Säätutkalla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja
maalis-kesäkuu 2009

23.3.2010 Matti Leskinen


Tuorein tarina Aikaisemmat tilanteet heinä-marraskuu 2009


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

30.6.2009
Runsaasti hyönteisiä näkyi etenkin 200-700 m sekä kilometrin korkeuden vaiheilla keskiyöllä kulkemassa länteen/länsilounaaseen, parhaimmillaan alakerroksessa noin 13 m/s. Samalla lintuja näkyi melko paljon lentelemässä varsinkin merellä 1-2 km korkeudella ja maa-alueen yllä harvemmassa 1,5-3 km korkeudella. Aamuyöllä hyönteiset hiljalleen vähenivät ja linnut alkoivat näkyä pääasiassa kilometrin alapuolella. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli jopa aika niukasti ilmassa, mutta aamupäivällä hyönteisiä alkoi taas olla runsaasti ilmassa kilometrin alapuolella maa-alueen yllä koillisesta 5-10 m/s puhaltaneessa virtauksessa.
Päivän kuluessa merituulirintama keräsi niin hyönteisiä kuin lintuja edetessään sisämaahan ja näkyi illalla kaikunauhana 70-80 km päässä rannikosta. Samalla hyönteiset toisaalta niukkenivat tuulen puhaltaessa puolen kilometrin alapuolella kaakosta/itäkaakosta 7-10 m/s.
Auringonlaskun vaiheilla runsaasti hyönteisiä lähti kuitenkin taas liikkeelle kilometrin alapuolella virtauksen viedessä edelleen alhaalla luoteeseen/länteen ja ylempänä lounaaseen 5-8 m/s. Alkuyöllä myös melko paljon lintuja alkoi ilmaantua lentelemään 2 km korkeudella saakka.
XX*

29.6.2009
Hyönteisten määrä ehti jo pudota keskiyöhön tultaessa alkuyön maksimistaan, mutta edelleen runsaasti hyönteisiä näkyi liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka ja kauempana sisämaassa kilometrin alapuolella jopa hyvin runsaasti. Rannikolla virtaus oli vielä alhaalla koilliseen päin, mutta ylempänä tuuli toi pohjoisesta 5-8 m/s. Aamuyöllä hyönteiset hiljalleen vähenivät ja toisaalta myös virtaukset heikkenivät. Melko paljon lintuja näkyi yöllä etenkin meren puolella 1-2 km korkeudella lentelemässä.
Aamulla hyönteisten määrä ilmassa alkoi taas kasvaa nopeasti ja pian nämä muodostivat yhtenäisen kaikukerroksen 2 km alapuolelle. Kilometrin alapuolella hyonteisiä oli päivällä hyvin paljon, joskin merituulialueella puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä kulki niukemmin kuin ylempänä. Alussa virtaus oli yleensä pohjoisen puolelta 3-6 m/s, mutta rannikolla tuuli alkoi puhaltaa päivän kuluessa mereltä puolen kilometrin alapuolella. Iltapäivällä virtaus itäkaakosta oli parhaimmillaan 10 m/s luokkaa parinsadan metrin korkeudella ja hyönteisiä oli niukemmin kuin aamupäivällä myös ylemmissä kerroksissa 1,5 km korkeudella asti.
Myöhään iltapäivällä sadekuuroja tuli pohjoisesta alueen yli ja näiden jälkeen melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä 1,5 km alapuolella idästä/itäkoillisesta 7-10 m/s. Auringonlaskun vaiheilla hyönteisten määrä alkoi taas kasvaa virtauksen tuodessa edelleen itäkoillisesta.
XX*

28.6.2009
Runsaasti hyönteisiä näkyi liikkeellä keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella tulossa pohjoisesta/koillisesta 5-8 m/s. Joitakin sadekuuroja kulki myös alueella, mutta aamuyölläkin hyönteisiä oli näiden välissä matkalla edelleen runsaasti. Aamulla maa-alueelta hönteisiä lähti ilmaan enevästi päivän edetessä ja aamupäivällä hyönteisiä näkyi yhtenäisenä kaikukerroksena 2 km korkeudelle saakka. Hyvin paljon hyönteisiä kulki kilometrin alapuolella virtauksen ollessa pohjoisesta 5-8 m/s ja ylempänä näkyi lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä harvemmassa matkalla pohjoiskoillisesta sitä nopeammin mitä korkeammalla ja 2 km korkeudella noin 18 m/s.
Iltapäivällä rannikolla merituulirintama kasasi vahavasti hyönteisiä 1,5 km korkeuden tuntumaan asti. Rannikolla merituuli merkitsi 0,7-1 km korkeudella asti virtausta lounaasta 7-10 m/s. Illalla lounaisvirtaus entisestään voimistui kilometrin alapuolella ja hyvin paljon hyönteisiä oli maa-alueen yllä liikkeellä edelleen puolen kilometrin alapuolella sekä harvemmassa ylempänä aluksi 2 km korkeudella saakka ja illan edetessä matalammalla. Iltayöllä pinnan läheltä lähti ilmaan hyvin paljon hyönteisiä, ainakin rannikolla pohjoiskoilliseen/koilliseen 5-10 m/s vievään virtaukseen.
XX*

27.6.2009
Keskiyöllä hyönteisiä tuli runsaasti maa-alueen yllä 1,5 km korkeudella saakka ja merellä sekä ylempänä 2 km korkeudella asti harvemmassa. Virtaus oli itäkoillisesta/idästä 7-12 m/s. Etenkin meren puolella näkyi lisäksi melko paljon lintuja lentelemässä 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä sadealueen edellä hyönteisten määrä lisääntyi meren puolella ja vaeltajia tuli tällöin itäkaakosta/kaakosta parhaimmillaan noin 15 m/s 400-500 m korkeudella. Maa-alueen yllä hyönteisiä näkyi runsaimmin noin kilometrin ja merellä tulijoita noin puolen kilometrin korkeudella olleessa selvärajaisessa kerroksessa. Välittömästi sateen edellä hyönteisten määrä tippui.
Aamulla hajanaisen sadealueen kulkiessa yli hyönteisiä näkyi yhä kulkemassa melko runsaasti selkeän sään kohdissa 1,5 km alapuolella virtauksen kääntyessä itäkoillisesta/idästä tuovaksi. Päivällä sadealueen jälkipuolella maa-alueen yllä rullapyörteiden luomiin tuulensuuntaisiin nauhoihin ilmaantui myös runsaasti lintuja ja jopa aika erilliseen kerrokseen 1,5 km korkeuden vaiheille. Illan tihkuisemman kelin jälkeen iltayöllä hyvin runsaasti hyönteisiä pölähti liikkeelle puolne kilometrin alapuolelle tullen alhaalla pohjoiskoillisesta ja yläosassa itäkoillisesta 5-8 m/s.
XX**

26.6.2009
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä oli maa-alueen yllä 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa länsilounaaseen 7-12 m/s. Rullapyörteiden kasaamina tuulensuuntaisissa jonoissa hyönteisiä oli runsaasti iltapäivälläkin vaikka kokonaisuudessaan hyönteisiä näkyi niukemammassa kuin aamupäivällä. Osittain rannikolla hyönteiset vähenivät merituulen merkittyä virtausta itäkaakosta/idästä. Sisämaassa hyönteisiä olikin runsaasti päivällä 2 km korkeudella asti. Erityinen hyvin harvassa kulkeineiden isojen hyönteisten kerros oli lisäksi 2,5-3,5 km korkeudella keskipäivällä ja tuli hiljalleen alemmaksi illan lähetessä.
Auringonlaskun vaiheilla meteorologinen aalto rajakerroksessa aiheutti muutoksia hyönteisten lennossa matkatessaan pohjoiseen. Varsinkin tässä yhteydessä merellä hyönteisiä tuli selvästi myös kauempaa itäkaakosta. Maa-alueella hyönteisiä oli edelleen runsaasti ilmassa 1,5 km korkeudella saakka iltayöllä, mutta merellä kulki lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä melko harvassa virtauksen ollessa idästä/itäkaakosta 7-12 m/s.
XX**

25.6.2009
Runsaasti hyönteisiä oli keskiyön aikaan liikkeellä 200-500 m korkeudella tulossa koillisesta tuulimaksimin vaiheilla parhaimmillaan 12 m/s. Harvemmassa hyönteisiä matkasi 1,3 km korkeudella saakka lounaaseen päin 7-10 m/s. Melko paljon lintuja näkyi 1-2 km korkeudella lentelemässä. Aamuyöllä hyönteiset hieman niukkenivat ja virtaus alhaalla kääntyi idästä tuovaksi. Aamuvarhaisella lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa etenkin puolen kilometrin alapuolella idästä/itäkoillisesta 5-8 m/s ja 1-1,3 km korkeudella itäkoillisesta 10-12 m/s.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi ilmaan runsaasti 2 km korkeudelle asti ja hyvin harvassa isoja hyönteisiä näkyi 2,5 km korkeudella saakka ylempänä. Virtaus oli alhaalla itäkoillisesta 7-10 m/s ja ylempänä koillisesta parhaimmillaan 15 m/s luokkaa 1-1,5 km korkeudella. Rullapyörteet ja merituulirintama keskittivät hyönteisiä ja lintujakin 1,5 km korkeudella saakka päivän kuluessa. Rannikolla merituuli puhalsi kaakosta/itäkaakosta lähes kilometrin paksuisessa alakerroksessa. Hyönteiset vähenivät iltapäivällä rannikon läheisyydessä, mutta kauempana sisämaassa merituulialueen ulkopuolella niitä sen sijaan näkyi lentäneen edelleen runsaasti.
Illalla hyönteiset vähenivät myös kauempana sisämaassa ja rannikon tuntumassa länsilounaaseen edennyt aika yksittäinen sadekuurosolu häiritsi hyönteisten matkaamista omalta osaltaan.
XX*

24.6.2009
Runsaasti hyönteisiä näkyi keskiyön aikaan kulkemassa 1,5 km kortkeudella saakka länsilounaaseen/lounaaseen, alhaalla 2-5 ja yläosassa 5-8 m/s. Hyönteiset olivat jakautuneet kahteen pääasialliseen kerrokseen toisaalta puolen kilometrin alapuolelle ja toisaalta 1-1,5 km korkeudelle. Isoja hyönteisiä oli hyvin harvassa kulkemassa muusta masssasta erottuen 0,5-1,5 km korkeudella ja lisäksi melko paljon lintujakin oli lentelemässä 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä niin hyönteiset kuin linnutkin hiljalleen vähenivät.
Aamupäivällä runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle. Pian hyvin paljon hyönteisiä kulki toisaalta pinnan lähellä ja toisaalta 0,8-1,5 km korkeudella, alhaalla idästä 1-3 m/s ja ylempänä pohjoiskoillisesta/koillisesta 5-8 m/s. Merituuli muodostui myös nopeasti ja rannikolla virtaus kääntyi etelästä/kaakosta puhaltavaksi puolen kilometrin alapuolella. Tämän johdosta rannikolla hyönteisiä oli alhaalla selvästi vähemmän kuin 0,5-1,5 km korkeudella koillisesta tulevia.
Iltapäivällä virtaus oli alhaalla itäkaakosta/idästä 7-10 m/s rannikolla kilometrin alapuolella ja ylempänä virtaus kääntyi koillisesta tuovaksi. Hyönteisiä oli 2 km korkeudella erillisiin kerroksiin keskittyneinä edelleen runsasti, mutta illan lähestyessä pohjoisen puolelta tulleiden hajanaisten kuuropilvien myötä myös hyönteiset vähenivät. Illalla maa-alueen yllä hyönteisiä oli yhä runsaasti kilometrin alapuolella tulossa idästä ja sekä erillisessä kerroksessa 1-1,5 km korkeudella matkalla lounaaseen 7-10 m/s. Auringonlaskun vaiheilla hyönteisiä oli runsasti liikkeellä kilometrin alapuolella itäkoillisesta 5-8 m/s ja hyvinkin runsaasti jonkin aikaa puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä hyönteiset niukkenivat ja huomattavasti lintuja puolestaan nousi 2 km korkeudelle saakka.
XX*

