hyönteisiä oli aika harvassa, mutta edelleen huomattavasti noin kilometrin korkeudelle saakka ja ylempänäkin vielä jonkin verran liikkeellä.

17.5.2000
Lintujen muutto oli keskiyön aikoihin edelleen vilkasta, mutta aamuyön kuluessa lintujen määrä väheni. Kuitenkin aamulla ja aamupäivällä edelleen huomattavasti lintuja tuli Suomenlahden ylitse 15-20 m/s nopeudella ja pääasiassa alle kilometrin korkeudella. Myös Suomenlahdella itäkoilliseen liikkuvia lintuparvia näkyi klo 5 aikoihin merkittävästi liikkeellä parinkymmenen kilometrin päässä Helsingistä.
Aamupäivän kuluessa hyönteisiä alkoi nousta ilmaan, etenkin noin puolen kilometrin korkeudelle ulottuneeseen kerrokseen. Virtaus oli lounaasta ja parhaimmillaan 10 m/s luokkaa. Suomenlahden ylikin näytti tulevan hyönteisiä Porkkalan suunnalla jo klo 11 aikoihin ilmeisen runsaasti ja tuntia myöhemmin myös Helsingin kohdalla. Tällöin oli havaittavissa toisaalta pinnan lähellä ja pääasiassa ilmeisesti pienehköjen hyönteisten kerros sekä toisaalta 500-800 m korkeudella erillinen, merkittävästi suurehkoja hyönteisiä sisältänyt kerros. Liike oli etelälounaasta, alhaalla nopeus oli 10 m/s ja ylempänä 13 m/s luokkaa. Varsinkin ylemmässä kerroksessa havaittu vahvempi kaiku länsi-itä-akselilla viittasi hyönteisten pyrkineen suuntautumaan joko pohjoista tai etelää kohti.
Päivällä luoteesta lähestyneen sadealueen edellä hyönteisten tulo Suomenlahden yli alkoi hieman heiketä ja samalla virtaus kääntyi lounaasta tulevaksi. Toisaalta harvassa yli kilometrin korkeudella lennelleitä suurehkoja hyönteisiä oli vähän tiheämmässä. Sadealueen tultua päälle hyönteisiä näkyi virtaamassa etelälounaasta enää merkittävästi vain Helsingin itäpuolelle ja täällä maa-alueen yllä hyönteiset myös muodostivat yhtenäisen noin kilometrin korkeudelle ulottuneen kaikukerroksen. Sateen jälkipuolellakin hyönteisten tulo kuitenkin jatkui lounaasta noin 800 m korkeudelle ulottuneessa kerroksessa, alhaalla enemmän pienempiä ja puolen kilometrin yläpuolella lähinnä suurehkoja hyönteisiä. Nopeus oli 10-12 m/s. Kuitenkin pinnan lähellä parinsadan metrin korkeudelle asti virtaus oli eteläkaakosta enimmillään 5 m/s.
Illalla ja alkuyöllä ylempi virtaus vei hyönteisiä edelleen koilliseen ja pinnan lähellä luoteeseen. Muutamia lintuparvia näkyi klo 21-23 aikoihin Suomenlahdella parikymmentä kilometriä Helsingistä matkaamassa itäkoilliseen 18-22 m/s. Lintuja oli vuorokauden lopulla myös runsaasti muuttamassa pohjoiskoilliseen 15 m/s vaiheilla olleella nopeudella.

16.5.2000
Lintuja muutti keskiyön aikoihin aika runsaasti alle kahden kilometrin korkeudella, pinnan lähellä eteläkaakosta ja 1-2 km korkeudella etelälounaasta 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamun sarastaessa lintuja tuli jonkin aikaa hyvinkin tiheässä eteläkaakosta. Tällöin nopeus oli 15-20 m/s luokkaa parhaimmillaan alle kilometrin korkeudella ja myös rannikolta sisämaahan muuttajat etenivät suurella joukolla. Aamulla näkyi myös kaakkoon päin 10-12 m/s matkanneita kohteita, jotka nousivat hyvin harvassa rannikolta 3-5 km korkeudelle saakka. Nämä olisivat voineet olla isoja hyönteisiä, mutta näissä korkeuksissa lämpötilan oli selvästi nollan alapuolella ja kyseessä oli todennäköisesti lintuja, joskin aika vähän tuulesta poikkeavalla nopeudella olivatkin ilmassa. Vähän tarkemmin asiaa nähnee myös tutkakuvista.
Aamupäivällä turbulenssin liittyvää kaikua erottui rajakerroksen yläreunan lähettyvillä kilometrin korkeudella hiljalleen ylemmäksi nousevassa kerroksessa. Myös suurehkoja hyönteisiä alkoi olla harvassa alle kilometrin korkeuksilla ja aluksi ne kulkivat luoteesta muutama m/s nopeudella, mutta pian merituuli merkitsi rannikon lähellä virtausta etelän puolelta. Päivällä merituulirintaman eteläpuolella hyönteisiä oli aika harvassa liikkeellä pääasiassa rullapyörteiden kohdilla eteläisessä 4-6 m/s virtauksessa. Sisämaassa virtaus oli pohjoisluoteesta ja hieman hennompi ja myös siellä kaiku keskittyi järjestäytyneen pystyliikkeen ohjailemana vahvemmiksi nauhoiksi. Merituulirintama eteni rannikolta sisämaahan keskimäärin 1,5 m/s vauhdilla ja oli klo 18 aikaan noin 40 km päässä rannikosta. Merituulialueella hyönteisten määrä hupeni päivän aikana sangen pieneksi.
Lintuparvia pyyhälsi 10-20 km Helsingin eteläpuolella klo 21-24 aikoihin itäkoilliseen 25 m/s luokkaa olleella nopeudella matalalla Suomenlahden yllä. Suureksi osaksi nämä kuitenkin peittyivät voimakkuudestaan huolimatta muuhun lintujen yömuuttoon liittyneen kaiun alle. Hyvin runsaasti lintuja muutti alle kilometrin korkeudella 15 m/s vaiheilla olleella nopeudella pohjoiskoilliseen, runsaasti lintuja oli myös 1-2 km välillä hieman erillisenä kerroksena ja hieman hitaammin menossa samaan suuntaan. Harvassa lintuja kulki vielä 2-3 km välillä ja näiden nopeus oli 10 m/s luokkaa.

15.5.2000
Aamuyöllä lintuja alkoi olla aika runsaasti ilmassa. Suomen maa-alueella suunta oli keskimäärin koilliseen päin ja Suomenlahdella pohjoiseen. Nopeus oli 8-10 m/s ja aamulla lintuja oli merkittävästi enää Suomenlahden puolella. Hyönteisiä alkoi nousta ilmaan aamupäivällä ja luoteesta 10 m/s luokkaan kilometrin tasolla olleessa virtauksessa hyönteisiä alkoi myös keskittyä varsin vahvasti tuulensuuntaisiksi jonoiksi 1,5 km korkeudelle asti. Tämän yllä näkyi ohuena heikkona kaikukerroksena myös turbulenssiin liittyvää kaikua rajakerroksen yläreunalla, iltapäivällä lähes kahden kilometrin korkeudella. Hyönteisiä virtasi hyvin näkyvästi pitkälle Suomenlahdelle iltaan saakka, vaikka kaikui jatkuvasti alkoikin heiketä.
Voimakkaampi aika yksinäinen pohjois-etelä-suuntainen kaikunauha liikkui idästä Helsingin seudun ylle auringonlaskun aikoihin ja samalla myös yöhyönteisiä alkoi nousta ilmaan hieman alle kilometrin korkeuksille. Alkuyöllä ilmassa oli kuitenkin enää pääasiassa suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä menossa etelälounaaseen 10-12 m/s. Sen lisäksi hyvin runsaasti lintuja nousi Suomen maa-alueelta 1-2 km korkeudelle matkaamaan pohjoisluoteeseen noin 10 m/s. Myöhemmin myös Suomenlahden yli alkoi tulla muuttolintuja runsaasti.

