Tuulialla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja

tammi-toukokuussa 2002


Matti Leskinen 2.1.2003


tammi-toukokuu 2002, kesä-elokuu 2002, syys-joulukuu 2002

tuoreemmat vanhat


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

31.5.2002
Keskiyön tienoilla runsaasti lintuja muutti etenkin 1-3 km korkeudella pohjoiskoilliseen 20-25 m/s, 1,5 km alapuolella lintuja oli melko harvassa ja muutamia lintuja toisaalta kulki 3-4 km korkeudellakin. Hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella melko paljon menossa itäkaakkoon 7-10 m/s. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä liikkui harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka lännestä/länsilounaasta noin 8 m/s. Aamua kohden hyönteiset ja linnut niukkenivat hiljalleen. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä matkasi 0,5-1 km korkeudella harvassa ja alempanakin näiden osuus alkoi olla merkittävä. Auringonnousun jälkeen hyönteisiä oli enää melko vähän parinsadan metrin korkeuden vaiheilla ja lintuja näkyi harvassa mutta neljän kilometrin korkeudella saakka melko tasaisesti.
Aamulla isoja ja suurehkoja hyönteisiä nousi kuitenkin aika pian lisää ilmaan ja aamupäivällä näitä näkyi 1,5 kilometrin korkeudella saakka harvassa tulossa lännestä 7-10 m/s. Puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli melko paljon ja virtaus kääntyi aika pian rannikolla lounaasta 5-7 m/s puhaltaneeksi merituuleksi. Lintuja näkyi myös runsaasti sisämaassa alhaalla keskittyneinä rullapyörteiden jonoihin ja ilmeisesti myös merituulirintaman tienoille. Päivällä hyönteisiä oli niukemmin ja pinnan läheistä muutamaa sataa metriä lukuunottamatta kyse oli harvassa lentäneistä suurista tai suurehkoista hyönteisisitä 1,5 km korkeudella saakka lounaasta tai länsilounaasta tulleessa virtauksessa.
Illalla sisämaasta linnut tulivat takaisin nähtävästi merituulirintaman jäänteiden kanssa ja virtaus muuttui lännestä/luoteesta puhaltaneeksi auringonlaskun tienoilla. Runsaasti hyönteisiä nousi samalla ilmaan noin 700 m korkeudelle saakka ja virtaus oli alhaalla lännestä noin 7 m/s ja yläosassa luoteesta 9-11 m/s. Pienehköjä hyönteisiä oli ensi sijassa kaiun voimakkuuden nousun taustalla. Iltayöllä melko paljon lintuja lähti muuttamaan kahden kilometrin alapuolella pohjoiseen päin noin 15 m/s.
XX*

30.5.2002
Lintuja oli keskiyöllä liikkeellä kokonaisuudessaan hyvin paljon kolmen kilometrin korkeudella saakka pohjoiseen 15-20 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat ja toisaalta suurehkoja ja luultavasti vähän pienempiäkin hyönteisiä näkyi huomattavasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ennen auringonnousua länsilounaaseen noin 5 m/s, lähinnä saarilta ja rannikolta liikkeelle lähteneinä. Aamuvarahaisella lintuja muutti eri korkeuksilla harvassa, mutta kokonaisuutena aika paljon edelleen. Aamun edetessä muuttajat niukkenivat ja sen sijaan sisämaassa muutamien satojen metrien korkeudella lintuja alkoi näkyä runsaasti vaihtelevasti lentelemässä. Lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella melko harvassa ja pääosin maa-alueen yllä länsiluoteeseen noin 3 m/s. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi ylempänä kahden kilometrin korkeudella asti harvassa tai hyvin harvassa. Näiden liike oli yleensä myös hiljaista, mutta 1,2-2 km korkeudella alkoi myös tulla isoja hyönteisiä hyvin harvassa etelälounaasta päin 10 m/s luokkaan nousseella nopeudella Suomenlahden yllä.
Päivällä sisämaassa isoja hyönteisiä näkyi muutamia nousevan kahden kilometrin korkeuden yllekin, mutta yleisemmin hyönteiset niukkenivat 1,2-2 km välillä. Sen sijaan 0,7-1,2 km korkeudella isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä melko tiheässäkin, virtauksen ollessa länsilounaasta 8 m/s luokkaa. Puolen kilometrin alapuolella lähinnä verkkomaisesti merituulessa alhaalla kaakosta 3-5 m/s. Iltapäivällä pinnan lähellä virtaus oli etelälounaasta ja sen mukaisesti sisämaassa myös kaikujonoja hyönteisten ja lintujen keskittyminä oli havaittavissa. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli keskittynyt 700-900 m korkeudelle noin 13 m/s virtaukseen länsilounaasta. Muutamia isoja hyönteisiä näkyi lisäksi 1-2 km korkeudella tulossa lounaasta noin 10 m/s.
Illalla ylempää hyönteiset vähenivät ja kulkivat tasaisemmin 0,5-1 km korkeudella. Virtaus kääntyi lännestä puhaltavaksi ja samalla myös lintuja palaili kauempaa sisämaasta rannikolle pääosin 0,5-1 km korkeudella. Auringonlaskun lähettyvillä hyönteisiä oli paljon puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa 800 m korkeudella saakka tulossa lännestä noin 10 m/s alhaalla ja länsiluoteesta noin 7 m/s ylempänä. Pienehköjen hyönteisten osuus näytti olleen tällöin merkittävin. Iltayöllä lintuja lähti melko paljon muuttamaan enimmäkseen koilliseen/pohjoiseen noin 15 m/s ja myös Suomenlahden yli alkoi lintuja tulla 1-2 km korkeudella. Isoja hyönteisiä oli myös liikkeellä lännestä noin 5 m/s kilometrin korkeuden vaiheilla, mutta puolen kilometrin alapuolella edelleen melko runsaasti pienempiä hyönteisiä kulki edelleen itäkaakkoon noin 8 m/s.
XX**

29.5.2002
Keskiyön aikoihin lintuja näkyi paljon muuttamassa puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen 12-15 m/s ja ylempänä 1,5-3 km korkeudella myös melko runsaasti lintuja tuli eteläkaakosta noin 15 m/s. Sisämaassa puolen kilometrin yläpuolella lintuja oli tasaisemmin ja liike oli vaihtelevampaa. Joitakin suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa länteen noin 7 m/s 200-800 m korkeudella pääasiassa maa-alueen yllä. Aamuyöllä lintuja oli lähinnä 200 m yläpuolella edelleen runsaasti noin kilometrin korkeudella saakka menossa pohjoisluoteeseen noin 15 m/s ja ylempänä harvemmassa 3 km korkeudella saakka. Suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa 200-400 m korkeudella länsiluoteeseen 5 m/s luokkaa olleella nopeudella ja auringonnousun lähetessä pinnan lähellä ilmeisesti myös pienempiä hyönteisiä lähti liikkeelle. Lintuja tuli melko paljon kaakosta 15-18 m/s 3 km korkeudella saakka, sisämaassa pääasiassa kilometrin alapuolella kulkien. Aikaisin aamulla lintuja kulki vähemmän ja etenkin Suomenlahdella harvassa. Myöhemmin aamulla hyönteisiä alkoi kulkea puolen kilometrin alapuolella länteen 4-7 m/s ja lintuja oli sisämaassa tässä kerroksessa myös runsaasti lentelemässä vaihtelevasti.
Aamupäivällä virtaus oli itäkoillisesta ja rullapyörteiden myötä tuulensuuntaisissa jonoissa hyönteisiä alkoi näkyä melko runsaasti kilometrin korkeudella saakka lintujen ohella. Merituulirintama keräsi hyönteisiä ja lintuja vielä vahvemmin ja rannikolla samalla tuuli puolen kilometrin alapuolella kääntyi kaakosta/itäkaakosta 5-9 m/s puhaltavaksi. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi lisäksi harvassa tai hyvin harvassa ilmassa 1,5 km korkeudella saakka. Päivällä aika isoja hyönteisiä tuli myös kaakosta noin 10 m/s 1,5-2 km korkeudella hyvin harvassa. Iltapäivällä merituulirintaman edettyä noin 30 km päähän rannikosta merituulialueella puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä näkyi aika vähän ja pääosa hyönteisistä kulki 0,5-1 km korkeudella länteen/länsilounaaseen noin 7 m/s. Suurehkojen ja isojen hyönteisten merkitys kaiussa oli sekä alhaalla että ylhäällä olennainen. Illalla hyönteiset jatkuvasti vähenivät, mutta lintuja oli edelleen runsaasti merituulessa puolen kilometrin alapuolella, ilmeisesti myös hyönteisiä jahtaamassa.
Iltayöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella harvassa menossa länsiluoteeseen 4-7 m/s. Lintuja lähti runsaasti muuttaamaan pääosin kahden kilometrin alapuolella pohjoisluoteeseen/pohjoiseen noin 15 m/s ja myös Suomenlahden yli alkoi tulla lintuja. Muutamia lintuja kulki 4 km korkeudella saakka.
XX**

28.5.2002
Hyvin paljon lintuja muutti keskiyön aikoihin puolen kilometrin alapuolella ja harvemmassa ylempänä kolmen kilometrin korkeudella saakka pohjoiseen alhaalla noin 15 m/s ja 2-3 km korkeudella 12 m/s. Suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa menossa länsiluoteeseen noin 10 m/s pääosin puolen kilometrin alapuolella ja joitakin isojakin hyönteisiä mukana näkyi kulkevan. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät alakerroksesta. Auringonnousun edellä luultavasti paljon pienempiäkin hyönteisiä kulki idästä tulleen virtauskentän liikkuvan aallon mukana noin 700 m korkeudella saakka etupuolella länsiluoteeseen 7-10 m/s ja jälkipuolella länteen hieman nopeammin. Lintuja tuli tässä vaiheessakin vielä melko paljon Suomenlahden yli eteläkaakosta noin 15 m/s pääosin kilometrin alapuolella.
Aamulla hyönteiset häipyivät melko näkymättömiin ja lintujen muuttokin heikkeni. Päivän edistyessä runsaasti lintuja näkyi maa-alueen yllä rullapyörteiden kohdilla jonoissa itäkoillisesta käynyttä virtausta ilmentäen puolen kilometrin alapuolella. Ylempänä turbulenssiin liittynyttä kaiku näkyi aika paksussa aaltoilevassa kerroksessa 0,5-1 km välillä hiljalleen ylemmäs nousten rajakerroksen korkeuden kasvaessa. Aamupäivällä myös lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä alkoi erottua sisämaassa kulkemassa itäkoillisesta noin 8 m/s kilometrin korkeudella saakka. Päivällä sisämaassa rullapyörteiden kohdalla ja merituulirintamassa hyönteisiä oli runsaasti kilometrin korkeudella asti. Merituuli oli rannikolla puolen kilometrin alapuolella kaakosta ja myöhemmin itäkaakosta 4-7 m/s. Ylempänä virtaus oli itäkoillisesta/koillisesta 6-10 m/s. Lisäksi 1-2 km korkeudella kulki harvassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä aluksi länteen ja iltapäivällä lounaaseen noin 13 m/s. Lintuja oli sisämaassa myös runsaasti vaihtelevasti lentelemässä kilometrin alapuolella ja rullapyörteiden sekä merituulirintaman kohdalle keskittyen. Illalla merituulirintamassa oli runsaasti lintuja noin 30 km päässä rannikolta ja hyönteiset kulkivat 0,2-1 km korkeudella länteen 7-10 m/s.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan kolmen kilometrin korkeudella saakka pohjoisluoteeseen 10-15 m/s. Lähinnä suurehkoja hyönteisiä liikkui maa-alueen yllä harvassa 700 m korkeuden vaiheilla asti länteen 5-7 m/s.
XX**

27.5.2002
Hyönteisiä näkyi keskiyöllä varsinkin Suomenlahden suunnalla 200-500 m korkeudella melko paljon liikkeellä länteen noin 10 m/s. Lintuja oli kaiken kaikkiaan hyvin runsaasti muuttamassa alle puolen kilometrin korkeudella pohjoisluoteeseen, 1-1,5 km korkeudella pohjoiseen sekä 2-2,5 km korkeudella koilliseen 15-20 m/s aika erillisissä kerroksissa. Aamuyöllä alempaa linnut vähenivät ja muutenkin lintuja oli tasaisemmin. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi aamun sarastaessa tulossa melko harvassa puolne kilometrin alapuolella idästä/itäkaakosta ja 700-900 m korkeudella eteläkaakosta 10-12 m/s. Lintuja oli sisämaassa melko harvassa mutta Suomenlahdella edelleen melko paljon tulossa etelästä 12-15 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka.
Aamulla suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa tulevan kaakosta 7-10 m/s kilometrin korkeuden tienoilla saakka. Muuttavat linnut vähenivät aamulla, mutta toisaalta päivän edetessä sisämaassa alkoi olla rullapyörteiden mukaisesti jonomaisia kaikualueita itäkaakko-länsiluode-akselin suuntaisesti, joissa puolen kilometrin alapuolella vaihtelevasti lenteleviä lintuja näkyi runsaasti. Aamupäivällä sisämaassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi melko harvassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa länteen/länsiluoteeseen 7-12 m/s ja 1-1,5 km korkeudella lähinnä isoja hyönteisiä tuli hyvin harvassa itäkoillisesta noin 8 m/s, Suomenlahden puolella nämä näyttivät kuitenkin liikkuvan myös rannikolle päin. Iltapäivällä kilometrin alapuolella kaakosta/itäkaakosta ilmeisesti myös Suomenlahden ylikin tuli hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä. Sisämaassa pinnan lähellä lintujen seasta ei hyönteisiä olennaisesti voinut enää erottaa, mutta 0,7-1,3 km korkeudella harvassa lentäneitä suurehkoja tai isoja hyönteisiä näkyi erillisenä kerroksena tulossa itäkoillisesta 10-13 m/s pitkin päivää. Illalla hyönteisiä oli vähemmän ja linnutkin kaikujonoineen häipyivät. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli kuitenkin harvassa idästä/itäkaakosta puolen kilometrin alapuolella 7-9 m/s.
Auringonlaskun lähellä pienempiä hyönteisiä oli melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella sekä mantereella että saarista lähtien kulkemassa länsiluoteeseen/länteen 6-9 m/s. Alkuyöllä ilmassa oli harvassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä ja toisaalta lintuja lähti runsaasti muuttamaan luoteeseen 12-15 m/s kahden kilometrin alapuolella.
XX**

26.5.2002
Hyvin paljon lintuja kulki keskiyön aikaan pohjoiseen kilometrin alapuolella ja harvenevasti ylempänä 3 km korkeudella saakka 15-20 m/s. Aamuyöllä lintuja oli vähemmän ja parinsadan metrin alapuolella harvassa. Aamun sarastaessa muissakin kerroksissa lintuja kulki enää harvassa joskin tasaisesti pohjoiseen noin 15 m/s pääasiassa kahden kilometrin alapuolella. Aikaisin aamulla lintuja tuli puolen kilometrin alapuolella vielä melko runsaasti eteläkaakosta/etelästä noin 20 m/s, mutta aamun edetessä linnut vähenivät. Heikon sadealueen reunalla näkyi aamulla melko tiuhassa suurehkoja ja ehkä pienempiäkin hyönteisiä tulossa kaakosta noin 4-7 m/s 300-700 m korkeudella, keräten paikoin myös lintuja tähän kerrokseen.
Päivällä hyönteisiä näkyi melko paljon toisaalta pinnan lähellä liikkeellä itäkaakosta noin 10 m/s ja toisaalta 0,5-1 km korkeudella kaakosta 5-7 m/s. Lisäksi harvassa tai hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä kulki 1-1,5 km korkeudella etelästä noin 10 m/s. Lintuja oli runsaasti sisämaassa puolen kilometrin alapuolella tuulensuuntaisissa jonoissa vaihtelevasti lentelemässä, lähinnä varmaankin hyönteisiä saalistamassa. Päivän kuluessa sekä puolen kilometrin alapuolella että 0,5-1 km korkeudella hyönteisiä tuli melko runsaasti itäkaakosta/kaakosta 6-9 m/s. Iltapäivällä myös isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa liikkeellä pinnan lähellä ja lisäksi 1-1,5 km korkeudella tulossa lounaasta noin 10 m/s. Lintujakin tuli jonkin verran kaakosta matalalla noin 20 m/s iltapäivällä.
Illalla hyönteiset niukkenivat ja virtaus kääntyi idästä tulleeksi. Alkuyöllä lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa 700 m korkeudella saakka länteen 7-10 m/s. Lintuja lähti runsaasti muuttamaan pääosin 0,5-1,5 km korkeudella, alempana pohjoiseen ja ylempänä koilliseen noin 15 m/s. Myös Suomenlahden yli alkoi tulla melko paljon lintuja 1-2 km korkeudella etelästä.
XX**

25.5.2002
Lintuja muutti hyvin runsaasti keskiyön aikaan eteläkaakosta 15-20 m/s puolen kilometrin alapuolella. Ylempänä lintuja kulki melko harvassa kahden kilometrin korkeudella saakka ja liike oli pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 13 m/s vaiheilla. Huomattavasti lintuja oleili myös maanpinnan suhteen varsin paikallaan 1-2 km korkeudella maa-alueen yllä. Aamuyöllä lintuja kulki yhä hyvin runsaasti pohjoisluoteeseen/pohjoiseen kilometrin alapuolella ja pääasiassa 200 m yläpuolella. Auringonnousun lähellä sisämaassa lintuja oli jo aika vähän, mutta Suomenlahden yli lintuja tuli edelleen paljon. Aamulla lintuja kulki melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen noin 15 m/s sekä merellä että maalla jonkin aikaa. Aamupäivällä suurehkoja hyönteisiä alkoi näkyä harvassa liikkeellä länteen 5-8 m/s kilometrin alapuolella, mutta merkittävämpää kaikua tuli ilmeisesti turbulenssista 200-800 metrin korkeudella aaltoilevasta ohuesta kerroksesta.
Lintuja oli sisämaassa melko paljon ilmassa vaihtelevasti liikkeellä ja päivän edetessä runsaammin kilometrin alapuolella. Keskipäivällä lintuja myös keskittyi rullapyörteiden mukaisiin jonoihin länsiluoteeseen kulkevassa virtauksessa kauempana sisämaassa, luultavasti myös hyönteisten keskittymisestä kertoen. Illalla jonkin verran lintuja näkyi matalalla Suomenlahdella tulossa etelästä noin 13 m/s. Alkuyöllä runsaasti lintuja lähti muuttamaan kahden kilometrin korkeudella saakka pohjoiseen 12-15 m/s ja huomattavasti lintuja tuli myös Suomenlahden yllä 1-2 km korkeudella.
X*

