Säätutkalla havaittuja kirkkaan ilman kaikuja 2016

21.03.2017 Matti Leskinen


Tuorein tarina ja varhempaa tuoretta


Hyönteisten kokoa ja vaellusta on arvioitu myös karkeasti vuorokauden lopuksi viimeisen rivin symboleilla:
X = suurehkoja hyönteisiä liikkeellä
XX = isoja hyönteisiä havaittavissa
* = vaellusta, muttei selvästi Suomeen päin (rannikon suunta, Viroon)
** = vaellusta Suomeen

7.11.2016
Matala vaan yhtenäinen sadealue oli kaikujen takana keskiyön jälkeen aamuun saakka. Selkeässä säässä aamulla erottui välillä huomattavasti lintujakin alhaalla maa-alueen puolella kulkemassa lounaaseen 22-25 m/s. Päivästä alkaen paksu yhtenäinen sadalue peitti alueen alkuyöhön.

6.11.2016
Keskiyön jälkeen lintuja näkyi melko harvassa matalalla maa-alueen puolella lounaaseen päin kulkemassa 17-20 m/s sadealueen väijyessä lounaassa ja etelässä. Aamuyöllä sadealue heikkeni. Melko paljon lintuja lähti aamun sarastaessa alhaalla maa-alueen puolella ja pääjoukko kulki aamuvarhaisella lounaaseen-länsilounaaseen 20-23 m/s.
Päivällä sadealue oli Suomenlahden puolelta levittäytyen rannikolla ja illan hämärryttyä mantereen selkeämmässä säässä näkyi matalalla huomattavasti lintuja pääasiassa lounaaseen-etelään kulkemassa 20-23 m/s. Alkuyöllä sadealue oli kattavammin päällä ja linnut vähissä.

5.11.2016
Lintuja oli alhaalla liikkeellä keskiyöllä edelleen huomattavasti, mutta sangen vaihtelevasti. Aamuyöllä heikko ja hajanainen sadealue tuli pohjoisesta, mutta aamulla sen selkeillä osilla lintujakin näkyi matalalla melko paljon liikkeellä lounaaseen-etelälounaaseen 15-18 m/s.
Iltayöllä lintuja ilmaantui uudelleen melko runsaasti kilometrin alapuolella pääasiassa matkalla lounaaseen-länsilounaaseen 17-20 m/s. Hiljalleen sadealue levittäytyi lounaasta ja lintuja oli niukemmin.

4.11.2016
Melko paljon lintuja näkyi keskiyöllä sään seljettyä ilmassa alapilven alla puolen kilometrin korkeudella saakka lounaaseen päin noin 20 m/s. Aamuyöllä lintujen kulku jatkui välillä matalan sateen häiritessä. Myös aamulla lintuja näkyi lähinnä parinsadan metrin korkeudelle ulottuneessa kerroksessa melko runsaasti kulkemassa enimmäkseen etelään päin noin 20 m/s.
Päivällä heikko ja hajanainen sadealue oli merkittävin kaikujen syy. Illan hämärtyessä runsaasti lintuja lähti maa-alueelta liikkeelle etelään 15-18 m/s pääasiassa 1,5 km alapuolella. Rannikolla lintuja keskittyi ruynsaasti iltayöllä kulkemaan länsilounaaseen-lounaaseen 22-25 m/s. Yön kuluessa linnut harvenivat.

3.11.2016
Iltayöllä lintuja oli paljon kulkemassa heikon ja hajanaisen sadealueen pohjoispuollella lounaaseen 20-23 m/s, pääasiassa kilometrin alapuolella. Sadealue vahvistui yön edetessä ja linnut harvenivat.

30.10.2016
Keskiyöllä sadealueen reuna oli Helsingin tuntumassa ja sen länsipuolella näkyi edelleen melko runsaasti lintuja kulkemassa etelään 20-23 m/s 1,5 km alapuolella. Aamuyöllä sadealue kulki alueen yli länteen ja aamuvarhaisella lintuja lähti puolestaan liikkeelle itäpuolella. Aamulla lintuja oli runsaasti kulkemasa eteläkaakkoon 20-23 m/s, maalla pääasiassa puolen kilometrin alapuolella ja merellä 1,5 km korkeudella saakka.
Hyvin paljon lintuja muutti iltayöllä 2 km alapuolella lounaaseen 20-25 m/s, nopsimpaan 400-900 m korkeudella. Yön edetessä linnut vähenivät ja toisaalta merkittävämmin lintuja kulki myös ylempänä 2-3 km korkeudella etelälounaaseen.

29.10.2016
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä kaakkoon-eteläkaakkoon 25-30 m/s 2 km alapuolella ja muutto jatkui vilkkaana aamuyöllä. Aamuvarhaisella maa-alueelta nousi ilmaan paikoin hyvinkin paljon lintuja ja runsaasti muuttajia kulki kaakkoon-eteläkaakkoon 2 km korkeudella saakka. Päivällä lintuja oli vähemmän liikkeellä, mutta edelleen huomattavasti muuttamassa etelään päin sadealueen länsipuolella.
Paljon lintuja lähti taas iltayöllä liikkeelle pääasiassa 1,5 km alapuolella, alhaalla länsilounaaseen hyvinkin taajassa rannikolla ja yleensä sitten eteläkaakkoon 25-30 m/s. Yön alussa liike kuitenkin muuttui etelään ja myöhemmin etelälounaaseen vieväksi ja Suomenlahdella aluksi lintuja oli paikoin hyvinkin paljon. Toisaalta itäisen sadealueen vastakkaisella puolella lännessä lintuja kulki yön edetessä ylempänä 3 km korkeudella saakka.

28.10.2016
Sadealueiden välissä keskiyön jälkeen näkyi vähän aikaa melko paljon lintuja 2 km alapuolella koilliseen päin kulkemassa noin 25 m/s. Myöhemmin sadealue oli kattavasti kaikujken takana.
Sään seljettyä iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle pääasiassa 1,5 km alapuolella kaakkoon 23-28 m/s. Myöhemmin hajanaiset sadenauhat häiritsivät vielä muuttoa.

27.10.2016
Iltayöllä lintuja näkyi melko runsaasti 1-2 km korkeudella, tihkukerroksen ja ylemmän sateisen pilven välissä, pääasiassa itään päin menossa noin 25 m/s. Linnut vähenivät yön edetessä.

26.10.2016
Keskiyöllä sadealue oli alkuyötä kattavammin päällä ja lintuja oli etupäässä selkeällä alueella Suomenlahden puolella alhaalla menossa etelään päin alhaalla melko runsaasti. Aamuyöllä sadealue oli vielä enemmän kaikujen takana ja vasta aamuvarhaisella runsaasti lintuja näkyi taas liikkeellä heikon sadealueen, tihkun, sisällä matalalla kaakkoon päin pyrkimässä 12-15 m/s. Aamupäivällä sade oli jälleen merkittävämpi kaikujen aiheuttaja.
Iltapäivällä itään päin väistyvän sadealueen länsipuolella melko paljon lintuja alkoi kulkea etelään 15-18 m/s 3 km korkeudella saakka. Illan hämärtyessä lintuja ilmaantuis lisää ja sadealue häipyi edelleen kauemmas itään. Hyvin runsaasti lintuja lähti iltayöllä muuttamaan etelään-etelälounaaseen 17-22 m/s pääasiassa 2,5 km alapuolella, mutta merellä taajassa etenkin kilometrin alapuolella.

25.10.2016
Keskiyöllä maa-alueen puolella lintuja näkyi matalalla paljon kulkemassa länteen-länsilounaaseen 15-18 m/s, hajanaisten sateidenkin vähän näyttäytyessä. Aamuyöllä lintuja oli vähän niukemmin ja liike oli vaihtelevampaa. Sadealueen reunalla Helsingin itäpuolella nousi aamuvarhaisella hyvinkin plajon lintuja liikkeelle alhaalla lounaaseen ja sateeseen päin noin 15 m/s.
Sadealue oli paikalla kaikujen syynä alkuyöhän saakka. Iltayöllä heikon sateisen pilven alla tai sisällä näkyi kuitenkin myös runsaasti lintuja puolen kilometrin alapuolella. Pääasiassa lintujen liike oli lounaaseen päin 15-18 m/s. Yön edetessä lintuja pääsi sadealueen itäpuolelta kulkemaan etelään Suomenlahden ylikin runsaasti.

24.10.2016
Sadealue oli pääasiassa kaikujen syynä keskiyön jälkeen aamupäivään asti. Merenpinnasta kaikua tuli myös hyvin avoimen horisontin alueilta. Illalla sateiden häivyttyä lintuja nousi runsaasti ilmaan maa-alueella luoteeseen päin noin 20 m/s puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä maa-alueella lintuja kulki sitten runsaasti länteen 17-20 m/s ja edelleen pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.

23.10.2016
Lintuja näkyi paljon liikkeellä keskiyöllä maa-alueen yllä alhaalla kulkemassa länsilounaaseen-länteen 15-18 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät ja sadealue työntyi päälle kaakosta. Sadealueen jäljessä aamulla maa-alueen ylle kertyi runsaasti lintuja joksikin aikaa matalalle kulkemaan lounaaseen-länsilounaaseen 17-22 m/s, etenkin Helsingin koillispuolella.
Illan tullen lintuja ilmaantui uudelleen paljon maa-alueen ylle alas kulkemaan pohjoiseen päin noin 20 m/s, kun samalla sadealue tuli etelästä ja oli sitten iltayöllä pääosin kaikuen aiheuttajana.

22.10.2016
Keskiyöllä matalalla maa-alueen puolella oli melko paljon lintuja länsilounaaseen-lounaaseen yleensä kulkemassa noin 15 m/s. Alkuyöhön verrattuna hajanaista heikkoa sadetta oli runsaammin ja varsinkin meren puolella. Aamuyöllä lintujen liike oli vaihtelevampaa ja sadetta niukemmin.
Aamuvarhaisella lintuja lähti paljon liikkeelle maa-alueelta lounaaseen 17-20 m/s puolen kilometrin alapuolella ja Helsingin koillis-pohjoispuolella lintuja oli sangen taajassa jonkin aikaa. Linnut vähenivät aamulla nopsaan ja merellä kumminkin lähinnä vain merenpinnasta vahvana tullut kaiku oli merkittävää.
Illan hämärtyessä lintuja lähti taas runsaasti liikkeelle maa-alueelta luoteeseen päin 15-18 m/s alhaalla ja etenkin Helsingin pohjois-luoteispuolella. Iltayöllä runsaasti lintuja oli kuitenkin matkalla maa-alueen puolella kilometrin alla ja yön edetessä yhtenäisemmin länsilounaaseen-länteen 15-18 m/s.

21.10.2016
Runsaasti lintuja näkyi keskiyöllä pääasiassa maa-alueen puolella, yleensä puolen kilometrin alapuolella ja menossa länteen-länsilounaaseen 17-20 m/s. Toisaalta Helsingin länsipuolella lintuja oli huomattavasti kulkemassa myös rannikolta pohjoiseen päin ja ylempänä 1-1,5 km korkeudella lintuja oli harvassa menossa myös länteen päin. Aamuyöllä linnut vähenivtä ja liike tuli vaihtelevammaksi.
Aamuvarhaisella hyvin runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta matalalla lounaaseen päin noin 20 m/s, mutta linnut harvenivat pian.
Matalien heikkojen ja hajainaisten sadekuurojen ilmaa oli iltapäivällä ja illalla, vaan varsinkin illan lähestyessä lintujakin näkyi maa-alueella runsaasti alhaalla pohjoiseen päin menossa 15-18 m/s. Iltayöllä lintuja oli maa-alueen puolella runsaasti kulkemassa länsilounaaseen 15-18 m/s, pääasiassa puolen kilometrin alapuolella ja samalla myös ilmeisen kattavan hieman sateisen alapilvikerroksen alla.

20.10.2016
Lintuja oli keskiyöllä runsaasti kilometrin alapuolella menossa maa-alueella ja rannikolla länteen-länsilounaaseen 15-18 m/s. Merellä lintuja näkyi harvemmassa ja kaukana liike vei enemmän lounaaseen samoin kuin ylempänä 1-2,5 km korkeudella. Aamuyöllä linnut harvenivat ja pääasiallinen liike suuntautui loppuyöllä koilliseen-itäkoilliseen noin 15 m/s.
Hyvin runsaasti lintuja lähti aamulla liikkeelle maa-alueelta alhaalla lounaaseen 15-18 m/s. Aamun edetessä lintuja muutti harvemmassa vaan silti paljon Suomenlahden yli rannikon ulkonemien kautta keskittyen etelälounaaseen-lounaaseen.
Päivällä hyönteisiä oli sisämaassa huomattavasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella rullapyörteiden mukaan keskittyneinä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi. Virtaus vei koilliseen 3-8 m/s ja illan myötä kääntyi itäkoilliseen kuljettavaksi samalla kun hyönteisiä kertyi melko paljonkin tähän liittyneen vahvempaan nauhaan.
Runsaasti lintuja lähti ilmaan iltayöllä. Pääasiassa kilometrin alapuolella ja sisämaan puolella jopa hyvin runsaasti rannikolla keskittyen liike oli länsilounaaseen 20-23 m/s. Yön edetessä linnut harvenivat ja merkittävästi lintuja alkoi kulkea myös pohjoiseen päin, meren puolella lintuja oli kuitenkin harvassa.
XX*

19.10.2016
Runsaasti lintuja oli keskiyöllä kilometrin alapuolella, mantereen puolella lähinnä itään ja merellä kaakkoon-etelään matkaamassa 12-15 m/s. Ylempänä lintuja kulki harvassa 1-2 km korkeudella, rannikolla itään-itäkaakkoon. Aamuyöllä linnut hieman harvenivat.
Aamun valjetessa paljon lintuja lähti taas liikkeelle maa-alueelta lounaaseen päin. Aamulla lintuja muutti edelleen paljon Suomenlahden yli etelälounaaseen 2 km korkeudella saakka ja vahvasti rannikon ulkonemien kautta keskittyen. Aamupäivällä linnut hiljalleen vähenivät.
Illan hämärtyessä lintuja alkoi lähteä liikkeelle sisämaassa alhaalla pohjoisluoteeseen noin 15 m/s. Iltayöllä runsaasti lintuja oli mantereen puolella kulkemassa länteen-länsilounaaseen kilometrin alapuolella 15-18 m/s. Rannikon tuntumassa lintuja oli yön edetessä alhaalla hyvinkin runsaasti keskittyneinä ja harvenevana tämä keskittymä siirtyi sisämaahan. Samalla Suomenlahdella alkoi myös kulkea runsaasti lintuja alhaalla länsilounaaseen-länteen sekä ylempänä paljon lintuja matkasi 1-2 km korkeudella lounaaseen ja harvemmassa 2-3 km korkeudella etelälounaaseen 15-18 m/s.

18.10.2016
Melko paljon lintuja näkyi keskiyön jälkeen lähinnä maa-alueella ja rannikolla 1,5 km alapuolella enimmäkseen itään päin kulkemassa 12-15 m/s. Aamun valjetessa maa-alueelta lähti runsaasti lintuja liikkeelle lounaaseen päin noin 15 m/s. Harvemmassa lintuja jatkoi Suomenlahden yli 2,5 km korkeudella saakka, mutta myös vahvasti rannikon ulkonemien kautta keskittyen etelään aamulla. Aamupäivällä linnut vähenivät.
Iltapäivällä sisämaassa paikoin melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä rullapyörteiden myötä tuulensuuntaisiin nauhoihin keskittyneinä puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen noin 5 m/s.
Ruinsaasti lintuja lähti maa-alueelta iltayöllä kulkemaan alhaalla länteen-länsilounaaseen 10-13 m/s. Harvassa lintuja oli samalla ylempänä 1-2 km korkeudella itään päin menossa noin 15 m/s. Yön edetessä lintuja meni runsaasti myös Suomenlahden yli etelään päin 0,5-1 km korkeudella 12-15 m/s.
XX*

17.10.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja oli kilometrin alapuolella maa-alueella ja rannikolla yleensä itään-kaakkoon matkaamassa 12-15 m/s, alapilvikerroksen alla. Aamun lähetessä linnut häipyivät, vaan samalla aamun valjetessa runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta etelään päin alhaalla. Aamulla paljon lintuja näkyi myös jatkamassa Suomenlahden yli rannikon ulkonemista, vaan myös pohjoiseen päin tullen.
Huomattavasti hyönteisiäkin näkyi päivällä puolen kilometrin alapuolella maa-alueella ja rullapyörteiden myötä keskittyen tuulensuuntaisiksiksi nauhoiksi virtauksen viedessä pohjoiskoilliseen 5-8 m/s. Illan tullen hyönteiset häipyivät, vaan ilmeisen meteorologisen olion matkassa niitä tuli sitten myös Suomenlahden yli etelästä 5-8 m/s kapeana aaltomaisena nauhana iltayöllä kilometrin alapuolella.
Lintuja oli alkuyöllä paljon kulkemassa 1,5 km alapuolella ja enimmäkseen itään päin kulkemassa rannikolla 10-13 m/s.
XX**

16.10.2016
Lintuja oli paljon liikkeellä keskiyöllä etenkin Suomenlahden puolella alhaalla länsiluoteeseen-luoteeseen 15-18 m/s. Sen sijaan 1-2,5 km korkeudella lintuja oli runsaasti menossa etelään 12-15 m/s. Aamuyöllä ylemmän kerroksen muutto jatkui vilkkaana, kun taas puolen kilometrin alapuolella lintuja kulki pääasiassa maa-alueen puolella ja alkuyötä vaihtelevammin. Aamulla runsaasti lintuja lähti maa-alueelta liikkeelle etelään päin noin 15 m/s ja jatkoi sitten vahvasti keskittyen rannikon ulkonemien kautta Suomenlahden yli.
Päivän edetessä linnut harvenivat ja maa-alueelta lähtui melko paljon hyönteisiä kulkemaan puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 3-6 m/s. Illan myötä hyönteiset häipyivät.
Lintuja lähti taas runsaasti matkaan iltayöllä 800 m alapuolella ja hyvinkin paljon Helsingin itäpuolella, aika vaihtelevasti mutta keskimäärin etelään päin kulkien 12-15 m/s. Yön edetessä lintuja oli edelleen runsaasti lähinnä maa-alueen puolella ja rannikolla kilometrin alapuolella sangen vaihtelevasti liikkeellä, mutta harvassa sitten 1-3 km korkeudellakin etelään päin matkalla.
XX*

15.10.2016
Keskiyöllä pinnan lähellä tihky näkyi kaikua aiheuttamassa ja ylempänä lintuja oli kokonaisuudessaan paljon kulkemassa 3 km korkeudella asti, alhaalla länsilounaaseen 15-18 m/s ja ylhäällä etelälounaaseen-etelään noin 20 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät ylhäällä ja keskittyivät toisaalta tihkukerroksen ylle 0,7-1,2 km korkeudelle. Aamuvarhaisella runsaasti lintuja lähti tihkun sisällä maa-alueelta liikkeelle lounaaseen päin ja toisaalta Suomenlahdella alkoi tulla lintuja runsaasti eteläkaakosta 17-20 m/s puolen kilometrin alapuolella. Aamupäivällä lintuja tuli edelleen Suomenlahden yli eteläkaakosta ja rannikolla puolestaan kulki enemmänkin lounaaseen päin.
Illan hämärtyessä lintuja lähti maa-alueelta runsaasti kulkemaan alhaalla pohjoiseen päin. Myöhemmin iltayöllä runsaasti lintuja oli muuttamassa maa-alueen puolella länteen-länsilounaaseen 15-18 m/s pääosin kilometrin alapuolella. Yön edetessä lintuja näkyi edeleen runsaasti ilmassa 2,5 km korkeudella asti, vaikka hajanaista heikkoa sadetta ilmaantui lentämistä haittaamaan. Ylhäällä maapuolella liike oli etelään päin, mutta alhaalla länteen, Suomenlahdella paljon lintuja kulki luoteeseen päin puolen kilometrin alapuolella.

14.10.2016
Runsaasti lintuja oli keskiyöllä liikkeellä lähinnä tihkuisen kerroksen yllä 700-1000 m korkeudella lounaaaseen noin 15 m/s. Ylempänä lintuja oli aika harvassa 2 km alapuolella sekä harvassa 2-3 km korkeudellakin keskimäärin etelään kulkemassa noin 20 m/s. Aamuyöllä linnut harvenivat. Aamuvarhaisella tihkun sisällä mantereen puolella oli puolen kilometrin alla paljon lintuja liikkeellä etelään päin noin 15 m/s. Harvemmassa lintuja kulki sitten aamulla 2,5 km korkeudella saakka ylempänä etelälounaaseen 15-18 m/s.
Päivällä lintuja näkyi melko runsaasti liikkeellä lähinnä maa-alueella matalalla. Illan hämärtyessä paljon lintuja lähti maa-alueelta liikkeelle alhaalla pohjoiseen päin 12-17 m/s. Iltayöllä runsasti lintuja oli lopulta matkaamassa pääasiassa 0,5-1 km korkeudella lounaaseen 15-18 m/s ja harvemmassa ylempänä 3 km korkeudella saakka etelälounaaseen-etelään.

13.10.2016
Rannikolla ja mantereen puolella lintuja kulki keskiyöllä taajassa puolen kilometrin alapuolella koilliseen-itäkoilliseen 7-10 m/s. Kerroksen yllä ilmeisen pilvikerroksen päällä lintuja oli harvassa mutta tasaisesti 2 km korkeudella saakka aika vaihtelevasti kulkien. Yön lopulla lintuja oli yleensä harvemmassa mutta rannikkokaistaleella alhaalla keskittyneenä taajassa.
Aamuvarhaisella sisämaassa lintuja lähti runsaasti liikkeelle etelään päin 15-18 m/s alhaalla. Harvemmassa lintuja muutti sitten aamulla edelleen Suomenlahden yli, kun taas maa-alueella myös heikkoa matalaa sadetta ilmaantui pohjoisvirtauksessa havaittavaksi. Päivällä lintuja kulki edelleen melko runsaasti Suomenlahden yli etelään päin 1-2 km korkeudella ja toisaalta pinnan lähellä lintuja oli runsaastikin ilmassa vaihtelevammin liikkeellä.
Illan tullessa lintuja alkoi kulkea runsaammin Suomenlahden yli etelään-lounaaseen Porkkalan kautta keskittyen ja toisaalta 1-2,5 km korkeudelle merellä nousten. Iltayöllä runsaasti lintuja lähti etenkin Helsingin luoteispuolella kulkemaan alhaalla länsilounaaseen 17-20 m/s. Myöhemmin tihkuisen alueen vahvistuttua koillisesta päin lintuja tuli runsaasti koillisesta noin 15 m/s alhaalla sekä ylempänä harvemmassa 3-4 km korkeudella saakka pohjoisesta noin 20 m/s.