23.6.2009
Kumpulan tutka tuli käyttöön iltapäivällä.
Sisämaassa hyönteisiä näkyi runsaasti lähes 2 km korkeudella saakka ja myös rannikon lähellä meren yllä. Virtaus oli kilometrin alapuolella rannikolla itäkaakosta/itäkoillisesta ja ylempänä itäkoillisesta/koillisesta 5-10 m/s. Myöhemmin virtaus 1,5 km yläpuolella kääntyi jopa pohjoisesta tuovaksi. Merituulirintama ja kauempana sisämaassa muu järjestynyt pystyliike kasasivat hyönteisiä vahvimmin kilometrin alapuolella ja näillä kohdilla myös lintuja näkyi melko runsaasti kilometrin korkeudella saakka.
Illalla puolen kilometrin alapuolella virtaus oli idästä ja ylempänä kääntyi koillisesta tulleeksi noin kilometrin korkeudella. Hyönteisiä näkyi edelleen runsaasti maa-alueen yllä 1,5 km korkeudella asti ja isojen sekä suurehkojen hyönteisten osuus kaiussa oli suuri. Auringonlaskun tienoilla sen sijaan hyvinkin paljon hyönteisiä ilmestyo puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan länsilounaaseen noin 5 m/s. Ylempää hyönteiset olivat illan myötä vähentyneet, mutta melko tiheässä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki edelleen 1-1,5 km korkeudella lounaaseen/länsilounaaseen 6-9 m/s.
XX*

22.6.2009
Hyönteisiä näkyi iltapäivällä runsaasti 0,5-1,5 km korkeudella saakka sisämaassa ja harvemmassa meren puolella sekä alempana. Yläkerroksessa virtaus oli idästä/itäkoillisesta 5-8 m/s, kun taas alhaalla tuuli puhalsi rannikolla mereltä.
Kumpulan tutka ei muuhun aikaan ollut käytössä.
XX*

19.6.2009-21.6.2009
Kumpulan tutka ei ollut käytössä tänä aikana.

18.6.2009
Huomattavasti lintuja näkyi keskiyöllä ja aamuyöllä lentelemässä 2 km alapuolella. Aamupäivällä varsinkin isoja ja suurehkoja hyönteisiä lähti liikkeelle melko paljon kulkemaan kilometrin alapuolella sekä hyvin harvassa 2 km korkeudella asti. Virtaus oli länsiluoteesta 7-12 m/s. Päivällä merituulirintama eteni nopsaan sisämaahan rannikolta ja virtaus kääntyi kilometrin alapuolella rannikolla lounaasta/länsilounaasta puhaltaneeksi, vahvimmillaan noin 15 m/s puolen kilometrin korkeudella. Lintuja keskittyi runsaasti niin merituulirintamaan kuin rullapyörteiden mukaisiin tuulensuuntaisiin jonoihin sisämaassa.
Iltapäivällä ja illalla hyönteiset hiljalleen vähenivät ja varsinkin sateisten pilvien aiheuttaessa kaikuja illalla.
XX*

17.6.2009
Huomattavasti lintuja näkyi lentelemässä keskiyöllä ja aamuyöllä pääasiassa 1,5 km alapuolella. Joitakin isoja tai suurehkoja hyönteisiä erottui myös parinsadan metrin korkeudella saakka meren puolella keskiyöllä kulkemassa etelämmäksi.
Päivällä lähinnä isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa nousevan välillä jopa 2 km korkeudelle maa-alueen yllä ilmeisen vahvoissa nousevissa virtauksissa. Virtaus vei eteläkaakkoon 10-15 m/s. Heikkoja sadekuurojakin näissä rullapyörteissä näkyi kehittyneen ja puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä lenteli paljon lintuja paikoin keskittyneinä. Illalla lintujen aiheuttamat kaikunauhat olivat merkittävimpiä ilmiöitä sadekuurojen vähennettyä.
Auringonlaskun jälkeen puolen kilometrin alapuolella näkyi melko paljon hyönteisiä menossa edelleen eteläkaakkoon 8-13 m/s. Huomattavasti lintuja ilmestyi iltayöllä 1-2 km korkeudelle lentelemään.
XX*

16.6.2009
Sateinen sää jatkui. Melko paljon lintuja näkyi aamupäivällä lentelemässä sisämaassa matalalla heikkojen sadealueiden välissä. Joitakin isoja tai suurehkoja hyönteisiä erottui päivällä lähinnä rannikolta meren puolella lentelemässä puolen kilometrin alapuolella. Toisaalta lintuja keskittyi paikoin hyvin runsaasti järjestyneen pystyliikkeen alueille, joilla siten myös hyönteisiä lienee ollut saalistettavana merkittävästi.
Iltayöllä huomattavasti hyönteisiä näkyi nousevan puolen kilometrin alapuolelle Suomenlahden rannikolla eteläkaakkoon vieneeseen virtaukseen ja myös jonkin verran lintuja ilmestyi lentelemään 0,5-1,5 km korkeudelle.
XX*

15.6.2009
Olennaisesti vain sateet aiheuttivat kaikuja tämän vuorokauden aikana.

14.6.2009
Keskiyöhön tultaessa hyönteisiä matkasi alkuyötä niukemmassa kilometrin alapuolella idästä/kaakosta 10-13 m/s, mutta edelleen melko runsaasti hyönteisiä oli keskittynyt 300 m korkeuden tienoille. Harvassa tai hyvin harvassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli lisäksi 2 km korkeudella asti ja melko paljon lintuja näkyi sateettomilla alueilla lentelemässä 1-3 km korkeudella. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät edelleen, mutta virtaus toi niitä tässä vaiheessa lähes etelästä Suomenlahden yli.
Aamulla ja aamupäivällä tihkusadealue oli kaikuja aiheuttamassa, mutta sään seljettyä melko paljon hyönteisiä lähti iltapäivällä liikkeelle pääasiassa kilometrin alapuolella luoteeseen/pohjoisluoteeseen alhaalla noin 10 m/s ja yläreunalla 18 m/s. Hyönteisiä alkoi tulla myös Suomenlahden yli eteläkaakosta pääosin puolen kilometrin alapuolella 12-17 m/s. Illalla sadekuurojakin oli alueella ja hyönteiset vähenivät. Iltayöllä puolen kilometrin alapuolella kulki jälleen melko paljon hyönteisiä pohjoisluoteeseen ja lounaasta tulleen sadealueen edellä myös huomattavasti lintuja ehti lentelemään 0,5-1,5 km korkeudelle.
XX**

13.6.2009
Runsaasti hyönteisiä tuli keskiyöllä pääosin 700 m alapuolella alhaalla koillisesta ja yläosassa idästä 5-7 m/s. Melko paljon lintuja näkyi samalla lentelemässä 1-2,5 km korkeudella ja paikoin pilvien ympärillä sangen taajaankin keskittyen. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja myös niiden ylin korkeus madaltui alle puolen kilometrin, samalla kun virtaus heikkeni.
Päivällä maa-alueelta lähti ilmaan melko runsaasti hyönteisiä ja tutkalla näkyi lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä melko tiheässä muutamassa kerroksessa 1,5 km korkeudella asti. Virtaus oli 700 m alapuolella koillisesta 5-8 m/s ja 1-1,5 km korkeudella idästä/itäkaakosta 10-15 m/s, päivän edetessä voimistuen etenkin noin kilometrin korkeudella. Iltapäivällä ja illalla ennen kaakosta tullutta sadealuetta vahvin hyönteisten kerros mudostui 1-1,5 km korkeudelle ja virtaus voimistui tässä kerroksessa parhaimmillaan noin 20 m/s luokkaan.
Sadealueen jälkeen iltayöllä hyönteisiä tuli edelleen melko runsaasti itäkoillisesta/idästä kilometrin alapuolella, nopeimmin 600-900 m korkeudella noin 22 m/s. Isoja hyönteisiä oli 1-1,5 km korkeudella lisäksi hyvin harvassa matkalla itäkaakosta noin 20 m/s.
XX**

12.6.2009
Keskiyöllä runsaasti lintuja näkyi Suomenlahden puolella 1-2 km korkeudella lentelemässä ja maa-alueen yllä lintuja oli 2,5 km korkeudella saakka mutta huomattavasti harvemmassa. Melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin korkeuden vaiheilla keskiyöllä ja aamuyöllä virtauksen ollessa itäkaakosta 5-7 m/s. Aamuvarhaisella melko paljon hyönteisiä tuli myös eteläkaakosta 0,5-1 km korkeudella ja tässä kerroksessa näkyi aamulla myös paljon lintuja lentelemässä.
Aamupäivällä maa-alueelta nousi runsaasti hyönteisiä ilmaan 1,5 km korkeudelle saakka, joskin pilvet välillä hillitsivät hyönteisten lentoa. Hyvin harvassa isoja hyönteisiä näkyi ajoittain hieman 2 km yläpuolellakin. Virtaus oli idästä/itäkaakosta 10-15 m/s ja sisämaassa myös runsaasti lintuja keskittyi rullapyörteiden kohdille tuulensuuntaisiksi nauhoiksi. Päivän edetessä virtaus kääntyi itäkoillisesta tulevaksi ja hyönteisiä näkyi niukemmin. Auringonlaskun lähellä runsaasti hyönteisiä näkyi kilometrin alapuolella tulossa koillisesta/itäkoillisesta, nopeimmin noin 7 m/s 400-600 m korkeudella. Iltayöllä huomattavasti lintuja ilmaantui 1-2 km korkeudelle.
XX**

11.6.2009
Keskiyön aikaan puolen kilometrin alapuolella tuli melko runsaasti hyönteisiä etelälounaasta 5-8 m/s ja samalla melko paljon lintuja kulki 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä runsaasti hyönteisiä tuli varsinkin puolen kilometrin alapuolella etelästä, erityisesti kun virtaus samalla kääntyi enemmän lounaasta tulleeksi. Aamuvarhaisella näkyi paikoin runsaasti lintuja niin merellä kuin sisämaassakin hyönteisten jo pääosin kadottua ilmasta.
Iltapäivällä hyönteisten määrä kasvoi vauhdilla pohjoiseen päin vieneessä virtauksessa maa-alueen yllä, mutta samalla etenkin isoja hyönteisiä alkoi tulla lounaasta toisaalta melko tiheässä puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta harvemmassa kilometrin korkeuden vaiheilla sekä hyvin harvassa myös ylempänä 1-2 km korkeudella. Virtaus lounaasta oli alhaalla 5 m/s, mutta kilometrin korkeudella 15 m/s luokkaa. Illan lähestyessä runsaasti hyönteisiä tuli 0,5-1 km korkeudella lounaasta noin 10 m/s Suomenlahden yllä.
Illalla virtaus kääntyi länsilounaasta tuovaksi hyönteiset vähenivät. Maa-alueelta pölähti melko runsaasti hyönteisiä ilmaan auringonlaskun tienoilla kilometrin alapuolelle, kun virtaus vei alhaalla itään 3-5 m/s ja ylhäällä koilliseen noin 10 m/s. Myös lintuja alkoi ilmaantua 1-2 km korkeudelle.
XX**

10.6.2009
Iltapäivällä tutka otettiin taas käyttöön ja melko paljon hyönteisiä oli tällöin kulkemassa sisämaassa pääosin kilometrin alapuolella alhaalla länteen noin 5 m/s ja yläreunalla luoteeseen noin 10 m/s. Illalla hyönteiset häipyivät vähitellen, kunnes auringonlaskun tienoilla ilmaan nousi runsaasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan pohjoisluoteeseen/pohjoiseen 5-8 m/s. Myös lintuja alkoi näkyä melko paljon alkuyöstä 2 km korkeudella saakka.
XX*

