Ansökan om docentur

Universiteten kan på ansökan utnämna till docent en person som har ingående kunskaper på sitt eget område och som genom publikationer eller på annat sätt har visat sin förmåga till självständigt forskningsarbete eller konstnärligt arbete och som har god undervisningsförmåga.

Enligt 89 § i universitetslagen (558/2009) kan ett universitet på ansökan bevilja titeln docent till en forskare som har ingående kunskaper inom sitt vetenskapsområde, som genom publikationer eller på annat sätt visat sin förmåga till självständigt forskningsarbete och som har god undervisningsförmåga.

Universitetets undervisnings- och examensspråk är finska och svenska. I enlighet med den anvisning av 18.2.2010 som universitetets kansler gett till fakulteterna förutsätts docenter ha de språkkunskaper som krävs av universitetets undervisnings- och forskningspersonal. Bestämmelser om de språkkunskaper som krävs av den som sköter undervisningsuppgifter vid ett universitet finns i universitetsförordningen (770/2009). Enligt denna ska den som ansöker om titeln docent behärska det språk på vilket hen undervisar (finska eller svenska). Den som utnämns till docent ska dessutom ha minst nöjaktiga kunskaper i tal och skrift i båda inhemska språken. Enligt 32 § i instruktionen för Helsingfors universitet (15.4.2015), om en utlänning eller en sådan finsk medborgare som inte är av finländsk härkomst eller inte har fått sin skolutbildning på finska eller svenska söker anställning som lärare och forskare, kan hen utan separat ansökan beviljas dispens från de språkkunskaper i finska och svenska som anges i universitetsförordningen.

Titeln docent beviljas enligt 52 § i instruktionen för Helsingfors universitet (15.4.2015) av kanslern på framställning av fakultetsrådet. Alla docenter är docenter vid Helsingfors universitet, inte vid enskilda fakulteter.

Innan fakultetsrådet fattar sitt beslut, ska rådet av två sakkunniga begära ett utlåtande om den sökandes vetenskapliga kompetens. Fakultetens pedagogiska nämnd ska ge ett utlåtande om den sökandes undervisningsförmåga. Om fakultetsrådet anser att den som ansöker om titeln docent uppfyller villkoren, gör rådet en framställning i ärendet till kansler.

Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten förutsätter att den som anhåller om titeln docent utöver en godkänd doktorsavhandling har andra publikationer som till sin vetenskapliga betydelse och omfattning motsvarar ytterligare en väl godkänd doktorsavhandling inom docenturens område.

Fakulteten också förutsätter att den som söker en docentur har bevis på en egen forskningsinriktning och i det avseendet självständighet.

Fakulteten förutsätter att tillräcklig vikt fästs vid följande omständigheter vid evalueringen av sökandens meriter:

  • den sökandes vetenskapliga publikationer i internationella serier med sakkunnigbedömning,
  • den sökandes andel i de viktigaste publikationerna,
  • kan den sökande visa att hen har en självständig forskarkarriär (t.ex. har erhållit finansiering för egen forskning),
  • har den sökande deltagit i handledningen av lärdomsprov och ledningen av vetenskaplig forskning, och
  • har den sökande deltagit aktivt i internationell verksamhet och vetenskapliga konferenser inom sitt område.

Fakulteten förutsätter att de sakkunniga i sina utlåtanden så entydigt som möjligt anger om den sökande uppfyller villkoren för titeln docent. Av denna anledning ska de sakkunniga tillräckligt grundligt analysera sökandens vetenskapliga produktion i sina utlåtanden.

När man bedömer den goda undervisningsförmåga som krävs för titeln docent beaktas docentens särställning. En docent kan delta i undervisningen i ämnet som hen företräder på ett sätt som man särskilt kommer överens om, men är inte undervisningsskyldig.

Provföreläsningens längd är cirka 25 minuter. Ämnet ska väljas som om publiken bestod av studerande inom det aktuella området och föreläsningen ingick i en föreläsningsserie som hör till undervisningen i det aktuella området. Den sökande får använda anteckningar som stöd under provföreläsningen. Provföreläsningarna relaterade till docentansökningar vid matematisk-naturvetenskapliga fakulteten organiseras på distans via Zoom.

Som stöd för bedömningen av undervisningsprovet används en matris för bedömning av undervisningsförmågan som har godkänts av fakulteten. Vid bedömningen fäster man uppmärksamhet vid struktureringen av undervisningssituationen och undervisningsstoffet, den vetenskapliga grunden och den sökandes förmåga att samverka samt vid användningen av hjälpmedel i undervisningen och undervisningsmaterial. Undervisningsförmågan bedöms enligt skalan försvarlig – nöjaktig – god – berömlig – utmärkt.

Vanligen ansöker man om titeln docent i det skede av den akademiska karriären, när man har mindre undervisningserfarenhet eller mindre pedagogisk utbildning än t.ex. de som ansöker om anställning som universitetslektor. Vid en helhetsbedömning av undervisningsförmågan hos den som ansöker om titeln docent får därför ofta ett väl genomfört undervisningsprov en proportionellt sett stor betydelse.

I utvärderingen av undervisningsförmågan behandlas den sökandes undervisningserfarenhet, pedagogiska utbildning, förmåga att producera läromedel och andra i undervisning förvärvade meriter samt undervisningsprovet och den påföljande diskussionen med den pedagogiska nämnden separat.

På så sätt får den sökande en redogörelse både över sina starka sidor enligt bedömningen och över vilka delområden av undervisningsförmågan som fortfarande borde utvecklas. I en sammanfattning av helhetsbedömningen av undervisningsförmågan anges det om den sökande uppfyller kriterierna, om hen har god undervisningsförmåga.