12.10.2016
Runsaasti lintuja oli keskiyöllä lähinnä mantereella ja rannikolla 700 m alapuolella kulkemassa keskimäärin koilliseen-itään noin 10 m/s, ilmeisen alapilvikerroksen alla. Ylempänä 1-2 km korkeudella lintuja oli hyvin harvassa ja aika vaihtelevasti liikkeellä. Aamuyöllä linnut harvenivat hivenen, vaan paikallisesti kummallisestikin tihentyivät Porvoon Kilpilahden tienoilla.
Aamulla lintuja lähti runsaasti maa-alueelta muuttamaan etelään päin noin 15 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella joksikin aikaa. Suomenlahden yli ei kovin suurta tunkua näkynyt ja toisaalta nauhamainen kaikualue siellä viittasi jonkinlaisen pilvijonoon esteenä. Päivän myötä linnut häipyivät aika vähiin. Lähinnä rannikolla näkyi päivällä huomattavasti hyönteisiäkin paikoin keskittyneinä puolen kilometrin alapuolella, etelään päin noin 5 m/s kulkemassa.
Illan hämärtyessä paljon lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta alhaalla pohjoiseen-pohjoiskoilliseen noin 15 m/s. Myöhemmin iltayöllä paljon lintuja oli muuttamassa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella itäkaakkoon-kaakkoon rannikolla 10-13 m/s ja harvemmassa merellä sekä ylempänä 2 km korkeudella asti etelään noin 15 m/s. Yön edetessä lintuja näkyi myös 2-3 km välillä, mutta lintuja oli lähinnä puolen kilometrin alapuolella runsaasti ja rannikolla tiuhassakin.
XX*

11.10.2016
Lintuja näkyi keskiyöllä paljon liikkeellä, toisaalta pinnan lähellä aika vaihtelevasti ja toisaalta ilmeisen alapilven yllä 1-2,5 km korkeudella etelälounaaseen menossa 17-20 m/s. Aamuyöllä linnut harvenivat jonkin verran, mutta mantereen puolella runsaasti lintuja näkyi kilometrin alapuolella enimmäkseen itäkoilliseen kulkemassa. Suomenlahdella etäämpän ja varsinkin Viron rannikon tuntumassa sen sijaan runsaasti lintuja näytti matkaavan länteen-länsilounaaseen hyvällä vauhdilla.
Paljon lintuja lähti aamulla etelälounaaseen 17-20 m/s ja harvemmassa myös Suomenlahden yli lounaaseen, mutta mahdollisesti jonkinlaisen pilvijonon estelemänä takaisin mantereelle kääntyen. Päivällä huomattavasti hyönteisiä kulki puolen kilometrin alapuolella länsilounaaseen 2-5 m/s.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta aika vaihtelevasti suunnaten puolen kilometrin alapuolella, Suomenlahden puolella harvemmassa mutta yhtenäisemmin etelälounaaseen päin noin 15 m/s. Yön edetessä meren puolella muuttajat vähenivät ja mantereen puolella lintuje liike vei enimmäkseen koilliseen-itään.
XX*

10.10.2016
Lintuja oli paljon matkaamassa keskiyöllä, etenkin puolen kilometrin alapuolella lounaaseen 15-18 m/s ja harvemmassa ylempänä pääasiassa kilometrin alapuolella länteen päin 20-23 m/s. Aamuyöllä linnut niukkenivat ja kulkivat pääasiassa mantereen puolella. Aamuvarhaisella lintuja lähti taas hyvin runsaasti liikkeelle maa-alueelta lounaaseen 22-25 m/s ja kulki sitten harvemmassa aamun edetessä myös Suomenlahden yli rannikon ulkonemien kautta vahvasti keskittyen ja merellä yleensä 1-2 km korkeudelle nousten.
Iltapäivällä maa-alueelta lähti runsaasti hyönteisiäkin ilmaan ja etenkin rullapyörteiden myötä tuulensuuntaisissa nauhoissa kilometrin alapuolella länsilounaaseen-länteen 8-13 m/s. Illan lähetessä myös jonkinmoinen aaltomainen häiriö kasasi hyönteisiä etelään kulkiessaan virtauksen jatkuessa länsilounaaseen vievänä.
Lintuja lähti runsaasti liikkeelle iltayöllä maa-alueelta kilometrin alapuolella länsilounaaseen-lounaaseen noin 20 m/s. Merellä aaltohäiriön nauhassa hyönteisiä näkyi edelleen kulkemassa länsilounaaseen ja toisaalta myös puolen kilometrin alapuolella rannikolla melko paljon. Linnut keskittyivät yön edetessä paljolti puolen kilometrin alapuolella, kun toisaalta ilmeinen alapilvikerros kattoi aluetta kilometrin korkeudella tuntumassa. Jonkin verran lintuja näkyi sitten myös ylempänä 1-2,5 km korkeudella kulkemassa etelälounaaseen noin 20 m/s.
XX*

9.10.2016
Päivällä heikkoa tihkun tapaista sadetta näkyi alueella hajanaisesti. Iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella oli myös hyönteisiä paikoin paljon rullapyörteiden keskittäminä virtauksen viedessä lounaaseen 5-8 m/s.
Iltayöllä lintuja oli hyvin paljon kilometrin alapuolella kulkemassa lounaaseen alhaalla 15-18 m/s sekä vähän ylempänä länsilounaaseen-länteen noin 30 m/s. Yön edetessä linnut hiljalleen harvenivat.
XX*

8.10.2016
Keskiyöllä lintuja oli paljon liikkeellä edelleen maa-alueella ja rannikolla kilometrin alapuolella lounaaseen-länsilounaaseen 20-25 m/s. Aamuyöllä linnut harvenivat. Merellä hajnaisia heikkoja sateita näkyi vielä yöllä liikkeellä länteen ja toisaalta kaikua tuli vahvasti myös Suomenlahden pinnasta avoimen horisontin alueelta.
Hyvinkin paljon lintuja pölähti maa-alueelta aamuvarhaisella ilmaan ja kulki sitten harvemmassa etelälounaaseen-lounaaseen 20-23 m/s ja Suomenlahden ylikin rannikon ulkonemien kautta keskittyen.

7.10.2016
Paljon lintuja oli keskiyöllä liikkeellä pääosa kilometrin alapuolella ja länteen päin menossa 20-23 m/s. Harvemmassa lintuja kulki 1-2 km korkeudella lounaaseen sekä hyvin harvassa 3 km korkeudella saakka. Aamuyöllä linnut vähenivät hiljalleen. Aamun koittaessa runsaasti lintuja lähti maa-alueelta lounaaseen noin 25 m/s ja kulki sitten Suomenlahden yli rannikon ulkonemien kautta vahvasti keskittyen, merellä 1-2 km korkeudelle nousten.
Päivän mittaan maa-alueelta lähti enenevästi hyönteisiä ilmaan virtauksen viedessä lounaaseen-länsilounaaseen kilometrin alapuolella. Iltapäivällä hyönteisiä oli runsaasti, varsinkin rullapyörteiden keskittäminä kilometrin korkeudella saakka menossa lounaaseen 7-12 m/s.
Illan myötä hyönteiset vähenivät ja iltayöllä runsaasti lintuja muutti 20-25 m/s lounaaseen kilometrin ja luultavasti myös alapilvikerroksen alla. Alkuyöllä lintuja näkyi hyvin harvassa myös ylempänä vaan aika vaihtevasti kulkemassa. Merellä kaikua tuli vahvasti pinnasta ja sadealuekin kulki Suomenlahdella länteen päin.
XX*

6.10.2016
Keskiyöllä paljon lintuja oli kulkemassa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella länteen päin 20-25 m/s. Aamuyöllä linnut harvenivat hiljalleen. Aamuvarhaisella maa-alueelta lähti runsaasti lintuja lounaaseen alhaalla ja edelleen Suomenlahden puolella jatkaen 2,5 km korkeudella saakka noin 25 m/s.
Linnut harvenivat aamupäivällä ja hyönteisiä alkoi ilmaantua puolen kilometrin alapuolelle. Keskipäivällä melko paljon hyönteisiä oli jo liikkeellä virtauksen viedessä länsilounaaseen 3-8 m/s. Hyönteisten yllä kaikua tuli aaltoilleesta kerroksesta lähinnä varmaankin turbulenssin myötä kilometrin alapuolella. Iltapäivällä rullapyörteiden mukana hyönteisiä keskittyi paikoin tuulensuuntaisissa nauhoissa runsaastikin puolen kilometrin alapuolelle. Illan myötä virtaus kääntyi kuljettamaan lounaaseen 7-12 m/s.
Lintuja oli jälleen runsaasti alkuyöllä pääasiassa 2 km alapuolella muuttamassa lounaaseen-länsilounaaseen 20-25 m/s. Yön edetessä lintuja oli runsaasti pääosin puolen kilometrin alapuolella kulkemassa länteen, mutta toisaalta lintuja liikkui harvassa 3 km korkeudella saakka ylempänä ja liike oli enemmän lounaaseen-etelälounaaseen 20 m/s luokkaa.
XX*

5.10.2016
Linnut olivat keskiyöllä huomattavasti harvenneet alkuyöstä, mutta paljon lintuja näkyi yhä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella kulkemassa länsilounaaseen 20-23 m/s ja harvassa tai hyvin harvassa lintuja matkasi ylempänä 3 km korkeuden tuntumassa saakka. Aamuyöllä linnut vähenivät edelleen, mutta aamun sarastaessa alkoi taas vähän enemmän lintuja ilmaantua taivaalle, sisämaassa lounaaseen päin matkaten. Aamuvarhaisella maa-alueelta lähti runsaasti lintuja etelään-etelälounaaseen 20-23 m/s ja kulki myös Suomenlahden yli 2 km alapuolella.
Aamupäivällä linnut vähenivät ja hiljalleen ilmaan nousi hyönteisiä. Iltapäivällä puolen kilometrin alapuolella hyönteisiä oli matkaamassa runsaasti lounaaseen 8-13 m/s. Toisaalta vahvan virtauksen myötä myös matalan horisontin alueilta Suomenlahden pinnastakin tuli hyvin kaikua.
Iltayöllä hyönteisiä oli yhä melko paljon liikkeellä alhaalla lounaaseen, mutta paljolti nämä peittyivät kuitenkin muuttaamaan lähteneiden lintujen alle. Runsaasti lintuja oli lähinnä 1,5 km alapuolella alkuyöllä kulkemassa lounaaseen-länsilounaaseen 22-27 m/s ja yön edetessä lintuja kulki hieman harvemmassa myös ylempänä 3 km korkeuden tuntumassa asti.
XX*

4.10.2016
Keskiyöllä hyvin runsaasti lintuja oli kulkemassa länsilounaaseen-lounaaseen 22-25 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Alkuyöhön verrattuna ylempää linnut olivat häipyneet, mutta harvassa lintuja oli yhä 2,5 km korkeudella saakka kulkemassa ja kilometrin alapuolella yleensä paljon. Aamuyöllä linnut vähenivät hiljalleen ja samalla vahvimmin lintuja alkoi esiintyä rannikolla Suomenlahden puolella länsilounaaseen kulkemassa.
Aamuvarhaisella paljon lintuja lähti maa-alueelta muuttamaan etelälounaaseen 30-35 m/s, kun taas rannikolla liike oli länteen-länsilounaaseen 20 m/s luokkaa. Suomenlahden yli linnut keskittyivät paljolti rannikon ulkonemien kautta ja sitten yleensä 1,5-2,5 km korkeudelle meren yllä nousten. Aamupäivällä linnut niukkenivat, mutta muuttajia näkyi harvakseltaan menossa etelään päin
Päivän lämmettyä hyönteisiä lähti liikkeelle ja toisaalta turbulenssista ja alapilvikerroksestakin heikkoa kaikua tuli kilometrin alapuolelta etelälounaaseen vievässä virtauksessa. Iltapäivällä rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi. Iltapäivällä näissä nauhoissa hyönteisiä oli runsaasti 1,2 km korkeudella saakka, mutta isoja hyönteisiä ei enää aiempaan tapaan ylhäällä.
Illalla hyönteiset hieman niukkenivat ja pääosa alkoi kulkea puolen kilometrin alapuolella tasaisemmassa kerroksessa etelään edelleen. Iltayöllä hyönteisiä oli yhä liikkeellä paljon, kun runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta. Alkuyöllä hyönteiset vähenivät ja hyvin paljon lintuja oli muuttamassa pääasiassa 2 km alapuolella etelälounaaseen-lounaaseen noin 25 m/s. Harvassa lintuja kulki ylempänä 3,5 km korkeudella saakka etelään. Yön edetessä lintuja oli yhä hyvin paljon kulkemassa kilometrin alapuolella ja harvenevasti ylempänä 3 km korkeudella saakka, rannikolla länsilounaaseen alhaalla, pääasiassa lounaaseen ja yläkerroksissa enemmän etelään päin.
XX*

2.10.2016
Keskiyöllä lintuja oli hyvinkin paljon maa-alueen puolella tulossa pohjoisesta 12-15 m/s, mutta rannikolta eteni niukenmmin, joskin edelleen paljon Suomenlahden yli 0,5-1,5 km korkeudella. Aamuyöllä linnut vähenivät ja suurimmassa massassa rannikolla alhaalla liike oli enimmäkseen länsilounaaseen-länteen. Hyvin plajon lintuja lähti taas aamuvarhaisella liikkeelle maa-alueelta ja kulksi sitten vahvasti rannikon ulkonemien kautta keskittyen, varsinkin Porkkalan tienoilta, Suomenlahden yli etelään noin 15 m/s.
Aamupäivällä linnut vähenivät ja rannikolla liike oli maan puolella paljolti alhaalla länsilounaaseen, joskin sitten Porkkalan nurkilta meren yli jatkuen etelään-etelälounaaseen. Hyönteisiä alkoi lähteä myös liikkeelle ja puoliltapäivin niitä oli puolen kilometrin alapuolella jo runsaasti maa-alueella kulkemassa länteen-länsiluoteeseen 2-5 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä ilmaantui harvassa 0,5-1,5 km korkeudelle menossa lounaaseen. Rullapyörteet tai enemmänkin solukkomainen pystyliike sekä merituulirintama rannikolla keskittivät hyönteisiä nauhoissa kilometrin korkeudelle saakka iltapäivällä.
Illan myötä hyönteiset vähenivät ja iltayöllä paljon lintuja lähti liikkelle pääasiassa 2,5 km alapuolella etelälounaaseen 17-20 m/s. Hyvin paljon lintuja oli toisaalta kulkemassa iltayöllä maa-alueen puolella alhaalla länsilounaaseen 15-18 m/s. Pian lintuja oli hyvin runsaasti liikkeellä 1,5 km alapuolella lounaaseen 15-20 m/s ja harvemmassa ylempänä aina 4 km korkeudella saakka etelään. Yön edetessä pääasiallinen lintukerros oli 2 km alapuolella ja muutto jatkui vilkkaana lounaaseen.
XX*

1.10.2016
Paljon lintuja näkyi keskiyöllä pääasiassa kilometrin alapuolella kulkemassa itäkaakkoon-kaakkoon 17-20 m/s. Isoja tai suurehkoja hyönteisiä näkyi 200-700 m korkeudella harvassa tai melko harvassa kulkemassa itäkoilliseen 10-15 m/s. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset vähenivät ja myös heikkoja hajanaisia sateita näkyi alueella. Aamuvarhaisella runsaasti lintuja lähti rannikolta kaakkoon noin 20 m/s Suomenlahden yli 1,5 km alapuolella.
Päivällä hyönteisiä lähti taas maa-alueelta runsaasti ilmaan ja rullpyörteet keskittivät niissä lähinnä isoja hyönteisiä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi 1,5 km korkeudelle saakka virtauksen viedessä itäkoilliseen-itään 10-13 m/s. Illalla hyönteiset vähenivät, mutta auringonlaskun aikaan paljon hyönteisiä lertyi jälleen puolen kilometrin alapuolelle kulkemaan itäkoilliseen-itään.
Hyönteiset vähenivät alkuyöllä ja sen sijaan paljon lintuja lähti muuttamaan Suomenlahden yli 0,5-1,5 km korkeudella eteläkaakkoon noin 15 m/s sekä harvemmassa ylempänä 3 km korkeudella asti. Lintujen muutto jatkui vahvana pääasiassa 1,5 km alapuolella yön edetessä.
XX*

30.9.2016
Keskiyöllä isoja hyönteisiä näkyi hyvin harvassa kilometrin alapuolella kulkemassa koilliseen-itäkoilliseen 15-20 m/s. Lintuja oli melko paljon matalalla maa-alueella enimmäkseen myös itäkoilliseen kulkemassa. Aamuyöllä ja aamulla hajanaiset sateet olivat kaikujen kannalta merkittävämpiä, mutta auringonnousun aikaan ilmaan lähti myös melko runsaasti hyönteisiä sateiden välissä pääasiasa puolen kilometrin alapuolella.
Iltapäivällä paljon hyönteisiä pääsi ilmaan sään seljettyä ja niitä keskittyi rullapyörteiden myötä kilometrin korkeudelle saakka virtauksen viedessä itäkoilliseen-itään 15-20 m/s. Illan tullen hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun vaiheilla runsaasti hyönteisiä lähti ilmaan kulkemaan puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 10-15 m/s.
Iltayöllä hyönteiset niukkenivat ja paljon lintuja lähti liikkeelle 3 km korkeudella saakka itäkaakkoon noin 20 m/s. Yön edetessä lintuja oli edelleen runsaasti liikkeellä mutta pääasiassa kilometirin alapuolella itäkaakkoon.
XX*

29.9.2016
Melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä keskiyöllä 700 m alapuolella itään 7-10 m/s. Lintuja näkyi maa-aleella runsaastikin alhaalla mutta aika vaihtelevasti liikkeellä, yleensä ehkä rannikon myötäisesti kumpaankin suuntaan. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät hiljalleen, kunnes sitten aamun sarastaessa paljon hyönteisiä lähti liikkeelle rannikolta, varsinkin Helsingin länsipuolelta ja kulki sitten kaakkoon 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella. Samalla runsaasti lintuja lähti maa-alueelta sangen vaihtelevasti suunnaten, mutta myöhemmin aamun valjetessa paljon lintuja lähti taas liikkeelle muuttamaan myös Suomenlahden yli eteläkaakkoon-kaakkoon 17-20 m/s 2,5 km korkeudella saakka.
Päivän edetessä lintujen muutto hiljeni ja maa-alueelta lähti puolestaan melko paljon hyönteisiä ilmaan kulkemaan puolen kilometrin alapuolella koilliseen 7-12 m/s. Iltapäivällä hajanaisten sateiden edellä hyönteisiä oli liikkeellä runsaasti ja myös Suomenlahden yli lounaasta-etelälounaasta 10-15 m/s pääosin puolen kilometrin alapuolella. Vahvimmin hyönteisiä tuli juuri yhtenäisemmän sadealueen edellä.
Illalla sadealue oli kaikujen syynä, iltayöllä sateiden välissä erottui myös joitakin lintuja 2 km alapuolella sekä hyvin harvassa isoja hyönteisiä liikkeellä kilometrin alla itäkoilliseen 17-22 m/s vievässä virtauksessa.
XX**

28.9.2016
Lintuja näkyi keskiyöllä runsaasti, varsinkin Helsingin itä- ja eteläpuolella 1-3 km korkeudella aika vaihtelevasti mutta enimmäkseen rannikolla länsilounaaseen ja merellä etelään menossa 7-12 m/s. Hieman sateisia pilvisoluja näkyi ilmassa ja näiden alla edelleen kulki myös melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alla koilliseen-pohjoiskoilliseen 3-6 m/s. Pinnan lähellä maa-alueella lintuja oli myös plajon menossa enimmäkseen pohjoiseen päin, mutta merellä harvemmassa eteläänkin. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset harvenivat.
Runsaasti hyönteisiä lähti auringonnousun tienoilla liikkeelle maa-alueelta joksikin aikaa kulkemaan puolen kilometrin alla pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 5-10 m/s. Aamuvarhaisella Suomenlahden yli tuli myös melko paljon lintuja alhaalla etelästä 15-18 m/s.
Päivällä hyönteisiä lähti liikkeelle rannikolta ja tuli myös jonkin aikaa Suomenlahden yli paljon etelästä 12-15 m/s puolen kilometrin alapuolella. Merenpinnasta tuli vahvasti kaikua ja lopulta laaja sadealue oli iltapäivällä ja illalla kaikujen syynä.
Iltayöllä sadealueen jäljessä virtaus länsilounaasta-lännestä 5-10 m/s kujetti taas melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella. Sään seljettyä lintuja lähti myös melko paljon liikkeelle maa-alueelta, joskin aika vaihtelevasti liikkuen kilometrin alapuolella.
XX**

27.9.2016
Keskiyön tienoilla lintuja oli runsaasti liikkeellä, alhaalla pääosin maa-alueen puolella ja rannikolla länteen-lounaaseen ja ylempänä 3,5 km korkeudella tasaisemmin lounaaseen 15-18 m/s. Hyönteisiä oli myös runsaasti kulkemassa etenkin 700 m alapuolella itäkaakkoon 3-8 m/s. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset hiljalleen harvenivat.
Auringonnousun tienoilla ilmaan nousi maa-alueelta runsaasti lintuja kulkemaan etelälounaaseen-etelään alhaalla ja merellä pääasiassa 1-2,5 km korkeudella etelään 17-20 m/s. Jonkin aikaa aamuvarhaisella liikkeellä oli myös paljon hyönteisiä Helsingin länsipuolelta kaakkoon menossa 3-8 m/s 300 m paksuisessa kerroksessa. Aamun myötä lintujen muutto jatkui vilkkaana ja keskittyi vahvasti Suomen rannikon ulkonemien kautta, mutta myös mantereella ilmeinen meteorologinen tilanne keskitti lintuja poikkeuksellisesti nauhaksi Helsingin itä-koillispuoolella.
Aamun kuluessa linnut vähenivät ja maa-alueelta nousi ilmaan hyönteisiä. Lopulta iltapäivällä hyönteisiä oli runsaasti 700 m alapuolella maa-alueella ja rannikolla virtauksen viedessä itään-itäkaakkoon 3-6 m/s. Samalla myös
rullapyörteet tai enemmän solukkomaisesti järjestynuyt pystyliike keskitti osaltaan hyönteisiä paikallisesti. Illan lähestyessä virtaus kääntyi puhaltamaan lounaasta 5-8 m/s. Hyönteiset vähenivät hiljalleen, kunnes auringonlaskun tienoilla pölähti taas runsaasti hyönteisiä ilmaan maa-alueelta 800 m korkeudelle saakka.
Iltayöllä hyönteisiä oli niukemmin pääosin 700 m alapuolella menossa itäkoilliseen. Runsaasti lintuja näkyi 3 km korkeudella asti, rannikolla paljon lounaaseen vaan merellä yhtenäisemmin etelään matkaamassa 10-13 m/s. Yön edetessä linnut kulkivat pääasiassa 1-3 km korkeudella merellä etelään-eteläkaakkoon. Rannikolla näkyi myös meteorologisten solujen aikaansaaamia hyönteisten keskitttymiä lähinnä Suomenlahdella puolen kilometrin allla koilliseen vievässä virtauksessa, mutta luultavimmin Suomen puolelta lähteneitä rannikon kulkijoita.
XX*

