Tutkamittaus 4.9.2000 klo 01.34

Tutkakuvat ovat pystyleikkauksia, jossa vaaka-akselina on etäisyys tutkasta ja pystyakselina korkeus merenpinnasta kilometreinä. Mittaukset on tehty itäkoilliseen.

4.9.2000 Matti Leskinen


RHI-Z

Kaiun voimakkuus

Väriasteikoilla violetti on heikompaa kaikua ja sininen voimakkaampaa. Vaaleampi sävy merkitsee edelleen vahvempaa kaikua.
Kuvassa kaiku on peräisin ensisijassa suurista hyönteisistä, joita lensi lounaaseen muutaman sadan metrin korkeudelta 1,5 km korkeudelle saakka. Nämä erottuvat tutkan mittaustilavuuden kokoa vastaavina, noin 100 m levyisinä aika erillisinä läiskinä. Alle kilometrin korkeudella myös pienempiä hyönteisiä oli ilmeisesti huomattavasti mukana kaikua aiheuttamassa, mistä aiheutuu ikään kuin taustan muodostava heikompi kaiku.

RHI-V

Säteensuuntainen nopeus

Violetit, siniset ja vihreät värit merkitsevät tutkaa kohti suuntautunutta liikettä 3-13 m/s, mikä oli yleistä tässä suunnassa koillisvirtauksen takia.
Virtausnopeus oli suurimmillaan lounaaseen lähes 15 m/s noin puolen kilometrin korkeudella ja tässä mittaussuunnassa säteensuuntainen nopeus oli 13 m/s vaiheilla parhaimmillaan. Muutama punainen ja keltainen läiskä liittyy lintuihin, joiden nopeus kohti tutkaa oli 20 m/s luokkaa.

RHI-W

Nopeuden hajonta

Värit kertovat säteensuuntaisen nopeuden hajonnan voimakkuudesta samalla lailla kuin kaiun voimakkuudesta; keltaiset ja punaiset sävyt ovat suuria arvoja ja siniset sekä violetit pieniä.
Lähellä tutkaa iso hyönteinen aiheuttaa yksinään kaiun ja nopeuden hajonta on pieni tämän kohdalla. Tutkan keila levenee kauemmaksi mentäessä ja näin myös lähellä olevat toiset hyönteiset vaikuttavat mittaustilavuuden sisällä nopeuden hajontaa lisäävästi.


[tuorein kaiku] [kaikutilanteet] [Matti Leskinen]