14.5.2000
Lintuja muutti pääasiassa Suomen rannikolta ja maa-alueelta pohjoiseen päin kymmenkunta metriä sekunnissa nopeudella keskiyön jälkeen. Paikoittain lintuja oli liikkeellä hyvinkin runsaasti. Aamulla sen sijaan lintuja oli lähinnä Suomenlahden suunnalla tulossa kaakosta yhä 10 m/s luokkaa olleella nopeudella ja matkalaisia oli hieman harvemmassa kuin yöllä. Päivällä hyönteisiä nousi ilmaan ja iltapäivällä näitä oli aina 1,5 km korkeudelle saakka sangen tiheästi keskittyneinä järjestäytyneiden pystyvirtausten kohdille. Liike oli luoteesta ja nopeus 10 m/s luokkaa. Illan tullen hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun tienoilla lähinnä varsin pieniä yöhyönteisiä kulki eteläkaakkoon 8-10 m/s pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Alkuyöllä ilmaan nousi varsin paljon myös lintuja, mutta eteneminen pohjoiseen sujui vain 5 m/s luokkaa olleella nopeudella ja linnut vähenivät pian aika olemattomiin.

13.5.2000
Pohjoisvirtaus jatkui ja sateiden ohella päivällä näkyi huomattavasti lintuja Suomen maa-alueen yllä, kaiketi tavallista lokkien liikkumista. Muutamia hyönteisiä oli erotettavissa alle kilometrin korkeudella ajelehtimassa eteläkaakkoon 10-12 m/s. Jonkin verran lintuja näytti kulkeneen Suomenlahden keskivaiheilla itäkoilliseen hyvällä nopeudella iltayöllä, mutta runsaammin lintuja oli liikkeellä Suomen maa-alueen yllä, jossa oli aika paljon lintuja alle kilometrin korkeudella muuttamassa keskimäärin pohjoisluoteeseen noin 10 m/s. Samaan aikaan hyvin harvassa suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä kulki vielä päinvastaiseen suuntaan samanlaisella nopeudella.

12.5.2000
Koleassa pohjoisvirtauksessa ei näkynyt merkittävästi muita kuin sadekuuroihin liittyneitä kaikuja. Muutama yksittäinen isohko hyönteisiä kuitenkin ajelehti virtauksessa. Iltayöllä lintuja oli hyvin harvassa liikkeellä alle kilometrin korkeudella.

11.5.2000
Keskiyöllä ja aamuyöllä vähän hyönteisiä erottui sateettomilla alueilla alle puolen kilometrin korkeudella ja aamun sarastaessa virtaus oli luoteesta 8 m/s vaiheilla. Lintuja näkyi myös yöllä muuttamassa sadealueiden välissä. Päivällä sadekuurojen välissä näkyi vain muutama hyönteinen pohjoisluoteesta käyneessä noin 12 m/s virtauksessa alle puolen kilometrin korkeudella. Muutamia lintuja oli liikkeellä alkuyöllä, mutta kovin yhtenäistä liikettä ei voinut havaita.

10.5.2000
Pari tuntia ennen auringonnousua lintujen muutto pohjoiseen oli vilkkaimmillaan. Nopeus oli 10-15 m/s ja lentokorkeudet pääasiassa alle kilometrin, mutta huomattavasti lintuja näkyi myös 1-2 km korkeudella. Suomen maa-alueen yltä linnut kuitenkin häipyivät aika kokonaan jo ennen auringonnousua, vaikka Suomenlahden ylittäjien määrä säilyikin ja väheneminen oli niin hidasta, ettei aamulla etelästä tuleviin ilmeisestikin päivällä muuttaviin harvempiin lintuihin jäänyt selvää eroa.
Aamupäivällä sisämaassa lounaisvirtauksessa ilmaan nousi runsaasti hyönteisiä, joskin 0,5-1,8 km välisessä kerroksessa oli vain melko harvassa lentäneitä suurehkoja hyönteisiä. Virtaus oli alhaalla lounaasta 10-14 m/s ja ylhäällä lännestä 10 m/s luokkaa. Myös kauempana rannikosta virtaus oli enemmän lännestä ja voimakkainta kaiku oli tavallaan lounaisemman virtauksen eli tavallaan merituulen raja-alueelle muodostuneessa kaikunauhassa 20-25 km rannikosta. Tätä pohjoisempana oli lisäksi voimakkaita kaikujonoja. Maa-alueen yllä 0,5-1,5 km korkeuksilla oli tiheämmässä suurehkoja hyönteisiä kuin Helsingin edustan merialueella eteläkaakossa, jonne hyönteiset olivat enimmäkseen kulkeutuneet todennäköisesti Porkkalan niemeltä saakka.
Iltapäivällä sisämaahan noin 20 km etäisyydelle rannikosta muodostui hyvin vahva länsilounaisen ja lounaisen virtauksen raja-alueen kaikunauha, jonkinlainen merituulirintama. Virtaus lounaasta oli parinsadan metrin korkeudella rannikolla 13 m/s ja kilometrin korkeudella länsilounaasta 15 m/s vaiheilla. Iltaan tultaessa hyönteiset niukkenivat lähes havaitsemaatomiksi, kunnes klo 21 maissa hieman runsaammin hyönteisiä jälleen kulki alle puolen kilometrin korkeuksilla lännestä 12-15 m/s. Tällöin näkyi myös poikkeuksellisia aaltoja ilmakehässä noin kilometrin korkeudella. Kaiku aiheutui luultavasti turbulenssista, kun kyseiselle tasolle vakaaseen kerroksen syntyneet aallot murtuilivat.
Lintuja ilmaantui muuttaamaan isoissa parvissa Suomenlahdelle 20-30 km Helsingin eteläpuolelta illalla. Näiden suunta oli itäkoilliseen ja mitatut nopeudet olivat 35-40 m/s luokkaa. Sadealueen tulo luoteesta lopetti tuon muuton kuitenkin alkuyöllä. Sateiden välissä ja sadealueen pohjoispuolella oli kuitenkin sekä lintuja muuttamassa pohjoiskoilliseen 10-12 m/s että myös hieman hyönteisiä.

9.5.2000
Lintujen muutto pohjoiseen jatkui keskiyön aikoihin enimmäkseen 1-2 km korkeudella 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Noin tunti ennen auringonnousua linnut kuitenkin vähenivät nopeasti Suomen maa-alueen yltä, mutta Suomenlahden ylittäjiä oli vielä runsaasti hieman yli tunnin ajan. Aamulla lintuja tuli vähän Suomenlahden yli pohjoiseen. Keskiyön aikoihin kookkaita hyönteisiä kulki hyvin harvassa etelään 12-15 m/s puolen kilometrin korkeudella.
Suurehkoja hyönteisiä nousi aamupäivällä klo 9 jälkeen ilmaan 0,5-1 km korkeudelle menossa itäkaakkoon noin 8 m/s. Vähän myöhemmin näitä oli jo melko tiheässä 0,8-1,2 km korkeudelle keskittyneinä ja samalla lähellä pintaa alkoi myös olla hyönteisiä melko runsaasti. Virtaus oli itäkaakkoon alempana 8 ja kilometrin korkeudella 12 m/s luokkaa. Samalla sisämaahan alkoi kehittyä rullapyörteiden johdosta tuulensuuntaisia kaikujonoja. Puoliltapäivin merituuli oli jo kääntänyt virtauksen rannikon lähellä lounaasta 8 m/s tulevaksi muutaman sadan metrin korkeudelle pinnasta ulottuvassa kerroksessa. Sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti rullapyörteiden tai muiden järjestäytyneiden pystyliikkeiden keskittäminä ja nostamina 1,5 km korkeudelle saakka. Merituulirintama eteni sisämaahan iltapäivällä ja parinsadan metrin korkeudella merituulen nopeus lounaasta oli 10 m/s luokkaa. Illan tullen merituuli kuitenkin heikkeni ja luoteinen virtaus pääsi jälleen rannikollekin.
Alkuyöllä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa kaakkoon 10-12 m/s alle kilometrin korkeuksilla. Lintuja nousi sen sijaan muuttamaan aina kolmen kilometrin korkeuteen saakka, suuntana oli keskimäärin pohjoiskoillinen ja nopeus oli 12 m/s luokkaa parhaimmillaan. Muuttajia oli melko paljon.