24.5.2002
Keskiyöllä hyvin runsaasti lintuja tuli kaakosta 25 m/s luokkaa olleella nopeudella 200-800 m korkeudella. Melko paljon lintuja tuli 1,5-2,5 km korkeudella etelälounaasta 12-15 m/s. Aamuyöllä lintuja oli alhaalla edelleen hyvin paljon muuttamassa vaikkain niukkenevasti, mutta lisäksi sisämaassa paljon lintuja kulki 1-3 km korkeudella koilliseen 12-15 m/s. Auringonnousun lähellä lintuja tuli kaakosta runsasti 0,5-1 km korkeudella noin 22 m/s ja ylempänä kolmen kilometrin korkeudella saakka harvassa etelälounaasta 10-12 m/s. Aamuvarhaisella lintuja kulki harvemmassa, mutta edelleen melko paljon kokonaisuudessaan, kunnes hiljalleen vähenivät lähes olemattomiin.
Päivällä lintuja näkyi jonkin verran matalalla sisämaassa vaihtelevasti lentelemässä ja illansuussa myös joitakin suurehkoja hyönteisiä näkyi menevän länteen 10-12 m/s parinsadan metrin korkeudella saakka. Alkuyöllä lintujä lähti runsaasti muuttamaan pohjoisluoteeseen 12-15 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella.
X*

23.5.2002
Hyvin paljon lintuja muutti keskiyön tienoilla etelästä 15-20 m/s erityisesti kilometrin korkeuden vaiheilla, vaikka paljon lintuja näkyi Suomenlahden yllä myös pinnan lähellä sekä noin kahden kilometrin korkeudellakin aluksi, sisämaassa muutamia lintuja kulki 4 km korkeudella saakka. Melko paljon hyönteisiä näkyi puolen kilometrin alapuolella menossa itään 5-7 m/s ja suurehkoja sekä isojakin hyönteisiä oli joukossa merkittävästi kaikua aiheuttamassa. Aamuyöllä pinnan lähellä hyönteisiä ei juuri ollut ja ylempänä virtaus heikkeni pariin metriin sekunnissa, hiljalleen lounaasta tulleeksi muuttuen ja auringonnousun lähellä alhaalla 5 m/s luokkaan voimistuen. Lintuja muutti aamuyöllä edelleen hyvin runsaasti kahden kilometrin alapuolella pohjoiseen. Aamun sarastaessa linnut vähenivät ja aamulla lintuja muutti yhä harvemmassa.
Aamulla hyönteiset lisääntyivät ja noin kilometrin korkeudella kauempaakin lounaasta Suomenlahden yli näkyi tulevan isoja hyönteisiä hyvin harvassa noin 10 m/s. Maa-alueen yllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi harvassa 1,5 km korkeuden tuntumassa ja puolen kilometrin alapuolella hieman runsaammin hyönteisiä kulki itään 3-5 m/s. Päivällä merituuli käänsi rannikon lähellä virtauksen 500-800 m korkeudella asti lounaasta 6-10 m/s puhaltaneeksi ja sisämaassa hyönteisiä runsaasti liikkeellä varsinkin merituulirintaman ja rullapyörteiden keskittäminä voimakkaamman kaiun nauhoihin kilometrin korkeudella saakka. Ylempänä pääasiassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki harvassa lännestä/länsiluoteesta 5-7 m/s 1,5 km korkeudella saakka.
Lintuja näkyi illalla merkittävästi merituulirintaman ja rullapyörteiden kohdissa kaikua aiheuttamassa samalla kun hyönteisiä yleensä oli niukemmin. Auringonlaskun tienoilla runsaasti hyönteisiä kasautui 1,3 km korkeudelle saakka virtauskentän erikoisen rakenteen takia tuulen kääntyessä alhaalla puhaltamaan idästä lounaisen merituulen sijasta. Alkuyöllä hyönteisiä oli aika vähän puolen kilometrin alapuolella liikkeellä länteen 10-13 m/s. Ylempänä 0,5-1 km korkeudella ilmeisesti pienehköjä hyönteisiä oli yhä länsipuolella paljon ilmassa kulkemassa eteläkaakkoon noin 7 m/s. Lintuja lähti runsaasti muuttamaan pohjoiseen 10-15 m/s varsinkin 0,5-1,5 km korkeudella.
XX**

22.5.2002
Pinnan lähellä lintuja tuli hyvin runsaasti etelälounaasta 10-13 m/s keskiyön aikoihin. Ylempänä lintuja oli kokonaisuudessaan melko paljon liikkeellä klomen kilometrin korkeudella saakka pohjoiseen päin 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Muutamia suurehkoja hyönteisiä erottui myös kulkemassa puolen kilometrin alapuolella itäkaakkoon noin 12 m/s. Aamuyöllä lintuja oli hyvin runsaasti muuttamassa ja sisämaassa kahden kilometrin korkeudella saakka liikkeen ollessa alhaalla pohjoiskoilliseen ja ylempänä pohjoiseen 12 m/s vaiheilla. Auringonnousun aikoihin lintuja tuli edelleen paljon Suomenlahdella, muutamia neljän kilometrin korkeudella asti, mutta sisämaassa lintuja oli vähemmän. Lintujen muutto jatkui aamuvarhaisella ja heikkeni hiljalleen aamun edetessä. Hyönteisiä alkoi puolestaan näkyä melko paljon ilmassa aamulla puolen kilometrin alapuolella liikkeellä luoteesta 4-7 m/s.
Aamupäivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi harvassa 1,5 km korkeudella saakka ja puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä yleensä oli paljon ilmassa virtauksen ollessa luoteesta alhaalla 3 ja ylhäällä 7 m/s luokkaa. Päivällä merituuli näkyi pääasiassa puolen kilometrin alapuolella rannikolla lounaasta 6-10 m/s tulleena virtauksena. Merituulirintama eteni sisämaahan ja sen kohdalla hyönteisiä keskittyi noin kilometrin korkeudelle saakka runsaasti. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki edelleen harvassa 1,5 km korkeudella saakka luoteesta/pohjoisluoteesta 5-8 m/s. Myöhään iltapäivällä merituulirintama jatkoi kauaksi sisämaahan ja merituulialueellakin rullapyörteet erottuivat poikkeuksellisen selvästi tuulensuuntaisina voimakkaamman kaiun nauhoina samalla kun hyönteiset kuitenkin vähenivät hiljalleen.
Lintuja näkyi keskittyneinä rullapyörteiden nostojen tai hyönteiskeskittymien kohdille alkuillasta. Ilmeisesti etupäässä pienehköjä hyönteisiä oli myöhemmin illalla melko runsaasti 800 m korkeudella saakka maa-alueen yllä, liike oli rannikolla alhaalla lounaasta ja ylempänä lännestä 5-8 m/s ja kilometrin korkeudella saakka hyönteisiä kulki harvemmassa luoteesta. Jonkin verran lintuja näkyi tulossa Suomenlahden yli matalalla etelästä noin 15 m/s. Iltayöllä hyönteisiä oli aluksi melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella liikkeellä ja harvemmassa lähinnä suurehkoja hyönteisiä 0,5-1 km korkeudella virtauksen ollessa lännestä 5-8 m/s. Lintuja lähti hyvin runsaasti muuttamaan pohjoisluoteeseen 10-13 m/s etenkin 1-2 km korkeudella, Suomenlahdella lintuja tuli harvemmassa etelästä noin 15 m/s.
XX*

21.5.2002
Hyvin paljon lintuja näkyi keskiyön aikoihin puolen kilometrin alapuolelle kulkemassa pohjoiskoilliseen 15-20 m/s pääasiassa rannikolla ja sisämaassa. Merellä lintuja näkyi edelleen melko runsaasti menossa itäkoilliseen 30 m/s vaiheilla olleella nopeudella, myös 1-2 km korkeudella lintuja näkyi harvassa menossa itäkoilliseen mutta nopeutta oli vain noin 10 m/s. Huomattavasti suurehkoja hyönteisiä erottui lintujen keskeltä 300-500 m korkeudella ja liike oli ilmeisesti itäkoilliseen 15 m/s luokkaa. Aamuyöllä lintuja muutti auringonnousun lähestyessä niukemmin ja Suomenlahdella lopulta enemmän kahden kilometrin alapuolella lounaasta noin 12 m/s. Muutamia lintuja näkyi 2-4 km korkeudellakin liikkeellä pääasiassa pohjoiseen päin noin 10 m/s.
Aamulla lintuja yleensä muutti yötä niukemmin, mutta Suomenlahdella näkyi isoja parvia menossa itäkoilliseen noin 30 m/s rannikon tuntumassa asti. Maa-alueen yllä aamupäivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi harvassa 1,5 km korkeudella saakka ja alempana hyönteisiä oli runsaammin puolen kilometrin alapuolella rullapyörteiden keskittäminä nauhamaisina tuulensuuntaisina alueina kulkemassa itään 7-10 m/s, ylempänä nopeus oli parhaimmillaan 15 m/s tuntumassa. Merituulirintama ilmestyi myös pian ja sen myötä rannikolla virtaus oli lounaasta noin puolen kilometrin paksuisessa kerroksessa pinnan lähellä. Iltapäivällä merituulirintaman ulkopuolella hyönteisiä oli niukemmin eikä kilometrin yläpuolella juuri ollenkaa. Rullapyörteissä sisämaassa lintujen osuus oli paikoin merkittävin kaiun kannalta ja myöhemmin myös merituuliritamassa.
Illalla hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun tienoilla puolen kilometrin alapuolella pääasiassa pienehköjä hyönteisiä oli paljon liikkeellä itäkaakkoon 8-13 m/s. Iltayöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli tässä kerroksessa merkittävämmin. Runsaasti lintuja lähti muuttamaan 0,5-2,5 km korkeudella, alhaalla koilliseen ja ylempänä pohjoisluoteeseen 10-13 m/s.
XX*

20.5.2002
Keskiyöllä lintuja näkyi liikkeellä alkuyöhön verrattuna niukemmin ja kauempana sisämaassa 1-2 km korkeudella menossa pohjoiseen noin 10 m/s. Aamuyöllä lintuja lähti uudelleen liikkeelle maa-alueelta hyvin runsaasti ja lopulta myös Suomenlahden yli tuli lintuja paljon eteläkaakosta pinnan lähellä ja ylempänä kahden kilometrin korkeudella saakka etelästä 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamun tullessa linnut vähenivät, mutta Suomenlahdella tulijoita riitti aamupäivälläkin edelleen.
Päivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli harvassa liikkeellä maa-alueen yllä. Puolen kilometrin alapuolella rannikolta päin lounaasta 6-8 m/s puhalsi merituuli ja 0,5-1 km korkeudella hyönteiset tulivat luoteesta noin 5 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät, mutta auringonlaskun tienoilla huomattavasti suurehkoja ja pienempiä hyönteisiä näkyi muutaman sadan metrin korkeudella saakka, lähinnä rannikolla, kulkemassa itäkoilliseen 9-12 m/s.
Suomenlahdella 20-40 km Helsingin eteläpuolelta lintuparvia näkyi kulkevan illalla ja alkuyöllä runsaasti itäkoilliseen 30 m/s luokkaa olleella nopeudella. Maa-alueelta lintuja lähti hyvin runsaasti myös muuttamaan koilliseen noin 15 m/s kilometrin alapuolella ja 1-2 km korkeudella harvemmassa enemmän itään päin.
XX*

19.5.2002
Suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa liikkeellä 200-400 m korkeudella kaakkoon 8-10 m/s keskiyön aikaan. Lintuja oli tuolloin aika vähän liikkeellä pääasiassa maa-alueen yllä ja matalalla. Aamuyöllä melko paljon lintuja tuli etelästä puolen kilometrin alapuolella 6-9 m/s ja edelleen muutamia suurehkoja hyönteisiäkin näkyi liikkeellä. Auringonnousun tienoilla sisämaassa lintuja ei enää näkynyt, mutta Suomenlahdella pinnan lähellä lintuja tuli edelleen melko paljon, aamun mittaan sitten vähentyen.
Päivällä huomattavasti lintuja näkyi sisämaassa vaihtelevasti lentelemässä matalalla. Suurehkoja hyönteisiä oli ilmeisesti myös muutama ilmassa kilometrin alapuolella pohjoisluoteesta noin 10 m/s käyneessä virtauksessa. Alkuyöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle etenkin rannikolla ja pääasiassa luoteeseen päin 7-10 m/s 1,5 km korkeudella saakka.
X*

18.5.2002
Sateiden välissä keskiyöllä ja aamuyöllä jonkin verran lintuja näkyi kilometrin alapuolella vaihtelevasti liikkeellä. Aamulla ennen sateita lintuja näkyi sisämaassa huomattavastikin ilmassa puolen kilometrin alapuolella, mutta liike oli tällöinkin aika vaihtelevaa. Samoin lintuja näkyi iltapäivälläkin sateiden väleissä. Lisäksi muutamia suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa luoteesta 8-10 m/s. Iltayöllä suurehkoja hyönteisiä näkyi jonkin verran kulkemassa puolen kilometrin alapuolella kaakkoon noin 10 m/s ja runsaasti lintuja oli liikkeellä etenkin maa-alueen yllä 1,5 km korkeueella saakka, pinnan lähellä tiheämmässä ja yhtenäisemmin koilliseen/pohjoiseen noin 10 m/s.
XX*

17.5.2002
Lintuja näkyi keskiyön aikaan tiuhassa maa-alueella pinnan lähellä kulkemassa pohjoiseen noin 10 m/s, merelläkin samaan tapaan lintuja tuli mutta harvassa. Suurehkoja hyönteisiä erottui myös harvassa maa-alueen yllä 200-700 m korkeudella tulossa luoteesta noin 10 m/s. Aamuyöllä lintuja oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella ja melko paljon myös 1-2 km korkeudella kulkemassa pohjoiseen/pohjoiskoilliseen edelleen 10 m/s luokkaa olleella nopeudella. Auringonnousun lähellä lintuja näkyi enää olennaisesti vain Suomenlahdella.
Aamulla muutama iso ja suurehko hyönteinenkin näkyi liikkeellä Suomenlahden suunnalle menossa ja linnut vähenivät hiljalleen. Päivällä lähinnä vain sateita oli havaittavissa iltaan saakka. Iltayöllä jonkin verran lintujakin näkyi vaihtelevasti liikkeellä kilometrin alapuolella.
XX*

16.5.2002
Suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi keskiyöllä ja aamuyöllä harvassa liikkeellä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella itään 7-10 m/s. Lintuja muutti runsaasti pohjoiseen 15-20 m/s, Suomenlahdella enimmäkseen 1-2 km korkeudella ja sisämaassa vähän korkeammallakin. Alempana lintujen suunta varsinkin sisämaassa oli enemmän koilliseen päin. Aamun lähetessä sen sijaan sadealue oli kaikuja aiheuttamassa. Sateen jälkeen aamulla näkyi jonkin verran lintuja tulossa matalalla Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s. Aamupäivän aikana myös suurehkoja tai isoja hyönteisiä näkyi maa-alueen ylle nousevan puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan koilliseen/itäkoilliseen 10-13 m/s ja päivällä 15 m/s luokkaa parhaimmillaan, kun hyönteiset hiljalleen häipyivät aika havaitsemattomiksi.
Illalla sateiden välissä Suomenlahdella näkyi huomattavasti lintuparviakin menossa itäkoilliseen 30 m/s luokkaa olleella nopeudella 15-30 km Helsingin eteläpuolella puolen kilometrin alapuolella. Auringonlaskun jälkeen myös melko paljon hyönteisiä kulki lähinnä maa-alueen yllä itään päin 8-11 m/s puolen kilometrin korkeudella saakka, pienehköistä hyönteisistä oli ensi sijassa kyse, mutta hyönteisten vähennyttyä liikkeellä oli lähinnä suurehkoja hyönteisiä harvassa. Lintuja muutti sisämaassa kahden kilometrin korkeudella saakka melko harvassa ja keskimäärin pohjoiseen 12-15 m/s.
XX*

15.5.2002
Keskiyön aikaan lähinnä suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa liikkeellä puolen kilometrin alapuolella itään 5-8 m/s. Lintuja näkyi muuttamassa hyvin paljon sisämaassa 0,5-1,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen 22-25 m/s ja Suomenlahdella hieman korkeammalla sekä lisäksi puolen kilometrin alapuolella runsaasti lintuja näkyi menevän myös itäkoilliseen 30 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamuyöllä alhaalla sekä lintuja että hyönteisiä oli niukemmin, kunnes auringonnousun lähellä hyönteisiä tuli joksikin aikaa lisää ilmaan. Aamuvarhaisella lintuja näkyi edelleen melko paljon, mutta paksussa kerroksessa harvakseltaan liikkeellä, kun taas hyönteisiä oli vähän. Aamun kuluessa myös lintuja oli vähemmän, varsinkin Suomenlahden suunnalla.
Suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi aamupäivällä harvassa tai hyvin harvassa maa-alueen yllä 0,5-1 km korkeudella ja alempana hyönteisiä oli melko runsaasti virtauksen viedessä pohjoiseen päin 2-5 m/s. Myöhemmin liike oli puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 4-7 m/s ja ylempänä koilliseen 10 m/s luokkaa parhaimmillaan. Päivällä 0,5-2 km korkeudella suurehkoja ja isoja hyönteisiä liikkui hyvin harvassa aika tasaisesti eri korkeuksilla, illalla pääasiassa 1,5 km alapuolella ja itään. Illan edetessä hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun aikoihin hyönteisiä oli vähän enemmän liikkeellä maa-alueen yllä. Suomenlahdella näkyi pääasiassa puolen kilometrin alapuolella huomattavasti lintuja kulkemassa hyvällä vauhdilla itäkoilliseen enimmäkseen 20-30 km Helsingin eteläpuolelta.
Alkuyöllä hyönteisiä näkyi parinsadan metrin korkeudella Suomenlahden suunnalla tiuhassakin, mutta muuten harvassa kilometrin alapuolella menossa itäkoilliseen 6-9 m/s. Lintuja muutti runsaasti 0,5-2,5 km korkeudella sisämaassa ja Suomenlahdella 1-2 km korkeudella pohjoiseen, sisämaassa noin 15 m/s ja merellä 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Pinnan lähellä, varsinkin Suomenlahdella kulki lisäksi jonkin verran lintuja itäkoilliseen.
XX*

