Yliopiston tarina

Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640. Siitä saakka se on vaikuttanut vahvasti suomalaisen hyvinvoinnin ja kansallisen identiteetin syntymiseen. Yliopisto ja yliopistolaiset ovat olleet mukana luomassa reilua ja tasa-arvoista yhteiskuntaa ja vaalimassa suomalaista sivistystä. Olemme kouluttaneet yhdeksän presidenttiä, neljä nobelistia ja tuhansia politiikan, tieteen, kulttuurin ja talouden vaikuttajia.

Tänään haluamme jakaa osaamistamme ja vaikuttaa koko maailman parhaaksi. Tutkijamme ja koulutuksemme ovat monilla mittareilla maailman huippuja. Työskentelemme päivittäin uusien syöpähoitojen, entistä paremman opetuksen ja kasvatuksen sekä elinikäisen oppimisen parissa. Monitieteisenä yliopistona ratkomme ongelmia, jotka koskettavat jokaista: muun muassa ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita. Strategiamme kautta tutkimuksessamme painottuvat juuri nyt neljä aihetta: digitaalinen maailma, ikääntyminen ja terveys, globalisaatio sekä kestävä kehitys.

Helsingin yliopistossa ratkotaan ongelmia, jotka koskettavat meitä kaikkia. Totuus ja uuden tiedon etsiminen sekä rajoja rikkova tutkimus muotoilevat planeettaamme ja ihmisten elämää. Radikaali avoimuus ja aktiivinen kansainvälinen yhteistyö tekevät Helsingin yliopistosta globaalin vaikuttajan. Uskomme intohimoisesti ajattelun voimaan muuttaa asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa – maailman parhaaksi.

Helsingin yliopiston perusti 13-vuotias tyttö. Maailma oppi tuntemaan hänet kuningatar Kristiinana. Perustamisen aikoihin yliopisto oli pieni ja vaatimaton akateeminen yhteisö, joka koostui 11 professuurista ja 250 opiskelijasta. Tulevat papit ja virkamiehet oppivat luterilaista teologiaa ja eurooppalaista humanismia.

1800-luvulla yliopistosta tuli kansallisen heräämisen keskus.  Täällä syntyivät niin Suomen identiteetti, historia, kieli ja kulttuuri kuin myös Maamme-laulu ja Suomen lippu. Helsingin yliopisto on kautta historiansa ollut keskeinen vaikuttaja maamme sivistyksen ja hyvinvoinnin rakentamisessa. Yliopiston portaita ovat nousseet yhdeksän presidenttiä ja tuhansia politiikan, tieteen, kulttuurin ja talouden vaikuttajia. Neljää nobelistia unohtamatta.

Menestystämme huippuyliopistona ei mitata vuosissa vaan vuosikymmenissä ja -sadoissa. Niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina fokuksemme on ollut tulevaisuudessa.

Lue lisää yliopiston historiasta

Pohjoinen sijainti ja karu luonto ovat muokanneet meistä suomalaisista selviytyjiä. Elämä maailman laella vaatii ratkaisulähtöistä ajattelua, avoimuutta ja kykyä tehdä asioita yhdessä. Meidät tunnetaan kyvystämme ajatella kirkkaasti ja tuottaa ratkaisuja, jotka kestävät aikaa. Asiantuntemuksemme, asenteemme ja yhteistyökykymme ovat yhdessä jotain sellaista, mitä maailmalla tarvitaan juuri nyt.

Tänä päivänä Helsingin yliopisto tekee uraauurtavaa monitieteistä tutkimusta 11 tiedekunnan ja 40 000 opiskelijan sekä tutkijan voimin. Maailman monitieteisten yliopistojen joukossa olemme huipulla. Useimmissa yliopistovertailuissa sijoitumme 50–100 parhaan joukkoon.

Maailmassa on laskutavasta riippuen noin 18 000–23 000 korkeakoulua, eli maailman yliopistojen joukossa olemme arviolta 0,5 prosentin kärkikastissa.

Me suomalaiset uskomme oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan. Olemme todiste siitä, että pienikin maa menestyy, kun kaikilla on mahdollisuus menestyä. Oli kyse terveydestä, koulutuksesta tai teknologiasta, kehitämme ratkaisuja kaikille, emme vain harvoille ja valituille. Luomme ja jaamme ideoita, jotka luovat hyvinvointia koko yhteiskunnalle ihmisten tulotasosta tai koulutuksesta riippumatta. 

Maailman parhaana pidetyn koulujärjestelmän ja terveydenhuollon juuret löytyvät yliopistostamme. Nämä ovat loistavia esimerkkejä yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta ja kestävästä kehityksestä, joista jokainen voi nauttia. Läpinäkyvyys, tasa-arvoisuus ja oikeudenmukaisuus ohjaavat kaikkea tekemistämme. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus kuuluvat arvomaailmaamme.

Uskomme radikaaliin avoimuuteen – avoimeen tieteeseen, dataan ja innovaatioihin. Tiedon jakaminen kiihdyttää ja edesauttaa talouden, yhteiskunnan ja kulttuurin muuttumista paremmaksi. Tämä on mielestämme ihmisyyttä parhaimmillaan.

Tärkeimmät arvomme ovat kriittisyys ja pyrkimys totuuteen. Ne ovat myös asioita, joita maailma tarvitsee juuri nyt ehkä enemmän kuin koskaan. Rakennamme osaltamme parempaa ja kestävämpää maailmaa osallistumalla globaalien ongelmien ratkaisemiseen.

Monimuotoinen maailma tarvitsee monitieteisiä ratkaisuja. Meidät tunnetaan ilmastotutkimuksen pioneerina. Maailmanlaajuinen ilmanlaadun mittausasemien verkosto hyödyttää koko maailmaa. Tutkimuksemme ansiosta syövän syntymekanismeja ymmärretään paremmin kuin koskaan. Kliininen biopankkimme on perusta uraauurtavalle geenitutkimukselle. Koulutamme maailman parhaat opettajat, ja olemme ison datan edelläkävijöitä.

Teemme sitkeästi työtä oikeudenmukaisemman, turvallisemman ja paremman maailman puolesta. Onnistuaksemme tarvitsemme myös sinun apuasi.

Tutustu tutkimustemme yhteiskunnallisiin vaikutuksiin