OxyBioStroke kehittää aivohalvauksen diagnosointiin uraauurtavaa testiä

Uuteen biomarkkeriin pohjautuvan testin avulla aivoinfarktipotilaan hoito voitaisiin aloittaa nopeasti, jolloin myös mahdollisuudet kuntoutumiseen olisivat paremmat.

Aivohalvauksen iskiessä hoitoon on kiire: jokainen minuutti vaikuttaa siihen, kuinka hyvät mahdollisuudet potilaalla on toipua halvauksesta. Nykyiset diagnoosimenetelmät ovat kuitenkin hitaita. Hoidon kannalta tärkeä erotusdiagnoosi aivoveritulpan ja aivoverenvuodon välillä voidaan tehdä vasta sairaalassa aivokuvantamislaitteilla.

Helsingin yliopiston professori Mikko Airavaara tiimeineen ratkaisee nyt ongelmaa OxyBioStroke-projektissa. Tiimi kehittää testiä, jolla aivoinfarktipotilaat pystyttäisiin tunnistamaan jo ambulanssissa. Näin liuotushoito voitaisiin aloittaa matkalla sairaalaan. Vastaavaa työkalua ei ole vielä markkinoilla.

– Se on herättänyt kiinnostusta todella paljon, kun olemme esitelleet ideaa, Airavaara kertoo.

Aivohalvauksen saa EU:ssa vuosittain yli miljoona ihmistä, ja se on johtava syy aikuisten toimintakyvyn menetykseen. Varhaisella hoidolla yhä useampi potilas toipuisi sairaudesta paremmin. OxyBioStroken testi voisi myös auttaa diagnosoimaan lieväoireiset potilaat nopeasti.

– He eivät välttämättä pääse hoitoon heti, koska ei tunnisteta, että tässä on nyt oikeasti kiire, selvittää hankkeen kaupallistamisasiantuntija Ilkka Fagerlund.

Suunnitelmissa näytteiden kerääminen potilailta

OxyBioStroken testi perustuu verestä mitattavaan biomarkkeriin, joka kuvaa rasvahappoaineenvaihdunnan tuotteita. Kun aivojen solut yrittävät selviytyä halvauksesta, ne muodostavat stressivasteen, johon liittyy muutoksia rasvahappojen aineenvaihdunnassa.

Testillä saataisiin tietoa sekä veritulpan muodostumisesta suonessa että aivovaurioita aiheuttavista solutason muutoksista. Innovaatio olisi uraauurtava, sillä aivohalvausta ei voida vielä tunnistaa biomarkkereilla.

– Meillä on todella lupaavaa dataa eläinkokeista, Fagerlund kertoo.

Seuraava askel on kliininen tutkimus, jonka tiimi tahtoo toteuttaa suomalaisten biopankkien ja sairaaloiden kanssa. Siinä biomarkkerin toimintaa testattaisiin näytteillä, joita kerättäisiin erityyppisiltä aivohalvauspotilailta ensimmäisen kuuden tunnin aikana kohtauksesta.

– Tarvitsemme hyvin varhaisen vaiheen verinäytteitä, ja niitä ei ole valmiina biopankeissa missään päin maailmaa, Fagerlund selvittää.

Sairaanhoitajien ja lääkäreiden tarpeita kuunnellaan

OxyBioStroke on saanut Business Finlandilta vuoden 2024 alussa kaksivuotisen Research to Business -rahoituksen kaupallistamisen valmisteluun. Projektin aikana tiimi kartoittaa testin loppukäyttäjien eli sairaanhoitajien ja lääkäreiden tarpeita. Kliininen pilotti puolestaan tarjoaa lisää tietoa siitä, mihin kysymyksiin biomarkkerilla voidaan saada vastauksia ja minkälaisille potilaille siitä olisi eniten apua.

– Testin diagnostinen käyttötarkoitus tarkentuu vielä, Fagerlund kertoo.

Projektin kivijalkana on Airavaaran ryhmän tutkimus, joka keskittyy muun muassa aivohalvaukseen ja solustressiin. Fagerlund tuo mukaan osaamista biomarkkereista, ja kolmas tiimiläinen, tutkija Helike Lõhelaid, on perehtynyt lipideihin. Idea testistä syntyi eläinkokeiden tuloksia analysoitaessa.

– Keskustelimme yhteistyökumppaneidemme kanssa ja tajusimme, että metaboliittien sormenjälkeä voidaan käyttää biomarkkerina aivohalvauksen havaitsemiseen, Airavaara kertoo.

Askel kerrallaan kohti isoa markkinaa

Fagerlundin mukaan ensimmäinen tuote voitaisiin saada markkinoille jo viiden vuoden sisään. Se olisi tutkimuskäyttöön soveltuva in vitro -menetelmä, jota aivohalvauspotilaita hoitavat lääkärit voisivat hyödyntää tieteellisessä työssään. Tiimi etsiikin nyt kumppaneiksi aivohalvaustutkimusta tekeviä kliinikoita.

– Tällaisten yhteistöiden virittäminen on meille ensisijaista, koska he ovat tulevia asiakkaitamme.

Ensimmäisen vaiheen tuotetta voisivat hyödyntää myös aivohalvaushoitoja kehittävät lääkeyhtiöt. Myöhemmin testille on tarkoitus hakea hyväksyntä potilaskäyttöön.

OxyBioStroke tahtoo jatkaa tuotteen kehitystä spinout-yrityksessä. Sitä ennen tiimi on kiinnostunut myös välivaiheen rahoituksesta ja keskustelee mielellään syväteknologia-alan eli Deep Tech -sijoittajien kanssa. Parhaassa tapauksessa OxyBioStroken testiä voitaisiin käyttää tulevaisuudessa ympäri maailmaa.

– Kyllä tässä on todella paljon potentiaalia, Airavaara kiteyttää.

Ongelma

Aivohalvaukset aiheuttavat pitkäaikaista toimintakyvyttömyyttä, ja jokainen minuutti hoidon aloituksessa on tärkeä potilaan toipumiselle. Nykyisillä menetelmillä diagnoosin saaminen kestää liian pitkään.

Ratkaisu

OxyBioStroke kehittää verestä mitattavaa biomarkkeria, jolla aivoinfarkti ja aivoverenvuoto voitaisiin diagnosoida nopeammin. Tällöin esimerkiksi infarktin liuotushoito pystyttäisiin aloittamaan jo ambulanssissa matkalla sairaalaan.

Liiketoimintamalli

Tavoitteena on jatkaa tuotteen kehitystä spinout-yrityksessä. Viiden vuoden sisällä testi voisi olla myynnissä tutkimuskäyttöön. Kun sille on saatu viranomaishyväksyntä, testiä voitaisiin myydä myös diagnostiseen tarkoitukseen.

Tule mukaan yhteistyöhön

OxyBioStroke-tiimi etsii kumppaneiksi lääkäreitä, jotka tekevät aivohalvaukseen liittyvää tutkimusta. Tiimi verkostoituu mielellään myös syväteknologia-alaan perehtyneiden sijoittajien kanssa.

Mikko Airavaara, farmakologian ja lääkekehityksen professori (projektin johtaja)
mikko.airavaara@helsinki.fi

Ilkka Fagerlund, kaupallistamisen asiantuntija
ilkka.fagerlund@helsinki.fi

Helike Lõhelaid, yliopistotutkija
helike.lohelaid@helsinki.fi