Sosiologia on laaja-alainen yhteiskuntatiede, joka tutkii yhteiskunnan rakennetta ja sosiaalisen toiminnan moninaisuutta teoriassa ja käytännössä. Sosiologia elää yhteiskunnan mukana ja sen tarkastelukohteet vaihtelevat globalisaatiosta ja yhteiskunnan rakenteista kulttuurisiin käytäntöihin ja tapoihin sekä intiimeihin sosiaalisiin suhteisiin.
Sosiologia on yksi valtiotieteellisen tiedekunnan suurimmista tieteenaloista. Sosiologiassa tehdään monipuolista, ajankohtaista tutkimusta, mikä heijastuu opetuksessa.
Sosiologian opiskelijat valmistuvat asiantuntijoiksi, jotka pystyvät itsenäisesti hankkimaan ja erittelemään tietoa yhteiskunnan ilmiöistä sekä muokkaamaan ja käyttämään sitä hyväksi eri tehtävissä. Sosiologia valmistaa myös kriittiseen ajatteluun ja yhteiskunnallisten itsestäänselvyyksien kyseenalaistamiseen.
Väestötiede
Väestötiede on perustavanlaatuinen yhteiskuntatiede, joka tutkii väestössä tapahtuvia muutoksia kuten syntymiä, kuolemia, maahanmuuttoa, maastamuuttoa, avio- ja avoliittoja ja eroja. Nämä ilmiöt koskettavat yksittäisiä ihmisiä ja perheitä, mutta vaikuttavat väestötasolla laajasti myös yhteiskunnan rakenteisiin. Helsingin yliopistossa painottuvat erityisesti sosiaalisen väestötieteen tutkimuskohteet kuten kuolleisuuden ja kuolemansyiden eriarvoisuus, koulutus, sosiaalinen liikkuvuus, parisuhteet ja väestöryhmien erot hyvinvoinnissa. Helsingin yliopistossa väestötiede sijoittuu valtiotieteelliseen tiedekuntaan, sosiaalitieteiden maisteri- ja tohtoriohjelmiin.