14.5.2002
Lintuja muutti keskiyöllä ja aamuyöllä hyvin runsaasti etenkin 0,7-1,5 km korkeudella pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 22-25 m/s. Keskiyön aikoihin myös suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa puolen kilometrin alapuolella rannikon liepeillä menossa itään noin 10 m/s. Välilä hyönteisiä oli aik avähän näkyvissä, mutta auringonnousun lähellä ilmeisesti etupäässä pienehköjä hyönteisiä oli jonkin aikaa melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella liikkeellä itään/itäkoilliseen 6-8 m/s. Lintuja oli aamun sarastaessa muuttamassa edelleen melko paljon varsinkin Suomenlahdella kahden kilometrin alapuolella 22-25 m/s pohjoiskoilliseen. Aamulla hyönteiset hävisivät ja linnutkin vähenivät ylempää ja Suomenlahdelta, vaikka sisämaassa paikoitellen matalalla näitä olikin runsaasti keskittyneinä ja melko vaihtelevasti lentelemässä.
Aamupäivän mittaan suurehkoja ja isoja hyönteisiä alkoi näkyä hyvin harvassa kilometrin alapuolella kulkemassa itäkoilliseen noin 10 m/s ja lopulta puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli melko paljon sisämaassa merituulen puhaltaessa rannikolla lounaasta 6-9 m/s. Ylempänä maa-alueen yllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi harvassa tai hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka kulkemassa itäkoilliseen/itään 10-13 m/s. Iltapäivällä merituulirintaman lisäksi rullapyörteet keskittivät hyönteisiä alhaalla. Puolen kilometrin korkeuden yllä virtaus kääntyi luoteesta noin 7 m/s tulevaksi ja kilometrin alapuolella suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki melko tiheässä maa-alueen yllä, merellä ja 1-1,5 km korkeudella hyönteisiä oli sen sijaan pääasiassa hyvin harvassa.
Illalla hyönteiset vähenivät ja kulkivat lähinnä alle puolen kilometrin korkeudella melko harvassa itäkoilliseen 7-10 m/s. Auringonlaskun aikoihin hyönteisiä oli jälleen melko runsaasti noin 900 m korkeudella saakka ja myöhemmin alkuyöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli ensi sijassa kaikua aiheuttamassa virtauksen viedessä itäkoilliseen 4-7 m/s. Lintuja muutti puolen kilometrin alapuolella runsaasti Suomenlahden puolella itäkoilliseen noin 30 m/s, mutta ylempänä kilometrin korkeuden tuntumaan keskittyen lintuja oli hyvin paljon ja näiden liike oli pohjoiskoilliseen/pohjoiseen 22-25 m/s. Sisämaassa lintuja muutti runsaasti 1-2 km korkeudella enimmäkseen pohjoisluoteeseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella.
XX*

13.5.2002
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyöllä melko runsaasti 0,2-1 km korkeudella ja puolen kilometrin korkeudella tiheimmin lounaasta 7-10 m/s. Lintuja oli myös hyvin runsaasti kilometrin alapuolella kulkemassa pohjoiskoilliseen 20-23 m/s, mutta 1-3 km korkeudella enää harvassa. Aamuyöllä tilanne jatkui samanlaisena, mutta auringonnousun aikoihin lintuja oli aika vähän sisämaassa ja myös isoja hyönteisiä näkyi vähemmän, vaikka hyönteisiä muuten olikin melko runsaasti kilometrin alapuolella.
Hyönteisiä tuli aamulla edelleen kilometrin alapuolella lounaasta 10-15 m/s, nopeimmin noin 300 m korkeudella. Suurehkoja hyönteisiä näytti pääasiassa olleen liikkeellä melko tiheässäkin 30 m korkeuden tienoilla sekä 0,7-1 km korkeudella, muutamien isojen hyönteistenkin erottuessa joukosta. Lintuja muutti aamulla enää aika harvassa etelästä 20-23 m/s kahden kilometrin alapuolella. Aamupäivän sadekuurojen jälkeen isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi kulkemassa hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka etelälounaasta/lounaasta noin 10 m/s virtauksessa. Päivällä 1-1,5 km korkeudella suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli melko tiheässä lounaasta 10-15 m/s ja toisaalta alle puolen kilometrin korkeudella hyönteisiä näkyi myös paljon liikkeellä pohjoiseen lähinnä maa-alueen yllä.
Iltapäivällä sisämaassa hyönteisiä näkyi runsaasti puolen kilometrin alapuolella menossa hitaasti lähinnä pohjoiseen päin. Suomenlahdella isoja ja suurehkoja hyönteisiä oli 0,4-0,8 km korkeudella runsaasti. Lisäksi ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki 1,8 km korkeudella saakka harvemmassa ja virtaus oli alakerroksessa eteläkaakosta/etelälounaasta 10 m/s vaiheilla ja ylemmissä osissa edelleen lounaasta 12-15 m/s. Myöhään iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella Suomenlahden yli alkoi tulla kaakosta 6-10 m/s paljon hyönteisiä, suurehkoja ja isoja näkyi joukossa merkittävästi, mutta ilmeisesti myös paljon pienempiäkin hyönteisiä oli liikkeellä. Ylempänä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki harvassa 0,7-1,7 km korkeudella lounaasta 10-13 m/s. Jonkin verran yhtenäistä suuntautumista näkyi alhaalla eteläkaakko-pohjoisluode-akselin ja ylempänä etelä-pohjoinen-akselin mukaisesti.
Iltaa kohden virtaus alhaalla hidastui ja kääntyi eteläkaakosta/etelästä 5-7 m/s tulevaksi ja ylhäällä virtaus kääntyi toisaalta länsilounaasta puhaltavaksi. Hyönteiset vähenivät hiljalleen illalla ja myös alhaalla virtaus oli länsilounaasra. Suomenlahdella sen sijaan näkyi harvassa lintuja kilometrin alapuolella menossa koilliseen noin 25 m/s ja varsinkin 10-20 km Helsingin eteläpuolitse ilmeisesti isompiakin parvia illan hämärtyessä.
Iltayöllä hyönteisiä kulki 70-800 m korkeudella saakka jälleen melko paljon itään/itäkoilliseen 10-12 m/s. Lintuja näkyi hyvin paljon muuttamassa, sisämaassa etenkin 1-2 km korkeudella koilliseen ja Suomenlahdella lintuja tuli lähes etelästä erityisesti kilometrin korkeuden vaiheille keskittyen. Nopeutta linnuilla oli 20-23 m/s ja harvemmassa niitä näkyi kolmen kilometrin korkeudella saakka.
XX**

12.5.2002
Keskiyön tienoilla ja aamuyöllä hyvin paljon lintuja muutti kilometrin alapuolella pohjoiseen noin 25 m/s sekä hieman harvemmassa yli kahden kilometrin korkeudella saakka pohjoiskoilliseen 20-23 m/s. Huomattavasti hyönteisiä erottui lintujen keskellä menossa pohjoiseen lähinnä puolen kilometrin alapuolella noin 10 m/s. Auringonnousun aikoihin lintuja oli vähemmän ja aamulla edelleen niukkenevasti, mutta toisaalta 3-4 km korkeudella saakka aika tasaisesti liikkeellä pohjoiseen 22-25 m/s. Suurehkoja hyönteisiä näkyi aamulla liikkeellä harvassa puolen kilometrin alapuolella lounaasta noin 10 m/s. Linnut vähenivät aamun edetessä.
Aamupäivällä isoja hyönteisiä alkoi tulla etelälounaasta noin 10 m/s 0,5-1,5 km korkeudella ja päivän kuluessa hyönteisiä yleensä oli melko paljon liikkeellä alle kilometrin korkeudella etelästä/etelälounaasta 7-10 m/s, sisämaassa hieman enemmän kuin merellä. Päivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli melko harvassa noin kilometrin paksuisessa kerroksessa etelästä/lounaasta 7-12 m/s, ylempänä lujempaa ja enemmän lounaasta. Illalla hyönteisiä oli niukemmin ja virtaus länsilounaasta, mutta 0,8-1,2 km korkeudella suurehkoja tai isoja hyönteisiä näkyi harvassa liikkeellä pitempään lounaasta noin 10 m/s. Suomenlahdella näkyi illalla myös runsaasti lintuparvia kulkemassa itäkoilliseen 30 m/s luokkaa olleella nopeudella yli 15 km Helsingin eteläpuolelta.
Alkuyöllä rannikon tuntumassa lintuja kulki hyvin runsaasti itäkoilliseen matalalla noin 30 m/s, mutta ylempänä 1-2 km korkeudella lintuja meni myös hyvin paljon suuntanaan pohjoiskoillinen 15-20 m/s. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki samalla melko runsaasti 0,2-1 km korkeudella lounaasta 7-10 m/s.
XX**

11.5.2002
Keskiyön jälkeen hyvin runsaasti lintuja muutti pohjoiseen 15-20 m/s kilometrin alapuolella ja toisaalta harvassa 2-3 km korkeudella 10-12 m/s. Auringonnousun lähestyessä lintuja oli vähemmän. Varhain aamulla melko paljon lintuja näkyi sisämaassa kilometrin alapuolella ja Suomenlahdella kahden kilometrin korkeudella saakka menossa pohjoiseen 15-23 m/s, ylhäällä hitaammin. Aamun kuluessa linnut niukkenivat ja ilmeisesti turbulenssiin liittynyt kaiku osoitti virtauksen olevan etelästä puolen kilometrin alapuolella 6-9 m/s luokkaa. Aamupäivällä kaiku näytti kuitenkin tulevan tässä kerroksessa lähinnä melko harvassa kulkeneista suurehkoista hyönteisistä maa-alueen yllä. Lintuja päivällä oli näkyvissä myös maa-alueen yllä melko paljon, mutta aika vaihtelevasti liikehtien puolen kilometrin alapuolella.
Iltapäivällä suurehkoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa kilometrin korkeudella saakka ja alempana tiuhemmassa kulkemassa luoteeseen 5-8 m/s. Iltaa kohden linnut vähenivät, mutta hyönteisiä näkyi melko harvassa parinsadan metrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa kulkemassa lopulta illalla länsiluoteeseen 9-12 m/s. Iltayöllä suurehkoja ja isoja hyönteisiä tuli puolen kilometrin alapuolella eteläkaakosta 15 m/s luokkaan nousseella nopeudella Suomenlahden ylikin harvassa. Lintuja muutti rannikon tuntumassa hyvin runsaasti kilometrin alapuolella ja nähtävästi osa kulki rannikkoa seuraillen itäkoilliseen 25-30 m/s ja osa taas pohjoiseen 20-23 m/s, sisämaassa kahden kilometrin korkeudella saakka.
XX**

10.5.2002
Hyvin harvassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi keskiyön aikoihin menossa lounaaseen 10-12 m/s muutaman sadan metrin korkeuksilla. Lintuja näkyi matalalla tulevan Suomenlahden yli kaakosta noin 10 m/s melko paljon ja ylempänä sisämaassa kahden kilometrin korkeudella saakka lintuja oli harvassa menossa enimmäkseen pohjoiseen/koilliseen. Aamuyöllä lintuja oli runsaasti liikkeellä alhaalla, varsinkin sisämaassa, ja myös ylempänä hieman enemmän. Aamun sarastaessa sisämaassa lintuja oli enää aika vähän, mutta Suomenlahden yli kaakosta lintuja muutti edelleen runsaasti kahden kilometrin alapuolella 10-13 m/s. Aamulla lintuja oli hieman niukemmin, mutta toisaalta nopeus kaakosta oli 15 m/s luokkaa.
Päivällä hyönteisiäkin alkoi näkyä, vaikka lähinnä vain merituulirintaman ja rullapyörteiden keskittämissä kohdissa kilometrin korkeudella saakka, harvassa olleiden suurehkojen hyönteisten ollessa kaiun kannalta merkittävimpiä. Virtaus oli merituulessa kaakosta ja merituulirintaman pohjoispuolella koillisesta 4-7 m/s, merituulen ulottuessa poikkeuksellisesti lähes kilometrin korkeudelle saakka. Lintuja näkyi sisämaassa liikkeellä aika vaihtelevasti, hieman yhtenäisemmin Porkkalan ja Hyvinkään välillä pohjoiskoilliseen. Illalla hyönteisiä ei enää juurikaan erottunut ja linnutkin kävivät lopulta vähiin, vaikka jonkin verran lintuja tuli Suomenlahden yli matalalla eteläkaakosta noin 15 m/s myöhään illallakin. Alkuyöllä sen sijaan runsaasti lintuja näkyi muuttamassa sisämaassa 0,5-1,5 km korkeudella pääasiassa pohjoiseen 12-15 m/s ja Suomenlahdella puolen kilometrin alapuolella tuli myös runsaasti lintuja etelästä noin 15 m/s.
XX*

9.5.2002
Runsaasti lintuja kulki keskiyöllä alle puolen kilometrin korkeudella ilmeisesti toisaalta rannikkoa seuraillen itäkoilliseen ja toisaalta pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Ylempänä lintuja tuli harvemmassa pääasiassa lounaasta 12-15 m/s kolmen kilometrin korkeudella saakka, merellä kuitenkin runsaimmin kilometrin korkeuden vaiheilla. Aamuyöllä lintuja oli hieman niukemmin ja suunta yhtenäisemmin pohjoiskoilliseen 10-12 m/s, mutta auringonnousun aikaan sisämaassa lintuja oli enää vähän liikkeellä kun taas Suomenlahdella runsaasti lintuja tuli 1-2 km korkeudella etelästä noin 10 m/s. Aamulla lintuja näkyi kuitenkin enää aika vähän ja pääasiassa matalalla. Toisaalta suurehkoja hyönteisiä alkoi kulkea puolen kilometrin alapuolella eteläkaakkoon 5-8 m/s.
Aamupäivällä melko paljon hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella 4-7 m/s pohjoisesta/pohjoisluoteesta ja 0,5-1 km korkeudella suurehkoja ja isoja hyönteisiä oli liikkeellä harvassa tai hyvin harvassa. Turbulenssiin liittynyttä heikkoa kaikua näkyi aaltoilevana ohuena kerroksena kilometrin yläpuolella ja iltapäivällä kahden kilometrin tuntumassa rullapyörteiden keskittäessä ja nostaessa hyönteisiä 1,5 km korkeuden tienoille saakka. Myös lintuja näkyi melko paljon keskittyneinä rullapyörteiden nostojen ja ilmeisesti myös hyönteisten luokse sisämaassa. Virtaus jatkui pohjoisesta/pohjoisluoteesta 6-9 m/s ja iltaa kohden hyönteiset hiljalleen niukkenivat.
Auringonlaskun jälkeen hyönteisiä oli huomattavasti 700 m korkeudella saakka menossa etelälounaaseen/lounaaseen 7-10 m/s. Alkuyöllä runsaasti lintuja muutti 1-2,5 km korkeudella pohjoiseen ja kilometrin alapuolella pääosin länteen noin 10 m/s. Myös hyvin harvassa suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki edelleen lounaaseen puolen kilometrin alapuolella.
XX*

8.5.2002
Keskiyöllä lintuja näkyi hyvin paljon muuttamassa kahden kilometrin alapuolella sisämaassa ja hieman niukemmin Suomenlahdella. Liike oli pohjoiseen 12-15 m/s maa-alueella, mutta merellä pohjoiskoilliseen ja siellä merkittävimmin lintuja oli 1-2 km korkeudella. Aamuyöllä lintuja oli sisämaassa ylempänä vähemmän ja liike 1-2 km korkeudella oli pohjoiskoilliseen 15-18 m/s. Auringonnousun lähestyessä lintujen liike oli enemmän pohjoiseen ja jopa 20 m/s luokkaa Suomenlahdella. Aamuvarhaisella lintuja oli sisämaassa paljon puolen kilometrin alapuolella ja Suomenlahdella 1-2 km korkeudella menossa pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 15-20 m/s. Linnut vähenivät aamun edetessä ja samalla hyönteisiä alkoi näkyä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella menossa itäkaakkoon 2-5 m/s. Myöhemmin suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa yli kilometrin korkeudella, jossa virtaus näkyi olleen itäkoilliseen 10-12 m/s, alempana hyönteisiä kulki melko runsaasti ja virtauksen mukana myös rullapyörteet keskittivät näitä nauhoiksi.
Päivällä merituulirintama eteni sisämaahan ja sen eteläpuolella virtaus oli puolen kilometrin alapuolella lounaasta/länsilounaasta 5-8 m/s ja hyönteisiä oli liikkeellä melko paljon. Ylempänä länsituuli vei harvemmassa olleita suurehkoja tai isoja hyönteisiä 1,5 km korkeudella saakka itään 7-10 m/s. Iltapäivällä merituulen puoleinen virtaus oli parhaimmillaan 12 m/s luokkaa länsilounaasta ja merituulirintama näkyi pääsevän lähes 20 km päähän sisämaahan. Illalla hyönteiset vähenivät ja merituulirintamakin näkyi tulevan lähemmäksi rannikkoa. Auringonlaskun tienoilla suurehkoja ja pienempiä hyönteisiä oli kuitenkin vielä melko paljon liikkeellä puolen kilometrin alapuolella matkalla itään 7-10 m/s. Iltayöllä isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa itäkaakkoon 6-10 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella ja sisämaassa hyvin paljon lintuja muutti 0,5-2 km korkeudella koilliseen noin 15 m/s. Suomenlahdella lintuja oli myös melko paljon alle puolen kilometrin korkeudella kulkemassa itäkaakkoon 20 m/s luokkaa olleella nopeudella.
XX*

7.5.2002
Hyvin runsaasti lintuja näkyi keskiyön aikoihin sisämaassa ja vähän niukemmin Suomenlahdella puolen kilometrin alapuolella menossa pohjoiseen noin 13 m/s ja lisäksi ylempänä harvemmassa 2-3 km korkeudella saakka. Aamuyöllä lintuja kulki edelleen hyvin runsaasti alhaalla ja harvemmassa ylempänä, mutta aamun lähetessä 0,5-1,5 km korkeudella lintuja alkoi olla runsaammin ja jopa enemmän Suomenlahden puolella tulossa etelästä/eteläkaakosta 12-15 m/s. Aikaisin aamulla Suomenlahdella lintuja oli aika harvassa kahden kilometrin korkeudella saakka tulossa etelästä/eteläkaakosta 12-15 m/s ja sisämaassa puolestaan matalalla runsaasti eikä ylempänä juuri lainkaan. Aamun edetessä linnut harvenivat.
Yllättäen jo aamupäivällä merituulirintama oli voimakkaana kymmenkunta kilometriä sisämaassa keskittäen suurempia ja varmaan myös pienempiä hyönteisiä muuten vähäisen kaiun aikaan ja nostaen näitä 1,5 km korkeuden tuntumaan. Merituulen puolella virtaus oli pohjoiseen päin 3-5 m/s luokkaa ja sisempänä mantereella pohjoisen puolelta hiljaisempaa. Lintuja tuli harvassa Suomenlahden yli eteläkaakosta 12-15 m/s kilometrin alapuolella ja sisämaassa lintuja oli matalalla runsaasti, mutta epämääräisemmin liikkeellä. Turbulenssiin tai pilviin liittynyttä kaikua näkyi 1,5-2 km korkeudella etenkin merituulirintaman yläpuolella aaltomaisena pullistumana ohuena kaikukerroksena.
Päivällä lähinnä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki merituulen mukana merituulirintaman ja rannikon välillä noin 800 m korkeudella saakka pohjoiseen melko paljon 4-7 m/s ja ylempänä näitä näkyi harvassa 1,2 km korkeudella asti tulossa hitaasti pohjoisesta päin. Puoliltapäivin merituulirintama oli jo noin 25 km päässä rannikosta ja sen eteläpuolella rullapyörteitäkin erottui suhteellisen paksun virtauskerroksenkin edesauttamana. Merellä hyönteisiä sen paremmin kuin lintujakaan ei päivällä olennaisesti erottunut, vaikka toisaalta lähinnä Isosaaresta pohjoiskoilliseen virtauksen mukana muodostui vahva kaikujono luultavasti sekä saaresta ilmaan nousseiden hyönteisten että samaan kohtaan syntyneen rullapyörteen yhteisvaikutuksena.
Illalla hyönteiset vähenivät hiljalleen, kunnes auringonlaskun aikoihin muutaman sadan metrin korkeudella saakka lähinnä pienehköjä hyönteisiä näkyi melko paljon liikkeellä maa-alueen yllä itäkoilliseen 4-7 m/s. Myöhemmin yöllä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa tai hyvin harvassa itäkaakkoon 5-8 m/s kilometrin alapuolella. Alkuyöllä lintuja lähti runsaasti muuttamaan ja 1-2 km korkeudella lintuja alkoi olla hyvinkin paljon menossa pohjoiseen ja tulossa etelästä/etelälounaasta Suomenlahden yli noin 15 m/s.
XX*

