Oikeustiede vei mukanaan

Anette Holmberg antoi oikeustieteen opinnoille pikkusormen kolme vuotta sitten. Nyt Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa on kertynyt jo 70 työn ohessa suoritettua opintopistettä.

Assistentti Anette Holmberg pääsi ylioppilaaksi vuonna 2004 ja perheellistyi melko nopeasti. Seuraavat reilut kymmenen vuotta hän työskenteli kotiäitiytensä lisäksi erilaisissa osa-aikaisissa ja määräaikaisissa töissä.

– Autojen maahantuontiyrityksessä huomasin pitäväni hallintopuolella työskentelystä, Anette Holmberg kertoo.

Holmberg päätti hankkia liiketalouden tradenomitutkinnon, josta saisi hallinnollisiinkin tehtäviin hyvän pohjakoulutuksen. Hän valmistui ripeästi kahdessa vuodessa, vaikka pyöritti samalla perhearkea.

– Tiesin heti, etteivät opiskeluni jäisi tähän tutkintoon, mutta päätin odottaa että lapseni hieman kasvavat ennen jatkamista.

”Tämä oli nyt menoa” 

Vuonna 2019 Holmbergille koitti jatko-opiskelujen aika. Luontevaa olisi kenties ollut jatkaa tradenomina kauppakorkeakouluun, mutta sen sijaan Holmberg suuntasi Helsingin yliopiston avoimeen yliopistoon ja Johdatus oikeustieteeseen –kesäkurssille.

– Kurssilla tiesin heti, että tämä oli nyt menoa. Oikeustiede oli aina kolkutellut taustalla ajatuksissani, mutta olin työntänyt asian pois uskottelemalla, että oikis olisi pitänyt aloittaa heti joskus nuorempana.

– Nyt oivalsin, että eihän minulla ole vaihtoehtoa. Tämä ala kiinnosti niin paljon.

Holmberg on tällä hetkellä suorittanut oikeustieteissä jo noin 70 opintopistettä töittensä ohessa. Hänen tavoitteenaan on tulevaisuudessa päästä tutkinto-opiskelijaksi joko pääsykokeiden tai avoimen väylän kautta.

Ei pelkkä sääntökokoelma

Oikeustieteessä Holmbergia kiehtoo monikin asia.

– Koen olevani melko sääntöorientoitunut ihminen. Säännöt viehättävät minua. Lisäksi tykkään ratkoa kaikenlaisia ongelmia, ja näitä kahta mieltymystäni oikeustiede todella inspiroi, Holmberg sanoo.

– Oikeusnormit koskettavat meidän ihmisten elämää niin monella eri tavalla. On erittäin mielenkiintoista tarkastella vaikkapa sitä, miten joku laki sääntelee yksilön ja yhteiskunnan suhdetta. 

Opiskelu on valinta

Työssäkäyvältä ja perheelliseltä ihmiseltä opiskelu vaatii kurinalaisuutta ja valintoja. Monesta kivasta vapaa-ajan asiasta täytyy opintojen vuoksi luopua.

– Valehtelisin, jos sanoisin ettei tämä ole välillä raskastakin. Silti olen huomannut, että ihminen sopeutuu hyvin itselleen asettamiinsa tavoitteisiin.

– Jos opiskelee, pitää vain kokeilla eri opiskelutapoja ja -rytmejä, niin ne itselle sopivimmat keinot ujuttaa lukemiset muun elämän sekaan kyllä löytyvät. Erityisesti etäopiskelu mahdollistaa hienosti opiskelemisen kaikille, jotka eivät töiden tai perheenhoidon vuoksi pääse tiettynä aikana tiettyyn paikkaan. Myös etäopetuksen laatu on avoimessa yliopistossa huippuluokkaa, Anette Holmberg sanoo. 

Perhe-elämä on koulinut Holmbergista äärimmäisen tehokkaan ajankäyttäjän.

– Kun se tietty oma slotti on jossakin, osaan sen hyödyntää, sillä toista saumaa ei välttämättä sen päivän aikana enää tule.

Holmberg haluaa myös omalla esimerkillään antaa lapsilleen mallin jatkuvasta, elinikäisestä oppimisesta.

– Katson, että jos et vielä 19-vuotiaana tiedä, mitä haluat, se ei ole katastrofi. Oppiminen kestää koko elämän ja nykyään on ihan tavallista vaihtaa uraa vanhempanakin. Tämän ajatuksen välitän mielelläni jälkikasvulleni.

– Oma opiskeluni on myös lisännyt omaa empaattisuuttani nuorten opiskeluvaihetta kohtaan. Voimme vaihtaa oppimiskokemuksiamme ja tsempata toisiamme kun pitää pusertaa vielä senkin jälkeen, kun ei enää huvittaisi. Tämä on ollut miellyttävä lisäaspekti vanhempi-lapsi –suhteeseemme.

 

Teksti: Tapio Ollikainen

Kuva: Susanna Kekkonen

Oppiminen kestää koko elämän ja nykyään on ihan tavallista vaihtaa uraa vanhempanakin. Tämän ajatuksen välitän mielelläni jälkikasvulleni.