Koodi on kuin taidetta

Perheenisän kipinä ohjelmointiin syttyi uudestaan kolmekymppisenä.

Pasi Alho on sosionomi, tietojenkäsittelytieteen opiskelija, tuutori ja neljän pienen lapsen isä Helsingistä. Hän aloitti tietojenkäsittelytieteen opinnot kaikille avoimella ohjelmoinnin MOOCilla, ja päätyi Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijaksi vuonna 2018. 

Pasi kasvoi tietokoneiden parissa: Isän työn vuoksi perheessä oli tietokoneita jo ennen kuin niistä tuli joka kodin vakiovaruste. Tietotekniikka kiinnosti Pasiakin myös ammatillisesti jo varhain. Teini-ikäisenä pidemmän korren vetivät kuitenkin seurakunnan nuorisotyö ja sosionomiopinnot.  
 
Työ nuorisotyön ohjaajana oli antoisaa ja merkityksellistä, ja sen parissa vierähti kymmenen vuotta. Vähitellen mieleen nousi kuitenkin ajatus uranvaihdosta IT-alalle.  

Ohjelmoinnin MOOCista kohti tutkintoa 

Pasi kuuli ohjelmoinnin MOOCista ystävältään ja innostui itsekin kokeilemaan. Kurssi veikin nopeasti mennessään! Vaikka opiskelu iltaisin ja viikonloppuisin oli intensiivistä ja ajoittain raskasta, ei motivaatio ehtynyt missään vaiheessa.   

Pasi on nauttinut opinnoista paljon. Pienten lasten isä ei haalaririentoihin ehdi, mutta opintojen myötä on löytynyt samassa elämäntilanteessa olevia opiskelukavereita. Itse ala on tuntunut juuri oikealta: 

– Ohjelmointi on luovaa työtä, kuin taidetta. Koodin rakentamisessa tekninen osaaminen, tavoite ja luova ajattelu kohtaavat. Tyhjästä voi syntyä mitä vain. Erityisen hienoa on saada aikaan jotakin, joka onnistuu ja oikeasti toimii, Pasi kuvaa ja vaikuttaa silminnähden tyytyväiseltä. 

Myös tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta: tietojenkäsittelytiede on kovassa kasvussa, ja ohjelmointitaitoa tarvitaan kaikilla aloilla. Pasi on huomannut kiinnostuneensa erityisesti tietoturvasta. Alalla tulee olla aina askeleen edellä muita, mikä tekee työstä dynaamista, jännittävää ja luovaa.    

Monta tietä tietojenkäsittelytieteeseen  

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelma on tunnettu avoimuudestaan: opinnoista suuri osa on avattu kaikkien niistä kiinnostuneiden ulottuville.  Ja kiinnostusta tosiaan on! Avoimessa yliopistossa sekä kurssitarjonnan että opiskelijoiden määrä on viime vuosina moninkertaistunut.   

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen tutkinto-opiskelijaksi voi hakea usealla erilaisella tavalla - esimerkiksi ylioppilastodistuksen perusteella, perinteisellä valintakokeella tai Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella. 

Lue lisää tietojenkäsittelytieteen opinnoista:

Teksti: Sanna Saari-Salomeri
Kuva: Anna Fransas

Tarina on julkaistu alun perin kesäkuussa 2019.

    Ohjelmointi on luovaa työtä, kuin taidetta. Koodin rakentamisessa tekninen osaaminen, tavoite ja luova ajattelu kohtaavat. Tyhjästä voi syntyä mitä vain. Erityisen hienoa on saada aikaan jotakin, joka onnistuu ja oikeasti toimii.