Kasvatustieteet veivät Hannan mukanaan

Työn, perheen ja opiskelun yhteensovittaminen on vaatinut kahden lapsen äidiltä usein paitsi sisua, myös arjen kekseliäisyyttä.

Hanna Reinius löysi avoimen yliopiston yleisen ja aikuskasvatustieteen opinnot syksyllä 2013. Hän oli tuolloin työskennellyt jo pitkään sekä henkilöstö- että asiakaskoulutuksen parissa, ja koki kaipaavansa työhönsä jotakin uutta. Opinnoista löytyi uudenlaista pedagogista näkökulmaa, jota valtiotieteiden maisteriksi aiemmin valmistunut Reinius pystyi hyödyntämään omassa työssään.  

– Tuntui kuin olisin vihdoin löytänyt jotain, missä saatoin olla kiinnostunut kaikesta! Hanna Reinius kuvaa tutustumistaan kasvatustieteisiin.  

Opinnoista tuli 6- ja 3-vuotiaiden lasten äidille mieluisa harrastus. Aikaa niille oli lähinnä sen jälkeen, kun lapset olivat käyneet nukkumaan. Television katselu vaihtui esseiden kirjoittamiseen, ja yöpöydältä löytyi usein tenttikirjoja tai tieteellisiä artikkeleita. Myös jääkiekkohalliln kahviossa on tullut luettua useampaankin tenttiin. Osa opinnoista oli aiheensa puolesta mahdollista tehdä osana työtä, mikä helpotti paljon.  

– Erityisesti parisuhteelle tuo aika oli jälkikäteen ajatellen aika haastavaa. Eri alalla työskentelevä puolisoni on kuitenkin tukenut hyvin sekä opiskeluani että siirtymistäni sittemmin uudelle alalle, Hanna Reinius kertoo.  

Opintojen aikana lapset ovat kasvaneet päiväkoti-ikäisistä koululaisiksi. Kasvatustieteiden opinnoista on ollut iloa paitsi työlle ja omalle ajattelulle, myös vanhemmuuteen: 

– Koen, että minulle on kertynyt sekä kasvatuspsykologian että motivaatio- ja kiinnostusteorioiden kautta uutta osaamista, jonka avulla pystyn tukemaan lapsiani sekä koulutyössä että muutoinkin. 

Kasvatustieteet veivät nopeasti mukanaan: perusopintoja seurasivat aineopinnot ja niiden jälkeen erillishaku maisteriopintoihin Helsingin yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan. Tällä hetkellä Hanna on kasvatustieteiden maisteri ja työskentelee tutkimusprojekteissa Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Opiskelu jatkuu edelleen osana työtä jatko-opintojen ja väitöskirjatyön merkeissä.  

Kuusi vink­kiä työs­sä­käy­väl­le, opis­ke­lus­ta haa­vei­le­val­le ai­kui­sel­le  

Kokosimme yhdessä Hanna Reiniuksen kanssa kuusi vinkkiä sinulle, joka haaveilet ruuhkavuosien keskellä uuden oppimisesta ja kenties jopa alan vaihdosta: 

  • Selvitä työnantajaltasi, voisitko käyttää opiskeluun myös työaikaasi.  
  • Huomaa, että avoimen yliopiston opinnot ovat Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuen piirissä, mikäli tuen muut ehdot täyttyvät.  
  • Aikatauluta opintosi realistisesti ja vie opiskelurupeamat myös kalenteriin. 
  • Hyödynnä arjen otolliset tuokiot: kuuntele verkkoluentoja lenkillä tai ota kirja mukaan lapsen urheilutreeneihin.   
  • Muista varata aikaa myös levolle, perheelle ja parisuhteelle. 
  • Vaali innostusta ja opiskelun iloa! Ne kantavat pitkälle. 

 

Teksti: Sanna Saari-Salomeri

Koen, että minulle on kertynyt sekä kasvatuspsykologian että motivaatio- ja kiinnostusteorioiden kautta uutta osaamista, jonka avulla pystyn tukemaan lapsiani sekä koulutyössä että muutoinkin.