Säätutkalla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja
kesä-joulukuu 2008


Matti Leskinen

tuoreemmat vanhat, helmi-toukokuu 2008


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

15.12.2008
Lintuja alkoi jälleen näkyä aamulla aluksi merialueen yllä matalalla melko paljon ja myöhemmin paikoin keskittyneinä maa-alueen ylläkin, tosin vähemmän kuin edellisenä päivänä.

14.12.2008
Aamusta alkaen lintuja näkyi melko runsaasti ilmassa matalalla meren yllä ja päivällä myös tietyin paikoin lintuja oli runsaasti keskittyneinä maa-alueen yllä, ilmeisesti ensisijassa kaatopaikkaliikennettä.

12.11.2008
Lähinnä sadekuuroja oli liikkeellä, selkeässä säässä paikalliset lintukeskittymät olivat myös vahvoja, kuten Ämmässuon tienoilla.

11.11.2008
Olennaisesti vain sateita oli tutkalla seurattavissa.

10.11.2008
Jonkin verran lintuja näkyi aamuyöllä matalalla lentelemässä ja aamulla lintuja oli runsaammin näkyvissä sekä maalla paikoin keskittyneinä että alhaalla meren yllä.
Myöhemmin sadealueet olivat kaikuja aiheuttamassa.

9.11.2008
Heikkoja sateita näkyi keskiyön jälkeen, mutta aamulla merellä oli melko runsaasti lintuja lentelemässä pinnan lähellä. Sateet olivat myöhemmin kaikujen aiheuttajana pääasiassa.

8.11.2008
Lintuja näkyi hyvin harvassa keskiyöllä ja aamuyöllä lentelemässä sisämaassa. Aamulla merellä lintuja oli melko runsaasti ilmassa matalalla ja maa-alueen ylläkin lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella huomattavasti. Aamupäivästä alkaen kaikuja tuli enää lähinnä sateista.

7.11.2008
Keskiyön aikaan jonkin verran lintuja näkyi lähinnä maa-alueen yllä kilometrin alapuolella liikkeellä, pilvikerroksen alla ja aamuyöllä linnut olivat jo aika vähissä. Aamulla lintuja oli melko runsaasti liikkeellä alhaalla merellä sekä niukemmassa maa-alueen yllä. Päivän kuluessa linnut harvenivat.
Illan hämärryttyä jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä lähinnä sisämaassa 2 km korkeudella saakka.

6.11.2008
Jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä kilometrin alapuolella keskiyön jälkeen. Aamun sarastaessa lintuja ilmaantui hieman runsaammin ja aamulla merellä lintuja oli jopa runsaasti matalalla lentelemässä. Ylempänä lintuja näkyi kuitenkin harvassa 1,5 km korkeudella asti. Merelläkin linnut harvenivat päivän kuluessa ja osaksi sateiden vahvistuessa koillisen puoleisessa virtauksessa Suomenlahden yllä, mutta pitkin päivää merellä oli kuitenkin melko runsaasti lintuja ilmassa puolen pinnan lähellä.
Iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä lähinnä maa-alueen yllä kilometrin alapuolella.

5.11.2008
Huomattavasti lintuja lenteli keskiyöllä ja aamuyöllä, mutta alkuyöstä hiljalleen vähentyen ja pääasiassa kilometrin alapuolella. Aamun sarastaessa melko paljon lintuja pölähti ilmaan sekä maalla että merellä alhaalla. Päivän edetessä linnut vähenivät maa-alueen yltä, joskin paikoin myös keskittyen voimakkaasti kuten Ämmässuon tienoilla.
Päivällä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella hyvin harvassa virtauksen viedessä eteläkaakkoon 5-8 m/s.
Iltahämärissä lintuja lähti muuttamaan ja iltayöllä melko paljon lintuja kulki 2 km alapuolella lounaaseen 17-22 m/s. Yön edistyessä linnut vähenivät ja vuorokauden lopulla kulkijoita oli enää harvassa.
XX*

4.11.2008
Keskiyöllä melko paljon lintuja muutti sisämaassa pääasiassa 0,5-1 km korkeudella ja merellä myös ylempänä. Liike oli lounaaseen 10-13 m/s. Aamua kohden linnut hiljalleen vähenivät.
Aamulla lintuja näkyi alhaalla melko runsaasti lentelemässä niin maan kuin merenkin yllä ja Suomenlahdella lintuja näkyi paikoin runsaastikin. Illan hämärryttyä huomattavasti lintuja lähti liikkeelle lähinnä maa-alueen ylle kilometrin alapuolella. Iltayöllä lintuja oli runsaammin liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella ja enemmän maalla kuin merellä.

3.11.2008
Linnut olivat jokseenkin vähissä keskiyöllä ja aamuyöllä, mutta aamulla alhaalla näkyi ensin maa-alueen ja myöhemmin etenkin merellä melko paljonkin lintuja lentelemässä ja jonkin verran muuttajia näkyi Suomenlahden yli kulkemassa etelään päin.
Illan pimennyttyä sisämaassa lähti liikkeelle melko paljon lintuja kulkemaan 1,5 km alapuolella etelälounaaseen/lounaaseen noin 10 m/s. Merellä lintuja nousi 2,5 km korkeudelle saakka ja maa-alueen yllä muuttajat keskittyivät pääosin kilometrin alapauolelle yön edetessä.

2.11.2008
Keskiyöllä lintuja näkyi edelleen melko paljon 2 km korkeudella saakka ja keskimäärin etelälounaaseen matkaamassa 10-13 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät hiljalleen, kunnes aamun sarastaessa jälleen hieman runsaammin lintuja näkyi varsinkin Suomenlahden puolella liikkeellä. Aamulla melko paljon lintuja muutti Suomenlahdella sateiden välissä kilometrin alapuolella.
Iltayöllä sisämaassa näkyi huomattavasti lintuja liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella ja merellä hyvin harvassa lintuja kulki 3 km korkeudella saakka. Yön edetessä runsaammin lintuja näkyi 1-2 km korkeudella, joskin aika vaihtelevasti liikkuen. Myöhemmin linnut taas vähenivät.

1.11.2008
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttaamaan 2 km korkeudella saakka etelään 10-13 m/s. Yön edetessä linnut niukkenivat ja liike maa-alueen yllä alkoi olla pääosin lounaaseen päin.

31.10.2008
Sateet olivat pääasiassa vain kaikuja aiheuttamassa vuorokauden ympäri.

30.10.2008
Sateiden välissä näkyi aamuyöllä melko paljon lintuja 1,5 km alapuolella. Huomattavasti lintuja näkyi myös aamulla ja aamupäivällä alhaalla lentelemässä, avrsinkin maa-alueen yllä. Iltapäivästä alkaen sadealueet olivat jälleen pääasiallisia kaikujen lähteitä.

29.10.2008
Keskiyön jälkeen huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä 3 km korkeudella saakka ja pääosa puolen kilometrin alapuolella kulki länteen päin maa-alueen yllä. Aamun sarastaessa runsaasti lintuja oli jonkin aikaa ilmassa lähinnä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Suomenlahden yli muuttajia lähti myös melko paljon, ja merellä 2 km korkeudelle saakka nousseet linnut matkasivat keskimäärin eteläkaakkoon 10-13 m/s. Merellä olleet pilvet ja heikot sateet olivat toisaalta esteenä muuttajille Suomenlahden keskellä.
Puoliltapäivin isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli lyhyen aikaa liikkeellä parinsadan metrin korkeudella saakka harvassa tai hyvin harvassa maa-alueen yllä sadekuurojen välissä. Virtaus vei koilliseen noin 8 m/s.
Illan hämärtyessä lintuja alkoi lennellä sisämaassa alhaalla. Iltayöllä runsaasti lintuja oli liikkeellä maa-alueella 1,5 km korkeudella saakka ja etelästä tulleen sadealueen edellä. Liike oli pääasiassa länteen/länsilounaaseen.
XX*

28.10.2008
Lintuja ilmestyi lisää ilmaan alkuyön jälkeen ja keskiyöllä melko runsaasti lintuja näkyi pääasiassa puolen kilometrin alapuolella etenkin maa-alueen yllä liikkeellä. Rannikolla liike oli keskimäärin länteen päin, vastaiseen tuuleen. Aamuyöllä linnut hieman vähenivät ja sadealue tiivistyi meren puolella. Aamun sarastaessa lintuja oli alhaalla maa-alueella jälleen runsaammin ja myös Suomenlahden yli muuttajia pääsi sateiden välistä etelään.
Päivän kuluessa lähinnä sadekuuroja kulki alueen yli. Iltayöllä huomattavasti lintuja oli 0,5 km alapuolella lentelemässä ja hyvin harvassa ylempänäkin 3 km korkeudella saakka.

27.10.2008
Aamuvarhaisella runsaasti lintuja näkyi lentelemässä alhaalla sisämaassa. Sisämaassa näkyi päivällä huomattavasti lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulkemassa rullapyörteiden keskittäminä tuulensuuntaisissa jonoissa puolen kilometrin alapuolella koilliseen 10-15 m/s. Sateita oli illemmalla enemmän ja hyönteiset häipyivät.
Iltayöllä sateiden jälkeen lituja oli huomattavasti liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella maa-alueella.
XX*

26.10.2008
Sateita vain olennaisesti oli havaittavissa vuorokauden aikana.

25.10.2008
Jonkin verran lintuja näkyi muuttamassa alkuyöllä alapilvikerroksen yläpuolella 1-3 km korkeudella.

24.10.2008
Huomattavasti lintuja oli keskiyön aikaan lentelemässä lähinnä maa-alueen yllä matalalla. Aamuyöllä linnut vähenivät, mutta aamuvarhaisella ennen sadetta lintuja oli melko runsaasti ilmassa alhaalla sisämaassa.

23.10.2008
Huomattavasti hyönteisiä näkyi päivällä varsinkin rannikon tuntumassa kulkemassa puolen kilometrin alapuolella itään 5-8 m/s.
Illan pimennyttyä runsaasti lintuja lähti muuttamaan, rannikolla linnut kulkivat alhaalla aluksi länsilounaaseen, iltayöllä ja merellä sekä ylempänä liike oli etelään 10 m/s luokkaa. Pääosa muuttajista lensi 1,5 km alapuolella, mutta 2-3 km korkeudella lintuja oli myös melko paljon liikkeellä ja nopeus etelään oli parhaimmillaan 15-18 m/s tässä kerroksessa. Yön edetessä linnut vähenivät aika nopeasti.
XX*

22.10.2008
Aamuvarhaisella maa-alueella lähti runsaasti lintuja lentelemään matalalla ja tuulen mukana keskimäärin itään päin kulkien noin 15 m/s. Päivällä hyvin harvassa näkyi isoja tai suurehkoja hyönteisiä ilmassa puolen kilometrin alapuolella virtauksen ollessa itäkoilliseen 12-15 m/s.
XX*

21.10.2008
Runsaasti lintuja pölähti ilmaan aamulla sisämaassa parinsadan metrin korkeudelle asti ja liike oli ilmeisesti tuulenkin avustamana koilliseen päin. Iltapäivällä sadealue vyöryi hitaasti ylle ja illalla sekä iltayöllä kaikua tuli lähinnä vain sateista.

20.10.2008
Keskiyöllä huomattavasti lintuja näkyi edelleen muuttamassa meren puolella 1,5 km korkeudella saakka, mutta aamuyöllä sateisia pilviä oli merkittävämmin kaikua aiheuttamassa. Aamulla pilvien harvennuttua hyvin runsaasti lintuja näkyi maa-alueella matalalla lentelemässä ja meren puolella melko paljon lintuja muutti pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella etelään päin 15-18 m/s. Päivällä lintuja näkyi lähinnä puolen kilometrin alapuolella ja sekä meren että maan puolella huomattavasti.
Varsinkin rannikolla oli aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella liikkeellä melko paljon hyönteisiä itäkoilliseen/itään 3-7 m/s. Sisämaassa näkyi päivällä isoja tai suurehkoja hyönteisiä hyvin harvassa mutta tasaisesti pääasiassa puolen kilometrin alapuolella virtauksen kuljettaessa koilliseen/itäkoilliseen.
Huomattavasti lintuja näkyi sisämaassa alhaalla lentelemässä illan pimennyttyä ja myös iltayöllä lintuja oli jonkin verran liikkeellä.
XX*

19.10.2008
Keskiyöllä lintuja oli alkuyötä niukemmin muuttamassa pääosin 2 km alapuolella. Aamuyöllä linnut edelleen vähenivät ja aamulla sadealue oli päällä. Aamupäivällä sateiden välissä näkyi melko paljon lintuja alhaalla lentelemässä. Iltayöllä melko runsaasti lintuja muutti 2,5 km korkeudella asti lounaaseen/etelälounaaseen 15-18 m/s, joskin sadepilvien paikoin häiritessä.

18.10.2008
Lintuja muutti keskiyön aikaan melko paljon eteläkaakkoon ja meren yllä 1-2,5 km korkeudelle asti nousten. Sateita oli kuitenkin paikoin muuttoa haittaamassa ja aamuyöllä sekä aamun sarastaessa sateet olivat lähinnä kaikuja aiheuttamassa. Aamulla sään seljettyä Suomenlahden yli muutti huomattavasti lintuja.
Melko paljon hyönteisiä kulki aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella kaakkoon 7-12 m/s. Iltapäivällä liikkeellä näkyi enää harvassa tai hyvin harvassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä, joskin hieman ylempänäkin kilometrin alapuolella.
Illalla lintuja lähti muuttamaan Suomenlahden yli. Iltayöllä melko runsaasti lintuja kulki kaakkoon 1,5 km alapuolella 12-15 m/s. Yön edetessä lintuja oli niukemmin, mutta suuri osa 1-3 km korkeudella kulkemassa eteläkaakkoon noin 20 m/s.
XX*

17.10.2008
Huomattavasti lintuja näkyi aamuyöllä maa-alueen yllä matalalla. Aamun sarastaessa hyvin runsaastikin lintuja oli liikkeellä sisämaassa puolen kilometrin alapuolella liikkeen ollessa pääasiassa itään päin rannikon suunnassa. Melko paljon lintuja ilmaantui myös merelle aamulla, kun taas maa-alueen puolella linnut hiljalleen niukkenivat.
Päivällä huomattavasti lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella ilmassa menossa kaakkoon päin. Iltayöllä melko paljon lintuja oli liikkeellä kilometrin alapuolella, mutta sateita oli yön edetessä muuttoa haittaamassa.
XX*

16.10.2008
Sadealueet kulkivat ylitse aamusta iltaan. Muuta mainittavaa ei havaittu.

15.10.2008
Muutolla olleiden lintujen määrä suorastaan romahti alkuyöstä aamuyöhön tultaessa. Aamulla melko paljon lintuja lähti etelään ja pääasiassa 1-2 km korkeudella meren yllä nousten. Aamupäivällä melko runsaasti hyönteisiä nousi ilmaan puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan itäkaakkoon 7-12 m/s. Iltapäivällä rullapyörteiden nostamina lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki kilometrin korkeudellakin asti.
Illalla hyönteiset hiljalleen vähenivät. Runsaasti lintuja lähti liikkeelle auringonlaskun jälkeen ja iltayöllä niitä kulki runsaasti maa-alueen puolella länsilounaaseen noin 7 m/s pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella. Aluksi lintuja muutti myös etelään Suomenlahden yli. Yön edetessä lintuja oli hieman niukemmin liikkeellä ja pääasiassa länteen/länsilounaaseen 2 km korkeudella saakka.
XX*

