Tutkintonimike on hammaslääketieteen lisensiaatti, HLL. Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon kokonaislaajuus on 360 opintopistettä. Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon vähimmäislaajuus on 330 op.
Hammaslääketieteen opinnot jakautuvat kahteen vaiheeseen: Prekliiniseen (ensimmäisen ja toisen vuoden opintoihin, jotka ovat osin yhteneväiset lääketieteen opiskelijoiden kanssa) ja kliiniseen vaiheeseen (kolmannesta vuodesta eteenpäin). Kliininen vaihe koostuu pääasiassa hammaslääketieteen eri oppialojen antamista teoreettisista opinnoista, niihin liittyvine taitopajaharjoituksineen ja demoineen sekä potilastöistä (kliininen hoitoharjoittelu).
Erikoishammaslääkärikoulutuksessa olevien hammaslääkäreiden koulutus tapahtuu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin erikoistuvan hammaslääkärin viroissa, pääosin HYKS:n Kirurgisessa sairaalassa. Erikoishammaslääkärin koulutusohjelmat ovat suu- ja leukakirurgia (6v), kliininen hammashoito (3v) ja ortodontia (3v), sekä terveydenhuolto (3 v).
Suomessa luvan harjoittaa hammaslääkärin ammattia tai oikeuden toimia laillistettuna hammaslääkärinä myöntää Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että luvan hakijan ammatillinen pätevyys vastaa Suomessa suoritetun hammaslääkärin tutkinnon antamaa pätevyyttä. Tämän todentamiseksi Valvira voi edellyttää luvan hakijalta pätevyyskuulustelun hyväksyttyä suorittamista.
Kuulustelun järjestelyistä vastaavat yliopistojen hammaslääketieteen koulutusyksiköt. Kuulusteluita ollaan uudistamassa ja niihin liittyvää suorittamisjärjestystä ollaan purkamassa. Lisäksi kuulusteluihin liittyviä yleisiä sääntöjä tarkennetaan. Vuodesta 2023 alkaen pätevyyskuulusteluihin kuuluu kaksi kokonaisuutta, jotka ovat teoriakuulustelut sekä käytännön kuulustelut. Vuonna 2023 kumpikin järjestetään yhden kerran Helsingin yliopistossa. Vuoden 2024 kuulusteluista informoidaan mahdollisimman pian.
Päivitettyjä ohjeistuksia ja maksukäytäntöjä sovelletaan kaikkiin pätevöityjiin, myös ennen 1.1.2023 pätevötymispolkunsa aloittaneisiin, 1.1.2023 lähtien.
Teoriakuulustelun uudistukset pilotoidaan vuonna 2023.
Teoriakuulustelu järjestetään 18.4.2023 sähköisenä kuulusteluna Helsingin yliopiston Aleksandrian oppimiskeskuksessa.
Teoriakuulustelu koostuu kolmesta osuudesta, joissa kuulustellaan seuraavat oppialat: kariologia, endodontia, protetiikka ja purentafysiologia, parodontologia, suu- ja leukakirurgia, lasten hammashoito, hampaiston oikomishoito, suuradiologia, suupatologia, säteilyturvalainsäädäntö sekä suunterveyden edistäminen väestötasolla ja hallinto. Hallinnon kuulustelu suoritetaan samassa yhteydessä suunterveyden edistäminen väestötasolla kuulustelun kanssa ja ne muodostavat näin yhden kuulustelun. Suunterveyden edistäminen väestötasolla ja hallinnon kuulustelu sekä säteilyturvalainsäädännön kuulustelu suoritetaan samoilla säännöillä kuin muut teoriakuulustelut.
Yleiset säännöt teoriakuulusteluille:
Osuus 1:
Osuus 2:
Osuus 3:
Ilmoittautuminen teoriakuulusteluun:
Ilmoittautuminen kuulusteluihin tapahtuu täyttämällä laskutuspyyntölomake ja lähettämällä se viimeistään 19.3.2023 sähköpostitse osoitteeseen meilahti-student@helsinki.fi.
Suorittaminen:
Teoriakuulustelu suoritetaan sähköisellä Moodle-tenttialustalla. Tenttitilassa on osallistujille tietokoneet. Kuulusteluun osallistuva ei voi tuoda kuulustelutilaisuuteen omaa tietokonettaan.
Teoriakuulustelut tulee suorittaa ilman oppimateriaalin käyttöä. Kuulusteluun osallistuvalla ei saa olla kännykkää tai mitään älylaitteita eikä kuulokkeita (mahdolliset kuulonsuojaimet esitetään tentaattorille etukäteen).
Henkilöllisyys on todistettava ennen kutakin kuulustelua virallisella henkilöllisyystodistuksella (voimassa oleva passi tai kuvallinen henkilökortti).
