Yliopistoarki planeetan rajoissa

Haluamme toimia yhteisen planeettamme kantokyvyn rajoissa ja luoda edellytyksiä ekologisesti kestävään yliopistoarkeen. Tavoittelemme hiilineutraaliutta 2030, panostamme kiertotalouteen ja toimimme luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi kampuksillamme.
Kohti hiilineutraalia yliopistoa

Yliopisto on strategiassaan asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Olemme sitoutuneet vastaamaan kaikella toiminnallamme maailmanlaajuiseen ilmastokriisiin. Teemme laajaa yhteistyötä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Hiilineutraali yliopisto 2030 -tiekarttaan on koottu askelmerkit yliopiston hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi. Edistämme ekologista kestävyyttä pienentämällä toimintamme hiilijalanjälkeä panostamalla fiksuihin energianratkaisuihin, vähäpäästöiseen liikkumiseen ja kestäviin ruokailutottumuksiin sekä hankintoihin. Samalla toimimme suunnannäyttäjänä ja edelläkävijänä luoden uutta tietoa ja edellytyksiä ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaiseen työhön tutkimuksemme ja opetuksemme kautta.

Helsingin yliopiston hiilijalanjälki

Olemme laskeneet hiilijalanjälkemme vuosittain vuodesta 2019 alkaen. Hiilijalanjälki lasketaan GHG-protokollan (Greenhouse Gas Protocol) mukaisesti. Taulukossa näkyy hiilijalanjäljen osuus jaettuna toiminnallisiin kategorioihin - toimitilat, hankinnat, liikkuminen ja ruoka ja tavoitetila hiilijalänjäljen pienentämiselle vuoteen 2030 saakka. Yliopiston hiilijalanjälki vuosittain:

  • 2019: 77 777 t CO2e
  • 2020:  58 167 t CO2e
  • 2021: 58 217 t CO2e
  • 2022:  62 448 t CO2e
  • 2023:  49 992 t CO2e
Hiilijalanjälki vuonna 2023

Yliopiston hiilijalanjälki vuonna 2023 oli 49 992 t CO2 e

  • Toimitilat 38,50%
  • Hankinnat 40%
  • Liikkuminen 17%
  • Ruoka 4,50%

 

 

 

Yliopiston hiilijalanjälki vuonna 2023 esitettynä GHG-protokollan mukaisesti:

  • Scope 1: 1 599 tCO2e
  • Scope 2: 13 613  tCO2e
  • Scope 3: 34 780 tCO2e
Kestävät rakennukset ja toimitilat

Helsingin yliopiston kampuksia sekä niiden toimintoja kehitetään kestäviksi tuottamalla opetuksen ja tutkimuksen tarvitsemat tilat ja palvelut mahdollisimman pienillä päästöillä ja materiaalitehokkaasti.

Toimintatavat kampuksilla ovat sosiaalisesti, ekologisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti vastuullisia. Kampusten kestävyyden ja vastuullisuuden kehittämisestä, seurannasta ja raportoinnista vastaa rehtorin asettama Kestävyys ja vastuullisuus -toimikunta.

Käytännön toteutuksessa on mukana Helsingin yliopistokiinteistöt sekä Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut HY247.

Energiankulutus Helsingin yliopistolla kampuksittain ja kiinteistöittäin

Energianseurantataulukosta pääset tutustumaan Helsingin yliopiston kiinteistöjen energian- ja vedenkulutustietoihin viimeiseltä kolmelta vuodelta. Kuvassa näkyy sinisinä pylväinä ostoenergian määrä halutulta vuodelta ja pisteviivana edellisen vuoden ostoenergian kulutus. Uusiutuva energia näkyy sinisen pylvään päällä vihreänä osuutena. Valikoista voit valita, haluatko tarkastella tietyn kampuksen tai tietyn kiinteistön kulutusta. Kulutustiedoista löytyvät sähkön, lämmön, kaukokylmän, muun jäähdytyksen ja veden kulutukset sekä uusiutuva energia niiden kiinteistöjen osalta, joissa sitä tuotetaan. Viimeisestä valikosta löytyy lämmön sääkorjaus, jossa laskentakaavalla huomioidaan ulkolämpötilan vaikutus lämmön kulutukseen vuosien vertailua varten.