8.5.2000
Lintujen muutto jatkui keskiyön jälkeen, vaikka heikko sadealue välillä hieman menoa hillitsikin. Aamulla lintuja tuli kuitenkin jo varsin vähän Suomenlahden yli koilliseen 15-20 m/s. Aamupäivällä hyönteisiä nousi runsaasti ilmaan luoteesta 10-12 m/s käyneeseen virtaukseen. Rullapyörteet olivat voimakkaita ja näiden kohdilla hyönteisiä nousi yli kilometrin korkeudellekin. Suurehkoja hyönteisiä oli lisäksi kulkemassa luoteesta noin 15 m/s 1,5 km korkeuden vaiheilla. Iltapäivällä kaiut heikkenivät, mutta runsaasti hyönteisiä kulkeutui kaakkoon päin iltaan saakka harvaksi rivistöksi kehittyneissä kaikujonoissa.
Yön lähestyessä hyönteiset ja linnutkin häipyivät lähes kokonaan hetkeksi, kunnes sitten yöhyönteisiä lähti liikkeelle auringonlaskun jälkeen puolen kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli luoteesta alhaalla 10 ja ylhäällä 14 m/s luokkaa. Suurehkojen hyönteisten osuus kaiusta oli olennainen. Lintuja nousi puolestaan tuntia myöhemmin runsaasti muuttaamaan ja Suomen puolelta lähdettiin luoteeseen noin 10 m/s nopeudella 1-2 km korkeudella lentämään enimmäkseen. Myöhemmin myös Suomenlahden yli tuli runsaasti lintuja tutkan ympäristöön ja tällöin suunta oli pohjoiseen noin 10 m/s ja pääasiallinen lentokerros oli edelleen 1-2 km korkeudella. Vuorokauden lopulla myös kookkaita hyönteisiä kulki luoteesta alle puolen kilometrin korkeudella hyvin harvassa, samalla kun hyönteisiä muutenkin oli jo harvassa.

7.5.2000
Lintujen muutto jatkui runsaana keskiyöllä ja sen jälkeen. Aamulla lintuja oli vähemmän tulossa etelästä, mutta nopeus vastaavasti oli hieman kovempi eli 15 m/s luokkaa ja korkeudet pääasiassa alle kilometrin. Hyönteisiä nousi ilmaan varsinkin sisämaassa päivällä varsin paljon. Tosin pääasiassa kyse näytti olleen aika harvassa olleista suurehkoista hyönteisistä 300-800 m korkeudella ja harvoista suurehkoista hyönteisistä alempana ja ylempänä 1,5 km korkeudella saakka. Pääkaikukerroksessa virtaus oli koilliseen 12 m/s luokkaa ja ylempänä virtaus kääntyi itään/itäkaakkoon ja hyönteiset olivat Helsingin kohdalla voimakkaasti keskittyneet maa-alueen ylle, joten ne lienevät olleet peräisin Suomen puolelta. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät hyvin harvaksi vaeltajajoukoksi tutkan lähettyvillä rannikkoseudulla, vaikka virtauksen osalta sinänsä ei tapahtunutkaan muutosta.
Suomenlahdella alkoi illalla näkyä lintuparvia, joiden suunta oli itäkoilliseen ja nopeus 30 m/s tuntumassa. Vahvimmillaan muutto oli aluksi Viron rannikon tuntumassa Helsingin kaakkoispuolella, mutta yön alkaessa myös lähempänä Helsinkiä alkoi näkyä runsaasti lintuja. Keskimäärin suunta oli koilliseen päin rannikkoa myötäillen ja nopeus 25 m/s luokkaa sekä korkeus pääasiassa alle kilometrin.

6.5.2000
Keskiyön jälkeen oli vielä jonkin verran lintuja muuttamassa alle puolen kilometrin korkeudella, mutta aamulla näitä oli enää hyvin harvassa. Aamupäivällä maa-alueella näkyi jonkin verran enemmän lintuja liikkeellä, mutta kyse lienee ollut lokeista ym. paikallisista kulkijoista pääasiassa. Suomenlahdella näkyi vain muutama lintu. Päivällä myös hyönteisiä alkoi ilmaantua pohjoisluoteesta käyneeseen virtaukseen ja iltapäivällä suurehkoja hyönteisiä näkyi kertyneen aika tiheäänkin kaikujonoihin. Nopeus oli alhaalla 8 ja ylhäällä kilometrin korkeuden vaiheilla 13 m/s luokkaa. Lisäksi turbulenssiin tai pilviin liittyvää kaikua oli iltapäivällä kahden kilometrin korkeudessa olleessa ohuessa kerroksessa. Kuitenkin jo varhain illalla hyönteiset ilmassa olivat aika vähissä jälleen. Lintuja sen sijaan ilmestyi muuttamaan alkuyöllä varsin runsaasti pohjoisluoteeseen alhaalla ja pohjoiskoilliseen ylhäällä hieman alle kahdessa kilometrissä 10-12 m/s.

5.5.2000
Lintujen muutto jatkui edellisiltayöstä runsaana 0,5-1,5 km korkeudella aamuyöhön etelälounaasta 10-15 m/s. Aamulla lintuja oli vähemmän ja lopulta olennaisesti vain Suomenlahdella tulossa etelälounaasta. Lentokorkeus oli pääasiassa alle kilometrin, mutta joitakin lintuja näkyi kahden kilometrin vaiheilla saakka, jossa myös pilvikerros alkoi näkyä. Sadealue vähensi sitten linnut aika vähiin. Iltapäivällä sateen jälkeen lähinnä suurehkoja hyönteisiä nousi ilmaan noin kilometrin korkeudelle saakka ja suureksi osaksi rullapyörteiden avustamana. Aluksi virtaus oli alhaalla länsilounaasta 10 m/s luokkaa, mutta myöhemmin klo 17 jälkeen lännestä/länsiluoteesta 10-12 m/s. Noin kahden kilometrin korkeudella näkyi aaltoilevia ohuita kaikukerroksia, jotka liittyivät turbulenssin tai pilviin rajakerroksen yläreunan tuntumassa. Iltayöllä muutti aika paljon lintuja pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella itään 20 m/s vaiheilla olleella nopeudella.

4.5.2000
Keskiyön vaiheilla ilmassa näkyi hyvin harvassa, mutta kumminkin laajalti suuria hyönteisiä lähes kilometrin korkeudella saakka liikkeellä pohjoisluoteesta 10 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Lintuja oli vähän muuttamassa niin yöllä kuin aamullakin. Päivällä suurehkoja ja ilmeisesti huomattavasti myös pienempiä hyönteisiä näkyi paikoitellen eli virtauskentän keskittäminä pohjoisluoteesta 6-8 m/s olleessa virtauksessa 1-1,5 km korkeudella saakka. Ylempänä (2-2,5 km) oli myös havaittavissa ohut kaikukerros, joka liittyi pääasiallisesti turbulenssiin rajakerroksen yläreunalla. Suuria hyönteisiä näkyi lisäksi muuallakin kilometrin alapuolella hyvin harvassa lentämässä.
Myöhään iltapäivällä merituulikin yritti vähän käynnistyä ja virtaus rannikon tuntumassa oli lännestä, ainakin vähän aikaa. Samaan aikaan myös merelle päin avautui kangastuksellisia näkymiä Helsingistä. Iltayöllä melko suuria hyönteisiä oli harvakseltaan liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella kaakkoon noin 10 m/s. Lintuja alkoi tämän jälkeen muuttaa runsaasti lähinnä 0,5-1,5 km korkeudella, ensin Suomen maa-alueen yllä ja sitten Suomenlahden ylitse etelälounaasta 13-15 m/s.