6.5.2002
Keskiyön aikoihin lintuja näkyi runsaasti kilometrin alapuolella ja pääasiassa liike näkyi olleen länteen 12 m/s luokkaa, mutta melko vaihtelevaa kokonaisuudessaan. Aamuyöllä lintuja oli vähemmän ja liike epämääräisempää, paitsi puolen kilometrin yläpuolella yhtenäisemmin pohjoiseen 8 m/s luokkaa. Aamun sarastaessa lintuja oli aika vähän ja muutamia suurehkoja hyönteisiä erottui menossa etelälounaaseen 10-13 m/s parinsadan metrin korkeudella kerroksessa, jossa ilmeisesti turbulenssi oli pääasiassa kaiun aiheuttajana. Aamulla kaikua oli tässä kerroksessa edelleen ja liike oli 10 m/s luokkaa etelälounaaseen, lisäksi huomattavasti lintuja tuli kaakosta päin noin 10 m/s kilometrin alapuolella Suomenlahden yli.
Aamupäivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi melko paljon pinnan lähellä ja harvenevasti kilometrin korkeudella saakka, turbulenssiin liittyneen aaltoilevan heikon kaiun kerroksen eli ilmeisesti rajakerroksen yläreunan alla. Liike oli etelälounaaseen 5-8 m/s. Päivän kuluessa kaikukerroksen yläraja vähitellen nousi ja rullapyörteet keskittivät ja nostivat hyönteisiä kilometrin yläpuolellekin pohjoiskoillisesta 3-7 m/s tulleessa virtauksessa. Rannikon lähellä myös merituuli alkoi kääntää virtausta puolen kilometrin alapuolella maalle päin puhaltavaksi.
Iltapäivällä sisämaassa jonomaisten kaikunauhojen sijasta muodostui verkkomaisia voimakkaamman kaiun nauhoja eli hyönteisten keskittymiä. Samalla merituulirintama työntyi rannikolta sisämaahan keskittäen myös hyönteisiä rannikon suuntaisella nauhamaisella alueella, jonka eteläpuolella virtaus oli etelästä ja myöhemmin lounaasta 3-6 m/s puolen kilometrin korkeudella saakka. Hyönteiset yleensä alkoivat hiljalleen myös vähentyä iltaa kohden. Lintuja lenteli paikalllisesti keskittyneinä paljon, mutta vaihtelevasti päivällä.
Illalla merituulialueella hyönteisiä kulki koilliseen paksuimmillaan noin 700 m korkeudelle ulottuneessa kerroksessa ja vastaavasti Suomenlahden suunnalla harvassa näkyneet suurehkot hyönteisetkin häipyivät samalla kun virtaus rannikolla oli länsilounaasta parhaimmillaan 7 m/s luokkaa. Sisämaassakin hyönteiset lopulta häipyivät ja virtaus kääntyi pohjoisen puolelle. Iltayöllä eteläkaakkoon kulki suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa alhaalla ja hyvin harvassa kilometrin korkeudella saakka 4-7 m/s. Runsaasti lintuja muutti alkuyöllä keskimäärin pohjoiseen 8-12 m/s pääasiassa kahden kilometrin alapuolella ja maa-alueen yllä runsaammin kuin Suomenlahdella.
XX*

5.5.2002
Suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi keskiyön aikaan enää lähinnä Suomenlahden puolella melko harvassa noin 800 m korkeudella ohuehkossa kerroksessa tulossa etelälounaasta noin 10 m/s ja pinnan lähellä heikossa itätuulessa. Lisäksi suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa 1,3 km korkeuden vaiheilla. Lintuja muutti runsaasti ja merkittävä osa myös 800 m korkeudella keskittyneinä etelälounaasta 23 m/s, ylempänä lintuja oli kolmen kilometrin korkeudella saakka harvemmassa ja tulossa lounaasta 27-30 m/s. Aamuyöllä hyönteisiä oli melko runsaasti 400-700 m kerroksessa tulossa etelälounaasta 8-15 m/s, korkeammalla nopeammin. Lintuja muutti hyvin runsaasti puolen kilometrin alapuolella etelälounaasta 25-28 m/s. Aamun lähetessä linnut niukkenivat ja hyönteiskerroksen suunta oli lounaasta 8-12 m/s. Auringonnousun lähellä suurehkoja hyönteisiä näkyi enää harvassa 0,5-1,5 km välillä sekä tiuhemmassa kerroksessa noin 700-800 m korkeudella, joitakin isojakin hyönteisiä liikkeellä näkyi lounaasta 8 m/s luokkaa olleessa virtauksessa. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli jonkin verran runsaammin 800 m alapuolella liikkeellä.
Lintuja näkyi melko paljon aamulla liikkeellä sadealueen eteläpuolella ja erityisesti silloin Suomenlahdella, mutta varsin vaihtelevasti ja pääosin kilometrin alapuolella. Aamupäivällä lintuja kulki edelleen sadealueen eteläpuolella melko paljon ja keskimäärin koilliseen päin näytti liike olevan 15-20 m/s. Suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa liikkeellä pinnan lähellä idästä 5-8 m/s ja ylempänä hyvin harvassa 1,5 km korkeudella saakka. Päivällä suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa etenkin 0,5-1,5 km korkeudella lounaasta/etelälounaasta 12-15 m/s, luoteesta hiljalleen lähenevän sadealueen reunan eteläpuolella. Iltapäivällä sadealueiden välissäkin lounaisvirtauksessa kulki suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa 0,7-1,8 km korkeudella 10-15 m/s. Alkuyöllä sadealueen jälkeen paljon lintuja oli varsinkin maa-alueen yllä kilometrin alapuolella liikkeellä keskimäärin länteen 10-13 m/s. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa kilometrin korkeuden vaiheilla etelään noin 10 m/s.
XX**

4.5.2002
Lähinnä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi melko harvassa keskiyön tienoilla kulkemassa etelälounaasta 22-25 m/s pääosin 0,5-1 km korkeudella ja aamuyöllä edelleen harventuen ja nopeudeltaankin hiljentyen. Runsaasti lintuja muutti 1,5 km alapuolella ja nopeus koilliseen oli 35 m/s luokkaa parhaimmillaan keskiyön vaiheilla. Aamua kohden linnut vähenivät, mutta hyönteisiä tuli aamun sarastaessa runsaasti 300-500 m korkeudella etelälounaasta 17-20 m/s. Aamulla sadealueiden välissä erottui jonkin verran lintuja koilliseen kulkemassa. Sään seljettyä lintuja oli melko runsaasti sisämaassa puolen kilometrin alapuolella lentelemässä ja huomattavasti tulossa Suomenlahden yli etelästä 20-23 m/s.
Sateiden jälkeen päivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä alkoi näkyä liikkeellä melko tiheässä 300-700 m korkeudella kulkemassa lounaasta 10-12 m/s. Päivän edetessä hyönteisiä oli melko runsaasti kilometrin alapuolella etelästä/etelälounaasta 8-11 m/s tulleessa virtauksessa, jossain määrin näkyi myös yhtenäistä suuntautumista eteläkaakko-pohjoisluode-akselin mukaan. Suurehkojen ja isojen hyönteisten osuus oli olennainen tutkakaiun kannalta, lisäksi harvassa tai hyvin harvassa näitä isompia hyönteisiä kulki 1-1,8 km korkeudella lounaasta 12-15 m/s. Iltapäivällä etenkin 1,5 km korkeuden tienoilla hyönteisiä oli taajemmassa ennen sateita.
Sateiden jälkeen illalla pinnan lähellä hyönteisiä kulki luoteeseen pari metriä sekunnissa, mutta ylempänä melko paljon suurehkoja ja harvemmassa isoja hyönteisiä oli edelleen liikkeellä lounaasta alhaalla 5 ja kilometrin korkeuden tienoilla 15 m/s. Iltayöllä hyönteisiä oli yhä melko runsaasti 1,5 km korkeudella saakka, osin aika erillisiin kerroksiin keskittyneinä. Toisaalta myös paljon lintuja näkyi muuttamassa etelälounaasta 23-28 m/s kahden kilometrin alapuolella, ja jonkin verran sateitakin muuttajia häiritsi.
XX**

3.5.2002
Runsaasti lintuja näkyi keskiyön aikaan muuttmassa koilliseen 22-25 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Isoja ja suurehkoja hyönteisiä tuli harvassa etenkin 0,5-1 km korkeudella etelästä 11-14 m/s. Aamuyöllä lintuja oli ylempänä vähemmän, mutyta sen sijaan puolen kilometrin alapuolella hyvin runsaasti liikkeellä pohjoiskoilliseen, Suomenlahdella jopa yli 25 m/s. Aamun lähetessä lintuja oli niukemmin ja vauhtikin 23 m/s luokkaa, kun taas suurehkoja hyönteisiä näkyi keskittyneen 300-400 m korkeudelle tulossa etelälounaasta noin 15 m/s. Auringonnousun lähellä 200-400 m korkeudella hyönteisiä näytti tulevan runsaasti etelälounaasta 12-15 m/s ja lisäksi 0,5-1 km korkeudella myös muutama iso hyönteinen näkyi liikkeellä. Lintuja muutti harvassa 1-3 km korkeudella pohjoiskoilliseen noin 25 m/s.
Aamulla runsaasti lintuja muutti puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 22-25 m/s ja etupäässä suurehkoja hyönteisiäkin oli melko paljon liikkeellä puolen kilometrin alapuolella sekä harvemmassa kilometrin korkeudella saakka alhaalla etelästä/etelälounaasta noin 15 m/s. Aamupäivällä hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella melko tiheässä ja suurehkojen hyönteisten osuus näkyi olleen merkittävä virtauksen tuodessa etelästä 12-15 m/s. Jonkin verran isoja ja suurehkoja hyönteisiä kulki myös 0,8-1,5 km korkeudella etelästä noin 12 m/s. Lintuja sen sijaan oli aamuun nähden paljon vähemmän liikkeellä.
Puoliltapäivin hyönteisiä oli runsaasti sekä alle puolen kilometrin korkeudella että 0,7-1,5 km korkeudella tulossa eteläkaakosta alhaalla ja ylempänä etelästä 12-15 m/s. Suurehkojen hyönteisten osuus näkyi olevan edelleen merkittävä ja isoja hyönteisiäkin mukana oli jonkin verran. Lisäksi pääaosalla hyönteisiä oli myös yhtenäistä suuntautumista eteläkaakko-pohjoisluode-akselin mukaan. Iltapäivällä pinnan lähellä hyönteisiä tuli edelleen runsaammin etelästä 10-12 m/s ja 1-1,5 km korkeudella liike oli etelälounaasta 15 m/s luokkaa parhaimmillaan. Isoja hyönteisiä näkyi illan lähetessä 1-2 km korkeudella hyvin harvassa ja suurehkoja hyönteisiä hieman runsaammin kulkemassa etelälounaasta.
Joitakin pieniä sadekuuroja oli illalla myös havaittavissa, mutta hyönteisiä näkyi edelleen runsaasti etenkin puolen kilometrin alapuolella ja 0,7-1,3 km korkeudella olleessa kerroksessa. Virtaus oli alhaalla etelästä 13-15 m/s ja ylempänä etelästä/etelälounaasta 14-17 m/s. Iltayöllä alempana hyönteisiä kulki vähemmän, mutta 0,5-1 km korkeudella runsaasti. Virtaus etelälounaasta oli alkuyöllä 18-22 m/s ja hyönteisiä oli vähitellen niukkenevasti. Lisäksi runsaasti lintuja muutti pääasiassa 1,5 km alapuolella koilliseen 35 m/s luokkaan nousseella nopeudella, hyvänlaisessa myötätuulessa siis.
XX**

2.5.2002
Keskiyön aikoihin lintuja muutti edelleen hyvin runsaasti alkuyön tapaan, aamuyöllä lähinnä 0,5 km alapuolella ja 1-2 km korkeudella. Liike oli pohjoiskoilliseen 25 m/s luokkaa. Aamulla lintuja oli vähemmän, mutta runsaasti lintuja muutti pohjoiseen 20-25 m/s alle puolen kilometrin korkeudella, hieman tiuhemmin sisämaassa kuin merellä. Toisaalta 1-2 km korkeudella 25 m/s vaiheilla olleella nopeudella lintuja tuli runsaasti Suomenlahden yli ja sisämaassa vastaavasti lintuja oli hieman vähemmän. Aamun edetessä ylempää linnut kuitenkin harvenivat ja aamupäivällä myös Suomenlahdella alempana lintuja alkoi olla melko vähän.
Aamupäivällä suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa kilometrin korkeudella saakka tulossa eteläkaakosta/etelästä 10-13 m/s. Iltapäivällä heikkojen sateiden jälkeen suurehkoja hyönteisiä oli melko paljon kilometrin alapuolella tulossa eteläkaakosta/etelästä noin 10 m/s ja Suomenlahdella muutamia isojakin hyönteisiä näkyi tulevan pinnan lähellä eteläkaakosta. Myöhemmin hyönteisiä oli runsaammin varsinkin puolen kilometrin alapuolella ja myös 1-1,5 km korkeudella aika erillisessä kerroksessa kulki suurehkoja ja isoja hyönteisiä harvassa. Illalla hyönteiset vähenivät, mutta edelleen lähinnä suurehkoja hyönteisiä tuli melko tiheässä eteläkaakosta/etelästä noin 10 m/s puolen kilometrin korkeudella korkeudella saakka ja harvenevasti ylempänä 0,5-1,5 km korkeudella.
Suurehkoja hyönteisiä tuli iltayöllä harvassa muutamien isojen hyönteisten seurassa etelästä 10-13 m/s lähinnä kilometrin alapuolella. Runsaasti lintuja lähti muuttamaan koilliseen 20-23 m/s kahden kilometrin alapuolella. Myöhemmin yöllä isoja hyönteisiä tuli Suomenlahden yli enemmän 0,5-1 km korkeudella ja toisaalta pienempiä hyönteisiä niukemmin. Hyvin paljon lintuja muutti pohjoiskoilliseen/koilliseen 22-25 m/s kahden kilometrin alapuolella ja harvemmassa 3-4 km korkeudella saakka. Runsaimmin lintuja oli toisaalta pinnan lähellä ja toisaalta 1-2 km korkeudella.
XX**

1.5.2002
Lintuja kulki runsaasti keskiyön aikoihin jopa heikon sateen sisällä koilliseen 15-18 m/s alle kilometrin korkeudella. Aamuyöllä sateet vähensivät lintuja yleensä ja välillä sisämaassa lintuja näkyi vähän kun taas Suomenlahdella linnut tulivat sateiden välistä etelästä noin 15 m/s. Aamulla lintuja oli melko vähän sadealueiden välissäkin ja lintuja tuli Suomenlahden yli etelästä 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Myöhemmin lintuja näkyi runsaasti maa-alueen yllä matalalla, mutta liike oli aika vaihtelevaa ja Suomenlahdella lintuja oli enää vähän näkyvissä.
Päivällä isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi liikkeellä 800 m korkeuden vaiheilla saakka menossa kaakkoon 3-6 m/s ja alempana melko paljon hyönteisiä oli sisämaassa ilmassa. Luutavasti vappupalloja alkoi kulkeutua nimenomaan Helsingin seudulta pohjoisluoteeseen 2-4 km korkeudella noin 12 m/s. Iltapäivällä virtauskenttä keskitti paljon hyönteisiä nauhamaisiksi kaikualueiksi ja harvenevasti kilometrin korkeudelle saakka. Sisämaassa virtaus myös muuttui heikoksi, mutta rannikolla merituuli alkoi puhaltaa lounaasta alapuolella 5-8 m/s. Illalla hyönteiset hiljalleen vähenivät.
Auringonlaskun tienoilla lähinnä suurehkoja hyönteisiä kulki harvassa maa-alueen yllä koilliseen noin 3 m/s. Iltayöllä lintuja lähti hyvin runsaasti liikkeelle koilliseen 15-18 m/s kilometrin alapuolella ja myös Suomenlahden yllä lintuja oli paljon tulossa etelästä/etelälounaasta 22-25 m/s 1,5-2,5 km korkeudella. Myöhemmin yöllä lintuja kulki hyvin runsaasti 1-2 km korkeudella pohjoiseen/pohjoiskoilliseen noin 25 m/s, alempana ja ylempänä lintuja oli myös paljon, mutta selvästi harvemmassa.
XX*

30.4.2002
Keskiyön vaiheilla lintuja muutti yhä hyvin runsaasti kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 20-25 m/s, mutta ylempänä alkuyöhön verrattuna niukemmin ja aamuyöllä alempanakin lintuja kulki vähemmän. Aamun sarastaessa runsaasti lintuja näkyi kuitenkin muuttamassa sisämaassa ja merellä eteläkaakosta/etelästä pääasiassa 1,5 km alapuolella noin 25 m/s. Aamun kuluessa linnut hiljalleen niukkenivat, varsinkin lounaasta tulleen sadealueen myötä. Sadealueen edellä näkyi suurehkoja hyönteisiä hyvin harvassa 0,5-1,5 km korkeudella tulossa etelästä 10-12 m/s. Myös sateiden välissä erottui muutamia hyönteisiä.
Iltayöllä lintuja näkyi maa-alueen yllä lähtevän melko paljon kilometrin alapuolella itäkoilliseen noin 15 m/s. Myöhemmin yöllä lintuja oli hyvinkin runsaasti kilometrin alapuolella ja nopeus oli 20 m/s luokkaa. Jonkin verran lintuja kulki myös pilvikerrosten välissä 1-2 km korkeudella. Merellä sen sijaan sadealueet häiritsivät lintujen muuttoa enemmän.
X**

29.4.2002
Aamuyöllä lintuja näkyi hyvin runsaasti 0,5-1,5 km korkeudella sekä toisaalta puolen kilometrin alapuolella menossa pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Muutamia lintuja kulki 2,5 km korkeudella saakka pilvikerroksen alareuna vaiheilla. Aamua kohden ylempää linnut vähitellen vähenivät sisämaassa, mutta Suomenlahden yli lintuja tuli aamullakin runsaasti etelästä 15-20 m/s kahden kilometrin alapuolella. Sisämaassa aamuvarhaisella lintuja näkyi lähinnä puolen kilometrin alapuolella, mutta hyvin paljon, kulkemassa koilliseen/itäkoilliseen. Aamupäivällä Suomenlahden yli lintuja tuli niukkenevasti, mutta sisämaassa matalalla lintuja oli runsaammin ja pohjoiskoillinen näkyi yleisemmin olleen suuntana.
Suurehkoja hyönteisiä alkoi myös aamupäivällä näkyä harvassa maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella menossa pohjoiseen 3-5 m/s. Iltapäivällä hyönteiset kuitenkin häipyivät aika tyystin ja lintujakin oli pääasiassa vain paikallisesti keskittyneinä matalalla vaihtelevasti lentelemässä. Alkuyöllä lintuja lähti jälleen runsaasti muuttamaan pohjoiskoilliseen noin 15 m/s, sisämaassa pääasiassa 1,5 km alapuolella. Yön edetessä lintuja oli lopulta hyvin runsaasti ja runsaimmin sisämaassa 1-2 km korkeudella sekä merellä alle kilometrin korkeudella. Muutamia lintuja näkyi neljän kilometrin korkeudella saakka. Liike oli pohjoiskoilliseen 18-25 m/s.
X*

