Toimintamme koostuu
Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto vastaa lääketieteen suomenkielisestä ja ruotsinkielisestä yleislääketieteen opetuksesta. Perusopetuksen kurssit antavat kokonaiskuvan perusterveydenhuollon keskeisistä tehtävistä ja eri sairauksien hoitokäytännöistä Uudenmaan alueen terveyskeskuksissa.
Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon opintojaksomme ovat Perusterveydenhuollon jakso 1 (L1k), Perusterveydenhuollon jakso 2 (L2s), Perusterveydenhuollon jakso 3 (L3-L4) ja Yleislääketieteen kurssi (L5s-L5k) viidentenä opiskeluvuotena.
Koulutuksen jälkeen on mahdollisuus jatkaa osastomme yleislääketieteen erityiskoulutuksessa tai erikoislääkärikoulutuksessa.
Perusopetuksen opintojaksoillamme lääketieteen opiskelija oppii perusterveydenhuollon keskeiset tehtävät ja alalle ominaisia toimintatapoja sekä yksittäisissä kontakteissa että väestötasolla. Opetus toteutuu suurelta osin ensimmäisestä opintovuodesta viidenteen vuoteen asti kontaktiopetuksena todellisten potilaiden tai muiden kansalaisten luona esim. terveysasemilla.
Perusopetuksen LL-tutkintoon kuuluvat jaksot, laajuus ja ajankohta:
Perusopetuksen syventävät valinnaiset jaksot
Syventävien opintojen aiheista voi kysyä suoraan osaston opettajilta.
Kaikkien erikoisalojen koulutukseen sisältyy vähintään yhdeksän kuukauden terveyskeskuskoulutusjakso koulutusterveyskeskuksessa. Terveyskeskuksessa tapahtuvalle koulutusjaksolle voidaan ottaa henkilö, joka on saanut oikeuden harjoittaa Suomessa lääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä (ns. täyslaillistus). Yhdeksän kuukauden terveyskeskuskoulutusjaksoa suorittavan jatko-opiskelijan ohjaajan tulee olla suorassa työsuhteessa kuntaan. Yhdeksän kuukauden terveyskeskuskoulutusjakson vaatimukset ja tarkemman kuvauksen löydät erikoislääkärikoulutuksen opinto-oppaasta.
Katso tavoitteet tarkemmin erikoislääkärikoulutuksen opinto-oppaasta.
Yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia lääkärinä sosiaalivakuutuksen piirissä Euroopan Unionin muissa maissa kuin Suomessa. Siihen sisältyvä yhdeksän kuukauden terveyskeskuskoulutusjakso tulee suorittaa koulutusterveyskeskuksessa suorassa työsuhteessa kuntaan. YEK-opintojen vaatimukset ja tarkemman kuvauksen löydät opinto-oppaasta.
Katso tavoitteet tarkemmin opinto-oppaasta.
Yleislääketiede on suurin lääketieteen 50 erikoisalasta. Suomalaisista työikäisistä erikoislääkäreistä 16 %:lla on yleislääketieteen erikoislääkärioikeus.
Yleislääketieteen erikoislääkärin työstä ja osaamisesta:
Koulutuksen suorittaminen
Aloitusseminaarit
Eväitä erikoistumiseen- yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen aloitusseminaari järjestetään tiistaina 5.4.2022 klo 9.00-15.00 Sokos Hotel Triplassa/Kokouskabinetti, Fredikanterassi 1 B, Helsinki. Ilmoittautuminen 29.3.2022 klo 23.59 mennessä e-lomakkeella: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/116378/lomake.html
Alustava ohjelma:
8.30 alkaen Aamiainen
9.00 Avaus ja esittäytyminen
9.20 Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutus: rakenne ja sisältö. Kysymyksiä ja vastauksia.
10.50 Osaamisen karttumisen tukitoimet
11.30–12.30 Ruokatauko (ruokailu omakustanteisesti)
12.30 Osaamisen karttumisen tukitoimet jatkuvat
13.45 Kahvitauko
14.00 Mitä yleislääketiede on, mitä erityistä osaamista yleislääketieteen erikoislääkärillä on?
15.00 Tilaisuus päättyy
Erikoistuvien teemakoulutukset
HUSin perusterveydenhuollon yksikkö järjestää erikoistuvien teemakoulutuksia.
Koulutuksen suorittamisen tueksi
Kurssin käytännön järjestelystä vastaa Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+.
Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto pyrkii kehittämään ja tukemaan HYKS-erityisvastuualueella tapahtuvaa perusterveydenhuollon tutkimusta. Tutkimus ja tutkimusyhteistyö on sekä laaja-alaista että moniammatillista. Osallistumme myös valtakunnallisiin ja kansainvälisiin yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon tutkimusprojekteihin. Osaston tutkimustoiminnasta lisää Helsingin yliopiston tutkimusportaalista.
Järjestämme väitöskirjatutkimusta suunnitteleville/aloittaville kurssin Perusterveydenhuollon tutkijakurssi – kliinisen epidemiologian perusteet (12 op). Lisätietoa kurssista
Väestön terveyden tohtoriohjelman sivuilta. Kurssin vastuuopettajana toimii Helena Liira
Akateeminen terveyskeskus on Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osaston ja sopimuskuntien tai -kuntayhtymien (Eksote, Espoo, Helsinki, Keusote, Kymsote, Vantaa) yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on tukea perusterveydenhuollossa toimivien ammattilaisten pääsääntöisesti väitöskirjaan tähtäävää tutkimusta. Lisätietoa Akateemisen terveyskeskuksen sivuilta. Akateeminen terveyskeskus koordinaattoreina toimivat Merja Laine ja Niko Wasenius.
Järjestämme monitieteiset perusterveydenhuollon tutkimuksen päivät 8.-9.9.2022 Hilton Kalastajatorppa Helsingissä.
Lena Thorn, apulaisprofessori
lena.thorn@helsinki.fi
puh. 02941 27557 / 050 4484671
Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto sijaitsee Helsingin yliopiston Meilahden kampuksella Biomedicum Helsinki 2 B:ssä, 4. kerros.
Käyntiosoite
Tukholmankatu 8 B
00290 Helsinki
Postiosoite
Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto
PL 20
00014 Helsingin yliopisto
Puh. 0294 1911 (vaihde)