Bekanta dig med webbsidan för anvisningar till antagna och icke-antagna sökande när resultaten har publicerats. Om du blir erbjuden en studieplats, kom ihåg att ta emot platsen senast den 14 juli 2023 före kl. 15.00.
Bekanta dig med webbsidan för anvisningar till antagna och icke-antagna sökande när resultaten har publicerats. Om du blir erbjuden en studieplats, kom ihåg att ta emot platsen senast den 14 juli 2023 före kl. 15.00.
För att logga in måste du identifiera dig själv med hjälp av nätbankskoder, mobilcertifikat eller elektroniskt id-kort (EID).
Tjänsten kan tidvis stocka sig på grund av ett stort antal besökare. Om du inte genast lyckas logga in, försök på nytt om en stund.
Om du inte har den form av identifikation som krävs för att logga in i Min Studieinfo, kontakta våra ansökningsrådgivare.
Du kan se ditt totala antal betygspoäng i Min Studieinfo när resultaten har publicerats.
Här hittar du ansökningsmålens poängtabeller, där du kan läsa hur många poäng man får för olika ämnen. På sidan finns också information om huruvida ansökningsmålet har tröskelkriterier som du måste uppfylla för att bli antagen via betygsantagningen.
Du kan se ditt totala antal provpoäng i Min Studieinfo när resultaten för respektive ansökningsmål har publicerats.
Närmare information om urvalsprovets poängsättning hittar du på sidan Urvalsprovssvar och provpoäng.
Du ser dina ansökningsmåls lägsta godkända poängantal enligt antagningssätt i Studieinfos resultatbrev, och i Min Studieinfo när informationen blir tillgänglig. Det är dock möjligt att poänggränserna ändras när sökande antas från reservplatser. Ett sammandrag av poänggränserna publiceras också på universitetets webbplats i början av hösten.
Antagningsresultatet i Min Studieinfo kan vara något av följande:
Om två eller flera sökande på gränsen till antagning har samma betygs- eller provpoäng finns det regler som tillämpas för att rangordna dem. Reglerna för när flera sökande har samma poäng definieras i antagningsgrunderna för varje ansökningsmål. Du hittar antagningsgrunderna i Studieinfo.
Du kan bekanta dig med ditt eget urvalsprov efter att resultaten i den gemensamma ansökan har publicerats. Närmare anvisningar finns på webbsidan Urvalsprovssvar och provpoäng.
Den andra gemensamma ansökan till högskolor våren 2023 genomförs med hjälp av systemet Studieinfo som drivs av Utbildningsstyrelsen. Systemet borde automatiskt kontrollera om en sökande i den gemensamma ansökan är en så kallad förstagångssökande. Det har emellertid uppstått ett fel i systemet i samband med dataöverföringen, så att systemet har betraktat en del sökande som förstagångssökande trots att de inte är det. Därför har systemet gjort fel i beräkningarna av antagningsresultaten för vissa sökande.
En del icke-förstagångssökande har blivit antagna via antagningsköer som är avsedda för förstagångssökande.
En del icke-förstagångssökande har placerats på reservplats i antagningsköer som är avsedda för förstagångssökande.
De av Helsingfors universitets ansökningsmål som berörs av felet listas i listning 1. Listningen finns i slutet av sidan.
Även många andra högskolors ansökningsmål berörs av felet. De berörda högskolorna ansvarar själva för utredningen av fel i sina ansökningsmål.
Om du inte har sökt till något av de ansökningsmål som nämns i listning 1, är antagningsresultatet inte felaktigt för din del.
Om du har sökt till ett eller flera av de ansökningsmål som nämns i listning 1, men är förstagångssökande, är antagningsresultatet inte felaktigt för din del.
Om du har sökt till ett eller flera av de ansökningsmål som nämns i listning 1 och inte är förstagångssökande, ska du göra så här:
Antagningsresultatet är felaktigt för din del om det står något annat än ”Du har inte fått en studieplats”.
Du är en förstagångssökande i den andra gemensamma ansökan till högskolor våren 2023 om du uppfyller följande två villkor:
Kontrollera med hjälp av listning 1 hurdant ansökningsmål du har blivit antagen till.