9.6.2009
Hyönteiset olivat vähentyneet aika vähiin keskiyöhön tultaessa alkuyöstä, mutta lintuja näkyi melko runsaasti 0,5-1,5 km korkeudella tulossa eteläkaakosta 15-20 m/s. Aamuyöllä lintuja oli vähemmän, mutta sen sijaan melko runsaasti hyönteisiä tuli puolen kilometrin alapuolella itäkaakosta/kaakosta 7-12 m/s, lähinnä suurehkoja hyönteisiä näkyi matkaamassa.
Aamulla sateita alkoi kulkea alueella ja tutka otettiin joksikin aikaa pois käytöstä.
XX**

8.6.2009
Melko paljon lintuja matkasi keskiyöllä pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella pohjoisluoteeseen 12-15 m/s. Aamuyöllä lintujen muutto heikkeni vähitellen.
Keskipäivän lähestyessä melko runsaasti hyönteisiä kertyi kilometrin alapuolelle rullapyörteiden nostamina tuulensuuntaisiin jonoihin maa-alueen ylle. Virtaus oli koillisesta 5-10 m/s. Merituulirintama muodostui päivällä ja eteni sisämaahan ja siihen kertyi hyönteisten ohella myös runsaasti lintuja. Merituulessa virtaus oli etelästä 500-1000 m korkeudelle ulottuneessa kerroksessa parhaimmillaan 5 m/s luokkaa ja hyönteiset olivat tällä alueella aika vähissä nopeasti.
Auringonlaskun vaiheilla paljon hyönteisiä pölähti ilmaan puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan rannikolla länsiluoteeseen 3-8 m/s. Iltayöllä myös huomattavasti lintuja alkoi näkyä liikkeellä 2 km korkeudella asti.
XX*

7.6.2009
Melko paljon lintuja näkyi keskiyöllä liikkeellä 0,5-1,5 km korkeudella ja toisaalta merellä alhaalla tulossa pohjoiseen 7-10 m/s. Aamuyöllä lintuja tuli runsaasti etelästä 1,5 km alapuolella ja aamun lähetessä lintuja kulki harvenevasti pohjoiseen 2 km korkeudella saakka. Aamulla linnut olivat pääosin häipyneet.
Päivällä pääasiassa lintujen keskittyminen toi vahvasti näkyviin järjestyneet pystylikkeet ja merituulirintaman virtauksen ollessa merituulen edellä koillisesta ja merituulen myötä pinnan lähellä idästä/itäkaakosta 3-6 m/s. Hyönteisiäkin näkyi näihin kohtiin kertyneen melko paljon hiemn yli puolen kilometrin korkeudelle asti ja hyvin harvassa isoja hyönteisiä näkyi lentelemässä yli kilometrin korkeudellakin.
Auringonlaskun vaiheilla melko paljon hyönteisiä lähti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella lounaaseen 5-8 m/s. Iltayöllä myös lintuja alkoi lähteä liikkeelle.
XX*

6.6.2009
Maa-alueen yllä näkyi päivällä huomattavasti lintuja lentelemässä alhaalla, mutta muuten lähinnä hajanaisia sateita oli kaikuja aiheuttamassa.

5.6.2009
Sade jatkui eikä juuri muita kaikuja ollut näkyvissä sen heikompina hetkinäkään, alhaalla sentään joitakin lintuja erottui välillä lentelemässä.

4.6.2009
Olennaisesti vain sadetta oli tutkalla havaittavissa.

3.6.2009
Keskiyön aikaan sadealue oli alueella lähinnä kaikuja aiheuttamassa. Joitakin lintuja näkyi sateiden välissä edelleen lentelemässä. Sadealueet olivat pääasiassa kaikujen takana myös jatkossa, vaikka päivällä myös isoja tai suurehkoja hyönteisiäkin näkyi lintujen ohella selkeässä säässä kilometrin alapuolella jonkin aikaa virtauksen ollessa pohjoisen puolelta.
XX*

2.6.2009
Runsaasti hyönteisiä kulki keskiyön aikaan etenkin keskittyneinä 400-800 m korkeudelle ja harvemmassa 1,3 km korkeudella saakka. Virtaus vei lounaaseen ja parhaimmillaan noin 15 m/s 500 m korkeudella. Melko paljon lintuja oli samaan aikaan 1-2,5 km korkeudella aika vaihtelevasti kulkien. Aamuyöllä niin hyönteiset kuin linnutkin hiljalleen niukkenivat. Kuitenkin hyönteisiä virtasi aamuun saakka melko runsaasti puolen kilometrin korkeuden vaiheilla koillisesta.
Aamupäivällä melko paljon hyönteisiä nousi ilmaan ja erityisesti näitä oli rullapyörteiden keskittäminä kilometrin korkeudella saakka tuulensuuntaisissa jonoissa, joihin keskittyi myös paljon lintuja. Meren puolella hyönteisiä kulki myös melko paljon rannikolta länsilounaaseen/lounaaseen, puolen kilometrin yläpuolella lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä harvassa. Päivän edetessä virtaus muuttui koillisesta ja jopa pohjoisesta tulleeksi ja rannikolta merelle päin hyönteisiä näkyi runsaammin matkalla kuin sisämaassa.
Iltayöllä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä 800 m alapuolella virtauksen viedessä alhaalla etelälounaaseen ja ylempänä lounaaseen, parhaimmillaan 10 m/s 300-500 m korkeudella. Sadealueen edellä hyönteiset jo vähenivät, kun samalla huomattavasti lintuja nousi lentelemään 0,5-1,5 km korkeudelle.
XX*

1.6.2009
Runsaasti hyönteisiä matkasi keskiyön aikaan 1,2 km korkeudella saakka, alhaalla kaakkoon ja ylhäällä itäkoilliseen. Vauhdikkainta meno oli 200-400 m korkeudella kaakkoon 10 m/s luokkaa. Samaan aikaan lintuja näkyi melko paljon 3 km korkeudella saakka, mutta aika vaihtelevasti lentelemässä. Sekä linnut että hyönteiset vähenivät aamuyöllä sangen nopeasti.
Aamupäivällä hyönteisiä nousi ilmaan runsaasti, varsinkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi 1,5 km korkeudella saakka aika taajassa. Virtaus oli itään/itäkaakkoon 7-10 m/s. Päivän kuluessa sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä ja lintuja vahvasti tuulensuuntaisiksi nauhoiksi ja rannikolla merituulirintama alkoi edetä sisämaahan voimakkaimmin hyönteisiä kasanneena nauhana. Merituulessa virtaus lounaasta oli iltapäivällä 7-10 m/s 0,5-1 km korkeudelle ulottuneessa kerroksessa.
Illalla merituulirintama pakeni merelle, kun virtaus pohjoisesta vahvistui ja kuljetti melko paljon hyönteisiä etelään pääasiassa kilometrin alapuolella 7-10 m/s. Auringonlaskun jälkeen runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle 1,2 km korkeudella saakka ja vahvimmin 400-800 m korkeudella olleessa kerroksessa. Virtaus oli tällöin pohjoiskoillisesta ja nopeimmillaan 400 m korkeudella 12 m/s luokkaa. Huomattavasti lintuja ilmaantui alkuyöllä lentelemään merellä 1-2 km ja sisämaassa 1,5-2,5 km korkeudelle.
XX*

31.5.2009
Keskiyöllä melko paljon hyönteisiä kulki 1,5 km alapuolella alhaalla pohjoisesta ja ylempänä koillisesta, parhaimmillaan 300 m korkeudella pohjoisesta noin 12 m/s. Samalla lintuja näkyi melko runsaasti 3 km korkeudella saakka sangen hitaasti keskimäärin lounaaseen päin liikkuen. Aamuyöllä hyönteisiä tuli jonkin aikaa runsaasti virtauksen kääntyessä koillisesta/itäkoillisesta tuovaksi ja nopeimmin 200-300 m korkeudella. Aamulla virtaus edelleen kääntyi idästä puhaltaneeksi ja maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti 1,5 km korkeudella asti, lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä muutamaan aika erilliseen kerrokseen keskittyneinä. Lisäksi isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi kulkemassa 1,5-2 km korkeudella saakka harvemmassa.
Keskipäivällä 1,5-2 km korkeudelle hyönteisiä kertyi runsaasti virtauksen tuodessa itäkoillisesta 6-9 m/s. Päivän kuluessa hyönteiset rannikolla puolestaan vähenivät alempana merituulen alkaessa puhaltaa aluksi heikosti kaakosta ja myöhemmin lounaasta puolen kilometrin alapuolella. Illalla hyönteiset niukkenivat kaikissa kerroksissa, kunnes auringonlaskun tienoilla ilmaan lähti taas runsaasti hyönteisiä pääasiassa puolen kilometrin alapuolelle pohjoiskoilliseen/koilliseen 5-8 m/s. Iltayöllä myös huomattavasti lintuja alkoi näkyä 1-2 km korkeudella ja meren puolella erityisesti etelään päin 10-13 m/s kulkemassa.
XX*

30.5.2009
Keskiyöllä lintuja tuli melko runsaasti etelästä 0,5-1,5 km korkeudella 12-13 m/s ja pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulki melko paljon hyönteisiä etelään 5-8 m/s. Aamuyöllä niin linnut kuin hyönteisetkin niukkenivat ja toisaalta etelästä lintuja tuli huomattavasti myös 1,5-3 km korkeudella.
Aamupäivällä runsasti hyönteisiä nousi ilmaan kilometrin alapuolella kulkemaan etelään/eteläkaakkoon 5-10 m/s. Lisäksi isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi päivän edetessä pariin kerrokseen melko tiheässäkin 1-2 km korkeudella tulossa pohjoiskoillisesta/koillisesta 8-13 m/s. Iltapäivällä merituuli alkoi puhaltaa rannikolla lounaasta 5-8 m/s 300-500 m korkeudelle ulottuneessa kerroksessa ja hyönteisiä keskittyi hyvin paljon etenkin merituulirintaman kohdalle puolen kilometrin alapuolelle. Myös ylemmäki 1,5-1,8 km korkeudelle näkyi keskittyvän melko tiheään isoja tai suurehkoja hyönteisiä koillisesta puhaltaneessa tuulessa.
Illalla hyönteiset hiljalleen vähenivät ja pohjoisesta 4-7 m/s puhaltanut virtaus kuljetti etenkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä tiuhassa 700 m alapuolella, samalla kun näitä oli harvemmassa 1,5 km korkeudella saakka tulossa pohjoiskoillisesta/koillisesta. Auringonlaskun aikaan lähinnä pienempiä hyönteisiä pölähti kilometrin alapuolelle runsaasti kulkemaan etelään/lounaaseen. Iltayöllä myös huomattavasti lintuja ilmestyi 2,5 km korkeudelle asti lentelemään, meren puolella etelään päin suunnaten noin 13 m/s 1-2 km korkeudella.
XX*

29.5.2009
Melko paljon lintuja näkyi keskiyöllä sadenauhojen välissä kulkemassa 2 km alapuolella keskimäärin pohjoiseen päin 10-13 m/s. Aamun lähetessä linnut vähenivät kuten sateetkin ja meren puolella lintuja tuli vielä runsaammin pääasiassa 1-2 km korkeudella.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi nousta ilmaan itäisessä 3-6 m/s virtauksessa kilometrin alapuolella näitä kulki pian runsaasti keskittyneinä rullapyörteiden mukaisiin jonoihin. Päivällä merituulirintama keskitti edelleen hyönteisiä rannikon myötäiseksi nauhaksi, jossa hyönteisiä oli runsaasti 1,5 km korkeudelle saakka. Merituulialueella virtaus puhalsi etelästä 2-5 m/s 500-800 m korkeudelle ulottuneessa kerroksessa. Myös lintuja keskittyi runsaasti merituulirintaman alueelle kilometrin alapuolelle.
Iltapäivällä merituuli kääntyi puhaltamaan lounaasta ja merituulirintama oli noin 20 km päässä sisämaassa. Ylempänä virtaus oli pohjoisesta 5-8 m/s ja sen mukana etenkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi ilmassa melko tiheässä 0,5-1,5 km korkeudella, harventuen meren yllä vähitellen. Illalla hyönteiset vähenivät ja merituulialue supistui lähemmäksi rannikkoa. Auringonlaskun aikaan runsaasti lähinnä pienehköjä hyönteisiä lähti liikkeelle kilometrin alapuolella samalla kun luoteesta työntyi virtauksen muutos, jossa tuuli kääntyi puhaltamaan pohjoisluoteesta.
Iltayöllä lintuja lähti liikkeelle ja maa-alueen yllä näitä kertyi lopulta melko runsaasti 2 km alapuolelle.
XX*