14.10.2008
Sateiden välissä lintuja näkyi melko runsaasti liikkeellä lähinnä maa-alueen yllä keskiyöllä ja aamuyöllä. Aamulla sadealueen jälkeen lintuja purskahti ilmaan hyvin paljon maa-alueella puolen kilometrin alapuolella lentelemään. Iltapäivällä sadekuurojen jälkeen sään selkiydyttyä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä lähti melko paljon liikkeelle 700 m korkeudella saakka, kun virtaus vei itäkaakkoon 7-12 m/s.
Illan hämärtyessä melko runsaasti lintuja lähti rannikolta eteläkaakkoon noin 10 m/s 2,5 km korkeudella asti. Iltayöllä runsaasti lintuja muutti 2 km alapuolella etelään noin 10 m/s ja yön edetessä lintuja keskittyi erityisesti 1-1,5 km korkeudelle.
XX*

13.10.2008
Lintujen muutto hiljeni keskiyöhön ja aamuyöhön tultaessa alkuyöstä, myös jonkin verran sateisia pilviä oli päällä estelemässä. Aamulla hyvin runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueella lentelemään puolen kilometrin alapuolella ja meren yli meni hieman harvemmassa muuttajia 1-3 km korkeudelle nousten eteläkaakkoon 10-15 m/s.
Päivällä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä erottui harvassa tai hyvin harvassa kulkemassa puolen kilometrin alapuolella itään 5-10 m/s, rannikolla meren puolella parinsadan metrin korkeudella saakka hyönteisiä näkyi välillä runsaamminkin.
Iltapäivällä sadealueen myötä hyönteiset häipyivät. Melko paljon lintuja näkyi lähinnä maa-alueen yllä lentelemässä iltayöllä sateiden välissä ja pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.
XX*

12.10.2008
Melko runsaasti lintuja muutti keskiyöllä 2,5 km korkeudella saakka eteläkaakkoon/etelään noin 10 m/s, runsaammin Helsingin länsipuolella. Aamuyöllä lintujen muutto jatkui vilkkaana. Aamulla lintuja oli maa-alueen yllä runsaasti lentelemässä puolen kilometrin alapuolella, etenkin Helsingin luoteispuolella, ja Suomenlahdellakin huomattavasti lintuja näkyi muuttamassa etelään päin 0,5-2 km korkeudella.
Päivällä melko paljon hyönteisiä näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ja isoja hyönteisiä lisäksi hyvin harvassa kilometrin korkeudella asti. Virtaus vei itään/itäkaakkoon 5-10 m/s. Illalla hyönteiset hiljalleen häipyivät.
Runsaasti lintuja muutti iltayöllä eteläkaakkoon 10-15 m/s pääasiassa 2 km alapuolella ja harvemmassa 3-4 km korkeudella asti.
XX*

11.10.2008
Lintujen muutto heikkeni keskiyöhön tultaessa ja aamuyöstä alkaen lähinnä sadealeet olivat kaikuja aiheuttamassa iltaan saakka. Iltayöllä melko paljon lintuja näkyi muuttamassa 2 km alapuolella eteläkaakkoon 10-13 m/s.

10.10.2008
Aamuyöllä sateiden jälkeen huomattavasti lintuja oli lentelemässä lähinnä maa-alueen yllä ja runsaasti lintuja pöläti liikkeelle aamun sarastaessa. Linnut kulkivat pääosin puolen kilometrin alapuolella ja sisämaassa näitä oli paikoin hyvinkin taajassa, mutta liike oli sangen vaihtelevaa. Aamun edetessä linnut vähenivät.
Päivällä hyönteisiä oli lopulta melko runsaasti ilmassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa eteläkaakkoon 5-8 m/s. Iltapäivällä rullapyörteet keskittivät paljonkin hyönteisiä tuulensuuntaisiin jonoihin ja nostivat näitä 700 m korkeudelle saakka, kun virtaus hiljalleen kääntyi kaakkoon vieneeksi. Myös Suomenlahdelle ajautui tällöin paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella. Lisäksi isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa kulkemassa 2 km korkeuden tuntumaan asti, nopeuden kaakkoon noustessa 13 m/s luokkaan. Iltapäivällä rannikolla virtaus kääntyi merituulen myötä lounaasta puhaltaneeksi ja illalla hyönteiset hiljalleen niukkenivat.
Runsaasti lintuja muutti iltayöllä kaakkoon 7-10 m/s 3 km korkeudella saakka.
XX*

9.10.2008
Keskiyöllä lintuja oli edelleen runsaasti muuttamassa 2,5 km alapuolella. Pinnan lähellä liike oli rannikolla länsilounaaseen 15 m/s luokkaa ja kauempana merellä lintuja oli aika harvassa. Ylempänä varsinkin 1-2 km korkeudella lintuja kulki taajemmassa ja liike oli lounaaseen 10-12 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen harvenivat kaikista kerroksista. Aamun sarastaessa melko paljon lintuja lähti muuttamaan etelään ja merellä suuri osa linnuista nousi 1-2 km korkeudelle menossa etelään noin 15 m/s.
Päivällä puolen kilometrin alapuolella kulki isoja tai suurehkoja hyönteisiä melko harvassa koilliseen 5-10 m/s. Iltapäivällä hyönteiset hiljalleen häipyivät ja illalla sadealue alkoi vyöryä päälle.
XX*

8.10.2008
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintuja oli edelleen runsaasti rannikolla kulkemassa lähinnä länsilounaaseen ja sisämaassa tulossa pohjoisesta 7-10 m/s enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella. Merellä muuttajia oli huomattavasti harvemmassa aamuyöllä. Aamuvarhaisella melko paljon lintuja lähti etelään noin 15 m/s ja meren yllä 2,5 km korkeudelle asti nousten ja nopeudenkin kasvaessa 20 m/s lähelle ylimmillä tasoilla.
Aamupäivällä hyönteisiä lähti liikkelle ja näitä oli runsaasti puolenpäivän aikaan pääasiassa puolen kilometrin alapuolella menossa Suomenlahdellakin eteläkaakkoon 4-7 m/s. Tuulensuuntaisissa jonoissa sisämaassa hyönteisiä nousi hieman korkeammallekin. Illan tullen hyönteiset hiljalleen häipyivät.
Melko paljon lintuja alkoi lennellä alhaalla sisämaassa auringonlaskun vaiheilla ja iltayöllä hyvin runsaasti lintuja näkyi muuttamassa maa-alueen yllä lähinnä lounaaseen ja merellä etelälounaaseen 12-15 m/s, pääosin 2,5 km alapuolella mutta harvemmassa lintuja liikkui 4 km korkeudella asti.
XX*

7.10.2008
Alkuyöstä keskiyöhön ja edelleen aamuyöhön lintujen muutti hiljeni vähitellen liikkeen jatkuessa eteläkaakkoon/kaakkoon parhaimmillaan noin 18 m/s nopeudella. Aamun sarastaessa lintujen määrä kohosi ja aamulla runsaasti lintuja näkyi muuttamassa Suomenlahdella 3 km korkeudelle saakka nousten. Liike oli eteläkaakkoon, alhaalla vain 10 m/s luokkaa ja ylhäällä lähes 20 m/s. Etenkin Porkkalan seudun eteläpuolella lintuja oli jopa hyvin runsaasti.
Aamupäivän kuluessa linnut hiljalleen vähenivät, mutta ilmaan alkoi nousta hyönteisiä kulokemaan itään 5-8 m/s. Päivän edetessä hyönteisiä oli melko paljon puolen kilometrin alapuolella, mutta lisäksi isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa myös 0,5-1,5 km korkeudella. Iltapäivällä rullapyörteiden mukana hyönteisiä keskittyi paikoin runsaasti ja nousi tuulensuuntaisissa jonoissa kilometrin korkeudelle saakka. Lisäksi rannikolla merituuli eteni sisämaahan lounaisvirtauksena ja tämän rajalle keskittyi myös runsaasti hyönteisiä merituulirintamaa osoittamaan. Illalla hyönteiset vähenivät ja virtaus vei puolen kilometrin alapuolella näitä itään 5-8 m/s.
Melko paljon lintuja muutti jo illansuussa etelään 2 km korkeudelle saakka nousten. Iltayöllä hyvin paljon lintuja muutti etelään 10-13 m/s 1,5 km korkeudella asti ja harvemmassa lintuja kulki 3 km korkeudella saakka. Yön edetessä linnut vähenivät kuitenkin jo selvästi.
XX*

6.10.2008
Sateiden jälkeen aamupäivällä näkyi melko paljon lintuja lentelemässä maa-alueen yllä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Päivällä myös hyönteisiä nousi ilmaan ja rullapyörteiden keskittämissä jonoissa näitä oli melko tiuhassakin puolen kilometrin korkeudella saakka menossa itäkoilliseen 7-12 m/s.
Illalla hyönteiset häipyivät hiljalleen ja lintuja alkoi näkyä menossa meren yllä kaakkoon, etenkin Hangon ja Porkkalan väliltä lintuja kulki Suomenlahden yli melko paljonkin. Iltayöllä runsaasti lintuja oli muuttamassa kaakkoon 17-20 m/s, pääjoukko 0,5-1,5 km korkeudella.
XX*

5.10.2008
Linnut niukkenivat alkuyöstä keskiyöhön ja edelleen aamuyöhön, osaltaan varmaan myös yli kulkeneiden sateiden johdosta. Aamulla runsaasti lintuja lähti etenkin Helsingin itäpuolelta Suomenlahden yli etelään. Melko runsaasti hyönteisiä näkyi päivällä kulkemassa pohjoiseen 7-12 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, mutta sisämaassa hieman korkeammallekin nousten. Myös Suomenlahden yli näkyi tulleen huomattavasti hyönteisiä keskittyneinä muutamaan tuulensuuntaiseen nauhaan.
Illalla hyönteiset häipyivät ja huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä iltayöllä kilometrin alapuolella ennen sadealueen tuloa.
XX**

4.10.2008
Keskiyön aikaan sateet olivat alkuyötä hajanaisempia ja lintuja näkyi erityisesti kapeassa nauhassa Helsingin edustalla rannikolla keskiyön aikaan menossa itäkoilliseen, myötätuuleen. Aamuyöllä lintuja oli runsaasti maa-alueen yllä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella sateiden välissä.
Päivällä näkyi melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen 7-10 m/s. Iltayöllä lintuja lähti melko runsaasti liikkeelle ja 1-2 km korkeudella muutto meni Suomenlahden yli kaakkoon noin 10 m/s. Yön edetessä lintuja oli runsaammin maa-alueen yllä kilometrin korkeudella saakka ja hyvinkin runsasti puolen kilometrin alapuolella. Linnut kulkivat enimmäkseen länteen päin.
XX*

3.10.2008
Keskiyön aikaan alueella olleiden sateiden välissä puristui lintuja paikoin aika taajaan ja vaihteleviin suuntiin lentelemään 1,5 km alapuolella. Aamuyöllä etenkin rannikolta hieman merelle lintuja kertyi hyvinkin runsaasti nauhaksi menossa länteen päin. Aamulla sisämaassa näkyi paljon lintuja ilmassa ja keskimäärin liike oli etelälounaaseen 10 m/s luokkaa. Suomenlahden ylikin lintuja näkyi menossa melko paljon.
Aamupäivällä melko paljon hyönteisiä lähti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella kulkemaan itäkoilliseen 7-12 m/s. Päivällä sadekuuroja kulki nauhoina alueen yli ja hyönteiset vähenivät.
Iltayöllä rannikolla oleilleen sadenauhan pohjoispuolella näkyi melko runsaasti lintuja liikkeellä lähinnä kilometrin alapuolella.
XX*

2.10.2008
Sadenauhojen välissä näkyi päivällä paikoin melko paljon hyönteisiä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella, keskellä matalapaineen pyörrettä virtauksen kääntyessä lännestä puhaltaneeksi.
Melko paljon lintuja näkyi rannikolla kilometrin alapuolella iltayöllä ja maa-alueella liike näkyi olleen 10 m/s luokkaa kaakkoon päin länsilounaisessa virtauksessa.
XX*

1.10.2008
Sateita ilmaantui keskiyötä ennen ja linnut alkoivat häipyä. Päivällä parinsadan metrin korkeudella saakka näkyi sateisempien eli pilvisempien jaksojen välillä melko paljon lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä maa-alueen yllä kulkemassa luoteeseen 7-12 m/s. Iltayöllä sateet olivat alueen yllä kaikuja aiheuttamassa.
XX*

30.9.2008
Lintujen muutto niukkeni alkuyöstä aamuyöhön tultaessa Suomenlahden yllä, mutta alhaalla sisämaassa lintuja oli runsaasti liikkeellä yli yön ja aamuyöllä jopa hyvin runsaasti rannikolla menossa rannikon suunnassa länteen päin. Ylempänä ja kauenpana sisämaassa lintuja oli harvemmassa ja liike oli etelälounaaseen/etelään 10 m/s luokkaa. Aamulla melko paljon lintuja lähti etelään 12-15 m/s Suomenlahden yli.
Runsaasti hyönteisiä nousi ilmaan pääasiassa puolen kilometrin alapuolelle päivän edetessä. Virtaus vei itään 3-5 m/s ja rullapyörteiden keskittäminä hyönteisiä alkoi nousta kilometrin korkeudelle asti. Iltapäivällä hyönteisiä oli vähemmän ja joitakin heikkoja sadekuuroja kulki alueella.
Iltayöllä maa-alueen ylle nousi paljon lintuja 2 km korkeudelle asti ja liike oli länsiluoteeseen/länteen 10 m/s luokkaa ja myös Suomenlahden yli tuli paljon lintuja luoteeseen Helsingin länsipuolelle.
XX*

29.9.2008
Huomattavasti lintuja näkyi yön yli ilmassa 2 km alapuolella ja aamun sarastaessa runsaasti lintuja lähti etelään pääosin 0,5-2 km korkeudella 15-18 m/s, liike oli ylempänä tuulen ajamana kuitenkin hieman eteläkaakkoon suuntautunutta. Pinnan lähellä myöhemmin aamulla lintuja kulki myös paljon maa-alueella ja sitten edelleen rannikon niemistä meren yli, jonne kuitenkin kehittyi joitakin sadekuuroja Viron rannikon lähelle muuttoa ohjailemaan.
Lintujen muuton heikentyessä päivän edetessä ilmaan nousi melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle, etenkin rannikon tuntumassa, virtauksen viedessä itään 5-10 m/s. Rullapyörteet keskittivät hyönteisiä päivällä tuulensuuntaisiin jonoihin ja näiden kohdalla kilometrin korkeudellekin asti näkyi hyönteisiä nousevan. Joitakin sadekuuroja kehittyi päivällä ja illalla hyönteiset niukkenivat.
Runsaasti lintuja lähti muuttamaan iltayöllä etelään 10-13 m/s 2 km alapuolella.
XX*

28.9.2008
Huomattavasti lintuja oli liikkeellä keskiyöllä pääasiassa kilometrin alapuolella, mutta hyvin harvassa ylempänä 2,5 km korkeudella saakka. Meren puolella näkyi melko paljon hyönteisiä parinsadan metrin korkeudella asti ja lisäksi isoja tai suurehkoja hyönteisiä harvassa kilometrin alapuolella kulkemassa itään päin 12-15 m/s. Aamuyöllä sekä hyönteiset että linnut niukkenivat aika vähiin.
Sadealueen edellä aamun sarastaessa hyönteisiä oli melko paljon puolen kilometrin alapuolella menossa itäkoilliseen/itään 7-12 m/s. Sateen jälkeen aamupäivällä hyönteisiä lähti lopulta runsaasti liikkeelle ja rullapyörteiden nostamina hyönteisiä näkyi kilometrin korkeudella saakka. Virtaus oli itäkaakkoon 7-12 m/s. Iltapäivällä isoja hyönteisiä nousi lisäksi hyvin harvassa 1,5-2 km korkeudella asti. Illalla isojen hyönteisten osuus kaiussa kasvoi, mutta hyönteiset kokonaisuudessaan vähenivät.
Iltayöllä isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itään 12-17 m/s. Huomattavasti lintuja oli alkuyöllä 3 km korkeudella saakka, merellä pääasiassa 1-2 km korkeudella, matkalla kaakkoon/eteläkaakkoon.
XX*

