Tämä on Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto on maailman parhaimmistoon kuuluva monitieteinen yliopisto ja ainutlaatuinen tieteen ja ajattelun keskus. Uskomme, että uuden tiedon etsiminen ja rajoja rikkova tutkimus tuottavat ymmärrystä sekä paikallisten että maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi – koko maailman parhaaksi.
Juuret syvällä Suomessa, katse maailmalla

Olemme olleet osa suomalaisen hyvinvoinnin syntymistä ja kansallisen identiteetin luontia vuodesta 1640 alkaen. Vuosisatojen aikana tutkijoistamme ja koulutuksestamme on kasvanut monilla mittareilla maailman huippuja, ja akateeminen yhteisömme on kasvanut 40 000 ihmisen kokoiseksi yhteisöksi ripoteltuna 11 tiedekuntaan neljällä eri kampuksella. Tulevaisuudessa haluammekin lisätä tutkimuksen ja opetuksen voimalla ymmärrystä koko maailman parhaaksi.

Keskitymme ratkomaan ongelmia, jotka koskettavat jokaista. Strategiamme myötä tutkimuksessa ja opetuksessamme painottuvat juuri nyt neljä teemaa: ihmisen ja luonnon hyvinvointi, inhimillinen ja oikeudenmukainen maailma, maapallon kestävä tulevaisuus sekä ajattelun ja maailmankaikkeuden mahdollisuudet.

Tieteen voimalla – maailman parhaaksi

Uskomme intohimoisesti tieteen voimaan muuttaa asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa – maailman parhaaksi.

 

Uuden ajattelun kehto

Helsingin yliopiston perusti 13-vuotias tyttö, jonka maailma oppi tuntemaan kuningatar Kristiinana. Perustamisen aikoihin yliopistomme oli pieni ja vaatimaton 11 professuurin ja 250 opiskelijan akateeminen yhteisö, jossa tulevat papit ja viranhaltijat oppivat luterilaista teologiaa ja eurooppalaista humanismia.

1800-luvulla Helsingin yliopisto muuttui kansallisen heräämisen keskukseksi – täällä syntyivät niin Maamme-laulu kuin Suomen lippukin. Akateeminen yhteisömme on ollut läpi historian keskeinen vaikuttaja maamme identiteetin, kielen, kulttuurin, sivistyksen ja hyvinvoinnin rakentamisessa. Portaitamme ovat nousseet yhdeksän presidentin ohella tuhansia politiikan, tieteen, kulttuurin ja talouden vaikuttajia – neljää nobelistia unohtamatta.

Tutustu yliopiston historiaan Yliopistomuseo Liekissä

Pohjoisen inspiroima

Pohjoinen sijainti ja karu luonto ovat muokanneet meistä suomalaisista selviytyjiä. Elämä maailman laella vaatii ratkaisulähtöistä ajattelua, avoimuutta ja kykyä tehdä asioita yhdessä. Meidät tunnetaan kyvystämme ajatella kirkkaasti ja tuottaa aikaa kestäviä ratkaisuja.

Nämä pohjoiset piirteemme ovat muotoutuneet tavoiteltavan arvoiseksi yhdistelmäksi. Tänä päivänä Helsingin yliopisto tekee uraauurtavaa monitieteistä tutkimusta, joka lukeutuu maailman parhaimmistoon. Maailman monitieteisten yliopistojen joukossa olemme yhden prosentin kärkikastissa. (Maailmassa on laskutavasta riippuen noin 18 000–23 000 korkeakoulua.)

Reilu peli

Me suomalaiset uskomme oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan. Olemme todiste siitä, että pienikin maa menestyy, kun kaikilla on mahdollisuus menestyä. Oli kyse terveydestä, koulutuksesta tai tekoälyn uusimmista tuulista, kehitämme ratkaisuja kaikille, emme vain harvoille ja valituille. Luomme ja jaamme ideoita, jotka luovat hyvinvointia koko yhteiskunnalle ihmisten tulotasosta tai koulutuksesta riippumatta. 

Suomalaisen koulujärjestelmän ja terveydenhuollon juuret löytyvät yliopistostamme. Ne ovat loistavia esimerkkejä yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta ja kestävästä kehityksestä, joista jokainen voi nauttia. Läpinäkyvyys, yhteisöllisyys ja oikeudenmukaisuus ohjaavat kaikkea tekemistämme. Siitä kertoo myös tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä toimintamme.

Toimimme myös avoimen tieteen, datan ja innovaatioiden periaatteen mukaisesti. Uskomme tiedon ja tieteen jakamisen kiihdyttävän ja edesauttavan talouden, yhteiskunnan ja kulttuurin edistysaskelia – ympäri maailman.

Toivo elää

Teemme töitä reilumman, terveemmän ja turvallisemman maailman puolesta. Monitieteisenä yliopistona olemme osaltamme ratkaisemassa meitä kaikkia koskettavia haasteita usealta eri kantilta. Yliopistomme tunnetaan muun muassa ilmastotutkimuksen pioneerina. Lääketieteellisen tutkimuksemme ansiosta syövän syntymekanismeja ymmärretään paremmin kuin koskaan, ja kliininen biopankkimme on uraauurtavan geenitutkimuksen perusta. Koulutamme myös maailman parhaat opettajat, ja olemme ison datan ja tekoälyn edelläkävijöitä.

Arvoihimme kuuluvat totuus, sivistys, vapaus ja yhteisöllisyys. Ne ovat asioita, joita uskomme maailman nyt kaikista eniten tarvitsevan.

Tutustu Helsingin yliopistossa tapahtuvaan tutkimukseen

Tutustu arvoihimme ja tavoitteisiimme
Etsitkö sittenkin tietoa yksiköistämme?