När den som har beviljats titeln docent söker anställning som lärare och forskare bedöms undervisningsförmågan separat utifrån de kriterier som gäller för den aktuella befattningen. Vid denna bedömning kan den sökandes undervisningsförmåga för en professur eller en anställning som universitetslektor bedömas som otillräcklig.

Vid matematisk-naturvetenskapliga fakulteten brukas fasta ansökningstider för docenttiteln. Under läsåret 2024–2025 är ansökningstider 15.8.-31.8.2024, 15.10.-31.10.2024, 15.-31.1.2025 och 15.4.-30.4.2025. Datumen för undervisningsprov är 15.11.2024, 15.1.2025, 15.4.2025 och 13.6.2025.

Du kan ansöka om titeln docent i universitetets rekryteringssystem:

  • Externa sökande ansöker genom att logga in i rekryteringssystemet här, först genom att skapa ett konto.
  • Sökande med användar-ID på helsinki.fi och giltigt anställningsavtal, stipendieforskarkontrakt, gästforskar- eller gästprofessoravtal vid Helsingfors universitet ansöker här genom att först logga in med HU användar-ID.

Fakulteten önskar att den som ansöker om titeln docent förhandlar med prefekten för institutionen för det aktuella vetenskapsområdet eller med den ämnesansvariga innan hen lämnar in sin ansökan. Utöver andra frågor som rör ansökningen om titeln docent (docenturområde, vetenskapliga meriter) granskas också preliminärt den sökandes undervisningsmeriter i detta sammanhang. I förhandlingarna kontrollerar man institutionens åsikt om den sökandes område för docenturen. Om området för docenturen är nytt (vid fakulteten finns sedan tidigare ingen docent inom området), ska institutionen lämna in en utredning till fakulteten om benämningen av docenturen och en motivering för användningen av den.

Docentnämnden av matematisk-naturvetenskapliga fakuteten behandlar på sitt följande möte endast ansökningar som lämnats in inom tidsfristen och som motsvarar anvisningarna. Bristfälligt ifyllda ansökningar behandlas inte.

Ansökan

Följande bilagor som PDF-filer på engelska ska bifogas ansökan:

  1. Ett ansökningsbrev adresserat till docentnämnden vid Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten, som förklarar
    • området för den ansökta docenturen (på finska eller svenska och engelska) och den avdelning där docenturen är belägen
    • uppgift om vilken avdelningsrepresentant den sökande har förhandlat med angående ansökan
    • önskat ämne, målgrupp, språk (finska, svenska eller engelska) och datum för undervisningsprov
  2. Meritförteckning, publikationsförteckning och en beskrivning av den sökandes undervisningsmeriter eller en universitetsportfölj som innehåller ovan nämnda dokument
    • Fakulteten ber att de sökande uppräknar publikationerna som finns i Web of Science och de publikationer som har utgivits efter disputationen skall också markeras. Desssutom ber vi den ansökande att ange sin egna åsikt om vilka publikationer hen personligen tycker utgör en annan helhet som motsvarar en bra doktorsavhandling.
  3. Sökandens självbedömning av sin undervisningsförmåga
    • Den sökande uppmanas att utvärdera sin undervisningsförmåga i förhållande till fakultetens utvärderingskriterier. Den sökande ombeds ge sig själv ett betyg (försvarlig – nöjaktig – god – berömlig – utmärkt) inom varje delområde av undervisningsförmågan, förutom undervisningsprovet, och motivera detta på basen av kriterierna.

Utöver

  • Om den sökande inte är anställd vid Helsingfors universitet och inte kan beviljas dispens från de språkkunskaper som krävs för titeln docent (se Beviljande av titeln docent), ska hen bifoga kopior av intygen som visar de finska och svenska språkkunskaper som krävs av docenten till ansökan. De språkkunskaper som krävs ingår vanligtvis i den sökandes studier och anges i examensbeviset. Språkkunskaper kan också bevisas med officiella språkprov.
  • Ifall en utländsk sökande inte är i ett anställningsförhållande till Helsingfors universitet bör den sökande bifoga en av två personer bestyrkt kopia av sitt pass samt av sitt examensbetyg.

Den sökande behöver inte lämna in sina publikationer vid inlämnande av ansökan, utan de kan skickas direkt till de sakkunniga som har utsetts av fakulteten i ett senare skede av ansökningsprocessen.

För mer information om ansökan, vänligen kontakta hr-kumpula@helsinki.fi

Inkomna ansökningar behandlas av matematisk-naturvetenskapliga fakultetens docentnämnd, i vilken en professorsrepresentant från varje avdelning vid fakulteten ingår. Nämnden sammanträder alltid ca. 2-3 veckor efter varje ansökningsperiod för att behandla ansökningar.

Om docentnämnden förordar ansökan, går ärendet vidare till de sakkunniga och/eller utvärderingen av undervisningsförmåga.  Docentnämnden kan också avstå från att förorda en ansökan. Meddelande om detta och motiveringen till beslutet sänds till den sökande. Samtidigt ger nämnden anvisningar om hur ansökan kan kompletteras. Om docentnämnden inte förordar ansökan, sökande kan ansöka igen efter att ha inhämtat de saknade meriter.

Efter att ha fått de sakkunnigas och den pedagogiska nämndens utlåtanden beslutar fakultetsrådet om den sökande uppfyller villkoren för beviljande av titeln docent och gör en framställning till kanslern om beviljande av titeln docent.

För mer information om processen, vänligen kontakta hr-kumpula@helsinki.fi