2010-05-12 Matti Leskinen

Harvassa hyönteisiä pohjoiseen ja etelästä päivällä
Lintumuutto vilkasta iltayöllä

Kellonaika tutkakuvissa on UTC-ajassa, 3 tuntia jäljessä Suomen kesäajasta.


Pystypoikkileikkaus merelle 11.21 UTC

Vaaka-akselilla etäisyys ja pystyakselilla korkeus kilometreinä.
Hyönteiset erottuvat pääasiassa alle 10 km etäisyyksillä ja 1,5 km alapuolella. Rannikon reuna on Kumpulan tutkasta tässä suunnassa hieman alle 5 km päässä. Laivaan liittyvä kaiku erottuu voimakkaana 7,5 km etäisyydellä ja lintuja havaitaan merellä kauempana ja vahvimmin yli 25 km päässä, jossa luultavasti on parvia muuttomatkalla.





Kartiokeilaus 11.39 UTC

Tutkaheijastuvuus ja säteettäisnopeus 5,7 asteen korkeuskulmalla, jolloin kuvan renkaalla 10 km päässä tutkasta mittaus on noin kilometrin korkeudelta. Vasemmalla ylänurkassa näkyy sateista pilveä ja renkaan sisäpuolella lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulkemassa aivan alhaalla länteen ja ylempänä pohjoiseen säteettäisnopeudesta katsottuna.



Pystypoikkileikkaus pohjoiskoilliseen 14 UTC

Sivukulmassa 12 astetta pinnan läheinen virtaus lähes kohtisuorassa tutkasädettä vastaan, säteettäisnopeus nollassa, ylemmässä kerroksessa virtaus pohjoiseen päin.
Hyönteisten ohella ja laajemmin kaikua tulee turbulenssista ilmeisen sisäisen rajakerroksen yläreunalla, pinnan läheinen virtaus Suomenlahdelta lämmenneen maa-alueen ylle.







Lintuja tulossa Suomenlahden yli 20.51 UTC

Keskimäärin lintujen liike oli pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa ja alkuyöstä lintuja riitti aika tasaisesti yli 2 km korkeudelle saakka.



Järvenpään ja Kumpulan sää





Lisätietoja: Matti.Leskinen@helsinki.fi