28.5.2009
Keskiyötä ennen meren puolella lähinnä isoja hyönteisiä oli liikkeellä melko tiheässä 500-1000 m korkeudella ja maan puolella samassa kerroksessa paljon harvemmassa, kun virtaus vei itään noin 20 m/s. Meren puolella rannikolla kulki pulen kilometrin alapuolella myös pääasiassa pienempiä hyönteisiä huomattavasti aamuyöhön saakka, kun taas ylempää isot hyönteiset harvenivat keskiyön jälkeen nopeasti. Yöllä oli myös huomattavasti lintuja liikkeellä ja aamuyöllä melko paljon lintuja tuli lounaasta 2 km alapuolella 20-23 m/s.
Päivällä isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa mutta tasaisesti 1-2,5 km korkeudella itäkoilliseen 15-20 m/s ja myös kilometrin alapuolella näkyi lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä harvassa liikkeellä itäkoilliseen/koilliseen. Suomenlahdella Kaakkois-Suomeen päin tuli myös isoja hyönteisiä päivällä jonkin aikaa, todennäköisesti Viron länsirannikolta lähteneinä 1-3 km korkeudella hyvin harvassa.
Sadealueen jälkeen joitakin hyönteisiä näkyi edelleen liikkeellä ja auringonlaskun tienoilla melko paljon hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella kulkemassa koillisesta 2-5 m/s. Iltayöllä melko paljon lintuja lähti ilmaan 2 km alapuolella pääasiassa pohjoiseen päin 10-15 m/s.
XX**

27.5.2009
Keskiyön edellä melko paljon lintuja näkyi muuttamassa pääasiassa 1.5 km alapuolella menossa pohjoiseen noin 20 m/s. Hyönteisiä oli samalla melko paljon tulossa 300-900 m korkeudella Suomenlahden yli etelälounaasta 10-15 m/s. Keskiyön aikaan sadepilvet häiritisvät hyönteisetn vaellusta, mutta etenkin isoja hyönteisiä alkoi aamuyön puolella tulla tiheässä kilometrin korkeuden vaiheilla länsilounaasta 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Aamun sarastaessa paljon hyönteisiä tuli kilometrin alapuolella etelälounaasta ja aamulla nopeus oli parhaimmillaan 20-23 m/s 400-500 m korkeudella.
Aamupäivällä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä 700 m alapuolella etelälounaasta 12-15 m/s ja 1-1,5 km korkeudella lounaasta 18-23 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä oli harvassa 2-3 km korkeudella sekä hyvin harvassa 3-4 km korkeudella olleissa kerroksissa. Voimakkaan sadekuuronauhan edellä runsaasti hyönteisiä tuli jopa hyvin runsaasti etelälounaasta/lounaasta 1,5 km alapuolella.
Päivällä sateiden välissä näkyi vielä hyönteisiä liikkeellä huomattavasti, mutta iltapäivällä hyönteiset häipyivät aika huomaamattomiksi. Auringonlaskun aikoihin melko paljon hyönteisiä lähti taas liikkeelle maa-alueella puolen kilometrin alapuolella kulkemaan itäkoilliseen/itään 8-13 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä oli melko harvassa 700-1200 m korkeudella kulkemassa itään 15-20 m/s iltayöllä. Samlla myös huomattavasti lintuja lähti muuttamaan 2 km korkeudella saakka.
XX**

26.5.2009
Ennen keskiyötä lintuja näkyi runsaasti 2 km alapuolella lähdössä pohjoiskoilliseen/pohjoiseen 7-10 m/s. Keskiyöllä lintuja oli tutkan alueella jo niukemmin ja toisaalta myös Suomenlahden yli alkoi tulla lintuja melko paljon etelästä. Lintuja oli aamuyöllä jälleen runsasti muuttamassa 2,5 km korkeudella saakka, alhaalla pohjoiskoilliseen ja ylempänä pohjoiseen 9-12 m/s. Aamun lähetessä linnut vähenivät.
Huomattavasti hyönteisiä oli liikkeellä keskiyöllä ja aamuun saakka kilometrin alapuolella itään/itäkoilliseen 7-12 m/s, nopeimmin 300-500 m korkeudella. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli vähän aikaa niukasti, mutta päivän edistyessä hyönteisten määrä alkoi taas kasvaa itäkoilliseen 7-10 m/s vievässä virtauksessa kilometrin alapuolella. Aamupäivällä myös lintuja näkyi melko runsaasti lentelemässä maa-alueen yllä alhaalla.
Päivällä hyönteisiä oli lopulta runsaasti maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa ylempänä 1,5 km korkeudella asti. Rullapyörteiden kohdilla hyönteisiä keskittyi tuulensuuntaisiksi jonoiksi virtauksen kääntyessä kilometrin alapuolella hiljalleen lounaasta puhaltaneeksi. Viron puolelta hyönteisiä lähti myös runsaasti Suomenlahden yli ja päivän edetessä tuulen muuttuminen lounaisemmaksi alkoi kuljettaa niitä myös entistä enemmän Suomen puolelle.
Illan lähetessä hyönteiset vähenivät ja sisämaassa lintujen osuus kaiusta tuulensuuntaisissa jonoissa vahvistui. Auringonlaskun aikoihin maa-alueelta ponkaisi liikkelle melko paljon hyönteisiä 700 m korkeudelle asti kulkemaan itäkoilliseen/koilliseen 5-10 m/s. Iltayöllä myös lintuja alkoi nousta muuttamaan ja samalla melko paljon hyönteisiä alkoi tulla etelälounaasta 300-700 m korkeudella 10-15 m/s.
XX**

25.5.2009
Runsaasti lintuja näkyi keskiyön tienoilla muuttamassa pääasiassa 1-2 km korkeudella pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 5-12 m/s. Aamun lähestyessä linnut niukkenivat ja nopeammin Suomen maa-alueen yltä kuin mereltä.
Aamulla turbulenssin aiheuttamaa kaikua näkyi ohkaisissa aaltoilleissa kerroksissa kilometrin alapuolella ja isoja tai suurehkoja hyönteisiä nousi hiljalleen ilmaan alempana. Virtaus oli pohjoisluoteesta 6-9 m/s. Päivän edetessä rullapyörteiden mukana hyönteisiä keskittyi tuulensuuntaisiksi jonoiksi 1,5 km korkeudelle saakka jopa runsaasti, samalla kun virtaus kääntyi luoteesta puhaltavaksi. Merituulirintama alkoi vahvasta tuulesta huolimatta muodostua aivan rannikolle ja virtaus kääntyi meren puolella alhaalla lounaasta tulleeksi.
Illalla hyönteiset vähenivät luoteistuulen jatkuessa. Auringonlaskun tienoilla hieman runsaammin hyönteisiä näkyi lähinnä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itään/itäkaakkoon 7-12 m/s. Iltayöllä myös lintuja alkoi lähteä liikkeelle 2 km alapuolella pohjoiskoilliseen.
XX*

24.5.2009
Melko paljon lintuja näkyi keskiyön jälkeen ilmassa pääasiassa 2 km alapuolella ja vaihtelevasti liikkuen. Lähinnä suurehkoja hyönteisiä näkyi samaan aikaan 200-500 m korkeudelle harvassa kulkemassa etelään päin 10-15 m/s. Aamun lähestyessä niin linnut kuin hyönteisetkin niukkenivat ja myös jonkin verran sateita kulki alueen ylitse aamuvarhaisella.
Päivällä lopulta runsaasti hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa tuulensuuntaisissa jonoissa 1,5 km korkeudelle asti nousten kulkemassa kaakkoon 7-12 m/s. Iltapäivällä sangen runsaiden sadekuurojen väleissä. Paikoin näissä jonoissa oli myös runsaasti lintuja keskittyneinä etenkin puolen kilometrin alapuolella. Iltaa kohden hyönteiset pikkuhiljaa vähenivät.
Iltayöllä runsaasti hyönteisiä kertyi puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan kaakkoon/eteläkaakkoon 5-10 m/s. Yön edetessä Suomen rannikolle keskittyi myös lintuja runsaasti vaihtelevasti liikkumaan.
XX*

23.5.2009
Keskiyöllä sadealueiden välissä kulki melko paljon lintuja pääosin 1,5 km alapuolella. Myös hyönteisiä näkyi melko runsaasti liikkeellä 800 m korkeudella asti kulkemassa länteen 10-15 m/s, nopeimmin 300-400 m korkeudella. Aamuyöllä ja aamulla sadealue oleili rannikolla ja sen eteläpuolella näkyi huomattavasti lintuja liikkeellä 1-2 km korkeudella.
Iltapäivällä sateiden vähennyttyä virtaus oli aluksi koillisesta ja kääntyi hiljalleen luoteesta puhaltaneeksi samalla kun myös jonkin verran hyönteisiä ilmaantui puolen kilometrin alapuolelle. Iltayöllä melko runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle 800 m korkeudella asti kulkemaan kaakkoon/eteläkaakkoon 5-15 m/s, nopeimmin 300-600 m korkeudella. Lintujakin ilmaantui yön edetessä 2 km korkeudelle asti rannikolla lopulta runsaastikin mutta sangen vaihtelevasti kulkien.
XX**

22.5.2009
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä pohjoiseen pääosin 2 km alapuolella 15-18 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät ja toisaalta matkasivat pohjoiseen keskimäärin hieman nopeammin. Aamullakin melko paljon lintuja näkyi liikkeellä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.
Päivän aikana rullapyörteiden kohdille keskittyi myös huomattavasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan länsiluoteeseen 7-10 m/s. Iltapäivällä isoja tai suurehkoja hyönteisiä alkoi näkyä harvassa noin kilometrin korkeudella tulossa itäkaakosta noin 10 m/s ja myös Suomenlahdella alkoi tulla melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella itäkaakosta. Sateen edellä ja sadenauhojen välissä tuli jopa runsaasti hyönteisiä 700 m paksuisessa kerroksessa Suomenlahden yllä alhaalla idästä ja ylempänä itäkaakosta jonkin aikaa iltapäivällä.
Iltayöllä heikon sateen keskellä näkyi myös melko paljon lintuja 1,5 km korkeudella saakka.
XX**

21.5.2009
Keskiyöllä runsaasti lintuja näkyi muuttamassa etelästä noin 15 m/s, merellä pääosin kilometrin alapuolella ja mantereella pohjoiseen menijät olivat hieman harvemmassa 2 km korkeudella saakka. Aamuyöllä lintujen määrä väheni, varsinkin hajanaisten sadeanauhojen häiritessä. Sadealueen raoissa näkyi aamulla myös huomattavasti lintuja liikkeellä 3 km korkeudella asti.
Päivällä näkyi vain vähän hyönteisiä kulkemassa koilliseen päin pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Lintuja näkyi paikoin runsaastikin alhaalla maa-alueen yllä lentelemässä.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan 2 km alapuolella pohjoiseen 15-18 m/s.
XX*