26.9.2016
Puolen kilometrin alapuolella oli keskiyöllä melko paljon hyönteisiä kulkemassa itäkoilliseen 5-10 m/s. Lintuja näkyi runsaasti ja ylhäällä harvenevasti 3 km korkeudella saakka, yleensä itään päin menossa 15-20 m/s. Aamuyöllä hyönteiset niukkenivat ja linnutkin keskittyivät pääosin puolen kilometrin alapuolelle.
Auringonnousun tienoilla lintuja lähti runsaasti liikkelle maa-alueelta ja keskittiyi rannikon ulkonemien kautta muuttamaan Suomenlahden yli alhaalla itäkaakkkoon ja kilometrin yläpuolella pääasiassa eteläkaakkoon 15-18 m/s 2 km korkeudella asti. Samalla joksin aikaa liikkeelle pölähti myös paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella kulkemaan koilliseen 3-6 m/s.
Linnut vähenivät aamupäivällä ja hiljalleen maa-alueelta alkoi nousta runsaasti hyönteisiä kulkemaan koilliseen päin pääosin 700 m alapuolella mutta rullapyörteiden keskittämissä nauhoissa hyönteisiä nousi iltapäivällä kilometrin korkeudelle saakka. Ylempänä alapilvikerros ja yleensä turbulenssi olivat myös huomattavasti kaikua aiheuttamassa 1-1,5 km korkeudella. Iltaa kohden hyönteiset vähenivät ylempää, mutta puolen kilometrin alapuolella maa-alueen puolella niitä oli edelleen runsaasti menossa koilliseen, rannikolla merituulen vielä voimistaessa virtausta jonkin verran. Samalla myös Suomenlahdella hyönteisiä virtasi paljon itäkoilliseen, hitaasti näin myös Suomenlahden yli etenkin kaakkoiseen Suomeen.
Runsaasti hyönteisiä oli kuitenkin auringonlaskun tienoilla liikkeellä maa-alueen puolella kilometrin pakasuisessa kerroksessa, varsinkin puolen kilometrin alla. Virtaus, rannikolla, oli alhaalla koilliseen, mutta ylempänä itäkaakkoon-kaakkoon ja parhaimmillaan 1 km tasolla 8 m/s luokkaa. Iltayöllä hyönteisiä oli edelleen kilometrin alapuolella aika yhtenäisesti, mutta yleensä kaikua alkoivat hallita muuttamaan lähteneet linnut. Lintuja oli runsaasti 2 km alapuolella ja harvemmassa 4 km korkeuden tuntumassa saakka liike oli lounaaseen-etelälounaaseen 15-18 m/s. Yön edetessä hyönteiset harvenivat, mutta rannikolla etenkin meren puolella vaellus jatkui itäkaakkooon-kaakkoon vahvana pääosin puolen kilometrin alla. Lintuja oli kilometrin alapuolella vähemmän merellä, mutta yleensäkin pääasiassa 1-2 km korkeudella kulussa, paikoin hyvinkin paljon kilometrin korkeuden tuntumaan keskittyneinä.
XX**

25.9.2016
Keskiyöllä lintuja oli runsaasti kilometrin alapuolella ja hajanaisemmin ylempänä 3 km korkeudella saakka, etenkin hieman kilometrin alla ja ylempänä liike oli keskimäärin kaakkoon-etelään 12-15 m/s. Alhaalla lintuja oli lähinnä maa-alueen puolella vaihtelavammin kulkemassa ja rannikolla enimmäkseen itäkoilliseen. Toisaalta melko paljon hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella menossa itään 2-5 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät ja hyönteiset häipyivät, maa-alueen puolella kuitenkin runsaasti lintuja oli kilometrin alapuolella itäkoilliseen matkaamassa.
Auringonnousun aikaan hyönteisiä lähti runsaasti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen-koilliseen 5-8 m/s. Lintuja muutti samalla runsaasti Suomenlahden yli rannikon ulkonemien kautta keskittyen, 1-2 km korkeudella etelään 12-15 m/s, mutta alhaalla vastakkaiseen suuntaan Viron puolelta lähtien.
Hajanainen heikkojen paikallisten sateiden alue kulki yli aamupäivällä ja sen takareunalla hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä lounaasta 7-10 m/s, pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Hyönteisten vaellus jatkui sitten iltaan saakka vahvana niin merellä kuin maalla, mutta hiljalleen virtaus kääntyi itäkoilliseen vieväksi.
Iltayöllä hyönteisiä oli yhä runsaasti menossa puolen kilometrin alapuolella koilliseen-itäkoilliseen, Suomenlahden puolella tässä vaiheessa toki enemmän, mutta mahdollisesti ensisijassa Suomen puolelta lounaasta lähtöisin. Lintuja näkyi alkuyöllä runsaasti tulevan Suomenlahden yli eteläkaakosta 12-17 m/s 2,5 km korkeudella asti. Yön edetessä hyönteisten vaellus alhaalla heikkeni hiljalöleen ja lintujen kulki enemmänkin itäkoilliseen rannikolla.
XX**

14.9.2016
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä rannikolla 2 km alapuolella länsilounaaseen-lounaaseen 17-22 m/s, nopeimmin 200-600 m korkeudella. Lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli myös melko paljon liikkeellä kilometrin paksuisessa kerroksessa, pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, kulkemassa lounaaseen-länsilounaaseen 5-10 m/s. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset niukkenivat ja molempien liike kääntyi aika suoraan länteen päin.
Aamun sarastaessa lintuja ilmaantui runsaasti 1-2,5 km korkeudella matkaamaan etelälounaaseen 20-23 m/s. Hieman myöhemmin alhaalla maa-alueella oli hyvin paljon lintuja liikkeellä länsilounaaseen 15-18 m/s, samalla kun paljon hyönteisiä pölähti liikkeelle joksikin aikaa kulkemaan länteen 3-8 m/s puolen kilometrin alapuolella. RUnsaasti lintuja jatkoi sitten aamulla Suomenlahden puolella alhaalla etelälounaaseen 20-23 m/s 4 km korkeudella asti ja myös sisämaassa lintuja kulki pinnan läheisen kerroksen lisäksi 0,5-1,5 km korkeudella paljon.
Aamupäivällä lintujen muutto hiljeni vähitellen ja sen sijaan ilmaan lähti runsaasti hyönteisiä, aluksi lähinnä rannikolta, länteen 3-6 m/s kilometrin alapuolella. Päivän edetessä runsaasti hyönteisiä kulki alhaalla länteen ja 0,5-1 km korkeudella länsilounaaseen-lounaaseen. Hitaassa virtauksessa rullapyörteiden sijasta enemmänkin solukkomainen pystyliike oli hyönteisiä keskittämässä maa-alueen yllä. Iltapäivällä merituulirintama muodostui keskittäen hyönteisiä rannikon suuntaiseen nauhaan, joka päivän mittaan eteni kauas sisämaahan. Merituulessa virtaus oli etelästä 2-5 m/s puolen kilometrin alapuolella, kun taas kauempana sisämaassa virtaus oli heikkoa idästä ja ylempänä koillisesta.
Illalla merituulirintama alkoi häipyä noin 20 km päässä ja rannikolla alhaalla virtaus oli lounaasta 2-5 m/s ja ylempänä 0,5-1 km korkeudella pohjoisesta. Hyönteiset vähenivät hiljalleen, kunnes auringonlaskun jälkeen runsaasti hyönteisiä lähti taas ilmaan kilometrin alapuolella kulkemaan alhaalla itään ja ylhäällä eteläkaakkoon 5-10 m/s. Runsaasti lintuja oli iltayöllä muuttamassa 3 km alapuolella pääasiassa lounaaseen 15-18 m/s. Hyönteiset vähenivät yön kuluessa, joskin meren puolella hitaammin. Lintujen muutto jatkui vilkkaana, mutta alhaalla enemmän länsilounaaseen kuin alussa.
XX*

13.9.2016
Keskiyöllä isoja tai suurehkoja hyönteisiä oli paljon liikkeellä edelleen toisaalta puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta 700-900 m korkeudella etelään 7-12 m/s. Lintuja näkyi myös kaikenkaikkiaan runsaasti 3 km korkeudella saakka etelälounaaseen-etelään kulkemassa 17-22 m/s. Aamuyöllä hyönteiset aika lailla häipyivät ja linnut harvenivat pääosan kulkiessa puolen kilometrin alapuolella lounaaseen maa-alueen ja rannikon yllä.
Aamun valjetessa hyönteisiä pölähti runsaasti liikkeelle puolen kilometrin alapuolella etelään päin 5-8 m/s. Samalla hyvin paljon lintuja lähti muuttamaan sisämaassa alhaalla etelälounaaseen 15-18 m/s ja ylempänä 3 km korkeudella saakka harvemmassa ja Suomenlahden yli etelään 18-25 m/s. Aamun kuluessa linnut vähenivät etenkin yläkerroksista, hyvin paljon lintuja tuli jonkin aikaa alhaalla sisämaassa lounaaseen päin. Hyönteiset häipyivät aluksi, vaan aamupäivään tultaessa niitä ilmaantui hiljalleen runsaammin ja puoliltapäivin kilometrin alapuolella hyönteisiä vaelsi runsaasti etelään 5-8 m/s. Isoja hyönteisiä oli matkalla lisäksi harvassa 2 km korkeuden tuntumassa asti etelään-eteläkaakkoon 9-12 m/s, koillinen-lounas akselin mukaan itse suuntautuen.
Päivällä rullapyörteet keskittivät hyönteisiä vahvasti tuulensuuntausuun nauhoihin 1,5 km alapuolella. Iltaa kohden hyönteiskerros painui vähitellen kilometrin alapuolelle ja runsaimmin hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella illan hämärtyessä virtauksen viedessä etelään-etelälounaaseen 5-10 m/s.
Iltayöllä hyvin paljon lintuja lähti kulkemaan alhaalla ja hieman harvemmassa 2 km korkeudella asti etelälounaaseen 15-18 m/s. Ylempänä lintuja näkyi harvassa 2-3 km korkeudella etelään-etelälounaaseen 17-20 m/s. Yön edetessä linnut harvenivat hieman alhaalla ja liike kääntyi länsilounaaseen, ainakin rannikolla, nopeuden noustessa 20-23 m/s vaiheille. Hyönteisiä oli yhä melko paljon puolen kilometrin alapuolella menossa lounaaseen 7-12 m/s.
XX*

12.9.2016
Hyönteisiä oli paljon liikkeellä keskiyöllä rannikolla kilometrin alapuolella virtauksen viedessäitään-itäkaakkoon 8-13 m/s. Myös lintuja oli maa-alueen puolella runsaasti alhaalla kulkemassa pääosin kaakkoon päin 15-18 m/s. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja lintuja oli entisenlaisesti liikkellä, toisaalta isoja hyönteisiä oli ilmeisesti hyvin harvassa tai harvassa matkaamassa 0,5-2 km korkeudella kaakkoon 12-15 m/s.
Aamuvarhaisella runsaasti hyönteisiä pölähti rannikolta liikkeelle ja jatkoi sitten Suomenlahden yli kaakkoon kilometrin alapuolella 10-13 m/s. Samalla runsaasti lintujakin lähti aamulla muuttamaan Suomenlahden yli etelään noin 20 m/s pääasiassa kilometrin alapuolella, mutta harvassa 2,5 km korkeudella saakka. Aamun edetessä hyönteiset vähenivät, mutta päivän kuluessa runsaasti hyönteisiä oli taas liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella kaakkoon päin.
Virtaus kääntyi iltaa kohden tultaessa itäkaakkoon vieväksi ja hyönteisiä kasautui rullapyörteiden myötä tuulensuuntaisiin nauhoihin. Illalla isoja hyönteisiä alkoi näkyä 1-2 km korkeudella melko harvassa kulkemassa eteläkaakkoon noin 15 m/s ja auringonlaskun tienoilla runsaasti hyönteisiä lähti maa-alueelta liikkeelle puolen kilometrin alapuolella kaakkoon 10-13 m/s.
Iltayöllä paljon lintuja oli muuttamassa 3,5 km alapuolella eteläkaakkoon-etelään 20-25 m/s ja runsaasti hyönteisiä jatkoi vaellusta pääosin kilometrin alapuolella kaakkoon-eteläkaakkoon. Isoja hyönteisiä kulki melko taajassa myös 1-2 km korkeudella pariin kerrokseen välillä keskittyen.
XX*

11.9.2016
Keskiyöllä lintuja oli runsaasti 1,5 km alapuolella, etenkin alhaalla tulossa idästä 5-10 m/s. Ylempänä 0,5-1,5 km korkeudella linnut matkasivat kaakkoon päin noin 10 m/s. Puolen kilometrin alapuolella kulki myös melko paljon hyönteisiä itään-itäkaakkoon 2-5 m/s. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut niukkenivat ja lisäksi lintuja näkyi pinnan lähellä toisaalta paljon menossa pohjoiseen päin noin 10 m/s, varsinkin Suomenlahden puolella.
Aamun sarastaessa runsaasti lintuja lähti maa-alueelta ilmaan ja Suomenlahden yli myöhemmin aamulla noin 10 m/s pinnan lähellä. Rannikolta lähti aamuvarhaisella liikkeelle myös paljon hyönteisiä virtauksen viedessä kilometrin alapuolella itäkoilliseen-itään 5-8 m/s. Päivällä sisämaassa hyönteisiä oli paljon ilmassa 1,5 km korkeudella saakka ja rullapyörteet keskittivät niitä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi. Lisäksi Viron rannikolta aamulla ilmeisesti vastaavasti lähtenyt hyönteismassa eteni Suomenlahden yli leveänä nauhana iltapäivällä perille päästen virtauksen ollessa lounaasta 7-10 m/s kahden kilometrin alapuolella.
Hyönteismassan jäljessä tuli lounaasta illalla matalan sateen alue, tihkua periaatteessa. Sateen jälkeen maa-alueelta lähti puolestaan liikkeelle taas runsaasti hyönteisiä illan hämärryttyä ja kulki 700 m alapuolella itäkoilliseen-koilliseen 7-12 m/s. Iltayöllä hyönteiset vähenivät, mutta Suomenlahden puolella vaellus kuitenkin jatkui vahvana lounaasta puolen kilometrin alapuolella. Lisäksi isoja hyönteisiä kulki harvassa ylempänä pääasiassa kilometrin korkeudella saakka itäkoilliseen-itään 15-18 m/s.
XX**

10.9.2016
Aamulla runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä Suomenlahdella ja rannikolla kilometrin alapuolella virtauksen viedessä koilliseen-itäkoilliseen 7-12 m/s. Aamupäivällä hyönteiset hivenen vähenivät, mutta etenkin 0,7-1 km korkeudella meren puolella hyönteisiä oli paljon kulkemassa länsilounaasta ja myös Viron puolelta näkyi hyönteisiä lähtevän lisää Suomenlahdelle. Virtaus voimistui keskipäivän lähetessä.
Sisämaassa hyönteisiä alkoi olla runsaasti vasta iltapäivällä heikon hajanaisen sadenauhan mentyä itään ja alapilvikerroksen murruttua. Rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi virtauksen viedessä itään 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella. Ylempänä hyönteisiä oli runsaasti kilometrin korkeudella asti ja harvemmassa 2 km korkeudella, varsinkin rannikolla, menossa itään-itäkoilliseen 8-13 m/s.
Illalla hyönteiset vähenivät hiljalleen ja kulkivat pääasiassa kilometrin alapuolella itäkoilliseen alhaalla ja ylähäällä kaakkoon. Auringionlaskun tienoilla hyvinkin paljon hyönteisiä lähti maa-alueelta matkaan puolen kilometrin alapuolella joksikin aikaa. Iltayöllä hyönteisiä kulki edelleen paljon 1,5 km korkeudella asti, mutta myös paljon lintuja lähti muuttamaan 2 km alapuolella etelään 17-22 m/s.
XX**

9.9.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja matkasi 1-2 km korkeudella länteen-länsilounaaseen 7-10 m/s. Hyönteisiä oli melko paljon liikkeellä lähinnä kilometrin alapuolella etelälounaaseen 5-8 m/s. Ylempänä lintuja oli aika paljon 2-3 km korkeudellakin menossa etelään 20-23 m/s ja harvassa 4 km korkeudella saakka. Aamun lähetessä linnut vähenivät hiljalleen ja hyönteiset melkein häipyivät virtauksen viedessä länsilounaaseen. Auringonnousun tienoilla lähti liikkeelle paljon hyönteisiä rannikon tuntumassa länteen 2-5 m/s puolen kilometrin alapuolella. Samalla myös runsaasti lintuja alkoi kulkea maa-alueen puolella länsilounaaseen noin 15 m/s pinnan lähellä sekä harvemmassa ylhäällä 1-3 km korkeudella.
Aamulla lintuja kulki sitten myös Suomenlahdelle lounaaseen päin rannikon ulkonemista keskittyen. Päivän edetessä hyönteisiä lähti runsaasti ilmaan maa-alueelta virtauksen ollessa heikkoa pohjoiseen-pohjoiskoilliseen. Merituuli vauhditti rannikolla päivällä virtausta koilliseen päin. Viron puolelta hyönteisten aiheuttama kaiku tuli myös hyvin havaituksi rullapyörteiden ja merituulirintaman vielä keskittäessä hyönteisiä vahvemmiksi kaikunauhoiksi.
XX*

8.9.2016
Paljon hyönteisiä oli keskiyöllä menossa kilometrin alapuolella, alhaalla itäkaakkoon 7-10 m/s ja ylhäällä eteläkaakkoon 10-20 m/s. Harvassa isoja hyönteisiä kulki myös ylempänä 1,5 km korkeuden vaiheilla. Lintuja oli myös melko paljon liikkeellä kahden kilometrin alapuolella eteläkaakkoon 25-28 m/s. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut vähenivät ja hyönteisten matka vei itäkaakkoon-kaakkoon.
Aamuvarhaisella runsaasti lintuja lähti liikkeelle maa-alueelta ja keskittyi sitten Suomenlahden puolella rannikon ulkonemien kautta kulkemaan etelään 20-23 m/s 2 km alapuolella. Hyönteisiä ilmaantui aamun edetessä maa-alueelta runsaasti puolen kilometrin alapuolelle ja harvemmassa suurehkoja tai isoja hyönteiä kilometrin korkeudelle saakka kulkemaan kaakkoon 10-15 m/s. Lisäksi isoja hyönteisiä kulki hyvin harvassa 1-2 km korkeudella kaakkoon 15-20 m/s.
Päivällä hyönteisiä oli runsaasti 1,5 km alapuolella kulkemassa kaakkoon ja rullapyörteet keskittivät niitä tuulensuuntaisiin nauhoihin. Illan tullessa hyönteisten massa rajoittui kilometrin alapuolelle ja auringonlaskun aikoihin runsaammin hyönteisiä lähti taas liikkeelle.
Iltayöllä paljon lintuja oli muuttamassa pääasiassa 2 km alapuolella etelään-lounaaseen 15-18 m/s ja harvemmasssa lintuja kulki 3,5 km korkeudella asti. Runsaasti hyönteisiä oli myös ilmassa kilometrin alapuolella menossa etelään 5-10 m/s.
XX*

7.9.2016
Keskiyöllä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä pääasiassa 300-800 m korkeudella virtauksen viedessä itäkoilliseen-itään 15-22 m/s. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja joitakin sateisia pilvilauttoja kulki myös alueen yli.
Auringonnousun tienoilla hyvin paljon hyönteisiä pölähti liikkeelle maa-alueelta puolen kilometrin alapuolella ja samalla myös aika yhtenäisen tihkuisen alapilvikerroksen alla itään päin 10-15 m/s. Hyönteiset vähenivät aamun edetessä ja lähinnä isoja hyönteisiä kulki sitten harvassa tai melko harvassa kilometrin alapuolella itään. Päivällä hyönteisiä alkoi taas olla runsaasti ilmassa 1,5 km korkeudella saakka ja rullapyörteiden myötä maa-alueella tuulensuuntaisiin nauhoihin keskittyen. Virtaus vei itään-itäkaakkoon 8-15 m/s.
Illan myötä hyönteiset vähenivät jonkin verran ja kulkivat pääasiassa kilometrin alapuolella itään-kaakkoon 7-12 m/s. Auringonlaskun aikaan hyvinkin paljon hyönteisiä oli ilmassa puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä lintuja lähti runsaasti muuttamaan etenkin 1-2,5 km korkeudella eteläkaakkoon-etelään 20-23 m/s. Yön edetessä hyönteiset ja linnut vähenivät hiljalleen.
XX*

6.9.2016
Hyvin paljon lintuja oli keskiyöllä kilometrin alapuolella mantereella ja rannikolla kulkemassa lounaaseen-länsilounaaseen ja myös hyönteisiä näkyi melko paljon liikkeellä kilometrin alapuolella etelälounaaseen. Ylempänä ja merellä lintuja oli yleisesti paljon 3 km korkeudella asti menossa etelään 15-20 m/s, harvassa 4 km korkeuden tuntumassa saakka. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset vähenivät.
Auringonnousun aikaan hyönteisiä lähti melko paljon liikkeelle puolen kilometrin alapuolella koilliseen-itään 5-8 m/s. Samalla maa-alueelta runsaasti lintuja lähti alhaalla kulkemaan länsilounaaseen 10-13 m/s ja varsinkin Porkkalan tienoilla edelleen Suomenlahden yli etelälounaaseen. Lintujen kulku Suomenlahden yli kilometrin alapuolella etelään päin hiljeni aamun edetessä.
Aamupäivällä maa-alueelta nousi runsaasti hyönteisiä ilmaan kulkemaan 800 m alapuolella itään-itäkaakkoon 5-10 m/s. Isoja hyönteisiä ilmaantui myös ylemmäksi harvassa 2 km alapuolella liikkeellä itään noin 10 m/s. Päivän kuluessa virtaus vei runsaasti hyönteisiä pääasiassa kilometrin alapuolella itäkoilliseen-itään ja rullapyörteet keskittivät niitä maa-alueen yllä tuulensuuntaisiin nauhoihin. Illan myötä hyönteiset niukkenivat hiljalleen ja keskittyivät alle 800 m korkeudelle, mutta samalla virtaus itään päin voimistui 15 m/s vaiheille kerroksen yläosassa.
Auringonlaskun aikaan hyönteisiä pölähti ilmaan runsaasti ja myös Suomenlahdelle ilmaantui sitten Viron puolelta paljon hyönteisiä virtauksen viedessä itäkoilliseen-koilliseen 10-20 m/s kilometrin alapuolella. Iltayöllä lintuja lähti myös runsaasti liikkeelle ja alhaalla sitten itäkaakkoon-itään 20-23 m/s matkaten. Yön edetessä hyönteiset ja linnut niukkenivat.
XX*

5.9.2016
Keskiyöllä hyönteisiä oli melko runsaasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella eteläkaakkoon-etelään 3-6 m/s. Lintuja oli puolestaan 3 km korkeudella saakka paljon liikkeellä varsinkin rannikolla ja maa-alueen puolella länsilounaaseen 12-15 m/s sekä merellä harvemmassa etelälounaaseen. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset vähenivät hiljalleen.
Auringonnousun lähestyessä lintuja lähti taas paljon liikkeelle rannikolta etelään-eteläkaakkoon 15-18 m/s pääosin 2 km alapuolella Suomenlahden yli. Päivän edetessä linnut vähenivät ja maa-alueelta lähti runsaasti hyönteisiä etelälounaaseen-lounaaseen 5-10 m/s puolen kilometrin alapuolella ja 10-15 m/s ylempänä 1,5 km korkeudella asti. Rullapyörteet kasasivat hyönteisiä hyvinkin paljon aamupäivällä tuulensuuntaisiin nauhoihin kilometrin alapuolelle ja paljon lintuja näkyi myös käyttävän hyväkseen vahvoja nostavia virtauksia.
Iltapäivällä virtaus kääntyi pohjoisesta tulevaksi sisämaassa ja parinsadan metrin alapuolella merellä merituuli pystyi tarjoamaan vähän aikaa virtausta myös rannikolle päin. Illan hämärtyessä runsaasti hyönteisiä matkasi pääosin kilometrin alapuolella etelään ja nopeimmillaan 200-500 m korkeudella noin 10 m/s.
Iltayöllä hyönteisten merkitys kaiussa väheni, kun linnut lähtivät muuttamaan. Paljon lintuja kulki 2 km alapuolella etelään noin 20 m/s ja harvemmassa 4 km korkeudella saakka 20-25 m/s. Yön edetessä lintujen liike suuntautui pääasiassa etelälounaaseen-lounaaseen kilometrin alapuolella, kun taas ylempänä etelään kulku jatkui harvemmalla joukolla.
XX*