WC-tiloissa käyminen tentin aikana on valvottua. Kuulustelutilaisuudessa saa olla mukana läpinäkyvä ja tekstitön juomapullo, mutta ei muita eväitä.
Sanakirjana hyväksytään ainoastaan suomen ja jonkin vieraan kielen välinen yleiskielen sanakirja. Ns. sivistyssanakirjaa tai muita sanojen merkitystä selittäviä teoksia ei hyväksytä. Sanakirjassa ei saa olla mitään ylimääräisiä merkintöjä.
Vilppi:
Mahdollinen vilppi tai sen yritys johtaa koko tenttiosuuden hylkäämiseen. Muista mahdollisista seuraamuksista, kuten esimerkiksi oikeuden rajoittamisesta osallistua seuraavaan kuulusteluun, päätetään erikseen.
Tulokset:
Kuulustelun tulokset ilmoitetaan sähköpostitse lääketieteellisen tiedekunnan opetus- ja opiskelijapalveluista viimeistään kuukauden kuluttua tenttitilaisuudesta.
Käytännön kuulustelu on kliininen koe taitopaja (simulaatio) olosuhteissa ja se koostuu viidestä oppialasta. Kuulustelun sisältö ja osaamisvaatimus kattaa kaikki hammaslääkärin kliinisessä työssään tarvitsemat taidot, tiedot ja toiminnan näillä aloilla. Käytännön koe järjestetään seuraavan kerran syksyllä 2023 ja yleensä kuulusteluja on useampana päivänä.
Käytännön kuulusteluun saa osallistua sen jälkeen, kun vähintään yksi teoriakuulustelu on suoritettu hyväksytysti. Käytännön kokeen aikataulu riippuu osallistujien määrästä, mutta joka tapauksessa se kestää enemmän kuin yhden päivän. Käytännön kokeeseen sisältyy myös suullinen osuus.
Käytännön kuulustelun eri oppialakohtaiset kuulustelut voi suorittaa samalla kerralla tai eri kerroilla. Käytännön kuulustelu ei ole enää yksi yhtenäinen tenttikokonaisuus. Käytännön kuulustelun voimassaoloa koskee sama viiden vuoden suoritusaika, joka lasketaan lukukauden tarkkuudella. Viiden vuoden suoritusaika lasketaan lukukauden tarkkuudella ensimmäisestä teoriakuulusteluun osallistumisesta. Esimerkiksi jos ensimmäinen teoriakuulusteluun on kevätlukukaudella 2023, voi viimeinen teoria-/käytännön kuulustelun suoritus olla kevätlukukaudella 2028. Hylätyn kuulustelun voi suorittaa seuraavan kerran seuraavan käytännön kuulustelun yhteydessä kuitenkin siten, että se sisältyy oheisen viiden vuoden suorittamisajan sisälle. Erillisiä uusintakertoja ei järjestetä.
Yleiset säännöt käytännön kuulustelulle:
Ilmoittautuminen käytännön kuulusteluun:
Ilmoittautuminen käytännön kuulusteluihin tapahtuu täyttämällä laskutuspyyntölomake ja lähettämällä se sähköpostitse osoitteeseen meilahti-student@helsinki.fi.
Vilppi:
Mahdollinen vilppi tai sen yritys johtaa koko tenttiosuuden hylkäämiseen. Muista mahdollisista seuraamuksista, kuten esimerkiksi seuraavaan kuulusteluun osallistumisen oikeuden rajoittamisesta, päätetään erikseen.
Tulokset:
Kuulustelun tulokset ilmoitetaan sähköpostitse lääketieteellisen tiedekunnan opetus- ja opiskelijapalveluista viimeistään kuukauden kuluttua tenttitilaisuudesta.
Kuulusteluissa noudatetaan Helsingin yliopiston kuulusteluihin liittyviä periaatteita, sikäli kuin ne eivät ole ristiriidassa niiden sääntöjen ja ohjeiden kanssa, joita tästä nimenomaisesta kuulustelusta on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta annettu.
Helsingin yliopiston tutkinto- ja oikeusturvajohtosääntö
Vilppiin syyllistyneen henkilön koe hylätään kokonaisuudessaan, eikä maksuja palauteta. Muista mahdollisista seuraamuksista, kuten esimerkiksi seuraavaan kuulusteluun osallistumisen oikeuden rajoittamisesta, päätetään erikseen.
Teoriakuulustelut järjestetään Helsingin yliopiston Aleksandrian oppimiskeskuksessa, Fabianinkatu 28. Käytännön kuulustelut järjestetään Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolla, osoitteessa Haartmaninkatu 1a, Suu- ja hammaskeskus. Kuulusteltavia pyydetään saapumaan rakennuksen pääaulaan 15 minuuttia ennen kokeen alkua.
