Avoin yliopisto: Taidehistoria

Taidehistoria on kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman ja kulttuuriperinnön maisteriohjelman opintosuunta. Osa taidehistorian opinnoista tarjotaan kaikille avoimina yliopisto-opintoina. Voit opiskella yksittäisiä kursseja tai laajemman opintokokonaisuuden (30 op).

Oletko kiinnostunut taiteesta? Haluaisitko oppia tarkastelemaan esimerkiksi kirkkoja, maisemamaalauksia, kulttiesineitä tai muotia ja katutaidetta?

Taide ja sen tarkastelutavat ovat laaja, globaalisti muuttuva alue. Taidehistorian opinnoissa tutkitaan taidetta ja visuaalista kulttuuria historiallisena ja nykypäivän ilmiönä. Tutkimuskohteita ovat muun muassa kuvataiteen eri lajit, arkkitehtuuri, esineet ja muotoilu sekä taideteoriat. Opinnoissa painottuvat havainnointi ja kohteisiin tutustuminen paikan päällä, joten erilaiset opintoretket (ekskursiot) ja tutustumiskäynnit ovat tärkeä osa opintoja.

Taidehistorian opinnot

Voit opiskella taidehistorian opintotarjonnasta joko sinulle sopivia yksittäisiä kursseja tai suorittaa laajemman opintokokonaisuuden (30 op). Joihinkin kursseihin voi liittyä esitietovaatimuksia. Tarkemmat tiedot löydät kurssien sivuilta. Opintoihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan.

Johdatus taidehistorian tutkimukseen Johdatus taidehistorian tutkimukseen on Avoimen yliopiston tarjoama erillinen taidehistorian opintoihin valmentava kurssi. Kurssi on poistunut avoimen yliopiston kurssitarjonnasta.
Taidehistoria I, opintokokonaisuus 15 op Taidehistoria I (15 op) opintokokonaisuus koostuu taidehistorian tieteenalaopinnoista. Voit opiskella kursseja myös yksittäin.
Taidehistoria II, opintokokonaisuus 30 op Taidehistoria II (30 op) opintokokonaisuus koostuu taidehistorian tieteenalaopinnoista (15 op) + taidehistorian teemaopinnoista (15 op). Taidehistorian teemaopinnoissa on yksittäisiä uniikkeja kursseja, joita voit suorittaa vapaasti oman kiinnostuksesi mukaan tai osana taidehistorian 30 op opintokokonaisuutta. Teemaopintojen kursseja suorittamalla voit laajentaa 15 op:n opintokokonaisuuden 30 op:n laajuiseksi kokonaisuudeksi.
Taidehistorian muita opintoja Voit opiskella yksittäisiä kursseja kiinnostuksesi mukaan.
Maisterivaiheen opintoja Taidehistorian maisterivaiheen opinnoissa on tarjolla yksittäisiä uniikkeja kursseja, joita voit suorittaa vapaasti oman kiinnostuksesi mukaan tai osana taidehistorian tutkinto-opintojasi.
Taidehistorian kandiopintoja Avoimena yliopisto-opetuksena on tarjolla osa taidehistorian 30 opintopisteen laajuisen opintokokonaisuuden opinnoista. Voit opiskella kursseja yksittäin oman kiinnostuksesi mukaan. Opintokokonaisuudesta puuttuva Taidehistorian johdantokurssi ei valitettavasti ole tarjolla lukuvuonna 2023-2024. Kurssi tulee tarjontaamme todennäköisesti aikaisintaan lukuvuonna 2024-2025. Puuttuvan johdantokurssin voi korvata KUKA-TA213 Taidehistorian suuntauksia 1900-luvun alusta 2000-luvulle -kurssin suorituksella tai suorittamalla tilalle jonkin toisen, esimerkiksi taidehistorian lähestymistapojen KUKA-TA215-kurssin. Tarkista mahdollisesti aiemmin suorittamiesi taidehistorian kurssien korvaavuus kohdasta Siirtymäsäännöt.
Muita taidehistorian opintoja Voit opiskella yksittäisiä kursseja kiinnostuksesi mukaan.
Maisterivaiheen opintoja Taidehistorian maisterivaiheen opinnoissa on tarjolla yksittäisiä uniikkeja kursseja, joita voit suorittaa vapaasti oman kiinnostuksesi mukaan tai osana taidehistorian tutkinto-opintojasi.
Siirtymäsäännöt

Jos olet suorittanut aiempina vuosina taidehistorian opintoja, voit oheiselta sivulta tarkistaa niiden vastaavuuden nykyisten kurssien kanssa.

Ohjeita opiskeluun ja opintoneuvonta

Löydät opiskeluun liittyvää tärkeää tietoa Opiskelijan ohjeista.

Uudelle opiskelijalle: Tutustu opiskelun muistilistaan, josta löydät kootusti opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet. 

Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä!

Olet tervetullut osallistumaan myös kaikille avoimiin ja maksuttomiin Opiskelutaito-webinaareihin! Webinaarit on toteutettu usean korkeakoulun yhteistyönä.

Tutkinto-opiskelijaksi?

Tutustu koulutusohjelmiin ja opiskelijaksi hakemiseen.

Ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot

Katso ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot opintotarjonnan hausta.