1.9.2016
Hyönteisiä oli keskiyöllä melko paljon liikkeellä puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen-itään 7-12 m/s. Lintuja oli alkuyötä niukemmin liikkeellä, mutta kaikenkaikkiaan runsaasti aina 4 km korkeudella saakka pääosin kaakkoon-eteläkaakkoon noin 15 m/s. Aamuyöllä sateisia pilviä oli jonkin verran pinnan yläpuolella ja linnut sekä hyönteiset niukkenivat.
Auringonnousun tienoilla hyvin runsaasti hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta puolen kilometrin alapuolella koilliseen 7-12 m/s. Aamun edetessä hyönteiset vähenivät, mutta Suomenlahden yli hyönteisiä alkoi virrata runsaasti lounaasta, ilmeisestikin aamun vaeltajia Viron puolelta. Myös itäiselle Suomenlahdelle tuli runsaasti hyönteisiä maa-alueelta lounaasta.
Päivän mittaan Suomen maa-alueelta hyönteisiä lähti runsaasti matkaan kilometrin alapuolella, ainakin rannikon tuntumassa, virtauksen viedessä itäkoilliseen-itään 10-18 m/s. Merellä hyönteiset kulkivat sitten pääosin rannikon mukaisesti. Illalla hyönteiset vähenivät hiljalleen. Auringonlaskun aikoihin hyvin paljon hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta puolen 700 m alapuolella itäkoilliseen-koilliseen 7-12 m/s.
Iltayöllä hyönteiset vähenivät hieman, mutta toisaalta isoja hyönteisiä erottui 1,5 km korkeudella saakka harvemmassa. Alkuyöllä lintuja oli myös runsaasti muuttamassa kilometrin alapuolella, pääosin rannikolla ja maa-alueen puolella itään päin, vaan harvemmassa myös Suomenlahden yli kaakkoon noin 15 m/s.
XX**

31.8.2016
Runsaasti lintuja matkasi keskiyöllä 2,5 km alapuolella kaakkoon-etelään 17-20 m/s. Hyönteisiä oli melko paljon edelleen menossa lähinnä 200-500 m korkeudella itäkaakkoon-kaakkoon 7-10 m/s. Aamuyöllä hyönteiset häipyivät ja linnut vähenivät, kuitenkin runsaasti lintuja oli edelleen liikkeellä maa-alueen puolella ja etenkin rannikolla itään päin puolen kilometrin alapuolella.
Auringonnousun lähellä hyönteisiä pölähti ilmaan melko runsaasti kulkemaan puolen kilometrin alapuolella itään 5-8 m/s. Samalla maa-alueelta lähti liikkeelle paljon lintuja etelään 15-20 m/s alhaalla ja jatkoi edelleen aamulla Suomenlahden yli rannikon ulkonemien kautta vahvasti keskittyen.
Päivän edetessä linnut häipyivät ja runsaasti hyönteisiä alkoi olla ilmassa 1,5 km alapuolella. Rullapyörteet kasasivat hyönteisiä vahvasti tuulensuuntaisiksi nauhoiksi maa-alueelta virtauksen viedessä kaakkoon 5-10 m/s. Iltapäivällä merituulirintama syntyi rannikolle ja puolen kilometrin alapuolella merituuli alkoi puhaltaa lounaasta 5-8 m/s. Merituulirintamassa hyönteisiä oli jopa hyvin runsaasti kilometrin alapuolella. Toisaalta isoja hyönteisiä näkyi harvassa 1,5 km yllä kulkemassa kaakkoon noin 10 m/s, kun alempana virtaus vei merituulialueen lisäksi itään-itäkaakkoon.
Illan kuluessa hyönteiset hiljalleen vähenivät ja merituulirintaa eteni kauas sisämaahan. Auringonlaskun aikaan hyvin paljon hyänteisiä pölähti liikkeelle maa-alueelta puolen kilometrin alapuolella matkaamaan itäkoilliseen 7-12 m/s ja harvemmassa hyönteisiä kulki kilometrin korkeudella saakka. Hyönteiset vähenivät alkuyöllä ja lintuja lähti runsaasti muuttamaan etenkin 1-3 km korkeudella eteläkaakkoon-etelään 15-18 m/s.
XX*

19.8.2016
Keskiyöllä runsaasti hyönteisiä tuli kilometrin alapuolella idästä-kaakosta 7-10 m/s. Lintuja näkyi myös paljon ilmassa etenkin maa-alueen puolella 1,5 km alapuolella enimmäkseen koilliseen päin liikkeellä 12-15 m/s. Koillispuolen laajemman sadealueen siirtyessä yön mittaan pohjoisemmaksi lintuja oli rannikolla runsaamin ja hyönteisiä tuli vahvasti Suomenlahden yli kaakosta alhaalla.
Aamulla hyönteisiä ja lintuja oli niukemmin jonkin aikaa, mutta paljon lintuja lähti aamun edetessä Suomenlahden yli 1,5 km alapuolella etelään 7-10 m/s. Samalla hyönteisiä alkoi lähteä liikkeelle pohjoiseen vievään virtaukseen rannikolla. Aamun edetessä hyönteiset vähenivät jonkin verran ja linnut kulkivat lähinnä rannikolla alhaalla länteen päin noin 15 m/s.
Aamupäivällä hyönteisiä alkoi tulla runsaasti Suomenlahden yli etelästä aluksi etenkin 0,5-1 km korkeudella 10-13 m/s ja pian yhtenäisen kaikukerroksen muodostaen 1,2 km alapuolella. Suurehkot tai isot hyönteiset olivat kaiussa merkittäviä.
XX**

18.8.2016
Keskiyöllä hyöntyeisiä oli yhä runsaasti menossa mantereen puolella 1,5 km korkeudella saakka ja merellä alle puolen kilometrin korkeudella itäkaakkoon-itään 12-17 m/s. Lintuja oli myös paljon liikkeellä 3 km korkeudella asti ja etenkin meren puolella liike oli lounaaseen 22-25 m/s. Toisaalta sadealue tuli Suomenlahden yli etelästä ja merkitsi aamuyöllä lintujen ja hyönteisten häviämistä sateen vallatessa alaa.
Aamulla sadelaueen jäljessä virtauis oli kääntynyt kaakosta tuovaksi ja runsasti hyönteisiä tuli silloin myös Suomenlahden yli kilometrin alapuolella 8-13 m/s. Hyönteisiä tuli runsaasti iltapäivään saakka kaakosta 1,5 km korkeudella asti. Sateita alkoi myöhemmin tulla myös kaakosta ja hyönteiset häipyivät, kunnes sadealueen jälkeen illalla runsaasti hyönteisiä oli taas matkaamassa kilometrin alapuolella idästä-itäkaakosta 10-15 m/s. Parhaimmillaan virtaus idästä oli illalla puolen kilometrin korkeudella 20 m/s luokkaa.
Iltayöllä sateita oli jälleen enemmän ja hyönteisiä niukemmin, mutta etenkin isoja hyönteisä maa-alueen puolella 0,5-1,5 km korkeudella harvassa matkalla länteen 17-20 m/s. Lintuja lähti melko paljon liikkeelle iltayöllä 2,5 km korkeudella saakka länsilounaaseen-länteen noin 25 m/s, mutta hajaniaset sateet häiritisivät niin lintujen kuin hyönteistenkin lentoa alkuyöllä.
XX**

17.8.2016
Lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki keskiyön jälkeen melko runsaasti 1,7 km alapuolella, muutamaan kerrokseen keskittyen ja puolen kilometrin alapuolella pienempiäkin hyönteisiä oli merkittävästi mukana. Virtaus vei alhaalla etelään 8-12 m/s ja ylempänä etelälounaaseen-lounaaseen 12-17 m/s. Aamun sarastaessa sadealueita kulki ylitse ja virtaus kääntyi aamupäivällä idästä puhaltavaksi.
Päivällä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä maa-alueen puolella hajanaisten sateiden välissä 1,5 km alapuolella länteen 10-17 m/s. Iltapäivällä myös Suomenlahden yllä alkoi tulla runsaasti hyönteisiä, eli kaukaa idästä vaellus pääsi hiljalleen takaisin maa-alueen ylle. Illan lähetessä hyönteisiä oli jopa hyvin paljon kulkemassa selkeällä rannikolla ja keskellä Suomenlahtea, virtauksen jatkuessa vahvana idästä.
Iltayöllä hyönteisten vaellus jatkui vahvana idästä-itäkoillisesta ja Suomenlahdella 700 m alapuolella hyvin paljon hyönteisiä oli yhä kulkemassa. Maa-alueen puolella hyönteisiä oli hieman harvemmassa ja toisaalta 1,5 km korkeudella asti. Lisäksi melko paljon lintuja alkoi kulkea 3 km alapuolella, mantereen puolella länteen-länsilounaaseen ja merellä enemmän lounaaseen noin 20 m/s.
XX**

16.8.2016
Keskiyöllä lintuja oli runsaasti liikkeellä 2 km alapuolella ja harvemmassa ylempänäkin 3 km korkeudella saakka menossa etelään päin 20-25 m/s. Hyönteisiä vaelsi myös runsaasti, jokseenkin yhtenäisen kaikukerroksen muodostaen 1,5 km alapuolelle ja virtaus vei etelään 7-14 m/s, nopeimmin 300 m korkeuden vaiheilla.
Aamuyöllä sadealue tunkeutui päälle. Sateen jälkeen aamulla hyönteisiä oli runsaasti alhaalla ja harvemmassa kilometrin korkeudella asti menossa etelään-etelälounaaseen ylöspäin voimistuneessa vahvassa virtauksessa 10-17 m/s. Aamupäivällä hyönteiset vähenivät ja sadealue tuli kattavammaksi.
Illan hämärryttyä tihkun sijasta hyönteisiä alkoi olla taas runsaasti menossa kilometrin alapuolella virtauksen viedessä alhaalla etelään ja ylhäällä lounaaseen 10-18 m/s, nopeimmin 800 m korkeudella. Isoja hyönteisiä matkasi iltayöllä ylempänä harvassa 2 km korkeuden tuntumassa saakka lounaaseen 12-15 m/s. Lintuja ei sen sijaan juuri tullut alkuyöllä esiin.
XX*

15.8.2016
Runsaasti lintuja matkasi keskiyöllä pääasiassa kilometrin alapuolella alhaalla itäkaakkoon-kaakkoon noin 10 m/s ja ylempänä kaakkoon-eteläkaakkoon parhaimmillaan noin 12 m/s puolen kilometrin korkeudella. Lintuja oli harvemmassa liikkeellä 2,5 km korkeudella saakka. Aamuyöllä linnut vähenivät ja aamun lähetessä paljon hyönteisiä alkoi kulkea puolen kilometrin alapuolella itäkaakkoon 7-10 m/s.
Aamulla oli jonkin aikaa melko hiljaista, paitsi auringonnousun tienoilla varsinkin maa-alueella näkyi paljon lintuja alhaalla lennossa. Päivän kuluessa hyönteisiä lähti liikkeelle ja iltapäivällä niitä oli runsaasti kulkemassa maa-alueella itäkaakkoon-itään 5-8 m/s 1,5 km korkeudella saakka. Rullapyörteet tai enemmän solukkomainen järjestynyt pystyliike oli myös vahvaa. Rannikolla puolestaan merituuli muodostui voimakkaaksi kääntäen virtauksen alhaalla lounaasta puhaltavaksi, illan lähetessä puolen kilometrin korkeudella asti.
Illalla virtaus kääntyi pohjoisesta tuovaksi ja hyönteisiä oli paljon matkalla 1,5 km alapuolella. Auringonlaskun edellä hyönteiset vähenivät huomattavasti, kunnes sitten taas hämärän tullen runsasti hyönteisiä lähti liikkeelle 1,5 km alapuolella eteläkaakkoon-etelälounaaseen 5-10 m/s. Iltayöllä hyönteiset peittyivät aika lailla, kun paljon lintuja lähti muuttamaan 2,5 km korkeudella saakka etelään-etelälounaaseen 15-20 m/s.
XX*

15.6.2016
Paljon hyönteisiä oli keskiyöllä lähinnä maa-alueen puolella kulkemassa pohjoiseen päin 2-5 m/s kilometrin alapuolella. Lintuja oli samalla runsaasti 2,5 km alapuolella ja etenkin meren puolella 1-1,5 km korkeudella, vaan sangen vaihtelavasti liikkeellä. Aamuyöllä hyönteiset vähenivät ja alhaalla meren puolella näytti olevan liikkeellä paljon, jonkinmoisiin parviin keskittyneitä, lintuja matkalla yleisesti pohjoiseen päin noin 10 m/s.
Aamun valjetessa Suomenlahden yli tuli runsaasti hyönteisiä kaakosta 5-8 m/s puolen kilometrin alapuolella.
XX**

9.6.2016
Keskiyön jälkeen sateista pilveä kulki alueen yli eteläkaakkoon ja sen etupuolella lintuja näkyi huomattavasti liikkeellä aika vaihtelevasti kilometrin alapuolella. Aamun sarastaessa huomattavasti hyönteisiä matkasi 800 m alapuolella kaakkoon 12-17 m/s. Aamun edetessä hyönteiset olivat vähissä, mutta melko paljon lintuja ilmaantui lentelemään alhaalle lähinnä maa-alueella.
XX*

8.6.2016
Runsaasti hyönteisiä kulki keskiyöllä 1,2 km alapuolella itäkoilliseen-itään 10-15 m/s, nopeimmin 500 m korkeuden vaiheilla. Isoja hyönteisiä oli liikkeellä 1,5 km korkeudella asti harvassa tai hyvin harvassa. Suomenlahden yli hyönteisiä tuli myös runsaasti, vaan itäkoilliseen kulkiessa pääasiassa vasta kaakkoiseen Suomeen rannalle päästen keskiyön jälkeen. Lintuja oli melko paljon liikkeellä lähinnä 1-2 km korkeudella, mutta aika vaihtelevasti. Aamuyöllä hyönteiset niukkenivat hiljalleen ja lintuja ilmaantui paljonkin meren puolelle 0,5-2 km korkeudelle pohjoiseen päin matkaten 10-13 m/s.
Aamun sarastaessa ja lännestä tulleen sadealueen edellä hyönteisiä oli runsaasti liikkellä, etenkin isoja tai suurehkoja hyönteisiä myös sangen taajassa 0,5-1,5 km korkeudella. Virtaus vei itäkoilliseen-itään 10-15 m/s. Hyvinkin paljon hyönteisiä oli aamulla menossa puolen kilometrin korkeudelle keskittyen ja aivan sadealueen reunalla kilometrin alapuolella laajemmin itään vievässä virtauksessa.
Sadealueiden välissä näkyi melko paljon hyönteisiä aamupäivällä puolen kilometrin alapuolella virtauksen viedessä kakkoon 8-13 m/s. Iltapäivällä sateen jälkeen rullapyörteet keskittivät runsaasti hyönteisiä 1,2 km korkeudelle saakka tuulensuuntaisiin nauhoihin kaakkoon päin 10-15 m/s. Lintuja näkyi runsaasti liikkellä pääosin parinsadan metrin alapuolella. Illan myötä hyönteiset niukkenivat ja kulkivat alle puolen kilometrin korkeudella. Toisaalta Suomenlahden pinnasta kaiku tuli vahvasti avoimen horisontin alueilta.
Iltayöllä virtaus vie itäkaakkoon-itään melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella ja lintuja oli runsaastikin liikkeellä meren puolella 0,5-1 km korkeudella keskimäärin eteläkaakkoon 15-18 m/s.
XX**

7.6.2016
Hyönteisiä oli keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella liikkeellä runsaasti virtauksen viedessä koilliseen-itäkoilliseen 5-8 m/s. Lintuja kulki 2 km korkeudella asti myös runsaasti, varsinkin kilometrin alapuolella Suomenlahdella etelälounaasta tulossa 15-18 m/s. Aamuyöllä hyönteisten virta vei itään ja lopuksi kaakkoon samalla kun ne niukkenivat hiljalleen etenkin maa-alueen puolella. Lintuja häipyi ylempää ja näytti aamun lähetessä paljon lintuja keskittyi jonkinmoisiin parviin alhaalle Suomenlahden ylle, yleensä pohjoiseen päin hitaasti kulkien.
Aamuvarhaisella hyönteisiä ja lintuja oli vähän, vaan sitten aamun edetessä hyönteisiä lähti liikkkeelle enenevästi ja lintuja kertyi paikoin etenkin Espoonlahden pohjoispuolelle. Aamupäivällä rannikolla virtaus vei jo runsaasti hyönteisiä 1,5 km korkeudella saakka alhaalla koilliseen ja ylhäällä itään-itäkoilliseen 7-12 m/s, ilmeisen merituulen vaikuttaessa. Suomenlahdelle ilmaantui myös jopa hyvin runsaasti hyönteisiä, vaan luultavasti Suomen rannikolta lähtöisin itään vievästä virtauksesta alempana taas koilliseen päin kulkeutuen.
Päivällä sisämaassa rullapyörteet keskittivät merituulirintaman ohella hyvin paljon hyönteisiä tuulensuuntaisiin nauhoihin 1,5 km alapuolella. Illan hämärryttyä maa-alueelta nousi hyvin paljon hyönteisiä ja kulki sitten itäkoilliseen-itään pääasiassa kilometrin alapuolella ja nopeimmin 300 m korkeuden vaiheilla itäkoilliseen noin 13 m/s. Lintuja oli iltayöllä paljon 1-2 km korkeudella ja etenkin meren puolella, liikkeessä eteläkaakkoon 15-18 m/s.
XX*

6.6.2016
Lintuja näkyi keskiyöllä paljon liikkeellä etenkin maa-alueen puolella 1-2 km korkeudella yleisesti pohjoiseen päin kulkemssa 5-10 m/s. Aamuyöllä linnut niukkenivat maapuolella ja merellä paljon lintuja näkyi 1-2 km korkeudella tulossa eteläkaakosta noin 10 m/s. Hyönteisiä oli melko paljon menossa etelälounaaseen pitkin yötä 400-700 m korkeudella noin 12-15 m/s. Aamun myötä hyönteiset ja linnut vähenivät.
Melko paljon hyönteisiä lähti aamun edetessä kulkemaan kilometrin alapuolella etelään 4-7 m/s. Päivän myötä hyönteiset niukkenivat ja toisaalta rullapyörteet aiheuttivat kaikunauhoja paljolti turbulenssin myötä 2 km korkeudella saakka, mutta lintuja ja hyönteisiäkin keskittyi näille alueille virtauksen viedessä etelään. Kenties merituuli iski osaltaan rannikolle illan tullen ja virtaus kääntyi yleisemmin etelälounaasta-lounaasta tulevaksi samalla kuin hyönteisiä oli paikoin runsaasti 1,5 km korkeudella asti.
Iltayöllä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä puolen kilometrin alapuolella koilliseen 5-8 m/s. Samalla paljon lintuja kulki Suomenlahden puolella 0,5-1 km korkeudella pääasiassa kaakkoon päin 15-12 m/s sekä maa-alueella enimmäkseen koilliseen 1,5 km alapuolella.
XX*

5.6.2016
Melko paljon hyönteisiä oli keskiyöllä puolen kilometrin alapuolella kulkemassa etelään 7-10 m/s. Lintuja näytti kertyneen Viron rannikon tuntumaan ja toiseaalta paljon lintuja oli Suomen maa-alueen ja rannikon yllä 1,5 km korkeudella saakka tasaisesti vaikkakin aika harvassa ja vaihtelevasti lentelemässä. Hyönteiset häipyivät aamuyöllä vähiin. Runsaasti lintuja kertyi Suomenlahden puolelle 1-2 km korkeudelle keskimäärin pohjoiseen päin tulemaan noin 8 m/s.
Sateista pilveä kulki alueen yli aamulla. Selkeällä alueella lähti liikkeelle aamun edetessä myös melko paljon hyönteisiä virtauksen viedessä näitä puolen kilometrin alapuolella 4-7 m/s. Päivällä sadekuurot olivat kuitenkjin merkittävämmin kaikujen syynä. Auringonlaskun tienoilla runsaasti hyönteisiä lähti kulkemaan puolen kilometrin alapuolella etelään-etelälounaaseen 5-10 m/s. Paljon lintuja ilmaantui iltayöllä meren puolelle 1-2 km korkeudella kulkeaamn etelään päin noin 15 m/s. Yön edetessä hyönteiset häipyivät sekä linnut näkyivät toisaalta Suomenlahden yllä kerääntyneinä alhaalla ja rannikon tuntumassa 2 km alapuolella harvemmassa aika vaihtelevasti liikkeellä.
XX*

4.6.2016
Keskiyöllä hyönteisiä oli runsaasti matkaamassa kilometrin alapuolella etelään-etelälounaaseen 10-18 m/s, nopeuden kasvaessa ylemmäksi mentäessä. Lintuja oli runsaasti 1-2 km korkeudella aika vaihtelevasti liikkeellä, mutta paljon lisäksi 1,5-3 km korkeudella menossa koilliseen noin 15 m/s. Aamuyöllä hyönteiset hieman niukkenivat ja virtaus etelään-etelälounaaseen heikkeni 15 m/s alle.
Aamuvarhaisella edelleen melko paljon hyönteisiä oli varsinkin Suomenlahden puolella kilometrin alapuolella menossa etelälounaaseen 8-13 m/s. Aamupäivällä hyönteisiä oli runsaammin liikkeellä ja kilometrin alapuolella etelään vievässä virtauksessa rullapyörteiden keskittäminä tuulensuuntaisiin nauhoihin. Päivän edetessä hyönteisiä oli yleensä harvemmassa, vaan rullapyörteiden mukana paikallisesti vahvemmin 1,5 km korkeuden tuntumassa saakka virtauksen viedessä etelään-eteläkaakkoon 7-10 m/s.
Illan tullen hyönteisiä ilmaantui kulkemaan runsaasti kilometrin alapuolella etelään. Hyönteiset niukkenivat iltayöllä, mutta lähinnä puolen kilometrin alapuolella näitä kulki edelleen etelään 7-10 m/s ja runsaastikin hieman keskittyneenä paikallisesti. Lintuja oli liikkeellä paljon meren puolella 0,5-1 km korkeudella lounaaseen päin kulkemassa ja harvemmassa maa-alueen yllä 2 km korkeudella saakka.
XX*

3.6.2016
Keskiyöllä hyönteisiä oli runsasti liikkeellä 1,5 km alapuolella maa-alueen puolella ja rannikolla itäkaakosta-itäkoillisesta 4-7 m/s. Lintuja oli samalla runsaasti 3 km alapuolella ja suuri osa etenkin meren puolella pyrki yhtenäisesti pohjoiskoilliseen noin 15 m/s, vaikka ehkä hieman enemmän lintuja lenteli vaihtelevasti. Hyönteiset ja linnut niukkenivat aamuyöllä, mutta pääosin paljon lintuja kulki 1-3 km korkeudella koilliseen noin 15 m/s. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli runsasti kilometrin alapuolella liikkeellä itäkoilliseen 2-5 m/s ja harvemmassa yläkerroksessa 1,5-1,8 km korkeudella maa-alueen puolella tulossa idästä noin 10 m/s.
Aamulla hyönteiset runsastuivat vahvasti maa-alueen yllä ja virtaus alhaalla länsilounaasta voimistui, kun taas ylempi puhallus idästä heikkeni. Päivän edetessä hyönteisiä oli maa-alueella ja rannikolla hyvinkin runsaasti 1,5 km alapuolella ja harvemmassa 2 km korkeudella asti. Suomenlahdella virtaus alkoi tuoda Viron rannikolta hyönteisiä itäkoilliseen-koilliseen ja hieman myös kaakkoiseen Suomeen lopulta. Merituulirintama alkoi kehittyä rannikolle ja sen myötä puolen kilometrin alla virtaus puhalsi lounaasta 4-7 m/s. Sisämaassa rullapyörteet keskitti hyönteisiä tuulensuuntaisiin nauhoihin itäkoilliseen kulkemaan.
Päivällä virtaus vei jo enemmän itään Suomenlahdella sekä ylempänä itäkaakkoon samalla kun sadekuuroja kehittyi sisämaassa. Illalla tuuli kääntyi puhaltamaan luoteesta-pohjoisesta 8-13 m/s ja maa-alueelta hyvin paljon hyönteisiä alkoi kulkea merelle 1,5 km alapuolella. Iltayöllä hyönteisten vaellus etelään Suomenlahden yli oli hyvin voimakasta ja sisämaassa hieman heikompaa etelään-etelälounaaseen kilometrin alapuolella. Lintuja ilmaantui runsaasti ilmaan ylemmäksi 1-2 km korkeudelle kaakkoon-etelään noin 15 m/s yleensä kulkien.
XX**