20.5.2009
Runsaasti lintuja tuli keskiyöllä etelästä 12-17 m/s pääosin 0,5-1,5 km korkeudella ja jatkoi edelleen mantereella pohjoiseen. Aamua kohden linnut hiljalleen vähenivät.
Keskiyön vaiheilla näkyi myös melko harvassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä kulkemassa itäkaakkoon 7-10 m/s. Aamulla lähinnä turbulenssista aiheutunutta kaikua näkyi ohuina aaltoilevina kerroksina kilometrin alapuolella ja aamupäivällä myös hyönteisiä alkoi hiljalleen erottua ilmassa. Päivän edetessä hyönteisiä keskittyi merituulirintaman kohdalle aina kilometrin korkeudelle saakka harvassa. Merituulen myötä virtaus rannikolla kääntyi puhaltamaan alhaalla lounaasta/länsilounaasta 5-8 m/s.
Auringonlaskun aikaan melko paljon hyönteisiä näkyi lähtevän liikkeelle puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen/itään 5-8 m/s. Runsaasti lintuja puolestaan lähti muuttaamaan iltayöllä pohjoiseen päin 12-15 m/s pääasiassa 2 km alapuolella.
XX*

19.5.2009
Keskiyön lähestyessä runsaasti lintuja muutti lähinnä 0,5-1,5 km korkeudella paksun pilvikerroksen alla sadealueen edellä pohjoiskoilliseen noin 20 m/s. Sadealueen jälkeen huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä aamupäivällä 2-4 km korkeudella sangen vaihtelevasti. Päivällä lintuja näkyi toisaalta melko runsaasti lentelemässä maa-alueella muutaman sadan metrin korkeudella asti.
Auringonlaskun ja paikallisemman sateen jälkeen maa-alueella ilmaan ponkaisi myös melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan itään 7-10 m/s.
Runsaasti lintuja lähti iltayöllä muuttamaan 2 km alapuolella pohjoiseen päin 10-13 m/s.
XX*

18.5.2009
Keskiyöllä ja aamuyöllä runsaasti lintuja muutti pohjoiseen 2 km alapuolella noin 15 m/s. Aamun sarastaessa linnut vähenivät nopeasti, vaikka yömuuton jälkeen aamulla tuli huomattavasti muuttajia Suomenlahden yli pohjoiseen.
Päivällä maa-alueella kulki melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen 3-6 m/s ja harvassa suurehkoja hyönteisiä näkyi ilmassa kilometrin korkeudella asti. Kauempana sisämaassa hyönteisiä oli järjestäyneen pystyliikkeen keskittäminä paikoin runsaammin kilometrin korkeudella asti ja Viron puolella iltapäivällä alkoi erottua merituulirintama yli 100 km päästä.
Sadealueen edellä iltayöllä lähti runsaasti lintuja muuttamaan etenkin 1-2 km korkeudelle koilliseen noin 20 m/s.
XX*

17.5.2009
Keskiyöllä ja aamuyöllä näkyi melko runsaasti lintuja liikkeellä 3 km korkeudella saakka, eri kerroksissa yön aikana vaihtelevin tiheyksin. Liike oli pohjoiseen päin 12-15 m/s ja aamuyöllä meren yli tuli lintuja hieman taajemmassa lähinnä kilometrin alapuolella eteläkaakosta. Aamun sarastaessa linnut vähenivät aika nopeasti etenkin maa-alueen yltä.
Melko runsaasti hyönteisiä lähti aamupäivällä ilmaan puolen kilometrin alapuolella koillisesta 3-6 m/s puhaltaneeseen virtaukseen. Rannikolla merituuli kehittyi kuitenkin pian ja virtaus kääntyi itäkaakosta tulleeksi. Merituulirintaman kohdalla hyönteisiä keskittyi vahvasti ja nousi kilometrin korkeudelle saakka ja sisämaassa rullapyörteiden kohdalle keskittyi hyönteisiä itäkoillisesta tulleen virtauksen suuntaisiin jonoihin. Myös merituulialueella hyönteisiä näkyi iltapäivään saakka melko runsaasti pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.
XX*

16.5.2009
Runsaasti lintuja tuli keskiyöllä Suomenlahden yli pääosin kilometrin alapuolella eteläkaakosta 10-13 m/s ja jatkoi edelleen pohjoisluoteeseen. Aamuyöllä lintuja oli vähän harvemmassa ja toisaalta 1,5 km korkeudelle saakka. Aamun lähetessä linnut häipyivät maa-alueen yltä, mutta mereltä saapui edelleen huomattavasti muuttajia.
Päivällä maa-alueella nousi ilmaan huomattavasti hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan länsilounaaseen 4-7 m/s, mutta rannikolla kehittyi nopeasti merituulirintama, jonka kohdalla hyönteisiä oli melko runsaasti aina kilometrin korkeudelle saakka nousten. Merituulialueella virtaus puolen kilometrin alapuolella kääntyi kaakosta tulleeksi ja sisämaassa puolestaan hyönteisiä keskittyi melko runsaasti myös rullapyörteiden kohdille itäkoillisesta tulleen virtauksen suuntaisiksi jonoiksi. Päivän edetessä merituulirintama eteni sisämaahan ja rannikolla hyönteiset vähenivät.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti liikkelle 3 km korkeudella asti kulkemaan pohjoisluoteeseen/pohjoiseen noin 12 m/s.
XX*

15.5.2009
Sangen vähän lintuja näkyi keskiyön jälkeen liikkeellä, lähinnä maa-alueen yllä aluksi ja aamun sarastaessa meren puolella 0,5-1,5 km korkeudella.
Päivällä pilvien vähennyttyä koillisvirtaukseen nousi myös melko paljon hyönteisiä rullapyörteiden keskittämiin jonoihin ja iltapäivällä rannikolla etenkin merituulirintaman kohdalle 1,3 km korkeudelle asti. Sisämaassa virtaus oli koillisesta 7-12 m/s ja merituulessa tuuli alkoi puhaltaa puolen kilometrin alapuolella itäkaakosta 5-8 m/s.
Illalla hyönteiset hiljalleen niukkenivat ja iltayöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan pääosin 0,5-1,5 km korkeudella luoteseen päin 10-13 m/s.
XX*

14.5.2009
Huomattavasti lintuja oli keskiyöllä liikkeellä 0,5-2 km korkeudella maa-alueen yllä. Aamuyöllä melko paljon lintuja näkyi Suomenlahdella 0,5-2 km korkeudella tulossa kaakosta 7-10 m/s.
Päivällä näkyi vain joitakin isoja tai suurehkoja hyönteisiä liikkeellä parinsadan metrin korkeudella saakka pohjoiskoillisesta puhaltaneessa 10-15 m/s virtauksessa.
Rannikolla Suomenlahden puolella melko paljon lintuja lähti liikkeelle iltayöllä kulkemaan länteen päin noin 10 m/s ja myöhemmin sisämaassa lintuja oli myös huomattavasti liikkeellä 1-2 km korkeudella luoteeseen päin.
XX*

13.5.2009
Keskiyön aikaan linnut olivat maa-alueen yltä rajusti vähentyneet alkuyöhön verrattuna, mutta toisaalta lintuja näkyi melko runsaasti tulossa Suomenlahden yli eteläkaakosta 1-2 km korkeudella noin 10 m/s ja aamuyöllä lintuja jatkoi myös maa-alueen yllä pohjoiseen päin samalla kun Suomenlahdella linnut hieman vähenivät. Aamun sarastaessa uusia lintuja tuli melko runsaasti merellä kaakosta noin 10 m/s 1,5 km alapuolella.
Päivän edetessä maa-alueelta lähti liikkeelle enentyvästi hyönteisiä ja keksipäivällä paikoin oli melko runsaasti hyönteisiä kilometrin korkeudelle saakka nousseina rullapyörteiden keskittäminä ja varsinkin iltapäivällä myös sadekuurojen väleissä. Virtaus oli pohjoiskoillisesta 7-12 m/s. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät, mutta auringonlaskun jälkeen hyönteisiä oli jonkin aikaa melko paljon muutaman sadan metrin korkeudella saakka ja isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa liikkeellä vielä iltayöllä puolen kilometrin alapuolella.
Lintuja lähti muuttamaan 2 km alapuolella iltayöllä melko runsaasti, pääasiassa länteen 5-8 m/s.
XX*

12.5.2009
Keskiyöllä melko paljon lintuja näkyi tulevan etelästä 1,5 km alapuolella 5-8 m/s ja aamuyöllä hieman runsaammin lintuja tuli 1-1,5 km korkeudella etelälounaasta. Maa-alueen yllä linnut häipyivät auringonnousun lähetessä, mutta merellä lintujen tulo etelästä jatkui hiljalleen hiipuen. Aamuvarhaisella melko paljon lintuja näkyi tulossa Viron niemenkärjistä pohjoiseen Suomenlahden yli 5-8 m/s pääosin puolen kilometrin alapuolella kulkien.
Päivällä huomattavasti hyönteisiä lähti maa-alueella ilmaan ja virtaus vei etelään 7-10 m/s, rullapyörteiden nostamana isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki aina kilometrin korkeudella saakka. Iltapäivällä sadekuurojen ohella hyönteisiä oli paikoin keskittyneinä melko paljonkin ja nousi 1,5 km korkeudelle saakka ilmeisen vahvoissa pystyvirtauksissa.
Melko paljon lintuja lähti iltayöllä muuttamaan maa-alueella 2 km alapuolella ja liike oli keskimäärin länsiluoteeseen 7-10 m/s.
XX*

11.5.2009
Hajanaisten sateiden vähennyttyä runsaasti lintuja muutti keskiyön jälkeen pohjoiskoilliseen 20-23 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella. Vauhti kuitenkin hiljeni selvästi noin 15 m/s luokkaan aamuyöllä. Aamun sarastaessa linnut vähenivät pinnan läheltä, mutta toisaalta 1-2 km korkeudella lintuja oli liikkeellä enemmän. Melko paljon lintuja tuli edelleen aamulla Suomenlahden yli toisaalta pinnan lähellä ja toisaalta 0,5-1,5 km korkeudella.
Päivällä ennen sadekuuroja maa-alueen yllä näkyi huomattavasti hyönteisiä etenkin puolen kilometrin alapuolella, mutta pystyliikkeiden nostamina myös korkeammalla virtauksen viedessä itäkaakkoon 2-5 m/s. Ukkoskuuron mentyä Helsingin yli näkyi myös joitakin isoja tai suurehkoja hyönteisiä ilmassa, jopa kilometrin yläpuolelle nousseina.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti maa-alueelta muuttamaan 2 km alapuolella, alhaalla pohjoiskoilliseen ja ylempänä luoteeseen 7-10 m/s. Myös Viron rannikolta näkyi alkavan tulla lintuja pohjoiseen.
XX*

10.5.2009
Melko runsaasti lintuja kulki keskiyöllä pohjoiseen 15-18 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella ja aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät, kunnes aamun lähetessä lintuja taas oli runsaammin. Aamun tullen linnut vähenivät nopeasti.
Päivällä maa-alueen yllä näkyi heikkoja ohuita aaltoilleita kaikukerroksia ilmeisestin turbulenssin myötä, mutta myös jonkin verran lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi liikkeellä tuulensuuntaisten jonojen kohdalla keskittyneinä ja 700-800 m korkeudelle saakka nousten. Virtaus vei koilliseen 7-12 m/s. Illalla huomattavasti hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ennen sadekuuroja.
Sateiden jälkeen runsaasti lintuja lähti iltayöllä maa-alueella pääosin pohjoiseen 15-18 m/s 2 km alapuolella ja heikon sadenauhan liepeillä myös Suomenlahden yli alkoi tulla lintuja etelästä.
XX*

9.5.2009
Keskiyöllä näkyi melko paljon lintuja kulkemassa 2 km alapuolella. Aamuyöllä lintuja näkyi runsaammin 0,5-2 km korkeudella menossa pohjoiseen noin 25 m/s. Jonkin verran lintuja kulki 2-4 km korkeudella.
Huomattavasti hyönteisiä näkyi aamuyöllä puolen kilometrin alapuolella ja aamulla sadealueen edellä melko runsaasti kulkemassa pohjoiseen 17-20 m/s.
Sadealueiden häivyttyä illalla kaikuja näkyi sangen vähän. Iltayöllä lintuja lähti liikkeelle 1,5 km alapuolella koilliseen päin 20-25 m/s.
XX**