3.5.2000
Ennen aamun sateita yöllä lintuja muutti huomattavasti alle kahden kilometrin korkeudella pohjoiseen 10-12 m/s luokkaa olleella nopeudella. Päiväsaikaan ei sitten sadetta kummempia kaikuja juuri näkynyt aina yöhön saakka.

2.5.2000
Aamuyöllä vasta tuli merkittävämmin lintuja näkyviin muuttaessaan Suomenlahden yli pohjoiskoilliseen/pohjoiseen 15 m/s luokkaan nousseella nopeudella alle kilometrin korkeuksilla. Aamullakin lintuja oli jonkin verran liikkeellä Suomenlahden yli pohjoiseen. Päivällä turbulenssiin ja vähäisiin hyönteisiin liittyvä kaiku näytti rannikolla virtauksen olleen lounaasta 5 m/s luokkaa noin puolen kilometrin korkeudelle ulottuneessa kaikukerroksessa. Sisämaassa näkyi voimakkainta kaikua merituulirintaman kohdalla. Iltayöllä muutamia suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä pinnan lähellä itään kymmenkunta metriä sekunnissa. Lintujakin näkyi jonkin verran muuttamassa.

1.5.2000
Hyönteisiä ei enää näkynyt keskiyön tienoilla ja lintujakin oli vähänlaisesti liikkeellä, mutta lintujen muuttosuunta oli alkuyöhön nähden muuttunut. Aamuyöhön saakka linnut muuttivat keskimäärin kohti luodetta pääasiassa alle kilometrin korkeudella 12-15 m/s. Aamulla ja aamupäivällä lintujakin olemattoman vähän muuttamassa ja sen sijaan paikallisemmin kuljeskelevat lokit tms. olivat huomattavimpia kaikujen aiheuttajia. Päivällä sisämaassa kuitenkin ilmaan nousi jonkin verran hyönteisiäkin, jotta merituulirintamakin erottui rannikon lähellä puolen kilometrin alapuolella kaakosta ja kauempana koillisesta tulleen 10 m/s luokkaa olleen virtauksen välillä. Ylempänä noin puolentoista kilometrin korkeudella erottui lisäksi turbulenssiin liittynyttä kaikua rajekerroksen yläreunan tuntumassa olleessa aaltoilevassa ohuessa kerroksessa. Iltayöllä muutamia hyönteisiä oli liikkeellä alle puolen kilometrin korkeudella, jotta virtaus pystyttiin määrittämään koillisesta 8-10 m/s. Lintuja oli myös harvassa muuttamassa alle kilometrin korkeudella koilliseen eli siis olennaisesti vastatuuleen 10 m/s tienoilla olleella nopeudella.

30.4.2000
Keskiyön jälkeen lintuja oli edelleen kohtalaisesti muuttamassa itään päin toisaalta kilometrin alapuolella ja toisaalta osin pilvikerroksen yläpuolella 1-2 km korkeudella. Jonkin verran suurehkoja hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella yhä lounaaseen noin 10 m/s. Aamulla muutamia lintuja saapui etelästä päin Suomenlahden yli ja aamupäivän aikana myös vähän hyönteisiä näkyi maa-alueelta nousevan itäkoillisesta 8-10 m/s olleeseen virtaukseen varsinkin rullapyörteiden kohdilla. Aamupäivällä kuitenkin merituuli käänsi virtauksen pian rannikon lähellä itäkaakosta tulleeksi ja merituulirintaman kohdalla hyönteisiä nousi kilometrin korkeudenkin tienoille, vaikka nämä yleensä olivat alle puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa. Iltapäivällä kaikuja oli Helsingin tuntumassa vähänlaisesti kuten myös illalla. Huomattavasti suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä kulki iltayöllä lounaaseen 8-12 m/s pääasiassa alle puolen kilometrin korkeudella. Jonkin verran lintuja muutti samaan aikaan koilliseen 10-15 m/s nopeudella hieman korkeammalla.

29.4.2000
Aamuyöllä aika paljon lintuja muutti pääosin kilometrin alapuolella pohjoiseen/koilliseen 13-15 m/s. Aamulla lintuja oli varsin vähän, mutta Suomenlahden yli n. 15 m/s pohjoiseen kuitenkin tuli huomattavasti muuttajia parin kilometrin korkeudella saakka. Hyönteisiä nousi ilmaan varsin runsaasti aamupäivän aikana ja 0,5-1,5 km korkeuksilla suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli ratkaiseva. Virtaus oli alhaalla länsilounaasta 10 m/s ja kilometrin korkeudella luoteesta 15 m/s luokkaa. Iltapäivällä merituuli merkitsi rannikon tuntumassa virtausta lounaasta noin puolen kilometrin korkeudelle saakka. Länsiluoteinen/luoteinen 7-12 m/s virtaus kuljetti taas illalla hyönteisiä hieman vajaan kilometrin paksuisena kerroksena. Iltayöllä lintuja muutti aika runsaasti itäkoilliseen 15 m/s pääasiassa alle kilometrin korkeudella. Suurehkoja tai kookkaita hyönteisiä kulki puolestaan muutaman sadan metrin korkeudella saakka lounaaseen 10 m/s luokkaan nousseella nopeudella.

28.4.2000
Keskiyön jälkeen koillispuolen sadealueen eteläpuolella erottui aika harvassa 0,6-1 km korkeudella etelälounaasta Suomenlahden yli tulleita suurehkoja hyönteisiä, joiden nopeus oli 10-12 m/s. Alempana virtaus oli hieman kovempi eteläkaakosta ja myös siinä kulki merkittävästi hyönteisiä. Lintuja oli myös muuttamassa huomattavasti pohjoiskoilliseen 20 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Aamulla sateiden eteläpuolella lintuja tuli Suomenlahden yli merkittävästi pääasiassa alle kilometrin korkeudella 15-20 m/s.
Suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa aamupäivällä toisaalta noin 800 m korkeudella etelälounaasta 10 m/s ja toisaalta 1,2-1,5 km korkeudella länsilounaasta 12-14 m/s luokkaa olleella nopeudella. Keskipäivän tienoilla hyönteisten määrä kummassakin kerroksessa lisääntyi, suunta oli lähes lännestä ja nopeus alempana 8 m/s ja ylempänä 10-12 m/s luokkaa. Varsinkin ylempänä 1-2 km korkeuksilla liikkeellä näkyi myös melko kookkaita hyönteisiä. Samalla pinnan lähellä noin puolen kilometrin korkeudella saakka alkoi tulla hyönteisiä pohjoiskoillisesta 4-7 m/s virtauksessa. Lintujen määrä väheni aamupäivän aikana, mutta Suomenlahden yli tuli keskipäivälläkin joitakin muuttajia jatkuvasti.
Iltapäivällä merituuli käänsi virtauksen alle puolen kilometrin korkeudella itäkaakosta tulevaksi rannikon tuntumassa. Merituulirintamasta sisämaahan virtaus pinnan lähellä oli koillisesta ja siihen muodostui myös selviä tuulensuuntaisia kaikujonoja. Merituulen nopeus oli parhaimmillaan 10 m/s luokkaa. Ylempänä suurehkoja hyönteisiä säilyi edelleen huomattavasti kilometrin korkeuden tuntumassa länsiluoteesta tulleessa virtauksessa. Merituulirintama liikkui sisämaahan 8-9 km/h klo 15-17 välisenä aikana. Samalla niin alakerroksessa merituulessa kuin ylempänä lentäneet hyönteiset vähitellen vähenivät huomattavasti.
Illalla hyönteisiä oli vähän liikkeellä pinnan lähellä länsiluoteeseen maa-alueen yllä. Iltayöllä jonkin verran suurehkoja hyönteisiä kulki muutaman sadan metrin korkeudella saakka länteen noin 10 m/s. Lintuja nousi myös ilmaan huomattavasti ja suunta näkyi olleen keskimäärin koilliseen ja nopeus 15 m/s luokkaa.