2.6.2016
Maa-alueen yllä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä keskiyöllä 2 km korkeudella saakka alhaalla pohjoiskoilliseen-pohjoiseen ja puolen kilometrin yllä luoteeseen ja ylempänä edelleen länteen-lounaaseen 5-8 m/s. Suomenlahden puolella hyönteisiä oli harvemmassa, mutta vielä runsaasti puolen kilometrin alla tulossa eteläkaakosta 4-7 m/s. Lintuja näkyi samaan aikaan paljon tasaisesti 2 km alapuolella ja meren yllä liike oli yhtenäisesti pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa. Aamuyöllä linnut vähenivät ja keskittyivät enemmän 1,5 km alapuolelle merellä pohjoiseen päin jatkaen. Myös hyönteiset niukkenivat yön kuluessa ja samalla virtaus muuttui alhaalla eteläkaakkoon vieväksi.
Aamulla ilmaan lähti hyvin runsaasti hyönteisiä 2 km alapuolella. Virtaus vei alhaalla itäkoilliseen-itään 5-8 m/s ja kääntyi ylempänä kilometrin korkeuden tienoilla etelään-etelälounaaseen kuljettavaksi. Meteorologisen muutoksen myötä virtaus kääntyi alhaalla aamupäivän kuluessa myös pohjoisesta-pohjoiskoillisesta tulevaksi ja järjestynyt pystyliike kasasi maa-alueen yllä hyönteisiä vahvemmiksi nauhoiksi ja myös joitakin sadekuuroja alkoi kulkea sisämaassa. Samalla rannikolla hyönteisiä kertyi hyvin paljon puolen kilometrin alapuolelle merituulen alkaessa kääntää virtausta alhaalla lounaasta puhaltavaksi.
Iltapäivällä rannikolla oli voimakkaita sadekuuroja, mutta näiden välissä hyönteisiä oli runsaasti kahden kilometrin alapuolella ja harvemmassa ylempänä 2,5 km korkeudella saakka. Virtaus oli rannikolla merituulen mukaista pulen kilometrin alapuolella lounaasta, muuten pohjoisen puolelta tai yleensä vahvasti sadekuurojen ohjailemaa. Illalla hyönteisiä oli maa-aluyeen puolella yhä runsaasti liikkeellä 1,5 km alapuolella, alhaalla itään-itäkoilliseen 2-5 m/s ja ylhäällä länteen-länsilounaaseen 7-10 m/s.
Iltayöllä virtaus oli myös alhaalta koillisesta-itäkoillisesta ja hyönteisiä matkasi 1,5 km alapuolella runsaasti rannikolla sekä sisämaassa. Lintuja näkyi paljon liikkeellä merellä 1-2 km korkeudella sekä harvemmassa maa-alueella 1-3 km korkeudella, enimmäkseen etelään päin kulkemassa noin 10 m/s.
XX**

1.6.2016
Keskiyöllä hyönteisiä kulki runsaasti maa-alueen puolella 1,5 km ja merellä 1 km alapuolella virtauksen tuodessa alhalla itäkaakosta parhaimmillaan noin 13 m/s 200-400 m korkeudella ja ylhäällä itäkoillisesta noin 10 m/s. Lintuja näkyi runsaasti 1-3 km korkeudella ja merkittävin osa näkyi muuttavan pohjoiskoilliseen-koilliseen 15-18 m/s, vaan paljon oli vaihtelevamminkin lennelleitä lintuja. Aamuyöllä linnut vähhenivät, paitsi sitten meren puolella epämääräisemmin liikuskelleet linnut keskittyivät lopuksi 1-1,5 km korkeudelle. Hyönteisiä oli myös alkuyötä niukemmin, mutta yhä runsaasti, lisäksi merellä hyönteiset runsastuivat yön kuluessa puolen kilometrin alapuolella virtauksen tuodessa itäkaakosta 10-13 m/s. Toisaalta poikkeuksellinen taittuminen osaltaan tehosti alhaalta tullutta kaikua, myös merenpinnasta.
Aamulla hyönteisiä oli jonkin aikaa vain tavallisen runsaasti pääasiassa 1,5 km alapuolella. Lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä matkasi lisäksi harvemmassa ylempänä etenkin 2-2,5 km korkeudella idästä-itäkoillisesta noin 5 m/s. Aamupäivän aikana runsaasti hyönteisiä tuli Suomenlahden yli 0,5-1 km korkeudella kaakosta 7-10 m/s. Sisämaassa hyönteisiä oli runsaasti 2 km korkeudella asti menossa alhaalla länteen-länsiluoteeseen, välikerroksessa meren vaelluksen tapaan luoteeseen ja ylhäällä taas länsilounaaseen.
Samaan aikaan merenpinnasta kaiku vahvistui jälleen paikoitellen poikkeuksellisen taittumisen kautta, merkiten käytännössä lämmintä ja ehkä varsin kuivaakin ilmaa virtaamassa viileän merenpintailman yllä. Iltapäivällä maa-alueella alhaalla virtaus kääntyi kuljettamaan luoteeseen ja ylempänä puolestaan lounaaseen-etelään, osin ehkä merituulikierron vaikutuksesta. Suomenlahden puolella alhaalla virtaus tuli itäkaakosta ja ylempänä idästä-itäkoillisesta.
Illan hämärryttyä paljon hyönteisiä lähti Suomenlahden yli etelärannalta ja oli kulkemassa luoteeseen merellä. Sisämaassa hyönteisiä matkasi 2 km korkeuden tuntumassa edelleen runsaasti, alhaalla pohjoisluoteeseen ja ylempänä luoteeseen-länsilounaaseen nopeuden ollessa 7-10 m/s. Lintuja ilmaantui runsaasti varsinkin Suomenlahden puolelle 1-2 km korkeudelle alkuyöllä eteläänpäin vielä kulkien 7-10 m/s.
XX**

31.5.2016
Hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä keskiyön jälkeen pääasiassa kilometrin alapuolella ja puolen kilometrin alla jopa hyvin runsaasti. Virtaus oli idästä-kaakosta 7-14 m/s, nopeimmillaan 300 m korkeuden vaiheilla itäkaakosta. Runsaasti lintuja oli myös liikkeellä yöllä 1-3 km korkeudella ja harvassa 4 km korkeudella saakka muuttajien kulkiessa pohjoiskoilliseen-koilliseen 12-15 m/s. Aamuvarhaisella hyönteisiä oli yleensä hyvin paljon liikkeellä maa-alueen puolella länteen ja harvenevasti 2 km korkeudella asti. Toisaalta yöllä ja aamulla Suomenlahden pinnasta tuli myös paikoin vahvasti kaikua poikkeuksellisen taittumisen takia.
Aamupäivällä maa-alueella hyönteisiä kulki entistä vahvemmin länteen alhaalla ja ylempänä länsilounaaseen 10-13 m/s. Merellä virtauksen suunta merkitsi aika lailla Suomenlahden suuntaista liikettä ja hyönteisiä oli huomattavasti niukemmassa kuin maan puolella, vaan runsaasti sielläkin. Varsinkin puolen kilometrin yläpuolella virtaus itäkoillisesta-koillisesta kuljetti maalta merelle paljon hyönteisiä. Iltapäivällä virtaus muuttui taas enemmän idästä puhaltavaksi, etenkin meren puolella ja hyönteisiä oli edelleen runsaasti ilmassa sisämaassa yli 2 km korkeudella ja merellä pääosin 1,5 km alapuolella.
Illalla merenpinnasta tuli vahvasti kaikuja paikoin Suomenlahdella poikkeuksellisen taittumisen myötä. Hyönteisiä vaelsi maa-alueella hyvin paljon edelleen idästä-itäkaakosta 2 km korkeudella asti, mutta Suomenlahdella rannikolta länsilounaaseen-lounaaseen kilometrin alapuolella paljon harvemmassa. Iltayöllä lintuja ilmaantui etenkin merelle 1-2 km korkeudelle eteläkaakkoon-kaakkoon noin 10 m/s kulkien. Alhaalla hyönteisvaellus kiihtyi nopeimmilaan 15 m/s luokkaan 300 m korkeudella länsiluoteeseen ja maa-alueen puolella hyönteisiä oli hyvin runsaasti kilometrin alapuolella sekä hieman harvemmassa ylempänä 1,5 km korkeudella asti, mutta merellä paljon harvemmassa joskin sielläkin runsaasti puolen kilometrin alapuolella idästä tulleessa virtauksessa.
XX**

30.5.2016
Keskiyöllä runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä 1,2 km alapuolella niin maalla kuin merelläkin alhaalla idästä ja ylhäällä kaakosta 6-12 m/s, nopeimmin puolen kilometrin tasolla itäkaakosta noin 12 m/s. Lintuja näkyi myös runsaasti ilmassa, varsinkin muuttamassa pohjoiskoilliseen-koilliseen noin 15 m/s 0,5-1,5 km korkeudella ja vaihtelevammin liikkeellä ylempänä 3 km korkeudella asti. Aamuyöllä hyönteisiä oli matkalla puolen kilometrin alapuolella jopa hyvin runsaasti idästä-kaakosta, mutta toisaalta 0,8-1,3 km korkeudella Suomenlahden yli virtaus toi etelästä 5-7 m/s. Lintuja oli harvemmassa kuin keskiyöllä, mutta muuttajia kulki 1-3 km korkeudella koilliseen päin 15-18 m/s.
Aamun sarastaessa linnut häipyivät jo vähiin vaan hyönteisvaellus jatkui vahvana idästä-itäkaakosta kilometrin alapuolella. Aamun edetessä maa-alueen puolella hyönteisiä oli hyvin paljon liikkeellä alhaalla länteen päin 7-10 m/s, mutta ylempänä virtaus toi runsaasti hyönteisiä meren yli itäkaakosta-kaakosta 5-8 m/s 1,5 km alapuolella. Hyvin vahvasti hyönteisiä alkoi myös kulkea Suomenlahden etelärannalta länsiluoteeseen Suomenlahden yli aamupäivällä.
Puoliltapäivin virtaus kuljetti hyvin paljon hyönteisiä kilometrin alapuolella länteen, nopeimmillaan 300-500 m korkeudella 10-12 m/s. Ylempänä virtaus Suomenlahden yli toi kaakosta noin 10 m/s myös hyvin runsaasti hyönteisiä 1-1,5 km korkeudella. Isoja hyönteisiä oli lisäksi etenkin maa-alueen puolella 1,5-2 km korkeudella hyvin harvassa luoteeseen päin menossa. Iltapäivällä sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä hyvin paljon aina 2 km korkeudelle asti virtauksen viedessä länteen-länsiluoteeseen. Illan myötä virtaus muuttui yhtenäisemmin idästä tuovaksi 2 km alapuolella ja hyönteiset hieman niukkenivat sentään.
Iltayöllä maa-alueen puolella hyönteisiä oli 1,5 km alapuolella ja merellä pääasiassa kilometrin alapuolella. Alhaalla maa-alueella hyvinkin runsaasti. Virtaus oli idästä-itäkaakosta 7-10 m/s. Lintuja oli runsaasti etenkin merellä 1-2 km ja maalla 2-3 km korkeudella pääasiassa eteläkaakkoon-etelälounaaseen 5-10 m/s matkaamassa, mutta huomattavasti muuttajiakin pohjoiseen päin 15-18 m/s oli 1-3 km korkeudella mukana kuvassa.
XX**

29.5.2016
Runsaasti hyönteisiä matkasi keskiyöllä idästä-itäkoillisesta 3-8 m/s kilometrin alapuolella ja myös kauempana Suomenlahdella pitkällä vaelluksella. Ylempänä 3 km korkeudella saakka näkyi paljon lintuja ja pääosa pohjoiseen-pohjoisluoteeseen matkaamassa 15-18 m/s. Aamuyöllä hyönteisten vaellus Suomenlahden puolella vahvistui jonkin verran itätuulen jatkuessa. Myös lintuja oli alkuyötä runsaammin menossa 0,8-1,7 km korkeudella pohjoisluoteeseen ja harvemmassa lintuja kulki 4 km korkeuden tuntumassa asti. Aamua kohden linnut vähenivät hiljalleen, mutta hyönteisten kulku jatkui vahvana, joskin kosolti tihkusadetta näytti olleen alueella menoa haittaamassa paikallisesti.
Hyönteisiä näkyi aamulla tihkuisen sään jälkipuolella tulossa runsaasti idästä 5-8 m/s pääosin puolen kilometrin alapuolella. Aamupäivällä hyönteisiä ilmaantui paljon myös ylemmäksi hieman erilliseen kerrokseen 0,7-1,5 km korkeudelle etenkin maa-alueen ylle. Puolenpäivän jälkeen hyönteisiä oli liikkeellä runsaasti 1,5 km alapuolella yhtenäisemmin idästä alhaalla ja kaakosta yläosassa 5-10 m/s. Samalla myös Suomenlahden yli virtasi runsaasti hyönteisiä itäkaakosta-kaakosta, kun taas Suomen rannikolla alhaalla virta kuljetti länsilounaaseen rannikon suunnassa. Toisaalta isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki maa-alueen puolella myös ylempänä harvassa 1,5-2 km korkeudella sekä isoja hyönteisiä hyvin harvassa 2-3 km korkeudella.
Illalla hyönteisiä oli maa-alueen yllä kilometrin alapuolella hyvinkin runsaasti virtauksen jatkuessa idästä-itäkoillisesta alhaalla ja ylhäällä hyönteisiä kulki harvemmasas 1,5-2 km korkeudella itäkaakosta-kaakosta. Iltayöllä hyönteisvaellus jatkui vahvana maa-alueen puolella ja hieman heikompana merellä. Paljon lintuja kertyi 2-3 km korkeudelle ja kulku oli eteläkaakkoon 5-10 m/s, mutta 2 km alapuolella lähti maa-alueelta paljon myös muuttajia pohjoiskoilliseen-koilliseen noin 15 m/s.
XX**

28.5.2016
Runsaasti hyönteisiä virtasi keskiyöllä länteen-länsilounaaseen sisämaassa ja rannikolla kilometrin korkeudella asti 5-10 m/s. Suomenlahdella hyönteisiä oli niukemmassa mutta myös kauempaa idästä tulevina. Samalla lintuja näkyi runsaasti tulossa Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s kahden kilometrin alapuolella, mutta myös vaihtelavammin liikkuneita lintuja oli pääosin 1-2 km korkeudella ilmassa paljon. Aamuyöllä hyönteisiä tuli vahvemmin Suomenlahdella idästä ja lintuja oli runsaasti muuttamassa 3,5 km korkeudella asti pohjoiseen-pohjoisluoteeseen 15-18 m/s. Lintujen muutto hiljeni aamun lähestyessä, vaan hyönteisiä oli yhä runsaasti matkaamassa länteen kilometrin alapuolella.
Aamulla hyönteisten vaellus oli vahvaa Suomenlahden yli sekä sisämaassa virtauksen tuodessa idästä 5-10 m/s. Päivän edetessä hyönteisiä oli niukemmin, mihin vaikutti rannikolla virtauksen tulo meren puolelta idästä. Toisaalta läntisellä Suomenlahdella hyönteisiä näytti edelleen tulevan hyvin Virosta luoteeseen päin.
Runsaasti hyönteisiä kulki iltapäivällä lähinnä maa-alueen puolella ja rannikolla alhaalla idästä ja ylempänä itäkoillisesta-koillisesta 5-8 m/s pääosin 700 m alapuolella. Aika erillisessä kerroksessa 1-1,3 km korkeudella hyönteisiä matkasi lisäksi paljon itäkoillisesta noin 5 m/s. Illalla hyönteiskerros ylhäältä häipyi ja alempanakin oli vähän niukempaa, kunnes sitten auringonlaskun jälkeen runsaasti hyönteisiä oli liikkeellä maa-alueella ja rannikolla kilometrin alapuolella idästä-itäkoillisesta 5-8 m/s. Runsaasti lintuja ilmaantui iltayöllä 1-3 km korkeudelle suunnaten pääasiassa pohjoisluoteeseen 15-18 m/s.
XX**

27.5.2016
Keskiyöllä lintuja oli runsaasti menossa 1-3 km korkeudella pohjoiseen noin 20 m/s. Hyönteisiä näkyi samalla runsaasti sateen eteläpuolella rannikolla kilometrin alapuolella virtauksen viedessä alhaalla itäkoilliseen-itään 5-8 m/s ja ylempänä kaakkoon-etelään. Aamuyöllä linnut harvenivat hiljalleen ja hyönteisiä alkoi kulkea sateisen pilven väistyessä puolen kilometrin alapuolella itään 5-8 m/s.
Hyönteisiä lähti aamupäivällä ilmaan maa-alueelta ja niitä oli pian runsaasti kulkemassa 1,5 km alapuolella itään-itäkoilliseen 5-8 m/s, mutta isojen tai suurehkojen hyönteisten osuus oli kaiussa myös olennaista toisin lähimenneisyydessä. Suomenlahdella aamupäivällä näkyi myös Viron puolelta koilliseen päin tulleita hyönteisiä runsaasti. Päivällä virtaus jatkui aika lailla rannikon suunnassa itään päin ja erityisesti Helsingin eteläpuolella myös merialueen yli Porkkalasta kilometrin alapuolella. Sisämaassa rullapyörteiden mukana hyönteisiä keskittyi tuulensuuntaisiin nauhoihin 1,5 km korkeuden tuntumaan saakka runsaasti ja samalla myös lintuja näkyi paljon liikkeellä kilometrin alapuolella.
Illan tullen sisämaassa virtaus kääntyi pohjoisesta-koillisesta puhaltavaksi ja rannikolle muodostui merituulirintama virtauksen jatkuessa itäänvalhaalla meren puolella. Auringonlaskun tienoilla hyvin paljon hyönteisiä alkoi tulla maa-alueella itäkoillisesta 2-5 m/s kilometrin alapuolella. Iltayöllä virtaus toi idästä runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella, nopeimmillaan parinsadan metrin korkeudella noin 9 m/s, mutta Suomenlahden puolella tässä vaiheessa hyönteiset lienevät olleet peräisin Suomen rannikolta. Samalla lintuja lähti runsaasti liikkeelle 2 km alapuolella, osa muutti pohjoiseen-luoteeseen 15-18 m/s, kun taas osa kertyi enemmänkin 1-2 km korkeudelle, etenkin Suomenlahden puolelle, vaihtelevammin lentelemään.
XX**

26.5.2016
Paljon hyönteisiä oli ilmassa pääosin kilometrin alapuolella keskiyöllä ja Suomenlahdella virtaus toi itäkaakosta-kaakosta 3-6 m/s. Lintuja näkyi matkaamassa myös runsaasti 3 km korkeudella saakka, yhtenäisesti kulkeneiden mennessä pohjoiseen päin 12-15 m/s. Aamuyöllä hajanaisia sateita oli häiritsemässä. Paljon hyönteisiä kulki pääosin puolen kilometrin alapuolella pohjoisluoteeseen 5-10 m/s. Runsaasti lintuja matkasi edelleen ylempänä 3 km korkeudella asti ja etenkin Suomenlahden yli etelästä 12-15 m/s.
Aamun tullessa hyönteisiä tuli Suomenlahdella alhaalla runsaasti virtauksen mukana etelästä-etelälounaasta 5-8 m/s, mutta aamupäivällä virtaus heikkeni ja kääntyi enemmän itään vieväksi. Päivällä sateita alkoi olla alueella runsaammin, mutta näiden välissä runsaasti hyönteisiä näkyi 1,5 km alapuolella ja merelläkin paikoin hyvinkin paljon liikkeellä kilometrin alapuolella. Virtaus oli pohjoispuolen sadenauhan ja Suomenlahden välillä itään päin puolen kilometrin alapuolella 5-8 m/s iltapäivällä ja illalla.
Runsaasti lintuja lähti Viron puolelta iltayöllä Suomenlahden yli pohjoiseen.
XX**

25.5.2016
Hyönteisiä oli runsaasti matkaamassa keskiyöllä 1,5 km alapuolella itäkoillisesta-itäkaakosta 5-8 m/s. Samaan aikaan runsaasti lintuja tuli alhaalla ja toisaalta 1,5-2,5 km korkeudella etelästä noin 15 m/s. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset vähenivät ja virtaus alkoi kuljettaa hyönteisiä erityisesti alhaalla etelälounaaseen-lounaaseen.
Aamun kuluessa hyönteisiä lähti maa-alueelta runsaasti liikkeelle ja vahvin virtaus vei niitä 1-1,5 km korkeudella länsilounaaseen noin 9 m/s, kun taas alhaalla virtaus kuljetti etelään-kaakkoon 2-4 m/s. Puoliltapäivin hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä pääasiassa 1,5 km alapuolella ja rannikolla merituuli merkitsi virtausta lounaasta puolen kilometrin alapuolella.
Merituuli oli vahvaa iltapäivällä ja kuljetti alhaalla hyönteisiä pohjoiseen päin 5-8 m/s. Sisämaassa järjestynyt pystyliike synnytti osaltaan vahvoja hyönteisten nauhamaisia keskittymiä yleisen virtauksen tullessa pohjoiskoillisesta noin 5 m/s. Sadekuuroja alkoi kehittyä päivän mittaan ja osasta muodostui voimakkaita sisämaassa. Suomenlahdella, merituulen ulkopuolella hyönteisiä kulki etelään päin iltahämäriin saakka.
Iltayöllä itäpuolella hyönteisiä alkoi näkyä tulossa itäkaakosta virtauksen muuttumista ilmentäen ja sisämaassa hyönteisiä oli edelleen jopa hyvin runsaasti liikkeellä 1,5 km korkeudella saakka, alhaalla pohjoiseen päin ja yläkerroksesaa aika hitaasti kulkeutumassa etelään. Samalla lintuja ilmaantui runsaasti kulkemaan 2,5 km alapuolella pohjoiskoilliseen 12-15 m/s.
XX*

24.5.2016
Keskiyöllä paljon lintuja tuli etelästä 17-20 m/s 2 km alapuolella ja melko paljon hyönteisiä oli liikkeellä puolen kilometrin alapuolella luoteeseen 2-5 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät hiljalleen ja hyönteisiä oli runsaammin ilmassa kilometrin alapuolella ja myös runsaasti tulossa Suomenalhden yli alhaalla kaakosta ja ylempänä eteläkaakosta 5-8 m/s.
Aamun myötä hyönteisten vaellus vahvistui, sisämaassa pääasiassa 1,5 km alapuolella ja merellä hieman heikompana. Lisäksi isoja hyönteisiä kulki harvassa 1,5-2 km korkeudella luoteeseen noin 5 m/s. Puoliltapäivin hyönteisiä tuli runsaasti eteläkaakosta-kaakosta 5-8 m/s 1,5 km alapuolella ja sisämaassa hyvin paljon hyönteisiä näkyi 1,5 km korkeudella. Lisäksi maa-alueen puolella näkyi isoja hyönteisiä harvassa 1,5-2,5 km korkeudella menossa pohjoiseen noin 5 m/s.
Iltapäivällä virtaus kääntyi idästä tuovaksi ja edelleen illalla ylempänä koillisesta tulevaksi hyönteisten vähentyessä hiljalleen. Runsaasti hyönteisiä oli kuitenkin iltayöllä liikkeellä edelleen kilometrin alapuolella länteen-lounaaseen 3-8 m/s. Samalla lintuja lähti paljon muuttamaan pohjoiseen noin 15 m/s pääosin 1,5-2,5 km korkeudella.
XX**