8.5.2009
Lintujen muutto hiljeni alkuyöstä keskiyöhön tultaessa ja sadealueen ylikulku vähensi lintuja edelleen aamuyöllä. Keskiyöllä näkyi myös huomattavasti hyönteisiä parinsadan metrin korkeudella asti kulkemassa itäkoilliseen 7-12 m/s ja joitakin isompiakin hyönteisiä erottui massasta. Aamun sarastaessa melko paljon lintuja lähti maa-aluella ilmaan.
Lähinnä turbulenssista aiheutunutta kaikua oli aamulla havaittavissa puolen kilometrin alapuolella ohkaisissa aaltoilleissa kerroksissa, mutta myös hyönteisiä alkoi näkyä ilmassa virtauksen viedessä itään 5-8 m/s. Päivän kuluessa merkittävin turbulenssikerros nousi 1-2 km korkeudelle ja suurehkoja tai isoja hyönteisiä nousi myös harvassa kilometrin korkeudelle saakka, lähinnä rullapyörteiden ja merituulirintaman kohdalla. Rannikolla merituuli puhalsi lounaasta 7-10 m/s puolenpäivän aikaan. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät ainakin rannikolla tutkan lähellä.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti liikkeelle 2 km alapuolella ja rannikon tuntumassa alhaalla merellä lintuja oli runsaastikin pääosin 0,5-1 km korkeudella. Pääosa linnuista näkyi kulkevan itäkoilliseen rannikolla 15-18 m/s.
XX*

7.5.2009
Melko paljon lintuja oli muuttamassa keskiyöllä 2 km alapuolella lounaasta 20-23 m/s ja aamuyöllä hieman vähemmän pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella. Aamun lähetessä linnut vähenivät nopeasti, vaikka aamullakin huomattavasti lintuja näkyi tulossa Suomenlahden yli kilometrin alapuolella etelälounaasta 7-10 m/s.
Päivällä melko paljon hyönteisiä lähti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella ja isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli välillä harvassa kilometrin korkeudella saakka. Virtaus vei itään päin 3-6 m/s, mutta päivän kuluessa rannikolla alkoi puhaltaa merituuli lounaasta 10-13 m/s. Sisämaassa puolestaan järjestynyt pystyliike kasasi hyönteisiä kuten merituulirintamakin. Iltapäivällä hyönteiset vähenivät, tutkan lähellä suureksi osaksi merituulen takia. Auringonlaskun tienoilla hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella jonkin aikaa melko paljon kulkemassa itäkoilliseen 5-8 m/s.
Illan hämärryttyä näkyi Suomenlahdella huomattavasti lintuja kulkemassa itäkoilliseen 10-30 km rannikolta. Iltayöllä melko runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueilta ja Suomenlahden yli nämä tulivat 1,5 km alapuolella matkalla pohjoiskoilliseen 20-23 m/s.
XX*

6.5.2009
Sateiden jälkeen päivällä erottui merkittävästi vain ilmeisesti turbulenssista aiheutuneita kaikuja ohuista aaltoilleista kerroksista kilometrin alapuolella.
Huomattavasti isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi auringonlaskun jälkeen liikkeellä puolen kilometrin alapuolella maa-alueen yllä jonkin aikaa länteen päin 5-8 m/s.
Iltayöllä melko runsaasti lintuja lähti liikkeelle 2 km alapuolella ja meren puolelta runsaastikin lintuja tuli 1-2 km korkeudella etelälounaasta 20-23 m/s.
XX*

5.5.2009
Keskiyöllä ja aamuyöllä näkyi huomattavasti lintuja liikkeellä, mutta alkuyöhön verrattuna määrä oli suorastaan vähäinen. Aamun lähestyessä linnut vähenivät edelleen, mutta aamuvarhaisella paikallisesti lintuja oli runsaammin tulossa Suomenlahden yli koilliseen Viron rannikon suurista niemistä.
Päivällä melko paljon hyönteisiä nousi maa-alueella ilmaan ja kulki pääasiassa vain parinsadan metrin korkeudella saakka koilliseen päin 7-10 m/s. Lisäksi isoja tai suurehkoja hyönteisiä lensi harvassa myös ylempänä kilometrin tuntumassa asti, varmaankin paljolti rullapyörteiden pystyvirtausten nostamina. Päivän kuluessa hyönteiset vähenivät samalla kuin virtaus voimistui. Pääasiassa sateita oli illasta alkaen kaikua aiheuttamassa.
XX*

4.5.2009
Keskiyöllä näkyi melko paljon lintuja 0,5-1,5 km korkeudella menossa koilliseen päin noin 25 m/s ja aamuyöllä 2 km korkeudella saakka lintuja tuli tasaisemmin etelästä/etelälounaasta 18-23 m/s. Aamuvarhaisella sateiset pilvet häiritsivät lintujen muuttoa etelälounaasta, mutta huomattavasti lintuja tuli silti meren yli 2 km alapuolella.
Melko paljon hyönteisiä oli päivällä maa-alueen yllä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ja harvassa isoja tai suurehkoja hyönteisiä tuli jo aamupäivällä myös eteläkaakosta/etelästä 0,5-1,5 km korkeudella. Iltapäivällä ennen sadealuetta hyönteisiä tuli tässä kerroksessa melko runsaastikin etelästä 7-10 m/s lyhyen aikaa.
Sadealueen jälkeen illalla hyönteisiä ei juurikaan näkynyt. Iltayöllä melko paljon lintuja lähti liikkeelle, maa-alueella pääasiassa kilometrin alapuolella ja merellä myös 1-2,5 km korkeudella kulkemaan.
XX**

3.5.2009
Melko paljon lintuja näkyi keskiyöllä liikkeellä 0,5-2 km korkeudella pohjoiseen päin noin 15 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät. Aamulla melkp runsaasti lintuja tuli puolestaan 2,5 km korkeudella sakka etelälounaasta 15-20 m/s.
Päivällä lähinnä rannikon tuntumassa näkyi melko runsaasti isoja tai suurehkoja hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa itäkoilliseen 10-15 m/s. Illalla hyönteiset hiljalleen katosivat, kunnes auringonlaskun aikaan ilmassa oli jonkin aikaa taas melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin korkeudella asti.
Iltayöllä puolestaan liikkeellä oli taas melko runsaasti lintuja 2 km alapuolella koilliseen päin 20-25 m/s.
XX*

2.5.2009
Keskiyöllä lintuja muutti melko runsasti 2,5 km korkeudella saakka ja tiuhimmin 0,5-1,5 km korkeudella pohjoiseen 10-13 m/s. Aamuyöllä Suomenlahden yli muuttajien vauhti koveni ja suunta oli etelälounaasta. Lintuja tuli myös aamuvarhaisella melko runsaasti 2,5 km korkeudella asti etelästä 15-18 m/s.
Päivällä puolen kilometrin alapuolella oli liikkeellä runsaasti hyönteisiä ja merituulirintaman kasaamana aina kilometrin korkeudella saakka. Virtaus vei itään päin ja merituulialuella koilliseen/itäkoilliseen 7-12 m/s. Iltapäivällä merituulen myötä hyönteiset toisaalta vähenivät aika paljon ja illan hämärryttyä hyönteiset hävisivät ilmasta.
Lintuja lähti melko runsaasti liikkeelle iltayöllä maa-alueella ja kulki pääasiassa pohjoiskoilliseen päin 2 km alapuolella.
XX*

1.5.2009
Keskiyön jälkeen näkyi melko paljon lintuja etenkin 0,5-1,5 km korkeudella liikkeellä ja aamuyöllä hieman niukentuen.
Päivällä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä itään/itäkaakkoon 10-13 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, mutta rullapyörteiden ja merituulirintaman nostamana yli kilometrin korkeudella saakka. Toisaalta merituulialueella rannikolla virtaus oli puolen kilometrin alapuolella länsilounaasta 7-12 m/s. Illalla hyönteiset kuitenkin häipyivät nopeasti ilmasta.
Melko paljon lintuja lähti liikkeelle iltayöllä 2,5 km korkeudella saakka ja isoja hyönteisiä näkyi lisäksi harvassa kulkemassa 0,5-1 km korkeudella maa-alueen yllä.
XX*

30.4.2009
Huomattavasti lintuja näkyi keskiyöllä lentelemässä 2 km alapuolella ja aamuyöllä linnut vähenivät. Aamulla melko runsaaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueella.
Päivällä maa-alueen yllä oli puolestaan melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella. Rullapyörteiden ja etenkin merituulirintaman mukana sisämaassa hyönteisiä nousi kilometrin korkeudelle saakka jopa runsaasti virtauksen viedessä länsilounaaseen rintaman pohjoispuolella ja länsiluoteeseen rannikon puolella. Illalla hyönteiset niukkenivat.
Jonkin verran lintuja tuli päivällä myös Suomenlahden yli. Iltayöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan 2 km korkeudella asti ja meren yli lintuja tuli pohjoiseen noin 12 m/s.
XX*

29.4.2009
Melko paljon lintuja näkyi liikkeellä keskiyöllä 2 km alapuolella ja aamuyöllä 1,5 km alapuolella. Liike oli keskimäärin koilliseen 15-18 m/s. Aamuvarhaisella tuli melko runsaasti lintuja Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s 2 km korkeudella saakka, mutta linnut vähenivät aika nopeasti.
Aamupäivällä hyönteisiä lähti puolestaan melko paljon liikkeelle varsinkin rannikolla parinsadan metrin korkeudella asti kaakkoon 5-8 m/s. Päivällä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella, alhaalla melko paljon ja ylempänä harvassa. Vahvemman pystyvirtauksen alueilla joitakin suurehkoja hyönteisiä pääsi myös ilmeisen rajakerroksen yläreunan yläpuolelle 0,5-1 km korkeudellekin. Virtaus vei etelään/eteläkaakkoon 7-10 m/s. Pilvien väistyttyä hyönteisiä oli hieman runsaammin myöhään iltapäivällä ja illan tullessa hyönteiset vähenivät.
Iltayöllä melko paljon lintuja lähti liikkeelle 2 km alapuolella aika tasaisesti jakautuen, mutta aiempia vuorokausia selvästi vähemmän.
XX*

28.4.2009
Keskiyön saavuttua lintujen muutto oli huomattavasti heikompaa kuin alkuyöllä, maa-alueella lähinnä kilometrin alapuolella ja merellä myös 1-2 km korkeudella kulki melko runsaasti lintuja edelleen koilliseen 25 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät. Aamuvarhaisella Suomenlahden yli alkoi tulla melko paljon lintuja sekä puolen kilometrin alapuolella että 1-2,5 km korkeudella etelälounaasta noin 20 m/s. Päivän kuluessa linnut vähenivät hiljalleen.
Isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli päivällä liikkeellä harvassa puolen kilometrin korkeudella sekä 1-2 km korkeudella hyvin harvassa, kun taas puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä näkyi melko paljon. Virtaus vei itäkoilliseen 10-15 m/s. Illalla hyönteiset häipyivät, mutta auringonlaskun tienoilla maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella näkyi jonkin aikaa melko runsaasti hyönteisiä itäkoilliseen menossa.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle 2 km korkeudella saakka keskimäärin koilliseen päin noin 20 m/s.
XX*

27.4.2009
Melko paljon lintuja näkyi keskiyöllä 3 km korkeudella asti muuttamassa, pääosa kilometrin alapuolella koilliseen päin 20-25 m/s. Aamun lähetessä linnut hiljalleen vähenivät, mutta aamulla puolestaan lähti uusia muuttajia ja Suomenlahden yli tuli lintuja melko runsaasti toisaalta kilometrin alapuolella ja toisaalta 1,5-2,5 km korkeudella. Harvassa lintuja näkyi matkaamassa 4 km korkeudella asti.
Päivän kuluessa linnut vähenivät ja etenkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä alkoi nousta ilmaan puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan pohjoiskoilliseen 7-10 m/s. Hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä matkasi myös korkeammalla 1,5 km korkeudella asti. Meren ylläkin hyönteisiä näkyi harvassa tai hyvin harvassa ja myös Suomenlahden yli hyönteisiä näkyi tulleen etelälounaasta. Illalla hyönteiset vähenivät ja virtaus oli itäkoilliseen, mutta auringonlaskun vaiheilla pölähti ilmaan hetkeksi myös lisää hyönteisiä puolen kilometrin alapuolelle.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan pääasiassa 1-1,5 km korkeudella itäkoilliseen noin 25 m/s. Merellä lintuja kulki lähinnä kahdessa kerroksessa, puolen kilometrin alapuolella ja 1-2 km korkeudella.
XX**