27.9.2008
Alkuyöstä aamuyöhön tultaessa hyönteiset niukentuivat aika vähiin, mutta lintuja oli hieman runsaammin muuttamassa. Aamulla lintuja näkyi melko paljon maa-alueella kilometrin alapuolella tulossa pohjoiskoillisesta noin 15 m/s ja 1-2 km korkeudella etelään 22 m/s parhaimmillaan. Aamupäivällä myös Suomenlahden yli kulki huomattavasti lintuja, samalla kun 300 m alapuolella näkyi melko paljon hyönteisiä menossa kaakkoon noin 5 m/s.
Päivällä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä itäkoilliseen vievässä virtauksessa. Iltapäivällä virtaus koilliseen kiihtyi 8 m/s luokkaan, mutta iltaa kohden hyönteiset vähenivät. Auringonlaskun tienoilla hyönteisiä oli jälleen melko runsaasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella koilliseen 10-15 m/s ja myös Suomenlahden yli tuli hyönteisiä. Iltayöllä hyönteiset kuitenkin vähenivät ja ilmeistä oli toisaalta, että rannikon saarista lähti edelleen melko paljon hyönteisiä koilliseen vievään virtaukseen.
Iltayöllä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itäkoilliseen 12-15 m/s. Huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä lähinnä maa-alueen yllä kilometrin korkeudella saakka.
XX**

26.9.2008
Lintujen muutto jatkui keskiyöllä ja 2 km alapuolella niitä oli runsaasti, pääasiassa menossa rannikon suunnassa länsilounaaseen ja merellä lintuja oli huomattavasti niukemmin kilometrin yläpuolella kuin maa-alueella. Harvassa lintuja oli liikkeellä myös 2-3 km korkeudella, joitakin 3-4 km välilläkin. Hyönteisiä näkyi melko paljon 200-700 m korkeudella kulkemassa alhaalla luoteeseen ja yläosassa länsilounaaseen. Aamuyöllä sekä linnut että hyönteiset niukkenivat hiljalleen.
Huomattavasti lintuja muutti aamulla Suomenlahden yli etelään päin ja merllä pääosin 1-2 km korkeudelle nousten. Aamupäivällä hyönteisiä alkoi nousta ilmaan ja näitä oli lopulta runsaasti menossa koilliseen/itäkoilliseen 5-8 m/s pääasiassa 800 m alapuolella. Päivällä virtaus nopeutui ja illalla hyönteisten jo harvennuttua liike itäkoilliseen oli parhaimmillaan 13 m/s luokkaa.
Iltayöllä virtaus käääntyi kaakkoon vieväksi ja huomattavasti hyönteisiä kulki harvassa 200-500 m korkeudella sekä isoja tai suurehkoja hyönteisiä lisäksi harvassa 0,5-1 km korkeudella. Nopeus oli 7-15 m/s. Myös huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä etenkin 1-2 km korkeudella etelään sekä merellä hieman korkeammalle nousten.
XX*

25.9.2008
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä ja aamuyöllä maa-alueen yllä lähes lounaaseen ja merellä enemmän etelään päin. Aamulla lintuja lähti myös runsaasti liikkelle etelälounaaseen/etelään merellä toisaalta pinnan lähellä ja toisaalta 2-3 km korkeudelle nousten. Erityisesti näkyi runsaasti lintuja Suomenlahden itäosassa aamulla matkaamassa Suursaaren tienoon poikki etelälounaaseen.
Aamupäivällä hyönteisten määrä ilmassa alkoi kasvaa vauhdilla ja pian näitä oli runsaasti menossa etelään/etelälounaaseen kilometrin alapauolella ja harvemmassa 1-2 km korkeudellakin ajoittain. Aamupäivällä virtaus oli nopeimmillaan 12 m/s luokkaa etelälounaaseen 500-1000 m välillä olleessa kerroksessa. Päivän edetessä virtaus heikkeni ja suuntautui etelään, illalla 3-6 m/s. Rullapyörteet loivat maa-alueen ylle myös vahvoja tuulensuuntaisia kaikujonoja. Kurkia saattoi hyvinkin myös osua tutkan mittauksiin illansuussa.
Illalla hyönteiset hiljalleen niukkenivat, mutta iltayölläkin oli edelleen melko paljon hyönteisiä näkyvissä kilometrin alapuolella kulkemassa etelälounaaseen/etelään 7-10 m/s. Runsaasti lintuja lähti muuttamaan alkuyöllä lounaaseen/etelälounaaseen 15-18 m/s ja muuttajia kulki pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella, mutta harvemmassa 3 km ja vielökin harvemmassa 4 km korkeudella asti. Yön edetessä linnut 2 km yläpuolella alkoivat kulkea etelälounaaseen/etelään ja nopeuskin nousi 20 m/s luokkaan.
XX*

24.9.2008
Lintuja näkyi keskiyöllä hieman alkuyötä niukemmin ja pääasiassa 2,5 km alapuolella näitä oli runsaasti etenkin maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa. Liike oli kauempana sisämaassa edelleen etelään päin ja aamuyöllä sekä rannikolla liike muuttui enemmän rannikon suuntaiseksi lounaaseen päin. Aamun lähestyessä linnut hiljalleen vähenivät. Aamulla puolestaan lähti jälleen runsaasti lintuja liikkeelle etelään/etelälounaaseen noin 15 m/s 3 km korkeudella saakka ja merellä pääosa linnuista kulki 1,5-3 km korkeudella.
Aamupäivällä linnut vähenivät ja hyönteisiä alkoi nousta ilmaan. Päivän edetessä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä etelään 5-8 m/s kilometrin alapuolella. Lisäksi isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa ylempänä 1-2 km korkeudella, jopa 2-3 km korkeudellakin olleessa kerroksessa.
Rullapyörteet kasasivat maa-alueen yllä hyönteisiä tuulensuuntaisiin jonoihin, kun virtaus hiljalleen kääntyi pohjoisluoteesta ja edelleen luoteesta puhaltaneeksi. Merellä vaeltajien määrä näkyi kauempana huomattavasti hiipuvan eli veteenkin lienee laskeutunut aika paljon. Illemmalla merellä hyönteiset näkyivät jatkavan vaivatta Suomenlahden yli virtauksen kuljettaessa kaakkoon/eteläkaakkoon 7-12 m/s. Hyönteiset vähenivät hiljalleen auringonlaskun lähetessä.
Iltayöllä hyönteisiä oli edelleen melko paljon liikkeellä kilometrin alapuolella eteläkaakkoon. Lintuja lähti muuttamaan runsaasti ja kilometrin alapuolella maa-alueella niitä oli hyvinkin runsaasti alkuyöllä. Ylempänä lintuja kulki harvenevasti 4 km korkeudella asti ja liike oli etelään 15-18 m/s.
XX*

23.9.2008
Keskiyöllä näkyi puolen kilometrin alapuolella melko paljon hyönteisiä varsinkin meren puolella, mutta yön edetessä hyönteiset katosivat. Lintujen muutto hiipui hiljalleen alkuyöstä aamuyöhön tultaessa, mutta edelleen runsaasti lintuja oli ilmassa 3,5 km korkeudella saakka liikkeen ollessa pääosin lounaaseen 10-13 m/s. Aamua kohden linnut vähenivät.
Aamun sarastaessa runsaasti lintuja kulki kilometrin alapuolella rannikolla itäkoilliseen, kunnes sitten aamulla paljon lintuja muutti taas lounaaseen ja edelleen varsinkin Porkkalan seudulta meren yli etelään 2 km korkeudelle asti nousten.
Hyönteiset runsastuivat ilmassa aamupäivällä länteen 5-10 m/s vieneessä virtauksessa kilometrin alapuolella. Päivällä alkoi myös näkyä, miten hyönteisiä alkoi virrata Suomenlahden yli Viron rannikolta luoteeseen. Aluksi hyönteisiä tuli 300-500 m korkeudella kaakosta 7-10 m/s ja myöhemmin kaakosta/etelästä virtauksen hidastuttua 5-8 m/s luokkaan. Rullapyörteet keskittivät iltapäivällä vahvasti hyönteisiä sisämaassa tuulensuuntaisiksi jonoiksi. Myöhään iltapäivällä hyönteiset niukkenivat ja virtaus alhaalla oli idästä, mutta samalla puolen kilometrin yllä virtaus muuttui lounaasta tulevaksi ja harvassa isoja hyönteisiä virtasi kauempaa lounaasta noin kilometrin korkeudellakin jonkin aikaa.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan 3 km alapuolella etelään 10-15 m/s.
XX**

22.9.2008
Keskiyön aikaan meren puolella runsaasti lintuja muutti poikkeuksellisen ohkaiseen kerrokseen keskittyneenä 1-1,6 km korkeudella, luultavasti pilvikerroksen yllä, kun taas maa-alueella lintuja oli myös alempana ja ylempänä 2,5 km korkeudella saakka. Ylempänä muutto kuitenkin kulki lounaaseen 20-23 m/s, mutta rannikolla alhaalla linnut liikkuivat rannikon suunnassa länteen/länsilounaaseen. Aamun lähetessä linnut vähenivät.
Melko paljon lintuja näkyi aamulla muuttamassa Suomenlahden yli etelälounaaseen ja merellä 2 km korkeudella saakka. Maa-alueelta lähti aamulla lentoon myös melko paljon hyönteisiä länteen 7-12 m/s kilometrin alapuolella. Päivän edetessä hyönteisiä oli runsaasti ja virtaus kääntyi eteläkaakosta/kaakosta runsaasti vaeltajiakin tuovaksi 0,5-1 km korkeudella. Iltapäivällä vaeltajien tulo jatkui vaikka virtaus hieman hidastui ja kääntyi enemmän kaakosta/itäkaakosta tuovaksi. Illalla hyönteiset vähenivät.
Runsaasti lintuja lähti iltayöllä matkaan ja hyönteisiäkin näkyi yhä melko paljon 500 m alapuolella. Lintuja muutti pääasiassa 1-2 km korkeudella etelälounaaseen 10-13 m/s.
XX**

21.9.2008
Lintujen muutto heikkeni alkuyöstä keskiyöhön ja edelleen aamuyöhön tultaessa. Hyvin paljon lintuja oli kuitenkin yhä liikkeellä kilometrin alapuolella ja harvemmassa lintuj anäkyi 3,5 km korkeudella asti. Ylemmissä kerroksissa muutti kulki lounaaseen kovalla 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella, mutta kilometrin alapuolella rannikolla liike oli itäkoilliseen. Aamulla melko paljon lintuja näkyi muuttamassa lounaaseen kilometrin alapuolella maa-alueella ja merellä lintuja oli runsaammin 1-3 km korkeudella menossa etelälounaaseen 15-18 m/s.
Aamupäivällä hyönteiset alkoivat nousta ilmaan ja päivällä runsaasti hyönteisiä kulki kilometrin alapuolella itäkoillisesta/idästä 7-12 m/s. Rullapyörteiden mukana hyönteisiä keskittyi tuulensuuntaisiin jonoihin ja hieman merituulen aiheuttamaa tuulen kääntymistä ja kaiun voimistumista oli iltapäivällä myös ilmassa. Illalla hyönteiset hiljalleen vähenivät.
Runsaasti lintuja lähti iltayöllä muuttamaan 2,5 km alapuolella lounaaseen päin 15-18 m/s.
XX*

20.9.2008
Runsaasti lintuja näkyi kulkemassa keskiyöllä ja aamuyöllä, heikon sadealueen ulkopuolella jopa hyvin runsaasti keskittyneinä. Pääasiassa lintuja oli kilometrin alapuolella, mutta paikoin 1,5 km korkeudella saakkakin paljon. Liike näkyi olleen rannikolla itäkoilliseen mutta sisämaassa enemmän kaakkoon päin. Aamulla varsinkin sateiden länsipuolella lintuja näkyi melko plajon menossa myös Suomenlahden yli ja varsinkin Porkkalasta etelälounaaseen muodostui nauhamainen kaikualue merelle.
Päivällä paljon hyönteisiä oli liikkeellä kilometrin alapuolella koillisesta/pohjoisesta 2-5 m/s ja 1,5 km korkeuden tuntumassa kulki myös isoja hyönteisiä harvassa etelään. Illalla Suomenlahden puolella näkyi myös lintuja harvassa menossa 2 km korkeudelle saakka nousseina, samalla kun hyönteiset olivat jo niukentuneet.
Iltayöllä hyvin paljon lintuja lähti muuttamaan etelään päin 2 km alapuolella, nopsimmat 1,5 km korkeuden tienoilla lounaaseen 22 m/s.
XX*

19.9.2008
Lintujen määrä väheni keskiyön jälkeen, mutta kilometrin alapuolella oli yöllä runsaasti lintuja etenkin rannikon tuntumassa kulkemassa itäkoilliseen 7-10 m/s. Aamulla runsaasti lintuja lähti muuttamaan ja myös Suomenlahden yli lounaaseen päin kulki lintuja melko paljon, merellä 1-3 km korkeudella pinnan läheisen kerroksen lisäksi.
Aamupäivän kuluessa maa-alueen yllä alkoi kulkea melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella virtauksen kuljettaessa rannikolla lounaaseen ja sisämaassa luoteeseen 2-5 m/s. Päivällä hyönteiset kuitenkin vähenivät, ilmeisesti pilvien hieman paksuuntuessa.
Runsaasti lintuja lähti liikkeelle iltayöllä heikon sateen paikallisesti tosin häiritessä. Sateen ulkopuolelle lintuja oli sitäkin tiuhemmassa 1,5 km korkeudelle saakka. Liike oli pääasiassa rannikon suunnassa itään päin 10-13 m/s.
XX*

18.9.2008
Melko runsaasti lintuja oli keskiyöllä lentelemässä heikon sadealueen sisällä ja aamuyöllä sateiden heikennyttyä runsaastikin lintuja kulki rannikolla itäkoilliseen noin 10 m/s kilometrin alapuolella. Aamun lähetessä linnut hiljalleen vähenivät ja heikko sadetta oli jälleen runsaammin. Aamulla huomattavasti lintuja näkyi etenkin maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella lentelemässä.
Päivällä lintuja näkyi melko paljon rannikolla ja ilmeistä muuttoakin oli lounaaseen päin ulkonevien niemien ja saarien kohdilta merkittävästi. Iltapäivällä huomattavasti lintuja erottui lentelemässä puolen kilometrin alapuolella niin maalla kuin merelläkin.
Iltayöllä jopa hyvin paljon lintuja lenteli kilometrin alapuolella ja runsaammin maa-alueen puolella rannikolla. Liike näkyi olleen pääasiassa itään päin rannikkoa myötäillen noin 8 m/s.

17.9.2008
Keskiyöllä ja aamuyöllä heikon sateen alue levittäytyi hiljalleen ja linnut vähenivät samalla, vaikka monia lintuja näkyi liikkeellä sateen sisälläkin kilometrin alapuolella. Hyvin harvassa lintuja oli yöllä liikkeellä myös sadepilven yllä 1,5-3 km korkeudella. Aamulla sadealue oli entistäkin vahvemmin kaikua aiheuttamassa.
Iltayöllä melko paljon lintuja näkyi liikkeellä pääasiassa heikon sateen sisällä ja osin sateen raoissa kilometrin alapuolella. Harvassa lintuja näkyi myös sadepilven yllä 1,8-3 km korkeudella ja yleensä lintuja oli liikkeellä lähinnä maa-alueen yllä.

