Biologisilla lääkkeillä hoidetaan monia yleisiä sairauksia – esimerkiksi diabetesta, syöpiä ja reuman kaltaisia autoimmuunitauteja. Lääkkeiden tuotanto on kuitenkin hidasta ja kallista, koska se tehdään elävissä soluissa. Ajan mittaan nämä pienet solutehtaat rasittuvat. Ne eivät jaksa enää tuottaa biologisina lääkkeinä toimivia proteiineja, kuten insuliinia, yhtä paljon.
Ongelmaan voi pian olla tarjolla ratkaisu. Tutkimusjohtaja Brendan Battersby ja tutkijatohtori Sarah O'Keefe Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista (HiLIFE) hyödyntävät vuosien aikana kertynyttä tutkimustietoa harvinaisista perinnöllisistä sairauksista ja kehittävät teknologiaa, jolla solutehtaiden toimintaa pystytään parantamaan.
– Olemme keksineet tavan muokata solua niin, että se ei stressaannu ja voi tuottaa biologisia lääkkeitä paljon pidempään, Battersby kertoo.
Uuden teknologian käyttömahdollisuudet ovat laajat. Biologisten lääkkeiden valmistuksen lisäksi sitä voitaisiin hyödyntää muuallakin, missä solutehtaiden tuottamia proteiineja tarvitaan – esimerkiksi biotekniikan alalla, sairauksia diagnosoivissa laboratorioissa ja akateemisessa tutkimuksessa. Ryhmä validoi nyt lupaavaa teknologiaa Mitoguarder-hankkeessa patentoidakseen sen.
Innovaatio on jo herättänyt kiinnostusta eri puolilla maailmaa, ja 16 akateemista laboratoriota Euroopassa ja Yhdysvalloissa on ilmoittanut halukkuutensa toimia uuden teknologian testaajina. Mukana ovat muun muassa Harvard Medical School, Cambridgen yliopisto ja ranskalainen Pasteur-instituutti.
– Proteiinien tuotannon ongelmia ilmenee sekä pienimuotoisessa perustutkimuksessa että lääketeollisuudessa, O'Keefe selvittää.
Mitoguarder sai vuoden 2024 alussa Business Finlandilta Research to Business -rahoituksen innovaationsa kaupallistamisen valmisteluun. Tuolloin tiimiin liittyivät kaupallistamisasiantuntija Laura Juhola ja hankkeen tieteellistä toteutusta johtava Tania Quirin. Päätavoite on nyt vertailla teknologiaa muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin hyödyntämällä dataa, jota tiimi kerää itse ja saa akateemisilta pilottilaboratorioilta.
– Näin osoitamme Mitoguarder-teknologian monet edut, Quirin tiivistää.
Innovaation kaupallinen potentiaali on valtava. Lääketeollisuuden keskeinen trendi on viime vuosina ollut siirtyminen kohti biologisia lääkkeitä. Vuonna 2022 niiden markkinan kooksi arvioitiin jo yli 460 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Biologiset lääkkeet voivat tarjota ratkaisuja moniin vaikeasti hoidettaviin sairauksiin, ja niillä on myös vähemmän sivuvaikutuksia. Korkeat tuotantokustannukset rajoittavat kuitenkin markkinan kasvua kaikkialla maailmassa.
– Mitoguarder-teknologia poistaa tämän pullonkaulan ja tekee biologisten lääkkeiden valmistamisesta helpompaa, Juhola sanoo.
Idea keksintöön syntyi kesällä 2023 kahden eri näkökulman yhdistämisestä: Battersbyn laboratorio tutkii solujen aineenvaihduntaan liittyviä sairauksia, kun taas O’Keefe on proteiinisynteesin asiantuntija ja työskennellyt myös lääkekemistinä. Kun kaksikko palloteli tutkimusideoita, keskustelut johtivat uuteen innovatiiviseen oivallukseen.
Mitoguarder aikoo aloittaa teknologiansa pilotoinnin akateemisten laboratorioiden kanssa syksyllä 2024. Tavoite on solmia yhteyksiä sekä tutkijoihin että biotekniikan ja lääkealan yrityksiin, jotka ovat kiinnostuneita biologisten lääkkeiden tuotannon tehostamisesta. Tiimi verkostoituu myös sijoittajien kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla.
– Tahdomme perustaa spinout-yhtiön, Battersby sanoo.
Mitoguarder ei kuitenkaan tähtää biologisten lääkkeiden tuottajaksi. Yrityksen tuote olisi työkalu, jota lääkeyhtiöt, tutkijat ja muut asiakkaat voisivat helposti hyödyntää ottamalla sen käyttöön nykyisillä tuotantolinjoilla.
– Kyseessä on uusi, laajasti sovellettava teknologia, jolla voidaan parantaa solujen toimintaa ja tehostaa biologisten lääkkeiden tuotantoa, Battersby kiteyttää.
Biologisilla lääkkeillä hoidetaan monia yleisiä sairauksia, kuten syöpää, reumaa ja diabetesta. Niiden valmistaminen on kuitenkin tehotonta ja kallista, koska lääkkeitä tuottavat elävät solut rasittuvat ajan myötä.
Mitoguarderin teknologialla solujen stressaantuminen pystytään estämään. Tämä voisi auttaa tuottamaan biologisia lääkkeitä enemmän, nopeammin ja halvemmin sekä vähentämään prosessissa syntyvää turhaa jätettä.
Tavoite on perustaa spinout-yritys, joka tarjoaa työkaluja paitsi lääkeyhtiöille myös akateemisille laboratorioille ja muille asiakkaille. Mahdollisuudet teknologian soveltamiseen ovat laajat.
Tiimi tahtoo verkostoitua potentiaalisten asiakkaiden ja sijoittajien kanssa, jotka ovat kiinnostuneita bioteknologisista innovaatioista.
Brendan Battersby
Tutkimusjohtaja, projektin johtaja
brendan.battersby@helsinki.fi
Sarah O’Keefe
Tutkijatohtori, projektin johtaja
sarah.okeefe@helsinki.fi
Laura Juhola
Kaupallistamisen asiantuntija
laura.juhola@helsinki.fi
Tania Quirin
Tutkijatohtori, tieteellinen johtaja
tania.quirin@helsinki.fi
Seuraa Mitoguarderin matkaa:
Mitoguarderin verkkosivut
LinkedIn
X