26.4.2009
Lintujen muutto heikkeni keskiyöhön tultaessa mutta paljon lintuja näkyi edelleen pääasiassa kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen noin 25 m/s. Harvassa lintuja näkyi 4 km korkeudella asti. Suomenlahden yllä aamuyöllä aika erillinen kerros lintuja kulki 1-1,5 km korkeudella, kun runsaimmin lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella. Aamun lähetessä linnut hiljalleen vähenivät. Aamulla melko runsaasti lintuja muutti Suomenlahden yli 0,5-2,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen 17-20 m/s.
Päivällä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi melko paljon maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella ja harvasa tai hyvin harvassa ylempänä 1,5 km korkeudella asti virtauksen viedessä itäkoilliseen 15-20 m/s.
Runsaasti lintuja lähti iltayöllä jälleen liikkeelle itäkoilliseen maa-alueen yllä ja nopeus oli 25-28 m/s. Merellä lintuja kulki pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, mutta maa-alueen yllä tasaisemmin 2 km korkeudella asti.
XX*

25.4.2009
Alkuyöstä lintujen muutto hiipui keskiyöhön tultaessa, mutta lintuja näkyi edelleen runsaasti pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen 15-18 m/s. Aamuyöllä linnut edelleen vähenivät hiljalleen. Runsaasti lintuja tuli puolestaan aamulla Suomenlahden yli toisaalta kilometrin alapuolella ja aika erillään 1-2,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen noin 15 m/s.
Isoja tai suurehkoja hyönteisiä nousi päivän mittaan ilmaan ja kulki 0,5-1,5 km korkeudella melko harvassa tai harvassa itään 7-10 m/s, kun taas puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä näkyi runsaammin. Päivällä merituuli käänsi virtauksen pinnan lähellä puhaltamaan koilliseen 7-10 m/s ja merituulirintamaan hyönteisiä kasautui paljon kilometrin korkeudelle asti. Samalla maa-alueen yllä joitakin suurehkoja hyönteisiä nousi 2 km korkeudelle saakka.
Illalla hyönteiset häipyivät ja iltayöllä hyvin paljon lintuja lähti maa-alueelta muuttamaan itäkoilliseen/koilliseen nopeuden ollessa 20-23 m/s. Suomenlahdella hyvin runsaasti lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella mutta ylempänäkin lintuja muutti runsaasti 3,5 km korkeudella saakka.
XX*

24.4.2009
Keskiyöhön tultaessa lintujen muutto oli hieman heikentynyt alkuyöstä. Melko runsaasti lintuja oli kuitenkin liikkeellä aamuyölläkin pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 7-10 m/s 1,5 km korkeudella saakka. Aamulla melko paljon lintuja tuli Suomenlahden yli etelästä kilometrin alapuolella ja nopeus oli 12-15 m/s. Päivän kuluessa linnut hiljalleen vähenivät ja maa-alueelta alkoi nousta myös huomattavasti hyönteisiä rullapyörteiden mukana kilometrin alapuolelle kulkemaan koilliseen 3-6 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä erottui joukosta ja erillisinäkin lentelijöinä.
Iltapäivällä hyönteisiä oli sisämaassa melko paljonkin liikkeellä ja myös merituulirintaman tapainen vyökyke alkoi muodostua yli 20 km päässä rannikosta. Rullapyörrejonojen lailla tämä keräsi hyönteisiä lähes kilometrin korkeudelle nousevaan ilmavirtaukseensa. Merituulialueella virtaus vei koilliseen 7-10 m/s puolen kilometrin alapuolella.
Hyvin paljon lintuja lähti iltayöllä muuttamaan koilliseen noin 15 m/s 2 km alapuolella, merellä pääosa kilometrin alapuolella ja harvemmassa lintuja kulki 3 km korkeudella asti.
XX*

23.4.2009
Runsaasti lintuja tuli keskiyöllä Suomenlahden yli pääasiassa puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen 10-13 m/s. Maa-alueen yllä lintuja kulki harvemmassa, mutta tasaisemmin 2 km korkeudella asti. Aamua kohden linnut hiljalleen vähenivät, mutta merellä yömuutto jatkui lähes aamumuuton alkuun saakka aika vilkkaana. Aamulla Suomenlahden yli tuli melko runsaasti lintuja etelästä noin 13 m/s 1,5 km alapuolella. Sisämaassa lintuja oli niukemmin ja olennaisesti vain puolen kilometrin alapuolella.
Päivän kuluessa linnut hiljalleen vähenivät. Iltapäivällä sisämaassa rullapyörteiden mukana näkyi myös nousevan huomattavasti hyönteisiä kilometrin korkeuden tuntumaan asti virtauksen viedessä kaakkoon 5-8 m/s.
Iltayöllä paljon lintuja lähti muuttamaan. Maa-alueen yllä linnut kulkivat 1,5 km alapuolella koilliseen 5-8 m/s ja Suomenlahden yli lintuja alkoi tulla pohjoiseen päin noin 5 m/s.
*

22.4.2009
Keskiyöllä melko runsaasti lintuja oli muuttamassa pohjoiskoilliseen 12-15 m/s. Pääosa linnuista kulki kilometrin alapuolella ja merellä lähes kaikki, maa-alueen yllä lintuja oli merkittävästi 2 km korkeudella asti. Aamuvarhaisella runsaasti lintuja lähti liikkeelle ja Suomenlahden ylittäjiä tuli sitten pohjoiseen pääasiassa 1-3 km korkeudella 13-18 m/s, nopeimmin noin kilometrin korkeudella. Lisäksi meren yli melko paljon lintuja tuli pinnan lähellä pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Maa-alueella lintuja kuitenkin kulki runsaammin pohjoiseen/pohjois-koilliseen ja enimmäkseen puolen kilometrin alapuolella. Päivän edetessä linnut hiljalleen vähenivät.
Auringonlaskun jälkeen lintuja lähti melko paljon liikkeelle pääasiassa kilometrin alapuolella koilliseen 12-15 m/s. Myös Suomenlahden yli lintuja alkoi tulla jopa runsaasti pääosin puolen kilometrin alapuolella iltayöllä pohjoiskoilliseen. Harvemmassa lintuja oli liikkeellä niin maalla kuin merelläkin 1-2 km korkeudella.

21.4.2009
Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueella pohjoisene päin pääasiassa kilometrin alapuolella. Myöhemmin aamulla melko paljon lintuja nousi ilmaan ja Suomenlahdella lintuja alkoi tulla pohjoiseen noin 12 m/s. Varsinkin Naissaaren kohdilta merelle muodostui linnuista nauhamainen kaikualue. Päivän kuluessa linnut vähenivät hiljalleen.
Iltayöllä melko paljon lintuja pyrähti ilmaan ja kulki pääosin 1,5 km alapuolella pohjoiskoilliseen 12-15 m/s.

20.4.2009
Vähän lintuja näkyi liikkeellä keskiyöllä ja aamuyöllä. Aamulla huomattavasti lintuja näkyi lähtemässä Viron rannikon saarista koilliseen päin ja myös Suomen maa-alueen yllä lintuja näkyi lentelemässä huomattavasti iltaan saakka. Iltayöllä jonkin verran lintuja nousi ilmaan kilometrin alapuolelle, mutta yön edetessä linnut vähenivät.

19.4.2009
Keskiyöllä oli huomattavasti lintuja liikkeellä kilometrin alapuolella ja meren puolella pyrkimys näkyi olleen enimmäkseen pohjoiseen päin. Aamuyöllä linnut niukkenivat. Aamulla huomattavasti lintuja näkyi Suomenlahden puolella 1,5 km korkeudella asti ja liike oli pääasiassa pohjoiseen päin. Päivällä lintuja lenteli lähinnä alhaalla maa-alueen yllä. Iltayöllä melko paljonkin lintuja nousi ilmaan joksikin aikaa lentelemään kilometrin alapuolella. Linnut kuitenkin niukkenivat yön edetessä.

18.4.2009
Huomattavasti lintuja näkyi keskiyöllä sadealueen edellä ilmassa 1,5 km korkeudella saakka. Sadealueen jälkeen aamulla ja päivällä maa-alueen yllä näkyi paikoin melko paljonkin lintuja lentelemässä matalalla. Illalla linnut häipyivät aika vähiin, kunnes iltayöllä varsinkim meren puolella lintuja lähti liikkeelle melko paljon, mutta sangen vaihtelevasti lennellen kilometrin alapuolella.

17.4.2009
Lintuja näkyi keskiyön jälkeen melko paljon liikkeellä kilometrin alapuolella ja harvemmassa myös ylempänä 2,5 km korkeudella saakka pilvikerroksen väistyttyä kaakkoon päin. Maa-alueella liike oli vaihtelevaa, mutta Suomenlahdella pohjoiseen päin 12-15 m/s. Aamua kohden linnut vähenivät. Aamulla pilvikerroksen alla, pääasiassa kilometrin alapuolella etelästä tuli runsaasti lintuja pohjoiskoilliseen 15-18 m/s ja Viron rannikon saarien ja niemien kohdalle keskittyminen oli muuttajilla vahvaa. Myös Suomen maa-alueelta lähti aamulla melkko paljon lintuja koilliseen päin. Sadealueiden tulo päälle merkitsi myös hiljaisempaa lintujen muuttoa aamun edetessä.
Iltayöllä huomattavasti lintuja lähti liikkeelle pääasiassa kilometrin alapuolella, mutta liike oli sangen vaihtelevaa.

16.4.2009
Keskiyöllä näkyi melko paljon lintuja kilometrin alapuolella menossa pohjoiseen 10-13 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät selvästi. Paljon lintuja nousi maa-alueelta ilmaan aamun sarastaessa kulkemaan pohjoiseen noin 10 m/s 0,5-1,5 km korkeudella ja Suomenlahdella lintuja näkyi melko paljon puolen kilometrin alapuolella. Aamun edetessä linnut vähenivät hiljalleen ja toisaalta Suomenlahden alkoi tulla myös melko paljon lintuja kilometrin alapuolella.
Päivällä lintuja oli lopulta pääasiassa vain maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä ja paikoitellen hyvinkin runsaasti keskittyneinä. Iltayöllä lintuja lähti huomattavasti ilmaan ja varsinkin Suomenlahdelle niitä ilmaantui lopulta melko runsaastikin kulkemaan kilmometrin alapuolella pohjoiseen päin 10-13 m/s.

15.4.2009
Lintuja näkyi keskiyöllä edelleen runsaasti liikkeellä maa-alueen yllä kilometrin alapuolella sekä harvemmassa ylempänä 2,5 km korkeudella asti. Merellä melko paljon lintuja oli myös kilometrin alapuolella ja aika erillisessä kerroksessa 2-2,5 km korkeudella kulki myös harvassa lintuja. Aamuyöllä linnut harvenivat varsinkin maa-alueen yllä. Aamun sarastaessa lintuja oli taas runsaasti liikkeellä rannikolla itäkoilliseen noin 10 m/s kilometrin alapuolella. Heikon sadenauhan kulku etelään Suomenlahden yli haittasi Viron puolelta aamulla lähteneiden lintujen muuttoa, mutta aamulla myös näitä alkoi tulla melko paljon matkalla pohjoiseen noin 8 m/s 1,5 km korkeudella saakka.
Päivän edetessä lintujen muutto hiipui ja paikoin maa-alueen ylle kertyi toisaalta lintuja runsaasti. Iltayöllä melko paljon lintuja oli taas liikkeellä maa-alueen yllä kilometrin alapuolella ja merellä puolen kilometrin alapuolella pääasiassa koilliseen päin 7-10 m/s.