Kuulustelun järjestelyjä koskevissa kysymyksissä voitte ottaa yhteyttä meilahti-student@helsinki.fi.
Kuulustelumaksut määräytyvät Valtioneuvoston asetuksen 17.12.2009/1082 yliopistojen toiminnassa perittävistä maksuista mukaisesti.
Kuulusteluun osallistuvalle lähetetään ilmoittautumisen yhteydessä täytettävän laskutuspyyntölomakkeen perusteella lasku kuulustelumaksuista. Kuulusteluun ilmoittautuessaan osallistujan tulee laskutuspyyntölomakkeella ilmoittaa laskutusta varten maksajan nimi, henkilötunnus tai ly-tunnus, lähiosoite, postinumero ja postitoimipaikka. Jos maksaja on joku muu kuin kuulusteluun osallistuja, osallistujan on toimitettava maksusitoumus.
Kuulustelumaksu maksetaan ennen kuhunkin kuulusteluvaiheeseen osallistumista. Kuitti maksetusta kuulustelumaksusta on tuotava tenttitilaisuuteen. Maksu merkitsee samalla sitovaa ilmoittautumista kuulusteluun. Maksu palautetaan ainoastaan lääkärintodistuksen tai muun viranomaisen kirjallisesti antaman esteellisyystodistuksen perusteella. Mikäli maksu suoritetaan ulkomailta, olkaa hyvä ja käyttäkää pankin SWIFT -tunnusta.
Hammaslääkärin tulee suoritettuaan pätevyyskuulustelut työskennellä rajoitetulla toimiluvalla vähintään yhden vuoden ajan. Hakijan tulee itse etsiä työpaikka, jossa hän voi työskennellä toimiluvalla.
Rajoitetulla toimiluvalla työskentely tarkoittaa sitä, että hakija työskentelee hammaslääkärinä toisen laillistetun hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisena nimetyssä terveydenhuollon toimintayksikössä. Valvira voi myöntää toimiluvan enintään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan. Jatkotoimilupaa myönnettäessä otetaan huomioon työnantajan lausunto edelliseltä toimilupakaudelta. Toimiluvalla työskentely on mahdollista sekä julkisyhteisön että yksityisen ylläpitämässä terveydenhuollon toimintayksikössä.
Hammaslääkärille voidaan myöntää oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti Suomessa sen jälkeen, kun hakija on työskennellyt toimiluvalla yhden vuoden ajan. Hakemukseen on liitettävä työnantajan lausunto työskentelystä. Valvira voi myöntää hakijalle itsenäisen ammatinharjoittamisoikeuden, jos työnantajan lausunto sitä puoltaa. Muussa tapauksessa Valvira edellyttää lisää toimiluvalla työskentelemistä tai harjoittelua. Rajoitettu toimilupa on mahdollista myöntää korkeintaan kahden vuoden ajaksi. Lisätietoja: https://www.valvira.fi/terveydenhuolto/ammattioikeudet/hakemusohjeet/eu_eta_valtioiden_ulkopuolella_koulutetut/hammaslaakarit
EU/ETA-valtioiden ulkopuolella koulutettujen hammaslääkärien työskenteleminen hammaslääkärinä Suomessa edellyttää Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta (*). Koulutus tarjoaa tähän pätevöitymisprosessiin valmentavaa koulutusta, joka ei johda tutkintoon. Valmentava koulutus järjestetään Itä-Suomen ja Turun yliopistoissa. Helsingin yliopisto järjestää koulutukseen hakemisen.
Koulutus alkaa: elokuussa 2023
Paikka: Kuopio (Itä-Suomen yliopisto) ja Turku (Turun yliopisto)
Opetuskieli: suomi
Opetusaika: päiväopetus (ma-pe klo 8–16)
Opetustapa: lähiopetus, etäopetus
Opiskelumuoto: ohjattu opiskelu, itsenäinen opiskelu
Suunniteltu kesto: 10 kk (08/2023–05/2024)
Maksullinen: Ei
Koulutus antaa perusvalmiudet, joita hammaslääkäriltä vaaditaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Koulutus noudattaa ennalta suunniteltua aikataulua, koska opetus on integroitu perustutkinto-opiskelijoiden lukujärjestykseen. Koulutus sisältää luentoja, seminaareja ja harjoitustöitä. Tutustu osaamistavoitteisiin.
Koulutukseen valituilta odotetaan vahvaa sitoutumista koulutukseen, jonka suorittaminen vaatii läsnäoloa opetuksessa (sovitut loma-ajat pois lukien). Koulutuksen aloittamisajankohtaa ei ole mahdollista siirtää. Koulutuspaikkakunnalla asuminen on suositeltavaa.
Hakuaika koulutukseen on 1.–31.3.2023. Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Hakulomake on auki vain hakuaikana.
