Koulutustaitojen valmennusta Ulkoministeriön asiantuntijoille

Ulkoministeriön asiantuntijat ovat kehittäneet kouluttajan taitojaan HY+:n avulla.

Ulkoministeriön koulutussuunnittelija Hannele Karppinen ja kehityspolitiikan neuvonantaja Annika Kaipola vastaavat ulkoministeriössä kehityspolitiikan ja kehitysyhteistyön koulutuksesta ja sen suunnittelusta. Kaksikon tehtävänä on järjestää koulutukset kaikille kehitysyhteistyötehtävissä toimiville virkamiehille Helsingissä ja ulkomaan edustustoissa. — Kouluttajamme ovat yleensä omia asiantuntijoitamme, jotka osaavat alan asiasisällöt erinomaisesti, Annika Kaipola sanoo.

— Moni heistä kuitenkin kaipaa lisäoppia kouluttajan taitoihinsa. Tähän tarpeeseen me olemme hakeneet tukea Helsingin yliopistolta. HY+:n täydennyskoulutuspalveluja on kehityspolitiikan yksikössä hyödynnetty jo neljän vuoden ajan.

— Ensimmäinen, vuonna 2016 tilaamamme kouluttajakoulutus oli laaja valmispaketti, jossa käytiin kouluttamisen perusteita ja aikuispedagogisia alueita huolellisesti läpi, Hannele Karppinen kertoo.

 

Räätälöity konsepti keräsi kehut

Vuonna 2017 tätä pakettia tilattiin vielä kaksi lisää. Vaikka sisällöstä pidettiin, kurssi todettiin lopulta ministeriön tarpeisiin liian mittavaksi ja ajallisesti haastavaksi. Kyseinen koulutus jakautuu kolmen kuukauden ajanjaksolle ja sisältää opetuspäivien välillä runsaasti ryhmässä tehtäviä harjoituksia.

— Väkemme liikkuu niin paljon kansainvälisesti, että aikataulutuksesta tuli haastavaa, Kaipola sanoo.

Vuonna 2019 kehityspolitiikan yksikkö hankki HY+:lta kaksi lyhyeksi ja ytimekkääksi räätälöityä kouluttajavalmennusta. Tehokurssit koostuivat yhdestä lähipäivästä ja puolen päivän mittaisesta workshopista. Käytännönläheinen lähiopetus järjestettiin niin, että koulutettavat pääsivät heti kokeilemaan oppimaansa omilla luennoillaan. Niiden jälkeen oma suoritus purettiin puolen päivän workshopissa.

— Tämä konsepti sopi meille täydellisesti ja keräsi paljon kehuja. Kaiken kaikkiaan HY+:lla on ulkoministeriössä luotettavan yhteistyökumppanin maine, Karppinen kiittää.

 

Tutustu jatkuvan oppimisen mahdollisuuksiin

Helsingin yliopistossa on tutkintoon johtavien koulutusten lisäksi tarjolla kaikille avointa opetusta ja joustavia itseopiskelumahdollisuuksia. Monipuolisen tarjontamme avulla voit täydentää ja syventää osaamistasi, edistää ammatillista kehittymistäsi tai opiskella sinua kiinnostavia asioita.

 

Teksti: Tapio Ollikainen
Kuva: Mostphotos

Tämä konsepti sopi meille täydellisesti ja keräsi paljon kehuja. Kaiken kaikkiaan HY+:lla on ulkoministeriössä luotettavan yhteistyökumppanin maine.