Bland annat följande delområden är centrala inom folkhälsovetenskap:
Syftet med folkhälsovetenskap är att främja en bättre livskvalitet för hela befolkningen. Målet är att utreda hur samhället kan påverka befolkningens hälsa genom att främja en hälsosam livsstil, utveckla hälso- och sjukvårdstjänster, förbättra tillgången till hälso- och sjukvård och påverka miljöfaktorer som kan orsaka sjukdom.
Forskningen vid avdelningen för folkhälsovetenskap är mångvetenskaplig och av hög kvalitet. Den höga kvaliteten bygger på en gedigen forskningstradition och omfattande nationellt och internationellt samarbete. Nya forskningsmetoder utvecklas som en del av vår forskning.
Samhällspåverkan i frågor som rör folkhälsa och hälsovårdssystemet är en viktig del av arbetet vid vår avdelning. Vi strävar efter att påverka de politiska besluten om hälsofrågor genom att tillhandahålla information och expertis till medier och allmänheten.
Centret för biostatistik vid avdelningen för folkhälsovetenskap ger råd till akademiska forskare på Campus Mejlans i statistiska frågor.
Vi erbjuder olika utbildningsprogram för yrkesutbildade personer, experter och forskare inom hälso- och sjukvården. Avdelningen är mångvetenskaplig. Vår undervisning rör bland annat följande områden:
Grunder och metoder inom vetenskapligt tänkande och forskning ingår i flera av våra utbildningsprogram.
Avdelningen erbjuder grundutbildning inom utbildningsprogrammet i medicin och odontologi, magisterprogrammet för utveckling av hälsovården, magisterprogrammet i social- och hälsoforskning och ledning och magisterprogrammet i translationell medicin.
Vår avdelning erbjuder fortbildning och specialiseringsutbildning inom två specialiteter och ansvarar för ledarskapsutbildningen för specialistläkare/odontologer enligt SHM:s förordning.
Målet är att utbilda specialistläkare som kan arbeta självständigt, känner till sambandet mellan arbete och hälsa, behärskar praxis inom företagshälsovården och som kan samarbeta mångprofessionellt. Utbildningen ordnas i samarbete med Arbetshälsoinstitutet.
Utbildning inom företagshälsovård vid Helsingfors universitet
Det virtuella universitetet inom företagshälsovård erbjuder studiematerial på nätet som stöd för specialiseringsstudier, olika webbkurser och möjlighet att nätverka med andra specialiststuderande över hela landet.
Virtuella universitetet inom företagshälsovård
Målet är att utbilda specialistläkare med kännedom om folkhälsa och förebyggande hälsovård som kan undersöka, producera och framför allt tillämpa befolkningsdata inom serviceplanering och serviceledning.
Specialiteten hälso- och sjukvård
Specialistläkarna inom hälso- och sjukvård och specialisttandläkarna inom mun- och tandvård arbetar inom social- och hälsovårdssektorn bland annat vid universitet och forskningsinstitut, inom statlig och kommunal förvaltning, den privata sektorn, läkemedelsindustrin samt vid nationella och internationella organisationer. Arbetsuppgifterna gäller vanligtvis ledning, planering och utveckling.
Enligt Social- och hälsovårdsministeriets förordning om specialistläkar- och specialisttandläkarutbildning (56/2015, ändrad 55/2020) ska utbildningen ge färdigheter för ledning, förvaltning och planering av hälso- och sjukvården samt det yrkesövergripande samarbetet inom hälso- och sjukvården, samt för styrning av lärandet och bedömning av kunnandet på den egna arbetsplatsen. För att uppnå målet genomför alla läkare och tandläkare under specialisering en ledarskapsutbildning på tio studiepoäng (10 sp), som kan genomföras när som helst under specialistutbildningen. Därefter finns möjlighet till fortsatta studier som ger kompetens som närmaste chef inom social- och hälsovården (30 sp).
Mer information om specialistläkarutbildningen inom hälso- och sjukvården och företagshälsovården samt ledarskapsstudier: meilahti-specialist@helsinki.fi
Vår avdelning medverkar aktivt i doktorandprogrammet i folkhälsovetenskap (Doctoral Programme in Population Health). Forskarskolan i hälsoforskning vid Medicinska fakulteten samordnar verksamheten inom de olika doktorandprogrammen.
Vår forskning fokuserar bland annat på hälsovårdssystemet, minskning av hälsoskillnader, social- och hälsoforskning, skolor, arbetsmiljöer och registerforskning.
Universitetslektor Tuomo Laihiala
tuomo.laihiala@helsinki.fi
professor Tea Lallukka
tea.lallukka@helsinki.fi
Universitetslektor Jaana-Maija Koivisto
jaana-maija.koivisto@helsinki.fi
Universitetslektor Riikka Lämsä
riikka.lamsa@helsinki.fi
Avdelningen för folkhälsovetenskap
PB 20 (Stockholmsgata 8 B)
00014 Helsingfors universitet
tfn: 0294 1911 (växel)
Kontaktuppgifter till personalen vid Medicinska fakulteten
Helsingfors universitets Studentrådgivning
Studentservicen i Mejlans meilahti-student@helsinki.fi