28.4.2002
Lintuja oli alkuyön jälkeen harvemmassa eli paljon tai melko paljon liikkeellä keskiyöllä ja aamuyöllä sadealueen edellä pohjoiseen 20-25 m/s 1,5 km alapuolella. Myös isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa aamuyöllä tulevan kaakosta noin 15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Aamulla sadealueen jälkeen huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä puolen kilometrin alapuolella,mutta aika vaihtelevasti. Myöhemmin melko paljon lintuja näkyi tulevan myös Suomenlahden yli noin 25 m/s ja sisämaassa päivälläkin pääasiassa pohjoiskoilliseen lintuja näkyi olevan menossa puolen kilometrin alapuolella
Lähinnä suurehkoja hyönteisiä näkyi päivällä sisämaassa harvassa puolen kilometrin korkeudella saakka menossa koilliseen 8-12 m/s. Alkuyöllä hyvin paljon lintuja muutti lopulta koilliseen pääasiassa kahden kilometrin alapuolella 15-20 m/s.
XX**

27.4.2002
Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät, mutta edelleen runsaasti lintuja muutti pohjoiseen 20-30 m/s ja aamun sarastaessa Suomenlahden yli etenkin 1-3 km korkeudella. Aamulla lintuja tuli niukkenevasti ja pääasiassa kahden kilometrin alapuolella etelästä 22-25 m/s. Aamupäivän kuluessa myös suurehkoja hyönteisiä alkoi tulla melko paljon kaakosta 10-15 m/s kilometrin korkeudella saakka ja jonkin verran isoja hyönteisiäkin näkyi liikkeellä. Puoliltapäivin hyönteisiä kulki runsaasti puolen kilometrin alapuolella itäkaakosta parhaimmillaan noin 15 m/s ja ylempänä suurehkoja sekä muutamia isojakin hyönteisiä tuli harvemmassa kaakosta 10-12 m/s.
Iltapäivällä virtaus oli alempanakin kaakosta ja suurimmillaan parinsadan metrin korkeudella 20 m/s tuntumassa. Illalla hyönteisiä oli melko harvassa kilometrin korkeudella saakka tulossa kaakosta ja virtauskin oli pääasiassa alle 15 m/s, mutta lisäksi muutamia isoja hyönteisiä näkyi liikkeellä 1-2 km korkeudella 12-15 m/s. Hyönteisten tulo jatkui harvemmassa puolen kilometrin alapuolella alkuyölläkin. Tällöin myös hyvin runsaasti lintuja muutti pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 20-25 m/s pääosin alle kahden kilometrin korkeudella.
XX**

26.4.2002
Lintuja muutti hyvin runsaasti keskiyön jälkeen ja aamuyöllä hieman niukentuen pääasiassa kahden kilometrin alapuolella etelästä noin 20 m/s ja sisämaassa pohjoiskoilliseen suunnaten aluksí, mutta aamuyöllä myös siellä liike oli enimmäkseen pohjoiseen. Aamun sarastaessa lintuja lähti maa-alueella hyvin runsaasti liikkeelle ja toisaalta etelästä Suomenlahden yli lintuja tuli hyvin paljon parhaimmillaan 25 m/s luokkaan nousseella nopeudella etenkin 1-2 km korkeudella. Aamulla lintuja oli hiljalleen vähenevästi liikkeellä ja pääosa merellä kilometrin ja sisämaassa puolen kilometrin alapuolella.
Päivällä lintuja tuli edelleen melko runsaasti Suomenlahden yli etelästä 22-25 m/s 1,5 km alapuolella. Sisämaassa ja rannikolla lintuja kulki vähän runsaammin kilometrin korkeudella saakka pohjoiskoilliseen. Puoliltapäivin myös huomattavasti hyönteisiä alkoi näkyä kulkemassa pohjoiseen päin noin 5 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Suurehkoja tai isoja hyönteisiä näkyi melko harvassa iltapäivällä maa-alueen yllä. Lintuja oli iltapäivällä enää aika vähän liikkeellä Suomenlahdella, mutta sisämaassa melko paljon aika vaihtelevasti lentelemässä iltaan saakka. Illalla myös hyönteiset vähenivät ja virtaus oli kaakosta. Auringonlaskun jälkeen huomattavasti hyönteisiä erottui liikkeellä länsiluoteeseen 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella ja samalla myös lintuja alkoi olla taas enemmän ilmassa.
Alkuyöllä hyvin paljon lintuja muutti pohjoiseen 25-30 m/s, Suomenlahden yli pääasiassa 1-3 km korkeudella sisämaassa matalammalla. Hyvin harvassa isoja hyönteisiäkin näkyi kulkemassa kilometrin alapuolella itäkaakosta/kaakosta 5-8 m/s ja myös Suomenlahdella.
XX**

25.4.2002
Keskiyöllä lintuja näkyi hyvin runsaasti muuttamassa pohjoiseen 10-15 m/s varsinkin 0,5-1,5 km korkeudella sekä lähellä pintaa Suomenlahdella. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät, kunnes auringonnousun lähellä Suomenlahden yli alkoi tulla paljon lintuja eteläkaakosta noin 15 m/s kahden kilometrin alapuolella sekä huomattavasti lintuja 2-3 km korkeudella etelästä 8-10 m/s. Aamuvarhaisella lintuja tuli hyvin runsaasti etelästä noin 15 m/s pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella ja toisaalta sisämaassa lintuja kulki pohjoiseen hyvin runsaasti puolen kilometrin alapuolella. Myöhemmin aamulla linnut vähenivät ja toisaalta rannikolla ja sisämaassa linnut näkyivät pinnan lähellä merkittävimmin kulkevan länteen 10 m/s luokkaa olleella nopeudella, heikon sadealueen tullessa pikkuhiljaa luoteesta.
Iltapäivälläkin huomattavasti lintuja näkyi tukevan Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Sisämaassa lintuja oli paljon erottetavissa, mutta liike oli aika vaihtelevaa. Jonkin verran isoja ja suurehkoja hyönteisiä näkyi myös iltapäivällä maa-alueen yllä kulkemassa koilliseen 5 m/s luokkaa olleella nopeudella. Auringonlaskun jälkeen huomattavasti ilmeisesti lähinnä pienehköjä hyönteisiä näkyi maa-alueen yllä parinsadan metrin korkeudella saakka pohjoiskoilliseen 3-5 m/s.
Alkuyöllä lintuja muutti hyvin runsaasti kahden kilometrin korkeudella saakka ja jonkin verran lintuja 2-3 km korkeudellakin. Suomenlahden yli linnut tulivat eteläkaakosta/etelästä pinnan lähellä noin 15 m/s ja ylempänä etelästä 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Sisämaassa matalalla suuri osa linnuista näkyi kulkevan sen sijaan koilliseen.
XX*

24.4.2002
Hyvin paljon lintuja muutti keskiyön aikaan ja aamuyöllä puolen kilometrin alapuolella aluksi Suomenlahden suunnalla ja sitten sisämaassa pohjoiskoilliseen/koilliseen noin 15 m/s. Runsaasti lintuja näkyi aamuyöllä myös 1-2 km korkeudella tulossa etelälounaasta 12-15 m/s. Aamun lähetessä sisämaassa lintujen suunta oli pääasiassa itäkoilliseen ja nopeus 20 m/s luokkaa. Aamuvarhaisella sisämaassa lintuja oli harvemmassa, mutta Suomenlahdella runsaasti lintuja tuli etelästä/etelälounaasta noin 15 m/s ja aamun edetessä lintuja oli hyvin runsaasti puolen kilometrin alapuolella liikkeellä. Suomenlahden ylittäjillä aamupäivällä suunta oli lähes etelästä 11-14 m/s.
Aamulla suurehkoja hyönteisiä näkyi myös liikkeellä hyvin harvassa puolen kilometrin alapuolella luoteesta noin 5 m/s. Aamupäivällä suurehkoja hyönteisiä oli hieman runsaammin ja rullapyörteet nostivat niitä puolen kilometrin yläpuolellekin samalla kun turbulenssista tai pilvistä aiheutui heikkoa kaikua kilometrin korkeuden vaiheilla. Lintuja kulki päivän mittaan vähenevästi, mutta varsinkin sisämaassa puolen kilometrin alapuolella runsaasti. Puoliltapäivin sisämaassa hyönteisiä oli huomattavasti yleensä puolen kilometrin alapuolella ja rullapyörteiden kohdalla melko paljon kilometrin korkeudella saakka, joitakin suurehkoja tai isoja hyönteisiä erottui 1-1,5 km korkeudellakin rajakerroksen yläreunan turbulenssista tai pilvistä tulleen heikon kaiun alapuolella. Virtaus oli edelleen luoteesta 4-7 m/s. Iltapäivällä rullapyörteet heittivät 1,5 km korkeudelle saakka melko paljon hyönteisiä ja alempana toisaalta keskittivät niitä runsaasti.
Illalla hyönteiset pikkuhiljaa vähenivät, kunnes auringonlaskun jälkeen suurehkoja ja isoja hyönteisiä näkyi harvassa hieman lisää puolen kilometrin alapuolella menossa eteläkaakkoon 8-11 m/s. Alkuyöllä hyönteiset kuitenkin hävisivät nopeasti runsaiden lintujen joukkoon. Lintuja muutti hyvin paljon toisaalta puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta 1-2 km korkeudella etelästä 9-15 m/s, ylempänä nopeammin.
XX*

23.4.2002
Keskiyöllä ja aamuyöllä hyvin runsaasti lintuja muutti koilliseen 20-25 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Ylempänä paljon lintuja tuli 1-2 km korkeudella etelälounaasta Suomenlahden 20-23 m/s. Aamun sarastaessa linnut vähenivät pinnan lähellä, mutta toisaalta ylempänä lintuja oli myös hyvin paljon liikkeellä lounaasta 20-23 m/s parin kilometrin korkeudella saakka. Aamulla sisämaassa hyvin runsaasti lintuja kulki pohjoiskoilliseen puolen kilometrin alapuolella ja merellä paksummassa kerroksessa kilometrin korkeudella asti 20 m/s luokkaa olleella nopeudella. Aamupäivällä lintuja oli hieman niukemmin, mutta edelleen hyvin paljon muuttamassa.
Iltapäivällä lintuja näkyi edelleen melko runsaasti liikkeellä matalalla ja varsinkin sisämaassa. Sen lisäksi suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen 8-13 m/s, ilmavirtaukset nostivat hyönteisiä paikoin kilometrin korkeuden tuntumaan ja alempana muutama isokin hyönteinen oli erotettavissa. Iltaa kohden hyönteiset häipyivät, viimeksi oikeastaan Helsingin eteläpuolelta meren yltä, jonne ne lienevät tulleet Porkkalan niemen tienoilta. Myös lintuja alkoi illalla olla vähän näkyvissä heikon sadealueen tullessa. Alkuyöllä runsaasti lintuja oli liikkeellä merellä kahden kilometrin alapuolella keskimäärin pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Sisämaassa puolen kilometrin alapuolella lintuja oli hyvin runsaasti ja harvemmassa vain kilometrin korkeudella saakka, mutta lento näkyi olleen huomattavasti vaihtelevampaa kuin Suomenlahdella eli sekä itään että koilliseen tuntui olleen suuntausta. Muutama lintu näkyi myös pilvikerroksen yllä 2-3 km korkeudella.
XX*

22.4.2002
Keskiyön tienoilla lintuja näkyi hyvin runsaasti varsinkin puolen kilometrin alapuolella menossa koilliseen noin 15 m/s. Suomenlahdella vähän ylempänä lintuja oli merkittävästi vähemmän, mutta 1-2 km korkeudella runsaasti tulossa etelästä/etelälounaasta noin 15 m/s. Yön edetessä linnut ylempänä hiljalleen vähenivät, mutta pinnan lähellä sen sijaan niitä kulki edelleen hyvin paljon ja auringonnousun lähestyessä runsastuen joksikin aikaa Suomenlahdella. Sen sijaan auringonnousun aikoihin alempana ja sisämaassa linnut vähenivät, mutta toisaalta Suomenlahden yli alkoi tulla hyvin paljon lintuja hieman yli kahden kilometrin korkeudella saakka etelästä 13-15 m/s. Aamulla niin merellä kuin sisämaassakin lintuja oli hyvin runsaasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 20 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Ylempää linnut vähenivät aika harvaksi joukoksi, kun taas pinnan lähellä muutajia oli aamupäivälläkin hyvin runsaasti liikkeellä.
Isoja ja suurehkoja hyönteisiä alkoi myös erottua aamupäivällä lintumassan hiipuessa menossa itäkoilliseen 6-9 m/s puolen kilometrin alapuolella. Merituulirintama näytti iltapäivällä erottavan rannikolla lounaasta tulleen 9-12 m/s virtauksen sisämaan enemmän läntisestä tuulesta ja samalla sen kohdalle sekä rannikon puolella koilliseen vieviin rullapyörteisiin myös kerääntyi hyönteisiä hieman tiuhempaan, mutta pääasiassa edelleen puolen kilometrin alapuolelle. Lintuja tuli Suomenlahden yli iltapäivällä enää hyvin harvassa etelästä/etelälounaasta noin 20 m/s. Illalla sekä lintuja että hyönteisiä alkoi olla harvassa myös maa-alueen yllä.
Alkuyöllä hyvin paljon lintuja muutti ja erityisesti puolen kilometrin alapuolella lintuja oli taajassa ylempänä harvemmassa aika tasaisesti kolmen kilometrin korkeudella saakka. Yllensä liike oli pohjoiskoilliseen 20-25 m/s, mutta lähellä pintaa ja rannikkoa itäkoilliseen.
XX*

21.4.2002
Lintuja muutti kilometrin alapuolella keskiyön aikoihin hyvin paljon, vaikka niukemmin kuin alkuyöllä. Keskimäärin suunta näkyi olleen pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa ja sisämaassa vaihtelevampaa. Aamuyöllä linnut niukkenivat. Lisäksi 1-2 km korkeudella lintuja kulki harvassa läpi yön. Auringonnousun aikoihin sisämaassa lintuja näkyi melko paljon matalalla, mutta vaihtelevasti liikkeellä. Sen sijaan Suomenlahdella runsaasti lintuja tuli etelälounaasta 0,5-2 km korkeudella noin 15 m/s. Pinnan lähellä liike oli enemmänkin etelästä 8 m/s ja aamun edetessä näin oli yleisemminkin Suomenlahdella samalla kun lintuja tuli myös niukemmin jonkin aikaa. Aamupäivällä kuitenkin lintuja alkoi tulla hyvin runsaasti etelästä pääosin kilometrin alapuolella 9-12 m/s ja matalammalla myös sisämaassa paljon muuttajia kulki pohjoiseen.
Päivällä melko paljon hyönteisiäkin näkyi liikkeellä varsinkin puolen kilometrin alapuolella. Merituulirintaman eteläpuolella virtaus oli lounaasta ja pohjoispuolella luoteesta rullapyörteiden mukana 4-6 m/s. Suurehkoja ja isoja hyönteisiä kohosi pystyvirtauksissa kilometrin korkeudelle saakka. Lintuja muutti päivän mittaan harvemmassa, mutta toisaalta sisämaassakin aika yhtenäisesti pohjoiseen 10-15 m/s. Iltaan tultaessa lintuja oli enää aika vähän sisämaassakin näkyvissä ja merellä tuskin lainkaan. Myös hyönteiset niukkenivat pikkuhiljaa.
Iltayöllä hieman aikaa näkyi suurehkoja ja isoja hyönteisiä pöllähtävän harvassa ilmaan puolen kilometrin alapuolella menossa itään noin 5 m/s, mutta pian nämä häipyivät hyvin runsaasti ilmaan tulleiden lintujen keskelle. Linnut muuttivat alkuyöllä pääasiassa kahden kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen noin 15 m/s, sisämaassa ja pinnan lähellä kuitenkin itäkoilliseen.
XX*

20.4.2002
Aamuyöllä lintuja kulki yhä runsaasti kahden kilometrin alapuolella, mutta alkuyöhön verrattuna liike oli melko yhtenäisesti pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 12-15 m/s. Auringonnousun lähellä sisämaassa linnut kulkivat puolen kilometrin alapuolella, kun taas Suomenlahden yli runsaasti lintuja tuli etelästä 0,5-2 km korkeudella 12-15 m/s. Myöhemmin aamulla sisämaassa linnut olivat edelleen lähellä pintaa ja Suomenlahdella hyvin runsaasti lintuja tuli hieman ylempänä harventuen kolmen kilometrin korkeudella asti. Liike oli etelästä 12-15 m/s.
Päivän edetessä lintuja oli hieman niukemmin, mutta edelleen runsaasti tulossa myös Suomenlahden yli etelästä/etelälounaasta kilometrin alapuolella. Lisäksi sisämaassa oli ilmassa myös huomattavasti hyönteisiä. Aluksi nämä kulkivat itään noin 5 m/s ja keskipäivän tienoilla rannikon lähellä merituulen puhaltamana koilliseen, sisämaassa sen sijaan länsiluoteesta käyneessä virtauksessa. Suurehkojen ja isojen hyönteisten osuus oli kaiun kannalta merkittävä ja korkeutta oli yleensä alle 700 metriä, mutta merituulirintaman kohdalla lähelle kilometriäkin näkyi joku hyönteinen nousseen. Iltapäivällä lintuja tuli harvenevasti etelästä Suomenlahden yli noin 15 m/s etenkin 0,5-1 km korkeudella ja illalla merellä lintuja oli jo aika vähän liikkeellä.
Illalla lintuja oli lopulta melko vähän ja pääasiassa vain maa-alueen yllä liikkeellä matalalla. Alkuyöllä hyvin paljon lintuja sen sijaan näkyi muuttamassa kahden kilometrin korkeudella saakka. Sisämaassa liike oli pääasiassa itäkoilliseen 20 m/s luokkaa, mutta Suomenlahdella linnut kulkivat pääosin kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen noin 15 m/s.
XX*