16.9.2008
Runsaasti lintuja näkyi keskiyöllä ja aamuyöllä alapilvikerroksen alla ja osin heikkojen sateiden keskellä kilometrin alapuolella, mutta huomattavasti lintuja näkyi myös pilven yllä muuttamassa 1-2 km korkeudella. Aamuvarhaisella rannikolta myös lähti melko runsaasti lintuja Suomenlahden yli, paikoin niemien ja saarien kohdille keskittyen.
Päivällä heikkoja sateita oli kaikuja aiheuttamassa, mutta hyvin harvassa erottui välillä suurehkoja tai isoja hyönteisiäkin 300 m alapuolella liikkeellä koillisesta noin 5 m/s puhaltaneessa virtauksessa. Iltayöllä kilometrin alapuolella oli runsaasti lintuja liikkeellä lähinnä maa-alueen yllä.
XX*

15.9.2008
Maa-alueen puolella lintuja kertyi keskiyön aikaan runsaasti 1,5 km alapuolelle, mutta liike oli sangen vaihtelevaa. Aamuyöllä linnut vähenivät ja aamulla jonkin verran sateita kulki myös yli muuttoa vaimentamassa. Päivällä melko paljon hyönteisiä ilmaantui lopulta puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan lounaaseen 5-8 m/s.
Runsaasti lintuja näkyi iltayöllä pääasiassa maa-alueen yllä kulkemassa pilvikerroksen ja heikon sateen estellessä kilometrin alapuolella ja liikkeen ollessa rannikon suuntaista.
XX*

14.9.2008
Lintujen muutto oli heikentynyt alkuyöstä keskiyöhön tultaessa ja lintuja oli myös runsaammin maa-alueen yllä kuin merellä. Aamuyöllä linnut edelleen hiljalleen vähenivät. Aamun sarastaessa runsaasti lintuja lähti liikkeelle ja muuttajat kulkivat yleisesti 2-4 km korkeudella noin 15 m/s etelään. Toisaalta kilometrin alapuolella lintuja näkyi myös runsaasti muuttamassa ja rannikon niemien tai saarien kärjistä merelle kulki muuttajia kaikunauhoja muodostaen.
Päivällä alapilvikerroksen alla erottui paikoin myös melko paljon hyönteisiä tuulensuuntaisissa jonoissa pääosin puolen kilometrin alapuolella kulkemassa lounaaseen 5-8 m/s. Iltayöllä runsasti lintuja ilmaantui myös 1,5 km korkeudelle saakka ja pilvikerroksen alle, mutta muutto Suomenlahden yli etelään päin jäi aika vähäiseksi.
XX*

13.9.2008
Melko paljon lintuja näkyi keskiyön jälkeen pääosin 1,5 km alapuolella muuttamassa ja isoja hyönteisiäkin oli liikkeellä harvassa 200-500 m korkeudella kulkemassa länsilounaaseen 10-15 m/s. Aamun lähetessä niin linnut kuin hyönteisetkin vähenivät ja jonkin verran sadettakin alueella esiintyi. Aamulla runsaasti lähti muuttamaan Suomenlahden yli ja merellä nämä nousivat aina 3 km korkeudella saakka, mikä oli tarpeenkin Suomenlahden eteläpuolen sadekuurojen ylittämiseen. Myös etenkin Porkkalan niemen kohdalta lintujen muutto keskittyi Suomenlahden ylle nauhaksi.
Aamupäivän kuluessa runsasti hyönteisiä nousi ilmaan kulkemaan lounaaseen 5-8 m/s kilometrin alapuolella ja rullapyörteet keskittivät näitä tuulensuuntaisiksi kaikunauhoiksi. Illalla hyönteiset vähenivät virtauksen jatkuessa koillisesta.
Lintuja lähti runsaasti iltayöllä muuttamaan 2,5 km korkeudella saakka etelälounaaseen 15-20 m/s.
XX*

12.9.2008
Suomenlahdella sadekuurojono esti lintujen muuttoa keskiyöllä ja aamuyöllä, mutta melko paljopn lintuja näkyi edelleen ilmassa 2 km alapuolella ja harvassa 3 km korkeudella saakka. Suurehkoja tai isoja hyönteisiä oli myös harvassa liikkeellä yöllä 200-500 m korkeudella länsilounaaseen noin 15 m/s. Aamua kohden linnut ja hyönteiset vähenivät edelleen.
Aamun sarastaessa runsaasti lintuja lähti liikkeelle etelälounaaseen 2 km korkeudella saakka noin 15 m/s. Merellä linnut kulkivat pääasiassa jo 2-3 km korkeudella ja vauhti oli kovempaa, 20 m/s luokkaa. Aamulla lintuja oli runsasti maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja varsinkin Porkkalan niemeltä lounaaseen päin virtasi hyvin paljon lintuja. Jotakin tästä lintujen muutosta näkyy myös tutkakuvien koosteessa.
Aamupäivällä turbulenssista tuli huomattavasti kaikua puolen kilometrin alapuolella, mutta vähitellen myös lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli melko paljon kilometrin alapuolella kulkemassa länsilounaaseen/lounaaseen 7-12 m/s. Hyvin harvassa isoja hyönteisiä näkyi ilmassa myös ylempänä 1,5 km korkeudella asti. Päivällä hyönteisiä oli runsaammin ilmassa ja keskittyi etenkin tuulensuuntaisiin jonoihin sisämaassa kilometrin alapuolelle. Iltapäivällä heikkoja sadekuurojakin kulki alueen yli ja hyönteiset vähenivät iltaa kohden, kunnes auringonlaskun tienoilla melko paljon hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella lounaaseen 7-12 m/s.
Runsaasti lintuja lähti muuttamaan iltayöllä etelälounaaseen 2 km alapuolella 15-18 m/s, harvemmassa lintuja kulki 2-3 km korkeudellakin. Yön edetessä linnut kuitenkin vähenivät ja Suomenlahden sadekuurojono osaltaan hillitsi muuton etenemistä.
XX*

10.9.2008
Sadealueen jälkeen päivällä sisämaassa lähti runsaasti hyönteisiä kulkemaan kilometrin alapuolella länsilounaaseen/länteen 10-15 m/s. Tuulensuuntaiset jonot kehittyivät samalla hyönteisiä keskittämään. Iltapäivällä rannikolla myös merituuli näkyi kehittyvän ja käänsi virtauksen hieman itäkaakon puolelta puhaltaneeksi, Hyönteisiä näkyi illan lähetessä merkittävästi myös kauempana merellä, joten luultavasti myös kaukovaeltajia Suomenlahden saarilta ja itäreunoilta oli ilmassa kulkemassa.
Illan hämärtyessä hyönteiset vähenivät lopulta ripeään, mutta auringonlaskun aikaan liikkeelle lähti taas runsaasti hyönteisiä puolen kilometrin kulkemaan länteen 8-13 m/s puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan 4 km korkeudella saakka, ylimmällä tasolla liike etelään oli 18 m/s luokkaa, alempana hitaampaa ja myös enemmän lounaaseen päin. Lintujen keskellä erottui edelleen melko paljon hyönteisiä kulkemassa länteen 700 m korkeudella saakka 12-17 m/s.
XX*

9.9.2008
Sadetta riitti koko vuorokaudeksi. Muuta ei juuri ollut havaittavissa.

8.9.2008
Keskiyön vaiheilla paljon lintuja oli muuttamassa 3 km alapuolella etelään noin 15 m/s ja alkuyöllä näkyi 1 km alapuolella myös melko tiuhassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulkemassa lounaaseen 8-13 m/s, nopeimmin 300-500 m korkeudella.
Päivällä lounaasta lähestyneen sadealueen edellä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä 1,5 km alapuolella. Virtaus oli itäkoillisesta 5-10 m/s ja hyönteisten oma suuntaus näkyi olleen vahvasti pohjoiskoillinen-etelälounas akselin mukaista. Illalla sateet olivat jo laajalla, mutta näiden välissä oli vielä hyönteisillekin tilaa itäkoillisesta tulleessa virtauksessa.
XX*

7.9.2008
Paljon lintuja näkyi keskiyön jälkeen sateiden häivyttyä lentelemässä ilmeisen pilvikerroksen alla kilometrin alapuolella ja harvassa 2 km korkeudella saakka ylempänä, mutta liike oli sangen vaihtelevaa. Aamulla huomattavasti lintuja lähti Suomenalhde yli etelään. Iltapäivällä myös melko paljon hyönteisiä alkoi olla liikkeellä kilometrin alapuolella ja aika erillisessä kerroksessa 1-1,5 km korkeudella. Virtaus oli koillisesta/pohjoisesta 5-8 m/s.
Auringonlaskun tienoilla runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle ja kulki puolen kilometrin alapuolella lounaaseen 7-10 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan etelään noin 15 m/s 3 km korkeudella saakka.
XX*

6.9.2008
Melko paljon hyönteisiä näkyi kulkemassa keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella koilliseen 7-12 m/s ja aamuyöllä sateiden kulku ylitse merkitsi hyönteisten vähenemistä. Huomattavasti lintujakin näkyi ilmassa pääasiassa 1,5 km alapuolella yön aikana. Aamun sarastaessa runsaasti hyönteisiä purskahti ilmaan maa-alueilta ja kulki jonkin aikaa itäkoilliseen/itään 5-10 m/s puolen kilometrin alapuolella. Samalla myös lintuja näkyi lähteneen Suomenlahdelle melko paljon 2 km korkeudella saakka.
Aamun kuluessa hyönteiset ja linnut vähenivät, mutta aamupäivällä hyönteisten määrä alkoi taas kasvaa ja keskipäivällä sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti kilometrin korkeudella saakka ja harvemmassa hieman ylempänäkin. Tuulensuuntaisissa jonoissa hyönteisiä oli runsaimmin menossa itään/itäkoilliseen 5-10 m/s ja myös merituulirintama kulki iltapäivällä rannikolta sisämaahan merkiten enemmän lounaista tuulta rannikolla.
Illalla sadealue vyöryi alueen ylle ja iltayöllä sateiden heikennyttyä niiden väliin mahtui paljon lintuja, pääasiassa 1,5 km alapuolelle.
XX*

5.9.2008
Isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyön jälkeen liikkeellä koilliseen 7-10 m/s puolen kilometrin alapuolella, meren puolella melko paljonkin ja maapuolella harvemmassa. Lintuja oli myös melko paljon kulkemassa yöllä 2 km alapuolella ja harvassa 3 km korkeudella saakka ja liike oli keskimäärin itäkaakkoon 15 m/s luokkaa. Pinnan lähellä melko runsaasti lintuja oli lähinnä maa-alueen yllä aamuyöllä lentelemässä.
Hajanaisia heikkoja sadekuurojakin kulki aamuyöllä ja aamulla alueella, mutta aamun sarastaessa merkittävämmin kaikua tuli maa-alueelta ilmaan nousseista hyönteisistä, ehkä osin sadekuurojen reunan ponnauttamanakin. Runsaasti hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella tällöin koilliseen/pohjoiskoilliseen 7-10 m/s. Aamulla lähti myös huomattavasti lintuja meren puolella 1-2 km korkeulla kulkemaan itään päin.
Aamun edetessä hyönteiset vähenivät sisämaassa, mutta Suomenlahdella alkoi tulla hyönteisiä, luultavasti Viron puolen auringonnousun aikaisesta liikkeelle lähdöstä, matkalla itäkoilliseen 12-15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Päivällä voimakkaita sadekuuroja kehittyi sisämaassa ja näiden välissäkin runsaasti hyönteisiä kulki edelleen. Aamun jälkeen Suomenlahdella hyönteisiä oli aluksi niukemmin, mutta iltapäivällä hyönteisiä alkoi jälleen tulla runsaammin kilometrin alapuolella virtauksen jatkuessa lounaasta 10-15 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun aikaan maa-alueilta lähti jälleen runsaasti hyönteisiä kulkemaan puolen kilometrin alapuolella koilliseen 7-12 m/s.
Iltayöllä hyönteiset vähenivät nopeasti varsinkin mantereen puolella ja huomattavasti lintuja oli lenteklemässä 3 km korkeudella saakka.
XX**

4.9.2008
Melko paljon lintuja näkyi keskiyön aikaan 1,5 km alapuolella lentelemässä maa-alueen yllä ja runsaaimmin rannikolla. Hyönteisiä näkyi samaan aikaan 700 m alapuolella aika harvassa menossa itäkoilliseen 12-15 m/s. Aamuyöllä sadealue tuli lännestä ja hallitsi kaikuja aamuun saakka.
Päivällä sään seljettyä sisämaassa hyönteisiä lähti runsaasti liikkeelle ja tuulensuuntaisissa jonoissa niitä nousi 1,5 km korkeudelle asti. Virtaus vei itäkoilliseen ja meno kiihtyi alhaalla noin 10 m/s tuntumasta 18 m/s vaiheille kerroksen yläreunalla. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun aikaan runsaasti hyönteisiä nousi taas ilmaan puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan itäkoilliseen 7-12 m/s.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle ja kulkivat itäkaakkoon/kaakkoon 15-18 m/s pääosin 2 km alapuolella, samalla kun lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli harvassa menossa itäkoilliseen puolen kilometrin alapuolella.
XX*

3.9.2008
Keskiyöllä suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa liikkeellä kilometrin alapuolella itään 7-10 m/s ja huomattavasti lintuja oli myös lentelemässä 2 km korkeudella saakka. Aamuyöllä sateitakin kulki alueen yli ja tämän jälkeen rannikolta lähti aika paljon hyönteisiä ilmaan puolen kilometrin alapuolella. Aamuvarhaisella hyönteisiä lähti runsaasti liikkelle ja nämä jatkoivat aamulla sisämaassa lentoaan pääasiassa 500-900 m korkeudella itäkoilliseen/itään 10-13 m/s.
Päivän kuluessa myös Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti hyönteisiä, mutta virtauksen viedessä itäkoilliseen näiden vaellusmatka merellä oli pitkä ja maihin pääsy oli mahdollista vasta pääkaupunkiseudulle sekä sen itäpuolelle. Iltapäivällä sadealue pyyhkäisi etenkin mantereen puolelta virtauksen kääntyessä lounaasta tuovaksi ja merellä sadenauhan jälkipuolella tuli runsaasti hyönteisiä meren yllä kilometrin korkeudella asti lounaasta alhaalla noin 7 ja ylhäällä noin 16 m/s.
Edelleen illalla hyönteisten vaellus jatkui sateiden välissä ja virtaus oli enemmän etelästä, kunnes viimein sadealueen jälkeen tuuli kääntyi länsilounaiseksi samalla kun hyönteiset vähenivät. Iltayöllä hyönteisiä oli menossa itäkoilliseen 12-17 m/s, meren puolella melko paljon ja maan puolella harvemmassa 700 m korkeudella asti. Lintuja alkoi myös lennellä 1,5 km alapuolella.
XX**

2.9.2008
Keskiyöhön tultaessa isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi enää hyvin harvassa liikkeellä itäkaakkoon 200-700 m korkeudella. Lintujen määrä sen sijaan kasvoi ja aamuyöllä melko paljon lintuja oli liikkeellä pääosin 1,5 km alapuolella. Auringonnousun tienoilla melko paljon hyönteisiä kävi ilmassa varsinkin rannikolla 300 m alapuolella etelään päin 2-5 m/s vieneessä virtauksessa ja lintuja nousi aamulla melko runsaasti maa-alueella puolen kilometrin alapuolelle lentelemään.
Aamusta iltaan oli sitten lähinnä vain sateita kaikua aiheuttamassa. Sadealueen jälkeen hyönteisiä lähti huomattavasti liikkeelle ja puolen kilometrin alapuolella näitä oli aluksi runsaamminkin. Virtaus vei itään 5-10 m/s ja iltayöllä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki edelleen harvassa tai hyvin harvassa kilometrin korkeudella saakka.
XX*

1.9.2008
Lintujen muutto jatkui keskiyöllä melko runsaana 1,5 km alapuolella ja harvemmassa aina 3,5 km korkeudella saakka. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat ja auringonnousun edellä runsaimmin lintuja oli mantereen puolella 1-2 km välillä. Aamupäivällä hyönteisiä alkoi nousta ilmaan ja lopulta näitä oli meren puolella ruinsaastikin sekäö harvemmassa mantereella kilomerin korkeudella saakka kulkemassa alhaal itään noin 5 m/s ja ylhäällä kaakkon noin 12 m/s.
Iltapäivällä sadekuurojen välissäkin hyönteisten kulku jatkui samalla kun virtaus vei niin alhaalla kuin ylhäälläkin itään ja aamupäivää nopeammassa virtauksessa, parhaimmillaan noin 15 m/s. Illalla sateita oli paikalla, mutta näiden välissä kulki edelleen myös melko paljon hyönteisiä. Iltayöllä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa liikkeellä 1 km alapuolella sateiden välissä itään 8-15 m/s. Lintuja oli alkuyöllä vielä aika niukasti liikkeellä.
XX*

