Beroende på utbildningsprogram kallas antingen alla ansökningsbehöriga eller en del av dem till en lämplighetsbedömning. När alla ansökningsbehöriga sökande inte kan kallas till lämplighetsbedömningen, väljs de som kallas in enligt poängen för ansökningsdokumenten.
I följande utbildningsprogram kallas alla ansökningsbehöriga sökande till lämplighetsbedömningen:
I följande utbildningsprogram utförs ett förval:
I dessa utbildningsprogram de första som kallas in är de sökande som gett högsta prioritet åt utbildningsprogrammet Om alla förstahandssökande inte kan kallas till lämplighetsbedömningen, rangordnas de enligt poängen för ansökningsdokumenten. Om de förstahandssökande är färre än antalet sökande som kan kallas till lämplighetsbedömningen, kallas också andrahandssökande i en rangordning som följer ansökningsdokumentens poängsättning. Om de första- och andrahandssökande är färre än antalet sökande som kan kallas till lämplighetsbedömningen, kallas också tredjehandssökande i en rangordning som följer ansökningsdokumentens poängsättning
Ansökningsbehörighet betyder inte automatisk att du blir inbjuden till lämplighetsbedömningen om du bara har sökt till utbildningsprogram där inte alla behöriga sökande kan intervjuas. Du kan också bli inbjuden till lämplighetbedömningen för mer än ett utbildningsprogram. Beslut om ansökningsbehörighet och kallelse till lämplighetsbedömning meddelas per e-post senast 31.3.2023.
Man kan få 0-40 poäng för ansökningsdokument enligt följande:
1) Examen som ger ansökningsbehörighet (0-20 poäng)
2) Arbetserfarenhet (0-20 poäng)
Vid jämna poäng prioriteras i första hand den sökande som fått de högsta poängen för sin arbetserfarenhet.
Inbjudningarna till lämplighetsbedömningen kommer att skickas i början av april. Inbjudan skickas och lämplighetsbedömningen görs av den samarbetsorganisation med vilken Helsingfors universitet genomför den utbildningen. Inbjudan ger instruktioner för inlämning av förhandsuppgifter eller annat material och intervjutid eller instruktioner för bokning av intervjutid. OBS! Bifoga inte det material som krävs för lämplighetsbedömningen till ansökningshandlingarna.
Lämplighetsbedömning är avgiftsbelagd. Betalningsinstruktioner ges i inbjudan till intervjun. Den sökande betalar för varje lämplighetsbedömning som han/hon deltar i.
Bedömningens utformning, pris och material som krävs för lämplighetsbedömningen varierar något mellan utbildningsprogrammen. År 2023 kommer lämplighetsprövningar att genomföras enligt följande:
Kognitiivinen aikuisten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma Utbildningsprogram i kognitiv individuell psykoterapi för vuxna
Kognitiivis-integratiivinen aikuisten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma sisältäen hypnoterapiaa
Kognitiivis-analyyttinen aikuisten ja nuorten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma
Integratiivinen aikuisten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma
Aikuisten psykoanalyyttinen psykoterapeuttikoulutus
Psykodynaaminen nuorten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma
Psykodynaaminen lasten ja nuorten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma
Psykoanalyyttinen pari- ja perhepsykoterapian koulutusohjelma
Ryhmäanalyyttisen psykoterapian koulutusohjelma
Lämplighetsbedömningen ger sammanlagt 1–100 poäng i alla utbildningsprogram enligt följande poängsättning:
För att kunna bli antagen till utbildningen ska den sökande ha fått sammanlagt minst 50 poäng i lämplighetsbedömningen och mer än 0 poäng för vart och ett av de fem kriterierna.
Förmågan att slutföra studierna (språkkunskaper och datatekniska färdigheter) samt möjligheten att utföra patientarbete bedöms i samband med lämplighetsbedömningen. Om de här färdigheterna och möjligheten att utföra patientarbete visar sig vara otillräckliga kan den sökande inte bli antagen till utbildningen.
Om två sökande får samma antal poäng vid lämplighetsbedömningen, avgörs deras inbördes ordning i första hand på basis av poängen för ansökningsdokumenten vid förhandsurvalet och i andra hand på basis av poängen för utbildningsmotivation.