Viikin ja Kumpulan aurinkopaneelien energiantuotanto ei valitettavasti vielä näy taulukossa. Keskustakampuksen Aleksanterinkatu 7:n ja Yliopistonkatu 4:n aurinkopaneelien tuotto on mukana kuvaajassa.



Suosittelemme käyttämään taulukkoa tietokoneen näytöllä tai mobiililaitteessa vaakasuunnassa. Taulukko toimii puutteellisesti ruudunlukijasovelluksilla.

Fiksut energiaratkaisut

Osana yhä kestävämmin toimivia toimitiloja Helsingin yliopisto panostaa energiankulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvaan energiaan. Yliopisto on esimerkiksi sitoutunut tuottamaan osan käyttämästään energiasta uusiutuvasti paikan päällä. Uusiutuvaa energiaa tuottavia järjestelmiä on tällä hetkellä käytössä 17 rakennuksessa. 

Esimerkkejä uusiutuvaan energiaan panostamisesta:

  • Viikin kampuksen aurinkovoimaloiden vuosituotto vastaa 4-5 prosenttia koko kampuksen käyttämästä sähköenergiasta. Kirkkaana kevät- ja kesäpäivänä paneelit voivat tuottaa jopa 20 prosenttia kampuksen sähköstä.
  • Maalämpö on käytössä Viikin Infokeskuksessa ja tutkimustilan asunnoissa sekä Tvärminnen eläintieteellisen aseman oppilasrakennuksessa. 
  • Lammin biologinen asema lämpenee hakelämmöllä.
  • Lisää aurinkosähköä ja maalämpöä on tulossa muun muassa Hyytiälän biologiselle asemalle sekä Kumpulan kampukselle vuonna 2023 valmistuviin uudisrakennuksiin.

Erilaisia toimia energiankulutuksen vähentämiseksi kehitellään jatkuvasti ja yliopistoyhteisöä rohkaistaan säästämään energiaa esimerkiksi energiansäästökampanjoiden ja muun viestinnän keinoin.

Kiertotalouden edistäminen

Kiertotalouteen panostetaan kehittämällä jatkuvasti jätteiden lajittelua ja kierrättämistä. Jätteiden lajittelumallia ja lajitteluastioita on on uudistettu ja pakkausmuovin lajittelumahdollisuuksia lisätty.

Kalusteiden uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen kehitellään uusia ratkaisuja. Kiertonetin kautta myydään tarpeettomaksi jääneitä kalusteita.

Yliopiston tietotekniikkakeskuksella on ollut jo vuodesta 2019 keskitetty kierrätyspalvelu IT-laitteiden ja -tarvikkeiden vastuulliseen kierrätykseen ja poistoon. 

Läppärilainaamosta tutkinto-opiskelijat ja henkilökunta voivat lainata kannettavan tietokoneen käyttöönsä.

Kestävä liikkuminen

Kestävämpien liikkumis- ja matkustusmuotojen tunnistaminen ja niiden käyttämiseen rohkaiseminen työn ja kodin välillä sekä työmatkoilla on olennainen osa yliopiston hiilineutraaliustyötä.  

Helsingin yliopiston matkustusohjeet ohjaavat kestävään työmatkustamiseen.  

  • Suhtaudumme matkustamisen tarpeeseen harkitsevaisesti.  
  • Matkustamme junalla Suomen sisällä aina kun mahdollista.  
  • Mahdollistamme maata pitkin matkustamisen ulkomaille tietyin ehdoin. 
  • Suosimme välilaskuttomia lentoja.  
  • Tarjoamme mahdollisuuksia yhdistää lomaa ja etätyötä työmatkaan sekä työmatkojen yhdistämiseen tietyin rajauksin. 

