Latina näytti suunnan

Kielten lehtori ja psykoterapeutti Maija Leena Matikainen oli lopettaa lukion kesken. Sitten latina sytytti intohimon kieliin.

Maija Leena Matikainen hurmaantui englannin kielestä heti alaluokilla 1960-luvulla. Lukioon hän kuitenkin valitsi itselleen huonosti sopineen matemaattisen linjan.

– Rehtorimme markkinoi matikkalinjaa ainoaksi, jolta pääsee hyviin jatko-opiskelupaikkoihin. Siksi valitsin sen vaikka suorastaan inhosin fysiikkaa ja kemiaa, Maija Leena Matikainen kertoo.

Kun lukiossa ensimmäisestä kemian kokeesta napsahti lähes hylätty, Matikainen siirtyi kielilinjalle jolla opiskeltiin muun muassa latinaa. Kielipuolella toiset olivat tietenkin ehtineet jo kuukausia edelle, joten alku oli hankala.

– Itku siinä pääsi ja ajattelin, että tästä ei tule mitään. Päätin lopettaa lukion syyslukukauden jälkeen.

Päätöksensä jälkeen Matikainen ryhtyi aikaa kuluttaakseen lukemaan latinaa omaksi huvikseen. Kun kaikki paineet ja stressi olivat poissa, kieli tempaisikin mukaansa.

– Innostuin latinasta täysin! Kahdessa viikossa sain toiset kiinni. Kokeesta tuli 10- ja muistan vieläkin sen virheen, jonka kokeessa tein. Muistan itse asiassa sen toisenkin virheen, jonka lukioaikana latinassa tein, Matikainen hymyilee.

Kielten ja terapian ammattilaiseksi

Innostus johdatti lopulta Matikaisen kielten ammattilaiseksi. Hän on toiminut ruotsin ja englannin kielten lehtorina aikuiskoulutuksessa vuodesta 1982 lähtien.

– Latina ratkaisi tulevaisuuteni. Olen ollut äärimmäisen onnellinen ammatinvalinnastani.

Matikainen rakastui latinassa etenkin sen selkeyteen ja kauneuteen.

– Latinan täydellinen hallittavuus on helpompi saavuttaa kuin vaikkapa englannin, jossa kielelle tyypillisiä ja vain ulkoa opetellen opittavia sanontoja on huomattavasti enemmän. Myös latinan kielioppisäännöt ovat selkeämmät ja minusta latina kaiken kaikkiaan vain näyttää ja kuulostaa erittäin kauniilta!

Matikaista on aina kiinnostanut myös kielen oppimisen psykologinen puoli, se miten joku saadaan innostumaan opiskelusta.

– Olen opettajanurallani kohdannut hyvin erilaisia oppijoita ja paljon myös eri tavalla inhottavien opettajien jyräämiä ja traumatisoimia ihmisiä.

– Lähdin alunperin opiskelemaan eri terapioitakin tullakseni paremmaksi opettajaksi. Tarkoitus ei ollut valmistua musiikki- ja psykoterapeutiksi, mutta hurahdin niidenkin opiskeluun täysin, joten terapeutin töistä tuli minulle toinen ammatti.

Takaisin latinan pariin

Koko aikuisikänsä Matikainen haaveili aloittavansa latinan opiskelun uudelleen. Erilaisten kiireiden vuoksi haave siirtyi vuosikymmeniä, kunnes kaksi vuotta sitten Matikainen tarttui hankkimaansa Clavis Latina -kirjasarjaan ja löysi myös Helsingin avoimesta yliopistosta Janne Hovin vetämät kaksi latinan verkkokurssia.

Kesällä 2022 hän suoritti Seppo Heikkisen ja Laura Buchholzin vetämät etäkurssit avoimessa yliopistossa.

– Koronan ainoa hyvä puoli oli se, että otaksuttavasti sen vuoksi avoimen kurssejakin ja jopa latinan kursseja järjestettiin verkossa. Tämä mahdollisti minulle osallistumisen kursseille Jyväskylästä käsin.

Avoimen verkkokursseilta voi löytää myös hengenheimolaisia, joista voi tulla jopa uusia ystäviä. Näin kävi Matikaiselle, joka tutustui kursseilla Stina Itkoseen, jota Matikainen luonnehtii samanlaiseksi ”latinahulluksi” kanssaan.

– Vaihdamme Stinan kanssa latinakuulumisia ja latinankielisiä kirjoja ja tietenkin opiskelemme kaikki mahdolliset Helsingin avoimen yliopiston latinan kurssit, sillä Helsingin yliopiston opettajien ammattitaito on kerrassaan erinomaista, Matikainen kehuu.

– Kaikki opettajani eli Hovi, Buchholz ja Heikkinen osaavat esittää asiat upean selkeästi ja havainnollisesti. Kaksi viimeksi mainittua ovat käyttäneet myös Outi Kaltion loistavia materiaaleja. Opetus on kaikin puolin ollut laadukasta, innostavaa ja kannustavaa.

”Lisää kursseja verkkoon!”

Viime vuonna Matikainen ja Stina Ikonen kävivät myös teologian latina I ja II -verkkokurssit.

– Kaikki kelpaa, kunhan saa vain lukea latinaa! Sillä ei ole väliä, onko sisältö teologiaa tai vaikka sotatiedettä.

Matikainen on ilmoittautunut myös avoimen ensi kesän latinan alkeiskurssille kertaamaan, vaikka joutui järjestelemään työaikataulujaankin kurssin myötä uusiksi.

– Samoja asioita on hyvä kerrata tässä iässä ja etenkin, jos haluaa oppia joka nippelitiedon latinasta kuten minä. Eri opettajilla ja eri materiaaleilla oppii samallakin kurssilla aina jotakin uutta.

– Jos jotain voi toivoa, se on tietenkin lisää latinan kursseja verkkoon!

Teksti: Tapio Ollikainen
Kuva: Mari Varonen

Rakastuin latinassa sen selkeyteen ja kauneuteen.