31.8.2008
Melko paljon lintuja muutti keskiyön aikaan 2 km alapuolella edelleen etelään päin. Huomattavasti hyönteisiäkin näkyi liikkeellä pääasiassa 200-500 m korkeudella ja merellä myös matalammalla etelään 10-13 m/s. Aamuyöllä linnut ja varsinkin hyönteiset vähenivät. Lyhytaikainen purskahdus hyönteisiä tuli ilmaan aurinnousun aikaan kulkemaan puolen kilometrin alapuolella etelään 8-13 m/s ja aamuvarhaisella myös lintuja näkyi huomattavasti Suomenlahden yli etelään matkalla.
Päivällä hyönteisiä kertyi runsaasti tuulensuuntaisten jonojen alueille tai sadekuurojen viereisille lennolle edullisille paikoille kilometrin korkeudelle saakka, kun virtaus oli aluksi pohjoiskoillissta ja myöhemmin pohjoisluoteesta/pohjoisesta 7-12 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun aikaan hyönteisiä näkyi vähän aikaa melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella kulkemassa etelään 7-12 m/s.
Iltayöllä paljon lintuja muutti etelään 15-18 m/s 1,5 km alapuolella ja harvemmassa 3 km korkeudella saakka.
XX*

30.8.2008
Alkuyöhön verrattuna lintuja muutti huomattavasti harvemmassa keskiyön aikaan etelään päin 2,5 km alapuolella. Aamuyöllä linnut vähenivät jatkuvasti, mutta aamuvarhaisella Suomenlahden yli lähti lintuja taas melko paljon etelään 2 km korkeudelle saakka nousten. Aamupäivällä hyönteisiä nousi melko runsaasti liikkelle 1 km alapuolelle menossa etelään 8-13 m/s ja päivällä virtaus kääntyi pohjoisluoteesta tulleeksi samalla kun muutama sadekuuro kävi hillitsemässä hyönteisten vaellusta.
Auringonlaskun tienoilla sadekuuroja oli laajemmin, mutta hyönteisiä kulki edelleen kilometrin alapuolella. Iltayöllä lintuja lähti runsaasti liikkeelle sateiden välissä 2 km kilometrin alapuolella etelään noin 20 m/s, mutta myös lähinnä suurehkoja tai isoja hyönteisiä oli melko paljon edelleen kulkemassa etelään päin 10-15 m/s kilometrin alapuolella.
XX*

29.8.2008
Keskiyön aikaan isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa kilometrin alapuolella menossa itään 5-8 m/s. Lintuja mäkyi etenkin mantereen puolella melko paljon lentelemässä 2 km alapuolella. Yön kuluessa virtaus kääntyi ja auringonnousun aikaan melko paljon hyönteisiä lähti liikkeelle 700 m alapuolella pohjoiskoillisesta 7-12 m/s puhaltaneeseen virtaukseen. Päivällä hyönteisiä oli välillä melko paljon kulkemassa kilometrin alapuolella etelään 10-13 m/s ja auringonlaskun vaiheilla hieman runsaammin hyönteisiä matkasi puolen kilometrin alapuolella.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan etelään hyvässä myötäisessä tuulessa 25 m/s luokkaan nousseella nopeudella 3 km korkeudella saakka.
XX*

28.8.2008
Melko runsaasti lintuja näkyi sateiden välissä liikkeellä keskiyön jälkeen 2 km alapuolella, mutta aamun lähestyessä sadealue peitti alueen. Sateiden hajanaituttua illalla runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle kilometrin alapuolella aluksi itäkoilliseen 7-12 m/s ja myöhemmin itään hieman hitaammassa virtauksessa. Hyönteiset niukkenivat hiljalleen alkuyöhön tultaessa ja samalla myös melko paljon lintuja nousi ilmaan 1,5 km alapuolelle.
XX*

27.8.2008
Runsaasti lintuja oli keskiyöllä muuttamassa pääasiassa kilometrin alapuolella sekä harvassa ylempänäkin 3 km korkeudella asti ja liike näkyi olleen pääasiassa etelään päin 15-18 m/s. Lisäksi hyönteisiä oli melko paljon liikkeellä 0,5-1 km korkeudella etelään. Aamua kohden linnut ja varsinkin hyönteiset niukkenivat. Auringonnousun aikaan runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle länteen/länsiluoteeseen 3-5 m/s puolen kilometrin alapuolella ja myöhemmin myös korkeammalla 0,5-1 km tasolla kulki melko paljon hyönteisiä itäkaakkoon vieneessä virtauksessa. Aamulla lähti myös melko paljon lintuja ja Suomenlahdella näitä nousi 3 km korkeudelle asti.
Aamupäivällä sadealueen edellä hyönteisiä oli melko runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella ja virtaus oli länteen/länsiluoteeseen 3-5 m/s. Sateet olivat kaikuja aiheuttamassa iltapäivällä ja illalla, mutta auringonlaskun lähellä sateiden välissä kulki myös runsaasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella länsiluoteeseen 3-5 m/s. Iltayöllä myös melko paljon lintuja näkyi etenkin sadealueiden ulkopuolella paikoitellen pääasiassa 2 km alapuolella maa-alueen yllä, keskimäärin tulossa etelään päin noin 10 m/s.
XX*

26.8.2008
Lintuja kulki keskiyöllä alkuyötä selvästi harvemmassa 3 km alapuolella, mutta edelleen melko paljon muuttajia oli ilmassa. Aamua kohden linnut vähenivät edelleen. Hyönteisiä näkyi melko runsaasti keskiyöllä liikkeellä pääosin 0,2-1,3 km korkeudella etelälounaaseen ja isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli olennaista. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja keskittyivät puolen kilometrin alapuolelle.
Auringonnousun aikoihin runsaasti hyönteisiä lähti puolen kilometrin alapuolella etelälounaaseen 7-12 m/s. Myös lintuja näkyi varhain aamulla melko paljon liikkeellä varsinkin Suomenlahden yli 1-2 km korkeudella etelään päin. Aamulla hyönteiset aluksi vähenivät, mutta päivän mittaan runsaasti hyönteisiä nousi varsinkin rannikon tuntumassa 1,5 km korkeudelle saakka kulkemaan etelään ja aamupäivällä virtaus oli nopeimmillaan noin kilometrin korkeudella 15 m/s luokkaa. Suuntautuminen pohjoiskoillinen-etelälounas akselin mukaan oli huomattavaa.
Iltapäivällä hyönteiset vähenivät, ilmeisesti lisääntyneen alapilvisyyden myötä, ja virtaus vei etelään/eteläkaakkoon 5-8 m/s. Lähinnä länsipuolella kirkastunut sää johti illemmalla myös vilkastuneeseen hyönteisten lentoon. Auringonlaskun vaiheilla hyönteisiä pyrähti jälleen lentoon runsaasti kulkemaan etelään/eteläkaakkoon 5-7 m/s puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan 3 km korkeudella saakka 15-20 m/s.
XX*

25.8.2008
Sateiden välissä näkyi melko paljon lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä 800 m alapuolella keskiyöllä ja aamuyöllä kulkemassa länteen/länsilounaaseen 10-15 m/s ja myös huomattavasti lintuja oli liikkeellä. Aamupäivällä sään seljettyä runsaasti hyönteisiä vaelsi itäkoillisesta/koillisesta 7-12 m/s 1,5 km alapuolella ja harvemmassa 2 km korkeudella saakka.
Illalla sadealue lähestyi kaakosta ja hyönteiset niukkenivat, kunnes auringonlaskun tienoilla runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle kilometrin alapuolella. Alhaalla liike oli etelään 5-8 m/s ja puolen kilometrin vaiheilla etelälounaaseen sekä kilometrin korkeudella lounaaseen 15 m/s luokkaa. Iltayöllä lintuja lähti runsaasti muuttamaan 3 km alapuolella ja liike oli etelälounaaseen 17-20 m/s.
XX*

24.8.2008
Lintujen muutto jatkui keskiyöllä runsaana maa-alueen yllä 2 km korkeudella saakka, mutta hieman harvemmassa merellä. Hyönteisiäkin pystyi lintujen keskellä erottamaan kulkemassa kilometrin alapuolella menossa länsilounaaseen 7-10 m/s. Aamun lähetessä linnut häipyivät hiljalleen. Hyönteisiä alkoi nousta aamulla ilmaan ja lopulta näitä oli melko runsaasti kulkemassa 1,3 km paksuisessa kerroksessa länsilounaaseen. Päivällä sateita kulki yli, mutta näiden välissä hyönteisvaellus jatkui.
Iltayöllä melko paljon hyönteisiä näkyi kilometrin alapuolella sadealueiden välissä kulkemassa edelleen länsilounaaseen 10-15 m/s ja samalla myös melko paljon lintuja oli muuttamassa niin ikään kilometrin alla.
XX*

23.8.2008
Melko paljon lintuja muutti edelleen keskiyöllä eteläkaakkoon ja hyönteisiäkin erottui näiden keskellä liikkeellä 700 m alapuolella menossa itäkaakkoon 10-13 m/s. Aamuyöllä lintuja oli hieman runsaammin 2,5 km korkeudella saakka, mutta edelleen huomattavasti harvemmassa kuin alkuyöllä. Huomattavasti lintuja muutti myös aamulla.
Aamupäivän aikana hyönteisiä kertyi ilmaan runsaasti 2 km korkeudelle asti kulkemaan aluksi kaakkoon 5-8 m/s ja päivän edetessä lähinnä itäkaakkoon hitaammassa virtauksessa. Hyönteisten oma suuntaus oli voimakkaasti koillinen-lounas akselin mukaista.
Sisämaassa tuulensuuntaiset jonot tai solukkomaiset rakenteet keskittivät hyönteisiä päivällä ja myös merituuli kehittyi rannikolla kääntäen virtauksen lounaasta tulleeksi alakerroksessa. Iltapäivällä virtaus puolen kilometrin alapuolella oli rannikolla lounaasta 5-8 m/s ja kilometrin tasolla pohjoisluoteesta 5 m/s luokkaa. Illalla virtaus kääntyi koillisesta puhaltaneeksi merituulikerroksen yllä 5-8 m/s luokkaan samalla kun hyönteisiä edelleen oli runsaasti liikkeellä 1,5 km korkeudella asti.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan pääosin 1,5 km alapuolella etelään/etelälounaaseen non 15 m/s.
XX*

22.8.2008
Keskiyön jälkeen sadekuurojen välissä näkyi runsaasti hyönteisiä kulkemassa 2 km korkeudella asti itäkoilliseen/itään, parhaimmillaan noin 14 m/s 1 km korkeudella. Aamuyöllä virtaus kääntyi itäkaakkoon vieväksi ja hyönteisiä kulki edelleen runsaasti pääasiassa kilometrin alapuolella. Myös melko paljon lintuja näkyi yöllä liikkeellä 2,5 km alapuolella ja liike oli kaakkoon päin 18 m/s luokkaa.
Auringonnousun tienoilla hyönteiset vähenivät ylhäältä, mutta puolen kilometrin alapuolelle tuli hyvin paljon lisää hyönteisiä joksikin aikaa virtauksen viedessä itään/itäkaakkoon 8-13 m/s. Myöhemmin aamulla hyönteiset hieman vähenivät ja etenkin maa-alueen puolella, jossa myös jonkin verran sateita oli lentoa haittaamassa. Meren puolella hyönteisiä kulki noin kilometrin paksuisessa kerroksessa edelleen melko runsaasti itään/itäkaakkoon.
Päivällä virtaus itään/itäkaakkoon jatkui ja hyönteisiä kulki runsaasti noin kilometrin korkeudella asti niin maalla kuin merelläkin. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät. Auringonlaskun aikaan hyönteisiä pölähti taas runsaasti ilmaan kilometrin alapuolelle kulkemaan itään/itäkaakkoon nopeimmin 0,5 km korkeudella noin 14 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle 2,5 km alapuolella eteläkaakkoon 12-15 m/s.
XX*

21.8.2008
Lintuja oli runsaasti muuttamassa keskiyöllä 2 km korkeudella saakka kaakkoon päin noin 10 m/s ja puolen kilometrin alapuolella lintujen välissä erottui myös melko paljon hyönteisiä kulkemassa tuulen mukana koilliseen 5-8 m/s. Aamun lähetessä linnut hiljalleen niukkenivat ja auringonnousun tienoilla hyönteisiä pölähti runsaasti ilmaan puolen kilometrin alapuolelle maa-alueilta. Aamun kuluessa hyönteiset hieman vähenivät Suomen puolella, mutta Suomenlahdella runsaasti hyönteisiä alkoi tulla lounaasta 300 m alapuolella. Parhaimmillaan aamupäivällä hyönteisiä tuli runsaasti puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa lounaasta noin 10 m/s.
Päivällä hyönteisiä oli niukemmin ja lähinnä suomen maa-alueelta lähtöisin 1,5 km korkeudella saakka. Sadekuuroja oli päivällä sisämaassa mutta näiden välissä hyönteisten kulku jatkui vahvana virtauksen kääntyessä lounaisesta länsilounaiseksi/läntiseksi 8-13 m/s luokkaan. Iltaa kohden hyönteiset ja sadkuurotkin vähenivät.
Auringonlaskun tienoilla ilmaan pölähti runsaasti hyönteisiä noin 700 m korkeudelle saakka kulkemaan itäkoilliseen 8-13 m/s, nopeimmillaan 500-600 m korkeudella. Iltayöllä liikkeelle lähti runsaasti lintuja 3,5 km korkeudella saakka, mutta sadekuurot haittasivat muuttoa lähdön jälkeen.
XX**

20.8.2008
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä 3 km korkeudella asti ja tuuli vei näitä osaltaan itäkaakkoon alhaalla ja ylempänä kaakkoon. Puolen kilometrin alapuolella erottui myös melko paljon hyönteisiä liikkeellä. Aamun sarastaessa runsaasti hyönteisiä lähti ilmaan maa-alueilta puolen kilometrin alapuolella kulkemaan pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 5-8 m/s.
Aamulla Viron puolelta tuli paljon hyönteisiä 200-800 m korkeudella etelästä/eteälounaasta. Harvemmassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi liikkeellä 1,5 km korkeudella asti. Myöhemmin hyönteiset vähenivät, kunnes aamupäivällä sateen edellä runsaasti hyönteisiä oli jälleen matkalla 1,2 km korkeudella saakka virtauksen ollessa alhaalla etelästä ja ylempänä etelälounaasta 7-12 m/s.
Sadealueen jälkeen hyönteisiä kulki harvemmassa, mutta iltapäivällä etelän puolelta menneiden sateiden reunoilla myös hyönteisiä oli runsaasti ilmassa 1,5 km korkeudella saakka tulossa lounaasta 8-13 m/s. Sadekuurojen jälkeen virtaus oli enemmän länsilounaasta ja merellä hyönteisiä oli niukemmin illalla. Auringonlaskun vaiheilla runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta. Tunnin verran myöhemmin lintuja nousi runsaasti muuttamaan ja kulkemaan pääosin 2 km alapuolella kaakkoon noin 10 m/s.
XX**