27.4.2000
Keskiyöllä ja aamuyöllä hyönteisten määrä väheni kuten myös lintujen. Hyönteiset kulkivat etelälounaaseen 10 m/s ja linnut lopulta vastakkaisesti pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamulla lintuja tuli Suomenlahden yli aika harvassa kahden kilometrin alapuolella 10-15 m/s nopeuksilla. Aamupäivällä Suomen maa-alueen ylle nousi kohtalaisesti hyönteisiä aiheuttamaan kaikua noin puolen kilometrin paksuisena kerroksena. Virtaus oli itäkoillisesta 10 m/s luokkaa, mutta merituuli käänsi virtauksen nopeasti itäkaakosta tulevaksi merituulirintaman edettyä sisämaahan.
Päivällä maa-alueen yllä erottui harvassa suurehkoja hyönteisiä lisäksi 0,5-1 km korkeudella itätuulessa ja hyvin harvassa 1,2-1,5 km korkeudella melko kookkaita hyönteisiä menossa itäkoilliseen noin 10 m/s. Niin alhaalla kuin näissä ylemmissä kerroksissakin hyönteisten määrä väheni iltaa kohden. Iltayöllä kuitenkin länsiluoteeseen 12-14 m/s nopeudella kulki aika harvassa noin 700 metrin korkeudella saakka suuria hyönteisiä Suomen maa-alueen yllä sekä lintuja 0,5-3 km korkeudella pohjoiskoilliseen noin 20 m/s.

26.4.2000
Keskiyöllä hyönteisiä oli vähemmän liikkeellä etelään päin kuin alkuyöllä ja lintujakin näkyi jonkin verran hajanaisesti eri korkeuksilla 3 km asti. Aamulla lintuja muutti Suomenlahden yli koilliseen päin aika harvassa pääasiassa alle kilometrin korkeuksilla 14-20 m/s vaihtelevilla nopeuksilla. Nopeimmat kulkivat yleensä Suomenlahdella itäkoilliseen.
Päivällä Suomen maa-alueen yllä hyönteisiä nousi ilmaan kohtalaisen paljon hieman alle kilometrin korkeudelle saakka ja lisäksi suurehkoja hyönteisiä harvaksi kerrokseksi 1-1,2 km korkeudelle. Virtaus oli luoteesta 6-10 m/s lukuunottamatta rannikon lähellä merituuli-ilmiöön liittyvää 300-400 m korkeudelle ulottunutta 4-7 m/s lounaistuulen aluetta. Päivän kuluessa kauempana sisämaassa jonomaisesti tuulen suunnassa tai hieman solumaisesti järjestäytynyt pystyliike kasasi hyönteisiä ja toisaalta nosti niitä korkeammalle, kuten myös merituulirintaman kohdalla, yli kilometrin korkeudelle. Samalla näiden kohtien yllä alkoi näkyä turbulenssista aiheutunut ohut heikon kaiun kerros 1-1,5 km korkeudella, kun taas siellä aiemmin nähdyt suurehkot hyönteiset häipyivät lähes tyystin.
Illan lähestyessä merituulialue alkoi kaventua ja hyvin harvassa erottui joitakin ilmeisen suuria hyönteisiä, jotka lensivät muutama m/s virtauksesta poikkeavalla nopeudella alle kilometrin korkeudella. Yön tullessa hyönteiset vähenivät, mutta iltayölläkin alkuun koillisesta ja myöhemmin enemmän pohjoisesta 5-8 m/s kulki aika paljon suurehkoja tai aika kookkaitakin hyönteisiä noin puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa. Lintuja oli alkuyöllä liikkeellä kahden kilometrin alapuolella lähinnä maa-alueen yllä ja keskimäärin suunta näytti olleen itään 15-20 m/s.

25.4.2000
Keskiyöllä ja sen jälkeen suurehkoja hyönteisiä tuli melko runsaasti 0,7-1,5 km korkeudella lounaasta 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Myöhemmin myös alempana hyönteisiä oli aika paljon. Lintuja muutti keskiyön vaiheilla keskittyneinä 1-2 km korkeudelle eli osin samassa kerroksessa kuin suuri osa hyönteisistä. Aamulla hyönteisten vaellus näkyi jatkuvan ja vahvin kerros oli klo 7-8 aikoihin meren yllä 300-400 m korkeudella luultavasti pienehköjen hyönteisten johdosta. Tässä kerroksessa lounaisvirtaus oli myös voimakas eli 20 m/s luokkaa. Linnut tulivat aamulla pääasiassa ylempänä 2 km korkeuden tuntumassa vain hieman suuremmalla nopeudella ja pohjoiskoilliseen.
Aamupäivän kuluessa hyönteisiä tuli edelleen paljon lounaasta ja 1-2 km korkeudella noin 20 m/s tulleiden joukossa oli osaksi varsin suuriakin hyönteisiä. Päivällä näkyi kuitenkin merkittävimmin meren yli matkanneita hyönteisiä n. 15 m/s lounaisvirtauksessa pinnan lähellä muutaman sadan metrin korkeudella asti. Iltapäivällä klo 15 aikoihin virtaus kääntyi hieman etelälounaisesta tarkemmin lounaiseksi ja samalla hyönteisten määrä pieneni olennaisesti. Kuitenkin edelleenkin ilmassa oli aika tiheässä suurehkoja hyönteisiä erityisesti 0,5-1,5 km korkeuksilla, myös klo 17 jälkeen yli menneen kapean sadekuuronauhan jälkeen. Nopeus kasvoi tämän sadealueen jälkipuolella ja oli enimmillään 25 m/s luokkaa kilometrin korkeuden molemmin puolin.
Myöhään illalla virtaus muuttui luoteesta tulevaksi ja hyönteisten määrä vähäiseksi. Iltayöllä kuitenkin eteläkaakkoon/etelään kulki jälleen huomattavasti hyönteisiä noin puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa, alhaalla n. 8 ja ylhäällä lähes 15 m/s. Lintuja oli varsin vähän liikkeellä.

24.4.2000
Keskiyön aikoihin lintuja muutti edelleen kohtalaisen paljon koilliseen. Aamulla näkyi jälleen myös merkittävästi suurehkoja hyönteisiä liikkeellä ja näiden suunta oli lounaasta ja nopeus 20 m/s vaiheilla. Samaan aikaan myös varsin paljon lintuja tuli Suomenlahden yli ja nopeus oli yli 25 m/s koilliseen. Päivän kuluessa linnut vähenivät ja puuttuivat iltapäivällä lähes kokonaan ylempää. Sen sijaan hyönteisiä näkyi kulkevan yhä lounaasta varsin tiheässä puolen kilometrin korkeudelle saakka lopulta noin 12 m/s. Ylempänä kilometrin molemmin puolin oli lisäksi aika harvassa suurehkoja hyönteisiä, joiden matkanopeus myös hidastui iltaa kohden n. 15 m/s tuntumaan. Illalla klo 21 aikaan hyönteisiä oli jo kaikilla tasoilla vain aika harvassa ja nopeus oli 10-12 m/s koilliseen.
Iltayöllä lintuja tuli runsaasti hyvin erilaisilla korkeuksilla 4 km saakka lounaasta parhaimillaan hieman yli 25 m/s keskimäärin. Myös hyönteisiä tuli edelleen joskin hyvin harvassa lounasta 10-12 m/s 0,5-1,5 km korkeuksilla.

23.4.2000
Aamuyöllä lintujen muutto jatkui koilliseen päin 12-15 m/s nopeuksilla. Aamulla Suomenlahden yli tuli aika paljon lintuja melko suoraan pohjoiseen samanlaisella nopeudella. Suurehkoja hyönteisiä ilmaantui kaikua aiheuttamaan maa-alueen ylle puolen kilometrin korkeudelle saakka aamupäivällä kaakkoiseen 6 m/s luokkaa olleeseen virtaukseen, samalla kun lintujen muutto Suomenlahdella pohjoiseen edelleen jatkui, joskin hieman heikompana.
Päivällä Suomenlahden yli tuli ensin hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä 10 m/s luokkaa olleella nopeudella 0,5-1 km korkeudella. Illalla näitä oli kuitenkin jo suhteellisen tiheässä tulossa enimmillään 15 m/s nopeudella 0,5-1 km paksuisessa kerroksessa. Iltayöllä lintuja oli runsaasti muuttamassa alle kilometrin korkeudella koilliseen ja ylempänä aina kolmen kilometrin korkeudella saakka itäkoilliseen 20 m/s luokkaa olleella nopeudella, mutta myös suurehkoja hyönteisiä näkyi edelleen jonkin verran liikkeellä Suomenlahden yli.