23.5.2016
Keskiyöllä lintuja oli paljon liikkeellä pääsoin 0,5-1,5 km korkeudelle keskittyen menossa pohjoiseen 17-20 m/s. Hyönteisiä matkasi runsaasti pääasiassa puolen kilometrin alapuolella itäkaakkoon 5-8 m/s. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset vähenivät ja hyönteisvirtaus kääntyi eteläkaakkoon vieväksi. Aamupäivällä maa-alueelta lähti taas runsaasti hyönteisiä ilmaan ja oli sitten 1,5 km alapuolella kulkemassa koilliseen-itäkoilliseen 3-8 m/s. Sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä nauhoihin.
Iltapäivällä Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti hyönteisiä 1,5 km alapuolella etelälounaasta-eteläkaakosta 4-7 m/s. Illalla virtaus eteläkaakosta toi lähinnä kilometrin alapuolella runsaasti hyönteisiä 3-6 m/s, mutta hyönteiset niukkenivat illan hämärtyessä. Runsaasti lintuja pölähti ilmaan iltayöllä pääasiassa 0,5-2 km korkeudella pohjoiseen päin kulkemaan 15-18 m/s. Samalla kuitenkin Suomenlahdelle kertyi lintuja hittasti etelään päin kulkien 1-2 km korkeudelle.
XX**

22.5.2016
Runsaasti hyönteisiä kulki keskiyöllä kaakkoon-eteläkaakkoon 5-10 m/s kilometrin alapuolella. Lintuja oli oli runsaasti lähinnä 1-2,5 km korkeudella kulkemassa pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 17-20 m/s. Aamuyöllä hyönteiset ja linnut vähenivät hiljalleen. Aamun kuluessa maa-alueelta lähti enenevästi hyönteisiä kaakkoon-itäkaakkoon 5-8 m/s ja puoliltapäivin runsaasti hyönteisiä kulki 1,5 km alapuolella itään päin.
Rannikolla merituuli käänsi virtauksen puhaltamaan lounaasta. Sisämaassa rullapyörteiden ja paljolti myös solukkomaisena esiintynen järjestyneen pystyliikkeen myötä hyönteisiä keskittyi hyvinkin runsasti 1,5 km alapuolella paikallisesti, kuten myös merituulirintaman kohdalla. Iltapäuivällä merituulirintama eteni kauas sisämaahan ja virtaus vei pääasiassa itäkoilliseen rannikolla illalla, parhaimmillaan noin 11 m/s parinsadan metrin korkeudella.
Merenpinnasta tuli paikoin myös vahvasti kaikua poikkeuksellisen taittumisen kautta illalla. Illan hämärtyessä virtaus kääntyi kuljettamaan rannikollakin itäkaakkoon runsaasti hyönteisiä pääosin 700 m alapuolella. Lintuja lähti runsaasti liikkeelle iltayöllä 0,5-2 km korkeudella pohjoisluoteeseen 17-20 m/s.
XX*

21.5.2016
Keskiyöllä hyönteisiä oli runsaasti menossa kilometrin alapuolella eteläkaakkoon-lounaaseen, parhaimmillaan parinsadan metrin korkeudella eteläkaakkoon noin 10 m/s. Runsaasti lintuja muutti samalla 0,5-3,5 km korkeudella pohjoiseen päin 15-18 m/s. Aamuyön kuluessa linnut ja hyönteiset hiljalleen vähenivät. Aamulla hyönteisiä lähti taas runsaasti liikkeelle varsinkin Helsingin itäpuolella virtauksen viedessä etelään 7-10 m/s, mutta samalla myös heikkoa sadetta oli kulkua haittaamassa.
Päivällä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä ja maa-alueen yllä niitä keskittyi rullapyörteiden ja muun järjestyneen pystyliikkeen mukana nauhoiksi. Virtaus oli pohjoisluoteesta-luoteesta 5-8 m/s ja nauhoissa hyönteisiä oli hyvin runsaasti 2 km korkeuden tuntumassa asti. Iltaa kohden virtaus kääntyi lännestä tuovaksi ja hyönteiset muodostivat aika yhtenäisen kaikukerroksen 1,0-1,5 km korkeudelle asti.
Illan hämärtyessä virtaus kääntyi taas luoteesta tulevaksi kuljettaen edelleen runsasti hyönteisiä 700 m alapuolella, parhaimmillaan 500 m korkeudella kaakkoon noin 12 m/s. Runsaasti lintuja lähti iltayöllä liikkeelle 0,5-2,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 17-20 m/s.
XX*

20.5.2016
Lintuja oli runsaasti liikkeellä keskiyöllä pääosin 0,5-1,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 15-18 m/s. Melko paljon hyönteisiä liikkui puolen kilometrin alapuolella itään 2-5 m/s. Aamuyöllä linnut ja hyönteiset kävivät vähiin.
Aamulla maa-alueelta nousi ilmaan enenevästi hyönteisiä ja aamupäivällä runsaasti hyönteisiä matkasi maa-alueen puolella itäkoilliseen-itään 3-6 m/s kilometrin alapuolella. Rullapyörteiden sisjasta enemmänkin solukkomainen pystyliike kasasi hyönteisiä ja rannikolla merituulirintama keskitti hyönteisiä vahvimmin rannikon suuntaiseen nauhaan, joka iltapäivällä eteni sisämaahan. Merituulen myötä rannikolla virtaus vei 0,7-1 km alapuolella koilliseen parhaimmillaan noin 6 m/s. Hyönteisiä kertyi merituulirntaman kohdilla ja sisämaan vahvimmissa nostoissa runsaasti 1,5 km korkeudelle asti.
Illalla hyönteisiä oli yhä paljon liikkeellä kilometrin alapuolella, alhaalla itäkaakkoon parhaimmillaan noin 10 m/s parinsadan metrin korkeudella ja ylempänä enemmän etelään-lounaaseen. Iltayöllä lintuja lähti runsaasti matkaan pääasiassa 1-2 km korkuedella pohjoiseen-pohjoisluoteeseen 15-18 m/s.
XX*

19.5.2016
Runsaasti lintuja kulki keskiyöllä alhaalla koilliseen ja varsinkin 1-1,5 km korkeudella taajassa pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 22-25 m/s. Harvassa lintuja muutti ylempänä 3 km korkeudella saakka pohjoiskoilliseen noin 20 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät ja aamulla hyönteisiä oli alhaalla melko paljon jo liikkeellä koilliseen 2-5 m/s. Aamupäivällä maa-alueella runsaasti hyönteisiä alkoi kulkea koilliseen-pohjoiskoilliseen ja rullapyörteiden myötä tuulensuuntaisiin nauhoihin keskittyen.
Päivällä hyönteisiä oli runsaasti ilmassa 1,5 km korkeudella saakka maa-alueen puolella virtauksen viedessä koilliseen 7-10 m/s. Samalla Suomenlahdella hyönteisiä vaelsi myös runsaasti Viron rannikolta koilliseen päin, päätyen sitten Suomen puolella itäiselle Suomenlahdelle. Iltapäivällä sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä vahvasti nauhoihin ja illalla virtaus vei yhtenäisempänä massana hyönteisiä itäkoilliseen 5-8 m/s edelleen vahvasti.
Illalla hyönteiset vähenivät virtauksen kuljettaessa lähes itään. Runsaasti lintuja lähti iltayöllä matkaamaan pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 2 km alapuolella 15-18 m/s.
XX**

18.5.2016
Paljon lintuja oli keskiyöllä matkaamassa toisaalta puolen kilometrin alapuolella ja toisaalta 0,5-1,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen noin 20 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät. Varhain aamulla ilmeisen isoja lintuparvia lähti rannikon tuntumasta paljon liikkeelle kulkemaan alhaalla itäkoilliseen 20-23 m/s.
Hyönteisiä lähti aamupäivän kuluessa runsaasti maa-alueelta kilometrin alapuolella pohjoiseen päin 4-7 m/s ja rullapyörteet keskittivät niitä vahvasti tuulensuuntaisiksi nauhoiksi. Puoliltapäivin hyönteisiä oli sisämaassa runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella, mutta lisäksi Suomenalhden yli tuli paljon hyönteisiä 0,5-1 km korkeudella lounaasta 7-10 m/s. Illan tullen hyönteiset vähenivät ja rannikolla niitä kulki runsaasti puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen-itään auringonlaskun vaiheilla.
Lintuja lähti iltayöllä muuttamaan ja Suomenlahden yli niitä tuli runsaasti 0,5-1,5 km korkeudella etelälounaasta 22-25 m/s.
XX**

17.5.2016
Keskiyöllä hyönteisiä tuli runsaasti etelästä 4-7 m/s puolen kilometrin alapuolella ja paljon lintuja matkasi pääasiassa 0,5-2,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 20-23 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät. Maa-alueelta lähti aamupäivällä hyönteisiä melko paljon ilmaan ja rullapyörteet keskittivät niitä nauhoiksi pohjoiskoilliseen 5-8 m/s vieneessä virtauksessa.
Iltapäivällä virtaus vei maa-alueella jo runsaasti hyönteisiä koilliseen päin rullapyörteiden keskittäminä mutta pääasiassa kilometrin alapuolella 5-10 m/s. Hajanaista sadetta työntyi laueen yli illalla itään päin ja Suomnelahdella puolestaan alkoi kulkea runsaasti lintuja parinkymmenen kilometrin päästä Helsingistä itäkoilliseen 25-30 m/s.
Iltayöllä Suomenlahden lintumuutto hiljeni, mutta sen sijasta runsaasti lintuja lähti liikkeelle koilliseen-pohjoiskoilliseen 17-20 m/s pääasiassa 0,5-1,5 km korkeudella. Samalla hyönteisiä oli yhä paljon kulkemassa puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 4-7 m/s.
XX**

15.5.2016
Sadealue oli kattavasti päällä keskiyöllä. Heikon sateen sisällä lähinnä puolen kilometrin alapuolella erottui myös huomattavasti lintuja kulkemassa, joskin sangen vaihtelevasti. Aamuyöllä sadealue oli vahvempana yllä, mutta toisaalta itäpuolella Suomenlahden yli tuli selkeällä puolella paljon hyönteisiä kaakosta-eteläkaakosta 7-12 m/s. Aamun sarastaessa hyönteisiä oli paikan päälläkin taas paljon liikkeellä sadealueen väistyessä ja virtaus vei koilliseen-pohjoiseen puolen kilometrin alapuolella 7-12 m/s.
Aamupäivällä hyönteisten vaellus pohjoiseen päin jatkui vahvana puolen kilometrin alapuolella niin merellä kuin maalla, vaikka sadenauhoja ja -kuuroja olikin häiritsemässä. Päivällä hyvin paljon hyönteisiä tuli Suomenlahden yli 1,5 km alapuolella alhaalla kaakosta ja ylhäällä etelästä 7-15 m/s.
Sisämaassa rullapyörteet keskittivät hyönteisiä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi ja Suomenlahden pinnasta tuli paikoin vahvasti kaikua poikkeuksellisen taittumisen takia. Iltapäivällä virtaus oli yhtenäisemmin kaakosta-eteläkaakosta ja hyönteiset vähenivät jonkin verran. Illalla hyönteisiä oli kuitenkin edelleen runsaasti matkaamassa kilometrin alapuolella kaakosta.
XX**

14.5.2016
Keskiyöllä hyönteisiä oli runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen ja nopeimmin 300 m korkeuden tienoilla noin 15 m/s. Lintuja näkyi myös melko runsaasti 2 km korkeudella saakka pohjoiseen päin matkalla. Aamuyöllä hyönteisiä tuli edelleen runsaasti pääosin 1,5 km alapuolella eteläkaakosta-etelästä ja lintuja oli niukemmin. Aamupäivällä hyönteisvaellus edelleen jatkui ja hiljalleen Suomenlahdella virtaus kääntyi kaakosta tuovaksi.
Päivällä sadealue oli jonkin aikaa kaikujen pääasiallinen aiheuttaja, vaan sen jälkipuolella näkyi jälleen paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella menossa luoteeseen-pohjoiseen 3-6 m/s. Illan hämärtyessä sadealue oli taas päällä. Lintuja oli melko paljon liikkeellä iltayöllä sadealueen länsipuolella selkeässä säässä 2 km alapuolella sekä jonkin verran myös alhaalla heikossa sateessa pohjoiseen päin.
XX**

13.5.2016
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä pääasiassa 1,5 km alapuolella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 20-23 m/s. Aamun sarastaessa lintuja oli niukemmin, vaan hyönteisiä paljon kulkemassa pääosin puolen kilometrin alapuolella etelästä 7-12 m/s.
Aamupäivän kuluessa maa-alueelta lähti runsaasti hyönteisiä kulkemaan pohjoisluoteeseen-luoteeseen 7-10 m/s pääosin puolen kilometrin alapuolella. Suomenlahden yli tuli alhaalla runsaasti hyönteisiä päivällä kaakosta ja harvemmassa ylempänä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä 1,5 km korkeudella saakka. Poikkeuksellisen taittumisen takia myös Suomenlahden pinnasta tuli paikoin vahvasti kaikua.
Illalla hyönteisten tulo Suomenlahden yli voimistui kilometrin alapuolella, alhaalla itäkaakosta 5-10 m/s ja ylempänä kaakosta. Hyvin paljon hyönteisiä oli liikkeellä etenkin 300-800 m korkeudella. Iltayöllä hyönteisten vaellus oli edelleen vahvaa ja virtaus toi eteläkaakosta-etelästä parhaimmillaan 17 m/s 300 m korkeuden vaiheilla. Lintuja oli myös runsaasti liikkeellä 0,5-2 km korkeudella pohjoiseen-koilliseen, alhaalla vahvassa myötävirtauksessa 20-23 m/s ja ylempänä 15-18 m/s.
XX**

12.5.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja matkasi pohjoiseen 15-18 m/s ja pääosa puolen kilometrin alapuolella. Aamuyöllä linnut vähenivät hiljalleen. Päivän kuluessa eniten lintuja näkyi kertyvän Espoonlahden-Ämmässuon seutuville paikallisesti kuljeskelemaan. Hyönteisiäkin lähti lopulta liikkeelle kulkemaan rullapyörteiden keskittäminä kilometrin alapuolella pohjoiseen 3-8 m/s, illalla pohjoisluoteeseen-luoteeseen.
Suomenlahden pinnasta tuli illalla vahvasti kaikua poikkeuksellisen taittumisen kautta. Hyvin paljon lintuja puolestaan muutti iltayöllä 0,5-1,5 km korkeudella pohjoiseen 20-23 m/s.
XX*

11.5.2016
Sadealueen reunalla keskiyöllä oli matkalla runsaasti lintuja 2 km alapuolella pohjoiskoilliseen 17-20 m/s. Aamuyöllä sadenauhan eri puolilla lintujen muutto jatkui vilkkaana ja aamuvarhaisella lintuja tuli vielä melko paljon Suomenlahden yli 2 km alapuolella etelälounaasta 15-18 m/s.
Puoliltapäivin hyönteisiä kertyi runsaasti rullapyörteiden myötä nauhoihin kulkemaan puolen kilometrin alapuolella etelään-etelälounaaseen 5-10 m/s. Illalla rannikolla merituuli merkitsi alhaalla virtausta kaakosta päin.
Hyvin paljon lintuja tuli iltayöllä Suomenlahden yli etelästä-eteläkaakosta 15-18 m/s pääosin puolen kilometrin alapuolella.
XX*

10.5.2016
Lintuja oli runsaasti liikkeellä keskiyöllä, maa-alueen puolella yleensä 1,5 km alapuolella ja Suomenlahden yli erityisesti kilometrin korkeuden vaiheilla tulossa etelästä 12-15 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät.
Aamupäivällä hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueella runsaasti puolen kilometrin alapuolella kulkemaan itään 5-10 m/s. Iltapäivällä rannikolla merituuli puhalsi rannikolla lounaasta, kun taas ylempi virtaus vei hyönteisiä itään kilometrin alapuolella. Illalla Suomenlahden pinnasta tuli vahvasti kaikua poikkeuksellisen taittumisen takia.
Iltayöllä runsaasti lintuja oli taas liikkeellä ja kilometrin alapuolella itäkoilliseen 22-25 m/s, kun taas ylempänä koilliseen-pohjoiskoilliseen noin 20 m/s 2 km alapuolella.
XX*

9.5.2016
Keskiyöllä lintuja oli hyvinkin taajassa 1,5-2 km korkeudelle maa-alueen puolella menossa pohjoiseen 15-18 m/s. Muualla lintuja oli harvemmassa ja tasaisemmin 3 km alapuolella. Aamuyöllä linnut niukkenivat ja aamuvarhaisella lintuja oli aika harvassa matkaamassa 2 km alapuolella Suomenlahden yli etelästä 15-18 m/s, mutta lintujen muutto jatkui aamupäivällä.
Runsaasti hyönteisiä lähti aamupäivällä liikkeelle maa-alueelta itään 2-5 m/s. Rullapyörteiden sekä merituulirintaman keskittäminä paljon hyönteisiä nousi puoliltapäivin 1,5 km korkeudelle asti, virtauksen viedessä sisämaassa itään ja rannikon merituulessa alhaalla koilliseen. Iltapäivällä merituulirintama eteni sisämaahan ja rannikolla hyönteiset niukkenivat.
Runsaasti lintuja muutti alkuyöllä 3 km alapuolella ja Suomenlahden yli sangen taajassa kilometrin korkeuden vaiheille keskittyen etelästä noin 15 m/s.
XX*

8.5.2016
Runsaasti lintuja matkasi keskiyöllä, rannikolla alhaalla itään ja Suomenlahdella pohjoiseen sekä etenkin 1,5-3 km korkeudella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 17-20 m/s. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät, mutta edelleen aamun sarastaessa lintuja näkyi liikkeellä harvassa 3 km alapuolella aika tasaisesti. Lintuja oli jo aika niukasti aamuvarhaisella, mutta melko paljon lintuja tuli aamun edetessä Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s kilometrin alapuolella.
Melko paljon hyönteisiä lähti maa-alueelta itäkaakkoon-itään 2-5 m/s puolen kilometrin alapuolella. Hyönteisiä oli päivällä runsaasti maa-alueen puolella puolen kilometrin alapuolella ja rannikolla merituulirintamassa eniten keskittyneinä, samalla virtaus vei koilliseen päin 5-8 m/s. Ylempänä lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä kulki melko harvassa tai harvassa 1,5 km korkeudella saakka tuulen viedessä itään-itäkaakkoon. Iltapäivällä merituulirintama kasasi hyönteisiä runsaasti 1,5 km alapuolella ja Suomenlahden pinnasta tuli myös vahvasti kaikua poikkeuksellisen taittumisen johdosta.
Illalla hyönteiset vähenivät, kunnes auringonlaskun vaiheilla hieman enemmän hyönteisiä putkahti liikkeelle maa-alueelta kulkemaan itään puolen kilometrin alapuolella. Runsaasti lintuja lähti iltayöllä 3 km korkeudella saakka, alhaalla enimmökseen itään ja ylempänä pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 12-15 m/s. Yön myötä Suomenlahden yli tuli myös sitten runsaasti lintuja etelälounaasta 15-18 m/s 0,5-2,5 km korkeudella.
XX*

7.5.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja muutti 1-2 km korkeudella noin 20 m/s pohjoiseen-pohjoisluoteeseen. Alempana lintuja oli harvemmassa ja aamuyöllä lintujen muutto jatkui vilkkaana aamun sarastuksen myötä sitten hiipuen. Aamulla lintuja tuli melko runsaasti Suomenlahden yli etelästä noin 15 m/s 3 km korkeudella saakka ja puolen kilometrin alapuolella lintuja oli hieman taajemmassa pohjoiseen päin menossa. Samalla hyönteisiä alkoi kulkea itään päin 2-5 m/s puolen kilometrin alapuolella.
Päivän kuluessa virtaus oli lounaasta ja hyönteisiä oli maa-alueen puolella puolen kilometrin alapuolella paljonkin sekä isoja hyönteisiä harvassa ylempänä kilometrin korkeudella asti. Illalla Suomenlahden pinnasta tuli myös vahvasti kaikua poikkeuksellisen taittumisen takia ja illan hämärtyessä virtaus vei taas itään 5-10 m/s melko plajon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella.
Iltayöllä paljon lintuja lähti liikkelle alhaalla itään-itäkoilliseen ja ylempänä 2 km pääasiassa 2 km alapuolella pohjoisluoteeseen-luoteeseen 15-18 m/s. Harvemmassa lintuja muutti 2-3 km korkeudella pohjoiskoilliseen. Suomenlahden yli lintuja tuli yön edetessä runsaasti, kilometrin korkeuden vaiheilla eteläkaakosta-etelästä noin 15 m/s ja ylempänä 3 km korkeudella saakka etelälounaasta 17-20 m/s.
XX*

6.5.2016
Runsaasti lintuja muutti keskiyöllä, alhaalla Suomenlahden yli varsinkin kilometrin alapuolella etelästä noin 15 m/s, mutta muuten 1,5-2,5 km korkeudella lintuja oli myös runsasti menossa pohjoiseen 17-20 m/s. Aamuyöllä lintujen muutto jatkui vilkkaana, kunnes aamun lähetessä linnut harvenivat.
Aamulla hyönteisiä oli puolen kilometrin alapuolella melko paljon liikkeellä kaakkoon 2-5 m/s ja lintuja näkyi melko runsaasti matkaamassa 1-2 km korkeudella pohjoisluoteeseen 15-18 m/s. Aamupäivällä linnut niukkenivat mutta alhaalla muutto pohjoiseen päin jatkui. Päivän kuluessa virtaus vei itään runsasti hyönteisiä 1,5 km korkeudella saakka rullapyörteiden keskittämissä tuulensuuntaisissa nauhoissa. Merituulirintaman myötä rannikolla virtaus kääntyi alhaalla lounaasta tulleeksi. Iltaa kohden hyönteiset hiljalleen niukkenivat, mutta virtaus vei itään 3-6 m/s lähinnä puolen kilometrin alapuolella edelleen paljon hyönteisiä illan hämärtyessä.
Runsaasti lintuja lähti iltayöllä muuttamaan etenkin 1-2 km korkeudella pohjoisluoteeseen noin 20 m/s.
XX*

5.5.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja muutti etenkin 1-2 km korkeudella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 15-18 m/s. Alempana lintuja oli vähän harvemmassa ja samoin ylempänä 3 km korkeudella saakka. Aamuyöllä linnut hiljalleen niukkenivat. Aamulla lintuja tuli 2 km alapuolella Suomenlahden yli etelästä 15-18 m/s melko paljon ja samalla hyönteisiä oli huomattavasti kulkemasas puolen kilometrin alapuolella etelään päin.
Päivällä maa-alueen yllä oli runsaasti hyönteisiä kilometrin alapuolella ja < AHREF="rulla.html">rullpyörteetc keskittivät niitä tuulensuuntaisiksi nauhoiksi. Virtaus oli sisämaassa pohjoisluoteesta 2-5 m/s ja rannikolla merituuli käänsi tuulen alhaalla puhaltamaan lounaasta. Merituulirintama eteni iltapäivällä sisämaahan ja rannikolla rullapyörteet muodostuivat merituulialueellakin virtauksen suuntaan pohjoiskoilliseen. Runsaasti hyönteisiä oli kulusas puolen kilometrin alapuolella ja huomattavasti lähinnä isoja tai suurehkoja hyönteisiä matkasi 0,5-1 km korkeudella itään päin.
Illalla hyönteiset vähenivät rannikolla ja virtaus vei puolen kilometrin alapuolella koilliseen-itäkoilliseen. Suomenlahden pinnasta tuli vahvasti kaikuja poikkeuksellisen taittumisen takia. Iltayöllä lintuja lähti liikkeelle alhaalla itään päin ja Suomenlahdella aika paljon lintuja itäkoilliseen. Ylempänä 1-2,5 km korkeudella runsaasti lintuja lähti pohjoiseen-pohjoisluoteeseen noin 15 m/s ja yön edetessä lintuja tuli runsaasti myös Suomenlahden yli etelästä 1,5-2,5 km korkeudella.
XX*

