Kohti unelmia käsityötieteen opinnoista

Oletko haaveillut käsityötieteen opinnoista, mutta et tiedä, missä ja miten opintoja voisi suorittaa? Näihin kysymyksiin Suvi Ala-Venna etsi vastausta vielä muutama kuukausi sitten ja nyt hän on Helsingin yliopiston käsityötieteen erillisopiskelija.

Ala-Venna on koulutukseltani terveydenhoitaja ja terveystieteiden maisteri. Tutkinnon aikana hän suoritti myös opettajan pedagogisen pätevyyden ja sen jälkeen psykologian perus- ja aineopintoja avoimessa yliopistossa. Hoitovapaan aikana hän huomasi miettivänsä, mitä elämältäni haluan jatkossa.

Neulominen on tapa ilmaista itseä

− Vanhemmuuteen kasvamisen aikana kasvoin myös yksilönä ja opin, että haluan elää niin kuin pyrin lapselleni opettamaan: rohkeutta kuunnella omia ajatuksia ja tehdä niiden pohjalta valintoja, jotka kuljettavat kohti omia tavoitteita ja unelmia. Itse en nuorempana uskaltanut tarttua haaveisiini opiskella kuvataiteita, koska oli hyväksyttävämpää opiskella ammatti, jolla elää, Ala-Venna kertoo.

Hoitovapaan aikana hänellä olikin mahdollisuus tutustua uudelleen luovaan puoleensa ja siveltimen sijaan pyöröpuikot alkoivat tuntua luontevammilta. Ala-Venna pitää myös instagramissa neulontaan keskittyvää tiliä.

− Nykyisin neulon tunteeni ja ajatukseni neuleisiin, jotka suunnittelen itse. Neulominen ei ole vain neulomista, vaan itseilmaisun keino, jolla otan kantaa tärkeäksi kokemiini asioihin. Kädet puhuvat ja neuleet viestivät puolestani, tähdäten lempeämpään, rakastavampaan, tasa-arvoisempaan ja hyväksyvämpään yhteiskuntaan. Koen onnistuneeni, jos pystyn välittämään hyvää mieltä edes yhdelle ihmiselle, hän iloitsee.

 

Erillisopinnoista löytyi väylä unelma-alalle

Koska Ala-Vennalla oli jo kaksi tutkintoa, hän halusi löytää jokin muu keinon edistää unelmaansa kuin tutkintoon tähtäävä opiskelu. Verkkoa selattuaan hän löysi käsityötieteen erilliset opinnot, jotka tuntuivat jo mahdollisuutena innostavilta. Into vain lisääntyi, kun Ala-Vennalle selvisi, että hän voi tilanteensa puolesta hakea käsityötieteiden erillisiin opintoihin: Erillisiin opintoihin voi hakea, mikäli on jo suorittanut korkeakoulututkinnon tai ammattitutkinnon eikä ole samassa yliopistossa kirjoilla suorittamaan mitään muuta tutkintoa.

Ala-Venna haluaa kannustaa muita kiinnostuneita hakeutumaan käsityötieteen erillisiin opintoihin.

− Haluan nyt itse osaltani lisätä muiden vastaavassa tilanteessa olevien henkilöiden tietämystä käsityötieteen erillisten opintojen olemassaolosta ja siitä, mitä kaikkea ne pitävät sisällään. Haluan kannustaa ja rohkaista jokaista opinnoista haaveilevaa tarttumaan tuumasta toimeen, sillä ottamalla askeleen eteenpäin, voit löytää itsesi paikasta, jossa olet aina halunnut olla.

Lue lisää jatkuvan oppimisen opiskelijatarinoita