22.4.2000
Yöllinen lintujen muutto jatkui iltayön tapaan, vaikka heiketen aamuyöhön tultaessa. Aamulla rannikolta lähti lisää lintuja koilliseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella ja myös Suomenlahden yli alkoi jonkin ajan päästä tulla enemmän lintuja. Aamupäivällä maa-alueen yllä linnut näkyivät pääosin kulkemassa matalalla alle kilometrin, mutta meren yllä myös ylempänä. Aamupäivän kuluessa lintujen nopeus lisääntyi 20 m/s vaiheille ja maa-alueen ylle alkoi ilmestyä lähinnä aika harvassa lennelleisiin suurehkoihin hyönteisiin liittyvää kaikua. Näitä näkyi noin kilometrin korkeudelle asti lounaisessa 12 m/s luokkaa olleessa virtauksessa. Iltapäivällä virtaus ylempänä oli länsilounaasta ja nopeus 15 m/s vaiheilla.
Myöhään iltapäivällä myös merituulirintama näkyi kasanneen hyönteisiä, vaikka kovin merituulimainen virtaus ei ollutkaan eli noin rannikon suuntaisesti lounaasta 12 m/s luokkaa. Illalla hyönteisiä oli enää vähän liikkeellä, mutta rannikolta ja saarista näkyi luonaisvirtaus kahmaisseen mukaansa vähän enemmän kuin sisämaasta. Iltayöllä lintuja muutti runsaasti lähinnä alle kahden kilometrin korkeudella. Sisämaassa suunta oli rannikkoa mukaillen itäkoilliseen ja nopeus 15 m/s vaiheilla, Suomenlahdella tulijat olivat hieman hitaampia ja suuntakin oli enemmän pohjoiseen.

21.4.2000
Keskiyön ja sateiden jälkeen lintuja oli edelleen kohtalaisen paljon muuttamassa koilliseen 20 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Aamulla lintuja muutti yhä paljon ja alhaalla nopeus oli 15, ylhäällä 20 m/s luokkaa. Päivän aikana hyönteisiä oli ilmassa aika paljon maa-alueen yllä länteisessä 4-6 m/s virtauksessa sekä lounaisessa merituulessa ja merituulirintaman kohdalla näitä nousi yli kilometrin korkeuteen. Harvassa näkyi suurehkoja hyönteisiä 0,8-1,2 km korkeudella lounaisessa 10-12 m/s virtauksessa, mutta nämäkin lienevät nousseet ilmaan tutkan lounaispuolelta Porkkalan niemeltä tai saaristosta. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät, iltayöllä lintuja puolestaan oli paljon muuttamassa. Näiden suunta oli koilliseen ja nopeus 15-20 m/s. Lento korkeus oli parhaimmillaan yli kolme kilometriä, enimmäkseen 1-2 km.

20.4.2000
Yöllä 19.-20.4. lintuja muutti hyvin paljon. Suunta oli koilliseen 15-20 m/s. Suosituin korkeus oli 1-2 km ja 4 km korkeudella saakka oli muutamia kulkemassa. Aamua kohden muuttajia oli vähän niukemmin tai vähemmän yksitellen, suunta oli pohjoiskoilliseen ja nopeus yhtenäisemmin 20 m/s vaiheilla. Aamulla Suomenlahden ylittäjät näyttivät lähtevän melkein kuin pilvenä Viron rannikolta aamulla. Myöhemmin aamupäivällä lintuja oli hyvin runsaasti menossa pohjoiskoilliseen Suomen maa-alueen ylläkin 20-23 m/s nopeudella pääasiassa alle kilometrin korkeudella.
Päivän kuluessa lintujen määrä väheni, mutta edelleen Viron rannikon niemistä näkyi lähtevän huomattavasti lintuja koilliseen. Hyönteisiä lakoi myös nousta Suomen rannikolta ilmaan merkittävästi muutaman sadan metrin korkeuteen 7-9 m/s lounaiseen virtaukseen. Illansuussa rannikolla hyönteisiä edelleen kulki itäkoilliseen noin puolen kilometrin korkeudella saakka, mutta lisäksi ylempänä kilometrin korkeuden vaiheilla näkyi hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä, joiden suunta oli enemmän etelästä ja Suomenlahden yli. Iltayöllä hyönteiset vähenivät ja peittyivät lisäksi runsaan lintumuuton alle. lintuja oli hyvin paljon noin kilometrin korkeuden tienoilla, suunta oli koilliseen ja nopeus parhaimmillaan 20 m/s luokkaa. Varsin runsaasti lintuja näkyi kolmen kilometrin korkeudella saakka ja vielä neljässä kilometrissäkin erottui muutama taivaltamassa.

19.4.2000
Lintuja muutti 18.-19.4. yöllä ajoittain hyvin runsaasti. Eniten muuttajia näkyi Suomenlahden yllä olleen noin kilometrin korkeudella sekä pinnan lähellä. Lintuja erottui kuitenkin aina 5 km korkeuden vaiheilla ennen kuin lännestä tulleet pilvet ja sateet heikensivät muuttoa. Eri kerroksissa suunta oli varsin yhtenäisesti pohjoiskoilliseen ja nopeus 20 m/s luokkaa. Aamulla lintuja näkyi varsin paljon sateiden välissä edelleen pohjoiseen päin menossa.
Aamupäivän aikana lintuja oli edelleen merkittävästi tulossa Suomenlahden yli pohjoiseen. Päivällä 2-4 m/s koillisvirtauksessa alkoi näkyä huomattavasti hyönteisiin liittynyttä kaikua noin puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa. Iltapäivällä merituuli muutti rannikon lähellä virtauksen itäkaakkoiseksi ja enimmillään n. 5 m/s luokkaan. Tällöin hyönteisiä näkyi nousseen hieman yli kilometrin korkeudelle merituulirintaman tienoilla sekä jonomaisissa nosteissa kauempana sisämaassa. Iltaa kohden kaiku väheni, varsinkin merituulialueella, kunnes iltayöllä runsaasti lintuja ilmaantuio muuttamaan koillista kohden 15-20 m/s.

18.4.2000
Keskiyön jälkeen lintujen muutto alkoi jo olla hyvin runsasta ja parhaimmillaan klo 4 aikoihin aamuyöllä. Suunta oli koilliseen ja nopeus 15-20 m/s. Korkeus oli enimmäkseen alle kaksi kilometriä. Aamulla lintuja oli vähemmän ja suunta oli keskimäärin lähes pohjoiseen. Samalla huomattavin osa linnuista oli liikkeellä 1-2 km korkeudella. Päivän aikana lintuja oli yleensä vähemmän ja kauempana Suomenlahdella suunta oli enimmäkseen koilliseen.
Iltapäivällä klo 17 jälkeen erottui hyvin harvassa myös lounaasta tulleita suurehkoja hyönteisiä 0,5-1 km korkeudella n. 10 m/s liikkeellä. Lintuja oli aika vähän enää, mutta Suomenlahdella matalalla koillista kohti sentään kulki muutamia. Myöhemmin illalla hyvin heikkoa kaikua liittyi mahdollisesti etenkin rannikon saarista nousseisiin pikkuhyönteisiin 100-800 m korkeudella etelänpuoleisessa virtauksessa. Iltayöllä lintujen muutto oli runsasta ja voimistui keskiyötä kohden. Suunta oli pohjoiskoilliseen ja nopeus 20 m/s vaiheilla.