19.8.2008

18.8.2008

17.8.2008

16.8.2008

15.8.2008

14.8.2008

13.8.2008

12.8.2008

11.8.2008

10.8.2008

9.8.2008

8.8.2008

7.8.2008

6.8.2008

5.8.2008

4.8.2008

3.8.2008

2.8.2008

1.8.2008

31.7.2008

30.7.2008

29.7.2008

28.7.2008

27.7.2008

26.7.2008

25.7.2008

24.7.2008

23.7.2008

22.7.2008

21.7.2008

20.7.2008

19.7.2008

18.7.2008

17.7.2008

16.7.2008

15.7.2008

14.7.2008

13.7.2008

12.7.2008

11.7.2008

10.7.2008

9.7.2008

8.7.2008

7.7.2008

6.7.2008
Runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä pääosin puolen kilometrin alapuolella lounaaseen 7-10 m/s keskiyöllä ja lintuja oli kertynyt melko paljon etenkin Suomenlahden ylle 0,5-2 km korkeudelle lentelemään. Aamuyöllä hyönteiset hiljalleen niukkenivat ja aamuvarhaisella maa-alueen yltä hyönteiset lähes hävisivät näkyvistä. Aamupäivällä melko paljon hyönteisiä oli keskittyneinä koillistuulen mukaisiin jonoihin, joissa myös lintuja oli lentelemässä, mutta aiempiin päiviin verrattuna hyönteiset olivat vähissä.
Päivän kuluessa sadekuuroja kehittyi maa-alueen ylle virtauksen ollessa pohjoisesta 4-7 m/s. Sateiden välissä erottui sitten myös hyönteisiä ja varsinkin löintuja keskittyneinä nauhamaisiin kaikualueisiin. Iltayöllä lähinnä pienehköjä hyönteisiä kertyi kuitenkin taas puolen kilometrin korkeudelle saakka melko paljon etelään 2-4 m/s vievään virtaukseen ja samalla myös lintuja ilmaantui melko paljon lähinnä 1-2 km korkeudelle lentelemään.
XX*

5.7.2008
Keskiyöllä hyönteisiä vaelsi lähinä kilometrin alapuolella lounaaseen ja niitä oli runsaastikin noin 300 m korkeudella kerroksessa, jossa myös virtaus oli voimakkaimmillaan, 15 m/s luokkaa. Melko runsaasti lintuja näkyi samalla lentelemässä 1-2 km korkeudella. Aamulla hyönteisiä kulki edelleen ja vahvin kerros nousi hieman korkeammalle, kun taas muualla oli lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä liikkeellä harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka.
Aamupäivällä vahvempi kerros hyönteisiä alkoi hiljalleen kehittyä kilometrin korkeuden tasolle, mutta päivän edetessä hyönteisiä alkoi olla niukemmin liikkeellä lukuunottamatta maa-alueella pinnan lähellä ollutta kerrosta. Rullapyörteiden mukaisiin jonoihin kertyi päivällä myös melko paljon lintuja virtauksen ollessa koillisesta 7-10 m/s. Meren puolella pinnan lähellä alkoi myös merituuli kehitttyä kääntäen virtausta parinsadan metrin korkeudella kaakon puolelta tulleeksi. Samalla myös hyönteisiä näkyi keskittyvän runsaimmin rannikon lähelle kulkemaan länsilounaaseen.
Iltapäivällä merituulirintama oli jokseenkin rannikolla Helsingin kohdalla ja jonkin verran sisämaahan päässeenä länsipuolella. Hyönteiset vähenivät muualla kuin merituulirintaman läheisyydessä selvästi kulkien pääasiassa kilometrin alapuolella. Illalla hyönteiset jälleen runsastuivat sisämaassa lähtiessään virtauksen kuljettamina etelälounaaseen 5-8 m/s kilometrin alapuolella. Iltayöllä virtaus voimistui jonkin verran ja melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin korkeudella saakka. Lintuja kertyi yön edetessä 0,5-1,5 km korkeudelle.
XX*

4.7.2008
Keskiyön aikaan runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä 1,5 km korkeuden tuntumassa saakka nauhamaisen sadealueen eri puolilla. Virtaus oli alhaalla koillisesta ja ylempänä itäkoillisesta, nopeimmillaan 14 m/s luokkaa kilometrin korkeudella. Aamuyöllä sadealueiden haihduttua hyönteisvaellus jatkui pääasiassa kilometrin alapuolella itäkoillisesta 10-13 m/s ja aamun lähetessä isoaj tai suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa ylempänä 2,5 km korkeuden tuntumassa saakka. Aamua kohden hyönteiset yleensä hiljalleen myös niukkenivat.
Päivän edetessä hyönteisiä oli kuitenkin taas runsaasti ilmassa kilometrin alapuolella, välissä hieman harvemmassa ja taas 1,5 km korkeuden molemmin puolin runsaasti, virtauksen ollessa alhaalla koillisesta ja ylhäällä itäkoillisesta, 1,5 km korkeudella nopeimmillaan 15 m/s luokkaa. Sisämaassa pystyliikkeet mudostivat hyönteistä aika yhtenäisen 2 km paksuisen kaikukerroksen ja hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä näkyi kulkemassa 2-2,5 km korkeudellakin. Meren puolella pinnan lähellä hyönteisiä oli niukemmin ja ylempi hyönteiskerroskin alempana rannikosta ulommaksi mentäessä. Merituuli yritti myös muodostua pinnan lähelle kääntämään virtausta kaakkoisemmaksi, vaan pääasiassa se jäi Suomenlahden puolelle.
Illalla hyönteiset hiljalleen niukkenivat ja virtaus kääntyi koillisesta/pohjoiskoillisesta puhaltaneeksi, mutta edelleen iltayöllä vaellus jatkui noin kilometrin paksuisessa kerroksessa lounaaseen ja samalla myöps lintuja alkoi näkyä harvassa lentelemässä 1-2 km korkeudella.
XX*

3.7.2008
Aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella näkyi huomattavasti hyönteisiä ja ylempänä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka, virtauksen puhaltaessa pohjoisesta 5-8 m/s ja sadettakin oli pian enemmän kaikua aiheuttamassa. Päivällä sateiden heikennyttyä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa lähes 3 km korkeudella asti. Hyönteisiä oli iltapäivällä runsaammin liikkeellä ja kilometrin korkeudella saakka koillisesta/itäkoillisesta tulleessa virtauksessa, parhaimmillaan noin 15 m/s kilometrin korkeudella.
Illalla runsaasti hyönteisiä näkyi kilometrin alapuolella ja myös 1-1,5 km korkeudella melko paljon lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi matkaamassa, virtauksen jatkuessa koillisesta/itäkoillisesta. Edelleen runsaasti hyönteisiä kulki iltayöllä kilometrin korkeudella saakka ja myös melko paljon lintuja näkyi lentelemässä etupäässä maa-alueen yllä 1,5-2,5 km korkeudella.
XX*

2.7.2008
Keskiyöllä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä 0,5 km alapuolella sekä noin 700 m korkeudella ja harvemmassa muualla 1,5 km korkeudella asti. Virtaus oli alhaalla pohjoisesta ja ylhäällä idästä. Melko paljon lintuja näkyi lentelemässä yöllä 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä hyönteiset niukkenivat jonkin verran ja linnut häipyivät.
Aamupäivän aikana etenkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi runsaasti kulkemassa 1,5 km korkeudella asti. Virtaus oli sisämaassa luoteesta 4-7 m/s ja tuulensuuntaisten jonojen kohdille kertyi myös paljon lintuja kaikua voimistamaan. Iltapäivällä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä edelleen kilometrin alapuolella ja harvemmassa isoja ja suurehkoja hyönteisïä kulki 1,5-2 km korkeudella asti nostavista virtauksista riippuen.
Tutka poissa käytöstä iltapäivästä alkaen.
XX*

1.7.2008
Keskiyön ja sateiden jälkeen puolen kilometrin alapuolella kulki melko paljon hyönteisiä ja harvassa isoja hyönteisiä näkyi 0,5-1 km korkeudellakin virtauksen viedessä pohjoiseen 3-5 m/s ja tuodessa hyönteisiä myös Suomenlahden yli. Vaellus heikkeni aamun lähestyessä ja samalla 0,5-1,5 km korkeudella aika harvassa lennelleet linnut häipyivät. Aamupäivällä hyönteisiä oli huomattavasti liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella, mutta merkittävämpää kaikua havaittiin sadealueiden reunamille keskittyneistä linnuista.
Iltapäivällä selkeämmässä säässä hyönteisiä oli runsaasti sisämaassa 2 km korkeudella saakka kulkemassa alhaalla itäkoillisesta/koillisesta 5-8 m/s ja ylempänä idästä/kaakosta puhaltaneessa virtauksessa. Illalla hyönteisiä näkyi yhä runsaasti 1,5 km korkeudella asti kulkemassa koillisesta/idästä tulleessa virtauksessa 5-8 m/s. Iltayöllä hyönteiset kulkivat pääasiassa kilometrin alapuolella ja virtaus puolen kilometrin alapuolella pohjoisluoteesta, kun taas ylempänä kääntyi koillisesta ja idästä tulleeksi. Huomattavasti lintuja oli myös liikkeellä 0,5-1,5 km korkeudella.
XX**

30.6.2008
Melko runsaasti hyönteisiä kulki keskiyöllä itään 800 m alapuolella 4-7 m/s. Melko paljon lintuja näkyi lentelemässä 1-2 km korkeudella, meren puolella hieman alempana. Aamuyöllä linnut häipyivät ja aamun tullen myös hyönteiset jokseenkin katosivat tutkasta. Aamun edetessä hyönteisiä lähti liikkeelle ja aamupäivällä näitä oli melko runsaasti 1,5 korkeudella saakka menossa koilliseen 5-8 m/s.
Päivällä myös Suomenlahden yli alkoi tulla hyönteisiä ja iltapäivällä runsaasti hyönteisiä tuli varsinkin 1-1,5 km korkeudella etelästä 10-12 m/s. Illemmalla sadealue kulki yli ja tämän jälkeen hyönteisiä oli harvemmassa tulossa eteläkaakosta. Iltayön laajemman sateen edellä hyönteiä oli runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella pohjoiseen/pohjoisluoteeseen 7-10 m/s. Samalla myös lintuja näkyi ilmassa melko paljon 1-2 km korkeudella.
XX**

29.6.2008
Keskiyön jälkeen sadealueen raoissa näkyi melko paljon hyönteisiä kilometrin alapuolella kulkemassa länsilounaaseen 4-7 m/s. Aamulla sateiden harvennuttua hyönteisiä näkyi aika niukasti ja sateita kulki edelleen alueella. Iltapäivällä hyönteisiä tuli jonkin aikaa melko paljon kaakosta puolen kilometrin alapuolella, mutta pian virtaus kääntyui lounaasta puhaltaneeksi ja hyönteisten vaellus Suomenlahden yli tyrehtyi. Sisämaassa päivällä hyönteisiä oli melko runsaasti 1,5 km korkeudella saakka virtauksen viedessä aluksi koilliseen ja illalla itään.
Illalla myös runsaasti lintuja keskittyi puuskarintaman tai merituulirintaman nauhamaiselle alueelle, jonka pohjoispuolella virtaus oli enemmän luoteen puolella. Iltayöllä hyönteisiä oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella menossa itäkaakkoon 2-5 m/s ja sisämaassa harvenevasti 800 m korkeudella asti. Huomattavasti lintuja nousi myös lentelemään iltayöllä 1,5 km alapuolelle.
XX**

28.6.2008
Keskiyön aikaan melko runsaasti hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itään 7-12 m/s, nopeimmin noin 300 m korkeudella. Melko paljon lintuja näkyi samaan aikaan maa-alueen yllä pääasiassa 1-2 km korkeudella ja kauempana merellä runsaammin kilometrin alapuolella, mutta liike oli sangen vaihtelevaa joskin keskimäärin länsilounaaseen. Aamuun tultaessa niin hyönteiset kuin linnutkin niukkenivat.
Aamuvarhaisella huomattavasti hyönteisiä näkyi tulevan etelälounaasta puolen kilometrin alapuolella. Aamupäivällä hyönteisiä lähti runsaammin liikkeelle ja myös Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti hyönteisiä etelästä/etelälounaasta kilometrin alapuolella 7-10 m/s. Päivän kuluessa eteläinen virtaus heikkeni ja vaellus meren yli tyrehtyi.
Illalla sadealueen edellä hyönteisiä näkyi yhä melko paljon menossa länsiluoteeseen puolen kilometrin alapuolella ja luoteeseen kilometrin korkeuden vaiheilla. Iltayöllä sen sijaan yhtenäinen sadealue oli kaikujen takana.
XX**

27.6.2008
Keskiyöllä meren puolen heikon sadekuuroalueen pohjoispuolella näkyi melko paljon lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kilometrin korkeudella asti matkaamassa itäkoilliseen 7-10 m/s. Meren yllä lintuja näkyi samaan aikaan myös melko runsaasti 1,5 km alapuolella lentelemässä. Aamuyöllä sadetta oli puolestaan sisämaassa ja hyönteisiä hieman niukemmin. Aamun sarastaessa hyönteiset olivat aika vähissä, mutta päivän edetessä sisämaasa lähti runsaasti hyönteisiä liikkeelle koilliseen/itäkoilliseen 7-12 m/s 1,5 km korkeudella asti. Isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa näkyi merkittävänä.
Voimakkaita sadekuuroja kehittyi sisämaassa päivän mittaan ja hyönteiset keskittyivät enemmän rannikon läheisyyteen selkeässä säässä lentämään. Iltayöllä runsaasti hyönteisiä kulki rannikon tuntumassa puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 6-9 m/s. Lintuja näkyi samalla melko paljon 1-2 km korkeudella lentelemässä.
XX*

26.6.2008
Puolen kilometrin alapuolella kulki paljon hyönteisiä keskiyöllä itäkoilliseen/itään 7-12 m/s. Lintuja näkyi samaan aikaan melko paljon kerääntyneinä Suomenlahden ylle 0,5-1,5 km korkeudelle ja harvemmassa sisämaassa 1-2 km korkeudelle. Aamuyöllä hyönteiset niukkenivat varsinkin maa-alueen yllä ja isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa korostui. Aamuvarhaisella niin hyönteisiä kuin lintuja näkyi jokseenkin niukasti.
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä nousi ilmaan kulkemaan 1,5 km alapuolella itäkoilliseen 7-12 m/s. Päivän edetessä sisämaassa sadekuurot olivat merkittävämmin kaikuja aiheuttamassa laajalla alueella ja rannikollakin hyönteiset niukkenivat virtauksen alettua puhaltaa meren suunnasta lounaasta. Voimakkaiden sateiden nauhan edetessä sisämaasta merelle näkyi kuitenkin paikoin myös runsaasti hyönteisiä keskittyneinä.
Illalla hyönteisiä oli runsaasti kulkemassa kilometrin alapuolella itään päin ja paikoin myös lintuja näkyi runsaasti keskittyneinä virtauskentän muutosvyöhykkeessä. Iltayöllä hyönteiset rajoittuivat pääasiassa puolen kilometrin alapuolelle kulkemassa itään päin 5-8 m/s.
XX*

25.6.2008
Keskiyön aikaan hyönteisiä näkyi melko runsaasti liikkeellä puolen kilometrin alapuiolella itäkaakkoon 7-12 m/s ja jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä 1,5 km korkeudella saakka. Aamuyöllä hyönteiset niukkenivat ja vähän sateitakin pyyhki alueen yli aamuvarhaisella.
Päivän edetessä luoteisvirtaukseen syntyi tuulensuuntaisia kaikujonoja, joissa linnut olivat merkittävimpiä kaikujen aiheuttajia, mutta myös huomattavasti hyönteisiä näihin jonoihin kasautui.
XX*

24.6.2008
Keskiyön tullessa melko paljon hyönteisiä kulki sateen edellä pääosin 700 m alapuolella itäkoilliseen 8-13 m/s. Aamuyöllä sateiden välissä hyönteisiä tuli myös melko runsaasti lounaasta Suomenlahden yli puolen kilometrin alapuolella parhaimmillaan noin 15 m/s.
Päivälläkin sateiden välissä hyönteisiä oli välillä melko paljon meren yllä, mutta ilmeisesti pääasiassa Suomen rannikolta sinne ajautuneina länsilounaasta puhaltaneessa tuulessa. Sadealueen jälkeen illalla virtaus kääntyi länsiluoteesta/luoteesta tulleeksi ja sen mukana alkoi kulkea iltamyöhällä myös melko paljon hyönteisiä 7-12 m/s noin puolen kilometrin korkeudella asti. Auringonlaskun jälkeen hyönteisiä oli jopa runsaasti ja kerroksen yläosassa virtaus voimistui 15 m/s luokkaan.
XX**