4.5.2016
Runsaasti lintuja kulki keskiyöllä kahden kilometrin alapuolella, pääosa 0,5-2,5 km korkeudella pohjoiskoilliseen-koilliseen 15-18 m/s. Aamua kohden linnut hiljalleen vähenivät, suunta oli enemmän pohjoiseen ja korkeus enimmäkseen 1,5 km alapuolella. Aamulla lintuja tuli paljon Suomenlahden yli edelleen 2 km korkeudella saakka etelästä-etelälounaasta 17-20 m/s ja aamupäivällä hyönteisiä lähti liikkeelle maa-alueelta virtauksen viedessä rannikolla itään päin 2-5 m/s.
Aamupäivällä sisämaassa virtaus kuljetti eteläkaakkoon 2-5 m/s paljon hyönteisiä rullapyörteiden ja solukkomaisen pystyliikkeen keskittäminä 1,5 km korkeudelle asti. Rannikolla merituulirintama oli vahvin hyönteisten keskittäjä ja sen myötä rannan puolella virtaus puhalsi lounaasta 4-7 m/s. Päivän edetessä merituulirintama eteni sisämaahan ja puplen kilometrin alapuolella virtaus kääntyi sen mukaisesti rannikolla. Sisämaassa tuuli kuljetti kaakkoon-itäkaakkoon ja vahvimmin hyönteisiä keskittyi iltapäivällä merituulirintaman kohdalle.
Illalla virtaus vei itään melko paljon hyönteisiä puolen kilometrin alapuolella. Iltayöllä runsaasti lintuja tuli 0,5-2 km korkeudella Suomenlahden yli etelästä 12-17 m/s, samalla hyönteisiä oli yhä liikkeellä melko paljon puolen kilometrin alapuolella etelään päin 7-12 m/s.
XX*

3.5.2016
Runsaasti lintuja matkasi etenkin 1-2 km korkeudelle keskiyöllä koilliseen-pohjoiskoilliseen 20-23 m/s. Alempana lintuja oli myös paljon ja ylempänä varsinkin meren puolella myös 2-3 km korkeudelle runsaasti. Aamuyöllä lintuja kulki edelleen runsaasti pohjoiskoilliseen noin 20 m/s ja aamun lähetessä harventuen pohjoiseen.
Paljon lintuja lhti maa-alueelta aamuvarhaisella alhaalla koilliseen 15-18 m/s ja tuli sitten Suomenlahden yli pääosin 1-2 km korkeudella etelälounaasta noin 20 m/s, Viron rannikon ulkonemien kautta alkuun keskittyen. Lintuja muutti iltapäivään asti harvenevasti Suomenlahdella kilometrin alapuolella 15-18 m/s pohjoiseen.
Hyönteisiä alkoi nousta ilmaan maa-alueelta päivän edetessä kulkemaan puolen kilometrin alapuolella länteen päin 2-5 m/s. Iltapäivällä rannikolla merituulirintama keräsi runsaasti hyönteisiä mutta pääasiassa puolen kilometrin alapuolella. Samalla virtaus kääntyi lopulta kuljettamaan jokseenkin pohjoiseen päin 2-5 m/s.
Iltayöllä runsaasti lintuja oli muuttamassa, erityisesti alhaalla maa-aluella itäkoilliseen ja merellä etelälounaasta tulossa sekä 1,5-2,5 km korkeudella erillisessä kerroksessa taajassa lounaasta 17-20 m/s.
XX*

2.5.2016
Keskiyöllä lintuja näkyi runsaasti liikkeellä 3 km korkeudella asti. Maa-alueen puolella alhaalla kulku oli itäkoilliseen, mutta muuten pohjiskoilliseen-koilliseen 15-20 m/s. Aamuyöllä etenkin Suomenlahden puolelle linnut harvenivat hiljalleen, vaan aamun sarastaessa lintuja tuli yhä Suomenlahden puolella kun sisämaassa linnut häipyivät.
Aamuvarhaisella paljon lintuja tuli Suomenlahden yli etelälounaasta noin 20 m/s 2 km korkeudella saakka ja Viron rannikon ulkonemien kautta keskittyen. Lintujen muutto hiljeni vähitellen aamupäivällä, mutta maa-alueelta lähti puolestaan runsaasti hyönteisiä matkaamaan puolen kilometrin alapuolella itään-itäkaakkoon 3-8 m/s. Sisämaassa rullapyörteet ja rannikolla merituulirintama keskittivät hyönteisiä päivän edetessä. Merituuli merkitsi samalla rannikolla virtauksen kääntymistä alhaalla puhaltamaan lounaasta.
Merituuli puhalsi illalla rannikolla koilliseen päin ja hyönteiset vähenivät hiljalleen. Iltayöllä runsaasti lintuja tuli 1-2 km korkeudella lounaasta 20-23 m/s ja maa-alueen puolella lintuja kulki kilometrin alapuolella runsaasti eneimmäkseen itäkoilliseen.
XX*

1.5.2016
Runsaasti lintuja matkasi keskiyöllä kilometrin alapuolella itäkoilliseen 15-18 m/s ja harvemmassa lintuja kulki ylempänä, etenkin 2-3 km korkeudella koilliseen-itäkoilliseen. Aamuyöllä linnut tulivat etelälounaasta-etelästä Suomenlahden yli matalalla noin 15 m/s ja myös sisämaassa lintujen suunta kilometrin alapuolella oli enimmäkseen pohjoiskoilliseen.
Aamun sarastaessa linnut harvenivat, mutta Suomenlahden yli tuli paljon lintuja 1,5 km alapuolella etelästä-etelälounaasta 12-15 m/s. Runsaasti lintuja tuli edelleen aamuvarhaisella Suomenlahden yli Viron rannikon ulkonemien kautta keskittyen 1,5 km alapuolella etelälounaasta. Aamun edetessä maa-alueen puolella lähti liikkeelle myös runsaasti hyönteisiä virtauksen viedessä puolen kilometrin alapuolella itään 2-5 m/s.
Iltapäivällä rannikolla merituuli merkitsi alhaalla virtausta lounaasta ja merituulirintaman lisäksi sisämaassa rullpyörteet tai solukkomainen pystyliike keskitti runsaasti hyönteisiä nauhoihin kilometrin korkeudelle asti. Illalla hyönteiset häipyivät hiljalleen merituulen jatkuessa.
Runsaasti lintuja oli iltayöllä liikkeellä, rannikolla alhaalla itäkoilliseen ja Suomenlahdella pohjoiskoilliseen noin 20 m/s. Ylempänä lintuja tuli Suomenlahden yli taajassa 1-2 km korkeudella etelästä-etelälounaasta 20-23 m/s.
XX*

30.4.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja matkasi kilometrin alapuolella pääosin pohjoiskoilliseen 10-13 m/s ja toisaalta 1,5-2,5 km korkeudella itäkoilliseen-itään. Aamuyöllä lintujen muutto jatkui vilkkaana, mutta 1-2 km korkeudella ylempi kerros selvästi alkuyöstä harvenneena. Aamulla etenkin Viron rannikolta lintuja lähti runsaasti liikkeelle ja tuli sitten pääasiassa 1,5 km alapuolella pohjoiseen 10-13 m/s. Muutto jatkui vilkkaana jonkin aikaa päivän edetessä.
Puolen kilometrin alapuolella alkoi päivällä maa-alueen puolella kulkea hyönteisiä etelään 2-5 m/s. Sadealueita uhkasi hiljalleen koillispuolelta. Rannikolla merituulirintama keräsi runsaasti hyönteisiä nauhaksi pääosin edelleen puolen kilometrin alapuolelle ja samalla virtaus oli sen eteläpuolella lounaasta.
Illalla hyönteiset häipyivät vaan niin sateekin ja iltayöllä jopa hyvin runsaasti lintuja oli muuttamassa pääasiassa 1,5 km alapuolella itäkoilliseen 17-20 m/s. Harvassa lintuja kulki ylempänä 2-3 km korkeudella koilliseen-itäkoilliseen.
XX*

29.4.2016
Sadealueen jäljessä lintuja matkasi runsaasti pääasiassa 1,5 km alapuolella lounaasta-etelälounaasta 25-28 m/s ja harvemmassa 3 km korkeudella saakka ylempänä etelälounaasta-etelästä 30-35 m/s. Aamuyöllä lintuja tuli välillä hyvinkin paljon keskittyneinä toisaalta puolen kilometrin alapuolella kulkemaan pohjoiskoilliseen-koilliseen noin 20 m/s sekä toisaalta hieman kilometrin alapuolella koilliseen 20-23 m/s. Aamun lähetessä linnut hiljalleen vähenivät.
Aamulla lintuja lähti taas runsaasti matkaan ja tuli sitten myös Suomenlahden yli etelälounaasta noin 20 m/s. Päivän myötä ilmaan nousi maa-alueelta melko paljon hyönteisiä virtauksen viedessä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella ensin pohjoisluoteeseen ja kääntyen sitten vähitellen pohjoiskoilliseen kuljettavaksi 2-5 m/s.
Iltayöllä paljon lintuja lähti liikkeelle ja kulki sitten lähinnä kilometrin alapuolella itäkoilliseen 10-13 m/s ja toisaalta 1,5-2,5 km korkeudella itäkoilliseen-itään 14-17 m/s.
XX*

28.4.2016
Keskiyöllä lintuja oli runsaasti liikkeellä pääasiassa 3 km alapuolella, alhaalla pohjoiseen 15-18 m/s ja ylempänä pohjoiskoilliseen-pohjoiseen. Aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät. Aamun sarastaessa Suomenlahden yli lähti runsaasti lintuja Viron rannikon ulkonemien kautta keskittyen pohjoisluoteeseen ja tuli sitten alhaalla etelälounaasta 15-18 m/s sekä toisaalta 1-2 km korkeudella etelästä 17-20 m/s.
Päivällä linnut niukkenivat nopeasti tihkuisen sään myötä. Iso sadealue tuli illaksi ylle, osin voimakkaine sateineen. Sadealueen jälkeen iltayöllä linnuille vapautui tilaa etelästä alkaen ja Suomenlahden yli tuli runsaasti lintuja matalalla etelälounaasta 22-25 m/s.

27.4.2016
Aamuyöllä sadealue väistyi ja sen jälkipuolella melko paljon lintuja näkyi aamun sarastaessa liikkeellä 2 km alapuolella pohjoiskoilliseen-koilliseen 22-25 m/s. Myöhemmin vasta aamupäivällä lintuja lähti paljon liikkeelle ja tuli sitten myös Suomenlahden yli Viron rannikon ulkonemien kautta keskittyen etelälounaasta 20-23 m/s 2 km korkeudella saakka. Päivän edetessä linnut hiljalleen niukkenivat, mutta muutto Suomenlahden yli jatkui.
Iltapäivällä ohkaisessa aaltoilleessa kerroksessa kaikua tuli ilmeisesti turbulenssista 0,5-1 km korkeudella. Joitakin hyönteisiä oli myös maa-alueen puolella pinnan lähellä menossa pohjoiskoilliseen 4-7 m/s.
Iltayöllä hyvin paljon lintuja oli muuttamassa, etenkin 1-2 km korkeudella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen noin 20 m/s ja 2-3 km korkeudella koilliseen 22-25 m/s.
XX*

26.4.2016
Lintuja kulki vielä keskiyöllä runsaasti sadealueen länsipuolella ja vielä vähäisissä sateen raoissa sekä heikossa sateessa 1,5 km korkeudella asti koilliseen noin 15 m/s. Aamuyöllä ja aamulla sade oli kaikujen aiheuttajana. Sade jatkui vuorokauden loppuun.

25.4.2016
Sadealueen hajanaistuttua keskiyöllä melko paljon lintuja oli liikkeellä sateiden raoissa pohjoisluoteeseen 22-25 m/s Suomenlahdella kilometrin alapuolella. Aamuyöllä sadetta oli taas enemmän. Päivän mittaan lintuja näkyi aika vaihtevasti liikkeellä lähinnä maa-alueen puolella matalalla.
Iltayöllä runsaasti lintuja lähti liikkeelle, sateisen pilven alla pääosin 1,5 km alapuolella koilliseen 12-15 m/s. Sadealue kattoi kuitenkin alueen kaakon puolelta alklaen länteen päin tullessaan.

24.4.2016
Keskiyöllä runsasti lintuja muutti pohjoiseen 15-18 m/s pääosin kilometrin alapuolella, mutta harvassa myös ylempänä 3 km korkeudella asti. Aamuyöllä lintujen muutto jatkui vilkkaana vaikka hiljalleen hiipuen, Suomenlahden ylittäjiä näkyi myös keskittyvän enemmän puolen kilometrin yläpuolelle. Aamun lähetesssä muuttajia oli niukemmin ja paremmin meren puolella 0,5-2 km korkeudella kulkemassa.
Aamuvarhaisella Suomenlahden yli tuli runsaasti lintuja pohjoiseen 15-18 m/s 2 km alapuolella ja erityisen vahvasti Viron rannikon ulkonemien kautta keskittyen. Aamupäivällä muutto jatkui pohjoiseen päin hieman hiipuen ja maa-alueen puolella lähinnä alhaalla.
Selkeässä säässä maa-alueen puolella turbulenssista kertyi hyvin kaikua 0,5-1 km korkeudella aaltoilleesta ohkaisesta kerroksesta ja joitakin hyönteisiäkin näkyi ilmassa puolen kilometrin alapuolella. Virtaus vei länteen 5-10 m/s. Päivän kuluessa sisämaassa sadekuurot yleistyivät ja etelästä työntyi sadealue illaksi kaikujen luojaksi.
XX*

23.4.2016
Keskiyöllä sadealueiden reunamilla lintuja oli paikallisesti hyvinkin paljon keskittyneinä, mutta yleensäkin runsaasti 1,5 km alapuolella kulkemassa pohjoiskoilliseen-pohjoiseen noin 15 m/s. Aamuyöllä lintujen kulku hajaniasten sadealueiden väleissä jatkui vilkkaana, mutta aamun lähetessä linnut harvenivat.
Aamulla lintuja tuli pääasiassa alhaalla Suomenlahden yli runsaasti etelästä 12-15 m/s Viron annikon ulkonemien kautta keskittyen. Sadealueet olivat kuitenkin aamupäivällä haittaamassa muuton jatkumista ja iltapäivällä vielä pahemmin.
Runsaasti lintuja oli iltayöllä liikkeellä pääasiassa kilometrin alapuolella pohjoiseen noin 15 m/s. Ylempänä lintuja kulki harvemmassa 1,5-3 km korkeudella pohjoiseen 15-18 m/s.

22.4.2016
Hyvin paljon lintuja muutti keskiyöllä alhaalla koilliseen noin 15 m/s ja ylempänä lintujamatkasi harvemmassa enemmän pohjoiseen päin. Toisaalta pohjoisen puolella sadealue häiritsi matkantekoa. Aamuyöllä linnut harvenivat vähitellen ja sadetta oli enemmän haittana, mutta aamun sarastaessa myös pohjoiseen päin noin 15 m/s 0,5-1,5 km korkeudella matkanneet harvemmat linnut erottuivat selkeämmin.
Aamulla lintuja tuli Suomenlahden yli runsaasti pohjoiseen pääosin kilometrin alapuolella15-18 m/s ja keskittyi etenkin Naissaar-Porkkala-linjalle hyvin vahvasti. Sateita oli päivän edetessä kattavammin, varsinkin maa-alueen puolella, mutta Suomenlahdella muutto jatkui pohjoiskoilliseen päin sangen vahvana Viron rannikon ulokkeiden kautta keskittyen. Iltapäivällä sadealueet olivat kuitenkin jo pääasiallinen kaikujen lähde.
Iltayöllä lintuja oli runsaasti liikkeellä, varsinkin maa-alueen puolella, 1,5 km korkeudella saakka pohjoiseen noin 15 m/s.

21.4.2016
Melko paljon lintuja näkyi keskiyön jälkeen puolen kilometrin alapuolella lentelemässä vaihtelevasti hajanaisten vähäisten sateiden häiritessä. Aamuvarhaisella lintuja oli maa-alueen puolella edelleen melko paljon ilmassa alhaalla, vaan liike oli vaihtelevaa. Lintuja näkyi päivän edetessä runsaammin ja Suomenlahden yli näkyi pohjoiseen päin tulijoita jonkin verran.
Iltapäivällä huomattavasti hyönteisiä näkyi nousseen ilmaan ja kasautui luoteistuulessa puolen kilometrin alapuolella rullapyörteiden ja merituulen myötä nauhoiksi. Hajanaisia sateita riitti toisaalta maa-alueen puolella iltaan saakka.
Runsaasti lintuja lähti iltayöllä liikkeelle kulkemaan 2 km alapuolella, maa-alueen puolella alhaalla jopa hyvin paljon itäkoilliseen-itään. Merellä ja ylempänä liike oli pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 17-20 m/s.
XX*

20.4.2016
Paljon lintuja oli liikkeellä keskiyöllä, alhaalla merellä koilliseen ja maapuolella itäkoilliseen-itään 12-15 m/s. Ylempänä lintuja oli yleensä harvemmassa, 2 km korkeudella saakka, mutta maa-alueen sadenauhan tuntumassa tiiviimmin kilometrin korkeuden vaiheilla pohjoiskoilliseen matkaamassa. Aamuyöllä sadenauha oli paremmin Helsingin yllä ja lintuja niukemmin. Isomman sadealueen edellä lintuja muutti aamulla melko paljon Suomenlahden yli pohjoiseen päin, sivuvastaisessa tuulessa 7-12 m/s.
Illalla sadekuurojen välissä ja iltayöllä edelleen sateisten alueiden keskellä lintuja näkyi alhaalla melko paljon mutta sangen vaihtelevasti liikkeellä.

19.4.2016
Runsaasti lintuja matkasi keskiyöllä kilometrin alapuolella 20-25 m/s itäkoilliseen-itään. Ylempänä lintuja näkyi harvassa 1,5 km korkeudella mutta sateisia pilviä näkyi häiritsemässä. Aamuyöllä sadealue oli yllä. Lintuja tuli sateen jälkeen runsaasti Suomenlahden yli pääasiassa kilometrin alapuolella etelästä-etelälounaasta 22-25 m/s. Aamupäivän kuluessa linnut harvenivat ja maa-alueen puolella sateinen sää oli ollut enemmän haitaksi.
ILtayöllä lintuja oli runsaasti liikkeellä ja osin pohjoisen hajanaisen sadenauhan ohjailmena taajemmassa paikoin. Liike oli itäkoilliseen-itään 20-23 m/s pääosan linnuista kulkiessa kilometrin alapuolella. Suomenlahden ylittäjiä häiritsi Viron rannikon tuntumassa ollut sadenauha ja linnut kulkivat sen eteläpuolella enimmäkseen itäkoilliseen. Yön edetessä paljon lintuja tuli toisaalta sadenauhan raoista ja toisaalta sen länsipuolen vapauduttua suoremmin Suomenlahden yli pohjoiseen noin 20 m/s 3 km korkeudella saakka.

18.4.2016
Keskiyöllä lintuja näkyi alhaalla hyvinkin runsaasti kulkemassa sateen jälkipuolella maa-alueen yllä koilliseen 15-18 m/s. Ylempänä lintuja oli runsaasti pääasiassa 1-2 km korkeudella kulkemassa pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 20-23 m/s. Aamuyöllä linnut harvenivat ja sateista pilveä oli enemmän. Muuttajia lähti aamulla Viron puolelta runsaasti sateiden välissä Suomenlahden yli pohjoiskoilliseen 10-13 m/s ja myös maa-alueen puolella lintuja kulki paljon puolen kiloemetrin alapuolella.
Päivällä sadekuuroja ja aika yhtenäisiäkin sadenauhoja kulki maa-alueen puolella itään päin. Illan seljettyä ja hämärryttyä ilmeisen pieniä lintuja näkyi melko plajon liikkeellä 1-2,5 km korkeudella koilliseen noin 20 m/s. Iltayöllä kilometrin alapuolella lintuja matkasi hyvin runsaasti ja harvemmassa ylempänä pääosin 2 km alapuolella. Liike vei alhaalla itäkoilliseen 27-30 m/s ja ylempänä enemmän koilliseen.

17.4.2016
Hyvin paljon lintuja muutti keskiyöllä kilometrin alapuolella etelästä-etelälounaasta 20-25 m/s, varsianisen sadealueen jälkipuolella. Lisäksi melko paljon lintuja kulki ylhäällä 2,5-3,5 km korkeudella. Aamuyöllä sadealueet häiritsivät muuttoa jonkin verran.
Uuden laajemman sadealueen edellä runsaasti lintuja muutti aamuvarhaisella maa-alueen yllä pääasiassa kilometrin alapuolella sekä Suomenlahden yli 3 km korkeudella saakka pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 20-25 m/s. Sateet olivat merkittävämpiä aamun edetessä ja lintuja oli liikkeellä niukemmin. Päivällä sateiden taas häövennyttyä lintuja tuli vielä runsaasti Suomenlahden yli etelälounaasta jonkin aikaa.
Illalla sadealue lähestyi lännestä ja lintuja oli jonkin aikaa varsinkin Viron puolen rannikon ulkonemista runsaasti kulkemassa Suomenlahden yli. Illan hämärtyessä lintuja näkyi tutkan sateettomalla itäpuolella pääasiassa 1-3 km korkeudella tulossa pohjoiseen 22-25 m/s. Iltayöllä sateen edellä lähinnä Helsingin itäpuolelta lähti runsaasti lintuja liikkeelle alhaalla pohjoiskoilliseen noin 20 m/s. Vaan kun sadealue eteni nopeasti yli, niin sen jälkipuolella ehti vielä alkuyöllä ilmaan runsaasti lintuja tutkan havaittavaksi.

16.4.2016
Keskiyöllä lintuja muutti runsaasti kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen ja ylempänä harvemmassa 2 km korkeudella asti enemmän koilliseen-itään 20-23 m/s. Aamulla lintuja tuli paljon Suomenlahden yli lounaasta ja kulki myös maa-alueen puolella koilliseen 20-23 m/s, pääasiassa 2 km alapuolella.
Päivän myötä linnut vähenivät ja maa-alueen puolella melko paljon hyönteisiä alkoi kulkea puolen kilometrin alapuolella pohjoisluoteeseen 3-6 m/s. Poikkeuksellisen taittumisen kautta myös Suomenlahden pinnasta tuli paikoin voimakasta kaikua ja alhaalla kulkeneet linnut merellä erottuivat vahvasti.
Illalla sadelue työntyi lännestä ylle ja sen edellä runsaasti lintuja lähti iltayöllä kulkemaan alhaalla koilliseen 15-18 m/s. Sadenauhojen välissä lintujen muutto jatkui vilkkaana yön edetessä.
XX*

15.4.2016
Lintuja näkyi keskiyöllä alkuyötä harvemmassa ja lähinnä puolen kilometrin alapuolella melko paljon lintuja kulki lounaaseen-etelään 15-20 m/s. Aamuyöllä linnut harvenivat edelleen.
Runsaasti lintuja muutti sen sijaan aamulla Suomenlahden yli Viron rannikon ulkonemien kautta keskittyen ja enimmäkseen parinsadan metrin alapuolella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 10-13 m/s. Linnut harvenivat päivän kuluessa ja sateista pilveä kulki yli alueen.
Iltayöllä paljon lintuja matkasi kilometrin alapuolella ja harvemmassa 2 km korkeudella saakka koilliseen 20-23 m/s.