17.4.2000
Keskiyön aikohin lintuja oli edelleen hyvin paljon muuttamassa, mutta aamuyöllä lintujen määrä väheni voimakkaasti, kun myös sateita ilmaantui eteläpuolelle näköpiiriin. Sateiden välissä lintuja oli aamullakin kuitenkin jonkin verran liikkeellä ja päivällä sadealueen jäljessä Suomenlahdella näkyi harvassa lintuja muuttamassa pohjoiseen päin. Päivällä Suomen maa-alueella lintuja oli runsaammin kuin merellä, paljolti ehkä lokkien päivästä toiseen tosituvan matkailun takia. Puolen kilometrin alapuolella erottui heikkoa kaikua, joka oli turbulenssin ohella osaksi myös ainakin suurehkojen hyönteisten aiheuttamaa. Ylempänä näkyi myös rajakerroksen yläreunan tienoon turbulenssiin liittynyttä kaikua.
Iltayöllä lintuja muutti runsaasti koilliseen 15-20 m/s.

16.4.2000
Aamuyöllä lintuja muutti hyvin runsaasti. Nopeuskin oli parhaimmillaan 25 m/s luokkaa pohjoiskoilliseen. Aamuun tultaessa liikennen väheni, osaksi sateidenkin johdosta, mutta aamupäivällä muuttajia oli edelleen aika paljon, tosin enemmän sisämaassa kuin Suomenlahdella. Nopeus oli aamupäivällä 20-25 m/s. Päivällä lintuja oli lähinnä enää vain sisämaassa liikkeellä ja maa-alueen yllä oli myös havaittavissa muutaman sadan korkeudelle saakka heikkoa kaikua, todennäköisesti pääasiassa turbulenssista johtuen.
Iltayöllä lintuja ilmestyi jälleen hyvin runsaasti erityisesti 1-2 km korkeudella olleeseen kerrokseen, jossa liike oli pohjoiseen 20-25 m/s. Myös alempana sekä ylempänä aina 4 km korkeudelle saakka oli lintuja liikkeellä.

15.4.2000
Aamuyöllä ja aamulla lintuja oli huomattavasti liikkeellä. Merkittävin suunta näkyi olleen edelleen koilliseen ja Suomen puolella aika hyvin rannikon suuntaa vastaten. Myös turbulenssiin liittyviä aaltomaisia ohuita ja heikkoja kaikukerroksia alkoi näkyä aamupäivällä maa-alueen lämmetessä.
Iltayöllä sateiden seassa näkyi lintuja kohtalaisen paljon varsinkin Suomen maa-alueella. Suunta näkyi olleen koilliseen ja nopeus 15 m/s luokkaa.

14.4.2000
Yön sateiden jälkeen aamuyöllä lintuja näkyi muuttamassa kohtalaisen paljon pohjoiseen 20-25 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Aamulla muutto hieman vilkastui, kunnes sitten lännestä tullut sadealue muutti tilanteen. Sadealueen eteläpuolella Suomenlahdella näkyi vielä myöhemmin päivällä aika paljon lintuja menossa koilliseen päin. Myös iltayöllä sateiden välissä ilmaan nousi lintuja aika runsaasti liikkuen pääasiassa koilliseen päin Suomenlahden rannikkoa seuraillen 20-25 m/s luokkaa olleella nopeudella.

13.4.2000
Keskiyön jälkeen lintujen muutto välillä hieman hiljeni. Aamulla lintuja oli jonkin aikaa runsaasti ja suunta oli pohjoiseen/pohjoisluoteeseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamupäivän kuluessa lintujen määrä jälleen väheni, mutta pinnan lähellä ollut sumupilvi saattoi osaltaan pitää lintuja ilmassa tavallista pitempäänkin.
Iltayöllä lintuja alkoi jälleen olla runsaasti liikkeellä. Suunta oli pohjoiskoilliseen ja nopeudet olivat 17-25 m/s parin kilometrin korkeudella saakka.

12.4.2000
Yön sateiden jälkeen lintuja muutti runsaasti Suomenlahden ylitse pohjoiseen. Nopeus oli aamulla 15-20 m/s ja lentokorkeus pääosin alle kilometrin, mutta joitakin lintuja oli liikkeellä 2 km korkeudella saakka. Päivän mittaan lintujen tulo etelästä vaimeni vähäiseksi. Jonkin verran näytti edestakaisin liikuneiden lokkiparvien seassa kulkeneen pohjoisemmaksi muuttajia Porkkala-Hyvinkää-linjalla.
Yön alkaessa lintuja ilmaantui muuttaamaan ja keskiyötä lähestyttäessä niitä oli paikoin hyvin runsaasti. Suunta oli pohjoiseen ja nopeus 15-20 m/s. Nopeimmat tulijat olivat noin kilometrin korkeudella ja merialueen yllä linnut olivat aika pitkälle keskittyneet tälle tasolle sekä toisaalta pinnan lähelle. Sisämaassa lintuja oli muutama 4 km korkeudella saakka.

11.4.2000
Sadealue piti linnutkin aika hyvin poissa aamuyöllä ja aamulla tutkan näköpiiristä. Etelästä alkoi kuitenkin tulla huomattavasti lintuja sateiden jäljessä keskipäivää lähestyttäessä. Suunta oli pohjoiseen ja nopeus parhaimmillaan 17 m/s luokkaa sekä lentokorkeus ulottui 2 km tasolle ylemmän keskipilven alla.
Iltayöllä lintuja liikkui sateiden välissä ja osin sisälläkin melko runsaasti. Suunta oli pääosin pohjoiskoilliseen ja nopeus 15 m/s tietämissä.

10.4.2000
Aamulla sadealueen edellä Suomenlahdella Helsingin kaakkoispuolella näkyi joitakin lintuja tulossa pohjoiseenpäin.

9.4.2000
Päivällä kaiketi lokkeja oli etupäässä liikkeellä Suomen maa-alueen yllä. Iltayöllä pilven alla lintuja oli jonkin verran liikkeellä maa-alueella alle kilometrin korkeudella pohjoiseenpäin hieman alle 10 m/s.

7.4.2000
Keskiyöllä ja sen jälkeen aamuun tultaessa lintuja oli edelleen jonkin verran liikkeellä itään päin kuten aiemmin. Aamulla Suomenlahden yli näkyi taivaltaneen aika harvassa lintuja pohjoiseen päin vain 7 m/s luokkaa olleella nopeudella (siis maanpinnan suhteen). Päivällä ilmeisesti vain lähinnä lokkeja näkyi olleen liikkeellä Suomen maa-alueen yllä.
Iltayöllä aika paljon lintuja oli liikkeellä, mutta tällä kertaa suunta oli lounaaseen rannikon mukaisesti, nopeus parhaimmillaan 15 m/s ja korkeus pääasiassa selvästi alle kilometrin.

6.4.2000
Keskiyön vaiheilla lintuja oli liikkeellä aika paljon matalalla ja pääasiassa Suomen maa-alueen puolella. Keskimäärin suunta oli itään ja nopeus 15 m/s luokkaa. Aamulla Suomenlahdella oli joitakin lintuja muuttamassa kohti koillista 15-17 m/s. Päivällä Porkkala-Hyvinkää linjalla näkyi myös yhtenäisempää liikettä pohjoiskoilliseen. Toisaalta rajakerroksen yläreunan vaiheilla 0,5-1,5 km korkeuksilla erottui heikkoa kaikua, joka liittyi turbulenssiin ja osin ehkä pilviinkin voimakkaasti aaltoilevissa kerroksissa.
Iltayöllä aika paljon lintuja oli liikkeellä pinnan lähellä. Suunta oli itään rannikkoa seuraillen ja nopeus 15-17 m/s.

5.4.2000
Päivällä sadealueiden välissä Suomenlahdella oli liikkeellä harvassa lintuja, ehkä parvia, joiden suunta oli pohjoiskoilliseen ja nopeudet 30 m/s vaiheilla. Aivan vuorokauden lopulla sateiden jälkeen liikkeellä oli jälleen lintuja, mutta Suomenlahdella merkittävin suunta näkyi olleen tuulen mukana kaakkoon.

