Vid Helsingfors universitet innebär jämlikhet och likabehandling att alla vid universitetet behandlas jämlikt och icke-diskriminerande samt att välbefinnande i studierna och arbetet främjas. Vårt mål är att vara en föregångare i att skapa en atmosfär där mångfald respekteras samt en studie- och arbetsmiljö där alla mår bra, i linje med universitetets strategiska mål att vara "det bästa stället att studera och arbeta". Läs mer om tillgänglighet på vår webbplats.
Arbetet är inte slutfört och vi arbetar aktivt för en mer jämlik universitetsgemenskap. Vi identifierar och avskaffar praxis och strukturer som skapar och upprätthåller ojämlikhet.
Vår dagliga verksamhet och samverkan utgår från vår strategi ”Med vetenskapens kraft – för världens bästa” 2021–2030 och våra gemensamma värderingar: sanning, bildning, frihet och gemenskap. Jämlikheten och jämlikhetsarbetet vid universitetet främjas av jämställdhets- och likabehandlingskommittén och temagrupperna i samband med den. Kommittén leds av prorektorn och representerar – samt temagrupperna – mångfalden vid universitetet.
Vårt jämställdhetsarbete grundar sig på en jämställdhets- och likabehandlingsplan, som publicerades för första gången på 1990-talet. Planerna tas fram i samråd med universitetets personal, studenter och experts, för att återspegla universitetssamhällets behov och synpunkter. Baserat på en utvärdering vartannat år kommer planen att uppdateras och utvecklas för att möta de förändrade behoven hos universitetsgemenskapen.
Vår nuvarande plan gäller åren 2025–2028. Planens fokusområden är följande:
Vi strävar aktivt efter att förbättra förutsättningarna för delaktighet för personer med funktionsnedsättning, öka medvetenheten om individuella arrangemang, utveckla kunskapshanteringen för mångfald och jämlikhet samt stärka användningen av antirasistisk forskning och främjandet av antirasistisk praxis. Dessutom har universitetet åtagit sig att värna om regnbågspersoners och olika köns specifika behov när det gäller frihet för forskning, arbete och studier, akademisk frihet och yttrandefrihet.
Vi främjar en kultur av öppen interaktion och transparenta metoder, vilket är nyckeln till att förbättra den psykologiska säkerheten i vår universitetsgemenskap. Genom dessa åtgärder strävar vi efter att skapa en miljö där alla kan känna sig trygga och uppskattade.
Vi försöker i synnerhet främja de internationella universitetsmedlemmarnas upplevelse av att de är en central del av vårt universitet och dess framtid. I den här verksamheten är det viktigt att kommunicera om och utveckla den befintliga praxisen för språkbruk.
Vi har främjat åtgärderna i den nuvarande och tidigare jämställdhets- och likabehandlingsplanen i universitetssamfundet genom konkret utbildning, evenemang och medvetandehöjande åtgärder. Vi inser att uppnåendet av jämlikhet- och likabehandlingsarbetet är en fråga för hela universitetssamfundet och studenterna och kräver åtgärder från alla medlemmar i samhället.
Vi har bland annat anordnat olika evenemang såsom Eftermiddag för gott arbete och Pride. Årliga utbildningar om omedvetna förutfattade meningar under Minna Canths jämställdhetsdagar är också en del av vårt jämställdhetsarbete. Vi utbildar också personalen i individuella arrangemang för studenternas studier. Under de senaste åren har vi anordnat ett antal temaår, t.ex. antirasism, handikappinklusion, kulturell jämlikhet och språkmedvetna universitetsgemenskap, under vilka vi har anordnat olika evenemang för universitetsvärlden och också allmänheten.
Under åren 2025–2028 kommer vi att ordna inkluderingsutbildningar, lyfta fram och förtydliga praxisen för språkbruk och främja den internationella personalens erfarenhet som en central del av universitetet.
Målet för universitetets strategiska val att bli det bästa stället att studera och arbeta är att förbättra välbefinnandet vid universitetet för att på så sätt stärka jämlikhet och likabehandling samt förbättra möjligheterna att påverka och delta. Hörnstenen i arbetet för välbefinnande vid universitetet är principerna för ansvarsfull interaktion, som färdigställdes 2023. Ansvarsfull interaktion och att utvecklas inom den angår alla vid universitetet.
Personalens välbefinnande följs upp bland annat med en arbetshälsoenkät som genomförs vartannat år. En kurs i välbefinnande ordnas för universitetets personal, där deltagarna får råd om hur de kan utveckla sitt välbefinnande på ett övergripande sätt för att på så sätt öka sitt välbefinnande i arbetet.
Studenternas välbefinnande främjas i utbildningsprogrammen samt inom undervisnings- och studentservicen och i samarbete med studentföreningarna. Olika tjänster och funktioner för studenter finns i Rådgivningskompassen. Det vardagliga arbetet för välbefinnande är starkt förknippat med högklassig undervisning och handledning. Studenternas studieförmåga påverkas av många olika faktorer i och utanför studierna. Arbetsgruppen för studenthälsa följer upp och ger rekommendationer om studiehälsan. Studenterna kan delta i kurser i välbefinnande och i grupper och evenemang som främjar studieförmågan. Handledning, rådgivning och information erbjuds under individuella möten, via en chatt, per telefon, vid rådgivningsdisken, på distans, i workshoppar samt på föreläsningar och pop up-jourer. På sidan med instruktioner för studerande finns också material om Stöd för studier samt Hälsa och välbefinnande.
Jämställdhet och likabehandling är en del av kvaliteten och välbefinnandet i ett flerspråkigt och mångkulturellt universitet. Vårt mål är att utveckla en effektiv språkpraxis och betona flerspråkigheten som universitetets styrka. I enlighet med universitetets strategi främjar vi språklig mångfald och språklig jämlikhet, eftersom vi ser dem som en viktig del av universitetets utveckling och framgång. Vi har till exempel stärkt kommunikationen på olika språk med hjälp av utbildningar, evenemang och anvisningar som stöder vår praxis. Vårt webbinnehåll och vår kommunikation genomförs i allmänhet på tre språk: på finska, svenska och engelska. Vi har också utarbetat rekommendationer om en övergång till parallellspråkighet i olika organ.
I egenskap av Fairtrade-högskola har vi sedan 2013 förbundit oss att främja användningen och utbudet av Fair Trade-certifierade produkter i vår upphandling samt att öka medvetenheten vid universitetet om rättvis handel och dess betydelse inom globala produktions- och konsumtionsförhållanden.
Genom att stödja rättvis handel kan vi ta hänsyn till både mänskliga rättigheter och miljön på ett konkret sätt och därmed främja hållbarhet och göra upphandlingarna mer ansvarsfulla. Till exempel går det åt tusentals koppar kaffe och te varje dag vid universitetet, och därför har valet av märke betydelse. Det kaffe och te som serveras under universitetets officiella evenemang är alltid Fairtrade-märkt, enligt en överenskommelse med universitetets restauranger. Alla avtalsrestauranger har som mål är att öka utbudet av Fairtrade-märkta produkter på sina verksamhetsställen.
Vi stärker demokratin och den genuina mångfalden på vår arbetsplats, som bygger på respekt och samarbete.