2010-05-20 Matti Leskinen

Runsaasti hyönteisiä kaakosta-lounaasta päivällä

Kellonaika tutkakuvissa on UTC-ajassa, 3 tuntia jäljessä Suomen kesäajasta. Klo 22 on siis klo 00 Suomen ajassa.


Pystypoikkileikkaukset 11 UTC

Vaaka-akselilla etäisyys/km ja pystyakselilla korkeus/km, mittaus on sivukulmassa 340 pohjoiseen ja 150 etelään rannikkoa vasten kohtisuorasti sekä sivukulmassa 70 itään ja 250 länteen rannikon suunnassa. Rannikko on noin 4 km päässä Kumpulan tutkasta sivukulmassa 150, mutta 7-8 km kohdallakin on maa-aluetta vielä.
Tutkaheijastuvuus, säteettäisnopeus ja differentiaalinen tutkaheijastuvuus kertovat etupäässä hyönteisvaelluksesta eri kerroksissa.








Kartiokeilaukset 11 UTC

Alimmallakin korkeuskulmalla (0,5 astetta) tutkakeila nousee kaikukerroksen yläpuolelle kauempana, Viron puolellakin nähdään rullapyörteitä kuten Suomen maa-alueen yllä, maanpinnan lämmettyä auringonsäteilyn johdosta.
Suuremmilla korkeuskulmilla (varsinkin) säteettäisnopeus kertoo virtauksen kääntymisestä alakerroksen kaakosta tulevasta yläkerroksen lounaasta saapuvaksi. Suunnan muutos on lähinnä noin 1,5 km korkeudella sangen ohkaisessa kerroksessa.
Tutkaheijastuvuus ja differentiaalinen tutkahaijastuvuus kertovat kumpainenkin osaltaan myös siitä, että alhaalla hyönteisten oma suuntaus on aika lailla etelä-pohjoinen akkselin mukaista ja yläkerroksessa lounas-koillinen akselilla.







Lisätietoja: Matti.Leskinen@helsinki.fi