Oleoflow yhdistää kaksi tieteenalaa: elintarviketieteen ja materiaalifysiikan. Elintarviketieteen huippua edustava ratkaisu hyödyntää uutta ultraäänitekniikkaa, jolla parannetaan rasvan fysikaalisia ominaisuuksia.
Oleoflow tarjoaa elintarviketuottajille täysin uudenlaisen rasvan, joka on sekä terveellisempi että kestävämpi kuin teollisuudessa laajasti käytetyt perinteiset rasvat, kuten voi ja palmuöljy. Öljyn terveydelle edulliset ominaisuudet säilytetään samalla, kun moniin elintarvikkeisiin saadaan haluttu rakenne ja suutuntuma.
Materiaalifysiikkaan perustuva tekninen ratkaisu mahdollistaa rasvan ravintokoostumuksen optimoinnin muokkaamatta rasvaa kemiallisesti. Oleoflow’n rasva on myös nykyisiä rasvavaihtoehtoja kestävämpi, sillä se on täysin kasvipohjainen ja sitä voidaan tuottaa paikallisesti saatavilla olevista öljyistä. Se korvaa siten palmuöljyn kaltaiset trooppiset öljyt, jotka on liitetty metsä- ja luontokatoon.
Oleoflow on ensimmäinen rasvavaihtoehto, jossa haluttu rakenne yhdistyy aiempaa terveellisempään ravintokoostumukseen. Edeltävät ratkaisut eivät ole täyttäneet teollisuuden laatuvaatimuksia, jotka koskevat nestemäisten öljyjen muuntamista puolikiinteiksi tai kiinteiksi rasvoiksi.
Oleoflow sai alkunsa dosentti Fabio Valoppin pitkäaikaisesta, oleogeelejä tarkastelevasta tutkimuksesta, jota hän teki ensin Italiassa Udinen yliopistossa ja jatkoi myöhemmin Helsingin yliopiston Viikin kampuksella, missä hän perusti pienen mutta kunnianhimoisen elintarviketieteilijöiden tutkimusryhmän.
Idea kaupallistamisesta syntyi, kun Valoppi tutustui professori Ari Salmen ja professori Edward Hæggströmin johtamaan Electronics Research Laboratory -tutkimusryhmään, jonka työstä ovat saaneet alkunsa useat syväteknologian oheisyritykset, kuten Glucomodicum Oy, Altum Technologies Oy ja Nanoform Finland Oyj.
Tutkijat huomasivat pohtivansa yhä enemmän, miten tutkimuksen avulla voidaan löytää ratkaisuja huonojen ruokailutottumusten aiheuttamiin lisääntyneisiin terveysongelmiin. Koska ihmisten ruokavalioon vaikuttaminen on haastavaa, on tärkeää, että syömämme ravinto on entistä terveellisempää.
Tästä pyrkimyksestä syntyneessä innovaatiossa yhdistyvät Electronics Research Laboratoryn materiaalifysiikkaan ja ultraäänikäsittelyyn liittyvä osaaminen sekä Valoppin ryhmän tietämys oleogeelipohjaisten rasvojen terveellisyyteen vaikuttamisesta. Electronics Research Laboratoryssa työskentelevä ja teollisuuden tutkimus- ja kehitystyöhön erikoistunut projektisuunnittelija Anton Nolvi, FM, ryhtyi pian yhteistyöhön professori Salmen ja dosentti Valoppin kanssa, ja yhdessä he muodostivat perustajaryhmän, joka alkoi esitellä Oleoflow’n ideaa mahdollisille rahoittajille. Lopulta Business Finland liittyi hankkeeseen myöntämällä sille Research to Business -rahoitusta.
Sittemmin ryhmä on kasvanut, ja tällä hetkellä siihen kuuluu 10 huippututkijaa, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Tutkijat ovat alusta alkaen tähdänneet Suomesta kansainvälisille markkinoille. Kesän 2022 alussa ryhmään liittyi KTM Jyrki Lee-Korhonen, joka ryhtyi vauhdittamaan hanketta ottamalla vastuun sen kaupallisesta puolesta.