19.4.2002
Keskiyön jälkeen lintuja näkyi edelleen runsaasti liikkeellä pääosin kahden kilometrin alapuolella koilliseen päin 15-20 m/s, maa-alueella itäkoilliseen ja merellä pohjoiskoilliseen enimmäkseen. Aamulla maa-alueella lintuja näkyi ylempänä niukemmin ja sen sijaan Suomenlahden yli lintuja tuli melko tasaisesti 3 km korkeudella saakka ja toisaalta rannikon tuntumassa matalalla lintuja kulki hyvin runsaasti itäkoilliseen 20 m/s vaiheilla olleella nopeudella. Aamupäivällä Suomenlahdella lintuja muutti edelleen runsaasti pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella 15-18 m/s, kun taas sisämaassa liike muuttui vaihtelevammaksi. Lisäksi kaukana Viron puolellakin lintuja näkyi tutkassa 200 km päästä ja välillä hyvin runsaasti. Suomenlahdellakin päivän edetessä lintuja alkoi näkyä hyvin runsaasti.
Toisaalta myös turbulenssiin liittynyttä heikkoa kaikua näkyi rannikon tuntumassa muutaman sadan metrin korkeudella ohuessa aaltoilevassa kerroksessa. Päivällä suurehkoja ja isoja hyönteisiä kulki maa-alueen yllä harvassa noin 700 m korkeudella asti, pinnan lähellä pohjoiseen ja ylempänä itään 2-4 m/s. Lintuja tuli iltapäivällä runsaasti edelleen kilometrin alapuolella noin 15 m/s ja sisämaassakin lintuja oli runsaasti liikkeellä ja osin samaan tapaan yhtenäisesti puolen kilometrin alapuolella. Iltaa kohden niin linnut kuin hyönteisetkin hiljalleen vähenivät.
Auringonlaskun tienoilla lintujakin oli enää aika vähän liikkeellä puolen kilometrin alapuolella, mutta iltayöllä hyvin runsaasti lintuja lähti jälleen liikkeelle, etupäässä koilliseen 15-20 m/s. Myöhemmin yöllä lintuja oli hieman harvemmassa kahden kilometrin korkeudella saakka ja kilometrin alapuolella myös liike oli vaihtelevampaa. Suomenlahden yli lintuja tuli lisäksi vähemmän kuin sisämaassa oli lentelemässä ja toisaalta suunta merellä oli pohjoiskoilliseen/pohjoiseen.
XX*

18.4.2002
Runsaasti lintuja näkyi keskiyön aikoihin liikkeellä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 12-15 m/s. Muutamia lintuja erottui 2 km korkeuden tuntumassa ja Suomenlahden puolella lintuja oli selvästi niukemmin. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät, mutta toisaalta auringonnousun lähetessä etelästä Suomenlahden yli alkoi tulla paljon lintuja 8-10 m/s. Sisämaassa lintuja oli paljon aamulla melko vaihtelevasti liikkeellä vain parinsadan metrin korkeudella saakka, kun taas Suomenlahdella lintuja tuli etelästä edelleen runsaasti 8-10 m/s kilometrin korkeudella asti.
Päivällä Suomenlahdella linnut niukkenivat hiljalleen ja sisämaassa paikoin lintuja keskittyi runsaasti ja myös korkeudet olivat muutamilla kilometrin tuntumassa. Maa-alueen yllä merituulirintama näkyi päivällä hyvin menossa sisämaahan ja lähinnä suurehkoista tai isoista hyönteisistä puolen kilometrin alapuolella tulleiden kaikujen kautta. Turbulenssiin liittynyttä kaikua erottui myös aaltoilevana kerroksena 1-1,5 km korkeudella iltapäivällä.
Illalla linnut vähenivät, mutta alkuyöllä runsaasti lintuja oli jälleen liikkeellä maa-alueen ylle painottuen. Pääasiassa liike oli koilliseen päin, maalla alhaalla itäkoilliseen ja merellä pohjoiskoilliseen 15-20 m/s. Enimmäkseen linnut olivat kahden kilometrin alapuolella, muutamia kulki myös 2-3 km korkeudella.
XX*

17.4.2002
Keskiyön aikoihin ja aamuyöllä matalalla maa-alueen yllä kulki edelleen huomattavasti lintuja, enimmäkseen koilliseen. Aamun sarastaessa myös Suomenlahden yli etelästä tuli melko paljon lintuja puolen kilometrin alapuolella 7-10 m/s. Aamupäivällä maa-alueen yllä lintuja näkyi huomattavasti lentelemässä matalalla vaihtelevaan tyyliin ja päivän kuluessa lintuja oli lopulta runsaasti paikoin keskittyneinä. Suomenlahdella päivällä näkyi muutamia lintuja tulossa matalalla pohjoiseen noin 10 m/s. Iltapäivällä myös suurehkoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa puolen kilometrin korkeuden vaiheilla asti luoteesta noin 4-7 m/s.
Illalla hyönteisiä ei enää erottunut ja linnutkin vähenivät, paljolti rannikolle sisämaasta palaille. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta ja matalalla aika vaihtelevaan tyyliin. Rannikolla ja merellä kilometrin alapuolella huomattavasti lintuja kulki myös yhtenäisemmin itään 12-15 m/s. Myöhemmin myös sisämaassa tilanne oli samanlainen, jolloin keskimäärin alhaalla lintujen liike oli itäkoilliseen ja yläkerroksissa 1,5 km vaiheilla itäkaakkoon.
X*

16.4.2002
Melko paljon lintuja oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella keskiyön aikoihin ja aika vaihtelevaan tapaan. Aamuyöllä linnut niukkenivat. Auringonnousun edellä rannikolla ja Suomenlahdella alkoi olla huomattavasti lintuja tulossa pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 6-9 m/s ja aamulla lintuja oli Suomenlahtea ylittämässä melko paljon puolen kilometrin alapuolella, nopeuden noustessa 10 m/s luokkaan. Sisämaassa lintuja oli myös melko runsaasti puolen kilometrin alapuolella, mutta liike oli vaihtelevaa. Päivän edetessä Suomenlahdella lintuja näkyi vähenevästi ja sisämaassa puolestaan paikoin runsaasti keskittyneinä esim. kaatopaikkaseuduille ja Porkkalanniemen ja Hyvinkään välille nauhamaisesti. Iltapäivällä merellä ei lintuja erottunut juuri lainkaan ja illalla myös maa-alueen yltä linnut häipyivät. Alkuyöllä melko paljon lintuja oli alle puolen kilometrin korkeudella liikkeellä maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa, pääasiassa itään päin noin 10 m/s, ja muutamia lintuja erottui kahden kilometrin korkeudella saakka vaihtelevasti etenemässä. Yön edetesä linnut niukkenivat.

15.4.2002
Melko runsaasti lintuja kulki vielä keskiyön tienoilla kilometrin alapuolella itäkoilliseen 12-15 m/s ja muutama 1-2 km korkeudellakin. Aamuyöllä linnut niukkenivat ja auringonnousun lähestyessä lintuja näkyi enää aika vähän liikkeellä. Aamulla lintuja näkyi etupäässä maa-alueen yllä melko runsaasti, mutta vaihtelevasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Päivällä lähinnä Helsingin edustalla merellä näkyi myös muutaman sadan metrin korkeudella suurehkoja tai isoja hyönteisiä kulkeutumassa itäkoillisesta rannikolta harvassa ja pinnan lähellä ilmeisesti merituulen myöhemmin takaisin rannikolle tuomanakin.
Iltaa kohden linnut vähenivät. Runsaasti lintuja lähti iltayöllä liikkeelle lounaaseen noin 15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Myöhemmin yöllä lintuja oli melko runsaasti edelleen puolen kilometrin alapuolella, mutta vaihtelevammin liikkeellä ja 0,5-1,5 km korkeudella jonkin verran lintuja tuli myös pohjoiseen päin yhtenäisemmin noin 10 m/s.
XX*

14.4.2002
Keskiyön tienoilla Suomenlahden yli tulevia lintuja oli alkuyötä niukemmin etelälounaasta 20-25 m/s, mutta sisämaassa hyvin paljon lintuja kulki pääasiassa itäkoilliseen 15-20 m/s kilometrin alapuolella. Aamuyöllä linnut jonkin verran niukkenivat ja liike muuttui vaihtelevammaksi. Auringonnousun tienoilla melko paljon lintuja muutti 1,5 km korkeudella saakka pohjoiseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella varsinkin sisämaassa. Aamulla lintuja oli runsaasti muuttamassa edelleen pohjoiseen Suomenlahden yli ja sisämaassa puolestaan koilliseen. Sisämaassa linnut kulkivat aamun edetessä lähinnä puolen kilometrin alapuolella, kun taas Suomenlahdella korkeutta oli kilometriin saakka. Päivän kuluessa Suomenlahdella linnut vähenivät ja sisämaassa liike oli aika vaihtelevaa. Keskipäivän tienoilla Suomenlahdella ei juuri lintuja erottunut, mutta iltapäivällä jälleen alkoi tulla harvassa lintuja etelästä puolen kilometrin alapuolella 15-18 m/s. Illalla kuitenkin enää maa-alueen yllä aika vaihtelevasti liikkeellä olleita lintuja näkyi. Iltayöllä runsaasti lintuja näkyi varsinkin maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella itäkoilliseen/itään 12-15 m/s.

13.4.2002
Lintuja muutti hyvin runsaasti keskiyön jälkeenkin maa-alueen yllä kilometrin alapuolella, mutta ylempänä parin kilometrin korkeudella saakka alkuyöhön verrattuna vähemmän. Liike oli sisämaassa hieman vaihtelevampaa, mutta Suomenlahden yli etelälounaasta/etelästä 25-28 m/s. Aamuyöllä kilometrin alapuolella lintuja kulki edelleen runsaasti ja ylempänä niukkenevasti. Aamun sarastaessa sisämaassa lintuja kulki niukemmin, mutta sen sijaan hyvin paljon lintuja alki tulla etelästä Suomenlahden yli 0,5-1,5 km korkeudelle keskittyen 22-25 m/s. Aamun edistyessä linnut hiljalleen vähenivät, mutta muutto oli edelleen vilkasta ja sisämaassa sekä rannikolla suunta muuttui pohjoiskoilliseen päin.
Hyvin runsaasti lintuja näkyi toisaalta klo 10 aikoihin liikkeellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella menossa pohjoiskoilliseen noin 25 m/s, mutta sen jälkeen aamupäivällä linnut vähenivät tasaisesti. Keskipäivän tienoilla Suomenlahden suunnalla etenkin 0,5-1 km korkeudella näkyi melko harvassa suurehkoja ja ilmeisesti myös pienempiä hyönteisiä tulossa etelästä noin 12 m/s. Myöhemmin iltapäivällä sisämaassa hyönteisiä oli aika harvassa kilometrin korkeudella saakka ja Suomenlahdella suurehkoja hyönteisiä tuli myös edelleen puolen kilometrin korkeuden molemmin puolin harvassa virtauksen ollessa eteläkaakosta/etelästä 12 m/s luokkaa. Jokunen iso hyönteinenkin näkyi olleen liikkeellä. Lintuja oli iltapäivällä enää muutamia Suomenlahdella, mutta sisämaassa lähinnä puolen kilometrin alapuolella melko runsaasti aika vaihtelevasti liikkeellä.
Illalla lähinnä maa-alueen yllä huomattavasti lintuja näkyi liikkeellä koilliseen noin 15 m/s, kunnes sitten iltayöllä lintuja oli taas runsaasti muuttamassa sisämaassa kilometrin alapuolella ja hieman niukemmin 1-2 km korkeudella edelleen koilliseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella. Suomenlahden yli lintuja näkyi myös tulossa ja näiden suunta oli etelästä 20-25 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Lisäksi muutama lintu näkyi ilmassa pilvikerroksen ylläkin 3-4 km korkeudella. Toisaalta kilometrin alapuolella näytti kulkevan lintujen lisäksi joitakin isoja hyönteisiä. Myöhemmin yöllä linnut kulkivat pääasiassa 1,5 km alapuolella ja myös pilvikerroksen alla etelälounaasta 20-25 m/s.
XX**

12.4.2002
Keskiyön aikoihin lintuja muutti runsaasti pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa olleella nopeudella 1,5 km alapuolella. Ylempänä jonkin verran lintuja näkyi edelleen kulkevan yli 25 m/s koilliseen ja toisaalta alhaalla liike oli myös aika vaihtelevaa. Auringonnousun lähellä sisämaassa lintuja kulki runsaasti pohjoiseen päin 15-20 m/s kilometrin alapuolella ja Suomenlahden yli etelästä lintuja tuli runsaammin etelästä 20-23 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Aamulla lintuja näkyi hyvin runsaasti liikkeellä maa-alueen yllä pääosin yhden ja merellä kahden kilometrin alapuolella pohjoiseen 20-25 m/s. Päivän edetessä linnut myös merellä olivat pääasiassa kilometrin alapuolella ja suunta oli etelälounaasta.
Iltapäivän kuluessa lintuja alkoi olla aika vähän Suomenlahdella ja sisämaassakin liikehdintä oli vaihtelevaa harventuneessa joukossa. Sen sijaan suurehkoja ja isoja hyönteisiä alkoi näkyä ilmassa ensin sisämaassa ja klo 15 jälkeen tulossa myös Suomenlahden yli eteläkaakosta 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella. Tuntia myöhemmin merellä suurehkoja hyönteisiä näkyi jo melko tiheässä ja isoja harvemmassa joukon mukana. Myöhemmin merellä suurehkoja tai isoja hyönteisiä tuli harvassa aika tasaisesti 800 m korkeudelle ulottuneessa kerroksessa ja illan hämärtyessä luultavasti pienempiäkin hyönteisiä vähän aikaa runsaasti. Samalla suurehkoja hyönteisiä näkyi harvassa tai melko harvassa 1,5 km korkeudella saakka ja isoja hyönteisiä erottui hyvin harvassa eri korkeuksilla 2 km tienoille asti. Yläosassa liike oli lähes etelästä 10 m/s luokkaa.
Auringonlaskun aikoihin hyönteiset kuitenkin olivat hävinneet ja myös lintuja oli enää aika vähän näkyvissä. Alkuyöllä runsaasti lintuja oli kuitenkin liikkeellä kolmen kilometrin korkeudella saakka, kilometrin alapuolella lintuja oli jopa hyvin runsaasti. Suomenlahden yli suunta oli etelälounaasta 25 m/s luokkaan nousseella nopeudella. Maa-alueen yllä ylempänä suunta näkyi olleen etupäässä koilliseen ja muutamia lintuja näkyi 3-4 km korkeudellakin.
XX**

11.4.2002
Lintuja näkyi runsaasti muuttamassa keskiyön aikoihin ja aamuyöllä etelälounaasta 15-20 m/s, eniten kilometrin alapuolella, niukemmin 1-2 km korkeudella ja muutamia 2-3 km korkeudella asti. Aamulla Suomenlahden yli tuli runsaasti, aluksi jopa hyvin runsaasti, lintuja 15-20 m/s etelästä/etelälounaasta ja pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella, kun taas sisämaassa linnut etenivät merkittävimmin alle puolen kilometrin korkeudella. Aamupäivällä lintujen muutto jatkui edelleen vilkkaana. Hieman hiljennettyään lintujen muutto Suomenlahden yli alkoi uudelleen voimistua puolen kilometrin alapuolella ja klo 12 aikaan hyvin runsaasti lintuja kulki etelälounaasta noin 15 m/s.
Iltapäivällä lintuja Suomenlahdella tuli sitten jo harvassa, mutta sisämaassa lintuja näkyi edelleen runsaasti varsinkin paikoin keskittyneinä ja ilmeisesti ilmavirtausten nostamina kilometrin korkeuden vaiheillakin. Myös joitakin isoja hyönteisiä näkyi olleen sisämaassa liikkeellä puolen kilometrin alapuolella. Lintujakin alkoi olla suhteellisen vähän liikkeellä illan hämärtyessä, mutta iltayöllä hyvin paljon lintuja näkyi maa-alueen yllä kilometrin alapuolella sekä hieman niukemmin Suomenahdella pääasiassa kahden kilometrin alapuolella. Liike oli sisämaassa ja rannikolla pääosin pohjoiskoilliseen ja merellä itään 15-20 m/s, sinänsä aika vaihtelevista nopeuksista tulkittuna. Myöhemmin yöllä 1,5-2 km korkeudella näkyi lintuja kulkevan koilliseen 25-30 m/s olleella nopeudellakin.
XX*

10.4.2002
Keskiyön vaiheilla lintuja näkyi maa-alueen yllä melko runsaasti ja Suomenlahdella niukemmin ilmassa 1,5 km alapuolella. Liike oli yleensä pohjoiseen/pohjoiskoilliseen 12-15 m/s. Aamuyöllä sisämaassa linnut vähenivät ja sen sijaan Suomenlahdella etelästä 10-12 m/s alhaalla ja 1-2 km korkeudella noin 15 m/s tulleiden lintuja oli melko paljon auringonnousun lähetessä. Myös aamulla Suomenlahden yli tuli melko runsaasti lintuja etelästä alhaalla noin 10 m/s ja 1-2 km korkeudella jo noin 15 m/s. Maa-alueen yllä lintuja oli aamulla runsaasti puolen kilometrin alapuolella, mutta liike oli vaihtelevaa.
Aamupäivällä lintuja tuli edelleen melko runsaasti etelästä Suomenlahden yli kilometrin alapuolella ja sisämaassa lintuja lenteli runsaasti pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Iltapäivällä Suomenlahdella lintuja näkyi enää vähän liikkeellä. Kauempana sisämaassa myös huomattavasti suurehkoja tai isoja hyönteisiä nousi ilmaan puolen kilometrin alapuolelle joksikin aikaa kulkemaan luoteeseen 2-4 m/s. Illan tullen linnut vähenivät hiljalleen.
Runsaasti lintuja muutti alkuyöllä lounaasta 15-20 m/s pääosin 1,5 km alapuolella, mutta muutamia lintuja erottui 2-3 km korkeudella saakka.
XX*

9.4.2002
Itäkoilliseen kulki keskiyön jälkeenkin lintuja melko runsaasti 12-15 m/s pääasiassa maa-alueen yllä, mutta huomattavasti myös Suomenlahdella. Ennen auringonnousua etelästä tuli melko paljon lintuja Suomenlahden yli 1,5 km korkeudella saakka 12-15 m/s. Aamulla sisämaassa lintuja oli runsaasti paikoin keskittyneinä vaihtelevasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella, mutta paljon lintuja tuli myös Suomenlahden yli etelästä 1,5 km alapuolella noin 12 m/s. Aamupäivän aikana linnut vähenivät Suomenlahdella ja sisämaassa sen sijaan hieman runsaammin lintuja oli havaittavissa, mutta epämääräisemmin yleensä liikkeellä. Illalla sisämaassakin linnut niukkenivat ja näkyivät lopulta palailemassa rannikon suuntaan 12-15 m/s. Jonkin aikaa lintuja olikin aika vähän erotettavissa, kunnes alkuyöllä runsaasti lintuja oli taas liikkeellä maa-alueen yllä ja rannikon tuntumassa melko vaihtelevaan tapaan kahden kilometrin korkeudella saakka. Puolen kilometrin yläpuolella kuitenkin lintujen liike näkyi olleen osaksi itäkaakkoon 15 m/s luokkaa, mutta pääasiallinen suunta oli varsinkin ylempänä meren puolella pohjoiskoilliseen.