4.4.2000
Keskiyön vaiheilla lintuja muutti aika runsaasti, mutta aamulla vielä enemmän. Suunta oli luoteen ja koillisen välillä ja nopeus aluksi 15 m/s ja aamulla parhaimmillaan 25 m/s luokkaa. Pääasiassa linnut olivat kilometrin alapuolella, mutta joitakin erottui 3-4 km korkeudella asti. Etenkin Naissaaren paikkeilta Virosta tutkaan ilmestyi vahvasti lintuja klo 10-11 Suomen puolelle matkaamassa. Iltapäivän kuluessa muutto hiljeni aika vähiin.

3.4.2000
Iltapäivällä sadealueen jälkeen Suomenlahden yli näkyi tulevan harvassa lintuja. Suurella osalla suunta näkyi olevan koilliseen päin ja nopeus 15-20 m/s. Iltayöllä lintuja oli varsin paljon muuttamassa niin sisämaassa kuin Suomenlahdellakin pohjoiseen päin 12-15 m/s.

2.4.2000
Päivällä ilmeisesti lokkeja kertyi jälleen paikoitellen runsaasti sisämaan reiteilleen. Iltayöllä sateiden edellä lintuja oli lisäksi liikkeellä jonkin verran Suomen maa-alueen yllä.

1.4.2000
Ennen yön sateita lintuja oli vielä muuttamassa edellisen iltayön tapaan. Sen sijaan sateiden jälkeen iltayöllä lintuja näkyi olleen merkittävästi menossa eteläkaakkoon 12-14 m/s nopeudella.

31.3.2000
Aamuyöllä lintuja oli liikkeellä koilliseen noin 15 m/s nopeudella Suomenlahden rannikkoa seuraillen. Aamulla lintuja tuli jo aika runsaasti Suomenlahden ylitse pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa olleilla nopeuksilla. Korkeus oli enimmäkseen alle kilometrin, mutta joitakin lintuja oli kahden kilometrin korkeudella saakka.
Iltayöllä lintuja oli huomattavasti liikkeellä Suomen maa-alueen yllä, mutta varsin vähän Suomenlahdella. Suunta oli pääasiassa koilliseen ja nopeus 15 m/s vaiheilla.

30.3.2000
Alkuyöhön verrattuna lintuja oli liikkeellä vähemmän, mutta suunta oli edelleen pääasiassa koilliseen aamuun saakka. Päivällä jonkin verran lokkeja oli edellispäivien tapaan ilmeisesti liikkeellä sisämaan reiteillään ja pinnan lähellä erottui heikkoa todennäköisesti turbulenssiin liittynyttä kaikua. Iltayöllä jonkin verran lintuja oli muuttamassa.

29.3.2000
Keskiyöllä lintuja oli edelleen menossa pohjoiseen jonkin verran. Myös aamulla hieman lintuja näkyi olleen muuttamassa pohjoisemmaksi. Aamupäivällä hallitsevampia olivat ilmeisesti lokkeihin liittyvät kaiut sisämaassa, ajoittain jopa heikkoja sadekuuroja muistuttavin kaikualuein kuten edellisen iltapäivän tilanteessa. Päivällä pinnan lähellä oli havaittavissa myös turbulenssiin liittynyttä heikkoa kaikua.
Iltayöllä lintuja muutti aika harvassa. Suunta näkyi olleen keskimäärin koillista kohti ja nopeus 15-20 m/s.

28.3.2000
Aamulla hieman lintuja näkyi tulevan Suomenlahden yli pohjoiseen. Sisämaassa lintuja oli kuitenkin enemmän liikkeellä. Päivällä todennäköisesti lokkeihin liittyneet kaikunauhat olivat jälleen merkittävimpiä. Iltapäivällä lintuja myös kasautui merkittäviksi, sadekuuroja muistuttaviksi kaikualueiksi.
Iltayöllä lintuja muutti hieman aikaisempia öitä runsaammin ja Suomenlahden yllä aina kolmen kilometrin korkeudella saakka. Suunta oli pohjoiseen ja nopeus 15 m/s luokkaa.

27.3.2000
Sisämaan lokkinauhojen lisäksi myös muuta liikennettä näytti olevan Porkkalan tienoilta Hyvinkään suuntaan päivällä.
Iltayöllä lintuja oli jokseenkin harvassa liikkeellä ja näytti myös lentävän Suomenlahden ylitse.

26.3.2000
Aamulla näkyi lintuja jonkin verran muuttamassa Suomenlahden ylitse pohjoiseen. Päivällä Suomen maa-alueen yllä kuljeskeli luultavastikin lokkeja aika vakiona pysyneillä reiteillään.

24.3.2000
Yöllä oli vähän lintuja liikkeellä. Päivällä kaiketi lokit muodostivat merkittävimmät kaiut kaatopaikkoihin liittyvinä nauhoina. Rajakerroksen yläreunalla näkyi heikkoa turbulenssiin liittyvää kaikua.

23.3.2000
Aamuyöllä lintuja näkyi olleen edelleen hieman muuttamassa, pääasiassa alle kilometrin korkeudella. Aamulla klo 6 jälkeen Suomen rannikolta lintuja näkyi lähteneen enemmän liikkeelle. Suunta oli itäkoilliseen rannikon mukaisesti ja nopeus 15 m/s luokkaa.
Päivän aikana luultavasti lokkien muodostamat nauhat olivat jälleen kaikualueina huomattavimpia. Myös rajakerroksen yläreunan tienoilla turbulenssista aiheutunutta kaikua erottui.

22.3.2000
Lokkeja näkyi olleen jälleen runsaammin liikkeellä ja ajoittain näistä muodostui laajoja kaikunauhoja.
Päivällä myös turbulenssiin liittyneitä kaikuja oli ilmeisen paljon havaittavissa aaltomaisina ohuina kerroksina rajakerroksen yläreunan tienoilla. Merituulirintama näytti myös voimistavan kaikuja iltapäivällä vähän aikaa. Alkuyöllä lintuja oli hajanaisesti liikkeellä ja myös Suomenlahden yllä oli lähes yhtä paljon lintuja kuin sisämaassakin.

21.3.2000
Aamupäivän aikana tutkassa näkyi aikaisempaa enemmän nauhamaisia kaikualueita maa-alueen yllä. Nämä lienevät liittyneet kaatopaikkakierroksilla olleisiin lokkeihin.
Alimman puolen kilometrin korkeuksilla erottui päivällä myös heikkoa kirkkaan ilman kaikua, joka aiheutui todennäköisesti turbulenssista.

20.3.2000
Ilmeisesti lähinnä lokit näkyivät aamusta alkaen Suomen maa-alueen yllä mm. kaatopaikoille lentelemässä. Tällainen tilanne oli selkeinä päivinä menneellä viikollakin tavallinen.
Iltayöllä jonkin verran lintuja oli ilmassa, Helsingin kohdalla lähinnä maa-alueen yllä kilometrin korkeudella saakka. Suunta vaikutti olleen enimmäkseen itään/koilliseen.

13.3.2000
Aamulla näkyi joitakin lintuparvia tulossa Suomenlahden yli pohjoiskoilliseen ja olivat pääasiassa havaittavissa aika matalalla Helsingin kaakkoispuolisella merialueella.

23.2.2000
Lintuja oli välillä varsin tiheästi parinkymmenen kilometrin päässä Suomenlahdella Helsingin kaakkoispuolella, kuten eilenkin. Ilmeisesti paikallisesti liikuskelevia lintuja joka tapauksessa.

10.2.2000
Tänään kuten edellispäivänäkin joitakin lintuja erottui matalalla Suomenlahden yllä.

25.1.2000
Lintuja erottui muutamia Suomenlahdella päivällä kuten eilenkin, mutta vain joitakin ja ilmeisestikin aika lailla paikallisesti edestakaisin kuljeskelemassa.

19.1.2000
Ennen iltapäivällä alkaneita lumisateita näkyi jonkin verran lintuja pääasiassa Helsingin eteläpuolella merialueen yllä.


kesä-elokuu 2000 syys-joulukuu 2000


Edellisten vuosien kertomuksia:

[3-6/1999] [7-8/1999] [9-12/1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, tuoreemmat tutkakaiut, Matti Leskinen