14.4.2016
Linnut harvenivat alkuyöstä keskiyöhön saavuttaessa, vaan alhaalla lintuja oli liikkeellä melko runsaasti länteen päin niin maalla kuin merelläkin 15-20 m/s. Ylempänä lintuja kullki harvassa 3 km korkeudella saakka ja Suomenlahdella etenkin yhtenäisesti pohjoiseen päin. Aamuyöllä linnut harvenivat.
Maa-alueen puolella lintuja oli aamulla melko plajon näkyvissä alhaalla lentelemässä. Merkittävämmin kaikua tuli kuitenkin puolen kilometrin korkeuden vaiheilla aaltoilleesta turbulenssikerroksesta virtauksen tullessa luoteesta 14-17 m/s. Päivän kuluessa turbulenssikerros kohosi ylemmäs 1,5 km korkeuden vaiheille ja joitakin hyönteisiäkin näkyi ilmaan nousseen välillä maa-alueen puolella.
Iltayöllä puolen kilometrin alapuolella näkyi paljon lintuja lentelemässä, keskimäärin lounaaseen päin 15-20 m/s.
XX*

13.4.2016
Runsaasti lintuja matkasi keskiyöllä 2,5 km korkeudella saakka pohjoiskoilliseen-koilliseen 15-18 m/s. Aamun sarastaessa linnut niukkenivat varsinkin ylhäältä maa-alueen puolella. Aamun muutto sen sijaan oli vilkasta Suomenlahden yli etenkin kilometrin alapuolella etelästä-etelälounaasta 12-15 m/s. Harvemmassa lintuja tuli aamulla Suomenlahden yli 1-3 km korkeudella etelälounaasta 15-18 m/s. Toisaalta paikallista lintujen kertymää syntyi päivällä Espoonlahden-Ämmässuon linjalle.
Aamupäivällä maa-alueelta alkoi lähteä myös huomattavasti hyönteisiä ilmaan puolen kilometrin alapuolella ja ylempänä turbulenssista näkyi kaikua aaltoilleena kerroksena virtauksen ollessa pohjoisesta 2-5 m/s. Iltapäivällä hyönteisiä keskittyi runsaasti rullapyörteiden mukana kilometrin korkeudelle asti tuulensuuntaisiin nauhoihin. Virtaus kuljetti etelään-etelälounaaseen 5-8 m/s. Rannikolla myös merituuli alkoi kääntää virtausta alhaalla mereltä päin tulevaksi.
Illalla hyönteiset häipyivät ja iltayöllä liikkeelle lähti runsaasti lintuja. Alhaalla lintuja oli lähinnä menossa länsilounaaseen-lounaaseen 10-13 m/s ja ylempänä lintuja kulki 2,5 km korkeudella saakka pohjoiseen-pohjoiskoilliseen. Myös Suomenlahden yli lintuja tuli pääosin 1,5-2,5 km korkeudella runsaasti.
XX*

12.4.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja näkyi matkaamassa kilometrin alapuolella pohjoiseen 15-18 m/s. Toisaalta ylempänä 1,5-3 km korkeudella oli yhä paljon lintuja menossa myös pohjoiseen, vaikkakin alkuyötä niukemmassa. Hiljalleen aamuyön kuluessa linnut vähenivät. Aamuvarhaisella maa-alueelta lähti jopa hyvin runsaasti lintuja pohjoiskoilliseen pinnan lähellä ja sitten aamun edetessä Suomenlahden yli tuli paljon lintuja etenkin 1-2,5 km korkeudella etelästä 17-20 m/s. Aamupäivällä lintujen muutto Suomenlahden yli hiljeni hieman ja toisaalta Espoonlahden-Ämmässuon linjalle kertyi paikallista lintujen liikettä runsaasti.
Hyönteisiä kertyi maa-alueen yllä aamupäivällä rullapyörteiden ja etenkin merituulirintaman kohdalle 800 m korkeudelle saakka. Illalla hyönteisest häipyivät.
Runsaasti lintuja lähti iltayöllä liikkeelle pääasiassa 2 km alapuolella, alhaalla itään-itäkoilliseen 15-18 m/s ja ylhäällä koilliseen-pohjoiskoilliseen. Suomenlahden yli tuli jopa hyvin paljon lintuja yön edetessä etelälounaasta noin 15 m/s, toisaalta 0,5-1 km ja toisaalta 1,5-2 km korkeudella.
XX*

11.4.2016
Keskiyöllä lintuja oli alkuyötä harvemmassa vaan edelleen runsaasti menossa 1,5 km alapuolella pohjoiskoilliseen-pohjoiseen 7-10 m/s. Aamun sarastaessa lintuja oli yleensä niukemmin vaan Suomenlahden yli tulossa aiempaa runsaammin 1,5 km korkeudella asti pohjoiseen 12-15 m/s. Lintujen muutto jatkui vilkkaana aaupäivällä Suomenlahden yli pohjoiseen.
Päivällä maa-lueen yllä hyönteisiä kertyi runsaasti rullapyörteisiin sisämaassa länsilounaaseen 2-5 m/s, mutta erityisen vahvasti hyönteisiä keräsi kilometrin korkeudelle asti merituulirintama rannikolta sisämaahan edetessään. Merituulen myötä toisaalta rannikolla hyönteiset vähenivät iltapäivällä lujasti.
Paljon lintuja lähti maa-alueelta iltayöllä koilliseen-itäkoilliseen 1,5 km alapuolella 12-15 m/s. Samalla Suomenlahden yli alkoi tulla runsaasti lintuja 2-3 km krokeudella etelästä 15-18 m/s. Yön edetessä paljon lintuja muutti myös maa-alueen yllä 2-3 km korkeudella pohjoiseen.
XX*

10.4.2016
Keskiyöllä lintuja näkyi runsaasti liikkeellä kilometrin alapuolella koilliseen 10-13 m/s, Suomenlahdella kuitenkin maa-aluetta selvästi niukemmin. Linnut vähenivät yön kuluessa hiljalleen. Aamulla melko paljon lintuja tuli Suomenlahden yli etelälounaasta 12-15 m/s.
Päivällä hyönteisiä keskittyi runsaasti järjestyneen pystyliikkeen ansiosta kilometrin alapuolella virtauksen viedessä eteläkaakkoon 2-5 m/s. Illalla joitakin sadekuuroja kehittyi ja illan hämärtyessä hyönteiset häipyivät.
Runsaasti lintuja lähti iltayöllä 1,5 km alapuolella koilliseen-pohjoiskoilliseen 6-9 m/s.
XX*

9.4.2016
Keskiyön jälkeen runsaasti lintuja kulki pääosin 700 m alapuolella koilliseen-itäkoilliseen noin 25 m/s ja ylempänä lintuja näkyi harvassa 1,5-2 km korkeudella menossa itään. Aamuyöllä lintuja matkasi edelleen runsaasti maa-alueen yllä puolen kilometrin alapuolella. Aamulla lintuja tuli runsaasti Suomenalhden yli etelälounaasta 20-23 m/s, kun taas sisämaassa lintuja oli harvassa. Aamun edetessä linnut harvenivat.
Päivällä sadealue tuli ylle. Sateen jälkeen iltayöllä lähti runsaasti lintuja liikkeelle itäkoilliseen noin 20 m/s kilometrin alapuolella.

8.4.2016
Keskiyön jälkeen hyvin paljon lintuja matkasi puolen kilometrin alapuolella koilliseen noin 25 m/s ja harvemmassa lintuja oli liikkeellä ylempänä 2 km korkeudella saakka enemmän itäkoilliseen ja itään. Aamulla runsaasti lintuja tuli Suomenlahden yli etelästä-etelälounaasta noin 20 m/s pääasiassa 2 km alapuolella ja sisämaassa linnut kulkivat pohjoiseen päin pinnan lähellä. Suomenlahdella lintuja kertyi rannikon ulokkeiden kautta kulkemaan paikoin hyvinkin paljon.
Aamupäivällä lintuja tuli hieman harvemmassa Suomenlahen yli etelälounaasta 22-25 m/s ja samalla maa-alueen yllä lintuja oli aamua runsaammin etenemässä. Iltapäivään tultaessa lintuja oli niukemmin ja merkittävin kaiku alkoi olla peräisin maa-alueen yllä turbulenssista 0,5-1,5 km korkeudella aaltoilleesta kerroksesta. Jonkin verran hyönteisiäkin oli erotettavissa puolen kilometrin alapuolella virtauksen viedessä koilliseen 12-15 m/s.
Sadealue pyyhkäisi iltapäivällä ja illalla alueen yli. Iltayöllä sateen jälkeen lintuja oli paljon liikkeellä 2 km alapuolella lähinnä mantereen puolella itäkoilliseen 25-30 m/s.
XX*

7.4.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja matkasi pääasiassa puolen kilometrin alapuolella itäkoilliseen 22-25 m/s. Aamuyöllä lintuja kulki vähemmän hajanaisen sateen häiritessä. Paljon lintuja tuli aamulla Suomenlahden yli etelälounaasta 1,5 km alapuolella 20-25 m/s.
Aamun edetessä linnut hivenen niukkenivat, vaan aamupäivällä lintuja tuli jälleen runsaasti etelälounaasta kilometrin alapuolella. Iltapäivällä sadealueen edellä lintuja tuli Suomenlahden yli yhä runsaasti etelälounaasta kilometrin alapuolella nopeuden ollessa 25-28 m/s.
Sateen jälkeen illalla lintuja matkasi maa-alueen puolella puolen kilometrin alapuolella jälleen runsaasti koilliseen 25-28 m/s. Iltayöllä lintuja alkoi puolestaan tulla runsaasti 1-3 km korkeudella Suomenlahden yli 25-28 m/s eetlälounaasta-lounaasta. Yön edetessä lintuja lähti hyvin runsaasti liikkeelle alhaalla pohjoiskoilliseen 20-25 m/s ja harvemmassa ylempänä 1,5 km korkeudella itäkoilliseen-itään.

6.4.2016
Keskiyöllä lintuja oli runsaasti kulkemassa hajanaisten sateiden välissä pohjoiskoilliseen-koilliseen pääasiassa 2 km alapuolella, mutta harvassa 4 km korkeudella asti. Suomenlahdella lintuja oli osin ehkä sadealueiden keskittämänä hyvin paljon puolen kilometrin alapuolella välillä. Nopeutta oli 22-25 m/s. Aamuyöllä sadetta oli enemmän lintujen tiellä.
Lintuja tuli runsaasti aamuvarhaisella Suomenlahden yli etelä-lounaasta 20-23 m/s. Sateiden väistyttyä lintuja oli liikkeellä aamulla runsaasti Suomenlahden yli etelälounaasta 22-25 m/s 2 km alapuolella ja maa-alueen puolella alempana pohjoiseen. Aamupäivällä linnut hiljalleen vähenivät.
Suomenlahden pinnasta tuli vahvasti kaikua päivällä poikkeuksellisen taittumisen kautta. Huomattavasti hyönteisiä lähti ilmaan maa-alueelta puolen kilometrin alapuolella luoteeseen 5-10 m/s iltapäivällä ennen sadealueen saapumista. Sadealueen jäljessä iltayöllä lintuja lähti runsaasti kulkemaan kilometrin alapuolella itäkoilliseen-itään 22-25 m/s.
XX*

5.4.2016
Runsaasti lintuja matkasi keskiyöllä merellä 2 km alapuolella pohjoiseen-pohjoiskoilliseen ja sisämaassa pohjoiskoilliseen-itäkoilliseen noin 15 m/s. Aamuyöllä Suomenlahden yli lintuja tuli enemmän puolen kilometrin alapuolella ja nopeus oli 15-18 m/s pohjoiseen. Jonkin aikaa lintuja oli liikkeellä vähemmän, mutta aamuvarhaisella hyvin paljon lintuja tuli Suomenlahden yli etelästä noin 18 m/s 2 km alapuolella.
Aamulla linnut harvenivat hieman ja toisaalta sisämaassa paljon lintuja jatkoi pohjoiseen päin puolen kilometrin alapuolella. Päivän kuluessa linnut vähenivät hiljalleen ja illalla sadealue tuli lännestä ylle.
Sadelueen jäljessä iltayöllä lintuja oli runsaasti matkalla pohjoiskoilliseen-koilliseen 22-25 m/s 2,5 km korkeudella asti.

4.4.2016
Keskiyöllä lintuja oli alkuyötä niukemmin ja pääosin maa-alueen puolella 1,5 km korkeudella saakka. Liike oli pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 15 m/s luokkaa. Aamuyöllä linntuja matkasi runsaasti ja edelleen merkittävämmin maa-alueen puolella.
Aamuvarhaisella sisämaassa linnut niukkenivat vaan merellä lintuja alkoi tulla runsaasti Suomenlahden yli pohjoiseen noin 15 m/s 1,5 km korkeudella asti. Mylöhemmin myös Suomen puolelta pölähti runsaasti lintuja ilmaan puolen kilometrin alapuolella pohjoiseen päin. Päivän edetessä lintujen muutto Suomenlahden yli jatkui hieman runsastuen, keskipäivällä nopeuden pohjoiseen ollessa 17-20 m/s.
Iltapäivällä jonkin verran hyönteisiä näkyi sisämaassa ilmassa puolen kilometrin alapuolella virtauksen viedessä 2-5 m/s länteen-länsiluoteeseen. Iltayöllä paljon lintuja oli ilmassa 2 km korkeudella saakka, maa-alueen puolella itäkoilliseen-koilliseen ja Suomenlahden yli pohjoiseen 15-18 m/s.
XX*

3.4.2016
Sadealueen edellä lintuja näkyi keskiyöllä alkuyötä harvemmassa liikkeellä 1,5 km alapuolella yleensä itään-itäkoilliseen 12-15 m/s. Aamuyöstä alkaen sadealue kattoi alueen.
Sateen jälkeen päivällä ja illalla melko paljon lintuja näkyi puolen kilometrin alapuolella ilmassa, vaan sangen vaihtevasti liikkeellä. Yleistä osajoukon liikettä pohjoiseen-pohjoiskoilliseen 12-15 m/s oli kuitenkin erotettavissa maa-alueen puolella.
Iltayöllä lintuja alkoi tulla myös Suomenlahden yli pohjoiseen päin 15-18 m/s ja pääasiassa lintuja oli runsaasti maa-alueen puolella 1,5 km korkeudella asti.

2.4.2016
Runsaasti lintuja oli edelleen keskiyöllä liikkeellä puolen kilometrin alapuolella pääasiasas itään-itäkoilliseen 15-20 m/s. Aamuyöllä linnut harvenivat hiljalleen. Aamun edetessä lintuja alkoi tulla melko paljon Suomenlahden yli pohjoiseen kilometrin alapuolella 7-12 m/s. Lintuja tuli aamupäivällä hieman runsaammin etelästä, vaan toisaalta lähempänä pintaa, kun taas sisämaassa runsaampien lintujen liike oli vaihtelevampaa.
Iltapäivällä huomattavasti hyönteisiä, lähinnä isoja tai suurehkoja, kohosi maa-alueen puolella 800 m korkeudelle asti paikoitellen. Iltayöllä runsaasti lintuja kulki itään-itäkoilliseen 1,5 km korkeudella saakka 12-15 m/s.
XX*

1.4.2016
Keskiyön jälkeen lintuja oli liikkeellä pääasiassa puolen kilometrin alapuolella runsaasti, vaan aika vaihtelevasti ja suuri osa jopa etelään päin matkaten. Ylempän lintuja tuli harvemmassa kilometrin korkeudella saakka ja enemmän itään-itäkoilliseen suunnaten 15-20 m/s. Aamun lähetessä linnut vähenivät. Päivällä lintuja oli taas melko paljon maa-alueen puolella alhaalla ja Espoonlahden-Ämmässuon seudulla runsaastikin paikallisesti.
Sisämaassa sadekuuroja päivällä ja iltayöllä meren puolellakin heikkoa sadetta, samalla kun lintuja oli taas melko paljon liikkeellä alhaalla enimmäkseen itään päin. Alkuyöllä sateet häipyivät ja lintuja näkyi runsaasti kulkemassa pääasiassa puolen kilometrin alapuolella itään päin 15-18 m/s.

31.3.2016
Runsaasti lintuja oli keskiyöllä kilometrin alapuolella menossa itäkoilliseen-itään 15-18 m/s. Aamuyöllä linnut vähenivät hiljalleen. Aamulla lintuja näkyi aika harvassa kulkemassa pinnan lähellä yleensä koilliseen päin noin 15 m/s. Päivän seljetessä sumusta lintuja näkyi alhaalla maa-alueella melko paljon, mutta vaihtelevammin liikkeellä.
Hyönteisiäkin näkyi ilmaan nousevan iltapäivällä maa-alueelta, arvatenkin hyvässä nostavassa virtauksessa paikoitellen melko paljon 700 m korkeudelle asti. Joitakin heikkoja saekuuroja kehittyi samalla maa-alueen yllä.
Iltayöllä paljon lintuja pölähti liikkeelle alhaalla pääasiassa itään päin suunnaten 15-20 m/s. Myöhewmmin yöllä lintuja näkyi edelleen alhaalla runsaasti ja enimmäkseen etelään päin matkaamassa, ylempänä 0,5-1 km korkeudella lintuja kulki harvemmassa ja pääosin koilliseen päin.
XX*

30.3.2016
Keskiyöllä lintuja näkyi melko paljon kulkemassa puolen kilometrin alapuolella lähinnä maa-alueen puolella sekä harvemmassa ylempänä 1,5 km korkeudella asti. Liike oli itäkoilliseen-koilliseen 20 m/s luokkaa ja aamuyöllä linnut hiljalleen vähenivät. Aamulla sadealueen edellä lintuja lähti lopulta runsaasti maa-alueeelta koilliseen-pohjoiskoilliseen 15-18 m/s kilometrin alapuolella ja tuli sitten sadealueen jäljessä harvemmassa myös Suomenlahden yli etelästä.
Itäisen sadealueen länsipuolella lintuja oli päivän mittaan aika paljon liikkeellä alhaalla maa-alueen puolella. Iltayöllä runsaasti lintuja matkasi pääasiassa kilometrin alapuolella koilliseen, maa-alueella alhaalla lähinnä itäkoilliseen 15-18 m/s.

29.3.2016
Lintuja oli runsaasti kulkemassa keskiyöllä maa-alueen puolella 1,5 km alapuolella pohjoiskoilliseen-koilliseen 17-20 m/s ja meren yli lintuja tuli huomattavasti harvemmassa etelästä. Aamuyöllä linnut vähitellen harvenivat. Aamuvarhaisella lintuja tuli Porkkalan kohdille runsaasti Suomenlahden yli pohjoiseen.
Päivällä lintuja näkyi melko paljon alhaalla merellä, vaan poikkeuksellisen taittumisen kautta tavallista paremmin, merenpinnasta tulleiden heijastusten väleissä. Auringonlaskun jälkeen lintuja lähti melko runsaasti liikkeelle maa-alueelta pääosin puolen kilometrin alapuolella pohjoiskoilliseen 17-20 m/s. Suomenlahden yli lintuja tuli alkuyöllä harvemmassa.

28.3.2016
Keskiyöllä runsaasti lintuja matkasi pääasiassa puolen kilometrin alapuolella, merellä niukemmin vaan yhtenäisemmin koilliseen noin 25 m/s. Ylempänä lintuja näkyi harvassa 2 km korkeudella saakka. Aamua kohden linnut hiljalleen harvenivat. Aamulla lintuja oli maa-alueen puolella runsaasti kulkemassa puolen kilometrin alapuolella koilliseen ja tuli melko runsaasti myös Suomenlahden yli 2 km alapuolella etelälounaasta noin 20 m/s. Päivän edetessä linnut vähenivät.
Iltayöllä lintuja lähti maa-alueelta runsaasti liikkeelle 1,5 km alapuolella pohjoiskoilliseen-koilliseen 17-20 m/s. Suomenlahden yli lintuja tuli yön edetessä hieman harvemmassa etelästä noin 20 m/s.

27.3.2016
Alkuyöhön nähden lintuja oli enemmän liikkeellä keskiyöllä, vaan merkittävämmin maa-alueen puolella mutta myös rannikon tuntumassa merellä paljon menossa itäkoilliseen noin 25 m/s. Aamuyöllä lintujen kulku jatkui ja toisaaltapuolen kilometrin alla tihkuinen kerros säilyi kaikua aiheuttamassa.
Aamuvarhaisella lintuja näkyi melko runsaasti kulkemassa ja 2 km korkeuden tuntumassa saakka. Aamun edetessä lintujen kulku alhaalla itäkoilliseen noin 25 m/s jatkui rannikolla ja sisämaassa sangen vilkkaana. Meren yli lintuja tuli harvemmassa ylempänä 3 km korkeudella saakka lounaasta noin 20 m/s. Myöhemmin päivällä linnut vähenivät ja merellä tuli edelleen melko paljon lintuja lounaasta 22-25 m/s pääasiassa puolen kilometrin alapuolella.
Iltayöllä paljon lintuja oli liikkeellä etenkin puolen kiometrin alapuolella koilliseen-itäkoilliseen 25-28 m/s. Harvemmassa lintuja näkyi 2 km korkeudella saakka.

26.3.2016
Iltayöllä lintuja näkyi melko runsaasti liikkeellä ja etenkin meren puolella yhtenäisesti lounaasta noin 25 m/s.

15.3.2016
Huomattavasti lintuja näkyi maa-alueen yllä päivällä ja melko paljon välillä paikoin keskittyneinä länsipuolella.

14.3.2016
Päivällä lähinnä maa-alueella näkyi huomattavasti lintuja ja erityisesti Espoonlahden-Ämmässuon linjalla ajoittain melko paljon keskittyneinä.

11.3.2016
Päivän mittaan erityisesti lännessä maa-alueen puolella kertyi lintuja paikoin melko runsaasti, näemmä Ämmässuon alue oli jonkinmoinen keskus.


Osin vielä päivittyviä (ehkä): [2015] [2014] [2013] [2012] [2011]
[maalis-kesäkuu 2010] [loppuvuosi 2010]
[maalis-kesäkuu 2009] [heinä-marraskuu 2009]
[helmi-toukokuu 2008] [kesä-joulukuu 2008]
[maalis-toukokuu 2007] [kesä-joulukuu 2007]
[huhti-toukokuu 2005]

Edellisten vuosien kertomuksia Porthanian tutkalta:

[tammi-toukokuu 2003] [kesä-elokuu 2003] [syys-joulukuu 2003] [tammi-maaliskuu 2004]
[tammi-toukokuu 2002] [kesä-elokuu 2002] [syys-joulukuu 2002]
[tammi-toukokuu 2001] [kesä-elokuu 2001] [syys-joulukuu 2001]
[tammi-toukokuu 2000] [kesä-elokuu 2000] [syys-joulukuu 2000]
[maalis-kesäkuu 1999] [heinä-elokuu 1999] [syys-joulukuu 1999]
[huhti-kesäkuu 1998] [elo-joulukuu 1998]
[touko-elokuu 1997] [syys-marraskuu 1997]


Siirry

tuoreimmat tutkakaiut, Matti Leskinen
ilmakehätieteiden osasto