23.6.2008
Keskiyön aikaan näkyi melko runsaasti lintuja liikkeellä 1-2 km korkeudella, aika vaihtelevasti mutta keskimäärin hitaasti lounaaseen päin matkaten. Melko plajon hyönteisiä kulki samaan aikaan pääosin 200-700 m korkeudella itäkoilliseen noin 10 m/s. Aamuyöllä linnut olivat aika lailla häipyneet ja hyönteisiäkin oli enää niukasti, mutta meren puolella isoja hyönteisiä näkyi harvassa tulossa etelälounaasta noin 12 m/s 0,5-1,5 km korkeudella. Aamuvarhaisella sen sijaan ilmeisesti pienempiä hyönteisiä tuli puolen kilometrin alapuolella jonkin aikaa.
Aamupäivällä sadealueen etupuolella hyönteisiä tuli melko runsaasti etelästä puolen kilometrin alapuolella 10-12 m/s ja harvemmassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki myös ylempänä. Sateen edellä varsinkin sisämaassa näkyi paikoin lintujen keskittymiä, ilmeisesti hyönteisiä saalistelemassa. Isoja hyönteisiä näkyi myös 1,5-2,5 km korkeudella aluksi hyvin harvassa ja sateen reunalla vähän runsaammin matkalla etelälounaasta noin 10 m/s.
Päivällä sateiden välissä näkyi myös paikoin runsaasti hyönteisiä kulkemassa koilliseen/itäkoilliseen. Sadealueen jälkeen illalla hyönteisiä oli maa-alueen yllä melko paljon kilometrin korkeudella saakka kulkemassa itäkoilliseen 10-15 m/s. Iltayöllä hyönteiset harvenívat ja kulkivat pääasiassa puolen kilometrin alapuolella edelleen itäkoilliseen. Jonkin verran lintuja ilmaantui myös lentelemään 2 km korkeudella saakka hämärän tullen.
XX**

22.6.2008
Keskiyön jälkeen melko runsaasti hyönteisiä tuli puolen kilometrin alapuolella lounaasta 7-12 m/s, mutta aamun tullessa hyönteiset olivat lähes täysin kadonneet alakerroksista. Sen sijaan aamulla alkoi näkyä harvassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä 0,5-1,5 km korkeudella tulossa lounaasta noin 10 m/s ja aamun edetessä nämä runsastuivat hiljalleen. Päivällä rannikolla meren puolella kulki runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella itäkoilliseen, mutta nämä lienevät lähteneet pääasiassa Suomen puolelta eli Porkkalan seudulta ja muualta etelärannikolta.
Päivällä kuitenkin myös kauempana Suomenlahdella alkoi kulkea melko paljon hyönteisiä ja puolen kilometrin alapuolella virtaus länsilounaasta toi ilmeisiä kaukovaeltajia. Sisämaassa hyönteisiä näkyi runsaasti puolen kilometrin alapuolella, mutta aika lailla harvemmassa ja lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä ylempänä 1,5 km korkeudella saakka virtauksen viedessä itäkoilliseen 7-15 m/s.
Iltapäivällä sisämaassa sadekuurot vähenisivät hyönteisiä osaltaan ja toisaalta näihin liittnyt puuskarintama oli kauniisti havaittavissa. Auringonlaskun edellä runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle 700 m korkeudella saakka itäkoilliseen/itään 6-11 m/s. Iltayöllä myös jonkin verran lintuja näkyi lentelemässä 2 km korkeudella asti.
XX**

21.6.2008
Keskiyön tienoilla melko runsaasti hyönteisiä näkyi kulkemassa kilometrin alapuolella koilliseen/itään 7-12 m/s. Meren ylläkin lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli liikkeellä melko harvassa tai harvassa puolen kilometrin alapuolella lounaasta ja 0,5-1 km korkeudella lännestä. Huomattavasti lintuja näkyi yöllä myös lentelemässä 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä hyönteisten vaellus meren yllä voimistui ja varsinkin Helsingin itäpuolelle vaeltajia tuli melko runsaasti Suomenlahden poikki lounaasta.
Aamulla hyönteisiä oli melko harvassa enää liikkeellä, mutta aamupäivällä virtaus lounaasta kuljettu jälleen melko runsaasti hyönteisiä myös Suomenlahden yli noin 12 m/s puolen kilometrin alapuolella. Päivän kuluessa hyönteiset niukkenivat alhaalla, mutta runsaammin hyönteisiä kulki 0,5-1,5 km korkeudella lounaasta 10-17 m/s, ylimmät nopsimmin. Alempana sisämaassa tuulensuuntaiset jonot olivat voimakkaita, mutta niissä lintujen osuus oli kaiussa hyvin vahvaa.
Illalla sateita oli varsinkin Suomenlahden suunnalla ja vaellus merellä oli heikkoa. Suomen rannikolla hyönteisiä oli yhä liikkeellä melko runsaasti kilometrin alapuolella ja tuulensuuntaisissa jonoissa sisämaassa runsaastikin keskittyneinä virtauksen viedessä koilliseen 8-13 m/s. Auringonlaskun aikoihin hyönteisiä oli puolestaan maa-alueen yllä runsaastio puolen kilometrin alapuolella, mutta ylempänä enää harvassa. Iltayöllä myös huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä 0,5-1,5 km korkeudella.
XX**

20.6.2008
Keskiyöllä melko paljon hyönteisä oli liikkeellä maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja Suomenlahden yli alkoi tulla paljonkin hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella sekä harvemmassa 800-1000 m korkeudella lounaasta 7-12 m/s. Yöllä näkyi myös melko paljon lintuja lentelemässä 2 km korkeudella saakka maa-alueen puolella ja pääasiassa kilometrin alapuolella meren yllä. Aamuyöllä hyönteisiä tuli runsaasti 800 m korkeudella saakka Suomenlahden yli lounaasta 7-10 m/s ja lisäksi 1,5 km korkeudella lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä tuli tiuhassa länsilounaasta 15 m/s.
Aamun tullen hyönteiset olivat niukemmassa puolen kilometrin alla, mutta sen sijaan 0,5-1,5 km korkeudella hyönteisiä kulki runsaasti, alhaalla lounaasta 10 m/s ja yläreunalla länsilounaasta 15 m/s. Isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli kauttaaltaan merkittävää. Sadealueita kulki yli aamulla ja hyönteisiä oli tämän jälkeen niukemmin matkalla, mutta maa-alueen yllä sään seljettyä hyönteisiä oli taas aamupäivällä 1,5 km korkeudella saakka runsaasti ilmassa menossa koilliseen/pohjoiskoilliseen 10-15 m/s.
Päivällä sateiden välissä hyönteisiä tuli jälleen runsaasti lounaasta 1,5 km alapuolella 12-15 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä näkyi paikoin hyvin harvassa kulkemassa 1,5-3 km korkeudella. Illalla sateita oli runsaammin ja hyönteisten ohella paikoin linnut näkyivät merkittävästi keskittyneenä sateiden välissä. Iltayöllä hyönteisiä oli sateiden jälkipuolella puolen kilometrin alapuolella melko runsaasti ja isoja hyönteisiä harvassa ylempänä 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa itäkoilliseen 10-15 m/s.
XX**

19.6.2008
Melko paljon hyönteisiä kulki edelleen keskiyön aikaan varsinkin 200-400 m korkeudella itään/itäkaakkoon ja aamuyön kuluessa virtaus voimistui tässä kerroksessa 17 m/s luokkaan. Lintuja näkyi keskiyöllä melko paljon 1-2 km korkeudella liikkeen ollessa varsinkin meren yllä keskimäärin itäkoilliseen 7-10 m/s.
Päivällä melko runsaasti hyönteisiä oli maa-alueen yllä kulkemassa itäkaakkoon ja tuulensuuntaisten jonojen lisäksi ilmeinen merituulirintama keräsi niin hyönteisiä kuin lintujakin. Tällöin virtaus oli rannikolla lounaasta ja jo parinsadan metrin korkeudella 15 m/s tienoilla. Merituuli eteni päivän kuluessa sisämaahan ja kaikujonoissa lintujen osuue oli merkittävä.
Illan hämärtyessä virtaus oli länsilounaasta ja myös huomattavasti lintuja alkoi lennellä 2 km korkeudella asti iltayöllä.
XX*

18.6.2008
Sade jatkui yöllä ja edelleen päivän valjettuakin, joskin hajanaisessa sadealueessa oli myös selkeitä jaksoja. Jonkin verran lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella sateiden välissä liikkeellä pohjoisluoteesta noin 12 m/s aamupäivällä. Iltapäivällä hyönteisiä oli välilä melko runsaastikin 800 m korkeudella saakka.
Sään seljettyä illalla hyönteisiä nousi lopulta runsaasti ilmaan ja virtaus vei itäkaakkoon kilometrin alapuolella 8-13 m/s. Iltayöllä puolen kilometrin alapuolella kulki runsaimmin hyönteisiä ja samalla myös huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä 2 km korkeudella asti.
XX*

17.6.2008
Lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä alkoi tulla aluksi harvassa ja keskiyön jälkeen tiheämmässä 700 m korkeudella saakka etelälounaasta 7-10 m/s. Aamuyöllä hyönteiset hiljalleen vähenivät ja nopeuskin heikkeni auringonnousun lähellä. Lintuja näkyi yöllä melko runsaasti 1-2 km korkeudella ja keskiyön aikaan aika yleisesti etelään päin kulkemassa. Aamuvarhaisella heikkoja sateita kulki ylitse ja niiden reunalla näkyi paikoin runsaasti lintuja alhaalla lentelemässä.
Aamulla melko paljon hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta puolen kilometrin alapuolella länsiluoteeseen 5-8 m/s ja lisäksi isoja tai suurehkoja hyönteisiä kertyi 1-1,5 km korkeudelle harvassa tulossa eteläkaakosta noin 15 m/s. Aamupäivällä hyönteisten määrä kasvoi ja sisämaassa näitä oli lopulta runsaasti noin kilometrin paksuisessa kerroksessa sekä harvemmassa lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä ylempänä 1,5 km korkeudella saakka. Suomenlahden yli hyönteisiä tuli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja nopeimmin 400 m korkeuden vaiheilla noin 15 m/s itäkaakosta. Melko paljon lähinnä suurehkoja tai isoja hyönteisiä tuli myös 700-1200 m korkeudella etelästä/eteläkaakosta noin 15 m/s.
Vaellus jatkui iltapäivään samanlaisena ja päättyi sadealueen tultua ylle. Sateet olivat sitten kaikujen syynä.
XX**

16.6.2008
Keskiyön aikaan melko paljon hyönteisiä näkyi kilometrin korkeudella saakka kulkemassa alhaalla itään ja ylempänä itäkoilliseen 7-12 m/s, runsaammin rannikolta meren puolella kuin sisämaassa. Lintuja oli samaan aikaan melko paljon meren puolella 0,5-1,5 km korkeudella ja maa-alueen yllä harvemassa mutta 2 km korkeudella saakka.
Päivän aikana sisämaassa hyönteisiä alkoi kulkea melko runsaasti 1,5 km korkeudella saakka pohjoiskoilliseen 5-8 m/s ja tuulensuuntaisiin jonoihin keskittyen. Myös Suomenlahden yli alkoi tulla huomattavasti hyönteisiä etelälounaasta aamupäivällä ja iltapäivällä kaakosta runsaammin lähinnä puolen kilometrin alapuolella.
Illalla runsaasti hyönteisiä tuli kaakosta/eteläkaakosta kilometrin alapuolella 7-10 m/s. Iltayöllä virtaus kääntyi etelästä/etelälounaasta tulleeksi ja hyönteisiä kulki niukemmin, samalla kun melko paljon lintuja ilmaantui lentelemään 1-2 km korkeudelle.
XX**

15.6.2008
Jonkin verran hyönteisiä oli nähtävissä sadealueiden välissä kulkemassa keskiyön aikaan ja aamuyöllä kilometrin alapuolella virtauksen ollessa idästä alhaalla ja kaakosta ylempänä 7-15 m/s. Päivällä sään seljettyä virtaus oli lännestä/länsiluoteesta 7-12 m/s ja melko paljon hyönteisiä näkyi liikkeellä sisämaassa, tuulensuuntaisissa jonoissa runsaastikin 1,5 km korkeudella saakka.
Illan tullen hyönteisiä oli runsaasti kulkemassa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen/itään ja merituulirintaman eteläpuolella virtaus oli lounaasta. Auringonlaskun aikaan hyönteisiä matkasi alle puolen kilometrin korkeudella itään päin ja iltayöllä hyönteiset vähenivät, samalla kun huomattavasti lintuja alkoi näkyä 2 km korkeudella saakka.
XX**

14.6.2008
Keskiyön jälkeen puolen kilometrin alapuolella tuli melko runsaasti hyönteisiä kaakosta/eteläkaakosta 5-8 m/s. Samaan aikaan lintuja näkyi melko paljon liikkeellä 0,5-1,5 km korkeudella sangen vaihtelevasti. Aamun tultua hyönteisten vaellus jatkui kaakosta päin hieman niukempana mutta kovemmalla vauhdilla ja aamun edetessä hyönteiset vähenivät edelleen meren puolella. Maa-alueen yllä sen sijaan hyönteisiä lähti päivän kuluessa liikkeelle lisää ja lopulta aamupäivällä hyönteisiä oli runsaasti kulkemassa länsiluoteeseen 7-12 m/s kilometrin alapuolella ja tuulensuuntaisissa jonoissan keskittyneinä 1,5 km korkeudella saakka.
Päivällä sadealueen lähestyessä etelän puolelta hyönteisiä tuli runsaasti myös Suomenlahden yli jonkin aikaa itäkaakosta alhaalla ja ylempänä kaakosta 10-17 m/s, nopeimmin noin 300 m korkeudella itäkaakosta. Iltapäivästä alkaen sadealue oli sitten enää vain kaikuja aiheuttamassa.
XX**

13.6.2008
Keskiyön edellä melko paljon lintuja oli liikkeellä merellä kilometrin ja maa-alueen yllä 2 km korkeudella saakka ja pääasiassa pohjoiseen päin näkyi liike olevan noin 10 m/s. Aamulla lintuja keskittyi erityisesti Helsingin länsipuolella ja etenkin Ämmässuon paikkeille.
Aamun edetessä maa-alueen yllä alkoi kulkea myös huomattavasti hyönteisiä, joskin turbulenssista saatua kaikua oli merkittävämmin osoittamassa virtausta koilliseen/itäkoilliseen 3-6 m/s kilometrin alapuolella. Päivällä hyönteisiä oli melko runsaasti ja tuulensuuntaisissa jonoissa osin merituulen vaikutuksessakin parhaimmillaan keskittyen 1,5 km korkeuden tuntumaan. Jonojen ulkopuolella kuitenkin rannikolla 0,5-1,5 km korkeudella kulki lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä harvassa tai hyvin harvassa koilliseen päin 5-8 m/s vieneessä virtauksessa
Illalla hyönteiset hiljalleen niukkenivat, kunnes auringonlaskun aikoihin hieman runsaammin hyönteisiä lähti maa-alueelta puolen kilometrin alla kulkemaan pohjoisluoteeseen 5-8 m/s. Iltayöllä myös melko paljon lintuja alkoi näkyä liikkeellä 1,5 km korkeudella asti.
XX*