Määräaikaan mennessä palautetut hakulomakkeet arvioidaan ja pisteytetään. Esivalinnan perusteella 20 eniten pisteitä saanutta hakijaa kutsutaan valintakokeeseen.
Esivalinnassa hakija voi saada yhteensä max. 25 pistettä seuraavasti:
Mikäli esivalinnassa on useampi kuin yksi hakija tasasijalla ja valintakokeeseen kutsuttavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasasijatilanne seuraavien kriteerien perusteella seuraavassa järjestyksessä:
Hakijoille ilmoitetaan esivalinnan tuloksista sähköpostilla. Valintakokeeseen valituille hakijoille lähetetään samassa yhteydessä ohjeet valintakokeeseen saapumiseen.
Valintakoe järjestetään 15-16.5.2023 klo 8–16 Helsingin yliopistossa. Hakijan henkilöllisyys tarkistetaan valintakokeessa.
Valintakokeeseen kuuluu kirjallinen kielikoe ja haastattelu. Kirjallinen kielikoe järjestetään 15.5.2023 Haartman-instituutissa (Haartmaninkatu 3, sali 1) ja haastattelut 15.–16.5.2023 Suu- ja leukasairauksien osastolla (Haartmaninkatu 1).
Valintakokeesta hakija voi saada yhteensä 36 pistettä seuraavasti:
Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasasijatilanne seuraavien kriteerien perusteella:
Kahdeksan (8) valintakokeessa parhaiten menestynyttä hakijaa valitaan pätevyyskuulusteluihin valmentavaan koulutukseen. Heistä neljä valitaan Turun yliopistoon ja neljä Itä-Suomen yliopistoon. Varasijalle otetaan kaksi hakijaa molempiin yliopistoihin.
Tulokset ilmoitetaan hakijoille 31.5.2023 mennessä sähköpostilla.
Pätevöitymiskoulutuspaikan vastaanottaminen on vahvistettava 14 vuorokauden kuluessa tulosten saapumisesta.
Koulutukseen hyväksytyiltä henkilöiltä tarkistetaan hakulomakkeessa pyydetyt alkuperäiset todistukset.
Vilppiin syyllistyneen henkilön hakemus hylätään kokonaisuudessaan.
Oikaisupyyntö esikarsintapäätöksestä osoitetaan pätevöitymiskoulutuksen valintakoetyöryhmälle. Oikaisupyyntö tulee tehdä kirjallisesti 14 vuorokauden kuluessa esikarsintavaiheen tulosten tiedoksisaamisesta. Oikaisupyyntö lähetetään sähköpostilla osoitteeseen meilahti-student@helsinki.fi.
Oikaisupyyntö valintapäätöksestä osoitetaan pätevöitymiskoulutuksen valintakoetyöryhmälle. Oikaisupyyntö tulee tehdä kirjallisesti 14 vuorokauden kuluessa valintapäätöksen tiedoksisaamisesta. Oikaisupyyntö lähetetään sähköpostilla osoitteeseen meilahti-student@helsinki.fi.
Koulutus on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa (Talent Boost) ja on osallistujille maksuton. Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoituskuluistaan valintakokeeseen.
Poikkeustilanteissa (esim. koronapandemian vuoksi) Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen ja Turun yliopiston ohjeiden mukaisesti koulutuksen aloitusta voidaan myös siirtää, jättää kokonaan toteuttamatta tai muuttaa koulutuksen toteutustapaa.
* Lisätietoja Valviran sivuilla
Lisätiedot meilahti-student@helsinki.fi
Osaston laaja ja monipuolinen tutkimustoiminta sisältää sekä kliinistä tutkimusta että perustutkimusta. Yksi toiminnan tärkeimmistä tavoitteista on kliinisen tutkimuksen edistäminen molekyylibiologisin ja bioteknologisin menetelmin. Laitoksella on hyvin varustetut laboratoriotilat Biomedicum Helsinki rakennuksessa, kun taas kliininen tutkimus on pääosin keskitetty Kirurgiseen sairaalaan Kasarmikadulle. Hammaslääketieteen laitoksella on lisäksi laaja tutkimusyhteistyöverkosto sekä kotimaisten että kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa.
Tutkimusaiheet kattavat alan kansanterveystieteellisistä ja epidemiologisista ongelmista hammas- ja suusairauksien perustutkimukseen, soveltavaan ja kliiniseen tutkimukseen.
professori David Rice
david.rice@helsinki.fi
PL 41 (Haartmaninkatu 1)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Suu- ja leukasairauksien osasto
PL 41 (Haartmaninkatu 1)
00014 Helsingin yliopisto
Puh. 0294 1911
Suu- ja leukasairauksien osasto
Tieteellinen tutkimuslaboratorio
Biomedicum
PL 63 (Haartmaninkatu 8)
00014 Helsingin yliopisto