Tiedelukutaidon kurssilta eväitä elämään

Tutustumiskurssi Tiedelukutaidon perusteet oli 16-vuotiaalle Ella Ruokoselle kiinnostava kurkistus yliopisto- ja tiedemaailmaan. Se antoi myös käytännön työkaluja omaan ajatteluun ja tuleviin opintoihin.

Kun kesäloma alkoi, lähti peruskoulun juuri päättänyt Ella Ruokonen mummolaan Jyväskylään. Lomapäivien ohjelmaan kuului lepoa, isovanhempien kanssa oleilua, yleistä lomapäivistä nauttimista – ja opiskelua. Ella oli päättänyt, että nyt hän suorittaa netistä löytämänsä ja kiinnostavalta tuntuvan tutustumiskurssin Tiedelukutaidon perusteet.

Kurssin tavoitteena on tutustuttaa opiskelija siihen, millaista yliopisto-opiskelu on, miten tieteellistä tutkimusta tehdään ja miten tutkimustuloksia tulkitaan ja sovelletaan. Kurssilla opetellaan myös muun muassa medialukutaidon ja lähdekriittisyyden tärkeitä taitoja. Opiskelija suorittaa kurssin itsenäisesti kaikille avoimena verkkokurssina eli MOOC:ina. Kurssi on maksuton. 

Parasta oli uuden oppiminen ja käytännön elämässä tarvittavat taidot 

Ella Ruokonen sai tiedelukutaidon kurssilta paljon. Hän oppi muun muassa, millaisin menetelmin ja periaattein tieteellistä tutkimusta tehdään, ja miten tutkimustuloksia kannattaa lukea ja tulkita.

– Kurssi oli tosi käytännöllinen! Esimerkiksi kriittistä lukutaitoa tarvitaan nykyään paljon. Opin myös aiempaa paremmin erottamaan tekstin olennaiset asiat niistä, jotka eivät ole yhtä tärkeitä.

– Voin jo nyt hyödyntää näitä taitoja vaikka lukiessani uutisia. Kurssista on varmasti hyötyä myös jatkossa, kun opiskelen lisää, hän pohtii.

Ellan mielestä kurssi on rakennettu kivasti niin, että se ohjasi oppimista. Edistymisestä sai myös palautetta kurssin edetessä. Kun sai opiskella omaan tahtiin, oli myös mahdollista käyttää juuri tarvitsemansa aika asioiden omaksumiseen. 

Teen tämän nyt ja that’s it!

Itsenäinen opiskelu oli kivaa, mutta vaati myös itsekuria ja sisua. Päättäväisyyden, kiinnostuksen ja motivaation yhdistelmä teki opiskelun etenemisestä kuitenkin helppoa. 

– Opin myös oman opiskelun suunnittelua ja rytmittämistä. Uskon, että siitäkin on paljon hyötyä jatkossa, hän jatkaa tyytyväisenä.

Kaiken kaikkiaan Ella suoritti kurssia parin viikon ajan, mutta ei kokopäiväisesti. Opiskelu solahti mukavasti kesäpäivien lomaan.

– Erityisen kivaa oli se, että kurssin sisältöjä pystyi kuuntelemaan kävelyllä tai lenkillä, Ella kertoo. 

Kannattaa kokeilla yliopisto-opintoja! 

Ella tutustui Helsingin yliopiston MOOC-kursseihin jo pari vuotta sitten bongattuaan netissä suositun tekoälykurssin Elements of AI. Ennen sitä ja Tiedelukukutaidon perusteet -kursseja Ella oli epäillyt, että yliopisto-opinnot olisivat hänelle liian vaikeita. Molemmat kurssit osoittivat, että pelko oli turha.

– Olen huomannut, että olen joissain asioissa vähän perfektionisti. Olikin mahtavaa huomata, että tämä kurssi ei ollutkaan rakettitiedettä, eikä minun tarvinnut onnistua täydellisesti.

– Selviydyin myös vähän vaikeammista, englanninkielisistä teksteistä. Siitä tuli hyvä onnistumisen tunne, Ella iloitsee. 

Luottavaisin mielin tulevaisuuteen  

Ella aloittaa syksyllä kaksoistutkinnon suorittamisen Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamissa, Haminan kampuksella. Hänen tavoitteenaan on valmistua muutaman vuoden kuluttua sekä ylioppilaaksi että suorittaa liiketalouden perustutkinto. Sen jälkeen tähtäimessä ovat opinnot yliopistossa.

Tulevaisuudessa Ella voisi toimia vaikka johtajana kansainvälisessä yrityksessä – tai tehdä jotain ihan muuta. Kaikki mahdollisuudet ovat avoinna! 

 

Teksti: Sanna Saari-Salomeri
Kuva: Nella Ala-Heikkilä

Tiedelukutaidon perusteet-kurssin on toteuttanut Kehittämiskeskus Opinkirjo yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Kauniaisten kaupungin kanssa.
 

Kurssi oli tosi käytännöllinen! Esimerkiksi kriittistä lukutaitoa tarvitaan nykyään paljon. Opin myös aiempaa paremmin erottamaan tekstin olennaiset asiat niistä, jotka eivät ole yhtä tärkeitä.

Tutustumiskurssit

Tutustumiskurssit ovat maksuttomia, yhden tai kahden opintopisteen laajuisia kursseja, joilla voit tutustua eri tieteenalojen perusteisiin ja keskeisiin tutkimusaiheisiin. Monet tutustumiskurssit toteutetaan kaikille avoimina MOOC-kursseina.

MOOC-kurssit

MOOC-kurssit ovat kaikille avoimia verkkokursseja, joiden osallistujamäärää ei rajoiteta. Lyhenne MOOC tulee sanoista Massive Open Online Course.

Avoin yliopisto

Avoimet yliopisto-opinnot ovat Helsingin yliopiston koulutusohjelmien opintoja kaikille. Opintoja on tarjolla kymmenistä eri koulutusohjelmista, ja kursseja alkaa ympäri vuoden. Myös tutustumiskurssit ja MOOC-kurssit ovat osa Avoimen yliopiston opintotarjontaa. 

Oppilaitosyhteistyöhön? 

Helsingin yliopisto tekee oppilaitosyhteistyötä kymmenien lukioiden ja muiden toisen asteen oppilaitosten kanssa. Yhteistyön myötä nuoret pääsevät jo lukio- tai ammattiopintojensa aikana tutustumaan yliopistoon ja yliopisto-opiskeluun.