14.4.2009
Sadealueen edellä keskiyöllä lintuja oli edelleen melko paljon muuttamassa pääasiassa kilometrin alapuolella ja merellä puolen kilometrin alapuolella jopa runsaasti pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Samoin aamuvarhaisella Viron rannikolta lähti paljon lintuja sadealueen itäpuolella kaakkoiseen Suomeen. Sateen hajaannuttua lintuja pääsi taas myös Helsingin seudulle Suomenlahden yli melko runsaasti aamulla puolen kilometrin alapuolella. Lintujen tulo jatkui päivällä, mutta hiljalleen hiipuen.
Maa-alueelta lähti runsaasti lintuja iltayöllä liikkeelle, kulkien pääasiassa kilometrin alapuolella, kun taas Suomenlahdella lintuja oli harvemmassa, mutta toisaalta merkittävästi myös korkealla 2,5 km korkeudella saakka. Liike oli sangen vaihtelevaa, mutta maa-alueella pääasiassa itäkoilliseen rannikon suunnassa 12-15 m/s ja 2-3 km korkeudella Suomenlahden yli pohjoiseen samaa luokkaa.

13.4.2009
Runsaasti lintuja muutti keskityöllä edelleen pääasiassa Helsingin seudun länsipuolella 15-18 m/s pohjoiseen 0,5-1 km korkeudella. Aamuyöllä lintuja oli vähemmän mutta enemmän myös Helsingin yllä ja itäpuolella menossa. Aamuvarhaisella etenkin Viron länsiosasta pohjoiskoilliseen päin tuli runsaasti lintuja ja harvassa lintuja näkyi liikkeellä 3 km korkeudella asti. Aamun kuluessa muuttajat vähenivät varsin nopeasti, mutta päivälläkin lintuja riitti myös Suomenlahden yli tulemaan.
Iltayöllä Viron puolelta lähti jälleen melko runsaasti lintuja ja pääosa näkyi Suomenlahden yllä 200-700 m korkeudella. Harvemmassa lintuja kulki etenkin 1-2 km korkeudella ja joitakin myös ylempänä 3 km korkeudella asti. Yön edetessä lintuja tuli runsaasti pohjoiskoilliseen Suomenlahden yli kilometrin alapuolella 15-18 m/s.

12.4.2009
Runsaasti lintuja oli muuttamassa keskiyöllä, merellä pääosin puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen noin 12 m/s ja maa-alueella 2 km korkeudella saakka, yläkerroksesa koilliseen kulkien. Aamuyöllä linnut vähenivät. Aamuvarhaisella lintuja lähti taas liikkeelle ja melko paljon lintuja tuli aamulla lounaasta Suomenlahden yli varsinkin Viron länsiosasta. Päivän edetessä linnut kuitenkin häipyivät aika vähiin, maa-alueella lähinnä paikalliset lentekijät näkyivät vahvoina keskittyminä.
Iltayöllä runsaasti lintuja näkyi liikkeellä Helsingin seudun länsipuolella ja Suomenlahden ylittäjistä näytti paljolti olleen kyse.

11.4.2009
Keskiyön jälkeen lintuja tuli melko runsaasti Suomenlahdella lähinnä puolen kilometrin alapuolella, toisaalta myös sadekuuropilviä oli muuttoa häiritsemässä. Aamuvarhaisella lintuja lähti melko runsaasti liikkeelle ja Suomenlahden yli lintuja kulki pohjoiskoilliseen noin 10 m/s 1,5 km korkeudella saakka. Aamupäivän aikana lintujen tulo jatkui keskittyneenä Viron rannikon saarien ja niemien kautta lähtemiseen.
Päivän kuluessa linnut vähenivät hiljalleen. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti jälleen muuttamaan, runsaimmin 0,5-1,5 km korkeudella. Liike oli keskimäärin pohjoiskoilliseen 10-13 m/s.

10.4.2009
Sadealueen jälkeen lintuja näkyi melko paljon liikkeellä puolen kilometrin alapuolella päivällä maa-alueen yllä, mutta myös meren yli lintuja tuli huomattavasti.
Iltayöllä runsaasti lintuja muutti kilometrin alapuolella Suomenlahden yli pohjoiskoilliseen 15-18 m/s ja harvassa lintuja oli liikkeellä 3 km korkeudella saakka.

9.4.2009
Lintuja muutti keskiyöllä ja aamuyöllä Suomenlahden yli kilometrin alapuolella edelleen runsaasti ja maa-alueella harvemmassa mutta toisaalta tasaisemmin eri korkeuksilla 2 km alapuolella sekä harvassa 3 km korkeudella asti. Suunta oli pohjoiseen parhaimmillaan yli 20 m/s. Aamua kohden linnut hiljalleen vähenivät.
Aamulla lintuja lähti taas runsaasti maa-alueelta liikkeelle ja Suomenlahden keskellä lintuja tuli pääasiassa 1,5-2,5 km korkeudella 20-25 m/s. Päivän edetessä muuttajat hiljalleen vähenivät. Iltayöllä sateen edellä huomattavasti lintuja näkyi taas liikkeellä kilometrin alapuolella.

8.4.2009
Melko paljon lintuja muutti keskiyöllä ja aamuyöllä maa-alueella pohjoiseen päin 10-15 m/s 1,5 km korkeudella saakka ja merellä lintuja tuli harvemmassa etelästä kilometrin alapuolella. Aamulla sen sijaan merellä lintuja tuli myös korkeammalla 2 km korkeudella asti, kun taas maalla linnut kulkivat pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Liike oli pohjoiseen 12-15 m/s. Paikoin lintujen muutto oli myös voimakasta Suomenlahden yli, esimerkiksi Viron länsiosasta Hangon ja Porkkalan välille näkyi lintuja matkaamassa tutkassa poikkeuksellisen leveänä nauhana.
Päivän kuluessa muuttajat hiljalleen vähenivät ja vahvasti myös keskittyivät kulkemaan Naissaaren ja Porkkalan välille. Illalla lintuja tuli aika harvassa 2 km alapuolella Suomenlahden yli. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan pohjoiseen ja lintuja alkoi tulla Suomenlahden yli 15-20 m/s 2 km korkeudella saakka, merellä vahvimmin kilometrin alapuolella ja maalla enemmän myös ylempänä aina 2,5 km korkeudella asti.

7.4.2009
Lintuja näkyi keskiyöllä ja aamuyöllä varsinkin Helsingin seudun länsipuolella melko paljon 0,5-1 km korkeudella. Aamua kohden runsaammin meren kuin maan yllä, kun lintuja tuli lounaasta noin 10 m/s. Aamun paikallisten maapuolen keskittymien ohella lintuja näkyi tulevan huomattavasti myös Suomenlahdella pääosin puolen kilometrin alapuolella, mutta joitakin 2 km korkeudella saakka.
Päivällä myös sadealueita kulki ylitse. Iltayöllä melko paljon lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta ja Suomenlahden ylikin alkoi muuttajia tulla hiljalleen.

6.4.2009
Keskiyön jälkeen lintujen määrä väheni alkuyöhön verrattuna, luultavasti sateen, matalan pilven tai sumun haitatessa. Aamuyöllä huomattavasti lintuja lähti toisaalta ilmeisesti Hangon ja Porkkalan välimailta koilliseen päin. Aamuvarhaisella Viron rannikolta lähti puolestaan melko paljon lintuja koilliseen matalalla, osin näemmä Suomenlahdella itäkoilliseenkin. Aamupäivän kuluessa linnut vähenivät aika nopeasti, osaksi myös luoteesta tulleiden heikkojen sadenauhojenkin takia.
Iltapäivällä ja illalla maa-alueella oli paikoin runsaastikin lintuja keskittyneinä, luultavasti lähinnä lokkeja esim. kaatopaikkojen tuntumassa. Merelläkin lintuja oli liikkeellä huomattavasti. Iltayöllä melko paljon lintuja näkyi sadealueiden länsipuolella puolen kilometrin alapuolella ja harvassa 1-2 km korkeudellakin. Liike oli kuitenkin sangen vaihtelevaa.

5.4.2009
Lintuja näkyi keskiyöllä melko runsaasti sadealueen länsipuolella kilometrin alapuolella ja myös Suomenlahden yllä. Aamuyöllä lintuja oli hieman niukemmin, merellä selvästikin vähemmän.
Aamuvarhaisella runsaasti lintuja näkyi lähtevän Suomenlahden etelärannalta liikkeelle ja melko runsaasti lintuja näkyi tulevan vielä aamupäivällä pohjoiskoilliseen kilometrin alapuolella, joskin muuttajat vähitellen niukkenivat. Varsinkin Naissaar näkyi olevan vahvasti muuttajien reitillä lähtiessä. Päivän mittaan Suomenlahden ylittäjät lopulta häipyivät aika vähiin.
Iltayöllä lintuja lähti kilometrin korkeudella saakka uudelleen matkaan melko runsaasti, mutta lännestä tullut sadealue vähenisi matkalaisia pian. Pääasiallisen sateen jälkipuolella Suomenlahden yli alkoi jälleen tulla melko paljon lintuja yön edetessä.

4.4.2009
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä kilometrin alapuolella sadealueiden välissä. Myöhemmin sadetta oli yhtenäisemmin.
Iltayöllä sadealueen länsipuolella näkyi melko paljon lintuja liikkeellä ja myös Suomenlahden yli alkoi lintuja tulla.

3.4.2009
Keskiyöllä lintuja oli jopa melko paljon liikkeellä puolen kilometrin alapuolella, vaikkakin sangen vaihtelevaan tapaan. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät ja heikko sadebauhakin kulki yli. Aamulla lintuja pölähti ilmaan sisämaassa melko runsaasti muutaman sadan metrin korkeudelle asti. Merellä lintuja oli harvemmassa, mutta joitakin näkyi myös ylempänä 1,5 km korkeudella saakka.
Iltayöllä sateiden välissä näkyi maa-alueen yllä huomattavasti lintuja kilometrin alapuolella liikkeellä, mutta merellä oli lähinnä vain sadetta kaikua aiheuttamassa.

2.4.2009
Aamuyöllä näkyi huomattavasti lintuja liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ja aamulla lintuja näkyi hieman runsaamminkin, maa-alueella pääosin paikallisesti keskittyen ja merellä hajanaisemmin. Iltayöllä sateisten pilvien väistyttyä kaakkoon huomattavasti lintuja oli liikkeellä pääosin puolen kilometrin alapuolella.

1.4.2009
Jonkin verran lintuja oli ilmassa kilometrin alapuolella keskiyöllä ja aamun lähestyessä linnut hiljalleen niukkenivat. Aamun sarastaessa huomattavasti lintuja lähti liikkeelle ja päivällä, etenkin lännessä Ämmässuon tienoille, lintuja kertyi paikoin runsaastikin. Illalla ja iltayöllä lintuja näkyi sangen niukasti.

31.3.2009
Sadealueen jälkeen aamulla lintuja oli huomattavasti liikkeellä varsinkin maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Jonkin verran lintuja näkyi aamupäivällä tulevan sitten myös Suomenlahden yli. Iltayöllä lintuja oli hieman runsaammin lentelemässä 1,5 km korkeudella asti.

30.3.2009
Huomattavasti lintuja oli alhaalla lentelemässä aamuvarhaisesta alkaen, aluksi merellä mutta myöhemmin myös maa-alueen yllä. Merellä lintuja näkyi myöhäiseen iltaan saakka merkittävästi.


[helmi-toukokuu 2008] [kesä-joulukuu 2008]
[maalis-toukokuu 2007] [kesä-joulukuu 2007]
[huhti-toukokuu 2005]

Edellisten vuosien kertomuksia Porthanian tutkalta:

[tammi-toukokuu 2003] [kesä-elokuu 2003] [syys-joulukuu 2003] [tammi-maaliskuu 2004]
[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]
[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen
ilmakehätieteiden osasto