2010-05-14 Matti Leskinen

Hyvin runsaasti hyönteisiä kaakosta-etelästä yöllä ja päivällä

Kellonaika tutkakuvissa on UTC-ajassa, 3 tuntia jäljessä Suomen kesäajasta. Klo 22 on siis klo 00 Suomen ajassa.


Pystypoikkileikkauksia maalle ja merelle

Vaaka-akselilla etäisyys ja pystyakselilla korkeus kilometreinä.
Sivukulmat 340 mantereelle ja 160 merelle jokseenkin rannikkoa vastaan kohtisuorassa pystytasossa, sekä sivukulma 70 itään ja 250 länteen rannikon suunnassa.
Tutkaheijastuvuus on pääasiassa peräisin hyönteisistä, voimakkaimmat kaikukerrokset massavaelluksesta. Lisäksi yöllä erottuu myös lintuja voimakkaina yksittäisinä läiskinä, pistemäinen kohde leviää tutkamittauksessa pulssin pituuden (90 m) ja keilan leveyden (1 aste) mukaisesti. Päivällä isojen ja suurehkojen hyönteisten osuus erottuu myös näiden yksittäisten kohteiden kaiun tullessa esiin.
Differentiaalinen tutkaheijastuvuus kertoo miten paljon enemmän vaakapolaroitu kaiku on pystypolaroitua kaikua vahvempi, yöllä se on heikompi, kun taas päivällä kookkaampien hyönteisten kerroksessa hyönteisvaellukselle tavallisempi eli vaakapolaroitu kaiku on huomattavasti vahvempaa. Käytännössä tästä voi päätellä että yölliset vaeltajat olivat ruumiiltaan enemmän pystyssä päin ilmassa lentäessään, Kumpulan viirihaavin saalis oli massaltaan kirvoja aamulla.
Säteettäisnopeudessa yksikäsitteisyysalue ylittyy sivukulmissa 340 ja 160 astetta, kun virtaus oli kaakon puolelta yli 10 m/s.














Lisätietoja: Matti.Leskinen@helsinki.fi