Avoimesta yliopistosta psykologian opiskelijaksi

Avoimessa yliopistossa voi tutustua itseään kiinnostavaan alaan syvällisemmin ja varmistua siitä, että ala on oikea.

Abivuotenaan Anna Vuorinen alkoi miettiä jatkosuunnitelmiaan opiskelujen suhteen. Unelma-alaa ei vielä ollut löytynyt.

Selaillessaan lukiokirjojaan Vuorinen innostui psykologiasta.

– Päätin pyrkiä sitä lukemaan. Nopeasti sitten selvisi, että näin suositulle alalle on erittäin vaikea päästä sisään, Anna Vuorinen hymyilee.

Vaikka ovet eivät ensimmäisissä pääsykokeissa auenneet, oli psykologia jo vienyt Vuorisen mennessään.

– Ala kiinnosti jo niin paljon, että halusin joka tapauksessa alkaa opiskella sitä. Avoin yliopisto löytyi erinomaiseksi vaihtoehdoksi.

Psyka on luonnontieteellisempää kuin luulisi

Vuorinen opiskeli avoimessa kolme vuotta. Neljännellä yrittämällään hän pääsi tutkinto-opiskelijaksi Helsingin yliopistoon.

– Avoimessa luin psykologian lisäksi tilastotiedettä, aluksi lähinnä siksi, että tilastotiedettä kuuluu myös psykologian pääsykokeisiin. Myöhemmin olen havainnut, että tilastotiedettä hyödynnetään psykologian tieteenalalla aika paljon.

– Psykologia on tieteenalana luonteeltaan ylipäänsä ehkä hieman luonnontieteellisempää kuin moni olettaa, Vuorinen arvioi.

Ymmärrys psykologian luonnontieteellisestä puolesta syveni avoimen kursseilla. Vuorisen kohdalla tämä vain vahvisti käsitystä uran sopivuudesta.

– Aluksi erityisesti kognitiivinen ja neuropsykologia kiinnostivat minua kovasti. Nyt opiskelujeni edetessä myös kliininen vastaanottotyö mielenterveysasioiden parissa on alkanut vetää puoleensa.

Opiskelu avoimessa yliopistossa varmisti, että ala on oikea

Vuorinen suosittelee ehdottomasti avoimen opintoja kaikille, jotta omaan kiinnostuksen kohteeseensa voi tutustua huolellisemmin.

– Totta kai sekin on hienoa, että olen saanut kaikki avoimessa suorittamani opinnot hyväksiluettua tutkintooni. Silti jos kuvitellaan tilanne, että pääsisin neljännellä yrittämisellä sisään jollekin alalle, johon en ole pääsykoekirjojen ulkopuolelta lainkaan tutustunut, saattaisin huomata sisään päästyäni ettei ala olekaan minua varten. Silloin olisi mennyt paljon aikaa hukkaan.

Aloitettuaan tutkinto-opiskelijana Vuorisella oli enemmän kursseja suoritettuna moniin vuosikurssilaisiinsa verrattuna. Silti opiskelijaympyröihin oli helppo hypätä mukaan.

– Itse asiassa monella muullakin samaan aikaan aloittaneella oli samankaltainen opintotausta kuin minulla eli avoimessa suoritettuja kursseja taskussaan.

– Se, että käyn nyt muillakin kuin oman vuosikurssini kursseilla vain lisää mahdollisuuksia tutustua muihin opiskelijoihin, ja se on suuri plussa.
 

Teksti: Tapio Ollikainen
Kuva: Susanna Kekkonen

Ala kiinnosti jo niin paljon, että halusin joka tapauksessa alkaa opiskella sitä. Avoin yliopisto löytyi erinomaiseksi vaihtoehdoksi.