15.9.2000 Matti Leskinen
PPI-Z

Tutkakaiun voimakkuus 15.9.2000 klo 10.11

Violetti heikointa, sininen vahvempi ja vaalea sävy tummaa samanväristä voimakkaampi.

Kuvassa nähdään tutkalla mitattu kaiun voimakkuus pinnan lähellä noin 50 km säteeltä ja rajattuna Helsingin kaakkoispuolelta. Suurpiirteinen rantaviiva näkyy karttapohjalla valkoisena kuten myös etäisyysrenkaat ja ilmansuuntaviivat. Isosaaren ja Kallbådagrundin sääasemat on myös merkitty.

Vahvin kaiku näkyy saarista lounaaseen, jonne tuuli kuljetti ilmaan nousseita hyönteisiä. Taustan heikompi kaiku aiheutuu kauempaa rannikolta tulleista hyönteisistä, joiden osuus myöhemmin päivällä peitti jo aika hyvin saarten vaikutuksen.


Jo klo 10.41 kaikualue oli aika laaja kuten allaoleva tutkakuva näyttää. Isommat hyönteiset olivat luultavasti lähinnä perhosia ja tutkakaikualue kokonaisuudessaan onkin aika lailla perhosennäköinen. Tavallaan hämmästyttävämpää on se, että myös tutkakuvaperhosen siivet ovat samaan suuntaan kuin kaiun aiheuttaneilla hyönteisillä! Käytännössä tämä on kuitenkin vain luonnollinen seuraus siitä, että kylki kohti tutkaa olleista hyönteisistä saatiin vahvempi kaiku, jolloin ne havaittiin paremmin ja kauempaa luoteis- ja kaakkoissektoreissa. Tästä johtuvat tutkakuvan "siivet".

PPI-Z


[tuorein kaiku] [kaikutilanteet] [Matti Leskinen]