Taiteilija tieteen maailmassa

Arkeologia on kiehtonut taiteilija Petra Tuomista lapsesta saakka. Opiskelu Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa on ollut antoisaa ja tuonut onnistumisen kokemuksia.

Ala-asteen toisella luokalla rovaniemeläinen Petra Tuominen oli luokkaretkellä Keminmaalla. Pyhän Mikaelin kirkon lattian alla lepäävän kirkkoherra Rungiuksen (k. 1629) muumioitunut ruumis oli erikoisinta ja siisteintä, mitä Petra oli siihen mennessä elämässään nähnyt.  

Tämä kokemus, yhdessä isän kanssa katsotun Muumio-elokuvan kanssa, oli Petran ensimmäinen kosketus arkeologiaan. Sen jälkeen innostus ei ole sammunut.  

Haaveista totta 

Tuominen mietti arkeologian opiskelua jo kymmenen vuotta sitten, mutta silloin ajatus jäi haaveeksi muiden asioiden jalkoihin. Syksyllä 2020 hän huomasi ilmoituksen Helsingin yliopiston avoimen yliopiston maksuttomasta arkeologian kurssista ja päätti tarttua tilaisuuteen. 

- Ajattelin, että tämä on minun juttuni kyllä! Tuominen kertoo. 

Näin on myös ollut: Opiskelu avoimessa yliopistossa on ollut antoisaa ja mukavaa. Se on myös tuonut arvokkaita onnistumisen kokemuksia ja vahvistanut Tuomen käsitystä itsestään oppijana. Ensimmäisen kurssin jälkeen Tuominen on opiskellut avoimessa yliopistossa arkeologian lisäksi myös historiaa, oikeustiedettä ja luonnontieteitä.  

- Opiskelu yliopistotasolla on antanut minulle hyvän olon: Olen oppinut paljon uutta ja voin myös olla ylpeä näistä saavutuksistani. Nuorempana vain haaveilin yliopisto-opinnoista. Nyt olen iloinen, että olen saanut toteuttaa näitä haaveita avoimessa yliopistossa.  

Opiskelua myös tulevaisuudessa   

Tuominen suosittelee avoimen yliopiston opintoja kaikille, jotka tuntevat vaikka vain pientäkin kipinää tiettyä aihetta tai tieteenalaa kohtaan.  

-  Ole vain rohkea, tartu uuteen asiaan ja tee parhaasi! Tuominen kannustaa.  

Tällä hetkellä Petra Tuominen on 31-vuotias taiteilija ja asuu Oulussa. Tulevaisuudessa hän haluaisi opiskella lisää arkeologiaa ja historiaa myös laajemmin. Muumio on edelleen yksi hänen lempielokuvistaan, jonka tenhoa aika ei himmennä.   

 

Teksti: Sanna Saari-Salomeri 

Ole vain rohkea, tartu uuteen asiaan ja tee parhaasi!