Innovaatiot ja yhteistyö

Yritysyhteistyö tuo tuloksia maailman parhaaksi

Haluamme tuoda tutkimustuloksemme ja meiltä valmistuneiden osaamisen parhaalla tavalla yhteiskunnan käyttöön. Aloita yhteistyö kanssamme ja saat uusia ideoita, kehität yrityksesi liiketoimintaa ja varmistat, että yrityksessäsi on huipputason osaamista.

Helsinki Alumni on Suomen suurin asiantuntijayhteisö

Kaikki Helsingin yliopistossa tutkinnon suorittaneet henkilöt, vaihto-opiskelijat sekä työntekijät ovat yliopiston alumneja. Yhdessä olemme Suomen suurin asiantuntijaverkosto. Meitä on jo yli 35 000. Tule mukaan - yhdessä voimme lisätä yliopistomme vaikuttavuutta, tarjota entistäkin laadukkaampaa opetusta ja tuottaa yhä monipuolisempaa tutkimusta.

Lahjoittamalla tuet huippuluokan tutkimusta, opetusta ja opiskelua

Lahjoittamalla tieteelle autat meitä rakentamaan tulevaisuutta koulutuksella ja tutkimuksella. Voit tehdä lahjoituksen valitsemallesi tutkimusalalle opintojen ja tutkimuksen tueksi. Tule mukaan tekemään tekoja maailman parhaaksi!

Rakennamme säätiöiden kanssa yhdessä parempaa tulevaisuutta

Säätiöiden työllä on suuri merkitys yliopistolle. Säätiöt tukevat tutkimusta merkittävillä summilla ja säätiöiden myöntämillä henkilökohtaisilla apurahoilla työskentelee satoja tutkijoita Helsingin yliopiston piirissä. Säätiöiden lahjoituksilla on voitu myös perustaa esimerkiksi kymmeniä professuureja tai muita lahjoitusvaroihin perustuvia asiantuntijatehtäviä. Rahoituksia ja lahjoituksia voi ohjata myös esimerkiksi uusien tutkimusalojen perustamiseen tai yliopiston kansainvälistymisen tukemiseen.

Lahjoitusvarat tukevat tutkimusta ja opiskelua

Säätiöiden vastikkeettomat lahjoitukset Helsingin yliopistolle mahdollistavat uusia avauksia ja monitieteistä tutkimusta. Esimerkiksi säätiöiden rahoituksella perustetut professuurit voivat olla oman alansa uranuurtajia ja koota tutkimuksen ympärille aina uusia tutkija- ja opiskelijapolvia.

Pysyvä professuuri voidaan perustaa 3,4 miljoonan euron lahjoituksella ja määräaikainen 5-vuotinen professuuri 600 000 euron lahjoituksella. Pysyvissä professuureissa yliopisto rahastoi säätiön lahjoituksen ja professorin työtä rahoitetaan rahaston vuosittaisella tuotolla.

Säätiöiden lahjoituksilla voidaan tukea myös suoraan tietyn tieteenalan tutkimusta ja opiskelijoita, tai mahdollistaa esimerkiksi kansainvälisiä vierailuohjelmia.

Lue lisää lahjoittamisesta.

Säätiöiden tutkimusrahoitusta tieteen ytimeen

Säätiöt myöntävät tutkimusrahoitusta Helsingin yliopistolle useita miljoonia euroja vuodessa. Tutkimusrahoitus jaetaan pääsääntöisesti säätiöiden omien rahoitushakujen kautta rahoitusta hakeville yliopiston yksiköille, tutkijoille ja tutkimusryhmille.

Säätiörahoituksella työsuhteita

Helsingin yliopiston lähtökohta on, että tutkijanuraan liittyvä työ on hyvä tehdä työsuhteessa. Säätiöt voivat tukea tutkimusuransa eri vaiheessa olevia tutkijoita rahoittamalla lahjoituksin työsuhteisia, säätiön ja yliopiston yhdessä päättämällä tavalla nimettyjä nimikkopaikkoja. Nimikkopaikkamalli vastaa apurahaa paremmin kokopäiväisesti tutkimustyötä tekevän tutkijan tarpeita ja turvaa tutkijan aseman esimerkiksi työterveyshuollon ja perhevapaiden aikana. Nimikkopaikalle valittu tutkija voi raportoida säätiölle väitöstutkimuksen edistymisestä ja tulla pyydettäessä puhumaan tutkimusaiheestaan säätiön tilaisuuteen. Nimikkopaikkojen avulla voi tukea tutkijanuran eri vaiheita. Nimikkopaikoilla työskentelevät tohtorikoulutettavat työskentelevät yliopiston eri tutkijakouluissa ja heidän asemansa vastaa muiden yliopiston tutkijakouluissa työskentelevien tutkijoiden asemaa.

Myös Helsingin yliopiston oma Tiedesäätiö on siirtynyt tukemaan tohtorikoulutettavien tukemiseen nimikkopaikkamallilla vuonna 2014.

Apurahat tutkijoille

Säätiöt rahoittavat merkittävällä tavalla väitöskirja- tai muuta tutkimusta myöntämällä apurahoja suoraan hakijoille. Apurahailmoitukset ilmoitetaan kansallisessa Aurora-tietokannassa.

Säätiöt opiskelijoiden tukena

Säätiöt voivat tukea myös suoraan opiskelijoita. Opiskelijoita voi tukea tekemällä lahjoituksen esimerkiksi johonkin yliopiston lahjoitusrahastoista tai myöntää opiskelijoille tukea säätiön oman hakumenettelyn kautta.

Keskustele ja osallistu eri tilaisuuksissa

Helsingin yliopisto ja säätiöt tekevät paljon yhteistyötä ja järjestävät paljon tapahtumia yhdessä. Yliopiston tavoitteena on myös kutsua eri aloja tukevat säätiöt säännöllisesti yliopiston vieraaksi tutustumaan ajankohtaiseen tutkimukseen ja keskustelemaan yhteisesti kiinnostavista aiheista. 

Tiedota rahoitushauista

Pyydämme säätiöitä ilmoittamaan tutkijoille ja opiskelijoille suunnatuista rahoitushauista kansallisessa Aurora-tietokannassa.

Helsingin yliopisto ei ylläpidä erillisiä listoja tai tietokantoja käynnissä olevista säätiöiden rahoitushauista. Jos säätiö myöntää varoja tietylle alalle, kanavia täydentävään tiedottamiseen voi tiedustella osoitteesta saatiosuhteet@helsinki.fi tai suoraan kampusten viestintätiimeiltä.