8.4.2002
Lintuja oli havaittavissa keskiyöllä ja aamuyöllä melko runsaasti, mutta vahvasti maa-alueen ylle keskittyen kilometrin alapuolella. Liike oli pääasiassa itäkoilliseen/itään 15 m/s luokkaa. Aamulla maa-alueen yllä lintuja näkyi paikoin runsaasti vaihtelevasti liikkeellä, mutta melko paljon lintuja tuli aamulla myös Suomenlahden yli etelästä 12-15 m/s kilometrin alapuolella. Päivän kuluessa Suomenlahdella linnut kuitenkin aika nopeasti vähenivät ja sisämaassa runsaat linnut lentelivät aika vaihtelevasti, joskin paikallisesti keskittyenkin. Illalla linnut alkoivat niuketa sisämaassakin ja merkittävin suunta näkyi olleen rannikolle palailua. Iltayöllä melko runsaasti lintuja kulki maa-alueen yllä ja rannikon lähellä enimmäkseen kilometrin alapuolella ja itäkoilliseen 12-15 m/s.
Päivällä jonkin verran rannikolla puolen kilometrin tuntumassa saakka erottui lähinnä ilmeisesti turbulenssiin liittynyttä kaikua, mutta jokunen suurehko hyönteinen tuntui myös ilmassa olleen liikkeellä länteen 3-5 m/s.
X*

7.4.2002
Keskiyön jälkeen lintuja näkyi edelleen melko paljon liikkeellä maa-alueen yllä ja lisäksi huomattavasti lintuja kulki myös Suomenlahdella. Liike oli pääasiassa koilliseen 12-15 m/s. Aamuyöllä linnut niukkenivat sisämaassa ja Suomenlahdella lintuja näkyi runsaammin tulossa etelästä 12-15 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, mutta joitakin kilometrin yläpuolellakin. Melko paljon lintuja tuli aamuvarhaisella Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella. Sisämaassa lintuja oli aamusta alkaen runsaasti liikkeellä puolen kilometrin korkeudella saakka, mutta liike oli vaihtelevaa. Aamupäivällä Suomenlahdella lintuja näkyi enää muutamia. Sisämaassa lintuja keskityi paikoin runsaasti ja kilometrin korkeuden ylikin nousten päivällä, mutta liike oli vaihtelevaa.
Illalla linnut näkyivät lopuksi palailevan sisämaasta rannikolle päin ja välillä lintuja oli vähän ilmassa. Iltayöllä lintuja lähti liikkeelle kilometrin alapuolella ja yön edetessä lintuja oli melko runsaasti maa-alueen yllä menossa pääasiassa itäkoilliseen noin 15 m/s, myös Suomenlahdella lintuja kulki lopulta huomattavasti.

6.4.2002
Muutamia lintuja näkyi liikkeellä keskiyön aikoihin ja aamuyöllä. Aamulla vaihtelevasti lennelleitä lintuja näkyi maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella melko runsaasti. Päivän edetessä lintuja myös keskittyi paikoin runsaasti esim. Espoonlahden ja Hyvinkään välille ja Sipoon seudulle. Lintujen liike aamupäivällä oli melko yhtenäisesti pohjoiskoilliseen Porkkalan ja Hyvinkään linjalla, mutta toisaalta Sipoon suuntaan Hyvinkäästä samaan aikaan välillä. Illan hämärtyessä lintuja oli enää vähän havaittavissa, mutta iltayöllä kokonaisuudessaan huomattavasti lintuja kulki pääasiassa kilometrin alapuolella maa-alueen yllä. Yleensä liike oli tällöin koilliseen 15 m/s luokkaa. Yön edetessä lintuja näkyi sisämaassa ja rannikolla melko paljon.

5.4.2002
Vain jonkin verran lintuja näkyi vaihtelevasti liikkeellä keskiyön jälkeen puolen kilometrin alapuolella ja aamuyöllä linnut vähenivät. Aamulla maa-alueen ylle lähti aluksi melko paljon lintuja epämääräisesti kulkemaan puolen kilometrin alapuolella. Aluksi päivän edetessä lintuja näkyi harvemmassa, mutta toisaalta myöhemmin myös runsaasti lintuja keskittyi lähinnä Espoonlahden pohjoispuolelle ja Sipoon seudulle aika nauhamaisiksi ja vaihtelevasti liikkuviksi kaikualueiksi. Illalla linnut yleensä taas näkyivät pääasiassa kulkevan takaisin rannikolle päin ja vähenivät myös hiljalleen.
Alkuyöllä huomattavasti lintuja oli ilmassa kilometrin alapuolella, runsaammin maa-alueen yllä ja aika vaihtelevaan tapaan sekä vähitellen niukkenevasti.

4.4.2002
Aamupäivällä sadealueen jälkeen melko runsaasti lintuja nousi ilmaan maa-alueen ylle. Lintujen liike oli vaihtelevaa ja korkeus pääasiassa alle puoli kilometriä. Päivällä lintuja keskittyi paikoin runsaastikin ja toisaalta noin puolen kilometrin korkeudella näkyi myös heikkoa kaikua aaltoilevan kerroksena turbulenssiin liittyen. Illalla lintujakin oli lopulta enää vähän ilmassa. Iltayöllä jonkin aikaa lintuja oli tas melko paljon liikkeellä kilometrin alapuolella ja Suomenlahdella suunta näytti olleen pääosin lounaaseen 20 m/s luokkaa.

3.4.2002
Lintuja oli melko runsaasti liikkeellä keskiyön jälkeen ja myös Suomenlahden yli lintuja tuli aamuyöllä melko paljon etelästä 14-17 m/s. Pääasiassa linnut lensivät alle puolen kilometrin korkeudella, mutta sisämaassa muutamia näkyi liikkeellä 1-2 km korkeudellakin. Aamulla lintuja näkyi edelleen melko paljon ilmassa ja Suomenlahden yli liike oli etelästä 18 m/s luokkaa, erityisesti 1-2 km korkeudella olleessa kerroksessa. Päivän kuluessa linnut niukkenivat vaikka sisämaassa niitä edelleen oli melko runsaasti hajallaan ja vaihtelevasti lentelemässä puolen kilometrin alapuolella. Toisaalta 300 m korkeuden vaiheilla maa-alueen yllä oli päivällä erotettavissa heikkoa kaikua ilmeisestikin turbulenssista. Illalla lintuja oli enää aika vähän näkyvissä ja lopuksi lumisade oli enää kaikuja aiheuttamassa.

2.4.2002
Aamuun saakka melko vähän lintuja näkyi liikkeellä pääasiassa maa-alueen yllä kilometrin alapuolella. Huomattavasti lintuja tuli aamulla Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s alle kilometrin korkeudella. Sisämaassa puolestaan lintuja näkyi melko paljon liikkeellä vaihtelevasti aamusta alkaen puolen kilometrin alapuolella. Suuria kerääntymiä lintuja näkyi myös aika ajoin ilmeisestikin lähinnä kaatopaikkaseutuihin liittyen. Päivällä turbulenssiin liittyvä heikkoa kaikua alkoi myös näkyä aaltoilevana kerroksena 200-500 m korkeudella. Myös tämä kuten lintujen määrä väheni iltaa kohden.
Iltayöllä melko paljon lintuja oli liikkellä maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella ja aika vaihtelevasti, vaikka keskiyötä lähestyttäessä 10-13 m/s pohjoiseen päin kulkeminen näytti ilmeiseltä ja samalla myös joitakin lintuja näkyi myös Suomenlahdella.

1.4.2002
Melko paljon lintuja kulki aamuyöllä pohjoiseen/koilliseen 13-15 m/s kahden kilometrin korkeudella saakka. Merellä lintuja oli vähemmän liikkeellä ja pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Aamulla ja aamupäivällä sisämaassa lintuja oli melko paljon vaihtelevasti lentelemässä puolen kilometrin alapuolella ja jonkin verran lintuja näkyi vielä aamuvarhaisella tulossa Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s kahden kilometrin alapuolella.
Päivällä sisämaassa lintuja oli runsaasti puolen kilometrin alapuolella, mutta lentely oli vaihtelevaa ja keskittymät kaatopaikkaseuduille ja niille kulkeville reiteille merkittävämpiä. Iltaa kohden linnut hiljalleen vähenivät. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti rannikon lähellä länteen noin 15 m/s, mutta myöhemmin yöllä lintuja näkyi aika vähän liikkeellä.

31.3.2002
Keskiyöllä lintuja näkyi runsaasti liikkeellä kahden kilometrin alapuolella sisämaassa ja hieman niukemmin Suomenlahdella. Liike oli pohjoiseen päin ja nopeus 13-17 m/s luokkaa. Aamulla lintuja oli edelleen runsaasti menossa sisämaassa ja melko paljon myös tulossa Suomenlahden yli pohjoiseen noin 15 m/s. Sisämaassa linnut olivat yleisesti puolen kilometrin alapuolella, mutta Suomenlahdella kahden kilometrin korkeudella saakka aika tasaisesti. Päivän kuluessa linnut vähenivät ja Suomenlahdella keskipäivällä lintuja näkyi enää vähän liikkeellä.
Iltaa kohden myös maa-alueen yllä linnut niukkenivat aika vähiin, mutta iltayöllä muuttajia alkoi jälleen ollaan ilmassa. Keskiyötä lähestyttäessä lintuja oli maa-alueen yllä runsaasti liikkeellä pohjoiseen 15-20 m/s, merellä hieman niukemmin ja maa-alueen yllä lintuja oli merkittäövästi 2 km korkeudella saakka.

30.3.2002
Keskiyöllä huomattavasti lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella liikkeellä vaihtelevasti ja aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät. Melko paljon lintuja lähti aamulla maa-alueen ylle liikkeelle aika vaihtelevasti lennellen puolen kilometrin alapuolella ja päivän kuluessa paikallisesti esim. Espoonlahden päässä lintuja oli hyvinkin runsaasti kertyneinä. Toisaalta jonkin verran lintuja tuli aamupäivällä myös Suomenlahden yli etelästä/etelälounaasta 10-13 m/s.
Päivällä suurehkoja tai isoja hyönteisiä erottui hyvin harvassa puolen kilometrin korkeudella saakka liikkeellä itäkaakkoon 4-7 m/s.
Alkuyöllä lopulta runsaasti lintuja näkyi liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka. Liike oli sangen vaihtelevaa, mutta yleinen suunta näytti olleen sisämaassa koilliseen ja Suomenlahdella pohjoisluoteeseen 12-15 m/s.
XX*

29.3.2002
Keskiyöllä lintuja näkyi aika runsaasti liikkeellä vaihtelevasti puolen kilometrin alapuolella ja aamuyöllä vähenevästi. Aamulla maa-alueen yllä lintuja oli jälleen liikkeellä melko paljon ja epäyhtenäisesti, mutta jonkin verran lintuja näkyi myös tulossa Suomenlahden yli etelästä 10-13 m/s puolen kilometrin alapuolella. Päivän edetessä lintuja näkyi lähinnä vain sisämaassa ja rannikolla vaihtelevasti liikkeellä. Päivällä suurehkoja tai isoja hyönteisiä näkyi myös hyvin harvassa muutaman sadan metrin korkeudella saakka maa-alueen yllä menossa itäkoilliseen noin 10 m/s.
Iltayöllä lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella melko runsaasti edelleen. Liike oli aika vaihtelevaa, mutta ylempänä myös yhtenäistä sisämaassa luoteesta noin 17 m/s.
XX*

28.3.2002
Keskiyöllä ja aamuyöllä lintuja oli edelleen melko runsaasti vaihtelevasti lentelemässä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Aamulla maa-alueen yllä lintuja oli liikkeellä myös melko paljon epäyhtenäiseen tapaan, mutta lisäksi jonkin verran lintuja näkyi tulevan etelästä/etelälounaasta Suomenlahden yli 12-16 m/s. Päivällä lähinnä vain maa-alueen yllä oli lintuja liikkeellä.
Iltayöllä lintuja oli melko paljon kulkemassa varsinkin maa-alueen yllä, mutta liike oli aika vaihtelevaa.

27.3.2002
Keskiyön jälkeen lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä sekä merellä että maalla puolen kilometrin alapuolella, mutta liike oli vaihtelevaa. Aamulla maa-alueen yllä lintuja lähti melko runsaasti ilmaan vaihtelevasti lentelemään puolen kilometrin alapuolella ja päivällä lintuja keskittyi paikoin nauhamaisiksi kaikualueiksi, mm. Espoonlahden ja Hyvinkään välille.
Suurehkoja hyönteisiä kulki iltapäivällä hyvin harvassa länsiluoteesta 4-6 m/s rullapyörteiden nostamina puolen kilometrin korkeudella saakka. Päivän edetessä toisaalta meren puolella virtaus näkyi myös kääntyneen länsilounaasta tulleeksi, merituulta ilmentäen. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ja myös lintuja näkyi palailevan sisämaasta rannikolle.
Iltayöllä lintuja näkyi melko runsaasti ilmassa kilometrin korkeudella saakka epäyhtenäisesti eli vaihtelevasti liikkeellä.
X*

26.3.2002
Aamuyöllä jonkin verran lintuja kulki puolen kilometrin alapuolella ja myös melko yhtenäistä liikettä itään/koilliseen oli mitattavissa 17-23 m/s. Suomenlahdella liike oli rannikon lähellä itään ja sisämaassa puolestaan enemmän koilliseen. Aamulla huomattavasti lintuja lähti ilmaan maa-alueen ylle, mutta liike oli vaihtelevaa ja kauempana sisämaassa myös vähän sadealueen rajoittamaa. Päivällä lintuja näkyi liikkeellä melko paljon ja paikoitellen edellispäivien tapaan keskittyen. Illan myötä linnut hiljalleen vähenivät jonkin verran, kunnes alkuyöllä jälleen melko paljon lintuja oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella ja aika vaihtelevasti suuntaillen.

25.3.2002
Melko runsaasti lintuja näkyi aamusta alkaen maa-alueen yllä matalalla vaihtelevasti lentelemässä. Jälleen myös kaatopaikkaseuduille kertyminen sekä nauhamaisten kaikualueiden muodustuminen olivat nähtävissä. Ilmeisesti myös turbulenssiin liittynyttä heikkoa kaikua oli välillä havaittavissa 0,5-1 km korkeudella olleessa kerroksessa. Illan tullen linnut vähenivät. Alkuyöllä huomattavasti lintuja näkyi taas ilmassa puolen kilometrin alapuolella, mutta liike oli melko vaihtelevaa.

24.3.2002
Aamulla lintuja alkoi näkyä maa-alueen yllä vaihtelevasti liikkeellä ja päivällä lintuja oli melko paljon pääasiassa puolen kilometrin alapuolella eri puolilla maa-alueen yllä, osaksi esimerkiksi kaatopaikkaseutujen ylle keskittyen sekä nauhamaisena kaikualueena mm. Espoonlahden ja Hyvinkään välille ryhmittyen. Iltaa kohden linnut vähenivät, mutta toisaalta iltayöllä varsinkin maa-alueen yllä huomattavasti lintuja oli puolen kilometrin alapuolella liikkeellä, pääasiassa aika hajanaisesti kulkien mutta myös hiukan yhtenäisempää suuntautumista koilliseen päin oli havaittavissa.

23.3.2002
Melko paljon lintuja lenteli vaihtelevasti maa-alueen yllä aamusta iltaan aika matalalla. Ajoittain linnut myös keskittyivät nauhamaisiksi kaikualueiksi sekä kaatopaikkaseutujen lähelle epämääräisemmiksi kasautumiksi. Illan tullen linnut vähenivät vaikka sitten myös iltayöllä joitakin lintuja näkyi liikkeellä vaihtelevasti ja matalalla.

22.3.2002
Lintuja lähti aamulla huomattavasti liikkeelle maa-alueen ylle matalalla, mutta liike oli vaihtelevaa ja aamun kuluessa linnut myös niukkenivat. Päivällä sadealue hiljalleen voimistui idän suunnasta eikä lintuja enää ollut erotettavissa.

21.3.2002
Aamuyöllä muutamia lintuja kulki lähinnä maa-alueen yllä vaihtelevasti aika matalalla. Aamulla sadealueen reunamilla maa-alueen yllä lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä matalalla ja melko vaihtelevasti, osaksi sadealueen reunan läheisyydenkin vaikuttaessa paikallisesti liikehdintään. Päivällä lintuja oli havaittavissa maa-alueen yllä jonomaisiksi kaikualueiksi keskittyneinä ja iltayöllä huomattavasti lintuja näkyi matalalla liikkeellä melko yhtenäisesti luoteeseen noin 20 m/s.

20.3.2002
Keskiyön jälkeenkin muutamia lintuja näkyi liikkeellä ja enemmän maa-alueen yllä sekä aika matalalla. Aamulla lintuja oli huomattavasti lentelemässä vaihtelevasti maa-alueen yllä matalalla. Päivän kuluessa sadealue työntyi päälle ja linnut vähenivät. Iltayöllä sadealueen jälkeen muutamia lintuja näkyi jälleen liikkeellä, mutta melko vaihtelevasti.

19.3.2002
Aamuyöllä huomattavasti lintuja näkyi eri puolilla kahden kilometrin korkeudella saakka, mutta liike oli melko vaihtelevaa. Aamulla lintuja oli melko runsaasti liikkeellä etenkin kilometrin alapuolella maa-alueen yllä. Myös Suomenlahdella lintuja oli huomattavasti lentämässä parin kilometrin korkeudella asti ennen väliin tulleita sadealueita. Iltapäivällä muutamia lintuja alkoi tulla Suomenlahden yli pääasiassa kilometrin alapuolella lounaasta 20-25 m/s. Aluksi linnuiksi tulkitsemani kaiunaiheuttajat näyttävät tarkemmin tutkittaessa olleen isoja hyönteisiä, joita tuli hyvin harvassa noin 15 m/s etelälounaasta/etelästä puolen kilometrin korkeudella saakka klo 12-17 välillä. Myös suurehkoja ja pienempiäkin hyönteisiä kulki ilmassa, ehkä Suomenlahden saarista lähtien, parinsadan metrin korkeudella saakka etelästä 10-13 m/s.
Iltaa kohden linnut aluksi vähenivät kunnes iltayöllä Suomenlahden yli tuli melko paljon lintuja etelästä noin 25 m/s alle puolen kilometrin korkeudella. Ylempänä lintuja oli parin kilometrin korkeudelle saakka harvemmassa ja epäyhtenäisemmin liikkeellä.
XX**

18.3.2002
Melko paljon lintuja näkyi aamulla ja aamupäivällä liikkeellä lähinnä maa-alueen yllä matalalla ja yleensä vaihteleviin suuntiin. Päivän kuluessa linnut vähenivät hiljalleen ja illalla sekä iltayöllä sadealue oli päällä.

17.3.2002
Keskiyön jälkeen lintuja kulki edelleen huomattavasti, mutta vaihtelevammin suuntaillen kuin aiemmin yöllä. Aamulla lintuja lähti toisaalta liikkeelle matalla lähinnä maa-alueen ylle vaihtelevasti lentelemään ja päivällä paikoitellen tiuhempaan kerääntyen.

16.3.2002
Lintuja ilmaantui aamulla huomattavasti lentelemään vaihtelevasti maa-alueen ylle matalalla. Iltapäivällä lintuja näkyi melko runsaasti jonomaisina kaikualueina, mutta nämä kuvastelivat ilmeisesti ensi sijassa kaatopaikkareittejä. Sen sijaan keskiyön lähestyessä huomattavasti lintuja ilmestyi havaittavaksi kilometrin korkeudella saakka ja liike näkyi olleen pääasiassa pohjoiseen 15 m/s luokkaa.

