13.9.2000 Matti Leskinen

Tutkamittauksia 12.9.2000 klo 11.33

Tutkakuvat ovat pystyleikkauksia, jossa vaaka-akselina on etäisyys tutkasta ja pystyakselina korkeus merenpinnasta kilometreinä. Mittaukset on tehty eteläkaakkoon Suomenlahdelle päin.


Kuvissa nähdään hyönteisistä tullutta tutkakaikua. Aika yhtenäinen kaikukerros ulottui noin kilometrin korkeudelle. Tämän yllä erottui hyvin harvassa yksittäisiä isoja hyönteisiä. Myös alempana isot hyönteiset voidaan erottaa kuvassa ympäristöään voimakkaampina kohteina, joiden leveys on noin 100 m tutkan mittaustilavuuden kokoa vastaavasti.

RHI-Z

Kaiun voimakkuus

Violetti heikointa, sininen vahvempi ja vaalea sävy tummaa samanväristä voimakkaampi.
Voimakkain kaikukerros oli 800-1000 m korkeudella, vaikka voimakkaimmat kaiut liittyivätkin yksittäisiin suuriin hyönteisiin eri korkeuksilla.
RHI-V

Säteensuuntainen nopeus

Punainen 0-6 m/s, keltainen ja vihreä 7-12 m/s sininen yli 13 m/s.
Nopeudessa myös suuret hyönteiset aiheuttivat vaihtelua pari metriä sekunnissa. Tästä seuraa hieman ylimääräistä kirjavuutta 100 m luokkaa olevina täplinä. Vahvin kaikukerros oli samalla myös nopeimman virtauksen kerros.
RHI-W

Nopeuden hajonta

Violetit sävyt pienimpiä, sininen, vihreä, keltainen ja punainen suurempia ja vaalea sävy tummaa samanväristä voimakkaampi.
Yli kilometrin korkeudella yksittäiset isot hyönteiset merkitsivät vähäistä nopeuden hajontaa (mittausaika alle 0,2 sekuntia), vahvimmassa kaikukerroksessa hyönteisiä oli myös niin paljon, että hajonta oli lähes jo tuulen nopeuden vaihtelua kuvaava ja pienempää kuin esim. muutaman eri suuntiin lentävän hyönteisen tapauksessa.

Vahvan kaikukerroksen kohdalla oli havaittavissa selvää yhtenäistä lentosuuntaa koillinen-lounas akselin mukaan eli käytännössä lähes kohtisuorassa virtausta vastaan. Tämä osaltaan pienentää mitattua nopeuden hajontaa. Toisaalta tämä merkitsee myös sitä, että virtauksen suurin nopeus liittyi tuuleen eikä siihen että hyönteiset olisivat kulkeneet samaan suuntaan tuulta nopeammin tässä kerroksessa.


[tuorein kaiku] [kaikutilanteet] [Matti Leskinen]