Om du har blivit antagen till ett ansökningsmål i vars antagningsgrunder det anges att endast förstagångssökande får antas via betygsantagningen:
Om du har blivit antagen till ett ansökningsmål i vars antagningsgrunder det anges att också andra än förstagångssökande får antas via betygsantagningen:
Det beror på att för vissa ansökningsmål anger antagningsgrunderna att endast förstagångssökande kan antas i betygsantagningen, medan det för andra ansökningsmål har bestämts i antagningsgrunderna att även andra kan bli antagna i betygsantagningen.
Om det för ett visst ansökningsmål har bestämts att endast förstagångssökande kan bli antagna i betygsantagningen, men Studieinfo har godkänt en sökande som inte är förstagångssökande, måste den sökande ha förstått att det rör sig om ett fel. I en sådan situation är det inte orimligt att det felaktiga resultatet korrigeras.
Om däremot även andra än förstagångssökande kan antas till ett ansökningsmål enligt antagningsgrunderna skulle det vara orimligt att förvänta sig att sökande som blivit antagna till ett sådant ansökningsmål noggrant skulle bekanta sig med antagningsköernas tilläggsinformation i Min Studieinfo och därefter dra slutsatsen att antagningsresultatet är felaktigt.
Ditt felaktiga antagningsresultat kommer att korrigeras. Efter korrigeringen kommer ditt antagningsresultat för detta ansökningsmål att vara ”Du har inte fått en studieplats”. Som orsak kommer att anges ”Du är inte en förstagångssökande”.
Ditt felaktiga antagningsresultat kommer att korrigeras. Efter korrigeringen kommer ditt antagningsresultat för detta ansökningsmål att vara ”Du har inte fått en studieplats”. Som orsak kommer att anges ”Du är inte en förstagångssökande”.
Resultaten i studentantagningen korrigeras ett ansökningsmål i taget. Vi strävar efter att de ska vara korrigerade för alla ansökningsmål fredagen den 9 juni 2023.
Du kan följa hur arbetet framskrider i listning 1.
Du kan också följa korrigeringarna i tjänsten Min Studieinfo:
Vi ser till att ingen förstagångssökande går miste om en studieplats som hen är berättigad till. Vid behov tar vi in fler sökande än planerat från antagningskön för förstahandssökande, så att det slutliga antalet antagna sökande från den antagningskön ska vara så stort som det bestäms i antagningsgrunderna.
Om din fråga gäller ett ansökningsmål vid Helsingfors universitet ska du kontakta Helsingfors universitets ansökningsservice.
Om din fråga gäller ett ansökningsmål vid en annan högskola ska du kontakta ansökningsservicen vid högskolan i fråga.
Engelska, kandidatprogrammet i språk
Kandidatprogrammet för samhälle i förändring
Kandidatprogrammet i ekonomi
Kandidatprogrammet i filosofi (undervisning på finska)
Kandidatprogrammet i geografi
Kandidatprogrammet i kulturforskning
Kandidatprogrammet i logopedi
Kandidatprogrammet i molekylära biovetenskaper
Kandidatprogrammet i politik, medier och kommunikation
Kandidatprogrammet i psykologi
Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper (avläggs på svenska i Helsingfors)
Kandidatprogrammet i veterinärmedicin
Lääketieteen koulutusohjelma (opetus suomeksi)
Nordiska språk (svenska som andra inhemska språk), kandidatprogrammet i finskugriska och nordiska språk och litteraturer
Oikeusnotaarin koulutusohjelma (opetus Helsingissä suomeksi)
Oikeusnotaarin koulutusohjelma (opetus Vaasassa suomeksi)
Suomen kieli ja suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit sekä kotimainen kirjallisuus, kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma
Utbildningsprogrammet för rättsnotarie (undervisning i Vasa på svenska)
Utbildningsprogrammet i medicin (undervisning på svenska)
Utbildningsprogrammet i odontologi (undervisning på finska)
Världens språk och språkvetenskaper, kandidatprogrammet i språk