12.6.2008
Keskiyön jälkeen sateiden jälkipuolella näkyi melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itäkoilliseen 5-10 m/s. Huomattavasti lintuja näkyi myös lentelemässä selkeillä alueilla 1,5 km korkeudella saakka.
Päivällä melko paljon hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllämenossa itäkoilliseen/koilliseen 5-10 m/s. Runsaasti lintuja keskittyi nauhaksi sadekuurojen reunalle, puuskarintaman ja merituulirintaman yhdessä kasatessa tähän ilmeisen paljon hyönteisiäkin.
Iltapäivällä sadekuurot olivat pääasiassa kaikuja aiheuttamassa. Auringonlaskun tienoilla melko paljon hyönteisiä näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itäkaakkoon 3-6 m/s. Iltayöllä myös lintuja ilmaantui lentelemään kilometrin alapuolelle merellä ja maa-alueen yllä ylemmäksikin.
XX*

11.6.2008
Melko runsaasti hyönteisiä näkyi keskiyön aikaan puolen kilometrin alapuolella ja meren puolella myös isoja hyönteisiä harvassa 0,5-1 km korkeudella kulkemassa itään 10-15 m/s. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja yöllä oli myös huomattavasti lintuja aluksi liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka.
Aamuvarhaisella kaikua tuli lähinnä vain turbulenssista kilometrin alapuolella nousussa olevasta ohkaisesta kerroksesta, rajakerroksen yläreunasta. Lisäksi paikoin maa-alueelle keskittyi lintuja runsaasti. Vähitellen aamun edetessä hyönteisiä alkoi myös olla jonkin verran liikkeellä kilometrin alapuolella, lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä yksittäisinä erottuen. Virtaus oli lännestä/länsiluoteesta 5-10 m/s.
Hyönteisiä ehti olla jo melko runsaastikin ilmassa aamupäivällä, mutta sen jälkeen voimakkaat sadekuurot hallitsivat tutkakaikuja. Lintuja näkyi tällöin myös paljon keskittyneinä puuskarintamissa. Illan hämärryttyä sadekuuron virtauksien mukana näkyi jälleen melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa länteen päin 3-6 m/s, mutta sadenauhan myötä virtaus vei hieman myöhemmin koilliseen päin.
XX*

10.6.2008
Melko runsaasti hyönteisiä näkyi keskiyön aikaan vaeltamassa kilometrin alapuolella itään/kaakkoon 5-10 m/s. Huomattavasti lintuja oli yöllä myös liikkeellä 2 km korkeudella asti. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja aamulla sadealue työntyi päälle lännestä. Sateiden välissä huomattavasti hyönteisiäkin sentään näkyi aamupäivällä kulkemassa pohjoiseen 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella.
Iltapäivällä laajemman sadealueen jälkeen hyönteisiä oli melko paljon liikkeellä varsinkin meren puolella 300-700 m korkeudella menossa koilliseen/itäkoilliseen 15-20 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä näkyi kulkemassa harvassa 2,5 km korkeuden tienoilla sateiden välissä, olennaisesti nollarajan tasolla ja mahdollisesti pilvikerrosten ylle jouduttuaan menossa itäkoilliseen noin 25 m/s.
Illalla sateiden välissä näkyi myös huomattavasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella ja auringonlaskun tienoilla melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä kilometrin alapuolella itään 12-17 m/s. Iltayöllä hyönteisiä oli niukemmin ja samalla myös huomattavasti lintuja näkyi etenkin meren puolella lentelemässä 1,5 km korkeudella asti.
XX*

9.6.2008
Hyönteisten vaellus itään päin jatkui vahvana keskiyöllä ja aamuyöllä 1,5 km korkeudella asti nopeuden ollessa 10-20 m/s, ylempänä vinhemmin. Myös huomattavasti lintuja näkyi yöllä liikkeellä 2 km alapuolella. Aamulla hyönteiset vähenivät ja päivällä linnut olivat merkittävästi vaikuttamassa tuulensuuntaisten jonojen näkymiseen tuulen alettua puhaltaa länsiluoteesta 10-20 m/s.
Sadekuurojakin kulki alueen yli iltapäivällä ja illalla virtaus luoteesta kuljetti myös melko paljon hyönteisiä kilometrin alapuolella 5-10 m/s. Auringonlaskun aikaan hyönteisiä nousi ilmaan hieman runsaammin ja virtaus vei itäkaakkoon/itään. Iltayöllä huomattavasti lintuja ilmaantui lentelemään 1,5 km korkeudelle saakka.
XX*

8.6.2008
Keskiyöllä melko runsaasti lintuja näkyi kulkemassa pohjoiseen 15-20 m/s pääasiassa 1,5 km alapuolella ja aamuyöllä etelästä tuli lintuja myös ylempänä 2,5 km korkeudella saakka. Puolen kilometrin alapuolella kulki lähinnä maa-alueen yllä melko paljon hyönteisiä yöllä pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 5-10 m/s ja aamuyöllä hieman runsastuen, kunnes auringonnousun edellä hyönteiset vähenivät.
Aamupäivän aikana maa-alueelta nousi ilmaan hyönteisiä 1,5 km korkeudelle asti ja varsinkin tuulensuuntaisissa jonoissa näitä oli sisämaassa runsaasti. Virtaus vei itäkoilliseen/itään yli 10 m/s, parhaimmillaan noin 20 m/s 700-900 m korkeudella. Päivän kuluessa sadekuuropilvien nauhat heikensivät hyönteisten menoa ajoittain, mutta illalla ja iltayöllä melko paljon hyönteisiä kulki edelleen itään päin 1-1,5 km korkeudella saakka ja virtaus ja iltayöllä sadenauhan lähellä virtaus oli voimakkaimmillaan 25 m/s luokkaa 500-800 m korkeudella itään päin. Lintujakin ilmaangtui huomattavasti 3 km korkeudelle asti yön alkaessa.
XX*

7.6.2008
Hyönteisiä näkyi melko runsaasti liikkeellä keskiyöllä pinnan lähellä koillisesta ja ylempänä itäkoillisesta 7-12 m/s kilometrin korkeudella saakka. Lintuja oli myös melko plajon lentelemässä yöllä 2 km alapuolella ja merkittäväs osa näkyi varsinkin aamuyöllä yrittävän pohjoiseen/luoteeseen noin 10 m/s.
Päivällä sisämaassa hyönteisiä oli paljon kilometrin alapuolella ja varsinkin järjestyneen pystyliikkeen ja merituulirintaman kasauksen vyöhykkeillä. Rannikolla kaakkoinen virtaus mereltä vähensi hyönteisiä iltapäivällä ja niinpä myös lintujen osuus kaiuista tuulensuuntaisissa jonoissa kasvoi iltaan tultaessa olennaiseksi. Auringonlaskun tienoilla hyönteisiä lähti maa-alueelta runsaasti liikkeelle 700 m alapuolella pohjoisluoteeseen/pohjoiseen 5-8 m/s. Iltayöllä lintuja näkyi myös lisääntyvästi liikkeellä 0,5-2 km korkeudella.
XX*

6.6.2008
Melko paljon hyönteisiä kulki keskiyöllä pääasiassa kilometrin alapuolella ja auringonnnousun lähellä hieman runsastuenkin. Virtaus oli aluksi kaakkoon ja kääntyi enemmän etelään vieväksi yön kuluessa nopeuden ollessa alhaalla 5 m/s luokkaa ja maksimin 500 m korkeudella noin 15 m/s. Melko paljon lintuja tuli aamuyöllä etelästä 1-2,5 km korkeudella vain 4-7 m/s nopeudella ilmeisesti vastaisessa tuulessa.
Aamun kuluessa runsaasti hyönteisiä nousi ilmaan pohjoisesta tulleeseen virtaukseen 1,5 km korkeudelle saakka. Aluksi nopeus oli 7-12 m/s, mutta heikkeni päivän edetessä. Rannikolla merituuli käänsi virtauksen länsilounaasta 5-8 m/s puhaltaneeksi ja hyönteiset niukkenivat iltapäivällä myös sisämaassa virtauksen alkaessa viedä itään ja sadekuurojenkin esiintyessä.
Illalla kuuropilvien vähennyttyä virtaus kääntyi koillisesta tulleeksi rintamassa, jossa hyönteisiä oli jopa hyvin runsaasti kertyneinä kilometrin alapuolella. Auringonlaskiun jälkeen hyönteisiä kulki länsilounaaseen/länteen 7-15 m/s kilometrin alapuolella yhä runsaasti ja samalla huomattavasti lintuja lähti liikkeelle 2 km korkeudella saakka.
XX*

5.6.2008
Melko paljon lintuja näkyi liikkeellä keskiyön aikaan 1,5 km alapuolella kulkemassa pohjoiseen noin 12 m/s. Samalla melko runsasti hyönteisiäkin näkyi liikkeellä kilometrin alapuolella aluksi hitaassa virtauksessa, mutta aamuyöllä itäkaakkoon 3-6 m/s. Aamun tultaessa niin linnut kuin hyönteiset häipyivät aika vähiin.
Aamupäivällä hyönteisten määrä lisääntyi aika nopeasti ja etenkin 500-700 m korkeudelle hyönteisiä kertyi runsaasti viratuksen viedessä itäkoilliseen/itäkaakkoon 4-7 m/s. Päivän edetessä rannikolla alkoi puhaltaa merituuli lounaasta 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella ja hyönteisiä keskittyi merituulirintaman sekä sisämaan järjestyneen pystyliikkeen alueille 1,5 km korkeudelle saakka runsaasti sekä harvemmassa 2 km korkeudelle asti.
Merituulirintamassa ja sen pohjoispuolella hyönteisiä oli päivällä hyvin paljon keskittyneinä. Sisämaassa virtaus oli iltapäivällä luoteesta 5-8 m/s ja merituulessa lounaistuuli oli vahvimmillaan 300 m korkeudella 12 m/s luokkaa. Illalla luoteistuuli voimistui ja auringonlaskun aikaan 500 m korkeudella maksimi oli 15 m/s luokkaa ja hyönteisiä oli yhä melko runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella. Iltayöllä lintuja alkoi myös lähteä liikkeelle pääasiassa kahden kilometrin alapuolella.
XX*

4.6.2008
Ennen keskiyötä lintuja lähti runsaasti liikkeelle maa-alueelta pohjoisluoteeseen 9-12 m/s 2,5 km korkeudella saakka, mutta pääosa kilometrin alapuolella ja keskiyön jälkeen runsaasti lintuja puolestaan alkoi tulla Suomenlahden yli eteläkaakosta noin 12 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella, mutta lintuja oli liikkeellä ylempänäkin 4 km korkeudella saakka.
Melko paljon hyönteisiä kulki yöllä kilometrin alapuolella länsilounaaseen 9-12 m/s. Aamua kohden niin linnut vähenivät nopeasti ja hyönteisetkin niukkenivat, mutta rannikolla meren puolella auringonnousun edellä runsaammin hyönteisiä lähti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella.
Huomattavasti lintuja näkyi aamulla lentelemässä varsinkin maa-alueella alhaalla ja paikoin näitä keskittyi runsaasti, kaatopaikkojen lähellä erityisesti. Lähinnä turbulenssista aihetui kaikuja aamupäivälläkin vielä puolen kilometrin alapuolella, mutta hiljalleen myös hyönteisiä alkoi kulkea koillisesta 3-5 m/s tulleessa virtauksessa. Päivällä hyönteisiä oli jo melko runsaasti kilometrin paksuisessa kerroksessa ja taajimmin tuulensuuntaisiin jonoihin. Tämän kerroksen yllä kaikua tuli edelleen turbulenssista ja edelleen ylempänä 1,5 km korkeuden vaiheilla kulki harvassa suurehkoja hyönteisiä koillisesta noin 10 m/s.
Päivällä merituulirintama käänsi virtauksen rannikolla puolen kilometrin alapuolella ja iltapäivällä merituuli puhalsi lounaasta 3-6 m/s. Runsaasti hyönteisiä oli maa-alueen yllä toisaalta puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta 800-1200 m korkeudella. Paikallisesti merituulirintaman kohdalla hyönteisiä oli runsaimmin ja lisäksi lintujakin melko paljon. Illalla hyönteiset vähenivät hiljalleen ja alkuyöllä lintuja alkoi lähteä liikkeelle.
XX*

3.6.2008
Keskiyöllä melko paljon lintuja näkyi liikkeellä 1-2 km korkeudella ja puolen kilometrin alapuolella etenkin maa-alueen yllä. Hyönteisiäkin oli huomattavasti näkyvissä 500-800 mertrin korkeudella kulkemassa etelään/etelälounaaseen ja nopeus oli parhaimmillaan 20 m/s luokkaa.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi melko runsaasti ilmaan pohjoiskoillisesta 8-13 m/s tulleeseen virtaukseen ja rullapyörteiden jonoihin näitä kertyi runsaastikin 1,5 km korkeudelle saakka päivällä. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät hiljalleen, kunnes auringonlaskun jälkeen runsaasti hyönteisiä lähti ilmaan pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulkemaan länsilounaseen 7-10 m/s. Lintuja alkoi myös nousta ilmaan iltayöllä.
XX*

2.6.2008
Paljon hyönteisiä ja lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi keskiyön jälkeen kilometrin alapuolella ja harvemmassa 1-1,5 km korkeudella kulkemassa itään 10-15 m/s, nopeimmin 500 m korkeudella. Lintuja näkyi melko paljon keskiyöllä 2,5 km korkeudella saakka muuttamassa lähinnä pohjoiskoilliseen. Aamun tullessa linnut häipyivät ja hyönteiset vähenivät varsinkin maa-alueen yltä. Sateisten pilvien ylityksen aikaan hyönteisiä oli aika vähänkin jonkin aikaa, samalla kun virtaus kääntyi luoteesta puhaltaneeksi.
Päivällä melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä luoteesta 7-12 m/s ja tuulensuuntaisiin jonoihin näitä kertyi kahden kilometrin korkeudelle saakka ja isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus oli kaiussa hyvin tärkeä. Jonoihin kerääntyi myös runsaasti lintuja kilometrin alapuolelle. Illalla hyönteiset vähenivät ja kulkivat pääasiassa 800 m alapuolella. Auringonlaskun vaiheilla puolen kilometrin alle hyönteisiä ilmaantui jälleen runsaammin virtauksen ollessa pohjoisesta 7-12 m/s. Iltayöllä hyönteiset taas vähenivät ja melko paljon lintuja ilmestyi taivaalle.
XX*

1.6.2008
Runsaasti lintuja muutti keskiyön jälkeen pohjoiseen/pohjoisluoteeseen 12-15 m/s 2 km alapuolella. Melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä samaan aikaan puolen kilometrin alapuolella länteen 3-5 m/s. Aamuun tultaessa linnut ja hyönteiset hävisivät aika vähiin. Aamupäivän aikana paljon hyönteisiä lähti maa-alueella liikkeelle 1,5 km korkeudella saakka. Virtaus oli alhaalla pohjoiseen 5-8 m/s ja kääntyi ylempänä itään vieneeksi. Myös Suomenlahden yli tuli päivällä melko paljon hyönteisiä alhaalla etelälounaasta ja parhaimmillaan 300 m korkeudella noin 10 m/s ja runsaimmin 500 m korkeuden vaiheilla, merkittävästi isoja tai suurehkoja hyönteisiä.
Iltaa kohden alhaallakin virtaus alkoi olla lännestä ja nopeus kasvoi jo parinsadan metrin korkeudella yli 10 m/s. Auringonlaskun aikaan hyönteisiä pölähti runsaammin ilmaan kilometrin alapuolelle kulkemaan itään parhaimmillaan noin 15 m/s puolen kilometrin korkeudella. Iltayöllä hyönteiset hieman vähenivät ja huomattavasti lintuja ilmestyi 2 km alapuolelle muuttamaan pääasiassa luoteeseen päin pyrkien.
XX**


[helmi-toukokuu 2008]
[maalis-toukokuu 2007] [kesä-joulukuu 2007]
[huhti-toukokuu 2005]

Edellisten vuosien kertomuksia Porthanian tutkalta:

[tammi-toukokuu 2003] [kesä-elokuu 2003] [syys-joulukuu 2003] [tammi-maaliskuu 2004]
[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]
[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen
ilmakehätieteiden osasto