Raportit ja suunnitelmat kestävyydestä ja vastuullisuudesta
Yksi Helsingin yliopiston strategian valinnoista on, että haluamme olla vastuullisuuden ja kestävyyden edelläkävijä. Seuraamme ja raportoimme kestävyys- ja vastuullisuustyötämme. Tälle sivulle kokoamme erilaisia kestävyydestä ja vastuullisuudesta kertovia raporttejamme.
Kestävyys ja vastuullisuus -ohjelma 2022-2024

Helsingin yliopiston strategiassa kaudelle 2021–2030 todetaan, että haluamme olla vastuullisuuden ja kestävyyden edelläkävijä. Kunnianhimoisia
tavoitteita ei saavuteta yhdessä yössä eikä ilman konkreettisia toimenpiteitä. Ohjelmassa esitellään Helsingin yliopiston kestävyystavoitteita
ja -aloitteita kaudella 2022–2024. Tämä eri yksiköiden, ryhmien ja yksilöiden edistämien aloitteiden kokonaisuus korostaa pyrkimystämme sisällyttää kestävyys ja vastuullisuus kaikkeen toimintaamme sekä siirtyä yksittäisistä aloitteista entistä kokonaisvaltaisempaan kestävyysajatteluun.

Katsaus kestävyyteen - Kestävyys ja vastuullisuus Helsingin yliopistossa 2017-2020

Tämä on Helsingin yliopiston ensimmäinen kestävyys- ja vastuullisuustekoja yhteen kokoava raportti. Uuden strategiakauden 2021–2030 alussa luomme katseen vielä menneeseen, jotta voimme paremmin suunnitella tulevaa. Raportti on katsaus edellisellä strategiakaudella 2017–2020 tekemäämme kestävyys- ja vastuullisuustyöhön ja tapa tuoda työtämme läpinäkyvämmäksi ja avoimemmaksi.

Raportti on jaettu verkkosivuilla osiin luettavuuden parantamiseksi ja saavutettavuuden varmistamiseksi. Resoluutioltaan tiivistetyn raportin voi ladata myös kokonaisuudessaan.

Raportin sisällysluettelo, rehtori Sari Lindblomin alkusanat sekä raportin esittely.

Yliopiston organisaatiorakenne ja toimintakulttuuri luovat edellytykset kestävyyden ja vastuullisuuden edistämiselle. Strategiakaudella 2017–2020 perustimme yliopistolle kestävyys ja vastuullisuus -toimikunnan, joka vastaa kestävyys- ja vastuullisuustyön kehittämisestä, seurannasta ja raportoinnista. Kestävyysteemaiset tutkimuskeskukset, -yhteisöt ja instituutit tukevat kestävyys- ja vastuullisuustyötämme.

Helsingin yliopistolla edistämme kestävää kehitystä monilla eri tieteenaloilla kaikilla kampuksillamme. Teemme uraauurtavaa monitieteistä tutkimusta 11 tiedekunnan ja 40 000 opiskelijan sekä tutkijan voimin.

Kestävyyskysymykset kytkeytyvät kaikkiin koulutusaloihin ja tarjoamme kestävän kehityksen näkökulmia osana useita koulutusohjelmia, kursseja ja opintokokonaisuuksia. Kestävään kehitykseen liittyviä teemoja opetetaan lähes kaikissa tiedekunnissa bio- ja ympäristötieteellisestä humanistiseen tiedekuntaan.

Vision Globaali vaikuttaja – yhdessä saavuttamiseksi tiivistimme ja lisäsimme yhteistyötä sekä uusien että olemassa olevien kumppaneidemme kanssa. Kestävyysteemat ovat keskeinen osa kumppanuustyötä ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Teemme kestävyysteemoissa yhteistyötä kaupunkien, yritysten ja säätiöiden kanssa. Tärkeänä osana on myös yhteistyö muiden yliopistojen
ja sektoritutkimuslaitosten kanssa, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Kestävä ja vastuullinen yliopistoarki sisältää muun muassa hallinnon kehittämisen, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön, hiilineutraalin kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistämisen sekä vastuullisen sijoitustoiminnan.

Muut raportit kestävyydestä ja vastuullisuudesta

Tutustu teema-, toimiala- ja yksikkökohtaisiin kestävyyttä ja vastuullisuutta käsitteleviin raportteihimme.