– Innovaatio perustuu Helsingin yliopistossa jo vuosikymmenien ajan tehtyyn laadukkaaseen perustutkimukseen elintarviketieteen ja materiaalifysiikan aloilla, Anton Nolvi toteaa.
Hänen mukaansa materiaalifyysikot ja elintarviketieteilijät muodostavat epäsuhtaisen parin, mutta yhdessä he ovat onnistuneet kehittämään epätavanomaisen ratkaisun, joka vastaa terveellisten elintarvikkeiden tuottamiseen pitkään kohdistuneisiin odotuksiin.
– Näiden alojen liitto oli kuitenkin mahdollinen vain, koska kumpikin niistä – oleogeelitutkimus ja ultraäänellä tehtävää käsittelyä koskeva tutkimus – olivat ensin saavuttanut tason, joka oli tavoittamattomissa vain vuosikymmentä aiemmin.
Nolvi kehuu Helsingin yliopiston tarjoamaa turvallista tutkimusympäristöä, jonka ansiosta ryhmä on voinut rauhassa paneutua lennokkaiden tutkimusideoidensa kehittämiseen konkreettisiksi ratkaisuiksi.
– Ilman yliopistoyhteisölle luonteenomaista tieteidenvälistä ajattelutapaa nämä kaksi tutkimusryhmää olisivat tuskin kohdanneet toisiaan ja saavuttaneet vastaavia tuloksia.
Oleoflow-ryhmä testaa parhaillaan tuotetta valittujen teollisten kumppanien kanssa. Tarkoituksena on arvioida ratkaisun soveltuvuus teolliseen tuotantoon ja käytettävyys erilaisissa elintarvikkeissa. Teollisuudessa ratkaisu on otettu vastaan innostuneesti, ja kokeista saatu ensipalaute on ollut erittäin myönteistä, mikä osoittaa, että Oleoflow todella tarjoaa toimivan prosessin ja toivotut rakenteelliset ominaisuudet tinkimättä rasvoilta edellytetystä hyvästä, neutraalista mausta.
Tämä Business Finlandin rahoittama kaupallistamisprojekti on päättynyt ja siitä on muodostettu spinout-yhtiö Perfat Technologies Oy.
Voin ja palmuöljyn kaltaiset perinteiset rasvat ovat haitallisia sekä terveydelle että kestävyydelle. Tähän mennessä niille ei kuitenkaan ole ollut vaihtoehtoja, jotka olisivat täyttäneet teollisuuden tiukat laatuvaatimukset nestemäisten öljyjen muuntamiselle puolikiinteiksi tai kiinteiksi rasvoiksi.
Oleoflow on uusi, mullistava ratkaisu, jolla terveelliset öljyt muunnetaan puolikiinteiksi tai kiinteiksi rasvoiksi. Oleogeelejä muokataan uudella tavalla muuttamalla niiden rakennetta pienitehoisella ja suuritaajuuksisella ultraäänellä.
Elintarvikkeissa käytettäville rasvoille on miljardien dollarien kansainväliset markkinat, ja Oleoflow voi vastata lähes kaikkiin tarpeisiin. Business Finland ja Helsingin yliopisto rahoittavat hanketta toukokuuhun 2023 asti, minkä jälkeen itsenäisen yrityksen perustaminen on mahdollista.
Oleoflow’n todistettujen teknisten ominaisuuksien ja neljän vireillä olevan patenttihakemuksen tarjoaman vahvan immateriaalisuojan ansiosta hanke on valmis kaupallistettavaksi vuonna 2023. Tavoitteena on kerätä pääomaa alkuvuodesta 2023.
Oleoflow etsii sekä elintarvikealaan keskittyneitä alkuvaiheen sijoittajia että elintarviketeollisuuden toimijoita, jotka etsivät tuotteidensa arvoa lisääviä uusia rasvaratkaisuja.
Oleoflow’n verkkosivut (englanniksi)
Jyrki Lee-Korhonen
jyrki.lee-korhonen@perfat.com
Anton Nolvi
anton.nolvi@perfat.com