Helsingin yliopisto on myös viime vuosina luonut parempia edellytyksiä pyöräilylle. Yliopisto tukee pyöräilyä esimerkiksi seuraavin keinoin: 

  • tarjoamalla pyörätelineitä ja suihkutiloja henkilökunnan ja opiskelijoiden käyttöön. 
  • Yliopiston kaikkien rakennusten läheisyydestä löytyy pyörätelineitä ja runkolukittavia telineitä on mahdollisuuksien mukaan lisätty kampusalueille. 
  • Suihkutiloja ja lokerokaappeja pyöräilyvarusteiden säilytykseen löytyy kaikilta kampuksilta. 
  • Edistämme myös kaupunkipyöräasemien sijoittumista kampusten yhteyteen, ja niitä löytyy nyt viidessä kohteessa kampuksillamme. Olemme olleet mukana pyöräilyn Kilometrikisassa vuodesta 2016 lähtien. 
  • Autojen pysäköinti yliopiston alueella on ollut maksullista vuodesta 2017 lähtien. 
Vastuulliset hankinnat

Tavoitteenamme on näyttää esimerkkiä vastuullisessa hankinnassa.

Otamme vastuullisuuteen liittyvät ympäristö-, sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat huomioon mahdollisimman laajasti kilpailutuksissa ja puitesopimuksissa. Kaikkien sopimustoimittajiemme on sitouduttava ja noudatettava vastuullisuuden vähimmäisvaatimuksia.

Hankintaprosessien vastuullisuuden kehittämiseksi hyödynnämme päästöraporttia, jonka avulla voidaan tarkastella yliopiston ostojen hiilijalanjälkeä.

Kestävämmät ruokailutottumukset ja tapahtumat

Pyrimme kannustamaan ja rohkaisemaan yliopistolaisia siirtymässä kohti kestävämpiä ruokailutottumuksia. Tavoitteemme on, että yliopiston omat ruokatarjoilut ovat kasvispainotteisia vuoteen 2030 mennessä. Yliopiston tarjoilusuositus ohjaa huomioimaan kestävyyden ja vastuullisuuden tarjoiluissa - ruokahävikkiä vältetään ja tilaisuuksissa suositaan kasvis- ja vegaaniruokaa sekä vastuullisesti pyydettyä lähikalaa.  

Tutustu yliopiston tarjoilusuositukseen.

Kestävyys ja vastuullisuus huomioidaan myös tapahtumien järjestämisessä yliopistolla.  

Vinkit kestävän ja vastuullisen tapahtuman järjestämiseen.

Tiloissamme toimivat lounasravintat panostavat kestävämpään ja vastuullisempaan ruokaan. Tarkemmin lounasravintoloiden kestävyysteosta voi lukea yritysten nettisivuilta.

 

Edistämme luonnon monimuotoisuutta

Torjumme luontokatoa ja edistämme luonnon monimuotoisuutta arjen toiminnallamme. Luonnon monimuotoisuuden edistäminen on valittu yhdeksi painopistealueeksi Kestävyys ja vastuullisuus -ohjelmassa.

Olemme tukeneet niittyjen perustamista erityisesti Viikin kampuksella. Opiskelijoilla ja henkilökunnallamme on mahdollisuus kampusviljelyyn kaikilla kampuksillamme. Olemme rahoittaneet yhteisön ideoimia luonnon monimuotoisuutta edistäviä projekteja, joiden myötä Viikin kampuksella järjestettiin esimerkiksi lajistoa kartoittava BioBlitz ja istutettiin alueelle metsäpuutarha. Siltavuorenpenkereelle toteutettiin viljelylaatikoineen kasvihuone "Kasvun tila", joka on monitieteinen tiede- ja taideviljelmä sekä osallistavan kestävyys- ja taidekasvatuksen paikka.

Olemme perustajajäsen kansainvälisessä Nature Positive Universities -verkostossa. Verkosto kannustaa yliopistoja ja yliopistolaisia ympäri maailman tekemään toimia luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja turvaamiseksi sekä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Vuonna 2024 toteutimme selvityksen kampusluonnon moniin arvoihin ja lajistoon liittyen. Selvitys tarjoaa tilannekuvan luonnon monimuotoisuustyön mahdollisuuksista yliopiston kampuksilla sekä työkaluja kampusten kehittämiseen tulevaisuudessa.