15.3.2002
Huomattavasti lintuja oli liikkeellä matalalla maa-alueen yllä aamusta alkaen ja aluksi melko yhtenäisestikin rannikolta sisämaahan päin. Päivällä paikoin lintuja keskittyi rykelmiksikin.

14.3.2002
Muutamia lintuja näkyi matalalla melko hajanaisesti lentelemässä aamulla. Turbulenssiin liittynyttä heikkoa kaikuakin näytti erottuvan muutaman sadan metrin korkeudella. Päivällä lintuja oli paikoin runsaastikin kasautuneita ilmeisesti mm. kaatopaikkojen johdattelemina.

13.3.2002
Aamulla huomattavasti lintuja näkyi sisämaassa vaihtelevasti liikkeellä matalalla ja toisaalta myös merellä pinnan lähellä. Päivällä sadealueen myötä linnut häipyivät näkyvistä.

12.3.2002
Huomattavasti lintuja näkyi päivällä liikkeellä matalalla maa-alueen yllä aika vaihtelevasti. Paikoitellen lintuja oli myös jopa runsaasti keskittyneinä mitä ilmeisemmin kaatopaikkojen lähelle tai niille kulkeville reiteilleen. Iltaa kohden linnut niukkenivat, mutta muutamia lintuja näkyi liikkeellä iltayölläkin maa-alueen yllä.

11.3.2002
Aamulla sadealueen edellä muutamia lintuja erottui myös lentelemässä maa-alueen yllä matalalla.

10.3.2002
Aamuvarhaisella myös muutamia lintuja näkyi matalalla maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä heikkojen sateiden välissä. Aamupäivällä sään seljettyä huomattavasti lintuja näkyi sisämaassa liikkeellä, mutta ilmeisesti pääasiassa isommissa ryhmissä kaatopaikkareiteillään kulkemassa. Iltapäivällä lintuja oli melko paljonkin paikoitellen liikkeellä.

9.3.2002
Sadealueet olivat iltayöhön saakka kaikujen aiheuttajana.

8.3.2002
Muutamia lintuja näkyi aamulla ja päivällä vaihtelevasti lentelemässä matalalla. Maa-alueen yllä lintuja myös keskittyi paikoitellen taajempaan ja esim. Helsingin ja Hyvinkään välimaille jonomaisiksikin kaikualueiksi.

7.3.2002
Päivällä sadealueen jälkeen lintuja näkyi huomattavasti maa-alueen yllä matalalla vaihtelevasti lentelemässä. Iltapäivällä lintuja näkyi kertyneen paikoin myös rykelmiksi ja etenkin jonomaisestikin Hyvinkään ja Helsingin välimaille. Toisaalta myös lähinnä turbulenssiin liittynyttä heikkoa kaikua näkyi puolen kilometrin korkeuden tienoilla päivällä.

6.3.2002
Sadekaikuja vain oli havaittavissa vuorokauden ympäri.

5.3.2002
Huomattavasti lintuja näkyi päivällä epämääräisesti lentelemässä matalalla maa-alueen yllä. Toisaalta lähinnä turbulenssiin liittynyttä kaikua näkyi 0,5-1 km välillä aaltoilevissa kerroksissa.

4.3.2002
Aamupäivällä sadealueiden jälkeen lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä matalalla, mutta suunnaltaan ilmeisen vaihtelevasti. Illalla lintuja näkyi paikoin aika tiheiksi rykelmiksi kasautuneinakin sisämaassa.

3.3.2002
Iltapäivällä ja illalla sadealueiden mentyä ohi lintuja näkyi huomattavasti ilmassa matalalla maa-alueen yllä, mutta liike oli vaihtelevanoloista. Illalla myös merellä näkyi lopulta huomattavasti lintuja pinnan lähellä lentelemässä.

2.3.2002
Aamuvarhaisella huomattavasti lintuja oli liikkeellä matalalla maa-alueen yllä. Päivällä lintuja oli hieman vähemmän ja liike oli melko vaihtelevaa kokonaisuudessaan.

1.3.2002
Muutamia lintuja oli vaihtelevasti liikkeellä aamusta alkaen matalalla etenkin maa-alueen yllä, päivän edetessä välillä myös paikallisesti kasautuneinakin. Illalla linnut vähitellen häipyivät.

28.2.2002
Sadealue pysyi kaikuja aiheuttamassa aamusta iltaan.

27.2.2002
Sadealueiden välillä aamupäivällä erottui muutama lintukin epämääräisesti lentelemässä matalalla.

26.2.2002
Huomattavasti lintuja näkyi aamulla ja päivällä lentelemässä vaihtelevasti maa-alueen yllä matalalla, päivän edetessä tosin niukkenevasti.

25.2.2002
Aamulla ja päivällä jonkin verran lintuja näkyi matalalla lentelemässä vaihtelevasti ja pääasiassa maa-alueen yllä.

24.2.2002
Lintuja näkyi aamusta iltaan jonkin verran liikkeellä matalalla melko vaihtelevasti. Suomenlahdella aamupäivällä muutamia lintuja näytti kulkevan myös yhtenäisemmin koilliseen.

23.2.2002
Muutamia lintuja näkyi lentelemässä aamulla matalalla maa-alueen yllä sadealueiden välillä.

22.2.2002
Jonkin verran lintuja näkyi aamulla matalalla lentelemässä vaihtelevasti lähinnä maa-alueen yllä.

21.2.2002
Aamuvarhaisella näkyi matalalla huomattavasti lintuja toisaalta merellä ja toisaalta maa-alueen yllä hieman korkeammalla. Liike oli kuitenkin varsin vaihtelevaa. Päivälläkin lintuja erottui liikkeellä varsinkin rannikon tuntumassa ja sisämaassa paikallisesti tiuhaankin keskittyneinä. Auringonlaskun lähetessä myös merellä pinnan lähellä lintuja näkyi huomattavasti, joskin vaihtelevasti liikkeellä.

20.2.2002
Aamun lumisateiden jälkeen jonkin verran lintuja näkyi vaihtelevasti lentelemässä matalalla maa-alueen yllä. Myöhään iltapäivällä sisämaassa näkyi aika jonomaisena paikallisesti tiuhemmassakin lennelleitä lintuja ja auringonlaskun vaiheilla myös merellä oli huomattavasti lintuja matalalla vaihtelevasti lentelemässä ja lopulta myös tiivisti keskittyneinäkin Helsingin eteläpuolella.

19.2.2002
Huomattavasti lintuja oli liikkeellä aamulla matalalla, varsinkin maa-alueen yllä, ennen sadekuuroja aika vaihteleviin suuntiin. Iltapäivällä kuurojen mentyä ohitse jonkin verran lintuja näkyi uudelleen liikkeellä.

18.2.2002
Ennen sadealuetta näkyi aamulla jonkin verran lintuja lentelemässä matalalla maa-alueen yllä aika epämääräisesti.

17.2.2002
Huomattavasti lintuja oli vaihtelevasti liikkeellä aamulla maa-alueen yllä matalalla. Päivän edetessä lintuja oli vähemmän näkyvissä. Illan lähetessä lintuja oli jälleen hieman enemmän liikkeellä.

16.2.2002
Aamuvarhaisella maa-alueen yllä matalalla näkyi jopa melko paljon lintuja liikkeellä, mutta aamun edetessä nopeasti harventuen. Iltapäivällä lintuja alkoi uuudelleen olla merkittävämmin ilmassa, mutta liike oli yleensä melko vaihtelevaa. Illalla linnut vähenivät hiljalleen.

15.2.2002
Huomattavasti lintuja erottui vaihtelevasti lentelemässä aamulla matalalla maa-alueen yllä. Päivän kapeahkon lumisadealueen mentyä yli lintuja näkyi aika paljon paikoitellen jonomaisissa rykelmissä liikkeellä sekä rannikon lähellä että kauempana sisämaassa, mutta edelleen varsin vaihtevilla nopeuksilla.

14.2.2002
Huomattavasti lintuja lenteli aamulla maa-alueen yllä matalalla ja vaihtelevasti. Päivän kuluessa linnut niukkenivat, kunnes taas iltapäivällä ja illalla lintuja näkyi varsinkin jonkinlaisiin rykelmiin keskittyneinä huomattavasti sekä maalla että merellä suhteellisen matalalla lentelemässä.

13.2.2002
Aamuvarhaisella jonkin verran lintuja erottui matalalla maa-alueen yllä liikkeellä vaihtelevasti ja paikoin tiivimminkin ryhmittyneinä. Päivälläkin lintuja näkyi aikalailla jonomaisina parvina vaihtelevasti liikkeellä rannikolla ja kauempana sisämaassa. Illan pimetessä myös merellä lintuja näkyi liikkeellä, mutta edelleen vaihtelevaan tapaan.

12.2.2002
Olennaisesti vain sadealueet olivat tutkalla havaittavissa.

11.2.2002
Aamulla lintuja lähti liikkeelle huomattavasti maa-alueen yllä matalalla lentelemään vaihtelevasti. Päivällä jonkin verran lintuja näkyi edelleen liikkeellä ja muutamia illan pimennyttyäkin lähinnä maa-alueen yllä.

10.2.2002
Sadekaikuja vain, yöstä päivään ja iltaankin oli alueella.

9.2.2002
Aamusta alkaen olennaisesti vain sadealueita näkyi tutkalla, mutta illansuussa sateen sisällä vähän lintujakin vaihtelevasti lentelemässä matalalla.

8.2.2002
Huomattavasti lintuja näkyi maa-alueen yllä matalalla aamun sarastaessa, mutta vaihtelevasti liikkumassa. Toisaalta myös merellä pinnan lähellä näkyi muutamia lintuja lentelemässä aamulla. Päivällä maa-alueella lintuja näkyi myös välillä huomattavasti liikkeellä sadealueen edellä eli itäpuolella matalalla.

7.2.2002
Aamuvarhaisella sateiden välissä näkyi muutama lintukin liikkeellä vaihtelevasti matalalla sekä merellä että maalla.

6.2.2002
Sumuista ja tihkuista eikä lintujakaan juuri ollut erotettavissa.

5.2.2002
Aamulla lintuja näkyi huomattavaasti ja paikoin rykelmiksi keskittyneinäkin maa-alueen yllä matalalla vaihtelevasti lentelemässä. Myös turbulenssiin liittynyttä heikkoa kaikua oli ilmeisesti ilmassa 300-500 m korkeudella aamulla. Illalla uusi sadealue alkoi hallita kaikumaailmaa.

4.2.2002
Tihkuisen ja sumuisen päivän jälkeen myös joitakin lintuja näkyi illansuussa matalalla lentelemässä.

3.2.2002
Aamulla muutamia lintuja näkyi vaihtelevasti liikkeellä matalalla sekä maalla että merellä. Maa-alueen yllä lintuja kulki myös illansuussa merkittävästi.

2.2.2002
Sadealueen jälkeen päivällä erottui myös jokunen lintu matalalla kulkemassa vaihtelevasti, varsinkin Suomenlahdella.

1.2.2002
Lumisadealueen reunoilla erottui muutamia lintuja lentelemässä matalalla aamulla, varsinkin kauempana Suomenlahdella.

31.1.2002
Huomattavasti lintuja liikehti matalalla melko vaihtelevasti aamulla sekä maalla että merellä. Päivällä lintuja oli vähemmän havaittavissa, mutta iltapäivällä toisaalta rannikon tuntumassa muutama isompi kasauma lintuja oli myös erotettavissa.

30.1.2002
Jonkin verran lintuja näkyi aamuvarhaisella liikkeellä vaihtelevasti ja matalalla eri puolilla. Päivällä lintuja oli niukemmin havaittavissa, mutta muutamia näkyi liikkeellä, osin rykelmissäkin iltayöhön saakka.

29.1.2002
Sadealueiden välissä aamulla erottui joitakin lintujakin matalalla liikkeellä.

28.1.2002
Muutamia lintuja näkyi vaihtelevasti liikkeellä aamulla sekä maalla että merellä matalalla. Päivän kuluessa linnut vähenivät ja illalla lumisadealue oli jo jälleen kaikuja aiheuttamassa.

27.1.2002
Aamuvarhaisella lintuja näkyi matalalla liikkeellä huomattavasti, mutta aika vaihteleviin suuntiin. Päivän edetessä varsinkin maa-alueella lintuja oli niukemmin, mutta merellä pinnan lähellä edelleen huomattavasti.

26.1.2002
Jonkin verran lintuja näkyi matalalla aamusta iltaan, mutta liike oli melko vaihtelevaa.

25.1.2002
Erilaisia sateita oli vain havaittavissa.

24.1.2002
Huomattavasti lintuja oli liikkeellä matalalla aamuvarhaisella sekä maalla että merellä, mutta suunnat olivat ilmeisen vaihtelevia. Aamun kuluessa linnut vähenivät ja lounaasta tullut sadealue alkoi olla kaikujen yksinomainen aiheuttaja.

23.1.2002
Muutamia lintuja näkyi aamulla lentelemässä vaihtelevasti pinnan lähellä. Sadealue hallitsi sitten kaikuja iltayöhön asti.

22.1.2002
Aamulla jonkin verran lintuja näkyi vaihtelevasti liikkeellä matalalla. Myöhemmin varsinkin Suomenlahdella erottui sateiden välissä muutamia lintuja pinnan lähellä.

21.1.2002
Huomattavasti lintuja näkyi matalalla liikkeellä aamun sarastaessa niin maalla kuin merelläkin. Liike oli kuitenkin aika vaihtelevaa, Suomenlahdella oli myös kuitenkin aika yhtenäistä liikettä pohjoiseen 12-15 m/s, heikon sadealueen reunamilla. Päivästä alkaen sadetta oli laajemmin ja lintuja niukemmin.

20.1.2002
Aamuvarhaisella huomattavasti lintuja erottui matalalla liikkeellä melko vaihtelevasti ja etenkin maa-alueen yllä. Aamun edetessä linnut niukkenivat.

19.1.2002
Olennaisesti vain sateita oli tutkalla havaittavissa.

18.1.2002
Aamulla huomattavasti lintuja näkyi matalalla lentelemässä aika vaihteleviin suuntiin sekä maalla että merellä. Päivällä ja myöhemmin sen sijaan sateita oli lähinnä vain kaikuja aiheuttamassa.

17.1.2002
Sateiden jälkeen iltapäivällä muutamia lintuja oli erotettavissa vaihtelevasti lentelemässä pinnan lähellä sekä maalla että merellä.

16.1.2002
Aamulla huomattavasti lintuja näkyi matalalla maa-alueen yllä vaihtelevasti lentelemässä. Myöhemmin lintuja oli niukemmin, mutta jatkuvasti iltayöhön asti muutamia näkyi liikkeellä.

15.1.2002
Muutama lintu oli erotettavissa heikon sateen keskellä matalalla aamuvarhaisella sekä sisämaassa että Suomenlahdella, mutta melko vaihtelevasti liikehtimässä.

14.1.2002
Heikossa sateessa erottui aamuvarhaisella myös muutamia lintuja liikkeellä vaihtelevasti maa-alueen yllä matalalla.

13.1.2002
Muutamia lintuja oli näkyvissä aamulla sisämaassa matalalla, mutta liike oli aika vaihtelevaa ja linnut vähenivät päivän edetessä. Iltapäivällä myös laaja sadealue oli jo kaikujen pääasiallinen aiheuttaja.

12.1.2002
Lintuja näkyi aamuvarhaisella huomattavasti liikkeellä vaihtelevasti maa-alueella matalalla. Aamupäivälläkin näkyi pari ilmeisen isoa parvea kiertelemässä, mutta myöhemmin lintuja oli vähän erotettavissa.

11.1.2002
Muutamia lintuja näkyi aamuvarhaisella liikkeellä matalalla ja vaihtelevasti. Päivällä ja illalla lintuja oli hieman harvemmassa näkyvillä, paitsi matalalla Suomenlahdella.

10.1.2002
Aamun sarastaessa ja aamuna aikana lintuja näkyi alhaalla paikoin melko tiuhassakin sekä sisämaassa että merellä vaihtelevasti lentelemässä. Hieman ennen klo 15 Helsingin länsi- ja luoteispuolella näkyi myös pari isompaa parvea pyöriskelemässä.

9.1.2002
Auringonnousun edellä lintuja oli huomattavasti näkyvissä varsinkin maa-alueen yllä parinsadan metrin korkeudella asti. Liike oli melko vaihtelevaa ja aamun edetessä linnut niukkenivat. Illansuussa muutamia lintuja erottui sekä sisämaassa että merellä kulkemassa vaihtelevasti pinnan lähellä.

8.1.2002
Aamun sarastaessa ja myöhemminkin aamulla jonkin verran lintuja näkyi liikkeellä matalalla maa-alueen yllä, aika vaihtelevasti kuitenkin. Myös Suomenlahdella pinnan lähellä lintuja näkyi paikoitellen jopa melko tiheässäkin ennen auringonnousua, mutta liike oli vaihtelevaa. Myöhemmin lintuja oli aika vähän havaittavissa.

7.1.2002
Heikomman sadealueen alla erottui muutamia lintuja Suomenlahdella pinnan lähellä vaihtelevasti lentelemässä päivällä.

6.1.2002
Ennen auringonnousua rannikon lähellä maa-alueella lintuja oli huomattavasti liikkeellä matalalla ja vaihtelevasti. Aamulla sitten vähenevästi lintuja näkyi ilmassa. Suomenlahdella lintuja sen sijaan erottui iltaan saakka aika huomattavasti lentelemässä pinnan lähellä.

5.1.2002
Vähän lintuja näkyi aamun sarastaessa liikkeellä lähinnä maa-alueen yllä matalalla. Toisaalta Suomenlahdella pinnan lähellä lintuja näkyi liikkeellä pitkin päivää. Liike oli kuitenkin vaihtelevaa.

4.1.2002
Lyhyen aikaa ennen auringonnousua maa-alueella oli huomattavasti lintuja matalalla etenkin Helsingin luoteispuolella, mutta liike oli hyvin vaihtelevaa. Toisaalta pinnan lähellä Suomenlahdella erottui myös jonkin verran lintuja liikkeellä aamupäivällä.

3.1.2002
Muutamia lintuja erottui liikkeellä aamulla matalalla, paikallisesti 20-30 km päässä Suomenlahdella melko tiuhassakin pinnan lähellä. Päivällä ja myöhemminkin vähän lintuja näkyi lentelemässä.

2.1.2002
Noin tunti ennen auringonnousua huomattavasti lintuja nousi aika epämääräisesti lentelemään vasinkin Helsingin luoteispuolella matalalla. Melko nopeasti nämä sitten myös vähenivät.

1.1.2002
Aamun sarastaessa sisämaassa lintuja näkyi melko paljon muutaman sadan metrin korkeudella saakka, mutta liike oli kuitenkin melko vaihtelevaa ja aamun edetessä linnut myös vähenivät. Myöhemmin lumisateita oli jälleen runsaasti.


[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]

Edellisten vuosien kertomuksia:

[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen